Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
Alors, c’est la guerre?
Ο
Μινώταυρος, έργο τού Νίκου Εγγονόπουλου
Άντε να σας δούμε Ελληνάρες μας τώρα. Από
τότε που γεννηθήκαμε, σας ακούμε να λέτε με στόμφο «Σιγά μη το ’πε το ΟΧΙ ο
Μεταξάς. Ο λαός το ’πε!». Κι άλλοτε, να τραγουδάτε έξω φωνή «Με χίλια ονόματα
μια χάρη, ακρίτας ειτ’ αρματολός αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα ειν’ ο
ίδιος ο λαός». Τώρα, είσαστε εσείς ο λαός. Είσαστε ο ίδιος; Κι αν δεν είσαστε,
θα έχετε τουλάχιστον τ’ αρχίδια να το παραδεχθείτε, ή θα κρυφτείτε μέσα στις
κωλότσεπες των Λιάκων και των Γαβριηλίδηδων και στα φουστάνια τής Ρεπούση και
της Φραγκουδάκη;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
42 σχόλια:
Ούτε βήμα πίσω!
Έτσι, φίλε Δόκτορα. Έτσι. Ο ένας να δίνει θάρρος στον άλλον! Να ψηλώσουμε όλοι!
Τα λέμε
Ρε απατεωνες ειναι δυνατον σε αυτη την ευρωπη να βρεθει κοινη αμοιβαια αξιοπρεπη λυση;;;;;;;Να εφαρμοσεις ιχνη αριστερης πολιτικης;;;;Βγηκατε με σημαια το ευρω και ευνουχισατε αριστερες συνειδησεις και τωρα τι περιμενετε απο τον λαο που και εσεις βοηθησατε να θεωρησει την ΕΕ μονοδρομο;;;;Τι ψηλωμα να κανει;;;;Δωστε τωρα κανενα φραγκο να εξοπλιστει η ναζιστικη ουκρανια απο τον προυπολογισμο του κρατους της αριστερης σας κυβερνησης πολιτικου τσαρλατανοι......Υ.Γ.1.Δεν μπαινετε στον κοπο να απαντησετε για την μακρη και για τις φασιστοσυναξεις στην Φλωρινα.Δεν ειναι ωρα για τετοια τωρα εεε;;;Τωρα πολεματε την Γερμανια εεε;;;Υπογραψτε πρωτα την συμφωνια με την ΕΕ(που ειναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ)και μετα μιλαμε για τα αλληγορικα σας παραμυθια!2.Τα λεει ο αλεξης=Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ(απο τι αραγε;;;)ΤΗΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ!Ποσο πιο καθαρα θελετε να σας το πει ο ανθρωπος;;;;;;
Φίλε Ελληνοφρενικέ,
Για μισό λεπτό! Τι από όσα έχεις διαβάσει εδώ σού δίνει το δικαίωμα να μας χαρακτηρίζεις «απατεώνες», μπορείς να μου πεις; Εξαπατήσαμε ποτέ κανέναν; Πλασαριστήκαμε ως Συριζαίοι στους Συριζαίους, ως Κουκουέδες στους Κουκουέδες, ως Αντάρσυοι στους Αντάρσυους ή ως αναρχοαυτόνομοι στην αναρχοαυτονομία; Όχι! Ό,τι είχαμε να πούμε, άσχετα αν ήταν σοφία ή μαλακία, το λέγαμε πάντα αριθμητικώς και ολογράφως χωρίς σουξουμού. Απόδειξη; Δεν υπάρχει Συριζαίος, Κουκουές, Αντάρσυος ή αναρχοαυτόνομος που δεν μας τα έχωσε κάποια στιγμή. Λοιπόν; Πώς μας προσβάλλεις έτσι;
Επί τής ουσίας (απαντώ και στο προηγούμενο σχόλιό σου στην προ-προηγούμενη ανάρτηση):
1) Είσαι σοβαρός; Να ασχοληθούμε με τη Ραχήλ και τα περί διαφήμισης της Κόκα Κόλα στο Ρίζο; Να ασχοληθούμε δηλαδή με μία τριζάτη γκόμενα που έχει πολιτική σκέψη αμοιβάδας; Ως γκόμενα να ασχοληθούμε, αξίζει και με το παραπάνω, για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον, να μην πάρω τους άλλους στο λαιμό μου. Αλλά ως πολιτικό πρόσωπο;;; Έλεος!
2) Πήγε εκπρόσωπος του ΥΕΘ στη Φλώρινα; Σιγά τα ωά! Όλο το ΥΕΘ είναι δεξιό, δεν θα έστελνε εκπρόσωπο σε εκδήλωση απόστρατων; Ή νομίζεις ότι έστειλε εκπρόσωπο επειδή υπουργός είναι ειδικά ο Καμμένος; Και στην τελική, γιατί πολύ το παίζετε αυτό το τραγούδι: Ας ερχόσαστε εσείς να σχηματίσετε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος σας εμπόδιζε; Δηλαδή, καθόσαστε στη γωνία, λέτε «εμείς δεν παίζουμε», και μετά κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διάλεξε το μικρότερο κακό, τους ΑΝΕΛ, για να κάνει κυβέρνηση; Με ποιους θέλατε να κάνει κυβέρνηση; Με τους Ποταμίσιους ή με το ΠΑΣΟΚ;
3) Να δω πότε θα καταλάβετε εκεί στο ΚΚΕ ότι αν ένας φασίστας είναι εξ ορισμού αντικομμουνιστής, ένας αντικομμουνιστής δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό να είναι και φασίστας.
4) Ναι, η ηγετική ομάδα και η πλειοψηφία τού ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοΕΕ. Και μερικοί από δαύτους είναι Δημαρίτες με πολιτικά. Δεν είναι όμως όλοι. Στο βαθμό που συγκρούεται με τους ευρωκράτες εμείς (και πολλοί άλλοι) τον στηρίζουμε. Τι μας προτείνεις; Να μείνουμε στην απέξω και να περιμένουμε πότε θα κάνει τη στραβή; Σε τι θα βοηθούσε κάτι τέτοιο; Σε τι βοήθησε εσάς να πάρετε έστω όσους ψηφοφόρους χάσατε τον Ιούνιο του 2012 αυτή η τακτική; Διαβάζεις καθόλου Μπογιόπουλο; Να διαβάζεις (αλλά προσεκτικά και μην παραλείποντας να διαβάζεις και τα κενά μεταξύ τών αράδων). Δικός σας είναι. Αλλά δεν είναι και πολιτικός βλαξ σαν την Κεντρική Επιτροπή σας να μην καταλαβαίνει ότι η ουδετερότητα που τηρείτε με θρησκευτική ευλάβεια πρέπει να έχει κάποια όρια!
Συνεχίστε έτσι. Ένα διατηρητέο μνημείο χρήσιμο μόνο στους φύλακες που κόβουν τα εισιτήρια των επισκεπτών. Κι αυτό όσο υπάρχουν επισκέπτες που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν...
Τα λέμε
Εβαλα ενα θεμα αλλα δεν πηρα απαντηση.
Ποτε θα φυγουν (οεο) οι βασεις απο το Γκουανταναμο?
Μηπως οταν φυγουν και απο τη Σουδα?
Και ενα αλλο. Εινααι αληθεια οτι καποιοι περιμενουν στη γωνια την κυβερνηση? Για να κανουν ισωπεδωτικη κριτικη (παντα απο φιλολαικες θεσεις?) οπως και στην κυβερνηση Τσαβες, Μαδερο, Μοραλες?, χωρις οι ιδιοι να "βρεχουν κωλο"? Ειναι αυτοι αριστεροι?
Πουλαγε ο Σταλιν σιταρι στη ναζιστικη Γερμανια? (θα ρωταγε καποιος προβοκατορας?
Και αν η αποψη οτι "ηταν λαθος η βαρκιζα" ειναι αριστερη, βρισκεται αριστερα και του Σταλιν που σηκωσε τη σημαια της ειρηνικης συνυπαρξης πισω απο την οποια στιχηθηκε και το παλιο ΚΚΕ.
Και δικτατωρ και ρεαλιστης.
Αντιπολιτευση στην κυβερνηση? Ναι χιλιες φορες. Αλλα οχι με την ουρα απ εξω. Για οσο ειναι δικια μας κυβερνηση, για οσο ακολουθειτην εντολη της καλπης..
Φίλε Όργουελ,
Πότε θα φύγει η βάση τού Γκουαντάναμο; Ήταν πουλητάρι ο Λένιν τού Μπρεστ-Λιτόφσκ; Ήταν προδότης ο Στάλιν για το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ;
Δεν θα πάρεις απαντήσεις. Κάποτε, σε συζήτηση για τις βάσεις, είχα υπενθυμίσει την περίπτωση της βάσης τού Γκουαντάναμο σε ένα Κουκουέδικο μπλογκ. Ξέρεις ποια ήταν απάντηση;
«Συγκρίνεις τον επαναστάτη Φιντέλ με το γατάκι τον Τσίπρα;».
Άντε κάνε εσύ συζήτηση...
Τα λέμε
Και αφού καταφέρατε, με πραγματικά απίθανο τρόπο, σε μόλις 6 σχετικά μικρά σχόλια, να ανακατέψετε :
Τσάβες, Μαδούρο, Μοράλες, Σούδα, Γκουαντάναμο, Στάλιν, Βάρκιζα,κοκα-κόλα, Μπρεστ-Λιτόφσκ, Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, Λένιν, Φιντέλ, Τσίπρα, Ραχήλ, Μπογιόπουλο, Καμμένο και κουκουέδικα μπλόγκς,
το μόνο που απομένει είναι να αναφωνήσουμε όλοι μαζί : "ΖΗΤΩ Ο ΠΑΚΗΣ" !!!
Προκόπης Παυλόπουλος, λέμε, και τα μυαλά στα κάγκελα, Λακεδαιμόνιοι ΚΚΕδες.
Πότε, είπαμε, είναι η επόμενη στο Σύνταγμα, να στηρίξουμε τον Προκοπ.... ε, συγγνώμη, την κυβέρνησή μας;
Έτσι, για να ψηλώσουμε όλοι, φίλε Left...
-"Ούτε βήμα πίσω; @ Δρ Σπινγκ;;;
Φίλε Κολοκοτρώνη,
Το σχόλιό σου σε αδικεί. Συχνά, για να μην πω πάντα, οι συζητήσεις στα μπλογκ ανοίγονται σε διάφορα ζητήματα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην πατάνε πουθενά, να είναι δηλαδή παράλληλοι μονόλογοι. Αυτό όμως δεν συνέβη εδώ. Τα σχόλια που ανακάτεψαν όλα αυτά που λες μπήκαν ως απάντηση σε σχόλια του ελληνοφρενικού. Και είναι απόλυτα συμβατά με όσα είπε.
Σε αδικεί επίσης και η κριτική για τον Παυλόπουλο. Όχι επειδή δεν πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα «γιατί Πρόεδρος από τη δεξιά;». Αλλά γιατί το κόμμα που υποστηρίζεις σνομπάρει γενικά το θέμα τού Προέδρου σε βαθμό που θα ψηφίζατε «παρών», ακόμα κι αν ο Τσίπρας είχε προτείνει την Παπαρήγα. Είναι δηλαδή προσχηματική κριτική. Πιστεύεις ότι με προσχηματικές κριτικές θα επανακτήσει την επιρροή του το ΚΚΕ και θα την αυξήσει παραπέρα;
Τα λέμε
Αν δεν υπηρχε το συριζα να εκφρασει το κεντρικο ζητημα της συγκιριας, καλυπτοντας την πλοιοψηφια των αριστερων, τοτε θα ειχαμε να επιλεξουμε για προεδρο μεταξυ Μπαλτακου και Παγκαλου. Νομιζω οτι οι ψηφοφοροι του συριζα θα ζητησουν τα ρεστα απ την κυβερνηση, αν αυτη δεν καταφερει να βελτιωσει τη θεση των χαμηλοτερων στρωματων. Να βρει χρηματα για τα ασφαλιστικα ταμεια για υγεια και συνταξεις. Οχι να βγαλει προεδρο τον ζορρο.
Θα ητανε βλακες αμα πιστευανε οτι ο συριζα θα εκανε περισσοτερο απο μια καλη διαπραγματευση. Το ποσο φιλοευρωπαιστες ειναι, δεν το κρυψανε προεκλογικα. Οπως δεν πιστευουνε και οτι τα σχεδια του ΚΚΕ για λαικη εξουσια ειναι κατι περισσοτερο απο προφασεις εν αμαρτιαις.
Το ΚΚΕ ξεκινησε την αντιπολιτευση νομιζωντας οτι στο ακροατηριο υπαρχουν γυμνοι προλεταριοι με αλυσιδες οι οποιοι εξαπατουνται απο τα αλλα κομματα. Οι λιγοι που καταφερνει να τυλιξει ειναι οσοι προσποιουνται οτι ειναι ιδεαλιστες, ενω το κομμα προσποιειται οτι ειναι επαναστατικο. Καλη κι η επανασταση, αλλα εχουμε και ζωη.
Αντε γεια...
@ Left,
σε έχω γραδάρει για εύστροφο παλληκάρι, όποτε μην μου αρχίζεις τα αργόστροφα, γιατί το μυαλό μου θα πάει αλλού και δεν γουστάρω καθόλου.
Η κριτική για τον Παυλόπουλο δεν γίνεται ούτε για τό πρόσωπό του ούτε για το θεσμό του προέδρου της δημοκρατίας.
Η κριτική, η οποία δεν είναι καθόλου προσχηματική, γίνεται στον Συριζα, ο οποίος, ενώ στήριξε όλη την ανέλιξή του στο "αντι-μνημόνιο", κατεβάζει τώρα για πρόεδρο έναν δεξιό φουλ μνημονιακό τύπο.
Επειδή ξέρω, πως λειτουργείς πολλές φορές με το συναίσθημα, θα περίμενα να είσαι έξαλλος με αυτήν την εξέλιξη και όχι να πας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.
ΥΓ.1 Μόλις άκουσα, πως ο Βαρουφάκης υπογράφει αύριο αίτηση παράτασης του μνημονίου.
ΥΓ.2 Διπλό τόλουπ, τριπλό άξελ... σε λίγο θα καλούμε τον Κωστάλα για καμμιά πολιτική ανάλυση.
Και μην νομίζεις ότι χαίρεται κανένας από εμάς με τις τέτοιες εξελίξεις. Ο λαός μας θα συνεχίσει να υποφέρει και όλοι μας μαζί του.
Το απατεωνες παει στο οτι στηριζετε το συριζα και λετε και στο λαο να αναλαβει τις ευθηνες του στηριζοντας τον.Και θεωρω οτι οποιος λεει πως μπορει να αλλαξεις την πολιτικη της χωρας μπρος τα αριστερα μεσα στην ΕΕ διαπρατει καραμπινατη πολιτικη απατη.Την καραμελα το να εμπαινε το ΚΚΕ στην κυβερνηση δεν την βαρεθηκατε;;;Να γινει δηλ.απατεωνας οπως εγιναν τα ΚΚ της Ιταλιας και της Γαλλιας και να εξαφανιστει απο το χαρτη αφου δεν θα εχει λογο υπαρξης.Ευχαριστω το ΚΚΕ που δεν το εκανε και ελπιζω να μην το κανει ποτε για να εχουμε καποιο αποκουμπι.Οσο για το γκουανταναμο ελπιζα να μπορουσατε να απαντησετε το αυτονοητο.Η Κουβα εχει κοψει καθε επαφη με το γκουανταναμο εδω και δεκαετιες και δεν μπορει να τους πεταξει εξω γιατι δεν εχει την στρατιωτικη δυναμη,η βαση δηλ ειναι υπο την κατοχη των ΗΠΑ με στρατιωτικη επιβολη.Τι σχεση εχει αυτο με την Σουδα που τους γλυφουμε τα αρχ...καθε μερα;;;;;τι αλλη παπ......θα ακουσουμε ελεος και η μπαρουφολογια εχει ορια
Ξεχασα την υπογραφη απο πανω
Oτι ναναι η Σουδα ειναι παρκο που πανε εκδρομη οι μαθητες δεν στρατοκρατειται, ο Καστρο βγηκε με εκλογες και αν αποφασισει,να καταλαβει το Γουανταναμο, θα εχει την στηριξη του λαου της Κουβας, το ΚΚΕ τωρα εχει λογο υπαρξης, να καλυπτει τα υπαρξιακα κενα στην καλυτερη περιπτωση. Παντως εδω που τα λεμε, η Κουβα θα χρειαζοταν βοηθεια γιατι ο λαος της πραγματι υποφερει, ασχετα αν δεν εγκαταλειπει τον αγωνα, τι γινανε εκεινες οι εκδρομες της ΚΝΕ?
Φιλε Λεφτ για τη Κουβα τα ειχαμε ξαναπει σε μια παλιοτερη οχι και τοσο μακρινη αναρτηση:
http://leftg700.blogspot.gr/2014/09/lenin-reloaded_20.html
Eιχες πει:
"Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις, εκτός κι αν πατήσεις ένα κουμπί και διαγράψεις το ΝΑΤΟ και τις βάσεις του και όλα τα συναφή. Είχαμε στείλει προ καιρού ένα τέτοιο ερώτημα στον Κάστρο και μας απάντησε «δεν πιστεύω να το σκέφτεστε στα σοβαρά να κάνετε τέτοια μαλακία!» ;-) :-) "
και ειχα απαντησει:
"...κακως μπερδευεις τη Κουβα και το Γκουανταναμο.Ναι το Γκουανταναμο ειναι μισθωμενη εκταση των ΗΠΑ απο το 1898,λιγο αργοτερα εγινε ναυτικη βαση και μετα τις επιθεσεις της 11/9 και μεχρι και σημερα σε μια γωνια της Σοσιαλιστικης Κουβας λειτουργει ως φυλακη βασανιστηριων.Ομως ο Καστρο φιλε μου δεν εκατσε με σταυρωμενα χερια παρα το διεθνη αρνητικο συσχετισμο.Αρνειται να εισπραξει το μισθωτηριο,καταγγελει το συνεχες εγκλημα εκει ,με αποτελεσμα η διεθνης κατακραυγη να εχει οδηγησει τον ΟΗΕ να δηλωσει οτι οι ΗΠΑ παραβιαζουν το Διεθνες Δικαιο,ενω 2 φορες τουλαχιστον ο ιδιος ο Ομπαμα προεκλογικα αλλα και πιο προσφατα αναγκαστηκε να κανει λογο για κλεισιμο του Γκουανταναμο.
Οποτε αστον καλυτερα τον υποτιθεμενο διαλογο με τον Φιντελ.Γιατι πιθανοτερο ηταν να σου λεγε:
"Φιλε μου Ελληνα,σαν χωρα, εχετε στησει κ@@ο σε καθε π@@στη που υπαρχει και δεν υπαρχει ,η αστικη σας ταξη ειναι μπλεγμενη ως τα μπουνια σε ενα σωρο σχεδιασμους και ερχεσαι εσυ και μου κουνας το δαχτυλο απο πανω για το Γκουανταναμο;Δε πα να ριξεις λιγο νερο στη μουρη μηπως και συνελθεις; "
Απορω πραγματικα γιατι επιστρεφεις με τετοια φτηνα επιχειρηματα;
Φίλε Κολοκοτρώνη,
Εύστροφος ξεύστροφος, έχω προλάβει να φάω κάτι ήττες που άμα τις πω καμιά μέρα δημόσια θα γελάει όλο το διαδίκτυο. Κι όσο σκέφτομαι τι μπορεί να μου έρθει για μετά, με πιάνει σύγκρυο. Οπότε κρύβε λόγια. Και να σου πω και κάτι; Χέστηκα αν είμαι εύστροφος. Εκείνο που με σφάζει είναι να αποδειχθώ ανέντιμος. Γι’ αυτό στενοχωρήθηκα με τον δικό σου παραπάνω που με χαρακτήρισε «απατεώνα». Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάει αλλού το μυαλό σου και να χαλαστείς.
Για τον Πάκη έχεις άδικο. Θέλω να πω ότι η ένσταση που καταθέτεις είναι άκυρη. Από τις καλύτερες περιπτώσεις δεξιούρα είναι. Τόσο σε σχέση με τα μνημόνια και τη γερμανική επικυριαρχία, όσο και ως προς την απροθυμία του για κρατική καταστολή . Για το πρώτο ζήτημα δες εδώ:
1) http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/346459/o-paylopoylos-katarriptei-to-mnimonio
2) http://www.epikaira.gr/article/prokopis-paylopoylos-i-dimosia-perioysia-thysia-sto-vomo-toymnimonioy
3) http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/335430/paylopoylos-i-ee-den-dikaioytai-na-mas-zitaei-ta-resta?mvd=true
Για το δεύτερο, θυμήσου αυτό:
http://news247.gr/eidiseis/politiki/dekemvriana-2008-otan-h-kyvernhsh-karamanlh-epelekse-thn-amyntikh-stash-ths-astynomias-ypo-to-fovo-ki-allwn-nekrwn.3181469.html
Για μένα, αλλού είναι το ζήτημα: Είναι προφανές, το είπε άλλωστε σήμερα και ο Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ, ότι με αυτή την κίνηση το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συσπείρωση πλατιών στρωμάτων γύρω από την κυβέρνηση. ΟΚ, κατανοητό. Ερώτημα:
Ήταν άραγε απαραίτητο για να γίνει αυτό να επιλεχθεί ένα μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της δεξιάς;
Τα λέμε
ΥΓ Ας περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και τα σχετικά. Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να δεσμευτώ πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εξ άλλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πριν καθαρογραφούν οι αποφάσεις...
Φίλοι Гриша & ελληνοφρενικέ, εσείς πάτε για αύριο. Δεν προκάνω απόψε! :-)
Τα λέμε
Aυριο που θα απαντησεις ψαξε λιγο πριν βιαστεις να τους δικαιολογησεις οτι εκπροσωπος ΥΕΘΑ ειχε να παει απο το 82 σε τετοια σιχαμενη συνναξη.Η αλλοιωση της συνειδησης σας ειναι τετοια που καταπινετε οτιδηποτε πια χωρις προβλημα.Α και τον Μπογιοπουλο φυσικα και τον διαβαζω(μην σου πω ειναι η αδυναμια μου)εσυ μαλλον διαβασε τον καλυτερα και βγαλε τις ροζ τσιμπλες.ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ=ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
To θέμα όμως ρε συ left είναι ότι δεν στέκονται όλες οι γραμμές δικαιολόγησης αυτού με τους ΑΝΕΛ, ή αυτού με τον Πάκη. Παίρνω αφορμή και από τον τρόπο που εντοπιζεις ευθύνες του ΚΚΕ, θα αναφερθώ μετά.
Ας πούμε καταρρέουν κάποια πράγματα
1. ότι οι ΑΝΕΛ είναι ααντιμνημονιακοί. Και προτείνουν Ντόρα ? Και είναι νεοφιλελευθεροι στα οικονομικά ?
2. έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πάει με το Ποτάμι. Μα η μνημονιακή συμμαχία με το κέντρο είναι απόλυτα ενεργή.
Μάρδας, Παναρίτη, ΟΟΣΑ, μεταρρυθμίσεις, Χριστοδουλακης, Κατσέλη.
3. Αυτό με τον Πάκη πάλι ακυρώνει κάθε προσπαθεια να πούμε ότι υπάρχει κάτι σε λαικό μέτωπο, αντιμνημονιακό όμως κλπ. Εδώ μιλάμε για την ΝΔ, κανονικά και επίσημα, με το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον χωρίζουν από την ΝΔ λιγότερα πράγματα από όσα χώριζαν τον δικομματισμό εώς το 2000 που πρώτη φορά έβγαλαν μαζί πρόεδρο ΝΔ ΠΑΣΟΚ
Ότι έχει κάποια ευθύνη το ΚΚΕ, μετά τι εκλογές, που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με όποιους έκανε, και κάνει ότι κάνει, είναι μια άποψη που σε αδικεί. Κατά την γνώμη μου έχει ευθύνη που δεν ήταν από το 2010 με την πολιτική ανατροπή σε μια αντιιμπεριαλιστική γραμμή συσπείρωσης του λαού και της αριστεράς, αλλά σε χρόνο ενεστώτα ? Να σχημάτιζε κυβέρνηση το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ ? Μα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνθηκε καν, τι συζητάμε, να πήγαινε το ΚΚΕ να κάνει τι, να πάει ο Βαρουφάκης στο eurogroup με την Παναρίτη (αυτό που κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν ονομάσει "οικονομική δολοφόνος" των διεθνών οργανισμών) και τον Μάκη Παπαδόπουλο πχ (τον λέω γιατί είναι οικονομολόγος)? Και να παζαρεύουν τι ακριβώς, αν με ΣΥΡΙΖΑ η λιτότητα θα μείνει ίδια (πρωτογενές 1,5%) ή θα μεγαλώσει και λίγο (λέγεται για 2 %)? Ή για το τι καλό που είναι το κείμενο του Μοσχοβισί ?
"κάποιος σύντροφος"
δεν έλεγα τίποτε άλλο γαμώ το κέρατο μου, καταιγιστικές οι εξελίξεις δυστυχώς.
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000004694/Stiriksi-sti-kubernisi-apo-to-Potami
μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε μνημονιακά και όχι ο Ποτάμις, στις 3,5 βδομάδες από τις εκλογές.
γίνεται σιγά σιγά καθαρό. Στο δίλημμα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, αν θα κάνει συμμαχία με την λαική δεξιά ή το μνημονιακό κέντρο, απάντησε και με τα 2.
"κάποιος σύντροφος"
Φίλε ελληνοφρενικέ,
Γράφεις απρόσεκτα κι αυτό σημαίνει ότι σκέφτεσαι επιπόλαια.
1. Βεβαίως και μπορείς να αλλάξεις υπό προϋποθέσεις και μέχρι κάποιο ανεκτό σημείο την πολιτική μιας χώρας τής ΕΕ προς τα αριστερά, δηλαδή να τη στρέψεις προς φιλολαϊκές πολιτικές. Όπως ακριβώς μπορείς να αλλάξεις και την πολιτική μιας καπιταλιστικής επιχείρησης σε μια καπιταλιστική χώρα και να αποσπάσεις μεγαλύτερους μισθούς μη καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στην παραγωγική διαδικασία. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο εργατικός συνδικαλισμός, ακόμα και ο πιο μαχητικός, αυτός που τραβάει τη μία απεργία μετά την άλλη, είναι ρεφορμισμός; Καιρός να το σκεφτείς. Και αμέσως μετά να αναρωτηθείς πόσο παράλογο είναι αυτός ο ρεφορμισμός να εφαρμοστεί και στον πολιτικό αγώνα, όταν οι συνθήκες απέχουν έτη φωτός από την επαναστατική κατάσταση. Αν το βρεις παράλογο, να ασκήσεις κριτική και στο κόμμα σου, το ΚΚΕ, που ετοιμάζεται να κατεβάσει πρόταση νόμου για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων τών Μνημονίων. Κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων θα ζητήσει. Όχι κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής! Φυσικά δεν θα ασκήσεις καμία κριτική. Γιατί λες: «ΟΚ, ρεφορμίζουμε, αλλά στο πίσω μέρος τού μυαλού μας έχουμε τη σοσιαλιστική αλλαγή!». Θαυμάσια! Έχεις φτάσει στο καίριο ζήτημα: Δεν έχει τόσο σημασία τι κάνει κάποιος, αλλά πού το πάει. Ε, αυτό, φίλε μου, το να προχωράς δηλαδή τη βαλίτσα ένα ή δύο μόνο μέτρα μπροστά αλλά να έχεις στο μυαλό σου να την πας πολύ μακριά και να πιστεύεις ότι η μικρή αρχική μετατόπιση δημιουργεί προϋποθέσεις για να την πας εκεί που θέλεις, δεν μπορεί να είναι δικαίωμα που προορίζεται αποκλειστικά για ένα αριστερό κόμμα, μόνο και μόνο επειδή έχει τον τίτλο τού κομμουνιστικού κόμματος. Διότι είναι σαν να μου λες:
«Εγώ, που αυτοπροσδιορίζομαι ως κομμουνιστής, έχω δικαίωμα να κάνω μέχρι και πεζοδρόμιο στη Συγγρού. Κομμουνιστής είμαι! Εσύ, που αυτοπροσδιορίζεσαι απλώς ως αριστερός, δεν έχεις δικαίωμα ούτε καν να πίνεις αλκοολούχο ποτό μετά τις 10 το βράδυ. Διαφορετικά, είσαι η πουτάνα τού συστήματος και των καπιταλιστών»!
Πού το βρήκες γραμμένο αυτό; Στο Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος μήπως; Εκεί που γράφονται τα παρακάτω; (να προσέξεις τα τονισμένα σημεία):
***
«Ποια είναι η σχέση των κομμουνιστών προς τους προλετάριους γενικά;
»Οι κομμουνιστές δεν αποτελούν κανένα ιδιαίτερο κόμμα απέναντι στ' άλλα εργατικά κόμματα.
»Δεν έχουν συμφέροντα που ξεχωρίζουν από τα συμφέροντα του προλεταριάτου στο σύνολο του.
»Δεν διακηρύσσουν κάποιες ιδιαίτερες[1] αρχές, που σύμφωνα μ' αυτές θα ήθελαν να πλάσουν το προλεταριακό κίνημα.
»Οι κομμουνιστές διαφέρουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα μονάχα κατά τούτο: ότι από τη μια μεριά, στους διάφορους εθνικούς αγώνες των προλετάριων τονίζουν και προβάλλουν τα συμφέροντα που είναι κοινά σ' όλο το προλεταριάτο κι ανεξάρτητα από την εθνότητα. Και από την άλλη, ότι στις διάφορες βαθμίδες ανάπτυξης του αγώνα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη, εκπροσωπούν πάντα τα συμφέροντα του κινήματος στο σύνολο του.
»Στην πράξη, λοιπόν, οι κομμουνιστές είναι το πιο αποφασιστικό τμήμα των εργατικών κομμάτων όλων των χωρών, το τμήμα που τα κινεί πάντα προς τα μπρος. Θεωρητικά, πλεονεκτούν από την υπόλοιπη μάζα του προλεταριάτου με τη σωστή αντίληψη για τις συνθήκες, την πορεία και τα γενικά αποτελέσματα του προλεταριακού κινήματος.
»Ο άμεσος σκοπός των κομμουνιστών είναι ο ίδιος με το σκοπό όλων των άλλων προλεταριακών κομμάτων: συγκρότηση του προλεταριάτου σε τάξη, ανατροπή της κυριαρχίας της αστικής τάξης, κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο.»
[1] Στην έκδοση του 1888 «αιρετικές».
***
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Κατάλαβες, φίλε μου ελληνοφρενικέ, τι συμβαίνει εδώ; Να σου πω εγώ.
Ισχυρίζομαι ότι δεν είσαστε κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με πολλούς αριστερούς τού ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλων μικρότερων οργανώσεων ή και ανένταχτων κι ότι μόνο θεωρητικά πλεονεκτείτε. Και φέρνω ως μάρτυρες τον παππού Κάρολο και τον αδερφό του τον Φρειδερίκο.
Εσύ, που ισχυρίζεσαι ότι όλοι εμείς είμαστε «απατεώνες» και «νεροκουβαλητές τών καπιταλιστών», ποιους φέρνεις για μάρτυρες; Τον Γόντικα, τον Μαΐλη και τον Μεντρέκα;;;
2. Σου είπα προηγουμένως και επαναλαμβάνω:
Στηρίζουμε (και ενθαρρύνουμε) τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πορεία σύγκρουσης με τη Νέα Ιερά Συμμαχία. Το ίδιο κάνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και χιλιάδες ανέντακτοι αριστεροί. Και το ίδιο θα κάναμε, αν στη θέση τού ΣΥΡΙΖΑ ήσαστε εσείς, το ΚΚΕ (μ-λ) ή το ΣΕΚ. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
3. Δεν ξέρω αν μπορώ να σου απαντήσω το αυτονόητο για το ζήτημα του Γκουαντάναμο σε συσχετισμό με τις εδώ βάσεις τού ΝΑΤΟ. Ξέρω όμως ότι εσύ γαμάς το αυτονόητο! Διότι μού γράφεις μέσα στην καλή χαρά:
«Η Κουβα εχει κοψει καθε επαφη με το γκουανταναμο εδω και δεκαετιες και δεν μπορει να τους πεταξει εξω γιατι δεν εχει την στρατιωτικη δυναμη,η βαση δηλ ειναι υπο την κατοχη των ΗΠΑ με στρατιωτικη επιβολη.»
Από το παραπάνω βγαίνουν αβίαστα τα εξής συμπεράσματα:
α) Η Κούβα δεν έχει τη στρατιωτική δύναμη να τους πετάξει έξω αλλά η Ελλάδα την έχει!
β) Θα ήσουν ικανοποιημένος αν η γραμμή-σύνθημα «έξω οι βάσεις τού θανάτου» μετατρεπόταν σε «ούτε καλημέρα με το προσωπικό τών βάσεων του θανάτου»! Πράγμα που σημαίνει ότι προτείνεις στο κόμμα σου να προβεί στη σχετική τροποποίηση. Περιμένω να δω γράμμα σου στο Ρίζο επ’ αυτού.
4. Όχι, δεν θα ψάξω από πότε είχε να πάει εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ στο μνημόσυνο της Φλώρινας. Κι ας είχε να πάει από το 1950! Η κομμουνιστική υπόθεση δεν πήγε ούτε πόντο πίσω επειδή πήγε εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ εκεί. Και, πίστεψέ με: δέκα πρωτοσέλιδα να αφιερώσει ο Ριζοσπάστης στο ζήτημα, δεν πρόκειται να κερδίσετε ούτε μισό πόντο σε επιρροή!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
5. Αφού διαβάζεις τον Μπογιό, ξαναδιάβασε κι αυτό. Δικό του είναι:
***
Λάθος πορεία
1) Αντιγράφω (Ντοκουμέντα 16ου Συνεδρίου, σελ. 71, σ. Παπαρήγα):
«Στο 15ο Συνέδριο ξεκαθαρίσαμε το εξής πράγμα: Οτι η συγκέντρωση δυνάμεων, η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος χτίζεται πάνω στην αντίθεση μονοπώλια - ιμπεριαλισμός. (...). Τι είναι ο ιμπεριαλισμός; Το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Ομως, δεν μπορούμε να χτίσουμε συμμαχία στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός, γιατί σημαίνει συμμαχία για τη σοσιαλιστική επανάσταση και συμμαχία για τη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό δεν μπορούμε να το βάλουμε. Και δεν μπορούμε να το βάλουμε, γιατί είναι και λυμένο θεωρητικά, αλλά και η πείρα αυτό δείχνει». Κανένα νέο δεδομένο δεν επιτρέπει αναθεώρηση όσων θεωρητικά και εμπειρικά, κατά το 16ο Συνέδριο, είναι λυμένα. Εντούτοις στις Θέσεις γίνεται ακριβώς αυτό το λάθος: Προτείνεται οικοδόμηση πολιτικής συμμαχιών στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός. Αλλά πάνω σε αυτή την αντίθεση, όπως σωστά διαπιστώναμε στο 16ο Συνέδριο, δεν χτίζεται η - στρατηγικής σημασίας για την Επανάσταση - πολιτική συμμαχιών.
2) Με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών «πλησιάζουμε» το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία, που δεν είναι πολιτική, δεν συμμετέχει σε εκλογικές μάχες, που απορρίπτει όσους διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ (Θέση 67), που «έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με τη δράση σε κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ», είναι «συμμαχία» μόνο με τον εαυτό μας.
3) Η πολιτική γραμμή των Θέσεων ουσιαστικά εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Εχουμε ήδη δείγματα ότι δεν περπατάει: οργανωτική στασιμότητα, πτώση κυκλοφορίας «Ρ», επίπεδο ταξικού κινήματος, οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Ας σταθούμε στις εκλογές. Η σ. Παπαρήγα («Ρ», 22/3/2012) έλεγε: «Αντικειμενικά λοιπόν στην εκλογική μάχη το κριτήριο ψήφου προς το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι πάνω στη συνολική του στρατηγική». Δεν συνιστά απολυτότητα να λέμε ότι «επιβεβαιώθηκε» (Θέση 48) μια στρατηγική που την αναδείξαμε ως κριτήριο ψήφου, αλλά αντί να συγκεντρώσει δυνάμεις τις μείωσε στο μισό; Βέβαια, όποτε έρχεται η κουβέντα στο εκλογικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνουμε τα περί «κοινοβουλευτικών αυταπατών». Οχι. Αυταπάτες δημιουργούνται όταν αρνούμαστε να ερμηνεύσουμε απροκατάληπτα την ζωντανή εμπειρία από κάθε πολιτική μάχη. Τέτοια μάχη είναι και οι εκλογές. Δεν σπέρνει «κοινοβουλευτικές αυταπάτες» ο Λένιν όταν ισχυρίζεται («Γράμματα στον Γκόργκι») ότι «απ' τα αποτελέσματα των εκλογών εξαρτάται κατά πολύ και η ανάπτυξη του κόμματος».
4) Επί κρίσης, θέτοντας ως προαπαιτούμενο κάθε λαϊκής συσπείρωσης τη συμφωνία με τη θέση μας για λαϊκή εξουσία, αφήσαμε αναξιοποίητους σειρά πολιτικούς «κρίκους». Π.χ. Το «δεν πληρώνω». Εμείς είπαμε: Δεν πληρώνω, αλλά πρώτα λαϊκή εξουσία. Χρέος. Εμείς είπαμε: Οχι στο χρέος, αλλά στη λαϊκή εξουσία. Ευρώ - ΕΕ. Εμείς είπαμε: Δεν αρκεί το όχι στην ΕΕ, χωρίς το «ναι» στη λαϊκή εξουσία. Μνημόνιο. Εμείς είπαμε: Δεν φταίει το μνημόνιο, αλλά ο καπιταλισμός, η κρίση και ότι δεν έχουμε λαϊκή εξουσία. Σωστά. Ομως υπηρετείται ο στόχος της λαϊκής εξουσίας, όταν, στη μαζική πάλη για την ανακούφιση του λαού από τα βάσανά του, τίθεται σαν (διαχωριστική) προϋπόθεση; Πανομοιότυπα απουσιάσαμε από το καθήκον να παρέμβουμε στο αυθόρμητο που εκδηλώθηκε. Δεν δηλώσαμε «παρών» για τον προσανατολισμό και τη συνειδητοποίησή του. Αφήσαμε άλλους να το κατευθύνουν, να το αξιοποιούν. Από τις πλατείες που τις καταγγείλαμε από την Ισπανία κιόλας, πριν ακόμα εμφανιστούν στην Ελλάδα, μέχρι τις πατάτες. Από τις διαδηλώσεις για το μνημόνιο μέχρι τα διόδια - όταν έρχονταν άλλοι εμείς φεύγαμε.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
5) Η εξάρτηση για την αστική τάξη μιας εξαρτημένης χώρας είναι το πλαίσιο προσαρμογής της στο διεθνή καπιταλισμό. Πολιτικά, η εξάρτηση για την αστική τάξη σημαίνει τη διεθνή της εγγύηση - στήριξη για την παραμονή της στην εξουσία. Η ταξική ανάδειξη του εξαρτημένου χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού δεν σημαίνει συσκότιση των ευθυνών της αστικής τάξης για τα δεινά του λαού ή απαλλαγή από αυτές, ή πολύ περισσότερο «παράθυρο» συνεργασίας με τμήματά της. Είναι πολιτική της καταδίκη. Η εξάρτηση συνιστά καταισχύνη του συνόλου της αστικής τάξης και χειροπιαστή απόδειξη ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και για το λόγο αυτό, για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, υποδουλώνει το λαό, σε συμμαχία με το ξένο κεφάλαιο. Αυτή η ανάλυση του Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό», στο «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» του Μπάτση, στο «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» του Μπελογιάννη, ισχύει ακέραια και σε συνδυασμό με τα σημερινά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, η πραγματικότητα βοά: Η εξάρτηση της Ελλάδας βαθαίνει. Πραγματικότητα που για να έχουμε αποτελεσματική πολιτική γενικά (και ειδικά όσον αφορά τη διασύνδεση του ταξικού με το πατριωτικό) δεν γίνεται να αγνοούμε, να θολώνουμε με σχήματα περί «αλληλεξάρτησης», να μισοδεχόμαστε (ή μισοαρνιόμαστε) με φράσεις όπως «ισχυρές εξαρτήσεις», εισάγοντας έτσι στην επιστήμη του μαρξισμού το «ολίγον έγκυος».
6) «Ριζοσπάστης»: Δημοσιεύματα όπως το διήγημα για το δολοφόνο του 15χρονου, τα «πέρασε για λίγο από τον ΔΣΕ» για τον Μίσσιο, ανιστόρητες αναφορές ότι «το ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την αριστερά», κείμενα όπου αντί επιχειρημάτων βρίθουν ασυνταξιών και αφορισμών, πρωτοσέλιδα όπου απουσιάζει ή υποβαθμίζεται το σημαντικό της επικαιρότητας (π.χ. θάνατος Τσάβες), δεν συνηγορούν στην εκτίμηση περί «βελτίωσής του».
ΠΡΟΤΑΣΗ: Επαναφορά - επικαιροποίηση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού. Ενα Πρόγραμμα πιο αναγκαίο κι από την πρώτη φορά που το εμπνευστήκαμε επειδή ακριβώς τα προβλήματα που επιφέρουν ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, οι αντιδημοκρατικές εκτροπές, η αναβίωση του φασισμού, η καπιταλιστική κρίση, έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Το ΑΑΔΜ μπορεί να οικοδομήσει αντικαπιταλιστική συμμαχία, διότι:
Πρώτον, συνδέει τώρα, σήμερα, την πάλη για το καθημερινό πρόβλημα με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Δεύτερον, είναι πειστικό και το κατορθώνει γιατί λαμβάνει υπόψη, ειδικά στις παρούσες συνθήκες εξαθλίωσης του λαού, ότι πρώτα «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να ζουν για να μπορούν να κάνουν ιστορία» (Μαρξ - Ενγκελς, «Γερμανική ιδεολογία»).
Τρίτον, δεν παραιτείται από κανένα όπλο και από κανένα ενδεχόμενο - έστω και το πιο αμυδρό - στον επαναστατικό αγώνα, μη εξαιρουμένου του ενδεχομένου κυβέρνησης του ΑΑΔΜ, η οποία θα συνιστούσε διαστρέβλωση αν συσχετιζόταν με «στάδια», με «ενδιάμεσες εξουσίες» ή με την «αριστερή» κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέταρτον, μιας και εμείς δεν είμαστε Μπλανκιστές ώστε να αδιαφορούμε για τη λαϊκή πλειοψηφία, συνιστά επιτομή του αντικαπιταλιστικού αγώνα γιατί οικοδομεί λαϊκή πλειοψηφία, που δικό της έργο με επικεφαλής την εργατική τάξη είναι η Επανάσταση, καθώς προωθεί τις αναγκαίες συμμαχίες που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου ανατροπής του καπιταλισμού.
Νίκος Μπογιόπουλος, μέλος ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» (19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, Κυριακή 31 Μάρτη 2013)
***
6. Όπως έγραψα και στον Κολοκοτρώνη, περιμένω να κάτσει κάπου η μπίλια τής διαπραγμάτευσης πριν διατυπώσω συμπεράσματα για τα ακριβή όρια του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση (τα σχετικά όρια τα ξέρω) και με τους διαμορφωμένους αυτή τη στιγμή συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό του. Είναι αυτονόητο όμως ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε παράδοση άνευ όρων αν εκείνος το κάνει.
Τα λέμε
Φίλε Гриша,
Αλήθεια, συνομιλείς τόσο καιρό με κάποιον που καταφεύγει σε φτηνά επιχειρήματα; Ξέρεις πολύ καλά ότι θα σε άκουγα με απόλυτη ψυχραιμία να χαρακτηρίζεις τα επιχειρήματά μου μαλακίες στο τετράγωνο, αλλά ότι μαυρίζω όταν αμφισβητείται η εντιμότητά μου στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση. Και μου πατάς τον κάλο, ακριβώς επειδή τον ξέρεις; Γιατί το κάνεις αυτό; Σε τι βοηθάει το βέλος στην αχίλλεια φτέρνα τού συνομιλητή σου, όταν μάλιστα εκείνος δεν έχει κάνει τίποτε για να την κρύψει;
Επί της (υπόλοιπης) ουσίας:
Η πολιτική (άρα και η ταξική πάλη), καθορίζεται και από τους συσχετισμούς δύναμης. Η βούληση, επαναστατική ή αντεπαναστατική, επηρεάζει και τροποποιεί τους συσχετισμούς, σύμφωνοι. Αλλά, μέχρις ενός ορίου που προσδιορίζεται όχι μόνο βουλησιαρχικά αλλά και αντικειμενικά. Αυτό είναι το ζήτημα με το Γκουαντάναμο και την κυβέρνηση της Κούβας, αυτό είναι το ζήτημα με τη Σούδα και μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Επιγραμματικά:
Από μια αριστερή κυβέρνηση που θα έδιωχνε τη Σούδα και θα άφηνε άθιχτες τις παραγωγικές σχέσεις, αυξάνοντας απλώς τα μεροκάματα, προτιμώ χίλιες φορές μια αριστερή κυβέρνηση που θα διατηρούσε τη Σούδα, αλλά θα τροποποιούσε έστω και μερικά αυτές τις σχέσεις, σπρώχνοντάς τις προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής συλλογικότητας και του εξισωτισμού.
Τα λέμε
1 Δεν ειπα οτι μπορει η Ελλαδα στρατιωτικα αλλα εισαι μανουλα να δινεις το νοημα που γουσταρεις απο το πουθενα.Οι δυο περιπτωσεις(γκουανταναμο-σουδα) μονο σε μυαλα ηλιθιων σαν τον οργουελ θα μπορουσαν να συγκριθουν.2Απο οτι βλεπω εδω μεσα δεν βλεπω και πολλους να απολογουνται για τα αμετρητα αισχη της κυβερνησης της αριστερας,εκτος απο εσενα.Αυτο πιστευω πως δειχνει πως πολλοι εχουν τσιπα και ντρεποντε εν αντιθεση με σενα....3Αν νομιζεις πως η παντελη ελλειψη ηθικης που δειχνει ο συριζα(δικαιολογημενη εδω και καιρο απο εσενα)προσφερει στο κινημα και πως για ολα δεν τρεχει τιποτα αρκει να δωσει καποια ψιχουλα εισαι βαθια πασοκοποιημενος οσο μαρξιστικο μανδυα και να βαλεις.Στο εχω πει πολλες φορες με ψεματα και απατες δεν γραφετε ιστορια.Υ.Γ.Μην συγκρινεις συνεχεια ανομια πραγματα αλλο απεργιες και ταξικη παλη και αλλο σοσιαλοδημοκρατικες απατεωνιες....
Φίλε ελληνοφρενικέ,
Εντάξει, αφού πιστεύεις ότι είμαι και πασοκοποιημένος, τι να πω; Πάω πάσο.
Ένα όμως σχόλιο για την επίκληση της ηθικής θα το κάνω, δεν αντέχω:
Εμένα λες ανήθικο; Δηλαδή κάποιον που έλεγε σε συνθήκες σοσιαλισμού «Ας πάρουν ό,τι θέλουν [οι εργάτες παραγωγής από τα παραγόμενα προϊόντα], μόνο να μη σταματήσουν την παραγωγή, μόο να μη σταματήσουν την παραγωγή!» πώς θα τον έλεγες;
Τα λέμε (αλλά: λιγότερος φανατισμός και πιο πολύ σκέψη...)
Ολα οσα εγραψε ο Νικολας τα εχουμε διαβασει πολλες φορες και εγω προσωπικα με τα περισοτερα συμφωνω.Δεν εχεις καταλαβει με την παρτη μου οτι δεν ειμαι της στενης γραμμης παρολο που στο εχω εξηγησει στο παρελθον και οι διαφωνιες μου ειναι αρκετες.Η πολεμικη μου ομως η μεγαλη ειναι η σοσιαλοδημοκρατια.Πιστευω πως ειναι ποιο επιζημια για την υποθεση της αριστερας και κατα συνεπεια και για το λαο και απο το διαολο. Ποιο το νοημα να βαλεις ξανα την κριτικη του στο συνεδριο,ενω εχει γραψει απειρα αρθρα απο τοτε που εχουν ξενερωσει αφανταστα αυτους που χαρηκαν με την κριτικη του νομιζωντας οτι κλεινει το ματι στο συριζα(οπως ο λαζοπουλος πχ που πηρε την απαντηση που του επρεπε).Η συμμαχια με το δεν πληρωνω π.χ.και γω πιστευω πως θα επρεπε να επιδιωχθει.Βαλε κανενα ποσταρισμα το τι λεει το δεν πληρωνω για την κυβερνηση της αριστερας.....εχει πολυ ενδιαφερον.
Φίλε ελληνοφρενικέ,
Δυστυχώς, δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από τη στενή κομματική λογική. Νομίζεις ότι όποιος σου λέει «διάβασε τι λέει ο Μπογιόπουλος» (ή οποιοσδήποτε άλλος δικός σας που κριτικάρει τη γραμμή απομόνωσης που ακολουθείτε) σου λέει ότι ο Μπογιόπουλος έγινε ...ΣΥΡΙΖΑ! Έτσι το έχεις κλειδώσει στο μυαλό σου. Ε, όχι φίλε μου. Μόμο ένας στόκος θα έλεγε ότι ο Μπογιόπουλος στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, δεν έχει κόκκινες μαρμελάδες στα μάτια...
Τα λέμε
Φιλε Λεφτ,
Οπως παλιοτερα ετσι και τωρα οταν θεωρω οτι λες βλακειες θα στο λεω.Η διαφορα ειναι οτι δεν το κανω ΠΟΤΕ αφοριστικα.Παντα προσπαθω να σιγουρευτω τι ακριβως λες και μετα να τεκμηριωνω την οποια διαφωνια μου.Με την ιδια λογικη ουτε εγω εχω προβλημα να μου πεις εσυ οτι λεω βλακειες.Κακως λοιπον τα πηρες.
Τωρα επι του συγκεκριμενου δεν ειμαι ακριβως σιγουρος τι εννοεις και συχνα υπαρχει και μια δυσκολια να προσδιορισουμε το υποκειμενικο και το αντικειμενικο.Αυτο που λεω εγω ειναι οτι η Ταξικη Παλη ειναι αντικειμενικη αναγκαιοτητα ανεξαρτητη απο το συσχετισμο δυναμης.Απο κει και περα υπαρχουν σε μια πορεια τα πανω και τα κατω,μικροτερα η μεγαλυτερα αιτηματα,αιτηματα-κρικοι κλπ τα οποια καθοριζονται ή επανακαθοριζονται και βασει του υποκειμενικου παραγοντα.Θα μπερδευτουμε περισσοτερο αν θεωρησουμε οτι η Ταξικη Παλη εχει σχεση με τη πολιτικη παλη-διαπραγματευση μιας κυβερνησης οπως αυτη που διεξαγεται τωρα.Γιατι εδω εκ των πραγματων δεν υπαρχει ταξικο κριτηριο.Υπαρχουν μονο τα ορια ενος ασφυκτικου πλαισιου που καθοριζεται απο την ΕΕ του κεφαλαιου με σιδερενιους νομους.Στη πραγματικοτητα ουτε ο Χατζηπαναγης δεν μπορουσε να ντριπλαρει μεσα σε τηλεφωνικο θαλαμο.
Μετα οταν λες μια αριστερη κυβερνηση να αλλαξει μερικως τις σχεσεις παραγωγης,τι εννοεις;;;Oυτε αυτο το καταλαβαινω.
Ηλιθιος εισαι εσυ, ελληνοφρενικε!
Ηλιθιος και χωρις επιχειρηματα.!
Παλι δεν καταλαβες οτι δεν εννοω εσενα για το μπογιο και το συριζα μιλαω για κατι μπερδεμενους εκει στο ροζ νεφελωμα που μπερδρευουν την κριτικη με την αρνηση....Απλα λεω οτι δεν καταλαβαινω το λογο να ανακυκλωνεις την κριτικη του στο συνεδριο με την οποια μαλιστα σε πολλα συμφωνω δηλ.να κατεβασω και γω την καθημερινη του πολεμικη(και οχι κριτικη)στους σοσιαλοδημοκρατες;;;Οποιος θελει εχει καθε μερα εκπομπη στον REAL 20.00-22.00 και αρθρα στον ενικο απλα απολαυστικος....
Φίλε κ.σ.,
Ναι, οι ΑΝΕΛ είναι αντιμνημονιακοί, αν και σε βάση εθνοκεντρική και λαϊκοδεξιά. Το ότι πρότειναν τη Ντόρα δεν λέει κάτι. Πι αρ για να βγάλουν από τα ρούχα τους τη στάμπα τού δεξιολαϊκισμού ή φιλική χειρονομία προς τον Μητσότακα που είναι με το ενάμισο πόδι στο λάκκο. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει την παραμικρή σημασία. Και στην τελική, Πάκη πρότειναν και αυτοί.
Την τοποθέτηση σε διάφορα πόστα τού κρατικού μηχανισμού ή της οικονομικής υπερδομής ανθρώπων που υπηρέτησαν το πασοκικό σύστημα, εκσυγχρονιστικό ή ανδρεοπαπανδρεϊκό, πρέπει να τη δεις υπό δύο οπτικές γωνίες που τέμνονται:
α) Ως άνθρωποι που κινήθηκαν στους διαδρόμους τής κατεστημένης πολιτικοοικονομικής εξουσίας ξέρουν πώς δουλεύουν τα γρανάζια. Οι άνθρωποι της Αριστεράς δεν ξέρουν.
β) Είσαι πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πλώρη για να χτίσει μια άλλη πολιτικοοικονομική εξουσία που θα λειτουργεί προς την κατεύθυνση του σοσιαλισμού; Κι αν δεν είσαι σίγουρος, μη μου πεις ότι τώρα σε ζώσανε τα φίδια...
Ούτε εγώ γουστάρω Πάκη (φυσικά, μέχρι και στο κρεβάτι μπορώ να πάω μαζί του παρά να ψηφίσω για Πρόεδρο τον Αλιβιζάτο, το Λιάκο ή τον Πανταζόπουλο!). Αλλά, έχει τόσο μεγάλη σημασία; Από τον Πάκη σού κόβεται η σούπα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή από το γεγονός ότι στην πορεία προς τη διαπραγμάτευση με τους σύγχρονους Μέτερνιχ πετάει από το καλάθι του ένα-ένα όλα τα στοιχεία που δικαιολογούσαν τον επιθετικό προσδιορισμό τού αριστεροριζοσπαστικού κόμματος;
Τέλος: Εννοείται ότι όταν επικρίνω το ΚΚΕ δεν απομονώνω την τρέχουσα συγκυρία. Η πολιτική τού ΚΚΕ «κάθομαι στην κερκίδα και κάνω καζούρα στους άμπαλους» δεν είναι τωρινή. Φυσικά και θα ήταν ξεκούδουνο να πει «αφήστε τους ΑΝΕΛ, ας κάνουμε κυβέρνηση μαζί». Θα ήταν όμως φούστα-μπλούζα, αν είχε κινηθεί προς μία κατεύθυνση συμπόρευσης με εκατέρωθεν προγραμματικούς συμβιβασμούς, έστω από το 2010 και μετά. Όλο αυτό έχω στο μυαλό μου όταν λέω στον ελληνοφρενικό «ε, μη μας τα ζαλίζετε με τους ΑΝΕΛ, ας κάνατε εσείς κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τα λέμε
Φίλε Гриша,
Όταν κάνω λόγο για τροποποίηση παραγωγικών σχέσεων έστω και εν μέρει, εννοώ βασικά δύο πράγματα:
1. Κοινωνικοποίηση ορισμένων κρατικών επιχειρήσεων με έλεγχο των εργαζομένων.
2. Οργάνωση της παραγωγής σε κατεύθυνση συλλογική/συνεργατική/συνεταιριστική με δημοκρατικούς κανόνες διαχείρισης και λειτουργίας, διαφάνεια και πνεύμα εξισωτισμού.
Τα λέμε
ΥΓ Δεν τα πήρα. Στενοχωρήθηκα.
φιλε λεφτ,
Κοινωνικοποιηση δε νομιζω να εχει κανει καμια αριστερη κυβερνηση και μαλιστα κανονικη δηλαδη με εργατικο ελεγχο.
Οσο για τα πειραματα αυτοδιαχειρισης στο μεγαλυτερο βαθμο ηταν αποτυχια.Βλεπε Αργεντινη-Ζανον.Μπορουμε καποια στιγμη να αναφερθουμε εκτενεστερα.
leftg700, ο Πάκης, και το συνεχές ξεβράκωμα στην διαπραγμάτευση είναι ενα ενιαίο φαινόμενο. Ένα σημείο στο οποίο έχεις λάθος είναι αυτό
για το οποίο ξεβράκωμα σου λένε συνέχεια οι δανειστές, ότι θέλω κι άλλο. Έτσι διάφορα συριζόπουλα λένε "μα αν υποχωρούμε, γιατί οι Γερμανοί λένε όχι?".
η άλλη γραμμή άμυνας των συριζόπουλων είναι αυτό που λες.
"δεν πάμε για σοσιαλισμό"
Τυπική συνασπισμένη ειρωνεία, από θέσεις "ρεαλισμού". Και "κοινωνικής αναφοράς".
Ποιον σοσιαλισμό ρε αδέρφια, ρίχτε λίγο τον ρυθμό υπογραφής μνημονίων για αρχή.
"κάποιος σύντροφος"
Φίλε κ.σ.,
Το ότι υποχωρούν από σημείο σε ση μείο δεν είναι υποχρεωτικό να συνδέεται με την πρόταση για τον Παυλό. Θα μπορούσε να είναι μία συμβολική κίνηση για να συσπειρώσεις ακόμα περισσότερους συντηρητικούς γύρω σου.
Να έρθει να μας το πει κι εδώ κάνας Συριζαίος ότι «δεν πάμε για σοσιαλισμό». Μετά δεν θα τον γνωρίζει ούτε η μάνα του!
Τα λέμε
Φίλε Гриша,
Κοινωνικοποιήσεις (καλύτερα πες κρατικοποιήσεις, αλλά από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα...) έχουν γίνει από εργατικές κυβερνήσεις στην μεταπολεμική Μ. Βρετανία, από την κυβέρνηση Μιτεράν/ΚΚ και από κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική (π.χ. Χιλή επί Αλιέντε).
Ακόμα κι αν έχουν αποτύχει τα πειράματα αυτοδιαχείρισης, δεν είναι λόγος να παραιτηθεί μια αριστερή κυβέρνηση από την προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για μια άλλου τύπου παραγωγική διαδικασία (χιλιάδες επαναστάσεις έχουν αποτύχει στην ανθρώπινη Ιστορία, όμως η ιδέα τής επανάστασης ζει και βασιλεύει!) Ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα τού 1.500.000 ανέργων που κάνουν κρα για δουλειά και των εκατοντάδων χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών που φυτοζωούν ο καθένας μόνος του.
Τα λέμε
τυπική εφαρμογή "ιστορικού συμβιβασμού" είναι φίλε left, δεν νομίζω θέλει πολύ ψάξιμο.
αυτό πιστεύουν οι άνθρωποι, ποτέ δεν το αποκήρυξαν σαν στρατηγικός πυρήνας του ΣΥΝ και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν την χούντα θέλανε να πάνε με τους λάιτ χουντικούς για να μην έρθουν χειρότεροι (φιλελευθεροποίηση) μετά την χούντα θέλανε να πάνε με την ΝΔ για να μην έρθει η χούντα, και τελειωμό δεν έχει.
"να τα βρούμε με το κράτος, την δεξιά, τον ιμπεριαλισμό" όχι για να γίνουν αστικό κόμμα (που είναι ένα άλλο θέμα, που ούτε αποκλείεται, ούτε προγραμματίζεται). Έτσι θα πάνε στον σοσιαλισμό κάποτε
δεν είναι κάτι έκτακτο και αναγκαστικό, αυτό πιστεύουν.
"κάποιος σύντροφος"
γελασα πολυ με το επιχειρημα για Γκουνταναμο
Για την ιστορια ηταν το βασικο επιχειρημα του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετια του'80 οταν και παλι το ΚΚΕ εβαζε θεμa αμερικανικων βασεων και της συμφωνιας οπου οι βασεις εμενα μεχρι να φυγουν
θλιβερο ειναι να το επικαλειται σημερα ο συριζα και οι υποστηρικτες του αλλα δικαιολογημενο. Οι υποχωρησεις πρεπει να δικαιολογηθουν αντλωντας παραδειγματα απο την ιστορια Το προβλημα ειναι οτι αντλουνται παραδειγματα απο την ιστορια των λαικων αγωνων απο μια κυβερνηση του κεφαλαιου και αυτο ονομαζεται σκυλευση
Τελευταιο: η ΕΣΣΔ πουλαγε σιταρι στη Γερμανια αλλα σε ανταλαγμα επαιρνε μηχανες αεροπλανων. Η ΕΣΣΔ ετοιμαζοταν για πολεμο ενω ο Συριζα να μιμηθει το Χατζηαβατη
Φίλε[*] ΙΑ,
Γέλασες; Μου θυμίζεις την αρχαία ατάκα τού Πιττακού τού Μυτιληναίου «Γελᾷ δ' ὁ μωρός, κἄν τι μὴ γελοῖον ᾖ».
Για να αρχίσεις να μπαίνεις στο νόημα, αναρωτήσου πόσες φορές έχεις ακούσει τον Κουτσούμπα όταν μιλάει σε εθνικό ακροατήριο να προτάσσει το στόχο τής απομάκρυνσης των νατοϊκών βάσεων έναντι του στόχου τής κατάργησης των μονοπωλίων! Πιο νιανιά:
Στην πολιτική, υπάρχουν πάντα προτεραιότητες, timing και συσχετισμοί ισχύος σε κάθε συγκυρία. «Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει καταλάβει γρυ από μαρξισμό!»[**]
Τα λέμε
[*] Πήρες που πήρες ένα όνομα για να σε ξεχωρίζουμε. Χάθηκε ο κόσμος να πάρεις ένα όνομα που να επιτρέπει να ξέρουμε οι εδώ σχολιαστές αν μας ομιλεί αγοράκι ή κοριτσάκι;
[**] Αυτό το έχει πει εκείνος στον οποίο ορκίζεσαι αλλά, κατά τα άλλα, δεν έχεις καταλάβει Χριστό από το πνεύμα του, ο Λένιν. Δεν το έχει πει για σένα και το έχει πει με άλλη αφορμή. Αλλά σού ταιριάζει φούστα-μπλούζα!
Το κκε δεν αποτελειται απο εργαζομενους, τα στελεχη και οι συνεργαζομενοι ειναι ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ, ελευθ/επαγγελμ, ΜΙΚΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ /ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ειναι ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.
ΓΙΑ να προωθησει την προπαγανδα του χρησιμοποιει (ΣΚΥΛΕΥΕΙ_) ΤΟ ΕΑΜ-Δ Σ , και καθε ΑΓΩΝΑ των εργαζομενων ιστορικα και παγκοσμια (κομμουνα, μαης 36, πολυτεχνειο).
Το συριζα δεν ειναι σοσιαλιστιο, ειναι ριζοσπαστικη αριστερα, σοσιαλιστικο ειναι το πασοκ οπως επισις κομμουνιστικο ειναι ιο κκε. (ΚΑΤΑ δηλωση τους) κΑΠΟΙΟΙ ισχυριζονται οτι γελλοιοποιουν (ΣΚΥΛΕΥΟΥΝ αντιστοιχα αριστερα, σοσιαλισμο και κομμουνισμο.
ΟΙ ψηφοφοροι τους ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ δεν ψηφιζουν για τον στρατηγικο στοχο, αλλα για ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ====================================
ενταξει?
ΑΜΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ κανει αυτα που ειπε και δεν δωσει επαρκη αιτιολογηση, θα φαει σφαλιαρα απο τους ψηφοφορους (οπως και πασοκ κκε επιβραβευονται η τιμωρουνται για την αντιπολιτευση τους καθε φορα.
οποιοι ειναι ηλιθιοι (η κανουν τους ηλιθιους, δεν τα καταλαβαινουν αυτα)
Υ.Γ. ΤΙ τα ηθελε τα αεροπλανα ο σταλιν? αφου στα γκουλαγκ πεθαιναν απο κρυο-πεινα.
Ο Σταλιν κατεσφαξε το κομμα των μπολσεβικων, χιλιαδες μεσαια στελεχη, ολη την κεντρικη επιτροπη του κομματος υπο τον Λενιν,και το συνολο του Κοκκινου Στρατου που νικησε τον εμφυλιο.
ΑΥΤΗ την εποχη εκανε συμμαχια με τον Χιτλερ για να επιβαλλει τον κρατικο καπιταλισμο με δικτατορια (μοναρχια).
Απο αυτη την αποψη δεν σιγκρινεται ο Σταλιν με κανενα...
Δημοσίευση σχολίου