Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μερικές φορές, καλύτερα να κάνεις κο-κο-κο, παρά να μιλάς!



Η ΣΧΟΛΙΟΓΡΑΦΙΑ τού προηγούμενου post παρουσίασε όχι αμελητέο ενδιαφέρον, όπως ίσως θα συμπέραινε κάποιος που θα την αξιολογούσε μόνο ποσοτικά (οκτώ φιλοΚΚΕ σχολιαστές δεν είναι τίποτε το σημαντικό). Και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα σχόλια δύο εξ αυτών, με τα οποία, ασυνείδητα, επικυρώνουν την ουσία τής ανάρτησης: στο πρώτο γίνεται η εξ αντιδιαστολής παραδοχή ότι το ΚΚΕ καλώς σπρώχνει το συνέδριο για αργότερα (αν εμείς, που υποτίθεται είμαστε εχθροί τού Κόμματος, βιαζόμαστε να γίνει το συνέδριο, σοφά πράττει η σοφή ηγεσία και το καιρορίχνει) και στο δεύτερο, το οποίο ήταν μεγάλη απογοήτευση και για το περιεχόμενό του και για το ύφος του, γινόταν πάλι η εξ αντιδιαστολής παραδοχή ότι το συνέδριο θα γίνει όποτε βολεύει το Κόμμα (και όλοι ξέρουμε τι ‘‘καταστάσεις’’ προσπαθεί να βολέψει η ηγεσία τού ΚΚΕ αυτή την περίοδο…). Όπερ έδει δείξαι! Επιπλέον, στο πρώτο σχόλιο αποκαλυπτόταν κάτι που δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ τού Βήματος και το οποίο παραλείψαμε να αναφέρουμε κι εμείς, αν και στοιχειώδες: εκεί στους ψηλούς ορόφους τού Περισσού υπολογίζουν ότι αναβολή τού 19ου συνεδρίου θα διευκολύνει το καταλάγιασμα της εσωκομματικής αναταραχής, επειδή, εκτός του ότι ο καιρός θα τα γιατρέψει όλα θα βοηθήσει πιθανόν και στην «αποκάλυψη των οπορτουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ». Οπότε, σκέφτονται, μονόφθαλμοι εμείς, τυφλοί εκείνοι, το πράγμα βολεύεται και η βασιλεία μας δεν κινδυνεύει…

Ένα δεύτερος (αλλά όχι και δευτερεύων) λόγος που καθιστά τη σχολιογραφία ενδιαφέρουσα είναι ότι ανάμεσα στου οκτώ σχολιαστές βρέθηκαν και τρεις — αυτό μάς κάνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό τού 37,5%—, οι οποίοι είπαν μεν τις αντιρρήσεις τους καθαρά και ξάστερα, αλλά με τρόπο που δεν κόβει τις γέφυρες του διαλόγου για τα ζητήματα που μας χωρίζουν. Ελπιδοφόρο.

Κατά τα άλλα, ουδέν αξιοσημείωτον. Οι γνωστές κραυγές που θυμίζουν οπαδούς χουλιγκάνια τού Θρύλου, του ΜΠΑΟΚ και πρωτόγονους της εποχής των σπηλαίων, αλλά σε καμία περίπτωση κομμουνιστές τού 21ου αιώνα. Α ναι! Και μία καταγγελία για «χαφιεδοsite». Αυτό κι αν δεν ήταν έκπληξη! ;-)


ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ο τίτλος τού σημερινού σημειώματος δεν είναι για τους παραπάνω φίλους. Ήρθαν, πήραν το λόγο και έκαναν ό,τι μπορούσαν, χωρίς,  κατά τα φαινόμενα, να ξέρουν σε ποιους μιλάνε (εννοούμε ότι δεν είχαν ολοκληρωμένη άποψη για τις θέσεις αυτού του blog, όπως τις εκθέτουμε εδώ για πάνω από τρία χρόνια τώρα). Ο τίτλος πηγαίνει στον ιστολόγο τού Lenin Reloaded (του Radical Desire μέχρι ένα χρόνο πριν), τον Αντώνη. Κι εδώ πρέπει να ανοίξουμε μία μικρή παρένθεση.


Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ γνωριμία μας με τον Αντώνη χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2009. Έτυχε να διαβάσουμε προηγουμένως κάποια κείμενά του. Είδαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές και θεωρητικές σκέψεις, κριτικό πνεύμα και προσεγγίσεις ακομμάτιστες μεν, αλλά, ταυτόχρονα απόλυτα μεροληπτικές υπέρ τής Αριστεράς. Ενθουσιαστήκαμε. Τόσο, ώστε να ανεβάσουμε την ανάρτηση που μπορείτε να δείτε εδώ. Εν τω μεταξύ είχαμε αρχίσει να συνομιλούμε.

Σύντομα φάνηκαν οι διαφορετικές γωνίες από τις οποίες βλέπαμε τα πράγματα. Εκείνος απόλυτος στην υπεράσπιση φιλοσοφικοθεωρητικών αρχών, αρνητής τής εξαίρεσης και πεισματικός στη μη αναγνώριση των αναγκαιοτήτων της πραγματικότητας (στις πονηριές τής Ιστορίας, κατ’ άλλη διατύπωση). Εμείς πάλι, πιο ‘‘ελαστικοί’’, περισσότερο σχετικιστές και συμφιλιωμένοι σε μεγαλύτερο βαθμό με τις ‘‘λάσπες’’ τού πολιτικού αγώνα. Οι διαφορές αυτές συχνά έκαναν τον διάλογο έντονο,  ή και συγκρουσιακό. Πάνω από μία φορά τα πράγματα οδηγήθηκαν στα άκρα με διακοπή κάθε σχέσης. Όμως, μετά από κάποιο διάστημα οι γέφυρες επισκευαζόντουσαν και η επικοινωνία αποκαθίστατο. Αυτή την περίοδο οι σχέσεις είναι και πάλι διαρρηγμένες, φοβόμαστε οριστικά. Το τελευταίο σχόλιο του Αντώνη εδώ κατατέθηκε στις 23 Φεβρουαρίου και το δικό μας στο Lenin Reloaded στις 3 Ιουνίου. Φυσικά, όπως συμβαίνει αδιαλείπτως από τον Δεκέμβριο του ’09, η κάθε πλευρά παρακολουθεί αδιαλείπτως την αρθρογραφία τής άλλης.

Ένα τελευταίο πριν κλείσει η παρένθεση: Σε όλο αυτό το διάστημα εμείς παραμείναμε σταθερά να υποστηρίζουμε όσα υποστηρίζαμε και να μη σηκώνουμε καμία κομματική σημαία πλην τής παραταξιακής, τής Κόκκινης. Εκείνος, εδώ και ένα χρόνο περίπου συμπαρατάχθηκε με το ΚΚΕ (χωρίς όμως και να ενταχθεί οργανωτικά, κατά τις δηλώσεις τού ίδιου). Επιπλέον, έκανε μία θεαματική στροφή από τη θεματολογία που συνήθιζε στο προηγούμενο blog του, το Radical Desire (χοντρικά: πολύ λιγότερη θεωρία –πολύ περισσότερη πράξη). Κλείνει η παρένθεση.



ΕΝΩ ‘‘ΕΤΡΕΧΕ’’ ακόμα η προηγούμενη ανάρτησή μας, ο Αντώνης ποστάρισε το εξής σχόλιο σε απάντηση σχολίου αναγνώστη του που χαρακτήριζε το κείμενό μας ως το αποτελεσματικότερο και το πιο άμεσα δραστικό εμετικό:

Αντωνης 25 Σεπτεμβρίου 2012 10:43 π.μ.
Το είδα από χθες. Νομίζω πως είναι καλό που βγαίνουν αυτά τα κείμενα, να έχουμε μια επίγνωση για τα συναισθήματα που δημιουργεί η απροθυμία μας να "συνεργαστούμε" για να "σωθεί" (έτσι νομίζει) ο μικροαστός στην Ελλάδα.
Ταξικό είναι το μίσος, δεν είναι ιδεολογικό. Παρέπεμψα χθες στην συναφή παράγραφο από το άρθρο Praxis.

Για να επεξηγήσει παραπέρα τη σκέψη του, απαντώντας σε κάποιον άλλο αναγνώστη που αγνοούσε το άρθρο στο οποίο παρέπεμπε:

Αντωνης 25 Σεπτεμβρίου 2012 11:23 π.μ.
"Στην ιστορική κοινωνική συμμαχία της ελληνικής αστικής τάξης με μικροαστικά στρώματα που στηρίχθηκε στην εκτεταμένη διαφθορά των επιδοτήσεων, δανείων (που προήλθαν την περίοδο του ευρώ), ευρωπαϊκών προγραμμάτων κλπ, κυρίως γύρω από τον κρατικό τομέα και κυρίως με κέντρο το αστικό κράτος. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στις αστικές κυβερνήσεις μετά τα μέσα της δεκαετίας του 80 να προωθούν αλλεπάλληλα μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη συντηρώντας ταυτόχρονα την διαφθορά αυτών των στρωμάτων τα οποία ένιωθαν ότι τουλάχιστον δεν χειροτέρευε το επίπεδο διαβίωσης τους. Έτσι το εργατικό κίνημα βρέθηκε μόνο του και καθώς δεν έγινε δυνατό να χαράξει μια ανεξάρτητη ταξική πολιτική προσέκρουε στην σιωπή, απάθεια και από τη δεκαετία του 90 εχθρότητα (ο «κοινωνικός αυτοματισμός» του Σημίτη) από αυτούς που αργότερα πλαισίωσαν τους «αγανακτισμένους» (και μετά –σε ένα τμήμα τους-τη Χρυσή Αυγή)."
Απ' το τελευταίο κείμενο Praxis, εδώ: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/09/praxis-stop-euro-ee.html

Δύο ημέρες μετά, σηκώνοντας το γάντι που είχαμε ρίξει (με αρκετή δύναμη, είναι αλήθεια) με κάποιο σχόλιό μας εδώ, το οποίο και αναδημοσίευσε στα σχόλια του δικού του ιστολογίου, απάντησε με τα εξής αλλεπάλληλα σχόλια:

Αντωνης 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:17 μ.μ.
Πράγματι, κανείς δεν απάντησε στο εν λόγω κείμενο, του οποίου ολόκληρος ο επιχειρηματολογικός κορμός ήταν το άρθρο...Χασαπόπουλου στην γνωστή προλεταριακή επιθεώρηση Βήμα, μιας και λόγο για αναβολή συνεδρίου δεν έκανε κανείς άλλος.
Πιθανώς, λέω εγώ τώρα, αυτό να συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ήδη τι εστί Χασαπόπουλος: [εκ παραδρομής αναφέρεται σε λάθος πρόσωπο: ο δημοσιογράφος που υπέγραφε το ρεπορτάζ για την αναβολή τού 19ου συνεδρίου λέγεται Σταυρόπουλος, όπως γράψαμε και στην ανάρτησή μας]
http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/2.html
http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_1456.html
http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/blog-post_26.html
http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/blog-post_8212.html
και πιθανώς, πάλι λέω εγώ, να είναι επειδή το γελοίο του να απαντάς πάνω σε κάτι που δεν γνωρίζεις σε κάποιον που δεν γνωρίζει, επειδή έχτισε μια ολόκληρη υπόθεση με βάση 20% άγνοια και 80% κακοήθεια περιπλέκεται από το εμετικό του να απαντάς για κάτι που χτίστηκε ολοκληρωτικά από την αντεργατική, αντικομμουνιστική και μισαλλόδοξη λάσπη του λεγάμενου.
Τελικά, μάλλον ο ΕΟΣ είναι καθαρότερος εδώ...

Αντωνης 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:21 μ.μ.
...Οπότε, για να μην έχει παράπονο ο Λεφτ, να απαντήσω με δύο λέξεις:
Απίστευτη κατρακύλα.
Και άλλες τέσσερις:
Τρελό ξεβράκωμα για "σύντροφο."
Και άλλες τρεις:
Μην ξαναέρθει εδώ.

Αντωνης 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:33 μ.μ.
Εκπληκτικό δε το επιχείρημα ότι οι μαλακίες Χασαπόπουλου ισχύουν επειδή δεν απάντησε ο Ρίζος. Ναι, απάντησε στις προηγούμενες! Και που 'στε, είναι επειδή διαλύεται το κόμμα λόγω εσωτερικής διαμάχης που οργανώνει την πιο πάνω συνάντηση 36 κομμάτων στην Ευρώπη. Για αντιπερισπασμό...
Είπαμε, τελικά πιο μαζεμένος ο ΕΟΣ...


ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ (το σημερινό σημείωμα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα, περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού στον επίλογο) δεν θα ασχοληθούμε εν εκτάσει με το περιεχόμενο των παραπάνω ισχυρισμών. Θα περιοριστούμε σε δύο μόνο επισημάνσεις. Κατά κάποιο τρόπο, και οι δύο είναι πραγματολογικού χαρακτήρα:

Γράφει ο ιστολόγος τού Lenin Reloaded με αξιοθαύμαστη κατηγορηματικότητα: «Μην ξαναέρθει εδώ». Στην προκείμενη περίπτωση, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει ότι η 3η Ιουνίου ενεστώτος έτους ήταν η τελευταία φορά που πήραμε το λόγο στο blog του, επειδή έγινε πια ολοφάνερο ότι έκανε πλάτες στις αισχρές συκοφαντίες τού ‘‘γνωστού’’ και μη ‘‘εξαιρετέου’’ κάποτε συνιστολόγου του —με τις οποίες αυτός ο ‘‘υπέρλαμπρος’’ ‘‘αστέρας’’  τού κομμουνισμού επιχειρούσε να μας συνδέσει με την …ΕΥΠ(!!!)—, είτε όντως δεν το έχει καταλάβει. Όποιο από τα δύο και να συμβαίνει, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με μία εκδήλωση της ανθρώπινης βλακείας στην καθαρή της μορφή. Καθαρή βλακεία, για την οποία καλούμε τους αναγνώστες να δείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμπάθεια και κατανόηση: ο άνθρωπος είναι ατελές και πεπερασμένο ον και όλοι μας κάποτε μπορεί να κάνουμε βλακώδεις σκέψεις ή να βγάλουμε βλακώδη συμπεράσματα.

Η δεύτερη επισήμανση αναφέρεται στο τελευταίο σχόλιο από τα ανωτέρω παρατεθέντα. Σ’ αυτό, κατόπιν ωρίμου σκέψεως (μια και είναι το τελευταίο) ο Αντώνης αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με το επιχείρημά μας ότι η σιωπή τού κομματικού δημοσιογραφικού οργάνου και του κόμματος, επικυρώνει το δημοσίευμα. Και γράφει με σιγουριά τροπαιούχου στρατηγού: «Εκπληκτικό δε το επιχείρημα ότι οι μαλακίες Χασαπόπουλου ισχύουν επειδή δεν απάντησε ο Ρίζος. Ναι, απάντησε στις προηγούμενες!». Τι εννοεί; Προφανώς ότι το Κόμμα απαντά μόνο σε όσα δημοσιεύματα κρίνει επικίνδυνα για το ίδιο και, επομένως, αφού δεν απάντησε σ’ αυτό, σημαίνει ότι το ρεπορτάζ ήταν άνευ σημασίας.

Χα!

Πότε τα γράφει αυτά ο καλός μας φίλος; Για να μην επεκταθούμε σε άλλα και η ανάρτηση τελειώσει τα Χριστούγεννα: Τα γράφει πριν καν συμπληρωθούν πέντε εβδομάδες από τη στιγμή που το κοτζαμάν Κεντρικό Συμβούλιο της κοτζαμάν Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας απάντησε εντός 24(!!!) ωρών(!!!) σε ένα δημοσίευμα 184(!!!) λέξεων, στις μέσα σελίδες, σχετικό με το ‘‘ζωής’’ και ‘‘θανάτου’’ ζήτημα (για όλο το ελληνικό μα και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα!) τής συμμετοχής τών …Going Τhrough(!!!) και …ΝΕΒΜΑ(!!!) στο πρόσφατο Φεστιβάλ τής ΚΝΕ!!! ‘‘Φλέγον’’ ζήτημα πράγματι, το οποίο μόνο μία ‘‘σατανικώς’’ (μαλακωδώς, λέμε εμείς) σκεπτόμενη οπορτουνίστρια συντάκτρια της Αυγής είχε την απαιτούμενη ‘‘πνευματική’’ ‘‘διαύγεια’’ που απαιτείτο για να το διαστρέψει και να στήσει μία τέτοια ‘‘θανάσιμη’’ ‘‘παγίδα’’ για την ΚΝΕ και το Κόμμα συνολικά!!! (Ευτυχώς όμως, οι νεολαίοι, στην πρώτη γραμμή όπως πάντα, αντέδρασαν ακαριαία και έκλεισαν στόματα!)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με το χέρι στην καρδιά: Παρ’ όλες τις προβληματικές κατ’ εμάς πλευρές τής πολιτικής σκέψης τού ιστολόγου που αρθρογραφεί στο Lenin Reloaded, για τις οποίες κάναμε νύξεις παραπάνω, είχαμε χαρεί όταν δήλωσε τη συμπαράταξή του με το ΚΚΕ. Είχαμε χαρεί με την ελπίδα ότι ο κριτικός του λόγος θα εισακουγόταν πιο εύκολα από τους φίλους τού ΚΚΕ (οι άνθρωποι πάντα είναι πιο δεκτικοί σε λόγια ‘‘δικών τους’’). Διαψευστήκαμε οικτρά. Και διαψευστήκαμε όχι γιατί οι φίλοι τού ΚΚΕ που τον διαβάζουν κλείνουν τα αυτιά τους στην κριτική του, αλλά γιατί, σχεδόν ταυτόχρονα με τη απόφασή του να συνδεθεί ιδεολογικοπολιτικά με το συγκεκριμένο κόμμα, απώλεσε κάθε ικανότητα για κριτική σκέψη. Μετά από κάνα δυο ‘‘προσεκτικές’’ απόπειρες, τήρησε σιγή ασυρμάτου. Λες κι ένα μαγικό ραβδί τον μεταμόρφωσε σε βουβό πρόσωπο! Βουβό πρόσωπο; Λάθος! Συχνά, κραύγαζε χειρότερα κι από τον πιο λούμπεν Κνίτη!

Ακόμα χειρότερα: Οι προβληματικές πλευρές τής σκέψης του σε συνδυασμό με την εμπλοκή του σε πρακτικά προβλήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης αποκάλυψαν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα —ένα πρόβλημα που έγινε ολοφάνερο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων των πρόσφατων διπλών εκλογών. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος, για λόγους που ασφαλώς δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε, παρ’ όλα τα διαβάσματά του, παρ’ όλη την καλλιέργειά του και τη μόρφωσή του, παρ’ όλη την πίστη του στις αξίες και τα οράματα της Αριστεράς πρό πάντων, παρ’ όλα αυτά λοιπόν τα διόλου ασήμαντα, φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία τών ανθρώπων για τους οποίους θα λέγαμε, παραλλάσσοντας τη γνωστή λαϊκή έκφραση για τις σπουδές, ότι «δεν παίρνουν την πολιτική»! Καθ’ υπερβολήν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό βλάκα.

Ειδικά για εμάς, ο πειρασμός να καταφύγουμε σε αυτή την υπερβολή είναι αρκετά ζόρικος. Γιατί ο Αντώνης, ο οποίος, πέρα από τα πολιτικά ελαττώματά του, έχει και το μέγα ελάττωμα να είναι θρασύς, έχει επιδείξει ιδιαίτερη θρασύτητα απέναντί μας. Και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό (να κι ένας πρόσθετος λόγος να υποκύψουμε στον πειρασμό τής υπερβολής κι εμείς…).

Εν πάση περιπτώσει: Με προσεχείς αναρτήσεις που, θέλουμε να ελπίζουμε, δεν θα είναι παραπάνω από δύο, σκοπεύουμε να καταδείξουμε το βέβαιον: η πραγματική σύσταση του Lenin Reloaded είναι αέρα κοπανιστός! Με άλλα λόγια, μία πολιτική φούσκα! Σκοπεύουμε να τη σπάσουμε. Όταν γίνει αυτό, θα μπορέσουμε όλοι να δούμε αν εκείνο που κρύβεται μέσα της είναι όντως ένας πολιτικός βλάκας.

Θα δείξει...


Η εικόνα, από το in4you.gr.

23 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Προς τέρψη τών αναγνωστών και για να κοιμηθούν με ευχάριστη διάθεση, καθ’ όσον αύριο είναι Δευτέρα, δύο σχολιάκια από το τσαρδί τού Αντώνη:


σπίριτους 30 Σεπτεμβρίου 2012 11:25 μ.μ.

Ο γλοιώδης βλακάκος που κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα με το όνομα ΛεφτΓ700 (και υποκρίνεται ότι είναι και πολλοί, ενώ καρατσεκαρισμένα είναι ολομόναχος, τρομάρα του!) πρέπει να τύχει της μοναδικής ενδεδειγμένης στάσης από την πλευρά μας: γαϊδουρινή αδιαφορία για τα εμέσματά του, όσο κι αν τσιρίζει σαν μαλακισμένο 15χρονο που 'χει χάσει το μέτρο, για να φέρει κόσμο στο για-γέλια-και-για-κλάματα μπλογκ του. Οποιαδήποτε άλλη στάση του προσδίδει αξία που αποδεδειγμένα δεν έχει. Το μόνο που έχει είναι ένα πρώην πιασάρικο όνομα. Και αυτό πλέον, με τους μισθούς και την ανεργία που κυκλοφορούν, για κλάματα είναι.
Έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε και να συζητήσουμε από τις φαντασιοπληξίες του κάθε καημένου που επειδή δεν τον παίζαν τα υπόλοιπα παιδάκια στο σχολείο, κάθεται και εφευρίσκει ιστορίες για να τραβήξει την προσοχή.



Αντωνης 30 Σεπτεμβρίου 2012 11:30 μ.μ.

[…] κανένας δεν τον εμποδίζει να παίξει, αντιθέτως είμαι ευγνώμων γιατί βοήθησε να αντιληφθώ κάποια πραματάκια που παίζουν στις κουϊντες και αφορούν το νέο σχέδιο πολέμου στο ΚΚΕ.

ΕΟΣ είπε...

Σας ευχαριστούμε για τα "καλά" σας λόγια!

Υ.Γ. Εσείς όπως και ο Αντώνης παρουσιάζετε το ίδιο σύμπτωμα: Δεν μπορείτε να κάνετε διάκριση ανάμεσα στο χιούμορ, στο πείραγμα, στην ειρωνεία και τον (αυτο)σαρκασμό, από τις απόψεις και τις θέσεις που πρεσβεύει ο "άλλος". Γιαυτό και ασχολείστε με την εκφορά του λόγου περισσότερο από το περιεχόμενό του.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε στυλ. Και συνεχίζοντας στο ίδιο στυλ, πιστεύουμε πως όλη υπόθεση που ασχολείστε, αποδίδεται με μια φράση που την έλεγαν παλιά οι ακροδεξιοί για τους αριστερούς “Το πολύ το Κάπα Κάπα κάνει το παιδί Μ@....”. Τώρα, αν δεν αντιλαμβάνεστε τι λέμε, αλλά το πάρετε στην κυριολεξία, δεν έχουμε εμείς την ευθύνη!

Ως άσκηση για να βελτιωθείτε στα θέματα που αφορούν την διάκριση ανάμεσα στην εκφορά του λόγου και το περιεχόμενό του, σας αφιερώνουμε και το video με την λιτανεία του Αγίου Παστιτσίου, και ελπίζουμε να καταλαβαίνετε ότι “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”....

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


Δεν καταλαβαίνω γιατί η αιχμή για τα "καλά" μας λόγια (κατά τη δική σας διατύπωση) κατατίθεται εδώ.

Και δεν καταλαβαίνω πού κολλάνε οι διαπιστώσεις ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στο χιούμορ, στο πείραγμα, στην ειρωνεία κ.λπ. κ.λπ.

Καμιά εξήγηση; (σε ό,τι μας αφορά, αφήστε τον Αντώνη απ' έξω)


Τα λέμε

ΕΟΣ είπε...

Το “καλά λόγια” είναι ειρωνικό για:
α) την φράση του Αντώνη που αναδημοσιεύετε: “Είπαμε, τελικά πιο μαζεμένος ο ΕΟΣ...”, , ενώ μας βρίζει, μάλλον πιο χοντρά απ' ότι εσάς, αν ρίξετε μια ματιά : [εδώ]. Εσείς το κάνατε θέμα, εμείς το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια...

β) Για την υπόθεση του Μπογιόπουλου που μας ζητούσατε να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί κάναμε λάθος!

Όταν ο άλλος σου απευθύνει χαρακτηρισμούς, όπως μαφιόζος, προβοκάτορας και άλλα παρόμοια, δεν κάθεσαι να του απαντήσεις σοβαρά. Αν νομίζετε ότι με τον τρόπο που χειρίζεστε το θέμα θα “δικαιωθείτε” και θα αποδείξετε το λάθος του αντιπάλου, κάνετε λάθος. Μόνον γέλιο ή πίκρα βγάζουν αυτές οι καταστάσεις, ανάλογα πως τις αντιλαμβάνεται κάποιος, ανεξάρτητα αν ο ίδιος είναι ο αποδέκτης αυτών των χαρακτηρισμών ή απλός θεατής...

Σε μια σειρά σχόλια μας που η κύρια πλευρά τους ήταν το πείραγμα, εσείς τα πήρατε σοβαρά, τόσο σοβαρά μάλιστα που από κάποια στιγμή και μετά ψάχνετε συστηματικά να βγάλετε από την “μύγα ξίγκι” και να μας την πείτε, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το ζήτημα του Μπογιόπουλου, όπως [εδώ].

Υ.Γ. Υπάρχει και μια άλλη παροιμία για “μικρά παιδιά”, αλλά δεν θα σας την πούμε!

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα.. τέρμα η ενασχόληση με τα του Κ.Π, σειρά του Αντώνη. Σε κίνηση να βρισκόμαστε ρε παιδιά :)

Ανώνυμος είπε...

Γλώσσα λανθάνουσα... "καλύτερα να κάνεις κο-κο-κο, παρά να μιλάς!"
Από μικρό κι από λωλό μαθαίνεις την αλήθεια.
κι ο Τίτλος λέει επακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει αυτό το blog που προσπαθεί να βρει λόγο ύπαρξης...

Παντελής

7Demons είπε...

@@ Αγαπητοί εν Κυρίω,αδελφοί της ΕΟΣ,

Από πότε η εκφορά του λόγου,είναι υποδεέστερη του περιεχομένου?
Μήπως έχουμε χάσει μερικά επεισόδια στην Ψυχογλωσσολογία και στη Νευρεπιστήμη του Μεταιχμιακού συστήματος?-Αφήστε δε, που η ειρωνεία,το humor και τα λοιπά τερπνά,αφορούν κυρίως την εκφορά και όχι το περιεχόμενο...

υγ.Άσχετο: Τι δουλειά έχει ο λόγος περί εκφοράς σε γραπτά κείμενα?


%% Παντελή,

ΓΛΩΤΤΑ και όχι γλώσσα...
;-)

υγ.Είμαι κουρασμένος για να αρχίσω τα περί Λόγων,λόγων και Υπάρξεων.Έλεος, ότι ΔΕΝ σας αρέσει,δεν είναι απαραίτητο να μην υπάρχει κιόλας...

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


Δεν είναι μόνο ότι γράφετε επιπόλαια στο τσαρδί σας. Γράφετε επιπόλαια και σχόλια σαν αυτά εδώ. Ακριβώς επειδή είσαστε επιπόλαιοι και, επιπλέον, σας δέρνει και μεγάλη ιδεολογικοπολιτική θολούρα, δεν τα παίρνω άσχημα. Ένα ψάλσιμο όμως θα το ακούσετε.

Εννοείτε τα ‘‘καλά’’ λόγια του Αντώνη και ευχαριστείτε …εμάς;;; Γιατί ρε παλικάρια;;; Και μάλιστα όταν όλη η μπλογκόσφαιρα ξέρει τι σας καταλογίζει (άσχετα αν έχει το ακαταλόγιστο…);;; Γιατί δεν μας προστατεύετε από κάποιον επιπόλαιο αναγνώστη που θα βγάλει πιθανόν το συμπέρασμα ότι ακολουθούμε κι εμείς παρόμοιες πρακτικές πολιτικής αντιπαράθεσης με τις δικές του;;; Σας έχουμε δώσει ποτέ δικαίωμα;;;

Τέλος: Θέλετε να μας πείτε ότι όλη αυτή η φιλολογία πως πίσω από τη Νέα Σπορά είναι ο …Μπογιόπουλος ήταν φάρσα; Δεν θέλουμε να φανούμε κακόπιστοι. Να το δεχθούμε. Αλλά, για να τα λέμε όλα, πρέπει να σας προτρέψουμε θερμά:

Να πάτε για άλλα. Όπως ο Αντώνης «δεν παίρνει την πολιτική», εσείς «δεν παίρνετε τις φάρσες»! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε,


Πού την είδες την ενασχόληση με τον ΚΠ; Από το κειμενάκι στο πλάι; Δηλαδή, πριν συμβεί ό,τι συνέβη με τον ΚΠ και γράψουμε το κειμενάκι, δεν υπήρχε αυτό το τσαρδί; Περιμέναμε τον ΚΠ για να βρούμε θέματα;

Για τον Αντώνη, έχεις πέσει ακόμα περισσότερο έξω. Αν νομίζεις ότι θα ασχοληθούμε με τον Αντώνη όσο ασχοληθούμε με τον Αντώνη είσαι πολύ γελασμένος. Και μάλλον αδιάβαστος.

Μου πρότειναν στοίχημα ότι ψηφίζεις δαγκωτό ΚΚΕ κι αν τολμάω να παίξω κόντρα. Μου δίνουν 1.000 προς 1 εις βάρος τους. Τι λες; Να το παίξω ή θα χάσω τα λεφτά μου; ;-)


Τα λέμε (αλλά με λίγη περισσότερη σοβαρότητα —αν σου βρίσκεται...)





LeftG700 είπε...

Βρε μπουμπούνα Παντελή,


Αφού το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι το πιο ισχυρό κι αφού ένα μπλογκ για να παραμείνει ζωντανό πρέπει να μιλάει, πώς μπορεί να γίνει αυτό που λες;

Σε μπερδέψαμε, ε; ;-)


Τα λέμε (να ξεμπερδευτείς όμως πρώτα...)

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Είδες τι τραβάμε, ρε Δαίμονα, για να μπλέκουμε με ...κότες;;; ;-)

ΕΟΣ είπε...

Δεν ισχυριστήκαμε ότι "η εκφορά του λόγου,είναι υποδεέστερη του περιεχομένου", αλλά διακριτή! Αυτό μάλλιστα φανερώνει και δήλωσή μας ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε στο "στυλ" εκφοράς του πολιτικού μας λόγου...

Ανώνυμος είπε...

Ωχ παναΐαμ ....

( τα θέλει ο κώλος σας και γι αυτό τα τραβάτε ορέ λέφτηδες . Τι ψάχνατε μέχρι πρότινος στο LR , το φύλο των αγγέλων ;;; )

Γιάκοβ

ΥΓ θα σας πρότεινα να αφήσετε το καλλιτέχνη στην ησυχία του γιατί δεύτερη φορά ΔΕΝ θα προσφερθώ , αν και τώρα τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι ακόμα λιγώτερα

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, έτσι γίνεται με τους νεοφώτιστους, τα δίνουν όλα! Εδικά οταν η επαφή σου με το κόμμα είναι ο Ρίζος, η ΚΟΜΕΠ, άντε και το φεστιβάλ, και δεν έχεις δει από μέσα τι παίζεται είναι λογικό να μη γνωρίζεις καν για τι πράγμα μιλάς!

Μην ασχολείστε, ο άνθρωπος είναι τόσο κολλημένος που ενώ επιτίθεται στον οπορτουνισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα μπορεί να σκοτώνεται υπερασπιζόμενος την "επαναστατική" τακτική του ...ΑΚΕΛ. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έχει τη ψυχολογική ανάγκη της σφραγίδας (ένα είν' του κόμμα:b)

dimitis t

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Εντάξει, ότι τα θέλει κάπου ο κώλος μας τα θέλει. Αλλά ποτέ δεν είχαμε ιδιοτελείς προθέσεις. Πάντως, μέχρι τον Ιούνιο που σχολιάζαμε, η κουβέντα δεν ήταν για το φύλο αγγέλων. Όπως γράφουμε και στην ανάρτηση, το LR έκανε στροφή στη θεματογραφία (τι την ήθελε; οι συζητήσεις περί φύλου αγγέλων κάπου συσκοτίζουν την πολιτική ανεπάρκεια).

Θα τον αφήσουμε στην ησυχία του όταν σπάσουμε τη φούσκα. Έχουμε περιέργεια να δούμε αν όντως μέσα δεν υπάρχει παρά ένας πολιτικός βλάκας. Και δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να προσφερθείς αυτή τη φορά. Τουλάχιστον αυτή την πατάτα την έχει καταλάβει…


Увидимся


ΥΓ Τι γκαντεμιά σήμερα, ορέ товариш! Στο πρώτο ‘‘τoυρνουά’’ τής νέας σεζόν έπαθα πανωλεθρία. 30 ολοστρόγγυλα ευρώπουλα μου φάγαν οι αλήτες! ;-) Κι όσο δεν θέλω να παίζω Δευτέρες... Την πάτησα σα μαλάκας! :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitis t,


Νεοφώτιστος; Νεοφώτιστος ετών …42 πέρυσι και …43 φέτος;;; Εντάξει τα νεοφώτιστα Κνιτάκια να τα καταλάβουμε. Αλλά αυτός; Και υποτίθεται διαβασμένος; (διαβασμένος αλλά θεόστραβος, κατά τα φαινόμενα).

Ίσως, όπως λες η εξήγηση να βρίσκεται στην ψυχολογία. Άβυσσος η ψυχή τού ανθρώπου…


Τα λέμε

Ενη είπε...

Για δυο λεφτά, Αριστερά Φιλαράκια,

Κάποιος σχολιαστης πιο πάνω λέει ο οι Leftg700

ειναι ενας, ολομόναχος.

Δηλαδή και πόκα, παιζει μοναχός του;;;;;;

:lol: :lol:

υγ. Συγγνωμη για την εκτος θέματος παρεμβολή. (-;






LeftG700 είπε...

Μα δεν το έχουμε πει, φίλη Ένη; Ό,τι θέλει ο λαός! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν εννοούσα σε θεωρητικό επίπεδο- θα ήταν γελοίο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο για τον συγκεκριμένο!

7Demons είπε...

"Είμαστε όμως μια ωραία ατμόσφαιρα!" που έλεγε και ο Ηλιόπουλος.
Εμείς πάλι που είμαστε από τη φύση μας απαισιόδοξοι,θα πούμε μόνο το εξής αισιόδοξο,για όσα αντέξαμε να διαβάσουμε σε αυτό και σε άλλα "σχετικά" με την Αριστερά,ιστολόγια:
Σύντροφοι,ΕΥΤΥΧΩΣ που πότε δεν πήραμε την εξουσία στον τόπο αυτό...!

Ανώνυμος είπε...

συμφωνα με κάποιους αγαπητούς κκεδες, θα την πάρουμε την εξουσία όταν μπει η χρυσή αυγή ως ναζιστική συνιστώσα στον σύριζα.
ο κόσμος χάνεται αλλά η στοχοπροσήλωση, στοχοπροσήλωση.

Μάρκομ Ξ είπε...

Να πω ότι σας τα λεγα; :-)

Ας μην το πω. Να χαιρετήσω μόνο τον σ/φο Γιάκοβ και να κάνω ένα σχόλιο για τη γενικότερη κατάσταση:

Με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη) και με την επίσης αναμενόμενη πολιτική της υπόλοιπης "συνεπούς" αριστεράς μας βλέπω στα κάτεργα της βέρμαχτ με τον Κασιδιάρη επόπτη...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ


Υ.Γ. 1 Ελπίζω να διαψευστώ και φυσικά θα κάνω ό,τι περνάει από τα μικρά μου χέρια για να μην φτάσουμε εκεί.

Υ.Γ. 2 Ελπίζω οι Ισπανοί, Γάλλοι και όποιοι άλλοι εργαζόμενοι να καταφέρουν κάτι. Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά...