Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κι όμως! Υπάρχει ακόμα ΚΚΕ εξωτερικού και ΚΚΕ εσωτερικού. Και το πρώτο τα πηγαίνει πολύ καλύτερα!




Διαβάζω στον σημερινό Ριζοσπάστη:



Αγαπητοί σύντροφοι, με αφορμή τις εκλογές της 14ηςΑπρίλη 2013 και την εκλογή του Νίκολας Μαδούρο ως Προέδρου της Βενεζουέλας εκφράζουμε τα συγχαρητήρια του ΚΚΕ και σας μεταφέρουμε τους θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς.

Εκτιμούμε πολύ τη συμβολή των μελών και φίλων του ΚΚ Βενεζουέλας και της ΚΝ στους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας της χώρας σας, στη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της ‘‘αντιπολίτευσης’’, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, οι οποίοι συστηματικά αμφισβητούν τη θέληση του βενεζουελάνικου λαού.

Η 11η επέτειος της νίκης των λαϊκών δυνάμεων που ανέτρεψαν το αντιδραστικό πραξικόπημα και αποκατέστησαν τον Πρόεδρο Τσάβες, στις 13 Απρίλη 2002, θυμίζει ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να ακυρώνουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Ότι ασπίδα και σίγουρο όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι η δική τους οργάνωση και κινητοποίηση. Μάλιστα, όταν αποκτήσουν πλήρη συνείδηση της δύναμής τους, μπορούν να συνταράξουν την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου, να ανατρέψουν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Το ΚΚΕ πάντα στάθηκε στο πλευρό του βενεζουελάνικου λαού: Ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και τη στάση της ΕΕ, που αξιοποιούν και στηρίζουν το κολομβιανό καθεστώς, τις πολυάριθμες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό σας, αλληλέγγυο με το λαό της Βενεζουέλας, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και απειλή.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.


Και διερωτώμαι:

Είναι ο Νίκολας Μαδούρο κομμουνιστής, με την έννοια που προσδιορίζει και αντιλαμβάνεται τους σχετικούς όρους το ΚΚΕ; Είναι το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, το κόμμα που ίδρυσε ο Τσάβες, κομμουνιστικό; Και παραπέρα: Είναι ένα κόμμα αυτό που νίκησε τον μαύρο Καπρίλες ή μία παράταξη; Κι αν είναι παράταξη, είναι ενιαία αυτή ή πρόκειται για συμ-παράταξη; Και το ΚΚ Βενεζουέλας που συμμετέχει σε αυτή την παράταξη, τη λεγόμενη Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, πώς διάολο γίνεται να συμμετέχει; Πριν λίγα χρόνια δεν ήταν ο ίδιος ο Τσάβες που κατακεραύνωνε τους κομμουνιστές επειδή ‘‘δυστροπούσαν’’ και δεν ήθελαν (σωστά) να ρευστοποιηθούν μέσα στο κόμμα του, δεν ήταν αυτός που αποκαλούσε τους κομμουνιστές προδότες; Τα ξέχασαν όλα αυτά οι Βενεζουελάνοι σύντροφοι;

Και μετά σκέφτομαι:

Αν τα ξέχασαν οι Βενεζουελάνοι σύντροφοι, πώς γίνεται να τα ξέχασαν και οι έλληνες σύντροφοι του ΚΚΕ και να τους στέλνουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, επικροτώντας έτσι εκ των πραγμάτων (αντικειμενικά) τη συμπαράταξή τους όχι απλώς με οπορτουνιστές και σοσιαλδημοκράτες που δεν κοινωνικοποίησαν μέχρι και τα οικογενειακά ψιλικατζίδικα, αλλά με ανθρώπους που χαρακτήριζαν το ΚΚΒ προδοτικό;

Και μετά μιλάω μόνος μου:

Αχ! Γιατί να μην ξεχνάει κι εδώ στην Ελλάδα έτσι το ΚΚΕ! Γιατί να μη σηκώνει τα μανίκια και να έρθει εδώ, να μπει στο χορό και να διεκδικήσει τη διόρθωσή του στα όποια βήματα πιστεύει ότι είναι λάθος, αντί να μένει απ’ έξω και να λέει σ’ όλους τους υπόλοιπους πόσο χάλια χορεύουν! Γιατί να μην παίρνει μέρος στον καβγά, παρά μόνο με την προϋπόθεση να το ανακηρύξουν εκ των προτέρων αρχηγό σώνει και ντε!

Έγινε ποτέ κανείς αρχηγός σε καβγά χωρίς να ματώσει;





Η εικόνα, από το ayakaonline.com

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ στεκεται αλληλεγυο στο αναφαιρετο δικαιωμα καθε λαου να καθοριζει ο ιδιος την τυχη της χωρας του,ποσο μαλλον στη Βενεζουελα
που το εκει Σοσιαλιστικο Κομμα εχει δειξει εμπρακτα την αντιιμπεριαλιστικη του κατευθυνση.Την αντιθεση του στα σχεδια του αμερικανικου κεφαλαιου και της εσωτερικης αντιδρασης.Τη σαφη προθεση του για βελτιωση του βιοτικου επιπεδου,για το χτισιμο μιας πιο δικαιης κοινωνιας.Παραλληλα του ασκει κριτικη σε μια σειρα απο ζητηματα που εχουν να κανουν με τη διευρυνση της Μπολιβαριανης διαδικασιας με κατευθυνση το Σοσιαλισμο.Το προσφατο εκλογικο αποτελεσμα και η οριακη νικη του Μαντουρο επιβεβαιωνουν οτι χωρις αταλαντευτη παλη με το κεφαλαιο και τα μονοπωλια,ο κινδυνος πισωγυρισματος παντα θα ελλοχευει.Το ΚΚΕ χαιρετιζει την σταση του ΚΚΒ που στηριζει κριτικα την Μπολιβαριανη διαδικασια.
Οποιος υποστηριζει οτι υπαρχει αντιστοιχια της εκει καταστασης με την ελληνικη πραγματικοτητα ειναι εκτος τοπου και χρονου.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Για το σχόλιό σου υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:1) Να ‘‘συνδικαλίζεσαι’’ υπέρ τού ΚΚΕ (δεν είναι έγκλημα καθοσιώσεως: ένας εσύ και κάτι εκατοντάδες χιλιάδες αριστερών με την ίδια συνήθεια για το κόμμα τους). 2) Να μην είσαι ενημερωμένος για μερικά πράγματα σε σχέση με τον Τσάβες, τη Βενεζουέλα επί τών ημερών του, κ.λπ. Εγώ διαλέγω το δεύτερο. Και σε ενημερώνω πολύ σύντομα κι όπως μου ’ρχεται:

Με τις λέξεις τού Ρίζου:

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ήταν στην πολιτική εξουσία, η Βενεζουέλα έχει να επιδείξει σειρά επιτευγμάτων για τα λαϊκά στρώματα: Αμβλυνση της ακραίας φτώχειας, καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας με τη βοήθεια της Σοσιαλιστικής Κούβας και αξιοποιώντας τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εθνικοποίησε. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7330033&publDate=7/3/2013 )

Τι έχουμε εδώ; Σοσιαλισμό;

Παραπέρα:

Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας: Άρθρο 115: εγγυάται το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία. Άρθρο 229: αναγνωρίζει στην ιδιωτική πρωτοβουλία ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση, Άρθρο 112: δεσμεύει το κράτος να προωθεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, Άρθρα 311 & 318: προωθούν την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας στη διαμόρφωση και την υιοθέτηση νομισματικών πολιτικών. Και με τα λόγια τού ίδιου τού Τσάβες:

«Ο δικός μας σοσιαλισμός αποδέχεται την ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι στα νόμιμα πλαίσια και να λειτουργεί για τα κοινωνικά συμφέροντα. Επίσης, αποδέχεται την παρουσία ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων προερχόμενων από οποιαδήποτε χώρα, αρκεί αυτές να αποδέχονται την εθνική ακεραιότητα της Βενεζουέλας»

Πιο παραπέρα:

Ο ιδιωτικός τομέας ως ποσοστό τού ΑΕΠ δεν πειράχτηκε ιδιαίτερα. Και η ανάπτυξή του ήταν μεγαλύτερη από αυτήν τού δημόσιου.

Νομίζω πως είναι αρκετά. Τι θέλω να πω, γιατί τα αράδιασα; Για να κάνω ...κριτική σε σένα και στο ΚΚΕ για αλληθώρισμα στη σοσιαλδημοκρατία και τον κεϊνσιανισμό;;; Όχι βέβαια! Το κάνω για να σου αποδείξω ότι η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης έδειξε στους συντρόφους τού ΚΚΒ ότι έπρεπε να πάρουν μέρος στον καβγά και να κάνουν ό,τι μπορούν για να σπρώξουν τον Τσάβες προς τα αριστερά. Δεν έμειναν στην απόξω να τον καταγγέλλουν ότι διαιωνίζει τις εκμεταλλευτικές σχέσεις. Τις διαιώνιζε; Τις διαιώνιζε. Προτίμησαν όμως να τον στηρίξουν γιατί με τον Τσάβες προχωρούσαν κατ’ αρχήν και συνολικά τα πράγματα προς θετική κατεύθυνση και γιατί αποκτούσαν παράλληλα και τη δυνατότητα να τα επηρεάζουν προς ακόμα θετικότερη.

Να ποιες είναι οι «αντιστοιχίες της εκεί κατάστασης με την ελληνική πραγματικότητα είναι», φίλε Гриша. Και δεν νομίζω ότι είναι καθόλου «εκτός τόπου και χρόνου», πλην τής επισήμανσης ότι η γραμμή και η στάση τού ΚΚΒ έναντι μιας φιλολαϊκής μεν κυβέρνησης που δεν θίγει όμως το καπιταλιστικό άβατο (ιδιοκτησία) είναι η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με τη γραμμή τού ΚΚΕ!


Τα λέμε


ΥΓ Βλέπω να γράφεις κάπου: διεύρυνση της Μπολιβαριανής διαδικασίας με κατεύθυνση το Σοσιαλισμό. Να υποθέσω ότι, αν γράψω εγώ πως μια αριστερή κυβέρνηση αποτελεί ενδεχομένως διεύρυνση της διαδικασίας που οδηγεί στο Σοσιαλισμό, θα με πεις ρεφορμιστή; ;-) :-)

Ανώνυμος είπε...

η Βενεζουέλα διαψεύδει το ΚΚΕ , αλλά δεν δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ , αυτό δεν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο , και αν δεν παίρνουμε θέση και στα 2 , δημιουργείται καχυποψία .

η έννοια " να μπει στον καβγά " που λες είναι σωστή , όμως ο " καβγάς " στην Ελλάδα είναι άλλος από της Βενεζουέλας , άλλου τύπου η ταξική πόλωση , άλλα τα χαρακτηριστικά της αστικής τάξης ( όσον αφορά τα περιθώρια ανοχής της σε μια εθνικοανεξαρτησιακή και φιλολαϊκή πολιτική )

συνεπώς η άρνηση του ΚΚΕ να αποδώσει στρατηγική σημασία στην πρωτιά της αριστεράς στις εκλογές είναι σωστή . Η άρνηση του για κυβέρνηση της αριστεράς στηριγμένη σε δομές ενιαίου μετώπου του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας , με μια πολιτική γραμμή ανυπακοής στις ευρωδεσμεύσεις , σε μια στρατηγική αμφισβήτησης της αγοράς των καπιταλιστικών σχέσεων και του στυλ διεθνοποιήσης του ελληνικού καπιταλισμού , είναι λάθος .

Τέλος έχει δίκιο ο greg ότι οι εκλογικές δυσκολίες των τσαβίστας ( που είχαν φανεί και τον Οκτώβρη , παρά την υπερπροσπάθεια του ηρωικού Τσάβεζ ) είναι ενδεικτικές του ταξικού - στρατηγικού αδιεξόδου που όλο και πιο γρήγορα έρχεται για την Μπολιβιριανή επανάσταση .

κ. σ.

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Μα και βέβαια οι δύο χώρες δεν είναι ίδιες περιπτώσεις, είναι αυτονόητο. Εκείνο που ήθελα να τονίσω τόσο στο ποστ όσο και μιλώντας στον Greg είναι η τεράστια διαφορά αντιλήψεων που χωρίζει το ΚΚΕ από το ΚΚΒ ως προς τηΝ προώθηση του στρατηγικού στόχου τού σοσιαλισμού.

Μία ενδεχόμενη συμπαράταξη του ΚΚΕ (λέμε τώρα...) και συμμετοχή του στον καβγά δεν σημαίνει ότι θα αποδέχεται την όποια "κυβερνησιολαγνεία" έχει η ηγετική ομάδα τού ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας σε τέτοιες περιπτώσεις, πέρα από ένα μίνιμουμ κοινό πλαίσιο φέρνει τη δική του προίκα και χορεύει το δικό του χορό.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

αν διαλέξει τον καβγά που διαλέγει ο Τσίπρας , ( να κάνουμε ... μουτράκια στον ιμπεριαλισμό και την αστική τάξη , και έτσι να δείξουμε την ... δυσαρέσκεια μας ) σημαίνει να αποδεχτεί και τα πάντα όλα .

δεν υπάρχει συμπαράταξη , και ο καθένας άλλο χορό ...

συμπαράταξη είναι ο ίδιος χορός , μέχρι εκεί που πάει . Το ΚΚΒ , τον ίδιο χορεύει με το PSUV χρεώνεται τα πάντα , δεν γίνεται αλλιώς .

Είναι όμως ένας χορός υπαρκτός , και όχι ένα προσκλητήριο από ορκισμένους αντιεθνικιστές ... αρνητές στράτευσης , πασόκους , κάποια απομεινάρια ΚΚΕ εσ και ΕΑΡ , κάποια απομεινάρια φλωρακικού ΚΚΕ , διάφορους τροτσκιστές και μλ , να πάμε να βρούμε τον Αρσένη την Κατσέλη , τον Καστανίδη και τον Καμένο και μέσα από αυτούς την " καλή " αστική τάξη , για να κάνουμε τι ? Να σωθούμε , μας απαντάνε ...Ποιοι , από ποιον και τι σημαίνει σωτηρία , άγνωστο ...

Στην Βενεζουέλα οι ερωτήσεις αυτές είχαν απαντήσεις ...

Δεν είναι απλά μια διαφορά με την Βενεζουέλα , είναι αυτό που κάνει τις 2 καταστάσεις αντίθετες .

Δεν είναι καθόλου σαφές ότι το ΚΚΒ έχει κάποια στρατηγική για τον σοσιαλισμό , άξια λόγου . Απλά μπήκε σε ένα λαικομετωπικό εγχείρημα , και καλά έκανε , μιας και πάταγε σε ανάγκες των από κάτω . Μέχρι εκεί όμως , ας μην το αποθεώνουμε , όσο σημαντική και αν ήταν η επαναφορά του σοσιαλισμού σαν όρος από τον Τσάβεζ , και οι δομές παραγωγής και εξουσίας από τα κάτω , που όμως πολύ απέχουν από το να γίνουν κυρίαρχες .

Το ΚΚΒ να το κρίνουμε πιο αυστηρά , απλά ακολούθησε κάποια στερεότυπα από την ιστορία και την πρακτική του κομμουνιστικού κινήματος . Και καλά έκανε ...

τα λέμε

κ. σ.

Μάρκομ Ξ είπε...

Μα τι λετε ρε συντρόφια;

Εδώ έχουμε "πόλεμο με τον οπορτουνισμό που θα εκφραστεί κι όταν θα είναι κυβέρνηση". Τι μου λέτε τώρα για συμμαχίες και άλλα τινά; ΤΙΝΑ και ξερό ψωμί. Επίκαιρος ο σοσιαλισμός και ας μην έχουμε ούτε καν (προ)επαναστατική κατάσταση. Γιούρια και τους φάγαμε!

γελώντας με την ψυχή μου,
Μάρκομ Ξ

Kαντριανιώτης είπε...

Δεν θα σταθώ στις γελοιότητες της φράξιας του πρώην κκε.
Εδώ έχει κηρύξει,καιρό τώρα,τον πόλεμο στην Ελληνική κοινωνία,τα απανταχού κινήματα,την υπόλοιπη Αριστερά, στον ''οπορτουνισμό''του ΣΥΡΙΖΑ θα κόλωνε?
Τα όσα δολοφονικά έγιναν στα κάτεργα της Μανωλάδας,απο τους σύγχρονους δουλοκτήτες,δεν πρέπει ν'αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Επειδή αυτοί οι τσιφλικάδες έχουν την στήριξη της ελειινής τριφασιστικής κυβέρνησης και πάλι θα παραμείνουν ατιμώρητοι,το μπουκοτάζ της ματωμένης φράουλας πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα και να μην παραμείνει μόνο στα Ελληνικά πλαίσια.
Διαδώστε σε όλες τις γλώσσες τις φωτογραφίες και τα κείμενα απο τις δολοφονικές επιθέσεις.
Να καταλάβουν όλοι ότι οι φράουλες που καταναλώνουν είναι ποτισμένες απο το αίμα εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Γιατί πολύ σύντομα στη θέση των αλλοδαπών θα βρίσκονται Ελληνες και οι επιστάτες θα είναι σεκιουριτάδες,στην απέραντη ΑΟΖ που μετατρέπεται η χώρα μας.

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Όχι, δεν πάνε έτσι αυτές οι δουλειές. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι να συζητήσεις δεν γίνεται να επιβάλεις στους άλλους ακριβώς ό,τι εσύ νομίζεις ως σωστό. Προσπαθείς να βρεις την ελάχιστη κοινή σινισταμένη. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος και επί τού συγκεκριμένου:

Σε μία ενδεχόμενη συμπαράταξη της παναριστεράς ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η κοινή συνισταμένη; Εγώ λέω: Ο σαφής προσδιορισμός τών κόκκινων γραμμών, πέρα από τις οποίες δεν θα υπάρχει υποχώρηση (γραμμές που με επιμέλεια φροντίζει να μη χαράζει ο ΣΥΡΙΖΑ). Τίποτε δεν υποχρεώνει το ΚΚΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δεχθεί ότι είναι εφικτό να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές χωρίς ρήξη. Αλλά και τίποτε δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ για ντρίπλες και σούξου μούξου όταν έρθει η στιγμή τής αλήθειας!

Βεβαίως και οι πολιτικοί και ιδεολογικοί χώροι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από μια άποψη ένας αριστερός συρφετός. Αλλά και στην κοινωνική βάση τής Αριστεράς, κι εκεί δεν γίνεται το έλα να δεις; Τι να κάνουμε; Να μείνουμε μόνο οι ‘‘πεφωτισμένοι’’; Τα υπόλοιπα που αναφέρεις σε σχέση με πασοκογενείς που είδαν φως και μπήκαν (είναι λιγότεροι από όσο πιστεύεις, έχω την υποψία) είναι πράγματα που συζητιώνται και αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να βρεθεί η άκρη και χωρίς πολλές δυσκολίες.

Δεν υπερεκτίμησα την περίπτωση Τσάβες. Μη σε παραπλανά η ανάρτηση —ή ο (από)χαιρετισμός μας από εδώ όταν πέθανε. Αλλά, επαναλαμβάνω: οι διαφορές αντιλήψεων μεταξύ ΚΚΒ και ΚΚΕ βγάζουν μάτι!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Θα ανεβάζαμε ποστ έτσι κι αλλιώς. Όμως το σχόλιό σου έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να ανεβάσουμε το συγκεκριμένο. :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

στην εξέδρα η μπάλα φίλε μου και κουράζομαι , άνθρωπος είμαι ...

το ΚΚΕ έχει κάθε επαναστατική υποχρέωση να μην πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ .

μετά από αυτό αρχίζει η κουβέντα ...

για μένα πάντα ...

κ. σ.

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Σέβομαι την αίσθησή σου ότι η μπάλα πετάχτηκε στην εξέδρα. Ελπίζω να δεχθείς κι εσύ ότι, αν συνέβη όντως κάτι τέτοιο δεν έγινε ενσυνείδητα και ‘‘συνδικαλιστικά’’.

Λες πως το ΚΚΕ έχει κάθε επαναστατική υποχρέωση να μη συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (εξήγησα στο προηγούμενο σχόλιο ότι αυτό δεν το εννοώ ως συμφωνία γουρούνι στο σακί).

Θα συμφωνούσα μαζί σου, αν έβλεπα κάποια επαναστατική κατάσταση (ή έστω προδιάθεση)...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

το δέχομαι ρε συ , είμαι λίγο καχύποπτος με την συνασπισμενιά ,την ενωτίτιδα δεν στο κρύβω ...

ενότητα της αριστεράς ? ναι λέω εγώ , δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο η γραμμή Τσίπρα ?

μεγάλα καράβια , μεγάλες φουρτούνες και ευθύνες ...

τα λέμε

κ. σ.

Μάρκομ Ξ είπε...

Είναι εμπόδιο η γραμμή Τσίπρα. Γι αυτό και έχω πει παλιότερα ότι η γραμμή ΚΚΕ βολεύει την ηγετική ομάδα του Συνασπισμού (και ουχί του ΣΥΡΙΖΑ).

Το θέμα είναι φίλε να σπας τη γραμμή του αντιπάλου και να τον ξεβολεύεις...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με την αναλυση που εκανε το ΚΚΒ,οι αλλαγες που εγιναν αυτα τα χρονια στο πλαισιο της λεγομενης Μπολιβαριανης Επαναστασης ειναι μεχρι σημερα το αποτελεσμα μιας σοσιαλρεφορμιστικης πρακτικης με πατριωτικη και προοδευτικη ταση,με τον αποφασιστικο ρολο τμηματων των μικροαστων.Αυτη η πραγματικοτητα θα ξεπεραστει μονο μεσα απο ενα νεο συσχετισμο λαικων και επαναστατικων δυναμεων υπο την ηγεσια της εργατικης ταξης...
...Αυτη η φαση της επαναστασης μας απαιτει πραγματικα μια πλατια συμμαχια ταξεων και συντελεστων γυρω απο τους στοχους για εθνικη απελευθερωση.
...Ομως αυτη η συμμαχια δεν πρεπει να γινει στους κολπους του κομματος της επαναστασης,ειδικα οταν αναγνωριζουμε οτι η πορεια αυτης της επαναστασης εχει στοχο το Σοσιαλισμο.
(αποσπασμα απο αρθρο του Πεδρο Εουσσε,Διεθνης Κομεπ,Τευχος 3)

Το ΚΚΒ το οποιο αρνηθηκε να υποκυψει στις πιεσεις για πληρη ενσωματωση του στο Ενιαιο Σοσιαλιστικο Κομμα στηριξε την κυβερνηση Τσαβες αφου εθεσε ως προτεραιοτητα στη παρουσα φαση τον εθνικοαπελευθερωτικο-αντιιμπεριαλιστικο αγωνα.

Σας καταλαβαινω. Βρηκατε μια θαυμασια ευκαιρια να κατηγορησετε το ΚΚΕ για μη συστρατευση στην κυβερνηση του Τσιπρα,της Κατσελη,εσχατως του Καμμενου και αλλων ''Τσαβιστας''και για να στηριξετε ευφυολογηματα του τυπου ''ΚΚΕ εξωτερικου-ΚΚΕ εσωτερικου''που τελικα ομως μονο ως τετοια εχουν αξια.

Гриша