Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

«Να καεί – να καεί – το μπουρδέλο η Κεντρική Επιτροπή!» (έκτακτο ποστ)




Διακόπτουμε την προγραμματισμένη ροή δημοσιεύσεων για μία είδηση που είναι δύσκολο να χωρέσει στο δικό μας (φτωχό) μυαλό.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τού ΣΥΡΙΖΑ, που έληξε λίγο νωρίτερα σήμερα (χθες, απόγευμα Κυριακής), η Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες για να ενσωματωθούν στην πολιτική απόφαση του σώματος. Οι τρεις τροπολογίες αφορούσαν α) στην επανάκτηση από το δημόσιο ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, β) στην προσήλωση στο στόχο για κυβέρνηση της Αριστεράς με ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινή δράση και γ) στην εκτίμηση ότι, παρά τις αντιθέσεις των ΔΝΤ – ΗΠΑ με την ΕΕ, ο αμερικανικός παράγοντας δεν μπορεί να θεωρείται και αμερικανός φίλος. Με την εξαίρεση της πρώτης τροποποίησης, όπου οι ‘‘μπολσεβίκοι’’ συμβιβάστηκαν(!) να ενσωματώσουν τη σχετική διατύπωση από την απόφαση της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, απορρίφθηκαν όλες. Όμως το κλου δεν είναι εδώ. Το κλου είναι στην απόρριψη της τέταρτης τροπολογίας. Σε τι αφορούσε η τέταρτη τροπολογία που απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και, υποθέτουμε, εν μέσω πανηγυρισμών; Κρατηθείτε!

Στην ανάγκη να συζητούνται στα κεντρικά συλλογικά όργανα του κόμματος σημαντικές πρωτοβουλίες τής ηγεσίας πριν από την ανάληψή τους.[1]

Πού να το πει κανείς και να τον πιστέψουν, ότι η Κεντρική Επιτροπή αριστερού κόμματος αναγόρευσε (δημοκρατικότατα γιατί είναι δημοκρατικό αριστερό κόμμα, όχι ‘‘σταλινικό’’ [2]) τον Πρόεδρό του Βοναπάρτη και τους φίλους του Αυλή;;;


[1] Να σημειωθεί πως η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έκρυψε ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε καθώς και την περιοδεία του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις εκεί με στελέχη τού ΔΝΤ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ —πρωτοβουλίες που, όπως πρέπει να έχει αντιληφθεί κι ο πιο ούγκα μπούγκα οπαδός τού ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκαν και προετοιμάστηκαν(;) από τον Τσίπρα και τους φίλους του...

[2] ;-)



65 σχόλια:

ΕΟΣ είπε...

διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον...

Τώρα θυμηθήκατε την “δημοκρατία” στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για να στηρίξετε αυτούς που την έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια;

Ανώνυμος είπε...

Ε βέβαια σου θίξαμε τον ηγέτη-ηγεμόνα Τσίπρα. Μ' αρέσει πάντως που οι υποτιθέμενοι "ακροαριστεροί" του παρελθόντος που τους βρωμούσαν οι οργανώσεις οι ιεραρχίες κλπ τα έχουν κατεβάσει πλήρως στον μεγάλο αρχηγό.

Ανώνυμος είπε...

Αν και είναι δίκαιο το αίτημα να υπάρχει συνεννόηση των οργάνων για τις διάφορες πρωτοβουλίες, υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες που πρέπει να τις γνωρίζει ο συγγραφέας.
Το Αριστερό Ρεύμα και οι συν αυτώ που συνιστούν την Αριστερή Πλατφόρμα πρωτοστάτησαν το διάστημα μετά τον Ιούνιο στην παρεμπόδιση των ενδιαφερόμενων πολιτών να γραφτούν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, δεν συμμετείχαν σε καμία ειδική καμπάνια εγγραφής μελών.
Ακολούθως, σε πολλούς ενδιαφερόμενους που έβρισκαν τα γραφεία ανοιχτά, δήλωναν πως δεν έχουν φόρμες εγγραφής.
Επίσης, στις εισηγήσεις έθεταν ή κατασκεύαζαν επιχειρήματα περί "Αρχιπασόκου" που δεν πρέπει (φυσικά) να γράψουμε.
Επιπροσθέτως, σε ανοιχτές εκδηλώσεις άρπαζαν τις φόρμες αίτησης εγγραφής μελών και δεν τις επέστρεφαν ή επέστρεφαν λιγότερες.
Ειδικότερη δράση είχαν εφ'όσον κάποιος ήταν τυχερός για να μπει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε καμμία περίπτωση δεν δέχονταν ανένταχτους στις τοπικές Γραμματείες, παρά μόνο εφ'όσον οι συσχετισμοί δεν τους "έπαιρναν" να επιμείνουν σε αντιρρήσεις.
Σε καμμία περίπτωση δεν ακύρωναν τις πρακτικές τους (πολύωρες συζητήσεις για το τίποτα), με σκοπό και αποτέλεσμα να αποχωρούν τα πρόσφατα μέλη αγανακτισμένα για το πού έμπλεξαν (και απελπισμένα για το μέλλον).
Σε καμμία περίπτωση δεν ανέθεσαν το παραμικρό (συγγραφή προκήρυξης π.χ.) σε καποιο πρόσφατο μέλος, παρά μόνο εφ'όσον ήταν τόσο εξειδικευμένο το θέμα και τόσο γνώστης το συγκεκριμένο μέλος.
Τέλος, με γέλιο αντιμετωπίζουν την πρόταση ανένταχτων μελών για συμμετοχή 50% των πρόσφατων μελών (που είναι άλλωστε το 50% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)σε όλα τα όργανα.
Νομίζω είναι αρκετά αυτά για να καταλάβει κανείς πως η πρόταση της Αρ.Πλατφόρμας δεν αφορούσε την απαραίτητη διαβούλευση με τα όργανα, αλλά την απαίτηση για δικαίωμα βέτο από την Αρ. Πλατφόρμα και ουδόλως δεν αφορούσε τη δημοκρατία (την οποία ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα σαμποτάρουν, μιας και την αναφέρατε).

Ανώνυμος είπε...

Γι'αυτό λοιπόν θα αποφασίζει τα πάντα ο αρχηγός και τα σκυλιά δεμένα. Κατά τα άλλα,τα αρχηγικά κόμματα και ο δικομματισμός μας μάραναν...
Ειλικρινά, ποιός φαντάζονταν τέτοια ταχύτατη μετάλλαξη ενός ελπιδοφόρου ξεκινήματος;
Και την υιοθέτηση της από τόσο κόσμο...

Ανώνυμος είπε...

Αν και για το 1ο και 3ο σχόλιο θα ταίριαζε το παλιό ανέκδοτο με τον Σοβιετικό, που όταν ένας Αμερικάνος του παρατηρούσε ότι τα τρένα δεν είναι καθαρά, εκείνος απαντούσε «ναι, αλλά και εσείς βασανίζετε τους νέγρους».

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


Ποιο είναι το κουνούπι που κατάπιαμε; Η αντίληψη των ‘‘μπολσεβίκων’’ τής Κεντρικής Επιτροπής ότι ο Πρόεδρος δεν υποχρεούται να ενημερώνει για σημαντικές κινήσεις του και να τις συζητάει εκθέτοντας το σκεπτικό του; Θα μας τρελάνετε;;;

Κι ο ελέφαντας πάλι ποιος είναι; Τα αριστίνδην μέλη ή η αντίληψη που θέλει πιο αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης στο νέο κόμμα, λόγου χάρη; Μα αυτά στηρίζονται σε ένα ολόκληρο πολιτικό σκεπτικό, το οποίο, ανεξάρτητα από το αν σας βρίσκει σύμφωνους ή όχι, είναι από κάθε πλευρά βάσιμο και αξίζει να συζητηθεί. Και ξέρετε πολύ καλά ότι το υπόβαθρο μιας τέτοιας συζήτησης έρχεται από πολύ παλιά και είναι ένα ζήτημα που η παγκόσμια Αριστερά συζητάει εδώ και ...αιώνες: αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός αριστερού κόμματος (το αριστερού με την ουσιαστική έννοια της λέξης). Το σκεπτικό τής απόφασης που θεσμοποιεί περίπου το ανεξέλεγκτο του Προέδρου ποιο είναι —και πόσο αντέχει ακόμα και σε συζήτηση καφενείου; Αυτά που αναφέρει ο ανώνυμος (Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2013 12:07:00 μ.μ.) παρακάτω; Αν είναι αυτό, διαβάστε αργότερα πώς θα το κάνουμε θρύψαλα.

Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να απαλλαγούμε από αντιλήψεις τύπου κι εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (πάρε ένα όνομα, πλίιζ!),


Μα δεν ξέρεις ποιος είναι ο κύριος λόγος που κατά κανόνα δεν γίνονται δεκτοί οι αριστεροί στον Παράδεισο; Το ότι είναι οι πρώτοι και καλύτεροι «Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές»! Κι αυτό γιατί, από φόβο μη κατηγορηθούν για κυνισμό (ή ‘‘σταλινισμό’’), αρνούνται να δεχθούν πως για την Αριστερά μία πρέπει να είναι η απαράβατη αρχή σε τελική ανάλυση: η αλλαγή τής κοινωνίας. Έτσι, καταλαμβάνονται από αρχομανία (= επίκληση αρχών), η οποία, πολύ συχνά, χρησιμεύει στο να κρύβει την αρχομανία (= έρωτα για την καρέκλα) —φυσικά, υπάρχουν πάντα και οι αφελείς, κυρίως τής βάσης (χωρίς όμως βάσεις...). Και γι’ αυτό καταλήγουν να ορκίζονται κάθε τρεις και λίγο και με τα δύο χέρια ότι κάνουν ‘‘πολιτική αρχών’’, την ίδια στιγμή που τις ...καταγαμάνε!

Γάματα με μεγάλα γράμματα...


Τα λέμε


ΥΓ Σόρυ για τα "γαλλικά"...

herrk είπε...

Γιατί εκπλήσσεσαι Λεφτ για κάτι αναμενόμενο όσο και αυτονόητο σε ένα σοβαρό κόμμα; Μήπως ο βοναπαρτισμός εμποδίζει κάτι που δεν θα εμπόδιζε η "εσωκομματική δημοκρατία"; Η αυτοδιαφημιζόμενη ως αριστερή πτέρυγα του Σύριζα είναι από τα τελευταία ανέκδοτα της μεταπολίτευσης (και παρντόν για την όση αδικία συνεπάγεται το τσουβάλιασμα). Προεδρικά και όπου βγάλει - σε ξέρα, σε απαξίωση, σε κάποια ψήγματα σοσιαλδημοκρατίας ειλικρινά δεν ξέρω αν και θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω.

7Demons είπε...

Συγγνώμη,ΑΥΤΟ είναι το φλέγον ζήτημα των ημερών???
ΤΙΠΟΤΕ άλλο,ΔΕΝ σας έχει απασχολήσει???

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε/φίλη (πάρε σε παρακαλούμε ένα όνομα για να μπορεί να γίνεται κατανοητό ποιος λέει τι),


Να πω κατ’ αρχήν ότι σε τιμά (και το κρατώ) που παραδέχεσαι ότι η τροπολογία περί συλλογικότητας είναι ορθή (το προτιμώ από το δίκαιη). Κατά δεύτερον, να προτείνω το εξής: καλό είναι να μη κάνεις το λάθος να βγάλεις συμπεράσματα για το προσωπικό στάτους το δικό μου ή όποιου άλλου από την παρέα μας από τον ανέντακτο χαρακτήρα τού μπλογκ. Αφού καθαρίσαμε με αυτά προχωρώ σε ορισμένα σημεία με τα οποία έχω πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι οι ‘‘μενσεβίκοι’’ (που, για να μη ξεχνιόμαστε, δεν ανήκουν όλοι στην Αριστερή Πλατφόρμα —π.χ.: Ελένη Πορτάλιου) είχαν μία στενότερη αντίληψη για την εγγραφή μελών. Όπως λέμε και παραπάνω στους φίλους μας τους ΕΟΣτζήδες, το ζήτημα αυτό έρχεται από πολύ μακριά και μάλλον θα συνεχίσουμε να το κουβαλάμε ως Αριστερά για το ορατό μέλλον. Είναι επίσης γνωστό ότι κυκλοφόρησαν διάφορα σε σχέση με πρακτικές παρεμπόδισης αθρόων εγγραφών νέων μελών που ακολούθησαν οι ‘‘μενσεβίκοι’’. Όμως, για να τα λέμε όλα, άλλο τόσο είναι αλήθεια πως κυκλοφόρησαν επίσης διάφορα για το πώς η αθρόα εγγραφή μελών άνευ όρων και προϋποθέσεων επέτρεψε σε διάφορα, ας πούμε σκουπιδάκια, να εισχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψή μου τα δύο φαινόμενα, που εννοείται ότι δεν τα γουστάρουμε, αλληλοτροφοδοτήθηκαν. Προτείνω λοιπόν να τα αφήσουμε απ’ έξω, ρίχνοντας και τα δύο στον Καιάδα. Αλλά δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω:

1) Γιατί έκρινες σκόπιμο να καταθέσεις αυτές τις περιπτώσεις; Δεν πρέπει κάποτε να πετάξουμε από πάνω μας το κι εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους;

2) Δεν νομίζεις ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ πρακτικών σαν αυτές που αναφέρεις, πρακτικών που οι πρωταγωνιστές τους όχι μόνο δεν θα επιχειρούσαν ποτέ να τις φέρουν σε ψηφοφορία, αλλά θα τις αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας λέγοντας ότι πρόκειται για συκοφαντίες κ.λπ. και της νομιμοποίησης (σύμφωνα με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες!) ενός καραμπινάτου καισαρισμού;

Τέλος: Βέτο; Τι θα πει βέτο; Προβλέπεται από το καταστατικό βέτο για τους εκάστοτε ‘‘μενσεβίκους’’; Όχι βέβαια. Επομένως, πού πατάει αυτός ο φόβος που λες; Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο ενδεχόμενο είναι η απειλή διάσπασης; Ε αυτή την απειλή διάσπασης, ό,τι ώρα γουστάρει κάποια ομάδα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Εκτός κι αν έχεις την αφελέστατη εντύπωση ότι η στάση τών ‘‘μπολσεβίκων’’ προφυλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διάσπαση.

Φίλε μου, πρόκειται για κατάπτυστη στάση, μη κάνεις το λάθος να χρυσώσεις το χάπι (αν είσαι παλιός αριστερός, να σε ρωτήσω: δεν βαρέθηκες τόσα χρόνια να χρυσώνεις χάπια;). Ούτε υπάρχει κανένας suprema lex για να τη δικαιολογήσει. Και να σου πω και το άλλο;

Είναι πολύ μεγάλο λάθος τών ‘‘μενσεβίκων’’ (και ένα ακόμα δείγμα και των δικών τους ανεπαρκειών) που δεν πάτησαν πόδι, απειλώντας να τα κάνουν όλα πουτάνα. Εδώ έγινε ούτε λίγο ούτε πολύ ‘‘νόμιμο’’ πραξικόπημα! Αν δεν βάλεις εδώ κόκκινη γραμμή, πού στο διάολο θα τη βάλεις;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (πάρε κι εσύ ένα όνομα, να χαρείς!),


Πιστεύω να έχεις καλυφθεί με όσα έγραψα μέχρι τώρα.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Herr K,


Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι εκπλήσσομαι (έχω κάνει και ερασιτέχνης ηθοποιός! ;-) ). Μπορεί και να προσπαθώ να κάνω κάποιους να εκπλαγούν... ;-)

Και μη νομίζεις ότι θεοποιούμε καμιά αριστερή πτέρυγα. Έχουν βγάλει κι αυτοί ουκ ολίγα κουσούρια (μιλάω για την ηγετική ομάδα τού Αριστερού Ρεύματος κυρίως).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλοι Δαίμονες,


Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό είναι ένα μπλογκ σαν όλα τα άλλα. Μη σας ξεγελάει ο πολιτικός χαρακτήρας του και νομίζετε ότι είμαστε καμιά οργάνωση. Δυο χέρια έχω και όχι άφθονο χρόνο. Για τι να πρωτογράψω; Και σημαίνει κάτι που δεν ανεβάσαμε ποστ για τις παραδοχές τών Δουνουτούδων πως έκαναν ‘‘λάθος’’ ή για τα παιδιά που τα σαπίσανε στο ξύλο, λόγου χάρη; Μη το κάνετε κι εσείς σαν τον πανύβλακα του διαδικτύου που διερωτάτο ρητορικά και ‘‘πονηρά’’ στο τσαρδί του πριν από λίγο καιρό: «δεν σας κάνει εντύπωση που δεν έχουν ανεβάσει ούτε ένα ξεκάθαρα αντιφασιστικό ποστ;».

Όμως, να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Δεν έχει σημασία το τι συμβαίνει και πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ που κατά συντριπτική πλειοψηφία δεχόμαστε οι αριστεροί ότι αποτελεί τη μόνη προς το παρόν ορατή ελπίδα για κάποια αλλαγή σκηνικού; Διάολε! Δεν ασχοληθήκαμε με κάποια αριστερή γκρούπα τών 50 ατόμων (μαζί με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους)...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

14

7Demons είπε...

Μην ανησυχείτε και μην τρομάζετε!
Ο ΣΥΡΙΖΑ,μια χαρά θα τα καταφέρει ακόμη και μέσα από τις αντιθέσεις του.
Όμως "πως να κρυφτείς απ΄τα παιδιά.."

υγ.Μειωμένος ελεύθερος χρόνος? Join the club μικρέ!

Ανώνυμος είπε...

Το φλέγον ζήτημα των ημερών είναι αν θα υπάρχει αριστερά με όρους μαζικότητας και λαϊκότητας, δημοκρατική και αποτελεσματική, από την οποία θα κινδυνεύει η υλοποίηση του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, όπως πρόσφατα εκτίμησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του,

ή εάν τελικά θα υπάρχει μια ριζοσπαστική αριστερά που δεν θα είναι και τόσο ριζοσπαστική ώστε να πρέπει να να τη φοβάται κανείς, όπως αρκετοί εξέλαβαν ότι εννοούσε ο ηγέτης της στο τελευταίο ταξίδι,απευθυνόμενος προς το ΔΝΤ.

Άσχετα με το τι ειπώθηκε και αν ειπώθηκε καλώς, ατυχώς, ή εξεπίτηδες, πονηρά, ή αθώα, και άσχετα με τα κόλπα με τις γάτες και τα ποντίκια, και τα κουδούνια στην ουρά, αυτό είναι το φλέγον θέμα των ημερών - και όχι μόνο.

Λύσιππος είπε...

Λοιπόν για να βεβαιωθεί για άλλη μια φορά,ότι η Αριστερά στην Ελλάδα,πάντα θα εξουδετερώνεται απο τις ηγεσίες της,οι οποίες θα λειτουργούν ερήμην του κόσμου της και θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια.
Σε τι να ελπίζουμε ...

LeftG700 είπε...

Ρε παιδιά! Για όνομα! Έχω λιώσει το πληκτρολόγιό μου να παρακαλάω τους ανώνυμους να παίρνουν κάποιο όνομα για να βγαίνει άκρη. Εγώ το γράφω κι εσείς με ...γράφετε! Πώς να βγάλω άκρη σε ποιον ανώνυμο μιλάω και πώς να καταλάβει κάποιος αναγνώστης που τυχόν παρακολουθεί;

Έλεος, ρε παιδιά! Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε ένα τόσο απλό πράγμα, τότε τι να πω...

Ανώνυμος είπε...

Σόρυ για τη παρέμβαση αλλά εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα. Το ΔΝΤ θα συγκρουστεί τελικά με τη Μέρκελ η όχι ;

LeftG700 είπε...

Σόρυ κι από εμένα, αλλά έριξες μια ματιά στο σχόλιό μου ακριβώς πριν από το δικό σου;

Δεν γράφω απάντηση για την ώρα. Πρέπει να έχετε κάποια ποινή εσείς που επιμένετε να μην παίρνετε ένα ψευδώνυμο για να συνεννούμαστε. Γκρρρρρρ!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος 8¨28
Πικάπα

Συμπλήρωση:
Δημοκρατία ακούμε, δεξιά κι αριστερά,
δημοκρατία δε βλέπουμε.
Παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακραν η καλύτερη περίπτωση, και ελπίδα,
και είχε αρκετές προδιαγραφές,
η τρέχουσα κατάσταση και η κλίση που πήρε,
δεν ευνοούν την ουσιαστική δημοκρατική συγκρότησή του.
Δεν προκάνουμε μονίμως, ή δεν μπορούμε,
η ιστορία θα είναι αδιάφορη για το λόγο.
Τι κι αν λέμε για 21ο αιώνα;
Ανά τους αιώνες, λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε...
Συνεχίζεται...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μοντιέ ! τι έκανα ! Ορίστε λοιπών με ψευδονημο

Σόρυ για τη παρέμβαση αλλά εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα. Το ΔΝΤ θα συγκρουστεί τελικά με τη Μέρκελ η όχι ;

Μπαράκ Χουσειν Ομπάμα

Γρηγόρης είπε...

Διάβασα αγαπητοί Λέφτηδες την ανάρτησή σας,νοιώθω την αγωνία σας κι ας μην είμαι Συριζαίος,και πάνω που ετοιμαζόμουν για μια μικρή έκθεση ιδεών,πέφτω πάνω σε σημερινή συνέντευξη του Δ.Κουφοντίνα στο "Χωνί".
Παραιτούμαι λοιπόν και αναδημοσιεύω το επίμαχο απόσπασμα:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έρχεται ως η επόμενη κυβέρνηση. Πολλοί του ασκούν κριτική ότι «στρογγυλεύει» τις απόψεις του, για να πάρει την εξουσία. Ποια είναι η γνώμη σου;



Απ: Την εξουσία ή την παίρνεις μόνος σου με τους δικούς σου όρους, ή σου τη δίνουν με τους δικούς τους όρους. Φαίνεται ότι, επειδή οι πολιτικοί – εδώ – που προωθούν τα μνημόνια καίγονται γρήγορα, έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, τον τελευταίο καιρό οι ισχυροί του κόσμου διαμορφώνουν, μεθοδικά όπως πάντα, ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Βλέπουν έναν πολιτικό διπολισμό, με αρκετά ενδιάμεσα μικροκόμματα, δύο πολιτικών πόλων που θα τους διακρίνει «σοβαρότητα» και «υπευθυνότητα». Μ' ένα λειτουργικό καταμερισμό ρόλων, άλλοτε ως «εποικοδομητική» αντιπολίτευση και άλλοτε ως «ρεαλιστική» κυβέρνηση, που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος.

Νομίζω ότι μετά τα ταξίδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, την ουσιαστική παράδοση από μέρους της πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης, καθώς και τον αφοπλισμό της από τα τελευταία διαπραγματευτικά όπλα, διαφαίνεται η πρόθεσή της να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πολιτική, ανάλογη μ' αυτήν των «προοδευτικών» μνημονίωνβ του Χριστόφια στην Κύπρο. Εναπόκειται πλέον στην εσωτερική δυναμική του λαϊκού κινήματος, το αν και πόσο θα λειτουργήσει αυτό το στρογγύλεμα των θέσεων που ανέφερες.



-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά των ρήξεων που έχεις ζητήσει στο παρελθόν ή η διαχειριστική Αριστερά που έχεις προβλέψει ότι θα αποτύχει;



Απ: Εγώ βλέπω ολοένα και περισσότερο να στρογγυλεύονται οι λέξεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό της λεξιλόγιο να πλουτίζει σε συναίνεση και να φτωχαίνει σε ρήξη. Αυτό που λέω είναι ότι δε μπορούμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο. Ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τους ισχυρούς για το «λάθος» τους, επειδή δεν κάνουν κανένα λάθος: μας βάζουν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη από την Ε.Ε., επειδή η πολιτική της είναι μία: λιτότητα, ύφεση, κινεζοποίηση και λεηλασία της Ελλάδας και της Λατινικής Ευρώπης. Ότι δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τις αντιθέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας, επειδή ο δικός τους ο καβγάς είναι για το δικό μας πάπλωμα. Ότι η μόνη σωτηρία για τον τόπο είναι ένα ενδογενές μοντέλοαυτοδύναμης ανάπτυξης και μια πραγματική δημοκρατία για να μοιράζουμε δίκαια τον κόπο των χεριών και του νου μας. Ότι μπορεί να γίνει μόνο ενάντια στη θέληση της άρχουσας τάξης και της τρόικας. Είναι αδύνατο να γίνει χωρίς ρήξη μ' αυτούς. Αυτό δε μπορεί να γίνει από δυνάμεις που αποδέχονται πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού που οι ισχυροί επιβάλλουν. Δεν είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στους διαδρόμους, αλλά κρίνεται στους δρόμους. Από τη μετωπική δράση όλων των ζωντανών δυνάμεων του τόπου. Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ούτε ανέμενα να είναι, η αριστερά των ρληξεων που ζητάω, έχω ζητήσει, πιστεύω και οραματίζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι αυτός που σου παρέθεσε παραδείγματα παρεμπόδισης εγγραφής μελών. Επειδή το ζητάς, ας πούμε ότι με λένε Γιάννη Τσάγκουρα.
Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εξίσωση και "πάμε μπροστά".
Οι περισσότεροι που έφεραν αθρόα τη μάνα τους και τον πατέρα τους για να τους βγάλουν ένα 25% ήταν από την Αρ.Πλατφόρμα.
Αν έχεις σχέση με τοπικούς Σύριζα θα ξέρεις ότι οι ψήφοι πέφταν μονοκούκι σε υποψηφίους του Αρ.Ρεύματος.Δηλαδή, ούτε για δείγμα δε σταυρώναν έστω έναν που δεν ήταν δικός τους.
Έπειτα, μάλλον δεν γνωρίζεις ότι οι "σκληροί" της Αρ. Πλατφόρμας είναι αυτοί που εντάσσουν ολόκληρες κλαδικές του ΠΑΣΟΚ στο Σύριζα, κάνοντας κλαδικούς Σύριζα. Είναι οι "σκληροί" της Αρ. Πλατφόρμας που κάνουν παρασκηνιακές συνομιλίες (που κανέναν δεν ενημερώνουν) με άτομα της ΠΑΣΚΕ και μας τα φοράνε καπέλο.
Τέλος, είναι προφανές πως έγραψα αυτά τα παραδείγματα γιατί εσύ προσπάθησες να "σηκώσεις σκόνη" για το θέμα της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Όλες οι τροπολογίες ήταν συγκρουσιακού επιπέδου. Στόχευαν στην "κατοχύρωση" της "αριστερής" αντιπολίτευσης, δηλαδή (μεταξύ άλλων) της μεταφοράς του μοντέλου ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ (παρά τις αριστερολογίες).
Και πάνω από όλα, θα πρέπει να ξέρεις πως στο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να γράψεις δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργηθούν εμπόδια στο να το εφαρμόσεις...(άσε που αν ψήφιζαν την επίμαχη τροπολογία, αυτό θα σήμαινε δημόσια παραδοχή αντιδημοκρατικών πρακτικών).
Σου ξαναλέω ότι τα άτομα θέλουν δικαίωμα βέτο.
Κάνε μια γύρα και στην τελευταία τοπική του Συριζα και θα δεις τους τραμπουκισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ούτε εδώ μπορεί να γίνει ένας διάλογος της προκοπής.

Βρε, leftg700, μήπως τελικά οι προκλητικοί τίτλοι σου, δεν ευνοούν ένα σοβαρό διάλογο
και προσελκύουν διάφορους;
Ο ένας μας τσαμπουνά το μυστήριο χωνί,δεν ξέρω τι θέλει να μας πει και για ποιο σκοπό, ο άλλος μας αναφέρει σφοδρές κατηγορίες για την Α.Π.,κ.λ.π.

Ο κόσμος της αριστεράς δεν προβληματίζεται φιλολογικά, ούτε για να δείξει την αριστεροσύνη του, ούτε για να κάνει τον έξυπνο, ούτε και θα χαρεί άμα στραβώσουν τα πράγματα.

Στο φινάλε, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, και με αυτή την όποια Κ.Ε. του είναι αυτός που μπορεί, ίσως, αλλά δεν υπάρχει άλλος προς ώρας, να υπερασπιστεί τον κοσμάκη.
Μυστήριες αναφορές, μυστήριες σκοπιμότητες, και στρατηγικές της έντασης, να λείπουν.

LeftG700, δεν πάει καλά ο διάλογος στο τσαρδί σου.
Πικάπα

LeftG700 είπε...

Φίλε Λύσιππε,


Να ελπίζεις ότι κάποια στιγμή η φωνή σου θα ακουστεί. Αρκεί βέβαια να βγάζεις κάποια φωνή. Το μωρό αν δεν πατήσει τσιρίδες μένει νηστικό...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Ως σχόλιο στο σχόλιό σου, παραθέτω ένα απόσπασμα από το πρόσφατο άρθρο κάποιου όψιμου ‘‘μενσεβίκου’’, του Χρήστου Λάσκου (ολόκληρο το άρθρο εδώ):

Φαίνεται, δηλαδή, σαν να πιστεύουμε πως αυτό που επίκειται με μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η εφαρμογή του προγράμματός μας, το οποίο είναι σε θέση να υπερβεί την κρίση. Ενώ, νομίζω, πως η σωστή οπτική είναι πως το πρόγραμμά μας στοχεύει κυρίως και πρωταρχικά στην ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης στις κατώτερες τάξεις και στο φόρτωμά τους στους «άλλους». Έτσι καταλαβαίνω το «να πληρώσουν οι πλούσιοι» και θεωρώντας πως οι προτάσεις μας, αν γίνουν κτήμα αγώνα από την άγρια πληττόμενη πλειοψηφία, μπορούν να το πετύχουν στρέφω την προσοχή μου στο παραπέρα. Κι αυτό το παραπέρα έχει αναγκαστικά ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προϋποθέσεις.

Τι μας λέει εδώ ο Λάσκος; Εγώ το καταλαβαίνω κάπως έτσι:

Μάγκες εκείνο που θα πρέπει να περιμένετε από εμάς είναι να προλάβουμε τους θανάτους από ασιτία και να ανακόψουμε τον αυξανόμενο ρυθμό τών αυτοκτονιών. Για τα περισσότερα αναμείνατε στο ακουστικό σας τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Αλλά επειδή κι επειδή κι αυτές έχουν κάποιο όριο τα βάσανά σας θα τελειώσουν οριστικά όταν εγκαθιδρυθεί ο Παγκόσμιος Σοσιαλισμός!

Αν εσύ καταλαβαίνεις κάτι άλλο, είμαι όλος αυτιά!


Τα λέμε


ΥΓ Στα υπόλοιπα σχόλιά σου, τοποθέτηση αύριο.

LeftG700 είπε...

Παίδες σόρυ, αλλά οι υπόλοιπες απαντήσεις που οφείλω, αύριο.

Ένα μόνο πράγμα: αν κρίνω από το φίλο που δήλωσε όνομα Γιάννης Τσάγκουρας κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λειτουργική ανάγκη να παίρνουν ένα ψευδώνυμο για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Και κάποιοι άλλοι βρίσκουν παραγωγικό να παίρνουν ειρωνικά ψευδώνυμα τύπου Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα.

Λυπηρό.

Ανώνυμος είπε...

Μια και αισθάνομαι να με αφορά η κριτική σας και προσωπικά, αφού καταψήφισα την τροπολογία της ΑΠ, διευκρινίζω τα εξής.
Το να περιλαμβάνεται στην απόφαση της ΚΕ μια φράση που περιγράφει το αυτονόητο σημαίνει την εκπομπή ενός σήματος ότι αυτό το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο. Αυτό το σήμα θα εκλαμβανόταν ως κίνηση αποδόμησης μιας ηγεσίας που παραμένει το ισχυρότερο επικοινωνιακό μας όπλο. Αυτή η παραδοχή θα έδινε την δυνατότητα της κατασκευής της εικόνας ενός κόμματος που η πλειοψηφία του υπονομεύει την ηγεσία του.
Παράλληλα αυτή η εξέλιξη δεν θα βοηθούσε σε τίποτα τον αγώνα για την δημοκρατική λειτουργία του χώρου.
Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στον ΣΥΡΙΖΑ ?
Είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε, μια που το κόμμα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, είναι υπό ίδρυση και όλα παίζονται.
Υπάρχει όμως το δεδομένο της γραφειοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΝ και των άλλων συνιστωσών (με την εξαίρεση της ομάδας ΡΟΖΑ) και βάσιμοι φόβοι πως πτυχές αυτού του μοντέλου λειτουργίας του ΣΥΝ θα αναπαραχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που αυτά τα προβλήματα δεν σχετίζονται με τις υποτιθέμενες υπερεξουσίες και τον τρόπο που λειτουργεί ο σ. Τσίπρας.
Η γραφειοκρατική παραμόρφωση της λειτουργίας του ΣΥΝ οφειλόταν σε παθογένειες που διαχέονταν σε όλο το σώμα της επαγγελματικής του στελέχωσης. Πρωταγωνιστής στην διαμόρφωση αυτών των δομών και εγγυητής της συνέχισης της λειτουργίας τους είναι το στελεχιακό δυναμικό του Ρεύματος. Στην επερχόμενη μάχη για εναλλαγές , θητείες στα όργανα και στις θεσμικές εκπροσωπήσεις, επιστροφή στις δουλειές τους των αιωνίως αποσπασμένων και των συνδικαλιστών που δεν δούλεψαν τα τελευταία 30 χρόνια ποτέ, οι μενσεβίκοι σας θα τα δώσουν όλα για να μην αλλάξει τίποτα.(Δυστυχώς πολλοί μπολσεβίκοι είτε για ιδιοτελείς λόγους , είτε για να διατηρηθούν ισορροπίες θα συμμαχήσουν μαζί τους).
Το ίδιο θα συμβεί αν ευτυχήσουμε να δώσουμε τη μάχη για να μην κρατικοποιηθεί το κόμμα και να μην κομματικοποιηθεί το κράτος σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ..
Ένα σταματημένο ρολόι λέει δυό φορές την ημέρα την σωστή ώρα. Αν τύχει να βρεθείς στο κατάστημα που το πουλάει εκείνη τη στιγμή και το αγοράσεις, λίγη ώρα μετά θα συνειδητοποιήσεις πως δεν έπραξες ορθολογικά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Pές τα ορέ Μιχάλη Καστρινάκη....

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Διευκρινιστικά: Δεν είναι ακριβώς ζήτημα δημοκρατίας γενικά και επί τής αρχής που λένε. Διότι, αν δεχθούμε ότι κάθε κόμμα, ακόμα κι αν δεν ισχύει τυπικά ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μια κάποια μορφή συγκεντρωτισμού, βάζουμε ταυτόχρονα όρια και περιορισμούς στη δημοκρατική λειτουργία, θέλουμε δεν θέλουμε. Παράδειγμα από το επίμαχο ζήτημα:

Αν υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας είχε συζητήσει το ζήτημα των ταξιδιών στην Πολιτική Γραμματεία (37 άνθρωποι όλοι κι όλοι) ή έστω στο Συντονιστικό της (9 άνθρωποι), πράγμα που δεν έκανε και γι’ αυτό προέκυψε η σχετική τροπολογία που συζητάμε, αυτό θα σήμαινε πλήρη και καθολική εφαρμογή τής δημοκρατίας; Όχι βέβαια. Θα σήμαινε όμως την εφαρμογή τής εφικτής δημοκρατίας (δεν είναι δυνατόν να συζητούνται σε όλο το κόμμα τέτοια ζητήματα, έτσι δεν είναι;).

Αυτή λοιπόν, η εφικτή δημοκρατία, δεν εφαρμόστηκε και αυτή τη μη εφαρμογή ‘‘ευλόγησε’’ και θεσμοθέτησε για το μέλλον η Κεντρική Επιτροπή.

Δεν θα συμφωνήσω ότι ο διάλογος δεν είναι της προκοπής. Ο Γρηγόρης ποστάρισε μία συνέντευξη του Κουφοντίνα που συμπίπτει με πολλές κριτικές από όσες ακούγονται εξ αριστερών κατά τού ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία καλή αφορμή για να πει όποιος θέλει στον Γρηγόρη (εγώ θα το κάνω) ότι δεν είναι πάντα καλή ιδέα να εφαρμόζουμε στην πολιτική ό,τι κάνουμε άμα χάνουμε την ισορροπία μας γέρνοντας προς τα δεξιά, οπότε, ενστικτωδώς, γέρνουμε προς τα αριστερά. Όσο για την ‘‘υπερασπιστική’’ γραμμή τού φίλου με το ψευδώνυμο Γιάννης Τσάγκουρας, που την ακολουθεί σε γενικές γραμμές και το μέλος τής ΚΕ Μιχάλης Καστρινάκης παρακάτω, μια χαρά τη βρίσκω. Δεν αποκαλύπτει φαντασμαγορικά ότι η λογική της («εντάξει, δεν είναι δημοκρατικό αυτό, αλλά οι Λαφαζανικοί είναι χειρότεροι!) αναπαράγει αντιλήψεις που συντέλεσαν στο να πέσει η Αριστερά σε ανυποληψία; Μια ακτινογραφία δεν θεραπεύει, σύμφωνοι. Δεν αναδεικνύει όμως το πρόβλημα και, επομένως, δεν συντελεί στη θεραπεία του;

Οι προκλητικοί τίτλοι έχουν στόχο να προκαλέσουν συζήτηση. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Αν το πετυχαίνουν αυτό, λειτουργούν.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ομπάμα,


Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει η διαφωνία Δουνουτούδων και ΗΠΑ με το αφεντικό τής ΕΕ. Όμως είναι υπαρκτή και καταγεγραμμένη. Δύο τσακάλια είναι δύο τσακάλια, σύμφωνοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πλακωθούν στη μοιρασιά, έτσι δεν είναι; Και είναι ανοησία να μην εξετάζεις κάθε φορά που πλακώνονται αν και πώς μπορείς να επωφεληθείς, όταν είσαι ένα μικρό σκιουράκι. Άλλου παπά ευαγγέλιο βέβαια τι ψάρια πιάνει η ανάλυση που κάνεις. Και άλλου παπά ευαγγέλιο πώς υλοποιείς τις αποφάσεις που παίρνεις με βάση αυτή την ανάλυση (ακόμα κι αν είναι σωστή...).


Τα λέμε


ΥΓ Το ψευδώνυμο που διάλεξες, διακωμωδεί μια κατάσταση, σύμφωνοι. Σκέψου αν διακωμωδεί όμως κι εσένα, υπονομεύοντας έτσι την όποια ορθότητα έχει η άποψή σου. Ξέρεις, εδώ δεν είναι μπλογκ ποδοσφαιρόφιλων, όπου Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί κάνουν καζούρα ο ένας στον άλλον...

LeftG700 είπε...

Φίλε Γρηγόρη,


Στη συνέντευξή του ο Κουφοντίνας, καταγράφει κάποια πράγματα που τα λένε πολλοί. Όμως δεν πάνε παραπέρα. Τι εννοώ; Εννοώ το εξής απλό:

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα η Αριστερά που δεν έχει πετάξει στα αζήτητα τα σοσιαλιστικά οράματα είναι φρακαρισμένη. Στα κράτη του ανεπτυγμένου καπιταλισμού ήταν φρακαρισμένη και πριν το ’89 – ’91. Αλλά μετά από αυτή την τριετία είναι κυριολεκτικά στα γόνατα, με κουκούλα στο κεφάλι και δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες σαν τα παιδιά στην Κοζάνη. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά η Δ. Ευρώπη δεν είναι Λατινική Αμερική, φαντάζομαι το έχεις συνειδητοποιήσει αυτό.

Η απεμπλοκή, έστω και μερική, από τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό (αυτό που ο Κουφοντίνας και πολλοί άλλοι εννοούν όταν μιλούν για αυτοδύναμη ανάπτυξη) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση επειδή, κυρίως, κανένας ευρωπαϊκός λαός, ούτε ο δικός μας εδώ, είναι διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες (χοντρικά: τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται). Αυτό το παραδέχονται όλες οι τάσεις και ρεύματα της Αριστεράς. Επομένως, υπάρχει μια κάποια αντιστοιχία μεταξύ κοινωνικής βάσης και των αριστερών ηγεσιών εκείνων που παραπέμπουν τη ριζική αλλαγή στις ΕΣΠΕ (Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης μέσω μετάλλαξης εκ των έσω τής σημερινής ΕΕ) ή και στην παγκόσμια Σοσιαλιστική Διακυβέρνηση.

Μπορεί να αλλάξει αυτό; Ενδεχομένως να μπορεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει (και παραμένει ανοιχτό πάντα το ζήτημα, αν μπορεί να το κάνει καλά, ακόμα κι αν το αποφάσιζε). Αλλά και οι εξ αριστερών τού ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσουν ότι μία τέτοια αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε και το αντίβαρο για τη στάση τού ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγαίνουν στα κεραμίδια και να φωνάζουν «επανάσταση λαέ». Δυστυχώς, ο χρόνος που απαιτείται δεν υπάρχει γιατί η κοινωνική κατρακύλα έχει ήδη αρχίσει και θα χειροτερεύει. Από μία άποψη, για την Αριστερά, για όλες τις Αριστερές, τώρα είναι αργά αγάπη μου γλυκιά, που λέει και το τραγούδι. Πιάστηκε με τα παντελόνια κατεβασμένα.

Από καιρό τώρα, έχουμε καταλήξει ότι οι όποιες προοπτικές υπάρχουν μπορούν να ανοίξουν μόνο μέσα από μία διαδικασία αποπαγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού που για τη γειτονιά μας σημαίνει βέβαια την αποσύνθεση της ευρωζώνης (είχαμε ανεβάσει παλιότερα και μία σχετική ανάρτηση). Εξακολουθούμε να μη βλέπουμε καλύτερη λύση.

Το κακό είναι ότι η ατμομηχανή για την ώρα τής ελληνικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το βλέπει ως κατάρα. Κι όταν βλέπεις κάτι ως κατάρα λες «φεύγα κακό απ’ τα μάτια μου». Πράγμα που σημαίνει ότι, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, και να συμβεί αυτή η θετική κατά την άποψή μας εξέλιξη, οι πιθανότητες να την αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού είναι λίγες...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιάννη Τσάγκουρα (ένα απλό ψευδώνυμο θα ήταν αρκετό, δεν ζητάμε ΑΔΤ, ούτε ψευδώνυμο που να μοιάζει με πραγματικό όνομα...),


Αρχίζω και σε χάνω κάπου. Για να τακτοποιήσω κάπως τα πράγματα, θα αριθμήσω:

1) Για τα εσωτερικά παρατράγουδα μεταξύ ‘‘μπολσεβίκων’’ και ‘‘μενσεβίκων’’: Εγώ ξέρω ότι μονός καβγάς δεν στήνεται. Αν θέλεις να πείσεις για το αντίθετο, βρες τα πρώτα με το λαό που υπογράφει την παροιμία. Δεν θα τα βρεις. Οι λαϊκές παροιμίες βγαίνουν από πείρα αιώνων και έχουν κάμποση αλήθεια μέσα τους... Και δεν είχα στο μυαλό μου κανένα συμψηφισμό όταν σου πρότεινα να αφήσουμε τις εκατέρωθεν ‘‘ομορφιές’’ στην άκρη. Εκείνο που είχα στο μυαλό μου ήταν να συζητήσουμε για την ουσία τών πραγμάτων κι όχι για το ποιος φταίει πιο πολύ, ποιος έκανε την αρχή και άλλα τέτοια ‘‘ορέα’’. Προφανώς δεν σε έπεισα.

2) Ας υποθέσουμε ότι με έπεισες εσύ: οι ‘‘μενσεβίκοι’’ φταίνε για όλα! Το φάρμακο είναι η κατάργηση της συλλογικής επεξεργασίας σημαντικών αποφάσεων ακόμα και σε συλλογικά όργανα 37 και 9 ατόμων;;;

3) Επανέρχεσαι στο ζήτημα του βέτο. Απ’ ό,τι φαίνεται, εγώ έγραψα όσα έγραψα, εγώ τα διάβασα. Το μοναδικό βέτο σε ένα κόμμα είναι αυτό τής απειλής αποχώρησης (Παπαγιαννάκης: «το κουστούμι που ράβετε είναι πολύ στενό για μας και μας ζορίζει»). Η απόρριψη της τροπολογίας εμποδίζει τους μενσεβίκους να απειλήσουν με διάσπαση;;;

4) Μήπως τους στριμώχνει στα σκοινιά και τους ωθεί στο να προβάλουν αυτό το ‘‘βέτο’’;

5) Ώστε η υπερψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας θα ήταν δημόσια παραδοχή ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση για τα ταξίδια στο εξωτερικό, επομένως ο Πρόεδρος και οι φίλοι του αποφασίζουν και εκτελούν σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τσιφλίκι τους; Μα αυτό το έχουν πάρει πρέφα κι οι κότες! Δηλαδή, πώς μας το πας; Εντάξει, ο Πρόεδρος είναι και λίγο κουφαλίτσα, αλλά να μη το παραδεχθούμε; —ακόμα κι αν δεχόμαστε, όπως έκανες εσύ στο προηγούμενο σχόλιό σου, ότι είναι σωστό και δίκαιο να υπάρχει συλλογική επεξεργασία σημαντικών αποφάσεων πριν υλοποιηθούν;;; Γιατί, θα κοντύνει η φαβορίτα του; Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι προτιμότερο να κοντύνει λίγο η φαβορίτα του, από το να φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ρετσινιά τού αρχηγικού κόμματος;;;

6) Αφού οι ‘‘μενσεβίκοι’’ είναι τραμπούκοι, γιατί δεν τους διαγράφετε;;;

7) Επειδή είναι ...αντιδημοκρατικό;;;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη,


Δεν μας τα λες καθόλου, μα καθόλου καλά! Όπως έκανα και με άλλο σχολιαστή (Γιάννης Τσάγκουρας), που φαίνεται να μοιράζεστε κοινές απόψεις σε σημαντικό βαθμό και που θα ήταν χρήσιμο να διαβάσεις τι του λέμε, θα αριθμήσω:

1) Φυσικά το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο! Απεδείχθη ότι ο Τσίπρας και οι φίλοι του αποφάσισαν και υλοποίησαν τις περιοδείες κατά μόνας και μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Νομίζεις ότι αυτό δεν έγινε αντιληπτό; Ο κόσμος το ’χει τούμπανο! Ή νομίζεις ότι επειδή κρύψατε το κεφάλι σας στην άμμο, εξαφανίστηκε το πρόβλημα;;;

2) Ώστε δεν αποδομήθηκε η ηγεσία;;; Επειδή κρυφτήκατε πίσω από το δάχτυλό σας;;;

3) Και οι αρχές, φίλε Μιχάλη; Ως ποιο σημείο θα παραβιάζεις τις αρχές σου προκειμένου να μην αποδομηθεί η ηγεσία; Εσύ δεν ήσουν που μας έλεγες ότι η Αριστερά δεν μπορεί να προχωρήσει τσαλαπατώντας τις αρχές της; Τώρα έρχεσαι στα λόγια μας. Με μία διαφορά! Ότι στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραβιάσετε τις αρχές σας! Κα-νέ-νας! Τις ξέρεις τις απόψεις μας: εμείς δεχόμαστε χωρίς ‘‘ανατριχίλες’’ ότι η ανάλυση μιας συγκεκριμένης κατάστασης μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραβιαστεί κάποια αρχή χάριν του γενικότερου συμφέροντος. Όμως, στην προκείμενη περίπτωση δεν συνέτρεχε τέτοιος λόγος. Κι έτσι, όχι μόνο δεν προστατεύσατε την ηγεσία από την ‘‘αποδόμηση’’, όχι μόνο την κοντύνατε πολύ περισσότερο, αλλά γίνατε, ως σώμα, καταγέλαστοι, τη στιγμή που αρνηθήκατε να υπερψηφίσετε τα αυτονόητα, με την αφελή, αφελέστατη ιδέα ότι εσείς είστε οι ‘‘ξύπνιοι’’ κι ο κοσμάκης τής βάσης σας μαλάκας και δεν κατάλαβε ότι υπήρξε καραμπινάτη παραβίαση του αυτονόητου!!!

4) Επειδή οι ‘‘μενσεβίκοι’’ είναι κατά τους ισχυρισμούς σου οι πρωταγωνιστές των αθλιοτήτων ζηλέψατε και είπατε να τους ξεπεράσετε με την αθλιότητα κοτζαμάν Κεντρικής Επιτροπής;;; Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική!

5) Μου αναφέρεις και κάποια ζητήματα που, όσο κι αν είναι πάρα πολύ σημαντικά, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το συζητούμενο θέμα (σχέσεις κράτους/κόμματος και τα σχετικά). Θα στο πω όπως το σκέφτομαι και να μην παρεξηγηθείς: μου θύμησες τον Λασκαράτο που όταν καταλαβαίνει ότι το πιάτο που σερβίρισε του το επιστρέφουν ως απαράδεκτο, το φλομώνει στις σάλτσες, μπας και σκεπάσει τη δυσάρεστη μυρωδιά!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Σόρυ για το οφ τόπικ, αλλά, κάποια στιγμή προς το βραδάκι, ρίξε μια ματιά στο γραμματοκιβώτιό σου... ;-)


Увидимся

Ανώνυμος είπε...

απεύθυνση στους νοικοκυραίους και όχι στον κόσμο της εργασίας , αναγνώριση του δικαιώματος του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου να βάζει ερωτήσεις για την τάξη και την βία , ευρώ εθνικό νόμισμα και όχι καμία θυσία για το ευρώ , κυβέρνηση με την ακροδεξιά .

αυτά είναι τα 4 κομβικά σημεία που αποδεικνύουν μια λογική ρεαλιστικής , δηλαδή δεξιάς μετατόπισης . τα ταξίδια ενισχύουν αυτήν την εικόνα , δεν την δημιουργούν από μόνα τους .

αδικείς τον Λάσκο , ποτέ και πουθενά δεν έχει πει να περιμένουμε , αλλά να μην προσδιορίζουμε το πεδίο στο εθνικό . Βέβαια και αυτός το προσδιορίζει στο διεθνές , είναι λάθος .

Έβαλε θέμα για τον ακροδεξιό καμένο , έστω τον είπε εθνικιστή το ίδιο είναι . Είναι κορυφαίο ζήτημα , η κυβέρνηση με την ακροδεξιά είναι πρόταση που αμφιβάλω αν έχει ακουστεί στην παγκόσμια αριστερά . Αν δεν μπει έγκαιρα βέτο σε αυτό το θέμα , έχουν τελειώσει όλα . http://epohi.gr/portal/politiki/13520

Μέχρι οι Γάλλοι σοσιαλιστές κατήγγειλαν το ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ . Και μην αρχίσει κανείς τίποτε μυστήριες θεωρίες για την λαϊκή δεξιά και τι εκφράζει , νεοφιλελευθερισμός , εθνικισμός , πατριδοκαπηλία , προγονοπληξία , θρησκευτικός φονταμενταλισμός , δεν είμαστε αριστεροί δεξιοί κεντρώοι αλλά Έλληνες , μιλάμε για τον ορισμό της ακροδεξιάς .

γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει ( με πολιτικά μέσα εννοείται ) να τελειώνει καμία διαδικασία ΣΥΡΙΖΑ που να μην αποκλείει αυτά τα σενάρια .

συντροφικά

κ . τ . α .

Ανώνυμος είπε...

o SYRIZA syntoma 8a suneidhtopoihsei, an den to exei kanei hdh h hgesia tou,oti oi keynsianes politikes xreokopisan to 70 kai efoson h epanastash den mpainei se hmerisia diata3h opws les kai esy lg700 8a prosgiw8ei anomala sto neofileleu8erismo.
there is no alternative.
sto meta3y o kosmos tou 27% 8a paramenei omhros ths anamonhs lushs twn provlimatwn tou apo ton astiko koinovouleutismo kai to ergatiko kinhma 8a koimatai.
kai poso na xeirotereusoun ta pragmata oikonomika gia 1,5 ekatomurio anergous ama ginei epanastash re lg700?

g.

Ανώνυμος είπε...

OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ!Προσωπικα δεν στηριξα τις ελπιδες μου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ουτε για ενα sec.H νικη ενος τμηματος της ταξης μας θα αφυπνησει ταξικα και καποιους που ελπιζαν να αναχαιτισουν την ολομετωπη επιθεση του κεφαλαιου χωρις ταξικους αγωνες.Ανηκω στο ΠΑΜΕ δεν με ενδιαφερει τι ψηφισατε και τι θα ψηφισετε ο αγωνας θα κριθει στο αν καταφερουμε να διεξαγουμε ΤΑΞΙΚΟΥΣ αγωνες σπαζοντας τον κοινωνικο αυτοματισμο.ΠΑΜΙΤΗΣ

ΕΟΣ είπε...

1. "το ανεξέλεγκτο του Προέδρου" δεν θεσμοποιεί η απόφαση της ΚΕ. Θεσμοθετήθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη, όταν με παρέμβαση του Τσίπρα, απαγορεύτηκε στο σώμα να αποφασίσει με ποιό τρόπο θα εκλέξει τα όργανά του και κανείς από όσους σήμερα εξοργίζονται μαζί του δεν έβγαλε άχνα! Όταν ο Τσίπρας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια μια συνδιάσκεψη και κανένας δεν μιλάει, σιγά μην φοβηθεί μια ΚΕ, που την έχει του χεριού του. Σκύλοι που γαυγίζουν δεν δαγκώνουν. Μόλις πάρουν κανένα ξεροκόμματο γλύφουν το αφεντικό τους. Αρκετοί από την ΚΕ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία...

2. Μήπως τα διάφορα μαγαζάκια και πρώτο και καλύτερο το ΑΡ δεν εφαρμόζει το "ανεξέλεγκτο της φράξιας"; Ποιόν ενημερώνει για τους σχεδιασμούς του και τι πρωτοβουλίες παίρνει; Σε ποίον δίνει λογαρισμό;

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

δεν θα έδινα ούτε ένα ελάχιστο από το χρόνο μου για να διαβάσω τη γνώμη ενός Κουφοντίνα ... Αν αναρωτιέστε γιατί βάλτε κανένα παλαιότερο στο κουρμπέτι να σας πει για το Μιχ. Βρανόπουλο ..

Γιάκοβ

ΥΓ το μαιλ το είδα και σας απάντησα

Μάρκομ Ξ είπε...

ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί ρε! :-)

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση των τελευταίων τριών - τεσσάρων αναρτήσεων. Λίγα λόγια συνολικά για όλες.

Οι επισκέψεις Τσίπρα εις το εξωτερικόν, καλώς έγιναν. Κάποιος που προβάρει για πρωθυπουργός και δεδηλωμένα θα το επιδιώξει μέσω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας πρέπει να χτίζει προφίλ αρχηγού κράτους. Αυτό λοιπόν ο σερ Άλεκ το πέτυχε. Έπαιξε κάτι που να πιάνει τη μεσαία τάξη (Γιάννη). Γι αυτό άλλωστε και λοιδωρήθηκε από ΜΜΕ και γκαουλάιτερς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως είναι δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Δεν μπορεί να στραφεί περισσότερο από όσο το κάνει ήδη στην εργατική τάξη (όπως υπάρχει πλέον αυτή), δεν μπορεί παρά να προσπαθεί να παίξει με τις ανασφάλειες των μικροαστών.

Το ερώτημα που μπαίνει (και το βάζετε με πιο έντονο τρόπο λέφτηδες) είναι: έπρεπε η ατζέντα των επισκέψεων να συζητηθεί σε πιο ευρεία κλίμακα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως. Αυτός όμως είναι ο ΣΥΝ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, τι να κάνουμε; Κριτική είναι η απάντηση και καλώς την κάνουμε.

Παρόμοια είναι λίγο πολύ και η εκτίμησή μου για την συνεδρίαση της ΚΕ. Οι αβαρίες του ΣΥΝ (όπως και κάθε υβριδίου των σοβιετογενών ΚΚ) παραμένουν και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας το πάρουμε χαμπάρι: ο ΣΥΡΙΖΑ (δηλ. ο ΣΥΝ και οι λοιπές αριστερές δυνάμεις) δεν πρόκειται να φέρουν την επανάσταση, ούτε καν τον σοσιαλισμό. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φρενάρουν την ολοταχώς πορεία προς τον ολοκληρωτισμό και να δώσουν την ευκαιρία σε ένα νέο κομμουνιστικό (;) κίνημα να αναπτυχθεί. Αν μου επιτρέπεται ο ιστορικός παραλληλισμός, βρισκόμαστε στην περίοδο που πρέπει να διωχτεί ο τσάρος. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πιο αριστερός από τους εσέρους και το ΚΚΕ πολύ πιο δεξιό από τους μπολσεβίκους. Έτσι ενώ η αστική επανάσταση αργεί, δεν αποκλείεται κιόλας. Όσο για την άλλη την προλεταριακή... ε, κάντε παιδιά μπας και την προλάβουν τα εγγόνια τους!!! :-)

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Ρε παλικάρια, τόση δημοκρατία έχουμε να δούμε από τη χούντα.

7Demons είπε...

Επιτέλους και μια σωστή,ρεαλιστική τοποθέτηση, έξω από φορμαλιστικές καθαρότητες και αγκιστρώσεις, πέρα από Δογματικές λεπτολογίες περί Εκπορεύεσεως-ενώ-γύρω-μας-ο-κόσμος-έχει-πάρει-φωτιά-και-κάποιοι-θεολογούν-με-όρους-πολιτικής-
Τα σέβη μου Μάρκομ Ξ.

την Καλημέρα μου παίδες.

Μάρκομ Ξ είπε...

Ευχαριστώ πολύ δαίμονες.

Με τιμά το σχόλιό σας.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΡΕ! :-)

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10930:kouvelakis&catid=83:aristera&Itemid=200


(συμβολή στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δη κάποια συγκεκριμένα στελέχη του)

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

Πές τα και εσύ ορέ Ναρκόμ , μπας και αντιληφθουν εκείνοι που ακόμα ψάχνουν το φύλο των πιονιέρων πού βρισκόμαστε

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


1. Η παρέμβαση του Τσίπρα στη συνδιάσκεψη, άλλαξε τη γραμμή τής πλειοψηφίας προκειμένου να αποφευχθεί το απόλυτο αδιέξοδο. Και δεν απαγόρευσε τίποτε. Η θέση που προέκυψε έγινε αποδεκτή. Και ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν λογική βάση της.

2. Είναι άλλο ζήτημα το πώς λειτουργεί μία φράξια και άλλο ζήτημα το πώς λειτουργεί η Κεντρική Επιτροπή. Λυπάμαι αν δεν βλέπετε τη διαφορά.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε (φίλη;) κ. τ. α.,


Προφανώς σχημάτισες την εντύπωση ότι αποδίδουμε τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε όσα έγιναν, ειπώθηκαν, παρατηρήθηκαν στα ταξίδια του Τσίπρα. Δεν σε αδικώ. Κάποιες διατυπώσεις στην εισαγωγή τού τού κειμένου οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έχουμε κατανοήσει ότι πρόκειται για μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει πιο πριν.

Θα διαφωνήσω με την κριτική σου σ’ εμάς για τον Λάσκο. Εξ άλλου, νομίζω ότι είναι λίγο κουτσή. Το απόσπασμα που παράθεσα, και το οποίο έχει αυτοτελές νόημα, είναι απολύτως σαφές. Αυτό είναι κάτι που το δέχεσαι κι εσύ, όταν λες «Βέβαια και αυτός το προσδιορίζει στο διεθνές, είναι λάθος». Με την ευκαιρία: Έχουμε μεγάλη φούρκα με όλα τα στελέχη τού πάλαι ποτέ Κοκκινοπράσινου και νυν Red Notebook (στελέχη τού Κοκκινοπράσινου κινούν τα νήματα) και θεωρούμε ότι οι βασικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις των Κοκκινοπράσινων έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως γιατί έχουν συμβάλλει στη θεωρητικοφανή στήριξη αυτής τής απερίγραπτα ηλίθιας έννοιας, τού «αριστερού ευρωπαϊσμού», μέσα από την έντεχνη παρουσίασή του (έντεχνη μόνο για τους πολιτικά ημιαναλφάβητους κατά τη γνώμη μου ή τους υποκριτές) ως την επιτομή τού ...διεθνισμού!

Τέλος, θα διαφωνήσω και με τη συλλήβδην εκχώρηση των ΑΝΕΛ στην ακροδεξιά. Αυτό δεν νομίζω ότι ισχύει όχι μόνο σε επίπεδο ψηφοφόρων τους αλλά και σε επίπεδο στελεχών. Π. χ.: Μαριάς. Μπορείς να τον πεις ακροδεξιό; Μπορείς να τον πεις καιροσκόπο, καριερίστα, τοκιστή και σουλατσαδόρο, αν προτιμάς. Τα θεωρώ βάσιμα και δεν έχω καμία αντίρρηση να τα συζητήσω. Αλλά ακροδεξιό; Δεν μου βγαίνει με τίποτε.


Τα λέμε (συντροφικά επίσης)


ΥΓ Σε νεότερο σχόλιό σου, πες μας αν μιλάμε με άντρα ή γυναίκα! Όχι τίποτε άλλο. Να γλιτώσω από τους διπλούς προσδιορισμούς! :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε g,


Το σενάριο που περιγράφεις είναι μία πιθανότητα, δεν μπορώ να το αρνηθώ. Βάζω όμως τα εξής ζητήματα: Γιατί να μη συμβάλει ο καθένας όπως μπορεί για να μην πραγματοποιηθεί; Και παραπέρα: γιατί να μην προετοιμαστούμε για τη στιγμή τής ανώμαλης προσγείωσης, έτσι ώστε να μη γυρίσουμε τα πίσω μπρος; Κι αν τα παραπάνω είναι λογικά, δεν συμφωνείς ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν όταν η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από δίπλα κι όχι από απέναντι (ακόμα κι όταν γίνεται με Χριστοπαναγίες, όπως συχνά κάνουμε εμείς);

Πριν μπούμε σε συζήτηση για το πόσο θα χειροτέρευε τα πράγματα μία επανάσταση δεν είναι πιο λογικό να εξετάσουμε αν διαγράφεται μία τέτοια κατάσταση στον ορίζοντα; Εμείς δεν τη βλέπουμε. Πρόσεξε: δεν εννοώ μία εξέγερση ή ένα γενικό απεργιακό κύμα που θα τους αναγκάσει είτε σε εκλογές είτε σε κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης· αυτό δεν μπορώ να το αποκλείσω (ιδίως το πρώτο) Εννοώ αυτό που λες: αριστερή επανάσταση. Αλλά, ακόμα κι αν εγώ δεν ξέρω τι λέω, είμαι συμβιβασμένος, οπορτουνιστής, πες ό,τι θέλεις. Ένα ζήτημα είναι η επανάσταση. Κι ένα άλλο η διατήρησή της. Δεν έχουμε 1917 και δεν είμαστε η Ρωσία. Όμως:

Οι πιθανές κοινωνικοπολιτικέςδιεργασίες που θα πυροδοτηθούν από μία κυβέρνηση με επίκεντρο αριστερό κόμμα, έστω και οπορτουνιστικό, αν θέλεις, όπως επίσης και αυτές που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμά της μπροστά στα αδιέξοδα, είναι κι αυτό ένα άλλο ζήτημα. Γιατί, μη ξεχνάς: Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε ΠΑΜΙΤΗ (καλώς ήρθες εδώ),


Όπως είδες, πολλοί στήριξαν τους ναυτεργάτες. Και μπορεί να μη τιγκάρισε το λιμάνι στους Συριζαίους, αλλά σε επίπεδο στελεχών και γενικά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν πρέπει να έχεις παράπονο. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν βγήκε τίποτε. Δεν το λέω για να υπονοήσω ότι οι αγώνες τέτοιου τύπου είναι περιττοί. Το λέω για να σου στείλω το μήνυμα ότι όπως δεν γίνεται δουλειά μόνο από τα πάνω, έτσι δεν γίνεται δουλειά και μόνο από τα κάτω. Πρέπει εκεί στο ΚΚΕ να προβληματιστούν. Η μοίρα μας είναι κοινή. Ας γίνει λίγο πιο συντονισμένη και η πορεία μας...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

το κοκκινοπράσινο λείπει από τον συν , και μάλιστα πολύ . Όσον αφορά το " κακό " που έχουν κάνει , δεν συμφωνώ . Ίσως να έχουν ένα μερίδιο για απόψεις Θεοδωρίδη , αν καλά κάνω και τον συνδέω .

για παράδειγμα , το να βγαίνει η iskra και να λέει τι καλό που ήταν το πρόγραμμα περί ΑΑΔΜ ( συμμαχία με το κεφάλαιο δηλ ) μαρξιστικά είναι πολύ φτωχό . Το κ δ ήταν το αντίσωμα , έτσι ώστε οτιδήποτε από τα αριστερά στον συν να μην είναι σε έναν επιφανειακό κκεδισμό .

ο ευρωπαϊσμός του είναι άλλη κουβέντα . δεν θυμάμαι να το διάβαζα από Λάσκο ή από άλλον , αλλά , όποιος πχ είναι με την έξοδο από ευρώ και ΕΕ , θα ένιωθε καλά να τον λέμε αριστερό ελληνοκεντρικό ή κάτι τέτοιο ?

η ΕΕ και η ΟΝΕ βέβαια δεν είναι κράτος , η προεξόφληση της διεθνούς κλίμακας είναι λάθος . ¨Οχι όμως ότι το ΚΔ φταίει για τον ευρωπαϊσμό του ΣΥΝ . Καταψήφιζε νομίζω κάθε συνθήκη , ήταν σε πόλεμο με ανακοινώσεις που νομίζω θυμάσαι το περιεχόμενο τους με τους ανανεωτικούς , ήταν αυτοί που έκαναν από τις πιο προχωρημένες αποτιμήσεις του Δεκέμβρη του 2008 .

Ήταν η αριστερά του συν για πολλά χρόνια .

φίλος ,

κ . τ . α

Ανώνυμος είπε...

ξεχάστηκα , με συγχωρείς .

οι ΑΝΕΛ και να μην είναι ακροδεξιά , είναι δεξιά . Βέβαια ισχύει ο αλάνθαστος κανόνας ότι όποιος λέει δεν είμαι δεξιός , αριστερός κεντρώος , είναι ακροδεξιός .

Ο Καμένος έχει συγκεκριμένη πορεία , από συγκεκριμένα ακραία ΟΝΝΕΔ ιτικα πρότυπα . Σήμερα εκφράζει την αντιμνημονιακή δυσαρέσκεια μερίδων κεφαλαίου που τους πέφτει στενό το κουστούμι της εσ υποτίμησης και της παραγωγικής αποσάρθρωση . Με δεδομένο όμως το αντεργατικό νεοφιλελελευθερο κομμάτι της προσαρμογής .

Είναι εξ ορισμού εθνικιστές , ειλικρινά μια φοβία να τους πούμε ακροδεξιούς δεν την καταλαβαίνω . Προτείνουν ανοιχτά , χρόνια μετά , ότι έπρεπε να βγει ο στρατός στον δρόμο το 08 .

Είναι βέβαια ένα φαινόμενο του μνημονίου . Άρα όχι κλασική ακροδεξιά , αλλά ας μην καταργήσουμε και τα βασικά . Έχουν όλες τις προϋποθέσεις , ιδεολογικές , προγραμματικές και ταξικές ( αγρότες , μικροαστοί , νοικοκυρές όσον αφορά που στηρίζονται , και προφανώς όχι μισθωτοί μιας και είμαστε όλοι Ελληνες ) για να τους αποδωθεί ο όρος .

Είναι όσο αντιμνημονιακός είναι ο Τράγκας . Στην ΠΟΛΑΝ κάποτε ήταν το σύμβολο της αριστεράς , Λεντάκης . Το κόμμα όμως ήταν προς την ακροδεξιά .

Μιλάμε για συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά και τίποτε άλλο . Ξέρω πάρα πολλούς που ξεροκαταπίνουν , για να μην απογοητευτούν από την ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ , και προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους για το αντίθετο . Αν όχι αντιπρότεινε κάποια πιο εύστοχη περιγραφή των ΑΝΕΛ , ιδεολογική ταξική και προγραμματική . Τι είναι αν δεν είναι ακροδεξιά ?

κ. τ. α.

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Για το πρώτο σου σου σχόλιο: Όπως έγραψα και σε άλλους σχολιαστές, λέω και σε σένα ότι το σκεπτικό τού Κουφοντίνα είναι η συνήθης κριτική που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ από αριστερά (κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά). Δεν είναι δικής του «κατασκευής και προελεύσεως». Αυτό έχοντας κατά νου ασχολήθηκα με την αφεντιά του (πέρα από την ...παροιμιώδη μου ευγένεια βέβαια που με κάνει να μη περνάω στο ντούκου σχολιαστές και την ...υποδειγματική μου ειλικρίνεια να τα λέω όλα! —μαζί, φυσικά, με τη γνωστή μου μετριοφροσύνη! :-) ;-) )

Περί Βρανόπουλου γκούγκλισα (και ρώτησα και μία παλιοκαραβάνα). Αυτό που έβγαλα είναι ότι είχε ακουστεί πως το κίνητρο για το φόνο του ενδεχομένως να ήταν εκβιασμοί στους οποίους είχε ανάμιξη ο Γρηγ. Μιχαλόπουλος. Αν ξέρεις κάτι παραπάνω πες μου.

Για το δεύτερο σχόλιο προς τον ναρόντνι κομισάρ (+ το σχόλιο προς τον Μιχάλη Καστρινάκη): Εδώ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ! Ο φραξιονισμός απαγορεύεται δια ροπάλου! :-) ;-) Για ποιο σοβαρή απάντηση, διάβασε, αν έχεις κέφι, το σχόλιο προς τον Μάρκομ Ξ.


Увидимся

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Φαντάζομαι να ξέρεις ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα επί τής αρχής με τα ταξίδια και τις διεθνείς επαφές. Τώρα για τα συγκεκριμένα, με δυο λόγια. 1) Λατινική Αμερική: κανένα πρόβλημα 2) Γερμανία/Σόιμπλε: κανένα όφελος 3) ΗΠΑ: πολλές πατάτες. Έχω τη γνώμη, και μάλλον θα τη συμμεριστείς, ότι μία συζήτηση και μία καλύτερη συλλογική επεξεργασία και του προγράμματος και του τι λέμε και τι δεν λέμε θα είχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μη ρίχνουμε όλα τα αντιδημοκρατικά στα σοβιέτ και στο σοβιετισμό. Σε τελική ανάλυση τα εργατικά συμβούλια μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι μια πολύ καλή ζώνη ασφαλείας για ένα ανεξέλεγκτο κόμμα.

Φίλε Μάρκομ Ξ, έχεις κι εσύ την τάση να αντιπαραθέτεις σε μία κριτική εξ αριστερών την ...επανάσταση! Από πού προκύπτει αυτό στα γραπτά μας, έστω τα τρία τέσσερα επί των οποίων σχολιάζεις γενικά; Ποιος μίλησε για επανάσταση; Μη κάνεις το λάθος να ταυτίζεις κάθε κριτική που με τον τρόπο της λέει πως η πορεία δεν μπορεί να είναι πορεία χωρίς ρήξεις με κάλεσμα σε επανάσταση. Η επιδίωξη επανάστασης υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στις χώρες του ανεπτυγμένου δυτικού καπιταλισμού ισοδυναμεί με το κυνήγι του ίσκιου σου όταν έχεις τον ήλιο πίσω από την πλάτη σου. Από την άλλη όμως, η καλλιέργεια της ιδέας ότι μπορούμε να δικαιώσουμε την αιτία ύπαρξης της Αριστεράς χωρίς ρήξεις, τομές και δοκιμασίες ισοδυναμεί με ανέντιμη αυταπάτη.

Σοσιαλισμός; Χμ. Έχω ξαναπεί ότι δεν θέλουμε όλο τον κόσμο και δεν τον θέλουμε τώρα. Με αυτή την έννοια, κανένας σοσιαλισμός. Αλλά κανένας σοσιαλισμός δεν σημαίνει για εμάς και κανένα βήμα προς τα εκεί. Και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι είναι ασυγχώρητο στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση τού παγκόσμιου καπιταλισμού να μη μας απασχολεί το πώς θα συνδυάσουμε την ανακοπή τής πορείας προς την εξαθλίωση με την αρχή μιας πορείας προς το σοσιαλισμό. Τότε είναι που δεν θα μας συγχωρήσουν τα ...εγγόνια μας (λέμε τώρα!...).

Τέλος: Καταλαβαίνω τα στοιχεία που σε κάνουν να βλέπεις ομοιότητες της παρούσας κατάστασης με τον τσαρισμό. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς με τόσες διαφορές μεταξύ τού τότε και του τώρα, διαφορές που βγάζουν μάτι, έχεις ακόμα μάτια να βλέπεις!!! :-) ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Δεν φτάνει ο φραξιονισμός με τον товариш Яков, τώρα μου επεκτείνεσαι ρίχνοντας δίχτυα και στους Δαίμονες;;; Μάλλον σε βλέπω αν όχι πρώτο σίγουρα δεύτερο θέμα προς συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια της Κεντρικής μας Επιτροπής! Και δεν θα είναι καθόλου για καλό! :-) ;-)

LeftG700 είπε...

Οk. Φίλε κ. τ. α. πια (και με τη βούλα που λένε! :-) )


Επειδή μάλλον είσαι πρόσφατος όχι μόνο σχολιαστής αλλά και αναγνώστης, να πω εκ προοιμίου ένα δυο πράγματα.

Δεν ομιλώ από θέσεις Αριστερής Πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας ή αριστερού κόμματος, κομματιού, ρεύματος, μερίδας κ.λπ. Αυτό μας εκθέτει σε βάσιμη κριτική για εκλεκτικισμό, αλλά το προτιμάμε από την κριτική για παπαγαλακισμό, αν με εννοείς... ;-) Ο εκλεκτικισμός μας όμως έχει και κάποια όρια: Λόγου χάρη, στις δεύτερες εκλογές, τού Ιουνίου, προτρέψαμε σε υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι (να πάρουμε θέση δηλαδή υπέρ συγκεκριμένου κόμματος) που κάναμε για πρώτη φορά σε εκλογές από τη στιγμή που φτιάχτηκε αυτό το τσαρδί (Μάιος ’09). Ένα δεύτερο: Άσχετα από το κριτικό ύφος μας που πολλές φορές είναι εμπρηστικό, καβγατζίδικο ή και ‘‘προβοκατόρικο’’ (= πρόκληση), δεν ανήκουμε στους γνωστούς αποκεφαλιστές τής Αριστεράς, που με την παραμικρή διαφωνία έχουν έτοιμη την ατάκα «μα εσύ δεν είσαι αριστερός αγόρι μου!». Με αυτή την έννοια όταν μιλάμε για φούρκα έναντι των Κοκκινοπράσινων (ή οποιωνδήποτε άλλων) μη βγάλεις το συμπέρασμα ότι τους έχουμε περάσει από δίκη, τους έχουμε βγάλει παμψηφεί προδότες και περιμένουμε να πάρουμε την εξουσία για να τους στείλουμε στην Πίνδο να κόβουν ξύλα με μαχαίρια της κουζίνας! :-)

Μετά από αυτές τις διευκρινίσεις, προχωρώ.

Για τους Κοκκινοπράσινους: Καταλαβαίνω αυτό που λες ότι για πολλά χρόνια ήταν η αριστερά τού ΣΥΝ και από μια ή και δυο απόψεις μπορώ άνετα να συμφωνήσω —προσθέτοντας όμως ότι ήταν η μία από τις δύο αριστερές τού ΣΥΝ. Όμως τι ακριβώς τύπου αριστερά ήταν; Κατά την άποψή μου κλασικό παράδειγμα αυτής τής αριστεράς που άλλη τη λένε μεταμοντέρνα, άλλοι πολυπολιτισμική (Ζίζεκ), άλλοι μεταμαρξιστική κι άλλοι (όπως εγώ) πολιτισμική. Τυπικά γνωρίσματα; Όπως μου ’ρχονται:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Τυφλός και γουρούνι στο σακί ‘‘ευρωπαϊσμός’’, δογματικός και στενοκέφαλος αντιεθνικισμός, ανεγκέφαλος αντιρατσισμός (= αρνούμενος να δεχθεί τη συμβολή τής εξαναγκαστικής μαζικής μετανάστευσης στο φούντωμα του ρατσισμού και του νεοναζισμού και πρόθυμος να υιοθετήσει κάθε είδους μαξιμαλιστικά συνθήματα και καθολικά ‘‘συνεπείς’’ φιλομεταναστευτικές πολιτικές), έμφαση στα δικαιώματα των κάθε λογής μειονοτήτων έως εξίσωσης με αυτά τών πλειοψηφιών, σύμφυση του κόμματος με τα κάθε λογής θεματικά κινήματα μέχρι του σημείου που έσονται εις σάρκα μία, λατρεία της αυτονομίας (άλλο άδειο πουκάμισο αυτό! —ποια αυτονομία; αυτή που προκύπτει μέσα από την ...ετερονομία την οποία διαμορφώνουν οι ιδέες τού Καστοριάδη;), αντισοβιετισμός (συνδυασμένος όμως με το θαυμασμό για την αυθόρμητη πρωτοβουλία ...επιτροπών βάσης, λες και η έννοια συμβούλια απέχει μίλια από την έννοια επιτροπή!), συμφυρματική ‘‘συνομιλία’’ με το φιλελευθερισμό, φλερτ με τον νεοαναρχισμό χωρίς αποστάσεις ασφαλείας. Κι όλα αυτά υπό την ομπρέλα της μαρξικής θεωρίας (όχι όμως και της λενινιστικής!), ολίγη από Γκράμσι (χωρίς όμως τα δόντια του!) και αρκετή από Πουλαντζά (χωρίς όμως τα ‘‘ψιλά’’ του γράμματα).

Υποθέτω ότι οι προβληματικές πλευρές τών αριστερορευματικών έχουν συνεισφέρει στο να θεωρείς τους Κοκκινοπράσινους τη μοναδική αριστερά τού ΣΥΝ και να τη νοσταλγείς τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάμαι όμως ότι αν το Ρεύμα είναι η κατηφόρα (ή η ανηφόρα) έχεις επιλέξει το αντίστροφο. Όχι όμως τον ίσιο δρόμο...

Σχετικά με τον ‘‘ευρωπαϊσμό’’ τού ΣΥΝ που φοβάμαι ότι τον έχει φορέσει καπελάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, το Κοκκινοπράσινο έχει την εξής βασική, βασικότατη ευθύνη (μια και μιλάμε για αριστερό κόμμα): Ότι του προσέδωσε ταξικό και μαρξιστικό πρόσημο και χροιά. Για εμάς αυτό είναι είτε φαντασίωση που προκύπτει από δογματική και ντετερμινιστική ανάγνωση του Μαρξ (όσο κι αν ορκίζονται για το αντίθετο), είτε καθαρό πρόσχημα (πιο ‘‘χοντρά’’: πολιτική απάτη!) που πετάει τη μπάλα στην κερκίδα του πανευρωπαϊκού ή και παγκόσμιου σοσιαλισμού.

Για τους ΑΝΕΛ: Εγώ νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός λαϊκιστική δεξιά είναι πιο κοντά σε αυτό τον αχταρμά τής βάσης τους. Δεν θα με σοκάριζε μία συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Εδώ να κάνω μια παρέκβαση για να σου πω και ένα άλλο χαρακτηριστικό μας: δεν υποφέρουμε από ‘‘αρχομανία’’ δηλαδή υπερβολική προσήλωση σε αρχές —προσήλωση που τις περισσότερες φορές έχει εργαλειακή χρήση μέσα στην Αριστερά και προσχηματικό χαρακτήρα— και ένα από τα αγαπημένα μας μότο είναι το άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Επανερχόμενος: Καταλαβαίνω το κόστος από μία ενδεχόμενη συγκατοίκηση με τον Καμένο. Αν όμως μας επιτρέψει να πιάσουμε μερικά καλά ποντικάκια και οι συμβιβασμοί που θα απαιτηθούν δεν πατήσουν κόκκινες γραμμές, νομίζω ότι μπορούμε να την ‘‘περάσουμε’’.

Αυτά (τα πολλά) προς το παρόν.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους πηγαινες , το κατάλαβα, αλλά αριστερός ευρωκομμουνισμος λέγεται αυτό που ήταν το κ.δ. Σε συνθήκες ήττας του παντού , άρα και με διαφορα ανοίγματα, σε συναφείς έτσι κι αλλιώς κατευθύνσεις.
Για μένα πρώτο τους τρωτό, ο ακραίος αντιεθνικισμος , και το τσουβαλιασμα κάθε πατριωτισμού το λες και συ .Εδώ βοήθα λίγο, η τάση Χελακη απο κδ προέκυψε ?Έτσι έχω διαβάσει , αλλά δεν κολλάει πολύ.

Σαν τερατόγενεση τους παρουσίασες , είναι οι πρώτοι που έβαλαν το θέμα του τι πρέπει να εκφράζει ο συν ταξικα , και επανέφεραν και την στρατηγική του σοσιαλισμού , σε ένά κόμμα ουρά του Σημιτη ,με διατασικη συμφωνια.

κ .τ. α.

Μάρκομ Ξ είπε...

Σύντροφοι, φίλοι, συνοδοιπόροι λέφτηδες

"Μη ρίχνουμε όλα τα αντιδημοκρατικά στα σοβιέτ και στο σοβιετισμό. Σε τελική ανάλυση τα εργατικά συμβούλια μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι μια πολύ καλή ζώνη ασφαλείας για ένα ανεξέλεγκτο κόμμα. "

Μια διευκρίνιση σχετικά με το παραπάνω. Όταν έγραψα "σοβιετογενή" ΚΚ εννοούσα αυτά που καθοδηγούνταν (ποδηγετούνταν) από το ΚΚΣΕ. Κανένας ψόγος για την έννοια των σοβιέτ και για τη λειτουργία τους (όσο λίγο καιρό λειτούργησαν).

Όσο για την "επανάσταση", δεν σας καταλογίζω ότι επιδιώκετε την επανάσταση και για αυτό κάνετε κριτική. Το σχόλιό μου δεν ήταν απάντηση προς εσάς, αλλά γενικά προς όποιον περιμένει πολύ περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, από όσα μπορεί να προσφέρει. Ξαναλέω, καλή η κριτική, αλλά να ξέρουμε και τι μπορούμε να περιμένουμε από τον κάθε σχηματισμό, όπως και που να στοχεύουμε κυρίως στην κάθε περίσταση...

...Σαν οπαδός του πραγματικά δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν έχω πρόβλημα με τις φράξιες, αρκεί να είναι φανερές. Εδώ ολόκληρη παλιοπαρέα μπολσεβίκων εν καιρώ επανάστασης επέτρεπε τη λειτουργία φραξιών, εσείς θα τις απαγορέψετε; :-)

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

είναι και θέμα συνέπειας πάντως , τοποθέτησης με αρχή μέση και τέλος , αν περιγράφεις κάποιους μάλλον για δεξιούς , ότι δεν είχαν σχέση με την λενινιστική θεωρία ( όταν μια απλή ματιά σε κείμενα του ΚΔ , εκδόσεις και εκδηλώσεις του rednotebook αποδεικνύει το ανάποδο ) , να έχεις ο ίδιος μια τοποθέτηση από τα αριστερά .

το να στηρίζεις μια ηγεσία στο απίστευτο κοινοβουλευτικό κατάντημα της συνεργασίας με την ακροδεξιά ( το λαϊκιστική δεξιά δεν είναι όρος μαρξιστικός , είναι δημοσιογραφικός ) και να θυμάσαι και την ανάγκη του λενινισμού , της επαναστατικής τομής δηλαδή , δεν στέκει . Επαναλαμβάνομαι , αλλά δεν καταπίνεται με τίποτα ...

επίσης , τι είναι ο τυφλός φιλομεταναστευτισμός ? ότι η μετανάστευση φταίει για τον ρατσισμό ( εν μέρει έστω ) είναι λάθος άποψη , είναι σαν να λες ότι οι φτωχοί φταίνε για την φτώχεια . Ο καπιταλισμός δημιουργεί την μετανάστευση , συνειδητά για έναν θύλακα τριτοκοσμικού εργασιακού συμβολαίου στους αναπτυγμένους του τομείς την εποχή της ανάπτυξης , και για εξιλαστήριο θύμα για καθολικοποίηση της κινεζοποίησης , στην κρίση .

δεν υπάρχει περιθώριο για να δώσεις δίκιο στην άλλη μεριά , σε αυτό το θέμα , και σε κάθε θέμα που σε πιέζει ο αντίπαλος . Το θέμα βέβαια παραμένει δύσκολο , η γκετοποίηση σκόπιμη και υπαρκτή , αλλά φωνές σαν τις δικές σου δεν τις καταλαβαίνω .Όχι σε μια γενικόλογη πολυπολιτισμική προσέγγιση , συμφωνώ , ποια είναι η άλλη που προτείνεις στην θέσης της ? Τα δίκια της ξενοφοβίας ? Το ότι μάζες την αποδέχονται , δεν τους κάνει φασίστες , αλλά και δεν αναιρεί ότι είναι ένα από τα πιο αντιδραστικά υποσύνολα της μικροαστικής , δηλαδή αστικής ιδεολογίας . Δεν είναι φασίστες , αλλά δεν είναι ταγμένοι απέναντι στον εκφασισμό . Καθολική μικροαστική εγγραφή είναι επίσης το " και οι εργαζόμενοι , να μην τα θέλουν όλα , υπάρχει και νόμος , και τάξη , και κράτος , τι να γίνει ? " Θα υποχωρήσουμε και σε αυτό ? Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πχ , θα πουν " μην καταργείτε το μνημονιακό πλαίσιο στα εργασιακά γιατί θα κλείσουμε " . Και θα λένε αλήθεια , αλλά κάποια πράγματα είναι θέμα ταξικής επιλογής . Εκεί ή θα τσακίσεις τους εργαζόμενους , ή θα πεις ότι " επιχειρήσεις θα κλείσουν , το θέμα είναι αυτό να οδηγεί σε άλλο μοντέλο συνετεταιριστικοποίησης , κοινωνικής οικονομίας κλπ . "

Το κλείνω . Κυβέρνηση Τσίπρα Καμένου , θα είναι κυβέρνηση Καμένου . Πολύ απλά , γιατί η κοινωνική ροπή πίσω από αυτό το σχήμα , είναι η ουσία της γραμμής του Καμένου , δηλαδή η "εθνική " σωτηρία , το εθνικό ακροατήριο κλπ . Ακόμα και αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ 150 βουλευτές , αν η κοινωνική τάση για να βρει το 151ο είναι η τάση της δεξιάς , η κυβέρνηση είναι της δεξιάς , με στήριξη από την αριστερά .

Και όταν σου λέει ότι και αυτοδύναμος να είμαι , η αριστερά μόνη της δεν μπορεί http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=490100 , αυτό ακριβώς δηλαδή , τότε τι περιμένεις ?

κ. τ. α.

Ανώνυμος είπε...

Πω πω σουξέ η ανάρτηση!
Πως το καταφέρατε κι έχετε οι περισσότεροι κι από ένα δίκηο στις τοποθετήσεις, παρ ότι υπάρχουν οι μεταξύ σας αντεγκλίσεις;
Πχ ο λέφτης ανέφερε για την εκδοχή που ως ότου στρώσουν τα πράγματα θα χειροτερέψουν σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κατάστασης κι αυτό κανείς δεν το θέλει, ούτε ως δοκιμή. Δηλαδής παιδιά, έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό αλλοτρίωσης, που ούτε ως ενδεχόμενο δεν δεχόμαστε να πλάσουμε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.
Πχ ο Μάχκομχ τόνισε την ανάγκη να βάλουμε κάποιο φρένο στον ολοταχώς επερχόμενο φασισμό(τι επερχόμενο, μας έκατσε ήδη) και είμαστε τόσο μα τόσο κολλημένοι σε θεωρητικολογίες, που κάνουμε πως δεν βλέπουμε oλόκληρο δένδια 2 μέτρα άντρα κι ακραιφνώς φασίστα.
Υπάρχει ένας παμίτης (του κκε μάλλον), που μιλάει για ταξικούς αγώνες με αφορμή την απεργία των ναυτικών και δεν αντελήφθη τι σημαίνει η επιστράτευση σε απεργούς που κυρίως απεργούσαν, επειδή δεν πληρώνονται. Το συνειδητοποίησε κανείς; Επιστράτευσαν απεργούς, επειδή ζητούσαν τους μισθούς τους.
Σε λίγο που κάποιος υπουργός τύπου βορίδη θα απαγορέψει τις απεργίες, να ξανάρθει να τα πούμε.
Καλή η ανάρτηση. Μα σας προτρέπω να διαβάσετε και λίγο δελαστίκ, για την ταμπακιέρα.
Κι η ταμπακιέρα είναι πως, όσο είμαστε παμίτες από δω, συριζέοι από κεί, ανταρσύοι παραπέρα, διάφορα γκρούπούσκουλα και αναρχοαυτόνομοι πιο κεί, μια χαρά θα εξακολουθήσουν να μας πηγαίνουν γαμιώντας.
Όλοι, μα όλοι, έχετε κι από κάποιο δίκηο όπως προείπα. Και λοιπόν; Πρακτικό αντίκρυσμα έχει;
Ούτε ένα φρένο στο ναζισμό δεν είμαστε ικανοί να βάλουμε και μου θέλετε κι επανάσταση κουφάλες...


mbiker

Ανώνυμος είπε...

Πες τα και συ ορέ ήζυ ράιντερ

Γιάκοβ

ΥΓ Λέφτηδες έχετε μαιλ

LeftG700 είπε...

Ok!

LeftG700 είπε...

Φίλε κ. τ. α.,


Κατ’ αρχήν, μερικές διευκρινιστικές και δεσμευτικές για μένα δηλώσεις:

Ούτε τέρατα θεωρούμε τους φίλους του πρώην Κοκκινοπράσινου και όσους πλησιάζουν τις θέσεις τους, ούτε δεξιούς. Μπορεί να έχουμε άλλα κουσούρια, αλλά το κουσούρι να βγάζουμε τους διαφωνούντες προδότες δεν το έχουμε. Στο είπα και στο προηγούμενο σχόλιο. Προφανώς δεν σε πείθω. Εντάξει, δεν είναι υποχρεωτικό αυτό. Όμως, από την άλλη, δεν είναι και fair να μείνεις σε αυτό το συμπέρασμα με τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάξαμε. Αν παρακολουθήσεις λίγο το τσαρδί εδώ θα βγάλεις ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Λες ότι δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τη φωνή μου όταν κάνει λόγο για τυφλό μεταναστευτισμό. Θα σε διευκολύνει αν σου πω ότι αναλυτικότερα η άποψή μου συμπίπτει με τα όσα γράφονται (διαβάζοντας ανάμεσα και στις αράδες) στο σημείο 12 της 7ης ενότητας (Οι προγραμματικοί μας στόχοι) από το Σχέδιο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε και Πολιτική Απόφαση στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη;

Μπαίνεις σε διάφορες υποθετικές λεπτομέρειες μιας υποθετικής συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ας πούμε. Έχει νόημα κάτι τέτοιο; Το τι θα ήταν αποδεκτό και τι δεν θα ήταν σε ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να προδιαγραφεί. Στην πολιτική, αν δεν μιλάμε για επαναστατική επικράτηση, οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι. Μπορεί να αποδειχθούν ετεροβαρείς, σύμφωνοι. Σε μία τέτοια περίπτωση λες όχι και πορεύεσαι διαφορετικά. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να συμβεί έτσι. Και το ζουμί για μένα είναι αυτό. Αν δηλαδή ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι συνολικά επωφελής, μπορώ να κοιμηθώ ήρεμος χωρίς να βλέπω εφιάλτες επειδή καταπάτησα κάποιες απαράγραπτες αρχές (αν δεν κάνω λάθος, ούτε ο Λένιν έβλεπε τέτοιους εφιάλτες όταν τον υποχρέωναν τα πράγματα να ‘‘στρίψει’’, έτσι δεν είναι;). Για μας, μία είναι η απαράγραπτη αρχή: η προώθηση, έστω και μέσα από ζιγκ ζαγκ, του σχεδίου που φέρνει πιο κοντά τον κόσμο τής εργασίας στη θέση τού οδηγού.

Ας είμαστε ειλικρινείς: το γεγονός ότι είναι λάθος να απευθύνεται η Αριστερά στο εθνικό ακροατήριο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απευθύνεται μόνο στους μισθωτούς εργαζόμενους. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι οι συμμαχίες είναι περιττές ή επιζήμιες. Και ας είμαστε λογικοί: ο κοινωνικός σχηματισμός που υφίσταται στον τόπο που ονομάζεται Ελλάδα (ακολουθώ τη φρασεολογία του αναντάμ παπαντά ‘‘αντιεθνικιστή’’ Μηλιού) και στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο προλετάριοι, ακόμα και μετά τη σοσιαλιστική αλλαγή (λέμε τώρα), θα χρειάζεται έναν τόπο για να σταθεί. Η διατήρησή του αποτελεί αναγκαία συνθήκη για κάτι τέτοιο. Κι από αυτή την άποψη, θέλουμε δεν θέλουμε, η Αριστερά έχει και εθνικό ρόλο, αν και όχι με την αστική έννοια βέβαια.

Το πώς προσεγγίζουν το ζήτημα της αυτοδυναμίας, συμμαχιών κ.λπ. τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά προβληματικά σημεία. Δεν έχω καμία αντίρρηση επ’ αυτού και συμμερίζομαι την ανησυχία σου.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε mbiker,


Μα γιατί μας προτρέπεις να έρθουμε στην ταμπακιέρα; Έχεις βγάλει το συμπέρασμα πως είμαστε αντίθετοι σε μία αριστερή συμπαράταξη; Κι αν το έχεις βγάλει, μπορείς να μας πεις και ποιο κόμμα/κομμάτι/ρεύμα υποστηρίζουμε αποκλειστικά, φτύνοντας όλα τα άλλα;

Φίλε μοτοσυκλετιστή, καταλαβαίνω την τσαντίλα σου. Αλλά πρέπει να την ελέγξεις λίγο για να μη βγάζεις λάθος συμπεράσματα.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

leftg700

Μάλλον παρεξηγήθηκα.
Το κράξιμο δεν απευθυνόταν σε κανέναν συγκεκριμένα, πόσω δε μάλλον σε σας.
Αφορά όλους μας κι ήθελα (με την επισήμανση πως διαβάζοντας κάθε έναν μεμονωμένα, έχουν όλοι δίκηο), να τονίσω πως πήξαμε σε αναλύσεις και συμπεράσματα.
Οι άλλοι, δεν κάνουν τίποτ απ΄όλα αυτά.
Απλά, δρούν. Και αποτελεσματικότατα μάλιστα, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος :-).
Δίκηο εσείς, δίκηο ο μαλομχ, δίκηο ο δαίμονας, δέικηο ε ένας και δίκηο ο άλλος.
Ακόμα και ο κουκουες.
Μόνο που τά δίκηα σας είναι άνευ αντικρύσματος όπως προείπα.

Αντιγράφω από άρθρο του Δελασίκ
"...Η οικονομική καταβαράθρωση εκατομμυρίων Ελλήνων και οι απεγνωσμένες και μάταιες προσπάθειές τους να αποτρέψουν την εξαθλίωσή τους, απορροφά κάθε ικμάδα ενεργητικότητας που έχει απομείνει στον πληθυσμό της χώρας. Δεν αντιλαμβάνονται έτσι το μέγεθος της πολιτειακής αλλαγής που συντελείται. Νομίζουν ότι πρόκειται απλώς για αποσπασματικές εκδηλώσεις αυταρχισμού της κυβέρνησης. Κάνουν λάθος..."

Παρακάτω σημειώνει
"...Η αμφισβήτηση της… νομιμότητας (!) του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από την παρεκτροπή ενός υπουργού ακροδεξιάς νοοτροπίας ή από την αγωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μήπως ο Αλέξης Τσίπρας κριθεί «πρωθυπουργήσιμος» από το ελληνικό κατεστημένο, τους Αμερικανούς ή τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον θανάσιμα αυτός και οι συνεργάτες του να χάσουν σύντομα την εξουσία. Οταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν κινούμενη εκτός νομιμότητας την αξιωματική αντιπολίτευση, τότε αυτό που απειλείται από την κυβέρνηση και τη δράση της είναι πρωτίστως η δημοκρατία..."

Λέει κι άλλα πολλά και χρήσιμα και τελειώνει
"...Επιβολή της πολιτικής της με κάθε μέσο επιδιώκει η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη και στην επιδίωξή της αυτή δείχνει να μην ορρωδεί προ ουδενός. Δεν ενδιαφέρεται πλέον για την άσκηση μιας πολιτικής στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα ή στον τομέα των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών που θα εξασφάλιζε τη συναίνεση της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη λειτουργία του πολιτεύματος.
Αυτό συνιστά τομή με τη μέχρι τώρα πολιτειακή λειτουργία. Ταυτόχρονα, η επιλογή της επιβολής αντί της συναίνεσης και ενσωμάτωσης των πολιτών, καθιστά τον αυταρχισμό αναπόσπαστο στοιχείο του νέου πολιτεύματος."

Μ άλλα λόγια, η χούντα έχει ήδη εγκατασταθεί, οι μεν ασχολούνται με την ορθή ερμηνεία του μαρξισμού αποκλείοντες από τώρα ως το επερχόμενο συνέδριο, συμμαχίες και συνεργασίες και γαμιώντας μας την ψυχολογία, οι σε ανακαλύπτουν μπολσεβίκους και μενσεβίκους, οι τρίτοι εναντίον όλων, οι τέταρτοι αλλού βρισκονται οι πέμπτοι δεν ξέρω κι έτσι έχοντες όλοι οι εκατό ο καθένας τα δίκηα μας καθόμαστε και την τρώμε προσπαθώντας να ακυρώσουμε τα δίκηα των άλλων.
Εν κατακλείδι, βλέπουμε μόνο που διαφέρουμε και που διαφωνούμε και ούτε μια ματιά δεν ρίχνουμε εκεί που μπορούμε να τα βρούμε (καλά, το ΚΚΕ σπάει καρύδια σ αυτό) και συγχρόνως ο άλλος μα έχει ξεσκίσει.
Ήρθε η χούντα και κανενός δεν ίδρωσε τ αυτί ρεεεεεε!!!!!!!!

mbiker