Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: Business as usual (just a little bit harder…)




Η επίσπευση των εργασιών τού 19ου Συνεδρίου τού ΚΚΕ κατέστησε ανεπίκαιρη μία ανάρτηση που γραφόταν για μέρες και στην οποία, εν είδει χαιρετισμού προς τούς συνέδρους, αναλύαμε τα κεντρικά σημεία τών μεγάλων διαφωνιών μας με τις Θέσεις τής απερχόμενης (απελθούσας πια) Κεντρικής Επιτροπής. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Δεδομένου ότι οι Θέσεις υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από το Συνέδριο και είναι ήδη η Πολιτική Απόφασή του, με μία μικρή αναμόρφωση το ακυρωθέν εκ των εξελίξεων κείμενο θα πάρει φως τις προσεχείς ημέρες.

Είναι άγνωστο για ποιους λόγους το Συνέδριο τελείωσε μία ημέρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα ο σημερινός Ριζοσπάστης να εμφανίζεται δραματικά πίσω από τις εξελίξεις. Όπως είναι άγνωστο αν θα μάθουμε τους λόγους από κάποια επίσημη πηγή τού ΚΚΕ, με δεδομένη την κρυψίνοια του κόμματος, ακόμα και έναντι των οπαδών και φίλων του. Δεν νομίζουμε ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία —απλώς θα δώσει τροφή για διάφορα σενάρια σε όσους συνηθίζουν να προσεγγίζουν με συνωμοσιολογικό τρόπο την πολιτική, με πρώτους και καλύτερους τους διάφορους Κουκουεδολόγους στο ‘‘συγκρότημα’’ ή το Έθνος. Έτσι κι αλλιώς, παρά την αλλαγή Γενικού Γραμματέα, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο ΚΚΕ. Τίποτε δεν δείχνει ότι ο νέος καπετάνιος θα χαράξει νέα πορεία. Αντίθετα: η σκλήρυνση την οποία σηματοδότησαν οι σφοδρές επικρίσεις κατά τών διαφωνούντων και η ακόμα πιο αυστηρή περιχαράκωση της μοναχικής πορείας τού κόμματος που εισηγήθηκε η απελθούσα Κεντρική Επιτροπή και επικύρωσε και τυπικά το συνεδριακό σώμα προδικάζουν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια πορεία και μάλλον με μεγαλύτερη επιμονή και προσήλωση. Όπως εύστοχα σημείωσε κάποιος σχολιαστής μας τις προάλλες, το ΚΚΕ έχει μπει σε mode There Is No Alternative.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε αναφερθεί πολλές φορές ως ένα από τα φαβορί να διαδεχθεί την Παπαρήγα, κάθε φορά που φούντωναν οι συζητήσεις και τα κουτσομπολιά για αλλαγή ηγεσίας. Προωθήθηκε στα ηγετικά κλιμάκια με τον ίδιο τρόπο που σε καιρό πολέμου οι απώλειες στις τάξεις τών αξιωματικών φέρνουν ανθυπολοχαγούς στη θέση διοικητή τάγματος και λοχαγούς σε αυτή τού διοικητή συντάγματος: μετά τη διάσπαση του 1991, όταν το ΚΚΕ σε επίπεδο ηγεσίας κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο, καθώς αποχώρησαν τα μισά μέλη τής τότε Κεντρικής του Επιτροπής. Έτσι, σε ηλικία μόλις 36 ετών (μόλις για το ΚΚΕ) βρέθηκε μέλος τού Πολιτικού Γραφείου, θέση που διατήρησε διαρκώς και αδιαλείπτως από τότε, προφανώς με τις ευλογίες τής Αλέκας Παπαρήγα, αλλά και του ...Λαλιώτη τού ΚΚΕ, του Δημήτρη Γόντικα, ενώ χρημάτισε για ένα μεγάλο διάστημα και διευθυντής τού Ριζοσπάστη. Αν και είναι λίγο-πολύ persona muta, καθώς έχει ελάχιστη δημόσια παρουσία και λόγο, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι ένα στέλεχος που ασφαλώς παρέμεινε επί 22 ολόκληρα χρόνια μέλος τού ΠΓ επειδή εφάρμοζε πρώτα και κύρια τον Νο 1 κανόνα τής κομματικής επιβίωσης και ανέλιξης Βλέπε (με το ένα μάτι κλειστό) – Άκου (χωρίς να γίνεσαι αντιληπτός) – Σώπαινε (όταν πρέπει) θα φέρει τα πάνω κάτω τώρα. Ιδίως όταν τα πάνω έχουν την έγκριση τού 96,8% των κομματικών μελών και του 98,9 των μελών τής ΚΝΕ... Κατά τα άλλα:

Η νέα Κεντρική Επιτροπή είναι πιο ολιγομελής από την προηγούμενη (63 μέλη έναντι 77). Οι πρωτοεμφανιζόμενοι είναι 8, ενώ 22 μέλη τής απελθούσας ΚΕ δεν επανεκλέγονται Για να τα λέμε όλα, δεν προτάθηκε να επανεκλεγούν και, φυσικά, η πάντα ...πειθαρχημένη βάση υπερψήφισε με χέρια και με πόδια. Από τις πιο ηχηρές απουσίες είναι αυτή τού Γιώργου Μαυρίκου και από τις πιο ευχάριστες σε μας η ‘‘απόσυρση’’ του Παναγιώτη Μεντρέκα (υποθέτουμε ότι η αντικατάστασή του από το πόστο τού Εκπρόσωπου Τύπου δεν θα αργήσει· όσο τυφλοί κι αν είναι εκεί στον Περισσό, δεν μπορεί, κάποιοι θα δουν επί τέλους ότι η παρουσία του στην τηλεόραση θυμίζει μαντρόσκυλο...).

Με πραγματική θλίψη είδαμε ότι ο Σπύρος Χαλβατζής, το κάποτε (και όχι πολύ παλιά) μέλος τού Πολιτικού Γραφείου, δεν θα είναι πια ούτε καν μέλος τής νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Με πραγματική θλίψη, αλλά και με μια κάποια χαρά...





31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τον Λενιν ( που λεει ο λογος ) να σηκωνε απο τον ταφο και ναβαζε γραμματε το ΚΚΕ τα ιδια πανω-κατω θακουγε...
Οσο για το Γοντικας=Λαλιωτης διαβαστε λιγο και ιστορια ρε παιδια ,ας πουμε το 1ο τευχος του Αντι, καθε αλλο παρα φιλοΚΚΕ περιοδικο, θα μαθετε πολλα και για τον Γοντικα και για τον μακαριτη τον Καππο και για το ποιοι ηταν οι παραγματικοι ηρωες του αντιδικτατορικου αγωνα,χωρις ευτυχως να ειναι οι μονοι...

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε ή φίλη (πάρε, σε παρακαλώ, ένα όνομα, η ανωνυμία δεν διευκολύνει, ενώ η ψευδωνυμία και προστατεύει την ταυτότητά σου και επιτρέπει να καταλαβαίνει ο καθένας εδώ ποιος λέει τι),


Όχι, το πρώτο δεν ισχύει για εμάς. Αν "ψάξεις" λίγο το ιστολόγιο ή αν το παρακολουθήσεις θα το διαπιστώσεις.

Για τη δεύτερη παρατήρησή σου: Δεν είμαστε παιδιά τού σωλήνα, ούτε φυτρώσαμε στους αγρούς. Ασφαλώς και ξέρουμε την αντιδικτατορική δράση τού Γόντικα και τα βασανιστήρια που πέρασε. Χρειάζεται να πούμε ότι τον τιμούμε γι' αυτό κι οτι έχει όλο το σεβασμό μας; Άλλο το ένα όμως, κι άλλο το άλλο. Ποιο άλλο;

Ότι, αν και δεν ανέλαβε ποτέ Γραμματέας, ούτε είναι από τα στελέχη με συχνές δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις, παραμένει για δεκαετίες ισχυρός παράγοντας με ρυθμιστικό ρόλο και μόνιμη δικτύωση στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Γι' αυτό και μόνο το λόγο τον αποκαλέσαμε Λαλιώτη του ΚΚΕ.


Τα λέμε


Ανώνυμος είπε...

εγώ θα ήθελα μια πιο επικοινωνιακή επιλογή , τον Σοφιανό δηλαδή , μέλος του ΠΓ είναι , δεν το λέω δηλαδή με αμιγώς επικοινωνιακά κριτήρια .

μάλλον έγινε επιλογή με το βλέμμα προς τα μέσα , και την διάσπαση που με την μια ή την άλλη μορφή , και τις μεγάλες ή μικρές επιπτώσεις , θα ακολουθήσει . Η ΚΕ μάλλον εκτιμά πως έτσι ελέγχει τα πράγματα πιο στέρεα .

επίσης , κάτι μου λέει , πως αν δεν υπήρχε πολιτική αστάθεια και φόβος εκλογών , έτσι κι αλλιώς έχει τοπικές και ευρωπαϊκές βέβαια , θα καθόταν η Αλέκα , τώρα πάλι θα είναι κοντά στον ΔΚ , μάλλον και στο ΠΓ , λέω εγώ τώρα . Η θέση του προς τα έξω νο 1 , κάπου κούρασε και την ίδια , και τον κόσμο , που όμως δεν του έγινε η χάρη για μια ουσιαστικότερη αλλαγή .

Το να πούμε ότι ο ΣΧ είναι εκτός ΚΕ για τις διαφωνίες ( και ένα είδος οικογενειακής ευθύνης ) είναι ένα εύκολο συμπέρασμα , λογικοφανές σίγουρα και ιντριγκαδόρικο .

Γενικά υπάρχει η νοοτροπία του μονολιθικού κόμματος , θέλουν μια ΚΕ καθαρή ...

το μόλις που λες για την ηλικία ένταξης του Γόντικα στο ΠΓ το 91 , δεν στέκει και τόσο . Αν ψάξουμε πότε μπήκε ΠΓ η Δαμανάκη και ο Ανδρουλάκης ( νομίζω ήταν και οι 2 ) , ήταν κάτω από τα 36 . Ο Ζαχαριάδης έγινε ΓΓ στα 28 , η 31 ( ήρθε Ελλάδα το 31 , αλλά ίσως να έγινε ΓΓ της ΚΕ το 34 , δεν είμαι σίγουρος ) . Η Παπαρήγα στα 41 στο ΠΓ , δεν είναι και τόσο φοβερό το 36 του Κουτσούμπα . Και ο Λαφαζάνης σε αντίστοιχη ηλικία με του Κουτσούμπα έγινε μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ .

δεν προκύπτει δηλαδή ότι το ΚΚΕ ήταν κόμμα γερόντων , και λόγω του 91 ανέδειξε νέους .

το καθοριστικό βέβαια , δηλαδή η πολιτική γραμμή του ΚΚΕ είναι κάτι που δεν παιζόταν στο συνέδριο , μιας και ήταν δεδομένη , και όχι , όπως έγραψα και άλλη φορά , λόγω κάποιας αντιδημοκρατικής επιβολής της ηγεσίας , αλλά λόγω όντως βαθιάς συνέναισης προς την ηγεσία του ΚΚΕ .

αλλαγές στην γραμμή της αριστεράς από εσωκομματικές μάχες δεν πρόκειται να υπάρξουν , μιας και η αριστερά καθόλου έξω δεν είναι από την κρίση εκπροσώπησης , και το κομμάτι της που έχει καλύτερη επαφή με τις μάζες , το κάνει με όρους κράτους ( μάταια βέβαια , το κράτος και το κεφάλαιο διαβάζουν καλύτερα τα διακυβεύματα και έχουν ήδη εγγράψει την κοινωνική - πολιτική λογική συμμαχιών που θα διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ , και όλη την αριστερά )

το θέμα είναι στο κίνημα , να δημιουργηθούν οι όροι εκβιασμού των αριστερών γραφειοκρατιών όχι απλά για την κυβέρνηση της αριστεράς , αλλά γενικά για μια άλλη συνθήκη ζωής , παραγωγής , εξουσίας , θέσης απέναντι στον ιμπεριαλισμό , το ευρώ και την ΕΕ .

απέναντι σε αυτό κρίνονται και οι ηγεσίες , και οι διαφωνούντες , και οι τρίτοι από έξω φλυαρούντες ...

κ. σ.

Kαντριανιώτης είπε...

Για τον Χαλβατζή,που δεν βλέπω να έχει ιδιαίτερες αντιπάθειες στην βάση,νομίζω πως για την καρατόμησή του μέτρησε ΚΑΙ η στάση του γιού του μαζί με την επιστολή που είχε στείλει στην ΚΕ.




LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Δεδομένου ότι η κατάσταση έκανε κάμποσα στόματα να ανοίξουν, κι εγώ το έχω σίγουρο ότι η επιλογή ενός στελέχους τύπου Κουτσούμπα (κομματικός καριέρας και φρουρός τής κομματικής συνοχής και πειθαρχίας την οποία έχει υπηρετήσει πρώτος και καλύτερος ο ίδιος) έχει ως πρώτο στόχο το συμμάζεμα στο κόμμα. Θα δούμε τι και πώς θα συμμαζέψει.

Ίσως με τη διατύπωση έδωσα λάθος εντύπωση για το ρόλο τής ηλικίας στην ανάδειξη στελεχών. Ναι, η εικόνα που έχουν πολλοί για κόμμα γερόντων δεν είναι ακριβής. Όμως, από την άλλη, μη μου πεις ότι για τη συντηρίλα των παλιών Κουκουέδων τα 36 χρόνια δεν είναι κάπως λίγα για μέλος τού ΠΓ! (Είσαι σίγουρος ότι η Δαμανάκη κι ο Ανδρουλάκης έφτασαν μέλη τού πολίτ μπυρό; Δεν το αμφισβητώ. Δεν το ήξερα όμως και μου κάνει εντύπωση.)

Συμφωνώ ότι οι πιέσεις τής βάσης είναι το κλειδί για να ξεκουνηθούν οι κομματικές γραφειοκρατίες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα κάνει τις εσωκομματικές μάχες πιο ουσιαστικές, έστω και κάτω από τον ‘‘εκβιασμό’’ τής βάσης;

Ειδικά πάντως για το ΚΚΕ, όταν οι αλλαγές δεν έρχονται από τα πάνω, οι εσωκομματικές μάχες συνήθως τελειώνουν είτε με ώθηση των διαφωνούντων προς την έξοδο, είτε με διαγραφές, είτε με εθελοντικές αποστρατεύσεις και απομακρύνσεις λόγω απογοήτευσης. Εκτός από την περίπτωση όπου οι διαφωνούντες καταφέρνουν να συσπειρώνουν μια κρίσιμη μάζα. Σε μια τέτοια περίπτωση η μάχη τελειώνει με μία ακόμα διάσπαση. Κάτι τέτοιο δεν δείχνει η προϊστορία τού κόμματος;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Έχω κάποιες ενδείξεις ότι ο Σπύρος Χαλβατζής έχει μεγαλύτερη διείσδυση και δημοφιλία σε αριστερούς εκτός ΚΚΕ παρά στους οπαδούς τού κόμματος. Θεωρείται ‘‘ήπιος’’ και αχρείαστα ‘‘ευγενής’’. Τόσα ξέρουν έτσι τον μετράνε... Εμείς τον γουστάρουμε πολύ.

Αν έπαιξε ρόλο η περίπτωση του γιού του δεν το ξέρω. Εννοώ δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Με δεδομένη όμως τη νοοτροπία ΚΚΕ απέναντι στη διαφωνία, μία τέτοια σκέψη είναι απολύτως βάσιμη. Και να σου πω και κάτι; Μου φαίνεται βάσιμη και μία άλλη σκέψη. Ότι έπαιξε έναν κάποιο ρόλο και η σιωπή τού πατέρα για την ‘‘ανταρσία’’ τού γιου... Μου φαίνεται τραγικό και δεν θέλω να το πιστέψω. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, σου λέω ότι το σκέφτηκα και έτσι.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2698347&publDate=6/2/2005

η Δαμανάκη , το αργότερο το 91 , σύμφωνα με αυτό ( έστω για λίγους μήνες , αν δεν ήταν και πιο πριν ) .

για Ανδρουλάκη , ο ΠΠ αναφέρει την φράση " και χωρίς ο ίδιος ο Μ. Ανδρουλάκης να έχει γίνει ακόμα μέλος του ΠΓ " άρα το " ακόμα " παραπέμπει ότι κάποτε έγινε .

http://aristeroblog.gr/node/417

κ. σ.

Ανώνυμος είπε...

γράφω αυτο το ποστ ηθελημένα ως ανώνυμος όχι για να συμβάλω ουσιαστικά στη συζήτηση αλλά μόνο για να προσθέσω ότι από όσο γνωρίζω ο Χαλβατζής (εξαιρετικός κατ εμε) έχει και ένα θέμα υγείας γεγονός που ίσως να είναι μια απο τις αιτίες της απουσίας του. Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά όμως. Αυτο το λέω γιατι καμιά φορά αν δεν ξέρουμε όλη την εικόνα μπορεί να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα τα οποία ίσως να ην ανταποκρίνονται απόλυτα στην αλήθεια και αν ισχύει αυτό είναι πιθανόν να επηρέαζει τέτοιου τύπου επιλογές.
ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

διαγραφές , εξωθήσεις , διάσπαση , κάπου εκεί θα πάει , συμφωνώ μαζί σου .

αλλά δεν ψάχνω αυτό , κοιτάω πως θα βγει σε καλό για την αριστερά . που θα καταλήξει και σε μάχες μέσα στην οργανωμένη αριστερά , σαφώς συμφωνώ μαζί σου , δεν είμαι της διάχυσης στα κινήματα , είμαι με την κεντρικότητα της πολιτικής ταξικής πάλης , αυτό λέει ο λενινισμός .

και το αποκλείω μέσα από τις εσωκομματικές μάχες , αμιγώς , δεν αρνούμαι τα κόμματα απλά δεν υπάρχει σήμερα οργανική σχέση της αριστεράς με τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας , και με όρους αυτοτέλειας σε μορφή και περιεχόμενο , από την αστική πολιτική .

και αυτή δεν θα αποκτηθεί μέσα από τα σημερινά μορφώματα και τις γραμμές τους που θα εξακολουθούν να προσπαθούν να αναπαράγονται , αν δεν αλλάξουν ριζικά οι όροι της σχέσης αριστεράς - κοινωνικού υποκειμένου . Είναι η κρίσιμη μεταβλητή και αλλάζει μόνο στο " ανοιχτό πεδίο " όταν έχεις εκατομμύρια ( κυριολεκτικά ) συνειδήσεις σε αναπροσαρμογή .

Είναι αυτό το σκηνικό που κάνει από σχετική εως ανύπαρκτη την έννοια της κομματικής πειθαρχίας , για μένα πάντα .

και όλοι οι λαφαζαναίοι που χαιρετίζουν τις διαφωνίες στο ΚΚΕ , να προβληματιστούν πως και αυτοί πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ , και αν απάνταγαν " μα εμείς μπορούμε και μιλάμε , είμαστε ... πολύχρωμοι " και , συγνώμη κιόλας , τέτοιες ανοησίες , θα ήταν μια κουβέντα πολύ συνασπισμένη ( συγνώμη κιόλας για όσους είναι σε αυτό τον χώρο , πολύ παραγοντίστικη δηλ ) και θα τελείωνε η κουβέντα εκεί .

κ. σ.

Μάρκομ Ξ είπε...

Για το θέμα της υγείας του πατέρα Χαλβατζή το επιβεβαιώνω και εγώ.

Μάρκομ Ξ

Kαντριανιώτης είπε...

Αν ο άνθρωπος έχει πρόβλημα υγείας,εύχομαι περαστικά και να το ξεπεράσει γρήγορα.

Khlysty είπε...

Καλημέρα σύντροφοι: ακόμα και να ισχύει το θέμα υγείας -για το οποίο έχει τις ολόθερμες ευχές μου να το ξεπεράσει γρήγορα και ανώδυνα-, η απομάκρυνσή του Χαλβατζή από την ΚΕ νομίζω ότι εγείρει και ζήτημα ηθικής τάξης, με μόνη επιφύλαξη να το έχει ζητήσει ο ίδιος. Κατά τα λοιπά, προσυπογράφω το άνωθεν σχόλιο των Λέφτηδων για τη "διείσδυση" του Σπύρου και σε κόσμο εκτός ΚΚΕ, έχω, δε, την αίσθηση ότι το Κόμμα του φυλάγε για τις εκλογές του 2006 και την "ήττα" του από τον Τσίπρα στο Δ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Σημειώνεται πως μια τρίτη τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του κόμματος σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ηγετικό πεδίο, δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία.

Σόρυ για το άσχετο,αλλά τι είναι αυτά που κάνει η Α.Π;;
Με τί όρεξη να κάτσω εγώ μετά και να την λέω στα πρόβατα του περισσού;;
Αν δεν κατέθετε τέτοιες μαλακίες,ποιος θα ασχολιόταν με το πως πέρνονται οι αποφάσεις στο Συριζα;;
Χθες είχαμε πάρτυ στο tvxs με τους κολημένους.Σήμερα εξαφανιστηκαν όλοι 3 σχόλια έχει το άρθρο.
Ντροπής πράματα,μόνοι μας να βγάζουμε τα μάτια μας;

Π.Κ

Khlysty είπε...

"το Κόμμα του τη φύλαγε", ήθελα να γράψω. :-(

Ανώνυμος είπε...

Λεφτηδες,
η αναρτηση σας κινειται στα ορια του παραπολιτικου σχολιου και πιθανοτατα της αξιζει μια θεση διπλα σ αυτην των διαφορων κουκουεδολογων που οπως λετε προσεγγιζουν την πολιτικη με συνομωσιολογικο τροπο.
Αναμενοντας το χαιρετιστηριο αρθρο-που μαλλον αν και ξεχεστηριο-θελω να πιστευω οτι θα γινει αφορμη για ουσιαστικοτερο διαλογο σας αφιερωνω το ακολουθο βιντεο μηνυμα των ανταρτων του FARC-EP για το 19ο Συνεδριο του ΚΚΕ:
http://www.youtube.com/watchv=NGX0QaL3fTw&feature=player_embedded

Гриша

Λύσιππος είπε...

Άσχετο
ο Μπογιόπουλος δεν δίνει άρθρα πιά στο Ισκρα?
Τυχαίο?

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Εντάξει, ευχαριστώ για την πληροφόρηση.

Δεν είμαι μακριά από το πνεύμα των όσων λες επί τής ουσίας, ούτε οι διαπιστώσεις μου είναι σε διάσταση με τις δικές σου. Στην τελική, νομίζω ότι συμφωνούμε στο κύριο: δίχως κόμμα δεν γίνεται και μόνο το κόμμα δεν φτάνει.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ


Το θέμα υγείας μάς είναι γνωστό. Δεν ήθελα όμως να το αναφέρω (ο άνθρωπος δεν μιλάει γι’ αυτό, άρα, λογικά, δεν θα θέλει και να θίγεται από τρίτους, έπρεπε να το σεβαστώ). Από την άλλη ήθελα κάτι να πω χωρίς να το πω. Έτσι έγινα κρυπτικός:

Δεν είναι μονοσήμαντο αυτό που γράφω όταν εκφράζω τη θλίψη μας, δεν πηγαίνει μόνο στο πολιτικό ζήτημα. Ούτε η (κρυφή) χαρά με την οποία κλείνω υπονοεί μόνο την ηθική ικανοποίηση επειδή δεν εμπλέκεται σε μία πορεία που παίρνει τελείως στραβό δρόμο. Καταλαβαίνετε...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε (φίλη;) Π.Κ.[***]


Αυτό που θα πω μη το συνδέσεις σε καμία περίπτωση με την ΑΠ:

Κατά την άποψή μας υπάρχει σαφές ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας μέσα στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Η παραβίαση της εσωκομματικής δημοκρατίας δεν έχει μόνο τη θεσμοποιημένη σε μεγάλο βαθμό μορφή με την οποία παρουσιάζεται στο ΚΚΕ.

Θα διαφωνήσω με τη διαφωνία σου σχετικά με τη δημοσιοποίηση εσωκομματικών προβλημάτων. Γιατί πρέπει να φοβάται η Αριστερά τις ανοιχτές συζητήσεις;


Τα λέμε


[***] Είσαι ο Πικάπα;

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Γιατί μιλάς για παραπολιτική ανάρτηση; Μη φτάνουμε σε υπερβολές. Πολιτικές εκτιμήσεις είναι, χωρίς την παραμικρή συνωμοσιολογία ή κουτσομπολιά. Μπορεί να μην είναι σωστές, εντάξει, να το συζητήσουμε. Όχι όμως και παραπολιτική. Θυμάμαι τώρα το πέσιμο που μας έκαναν κάποιοι δικοί σου, επειδή, αφού περιμέναμε για δυο βδομάδες κάποια διάψευση από τον Ρίζο για ένα δημοσίευμα στο Βήμα που έκανε λόγο για αναβολή τού 19ου Συνεδρίου, υιοθετήσαμε την ίδια άποψη. Δεν το λέω για σένα, δεν σε συνδέω με εκείνη την ιστορία. Απλώς το σχόλιό σου μου τη θύμισε.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Λύσιππε,


Είναι πολύ πιθανό ο Μπογιό να γράφει άρθρα μόνο για την ίσκρα πια! Δεν έχεις πάρει είδηση ότι όλη την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρχε ούτε το κοκαλάκι του στις σελίδες τού Ριζοσπάστη; Να δούμε από αύριο...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

O μπογιοπουλος δεν γραφει για κανενα ισκρα.Απλα ο ισκρα αναδημοσιευει αρθρα του απο το Ρ.
Λεφτ,το αυριο ηρθε και ο ημεροδρομος ειναι στο ποστο του.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Πολυ θα το ηθελες να εφευγε ο νικολας απο το ριζο αλλα παλι οι προσδοκιες σου διαψευδονται.......Μακαρι παρολες τις διαφωνιες του με τις θεσεις(καποιες τις εστερνιζομαι και εγω)να χρησιμοποιηθει απο το κομμα σαν εκπροσωπος τυπου δεν υπαρχει καταλληλοτερος.ΑντιΕΕαιος

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Εντάξει, μπορεί ο Λύσιππος να μη ξέρει ακριβώς πώς κινούνται τα διαδικτυακά πράγματα με τις αναδημοσιεύσεις. Είναι όμως γενικά γνωστό ότι βεβαίως και δεν γράφει για την Ίσκρα.

Ναι το είδα. Μη μου πεις όμως (εφαρμόζοντας, σε μία τέτοια περίπτωση, εντελώς τελείως λάθος το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό) ότι δεν αναρωτιόσουνα κι εσύ αν θα ξαναεμφανιστεί ο Ημεροδρόμος στο Ρίζο;;;

Ακόμα κι από εδώ που γράφω τα βλέπω τα μάτια σου! Και τα μάτια δεν λένε ποτέ ψέματα! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε AντιΕΕαίε,


Για την οικονομία τής κουβέντας, να σου κάνω το χατίρι και να παραδεχθώ ότι πολύ θα το ήθελα να φύγει (ή να τον φύγουν) ο Μπογιό. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ότι είμαι εχθρός τού ΚΚΕ και αντικομμουνιστής;;; (συνήθως τα ταυτίζουν αυτά οι φίλοι τού ΚΚΕ).

Αποκλείεται να πιστεύω ότι, επειδή το ΚΚΕ ακολουθεί καταστροφική πορεία (και για το ίδιο το κόμμα και για το αριστερό κίνημα), μία αναταραχή στο εσωτερικό του θα ήταν θαυμάσια κατάσταση, καθώς θα δημιουργούσε προοπτικές για αλλαγή πορείας;

Για δες το κι έτσι...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Την πορεία του ΚΚΕ την καθορίζουν τα μέλη και οι οπαδοί του (και μόλις το έκαναν, με τεράστια μάλιστα πλειοψηφία).

Εσύ δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά για ρώτησε
κανέναν παλιό αριστερό να σου πεί,
πόσο ανήθικη θεωρείται, η επέμβαση στα εσωτερικά άλλου κόμματος (και μάλιστα χονδροειδέστατη και απροσχημάτιστη, σαν αυτή που κάνεις) ακόμα και με "αστικά" πολιτικά δεδομένα, πόσο μάλλον με αριστερά.
Αλλά είπαμε, η μπόχα της Πασοκίλας
ξεχειλίζει πλέον στον Συριζα...
Μαύρος Πητ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μαύρε Πητ,


Αν και το σχόλιό σου έχει κάποια στοιχεία μη σοβαρότητας (είναι δυνατόν να μύρισες Πασοκίλα ...εδώ;;;), εγώ θα σου απαντήσω απολύτως σοβαρά.

1) Δεν θα πολυσυμφωνούσα ότι την πορεία την καθορίζουν τα μέλη και οι οπαδοί, κυρίως οι δεύτεροι. Τα μέλη έχουν εκπαιδευτεί να μην αμφισβητούν ό,τι έρχεται ως εισήγηση από τα πάνω. Όσο για τους οπαδούς, εκεί κι αν πρέπει να κόψεις κάτι: δεν κατάλαβες ότι στις εκλογές τού Ιουνίου η γραμμή δεν πέρασε κατά το ‘‘μικρό’’ και ‘‘αμελητέο’’ ποσοστό τού ...50%; Είδες εσύ καμιά διόρθωση με τις Θέσεις που έγιναν ήδη απόφαση;

2) Ωραία. Αυτό το μπλογκ δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, όπως δεν είναι και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή της ΟΑΚΚΕ. Και για ποια θέματα να γράφουμε; Να το ρίξουμε στις αναλύσεις για τον κούκο το μονό;;;

3) Πού την είδες την επέμβαση, και μάλιστα χονδροειδέστατη;;; Είπαμε την άποψή μας με κάποιες πρώτες και όχι ολοκληρωμένες σκέψεις. Και βέβαια, όπως όλοι οι άνθρωποι, θέλουμε όσο μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα για να πάνε κατά ’κει που πιστεύουμε εμείς ότι είναι σωστό. Είναι αυτό επέμβαση;;; Άμα είναι έτσι οι Συριζαίοι έπρεπε να μας έχουν επικηρύξει!!!

4) Είναι ανήθικο να σχολιάζει κάποιος τις εξελίξεις στα κόμματα της Αριστεράς;;; Στα σοβαρά το λες αυτό;;; Και τι είναι τα κόμματα, Ιερές Αγελάδες που πρέπει να παραμερίζεις για να περάσουν στο πεζοδρόμιο κι άν οδηγάς να σανιδώσεις το φρένο για να μη τις ακουμπήσεις;;;

Για σκέψου τα λίγο καλύτερα αυτά που έγραψες.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Left700 αν θεωρεις πως το ΚΚΕ ακολουθει καταστροφικη πορεια επειδη δεν συνεργαζεται με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωριζει χαος γιατι η συνεργασια με ενα πολιτικο χωρο που αυτοπροσδιοριζεται αριστερος και πιστευει πως μπορουν να γινουν αριστερα βηματα σε μια χωρα μελος της ΕΕ θα ηταν πισωγυρισμα και ταφοπλακα για το ΚΚΕ.Εσυ τωρα απο το λιγο που εχω παρακολουθησει τα γραφομενα σου στηριζεις κριτικα το ΣΥΡΙΖΑ (οπως εγω στηριζω κριτικα ΚΚΕ)Πως πιστευεις οτι εντος ΕΕ υπαρχει δυνατοτητα να ασκησεις αριστερη και ανεξαρτητη πολιτικη;Το να το ισχυριζεται αυτο καποιος δεν ειναι μεγαλη πολιτικη απατη;;;;;;;1000 φορες ΚΚΕ παρολα τα κολληματα και τα λαθη παρα με τους απατεωνες!ΑντιΕΕαιος

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑντιΕΕαιε,


Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που πάνε στη Ρώμη. Δηλαδή:

Εμείς εδώ (και όχι μόνο βέβαια) είμαστε πεισμένοι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό εντός ΕΕ. Και κάποιοι άλλοι είτε επειδή το πιστεύουν πραγματικά, είτε επειδή το χρησιμοποιούν προσχηματικά μόνο και μόνο για να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα, είναι τής αντίθετης άποψης. Επιπλέον, όπως όλοι στην Αριστερά συμφωνούμε, ο κόσμος δεν είναι ούτε πεισμένος, ούτε πρόθυμος, ούτε, πολύ περισσότερο, έτοιμος για μία τέτοια αλλαγή. Τι κάνουμε; Δύο κύριες εναλλακτικές βλέπω.

Η μία να πιπιλάς το μυαλό του κόσμου πως η μόνη λύση είναι η έξοδος από ευρώ/ΕΕ και ο σοσιαλισμός που θα ανοίξει το δρόμο για τον κομμουνισμό (αφήνω κατά μέρος τις διαφορές για το τι είναι σοσιαλισμός) και να την πέφτεις σε αυτούς που πιστεύουν στη μετάλλαξη της ΕΕ. Ο άλλος είναι να βάλεις στην πάντα για την ώρα τα περί νομίσματος και ΕΕ (να τα αφήσεις σε εκκρεμότητα δηλαδή, ανοιχτά) και να επικεντρωθείς σε πολιτικές υπέρ των εργαζομένων, άσχετα αν είναι εφικτές μέσα στην ΕΕ ή δεν είναι. Αν η αριστερά καταφέρει να βρεθεί στην κυβέρνηση, θα έρθει η στιγμή τής αλήθειας που θα δείξει και στον πιο χαζό τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Η ζωή θα δείξει, όπως λένε πολλοί αριστεροί. Και τότε ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και οι Αντάρσυοι κι εσύ κι εμείς κι ο Χατζηπετρής!

Τι γίνεται τώρα. Τον πρώτο δρόμο τον τραβάει το ΚΚΕ για δεκαετίες. Είναι σαν να περπατάει σε διάδρομο. Περπατάει, περπατάει, σκοτώνεται και δεν προχωράει ούτε βήμα.

Τον δεύτερο δεν τον έχουμε περπατήσει ακόμα. Μπορεί να αποδειχθεί μια τρύπα στο νερό. Αλλά μπορεί και να ανοίξει προοπτικές που ούτε τις φανταζόμαστε. Το δρόμο τον φτιάχνει κανείς και περπατώντας, έτσι δεν είναι;

Αυτό προσπαθεί να κάνει και το ΚΚ Βενεζουέλας, που το συγχάρηκε το ΚΚΕ (βλέπε το σημερινό ποστ). Πες ότι εμείς εδώ είμαστε οπορτουνιστές. Κι αυτοί εκεί κάτω το ίδιο είναι;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Στη Βενεζουελα φιλε δεν υπαρχει ΕΕ μπορεις να εφαρμοσεις καποια εστω αριστερη πολιτικη εδω σε εμας αδυνατο ειμαι πεποισμενος οτι η τακτικη του Συριζα απλα αποπροσανατολιζει τον κοσμο απο το δρομο της πραγματικης συγκρουσης.ΑντιΕΕαιος

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑντιΕΕαίε,


Ε τώρα! Δεν κάνει στο ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ; ΟΚ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αλαβάνος; Τι τα θες τις τα γυρεύεις φίλε μου (κι αφού λες ότι υποστηρίζεις κριτικά το ΚΚΕ, θα τα ξέρεις):

Το ΚΚΕ μοιάζει με μία φαντασμένη γεροντοκόρη που όποιο γαμπρό και να της φέρουν τον βρίσκει ανάξιό της!


Τα λέμε