Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Είμαστε όλοι ‘‘μενσεβίκοι’’!




Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο

Το σημερινό σημείωμα αποτελεί το Β´ μέρος τής προπροηγούμενης ανάρτησης στην οποία επιχειρήσαμε να κάνουμε μία αποτίμηση της υπερπόντιας εκστρατείας του Αλέξη Τσίπρα και τις επαφές του σε περιοχές ή χώρες κλειδιά (Λατινική Αμερική – Γερμανία – ΗΠΑ. Ο τίτλος τροποποιήθηκε εκ των πραγμάτων.  Όχι μόνο επειδή έχουν περάσει κάμποσες μέρες και μεσολάβησε και μία έκτακτη ανάρτηση, αλλά και επειδή κρίθηκε ότι δεν θα εξυπηρετούσε το περιεχόμενο τής συνέχειάς της. Μ’ αυτήν, θέλουμε να εστιάσουμε στο μέλλον, καταθέτοντας κάποιες σκέψεις  για το πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει παραπέρα χωρίς να πέσει από το ποδήλατο. Αφήνουμε λοιπόν κατά μέρος τις κρεμάλες και τα παλουκώματα, που μάλλον σε τέλος παραπέμπουν κι όχι στο μέλλον, και περιοριζόμαστε στην ελπίδα αυτές οι σκέψεις να φανούν χρήσιμες, έστω και δια της τεθλασμένης: αφού δηλαδή απορριφθούν πανηγυρικά, να συμβάλουν στη σύλληψη άλλων και καλύτερων ιδεών. Δύο ακόμα διευκρινίσεις:

Από ορισμένες όχι ακριβείς διατυπώσεις που υπήρχαν στο Α´ μέρος δόθηκε η εντύπωση ότι θεωρούμε πως τα πρόσφατα ταξίδια τού ηγετικού κλιμακίου τού ΣΥΡΙΖΑ σε Γερμανία και ΗΠΑ είναι εκείνα που, ως τάχα κεραυνός εν αιθρία, επέφεραν τη μετατόπισή του σε αποριζοσπαστικοποιημένη περιοχή. Δεν έχουμε αυτή την άποψη. Η περιοδεία στο εξωτερικό επισφράγισε μία σταδιακή διολίσθηση σε ηπιότερες θέσεις, διολίσθηση που υλοποιήθηκε από το φθινόπωρο μέσα από δηλώσεις, συνεντεύξεις και άρθρα κορυφαίων παραγόντων τού ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενων σχεδόν αποκλειστικά από τον παλιό ΣΥΝ.

Τα φαινόμενα απατούν: Οι επικρίσεις, συχνά σφοδρές, για την πορεία τού ΣΥΡΙΖΑ διόλου δεν σημαίνουν ότι ως blog αποκοπτόμαστε από αυτόν και θεωρούμε χαμένη υπόθεση τον καβγά που γίνεται στο εσωτερικό του, βγάζοντας την ουρά μας απ’ έξω και επανερχόμενοι στην αυστηρή ουδετερότητα που κρατούσαμε μέχρι τις εκλογές τού Ιουνίου. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εκ των πραγμάτων την ατμομηχανή τής Αριστεράς για μία πορεία με πρώτο σταθμό την ανάληψη της διακυβέρνησης. Μία ατμομηχανή που μπορεί να ασθμαίνει, να μπουκώνει, ή να χάνει λάδια, σύμφωνοι, αλλά και που, προς το παρόν, είναι η μοναδική που έχουμε, αφού η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει μέχρι τέλους (ποιο θα είναι το τέλος;) την ίδια αδιέξοδη και περιχαρακωμένη πορεία τού εχθρικού απομονωτισμού και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δείχνει ικανή (ή αρκετά θαρραλέα) να υπερβεί το φετίχ τής επανάστασης.

Δύσκολοι καιροί για ‘‘μενσεβίκους’’

Ονομάζουμε μενσεβίκους την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που σε επίπεδο κεντρικών οργάνων βρίσκεται στη θέση τής μειοψηφίας. Έχουμε πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτοί οι συσχετισμοί ισχύουν έτσι ακριβώς στην κοινωνική βάση του, χωρίς όμως και να παραγνωρίζουμε την ιδεολογική σύγχυση με την οποία έχει μπολιάσει το νέο κόμμα ο χρόνια πάσχων από αυτή παλιός ΣΥΝ, γεγονός που δυσκολεύει την εσωτερική χαρτογράφηση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον κλασικό τοπογραφικό άξονα αριστερά/‘‘δεξιά’’. Με αυτή την αριστερή πτέρυγα που, να το πούμε, δεν είναι ομοιογενής, συμπαρατασσόμαστε κι εμείς, και από αυτή τη θέση παίρνουμε μέρος στον καβγά που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύσκολη θέση. Για τρεις κυρίως λόγους (εκτός από τον προφανή που τον αναφέρουμε περισσότερο χάριν αστεϊσμού: όπως είναι προτιμότερο να είσαι νέος, υγιής, ωραίος και πλούσιος παρά γέρος, άρρωστος, άσχημος και φτωχός, έτσι είναι και προτιμότερο να είσαι πλειοψηφία παρά μειοψηφία· ιδίως αν κάποτε, κι όχι πολύ παλιά, ήσουν εσύ η πλειοψηφία! ;-) ):

Ο πρώτος λόγος είναι πως οι άνεμοι δεν φυσούν και τόσο ευνοϊκά. Με την Αριστερά κολλημένη λίγο πάνω από το 1/3 των «δυνάμενων να φέρουν ψήφο», τον κόσμο κουρασμένο ή απογοητευμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ να πιέζεται ποικιλοτρόπως και από πολλές μεριές να ‘‘προσαρμοστεί’’, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη κατάσταση που κάνει πολλούς να επιζητούν «εδώ και τώρα» κάποια έστω ανακουφιστική αλλαγή, η ιδέα μιας στροφής προς τους ‘‘κεντρόφρονες’’ μοιάζει προφανώς ενδεδειγμένη. Όμως, η πορεία κόντρα στο ρεύμα δεν είναι ποτέ εύκολη και απαιτεί πάντα ‘‘λεπτούς’’ χειρισμούς.

Ο δεύτερος είναι ότι το πάλαι ποτέ Αριστερό Ρεύμα —και νυν, μετά από κάποιες ενισχυτικές μεταγραφές, Αριστερή Πλατφόρμα—, που αποτελούσε και αποτελεί τον πιο ‘‘σκληρό’’ και συγκροτημένο πυρήνα τών ‘‘μενσεβίκων’’ έχει επικυρώσει, ακόμα και σε καιρούς παντοδυναμίας του μέσα στον ΣΥΝ, την παγίωση προσανατολισμών που αποτελούν τη βάση για όσα τεκταίνονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τους λόγους που υπαγόρευσαν μία τέτοια στάση (κατά πάσα πιθανότητα οι συμβιβασμοί για να μη βγάζουν μάτι οι περιβόητες «δύο ψυχές τού ΣΥΝ»), το ζήτημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο κατούρησε στη θάλασσα και τώρα το βρίσκει στο αλάτι. Η αποτελεσματική αντιπολίτευση στη γραμμή που ακολουθεί η ηγετική ομάδα περνάει μέσα από τη ‘‘διευθέτηση’’ και αυτού του εκ μεταφοράς προβλήματος.

Ο τρίτος: Οι ‘‘μενσεβίκοι’’, όπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι ομοιογενείς. Το ακριβώς αντίθετο! Αυτό όμως, για να μην παρεξηγηθούμε, χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις. Η ανομοιογένεια προέκυψε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα από τη στιγμή που άρχισαν να ακούγονται πιο καθαρά επικριτικές φωνές προς την κυρίαρχη γραμμή από την πλευρά στελεχών τα οποία έχουν συνταχθεί προ πολλού καιρού με την ηγεσία Τσίπρα (κυρίως στελέχη τού πάλαι ποτέ Κοκκινοπράσινου Δικτύου και της ΑΚΟΑ, σχήματα που φέρονται να αποτελούν τους κληρονόμους τών ιδεών τού λεγόμενου αριστερού ευρωκομμουνισμού και τα οποία είχαν συνταχθεί ολόπλευρα με την ηγεσία Τσίπρα). Επομένως, για όσους κατανοούν τα βασικά, το να μπουν στο ίδιο τσουβάλι οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί και η στόχευση των ενστάσεων που εσχάτως καταθέτονται στο Red Notebook με αυτό των κριτικών που μπορεί να διαβάσει κανείς στην Iskra ή στο RProject ισοδυναμεί με ανέκδοτο! Ιδίως αν συνυπολογίσουμε κάποια μεταξύ τους πρόσφατα δημόσια ‘‘τσουγκρίσματα’’ ή το γεγονός, λόγου χάρη, ότι στο blogroll της Iskra μπορείς να δεις το 902.gr ή την εφημερίδα τού Νέου Αριστερού Ρεύματος ΠΡΙΝ, όχι όμως και το Red Notebook...

Είναι προφανές ότι ένα ενδεχόμενο γεφύρωμα του χάσματος που χωρίζει τους ‘‘μενσεβίκους’’ θα αύξανε τις πιθανότητές τους να διορθώσουν τη ‘‘διόρθωση’’ που η ηγετική ομάδα επιχειρεί να επιβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουμε ότι θα παραμείνει ενδεχόμενο, κυρίως με ευθύνη τών λεγόμενων αριστερών ευρωκομμουνιστών. Κατά συνέπεια, έχουμε και πάλι να επιλέξουμε μεταξύ των δύο βασικών ρευμάτων της μειοψηφίας. Επιλέγουμε την ομάδα τής Αριστερής Πλατφόρμας, με την οποία μάς χωρίζουν λιγότερα και η οποία, συγκριτικά με τους αριστερούς ευρωκομμουνιστές, χωρίζεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια από τις επιλογές τής ηγετικής ομάδας. Αυτονόητα λοιπόν, τα όσα ακολουθούν απευθύνονται κυρίως σ’ αυτήν.  

Things to do

Τι θα μπορούσε να κάνει τη ζωή τών συγκεκριμένων ‘‘μενσεβίκων’’ λίγο πιο εύκολη —άσχετα αν ενδέχεται να τη δυσκολέψει προσωρινά— και την παρέμβασή τους πιο αποτελεσματική; Εμείς σκεφτήκαμε τα παρακάτω (όχι αυστηρά σε αξιολογική σειρά):

#1 Να απεμπλακούν από την αδιέξοδη αντιπαράθεση ευρώ/δραχμή. Ας αφήσουν το ζήτημα όπως έχει στην πραγματικότητα: ανοιχτό και εκκρεμές, όπως ορίζεται εξ άλλου και από το ευφυές σύνθημα «το ευρώ δεν είναι φετίχ» (σε αντίθεση με το δεσμευτικό «καμιά θυσία για το ευρώ»).  Αυτό δεν σημαίνει να εγκαταλείψουν τις όποιες αναλύσεις για το ενδεχόμενο της ζωής εκτός ευρώ, ή να παραιτηθούν από την επισήμανση της ανάγκης για παντός καιρού σχέδια επί χάρτου.  Όχι όμως με τρόπους που να δίνουν λαβή σε κατηγορίες και κριτικές ότι εκβιάζουν τα πράγματα. Τα πράγματα στο συγκεκριμένο ζήτημα θα τα εκβιάσει μόνο η πραγματικότητα μιας κυβέρνησης με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα παιχτούν τα ζάρια. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν για να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη φόρμα του για εκείνη τη στιγμή. Ας μη προσπαθούν όμως να φέρουν εκείνη τη στιγμή στον παρόντα χρόνο.

#2 Να εμπλακούν, αντίθετα, σε ένα άλλο γειτονικό μέτωπο, το οποίο, μέχρι τώρα, μάλλον δεν το αξιολογούν ως κρίσιμο: το ζήτημα της περαιτέρω ομοσπονδοποίησης της ΕΕ. Κατά κοινή παραδοχή, ακόμα και από τα μικρά αριστερά παιδιά, μία τέτοια ιδέα, υπό τους σημερινούς συντριπτικούς εις βάρος τού κόσμου τής εργασίας συσχετισμούς, είναι μία αυτοκτονική ιδέα.

#3 Να αρχίσουν να κάνουν σαφές ότι πολλές από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα μη εξαιρουμένου, δεν θολώνουν απλώς τη φυσιογνωμία τού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινούνται έξω από την πιο πρόσφατη και υπεράνω όλων, προσώπων ή οργάνων, συλλογική επεξεργασία τού ΣΥΡΙΖΑ: την Πολιτική Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου.

#4 Να συμβιβαστούν με την ιδέα που την υποπτεύονται, για να μη πούμε ότι ήδη την ξέρουν πολύ καλά: η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ περνάει και μέσα από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο. Ας αφήσουν λοιπόν τις γκρίνιες και τις μουρμούρες, κι ας σπάσουν το κεφάλι τους για να επεξεργαστούν άλλους τρόπους απεύθυνσης σε αυτόν, καλύτερους από τους παρατηρούμενους (αρκετοί από τους οποίους προκαλούν θυμηδία —σ’ εμάς, καγχασμούς).

#5 Να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για συνάντηση της όλης Αριστεράς δεν εξαντλείται σε τροπολογίες «υπέρ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς», ούτε σε αναδημοσιεύσεις άρθρων από τον Ριζοσπάστη ή παράθεση απόψεων από τον προσυνεδριακό διάλογο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Περιλαμβάνει και εμπεριστατωμένη και εποικοδομητική κριτική στην αυτοκτονική (και ‘‘αριστεροκτόνα’’) ισχύουσα γραμμή τής ηγετικής ομάδας τού ΚΚΕ καθώς και στην ιδεοληπτική επαναστατική καθήλωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

#6 Να επανεξετάσουν το νόημα της επίκλησης «για μία δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση». Μήπως πρέπει, αντίθετα, να εστιάσουν τις προσπάθειες στην εμπέδωση της εν πολλοίς συγκυριακής, και γι’ αυτό ανολοκλήρωτης εισέτι, πρώτης;

#7 Να αναλογιστούν αν το γεγονός ότι μπορούν πανεύκολα να έχουν φωνή στο διαδίκτυο είναι αρκετό για να αντισταθμίζει το ‘‘αντιγεγονός’’ ότι ουσιαστικά δεν έχουν φωνή στα κεντρικά ΜΜΕ τού κόμματος ή στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του.

#8 Να αποβάλουν το άγχος και τις φοβίες τής μειοψηφίας που συχνά τους οδηγούν σε άστοχες κινήσεις (λόγου χάρη οι ατυχείς επιλογές τους προκειμένου να επιτύχουν την καθ’ όλα θεμιτή καταγραφή των δυνάμεών τους), οι οποίες τούς απομονώνουν από την κομματική βάση.  

#9 Να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα για το επικείμενο Ιδρυτικό Συνέδριο, όποτε κι αν γίνει. Όχι όμως με όρους βεβιασμένης εγγραφής επιρροών προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί όπως-όπως, αλλά με όρους διεύρυνσης της επιρροής τους. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να απευθυνθούν διακριτά στην κομματική βάση προβάλλοντας πειστικά τις δικές τους διακριτές απόψεις.

#10 Να αναστοχαστούν αυτοκριτικά τους υποκειμενικούς λόγους που τους έφεραν σε θέση μειοψηφίας. Η διόρθωση της δικής τους πορείας, σύμφωνα με τα όποια ευρήματα αποκαλύψει αυτός ο αναστοχασμός, είναι προϋπόθεση για να συμβάλουν στη διόρθωση της πορείας τού ΣΥΡΙΖΑ.


Η εικόνα (λίγο ''πειραγμένη''), από το games.brothersoft.com.

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποια βασικά πράγματα:
Μπορεί εσύ να θεωρείς πως ο άνθρωπος προτιμά να βρίσκεται στην πλειοψηφία. Ομως, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Αρ.Πλ. προτιμούν τη μειοψηφία.'Εχουν συνηθίσει σε αυτή.Δεν ενδιαφέρονται να κυβερνήσουν. Δεν έχει υπάρξει τροτσκιστής ή κρατικοδίαιτος αριστεριστής που να ενδιαφέρεται να κυβερνήσει. Μια αριστερή αντιπολίτευση ενδιαφέρονται (ή, είναι ικανοί) να φτιάξουν ,το πολύ.
Από αυτή την άποψη, δεν ήταν τυχαία η δήλωση Λαφαζάνη "δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε", που άλλαξε το κλίμα σε βάρος του Σύριζα. Χτύπησε ακριβώς το στοιχείο που έδωσε στο Σύριζα φτερά, δηλαδή την προεκλογική ανάληψη ευθύνης της διακυβέρνησης. Ήταν οι ίδιοι, αλλωστε, που μιλάνε για πολιτική απεργία, αλλά στις 6-7 Νοέμβρη σαμποτάρισαν ενεργά το σύνθημα για πτώση της κυβέρνησης που έθεσε ως στόχο ο Αλ. Τσίπρας, όντας ο μόνος που εννοεί συγκεκριμένα την ανατροπή.
Δεύτερον, αν πράγματι ενισχύεται η τάση για "εδώ και τώρα" αλλαγές, εσύ θα έπρεπε να προτάξεις ένα πρόγραμμα. Να κάνεις, μάλιστα,το πρόγραμμα αυτό με δημόσια συμμετοχή. Οι μενσεβίκοι,όμως, θέλουν να φέρουν το...σοσιαλισμό, χωρίς συμμετοχή. Φωνάζοντας γενικώς και αορίστως για "ανατροπή" και "σοσιαλισμό" χωρίς πρόγραμμα για το χρόνο που θα σου πάρει για να δημιουργήσεις 800.000 θέσεις εργασίας, για παράδειγμα.
Τρίτον, επειδή δεν αναρωτιέσαι μόνο, αλλά και τοποθετείσαι για την μη αναδημοσίευση του Νόουτμπουκ από την Ισκρα.
Αν είχες πατήσει σε μια διευρυμένη συνέλευση του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ, θα έβλεπες ότι τα μέλη του ΣΥΝ είναι καθένας τους κι ένα.. κίνημα. Τη λέξη "εγώ" θα την ακούσεις στην τοποθέτηση κάθε μέλους του ΣΥΝ. Είναι ένας τρόπος για την ανέλιξη. Ο ΣΥΝ είναι μια συνομοσπονδία μικροφέουδων. Αλλιώς δεν επιζείς.
Ακριβώς για αυτό, το σνομπάρισμα και η υπονόμευση είναι όρος επιβίωσης. Η υπονόμευση, και πρόσεξέ το εδώ, λαμβάνει τη μορφή της "αποδοχής" μιας πρότασης στο εκάστοτε ψήφισμα ή "απόφαση". Αυτή η πρακτική μεταφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.Όπως και άλλες..οι οποίες έχουν φέρει τη ντε φάκτο μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε διευρυμένο ΣΥΝ, για την οποία οι υπερεπαναστάτες της Αρ.Πλ., που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ επαναστατικό, σιωπούν.
Από αυτή την άποψη, είναι προδιαγεγραμμένη η ήττα των μενσεβίκων όποια θέση της "Αθηναΐδας" και να "επαναδιατυπωθεί". Οι σ. της Αρ.Πλ,άλλωστε, που κράζουν την πλειοψηφία για ΠΑΣΟΚοποίηση, αξιοποιούν αυτό το φαινόμενο και, στην πράξη, είναι αυτοί που φέρνουν συντεταγμένες ορδές της ΠΑΣΚΕ "για να αλλάξουν τους συσχετισμούς" όπως λες. Δηλ. άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και χρησιμοποιούμε τις πρακτικές του "αντιπάλου", που είναι το άλτερ έγκο μας.

Όσοι ανιδιοτελείς στηρίζουν την Αρ.Πλ. πρέπει να καταλάβουν πως ο μόνος τρόπος για να γίνουν πλειοψηφία στο Συριζα και στην κοινωνία είναι να αφήσουν αυτές τις πρακτικές της αριστεράς που τόσο κόσμο "έκαψε" και έδιωξε.

Γιάννης Τσάγκ.

Ανώνυμος είπε...

auto pou den entopizeis agapite lg700 sto provlima ths aristerhs platformas einai h xuma sto kuma egrafh mellwn sto suriza apo to pasok.
eiste anagasmenoi na fra3ionisete se epipedo hgesias giati th vash thn exoun kataktisei autoi pou apokaleis mesaios xwros.autoi pou dialusane to sundikalistiko khnhma.autoi pou 8elane thn koinwnia twn 2/3.autoi pou gia na krati8oun stis grames tou syriza 8ene uposxeseis gia eukoles keynsianes luseis(na murazei di8en lefta h EKT sto lao)alla apo thn allh paramonh sth neofileleu8erh EE.einai autoi pou apoteloun to 45% twn psifoforwn tou syriza pou 8ewroun kalo ton 3enio dia tou dendia.
kai 3ereis kati.h diamorfomenh pliopsifia tou syriza kanei kai xwris esas.eseis den kanete xwris autous
to pexnidi einai xameno.

https://www.youtube.com/watch?v=JTTC_fD598A

g.

Λύσιππος είπε...

Το σημείο 5 (περι ΚΚΕ) είναι σημαντικό.Οχι μόνο δεν θα έπρεπε να το χαίδεύουν οι της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ αλλά θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί ο ρόλος,και η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να μπαίνω στην ουσία του θέματος απλώς αναφέρω πως τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα περί κατακλυσμού των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ από πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ συνιστούν έναν νέο αστικό θρύλο. Η συμμετοχή ΠΑΣΟΚογενών στο σώμα των εκλεγμένων αντιπρόσωπων της συνδιάσκεψης ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 3%. Στην Κ.Ε, στα 241 εκλεγμένα μέλη της υπάρχουν 2 (δύο) προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ..
Φυσικά στο σώμα του 27% τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και εκεί πραγματικά στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται συντηρητικές τοποθετήσεις μεγάλου τμήματος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αυτό δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μετά το 27%.
Αυτή είναι η σταθερή συνθήκη που διαπερνά τη σχέση του ΣΥΝ (και λιγότερο του ΚΚΕ) με το εκλογικό του σώμα στη διάρκεια του σύνολου της ιστορίας του. Μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του δεν συμμεριζόταν τις προωθημένες αριστερές θέσεις του για τα αντιρατσιστικά, τα αντιεθνικιστικά και για ζητήματα όπως η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις. Θυμάμαι την κατάπληξη μου όταν, την εποχή που το Κόμμα με μονολιθικότητα επιπέδου ΚΚΕ υποστήριζε την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στα γκάλοπ οι μισοί ψηφοφόροι του συμφωνούσαν με τον Χριστόδουλο.
Σε χειρότερα συμπεράσματα για την έκταση της ιδεολογικής ηγεμονίας του εχθρού με οδήγησε η πολύ έντονη συμμετοχή σε δύο τετράμηνης διάρκειας προεκλογικές εκστρατείες σε δημοτικές εκλογές στη Νίκαια το 2002 και το 2006. Είχαμε μπει στα μαγαζιά και στα σπίτια 8.000 περίπου συμπολιτών μας σε ένα Δήμο κάστρο της Αριστεράς και δεν είχαμε συναντήσει περισσότερους από 10 συμπολίτες μας που μας είχαν πει κάτι αριστερό.
Φυσικά, τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Αλλά δεν είναι δυνατόν δυόμισυ χρόνια κινήματος να εξαλείψουν τα αποτελέσματα 25 ετών συντριπτικής ιδεολογικής ήττας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

Ανώνυμος είπε...

O μεγαλος φοβος μου ειναι η σιγουρη πασοκοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκαλεσει τετοια απογοητευση στον αποπολιτικοποιημενο κοσμο που θα τον στρεψει στον φασισμο. Η ελπιδα μου (φοβαμαι πολυ μην διαψευθω)βρισκεται στο ΚΚΕ που παρολο την εκλογικη του συντριβη μπορει να κινητοποιει ακομα κοσμο και να αποτελεσει την τελευταια γραμμη αμυνας στον φασισμο που ερχεται καλπαζοντας απο την αμμορφωσια και την ανεχεια.

Ανώνυμος είπε...

τα όρια της αριστεράς - δεξιάς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυσδιάκριτα .Ίσως να μην είναι σαφές τις ακριβώς πρέπει να λέει και να κάνει η αριστερά του , αλλά ποιος είναι τι , ή μάλλον ποιοι πρέπει οριστικά να ταχθούν που , με ποιο κριτήριο έχει φανεί .

το κριτήριο είναι η στάση της ηγετικής ομάδας , για την άρνηση της στάσης της ανάμεσα στις 2 εκλογικές αναμετρήσεις . Τότε που επέμεινε πως κυβέρνηση της αριστεράς είναι μια συνέπεια της ταξικής πόλωσης και όχι κάτι ενταγμένο σε μια καπιταλιστική ομαλότητα , οικονομική , κοινωνική και πολιτική .

σήμερα , με την κατάργηση στην πράξη αυτού του στόχου και την αντικατάσταση του από την κυβέρνηση με μνημονιακούς ταλιμπάν , Ρέιντζερς και Κενταύρους , με το " θα δώσουμε κυβέρνηση στο τόπο " τα πράγματα ξεκαθαρίζουν .

το ευρώ δεν είναι φετίχ που λες , δεν σημαίνει τίποτα . " ας μας διώξουν αν τους παίρνει " είναι η μόνη ταξική απάντηση . Με τον λαό οργανωμένο κλπ θα το ξεπεράσουμε , αυτό λέει η διακήρυξη . Επίσης , προβληματίσου για το εξής . Στο brookings ο Τσίπρας είπε το ευρώ " νόμισμα - έκτρωμα " , αλλά κανένα ΜΜΕ δεν το έκανε θέμα , σε αντίθεση με το " ευρώ - εθνικό νόμισμα " . Αυτό που θέλουν να παρουσιάζουν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ροπή για άλλη πολιτική από την συγκυβέρνησης για το ευρώ , αλλά τελικά καταλήγει στην ίδια με ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ . there is no alternative δηλ

τα περί κεντρώου χώρου πάλι τι είναι ? είναι τόσο πια αρχομανία , ότι η αριστερά αντιλαμβάνεται τις συμμαχίες με κοινωνικούς όρους ? Και με όρους προτεραιότητας , με όρους ταξικής επιλογής , που πάει να πει " κατάργηση του μνημονιακού εργασιακού πλαισίου , και ας κλείσουν επιχειρήσεις , έτσι θα δημιουργηθεί η κοινωνική οικονομία " . Συμμαχίες στο πνεύμα του Λένιν ( απίστευτο τι τραβάει από όσους τον ξεχειλώνουν , εν προκειμένω προς τα δεξιά ) δεν είναι να πάμε με κάποιους ... " φιλολαϊκούς " εκσυγχρονισμένους τσαρικούς ( ΑΝΕΛ ) ( προφανώς μην απαντάς αν σε κουράζω , δεν θα σταματήσω να καταγγέλλω την συγκυβέρνηση με τους ροπαλοφόρους της ΟΝΝΕΔ , ή απλά εθνικιστές νεοφιλελεύθερους όπως λέει ο Λάσκος )

Το πρώτο απ ' όλα για έναν διάλογο είναι να κόβουμε το θέατρο του παραλόγου . Αυτά τα είμαι με την μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά συμφωνώ σε όλα με τον Τσίπρα , δεν χωράνε . Δεν το λέω συνομωσιολογικά , σου εκθέτω την άποψη σου , όπως την καταλαβαίνω , δεν λέω ότι έχεις κακή πρόθεση , ούτε το αποκλείω .

" κάποιος σύντροφος " ( πρώην κ . τ .α )

Ανώνυμος είπε...

και υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέρα από την εμμονή μου με τους ΑΝΕΛ , που στον τόνο της ( όχι την ουσία ) μπορεί και να είναι λίγο συναισθηματική , και οι συγκρίσεις πχ με την δεξιά της δεκαετίας του 80 να σου φαίνεται και να είναι βιαστική ( στρατό τον Δεκέμβρη του 08 πρότειναν πάντως )

τι είναι αυτή η απότομη ( δεν ήταν θέση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πολύ πρόσφατα ) υιοθέτηση τα περί ΑΟΖ μονομερώς ? Ποιον κοροϊδεύει ο Αλέξης όταν στην ΚΕ είπε " να μην βάζαμε το θέμα της ΑΟΖ στο state department ? " Πιστεύει ότι έχει να κάνει με κάφρους ? Δεν το ξέρουμε ότι το ΑΟΖ μονομερώς είναι στα πλαίσια του αμερικανικοισραηλινού λόμπι , με κολαούζο τον " αριστερό " Δημητράκη ? Στήνουν σκηνικό εθνικιστικής πόλωσης και η αριστερά δεν θα πει τίποτα ? Θα αφήσουμε να στηθεί " μεγάλη ιδέα " για να βγούμε από την δήθεν Ψωροκώσταινα ? Δεν θα πούμε ποια θα είναι τα θύματα ? όχι σαν ατύχημα , αλλά σαν συνειδητό έγκλημα ?

Οπότε πάμε στο κυπριακό μνημόνιο , είναι παράδειγμα προς μίμηση η πορεία του ΑΚΕΛ , επί δεκαετίες ουσιαστικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Κύπρου δηλ , προς το μνημόνιο , την σφαγή της Κύπρου στις χρηματαγορές ? Η ένταξη της Κύπρου , και του ορυκτού της πλούτου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ?

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Που την είδες την ελπίδα? στα πυροτεχνήματα,στην απομόνωση και το πόλεμο σε όποιους δεν ελέγχει,ή στη μεταχείριση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του?
Αυτή η κυβέρνηση οφείλει την ύπαρξη της ΜΟΝΟ στο ΚΚΕ και το ρόλο του ως 5ης φάλαγγας μέσα στην εκάστοτε αριστερά.
Μιλάω για τις ηγεσίες του τα τελευταία 70 χρόνια τουλάχιστον και όχι για τον κόσμο του
ΑΧ-ΒΑΧ

LeftG700 είπε...

Φίλε κ. τ. α. (νυν κάποιος σύντροφος),


Μία παράκληση και μία διευκρινιστική ερώτηση πριν απαντήσω.

Η παράκληση: Το νέο ψευδώνυμο που διάλεξες είναι generic και δεν διευκολύνει (αν κάποιος σχολιαστής ή εγώ αποκαλέσει ένα συνομιλητή του σύντροφο, θα γίνει μπέρδεμα).

Η διευκρινιστική ερώτηση: Σε κάποιο σημείο γράφεις:

[...] δεν λέω ότι έχεις κακή πρόθεση , ούτε το αποκλείω.

Αν υποθέσουμε ότι έχω κακή πρόθεση, σε τι συνίσταται και πού θα μπορούσε να αποσκοπεί; (μπορείς να μιλήσεις απολύτως ελεύθερα: εδώ έχουμε Λαϊκή Δημοκρατία ;-) ).


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

αν καλά καταλαβαίνω μια πρόταση του τύπου " να μαζευτεί λίγο η αριστερή πλατφόρμα , την οποία υποστηρίζω , βέβαια " υπάρχει αντικειμενικά μια πιθανότητα να μην έχεις σκοπό ( αν υποθέσουμε , αφαιρετικά , ότι αυτά που λέμε στην blogοσφαιρα έχουν συγκεκριμένο κομματικό αντίκρυσμα ) να την στηρίξεις , αλλά να την πιέσεις , να καναλιζάρεις τι λέει και τι κάνει , να την βάλεις στις κόκκινες γραμμές της ηγεσίας . Δεν νομίζω να είναι υπερβολικά συνωμωσιολογικό , και σίγουρα δεν είναι κομματικά αθέμιτο , συμβαίνει κατά κόρον ...

κ. τ. α ( προς το παρόν )

LeftG700 είπε...

Φίλε κ. τ. α.,


Όχι, δεν είναι υπερβολικά συνομωσιολογικό. Είναι όμως υπερβολικά επιπόλαιο. Για τον εξής λόγο: Πώς είναι δυνατόν να κάνω πλάτες στην ηγεσία και στο σημείο #3 να λέω στους "μενσεβίκους" (αν και με κομψό τρόπο, αυτό στην ουσία τους λέω): για ξυπνήστε και πείτε σ' εκείνο το παλικάρι και τους φίλους του ότι με πολλά από όσα λένε γράφουν στα παπάρια τους 3.300 ανθρώπους;;;

Elementary, my dear k. t. a.!

But no hard feelings! ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Αν έχεις και όποτε έχεις κέφι και χρόνο, "ψάξε" λίγο το ιστολόγιο. Θα βρεις κάμποσα (πολλά) ντοκουμέντα, εκτός από όσα αναφέρω παραπάνω, που αποδεικνύουν ότι δεν μας έχει βάλει στο χέρι καμία ηγεσία. Αν όχι, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Συνομιλώντας με το μαγαζί εδώ, θα το καταλάβεις αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο...).

Ανώνυμος είπε...

τα έχω διαβάσει , για " πλάτες με τρόπο " μιλάω , δεν είπα ότι είσαι ο ... Σκουρλέτης . Για πλάτες , στα καθοριστικά διλλήματα , σε αυτά που προσδιορίζουν την πορεία , εννοείται ότι για αυτό θα ΄έχεις και επικριτικά ...

περιμένω περί ΑΟΖ , περί " ένταξης " στους τουρκοφάγους , περί αποδοχής ενός σχεδιασμού απευθείας από το χαλκείο Λαζαρίδη

κ. τ. α.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αδύνατον να ακολουθήσει άλλη γραμμή ο Συριζα όσο αποδέχεται την ΕΕ – και θεωρώ ότι ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές, θα πέσει σύντομα και πρακτικά χωρίς έργο. Αν ήμουν μεγάλο-αστος η πολίτικη που υπάρχει τώρα είναι θείο δώρο. Σε περίπτωση εκλογής κάποιου που θα την αλλάξει θα έπαιρνα τέτοια μέτρα (πχ. θα σταμάταγα πληρωμή μισθών) έως ότου τον υποχρεώσω να ξανακάνει εκλογές.

Η ελληνική αστική τάξη έχει ένα τεράστιο όπλο στα χεριά της - την ΕΕ και το Euro. Η πολίτικη του Σύριζα είναι εξωφρενική και απίστευτα παραπλανητική. Η ξεκαθαρίζεις ότι θα συγκρουστείς με οποίους χρειαστεί (που σημαίνει έξοδο από την EU) και σε οποίον αρέσει, ή θα παρακαλάς τον Obama να σου επιτρέψει να κάνεις σοσιαλδημοκρατία και θα λες ανιστόρητες αρλούμπες για σχεδία Marshal και πως στην Αμερική δεν υπάρχουν εξαθλιωμένοι. Εξουσία με λαό που δεν είναι έτοιμος να συγκρουστεί άσχημα δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις – και όσο λες ψέματα άπλα ταΐζεις τις συλλογικές αυταπάτες.

Στην καλύτερη λοιπόν να περιορίσουν την ύφεση στο -2%,(αν κάνουμε την εντελώς αυθαίρετη υπόθεση ότι θα κάτσουν να φορολογηθούν οι πλούσιοι) και μετά να ελπίζουν ότι ο Σοιμπλε να δώσει 50Billion Ε για ανάπτυξη.

ΣπύροςΚ

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιάννη Τ. (Τσάγκ.), καλωσόρισες εδώ.


Πω πω θυμός! Είναι τόσο τραγικά τα πράγματα; Και είναι έτσι ακριβώς όπως τα βλέπεις; Μήπως είναι λίγο πιο σύνθετα και περίπλοκα;

Για παράδειγμα: Ισχυρίζεσαι ότι οι ‘‘μενσεβίκοι’’ δεν ενδιαφέρονται να κυβερνήσουν. Ωραία. Ακόμα κι αν είναι έτσι όμως δεν πρέπει να διερευνήσουμε πού οφείλεται αυτό; Μπορεί να οφείλεται ότι βολεύονται στην αντιπολίτευση (οι βουλευτές μάλιστα ή τα επαγγελματικά στελέχη έχουν και το μισθό τους). Όλοι; Μήπως κάποιοι πιστεύουν ότι, αν είναι να κυβερνήσουν έτσι (δηλαδή με μικρομπαλώματα, κατά τη δική τους άποψη), καλύτερα να το αφήσουν για αργότερα; Αυτές οι δύο αιτίες δεν είναι καθόλου τής ίδιας κατηγορίας, έτσι δεν είναι; Και εν πάση περιπτώσει, σε μία εποχή παγκοσμίως καταθλιπτική για εμάς, η βολονταριστική αντίληψη τύπου «θα τους πάρουμε τα σώβρακα αρκεί να βρεθούμε στην κυβέρνηση» σου φαίνεται πολύ σοφή; Στο τέλος τής γραφής: ο φόβος τής Αριστεράς μπροστά στο χτύπημα του πέναλτι (ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών) ισχύει για όλες τις μερίδες τής Αριστεράς —τουλάχιστον για όσους δεν πετάνε στα σύννεφα. Γιατί να την πληρώνουν μόνο οι ‘‘μενσεβίκοι’’ τού ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν θα συμμεριστώ την άποψη ότι φωνάζουν για σοσιαλισμό ...χθες σε ευρέα ακροατήρια. Οι εμπειρίες μας δεν μας βγάζουν κάτι τέτοιο. Και ακούω λίγο με σκεπτικισμό αυτό που γράφεις περί «σοσιαλισμού από τα πάνω». Το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό και επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι. Και να σου εκμυστηρευτώ ότι δεν είμαστε και πολύ fan τής λεγόμενης αυτονομίας, στον έρωτα της οποίας έχουν πέσει πολλοί δικοί μας...

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται εδώ κατηγορίες για εγγραφές μελών με κύριο ή μόνο κριτήριο την αλλαγή τών συσχετισμών. Δεν θα το αρνηθώ, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Όμως οι διάβολοι δεν είναι μόνο στη μία πάντα. Αυτά, συνήθως, πάνε διαλεκτικά συνδεμένα. Φυσικά δεν έχω καμία πρόθεση να διαφωνήσω μαζί σου όταν επισημαίνεις ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τέτοιες ‘‘συνδικαλιές’’.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε g.,


Κατ’ αρχήν, να σου δηλώσω ότι το τσαρδί εδώ δεν ακολουθεί κατά πόδας τους μενσεβίκους. Μην ‘‘τεντώνεις’’ τον τίτλο, θα σε οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Χοντρικά, η κοινωνιολογική ανάλυση που κάνεις για τους ψηφοφόρους τού ΣΥΡΙΖΑ θα μας έβρισκε απόλυτα σύμφωνους μέχρι τον Μάιο. Από εκεί και πέρα όμως, βάζουμε πολλά ερωτηματικά. Όλες οι δημογραφικές αναλύσεις τών εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξαν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν μαζικά όχι μόνο οι μισθωτοί της επιστημονικής/διανοητικής εργασίας (μεγάλο τμήμα τού μεσαίου χώρου), αλλά και πιο παραδοσιακά στρώματα εργαζομένων. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου ότι για την ώρα ο πυρήνας τών οργανωτικά δραστήριων μελών ανήκουν σε αυτό το χώρο.

Καμία φράξια δεν κατάφερε κάτι μόνο από τα πάνω! Οι ‘‘μενσεβίκοι’’ μας δεν αποτελούν εξαίρεση...

to pexnidi einai xameno Χμ… Μου ήρθε τώρα πάλι μία ωραία διατύπωση, μάλλον λογοτεχνική, που δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος είναι πνευματικός της πατέρας για να τον μνημονεύσω. Την αμολάω λοιπόν: :-)

Ασχέτως αν τις φάγαμε, ο καβγάς έπρεπε να γίνει!


Τα λέμε


ΥΓ Αυτό το τραγούδι τι το ήθελες; Για να θυμηθώ πάλι τον βουρδούμπα τον Κυρίτση και να μου φτιάξεις το βράδυ; Είναι συντροφική συμπεριφορά αυτή; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Λύσιππε,


Είναι καιρός τώρα για καταγγελίες; Βάλε το μαχαίρι στη θήκη του, δεν βγαίνει τίποτε έτσι. Γιατί, εκτός άλλων, μην ξεχνάς: μάχαιρα έδωκες, μάχαιρα θα λάβεις... Στο κάτω-κάτω, αυτά τα μαχαιρώματα γίνονται εδώ και δεκαετίες. Τι βγήκε;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του Σπύρου Κ.
Αναφέρονται 2 διαφορετικά προβλήματα
Α. του μεγαλοαστού που αν δεν του αρέσει η πολιτική δεν θα πληρώνει μισθούς κλπ
Β. της ανεπάρκειας κάθε πολιτικής κυβερνητικής πρότασης που δεν προϋποθέτει έξοδο από ευρώ- εε.
Ως προς το Α. αν συμβεί, σημαίνει παραίτηση του κεφαλαιοκράτη από την κεφαλαιοκρατική του ιδιότητα. Λιγάκι δύσκολο σενάριο και με πολλά προβλήματα. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο, τα πολλά προβλήματα συμβίωσης καπιταλιστών με μια αντικαπιταλιστική κυβέρνηση. Ακόμα κι έτσι όμως, το σενάριο ισχύει είτε με δραχμή είτε με ευρώ…. δολάριο κλπ. Αν για να το προλάβουμε πρέπει να δημεύσουμε προκαταβολικά το κεφάλαιο, πολύ ωραία να το κάνουμε….Αυτό το είπαν κάτι παπούδες πριν από πολλά πολλά χρόνια και αποδείχτηκε κομμάτι δύσκολο στην εφαρμογή του…..Το εργατικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα σε αυτό…..

Ως προς το Β. Ας υποθέσουμε ότι το αίτημα έξω από το ευρώ και την ΕΕ είναι αποδεκτό πλειοψηφικά και ως ένα σημείο είναι αντικείμενο πάλης του λαού και ειδικά της εργατικής τάξης. Ποιο θα ήταν το πολιτικό κυβερνητικό πρόγραμμα;
- έξω τώρα από το ευρώ και βλέπουμε για την εε;
- Έξω από την εε;
- Έξω από την εε και «λαϊκή εξουσία»;
- Έξω από εε και «αντικαπιταλιστική πολιτική;»
- Κομμουνιστική δικτατορία του προλεταριάτου; Κλπ

Εννοώ ότι ακόμα και αν οι πολιτικές δυνάμεις που προβάλλουν ως άμμεσο ζήτημα την αποδέσμευση από ευρώ ηγεμονεύσουν συνολικά, δεν συμφωνούν στο κρίσιμο ζήτημα του πολιτικού προγράμματος που θα μας βγάλει από την εε κλπ.

Ας πούμε όμως ότι συμφωνήσουν. Είναι σίγουρο ότι τα πλατιά λαικά στρώματα θα ζούν καλύτερα; Ή αν χειροτερέψει η κατάσταση, μόνο για ένα διάστημα, ποιο είναι το διάστημα και ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η κατάσταση θα αναστραφεί; (δυστυχώς η ιστορική εμπειρία δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις).

Η απάντηση ίσως είναι τι μας λες ρε φίλε; Τι μακρινά σενάρια είναι αυτά; Τότε θα βρεθεί λύση γιατί τότε θα είναι ώριμο το πρόβλημα….. Πολύ ωραία….ας περιμένουμε να ωριμάσει το πρόβλημα…. Τι κιαν θα έχει καταργηθεί η απεργία; Θα έχουν αυτοκτονήσει μερικές χιλιάδες ακόμα; Θα έχει φτάσει η επίσημη ανεργία στο 40%; Θα έχουν πουληθεί νησιά, πετρέλαια κλπ…..Θα μας μπαγλαρώνουν τα τάγματα των χρυσαυγιτών; Τι κιαν ο γράφων τούτη την ώρα δεν έχει βρει γιατρό με ΕΟΠΥ και δεν έχει λεφτά να πληρώσει γιατρό για το παιδί του; Αυτά είναι για τους ….ρεφορμιστές που Αν κυβερνήσουν …..θα πέσουν. Ευτυχώς που υπάρχει ο Σαμαράς και η Τρόικα και γλυτώσαμε από το πέσιμο των ρεφορμιστών…. Ή όχι;

Σταύρος

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη,


Θα συμφωνήσω για την υπερδιόγκωση της παρουσίας Πασοκογενών στις οργανώσεις τού ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, ο αστικός μύθος έχει συγκεκριμένη στόχευση, είμαι σίγουρος πως το ξέρεις πολύ καλά αυτό. Να υποβάλει στο πόπολο τη δηλητηριώδη ιδέα: «έλα μωρέ, τι ΠΑΣΟΚ, τι ΣΥΡΙΖΑ!». Φυσικά, παρθενογενέσεις και στεγανά δεν υπάρχουν στην ιστορία (ούτε στην εξέλιξη των κομμάτων). Άλλο όμως αυτό, κι άλλο η ταύτιση (παλιά αμαρτωλή συνήθεια μέσα στην Αριστερά, που την αξιοποιούν οι εχθροί της...).

Και για την αποϊδεολογικοποίηση θα συμφωνήσω. Πρέπει όμως να παραδεχθείς πως αυτό το φαινόμενο ‘‘άνθησε’’ κυρίως στους χώρους τού παλιού ΣΥΝ. Το καταραμένο όνομα (Μαρξ) μπορούσες να το συναντήσεις πιο συχνά στις σελίδες τού Economist (δεν συζητάω για το αμερικάνικο Nation) παρά στην Αυγή! Κι όσο για τον Μεγάλο Αιρετικό (Λένιν), όξος και χολή! —που συνήθως σερβιριζόταν σε περίτεχνο ποτήρι...

Και τώρα; Σαν πολλή ώρα! Όπως λες κι εσύ, δεν καλύπτονται τα κενά ούτε και με εντατικά μαθήματα. Άσε που υπάρχουν πολλοί απρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Μερικοί-μερικοί δε, πετάνε και τα σφυροδρέπανα (κρατώντας όμως την επωνυμία!).

Καλημέρα σοσιαλισμέ τού 21ου αιώνα (που θα γραφτείς σε tabula rasa!) – Αντίο διαλεκτική τής Ιστορίας...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλοι ανώνυμοι (όνομα, το βασίλειό μου για ένα όνομα!),


Για τον πρώτο: Η κρίσιμη μάχη ενάντια στον φασισμό δεν δίνεται στους δρόμους (διαδηλώσεις/αντιδιαδηλώσεις, π.χ.). Δίνεται στο πεδίο τής πολιτικής και των ιδεών, περνώντας όμως από το στομάχι...

Για τον δεύτερο: η μέθοδος του αποδιοπομπαίου τράγου είναι βολική για την ψυχή, αλλά ελάχιστα αποτελεσματική στην πολιτική...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε κ. τ. α.,


Κατ’ αρχήν να σου πω κάτι διαδικαστικό: Έτσι όπως γράφεις, με χειμαρρώδη και σχεδόν αυτόματο τρόπο, σε ορισμένα σημεία δεν γίνεσαι κατανοητός. Έχω λοιπόν τις εξής απορίες:

1) Με την αναφορά σου στον κεντρώο χώρο τι θέλεις να πεις; Επικρίνεις τα ανοίγματα ή υπερθεματίζεις;

2) Το ίδιο και με την αναφορά σου στο «νόμισμα-έκτρωμα». Εννοείς ότι διαστρεβλώθηκε ο Τσίπρας, ότι τον παρουσίασαν μαύρο, ενώ ήταν και άσπρος; Θεωρείς ότι η ατάκα «νόμισμα-έκτρωμα» αντισταθμίζει την ατάκα «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα θέλουμε δεν θέλουμε»;

3) Δεν καταλαβαίνω επίσης τι καταλογίζεις στον Τσίπρα σχετικά με την ΑΟΖ, όταν αναφέρεις το απόσπασμα από το λόγο του στην Κεντρική Επιτροπή. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στη φράση του, όπως την αποδίδεις. Πάντως, δεν βγάζω νόημα.

Προχωρώ σε όσα καταλαβαίνω.

Το ρίξιμο των τόνων σε σχέση με την ταξικότητα μια αριστερής διακυβέρνησης είναι φανερό, ποιος μπορεί να πει το αντίθετο, αν δεν είναι γραμμιτζής ή αφελής; Όμως: σε μία περίοδο που δεν συγκρίνεται με την προεκλογική από πλευράς έντασης και πόλωσης, δεν μπορείς να απευθύνεσαι με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, για μένα, το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή αυτή καθ’ αυτή. Είναι το πώς την υλοποιείς. Κι εδώ, οι μαλακίες έρχονται σχεδόν η μία πίσω από την άλλη. Μαλακίες ή παραιτήσεις; Η απάντηση σ’ αυτό, φίλε μου, θα δοθεί μόνο αν υπάρξει κυβέρνηση Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε, μπορούμε να έχουμε ο καθένας τη γνώμη του, να επισημαίνουμε τα στραβά και τα ανάποδα, να βαράμε καμπανάκια, αλλά μέχρι εκεί.

Έχω την εντύπωση ότι παραδίνεις σημασία στην περίπτωση των ΑΝΕΛ. Και δεν το λέω αυτό μόνο από πλευράς ιδεολογικής. Το λέω και για λόγους πραγματισμού. Λόγου χάρη: οι ΑΝΕΛ ποντάρουν στην ανάκαμψη μέσω αποφορολόγησης των επιχειρήσεων (τυπική υπερφιλελεύθερη προσέγγιση). Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού;;; Τέλος: δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι βλέπεις το ζήτημα στενά και δογματικά («από θέσεις αρχής», κατ’ άλλη διατύπωση) από το εξής: εγώ γράφω και μιλώ για συμβιβασμούς κι εσύ ‘‘διαβάζεις’’ συμμαχίες! Εδώ, στους συμβιβασμούς, κολλάει ο Λένιν χωρίς κανένα ξεχείλωμα, νομίζω.

Για την ΑΟΖ, δυο λόγια μόνο (δεν είμαι διαβασμένος στο θέμα):

Μάλλον προσεγγίζουμε το ζήτημα λίγο διαφορετικά. Και νομίζω ότι εσύ το κάνεις με κάπως ιδεοληπτικά αντιεθνικιστικό τρόπο. Τι θα πει «Στήσουν σκηνικό εθνικιστικής πόλωσης»; Δεν το καταλαβαίνω! Γιατί όχι «πάνε να εξυπηρετήσουν εδώ και τώρα τα υλικά συμφέροντά τους»;;; Ε λοιπόν, κι εγώ θέλω η Αριστερά να εξυπηρετήσει τα υλικά συμφέροντα τού «εγχώριου κοινωνικού σχηματισμού» (και πάλι φρασεολογία Μηλιού, για να μη με κατηγορήσεις για εθνικισμό! ;-) ), δίνοντας προτεραιότητα (μεροληπτώντας) στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Αλλά δεν θα το κάνω παραβιάζοντας τον διεθνισμό, ούτε πουλώντας τσαμπουκά όταν δεν με παίρνει. Οι συμβιβασμοί δεν είναι μόνο για το πεδίο τής ταξικής πάλης, παίζουν, και μάλιστα πολύ, και στην εξωτερική πολιτική.

Επαναλαμβάνω: συμφωνούμε σε πολύ λιγότερα (και λιγότερο κρίσιμα) με τον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα σε σύγκριση με όσα μάς βρίσκουν σύμφωνους. Επομένως, είναι στον αέρα η σχετική διατύπωσή σου για ναι σε όλα. Ακόμα και αυτό το ποστ αρκεί για να σε πείσει, αν το διαβάσεις προσεκτικά (μη παραλείποντας και το διάστημα ανάμεσα στις αράδες...). Όμως, δεν βλέπουμε άλλο αριστερό σχήμα στον προθάλαμο μιας κυβέρνησης (εσύ βλέπεις;) και θεωρούμε ανόητη ιδέα μία εκστρατεία για ανατροπή τού Τσίπρα (εσύ τη θεωρείς έξυπνη;).


Τα λέμε

ΕΟΣ είπε...

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Μπρος στον δρόμο που χάραξε ο Πάπας!

Ανώνυμος είπε...

Σταύρο,

Ας τα πάρουμε ένα-ενα. Αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο και το κράτος στην Ελλάδα έχουν κηρύξει στάση πληρωμών και ο μισθός είναι περισσότερο επίδομα διαβίωσης. Πχ. Οι ναυτεργάτες απεργούσαν για να πάρουν μηνιάτικα, και τους επιταξαν. Μου φαίνεται απολυτά φυσικό μια κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να παίξει μπάλα εναντίον τους (όσο και λίγα να ζητήσει) να την κυνηγήσουν. Τα media θα παίζουν εναντίον της κυβέρνησης 24/7, ακόμα περισσότεροι θα λένε η ``επιχείριση δεν βγαίνει μισθός δεν πληρώνετε'' κτλ. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο αυτά γίνονται άπλα και ωραία. Εδώ το Ευρώ τους κάνει πιο εύκολη την ζωή, γιατί αν πάρεις την κυβέρνηση δεν παίρνεις μαζί και το νόμισμα. Όποτε extra εκβιασμοί αύριο θα κλείσουμε τις τράπεζες, extra εκβιασμοί να μην στέλνουν cash στα υποκαταστήματα , άγρια προπαγάνδα θα μας βγάλετε από το euro και θα παθαίνουμε όλοι κτλ.

Μια μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ότι το παραπάνω σενάριο είναι πολύ πιθανό, ώστε όταν έρθει η ώρα να υπάρχει κόσμος έτοιμος να συγκρουστεί. Ο Συριζα τώρα κάνει το ανάποδο.


Πάμε τώρα στο 2ο. Σε καμιά περίπτωση έξοδος από το ευρω δεν θα σημαίνει άμεσα βελτίωση συνθηκών. Η εναλλακτική είναι όμως απλά να πεθάνεις όρθιος και τα παιδιά σου να ζήσουν δούλοι. Τα υπόλοιπα περί τι προγράμματος – δεν ξέρω – άλλα είναι άλλη κουβέντα

Στο τρίτο που λες, αν κατάλαβα καλά, ελπίζεις ότι με Συριζα κυβέρνηση η ανεργία δεν θα φτάσει 40%, θα έχει γιατρούς κτλ. Αν πίστευα ότι ο Συριζα θα μπορούσε να τα φτιάξει αυτά, έστω και με χαζαπλαστ, χωρίς να γίνει άγρια σφαγή, θα τον στήριζα. Για να κάνει ο Συριζα ακόμα και την πιο αστεία σοσιαλδημοκρατική πολίτικη, την στιγμή που το κράτος υπαναχωρεί παγκόσμια από τις υποχρεώσεις του, θα αναγκαστεί να συγκρουστεί με θεούς και δαίμονες. Χωρίς λαϊκό κίνημα, θα υπαναχωρήσει απλά σε ένα αριστερό μνημόνιο, με την ΧΑ από κάτω να κάνει πάρτι.

Όπως έλεγε και ο Warren Buffett, έχουμε ταξικό πόλεμο. Αν θέλεις στήριξε τους συριζεους, αλλά νομίζω απλά μιλάμε για ψεύτικες ελπίδες.


ΣπύροςΚ

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΟΖ μονομερως ειναι τσαμπουκας με αμερικανικες πλατες , ειναι σχεδιο state department - δικτυου 21 , ειναι επιθεση σε Τουρκια , Λιβυη , Αιγυπτο κ.α . Μαλλον δεν εχεις καταλαβει για τι μιλαμε , αν ολες οι χωρες κυρηξουν ΑΟΖ μονομερως , θα γινει πολεμος , δεν ειναι καποιο κυριαρχικο δικαιωμα δικο μας ειδικα , ειναι κατι που γινεται συνεναιτικα η με τσαμπουκα . Μιλαμε για κατι σαν την ιστορικα δικαιωμενη σταση του ΣΕΚΕ / ΚΚΕ , στο μικρασιατικο , αν χονρυνει βεβαια η κατασταση , προφανως το παω μακρυα .

Η αποδοχη του αστικου εθνικισμου , ιστορικα εμεινε στην ιστορια σαν σοσιαλπατριωτισμος . Υπαρχει χασμα απο τον Θεοδωριδη ( που προφανως ηταν εγκλη μα η απομακρυνση του , μιας και αναγνωρισε το δικαιωμα την ΝΔ να επικαλειται τον πατριωτισμο ) και τον αριστερο πατριωτισμο που εχει να κανει με την " εγγυηση " των συνορων , του νεοελληνικου πολιτισμου , του επιπεδου ζωης των απο κατω κλπ , απο αλλη κοινωνικη συμμαχια , με αλλες δομες , κοινωνικες σχεσεις κλπ . Δεν ειναι να κανουμε το ιδιο με την αστικη ταξη , αλλα να μοιρασουμε τα ωφελη ( ποια ωφελη , εναντιον της τουρκικης εργατικης ταξης πχ ? προφανως δεν σου το χρεωνω αυτο , αλλα πες μου γιατι αλλαξε η θεση του ΣΥΡΙΖΑ για ΑΟΖ συνεναιτικα με Τουρκια και εγινε μονομερως ? ) πιο δικαια . Αυτο που ηταν η εαμικη τομη δηλ ηταν αριστερος παριωτισμος , η σταση της β διεθνους στον β ππ σοσιαλπατριωτισμος .

Αλλο ιστορικο αναλογο ειναι η ( λαθος )αμηχανια ΚΚΕ και ΕΑΜ , απεναντι στους πολεμοχαρεις σχεδιασμους το 45 για Β Ηπειρο . Η , η ( σωστη )αντιθεση του Ζαχαριαδη απεναντι στην χαδιεδικη ΠΔ , για τον πολεμο περα απο τα ελληνικα συνορα το 40 - 41.

Δεν εχει καμια αξια ο προθαλαμος μιας κυβερνησης , δεν με αφορα να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνηση του μνημονιου , περι αυτου συζηταμε , και μου λες να πουμε οτι θα ειναι και αυτο κατι .

Θα ειναι τα παντα για την αστικη ταξη και την ΧΑ , για μας θα ειναι καταστροφη .

Δεν μπορει να μου λες οτι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορει να επικαλεστει οτι το κινηματικο κλιμα ειναι κατω , αρα νερο στο κρασι .

Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι βασικος λογος που ειναι κατω το κλιμα .

Αν δεν υπαρχει περιθωριο συμφωνιας με ΑΝΕΛ , πως θα περασει αυτο στον λογο της ηγετικης ομαδας ? Πως θα εκβιαστει το ΚΚΕ να αλλαξει σταση ? Δεν το εχουμε συνειδητοποιησει οτι η μονη κυβερνηση , που ενδεχομενως δεν θα ενσωματωθει ειναι της αριστερας , δεν υπαρχει αλλη περιπτωση , τα αλλα ειναι σεναρια του κρατους .

κ. τ. α ( οσο και αν προσπαθω να μην επαναλαμβανω , δεν το πετυχαινω απολυτα , απλα επιμενω γιατι θεωρω το σημειο που ειμαστε κορυφαιο )εκτος σπιτιου σε υπολογιστη που δεν βαζει τονους το πληκτρολογιο , αν καποιος αναρωτιεται )

Ανώνυμος είπε...

To παραμυθι της κυβερνησης ολων των αριστερων σε αντιμνημονιακη βαση μεσα σε συνθηκες παγκοσμιας καπιταλιστικης κρισης με τα μεσα παραγωγης στο κεφαλαιο ηταν μια εξυπνη επικοινωνιακη πολιτικη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που του εδωσε το 27%γιατι ο κοσμος ηθελε απο καπου να πιαστει μπροστα στον ορυμαγδο των μετρων που του συντριβει τη ζωη.Αυτο το παραμυθι(που ειχε και κακους δρακους ΚΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.αντικαπιταλιστικη αριστερα)προβληθηκε απιστευτα απο τα αστικα ΜΜΕ και συνεχιζει να προβαλεται απο ολο το χαφιεδοσυρμο(δεν εννοω ρομαντικους αριστερους που το πιστευουν απο αφελεια)για εναν πολυ απλο λογο.Να φυγει απο καθε συζητηση η αντικαπιταλιστικη προοπτικη της χωρας.Να συζηταει ο κοσμος παρλαπιπες περι αμερικανικου δρομου περι βραζιλιανικου περι ανακουφισης των μετρων απο το ιδιο το ΔΝΤ και αλλες μπαρουφες.Και να μην συζηταμε αυτα που τους φοβιζουν.1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ(ποιες παραγωγικες δυνατοτητες εχουμε τι μπορουμε να παξουμε κλπ).2ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ(υπαρχει ζωη εξω απο την ΕΕ;αναπτυξη τουριστικης βιομηχανιας με οχημα τη δραχμη εξαγωγη ορυκτου και διατροφικου πλουτου εξω απο τις δεσμευσεις της ΕΕ, αγορα πετρελαιου απο χωρες που μας συμφερει π.χ Ιραν-Ρωσιας-Βενεζουελας οπως κανουν οι Ιαπωνες οι Νοτιοκορεατες και αλλοι.Απλα πραγματα αυτη ειναι η προοπτικη που δινει η Αντικαπιταλιστικη αριστερα και ειναι χρεος του ΚΚΕ να τη δωσει στο λαο.Να βρει τον τροπο να δωσει στο λαο αυτο το οραμα δεν ξερω πως αλλα πρεπει να τα καταφερει γιατι ερχοντε χρυσες μερες για τα μονοπωλια και ειτε με Σαμαρα ειτε με Αλεξη μαυρο φιδι που μας εφαγε.......Ενας Αντικαπιταλιστης Αριστερος

Λύσιππος είπε...

Δεν είμαι μέλος κόμματος ούτε φανατικός.
Η κοινή λογική ,του μη πολιτικάντη, λέει ότι αυτή η κυβέρνηση χρωστάει την ύπαρξη της στη στάση και το 4,5% του ΚΚΕ.
Τέλος όλες οι εποχές βέβαια δεν είναι ίδιες,αλλά ΠΑΝΤΑ τη κρίσημη στιγμή θα χτυπήσουν για να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια του λαού,και μετά από χρόνια θα πουν παρντον λάθος,και ουτε γάτα ουτε ζημιά
ΥΓ/Η αγάπη του mega (πχ βλ.συνέντευξη Παπαρήγα)για το ρόλο του ΚΚΕ προβληματίζει καθόλου την ΑΡ.πλατφ.?

LeftG700 είπε...

Φίλε κ. τ. α.,


Κατέθεσα τρεις διευκρινιστικές ερωτήσεις στο προηγούμενο σχόλιο, οι οποίες μάλλον σου διέφυγαν. Είναι εύκολο να μου τις απαντήσεις;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ε,όχι και ελπίδα το κκε.Μήν κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη.Το κόμμα επιχείρηση όχι μόνο δεν αποτελεί ελπίδα αλλά όσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται ο συστημικός του ρόλος σε όλο το μεγαλείο του.Σε περίπτωση δε διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι πρώτο που θα εξαπολύσει τον πιό λυσσαλέο πόλεμο εναντίον του.Κατόπιν τούτου γίνεται αδιανόητη η εμμονή της ΑΠ στις επιθέσεις φιλιας προς τον περισσό.

Ανώνυμος είπε...

ama anevasei tous mis8ous o syriza den exei na fovatai to KKE.eipame den eimaste anti-syriza opws einai merikoi anti-KKE.to 8ema einai oti den 8a kanei tpt apo osa leei kai gi auto fovasai tis antidraseis.

g.

LeftG700 είπε...

Ρε παιδιά! Ανώνυμος εδώ, ανώνυμος εκεί, ποιος λέει τι και σε ποιον, γαμώ το κέρατό μου;

Έλεος! Τόσο δύσκολο είναι να βάλετε ένα γαμημένο ψευδώνυμο;;; Πρέπει να καθιερώσουμε εγγραφή στον Blogger; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ερχόσαστε, γράφετε και μας ...γράφετε κανονικά! Του πούστη πια!

Ανώνυμος είπε...

Για το κέντρο , ειναι καθαρό τι λέω . Ούτε ψήφο εμπιστοσύνης , ούτε ανοχής , ούτε τιποτα απο οποιονδήποτε πλην ΚΚΕ , δεν ειναι σαφές όταν λέω για απόρριψη ομαλότητας και εθνικού ακροατηριου ?

Και για ΚΕ ξεκάθαρο είναι , " έκανα άσχημα που είπα για ΑΟΖ ΣΤΟ s/d ?Παρουσίασε σαν ... αντισταση οτι με δυνατή φωνή , ΜΈΣΑ στο s/d συμφώνησε με τις ΗΠΑ .Η συγκεκριμένη ατάκα δηλ , το λιγότερο μεγάλη απάτη .

Για το θάψιμο του νομισμα εκτρωμα , να καταλάβει οτι όταν μιλάνε υπέρ του ( πχ αναγνωρίζουν υπευθυνότητα ) το κάνουν εναντίον του , απλά τον βλέπουν οτι διολισθαίνει συνέχεια , οποτε συνεχίζουν το μαστίγιο - καρωτο , με την ελπίδα να διαλέξει το δεύτερο .

κ. τ. α.

Ανώνυμος είπε...

"όσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται ο συστημικός του ρόλος σε όλο το μεγαλείο του"

Πες μας τι πίνεις;;


Συστημικό κόμμα:

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/05/118292-17_030209new.jpg


Αντισυστημικό κόμμα:

http://1.bp.blogspot.com/-28j8jysRp2E/UPvOqyd6DnI/AAAAAAAEb5Q/PQ4cMtUB0tY/s320/1.jpg


"Συστημικός"

Ανώνυμος είπε...

Προς Σπύρο Κ και Αντικαπιταλιστή Αριστερό
Σπύρο Κ.
Δεν θέλω να σε πείσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΙΓΟΥΡΑ θα ρίξει την ανεργία, ότι σίγουρα θα βελτιώσει άμεσα τη ζωή των εργαζομένων και ανέργων κλπ. Ούτε βέβαια προσπαθώ να σε πείσω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις, το αντίθετο πιστεύω. Δεν τον ξέρω τον Buffet και δεν ξέρω τι εννοεί «ταξικό πόλεμο», εμένα μου αρέσουν περισσότερο οι αναλύσεις περί ταξικής πάλης που διεξάγεται σε διάφορα επίπεδα και με διάφορες μορφές. Η πολιτική τοποθέτηση στη συγκυρία είναι κατά τη γνώμη μου κυρίαρχο πεδίο – στιγμή της ταξικής πάλης και σ’ αυτήν την πάλη έχει νόημα το τι λες για το σήμερα με προοπτική το αύριο. Ας μου επιτραπεί ότι (και) οι επαναστάτες, οι πραγματικοί επαναστάτες μιλούσαν για επανάσταση όχι σαν χιλιαστές αλλά για το «σήμερα» και τολμούσαν ακόμα και αν τα πράγματα ήταν δύσκολα, τα κινήματα έκαναν λάθη και προβλέπονταν ήττα κλπ. Από την εποχή της κομμούνας περίμεναν σκληρότατη αντίδραση και ορισμένοι (Μαρξ) προέβλεπαν άσχημα μαντάτα, αλλά δεν σταματούσαν τον αγώνα. Το εργατικό κίνημα έχει κάνει πολλά λάθη αλλά οι διάφορες εκδοχές του τουλάχιστον προσπαθούσαν να τοποθετηθούν στη συγκυρία. Σήμερα λοιπόν η συγκυρία έχει τρόικες, σαμαροβενιζελοκουβ΄λεληδες, αυτοκτονίες, απελπισία κλπ. Τοποθετούμαστε στη συγκυρία, ή λέμε στον κόσμο να περιμένει…. μέχρι (αν και όταν) η αποψάρα μας, η πλατφόρμα μας, η ….. να ηγεμονεύσει;

Φίλε Σπύρο και όλοι όσοι επαναλαμβάνετε χαιρέκακα ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει ακόμα και για ήπιες μορφές άμεσης βελτίωσης των εργαζομένων και θα αποτύχει σίγουρα γιατί θα υπάρξει αντίδραση, τοποθετείστε ηττοπαθώς στη συγκυρία για να μην πώ ότι αποφεύγετε τη μάχη. Από πού και ως που ότι θα υπάρξει αντίδραση σημαίνει ότι σίγουρα θα «χάσουμε;». Και επειδή πάντοτε θα υπάρχει αντίδραση σημαίνει ότι πάντοτε θα «χάνουμε»; Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να σε πείσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΙΓΟΥΡΑ θα πετύχει…. αλλά ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα και η ελπίδα αυτή προϋποθέτει να μην υποτιμάμε αλλά και να μην υπερτιμάμε τον αντίπαλο, πάνω από όλα να παλεύουμε, έστω για τα πολύ γενικά και πολύ βασικά για τα οποία ελπίζω να συμφωνούμε. Αντίθετα η ηττοπάθεια που καλλιεργεί η άποψη που διατυπώνεις και διατυπώνει ένα μέρος της αριστεράς, πώς αλήθεια λειτουργεί στην ταξική πάλη;
Συγνώμη για την «παλαιοκομμουνιστική» ορολογία αλλά νομίζω ότι συνεννοούμαστε. Επίσης αυτό για την εναλλακτική του να «πεθάνεις όρθιος και τα παιδιά να γίνουν δούλοι» τι εννοείς; Δεν το κατάλαβα. Ότι και να εννοείς ευχαριστώ δεν θα πάρω τέτοια εναλλακτική, έχω καλύτερα σχέδια και για μένα και για τα παιδιά μου, πάντως αν χρειαστεί να διαλλέξω πως θα πεθάνω προτιμώ όρθιος και όχι καθιστός με σκυμένο κεφάλι, να οικτίρω τους «άλλους» που δεν τα κατάφεραν…….

Προς αντικαπιταλιστή – αριστερό
Αυτό που προτείνεις άμεσα είναι η «κοινονοικοποίηση των μέσων παραγωγής»; Αυτό σχετίζεται με το παραγωγικό μοντέλο που προτείνεις, δηλαδή τη γεωργία, ορυκτά, τουρισμό; Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που προτείνεις ως παραγωγικό μοντέλο είναι μια χώρα «χαμηλού κόστους» που αργά ή γρήγορα θα καταλήξει «χαμηλού κόστους μπανανία»; Ότι αν οι Γερμανοί Αμερικάνοι Ρώσοι Ιρανοί κλπ θα αγοράζουν μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων (πχ πορτοκάλια - ορυκτά) ή υπηρεσιών (πχ τουρισμός) με τα ίδια χρήματα (τους) απλώς φτωχαίνουμε και αργά ή γρήγορα θα αρχίσουμε να ξεπουλάμε;

Σταύρος.

Ανώνυμος είπε...

http://dimeta.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html
Αυτος ειναι ο μενσεβικισμος.Απεργοσπασια με αριστερο προσημο απο δημαρ

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Σταυρο αν εξαγουμε προιοντα (οτι μας περισευει φυσικα)και τουρισμο ΔΕΝ ΦΤΩΧΕΝΟΥΜΕ φιλε τωρα φτωχενουμε με ευρω και καπιταλισμο.Ηδη ενα μεγαλο τμημα του λαου δεν εχει θερμανση και δουλεια,δηλαδη φτωχεια καταραμενη.Σε λιγα χρονια θα ειναι η μεγαλη πλειοψηφια εκει το παει ο καπιταλισμος φιλε,και δυστηχως το εχουν περασει και σε σενα σαν αναγκαστικο μονοδρομο αφου ο κοσμος πειναει και φοβαται να μην φυγει απο το ευρω και την ΕΕ που μας εμποδιζει να παραγουμε.Ο Αντικαπιταλιστης Αριστερος

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε μου αντικαπιταλιστή αριστερέ , πρέπει να γίνει μια αποτίμηση του γιατί η κλασική αντι εε αριστερά είναι σε συνθήκες συντριβής , με το αντι ΕΕ κλίμα να οξύνεται .

δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να σνομπάρουμε την φοβία ενός κόσμου για το grexit . ενώ , ξαναλέω το αντι εε μεγαλώνει , που είναι το παράλογο να φοβάται ένας κόσμος την επιδείνωση ?

Η αστική τάξη λέει καθαρά " θα σας βάλω να πληρώσετε την εξωτερική υποτίμηση " και λέει αλήθεια . Αυτός είναι ο λόγος που το " δεν χρωστάμε δεν πουλάμε , δεν πληρώνουμε " έγινε μαζικό σύνθημα και σύμβολο , και όχι η έξοδος από το ευρώ , ενώ τοπ αντι εε μεγαλώνει .

επίσης , πρέπει να γίνει αποτίμηση γιατί καμία τάση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ευρώπη ( δεν μιλάω για ΚΕΑ ) δεν συμφωνεί με την κεντρικοποίηση της καπιταλιστικής οικονομικής θεωρίας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ , σαν πυρήνας των διλημμάτων . Είναι απίστευτη η ευκολία που τοποθέτησε υπέρ της ανταγωνιστικότητας βάση εξαγωγών , εθνικοποίηση του μνημονίου είναι αυτό .

αν μου πεις δεν λέμε αυτό , αλλά επανάσταση και έξοδο από την ΕΕ , θα σου πω ότι αυτό είναι σεβαστό σαν γραμμή πρωτογενούς ταξικού ενστίκτου καθαρής διαμαρτυρίας , και είναι ένα σχέδιο που παίζεται και αποτιμάται καθαρά από το ΚΚΕ , και δεν χρειάζεται δορυφόρους .

εν ολίγοις το πρόβλημα με τον τρόπο που σκέφτεσαι είναι ότι παίρνεις σαν σωστά τα διλλήματα που μας βάζουν . Και η γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ " αντίστροφη ιεράρχηση " .

Δεν πάει έξοδος από την ΟΝΕ - εε , για να καταργήσουμε την λιτότητα ( σαν στρατηγική κινεζοποίησης ) .

Η ίσια ιεράρχηση είναι ανατροπή της κινεζοποίησης , της στρατηγικής δηλαδή του λόμπι του ευρώ ( αστική τάξη και δανειστές ) , παρά όποιον εκβιασμό ασκηθεί από τους απέναντι .

Να μην ξεχνάμε βασικές διαχρονικές αλήθειες . Δεν έχει υπάρξει ποτέ , και δεν θα υπάρξει ανέβασμα της ταξικής πάλης με γραμμή έξω και πέρα από την κάθε φορά μορφή του " ψωμί , γη και ειρήνη " .

συντροφικά

κ . τ. α.

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε Σταύρο το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν κυρίαρχη γραμμή μια λογική ταξικού κατευνασμού , που κυρίαρχα την βλέπεις στην εγκατάλειψη του δίπολου ταξική πόλωση - αριστερή κυβέρνηση , από το εθνικό ακροατήριο - εθνική και κοινωνική σωτηρία .

δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν προτείνει καθολική κοινωνικοποίηση , αλλά ότι δεν προτείνει μετασχηματισμό και κοινωνικό πυλώνα .

δεν είναι το πρόβλημα ότι πάει στην Αμερική , και ότι εκμεταλλεύεται τα ψήγματα κευνσιανισμού ( καλά κάνει ) αλλά ότι η μεσοπρόθεσμη φιλοδοξία του είναι κευνσιανή .

δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν λέει έξοδος από το ευρώ , αλλά ότι λέει παραμονή .

δεν είναι το πρόβλημα ότι θέλει να κάνει εξωτερική πολιτική με όρους κράτους , αλλά ότι πολύ πρόσφατα υιοθετεί φιλοπόλεμους εθνικιστικούς τυχοδιωκτισμούς ( αναλυτικά πιο πάνω περί ΑΟΖ )

δεν είναι το πρόβλημα ότι σε μια σύγκρουση υπάρχει η ήττα , αλλά μια γραμμή που αποκλείει την σύγκρουση .

συντροφικά

κ. τ. α.

Ανώνυμος είπε...

Σταύρο,

Δεν έχει να κάνει με πλατφόρμες και χιλιαστές. Ούτε ζητάω από κανένα να μου τάξει 100% νίκη – αυτό είναι αδύνατο. Ένας ρεφορμισμός τώρα μια χαρά μας είναι. Ο Συριζα όμως αντί να ετοιμάζετε για ταξική μάχη (γιατί κεινσιανη πολίτικη σήμερα, χωρίς να γίνει η σφαγή του Δράμαλη δεν γίνετε) κάθετε και λοξοκοιτάζει προς το κέντρο και μαζεύει άχρηστες ψήφους που στην πρώτη δυσκολία θα την κάνουν για την σιγουριά του Euro. Δεν εξηγεί στον κόσμο τον ρόλο της ΕΕ, δεν φτιάχνει κινήματα και συμπεριφέρεται σαν να βαίνουν όλα ομαλά. Έμενα αυτό μου λέει ή ότι δεν καταλαβαίνουν ποιοι κάνουν κουμάντο σήμερα στον πλανήτη και τι θέλουν (οπότε θα χάσουν την δεύτερη μέρα από βλακεία) ή έχουν διαλέξει το αριστερό μνημόνιο (και έχουν αποδεχθεί ήδη την ήττα – δες το σχόλιο του κ.τ.α και το ΑΚΕΛ στην Κύπρο).

ΣπύροςΚ

Ανώνυμος είπε...

ti keynsianes mparoufes petate les kai einai h teleutaia 8ewritikh le3h ths ta3ikhs palhs?
o keynsianismos proupo8etei elleimata pou mesa sthn ee den uparxoun.
kata deutero prokalei pli8orismo pou trwei to eisodhma tou ergazomenou.
kata 3o kratikes ependuseis se etairies pou sthn anodo 8a idiotikopoih8oun opws leei o dragasakhs gia tis trapezes ktlp
ton stasimopli8orismo pou ton vazete?
thn anupar3ia sxeshs pli8orismou kai anergias pleon?(kampilh philips)
to gegonos oti exoume krish upersusoreushs den sas leei tpt gia thn xreokopia tou keynsianismou pou mila gia krish zhthshs?

diavaste ligo Milio otan htan akoma mar3isths ekei sto syriza.eleos pia.

g.

Ανώνυμος είπε...

κ.τ.α.φιλε μου μην μπερδευεσε τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα 1+1=2.Δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο εντος ΕΕ και ευρω να ακολουθηθει αριστερη πολιτικη ουτε στο ελαχιστο!Απο κει και περα η γνωμη μου σαν αντικαπιταλιστης και ψηφοφορος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την τελευταια φορα ειναι πως κακα τα ψεματα το βαρος της οργανωσης ενος αντικαπιταλιστικου αγωνα πεφτει στο ΚΚΕ.Αυτο θα μου πειτε ειναι μεγαλη συζητηση και δεν ειναι για τα πληκτρολογια,συμφωνω.Αλλα επιμενω πως αν δεν το κανει το ΚΚΕ δεν θα γινει ποτε.Ειμαι εντελως πεπεισμενος για την παρωδια του εγχειρηματος της κυβερνωσας καπιταλιστικης αριστερας.Πως να το κανουμε δεν μπορει να σταθει κατω απο καμια αντικαπιταλιστικη λογικη αναλυση με καμια παναγια.Ο Αντικαπιταλιστης

Ανώνυμος είπε...

re antikapitalisth.sugnwmh dhladi.h epektatikh dhmosionomikh politikh einai aristerh politikh?
kaname ton keynes kommounisth?
ton kapitalismo kai thn kerdoforia tou h8ele na swsei o an8rwpos oxi na mirasei xrhma sto lao.

g.

Ανώνυμος είπε...

ρε συντροφια είναι προφανές , αυτός ο καριόλης ο πολλαπλασιαστής φταιει. έκανε τη μαλακία το ΔΝΤ τα πε ο Αλέξης. Κι αυτός ο μουροχαυλος ο Σαμαράς πήγε στην ευρώπη και τον έπαιζε εντελώς. Έπρεπε να ναι εκεί ο Αλέξης να τους βάλει μια φωνή να τους πει "ρε γαμω τη Παναγία σας κάτω τα μολύβια ! Κάτω τα μολύβια ρε μουνοπανα! Φέρτε μου ρε το μνημόνιο να τους το βάλω στη μουνοτρυπίδα . Μη με κρατάτε ρε, πουτάνα θα τα κάνω εδώ μέσα ". έτσι θα λεγε ο Αλέξης από τον πολύ τον Κέυνς του χει γυρίσει το μάτι .

Ο Κέυνς ζει και σπέρνει εφιάλτες.

Χίλαρι Κλίντον

Ανώνυμος είπε...

g.

Συμφωνώ με κάποια (και διαφανώ με κάποια άλλα ) από τα θέματα που βάζεις, άλλα το κεντρικό είναι ότι μιλάμε για τον Συριζα και την σημερινή ελληνική κοινωνία. Οτιδήποτε πιο ``αριστερό'' από light ανθρωπισμό με κάποιο light κεινσιανισμο σημαίνει έξοδο από το Euro/ΕΕ. Ακόμα και μια ελαφριά αναδιανεμητική πολίτικη μπορεί πάλι να σημαίνει έξοδο. Όποιος διαχειριστεί την έξοδο από το Euro με τις αυταπάτες που έχει ο κόσμος, αν θέλεις την γνώμη μου, θα εκτελεστεί σε νέα δίκη τον έξι.

Ποιοι φταίει όμως για τις αυταπάτες; Ποιος φταίει που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πέρα από το “ο Σοιμπλε θα μας δώσει καυτό χρήμα" (αυτός εδώ http://sg.finance.yahoo.com/news/germany-fears-crisis-flow-cash-150023469.html) ; Την απάντηση την ξέρεις.

ΣπύροςΚ

Ανώνυμος είπε...

Λάθος Χίλαρυ
Ο Αλέξης είναι καλό παιδί, με ανατροφή από σπίτι και είναι και παλιορεφορμιστής…. Αυτοί οι παλιορεφορμιστές ρε παιδί μου είναι πολύ λάιτ. Γαλλικά και πιάνο ένα πράγμα, δεν δούλεψαν ούτε σε μπορδέλα ούτε σε άλλα στέκια της επανάστασης της συνέπειας και της αντικαπιταλιστικής ανυποχώρητης προσήλωσης. Συνεπώς ο Αλέξης, οι μπολσεβίκοι του, οι μενσεβίκοι του και γενικώς οι συν αυτώ ….δεν μπορούν….Δεν πας εσύ ρε Χίλαρυ, κοριτσάρα μου, που από ότι φαίνεται τον μασάς τον Κέυνς, μη σου πω και τον Μαρξ, να τους τα πείς, με γνήσια αντικαπιταλιστική διάλεκτο; Όμως εδώ στο Ελλάντα μη μιλάς πολύ έτσι, γιατί ο κόσμος έχει συνηθίσει να μιλάει και να γράφει αλλιώς…. Γιαυτό ίσως και η «μέτρια» επίδοση των «συνεπών»…..
Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους «συνεπείς» και ντούρους αντικαπιταλιστές, αλλά ας όψετε που με άναψε η Χίλαρυ, μέρα που ‘ναι σήμερα…….
Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε κ.α.τ.
Διαφωνούμε κυρίως στον ταξικό κατευνασμό, που υποτίθεται ότι διαλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον «εθνικοπατριωτισμό». Υποστηρίζω ότι υπάρχει ταξική πόλωση και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφράσει (όχι πάντα ικανοποιητικά) τον έναν πόλο, σε πολιτικό επίπεδο. Όσο για την «εθνική και κοινωνική σωτηρία», υπάρχουν πολλά πράγματα προς συζήτηση, αλλά ο τρόπος που το θέτεις μοιάζει με το αγνοείς ότι στην ιστορία του εργατικού κινήματος το ταξικό συνδέεται με το εθνικό, την έγκληση της πατρίδας κλπ με πολλούς και αντιφατικούς τρόπους.
Φίλε Σπύρο
Αντίθετα νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει πολύ καλά ποιος κάνει κουμάντο και παίρνει τα μέτρα του….
Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

ρε σύντροφε Σταυρo μηπως ξέρεις που είναι αυτός ο πολλαπλασιαστής να τον φτιάξουμε ? Αφού εκεί ειναι το πρόβλημα , το πε ο Αλέξης.

Ερε Ομπάμα που σας χρειάζετε

Τσέλσι Κλίντον

Ανώνυμος είπε...

Στην ιστορία του εργατικού κινήματος , η διεκδίκηση της πατριδας σαν μετασχηματισμος και οχι αποδοχή της υπάρχουσας συνθήκης ζωής έπαιζε και παίζει ρόλο .

Η συμμαχία .με μνημονιακες δυνάμεις ( κέντρο και δεξιά )που πραξικοπηματικά επιβάλλει ο Τσιπρας , είναι το αντίθετο .

Το λέω επειδή αγνοείς την πατριωτικη και διεθνιστική θέση της αριστεράς .

κ. τ. α.

Μάρκομ Ξ είπε...

Να κάτι πραγματικά ενδιαφέρον!

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&amp%3Bview=article&amp%3Bid=11052%3A902-tv&amp%3Bcatid=67%3Atexnes&amp%3BItemid=193#.USHygyWkYzY.facebook