Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

3η Πανελλαδική Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Του ανταποκριτού μας: Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της 4ης Πανελλήνιας Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Νέου Φαλήρου με κύριο, αν όχι αποκλειστικό θέμα τα οργανωτικά ζητήματα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, ίσως και μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι διοργανωτές. Το κλίμα όμως ελάχιστα θύμιζε τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στην ίδια αίθουσα κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Σύσκεψης τον Μάρτιο του 2008.

Όπως ήταν φυσικό, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΝ έχει εκφράσει την άποψή του για μία «χαλαρή» οργανωτική δομή σε αντίθεση με τις περισσότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέντακτων που είναι υπέρ της πλήρους δημοκρατικής συγκρότησής του, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Από την ομιλία του ξεχωρίσαμε τα εξής κύρια σημεία σχετικά με οργανωτικό:

1. Το κάλεσμα για στροφή στην κοινωνική δράση και εγκατάλειψη της εσωστρέφειας που δεν ενδιαφέρει την κοινωνική Αριστερά και η οποία «μας έχει ξεπεράσει».

2. Την επισήμανσή του ότι οι εχθροί της Αριστεράς δεν βρίσκονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις αντίπαλες δυνάμεις που πολεμούν την Αριστερά, σαφής αιχμή κατά των απόψεων του Αλέκου Αλαβάνου περί «εσωτερικών εχθρών» που καμιά φορά βρίσκονται μέσα στους κόλπους της Αριστεράς, όπως τις εξέφρασε κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη προ ημερών.

3. Την απόδοση των διαφωνιών που υπάρχουν για τον τρόπο της οργανωτικής συγκρότησης, ζήτημα βαθιά πολιτικό όπως παραδέχθηκε, σε «παλιές διαιρέσεις» με ταυτόχρονη αποκήρυξη των διχαστικών στάσεων («όχι στις ρήξεις και στις διασπάσεις»).

4. Την αναγόρευση σε πρωτεύον θέμα το ζήτημα της ανασύνθεσης της Αριστεράς και όχι απλά το «ζήτημα των μελών».

5. Την προτροπή του «να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα» έτσι ώστε «να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία». Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για «έλλειμμα πολιτικής».

6. Την υπενθύμιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική συμμαχία που «δεν μπορεί να αγνοεί την αυτονομία των οργανώσεών του [που τον αποτελούν]».

7. Το μη αποκλεισμό του ενδεχομένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί (κάποτε και όχι τώρα, σύμφωνα με το έμμεσο, πλην σαφές πνεύμα της ομιλίας του) σε «πολυτασικό φορέα» που θα βασίζεται όμως σε «μια κοινή πολιτική αρχών και αξιών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση αναφερόμενος κυρίως στο ασφαλιστικό όπως επίσης και να καταγγείλει τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους θυμίζοντας και την περίπτωση Κούνεβα, χειροκροτήθηκε θερμά, αλλά από ένα (το μεγαλύτερο) μέρος του κοινού. Στα «πηγαδάκια» πάντως των υπέρμαχων της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ολοκληρωμένη δημοκρατική βάση κυριάρχησε η απογοήτευση, ακόμα και ο εκνευρισμός, μετά την ομιλία του. Ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για υποτίμηση της νοημοσύνης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς είναι δυνατόν, έλεγαν, από τη μια να καταδικάζει την εσωστρέφεια της συζήτησης για τα οργανωτικά κι από την άλλη να καλεί σε συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαφωνιών; Ή, πώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι, ενώ και η τελευταία συλλογικότητα ξεκινάει από την αναγνώριση και τον ορισμό της έννοιας του μέλους, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το θεωρεί δευτερεύον ζήτημα;

Τέλος, για τη σημειολογία του πράγματος και ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που μπορούν να δοθούν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον όρο «ανανεωτική αριστερά».

Η Σύσκεψη συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα. Η ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μετά το μεσημέρι.

4 σχόλια:

γιουρι γκαγκαριν είπε...

Τη γνωμη μου για το ΣΥΡΙΖΑ εμμεσως πλην σαφως σας την εχω πει και πανω κατω ξερετε..

Αλλα για τον Αλαβανο πρεπει να βρεθει ενας καινουριος Φρουντ και να γραψει μια νεα "Περιπτωση Σρεμπερ"

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιούρι,


Ναι, εντάξει την ξέρουμε. Εμείς πάντως εδώ προσπαθήσαμε -και μάλλον τα καταφέραμε- να το "παίξουμε" απλοί καταγραφείς μιας ομιλίας και κάποιων αντιδράσεων.

Ο Αλαβάνος για μας, ως αριστερός πολιτικός σκοράρει πάνω από το μέσο όρο των αριστερών στελεχών. Από την άλλη, έχει δώσει σαφή δίγματα βοναπαρτισμού, πράγμα που γενικά δεν μας κάθεται καλά...


Τα λέμε.

orpheas είπε...

Φίλτατοι καλησπέρα.
Απ’ ότι κατάλαβα, αν κατάλαβα καλά, στη Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τις εξής αντιπαραθέσεις .
- Ανανεωτικοί του ΣΥΝ εναντίον Ανανεωτικών του ΣΥΡΙΖΑ.
- Παλαιοτικοί του ΣΥΝ εναντίον Ανανεωτικών του ΣΥΡΙΖΑ
- Ανανεωτικοί του ΣΥΝ εναντίον Παλαιοτικών του ΣΥΝ
- Παλαιοτικοί του ΣΥΝ εναντίον Παλαιοτικών του ΣΥΡΙΖΑ
- Ανανεωτικοί του ΣΥΝ εναντίον Παλαιοτικών του ΣΥΡΙΖΑ
- Ανανεωτικοί του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Παλαιοτικών του ΣΥΡΙΖΑ
- Συν κάποιες ψιλοδιαμάχες των επί μέρους «συνιστωσών».
Παρακαλώ αν παρέλειψα κανένα συνδυασμό να μου τον υπενθυμίσετε. Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι παραλείποντας κάποιον τον υποτιμώ η μεροληπτώ εις βάρος του.

Τα ξαναλέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε ORPHEAS,


Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε προς το παρόν. Ο ανταποκριτής που στείλαμε παραιτήθηκε λέγοντας ότι δεν ήταν μέσα στη συμφωνία μας να τον στέλνουμε σε ...τρελοκομεία! ;-)
Πρέπει να περιμένεις μέχρι να βρούμε άλλον!


Τα λέμε.