Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΚΚΕ: Ρεφορμιστικό για μία περιφέρεια (όχι όμως και για μία χώρα, καθ’ ότι επαναστατικό…)




Το ξέρουν και οι πέτρες: Κάθε φορά που έχουμε εκλογές, το ΚΚΕ είναι ένα καθ’ όλα τυπικό αριστερό ρεφορμιστικό κόμμα, εκτός από την ιδιομορφία τού κεφαλαίου κάπα στην αναγραφή τής λέξης «κόμμα». Διότι το διακύβευμα τών εκλογών —όλων τών εκλογών: βουλευτικών περιφερειακών ή αυτοδιοικητικών— δεν είναι βέβαια καμία σοσιαλιστική επανάσταση, ο μοναδικός στόχος τον οποίο αναγνωρίζει «το Κόμμα» εδώ και καμιά δεκαετία στην πράξη, και εδώ και κάνα χρόνο, μετά το 19ο Συνέδριο, σύμφωνα και με τα χαρτιά τού αναθεωρημένου προγράμματος. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η άσκηση διακυβέρνησης σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και σε περιβάλλον καπιταλισμού βεβαίως βεβαίως.

Αυτό μπορεί να κρύβεται με ευκολία κάτω από το χαλί στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών. Ουδείς πιστεύει ότι το ΚΚΕ θα κερδίσει εκλογές και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση (θα είχε όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να προέκυπτε κάτι τέτοιο για να δοκιμαστεί η ηγεσία τού ΚΚΕ: θα αναλάβει την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση ή δεν θα την αναλάβει;). Έτσι, το σχετικό ερώτημα «τι θα κάνει το ΚΚΕ αν ο λαός το αναδείξει νικητή;», ακόμα κι αν υποβάλλεται σε συνεντεύξεις στελεχών του, είναι περίπου, αν όχι καθαρά, ρητορικό. Και οι απαντήσεις που ακούγονται, μετά από κάποια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος της «Λαϊκής Εξουσίας», καταλήγουν πάντα στην επωδό: «όσο πιο ενισχυμένο βγει το Κόμμα από τις εκλογές, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός». Έτσι και η πίτα (ο στόχος τής επανάστασης και η προσήλωση «του Κόμματος» σ’ αυτόν) είναι ολόκληρη, και ο σκύλος (τι δουλειά έχει η αλεπού  στο παζάρι τών αστικών εκλογών;) χορτάτος.

Η ίδια σχεδόν απιθανότητα νίκης ισχύει βέβαια και για τους συνδυασμούς τού ΚΚΕ σε περιφερειακό ή στενά αυτοδιοικητικό επίπεδο. Όμως, εδώ, η ερώτηση «τι θα κάνετε αν κερδίσετε;» ακούγεται λιγότερο υποθετική. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι εκλογές δεν αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά τη διαχείριση της περιφερειακής ή δημοτικής εξουσίας, περιορισμένης οπωσδήποτε και εξαρτημένης από τις επιλογές τής κεντρικής διοίκησης, δηλαδή τής κυβέρνησης. Έτσι, θεωρητικά πάντα, είναι πιο εύκολο ακόμα και σε έναν δεξιό ψηφοφόρο να ψηφίσει κομμουνιστή ή συνεργαζόμενο με τους κομμουνιστές υποψήφιο, ιδίως αν είναι και πρόσωπο γενικότερα συμπαθές —στις τοπικές εκλογές τα πρόσωπα παίζουν πάντα αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με τις γενικές εκλογές. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, για να διευκολύνουν κι εκείνοι από τη μεριά τους αυτή τη διεύρυνση κομματικής επιρροής, μπορούν να παρεκκλίνουν κάπως από την επαναστατική γραμμή που θέλει την ανάληψη διαχειριστικών ευθυνών ματαιοπονία και αυταπάτη στην καλύτερη περίπτωση, και ξεπούλημα ή προδοσία στη χειρότερη, αν δεν συνοδεύεται από την ταυτόχρονη σοσιαλιστική επαναστατική ανατροπή και όλα όσα τη συνοδεύουν. Να, όπως παρεκκλίνει ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών. Ερωτάται από τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο:

Μπορεί να ασκήσει διοίκηση ένας κομμουνιστής πολιτικός σε μια περιφέρεια του «Καλλικράτη», σε ένα καπιταλιστικό σύστημα εν μέσω κρίσης και λιτότητας;

Και δίνει την εξής απάντηση:

Να ασκήσει διοίκηση μπορεί, να ανατρέψει συνολικά την κατάσταση δεν μπορεί, ούτε να μετατρέψει σε «σοσιαλιστική νησίδα» έναν θεσμό, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει εξελιχθεί περισσότερο σε ιμάντα προώθησης της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής. Ένας κομμουνιστής όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να στηρίξει τον αγώνα τού λαού. Να συμβάλλει στον αγώνα για ανακούφισή του, δίνοντας βάρος σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η σχολική στέγη, οι παιδικοί σταθμοί, οι υπηρεσίες πρόνοιας. Να πιέσει να αυξηθούν τα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτά να πάνε σε έργα που έχει ανάγκη ο λαός. Να μην ξεφραγκιάζονται οι λαϊκές οικογένειες για να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Φυσικά, προϋπόθεση για να τα κάνει αυτά, είναι να είναι με το μέρος τού λαϊκού κινήματος, που σήμερα αντικειμενικά είναι στην αντιπολίτευση στην αστική εξουσία και το πολιτικό προσωπικό της. Έτσι και ο αγωνιστής στη διοίκηση ενός δήμου, μιας περιφέρειας πρέπει να ενεργεί ως αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία και τα μεγαλοσυμφέροντα. Αλλιώς θα είναι διαχειριστής τής αντιλαϊκής πολιτικής. Και αυτό μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να το κάνουν με συνέπεια.

Δεν έχουμε την παραμικρή δυσκολία να προσυπογράψουμε παμψηφεί και ομόφωνα τα όσα λέει ο Παφίλης. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Και βέβαια όχι για εμάς που, από τη στιγμή που δεν ανεβοκατεβαίνουμε την Πανεπιστημίου με τη σημαία τής επανάστασης αναπεπταμένη και τις εγερτήριες ντουντούκες στη διαπασών, για το ΚΚΕ (και το ΣΕΚ) είμαστε καρατσεκαρισμένες ρεφόρμες τού κερατά Φοβόμαστε ότι το πρόβλημα το έχουν (ή πρέπει να το έχουν) οι οπαδοί τού ΚΚΕ.  Κι αυτό γιατί και μόνο την αριστερή αλφαβήτα να ξέρει κανείς, όπως εμείς καλή ώρα, μπορεί να καταλάβει ότι τα όσα λέει στις 173 λέξεις τής απάντησής του ο Θανάσης Παφίλης αποτελούν την επιτομή τού ρεφορμισμού με την παλιά εννοια του όρου, πριν δηλαδή η δεξιά πτέρυγα της ενιαίας σοσιαλδημοκρατίας βγάλει τη μάσκα και ξεπουληθεί:

Συμβιβασμός ως προς τον κεντρικό στρατηγικό στόχο που αναβάλλεται για το μέλλον στη βάση τού ρεαλισμού ([Ένας κομμουνιστής] [ν]α ασκήσει διοίκηση μπορεί, να ανατρέψει συνολικά την κατάσταση δεν μπορεί, ούτε να μετατρέψει σε «σοσιαλιστική νησίδα» έναν θεσμό, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, […]) και περιορισμό τών φιλοδοξιών στην άμεση ανακούφιση από τις βαρύτερες συνέπειες της καπιταλιστικής διαχείριση της κρίσης με την άρρητη μεν αλλά ευδιάκριτα υπαρκτή προσδοκία οι αγώνες αυτοί να φέρουν μικρές νίκες που θα καταστήσουν το κίνημα ικανό για όλο και μεγαλύτερες μέχρι την τελική νίκη.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι φίλοι τού ΚΚΕ, που βέβαια ακούνε «ρεφορμισμός» και σταυροκοπιούνται σαν να άκουσαν τον ίδιο το Σατανά, αρνούμενοι να κάνουν διάκριση ανάμεσα στο θετικό ή αρνητικό πρόσημο που μπορεί να έχει, θα προσπαθήσουν να βαφτίσουν το κοτόπουλο ψάρι και τον Γιάννη Γιαννάκη, ισχυριζόμενοι ότι «συκοφαντούμε το Κόμμα» αφού «πάμε να βγάλουμε ρεφορμισμό επιβεβλημένες τακτικές διεκδικητικές κινήσεις που θα ανακουφίσουν το λαό αλλά και θα ανοίξουν δρόμους και θα δημιουργήσουν προοπτικές για παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος». Ό,τι θέλει ο λαός (τού ΚΚΕ), και δεν πρόκειται να βγάλουμε τα συκώτια μας να τους πείσουμε γι’ αυτό. Άλλωστε, ευκολότερα μπορεί να περάσει από το μάτι μιας βελόνας ένας ελέφαντας, παρά να γίνει μια ανοιχτή και καλόπιστη δημόσια συζήτηση με οπαδούς τού ΚΚΕ —το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε ανάμεσα σε συντρόφους μέλη τής ίδιας Κόβας (κι όσοι την κάνουν τους τρώει ο λύκος τής «καθοδήγησης» —ρωτήστε τόν Σκυλλάκο και τον Μπογιόπουλο…).

«Επιβεβλημένες τακτικές διεκδικητικές κινήσεις που θα ανακουφίσουν το λαό αλλά και θα ανοίξουν δρόμους και θα δημιουργήσουν προοπτικές για παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος» θέλουν να είναι τα όσα λέει ο Θανάσης Παφίλης; Μέσα κι εμείς! Και πάλι παμψηφεί και ομόφωνα! Για να μας πουν όμως και το άλλο, για να ’χουμε και το καλό ρώτημα:

Αν πάρουμε την οπτική Παφίλη, που είναι βέβαια η οπτική και αντίληψη του ΚΚΕ, και τη μεταφέρουμε από το πλαίσιο της ελληνικής επικράτειας σε αυτό τής Ευρωενωσιακής και με τις ευκόλως εννοούμενες αντικαταστάσεις (όπου «κεντρική διοίκηση» βάζουμε τα Διευθυντήρια της ΕΕ κι όπου «περιφέρεια» βάζουμε την Ελλάδα), μας φαίνεται μια χαρά στη νέα της θέση. Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο,  και η εξήγηση πως έχουμε να κάνουμε με «επιβεβλημένες τακτικές διεκδικητικές κινήσεις που θα ανακουφίσουν το λαό αλλά και θα ανοίξουν δρόμους και θα δημιουργήσουν προοπτικές για παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος» μας φαίνεται κι αυτή να ταιριάζει φούστα-μπλούζα (©Αλέκα Παπαρήγα) με τη στρατηγική τής διεκδίκησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς για όλη την Ελλάδα.

Υπάρχουν αντιρρήσεις; Είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε με ορθάνοιχτα αυτιά. Για να καταλάβουμε πώς και γιατί αυτό το οποίο στο ελληνικό πλαίσιο είναι «ευέλικτη επαναστατική τακτική» μεταβάλλεται σε ρεφορμισμό αν το μεταφέρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και τούμπαλιν). Λένε πως οι Κουκουέδες όλα τα μπορούν. Για να δούμε αν μπορούν ακόμα και να βαφτίσουν το δικό τους ρεφορμισμό «λενινισμό», αφήνοντας εκείνον των ‘‘άλλων’’ νέτο-σκέτο ρεφορμισμό όπως τον εννοούν πάντα (δηλαδή οπορτουνιστικό πρόσχημα για την παραπομπή τού σοσιαλισμού στις ελληνικές καλένδες), χωρίς ταυτόχρονα να καταφύγουν και στο ‘‘συντριπτικό’’ και ‘‘αποστομωτικό’’ επιχείρημα ότι όπως «ένα είναι το Κόμμα!», έτσι και «ένας είναι ο ρεφορμισμός: ο κομμουνιστικός!»…



Η photo είναι τής Margo. Από το photodom.com.



82 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζόρια, πολλά ζόρια βλέπω... και μ΄αρέσει.

Ανώνυμος είπε...

Στέκομαι με δέος μπροστά στο μέγεθος της βλακείας της συλλογιστικής!!

Ειλικρινά σε είχα για κάτι περισσότερο από αυτό και ίσως κάποιες φορές φορές να δημιουργούσες και κανένα προβληματισμό.Αλλά εντάξει,αυτό που μόλις διάβασα είναι πολύ ρηχό για να σηκώσει σοβαρή απάντηση.
Και ο άλλος "βλέπει ζόρια"...
(άλλο τέρας διανόησης και αυτός)

Συνέχισε την καλή δουλειά να ατσαλώνεις τους φίλους του ΚΚΕ.
Με την "αριστερή διανόηση" που κυκλοφορεί, το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για όποιον σέβεται τον εαυτό του και έχει μια υποτυπώδη αυτοεκτίμηση της νοημοσύνης του,ώστε να μην επιτρέπει να την προσβάλουν.

Ελπίζω να είναι απλά αριστεριτζίδικη αντι-κκεδολογία και να μην τα πιστεύεις αυτά που έγραψες.Ίσως τότε να υπάρχει ελπίδα.

Καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

MY DEAR KALYNYKTAS

ΤΟ "κ"κε λιποτακτει, οπως οι βασιλικοι το '41 που πηγανε εγυπτο.

κατα τα λοιπα
πως γινεται ενα κομμα ολο να χει δικιο κι ολο να (αναγκαζεται να) κανει αυτοκριτικη ειναι απο τα μυστηρια του συμπαντος.

νυσταγμενος οργ.

Ανώνυμος είπε...

πφφφφφφφφφφφ..αριστεριστικη κριτικη που αποσκοπα σε δεξια αποτελεσματα.αφου δεν μπορειτε ρε ΚΚΕδες να αλλαξετε τιποτα στους Δημους και τις περιφεριες στα πλαισια της ΕΕ τι κατεβαινετε στις εκλογες? Ψηφησε κοσμε συριζα που δεν υποσχεται και καμια αλλαγη!!!
Ξεχασες ρε λεφτ να μας πεις και το κλασικο:"Αφου εισαστε κατα της ΕΕ γιατι κατεβαινετε στις ευρωεκλογες?"

Οπως και να εχει η τακτικη του ΚΚΕ για τους μη-κομμουνιστες θα παραμινει ενα μυστηριο:οταν συμμετασχουμε σε αντιδραστικα κοινοβουλια και συνδικατα θα ειμαστε ρεφορμιστες και οταν δε θα συμμετασχουμε θα ειμαστε σεχταριστες.Τη χρυση επαναστατικη τομη δεν θα την πετυχαινουμε ποτε!!!

G.

Ανώνυμος είπε...

αυτο να μας πεις g.

τι ειναι αυτο που σας κανει κομμουνιστες?
α) η εφαρμογη της χρυσης τομης ?
στην πραξη
ή β) η θεωρια χρυσης τομης?
εγω το β) δεν το δεχομαι γιατι προσπαθω να μην ειμαι αριστεριστης και παλιοημερολογιτης
Μηπως θαθελες να σου δωσει ο λαος πλειοψηφια 51% για να κουνησεις τα χερια σου.ΑΥΤΟ Αγαπητε μου ειναι το ευκολο. Το δυσκολο ειναι αυτο που εγραψε ο λεφτ (οπως εγω το καταλαβα) να κανεις τα λογια σου πραξη (να αναλαβεις τμημα εξουσιας)χωρις να χαλασεις τη θεωρια σου.

Αυτο θα ηταν και σε ωφελεια(συμφερον) του λαου.

αλλοιως εισαι κομμουνιστης στην θεωρια και ανυπαρκτος στην πραξη (στην διεκδικηση μερους της εξουσιας που σου αναλογει)?

εξηγησε μας λιγο αν θελεις και τι εννοεις οταν λες "ο συριζα δεν υποσχεται καμμια αλλαγη".
η ανακουφιση των τμηματων του λαου που χτυπιουνται απο την κριση που λενε π.χ. στο συριζα, δεν ειναι λογος να το ξανασκευτεις λιγο?

οργουελ

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε/η (Κυριακή, Μαρτίου 16, 2014 10:44:00 μ.μ.),


Δεν είναι σαφές τι εννοείς με το σχόλιό σου. Το μόνο που είναι απόλυτα σαφές είναι ότι γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια την παράκληση να υπογράφονται τα σχόλια με κάποιο ψευδώνυμο…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε/η (Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014 1:32:00 π.μ.)


Αν η απάντηση του Παφίλη είναι η επιτομή τού ρεφορμισμού (με την καλή έννοια), το σχόλιό σου είναι η επιτομή τής καραμπινάτης προσχηματικότητας και της συνδικαλιάς (εδώ δεν υπάρχει καλή έννοια).

Αφού είναι τόσο προφανές ότι η συλλογιστική τού ποστ είναι βλακώδης σε βαθμό που δημιουργεί δέος, γιατί δεν πιάνεις να βάλεις στην οθόνη τη δική σου συλλογιστική που την καταρρίπτει; Κάτι τέτοιο θα είναι παιχνιδάκι και δεν θα απαιτήσει παρά ελάχιστες λέξεις. Για έλα να σε δούμε!

Α, ξέχασα! «Είναι πολύ ρηχό για να σηκώσει σοβαρή απάντηση». Μάλιστα! Ρε συ, είσαι σοβαρός; Ούτε Κνιτάκι τής τρίτης λυκείου δεν πείθει αυτή η μπούρδα! Γιατί θα γυρίσει να σου πει: «Ρε σύντροφε, αστειεύεσαι; Με κάτι τέτοιες μαλακίες πηγαίνουν τα ζώα και ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ! Γράψε δυο λόγια για να τους κάνεις σκόνη!».

Έλα, κάνε μας σκόνη!


Τα λέμε


ΥΓ Ώστε, «ίσως κάποιες φορές να δημιουργούσα και κανένα προβληματισμό»; Περίεργο… Ανάθεμα κι αν θυμάμαι κάποιον φίλο τού ΚΚΕ που να ήρθε εδώ και να συμφώνησε έστω και με ένα κόμμα κειμένου στο οποίο γινόταν κριτική στο ΚΚΕ… Εκτός κι αν θέλεις να μου πεις ότι ο προβληματισμός που δημιούργησα εκφράζεται μόνο όταν τα λέτε «μεταξύ σας». Κι έτσι να ήταν, τι νόημα έχει ένας τέτοιος προβληματισμός που μένει εσωτερική σας υπόθεση; Και γιατί αυτός ο προβληματισμός αφήνει άθιχτες τις κόκκινες μαρμελάδες που έχετε στα μάτια;

ΥΓ2 «Αριστεριτζίδικη αντι-κκεδολογία»; Θα σου έβαζα μερικά λινκς από παλιότερες αναρτήσεις μας εδώ που είναι τίγκα στην ‘‘αριστεριτζίδικη’’ ‘‘αντι-κκεδολογία’’, αλλά δεν νομίζω να αξίζεις τον κόπο. Μακάρι να με διαψεύσεις.

ΥΓ3 Πάρε ένα ψευδώνυμο. Σε κάτι άλλα τσαρδιά, δικά σας, ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε, πέφτουν διαγραφές σχολίων όταν είναι ανώνυμα. Εγώ σας παρακαλώ. Και με γράφεις;;;

LeftG700 είπε...

Φίλε G,


Αριστερίστικη κριτική; Που αποσκοπεί να κόψει ψήφους από το ΚΚΕ; Αδερφέ, πας καλά; Δεν ξέρεις να διαβάζεις; Νομίζεις ότι για πλάκα γράφω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με όσα λέει ο Παφίλης; Πώς λοιπόν κατηγορώ το ΚΚΕ για ρεφορμισμό (όπως τον εννοείτε εσείς, πάντα ως το «απόλυτο κακό»); Ίσα-ίσα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Τόσο, που σας προτρέπω να γίνετε τέτοιου τύπου ρεφορμιστές και στο πανεθνικό επίπεδο της διακυβέρνησης.

Κι αφού εξηγηθήκαμε ως προς το τι εννοώ, σε ρωτάω και προσωπικά:

Τι ζόρι τραβάς και πού σε χαλάει τη γραμμή που εξηγεί ο Παφίλης να την ακολουθήσετε και στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Για πες.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

''(θα είχε όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να προέκυπτε κάτι τέτοιο για να δοκιμαστεί η ηγεσία τού ΚΚΕ: θα αναλάβει την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση ή δεν θα την αναλάβει;)"
Αγαπημενο ερωτημα και βασικο ερεισμα του ιδεολογηματος οτι ταχα το ΚΚΕ δεν θελει να κυβερνησει.Αγαπημενο συριζεικο μοτο που χρησιμοποιηθηκε κατεξοχην πριν τις εκλογες του 12' για να αποπροσανατολισει τη λαικη ψηφο απο τη μια και απο την αλλη να ικανοποιησει τη μικροαστικη ανυπομονησια και αυταπατη για λυση εδω και τωρα, χωρις να κουνηθει φυλλο,απλα και μονο με μια αλλαγη κυβερνησης στα πλαισια του ιδιου εκμεταλλευτικου συστηματος.Και ηταν ακριβως αυτη η λογικη της αναθεσης που καλλιεργηθηκε και η οποια εν πολλοις οδηγησε στο σημερινο τελμα του λαικου κινηματος, που πολλοι ειναι αυτοι που μετα λυπης το διαπιστωνουν ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αλλα λιγοι αυτοι που αναζητουν και αναδεικνυουν την ΑΙΤΙΑ.
Ανεξαρτητα απο ολα αυτα υπαρχει και ενας κοσμος που το ρωταει καλοπροεραιτα αυτο το "τι θα κάνει το ΚΚΕ αν ο λαός το αναδείξει νικητή;" και δεν ειναι φυσικα υποχρεωμενος να υπολογισει το αυτονοητο. Οτι δηλαδη πιθανη σχετικη πλειοψηφια ή αυτοδυναμια του ΚΚΕ στις εκλογες θα σημαινε και συνειδητοποιημενο λαικο παραγοντα,πανισχυρο λαικο κινημα απο τα κατω διατεθειμενο να συγκρουστει και να σπασει τα δεσμα της ΕΕ,να διαγραψει μονομερως το χρεος και να ανοιξει το δρομο για τη δικη του εξουσια.Αλλα αν για αυτον τον κοσμο υπαρχουν χιλια ελαφρυντικα,πως ειναι δυνατον αυτοπροδιοριζομενοι αριστεροι και μαλιστα διαβασμενοι, αντι να παλευουν απο το ιδιο μετεριζι με το ΚΚΕ για να αλλαξουν αυτη τη στερεοτυπικα αναπαραγωμενη νοοτροπια και τον αρνητικο συσχετισμο δυναμης, να θετουν σχεδον αυτιστικα το ιδιο ερωτημα;Ειναι αφελεια;
Το ΚΚΕ εθετε ως ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και οχι ως ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ την αναδειξη μιας αντιμονωπολιακης αντιιμπεριαλιστικης κυβερνησης και βεβαια ειναι ενα θεμα πως οι οψιμοι υπερασπιστες του περιβοητου ΑΑΔΜ , την περιοδο πριν το 19ο συνεδριο ταυτιζαν μια τετοια κυβερνηση με τετοια χαρακτηριστικα, με μια ενδεχομενη κυβερνηση αστικης διαχειρισης του Συριζα για να αναγκασουν το ΚΚΕ να συρθει απο πισω. Και εχει ενδιαφερον αν σημερα ουτε 2 χρονια μετα τις εκλογες και με δεδομενη τη πορεια σοσιαλδημοκρατικοποιησης του Συριζα εξακολουθουν να εχουν την ιδια αποψη ή αν τελικα δικαιωνεται το ΚΚΕ για τη σταση που ειχε κρατησει.
Μα ο Συριζα σημερα θα ηταν αστειο να αναζητα συμμαχιες και συνεργασιες κορυφης με το ΚΚΕ.Αυτο μαλλον το εχουν καταλαβει και γι αυτο εχουν περασει απο τις επιθεσεις φιλιας στη φαση του ανοιχτου και βρωμικου πολεμου.Σημερα εκ των πραγματων εν δυναμει πολιτικοι συμμαχοι μπορει να ειναι πολλοι και διαφοροι.Μεχρι και η ΝΔ. Και ας μην βιαστουν να ξυνισουν τα μουτρα τους οι φιλοι του Συριζα.Λεω εκ των πραγματων διοτι και η προσφατη ιστορια μας εχει διδαξει(συγκυβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) οτι οταν συμφωνεις στα βασικα που ειναι ο καπιταλιστικος δρομος αναπτυξης τοτε ειναι ευκολο να βαλεις στην ακρη τα επι μερους.Ποσο μαλλον οταν υπαρχουν ενδειξεις οτι αυτα εχει ηδη αρχισει ο Συριζα να τα βαζει στην ακρη (βλεπε "καμια θυσια για το ευρω", "δανειακη συμβαση"κωλοτουμπες κλπ)
Πολιτικους συμμαχους λοιπον μπορει να βρει ο Συριζα.Κοινωνικους συμμαχους δε πρεπει να βρει.Αυτοι εχουν συμφερον να συγκροτησουν τη δικη τους συμμαχια.Τη Λαικη Συμμαχια που θα παλευει για τα αμεσα προβληματα στα πλαισια του σημερινου συστηματος και παραλληλα θα αναδεικνυει και θα δημιουργει τους ορους για τον αλλο δρομο αναπτυξης.Και τελικα ας σκεφτει και ενας κοσμος αν ωφεληθηκε ή ζημιωθηκε απο τη μειωση του εκλογικου ποσοστου του ΚΚΕ. Και ας ειναι κι αυτο ενα απο τα κριτηρια οταν θα παει στη καλπη.Και στις ευρωεκλογες και στη περιφερεια και στο δημο.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Βλακείας πεσούσης...πας ανήρ βλακεύεται...

Το ότι δεν μπορεί να γίνει σοσιαλιστική νησίδα μία περιφέρεια ή ένας δήμος,δεν συνεπάγεται οτι δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός σε ένα κράτος.Εκτός και αν το κράτος μας είναι η ΕΕ και η Ελλάδα περιφέρεια της...
Ή εκτός και αν η θέση για σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα είναι αντιλενινιστική...μιας και ο καπιταλισμός αναπτύσσεται ισόμετρα... και πρέπει να περιμένουμε την παγκόσμια επανάσταση...

Βασικό χαρακτηριστικό ενός κομμουνιστικού κόμματος που τιμά τον τίτλο του είναι η αλλαγή του κοινωνικοοικονομικού συστήματος με την επαναστατική ανατροπή του παλιού.Σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας(δικτατορίας αστικής τάξης) κομμουνιστικό κόμμα με διακηρυγμένο στόχο την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής που να καταφέρνει να συγκεντρώνει κόντρα σε θεούς και δαίμονες δύναμη που θα μπορούσε να του δώσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία,προϋποθέτει ή συνεπάγεται επαναστατική κατάσταση.Μήπως θες τότε να κάνει εκλογές και μετά να καθίσει και να διαχειριστεί το υπάρχον οικονομικό σύστημα;Τι σοι κομμουνιστικό κόμμα θα ήταν;
Που σχετίζεται αυτό με την αναγκαστική αποδοχή των συγκεκριμένων δυνατοτήτων σε μια Περιφέρεια ή μήπως θα έπρεπε να την αποσπάσει επαναστατικά αυτονομώντας την;


Φαντάσου τι βλακώδη σενάρια αναγκάζεται να αναλύει κάποιος με τα βλακώδη(ή υποκριτικά βλακώδη) μπερδέματα της πούτσας με την βούρτσα,οτι δηλαδή θα υπάρχει επαναστατική κατάσταση πχ στη Μακεδονία αλλά θα βγάζουν "Ποτάμι" στην Πελοπόννησο.

Γι'αυτό λέω στην αρχή:
Βλακείας πεσούσης...πας ανήρ βλακεύεται...


Κοίτα ρε ποιος μιλάει για συνδικαλιές...Αυτός που μόλις εξφενδόνησε συνδικαλιά επιπέδου πεντάχρονου.

υ.γ 1 Συριζίαση...Να το κοιτάξεις...

υ.γ 2 Τι έγινε ρε ψηλέ σε μάλωσαν οι κολλητοί και φοβήθηκες οτι θα χάσεις την Συριζαική πελατεία και θα μείνει στο τσαρδί τρεις και ο κούκος;


νικνειμ:
"Μπορείτε να πάτε στο βάλτο,αφήστε μας όμως το χέρι"

Kαντριανιώτης είπε...

Φίλε LeftG700
Η θεωρία του ΚΚΕ έγκειται στο
:Φτηνοί στ'αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα.
Ενώ στα Δημοτικά αυτοδιοικητικά πράγματα δεν έχουν πρόβλημα ''διαχείρησης''εν μέσω καπιταλιστικού συστήματος,στην κεντρική πολιτική σκηνή αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι κάθε εμπλοκή και ανάληψη ευθύνης που τους αναλογεί.
Σύμφωνα με τον Παφίλη ένας κομμουνιστής δήμαρχος ή περιφερειάρχης μπορεί να στηρίξει τον αγώνα του λαού και να συμβάλει στην ανακούφισή του!!Να δώσει βάρος σε τομείς κοινωνικής πολιτικής και σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.Να πιέσει για περισσότερα κονδύλια κ.λ.π.
Ολα αυτά,γιατι δεν μπορεί να τα κάνει ενας κομμουνιστής αναλαμβάνοντας διοίκηση σε κεντρικό επίπεδο,ο Παφίλης και ο κάθε Παφίλης δεν μπορεί να το εξηγήσει!.
Το βλέπουν σαν διαχείρηση,λές και η χώρα και ο λαός είναι πολυκατοικία και θα τους βάλουν διαχειριστές!!!.Θεωρούν διαχείρηση του καπιταλισμού,το να σωθεί ο λαός απο την γενοκτονία,τις αυτοκτονίες και τον ξενητεμό.
Πρόκειται για σχιζοφρενική άποψη που υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο την αδιέξοδη πολιτική αυτού του κόμματος.
Σε τελευταία ανάλυση για να μην κουραζόμαστε,η παρουσία του ΚΚΕ στην πολιτική σκηνή του τόπου,έχει καταντήσει επιζήμια και επικίνδυνη για την κοινωνία και το κίνημα.

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Πολλά μας είπες. Παράπλευρα όμως. Για την ταμπακιέρα (για το ερώτημα που θέτει η ανάρτηση στην τελευταία παράγραφο) δεν μας είπες. Ξαναρωτώ λοιπόν, αντιγράφοντας τη συνοπτική διατύπωση του ερωτήματος όπως την έγραψα στον G:

Τι ζόρι τραβάς και πού σε χαλάει τη γραμμή που εξηγεί ο Παφίλης να την ακολουθήσετε και στην κεντρική πολιτική σκηνή;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

@«Μπορείτε να πάτε στο βάλτο, αφήστε μας όμως το χέρι»:


Θα κάνω τη μεγάλη θυσία να σου απαντήσω (αργότερα). Επειδή όμως κάνει μπαμ ότι ο σκοπός σου δεν είναι να έρθεις εδώ ούτε καν για να διαφωνήσεις, αλλά για να πουλήσεις εξυπνάδα (αυτό δείχνει το νικ που βάζεις), ενώ εγώ είμαι σωστός απέναντί σου, κάνε μου τη χάρη να μας αδειάσεις τη γωνιά. Μιλημένα ξηγημένα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Khlysty είπε...

Προς τον/την σχολιαστή/άστρια με το μακροσκελές νικ: γράφετε ότι "Σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας(δικτατορίας αστικής τάξης) κομμουνιστικό κόμμα με διακηρυγμένο στόχο την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής που να καταφέρνει να συγκεντρώνει κόντρα σε θεούς και δαίμονες δύναμη που θα μπορούσε να του δώσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία,προϋποθέτει ή συνεπάγεται επαναστατική κατάσταση". Θα θέλατε να μας εξηγήσετε/αναλύσετε -έστω, συνοπτικα...- τι κάνει το ΚΚΕ ώστε ο λαός να οδηγηθεί σε "επαναστατική κατάσταση"; Ή μήπως την επανάσταση θα την κάνουν μόνο τα μέλη του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ/ΜΑΣ/κλπ;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Φιλε λεφτ,

Mα μεσα στα υπολοιπα που σου εγραψα τα οποια σχετιζονται θεωρω οτι τοποθετηθηκα στο διακυβευμα της αναρτησης.
Δε τρεχει τιποτα,παμε παλι...

H υποθεση να βρισκεται το ΚΚΕ με αυτοδυναμια σε ψηφους μετα τις εκλογες για σενα δε σημαινει και την υπαρξη ενος Λαικου Κινηματος ικανου να προχωρησει σε ριζικες ανατροπες;'H οπως σωστοτερα στο θετει πιο πανω ο ομοιδεατης μου την υπαρξη επαναστατικης καταστασης;Αλλιως δηλαδη πως θα γινει;Εχεις ανακαλυψει το μαγικο λυχναρι που θα βγαλει πρωτη δυναμη το ΚΚΕ και απο κατω δε θα κουνιεται φυλλο;Τι σχεση εχει αυτο με τις αναγωγες που κανεις;
Kαι να σου πω και κατι αλλο που μου χτυπησε ασχημα στην αναρτηση;
Προυποθετεις εκ των προτερων οτι οι φιλοι του ΚΚΕ που θα μπουν στον κοπο να απαντησουν δε θα δωσουν ικανοποιητικες απαντησεις,θα σου πρηξουν το συκωτι κλπ κλπ και μ αυτο το τροπο προδιαθετεις αρνητικα και αυτον που θελει να απαντησει αλλα και αυτον που τυχον θα μπει στη διαδικασια να διαβασει.
Μου θυμιζεις κατι δημοσιογραφους μεγαλοκαναλων που παιρνουν συνεντευξη απο στελεχη του ΚΚΕ και τους προβοκαρουν.Με τη διαφορα φιλε μου οτι αυτοι δεν αυτοπροσιοριζονται και αριστεροι απο πανω.

Гриша

Khlysty είπε...

Ωρέ Λέφτηδες, αν ο/η σχολιαστή/άστρια με το μακροσκελές νικ κάνει τον κόπο να με απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσα, έχετε την καλοσύνη να δημοσιέψετε την απάντηση; Πρίτι πλίζ, δηλαδής...

Ανώνυμος είπε...

@ Khlysty

Η επαναστατική κατάσταση έχει αντικειμενικό χαρακτήρα δεν «φτιάχνεται»
Αλλά τι σου λέω τώρα...
Το ζήτημα είναι να είσαι σε θέση να την εκμεταλλευτείς ως εργατική τάξη.
Για αυτό κάνει ότι μπορεί το ΚΚΕ καθημερινά.
Το καλό ερώτημα είναι τι κάνει το 27%...
Προσπαθεί να αποτρέψει κάθε πιθανότητας εκμετάλλευσής της...
Όταν λέμε οτι θα έχει την δύναμη κόντρα σε θεούς και δαίμονες εσύ κατάλαβες ότι θα την κάνει μόνο του το ΚΚΕ;

Καλά ο άλλος,διαγιγνώσκει σχιζοφρένεια στους φίλους του ΚΚΕ και σβήνεις το δικό μου σχόλιο που δεν είχε τίποτα το υβριστικό;

Ντάξει θα φύγω.Αλλά το να μένει το σχόλιο του τύπου και να διαγράφεται η απάντηση είναι μη πολιτικαλ κορεκτ...(δηλαδή μη σωστό απεναντί μου) ;)

Kαντριανιώτης είπε...

Ανώνυμε 17-3 7.00
Οταν διαβάζεις κάτι,να μην το διαστρεβλώνεις για να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.
Ο Παφίλης μιλάει συγκεκριμένα για το τί μπορεί να κάνει ένας κομμουνιστής όταν υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση.
Απο πλευράς μου αναρωτήθηκα γιατί αυτά που λέει ο Παφίλης για την τοπική αυτοδιοίκηση,να μην είναι δυνατόν να γίνουν πράξη αναλαμβάνοντας ένας κομμουνιστής ευθύνες στην κεντρική διοίκηση.Ούτε ανέφερα πουθενά πως ένας Δήμαρχος μπορεί να σώσει τον λαό απο την καταστροφή,ούτε πως μπορεί να φέρει τον σοσιαλισμό,έστω έτσι όπως τον εννοεί το ΚΚΕ. Ο Παφίλης μιλάει για ''σοσιαλιστικές νησίδες'',και όχι εγώ.Αυτά είναι δικές σου αυθαιρεσίες και υπάγονται στην γενικώτερη τακτική των επαγγελματιών ΚΚΕεδων της παραχάραξης και διαστρέβλωσης των λεγομένων των άλλων.
Και εν τέλει ναί.Καπιταλισμός καλύτερος υπάρχει,και το ΚΚΕ τον θέλει σαν τρελλό.Είναι ο καπιταλισμός που για χρόνια υπηρετεί το ΚΚΕ και θρέφεται απο αυτόν.Είναι ο καπιταλισμός της υποταγής στις κυβερνήσεις της ''αλλαγής'',είναι ο καπιταλισμός της συγκυβέρνησης του 89-90,είναι ο καπιταλισμός των θαλασσοδανείων και του ζεστού κρατικού χρήματος για να στήσει ο Περισσός καπιταλιστικές επιχειρήσεις,είναι οι άγριες καπιταλιστικές συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές,είναι οι απολύσεις ακόμα και μικρομανάδων με βρέφη απο τις επιχειρήσεις του Περισσού,είναι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ εφάρμοσε στους εργαζόμενούς του,είναι το άρθρο 99,είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε οφφσορ,είναι η συκοφάντηση και η υπονόμευση κάθε λαικής και εργατικής διεκδίκησης,είναι η ξεδιάντροπή στήριξη στον ακροδεξιό Σαμαρά,είναι,είναι,είναι.....
Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο.
Ούτε το 4,5% που φιλοδώρησε ο λαός το ΚΚΕ το 2012.

LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο που άλλοτε υπογράφει ως ανώνυμος κι άλλοτε με την "εξυπνάδα" Μπορείτε να πάτε στο βάλτο,αφήστε μας όμως το χέρι:


Όχι, να μη φύγεις! Να κάτσεις εδώ να διαβάσεις την απάντησή μου και μαζί και τις εξηγήσεις για ποιο λόγο κόπηκες. Αν συμμορφωθείς με αυτά που θα σου πω, έχεις το ελεύθερο να λες το μακρύ σου και το κοντό σου όποτε γουστάρεις. Μέχρι να γίνει αυτό, κάνε μου τη χάρη να μην ξαναποστάρεις άλλο σχόλιο.

Khlysty είπε...

Αγαπητέ/ή σχολιαστή/άστρια με το μακροσκελές νικ, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω: πέραν του siege mentality που αποπνέει αυτό το "κόντρα σε θεούς και δαίμονες" (καλή τακτίκη, αλλά περιορισμένης χρονικής αντοχής), η επανάσταση πώς θα γίνει; Χωρίς τον κόσμο; Χωρίς τους πολίτες; Μόνο μέσω μιας πεφωτισμένης ηγεσίας; Προφανώς όχι, σωστά;

Οπότε, η επανάσταση δεν θα πρέπει να προετοιμαστεί; Να αποκτήσει ρίζες στο προλεταριάτο, το οποίο, μάλιστα, διαρκώς διευρύνεται; Όλος αυτός ο κόσμος θα πάρει μια μέρα τα "όπλα" (χρησιμοποιώ τη λέξη με την ευρεία της έννοια) και θα ενωθεί με το ΚΚΕ μόνο και μόνο επειδή "η επαναστατική κατάσταση έχει αντικειμενικό χαρακτήρα", όπως υποστηρίζεις;

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά επανάσταση χωρίς υποστήριξη/ανοχή της πλειοψηφίας δεν έχει γίνει ποτέ, κι αν έγινε δεν στέριωσε. Όταν μάλιστα το διακηρυγμένο επαναστατικό κόμμα φροντίζει να κρατά σε απόσταση -για να μην πω ότι είναι ανοιχτά εχθρικό προς- όλες τις πιθανές φίλιες δυνάμεις, τότε, επίτρεψέ μου να σου πω ότι μιλάμε απλώς για ασκήσεις επί χάρτου.

Ευχαριστώ, πάντως, για την απάντηση, παρά μια κάποια επικριτική διάθεση που διαβλέπω στο ύφος σου.

Λέφτηδες, θενκ γιου.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Гриша
Λες

"...Οτι δηλαδη πιθανη σχετικη πλειοψηφια ή αυτοδυναμια του ΚΚΕ στις εκλογες θα σημαινε και συνειδητοποιημενο λαικο παραγοντα,πανισχυρο λαικο κινημα απο τα κατω διατεθειμενο να συγκρουστει και να σπασει τα δεσμα της ΕΕ...κλπ κλπ"

Από που προκύπτει αυτό; Από που φερ ειπείν προκύπτει πως κάπου 20% απ τους νέους ψηφοφόρους του συριζα έχουν ξαφνικά ενστερνιστεί τη φιλοσοφία, τον οπορτουνισμό, τη σχετική σοσιαλϊδεολογία, την υποστήγριξη στους μετανάστες, τις όποιες σοσιαλιστικές θέσεις τέλος πάντων είχε εκείνο το γραφικό 3-4% που ήταν ο συριζας προ των εκλογών;
Από που προκύπτει πως αν ξαφνικά απηυδησμένοι αστοί έχοντας δει κακό όνειρο την βραδυά προ των επερχόμενων εθνικών εκλογών κι έχοντας αποφασίσει να το ρίξουν στο ΚΚΕ έτσι για το γαμώτο βρε αδελφέ, από που προκύπτει πως όλοι αυτόι έγιναν ξαφνικά αυτοί που περιγράφεις πιο πάνω;
Παπάρια μάντολες θέλει να κυβερνήσει το ΚΚΕ. Και δεν είναι το ότι δεν θέλει. Είναι και το ότι το διατυμπανίζει με χίλιους δυό κουτοπόνηρους τρόπους, γαμώντας και σε μας την ψυχολογία για κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας.
Το διατυμπανίζει με τις κατάλληλες τότε προεκλογικές δηλώσεις της παπαρήγας (ούτε κι ο τζήμερος δεν έλεγε ψηφίστε με για αντιπολίτευση, ψηφίστε με να σας κυβερνήσω έλεγε), με την εκλογή του συγκεκριμένου γγ (αν θέλατε κάποιον που να τραβήξει ψήφους -μιλάμε για νέους ψήφους, όχι κομμουνιστών, έτσι; που καμμιά σχέση δεν έχουν με πολίτμπιρό, κεντρικές επιτροπές κλπ και έχουν μάθει να ψηφίζουν αρχηγό-, ορίστε ο Παφίλης πούναι και γνώριμος απ τις ομιλίες του στη βουλή - για να μην πω Μπογιόπουλο), απ τις κλαψομούνικες σε παλμό, πάθος, αγωνιστικότητα και άλλα πολλά συγκεντρώσεις σας, απ την περίεργη εμμονή ακόμα και τώρα να μην συμπλέετε με κανέναν ακόμα και σε ξεκάθαρες διαδηλώσεις, απ την αποφυγή κήρυξης ανένδοτου (κι όχι ανέκδοτου), απ τις μαλακίες τότε με τους καθηγητές...είναι τόσα πολλά ρε αδελφέ...
Στ αλήθεια πιστεύεις πως θέλει το κόμμα να κυβερνήσει;

mbiker

Ανώνυμος είπε...

@Καντριανιώτης
Πάνε μάθε ποιανού ήταν η συγκυβέρνηση του 89-90.Μάντεψε...
Βασικά όλα αυτά που έγραψες μπορεί να τα διαβάσει κάποιος και στο "Στόχο"
Τέλος πάντων δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ζωηρό διάλογο βγάζοντας τα πραγματικά συναισθήματα κομμουνιστών-αντικομουνιστών.

Τα σχόλια σου είναι εκεί,οι απαντήσεις μου διαγράφονται.

υγ1 ψιτ ψηλέ Λεφτη,τι σε πείραξε το "ανένταχτος λενινιστής";

υγ2Να φανταστώ οτι θα απαντήσεις κίολας αφού με φίμωσες...

Ναι,την μη απάντηση μου να την εκλάβεις ως αδυναμία...τεχνική...
;)

LeftG700 είπε...

Λέφτηδες, θενκ γιου

Φορ γουάτ, άουρ ντίαρ Khlysty?

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


ΟΚ, άκυρο το ερώτημα. Κατάλαβα. Να εξηγήσω.

Όχι, δεν άφησα το σχόλιο επειδή έγραψες να αφήσω την απάντηση. Δεν είχα δει καν ότι ζητούσες κάτι τέτοιο.

Άφησα το σχόλιο τού φίλου με το μακροσκελές νικ, γιατί συνειδητοποίησα ποως δεν είχε καταλάβει και πολύ καλά για ποιο λόγο τού έβγαλα κόκκινη κάρτα. Θα φροντίσω να του το κάνω λιανά. Αν είναι καλοπροαίρετος, θα συμμορφωθεί και θα μπορείτε να κουβεντιάζετε όσο γουστάρετε.


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Για τη δημοσίευση της απάντησης του σχολιαστή/άστριας με το μακροσκελές νικ, φυσικά. Γουάτ ελς κουντ ιτ μπι; :-)

Khlysty είπε...

Όου φακ, γράφαμε ταυτοχρόνως... Κρίμα, κι εγώ που νόμισα ότι μου κάνατε νομπλές ομπλίζ :-(

LeftG700 είπε...

Γουάτ ελς κουντ ιτ μπι;

Γουέλ, αζ γιου κεν σίι, σαμ αδερ ποσιμπίλιτιζ σουντ νατ μπι κονσίντερντ ιμπόσιμπλ! ;-) :-)

Ανώνυμος είπε...

Φιλε mbiker

Κι αν τα χουμε συζητησει αυτα μια και δυο...τελοσπαντων


1)Χαραμαδα αισιοδοξιας μπορεις να βλεπεις σημερα ακριβως επειδη το ΚΚΕ δε συρθηκε πισω απο το πασοκακι γ' διαλογης που λεγεται συριζα.Για παραπανω πραγματα πρεπει να κουνησεις κι εσυ το κωλο σου κι εγω και ολοι μας.

2)Αυτο που σιγουρα μας προεκυψε απο το 20 φευγα % νεων ψηφοφορων του συριζα ειναι πεθαμενο κινημα, νοοτροπια αναθεσης,και καργα απογοητευση σαν τη δικια σου και πολλων αλλων.Ειναι κι αυτοι λογοι για τους οποιους αποφασισε το ΚΚΕ να μη συμπραξει με το συριζα αναλαμβανοντας και το επωδυνο κοστος της εκλογικης του μειωσης...και να πω πως δε προειδοποιησε;Τουλαχιστον κανε κι εσυ κατι να μη ξαναπιαστουν κοροιδα ολοι αυτοι.

3)Αυτο που λες οτι το ΚΚΕ ξαφνικα θα βρεθει πρωτο κομμα επειδη οι αστοι θα δουν κακο ονειρο ειναι εκτος τοπου και χρονου...για να μη πω τιποτα χειροτερο.

4)Αν δε σου κανει ο Κουτσουμπας σημερα κι η Παπαρηγα χθες ή ο οποιοσδηποτε αλλος αυριο και εν τελει αν το κριτηριο σου ειναι η μουρη του καθενος και οχι οι θεσεις ενος πολιτικου κομματος τοτε ριξτο Τζημερο η ακομα καλυτερα ποταμι να σαι και μες τη μοδα.Που να μπλεκεις τωρα με κομματα κομμουνιστικα που σου ζητανε και επιπλεον πραγματα εκτος της ψηφου.Επιτρεψε σε μας τους φιλους του ΚΚΕ τουλαχιστον να βαζουμε αλλα κριτηρια και να παλευουμε γι αυτα.

Πρεπει να σου πω οτι εγω ειμαι πολυτα ειλικρινης μαζι σου.Σου λεω αυτο που πιστευω.Δε βλεπω να σαι κι εσυ το ιδιο απεναντι μου.
Ε τι να σου πω αλλο ρε φιλε;Τοσες φορες τα χουμε πει και επρεπε να χουμε κανει μια σχετικη προοδο...ας ειναι καθημερινα ακουμε και πολυ χειροτερα.

Гриша


Ανώνυμος είπε...

Гриша

Πως το λέει κάπου ο λέφτης; Το να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις είναι απάτη. Είναι χειρότερο απ το να μην καταλαβαίνεις.
Νομίζω πως ήμουν πολύ επεξηγηματικός. Αν όχι, τότες έχω πρόβλημα και να με διορθώνεις σε παρακαλώ.
Αναφέρθηκα στην εκδοχή το ΚΚΕ να θέλει κι άλλους ψηφοφόρους. Από που να τους πάρει άραγες; Ντε και καλά απ το συριζα;
Αν είναι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τα κάποτε μεγάλα αστικά κόμματα, αυτό που ξέρουν καλά, είναι ένα.
Ακολούθα τον αρχηγό. Αυτός, ξέρει. Αυτός θα σου δείξει το δρόμο, θα σου λύσει ταπροβλήματα, θα, θα, θα...
Ουδεμία σχέση δεν έχουν κι ούτε θέλουν άλλωστε να μάθουν για θέσεις, κεντρικές επιτροπές, πολιτικά γραφεία και (εδώ σηκώνει νερό, μα ας το δεχτώ)το ότι ο γγ δεν είναι κάτι παραπάνω απ τους υπόλοιπους 77.
Αν δηλαδή θέλεις να κυβερνήσεις, πρέπει στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας που λειτουργείς, κάποιοι να σε ψηφίσουν.
Τώρα, αν παίζει κάτι μυστικό στο ΚΚΕ που λέει πως αυτοί που θα μας ψηφίσουν πρέπει πρώτα νάχουν γίνει συνειδητοί κομμουνιστές, εγώ δεν τόμαθα.
Αν όχι, τότες...που σκατά θα μαζευτούν οι τόσες (έστω και για αξιοπρεπή αντιπολίτευση) απαραίτητες ψήφοι άσχετων με την κομμουνιστική πρακτική κακομοίρηδων μα όχι και συνειδητοποιημένων προλετάριων, οι οποίοι 40 χρόνια έχουν μάθει να επευθυμούν αρχηγό;
Απ όλο αυτό που πού σαφώς περιέγραψα, εσύ έβγαλες το συμπέρασμα πως εγώ (εγώωωω.. όπως τραγουδούσε ο τζίμης πανούσης κάποτε) θέλω μορφονιό για γγ;
Για μένα μιλούσα;
Και άντε, να το χάψω πως δήθεν αυτό κατάλαβες.
Είπα και μερικά άλλα που κατ εμέ σηματοδοτούν μια αποστροφή του κόμματος για την εξουσία.
Κουβέντα δε βρήκες να πεις, μαχητικές οι διαδηλώσεις σας, διαρκείας οι απεργίες, στα μεγάφωνα ακούς επαναστατικά αντάρτικα κι όχι τη μαργαρίτα τη μαργαρώ και όλοι μαζί στο σύνταγμα να τους κάνουμε τη μούρη κρέας.
Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να δηλώσω για πολλοστή φορά, πως δεν είμαι συριζαίος.
Μια ενότητα ζητάω ο φτωχός, για να πάψει επιτέλους το σύστημα να κάνει πάρτυ με τις μαλακίες μας.
Ντάξ;

mbiker

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Όχι, σε καμία περίπτωση δεν τοποθετήθηκες στο κεντρικό ζήτημα που έβαζε η ανάρτηση. Το οποίο ήταν απολύτως σαφές:

Η γραμμή που εξηγεί ο Παφίλης στην απάντησή του είναι χοντρικά: ως κομμουνιστής περιφερειάρχης θα κάνω ό,τι μπορώ, χωρίς αυταπάτες ότι θα ανατρέψω το καπιταλιστικό σύστημα στην Αττική με την κεντρική κυβέρνηση στα χέρια τών αστών, με στόχο α) να ανακουφίσω όσο γίνεται περισσότερο τον κόσμο και β) μέσα από τη σύγκρουσή μου με την κεντρική διοίκηση να συσπειρώσω γύρω μου το λαό ώστε με την ίδια τη δική του αγωνιστική πείρα πια να συνειδητοποιήσει πως η ριζική αλλαγή προϋποθέτει όχι απλώς να πάρει την περιφέρεια Αττικής στα χέρια του αλλά όλη τη χώρα.

Τι κάνει εδώ ο Παφίλης; Ή μάλλον τι δεν κάνει; Ένα πράγμα: Προκειμένου να δεχθεί να αναλάβει τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την αλλαγή σε επίπεδο κυβέρνησης. Λέει: θα παλέψω αρχικά κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, θα ανακουφίσω τον κόσμο και θα ανοίξω προοπτικές για αλλαγή και σε επίπεδο κυβέρνησης όταν έρθει η ώρα και αφού ο λαός έχει συνειδητοποιήσει μέσα από την ίδια του την πείρα την ανάγκη γι’ αυτή την αλλαγή.

Σωστά μέχρι εδώ; Σωστά. Πάμε τώρα να αλλάξουμε κλίμακα με τις απαραίτητες αντικαταστάσεις (τώρα μιλάω εγώ, όχι ο Παφίλης):

Ως αριστερή κυβέρνηση θα κάνω ό,τι μπορώ, χωρίς αυταπάτες ότι θα ανατρέψω το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα όσο η χώρα είναι μέλος μέλος τής ΕΕ, με στόχο α) να ανακουφίσω όσο γίνεται περισσότερο τον κόσμο και β) μέσα από τη σύγκρουσή μου με την κεντρική διοίκηση της ΕΕ να συσπειρώσω γύρω μου το λαό ώστε με την ίδια τη δική του αγωνιστική πείρα πια να συνειδητοποιήσει πως η ριζική αλλαγή προϋποθέτει όχι απλώς να πάρει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας στα χέρια του αλλά να έχει τα χέρια του ελεύθερα από τα δεσμά τής ΕΕ.

Όπως ο Παφίλης έτσι κι εγώ: Δεν βάζω ως προαπαιτούμενο την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ αλλά λέω ότι θα παλέψω αρχικά κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, θα ανακουφίσω τον κόσμο και θα ανοίξω προοπτικές για απαλλαγή από ευρώ και ΕΕ όταν έρθει η ώρα και αφού ο λαός έχει συνειδητοποιήσει μέσα από την ίδια του την πείρα την ανάγκη γι’ αυτή την απαλλαγή.

Και ερωτώ: Γιατί όχι;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε που πήρες το νικ «Μπορείτε να πάτε στο βάλτο, αφήστε μας όμως το χέρι»,


Για το τι ζήταγε η ανάρτηση και τι μας είπες εσύ, τα εξηγώ παραπάνω στον Гриша. Σε παραπέμπω εκεί.

Για τα υπόλοιπα τώρα, τα μεταξύ μας:

Ήρθες εδώ ως ανώνυμος. Και σε παρακάλεσα να πάρεις ένα όνομα. Και παίρνεις το ‘‘εμπνευσμένο’’ νικ «Μπορείτε να πάτε στο βάλτο, αφήστε μας όμως το χέρι»!!! Όνομα είναι αυτό; Πιο συγκεκριμένα, είναι όνομα που διευκολύνει τη συζήτηση; Διευκολύνει εμένα που μου αρέσει να λέω φίλε τάδε; Όχι. Διευκολύνει κάποιους άλλους; Όχι. Επιπλέον και χειρότερα:

Συμβάλλει σε τίποτε άλλο εκτός από το να ερεθίζει χωρίς λόγο κάποιους αναγνώστες και σχολιαστές που δεν είναι μεν Κουκουέδες αλλά δεν έχουν αντίρρηση να συζητήσουν μαζί τους; Όχι. Συνεισφέρει σε τίποτε άλλο αυτή η μόνιμη και σταθερή συνθηματολογία, που θα τη βλέπουμε κάθε φορά που ποστάρεις σχόλιο, εκτός από το να βγάζεις το άχτι σου; Όχι.

Να λοιπόν γιατί σε έκοψα φίλε μου. Στο είπα, αλλά δεν κατάλαβες —ή έκανες πως δεν κατάλαβες (δεν μπορώ να ξέρω και δίκες προθέσεων δεν κάνω)— και πήγε το μυαλό μέχρι την Καπερναούμ μέσω Αλάσκας. Τώρα ξέρεις. Επί τού πρακτέου:

α) Πάρε ένα όνομα της προκοπής (αν δεν σου κατεβαίνουν ιδέες ή δεν ξέρεις τι σημαίνει «ένα όνομα της προκοπής» να ρωτήσεις τον Гриша ή/και τον G).

β) Με το πρώτο σχόλιο που θα ποστάρεις εδώ, υπόγραψε με το νέο σου όνομα, διευκρινίζοντας ότι αντικαθιστά από εδώ και πέρα το προηγούμενο («Μπορείτε να πάτε στο βάλτο, αφήστε μας όμως το χέρι») και

γ) Υπόγραφε σταθερά με το νέο σου όνομα κάθε μα κάθε φορά που μπαίνεις εδώ.

Αν τα κάνεις όλα αυτά, μέχρι κουμπάρος σου γίνομαι!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Left, δηλαδή το ΑΕΚτζής δεν είναι "όνομα της προκοπής";

Λοιπόν πιο σοβαρά τώρα, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι δεν κάνουν διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αγαπητέ μου. Δεν είναι τεχνοκράτες. Οι κομμουνιστές, γενικά, θέλουν να καταλάβουν θέσεις στην τοπική διοίκηση για να διευκολύνουν την ταξική πάλη των εργατών του δήμου τους. Για τον ίδιο λόγο που θέλουν να καταλάβουν θέσεις και στο αστικό κοινοβούλιο. Όμως η ταξική πάλη δεν διευκολύνεται με το σχηματισμό "αριστερής κυβέρνησης" στα πλαίσια του καπιταλισμού γιατί τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία, γενικότερα θα εξακολουθούν να τα έχουν οι αστοί. Για παραπέρα τεκμηρίωση σε καλώ να μελετήσεις τα ντοκουμέντα του 19ου συνεδρίου.

ΑΕΚτζής

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Βεβαίως και είναι όνομα της προκοπής! Με άκουσες ποτέ να διαμαρτυρηθώ; :-)

Στα πιο σοβαρά που λες:

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί διευκολύνεται η ταξική πάλη με το σχηματισμό κομμουνιστικής περιφερειακής διοίκησης στα πλαίσια του καπιταλισμού παρ' όλο που τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία γενικότερα εξακολουθούν να τα έχουν οι αστοί και δυσχεραίνεται με το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης;;;

Για εξήγησέ μου το αυτό μάστορα, και μετά ο Θεός να μου κόβει χρόνια και να τα δίνει πρωταθλήματα στην ΑΕΚάρα!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο (Τρίτη, Μαρτίου 18, 2014 3:20:00 μ.μ.)


Έγινε ολόκληρη συζήτηση εδώ και με γράφεις κανονικά; Ε, σε "διαγράφω" κι εγώ!

Κάνε μου τη χάρη να ξαναποστάρεις το σχόλιό σου υπογράφοτας με κάποιο όνομα.

Άιντε, να τελειώνουμε κάποτε με αυτή τη μαλακισμένη συνήθεια!

Ανώνυμος είπε...

"Ως αριστερή κυβέρνηση θα κάνω ό,τι μπορώ,..."

"...και δυσχεραίνεται με το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης;;;"

Φιλε Λεφτ,
οταν εξηγησεις τι εννοεις ακριβως οταν λες αριστερη κυβερνηση και τι σχεση μπορει αυτη να εχει με ενα πλειοψηφικο ρευμα υπερ του ΚΚΕ τοτε θα δεις οτι δεν εχει και καμια βαση το ερωτημα που βαζεις.


Гриша





Ανώνυμος είπε...

"...λίγες μέρες νωρίτερα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ τόνιζε εμφατικά σε ανακοίνωσή της την απόλυτη δέσμευσή της ότι τάχα «δε θα διεκδικήσουμε καμία θέση στη διοίκηση του ΤΕΕ σε σύμπραξη είτε με τη ΔΗΣΥΜ είτε με τη ΔΚΜ»,..."

"...στις 15 και 16 Μάρτη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, η «Ριζοσπαστική» Πρωτοβουλία Μηχανικών μαζί με την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) της Νέας Δημοκρατίας «κατέβασαν» κοινή υποψηφιότητα, την αντιπρύτανη του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου,.."

ΘΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
ΦΑΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Όταν κάνω λόγο για αριστερή κυβέρνηση εννοώ μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το ΚΚΕ και το πρόγραμμα της οποίας θα έχει βέβαια συνδιαμορφωθεί και από το ΚΚΕ. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, δεν θα τίθεται ως προαπαιτούμενο η έξοδος από την ευρωζώνη ή την ΕΕ (κατ’ αναλογία τού γεγονότος ότι ο Παφίλης, προκειμένου να αναλάβει τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, δεν ζητάει εκ των προτέρων την κεντρική διοίκηση για να ανατρέψει τον καπιταλισμό). Θα προτάσσεται η εφαρμογή τού προγράμματος. Στόχος όλης αυτής τής ιστορίας; Να πειστεί ο λαός μέσα από την ίδια του την εμπειρία τής σύγκρουσης της αριστερής κυβέρνησης (της κυβέρνησής του δηλαδή) με τα Διευθυντήρια της ΕΕ, και να πειστεί στην ευρεία πλειοψηφία που απαιτείται, ότι η εκπλήρωση του προγράμματος που έχει υπερψηφίσει και υιοθετήσει είναι κάτι ανέφικτο εντός ευρώ και ΕΕ.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Aαααα...μαλιστα.Παρα πολυ ωραια.
Πρεπει να σημειωσουμε οτι:
1) Μια τετοια κυβερνηση ασφαλως δεν εχει σχεση με ενα πιθανο πλειοψηφικο ρευμα υπερ του ΚΚΕ και οτι αυτο συνεπαγεται και βεβαια παει περιπατο και το ερωτημα στην αρχη της αναρτησης, τι θα κανει το ΚΚΕ αν αναδειχθει πρωτη δυναμη.
2)Η συνδιαμορφωση κοινου προγραμματος μιας τετοιας κυβερνησης δεν προυποθετει συμβιβασμο αλλα ουσιαστικα υποχωρηση ΜΟΝΟ μιας πλευρας,αυτης του ΚΚΕ. Αφου οπως λες κι εσυ στοχος της δε θα ειναι η αποδεσμευση απο την ΕΕ.Συνεπως ουτε μονομερης διαγραφη του χρεους και σαφεστατα ουτε κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης.
3)Στοχος αυτης της κυβερνησης στην οποια θα ειναι ωσει παρον το ΚΚΕ αφου θα εχει απεμπολησει ολο το προγραμμα του θα ειναι να πειστει ο λαος οτι μεσα απο ενα διεκδικητικο πλαισιο(;) σε συγκρουση (;)με τα διευθυντηρια της ΕΕ δεν ειναι δυνατον να υπαρξει φιλολαικη λυση οταν αυτη γινεται εντος των πλαισιων αυτου του συστηματος.
4)Βασει των παραπανω δεδομενων ΚΑΜΙΑ αντιστοιχια δεν υπαρχει μεταξυ μιας τετοιας κυβερνησης και μεταξυ της διεκδικησης της διοικησης ενος δημου ή μιας περιφερειας απο υποψηφιο του ΚΚΕ,καθως η διεκδικηση αυτη γινεται χωρις καμια εκπτωση και καμια συνεργασια με αλλες πολιτικες δυναμεις του ευρωμονοδρομου. Γι αυτο και το ΚΚΕ λεει ενιαιο κριτηριο για ολες τις εκλογικες μαχες.
5)Υπαρχουν αντιστοιχα παραδειγματα αυτης της κυβερνησης που προτεινεις ;Φυσικα και υπαρχουν.Ενα και δυο;Nα, ας πουμε η κυβερνηση Μιτεραν με τη συμμετοχη του ΚΚΓ. Συνεβαλλε μια τετοια κυβερνηση στο να διαλυθουν οι αυταπατες του λαου στη χειραφετηση του ή αντιθετα λειτουργησε ενισχυτικα στην παραπερα ενσωματωση λαικων δυναμεων και στον εκφυλισμο τους μεσω της ταξικης συνεργασιας; Mαλλον το δευτερο.Μπορει παρολαυτα ο λαος να εξαγει χρησιμα συμπερασματα απο τετοια παραδειγματα προς αποφυγην χωρις να χρειαστει να μπει στη λογικη του "σφαξε με αγα ,να αγιασω".
Με ισχυρο ΚΚΕ παντου!

Гриша

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε Гриша

παιδι ημουν και γερασα λενε οι παλιοι. (σου γραφω απο την χειμερια ναρκη που ξυπνησα το 2010, μετα απο 45 χρονια. πιο πριν ειχα ξυπνησει το 17, το 36, και πιο παλια πιο συχνα

το κκε μετα τα γεγονοτα που οδηγησαν στις εκλογες του 12, που εφερε στην εξουσια μια κυβερνηση ουσιαστικα ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ τη δουλεια της την κανει ομως), που ξεφουσκωσαν τα "κινηματα" της πλατειας και μετα την αποκαλυψη του ρολου τους, εκατσε κι εκανε μια αναλυση της καταστασης πολυ "σωστη" και διαλεκτικη (ας πουμε).
Εκει μεσα μας δικαιολογει την πορεια εκλογικα του κομματος και μας λεει οτι η κατασταση δεν ηταν επαναστατικη αλλα προ-επαναστατικη, οτι δεν ειχαμε εδω ενα παραδειγμα του "οι απο πανω δεν μπορουν" οτι η κριση εξουσιας δεν ηταν μονιμη αλλα παροδικη και λυθηκε με αλλαγη βαρδιας.

Συναρτησε δηλαδη την πορεια του κκε προς την εξουσια οχι απο υποκειμενικους παραγοντες (π.χ. λεω εγω μια κυβερνηση σε αριστερη κατευθυνση με ανοχη του κκε και την αλλαγη στη συνειδηση ευρυτερων στρωματων που θα προκαλουσε αυτη), αλλα απο αντικειμενικους(επαναστατικη κατασταση).

Αυτη η αναλυση ηλθε σαν παυσιπονο για τους οπαδους του κομματος, αλλα κατα την αποψη μου αυτο-ευνουχισε την οποια δυναμικη και διεισδυση ειχε το κομμα σε κοσμο εκτος κκε.

Τι μας μενει λοιπον ?

'Η α)η κριση θα υποβοβαστει σε χρονια υφεση και η συγκυρια θα χαθει, κανεις δεν ξερει αν θα υπαρχει αλλη ευκαιρια, 'η β)η κριση θα οξυνθει και το μελλον θα ειναι αβεβαιο.

ΜΕ λιγα λογια η ευκαιρια ΧΑΘΗΚΕ, ο συριζα τωρα εχει να στραφει μονο ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ και εσεις μενετε να φυλατε τις γραφες στην κιβωτο περιμενοντας με το σκεπτικο
'οσο χειροτερα τοσο καλυτερα".

Δεν ξερω αν αυτη η στρατηγικη τιμα τους εφευρετες της, αυτο σκεψου το εσυ. Εμενα αυτο μου φαινεται ο ορισμος του αριστερισμου (εννοω κκε μ-λ, εκκε οακκε ανασυνταξη, ζαχαριαδικοι)

ΦΙΛΙΚΑ οργουελ

Υ.γ. μιαν αλλη φορα θα σου πω για το διπολο ρεφορμισμου-αριστερισμου, αναμμεσα στο οποιο κινειστε, και τους λογους.

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Ακολουθώντας την αρίθμησή σου:

1. Κανένα τέτοιο πραγματικό ερώτημα («τι θα κάνει το ΚΚΕ αν αναδειχθεί πρώτη δύναμη») δεν υπήρχε. Ήταν ένα καθαρά ρητορικό ερώτημα. Ούτε καν: μία φωναχτή σκέψη. Γιατί πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον ένα τέτοιο σενάριο, όπου να αναδειχθείτε πρώτη δύναμη, χωρίς όμως ο λαός να έχει ωριμάσει στο βαθμό που απαιτείται για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας. Κι εκεί θα είχατε το δίλημμα: ξεκινάμε να κυβερνήσουμε ως έχουν τα πράγματα προσδοκώντας ότι στην πορεία θα συνειδητοποιηθεί ο λαός ή παραιτούμαστε από το δικαίωμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση;

2. Καθόλου μονομερής συμβιβασμός σε βάρος τού ΚΚΕ δεν θα ήταν ένα πρόγραμμα που δεν προϋποθέτει μεν μονομερείς ενέργειες (διαγραφή χρέους και έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ), αλλά και δεν τις αποκλείει, αν αποδειχθεί ότι μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί. Κι αν μου πεις ότι «μα αυτά, τα προβλέπουν ήδη οι αποφάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ!», θα σου απαντήσω ότι τα προβλέπουν «στα χαρτιά» και είναι ηλίου φαεινότερο ότι για η πλειοψηφία τής ηγετικής ομάδας του καμία διάθεση δεν έχει να τις κάνει και πράξη. Σε ένα κοινό πρόγραμμα όμως, τα ‘‘κορδελάκια’’ τού Μηλιού και τα «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το ευρώ. Τελεία!» τού Σταθάκη θα κοβόντουσαν με το μαχαίρι!

3. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο δρόμος σού ξινίζει για την κυβέρνηση και δεν σου ξινίζει για τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής. Κανένα πρόγραμμα δεν απεμπολείς όπως δεν το απεμπολεί και ο Παφίλης. Ίσα-ίσα! Αφήνεις να μιλήσει υπέρ τού προγράμματός σου και η ίδια η πραγματικότητα της αναπόφευκτης σύγκρουσης. Υπάρχει κάτι δυνατότερο και αποτελεσματικότερο για να πειστεί κάποιος ότι μία καμήλα δεν χωράει να περάσει από το μάτι μιας βελόνας από το να επιχειρήσει να την περάσει;

4. Βάσει τών παραπάνω υπάρχουν ένα κάρο αναλογίες. Και πάνω από όλες, η κεντρική: ο Παφίλης εμφανίζεται πρόθυμος να ασκήσει διοίκηση σε μία περιφέρεια στην οποία καμία έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ δεν θα υπάρξει και καμία κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και καμία Λαϊκή Εξουσία! Σημαίνει αυτό ότι απεμπολεί το πρόγραμμα του ΚΚΕ;;;

5. Φίλε μου, αυτό το επιχείρημα, που το λέτε και το ξαναλέτε σε κεντρικό επίπεδο, είναι μία συνδικαλιά περιωπής και γίνεται θρύψαλα στο πι και φί! Να πώς:

Άμα είναι έτσι, άμα τα αποτυχημένα εγχειρήματα αυτής ή της άλλης στρατηγικής προδικάζουν το αποτέλεσμα των καινούργιων που θα επιχειρηθούν, τότε πρέπει και η σοσιαλιστική/εργατική/κοινωνική επανάσταση να διαγραφεί οριστικά από τη στρατηγική τής Αριστεράς! Ξέρεις πόσες τέτοιες επαναστάσεις έφαγαν χώμα αφού πρώτα το πότισαν με αίμα; Ασφαλώς και ξέρεις.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχει τίποτε το παράλογο σε μία στρατηγική που ξεκινάει από το δοσμένο και υπάρχον και προσπαθεί να το διευρύνει και να το πολλαπλασιάσει δουλεύοντας και από «τα κάτω» και από «τα πάνω». Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος με απλώς στοιχειώδη λογική. Το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, έχει διαγράψει το δεύτερο και πορεύεται μόνο. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ στην αιτιολογία αυτής τής στάσης. Μένω σε αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: σ’ αυτή ακριβώς τη μοναξιά που έκανε τον Μπογιόπουλο να αναρωτηθεί στον Προσυνεδριακό αν συμμαχείτε με κάποιον άλλο εκτός από τον εαυτό σας. Μία τόσο παράλογη στάση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί παρά μόνο με προσχήματα. Ένα από αυτά είναι και η απόρριψη του ρεφορμισμού, που για εσάς είναι πάντα απορριπτέος γιατί υποσκάπτει την ιδέα τής επανάστασης η οποία θααα πάρει σάρκα και οστά κάααποια στιγμή στο μέλλον. Πάντα απορριπτέος, εκτός από μία απεργία τού ΠΑΜΕ που ζητάει «να ακυρωθούν οι απολύσεις» ή «10% αύξηση» ή «καλύτερα μέτρα ασφαλείας» (τι άλλο από ρεφορμισμός είναι ακόμα και το πιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε τελική ανάλυση;;;). Ή, για να κλείσω με το θέμα τής ανάρτησης, εκτός από την περίπτωση που διεκδικείτε τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, παρ’ όλο που «η εξουσία είναι στα χέρια τών μονοπωλίων» και η χώρα «στο λάκκο τών λεόντων τής ΕΕ». «Μα στην περιφέρεια δεν μπορώ να κάνω αλλιώς!», θα μου πεις εσύ ή κάποιος άλλος ομοϊδεάτης σου. «Ενώ στην Ελλάδα έχω επιλογή: την επανάσταση!». Και βέβαια, όταν λες «επανάσταση», τη φαντάζεσαι ως ένα ριμέικ τής Οκτωβριανής (παραλείποντας, ελπίζω, έναν Παγκόσμιο Πόλεμο…). Και αρνείσαι να δεις τους παλιούς δρόμους που έκλεισαν στον αιώνα που πέρασε και τους νέους δρόμους που άνοιξαν στο ίδιο διάστημα, και οι οποίοι, ενδεχομένως (τίποτε δεν είναι βέβαιο στη ζωή εκτός από το ότι μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί), οδηγούν σε επαναστατικές αλλαγές που είναι και ο τελικός-τελικός στόχος (αυτές είναι ο στόχος όχι η επανάσταση, το μέσον δηλαδή!). Κι έτσι καταλήγεις, καταλήγετε, αντί να υποβοηθάτε με κάθε τρόπο αυτές τις επαναστατικές αλλαγές, να τις απομακρύνετε ακόμα πιο πολύ.

Φίλε Гриша, εσύ και άλλοι φίλοι τού ΚΚΕ μπορεί να μην έχετε αντίρρηση να λέτε σε λίγα χρόνια «ήμαστε νιοί και γεράσαμε», όπως έγραψε κάποιος φίλος σχολιαστής παραπάνω, περιμένοντας την επανάσταση-καρμπόν που θααα πάρει σάρκα και οστά κάααποια στιγμή στο μέλλον και να είσαστε και ικανοποιημένοι κι από πάνω μόνο και μόνο επειδή όλα αυτά τα χρόνια «είχατε την τιμή και το προνόμιο» να κάνετε έπαρση και υποστολή τού σφυροδρέπανου κάθε μέρα. Εγώ, εμείς, και πολλοί άλλοι, έχουμε και παραέχουμε. Ακόμα κι αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, προς το παρόν, η μόνη γνωστή είναι αυτή που ζούμε τώρα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να αρχίστε να σκέφτεστε και εσείς τι μπορούμε να κάνουμε εδώ και τώρα. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να βοηθήσετε να υπάρξει το μη εισέτι είναι


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Λεφτ,
Μου γραφεις:
1."Γιατί πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον ένα τέτοιο σενάριο, όπου να αναδειχθείτε πρώτη δύναμη, χωρίς όμως ο λαός να έχει ωριμάσει στο βαθμό που απαιτείται για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας."
Ρε λεφτ, στο Λενιν στον Μαρξ και σε οτι αλλο πιστευεις!Πρωτη δυναμη το ΚΚΕ με προγραμματικο στοχο αποδεσμευση απο την ΕΕ ,μονομερη διαγραφη του χρεους και κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης και δεν θα εχεις ωριμο λαο απο κατω και πανισχυρο Λαικο Κινημα;;;Τι σεναριο science fiction ειναι παλι τουτο αδερφε μου;;;Ενδιαφερον;Βεβαιως οσο αυτο που λεει οτι το Μαλαισιανο boeing777 απηχθη απο εξωγηινους.Αντε και χολυγουντιανο blockbuster με το καλο.
2."Κι αν μου πεις ότι «μα αυτά, τα προβλέπουν ήδη οι αποφάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ!"
Σωπα ρε συ, προβλεπουν και αποδεσμευση απο την ΕΕ τα χαρτια του Συριζα;Το ακουσαμε κι αυτο...Απολυτος συμβιβασμος και ενσωματωση σε αστικες επιδιωξεις θα σημαινε η συμμετοχη του ΚΚΕ σε μια τετοια κυβερνηση και ταφοπλακα σε οποιαδηποτε δυνατοτητα ανασυνταξης του Λαικου Κινηματος.Οχι σου λεει ο Λεφτ .Καθε φορα που θα παρρεκλινε ο Σταθακης θα ηταν εκει το ΚΚΕ να του "τραβαει το αυτι"... Χα χα χα...καλο πολυ καλο.Ακομα πιο καλο βεβαια ειναι το ερωτημα τι κανουν σημερα οι κομμουνισταραδες Λαφαζαναιοι και λοιποι.
3."Αφήνεις να μιλήσει υπέρ τού προγράμματός σου και η ίδια η πραγματικότητα της αναπόφευκτης σύγκρουσης."
Για ποια συγκρουση μιλαμε ακριβως;Mε τι προγραμμα;Ε πανω κατω μ αυτο που εχει τωρα ο Συριζα ετσι;Tι να σου πω...φοβερη συγκρουση λεμε.Εχουν χεστει πανω τους οι αστοι.Τοσο πολυ που τους καθιζουν "με τα χιλια ζορια" τους Τσιπροσταθακηδες σε οτι πιθανο και απιθανο think tank υπαρχει και οχι μονο..London school of ecomomics,brookings,economist,Tεξας,ΣΕΒ.......Διαλιεχτε!Απ ολα εχει ο μπαξες.
4."Σημαίνει αυτό ότι απεμπολεί το πρόγραμμα του ΚΚΕ;;;"
Oχι βεβαια.Αλλα δεν καταλαβαινεις οτι στη περιπτωση που θα μπει σε μια κυβερνηση αστικης διαχειρισης συναινοντας σε ενα προγραμμα που δεν θα περιεχει στην ουσια κανεναν απο τους διακυρηγμενους βασικοτατους στοχους του, ακριβως απεμπολει το προγραμμα του; Με αυτη την εννοια προφανως και πανε περιπατο και οι αναλογιες και οι αναγωγες που κανεις και το διακυβευμα της αναρτησης.Ρε στη Κυπρο ρε, με κομμουνιστη προεδρο, με τις καλυτερες προθεσεις λεω εγω,δε βλεπεις τι εγινε τελικα;
5.Aλλο παλι και τουτο...
Δηλαδη τι μας λες τωρα ρε συ Λεφτ;Tσουβαλιαζεις την παρισινη κομμουνα,την οκτωβριανη επανασταση την κουβανικη ,το σικαγο ακομα αν θες και τη τεραστια προσφορα τους στην ανθρωποτητα, με τις σοσιαλδημοκρατικες κυβερνησεις συνεργασιας στην Ευρωπη που συμμετειχαν κομμουνιστικα κομματα;Tρελανε μας κι αλλο...μπορεις.
Για τα οσα λες συμπερασματικα μονο αυτο:
Στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ παλευει το ΚΚΕ και οχι φιλε δεν αισθανεται μονο του,ουτε καθεται να κλαιει τη μοιρα του για τον αρνητικο συσχετισμο δυναμης.Παλευει να την αλλαξει.Δε πα να λετε οτι θελετε....
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.

Гриша

Yγ. Ο Μακαρης τι να λεει για ολα αυτα αραγε;

Khlysty είπε...

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά θέλω να πω ως συνολική απάντηση στον φίλο Γκρίσα μια κουβέντα που μου είπε παλιός κουμουνιστής (sic δικό μου) από τη Νέα Ιωνία: "Φίλε, ας κατέβαινε το ΚΚΕ στο λαό με δέκα προτάσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα, στη βάση του σταματήματος της κατρακύλας του λαού, κι ας τολμούσε ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ και η όποια ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πει όχι". Όμως, φίλε Γκρίσα, είναι πιο ασφαλές να περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία του Σοσιαλισμού και τις "αντικειμενικές συνθήκες", έτσι;...

Ανώνυμος είπε...

Δεκα προτασεις;;;;;
Για πες μου εσυ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΚΑ που να μπορει να αποτελεσει τη
"βάση του σταματήματος της κατρακύλας του λαού";

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Μα τι ...συγγνώμη ζητάς;;; Για όνομα!!! Δημόσια συζητάμε και οι παρεμβάσεις (δηλαδή η συμμετοχή στην κουβέντα) είναι απολύτως θεμιτές και, ως προς εμένα τουλάχιστον, άκρως επιθυμητές!

Μη μου λες τέτοια και με στενοχωρείς, γμτ! :-)


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Φίλες Γκρίσα, πόσες είπες ότι θέλεις; Δέκα; ΟΚ:

1.Κατάργηση -χθες- όλων των μνημονιακών νόμων που αφορούν στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα (μισθοί, συντάξεις, υπερωρίες, απολύσεις, κλπ).

2.Υπό κρατικό -όχι του ΤΧΣ- έλεγχο όλες οι τράπεζες που πήραν ρευστό και εγγυήσεις από το Δημόσιο, δηλαδή, από τον ελληνικό λαό.

3.Εξεταστική επιτροπή για το "μαζί τα φάγαμε" του Πάγκαλου.

4.Πλήρης αποκατάσταση του ΕΣΥ.

5.Καμία αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ μονοπωλιακού χαρακτήρα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑθ, κλπ). Λειτουργία με βάση κοινωνικές ανάγκες και κριτήρια. Μπουζού για όποιον αποδειχθεί ότι τις κακοδιαχειρίστηκε.

6.Νέο εκλογικό σύστημα: απλή αναλογική, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, καμία διάκριση μεταξύ κομμάτων και συνασπισμών/συμμαχιών κομμάτων, βαλεοτιαλλοθέλεις.

7.Θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις για συνεταιριστικές εταιρικές πρωτοβουλίες.

8.Σταθερό, προοδευτικό φορολογικό σύστημα: εφαρμογή της πρόνοιας του Συντάγματος ότι ο καθένας πληρώνει με βάση τις δυνατότητές του, πληρής αναδιάρθρωση και μηχανοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού.

9.Δωδεκαετής υποχρεωτική εκπαίδευση, αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έμφαση στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, επαρκής χρηματοδότηση, διαρκής αξιολόγηση, δέσμευση για τουλάχιστον 16ετή εφαρμογή -με τις απαραίτητες παρεμβάσεις- του συστήματος.

10.Πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, έλεγχος των οικονομικών της Εκκλησίας (μητροπόλεις, μονές, κλπ), στήριξη -κυρίως ηθική- του φιλανθρωπικού της έργου..

11.Αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση της απλοποίησης/σμίκρυνσής του.

12.Πλήρης διαφάνεια για όλες τις προμήθειες του Δημοσίου. Έλεγχος κάθε παρελθούσης προμήθειας που "σηκώνει συζήτηση".

13.Πραγματικό και διαρκώς ελεγχόμενο πόθεν έσχες για κάθε άτομο που αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα.

Σταματάω στο 13 γιατί το θεωρώ γούρικο και γιατί το Νομπ Κρικ έχει αρχίσει να μιλάει.

Τι; Σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας; Επαναστατική διαδικασία; Φίλε, ας εφαρμόσουμε πρώτα τον καπιταλισμό και μετά τα συζητάμε αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι 10 θέσεις ειναι του Τζιμερου

καουτσκι

Khlysty είπε...

Συνσχολιαστά Καουτσκι, πρώτον είναι "Τζήμερος" και δεύτερον ο Τζήμερος τέτοιες θέσεις/προτάσεις έχει; Για ξαναδείτε το. Εκτός πια κι αν θεωρείτε ότι οιαδήποτε θέση δεν ταυτίζεται με αυτές του ΚΚΕ είναι τζημερική, οπότε, ναι, τότε έχετε δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Γιά σας,από Πικάπα
Μετά από αρκετό καιρό ξαναπέρασα απο εδω και έριξα μια επιπόλαιη ματιά - δεν μπορώ παραπάνω. Δεν τα διάβασα λοιπόν όλα, αλλά είδα αυτά που λέει ο όργουελ, που τον έχω δει να ρετάραι ανάστροφα αρκετές φορές, αλλά εδώ νομίζω τόπιασε το ζουμι.
Αντιγράφω λοιπόν αυτά του όργουελ.

Τι μας μενει λοιπον ?

'Η α)η κριση θα υποβοβαστει σε χρονια υφεση και η συγκυρια θα χαθει, κανεις δεν ξερει αν θα υπαρχει αλλη ευκαιρια, 'η β)η κριση θα οξυνθει και το μελλον θα ειναι αβεβαιο.

ΜΕ λιγα λογια η ευκαιρια ΧΑΘΗΚΕ, ο συριζα τωρα εχει να στραφει μονο ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ και εσεις μενετε να φυλατε τις γραφες στην κιβωτο περιμενοντας με το σκεπτικο
'οσο χειροτερα τοσο καλυτερα".

Δεν ξερω αν αυτη η στρατηγικη τιμα τους εφευρετες της, αυτο σκεψου το εσυ. Εμενα αυτο μου φαινεται ο ορισμος του αριστερισμου (εννοω κκε μ-λ, εκκε οακκε ανασυνταξη, ζαχαριαδικοι)

Ανώνυμος είπε...

Φιλε klusty,
Οχι φιλε εγω 1 προταση σου ζητησα.Εσυ βεβαια μου βρηκες 13 μαλλον οχι για το γουρι οπως λες ,αλλα θεωρωντας οτι κανοντας μπουγιο,δε μπορει ολο και κατι"θα κατσει".
Θα μου επιτρεψεις να σταθω σε καποιες μονο απο τις προτασεις που παραθετεις .Νομιζω θα συμφωνησεις οτι προτασεις οπως ο διαχωρισμος εκκλησιας κρατους,η απλη αναλογικη ή η εφαρμογη του αντικαπνιστικου νομου λεω εγω-χωρις να θελω να υποτιμησω τη σημασια τους-δεν εντασσονται ακριβως σε ενα πλαισιο που με εναν τροπο και συμφωνα με τη δικη σου λογικη θα μπορουσε να συμβαλει στο "σταματημα της κατρακυλας του λαου".Μη ξεχνας πως σ αυτο αναφερθηκες.
Για το 1) την καταργηση των μνημονιακων νομων που αφορουν εργασιακα κλπ.
Καταρχην να σου θυμησω οτι εχει προαποφασιστει η φαση μονιμης εποπτειας που σημαινει αυτοματη εφαρμογη αντιλαικων μετρων και κυρωσεων.Δε πα να κοπανας το κωλο σου εσυ... Απο τη στιγμη φιλε που παραμενουμε στην ΕΕ και τα μνημονια να τελειωσουν ,θα τελειωσουν τυπικα ,αντιλαικα μετρα θα παραμεινουν αλλα και μια σειρα αποφασεων και ρυθμισεων που αφορουν και τα εργασιακα θα αποφασιζονται πλεον σε κεντρικο επιπεδο.Τωρα να μην αναφερθω εκτενεστερα στη σταση του συριζα σε σχεση με τα μνημονια.Το ποσο εχει εξαπατησει και συνεχιζει να εξαπατα το λαο.Ξεκινωντας απο την καταργηση των μνημονιων απο τη βουλη μεχρι και την καταργηση μεσω της ψηφου,τη "Δευτερα πεθαινει το μνημονιο", και αλλα ωραια για τα οποια μετα εκανε παλι κωλοτουμπες του στυλ θα δουμε,θα διαπραγματευτουμε...αλλο δανειακη συμβαση αλλο μνημονιο...αλλα ελεγε ο ενας ,αλλα ελεγε ο αλλος...ε ειναι γνωστα αυτα και οχι τυχαια βεβαια.Γνωριζουν κι αυτοι πολυ καλα και ας μη το ομολογουν οτι ολα αυτα δεν αποτελουν παρεκκλισεις του οικοδομηματος που λεγεται ΕΕ αλλα ειναι ακριβως ο πυρηνας και η ουσια της ΕΕ που απο την ιδρυση της ειναι αντιλαικη αφου ειναι μια συμμαχια του κεφαλαιου.Και ειναι μετρα που λογω της καπιταλιστικης κρισης επιταχυνθηκαν μεσω του οχηματος του μνημονιου σε συναρτηση και με το επιπεδο της καθε χωρας στα πλαισια της ανισομετρης καπιταλιστικης αναπτυξης των οικονομιων της ΕΕ.Καταλαβαινεις λοιπον οτι η συγκρουση περναει απο τη θεση για αποδεσμευση απο την ΕΕ.Εχει ή μπορει να υιοθετησει τετοια θεση ο συριζα;Οχι βεβαια.Αλλα εδω μπαινει και ενα αλλο ερωτημα.Γιατι δε τα βρηκε ο Αλεξ με τον κυρ Φωτη μετα τις εκλογες του 12 που αν θυμαμαι καλα μιλαγε χαρακτηριστικα για "σταδιακη απαγκιστρωση απο τα μνημονια και τους εφαρμοστικους νομους."
Για το 4) το 5) και το 9)alltogether
Ελεος και ημαρτον μαζι και βοηθεια μας....ρε συ klushty !Μα ειναι δυνατον; Eπαναφορα λες του ΕΣΥ και 12ετης υποχρεωτικη εκπαιδευση με αναδιαρθρωση κλπ....
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;;;;;ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ E;;;;;Και αυτη κατα τ αλλα θα ηταν προταση του ΚΚΕ ;;;
Μα οι ΔΕΚΟ φιλε μου ακομα και στη φαση της προηγουμενης λειτουργιας τους πριν τη μετοχοποιηση τους,λειτουργουσαν προς οφελος του βιομηχανικου και εφοπλιστικου κεφαλαιου και εις βαρος των λαικων αναγκων.Ομοιως και το τραπεζικο συστημα.Που ζεις εσυ;
Τωρα για τα υπολοιπα που ειναι και δευτερευοντα οντως πρεπει να συμφωνησω οτι κινουνται λιγο-πολυ σε τζημερο-ρυθμους.
Και τελειωνοντας να σου πω οτι:
Μηπως εισαι απο αυτους που πιστευουν οτι και καλα ο καπιταλισμος δεν εφαρμοζεται σωστα και τον διαχωριζουν σε παρασιτικο,καζινοκαπιταλισμο,νεοφιλελευθερισμο κλπ;Mα τι λεω, ειναι και συριζεικης αποδοχης κατι τετοιες μπουρδες...
Aρκετα φιλε μου με τον καπιταλισμο.Καλα δεν τον βλεπεις τον καπιταλισμο;Μπροστα στα ματια σου σαπιζει...Τελειωσε και μη περιμενεις να σου δωσει τιποτα.Ολα θα στα παρει.Χορτασαμε κι απο καπιταλισμο κι απο τα χρυσα κουταλια της ΕΕ. 30 χρονια το ιδιο παραμυθι για την "ευρωπη των λαων" . Ε νησαφι πια!

Гриша


Ανώνυμος είπε...

Φιλε Πικαπα,
Το οτι η ταχεια σοσιαλδημοκρατικοποιση του συριζα θα ειχε αποφευχθει αν ειχε συνεργαστει το ΚΚΕ ειναι τεραστια μαλακια και το λεω οσο πιο ευγενικα μπορω.
Δηλαδη το ΚΚΕ που ειχε αναλυσει διεξοδικα και αντικειμενικα και ειχε προειδοποιησει εγκαιρα το λαο για το τι εστι συριζα οχι μονο δεν παραδεχεστε οτι δικαιωνεται και μαλιστα πολυ γρηγορα, αλλα το στηνετε και στο τοιχο γιατι δεν ηταν λεει εκει να τον βαλει τον Συριζα στον ισιο δρομο...Τι ωραιοι που ειστε ρε παιδια!
Μου θυμιζετε το εδαφιο της αγιας γραφης που λεει:
"Στις πλάτες του σηκώνει ο καλός ποιμένας το απολωλός πρόβατο. Μαζί του σηκώνει και το βάρος των σφαλμάτων και των λαθών που διέπραξε τις στιγμές της απώλειας"
Οσο για τις αριστεριστικες αναφορες του ορκ μαλλον τον ιδιον χαρακτηριζουν.Τον προδιδει αλλωστε και αυτο το πρωτο "Κ" (σε εισαγωγικα) καθε φορα που αναφερεται στο ΚΚΕ.


Гриша

Khlysty είπε...

Φίλε Γκρίσα, αν θεωρείς ότι σε αυτό το μπλογκ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν μιλάμε για δημόσια υγεία και εκπαίδευση θα πρέπει να προσθέτουμε και τις λέξεις "δημόσια και δωρεάν", τότε ΟΚ, συγνώμη για την παράλειψή μου.

Τώρα, όσον αφορά στη μόνιμη εποπτεία, αυτό πήγαινε να το πεις στους Φινλανδούς οι οποίοι φέτος αποφάσισαν ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι καλό, αλλά... για μετά και ότι δεν πειράζει να έχουν και μερικά ελλείμματα προκειμένου να αναθερμάνουν την οικονομία τους.

Επίσης, λυπάμαι που δεν θα σου κάνω το χατήρι να επαναλάβω τη συνθηματολογία του ΚΚΕ για την Ε.Ε. και τα μονοπώλια, αλλά, όπως σου έχω ξαναπεί δεν διεκδικώ πρωτεία στην αριστεροσύνη. Και, φυσικά, ακόμα δεν έχω πειστεί ότι, αν συμβούν όλα όσα επιθυμεί/ευαγγελίζεται το ΚΚΕ θα ζω σε συνθήκες καλύτερες από σήμερα, ιδίως τώρα που το κόμμα αποφάσισε να αποκαταστήσει και τον Στάλιν. Εμείς οι "αριστερούτσικοι" ("τζήμεροι" κατά τους ομοϊδεάτες σου) δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για το αν η δικτατορία του προλεταριάτου είναι και πολύ καλό πράμα.

Τέλος, καλό είναι να διαβάσεις μαρξιστές αναλυτές, έχουν γράψει αρκετά για τις φάσεις/εκφάνσεις/στάδια του καπιταλισμού. Στο ΚΚΕ δεν σας τα μαθαίνουν αυτά;

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Κhlusty,

A δηλαδη μου λες οτι τα ευκολως εννoουμενα(δημόσια και δωρεάν) παραλειπονται,ετσι;Γιαυτο και η παραλειψις...
Φινλανδια ε;Tι λες ρε παιδι μου;Να φανταστω οτι οφειλεται σε σατανικη συμπτωση οτι η Φινλανδια ειναι και ο τελευταιος σταθμος της Συριζεικης περιοδειας ανα τον κοσμο προς αναζητηση του ιδανικου μοντελου καπιταλιστικης διαχειρισης.Να υποθεσω επισης οτι δεν εχεις ακουσει τιποτα για μετρα που παιρνονται και εκει και για κατι αυξησεις στα ορια συνταξιοδοτησης και οτι τα οσα σου ειπα περι ανισομετρης καπιταλιστικης αναπτυξης τα γραφεις στα παλια σου τα παπουτσια μιας και αυτα τα εχει διατυπωσει ο Λενιν και οχι οι συγχρονοι μαρξιστες/αναλυτες.
Δικτατορια του προλεταριατου;;;Σταλιν;;;Mα πως "φτασαμε ως εδω στα συνορα του εξαποδω;"Πιπερι στο στομα...Εγω μια ερωτηση εκανα για 1 προταση που θα μπορουσε να κανει το ΚΚΕ προς ΣυριζοΑνταρσυες δια την ανακουφιση του λαου, οπως μας ειπες πως σου ειπε ενας παλαιος κομμουνιστης.Κατι ηξερα που σε ρωτησα.Γιατι φιλε μην το παιρνεις βαρεως που δεν βρηκες ανταποκριση σε μενα.Σε πρωτη ευκαιρια παρε τις 12+1 προτασεις σου και σερβιρε τες προς ποταμι μερια ή σε κανενα ΟΝΝΕΔιτη.Ειμαι σιγουρος οτι θα τα βρειτε μια χαρα.Και που ξερεις ισως μια μερα γινουμε και Φινλανδια!
Εεεε ρε κατακακαημενα,κουνια που σας κουναγε.

Гриша

Khlysty είπε...

Φίλε Γκρίσα, δεν φέρνω βαρέως τίποτα και θα σου το εξηγήσω διά μίας "παραβολής": αν διαβάζεις Αστερίξ (κι αυτός προϊόν του καπιταλισμού είναι, αλλά τεσπα...), κι αν έχεις προσέξει το πρώτο κόμικ της σειράς, τον "Γαλάτη", υπάρχει ένα καρεδάκι που δείχνει τον εκατόνταρχο που έχει απαγάγει τον Πανοραμίξ να λέει με το απαραίτητο ύφος στα λατινικά "ή Καίσαρ ή τίποτα". Ε, κάπως έτσι βλέπω εγώ (ο "τζήμερος") το ΚΚΕ σήμερα. Και, για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι ΣΥΡΙΖΑς/ΑΝΤΑΡΣΥΑ/λοιπαί αριστεραί δυνάμεις έχουν το μαγικό φίλτρο. Απλώς, βλέπω παραλληλισμούς στον εκατόνταρχο και στο ΚΚΕ...

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Κλείνω από τη μεριά μου με μερικές διευκρινίσεις, που, μεταξύ μας, δεν περίμενα ότι θα χρειαζόταν να τις κάνω.

Σου εξήγησα τι νόημα είχε η φωναχτή σκέψη/διερώτηση «θα είχε όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να προέκυπτε κάτι τέτοιο για να δοκιμαστεί η ηγεσία τού ΚΚΕ: θα αναλάβει την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση ή δεν θα την αναλάβει;». Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επανέρχεσαι.

Ένα δεύτερο (ισχύει για τα πόιντς 2, 3, 4): Όχι οι αποφάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ δεν υπονοούν κάτι περί ΕΕ, όπως υπονοούν για το ευρώ. Υπάρχουν όμως εδώ δύο ενστάσεις. Η πρώτη είναι αυτό που λέμε για το ξήλωμα του πουλόβερ (ξήλωμα είναι το ευρώ και πουλόβερ η ΕΕ). Η δεύτερη και σοβαρότερη: μου μιλάς για ένα πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί ερήμην τού ΚΚΕ. Γιατί χρειάζεται να σου υπενθυμίσω το αυτονόητο (που το έχω γράψει κιόλας) ότι σε μία ενδεχόμενη συνεργασία το πρόγραμμα θα καταρτιζόταν από κοινού;

Κι ένα τρίτο: Μάθε να σκέφτεσαι πειθαρχημένα και λογικά και να μην αφήνεις το μυαλό σου να πετάει σαν πεταλουδίτσα εδώ κι εκεί! Αποκλείεις τις αριστερές κυβερνήσεις επειδή έφαγαν τα μούτρα τους. Και σου είπα και στο ξαναλέω: αυτό είναι ένα επιχείρημα-αέρας κοπανιστός! Διότι με την ίδια λογική πρέπει να διαγράψουμε ό,τι έχει αποτύχει! Άρα και την επανάσταση! Δεν μπορεί τα δικά σου να είναι δικά σου και τα δικά μου μισά-μισά!!! Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς αυτό, μου φαίνεται ανεξήγητο να μη το καταλαβαίνεις εσύ. Επιχείρημα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι δύο πλευρές μιας διαφωνίας διαγράφεται. Τόσο απλά. Πιστεύεις ότι μόνο η επανάσταση α λα 1917 δουλεύει ως στρατηγική; ΟΚ, είναι η άποψή σου και να το συζητήσουμε. Μη μου καταθέτεις όμως ως αποδεικτικό επιχείρημα την αποτυχία τών αριστερών κυβερνήσεων. Εξ ίσου αποτυχημένες είναι και οι αριστερές επαναστάσεις! Τα ηρωικά που τις συνόδευσαν είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Σχετίζεται με την επίδρασή τους στο εργατικό κίνημα. Η αποτυχία τους όμως είναι αποτυχία.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Κhlusty,

Κι ομως ενα μικρο γαλατικο χωριο αντιστεκεται ακομα...

Гриша

Ανώνυμος είπε...

"μου μιλάς για ένα πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί ερήμην τού ΚΚΕ. Γιατί χρειάζεται να σου υπενθυμίσω το αυτονόητο (που το έχω γράψει κιόλας) ότι σε μία ενδεχόμενη συνεργασία το πρόγραμμα θα καταρτιζόταν από κοινού;"

E τωρα μη σε βαλω και σενα στη διαδικασια φιλε Λεφτ να μας πεις ενα παραδειγμα προτασεων στο "απο κοινου προγραμμα"...γιατι παιζει να μας βγεις κι εσυ τζημερος...
Λενινιστης ανθρωπος δε λεει.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Επειδή παρακολουθώ τη συζήτησή σου με τον Khlysty, σου λέω ότι δεν θα βγω κι εγώ Τζήμερος γιατί δεν είμαι τέτοιος, αλλά και γιατί δεν έχει βγει και κανένας άλλος.

Ο Khlysty, όπως το έχει πει άλλοτε και στο είπε κι εσένα, δεν έρχεται να συζητάει εδώ για να προτείνει την ορθή αριστερή στρατηγική. Ούτε για να πουλήσει αριστεροσύνη. Είναι ένας άνθρωπος με μία συγκεκριμένη οπτική, που μπορεί να μην είναι προωθημένα αριστερή, αλλά είναι και καλοπροαίρετη και βάσιμη. Το να τον χαρίζεις στον Τζήμερο, ενώ θέλει να είναι μαζί σου (μιλάω για την Αριστερά γενικά, όχι ειδικά για το ΚΚΕ) είναι πολιτική ανοησία. Για να κερδίσει η Αριστερά 100% τον Κhlusty και τον κάθε Κhlusty, πρέπει να είναι ειλικρινής μαζί του, να του δώσει πειστικές απαντήσεις εκεί που τις έχει και να τον καλέσει σε σύσκεψη για να βρει μαζί του και με τη συμμετοχή του τις λύσεις εκεί που δεν τις έχει.

Κι αυτό, ναι, είναι λενινισμός!


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Φίλε Γκρίσα, το γαλατικό χωριό αντιστέκεται γιατί:
α) έχει το μαγικό φίλτρο και
β) έχει τρελλούς (με την καλή και την...κακή έννοια) κατοίκους.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Khlysty,

Yπαρχει κι ενα ακομα βασικοτερο:

To γαλατικο χωριο αντιστεκεται επειδη ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ!

Φιλε Λεφτ,
Mε καθε επιφυλαξη(ειτε γιατι μου φαινεται απιστευτο αυτο που διαβαζω,ειτε γιατι μπορει να καταλαβαινω λαθος εγω) την αποψη σου οτι οι σοσιαλιστικες επαναστασεις και τα σοσιαλιστικα κρατη απετυχαν με τον ιδιο τροπο που απετυχαν οι "αριστερες" σοσιαλδημοκρατικες κυβερνησεις τη κραταω ως δειγμα ευρωκομμουνιστικης αντιληψης.Αν ειναι ετσι με την ιδια λογικη της "αποτυχιας" βαλε παρεα και τον εθνικοσοσιαλισμο.
Με τον Khlysty καναμε μια ειλικρινη κουβεντα.Δεν τον χαρισα πουθενα.Μονος του και συνειδητα εχει χαρισει τον εαυτο του.Αλλωστε ο ιδιος λεει οτι: "Φίλε, ας εφαρμόσουμε πρώτα τον καπιταλισμό και μετά τα συζητάμε αυτά.."
Υπο αυτη την εννοια βεβαιως και τετοιες αποψεις χωρανε στη νεοαριστερα τυπου συριζα και οχι μονο.Και επιβεβαιωνει και αυτο που σου χα ξαναπει: οταν στo βασικο που ειναι ο καπιταλιστικος δρομος αναπτυξης συμφωνεις τοτε τα επιμερους παραμεριζονται σχετικα ευκολα.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Χωρίς καμία επιφύλαξη:

Σου φαίνεται απίστευτο γιατί δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταλάβεις (τι από τα δύο συμβαίνει δεν μπορώ να ξέρω και δίκες προθέσεων δεν κάνω) ότι αυτό που ενώνει την αποτυχία τών επαναστάσεων μα την αποτυχία τών αριστερών κυβερνήσεων είναι η ίδια η ...αποτυχία τους!

Φυσικά και στην αποτυχία έχουμε παρέα μας τον εθνικοσοσιαλισμό. Θέλει και ρώτημα; Αλλά πού με είδες εμένα να επικαλούμαι την ...αποτυχία του για να τον καταρρίψω, όπως κάνεις εσύ για τις αριστερές κυβερνήσεις;;;

Άλλο τίποτε δεν μπορώ να κάνω για να καταλάβεις και ο Λένιν να σε βοηθήσει!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Λεφτ,με κινδυνο να γινω φορτικος πρεπει να σου πω οτι η αποψη αυτη ειναι μηδενιστικη.Θεωρω οτι ειναι επιπλεον και επικινδυνη γιατι ανοιγει μια χαραμαδα και για τη θεωρια των 2 ακρων.
Σε καθε περιπτωση θα ειχε ενδιαφερον πως θα τοποθετουνταν οι αναγνωστες του blog σε μια πιθανη σχετικη αναρτηση.

Гриша

LeftG700 είπε...

ΟΚ, φίλε Гриша. Η ιδέα σου θα υλοποιηθεί. Θα το κάνω ανάρτηση. Δεν ξέρω ακόμα αν θα είναι η επόμενη, πάντως θα γίνει σύντομα.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ανακαλυψα κατι ωραια μαργαριταρια,
αλλα σημερα δεν βουταω.

Ας πουμε κατι πιο ουσιαστικο.
Ποτε δεν εγραψα οτι θα επρεπε το κομμα να ποτισει επαναστατικοτητα το συρριζα. Απο την μια δεν την εχει αναγκη ουτε την ζητησε (εξαλλου υποψηφιοι να την προσφερουν υπαρχουν ουκ ολιγοι στο σωτερικο του (τρελλοι και μη). Απο την αλλη το ειδος της επαναστατικοτητας του κκε(πνευμα υψηλης αποσταξης ονομασιας και προελευσης προστατευομενης -ΟΠΑΠ) ελεγχεται για το αν η φυλαξη του σε φιαλες για χρονικο διαστημα ανω των 70 ετων βελτιωσε το bouquet ή αντιθετα αν το περιβαλλον -ατμοσφαιρα κορεσμενη σε αναθυμιασεις βοθρων το μετετεψε σε ξιδι.
(ελπιζω αμα παρει ο λαος την εξουσια να λεμε πιο ευφυη ανεκδοτα.)
συνεχιζω.
Ουτε η συμμετοχη σε κυβερνηση με κοινους στοχους δεν ειναι υποχωρηση απο την μια πλευρα. Αν πχ συμφωναγαν σε 3-4 σιγκεκριμενα κοινωνικοποιησεις στα βασικα ή σταματημα των ιδιωτικοποιησεων, γερη προοδευτικη φορολογια, προστασια ανεργων, φτηνα ειδη λαικης καταναλωσης, δωρεαν παιδεια, υγεια, επαναφορα εργατικης νομοθεσιας και ορων συνταξιοδοτησης, για τα εισοδηματικα -επιδοματικα δεν συζητω καν (ακομα κι ο σαμαρας σας εβαλε τα γυαλια . 500 ευρω ειπε , εσεις ειπατε 1000 αλλα αυτος τα 500 τα δωσει πραγματικα οχι στην θεωρια.
ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ -ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΡΡΙΖΑ Η ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΑΛΛΑ
ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ.
και που στισ δευτερεσ εκλογεσ τιμωρισε αυτους που ειχαν την πιο μοναχικη σταση (με πρωτο το κκε)
υ.γ. 1
προς λεφτ (χρονια πολλα για τις 25) ελπιζω ειλικρινα να μην κουρασα με προφανη και χιλιοειπωμενα.

υ.γ. 2 με κεινη την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?
δεν παιζει και πολυ. και καλα το κκε αφου ειπαμε δεν θελει απλη, θελει σουπερ αυτοδυναμια για να κανει δικτατορια προλεταριατου (τυπου ΣΤΑΛΙΝ οχι τυπου μαρξ ) με ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ.
Τα αλλα κομματα τι λενε επάυτου.

υ.γ. 3
προς γρεζα (βρε πως σε ταπωσα παλι?)
ΔΕΝ μου λες ρε ατσιδα. εγραψες οτι δεν συμμαχεις με συρριζα γιατι λεει θα συμβιβαστεις μονο εσυ και δεν θα γινει πραξη η βασικη σου αρχη εξοδο απο την ε.ε. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕΣ ΠΟΤΕ Π.Χ. ΜΕ ΑΛΑΒΑΝΟ? ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ (ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΕΙΑ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ 'Η ΕΠΙΤΡΠΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ) ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΟΔΟς ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. 'Η ΟΧΙ?
ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΥΔΑΙΟΣ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΣ? ΝΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ?
ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΧΑΤΕ ΠΕΙ ΣΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. (ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ? ΥΠΕΡ ΠΟΙΟΑΝΟΥ?) ΩΡΑΙΑ ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ? ROTARY CLUB?)
ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΤΕ.

Khlysty είπε...

Φίλε Γκρίσα, το πού τοποθετούμαι και πού είμαι είναι κουβέντα για άλλη φορά.

Ωστόσο, όσον αφορά στη φράση μου που σου φάνηκε ότι με τοποθετεί κάπου, θα σου κάνω μια απλή ερώτηση, έστω κι αν αφορά στην οπορτουνιστική/αναθεωρητική/λάιτ αριστερά: τι ποσοστό από το 27,5% των ψηφοφόρων που τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε ΣΥΡΙΖΑς θεωρείς εσύ ότι έχει έστω σαφή ταξική συνείδηση (δεν σε πάω πιο πέρα, γιατί κινδυνεύουμε να χρειαστούμε κβαντικά μεγέθη);

Α, και μια ακόμα ερώτηση: πόσοι από τους σχεδόν 200.000 ψηφοφόρους του ΚΚΕ που ψήφισαν τότε κάτι άλλο -κυρίως ΣΥΡΙΖΑς- έχασαν την ταξική τους συνείδηση;

Ανώνυμος είπε...

Απλή ερώτηση. Απλούστατη κι αν μπορεί ας μου απαντήσει ο γκρίσας.

Αύριο ως γνωστόν είναι η αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση.
Διοργανώνεται βέβαια απ την ΚΕΕΡΦΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αφορά τους πάντες όμως.

Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ δηλαδή), θα συμμετέχει;
Κι αν όχι, γιατί.

Απαντώ απ όσο ξέρω, πως όχι. Δεν θα συμμετέχει.
Το γιατί, ψάξτε το στη μαρμελάδα που έχει κατακλύσει κάποια κρανία.
Μια ζωή διαίρεση, ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει λόγος.
Και λέμε ν αλλάξουμε τον κόσμο.
Εδώ ούτε μια απλή πράξη ενότητας σε μια κίνηση καθ ολοκληρίαν άσχετη με τις επί μέρους ιδεολογικές διαφορές μας δεν έχει σκοπό να κάνει το κόμμα.
Πως το είπε ο σοφός;
Ο καθένας ονειρεύεται ν αλλάξει τον κόσμο, μα δεν έχει σκοπό ν αλλάξει τον εαυτό του.

...κι άφησέ τα!
Βαρέθηκα γαμώτο...

mbiker

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
ξεχασα να υπογραψω.
δικος σας ΟΡΓΟΥΕΛ
(και πασης ελλαδος αμαλαχει )

(καποιος τοχε καταλαβει ειμαι σιγουρος)

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΝ

απλα τα πραγματα
να κατεβουνε οι κκε-δες με σημεακια ανταρσια και μετα οι ανταρσιες με μηχανες και βανακια VW να πηγαινουν στις μαζωξεις του παμε φεροντας τα τιμημενα του λαβαρα.
τι, δεν γινεται?
ξεχασα, στην ελλαδα κανουμε μονο υψηλη πολιτικη και οχι μαλακειες (οπως λεει ο γρεζα) οπως ενοτητα στην πραξη.


οργ.

ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΚΟΥΒΕΝΤΑ επι του πρακτεου, μονον θεωρητικες μαλακειες (γεια σου γρεζα) Σταλινικου εξαμβλωματος, μαρξιστικης υφης (απο λακαν και πανω)
νταξ?

Ανώνυμος είπε...

ο Όργουελ ειναι ο ποιο ωραίος μιλάει μονος του απαντάει μονος του τσαντίζεται μονος του και περνάει όμορφα...
Μονος του

φελιξ τσερζινσκι

Ανώνυμος είπε...

φταει η μικροαστικη μου ανυπομονησια που θυμωνω βρε.
ξερεις τιναι να περιμενεις 97 χρονια !!!!

ουτε ο κομητης του χαλευ

Ανώνυμος είπε...

Mbiker,
Εγω ειδα στην ανακοινωση μια σειρα απο σωματεια εργαζομενων και εργατικα κεντρα οπως το εργατικο κεντρο αθηνας που το ΠΑΜΕ ειναι πρωτη δυναμη.Αλλωστε υπαρχει και μια θετικη προσφατη εμπειρια απο τα αντιφασιστικα συλαλλητηρια σε νικαια-περαμα για τη δολοφονια του Π.Φυσσα.Πως προεξοφλεις πως δε θα ταν εστω και μενονωμενα;Ε τωρα μη μου πεις οτι τους ηθελες και με σημαιες γιατι δε θα το πιστεψω και ειμαι σιγουρος οτι αν γινοταν ετσι ολο και καποιοι θα μιλουσαν για καπελωμα.
Πρεπει να ξερεις βεβαια οτι εκτος απο τις ιδεολογικες διαφορες με το χωρο υπαρχουν και αλλου ειδους διαφορες που δεν ειναι του παροντος να τις αναφερουμε.

Κhlysty,
Ταξικη συνειδηση;Μεγαλη κουβεντα φιλε.Αρχικα να σου πω οτι η ταξικη συνειδηση ειναι ενα πρωτο βημα και το πως αυτο ομως μετουσιωνεται σε ταξικη παλη κατι αλλο και πιο συνθετο.Θελω να πιστευω οτι και στο συριζα και σε αλλους φορεις υπαρχουν λαικες δυναμεις μεγαλυτερες των 200.000.Το προβλημα ειναι οτι μενουν αδρανεις και αναξιοποιητες με κυρια ευθυνη και πιστευω να συμφωνεις του συριζα.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

κε-σκε σε φελιξ ζερζινσκι?

ο.

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Τη μια ξεχνάς να υπογράψεις, την άλλη υπογράφεις ως ο. Δεν μπορώ συνέχεια να ασχολούμαι μαζί σου, γαμώ το κέρατό μου!


Τα λέμε (αλλά συμμάζεψε το μυαλό σου!)

Ανώνυμος είπε...

entajeiτο σημειωνω κι ευχαριστω για τις ευχες σου.

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

αμα θες κανω και τουμπες

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

Re sy Όργουελ δεν ειχα σκοπό να το κανω παιδική χαρα το θέμα αλλα

Εδω εσεις στέλνεται τον σοσιαλισμό σε 200χρονια τα 97 σε πείραξαν..

φελιξ τσερζινσκι

Ανώνυμος είπε...

Κατι εντελως ασχετο.

ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ποσα κομματα συμμετειχαν στην πρωτη λαικη"κυβερνηση"(εργατοαγροτικη)? και γιατι?
(οχι του 1989 του '17)

εκτος αν μες την αυτοκριτικη του το κκε την εχει απορριψει και αυτη αφου δεν συμμετειχε ουτε ο μεγας σταλιν ουτε η παρταολα παππαρηγα ουτε και η λιανη (συγνωμη,η λιανα).

θελω να μαθαινω και να βελτιωνομαι.

οργουελ

υ.γ. μαινζ -μπαγερν τι να παιξω?
υγ2 τιναι στ'αληθεια το γαλα? ποιος να το ξερει ταχα?

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΤΟΧΕ πει εκεινος ο ρεφορμιστης?

1 κινημα ειναι καλυτερο απο 1000? προγραμματα?

αν δεν υπηρχε (π.χ.) ο αλιεντε με τις αυταπατες του, θα υπηρχαν οι ζαπατιστας, οι σαντινιστας, ο τσαβες, ο ινδιανος πως τονλεν ζαμορα?
Η ολοι αυτοι θατανε στα στιβαρα χερια καποιας αμερικανοπνευστης χουντας.

ΑΝ ενας πιστος γραμμιστης δεν βλεπει τη διαφορα αυτο δεν σημαινει οτι δεν την βλεπουν οι αμεσα ενδιαφερομενοι δηλαδη οι λαοι των χωρων αυτων.

Αυτοι λοιπον μαθαινουνε (και φτιαχνουνε)τον σοσιαλισμο απο την ζωη οχι απο τα απαντα του σταλιν (απο διαταγματα των φωτισμενων του γραφειου)

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:

Οι δήμοι σήμερα, σε αντίθεση με τη δεκαετία του '80, έχουν αναλάβει μεγάλες ευθύνες με μικρή χρηματοδότηση. Έχουνε βεβαίως τη δυνατότητα να επιβάλλουν κάποιους δημοτικούς φόρους, αλλά αυτοί δεν αρκούν για τίποτε.

Σε περίπτωση λοιπόν που το ΚΚΕ καταφέρει να εκλέξει κάποιον κομματικό δήμαρχο, θα έχει κάθε δυνατότητα να ασκεί την τυπική εξουσία, αλλά όχι την ουσιαστική. Σε κάθε διεκδίκηση θα απαντά πως "δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω γιατί φταίει η Ε.Ε.". "Δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω διότι η κυβέρνηση (ο ΣΥΡΙΖΑ), εφαρμόζοντας τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε., των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, δεν μου δίνει χρηματοδότηση". Η τελική επωδός θα είναι μια κατάσταση, όπου ο δήμαρχος θα καλεί διαρκώς σε κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - και σε περίπτωση που οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσουν, θα κατηγορούνται ως "υπηρέτες της πολιτικής των μονοπωλίων". Από την παραπάνω κατάσταση, το ΚΚΕ προσδοκά να διευκολυνθεί προκειμένου να πετύχει τον αντικειμενικό και κεντρικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο των δικών του ποσοστών στο επίπεδο του 7-9% που παραδοσιακά κατείχε.


Τι θα γινόταν όμως, αν το ΚΚΕ έμπαινε στην κυβέρνηση; Δύο πράγματα: Το πρώτον θα ήταν ότι θα αναγκαζόταν να αποδεχθεί ότι ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να έχει το πάνω χέρι στη συνεργασία μαζί του. Το δεύτερο θα ήταν ότι θα αναγκαζόταν να συνδιαχειριστεί το ΑΕΠ της χώρας και όχι απλώς τα ποσοστά που αναλογούν σε κάθε δήμο βάσει της νομοθεσίας. Αυτό θα έφερνε σε δύσκολη θέση το ΚΚΕ, καθώς ως συμπολίτευση, είτε θα έπρεπε να συμφωνεί με τις βασικές επιλογές του κυρίαρχου ΣΥΡΙΖΑ, είτε να διαφωνεί, καταθέτοντας αντιπροτάσεις.

Το ΚΚΕ βεβαίως, δεν θέλει να καταθέσει κυβερνητικές αντιπροτάσεις, έστω και ανακουφιστικές των εργατικών στρωμάτων, διότι τότε θα φαινόταν η ένδεια πολιτικής αντιπρότασής του, όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά σε ό,τι αφορά την υπερδιογκωμένη μεσαία τάξη της Ελλάδας.

Το ΚΚΕ είναι αναγκασμένο να κρύβει την απόλυτη ένδεια πολιτικής του απέναντι στη μεσαία τάξη, η οποία οδηγείται σε ταχεία προλεταριοποίηση. Με δεδομένο ότι η μεσαία τάξη δεν είναι μόνον η ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής οικονομίας, αλλά και της αστικής δημοκρατίας, για το ΚΚΕ υπάρχουνε μονάχα δύο επιλογές γι' αυτήν: Είτε θα προλεταριοποιηθεί από την καπιταλιστική κρίση, είτε από την εφαρμογή των σοσιαλιστικών μοντέλων του ΚΚΕ, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά.

Για ποιον λόγο λοιπόν να μπει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ; Θα δώσει τη μάχη για τους δήμους, όπου θα μπορεί να διαμαρτύρεται εκ του ασφαλούς.

TRAINMAN