Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

10 και ένα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να συνειδητοποιήσει μέσα στο 2012*, αν δεν το έχει κάνει ήδη, κάθε άνθρωπος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός


*Καλού-κακού, πριν τις 22 Δεκεμβρίου... ;-)   


Ι. Ότι η εναλλακτική λύση αντί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με λύπη του και αναγκαστικά ακολουθούσε μέχρι τώρα ελλείψει αριστερής προοπτικής, δεν είναι το λευκό ή η αποχή. Είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία τής Ντόρας, ή η Δράση τού Στέφανου Μάνου. (Εναλλακτικά, η ΔΗΜ.ΑΡ., αν και οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι εσχάτως αυτή έχει προσβληθεί από την παιδική ασθένεια του αριστερισμού, όπως καταγγέλλουν κορυφαία στελέχη της…)

ΙΙ. Ότι είναι επιτέλους καιρός να σταματήσει να θαυμάζει τον τετράγωνο λόγο τού Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή». Εξ ίσου τετράγωνο λόγο έχει και ο Ηλίας Κανέλλης (στα «Νέα» και στο «Books’ Journal») που είναι και δικός μας.

ΙΙΙ. Ότι οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει απόλυτα για να βαθύνει την προπαγανδιστική και ιδεολογική δουλειά του, φορώντας στο γραφείο και κόκκινες γραβάτες.

IV. Ότι η διατήρηση σταθερών και άκαμπτων αρχών είναι σαφές δείγμα ‘‘σταλινισμού’’. Εκτός τής αρχής να είναι κανείς πάντα ελαστικός. (Ο Νίκος Μπίστης έχει αναλύσει εκτενώς και πειστικά αυτό το περίπλοκο ζήτημα διαλεκτικής στο βιβλίο του «Προχωρώντας και αναθεωρώντας». Συνιστάται.)  


V. Ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τής Αριστεράς είναι η προσκόλληση στο άτομο. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος  για τον οποίο πρέπει να αδιαφορεί για ατομικά προβλήματα όπως η ανεργία και να υποστηρίζει φανατικά τα συλλογικά, όπως η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων ας πούμε.

VI. Ότι κανείς δεν θα τον κατηγορήσει επειδή δεν κάνει παρέα με εργάτες, αν μπορέσει να αποδείξει ότι κάνει παρέα με gay. Αν δυσκολεύεται και σ’ αυτό, ας φροντίσει να υπογράψει κάποιο κείμενο υπέρ τού γάμου των ομοφυλόφιλων. (Σε έσχατη ανάγκη, υπάρχει πάντα η kareta kareta και οι δενδροφυτεύσεις τού ΣΚΑΪ.)

VII. Ότι αν, όπως έχει πει ο δεξιός Jean Paul Getty, ο καθένας μπορεί να γίνει πλούσιος με την προϋπόθεση ότι το μοναδικό πράγμα που θα σκέφτεται από τη στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθεί θα είναι πώς θα πλουτίσει, οι αριστεροί πρέπει να σκέφτονται ακριβώς αντίθετα: ο καθένας μπορεί να γίνει αριστερός, αν σκέφτεται από τη στιγμή που κοιμάται μέχρι τη στιγμή που ξυπνάει πώς θα αριστερίσει.  

VIII. Ότι πρέπει να απορρίψουμε ολοκληρωτικά την ιδέα τής δράσης: Η δράση μας φουντώνει πάντα την αντίδραση και ο φασισμός σηκώνει κεφάλι. (Αυτό το ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός έκανε άλλωστε και τον Λένιν να γράψει το γνωστό βιβλίο «Ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω»…)

IX. Ότι η μεγάλη προσφορά τού ΠΑΣΟΚ προς το αριστερό κίνημα συνίσταται στο ότι απέδειξε περίτρανα πως είναι πιο εύκολο να πείσουμε την πλειοψηφία τού λαού και να γίνουμε κυβέρνηση δηλώνοντας αντιεξουσιαστές, παρά κομμουνιστές.  

X. Ότι, όπως έχει πει κι ο Σπύρος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε πώς αυτός, ένας αριστερός, έχει τόσο μεγάλο κασέ αμοιβής, το να είναι κανείς αριστερός δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πρέπει να είναι και μαλάκας.

ΕΝΑ. Ότι αν σήμερα καπιταλισμός είναι ο νεοφιλελευθερισμός, εργατική τάξη, αντίστοιχα, είναι η μεσαία.

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

Με τις καλύτερες ευχές μας για τη Νέα Χρονιά και την ελπίδα ότι οι δυσκολίες της δεν θα κλονίσουν την πίστη μας σε μια καλύτερη ζωή.


Η εικόνα, από το adoos.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό! (το 4 είναι όλα τα λεφτά...) Θέλω να ελπίζω ότι τα περισσότερα είναι ήδη εμπεδωμένα. Πάντως το 2012 θα είναι όντως η χρονιά που αυτό θα φανεί.

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε,


Ευχαριστούμε για τον έπαινο, αλλά... Τι εξαιρετικό; Τα μαύρα μας τα χάλια;... Τέλος πάντων. Αύριο είναι μια άλλη χρονιά κι όσο η γη γυρίζει πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο η μπίλια να κάτσει στο κόκκινο...


Τα λέμε

nikos__alfa είπε...

Εγώ πάντως ψηφίζω το 10, με το ..συμπάθειο! ;)

Καλή δύναμη και καλή χρονιά !

LeftG700 είπε...

Εντάξει, Νίκο. Κανένα πρόβλημα! Αλλά, να ξέρεις: κάποια στιγμή ο πλούτος θα φορολογηθεί άγρια! ;-)

Και σ' εσένα ευχές για τη νέα χρονιά!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Συν ένα...
Εχθροί όλοι με όλους.
Όσοι έχουν σαν αφετηρία αρχές του Μάρξ, επιβάλεται δια ροπάλου και για λόγους ιστορικής συνέπειας να αλληλοϋπονομεύονται, να αλληλοσαμποτάρονται, να αλληλοσυκοφαντούνται.
ΚΚέδες, συριζαίοι,αναρχικοί, αυτόνομοι ολίγον αναρχικοί, αναθεωρητές, απορτουνιστές, ρεβιζιονιστές, σταλινιστές, τροτσκιστές, παπαριαστές, χεσεμεσαστές (όλες άγνωστες λέξεις σε μένα τον απονήρευτο, ονειροπόλο κι αφελή).
Προς εμπέδωση, ανακαλώ στη μνήμη τις σκηνές με τις αντιστασιακές σέχτες απ την ταινία των Μόντυ Πάϊθονς για όσους την είδαν "Η ζωή του Μπράϊαν".
Για όσους δεν την είδαν, την συνιστώ.
(Μέσα στο μπάχαλο των ρωμαίων κατακτητών στην ιουδαία την εποχή του Χριστού, αντιστασιακές ομάδες αλληλομισούνται και αλληλουπονομεύονται σε τέτοιο βαθμό μεταξύ τους, που ξεχνούν τον λόγο ύπαρξης τους που είναι η αντισταση ενάντια στους ρωμάιους κατακτητές).
Στην υγειά μας και καλά να μας μπεί το 2012...που θα μας μπεί!

mbiker

LeftG700 είπε...

Φίλε mbiker,


Η προσθήκη σου είναι σωστή. Φοβόμαστε όμως ότι την κάνεις σε ...λάθος κεφάλαιο! Σε αυτό μιλάμε για αριστερούς, ...τύπου αριστερούς! ;-)

Καλή Χρονιά!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!
Χαμπαρι δεν πήρα
:(

mbiker

LeftG700 είπε...

Μη στενοχωριέσαι! Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες! ;-)