Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αμ δεν είναι το πολύ το Κάπα Κάπα που φταίει. Το λίγο είναι, το λίγο!




ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ανάρτηση κάποιος ανώνυμος φίλος τού ΚΚΕ μας ειρωνεύτηκε εις διπλούν επειδή υποστηρίξαμε —αυθαίρετα και χωρίς καμία τεκμηρίωση, κατά την άποψή του— ότι, ενώ από τυπική (καταστατική) άποψη τίποτε δεν εμποδίζει τα μέλη τού κόμματος  να διαφωνήσουν με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις τής καθοδήγησης, ουσιαστικά και στην πράξη τίποτε δεν τους διευκολύνει, πολύ περισσότερο τους ενθαρρύνει να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Του απαντήσαμε όπως του απαντήσαμε. Ένα μέρος όμως από το σχόλιό μας αξίζει να γίνει πρωτοσέλιδο.

Δείτε λοιπόν πώς η ηγετική ομάδα που κρατάει τα κλειδιά τού ΚΚΕ ‘‘ενθαρρύνει’’ τα μέλη να εκφράζουν τις διαφωνίες τους και να ασκούν την κριτική τους. Είναι λόγια τής Αλέκας Παπαρήγα από την ομιλία της στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής που έγινε το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου εν όψει τού τυπικού πλέον 19ου Συνεδρίου:





ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ που λέει στα στελέχη και τα μέλη τού ΚΚΕ η Γενική Γραμματέας του; Είναι η εξής τερατώδης οδηγία, προϊόν εξ ίσου τερατώδους διαστρέβλωσης και πλήρους αντιστροφής τών εννοιών:

Είστε απολύτως ελεύθεροι να εκφράσετε τις όποιες διαφωνίες σας με την προϋπόθεση ότι ...συμφωνείτε με τη στρατηγική και το πρόγραμμα του κόμματος! Μπορείτε να διαφωνείτε για επί μέρους ζητήματα (σ.σ.: δευτερεύοντα δηλαδή), όχι όμως στα βασικά. Αυτή δε η εκ των ων ουκ άνευ συμφωνία σας είναι και ένα βασικό και πολύ χρήσιμο βοήθημα για να συμβάλλετε δημιουργικά στις ‘‘προσαρμογές’’ που πιθανόν πρέπει να γίνουν, αλλά και για να ασκήσετε την επιβαλλόμενη κριτική και έλεγχο στην καθοδήγηση, αν τυχόν παρεκκλίνει από τη στρατηγική και το πρόγραμμα! Κοντολογίς και λίγο σε πιο μαρξιστική ‘‘διάλεκτο’’: η ελευθερία σας στην κριτική και στη διαφωνία είναι η συνείδηση της αναγκαιότητας να μην ασκείτε κριτική και να μην εκφράζετε τη διαφωνία σας!


ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ αν ο φίλος που μας ειρωνεύτηκε έμεινε ικανοποιημένος από την ανωτέρω τεκμηρίωση των όσων υποστηρίξαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, δεν μας ανταπάντησε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έμεινε και με το παραπάνω. Αλλά εμείς είμαστε ‘‘οπορτουνιστές’’, κι όπως μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε «προκειμένου να χτυπήσουμε το Κόμμα», έτσι μπορούμε να λέμε κι ό,τι θέλουμε προκειμένου να βγούμε λάδι. Ωραία. Τον περιμένουμε λοιπόν κι αυτόν και όποιον άλλο φίλο ή φίλη τού ΚΚΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι καυτηριάσαμε ‘‘αυθαίρετα’’ και ‘‘ατεκμηρίωτα’’ το αντιδημοκρατικό πνεύμα που ζει και βασιλεύει στο ΚΚΕ, να έρθουν εδώ και να μας κάνουν σκόνη. Να δούμε ποιος θα φάει τη σκόνη τ’ αλλουνού...  


  

49 σχόλια:

Unknown είπε...

1. το αντιδημοκρατικό του ΚΚΕ φάνηκε 4 μήνες τώρα που συζήτησαν οι οργανώσεις του, οργάνωσε συζήτηση με φίλους του Κόμματος, εκδηλώσεις μικρές και μεγάλες. Φιλοξένησε τον προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη. Είναι πολιτικά φυσιολογικό να διαφωνείτε και να σκούζετε για το ότι πήραν απάντηση και μέσω του Ρίζου όσοι ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΑΝ την πολιτική του ΚΚΕ, όπως κάνετε και εσείς εδώ μέσα.
2. όταν συμφωνείς με κάτι και προσπαθείς να το βάλεις στη ζωή, θα στίψεις το μυαλό σου, θα κάνεις σωστά και αστοχίες, θα έχεις παραλείψεις θα βελτιώνεσαι. Άρα σε αυτό το έδαφος θα είσαι δημιουργικός με την κριτική σου, ουσιαστικός για να βελτιώσεις μια δουλειά που κανείς. Αν διαφωνείς, διαφωνείς, δεν κάνεις κριτική. που το περίεργο;;;;; Ντάξει είναι δύσκολο να το καταλάβετε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ αφού σε εσάς η κριτική και η αυτοκριτική είναι άγνωστη λέξη. Γνωστές λέξεις είναι η ίντριγκα, το πριόνισμα της καρέκλας για την καρέκλα, το γλείψιμο για καμιά θέση κυβερνητική κτλ.
3. τσούζει το ΚΚΕ πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Βρε τι μεμπτή "γαλούχηση ιδέας" κάνει η φραξιονιστική ηγεσία και η αρχιέρεια του φραξιονισμού Παπαρήγα.
Τέτοια που την γράφει και στο καταστατικό από το 15 συνέδριο(ανώτερο όργανο του κόμματος).

Άρθρο 1
"Μέλος του ΚΚΕ μπορεί να γίνει κάθε άνδρας και γυναίκα, άνω των 18 χρόνων, με τον όρο ότι αποδέχεται το πρόγραμμα και το καταστατικό του, ότι ανήκει και να δουλεύει σε μία από τις οργανώσεις του και ότι πληρώνει κανονικά τη συνδρομή του."


Άρα το προβλημά σου δεν είναι αποκομένα κάποια ηγεσία,αλλά το ίδιο το ΚΚΕ δηλαδή το σύνολο των μελών του και οι αποφάσεις των συνεδρίων του.

Να έχεις το θάρος και να το λές.
Δεν γουστάρω το ΚΚΕ για αυτό ακριβώς που είναι το ΚΚΕ και τα μέλη που το απαρτίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Το μεμπτό ρε καρναβαλάκο,θα ήταν εάν έλεγε οτι δεν υπάρχει το δικαίωμα κριτικής στις εισηγητικές θέσεις της ΚΕ.Πράγμα που ούτε το είπε και πράγμα που αποδείχθηκε στον προσυνεδριακό με αρκετά άρθρα διαφωνίας και ενστάσεων.
Αυτό που λέει για την στρατηγική νομίζω είναι αυτονόητο αφού όταν κάποιος διαφωνεί με το στρατηγικό στόχο ένος κόμματος όπως του ΚΚΕ που είναι η σοσιαλιστική επανάσταση τότε έχει κάνει λάθος στο κόμμα που είναι.
Εδώ έκανες ακόμη μια λαθροχειρία.
Μέχρι την επόμενη βέβαια που το ξευτίλισες όταν εβαλες το απόσπασμα για το πρόγραμμα,το οπόιο φυσικά είναι απόλυτα συμβατό με το καταστατικό.Κάνοντας λογικό άλμα- διαστρεύλωση,οτι η Παπαρήγα εννοεί οτι δεν επιτρέπεται διαφωνία με τις εισηγητικές θέσεις της ΚΕ.
Το Προγραμμα διαμορφώνεται από τις αποφάσεις του Συνεδρίου και είναι συλλογική απόφαση,όχι εισήγηση της ΚΕ.
Και αυτό που είπε η Παπαρήγα είναι οτι όταν εφαρμόζεις τον ΔΣ δεν μπορείς να διαφωνείς με τις συλλογικές αποφάσεις του Συνεδρίου.Και επίσης ότι μπορεί κάποιος να θέλει να μείνει πιστός στο ΔΣ και να προσπαθήσει να συμορφωθεί στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος,αλλά αυτό είναι πράγμα που το κάνεις δύσκολα αφού προσπαθείς να εφαρμόσεις κάτι που θεωρείς λάθος και αυτό τις περισσότερες φορές αργά ή γρήγορα σε φέρνει σε σύγκρουση με το καταστατικό.

Και για να μήν αλλάζει το θέμα της συζήτησης.
Που βρίσκεται το μεμπτό και η "γαλούχηση της ιδέας" που καταστρατηγεί το ΔΣ.
Εκτός εάν εννοείς οτι η αποδοχή της ιδέας ενός επαναστατικού κόμματος και ης αποδοχής των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που απορρέουν από την αποδοχή αυτής της ιδέας είναι κάτι προβλημακό.
Αυτό συνδέει τα μέλη του ΚΚΕ,η υλιστική πίστη της επαναστατικής ιδέας.Σε αντίθεση με ομίλους σκέψης και διαλογισμού που την έχουν θάψει και πίνουν κάφε στα μνημόσυνά της σχεδιάζοντας το κοινοβουλευτικό πέρασμα στην δευτέρα παρουσία...

Καήμενε...

υ.γ
το επιχείρημα
του επιχειρήματος
το επιχείρημα
ω επιχείρημα

η γαλόυχηση
της γαλόυχησης
την γαλούχηση
ω γαλόυχηση

η ιδέα
της ιδέας
την ιδέα
ω ιδέα

Ανώνυμος είπε...

Σε μια περιοδο εντονης πιεσης προς το κομμα (με αφορμη και το κακο εκλογικο αποτελεσμα) να εγκαταλειψει την στρατηγικη του κατευθυνση και να ενσωματωθει σε λογικες διαχειρισης του συστηματος η διαφυλαξη ως κορη οφθαλμου της στρατηγικης του ηταν πιο αναγκαια απο ποτε.Η συνολικη διαφωνια με τη στρατηγικη του ΚΚΕ οπως αυτη διατυπωνεται στο κειμενο των Θεσεων σημαινει αλλοιωση της φυσιογνωμιας του ως Κομμουνιστικο Κομμα.Η επαναφορα του ΑΑΔΜ απο καποιους στα πλαισια του προσυνεδριακου εστω και αν δεν ομολογειται τοσο φανερα στο βαθμο που φλερταρει με την προοπτικη συνεργασιας για αστικη κυβερνηση στη λογικη της αναθεσης,ειναι καταστροφικη για την πορεια οχι μονο του ΚΚΕ αλλα του ιδιου του Λαικου Κινηματος για την ανασυνταξη του οποιου παλευει αταλαντευτα ολα αυτα τα χρονια το Κομμα.Καμια αντιδημοκρατικοτητα δε συνιστα αυτους τους δυσκολους καιρους η υποχρεωση,το καθηκον υπερασπισης της στρατηγικης του Κομματος.
Για τις φωνες που δηθεν καταπνιγονταν μεσα στο ΚΚΕ και εφυγαν θα ειχε αξια να μας πουνε που βρηκαν τη δημοκρατικη θαλπωρη που εψαχναν εστω κι αν γνωριζουμε οτι καποιοι απ αυτους τη βρηκαν μαζι με τους διαφορους Παγκαλους και Μπιστηδες.Δε πειραζει...Ο καθεις εφ ω εταχθη.

''Ο μοναχικος εχει δυο ματια
Το κομμα εχει χιλια ματια''


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Red Attac,


1. Καμαρώνεις επειδή για τέσσερις μήνες κάθε τέσσερα χρόνια έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε την άποψή σας δημόσια μέσα από τις στήλες τού Ρίζου, όταν αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι οι υπόλοιποι;;; Όπου μάλιστα όσοι βγαίνουν με διαφωνίες επί τής προτεινόμενης στρατηγικής και προγράμματος καταγγέλλονται (αμέσως μόλις κλείσει η προθεσμία παραλαβής επιστολών, ‘‘δημοκρατικότατα’’, για να μην υπάρχει η δυνατότητα απάντησης!) ως «οπορτουνιστές» και «νεροκουβαλητές του ταξικού εχθρού»;;;

Καμαρώνεις επειδή οι σύνεδροι που θα επικυρώσουν τυπικά τις Θέσεις έχουν προεπιλεγεί από την απερχόμενη και κρινόμενη Κεντρική Επιτροπή από όσους έχουν ήδη συμφωνήσει με τις Θέσεις;;;

2. Μου έκανες ένα rewriting των όσων είπε η Παπαρήγα! Τι να το κάνω; Βρε μπουμπούνα, :-) δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει η Γραμματέας σου;;; Τα ’γραψα ο πούστης, δεν τα ’γραψα; Σού λέει ότι μπορείς να διαφωνείς στα ‘‘ψιλά’’, στις ‘‘λεπτομέρειες’’, στα ‘‘διορθωτικά κλικ’’. Αλλά δεν μπορείς να διαφωνείς με τα βασικά! Αλλά, βρε μπουμπούνα, σε κάθε Συνέδριο ΚΚ, άρα και του ΚΚΕ, κρίνονται τα πάντα! Από τις παρά κάτι 40.000 λέξεις τών Θέσεων, κρίνονται σχεδόν όλες!!! —εκτός βέβαια από τα θεμέλια και την αλφαβήτα τής κομμουνιστικής ιδεολογίας που είναι take it or leave it. Επομένως, εγώ που μπορεί να διαφωνώ με τα βασικά, αν αυτά τα βασικά είναι κλάψε με μάνα κλάψε με (όπως συμβαίνει εν προκειμένω), είμαι ένα εκατομμύριο πιο δημιουργικός από εσένα που οι μόνες παρατηρήσεις σου είναι κάτι ψιλομερεμέτια σε έναν θεόστραβο τοίχο!!!

3. Αυτό που λες («τσούζει το ΚΚΕ πολύ...») μου θυμίζει διάλογο Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών πριν ή μετά «το ντέρμπι τών αιωνίων». Ούτε τσούζει, ούτε Σούζυ! Κατ’ αρχήν, αυτό δεν συνέβαινε ούτε όταν ήσασταν στα πάνω σας. Τώρα θα συμβεί, που δεν έχετε να πληρώσετε ούτε το νοίκι τών τοπικών γραφείων σας;;; ;-) Είσαι σοβαρός;;; Έπειτα και ουσιαστικά: ως αριστεροί δεν μπορεί να έχουμε πρόβλημα με ένα ΚΚ. Έχουμε όμως τα χίλια προβλήματα επειδή το ελληνικό ΚΚ είναι μια καρικατούρα κομμουνιστικού κόμματος που, στην τελική, αποτελεί και μιας πρώτης τάξης δυσφήμηση για την Ιδέα τού Κομμουνισμού!


Τα λέμε


ΥΓ Είδαμε στο τσαρδί σου να εκφράζεις την απορία σου για τον Μπογιό γράφοντας:

Με άρθρο του στον προσυνεδριακό διάλογο επέλεξε να κάνει κριτική στις Θέσεις της ΚΕ με τα ίδια επιχειρήματα, με τα επιχειρήματα της ΑΥΓΗΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, του ΒΗΜΑΤΟΣ και του ΠΡΙΝ, προκαλώντας ερωτηματικά σε όλους τους αναγνώστες του Ριζοσπάστη «τι υπερασπίζεται αυτός ο άνθρωπος».

Βρε μπουμπούνα! Αφού όλα έχουν ειπωθεί (κι όχι μόνο από αυτούς που αναφέρεις, ξέχασες πολύ κόσμο: Σκυλλάκο, Καλαματιανό, Γεωργιάδη και άλλους πολλούς λιγότερο γνωστούς...). Πού θα έκανε κριτική ο δύστυχος ο Μπογιό; Στο ...ταγιεράκι τής Παπαρήγα, στα ...γυαλιά τού Μαΐλη ή στα ...παραπανίσια κιλά τού Μάκη τού Παπαδόπουλου;;; Ξύπνα, ορέ! Ή, εν πάση περιπτώσει, αν εξακολουθήσεις να κοιμάσαι όρθιος, σταμάτα να πληρώνεις ξενοδοχείο άδικα των αδίκων! ;-) :-)

LeftG700 είπε...

Ανώνυμο γαϊδούρι τής Τρίτης, Απριλίου 09, 2013 1:36:00 μ.μ. (πόσες φορές έχω παρακαλέσει να παίρνετε ένα σταθερό ψευδώνυμο;;;),


Επειδή το σάιτ τού ΚΚΕ έχει πέσει προσωρινά αντιγράφω από το εισηγούμενο στις Θέσεις καταστατικό:

ΑΡΘΡΟ 11
Το Συνέδριο είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος.


ΑΡΘΡΟ 13
•(1) Συζητά και κρίνει την έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Καθορίζει τα καθήκοντα του Κόμματος έως το επόμενο Συνέδριο.
•(2) Ψηφίζει ή τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος.
•(3) Εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.


Καταλαβαίνεις τι σημαίνουν αυτά; Να στο πούμε εμείς. Σημαίνουν ότι το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι ...αποφασίσει. Μπορεί να πετάξει την εισήγηση στα σκουπίδια, να ξηλώσει στο προαύλιο του Περισσού όλη την Κεντρική Επιτροπή σε επίσημη τελετή, να στείλει την Παπαρήγα να καθαρίζει τις τουαλέτες με οδοντόβουρτσα, ή να κάνει κολεγιά όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τους Ελοχίμ! Συνέδριο είναι και κάνει ό,τι θέλει (εννοείται στα πλαίσια της κομμουνιστικής ιδεολογίας). Μέχρι να γίνει αυτό, στο μικρό διάστημα ανάμεσα στη δημοσιοποίηση των Θέσεων και την Απόφαση όλα είναι τάμπουλα ράζα. Όλα είναι ανοιχτά και σε εκκρεμότητα μέχρι να αποφασιστούν αυτά που θα αποφασιστούν. Συνεπώς: δεν υπάρχει εισήγηση της καθοδήγησης για το ποιοι θα είναι αντιπρόσωποι και δεν καλούνται οι οργανώσεις να ψηφίσουν! Αυτά είναι καραμπινάτες και τερατώδεις παραβιάσεις του δημοκρατικού σκέλους του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Διότι:

Α) Πού ακούστηκε βρε κομμουνιστικό ‘‘ξεφτέρι’’ ότι η ΚΕ που βγαίνει στη σέντρα και λογοδοτεί για το τι έκανε και τι δεν έκανε, πού ακούστηκε, βρε αφελή και άμυαλε, ότι αυτή η ίδια ΚΕ που κρίνεται και αξιολογείται θα ορίσει και ποιοι θα την κρίνουν;;; Αυτό το τερατούργημα το λες εσύ δημοκρατικό συγκεντρωτισμό;;;

Β) Αφού οι οργανώσεις υπερψήφισαν ήδη κατά 95% τις Θέσεις τι Συνέδριο θα γίνει από τις 11 μέχρι τις 14 Απριλίου, μου λες;;; Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ένα τυπικό πανηγυράκι, νοθευμένο νομότυπα εκ των προτέρων;;; Επομένως, η ίδια η ηγεσία (110 – 120 άνθρωποι όλοι κι όλοι!) δεν είναι αυτή που καταργεί επί τής ουσίας το τάχα μου «ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος»;;; Ξύπνα Βασίλη, ξύπνα και κατάλαβε ότι είσαστε έρμαια και αιχμάλωτοι στα χέρια λίγων δεκάδων ανθρώπων που παριστάνουν ότι είναι «το Κόμμα»!!! Αρχίδια καλαβρέζικα και το μουνί τής Χάιδως που είναι «το Κόμμα»! Μια κλίκα είναι που κόβει και ράβει μόνη της και ανεξέλεγκτη κι εσείς από κάτω κουνάτε τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα, αντί να κουνήσετε τα μυαλά σας να ξεκολλήσουν οι κόκκινες τσίχλες!!!

Αυτό το ΚΚ μου λες ότι ντρέπομαι να πω ότι δεν γουστάρω;;; Πας καλά, ορέ;;; Να βγω να το φωνάξω στο Σύνταγμα ξεβράκωτος, αύριο κιόλας! Τι να ντραπώ;;; Να ντραπώ να τραβήξω Χ σε μια χούφτα ανθρώπους που δυσφημούν και τα σύμβολα και τις αξίες και τα πάντα όλα;;; Να ντραπώ να διακηρύξω ότι δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τις ντροπές τού Κομμουνιστικού κινήματος και όλης τής Αριστεράς;;;

Ούτε κι αν μου κόψουνε τη γλώσσα!!!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμο γαϊδούρι No2, τής Τρίτης, Απριλίου 09, 2013 2:29:00 μ.μ., που κι εσύ εξακολουθείς να μην παίρνεις ένα όνομα για να συνεννοούμαστε σαν άνθρωποι),


Ωραία εγώ είμαι καημένος και καραγκιοζάκος. Ας δούμε τι μας λες εσύ, είτε πιστεύεις βλακωδώς τα όσα λες, είτε δεν τα πιστεύεις, αλλά έχεις τη δυο φορές βλακώδη εντύπωση ότι μπορείς να πείσεις με τέτοιες κουτοπόνηρες συνδικαλιές έστω και έναν ουδέτερο αναγνώστη που σε διαβάζει.

Όπως έχω εξηγήσει και παραπάνω, η προσυνεδριακή περίοδος είναι μία περίοδος όπου όλα μπαίνουν πάνω στο τραπέζι για να κριθούν (εκτός βέβαια από την ιδεολογία τού κόμματος). Κατ’ αυτή την έννοια, όλα, από την ΚΕ μέχρι το ισχύον πρόγραμμα (των προηγούμενων συνεδρίων), είναι ‘‘υπηρεσιακά’’, σε εκκρεμότητα, στον αέρα, εν αναμονή τού συνεδρίου όπου θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις και θα βγει η νέα ΚΕ. Δεν έχει καμιά δουλειά επομένως η Παπαρήγα αυτή την περίοδο, και μάλιστα σε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη, να μας εξηγεί τα βασικά που ισχύουν μέχρι και για το σύλλογο χορτοφάγων τής γειτονιάς μου (όποιος είναι χορτοφάγος εννοείται πως δεν έχει καμιά δουλειά εκεί). Αυτά είναι αυτονόητα. Κι ακριβώς επειδή είναι αυτονόητα και περιττά, τα μέλη εισπράττουν το αυτονόητο και χρήσιμο στην κυβερνώσα κλίκα τού ΚΚΕ. Δηλαδή ότι όλα αυτά δεν πάνε καθόλου στα γενικώς ισχύοντα, αλλά στις στρατηγικές και προγραμματικές προτάσεις που εμπεριέχονται στις Θέσεις. Γκέγκε;

Δεν σου κάνουν αυτά; Είναι λίγο ‘‘περίεργα’’ για το μυαλό σου που έχει μάθει να σκέφτεται ίσαμε μόνο πέντε πόντους κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων; Ωραία!

Δεν μου λες για να ’χω το καλό ρώτημα: Τα όσα είπε η Παπαρήγα στη Θεσσαλία περί «αγραμμάτων», ο Μεντρέκας, ο Μαΐλης, ο Λουκάς, ο Μαρίνος κι ο ‘‘γίγαντας’’ της σκέψης ο Γόντικας, περί «οπορτουνιστών» και αυτών που «δίνουν όπλα στον ταξικό αντίπαλο» όλα αυτά τα ‘‘δημοκρατικά’’ και ‘‘συντροφικά’’, δεν πήγαιναν και δεν αναφερόντουσαν και δεν ειπώθηκαν για τις Θέσεις, παρά ήταν ‘‘γενικές κουβέντες’’;;;

Ρε φιλάρα! Μπας και νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε νεοφώτιστα Κνιτάκια; Δεν πας μέχρι τη γωνία να δεις αν έρχομαι;


Τα λέμε (αλλά προσπάθησε καλύτερα την επόμενη φορά! ;-) )

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς επειδή κάθε ουδέτερος καταλαβαίνει,δεν χρειάζεται να απαντήσω στο παραληρημά σου.Η λαθροχειρία σου αποκαλύθηκε και μετά το γύρισες σε χιλιοειπομένα και χιλιοαπαντημένα.

Η ανάγκη σου να γράφεις σεντόνια αποδεικνύει τον εκνευρισμό σου και την αίσθηση έκθεσης που έχεις.Τόμους γράψε η ουσία δεν αλλάζει.

Πάντως είναι πολύ εύκολο να σας βγάλουν από την τρύπα σας και να δείχνετε τον πραγματικό εαυτό σας.

Κριτές των πάντων και απόντες από την ταξική πάλη.

Εσύ τι είσαι για να σου κάνουμε κριτική;;

ΤΙΠΟΤΑ!!

Στον αμβωνά σου ,στο απυρόβλητο από κάθε κριτική,κριτικάρεις εκ του ασφαλούς.

1000 φορές ΚΚΕ με τα όποια λάθη και όποιες αδυναμίες,παρά τίποτα και κριτής των πάντων και απόντας από την ταξική πάλη.


Αυτά.


LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση της φυσιογνωμίας τού κομμουνιστικού κόμματος, επειδή αμφισβητείται η άλφα στρατηγική ή η βήτα τακτική. Μη μασάς με τέτοια παραμύθια δεν αποσκοπούν πουθενά αλλού παρά στη θωράκιση της ηγεσίας, δηλαδή μία χούφτα ανθρώπους. Υπάρχουν οι σωστές στρατηγικές και τακτικές και οι λάθος στρατηγικές και τακτικές. Αυτό είναι όλο.

Ελπίζω να μη πολυπιστεύεις αυτά που λες για φωνές που δήθεν καταπνίγονταν. Πολύ αποκαρδιωτικό θα ήταν να μάθω ότι οι ομοβροντίες με απαράδεκτες εκφράσεις και υπονοούμενα και όλη αυτή η απαξίωση που εισέπραξαν οι διαφωνούντες μετά τις 15 του μηνός (αφού έκλεισε δηλαδή η ημερομηνία παραλαβής των επιστολών για τον Προσυνεδριακό) για σένα δεν συνιστούν κατάπνιξη της διαφωνίας και της διαφορετικής άποψης...

Σου συνιστώ να διαβάσεις και τα όσα έγραψα παραπάνω στους προηγούμενους από σένα σχολιαστές. Ξέχνα το ύφος, είναι στα πλαίσια της συγκεκριμένης κατάστασης, ;-) δεν πάει σε σένα. Κράτα την ουσία.

Το κόμμα έχει χίλια μάτια; Σωστά. Αλλά αυτά δεν είναι τα 220-240 των μελών τής τωρινής Κεντρικής Επιτροπής. Το κόμμα (κανένα κόμμα!) δεν είναι η Κεντρική του Επιτροπή, φίλε Гриша. Είναι το σύνολό του.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Γαϊδούρι Νο2,


Εντάξει, εγώ γράφω σεντόνια γιατί, αφού "απέχω από την ταξική πάλη" έχω άφθονο χρόνο. Εσύ γιατί δεν γράφεις δυο λέξεις για να μας εξηγήσεις πώς αποδείχθηκε η λαθροχειρία; Μεγάλη πλάκα έχεις, μα τον Τουτάτη! Είσαι κι εσύ σαν την Κεντρική Επιτροπή σας. Είναι έτσι απλώς και μόνο επειδή το ...λέτε εσείς, χωρίς να καταθέτετε κάποιο επιχείρημα, πέρα από διάφορες κασέτες που βγάζετε από τα συρταράκια τού φτωχού μυαλού σας!!! Να χαρώ εγώ κομμουνιστές!...

Το τι είμαι γράφεται στην ταυτότητα. Το τι λέω μπορείς να το διαβάσεις με κάθε άνεση. Πεδίο κριτικής λαμπρό ανοίγεται μπροστά σου, ποιος σε κρατάει; Ουδείς! Μόνο η πλήρης ανεπάρκειά σου να συζητήσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων και λαμβάνοντας υπ' όψη σου τι σου λέει ο συνομιλητής σου.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

όταν μοστράρετε μπανάνες μην απορείτε που πλακώνουν οι μπαμπουίνοι

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Μα τι είναι αυτό το πράγμα, ορέ товариш! Να τους τυλίγουν σε μία κόλλα χαρτί 100 άνθρωποι;;; Να τους λένε κατάμουτρα ότι εσείς είσαστε μόνο για να κολλάτε αφίσες, να πουλάτε Ρίζο κάθε Κυριακή και να παίζετε ξύλο με τους ανάρχες ή τους φασίστες άμα τύχει και να μη το καταλαβαίνουν;;; Πού να το πεις και να σε πιστέψουν, ρε γμτ;;;


Увидимся

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά το έθεσε ο Γιάκοβ.
Πρέπει να είσαστε μαζοχιστές κύριοι ωστε να διαλογίζεστε και να διαολίζεστε με τους ανύπαρκτους ,τα στημένα συνέδρια τους,τα σταλινικά ποσοστά του 98%,τις μπούρδες της γραμματέως και του Μάκη(όχι του Γιομπαζολιά)και τους αντιδημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς τους.
Η υπόλοιπη κοινωνία που χέστηκε για το πτώμα,τους έχει πάρει στο ψιλό.
Κάντε το ίδιο,είναι χαλαρωτικό και αρκούντως διασκεδαστικό!!

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε (πάρε κι εσύ ένα όνομα, σε παρακαλώ, τόσο δύσκολο είναι, ρε γμτ;),


Μη κρίνεις μόνο από όσους σουλατσάρουν στο διαδίκτυο "για να υπερασπίσουν Το Κόμμα από τους εχθρούς Του". Υπάρχουν κι άλλοι που σιωπούν με σημασία. Και, όπως έδειξε και ο Προσυνεδριακός, αρκετοί από αυτούς την έλυσαν τη σιωπή τους.

Last nut not least: Αξιοποιώντας την κληρονομιά τού παρελθόντος και το βάρος που έχουν το όνομα και τα σύμβολα για κάθε αριστερό, έχουν εγλωβίσει κόσμο και κοσμάκη. Δικό μας κόσμο Δεν το λέω από κομματική άποψη αυτό, υπέρ τού ΣΥΡΙΖΑ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή υπέρ οτιδήποτε άλλου, καταλαβαίνεις. Βάλε και τη δυσφήμηση, που τη λουζόμαστε όλη, κάνε τη σούμα και να δεις ότι κάτι θετικό θα δείξει, δεν τρώμε τελείως τζάμπα το χρόνο μας ούτε ταλαιπωρούμε άδικα τα νεύρα μας.


Τα λέμε

Kαντριανιώτης είπε...

Αξιέπαινη η προσπαθειά σας και χαρά στο κουράγιο σας.
Ανώνυμος 11:18

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και σε ευχαριστώ που μου έκανες το χατίρι (δεν είναι χατίρι, η απόλυτη ανωνυμία δεν διευκολύνει το διάλογο) και πήρες όνομα. Σε καλωσορίζω εδώ.


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Ωρέ Λέφτηδες, εγώ έχω μια απορία: δεχόμαστε (φαντάζομαι) ότι το ΚΚΕ στην παρούσα φάση είναι σε στριμόκωλη κατάσταση, και πολιτικά (αφού, παρά τη νεοφιδελεύθερη θύελλα που σαρώνει τη χώρα, δεν μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τον κόσμο) και λειτουργικά (απολύσεις, έλλειψη χρημάτων, ζόρια και στην "στρατολόγηση" νέων στελεχών βάσης, αποστασιοποίηση "παλιών", κλπ). Ειλικρινά, η ηγεσία δεν τα βλέπει αυτά; Κάνει πως δεν τα βλέπει; Κι αν ναι, με ποια στόχευση; Μπορώ πολλά να πω για τη νομενκλατούρα του κόμματος, ωστόσο δεν θεωρώ ότι αποτελείται από αυτοκαταστροφικούς ηλιθίους... Άρα, γιατί;

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Δεν είναι απλώς σε στριμόκωλη είναι σε πολύ πιο δύσκολη. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτευόταν πιο σωστά (άααλλοι αυτοί...), το κόβω ότι στις δημοσκοπήσεις θα χτύπαγε δυομισάρια. Στην απορία σου τώρα.

Μου φαίνεται πιο ζόρικη ακόμα κι από το ερώτημα πού το πάει η Γερμανία, ζήτημα που, φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε, είναι γρίφος. Γιατί οι παράγοντες που εμπλέκονται στο ερώτημά σου είναι πολύ περισσότεροι και πιο σύνθετοι. Ας πούμε δεν είναι μόνο η πολιτική στρατηγική που εμπλέκεται. Είναι και η πολιτική ψυχολογία, ατομική και συλλογική, είναι η ψυχολογία τών (κλειστών) ομάδων, είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των κομματικών μικροεξουσιών αυτών τών 100, 200 ανθρώπων που βαστάνε τα κλειδιά, είναι και τι δεν είναι!

Τις δυσκολίες τις βλέπουνε και τις ξέρουν πολύ καλά, δεν έχω αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν είναι, ας πούμε, η περίπτωση Ζαχαριάδη που ενώ είχε καταρρεύσει το παν, αυτός έλεγε «το όπλο παρά πόδα, όπου να ’ναι ξαναρχίζουμε». Θα διακινδυνεύσω να σου πω τις κατά την άποψή μου δύο βασικές αιτίες της επιμονής τους στην ίδια πορεία, άσχετα αν τα βράχια έρχονται όλο και πιο κοντά και το καράβι ήδη έχει πάρει σοβαρή κλίση:

1) Δεν μπορούν να στρίψουν. Με την εξής έννοια: Δεν μπορούν να στρίψουν εδώ και τώρα (όπως απαιτούν τα πράγματα). Μία στροφή που δεν έχει προετοιμαστεί (συνήθως με αλλαγή των ηγετικών κλιμακίων, πριν απ' όλα) θα δημιουργούσε εκρηκτικές καταστάσεις μέσα στο κόμμα, με πολύ πιθανη μία καραμπινάτη διάσπαση.

2) Υπερεκτιμούν τις αντοχές τού σκάφους. Λένε, λόγου χάρη, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία: «Ρε σεις! Εδώ το Κόμμα άντεξε και επιβίωσε όταν ο Μανιαδάκης είχε στήσει ολόκληρη ψεύτικη Κεντρική Επιτροπή, μέσα σε βαθιά παρανομία. Εδώ άντεξε στον εμφύλιο και μετά, όταν μας στήνανε στον τοίχο! Άντεξε στη χούντα κι ας είχαμε διαλύσει τις παράνομες οργανώσεις! Τώρα θα χάσουμε το παιχνίδι;».

Σοφότερος δεν έγινες, είναι σίγουρο. Από την άλλη, εγώ σκέφτηκα φωναχτά και με ειλικρίνεια. Και στην τελική: Από μένα, με τα λίγα χιλιόμετρα στο κοντέρ μου, περιμένεις ότι θα προκύψει η φαεινή;;; ;-) :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ:

Δεν είναι μόνο οι αντοχές τού κόμματος στις φουρτούνες τής ταξικής σύγκρουσης, του εμφύλιου κ.λπ. Σκέφτονται και το άλλο:

Ότι το ΚΚΕ επέζησε από τη διάσπαση του 1968, του 1991 και στο ενδιάμεσο (1989) από τη μαζική εγκατάλειψη του Κόμματος από τη νεολαία του. Last but not least: Την παγκόσμια κατάρρευση του 1989-1991. Είναι κι αυτά που τους κάνουν να φαντάζονται πως τα τωρινά είναι περίπου παρονυχίδες...


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Μερικές σκέψεις...

Όσον αφορά τα τελευταία που συζητάτε, για το γιατί το στρίβει έτσι το τιμόνι η ηγεσία του Περισσού. Δεν χρειάζεται να μας ενδιαφέρει. Θέλω να πω, σημασία δεν έχει τι κουβαλάει ο καθένας τους μέσα του και γιατί το κάνει. Σημασία έχει γιατί να ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά όλης της οργανωμένης αριστεράς στην Ελλάδα. Απλά, στο ΚΚΕ ο έλεγχος της εξουσίας μέσα στο κόμμα είναι πιο ασφυκτικός από οπουδήποτε αλλού.

Όσον αφορά το θέμα του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού (αν και περισσότερο αναφέρεται αυτό στο προηγούμενο ποστ). Θα διαφωνήσω Λέφτηδες. Κάπου λέτε ότι το γεγονός ότι εκφράζονται δημόσια διαφωνίες παραμερίζοντας τον ΔΣ είναι θετικό (ή κάπως έτσι). Από που και ως που ο ΔΣ απαγορεύει τη δημόσια εκφορά διαφωνιών; Να θυμίσω ότι επί Οκτωβριανής λειτουργούσαν φράξιες νόμιμα μέσα στο κόμμα; Όπως είπατε και εσείς, μέχρι το συνέδριο, όλα τα άλλα πλην καταστατικού είναι προς συζήτηση. Άρα οι δημόσιες διαφωνίες δεν παραβιάζουν κανένα ΔΣ. Ο ΔΣ είναι η υποταγή της μειοψηφίας στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Είναι η στοιχειώδης λειτουργία της πραγματικής δημοκρατίας. Απλά έχει καταστεί διαολόσταλτη έννοια, αφ΄ ενός γιατί έτσι συμφέρει τους εχθρούς της δημοκρατίας, αφ' ετέρου γιατί οι πρότυποι (υποτίθεται) εφαρμοστές του τον έχουν διαστρεβλώσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Τι να λεμε τώρα; Μια προσωρινή βλακεία του Λένιν και της τότε πλειοψηφίας στην 7η (αν δεν κάνω λάθος) ολομέλεια, αυτή περί δυνατότητας της ΚΕ να διαγράφει από μόνη της τα ίδια τα μέλη της, έμελλε να στοιχειώνει το κόμμα και το κίνημα σε όλη του τη ζωή...

Πάντως θα συνιστούσα σε όσους παρεμβαίνουν υπερασπιζόμενοι με περισσό σθένος την ηγεσία του ΚΚΕ, να γίνουν δικηγόροι, αν δεν είναι ήδη. Έχουν αξιοζήλευτη ικανότητα διαστρέβλωσης και αντιποίησης λέξεων, εννοιών, επιχειρημάτων. Φυσικά, από αυτό το συρφετό εξαιρώ τον σχολιαστή GREG, ο οποίος διατηρεί μια σοβαρότητα.

και κάτι τελευταίο. Μην ψαρώνετε Λέφτηδες (και όσοι άλλοι έχετε το κουράγιο να παρακολουθείτε με γνήσιο ενδιαφέρον). Η τακτική των τραμπούκων είναι να προκαλούν τεχνητή ένταση, οπαδικό κλίμα, αλληλοεκτόξευση χαρακτηρισμών προκειμένου να μην μπαίνει η συζήτηση στην ουσία και να μπορούν να λένε μετά σε όσους προβληματίζονται "είδατε; δεν έχει νόημα να μιλάμε μαζί τους, μόνο βρίζουν και λοιδωρούν".

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Kαντριανιώτης είπε...

Αν μπορώ να βοηθήσω σχετικά με τον ΔΣ και όπως αυτός εφαρμόζεται σαν οργανωτική δομή απο την γραφειοκρατία,θα θυμίσω πως ο Λένιν διαβλέποντας τον κίνδυνο απο τα αδιέξοδα και τις παραμορφώσεις που προκαλεί,τον είχε αντικαταστήσει με την πλατειά δημοκρατική αρχή.
Απλά δεν πρόκαμε,όπως έλεγε ο Χαρίλαος.

Khlysty είπε...

Προς Λέφτηδες: κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση, η οποία, όμως, με κάνει να σκέφτομαι ότι τελικά έχω υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ να κατανοεί κατάστασεις και να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις. Εννοώ ότι, είτε δε στρίβει, είτε λέει "σιγά μην πάθουμε και τίποτα", δείχνει να αδυνατεί να καταλάβει ότι η τακτική της οδηγεί στον πάτο, όπως περίπου είπε και ο Σκυλλάκος. Ακόμα χειρότερα, και στις δύο περιπτώσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει διάσπαση (διαγράφές ή αποχωρήσεις), δηλαδή, και πάλι θα συμβεί αυτό που θεωρητικά απεύχεται (αφού θα προκαλέσει νέα συρρίκνωση του κόμματος). Με κίνδυνο να χαρκτηριστώ βλάσφημος, θα έλεγα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ έχει μπει σε mode TINA και ότι τελικά θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά απ' όση ενδέχεται να έχει υπολογίσει. Άρα, στην τελική ανάλυση, αποδεικνύονται βλάκες.

Προς Μάρκομ: σύντροφε, θεωρώ ότι περιγράφεις τον ΔΣ στην ιδανική του έκφανση. Νομίζω ότι ο ΔΣ δεν είναι τίποτε άλλο από μια "ντρίπλα" της νομενκλατούρας για τη διατήρηση του στάτους κβο...

Ανώνυμος είπε...

Να συμφωνήσω με το σύντροφο ναρκόμ ως προς το Γκρίsha . Αποτελεί φωτεινή εξαίρεση

Γιάκοβ

ΕΟΣ είπε...

Μια παρατήρηση για τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό»:

Ο «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» είναι το μέσο παραγωγής επαναστατικής θεωρίας και αφορά στις σχέσεις των μαζών με την επαναστατική οργάνωση. Η θέση αυτή αφορά τον «ετεροκαθορισμό» της πρωτοπορίας, η οποία εκφράζεται από το «επαναστατικό κόμμα».

Η λενινιστική αντίληψη πως «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει και επαναστατικό κόμμα» αφορά αυτή την «εσωτερική» και οργανική σχέση του κόμματος με την θεωρία. Η φορμαλιστική αποδοχή από τον σταλινοτροτσκισμό αυτής της λενινιστικής θέσης μετέτρεψε τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» σε «καταστατικό» των κομμουνιστικών κομμάτων, αυτονόμησε την παραγωγή της «επαναστατικής θεωρίας» από το κόμμα και σημάδεψε σημάδεψε ανεξήτιλα το κομμουνιστικό κίνημα.

Οδήγησε πρακτικά στην υποτίμηση της οργανικής σχέσης ανάμεσα στην πολιτική πρακτική και την θεωρία και άνοιξε τον δρόμο για την κυριαρχία αστικών αντιλήψεων για την παραγωγή της θεωρίας και κατά συνέπεια για τα ζητήματα της επαναστατικής οργάνωσης.

Ο ρόλος του κόμματος ως πρωτοπορίας (το «μέσο» δηλαδή που «κατέχει» την επαναστατική θεωρία) θεωρήθηκε δεδομένος - έξω και πάνω από την ταξική πάλη - και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός εκφυλίστηκε σε ένα αποστεωμένο σύνολο κανόνων εσωτερικής λειτουργίας (αυτοπροσδιορισμός της πρωτοπορίας).

Στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, οι αντιλήψεις αυτές τέθηκαν σε αμφισβήτηση μόνο κάποιες στιγμές, αλλά ηττήθηκαν πολύ σύντομα: Για πρώτη φορά από τον Λένιν, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην διαπάλη που αναπτύχθηκε για το ρόλο των συνδικάτων. Τέθηκαν ξανά κατά την διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα, και αργότερα από κάποιες εκδοχές του ευρωκομουνισμού. Ψήγματα μπορεί να βρει κανείς στο επίπεδο της κινηματικής πρακτικής που συγκλίνουν προς μια τέτοια αμφισβήτηση, όπως στο Μάη του 68, αλλά και σήμερα στους Ζαπατίστες.

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Ολιγον μπερδεμένη υπόθεση.
Συγγνώμη οταν καποιος αυτοβουλως γίνεται μέλος ενος κόμματος, ασφαλώς ξέρει και σε ποιο κομμα επελεξε να ενταχθει.

Τώρα οτι το ΚΚΕ ηταν πάντα ενα κομμα με αυστηρή οργανωτικη γραμμη και με αποδεδειγμενη κομματικη πειθαρχία , δε χρειάζεται να ειναι κανεις και ο πληρως ενημερωμένος πολίτης, για να ειναι γνωστης αυτών των χαρακτηριστικων.

Ετσι, οταν η ηγεσία του κόμματος, εν οψει συνεδριου, υποστηρίζει οτι τα μέλη μπορουν να ασκουν κριτική συμφωνώντας ομως με τη στρατηγικη του κόμματος, που

εν ολιγοις ειναι ο τροπος για την επιτευξη του τελικου επιδιωκόμενου στόχου.

Αν ομως κάποια μέλη διαφωνουν με αυτό, θα μπορουσε κανεις να πει,(με κάποια κυνικότητα

ενταξει "τι γυρευετε λοιπόν εδω;"

Ομως, οι συμφωνουντες για τον τελικο στοχο, αλλά διαφωνουν με τις επιλογές της ηγεσίας για τον τροπο που εχει επιλεγει, π.χ. για τις εκάστοτε πολιτικες συμμαχίες, για τον τροπο της οργανωτικης εσωκομματικης δημοκρατικης
λειτουργίας, για τη μέθοδο που ακολουθειται στην κοινοβουλευτικη εκπροσώπηση, ενδεχομένως και για προσωπα που δεν τα θεωρουν κατάλληλα για να εκπροσωπουν το κομμα

και πολλά αλλα σχετικά θέματα

ειναι ελευθερα να κάνουν την κριτική τους για να προσθετουν μια αλλη ανανεωμένη σκέψη και ισως με κριτήρια διαφορετικά απο τα ως σήμερα επικρατουντα.

υγ.
Σε ο,τι αφορά την Αλέκα θα μπορουσε κανεις βάσιμα να τη θεωρήσει ως μια απο τις καλύτερα "πολιτικά-εγγραματες" ελληνιδες πολιτικους. (-;

Ανώνυμος είπε...

Λεφτηδες,
πολυ θα ηθελα να πιστεψω οτι η διαφωνια σας με το ΚΚΕ εστιαζεται σε οργανωτικα θεματα ,στην σωστη ή οχι εφαρμογη του ΔΣ, στην επιλογη των συνεδρων απο την ΚΕ ,στις απαντησεις στελεχων μεσω του Ρ σε καποιους διαφωνουντες, στην ελλειψη δημοκρατικοτητας του ΚΚΕ, στη λαθος τακτικη του κλπ.Εχω την αισθηση ομως οτι αυτα αναφερονται προσχηματικα.Οταν λετε οτι το ΚΚΕ ειναι ντροπη για την ιδεα του Κομμουνισμου, οταν λιγο πολυ χαρακτηριζετε την ηγεσια του προδοτικη, οταν απαξιωνετε το συνολο των μελων του που υπερψηφισε τις Θεσεις με πανω απο 95% αποκαλωντας τους ζομπι με κολλημενη τσιχλα στον εγκεφαλο οταν χρησιμοποιειτε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ το Μπογιοπουλο οπως σας συμφερει αποκαλυπτετε οτι το προβλημα σας δεν ειναι αυτο.Κοινως για να μη χρησιμοποιησω θεωρητικα σχηματα και τσιτατα (και μου βαλεις και χερι οπως εκανες με την ''συγκεκριμενη αναλυση της...")θα το σας το πω με μια λαικη ρηση:Οποιος δε θελει να ζυμωσει 10 μερες κοσκινιζει. Η διαφωνια σας κυριως ειναι στη στρατηγικη του,στρατηγικη που δεν γεννηθηκε ενα πρωι στο μυαλο της Αλεκας ή του Γοντικα ,δεν ηταν αποτελεσμα μονο της μελετης σε θεωρητικο επιπεδο των εξελιξεων στην Ελλαδα και διεθνως, του χαρακτηρα της κρισης και της εποχης περασματος στο Σοσιαλισμο αλλα για την χαραξη της παρθηκε υποψιν η πειρα του Κομματος απο την καθημερινη παλη στο Κινημα απο τους μικρους και μεγαλους αγωνες απο την ιδια την Ταξικη Παλη.Ετσι οπως πρεπει να κανει ενα πραγματικο ΚΚ. Ειλικρινα δεν εχω καταλαβει πια Αριστερα υποστηριζετε οταν πατατε οχι σε 2 αλλα σε 15 βαρκες. Ωριμη η αποδεσμευση απο την ΕΕ των υπηρετων του κεφαλαιου ?Ναι μεν αλλα να δουμε και τι ψαρια θα πιασει η κυβερνηση της αριστερας(και του Καμμενου ω ναι) και βλεπουμε. Λες και δεν ξερουμε, δεν ειδαμε τι ψαρια επιασαν παρομοιες κυβερνησεις στην Ευρωπη που οδηγηθηκαν τα ΚΚ που συμμετειχαν και το σημαντικοτερο σε τι εκφυλισμο οδηγησαν το ιδιο το Λαικο Κινημα.Με τους ανθρωπους της εργασιας στην εξουσια;Βεβαιως το γραφετε και στην ταυτοτητα του μπλογκ αλλα οχι με το σεχταριστικο ΚΚΕ που μιλαει για Λαικη Εξουσια και τα μελη του αλωνιζουν τα εργοστασια και τους χωρους δουλειας.Ναι ομως στο καλεσμα υπερψηφισης του Συριζα (του ΕΕ και ξερο ψωμι) στις τελευταιες εκλογες.Πολυ θολουρα και ουσια μηδεν.Με αυτο το τροπο επιβεβαιωνετε αθελα σας την Αλεκα που ειπε οτι δεν μπορεις να κανεις ουσιαστικη κριτικη αν διαφωνεις με τη στρατηγικη.Επικρατει η διαφωνια σου.
Τι να πω, ισως να ειναι και θεμα αντιληψης αλλα αυτα καταλαβαινω εγω.

Гриша

YΓ. Μαθηματα Δημοκρατικου Συγκεντρωτισμου κι οι ΕΟΣιτες;
Ελεος!Ημαρτον που λεει και ο αλλος!

Μάρκομ Ξ είπε...

Αν δεν αρχίσουμε κάποια στιγμή να σκεφτόμαστε τις έννοιες στην πραγματική τους διάσταση (αυτό που ονομάζεις ιδανική έκφανση) δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουμε τα πράγματα. Άλλωστε και η αταξική κοινωνία ονομάζεται ουτοπία κατά κάποιους...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

Τα του καίσαρος τω καίσαρι σ/φε Γιάκοβ... και πολλούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς!

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Παλαμήδης είπε...

Είναι μια μεγάλη επιτυχία του ΚΚΕ, που οφείλεται στην συντάυτισή του με την Αριστερά, το προοδευτικό κίνημα σε περιόδους όπως αυτές του ΕΑΜ και της ΕΔΑ που τώρα τις απαρνιέται, που αντί να απολογείται αυτό για τα πεπραγμένα στην ΕΣΣΔ μπορεί να εγκαλεί τους άλλους. Η κομμουνιστική παρακαταθήκη στην Ιταλία ξοδεύτηκε για να κάνει τον Μπερτινότι πρόεδρο της βουλής, ενώ στην Ελλάδα για να αυτοεπιβεβαιωθούν οι ηγετικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΝΑΡ, γι αυτό και τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφτιαξε ο Αλαβάνος και τον έσωσε ο Τσίπρας που οσμίστηκε το σύνθημα για αριστερή κυβέρνηση. Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ στην τελευταία δεκαετία σπαταλήθηκε θεωρητικά στην αποκατάσταση του σταλινισμού, που -γιατί να το αρνηθούμε- είναι ένα ολοκληρωτικό και εξουσιαστικό πολιτικό ρεύμα. Σε πρακτικό επίπεδο στην θεμελίωση ενός τριτοπεριοδικού κόμματος, μιας στρατηγικής που απέτυχε σε όλες τις χώρες και κυρίως στο Γερμανικό ΚΚ που δοξάζουν τα θεωρητικά όργανα του ΚΚΕ.

Η καλύτερη κριτική, αγαπητοί ΚΚΕδες γίνεται από συνεπείς στην σκέψη τους, αλλά αντιπάλους, ιδεολογικούς και θεωρητικούς. Εκεί πρέπει να δοκιμάζεις την άποψή σου και όχι σε ψευτοδημοκρατικό διάλογο με αυτούς που συμφωνείς ήδη. Διάλογο κάνεις με αυτόν που διαφωνείς! Αν η κολοσιαία αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν σας ταρακουνάει, όπως και η παταγώδης αποτυχία σας να βρείτε κόσμο εν μέσω μιας καπιταλιστικής κρίσης, αναρωτιέμαι πόσο η "κριτική" -και η ολοκληρωτικού τύπου "αυτοκριτική" που την συνοδεύει- θα σας σώσει.

Μάρκομ Ξ είπε...

Περιεκτικός και σωστός ο παίκτης Παλαμήδης...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

Τα μέλη που ανέχονται τέτοια μνημειωδώς αμόρφωτα ρήματα όπως το
"δεν μπορεις να κανεις ουσιαστικη κριτικη αν διαφωνεις με τη στρατηγικη" !!!,
καλό είναι να επανέλθουν σε βασικά αναγνώσματα περί της διαλεκτικής και στο
"θέση - αντίθεση - σύνθεση"

Έκτός πάλι, εάν θεωρούν ότι βρήκαν ήδη την μαγική σύνθεση, και επομένως η διαλεκτική έχει τελειώσει.
Καληνύχτα, κι έφεξε

Ανώνυμος είπε...

"...Με κίνδυνο να χαρκτηριστώ βλάσφημος, θα έλεγα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ έχει μπει σε mode TINA και ότι τελικά θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά απ' όση ενδέχεται να έχει υπολογίσει. Άρα, στην τελική ανάλυση, αποδεικνύονται βλάκες..." λέει ο Khlysty
Σύμφωνα με τον Τσιπόλα, βλάκας ορίζεται αυτός που χωρίς κανένα όφελος για τον εαυτό του και για τους άλλους, προξενεί με τις πράξεις του ζημιά σ όλους.
Προξενούν ζημιά; Έχουν ωστόσο προσωπικό όφελος; Δεν έχουν;
Είναι λοιπόν βλάκες;
Ας απαντήσει ο καθένας μέσα του.
Προσωπικά θεωρώ εξ ίσου επικίνδυνο με τον βλάκα, τον παρτάκια. Το εγωμανή. Τον πουτάνα να γίνουν όλα, εγώ να βγώ κερδισμένος.

"...Η διαφωνια σας κυριως ειναι στη στρατηγικη του,στρατηγικη που δεν γεννηθηκε ενα πρωι στο μυαλο της Αλεκας ή του Γοντικα ,δεν ηταν αποτελεσμα μονο της μελετης σε θεωρητικο επιπεδο των εξελιξεων στην Ελλαδα και διεθνως, του χαρακτηρα της κρισης και της εποχης περασματος στο Σοσιαλισμο αλλα για την χαραξη της παρθηκε υποψιν η πειρα του Κομματος απο την καθημερινη παλη στο Κινημα απο τους μικρους και μεγαλους αγωνες απο την ιδια την Ταξικη Παλη.Ετσι οπως πρεπει να κανει ενα πραγματικο ΚΚ..." λέει ο Greg.
Εγώ έχω κάποιες απορίες και κάποιες ενστάσεις.
Πόσοι απ τους 100-200 που λέει ο λέφτ ή δεν ξέρω πόσοι κάνουν κουμάντο είναι άτομα (κάποιας ηλικίας βέβαια), που πέρασαν από εξορίες, καταδίκες, εμφυλίους, διώξεις στη χούντα έστω;
Διότι αν μιλάμε για άτομα που ανδρώθηκαν (ή γυναικώθηκαν στην περίπτωση των γυναικών, ε;) στο κόμμα απ τη μεταπολίτευση και μετά, ή εισικότερα απ το 81 και μετά, ε, εδώ έχουμε πρόβλημα.
Δεν έχουν τον τρόπο σκέψης του αγωνιστή που διώχτηκε, βασανίστηκε, καταστράφηκε οικονομικά, προδόθηκε ακόμα και από συντρόφους, ξέρει τι θα πεί δικτατορία, έπαιξε ξύλο με μπάτσους και φασίστες κι ένα σωρό άλλα. Αντιθέτως, ανάλωσε την ενέργειά του στις αφισοκολλήσεις, στις καταγγελίες για τον κόσμο που του έκλεβε τότε το πασοκ, στο να πείσει τους αφελείς πως η πασοκική δανεική ευμάρεια δεν θα μας βγεί σε καλό και στο να κρατήσει ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού όταν το 89-90 κατέρευσαν όλα. Και σ αυτό το τελευταίο, τους βγάζω το καπελο.
Από κει και πέρα όμως, άλλαξαν πολλά. Ακόμα κι ο καπιταλισμός την έκανε με μικρά πηδηματάκια προς χώρες εξωτικές.
Παρ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα οι μέθοδες (καλό αυτό ε;) πάλης, παραμενουν οι ίδιες.
Πόσοι βλέπουν λοιπόν την κοινοβουλευτική χούντα που εγκαταστάθηκε; Με τη πείρα διώξεων; Καλό αυτό με τα ευρωπαϊκά κομμ. κόμματα, αλλά ας μου απαντήσει κάποιος.
Κι εδώ που παρέμεινε αυθεντικό τι άλλαξε; Συστρατεύτηκαν στις τάξεις του της γης οι κολασμένοι;
Πως είναι δυνατόν σε τέτοια κατάσταση οικονομική, αυταρχική, ξεπουλήματος της χώρας, καταστροφήε του μέλλοντος των παιδιών μας ένα αυθεντικό κομμουνιστικό και σίγουρα με την πλευρά όλων αυτών που το υπόκεινται να μην αυξάνει την δύναμή του, αντιθέτως να συρρικνώνεται, να πολλαπλασιάζονται οι ναζί και να μην ιδρώνει τ αυτί κανενός μεγαλοκουκουέ;
Στο όνομα του να κρατήσουμε την αυθεντικότητά μας; Αν την ξέρουμε και ποιά ειν αυτή.
Γιατί εγώ νόμιζα πως ήτανε η χώρα κι οι κάτοικοί της.
Τουλάχιστον έτσι τόβλεπε ο Άρης.
Σήμερα τι θάλεγε αυτός;

mbiker



Ανώνυμος είπε...

mbiker

Θα σου πω για την Αλεκα που το ξερω σιγουρα. Υπεστη διωξεις την περιοδο της χουντας και ουκ ολιγες φορες συρθηκε στην ασφαλεια.Μη μπαινεις ομως στη λογικη των αγωνιστικων ενσημων.Νομιζω οτι παρεξηγησες αυτο ειπα για την πειρα της ταξικης παλης και πως αυτη συνδεεται με τη στρατηγικη του ΚΚΕ.
Ποιος σου ειπε οτι για την εκλογικη συρρικνωση δεν ιδρωσε το αυτι κανενος;Για δες ομως και μια αλλη πλευρα.Μονο με τη καλπη μετριεται η επιρροη ενος κομματος ποσο μαλλον ενος κομμουνιστικου στην κοινωνια;Η προσπαθεια που κανει το ΠΑΜΕ για την ανασυνταξη του εργατικου κινηματος και η συσπειρωση γυρω απο αυτο ευρυτερων ανθρωπων ανεξαρτητα κομματικης προτιμησης την προσπερνας;To εικοσιφευγα% του Συριζα και η αδυναμια του (μη πω επιλογη του) να κινητοποιησει αυτο το κοσμο απ την αλλη σου λεει κατι;

Гриша

LeftG700 είπε...

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ


Επειδή γράφω πυρετωδώς τον χαιρετισμό μας ;-) προς το 19ο Συνέδριο, σουμάρω σε ένα σχόλιο κάποιες σύντομες παρατηρήσεις σε σχόλια που δεν έχουν απαντηθεί.

@Μάρκομ Ξ: Μίλησα για άρση τού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού φορώντας τα παπούτσια τού ΚΚΕ, δηλαδή ακολουθώντας τη δική του αντίληψη για τη συγκεκριμένη αρχή λειτουργίας.

@Khlysty: Ουδέν αληθέστερον από το ότι η ηγετική ομάδα τού ΚΚΕ έχει μπει σε mode TINA! Από καιρό (χρόνια). Στο Συνέδριο θα το επικυρώσει θεωρητικοποιώντας το. Προς το παρόν φαίνεται ότι αρκεί για να επιβιώσει ως κομματικός μηχανισμός, ΑΝΣΚ που φαίνεται ότι η επίτευξή του θα έκανε ευτυχισμένη την ηγεσία. Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ‘‘μενσεβίκοι’’ τού κόμματος, εξαρτάται και από αυτού, η πολιτική είναι σαν το τανγκό: για δύο. Ας πούμε: τι θα συμβεί αν από όλη αυτή την ιστορία ξεπηδήσει ένα ΕΚΚ (Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα);;; ;-)

@Καντριανιώτη: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν μιλάς για αντικατάσταση του ΔΣ από τον Λένιν. Κάποια επεξήγηση; Πέρα από αυτό: Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Λένιν καταλάβαινε το δημοκρατικό σκέλος του ΔΣ ως ανεμπόδιστο διάλογο και διαπάλη μέσα στο κόμμα. Στα χρόνια του, αν ήμαστε μπολσεβίκοι και μέλη τής ΚΕ, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να πάρουμε το λόγο σε κάποια συνεδρίασή της και να πούμε: «Με όλο το συμπάθιο, σύντροφο Λένιν, τα όσα είπες στην εισήγησή σου μας φαίνονται μαλακίες!». Στη χειρότερη περίπτωση θα εισπράτταμε μία απάντηση από τον ίδιο του τύπου: «Νεαροί μου, έχω περάσει πρό πολλού την ηλικία τής μαλακίας. Εσείς λιγότερο. Ίσως γι’ αυτό δεν μπορείτε να ξεκόψετε ακόμα από τις εφηβικές σας συνήθειες!».

@ΕΟΣ: Ορισμένα σημεία μου δημιουργούν απορίες και δεν συμφωνώ καθόλου. Τι θα πει «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στην επαναστατική θεωρία». Δηλαδή, αν εγώ είμαι ένας απλός μεταπτυχιακός κι εσείς έχετε 45 ντοκτορά θα μου πείτε «σκάσε, άκου και μάθαινε!»; Έτσι θα προχωρήσει η θεωρία. Εγώ ξέρω ότι η θεωρία προχωράει όταν ο οποιοσδήποτε έχει το ελεύθερο να πει: «Κύριοι, λέτε μαλακίες! Και όμως γυρίζει!». Ένα άλλο: στο μυαλό μου, ο ΔΣ είναι μια αρχή λειτουργίας ΚΚ που προετοιμάζεται για την επανάσταση (εφαρμόζεται εν μέρει και στα αστικά κόμματα, φυσικά για τελείως άλλους λόγους). Αφήνοντας απ’ έξω το τεράστιο «επαναστατικό ζήτημα» στις σημερινές συνθήκες μιας χώρας με εδραιωμένο καπιταλισμό σήμερα, το πρόβλημα που βλέπουμε εμείς δεν είναι η μετατροπή του σε «καταστατική αρχή από τους σταλινοτροτσκιστές» (δεν μπαίνω σ’ αυτή την κουβέντα), αλλά στο ότι ο εφαρμοζόμενος στο ΚΚΕ ΔΣ είναι ένα τερατώδες εξάμβλωμα αυτής τής αρχής.

@Ένη: Ίσως έγραψες με ‘‘αυτόματη γραφή’’ και δεν είσαι απολύτως κατανοητή, από εμένα τουλάχιστον. Να πω μόνο ένα: όποιος λειτουργεί με την τερατώδη λογική «μόνο όποιος συμφωνεί μπορεί να ασκήσει εποικοδομητική κριτική» θα πετύχει το σκοπό του όταν βγάλει ο ήλιος …κέρατα! Ακόμα κι αν ο επιδιωκόμενος σκοπός του είναι η επιτομή τού Καλού!

(Συνεχίζω αργότερα με τους υπόλοιπους. Πρέπει να φάω και κάποια στιγμή! :-) )


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Παλαμηδη,
Συνειδητα προσπερνας οσα δικαιωματα αναγκαστηκαν οι αστικες δυτικες κυβερνησεις να παραχωρησουν στους λαους τους κατω και απο την πιεση των κατακτησεων του υπαρκτου σοσιαλισμου.Συνειδητα αποφευγεις να μιλησεις για προβληματα οπως η ανεργια, η υγεια, η παιδεια που ειχε ξεκινησει να λυνει η Σοβιετικη εξουσια ηδη απο τη δεκαετια του 30.Θεματα που σημερα ουτε με το λυχναρι του Αλαντιν στα πλαισια αυτου του συστηματος φαινεται να μπορουν να αντιμετωπιστουν.Για την πορεια οικοδομησης του Σοσιαλισμου στις χωρες αυτες με επικεντρο τη Σ.Ενωση και για τα αιτια της ανατροπης του εχει κανει μελετες το ΚΚΕ και εχει καταληξει σε συγκεκριμενα συμπερασματα.

Гриша

LeftG700 είπε...

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (συνεχεια)


@Greg (Гриша): Στο βαθμό που θα συνεχίσεις να μας διαβάζεις ή και να συνομιλείς μαζί μας, θα έχεις όλες τις ευκαιρίες τού κόσμου να καταλάβεις ποιες είναι οι διαφωνίες μας με το ΚΚΕ και να βγάλεις πόρισμα αν μιλάμε προσχηματικά ή όχι. Περιορίζομαι να διευκρινίσω το εξής:

Σε καμία περίπτωση δεν βγάλαμε κανέναν προδότη, ούτε και υπονοούσαμε κάτι τέτοιο! Δεν βλέπουμε τα πράγματα με αυτό το πρίσμα, της προδοσίας. Όσο για το ότι αποκαλέσαμε «ντροπές τού κομμουνιστικού κινήματος» την ηγεσία τού ΚΚΕ, μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα. Τι έχουμε εμείς στο μυαλό μας ως ντροπές, ξέρεις; Να σου πω με μερικά παραδείγματα:

1) Αρχίζοντας από τις αφεντομουτσουνάρες μας: Θα ήμαστε εμείς ντροπές τού αριστερού κινήματος αν στην έπεφτε άγρια κάποιος εδώ (δεν εννοώ τους τακτικούς σχολιαστές, όπως είδες σε ξεχωρίσανε, ακόμα και ο Μάρκομ Ξ που στην είχε βγει κάπως) και σε αφήναμε απροστάτευτο, με αποτέλεσμα είτε να αισθάνεσαι σαν αποδιοπομπαίος τράγος, είτε να φύγεις τρέχοντας, στην ουσία διωγμένος, παρά τις προθέσεις σου να κάνεις διάλογο.

2) Χαρακτηρίσαμε ντροπή αυτό που έγινε στην Ικαρία, στις νομαρχιακές εκλογές (βλέπε ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ. ΕΓΓΡΑΦΗ #34, ΔΕΥΤΕΡΑ, 15.ΧΙ.2010).

3) Χαρακτηρίσαμε στίγμα (πόσο απέχει από το ντροπή;) τον μεθοδευμένο αποκλεισμό τού Κουβέλη από το Συνέδριο του ΣΥΝ, το καλοκαίρι τού 2010 (βλέπε ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ. ΕΓΓΡΑΦΗ #14, ΣΑΒΒΑΤΟ, 22.V.2010).

4) Χαρακτηρίζουμε ντροπές τού κομμουνιστικού κινήματος τους διαχειριστές τού Redfly Planet που μας απαγορεύουν το δικαίωμα να σχολιάζουμε με μοναδική αιτία τη διαφορετική πολιτική άποψή μας και τη διαχειρίστρια του, καθώς και τη διαχειρίστρια του Disdaimona που έδειξε την ίδια ‘‘δημοκρατικότητα’’, χωρίς καν να μας απαντήσει για ποιο λόγο μάς έκοψε.

5) Χαρακτηρίζουμε ντροπές τού κομμουνιστικού κινήματος τους ‘‘μάγκες’’ Κουκουέδες που έρχονταν για κάποιο διάστημα εδώ μόνο και μόνο για να βρίσουν ή να μας αποκαλέσουν πράκτορες.

6) Χαρακτηρίζουμε ντροπές εκείνους που τους ενθάρρυναν και καμάρωναν μάλιστα γι’ αυτό, εκ των οποίων ένας είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλούς λούμπεν Κουκουέδες, αν και ο ίδιος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου...

Έτσι το εννοούσαμε λοιπόν αυτό που είπαμε. Τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο. Σκέψου ποιοι πρέπει να ντρέπονται. Αυτοί που καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές ή εμείς που τους καταγγέλλουμε...

@Παλαμήδη: Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται λίγο προβληματικό να πετάξουμε όλη την τριτοδιεθνιστική, χωρίς να τη βάζουμε στα πλαίσια της εποχής της και παραβλέποντας ότι όσο έργο της είναι η γραμμή τού σοσιαλφασισμού, άλλο τόσο έργο της είναι και τα αντιφασιστικά μέτωπα. Τηρουμένων τών αναλογιών, το ίδιο ισχύει και για την περίοδο Στάλιν. Βεβαίως και ήταν μία περίοδος θριάμβου τού ολοκληρωτισμού. Όμως, νομίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η περίοδος του Στάλιν μάς είναι γνωστή κυρίως μέσα από ψυχροπολεμικές προπαγανδιστικές αφηγήσεις καθώς, και κυρίως, το γεγονός ότι οι μεγάλες κοινωνικοικονομικές ρήξεις (κοινωνικές επαναστάσεις) εμπεριείχαν πάντα βία και καταπίεση. Τι θέλω να πω; Εντάξει, αλλά να μη φορτώσουμε στον Στάλιν ακόμα και τις καρατομήσεις τής Γαλλικής Επανάστασης κατά την περίοδο της Τρομοκρατίας!

@Ανώνυμο (Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013 9:25:00 π.μ.): Αφού ανανεώσω την παράκλησή μου για ένα σταθερό ψευδώνυμο, να πω ότι είσαι μάλλον επιεικής όταν κάνεις λόγο για αγραμματοσύνη. Επαναλαμβάνω πρόκειται για ασύλληπτη και τερατώδη διαστρέβλωση.

@mbiker: «[...] να κρατήσει ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού όταν το 89-90 κατέρευσαν όλα. Και σ αυτό το τελευταίο, τους βγάζω το καπελο.»

Σωστός. Ακόμα κι αν ποτέ δεν κατάλαβαν ότι το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει κι ότι η Ιστορία δεν προχωράει με καρμπόν, σ’ εκείνη την περίοδο ήταν πολλαπλώς χρήσιμο που δεν υπέστειλαν τη σημαία.


Τα λέμε

Kαντριανιώτης είπε...

O Λένιν στο 'τι να κάνουμε'προτείνει μια άλλη θεμελιακή οργανωτική αρχή,και υπο ποιές προυποθέσεις την θεωρουσε εφαρμόσημη.
Το σχετικό απόσπασμα.
'Ο καθένας,νομίζουμε,θα συμφωνήσει ότι η πλατιά δημοκρατική αρχή προυποθέτει τους δυο παρακάτω αναγκαίους όρους:1.την πλήρη δημοσιότητα και 2.την αιρετότητα σε όλα τα λειτουργήματα.Θα ήταν γελοίο να μιλάμε για δημοκρατία χωρίς την δημοσιότητα,και μάλιστα τέτοια δημοσιότητα που δεν θα περιοριζόταν στα μέλη της οργάνωσης,όλα γίνονται δημόσια,ακόμη και οι εργασίες του συνεδρίου του κόμματος.
Στις χώρες που υπάρχει πολιτική ελευθερία ο όρος αυτός είναι αυτονόητος'.

(Λενιν,Τι να κάνουμε,Απαντα τ.6,σσ.140-141)

Αυτή είναι η δημοκρατική αρχή οργάνωσης ενός κόμματος που έχει στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό,όπως τον αντιλαμβανόταν ο Λένιν.
Μοναδική προυπόθεση για την καθιέρωσή της θεωρεί την πολιτική ελευθερία,σε αντίθεση με την ανελευθερία ενός καθεστώτος,όπως η τσαρική Ρωσία.
Δικαιολογούσε δηλαδή τον 'συγκεντρωτισμό'μόνο σε συνθήκες παρανομίας του κόμματος,ως συνωμοτική μυστική οργάνωση στηριγμένη στον συγκεντρωτισμό(που τότε δεν τον έλεγαν 'δημοκρατικό').
Σε συνθήκες νομιμότητας ενός κ.κ.,ο 'δημοκρατικός συγκεντρωτισμός'όχι μόνον δεν είναι απαραίτητος,αλλά η διατηρησή του δημιουργεί τερατογενέσεις.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτή η οργανωτική δομή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εξαφάνιση των κ.κ και του κκε συμπεριλαμβανομένου βεβαίως.

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Ευχαριστώ πολύ για τις (πλούσιες) διευκρινίσεις και τη βιβλιογραφική τεκμηρίωση!

Εκείνο που με μπέρδεψε ήταν στο πρώτο σου σχόλιο ήταν η λέξη αντικατάσταση. Μου οδήγησε τη σκέψη προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης, της αλλαγής γνώμης. Αυτά που έγραψες τώρα τα ξέρω (ως αντίληψη, όχι το συγκεκριμένο απόσπασμα, δεν έχω τα Άπαντα). Από ένα σχετικό κείμενο του Λένιν που υπάρχει στο νετ (νομίζω στο marxists.org), θυμάμαι πολύ καλά να λέει ότι ανάλογα με τις συνθήκες η ένταση που υπάρχει πάντα μεταξύ δημοκρατίας και συγκεντρωτισμού γέρνει προς το ένα ή το άλλο σκέλος τής διαλεκτικής σχέσης τους.

Ευχαριστώ και πάλι και καλό βράδυ.


Τα λέμε

Kαντριανιώτης είπε...

Δικαιολογημένα μπερδεύτηκες,ο όρος αντικατάσταση που χρησιμοποίησα δεν ήταν ο σωστός.
Με τιμή
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Greg
"...To εικοσιφευγα% του Συριζα και η αδυναμια του (μη πω επιλογη του) να κινητοποιησει αυτο το κοσμο απ την αλλη σου λεει κατι;"

Όσο καθίκια είναι αυτοί, άλλο τόσο είναι κι οι άλλοι. Το ΠΑΜΕ επανειλημμένα καλέστηκε να μην φεύγει απ τους χώρους κατάληξης των διαδηλώσεων. Εμένα μούδινε την εντύπωση πως προσπαθούσε ακριβώς αυτό, το να μην γίνει κανένα "λάθος" και κινητοποιθηθεί ο κόσμος.
Μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης (θέλοντας και μη, αφού συμμετείχα και σε διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και σε διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ), μετά λύπης μου κατέληξα στο συμπέρασμα πως και οι μεν και οι δε, κρατούσαν τον κόσμο σε φρένο.
Μια ελπίδα ν αλλάξει κάτι λόγω κυρίως της οργής και του συναισθήματος του κόσμου ήταν στις εκλογές του μαϊου. Αν ανακοινώνονταν μια πιθανότητα (για ανακοίνωση μιλάω, ε;) συνεργασίας σε ελάχιστα κοινά σημεία για σχηματισμό κυβέρνησης και η δυναμική και τα ποσοσά και η ψυχολογία του κόσμου θάταν άλλα.
Αντ αυτού οι μαλακίες των σοφών εκ του περισσού, φρόντισαν να κυριαρχήσει η απογοήτευση κι η μεμψιμοιρία.
Τώρα; το σύστημα είχε και έχει όλο το χρόνο να αγοράσει τους πάντες στον συριζα.
Καλά κρασά...

mbiker

Ανώνυμος είπε...

mbiker

Ευτυχως υπαρχει το παραδειγμα του Νοεμβρη που αν θυμασαι παρα την κυβερνητικη επιχειρηση κρατικης βιας και εν μεσω καταρρακτωδους βροχης το ΠΑΜΕ καταφερε να ανασυνταχτει και να λειτουργησει καταλυτικα ωστε αρκετος κοσμος και περαν του ιδιου του ΠΑΜΕ να παραμεινει στο συνταγμα και να διαδηλωνει μεχρι αργα το βραδυ.
Το οτι τσουβαλιαζεις ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ παρολο που οπως μου λες εχεις συμμετασχει σε διαδηλωση και των μεν και των δε,μου αφηνει ελαχιστα περιθωρια να σου πω κατι περισσοτερο.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομα. Ο Συριζα ειχε καλεσει το ΚΚΕ προεκλογικα σε συνεργασια με ενα μινιμουμ προγραμμα 5 σημειων.Αυτα τα 5 ομως σημερα τα εχει εγκαταλειψει κι αυτα μαζι με τα συνθηματα και πολλα αλλα αποδεικνυοντας οτι το συστημα οπως λες ειχε αγορασμενο προ πολλου το Συριζα και κανενα ΚΚΕ δε θα μπορουσε να παιξει το ρολο της εγγυητριας δυναμης.

Гриша

Ενη είπε...

Αριστερα Φιλαράκια

Φαινεται δεν σας αρέσει να καταλάβετε ο,τι ειπα.

Μια μονο φραση (αν και τα εξηγω παρακάτω, οχι με περισσια λογια ειναι αλήθεια), αρκει.

"Συγγνώμη οταν καποιος αυτοβουλως γίνεται μέλος ενος κόμματος, ασφαλώς ξέρει και σε ποιο κομμα επελεξε να ενταχθει."

Δηλαδή τα συνειδητα και υπευθυνα μέλη του ΚΚΕ (και ολων των ΚΚ)

δεν ξέρουν που συμμετεχουν και θέλουν να "ανατρεψουν" τη βασικη οργανωτικη λειτουργια ενος κομματος, λες και βρισκονται σε συνιστώσες, η σε καποιες τάσεις εντος του κομματος ;;;;

Μπορουν ομως "απο μέσα" να δώσουν τη νεα πνοη, αλλιως "τι γυρευουν εκει;"

υγ. Τα Απαντα του Λενιν, βρισκονται στη δικια μου βιβλιοθηκη. (-;







Μάρκομ Ξ είπε...

1ον, ο κόσμος που κατεβαίνει στις απεργίες που συγκαλεί η ΓΣΕΕ, δεν σημαίνει ότι επικροτεί την πολιτική Παναγόπουλου. Ο κόσμος κατεβαίνει σε απεργία γιατί θέλει να απεργήσει.

2ον, το πως το ΠΑΜΕ κατάφερε όπως λες να κρατήσει τον κόσμο που δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση με το ΠΑΜΕ (τον ίδιο κόσμο που εσύ σε άλλη ανάρτηση κατηγορούσες ότι μοίραζε φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν μπορώ να το καταλάβω. Μην ψάχνεις παντού το "παντοδύναμο" κόμμα. Απλά, σε εκείνη τη συγκυρία τόσο οι ΠΑΜίτες, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος επέμεινε και έμεινε για κάποια ώρα Σύνταγμα και μάλιστα όλοι μαζί στο ίδιο σημείο. Αυτό ήταν πολύ θετικό.

3ον, Ποια από τα 5 σημεία έχει εγκαταλείψει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρεις τι απέγινε με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του Μνημονίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Λαφαζάνη τάχτηκε υπέρ, αλλά οι υπόλοιποι δεν την έφεραν καν σε ψηφοφορία, με κάτι αστείες δικαιολογίες. Ξέρεις τι απέγινε με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Το ΚΚΕ την καταψήφισε! Ξέρεις τι απέγινε με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Στρατούλη την υπερψήφισε επί της αρχής και μάλιστα διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει στο ίδιο σακί το ΚΚΕ με τους κυβερνητικούς για την καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ξαναρωτάω λοιπόν, από που αποδεικνύεται η ασυνέπεια λόγων και έργων του ΣΥΡΙΖΑ;

4ον, Ας υποθέσουμε, ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να εμπιστευτεί εξ αρχής τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεμιτόν. Βγαίνει λοιπόν και λέει (το ΚΚΕ). "Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, η οποία μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα κάνει 1, 2, 3, 4 πράγματα. Αν δεν τα κάνει, μομφή και ρίξιμο." Τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση; Το ΚΚΕ θα αποδείκνυε ότι πραγματικά θέλει να στρωθεί ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό, θα αποδείκνυε ότι μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για τη βελτίωση της ζωής του κοσμάκη, θα πίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά και ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεικνυόταν απάτη θα θριάμβευε ακόμα περισσότερο η πολιτική του (του ΚΚΕ). Στην περίπτωση δε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνυόταν απάτη, θα είχαμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και άντε μετά να ρίξει οποιοδήποτε σύστημα, οποιαδήποτε αστική τάξη μια τέτοια κυβέρνηση. Και οι πέτρες θα σηκώνονταν να την υπερασπιστούν!

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Μάρκομ Ξ είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

5ον, Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει τον σοσιαλισμό. Τουλάχιστον όχι μόνος του. Το βασικό του πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι δεν ασχολείται συστηματικά και οργανωμένα με την καθοδήγηση και την έμπνευση του λαού. Δεν κάνει τη δουλειά του μυρμηγκιού στα συνδικάτα, στις γειτονιές. Μόνο σπασμωδικά και όταν η συγκεκριμένη τοπική οργάνωση έχει κέφια. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αριστεράς πλην ΚΚΕ στην Ελλάδα.

6ον, Ξέρεις ποιο είναι το βασικό πρόβλημα του ΚΚΕ; Ψάχνει για ακόλουθους και οπαδούς. Δεν παίζει τον ρόλο του καθοδηγητή, αλλά του βοσκού. Γι αυτό το ΠΑΜΕ φθίνει, γι αυτό οι οργανώσεις του ΚΚΕ χάνουν κόσμο, γι αυτό ο κόσμος που μένει όλο και περισσότερο περιορίζεται στον ρόλο του λαβαροφόρου και του υπερψηφίζων της εισήγησης. Γι αυτό έχασε τη μισή εκλογική του δύναμη και γι αυτό αναγκάζεται η ηγεσία του να παίρνει όλο και πιο αριστερίστικες θέσεις.

6ον, Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο, μετά από τόσα χρόνια, το ΚΚΕ να ξαναγυρνάει στη γραμμή του σοσιαλφασισμού. Είναι εκτός τόπου και χρόνου μια τέτοια γραμμή (όπως ήταν και τότε). Γιατί πολύ απλά, όσο και να μην εμπιστεύεσαι μια ηγεσία πρέπει πάντα να εμπιστεύεσαι την εργατική τάξη, ακόμα και όταν αυτή δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι εργατική τάξη. Νομίζεις ότι η πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων που στήριξαν (και στηρίζουν) τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση και συμφέρον με αυτές τις πολιτικές που χαράζει ο Περισσός; Εγώ πολύ αμφιβάλλω. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες "διορθώστε την ψήφο σας". Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες "καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν ατομικές συμβάσεις". Ούτε μπορείς δια της βίας να κλείνεις εργασιακούς χώρους την ημέρα της απεργίας, χωρίς πριν να έχεις συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους. Δεν τους μαθαίνεις τίποτα καλό έτσι. Τα μόνα συμπεράσματα που μπορούν να βγάλουν είναι είτε ότι "το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ θα κάνουν τη δουλειά για μένα" ή ότι "αυτοί μου δημιουργούν πρόβλημα".

Πολλά είπα για απόψε. Σκέψου τα αν θέλεις, άσχετα με τα κίνητρα που μπορεί να νομίζεις ότι έχει αυτός που τα γράφει.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

βιβλιοπρόταση ακριβώς πάνω στο θέμα που συζητάτε , από μια σπουδαία Ελληνίδα κομμουνίστρια .

http://www.biblionet.gr/book/152658

κ. σ.

Ανώνυμος είπε...

Μαρκομ,
Ενδιαφερουσα συζητηση ανοιξες.

1)Βεβαιως και ενα κομματι του κοσμου κατεβαινει με την ΓΣΕΕ για να απεργησει και καλα κανει οπως καλα κανει και το ΚΚΕ που αποκαλυπτει οπως οφειλει το βρωμικο εκφυλιστικο ρολο της ΓΣΕΕ και τον καλει να συστρατευτει με τις ταξικες δυναμεις για να χει αντικρυσμα η παλη του.
2)Εεεεπ σε τσακωσα.Δεν υπαρχει κανενα σχολιο μου που να μιλαω για προκυρηξεις του Συριζα και της Ανταρσυα.Δε σου αποδιδω κανενα δολο απλα προφανως δε θυμασαι καλα.Μιλησα για σημαιες του Συριζα(καμια αναφορα στην Ανταρσυα) που μοιραζοντουσαν στο υψος της οδου Μαρνης και το ειδα με τα ματια μου.Την ιδια στιγμη που στο ΠΑΜΕ δεν υπαρχουν κομματικα συνθηματα και τελευταια εχουν εκλειψει και τα αυτοαναφορικα συνθηματα για το ιδιο το ΠΑΜΕ.
Ειναι λογικο να μην καταλαβαινεις πως εγινε αυτο που περιγραφω για το Νοεμβρη.Καμια συγκυρια. Απλα αν ησουν εκει θα καταλαβαινες.Διαβασε και αυτο εδω: http://prin.gr/?p=214(στο ΠΡΙΝ παρακαλω).Δεν ετυχε,πετυχε.
3)Και τα 5 φιλε μου.Πλακα μου κανεις;http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7375671&publDate=5/4/2013 Bασω Νιερρη τη λενε κι ολα τα παιδακια κλαινε!(Κανε το κοπο να το διαβασεις ομως.Τα λεει οπως ειναι τα πραγματα)Κουμπαρηληκια με τον Καμμενο και μετα μου λες εσυ...για τις προτασεις νομου για τα υπερχρεωμενα νοικοκυρια.Δεκαδες φορες εχω ακουσει βουλευτες του ΚΚΕ να λενε οτι δε ταυτιζουν το Συριζα με την τρικομματικη.Ασε τωρα.Περι ενοτητας στη πραξη σου χω παραδειγματα...ουκ εστιν αριθμος.
4)Δεν ξερω αν σε ικανοποιησει η απαντηση μου αλλα οι τακτικισμοι που περιγραφεις ευτυχως ειναι εντελως εξω απο τη λογικη του ΚΚΕ.Καμια συμμετοχη σε κυβερνηση διαχειρισης χωρις πολιτικη ρηξης με τους επιχειρηματικους ομιλους και και σαφη θεση για αποδεσμευση απο την ΕΕ.Εντος των τειχων ουτε κυβερνηση μονομπλοκ ΚΚΕ προς οφελος των εργαζομενων.Τελεια και παυλα.Ολα τα αλλα ειναι παραμυθια και αυταπατες που τρεφει το πασοκικο κυριως κοινο τους που γαλουγηθηκε στη πελατειακη σχεση και το ρουσφετι και ακομα δεν εχει αντιληφθει οτι δεν υπαρχει επιστροφη στη προ κρισης κατασταση.
5)Συμφωνουμε απλα επετρεψε μου να αμφιβαλλω αν προκειται για αδυναμια ή συνειδητη επιλογη του λογω της αποτομης εξελιξης του σε σοσιαλδημοκρατικο κομμα.
6)Το ΠΑΜΕ οχι μονο δε φθινει αλλα αποτελει σημερα αν οχι το μοναδικο τουλαχιστον τον ισχυροτερο ταξικα προσανατολισμενο πολο στο συνδικαλιστικο κινημα.Το ΚΚΕ καλει τον κοσμο να σηκωθει απ τον καναπε να πιστεψει στη δυναμη του και με τη μαζικη του δραση να αντεπιτεθει.Σιγουρα ο δρομος που προτεινει ειναι δυσκολος.Ποιος ειπε οτι υπαρχουν ευκολες λυσεις;Oταν καλει τους εργαζομενους να γραφτουν στο σωματειο να συμμετεχουν στις συνελευσεις ,στις λαικες επιτροπες στις γειτονιες ασθανεσαι οτι ψαχνει για οπαδους;Η χειραφετηση του κοσμου το να αποκτησει αυτο που λεμε ταξικη συνειδηση ναι ειναι το κρισιμο σημειο,και αυτη η συνειδητοποιηση θα γινει στους χωρους δουλειας εκει που ο εργαζομενος βιωνει απο πρωτο χερι την βαρβαρη ολομετωπη επιθεση. Υπαρχουν πολλοι αραγε εκτος ΚΚΕ(με τα οποια λαθη και αδυναμιες του) που παλευουν σημερα με ολες τους τις δυναμεις γι αυτο το σκοπο;Για συνδεσε το τωρα αυτο και δες τη τροχοπεδη αποτελει η λογικη της αναθεσης που καλλιεργειται στο εδαφος της περιβοητης αριστερης κυβερνησης.Τελος αν κατι με ψιλοχαλασε δε θυμαμαι αν ηταν η Αλεκα που το ειπε ηταν για τον κοσμο που μας εφυγε στις εκλογες και ενα μερος του μπορει να μην επιστρεψει και ΠΟΤΕ.Αυτο μη το λες οχι γιατι δεν ειναι σοβαρο ενδεχομενο αλλα καλλιεργειται ετσι μια ηττοπαθεια και μια απογοητευση.
Ε αυτα.Εδω ειμαστε δε χανομαστε.Τι σε επιασε αδερφακι μου κι εβαλες κι εσυ χιλια δυο μαζεμενα;

Гриша


Μάρκομ Ξ είπε...

Εντάξει, δεν είπες προκηρύξεις, αλλά σημαίες, σιγά τη διαφορά. Όσο για το τι έχω δει εγώ με τα μάτια μου και τι ακούω με τα αφτιά μου..., άσ' το. Αλλά το θέμα δεν είναι να ψάχνουμε να βρούμε ποιο μέλος της μιας ή της άλλης παράταξης έκανε το τάδε ή το δείνα. Εδώ μιλάμε για κεντρικές πολιτικές επιλογές.

Όσο για τα υπόλοιπα, θα κάνω κάποια γενικά σχόλια, γιατί δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου να απαντάω πάντα ένα προς ένα.

1ον, συνεχίζω να αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα του ΠΑΜΕ. Όπως εξήγησα και παραπάνω, εκτός από τα αριθμητικά δεδομένα που μάτια έχω και τα βλέπω, υπάρχουν και τα πολιτικά δεδομένα. Με τέτοιες τακτικές δεν κερδίζεις συνειδήσεις, κερδίζεις ακόλουθους. Πόσοι από αυτούς που συμμετέχουν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ κάνουν δουλειά στα συνδικάτα; Και όταν λέω δουλειά, δεν εννοώ να μοιράζουν μόνο προκηρύξεις ή να απαγγέλουν τσιτάτα, εννοώ την καθημερινή δουλειά που χρειάζεται. Φυσικά, δεν θεωρώ ότι είναι ανίκανοι να το κάνουν. Απλά δεν εμπνέονται, δεν κινητοποιούνται. Αφού οι ίδιοι δεν καλούνται να παράγουν πολιτική, μόνο να ακολουθούν μια.

2ον, Θα μου επιτρέψεις να μην θεωρώ τεκμηρίωση της "υπαναχώρησης" του ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο της Νιέρρη. Πουθενά εκεί μέσα δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. Ας μην γελιόμαστε: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπαναχωρήσει σε τίποτα από όσα έλεγε πριν τις εκλογές. Απλά αυτά που έλεγε και λέει δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση πρόγραμμα κομμουνιστικού κόμματος ή πρόγραμμα ανατροπής του καπιταλισμού. Το ζήτημα είναι αν οι άλλες δυνάμεις και ο καθένας μας ξεχωριστά εκτιμούμε ότι αυτά που προτείνει στρώνουν ένα δρόμο προς τα κει. Εγώ το πιστεύω. Εσύ προφανώς όχι. Το να μου απαγγέλεις όμως τη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ σαν επιχείρημα δεν έχει νόημα. Αυτή ακριβώς τη γραμμή αμφισβητώ! Αν εσύ είσαι πεισμένος δικαίωμά σου. Αλλά μην περιμένεις να αλλάξει κάτι, έστω και μικρό στην κοινωνία, μέχρι να έρθει ο σοσιαλισμός έτσι; Εγώ πάλι, θα προτιμήσω να κερδίσω κάτι (σαν τάξη εννοώ) έστω προσωρινό, έστω υπό αίρεση, για να βελτιώσω τις πιθανότητές μου (σαν τάξη πάλι) να έρθω κάποια στιγμή καβάλα. Αν ρωτάς πως πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, προσωπικά θεωρώ ότι με επανάσταση θα γίνει. Όμως δεν είμαι απόλυτος. Η αποτυχία του Αλιέντε στο τέλος δεν σημαίνει ότι ήταν καταδικασμένη η πορεία εξ αρχής. Γιατί με αυτή τη λογική και η Οκτωβριανή τελικά κατέληξε στο σήμερα... ήταν λοιπόν εσφαλμένη εξ αρχής;

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

Ναι, ρε φίλε κ.σ.! Επικροτώ με χίλια τη βιβλιοπρότασή σου!

Τι να πω για αυτό το ζευγάρι (Μπελογιάννης - Παππά)...

Στολίδια του ανθρώπινου γένους...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ