Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Διαφωνώ με όσα λες,…


…και θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά μου να σε εμποδίσω να τα εκφράσεις!

Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ που ακούγεται στα ραδιόφωνα και γράφεται στις σημερινές ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων οι γνωστοί διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης «Standard & Poor's» και «Moody's» επανέρχονται για να υπενθυμίσουν ότι μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ένα ενδεχόμενο απολύτως ανοιχτό.

Οι δηλώσεις έχουν τη συνήθη επιχειρηματολογία, την τόσο γνωστή σε όσους παρακολουθούν την αγοραία γλώσσα με την οποία μιλούν οι παράγοντες των «αγορών». Ωστόσο υπάρχει μια καινούργια, «μικρή» λεπτομέρεια.

Κάποιος αναλυτής, ονόματι Marko Mrsnik -αδιευκρίνιστο αν είναι αναλυτής ενός εκ των δύο οίκων, ή «independent»- δήλωσε μεταξύ άλλων ότι (τα bold δικά μας) «Αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή τους, ίσως να μειώσουμε και την σύσταση».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εκβιασμός των πολιτών που ασκείται καθημερινά με σκοπό να αποδώσει την ημέρα των εκλογών από τις οποίες θα αναδειχθεί η κυβέρνηση της χώρας γίνεται ακόμα πιο φιλόδοξος ως προς τους στόχους του.

Στο εξής, η (βίαιη) απόσπαση της συναίνεσης δεν περιορίζεται μόνο στην εκλογή του κάθε φορά «καταλληλότερου». Επεκτείνεται και στην απλώς δημοσκοπική έκφραση της γνώμης!

Κατόπιν τούτου αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις των «εραστών της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενδιαφέρον αντάξιο της μεγάλης αγωνίας μας να πάρουμε απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα:

Ποια ελευθερία θα υπερασπιστούν;

Αυτή του «λαουτζίκου» να λέει τη γνώμη του, έστω και στις δημοσκοπήσεις, ή την ελευθερία των αγορών να μάχονται για την απαγόρευση αυτού του αναμφίβολα λαϊκιστικής προέλευσης δικαιώματος;

Περιττό να πούμε ότι «κόβουμε φλέβες» για το σχετικό άρθρο του «φλογερού» Πάσχου.

Α, και γι’ αυτό του Φώτη Περλικού!


Η φωτογραφία είναι από το cultofthedeadfish.blogspot.com

12 σχόλια:

The Passenger είπε...

Συντροφοι καλησπερα.Δυστυχως η ευτυχως,σ'αυτον τον κοσμο ο καθενας κανει τη δουλεια του.Οι ξενες κυβερνησεις τη δικη τους,οι τραπεζες τη δικη τους,οι πολιτικοι τη δικη τους και λοιπα.Οτιδηποτε και αν ακουσω σχετικα με το θεμα,απο τον οποιοδηποτε,δεν θα μου κανει καμια εντυπωση.Εχουμε ακουσει ηδη τερατα και σημεια,ψεματα,εκβιασμους,λοιδωριες,ανακριβειες,προσβολες,ο καθ'ενας λεει οτι παπαρια σκεφτει προκειμενου να υπερασπισει τα συμφεροντα του,τη χωρα του,τον εαυτο του.
Το θεμα δεν ειναι τι λενε αυτοι,το θεμα ειναι εμεις τι κανουμε.Γιατι εχουμε τη δυναμη να κανουμε,people have the power που λεει και η Patti Smith.Το προβλημα ειναι οτι τα ΜΜΕ,που κι'αυτα τη δουλεια τους κανουνε,εχουνε ψησει τον κοσμο οτι υπαρχει ενας μονοδρομος που αν δεν τον ακολουθησουμε παμε ολοι μαζι για φουντο.Αυτο ειναι το μεγαλυτερο ψεμα,η μεγαλυτερη κοροιδια,το βασικο επιχειρημα-οπλο που χρησιμοποιουν εναντιον μας.
Η συγχρονη Αριστερα τι πρεπει να κανει?Μα να αποδομησει αυτο ακριβως το ψεμα!Να δωσει τις ενναλακτικες λυσεις που απαντουν στα προβληματα,οχι παραπεμποντας στην ελευση του Σοσιαλισμου,αλλα σημερα.Ετσι ξεσκεπαζεις τον καπιταλισμο,ετσι αποδεικνυεις ποσο ψευτικος και υποκριτικος ειναι.Στην Ελλαδα σημερα πραγματοποιειται ενα πειραμα.Αν καταφερουν και πουλησουν το παραμυθι τους,οτι ο μονος τροπος για να συμμαζεψει ενα κρατος τα οικονομικα του ειναι η μειωση των μισθων και των συνταξεων,ΧΩΡΙΣ εντονες λαικες αντιδρασεις,τοτε αυτο θα εφαρμοσθει και αλλου και η Ευρωπη των λαων θα εχει παει οριστικα περιπατο!
Και ο μονος τροπος για να κανουμε τους μουδιασμενους πολιτες να αντισταθουν,ειναι να τους πεισουμε οτι ΥΠΑΡΧΟΥΝ και αλλες ενναλακτικες λυσεις εκτος απο αυτες που μας επιβαλλονται..

Greek Rider είπε...

LeftG700 καλησπέρα. Αυτό που έχεις σε μπόλντ μου έκανε και μένα μεγάλη εντύπωση. Είναι σαν το ξεβράκωμα της οικονομιστικής σκέψης η οποία δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις δημοκρατικές καθυστερήσεις....

Εγώ θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι ο καπιταλισμός και η δημοκρατία δεν ταιριάζουν. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ανεχτεί για πολύ διεκδικήσεις και δικαιώματα.

LeftG700 είπε...

Φίλε passenger,


Καλημέρα! Ασφαλώς και κάνουν τη δουλειά τους. Η συγκεκριμένη δήλωση όμως δείχνει μέχρι ποιό σημείο φτάνει η απαίτησή τους για την πειθάρχηση των πληθυσμών. Δεν τους αρκεί πια μια κυβέρνηση διατεθειμένη να εφαρμόσει τον ακραίο καπιταλισμό. Θέλουν και πληθυσμούς που να μη δηλώνουν καν τη δυσαρέσκειά τους! (Αυτό βέβαια από την άλλη, είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι, όπως λες κι εσύ, people have the power!).

Σύμφωνοι με την ανάγκη των εναλλακτικών λύσεων σήμερα κι όχι παραπομπή στον σοσιαλισμό. Όμως μη ξεχνάς ότι ο σοσιαλισμός ως ζήτημα μπαίνει από το παράθυρο και μάλιστα τον μπάζουν οι ίδιοι οι εχθροί του! Παράδειγμα: Τι θα έλεγε ένας τραπεζίτης ή ένα τσιράκι του στην ιδέα της εθνικοποίησης του τραπεζικού τομέα; Θα έλεγε: "Μα α υ τ ό είναι σοσιαλισμός! Α υ τ ό απέτυχε!".

Άρα η Αριστερά πρέπει να μη φοβάται πια να μιλάει και για σοσιαλισμό, όπως έκανε για πολλά χρόνια μετά το '89.

Τέλος, ένας από τους απαραίτητους παράγοντες πειθούς του κόσμου είναι η εξήγηση των μηχανισμών μέσω των οποίων μας οδηγούν όλους στον γκρεμό. Γιατί, κακά τα ψέματα: Στον κόσμο δεν λέμε απλώς "κοίτα τι ωραίες ιδέες που έχουμε εμείς οι καλοί αριστεροί για σένα!". Τον καλούμε να αγωνιστεί, να δώσει κάτι από το χρόνο του, τη ζωή του, τον εαυτό του, σε έναν κοινό αγώνα. Κανείς δεν θα το κάνει, αν δεν του εξηγήσεις πώς δουλεύει το σύστημα που θα τον φάει. Κανείς δεν κόβει το τσιγάρο χωρίς την εξήγηση του πώς καταλήγει σε έμφραγμα!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Greek Rider,


Καλησπέρα εσύ, καλημέρα εμείς! Ποτέ δεν ανεχόταν διεκδικήσεις και δικαιώματα, έτσι είναι. Απλώς, κάποιες περιόδους της ιστορίας, υποχρεωνόταν να καταπίνει το πικρό χάπι. Τώρα όμως που -προς το παρόν- ζούμε στο "τέλος της Ιστορίας" δεν καταπίνει ούτε ασπιρίνη!

Και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος, ούτε από μηχανής Θεός να γίνει αυτό. Ή του ανοίγεις το στόμα με το ζόρι, ή το ανοίγει μόνος του για να καταπιεί εσένα!


Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ συχνά γύρω μας ακούμε δεξιούς να μιλούν λόγω της κρίσης ως εάν αριστεροί, δεν ακούμε απ' την Αριστερά, τη εξαιρέσει της ταξικής σθεναρότητας του ΚΚΕ, προτάσεις που θα έδειχναν μια διέξοδο απ' την κρίση και θα θρυμμάτιζαν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο-παγίδα. Ας πούμε τη δημιουργία από την ίδια την Αριστερά μιας Λαϊκής Τράπεζας, ή Συνεταιριστικών Καταστημάτων Αλληλεγγύης ή πρωτοπόρων μονάδων παραγωγής -λέμε τώρα...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 26.ΙΙ.2010 stathis@enet.gr

LeftG700 είπε...

Φίλε Στάθη Σ.,


Κατ' αρχήν σε καλωσορίζουμε! Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε (καλά, όχι για να το παινευτούμε, αλλά ώρες-ώρες είμαστε σαίνια, φτου μας!) ότι πρέπει να είσαι ο Στάθης Σταυρόπουλος που διαβάζουμε στην "Ε". (Αν θέλεις επιβεβαίωσε για να "πουλήσουμε μούρη" σε κανα θηλυκό!).

Κατά δεύτερον, συμφωνούμε ομοφώνως -ελπίζουμε να μη μας χαρακτηρίσεις "σταλινικούς"!

Αυτό που γράφεις για τους ως εάν αριστερούς δεξιούς (και το αντίστροφο που εμείς συνάγουμε) μας θυμίζει τον Ξέρξη και τα όσα είπε για την Αρτεμισία:

"Οι μεν άνδρες γεγόνασί μοι γυναίκες, αι δε γυναίκες άνδρες"...

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες Στάθη. Δύσκολοι, αλλά λέμε να το παλέψουμε κι εμείς.


Τα λέμε.


ΥΓ Αν γράψαμε και καμιά μλκ παραπάνω, μη μας παρεξηγήσεις. Είσαι γνωστός στην Αριστερά κι όσο να 'ναι πάθαμε μία ...συγκίνηση!

Ανώνυμος είπε...

copy paste ekana toy stathi to minima
stin eleutherotipia simera...

ti exete na peite gia auta pou leei...

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ στο κείμενο με τα μαύρα κόλλησα. Μου θυμίζει τις επιθεωρήσεις στο Ιρακ πριν την εισβολή - αφήστε μας να βεβαιωθούμε ότι δεν μπορείτε να μας αντισταθείτε και θα δείτε, όλα θα πάνε καλά.

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανώνυμε (πάρε ρε γμτ ένα ψευδώνυμο να διευκολυνθούμε όλοι!...),


Κατ' αρχήν ένα διαδικαστικό. Νομίζουμε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να στείλεις το σχόλιό σου σε δύο δόσεις με απόσταση ωρών! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάθουμε αρχικά μια ...συγκίνηση, νομίζοντας ότι είναι ο Στάθης, και τώρα μια κάποια ...απογοήτευση ξέροντας ότι δεν είναι!

Αν ήταν εσκεμμένο, ΟΚ, έχεις ένα πόντο. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχει κανένα γήπεδο, καμία μπάλα και παίζεις μόνος σου. Κοντολογίς, είσαι οφσάϊντ!

Αν ήταν εκ λάθους, εντάξει, ήταν λάθος και δεν έχουμε να πούμε τίποτα (ο αναμάρτητος κ.λπ., κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, θερμή παράκληση να τα προσέχεις λίγο αυτά.

Στα ερωτήματά σου τώρα. Κατ' αρχήν διαβάσαμε όλο το άρθρο και μας βρίσκει σύμφωνους στην ουσία του.

Ειδικά για το απόσπασμα που παραθέτεις:

Όπως είδες κι από την απάντησή μας στον ίδιο τον ...Στάθη όταν νομίζαμε ότι μιλάμε σ' εκείνον, γράψαμε ότι συμφωνούμε. Πού συμφωνούμε;

1) Ναι, πολλοί δεξιοί μιλούν ως εάν να ήσαν αριστεροί. Το βλέπουμε χρόνια τώρα και τη Δευτέρα είδαμε μέχρι και τον Βγενόπουλο!

Το πήγαμε δε και παραπέρα, κάνοντας λόγο για αριστερούς που μιλούν ως εάν να ήσαν (είναι; δεν είναι;) δεξιοί. Κι αυτό το βλέπουμε χρόνια τώρα! (Ονόματα γενικώς δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε, αλλά μια αναφορά στον θιασώτη του σοσιαλισμού με "ελευθερία και δημοκρατία" Ανταίο Χρυσοστομίδη που διέπραξε την άθλια αθλιότητα να υπογράψει υπέρ του αφεντικού Πετσόπουλου και συνεπώς κατά του εργαζόμενου Παλαιστίδη, δεν αντέχουμε, θα την κάνουμε!...).


2) Ναι, το ΚΚΕ δείχνει ταξική σθεναρότητα. (Είναι κάμποσα όμως αυτά που δεν δείχνει. Και είναι σοβαρά...).

3) Ναι, η Αριστερά γενικώς χαρακτηρίζεται από έλλειψη φαντασίας και έλλειψη επιδίωξης του συγκεκριμένου και άμεσου που θα δείξει στους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει τους δικούς της ανθρώπους, ότι στέκεται δίπλα τους. Όχι μόνο στο δικαστήριο της ταξικής πάλης ως μάρτυρας υπεράσπισης, αλλά και ως οργανωτής νέων παραδειγμάτων.

Δεν ξέρουμε αν είναι εφικτή η ίδρυση λαϊκής τράπεζας από την Αριστερά ή πρωτοπόρων παραγωγικών μονάδων (με τους συνεταιρισμούς είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα). Φανταζόμαστε ούτε ο ίδιος ο Στάθης το ξέρει. Όμως ρίχνει μια ιδέα, δείχνει έναν δρόμο. Αν θέλεις, και έναν άλλο δρόμο.

Μια χαρά μας φαίνεται!


Τα λέμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Herr K.,


Καλώς ήλθες κι από δω! Ένα μικρό κλικαριστό βήμα για τον Herr K., ένα μεγάλο διαδικτυακό άλμα για τον διάλογο μέσα στην Αριστερά!*

Είναι απίστευτοι οι τύποι! Είναι απροκάλυπτα θρασείς, κυνικοί και ξεδιάντροποι! Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη "τυπικά"!

Αυτό λέγεται κι αλλιώς (και φέρνει κλάματα): Είμαστε τόσο αδύναμοι ακόμα, που δεν νιώθουν πίεση ούτε για την τήρηση των τυπικών!


Τα λέμε (και καλωσόρισες και πάλι!)


*Πλάκα κάνουμε, μη μας πάρεις με τις ηλεκτρονικές ντομάτες! :-)

ernesto είπε...

καλημερα,

2 πραγματα:
1.ωραια η προσθηκη του "ημερολογιου"

2.πιθανον να μην το γνωριζετε,οπως και ο περισσοτερος κοσμος φυσικα γιατι πρεπει να ασχολειται καποιος και λιγο με το αντικειμενο,αλλα αν υπαρχει κατι αυτην την στιγμη που να αποτελει μια ρεαλιστικη εφαρμογη του σοσιαλισμου(ή αν θελετε κομμουνισμου) στον κοσμο και μαλιστα με εκπληκτικα αποτελεσματα και επιτυχια ειναι η λεγομενη OPEN SOURCE κοινοτητα.
Δεν μπορω να εξηγησω για καποιον που δεν εχει ιδεα τι ειναι ολο αυτο το κινημα (γιατι περι κινηματος και φιλοσοφια ζωης προκειται) αλλα χονδρικα να πω οτι οτιδηποτε για το οποιο πληρωνουμε κανονικα για τους υπολογιστες μας σε επιπεδο software (δηλαδη προγραμματων) υπαρχει και σε "ελευθερη" εκδοση (δωρεαν δηλαδη) απο ατομα που εχουν φτιαξει αφιλοκερδως τα αντιστοιχα προγραμματα που κανουν τις ιδιες δουλειες με τα "επι πληρωμης" προγραμματα (πολλες φορες και καλυτερα!π.χ o browser firefox ειναι πολυ καλυτερος και ασφαλης απο τον internet explorer) και τα εχουν προσφερει σε ολο τον κοσμο να τα χρησιμοποιησει ΑΛΛΑ και να τα τροποποιησει εαν το επιθυμει και εαν εχει φυσικα τις καταλληλες γνωσεις!
π.χ. αντι για προγραμματα που κοστιζουν παρα πολλα χρηματα οπως το λειτουργικο συστημα windows υπαρχουν οι εκατονταδες εκδοσεις των LINUX ή για προγραμματα οπως τα OFFICE υπαρχουν τα αντιστοιχα open source ,τα λεγομενα freeware προγραμματα!

Γιατι τα λεω ολα αυτα ? γιατι ολο αυτο το πραγμα ειναι κατι ζωντανο.υπαρχει και λειτουργει στην εντελεια με εκπληκτικα αποτελεσματα ενω προσφατα γινονται κινησεις και εχει επεκταθει η κοινοτητα αυτη και στα hardware οπου υπολογιστες και κομματια υπολογιστων που ειναι αχρηστα για ολους εμας που εχουμε τα χρηματα να κανουμε συνεχως αναβαθμισεις μαζευονται , αξιολογουνται και συναρμολογουνται σε συστηματα που στελνονται σε χωρες(π.χ. σε σχολεια σε χωρες της αφρικης) που δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασουν Υ/Η !

αφορμη για ολα αυτα που λεω ειναι αυτο το αρθρο* που αποδεικνυει οτι ολα αυτα δεν ειναι απλα "ενα χαριτωμενο πειραμα".ειναι μια πραγματικοτητα που ενοχλει εντονα "τα θηρια" του χρηματος και του καπιταλισμου .
Aρα λυσεις και εναλλακτικες υπαρχουν..το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις!

*το αρθρο αλλα και πληροφοριες εδω
http://www.news247.gr/a/5!121472

(απο το news247.gr)

χαιρετω

LeftG700 είπε...

Φίλε ernesto,

Χαιρόμαστε που σου άρεσε η ιδέα του «περιθωρίου» και ευχαριστούμε που την εκφράζεις.

Δεν είμαστε ειδικοί
«κομπιουτεράδες», αλλά αυτή την ιστορία του open source την ξέρουμε, αν και όχι σε τεχνικές λεπτομέρειες. Συμφωνούμε ότι ως ιδέα μοιράσματος γνώσης και εφαρμογών εκφράζει όντως ένα παράδειγμα κοινοκτημοσύνης σε συνθήκες καπιταλισμού. Αυτό έχει την αξία του βέβαια. Όμως από την άλλη, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι τέτοιου τύπου εγχειρήματα βασίζονται σε εθελοντική απλήρωτη εργασία. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι συμμετέχουν κάποια άλλη δουλειά κάνουν από την οποία και ζουν. Ένα σοσιαλιστικό ή κινούμενο προς τα εκεί εν πάση περιπτώσει σύστημα καλείται να λύσει σε γενικευμένη βάση την οργάνωση της αμειβόμενης εργασίας χωρίς την εκμετάλλευση των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής. Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα και βέβαια απείρως πιο σύμθετο και δύσκολο.


Τα λέμε.