Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Λίγα λόγια (και καλά) για το Bullshitting[*] στο διαδίκτυο


Με σημερινό του, πολύ πρωινό post, o Left Liberal (leftliberalsynthesis.blogspot.com) μας κατηγορεί -χωρίς να μας κατονομάζει- για πρακτικές και συμπεριφορές που ισοδυναμούν με τη διάπραξη, σε λεκτική μορφή, του ποινικού αδικήματος του bullying.

Επειδή αυτό είναι μια κατηγορία που τη βλέπουμε να εκτοξεύεται εναντίον μας για δεύτερη φορά[1] και επειδή υπάρχουν και όρια στη λασπολογία, είναι καιρός να πούμε δυό λόγια παραπάνω γι’ αυτό.

Παρά το γεγονός ότι τα Αγγλοελληνικά λεξικά -υλικά και διαδικτυακά- αφθονούν, παρά το γεγονός ότι κι εμείς οι ίδιοι είχαμε δώσει σε προηγούμενο post τον ορισμό του bullying (=εκφοβισμός, τραμπουκισμός, νταηλίκι), ο Left Liberal καταφεύγει σε έναν δικό του, λίγο «περίεργο» ορισμό για να θεμελιώσει(;) την κατηγορία του.

Κατ’ αυτόν, «bullying» είναι (διατηρούμε τους δικούς του χαρακτηρισμούς) η «λεκτική οξύτητα, λεκτική βιαιότητα, ο εξουθενωτικός αποτροπιασμός (σημ. συντ.: ;;;) του “αντιπάλου”»!!!

Αν λάβουμε υπ’ όψη μας την ανεπαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας εκ μέρους του Left Liberal, ίσως θα έπρεπε να ήμασταν πιο επιεικείς από τη στιγμή που μιλάμε για μία ξένη γλώσσα. Δεν θα είμαστε όμως, γιατί, όπως αναφέραμε παραπάνω, εδώ μιλάμε για ποινικό αδίκημα, όχι για ψύλλου πήδημα!

Τι θα πει «λεκτική οξύτητα»; Και τι θα πει «λεκτική βιαιότητα»; Μπορεί λίγο να μας τα προσδιορίσει ο φίλος Left Liberal; Να τον βοηθήσουμε.

«Λεκτική οξύτητα» θα πει το να λες σε αυτόν με τον οποίο διαφωνείς «δεν έχεις ιδέα». Συνιστά αυτό «bullying»; (Τότε να καταδικάσουμε μεταθανατίως τον Μαρξ για το ίδιο αδίκημα!).

Και λεκτική βιαιότητα θα πει το να λες σε αυτόν με τον οποίο αντιπαρατίθεσαι «Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα;». (Τότε να καταδικάσουμε και τον Καβάφη!).

Τέλος, τι θα πει «εξουθενωτικός αποτροπιασμός (σημ. συντ.: ;;;) του “αντιπάλου”»; Η αποστομωτική απάντηση κάποιου στα επιχειρήματα αυτού με τον οποίον διαφωνεί; (Τότε να καταδικάσουμε για bullying και τον Σωκράτη και να κηρύξουμε τη μαιευτική μέθοδό του εκτός νόμου!).

Τελειώσαμε; Αμ δε!

Εκτός από αυτές τις γελοίες αρλούμπες, ο Left Liberal ξεστομίζει και άλλες, διασκεδαστικότερες ίσως.

Λοιδορούμε -κατά τους ισχυρισμούς του- και καταγγέλλουμε με αφοριστικό τρόπο ιστολόγια, γράφοντας λιβέλους αποκλεισμού(;) και διασπείροντας την …οξύτητα (αυτό πάλι το ...έγκλημα πού το πας;)!!! Τι εννοεί μ’ όλα αυτά;

Εννοεί τη σφοδρή και εξουθενωτική καταδίκη της συμπεριφοράς αυτών που, ενώ μιλούν για «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία», «δίνουν» φάτσα-φόρα τα προσωπικά στοιχεία συντρόφων τους, μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν πολιτικά μαζί τους!

Εννοεί τη σφοδρή και εξουθενωτική καταδίκη της συμπεριφοράς αυτών που, ενώ κόπτονται για τον Άλλο και τον Διαφορετικό, δεν διστάζουν να διαγράφουν από τα ιστολόγιά τους τη διαφορετική αριστερή γνώμη ως ύποπτη -κατά το άδειο τους κεφάλι- ανοχής στον εθνοφασιστορατσιστικό λόγο!

Και βέβαια, εννοεί τη σφοδρή και εξουθενωτική καταδίκη της συμπεριφοράς αυτών που, ενώ γράφουν ποιήματα για να πουν ότι δεν έχει σημασία το πρόσωπο αλλά η φωνή, μετατρέπονται εν μία νυκτί σε (ακαδημαϊκούς) κυνηγούς ταυτοτήτων, «αξιοποιώντας» ξεδιάντροπα ανώνυμους χαφιέδες!

Έτσι λοιπόν, μ’ αυτά και τα προηγούμενα, καταλήγει ο φίλος Left Liberal να μας κατηγορεί για bullying.

Bullying; Οι Left G700;

Bullshit!


ΥΓ: Και πάλι δεν υπάρχει κανένας λόγος για σχόλια. (Σχόλια σε bullshit;). Όσοι θα ήθελαν να ρίξουν τα βέλη τους, θα έχουν την ευκαιρία σε επόμενα posts. Τους περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες. (Εμείς, δεν είμαστε τόσο «δημοκρατικό» blog σαν το g700.blogspot.com για να κόβουμε σχόλια ως «εκτός θέματος»…).



[*] Προέρχεται από την αργκό έκφραση bullshit (=ψευτιές, υπερβολές, ανυπόστατοι ισχυρισμοί και -στην ελληνική αργκό- «παραμύθια», μαλακίες, «αρχιδιές». Bullshitting: Η πρακτική της διατύπωσης, συνειδητά ή όχι, τέτοιου τύπου ισχυρισμών.

[1] Η πρώτη φορά ήταν σε κάποιο σχόλιο του Αντώνη (radicaldesire.blogspot.com). Ακόμα περιμένουμε τη στοιχειοθέτησή της.


Η εικόνα είναι του donewithcorporate από το donewithcorporate.com