Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Чья бы корова мычала 2: Ложные коммунистов уволены с работы людей! [Κοίτα ποιοι μιλάνε 2: οι ψευτοκομμουνιστές που απολύουν κόσμο!]


«TЫ!» (Ты τоварищ… уволен!) [«ΕΣΥ!» (Eσύ σύντροφε… απολύεσαι!)]


Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα: Στα τέλη του καλοκαιριού μάς ήρθαν τα μαντάτα (μαχαιριές π’ ανάθεμά τα): Απολύσεις στην «Τυποεκδοτική», την εκτυπωτική επιχείρηση του ΚΚΕ. 20 τον Ιούλιο και 20 κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο. Όπως ήταν αναμενόμενο το διαδίκτυο πήρε φωτιά! (Αν εισάγετε στην αναζήτηση ‘απολύσεις στην Τυποεκδοτική’, θα νιώσετε τη θερμοκρασία της…). Ύστερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, η Αλέκα Παπαρήγα επιβεβαίωσε τις απολύσεις και τις αιτιολόγησε ως εξής:

«Είναι επιχείρηση που δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς και επομένως έχει όλες τις αντίστοιχες δυσκολίες. Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται απολύσεις. Είμαστε στόχος μιας επίθεσης που μας παρουσιάζει ως μια κερδοφόρα επιχείρηση. Εμείς έχουμε μεγάλη συρρίκνωση των εργασιών μας. Εμείς παλεύουμε κατά του καπιταλισμού. Θα κλείσουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Μας περιμένουν στη γωνία με επιθέσεις των τελευταίων χρόνων που αφορούν στην Τυποεκδοτική».
 

Εδώ είμαστε λοιπόν! Το Κόμμα της Εργατικής Τάξης απολύει εργαζόμενους! «Τι χρείαν άλλην μαρτύρων έχομεν;».

Τι χρεία; Μεγάλη!
 

Ι. Товарищи, мы говорим с вами! [Σύντροφοι, σ’ εσάς μιλάμε!]

Δεν θα απασχοληθούμε με τις κριτικές που μυρίζουν αντικομμουνισμό από μίλια μακριά, όπως λόγου χάρη αυτήν του Super Star του υπέρ της Ελευθερίας αγώνα Πάσχου Μανδραβέλη. Θα ασχοληθούμε με την κριτική εξ αριστερών, όπου, και επιφανειακή σκέψη είδαμε, και αμηχανία, και σύγχυση όχι αμελητέα η οποία και οδήγησε στην ουσία την κριτική εκτός θέματος.

Και θα ισχυριστούμε και θα προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε την άποψη ότι, απ’ όσο είδαμε τουλάχιστον εμείς (γιατί βέβαια δεν είμαστε μηχανή …ανάγνωσης!), η εξ αριστερών κριτική περισσότερο κάρβουνο στα καζάνια της αντιαριστερής προπαγάνδας έριξε (χωρίς φυσικά πρόθεση για κάτι τέτοιο), περισσότερο τη σύγχυση συντήρησε, παρά φώτισε το πρόβλημα που προέκυψε.

ΙΙ. В чем проблема? [Ποιο είναι το πρόβλημα;]

Εννοούμε ποιο είναι το γενικότερο πρόβλημα μέσα στο οποίο εντάσσονται οι απολύσεις; Με φιλοσοφική ορολογία, αν ό,τι συνέβη στην «Τυποεκδοτική» αντιπροσωπεύει το είδος, ποιο είναι το γένος;

Νομίζουμε ότι το γένος κρύβεται στο εξής απλό ερώτημα:

Μπορείς να αλλάξεις το είναι σύμφωνα με το δικό σου δέον και ταυτόχρονα να διατηρηθείς απολύτως εκτός τού υπάρχοντος είναι, χωρίς όμως και να περιπέσεις στην κατηγορία τού μη όντος, οπότε, ως μη ων, ουδεμία αλλαγή είσαι σε θέση να επιφέρεις;

Και για να το προσγειώσουμε λίγο στο ζήτημα που εξετάζουμε εδώ:

Μπορείς να αλλάξεις το (καπιταλιστικό) είναι σύμφωνα με το δικό σου (σοσιαλιστικό) δέον και ταυτόχρονα να διατηρηθείς απολύτως εκτός τού υπάρχοντος είναι, χωρίς όμως και να περιπέσεις στην κατηγορία τού μη όντος, οπότε, ως μη ων, ουδεμία αλλαγή είσαι σε θέση να επιφέρεις;

Η αλλιώς, για να το κάνουμε ακόμα πιο «χειροπιαστό», έστω και καταφεύγοντας σε μια μεταφορά: Θα μπορούσε ποτέ η Θέτις να κάνει άτρωτο το γιό της τον Αχιλλέα βουτώντας τον στα νερά της Στυγός, αν δεν τον κρατούσε από τη φτέρνα; (Και η φυσική συνέπεια: θα μπορούσε ποτέ, ταυτόχρονα, να τον καταστήσει καθολικά άτρωτο από τη στιγμή που, ακριβώς επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, εμπόδισε το νερό να τη βρέξει κι αυτή;).

Όποιον απαντά ναι έστω και σε μια από τις παραπάνω τρεις ερωτήσεις τον παρακαλούμε να σηκώσει το χέρι του (αφού όμως πρώτα το βάλει στην καρδιά του!).

ΙΙΙ. Не коммунисты построили мир! [Δεν έφτιαξαν οι κομμουνιστές τον κόσμο!]
 

Επειδή, για να τα λέμε όλα, δεν τρελαθήκαμε και να μετράμε σηκωμένα χέρια, αλλά διακρίναμε καθαρά κάμποσα κατεβασμένα μούτρα, θέλουμε να σας πούμε να μη στενοχωριέστε. Το γεγονός ότι η Αριστερά θέλει να αλλάξει τον κόσμο και πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει δεν σημαίνει πως τον έφτιαξε κιόλας! Κι έπειτα, πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε ας πούμε να πάτε για …ψάρεμα! —κατά την έκφραση του Αντώνη (Radical Desire) που έχει γίνει η αγαπημένη μας κι ας την είπε σε μια κριτική του προς εμάς. Να αποσυρθείτε δηλαδή στα προβλήματα του ιδιωτικού βίου, που έτσι αλλιώς αυξάνονται και πληθύνονται, δόξα να ’χει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ… Ή ακόμα και ν’ …αυτοκτονήσετε!, συνειδητοποιώντας ότι τα παράλογα[1] της ζωής σάς υπερβαίνουν.

Δεν σας ενθουσιάζει τίποτε από τα δυο; Χαιρόμαστε αφάνταστα γι’ αυτό! Όμως, εν τοιαύτη περιπτώσει, πρέπει όλοι μας να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα στο μυαλό μας, για να ξέρουμε πού βαδίζουμε και τι μας περιμένει.

ΙV. Нам нужны деньги!... [ Δει δη χρημάτων!...]
 

Τι υποχρεώνει σε τελική ανάλυση ένα Κομμουνιστικό Κόμμα —ή ένα κόμμα της Αριστεράς, ανεξαρτήτως τίτλου— μιας καπιταλιστικής χώρας να ιδρύει επιχειρήσεις; Μα ό,τι το υποχρεώνει να ζητάει συνδρομές από τα μέλη του, ή να κάνει οικονομικές εξορμήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στις οποίες ζητάει τη βοήθεια των οπαδών του: τα χρήματα! Это деньги, товарищ! Это всегда деньги! [It’s the money, comrade! It’s always the money!]. Ως εδώ καλά; Νομίζουμε πως ναι. Ας προχωρήσουμε παρακάτω.

Το άρθρο 45 του καταστατικού του ΚΚΕ ορίζει τα εξής (τα bold δικά μας) :

«Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από οικονομικές εξορμήσεις, από προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές, από επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Κόμμα, από τους μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις που παίρνουν τα εκλεγμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Κόμμα σε δημόσια αξιώματα μέλη του και από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται το Κόμμα».

Να λοιπόν ο θεμέλιος λίθος του «σκανδάλου»! Το άρθρο 45. Κι εδώ μας δημιουργείται αυτομάτως μια απορία: Το άρθρο 45 υπάρχει εδώ και δεκαετίες (με την εξαίρεση της κρατικής χρηματοδότησης). Γιατί περίμεναν όλες αυτές οι αριστερές κριτικές τις πρόσφατες απολύσεις για να διατυπωθούν; Δεν ξέρουν οι κρίνοντες τι θα πει ‘επιχειρηματικές δραστηριότητες’ εν καπιταλισμώ;

Η μια απορία φέρνει την άλλη: Δεν ξέρουν οι επικρίνοντες ότι κάποιο αντίστοιχο «άρθρο 45» είχαν στο καταστατικό τους όλα τα ΚΚ της Δύσης, όσο υπήρχαν; Δεν έχουν ακούσει ποτέ από παλιούς αριστερούς που σπούδασαν, φερ’ ειπείν στην Ιταλία κατά τα χρόνια της ακμής του εκεί Κομμουνιστικού Κόμματος, του κόμματος δηλαδή που σήκωσε τη μεγαλύτερη παντιέρα κατά του ΚΚ της ΕΣΣΔ και που πρωτοστάτησε στην κριτική του Σοβιετικού μοντέλου, σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με το ΚΚΕ, δεν τους έχουν ακούσει ποτέ λοιπόν να κάνουν λόγο για τις κομματικές επιχειρήσεις του PCI (Partito Comunista Italiano);

Και ως εδώ καλά; Νομίζουμε πάλι πως ναι.

Μετά από αυτά τα προκαταρκτικά που δίνουν το στίγμα των δικών μας απόψεων για το επίμαχο ζήτημα και όλα όσα σχετίζονται με αυτό, είναι ώρα να δούμε λίγο από πιο κοντά τις κριτικές, εστιάζοντας σε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία τους. Θα αντλήσουμε «υλικό» από πέντε δημοσιεύσεις ισάριθμων διαδικτυακών τόπων: κυρίως από αυτήν της «Κόντρα» (μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας που εμείς θα την τοποθετούσαμε στη «νεκρή» και ομιχλώδη ζώνη μεταξύ της «κλασικής» Αριστεράς και της αντιεξουσιαστικής εκδοχής της), αλλά και από δυο αναδημοσιεύσεις στο blog της «ΕΟΣ» και της ομάδας «Δώσε πάσα» (αμφότεροι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, με ριζοσπαστική γραμμή και πρωτεύον αίτημα την αμεσοδημοκρατία), από ένα κείμενο του Radical Desire και, τέλος, από το δικό μας blog, εδώ κι εδώ.

V. Против. Но против кого? [Κόντρα. Όμως κόντρα σε ποιόν;]

Διαβάζοντας κανείς το κείμενο της «Κόντρα», το οποίο ήταν και το πρώτο που άνοιξε τον χορό της κριτικής, στις 7 Σεπτεμβρίου, την επομένη δηλαδή των δηλώσεων της Παπαρήγα στη ΝΕΤ που παραθέσαμε πρωτύτερα, δεν μπορεί παρά να σταθεί κατ’ αρχήν στο εξής σημείο, στο οποίο επικρίνεται η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ (τα bold και πάλι δικά μας):

«Τι να πρωτοσχολιάσεις εδώ; Και μόνο το ότι η Παπαρήγα οχυρώνεται πίσω από τις απολύσεις που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, αποτελεί παραδοχή του ότι η κομματική τους επιχείρηση δεν είναι παρά μια καπιταλιστική επιχείρηση του εκδοτικού-εκτυπωτικού κλάδου. Απολύουν οι άλλοι, απολύουμε κι εμείς, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;».
 

Κι εμείς τι να πρωτοσχολιάσουμε εδώ! Γι’ αυτό θα σχολιάσουμε μόνο ένα:

Ώστε η επίκληση της οικονομικής κρίσης από μια επιχείρηση για τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε είναι αυτό που την καθιστά καπιταλιστική; Είναι σίγουροι οι φίλοι της «Κόντρα»; Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι στην εφημερίδα τους απασχολούνται «επαγγελματικά» κάποια άτομα και αν με το βάθεμα της κρίσης πέσουν οι πωλήσεις της κάτω από το ακρότατο όριο που επιτρέπει τη μισθοδοσία τους, τι θα κάνουν; Δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις; Θα προτιμήσουν να κλείσουν την εφημερίδα τους μένοντας πιστοί στις αρχές τους, αλλά περιπίπτοντας στην κατάσταση του μη όντος; Κι αν προτιμήσουν τις απολύσεις, αυτό θα μετατρέψει αυτομάτως την «Κόντρα» σε «καπιταλιστική επιχείρηση του εκδοτικού κλάδου»; Είναι αυτό από μόνο του κριτήριο;

Παραπέρα, ο συντάκτης του κειμένου εστιάζει την κριτική του σε δυο ακόμα ζητήματα, ή μάλλον σε τρία:

1) Η «Τυποεκδοτική» επιδοτείται με κρατικό χρήμα κάνοντας χρήση διαφόρων αναπτυξιακών νόμων χωρίς, 2), να αυξάνει ικανοποιητικά τον αριθμό των απασχολούμενων όπως υποχρεούται, αλλά, αντίθετα, να τους μειώνει κατά 30 από το 2008 μέσα στο 2009, «εξαπατώντας το ελληνικό κράτος και τσεπώνοντας την επιχορήγηση, όπως κάνουν όλοι οι καπιταλιστές» και, 3), ότι, παρά τους παλαιότερους ισχυρισμούς της ίδιας της Παπαρήγα πως πρόκειται για επιχείρηση που σκοπό έχει να καλύπτει τις ανάγκες του κόμματος στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων, τελικά είναι μια τυπικά καπιταλιστική κερδοσκοπική επιχείρηση αφού απολύει εργαζόμενους «όταν πέφτει ο τζίρος» όπως κάνουν όλες.

Για το 1: Δεν καταλαβαίνουμε ποια αρχή παραβιάζεται με την αξιοποίηση διαφόρων αναπτυξιακών νόμων που ενισχύουν επιχειρήσεις. Δηλαδή, αν αύριο, μεθαύριο, θεσπιστούν κάποιοι ανάλογοι νόμοι για μη κερδοσκοπικές εταιρίες, όπως ασφαλώς θα είναι η νομική μορφή της «Κόντρα», η ομάδα που την εκδίδει θα αρνηθεί να τους αξιοποιήσει; Βάσει ποιας «αρχής»; Της ανοησίας μήπως;

Για το 2: Δεν είμαστε οικονομολόγοι και μάλιστα ειδικευμένοι στα οικονομικά του εκσυγχρονισμού ή της αναδιάρθρωσης μιας εκτυπωτικής και εκδοτικής επιχείρησης, αλλά νομίζουμε ότι ούτε ο συντάκτης του άρθρου που συζητάμε είναι. Οπότε, …πάτσι! Με το φτωχό του το μυαλό το έγραψε εκείνος, με το φτωχό μας το μυαλό κι εμείς ρωτάμε:

Υπάρχει κάποια νόρμα που ορίζει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σε μια τέτοια επιχείρηση κάθε 100.000, 500.000, ή 1.000.000 ευρώ που επενδύονται; Ποια είναι αυτή; Πώς έχει καθοριστεί; Δεν κατατίθεται το παραμικρό συγκριτικό στοιχείο. Όπως δεν κατατίθεται και το παραμικρό στοιχείο για το αν οι 30 λιγότεροι εργαζόμενοι του 2009 προέκυψαν μετά από απολύσεις, όπως αφήνεται να εννοηθεί, κι όχι λόγω συνταξιοδότησης ή οικειοθελούς αποχώρησης. Συνεπώς, χωρίς στοιχεία τι συζήτηση μπορεί να κάνει κανείς; Συζήτηση βάσει εντυπώσεων; Διαδικτυακό καφενείο είναι η «Κόντρα» τελικά; Με γειά της και χαρά της! Εμείς πάντως δεν σκοπεύουμε να γίνουμε κάτι τέτοιο.

Για το 3: Ώστε καπιταλιστική επιχείρηση είναι αυτή που απολύει εργαζόμενους όταν πέφτει ο τζίρος; Και τι συμβαίνει σε μια κομμουνιστική κολεκτίβα που καλλιεργεί λάχανα και ζει από την πώλησή τους, όταν πέφτει ο τζίρος; Να υποθέσουμε ότι, αντίθετα, αυξάνει τα μέλη της, επειδή τα αδιάθετα λάχανα είναι περισσότερα κι έτσι μπορεί να θρέψει περισσότερους; Περί αυτού όμως αργότερα, σε ξεχωριστή ενότητα.

VI. Передать мяч! Но где же мяч? [Δώσε πάσα. Αλλά πού είναι η μπάλα;]

Το προβληματικό, όπως ξεκάθαρα νομίζουμε αποδεικνύεται, άρθρο της «Κόντρα» αναδημοσιεύτηκε, καθώς έχουμε ήδη πει, στο blog «Δώσε πάσα» και σε αυτό της ΕΟΣ (μέσω link και ενός μικρού εισαγωγικού σχολίου).

Η ΕΟΣ, που αλίευσε πρώτη το άρθρο, παραθέτει τις δηλώσεις Παπαρήγα στη ΝΕΤ και δηλώνει «μπερδεμένη». Μας κάνει εντύπωση. Επειδή διαβάζουμε και παρακολουθούμε το blog της έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι το διαχειρίζονται άτομα έμπειρα στο αριστερό κίνημα. Εμείς, που είμαστε σχετικά νεοσύλλεκτοι, δεν μπερδευτήκαμε και τόσο. Τι είναι αυτό που μπέρδεψε εκείνους; Και, εν πάση περιπτώσει, τα όσα είπαμε μέχρι τώρα, δεν τους βοηθάνε να ξεμπερδευτούν λίγο;

Το «Δώσε πάσα» πάλι, αναδημοσίευσε το κείμενο του «Κόντρα» χωρίς ούτε μια συνοδευτική φράση. Αυτό μας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Μια ομάδα που προτρέπει στο ομαδικό αριστερό «παιχνίδι», να «παίζει» χωρίς καν μπάλα; Πώς διάολο γίνεται αυτό; Δηλαδή προσυπογράφουν το άρθρο «πλήρως και ανεπιφυλάκτως», που λένε και οι συμβολαιογράφοι; Δεν έχουν να παρατηρήσουν τίποτα, δεν βάζουν πουθενά ούτε έναν αστερίσκο; Κι αν έχουν, γιατί δεν το λένε; Κρίνουν το ζήτημα δευτερεύον; Ακόμα και οι μπαρουτοκαπνισμένοι στην Αριστερά που δραστηριοποιούνται εκεί, όπως είναι σαφές σε όποιον παρακολουθεί τις συζητήσεις του συγκεκριμένου blog, κρίνουν το συγκεκριμένο ζήτημα άνευ σημασίας;

Και κάτι αξιοπρόσεκτο, κοινό και στις δυο αυτές αναδημοσιεύσεις: Δεν κατετέθη ούτε ένα σχόλιο! Ούτε ένα σχόλιο από τους αναγνώστες δυο δημοφιλών blogs, με πολύ περισσότερους αναγνώστες απ’ όσους προσελκύουμε εμείς και, μάλιστα, με θέσεις σαφώς και σφοδρά επικριτικές για το ΚΚΕ. Εμείς το προσέξαμε και το σημειώνουμε αυτό. Ελπίζουμε να το έκαναν κι εκείνοι, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, και να έβγαλαν τα σωστά συμπεράσματα…

VII. Радикальные желаний – Элементарные запросов. [Radical desires – Elementary queries]

Tο άρθρο του Αντώνη (Radical Desire) περιλαμβάνει δυο ενότητες. Η πρώτη έχει να κάνει με το θέμα που συζητάμε εδώ. Η δεύτερη, με την άρνηση της ΚΝΕ να επιτρέψει την παρουσία και την παρέμβαση του συλλόγου των απολυμένων από τα «Ελληνικά Γράμματα» στο πρόσφατο Φεστιβάλ της. Δεν θα ασχοληθούμε με το δεύτερο. Όμως, επειδή και το ζήτημα αυτό σχετίζεται με όσα έχουμε να πούμε, θα το καλύψουμε στον επίλογο.

Εννοείται ότι, όπως συμβαίνει και με την ΕΟΣ και με το «Δώσε πάσα» στο βαθμό που ο Αντώνης υιοθετεί το άρθρο της «Κόντρα», τα όσα έχουμε εκθέσει μέχρι τώρα ισχύουν ως αντίλογος και για την δική του ανάρτηση. Όμως, επειδή ο Αντώνης, πέρα από την παραπομπή σε αυτό, διατυπώνει και κάποιες σκέψεις, θα σταθούμε σε μερικά σημεία από τα γραφόμενά του, έστω κι αν κάπου επαναληφθούμε.

1) Φαίνεται ο Αντώνης να μην έχει πρόβλημα, αν η «Τυποεκδοτική» ήταν μια σοσιαλιστική κολεκτίβα —αυτό εξάγεται ευθέως από τα συμφραζόμενα. Πολύ ωραία. Μας ξαναέρχεται στο μυαλό η ίδια απορία που διατυπώσαμε πρωτύτερα: τι θα αποφάσιζε η γενική συνέλευση της κολεκτίβας «Τυποεκδοτική» στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης που θα την επηρέαζαν κι αυτήν; Όχι απολύσεις; Και πάλι πολύ ωραία! Και με ποιο μαγικό τρόπο θα εξακολουθούσαν οι εργαζόμενοι σε αυτή την κολεκτίβα να παίρνουν το ίδιο μερίδιο με αυτό που έπαιρναν στις καλύτερες εποχές; Δεν θα αποφάσιζαν κάποια στιγμή να μειωθεί αυτό το μερίδιο, αφού έχει μειωθεί το συλλογικό εισόδημα της κολεκτίβας; Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει στον «Ριζοσπάστη», πριν από τις απολύσεις στην «Τυποεκδοτική», με τις μειώσεις μισθών; Μα και γι’ αυτό επικρίθηκε και λοιδορήθηκε τότε το ΚΚΕ! Για να καταλάβουμε: Μέσα στα καθήκοντα ενός ΚΚ συμπεριλαμβάνεται και η μετατροπή του σε συλλογικό Μίδα;

2) Διατυπώνει ανοικτά τη διαφωνία του με τη χρήση της έννοιας ‘επιχείρηση’ από την Παπαρήγα στις επίμαχες δηλώσεις της στη ΝΕΤ. Και πάλι για να καταλάβουμε: Όταν λέμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε τον καπιταλισμό, εννοούμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε το ‘επιχειρείν’, ή να του προσδώσουμε συλλογική μορφή; Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο: Αν η ατομική επιχείρηση είναι η μορφή που παίρνει στον καπιταλισμό η παραγωγική δραστηριότητα, γιατί η συλλογική (κολεκτιβιστική) μορφή που παίρνει αυτή η δραστηριότητα σε συνθήκες σοσιαλισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί επιχείρηση; Κι επειδή το άλλο φέρνει και το παράλλο: Σε μια συλλογικής ιδιοκτησίας παραγωγική δραστηριότητα θα θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως να επιχειρείται μέσω ατομικής πρωτοβουλίας η μείωση του κόστους ή η βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων;

3) Κάπου αστειευόμενος σαρκαστικά και κάπου μιλώντας σοβαρά, ο Αντώνης, συσχετίζοντας αντιστρεπτικά τις απολύσεις με την επιχειρηματολογία του Γενικού Εισαγγελέα Vyshinsky κατά τις δίκες της Μόσχας, ρωτάει:

«αν κατά τη δεκαετία του 30 οι καταδικασθέντες ήταν ‘‘αντικειμενικά ένοχοι [προδοσίας] ακόμα και αν ήταν υποκειμενικά αθώοι’’ μήπως τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε η Τυποεκδοτική ΑΕ να καταφέρνει να είναι ‘‘υποκειμενικά ένοχη [κεφαλαιοκρατικής συμπεριφοράς, δηλαδή ουσιαστικά πάλι προδοσίας] αλλά αντικειμενικά αθώα’’;».

Ρωτάμε κι εμείς με τη σειρά μας, κάπου αστειευόμενοι (αλλά όχι σαρκαστικά) και κάπου σοβαρολογώντας:

Μήπως τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε ο Владимир Ильич Ленин τα κατάφερε να είναι υποκειμενικά ένοχος πολιτικής υπέρ του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής (ΝΕΠ), δηλαδή ουσιαστικά προδοσίας, αλλά αντικειμενικά αθώος;

VIII. Один, два, пять, десять – многие Marinaleda! [Μία, δύο, πέντε, δέκα – πολλές Marinaleda!]
 

Στο εισαγωγικό μας post, δυο αναρτήσεις πιο πίσω, στο οποίο αναδημοσιεύσαμε τα σχόλια αναγνωστών των «Νέων» όπως τα έστειλαν στην εφημερίδα για ένα ρεπορτάζ της σχετικό με τις επίμαχες απολύσεις, κάποιος δικός μας ανώνυμος αναγνώστης έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ένα σχόλιο θα κάνω, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε: ευτυχώς που το ΚΚΕ δεν έχει δήμαρχο στη Marinaleda! Θα το είχανε ‘‘συνουσιάσει’’ το εγχείρημα».

Είναι φανερό πως πιστεύει κι αυτός ότι με εγχειρήματα τύπου Marinaleda, δηλαδή κοινότητες αυτοοργανωμένες επί τη βάσει των αξιών της ισότητας και της κοινοκτημοσύνης, θα απαλλαγούμε από το πρόβλημα των περιορισμένων πόρων εδώ και τώρα και θα εγκαθιδρύσουμε τον Κομμουνισμό στην αγνότερη μορφή του, «ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και στεναγμός».

Κρίμα που δεν ζει ο Robert Owen να του μιλήσει για την τραγική κατάληξη των συνεταιριστικών χωριών του. Ίσως εκείνος να τον έπειθε —για να τον πείσουμε εμείς, το βλέπουμε λίγο χλωμό.

Και ευτυχώς που δεν ζει ούτε ο Μαρξ, ο οποίος, ως οξύθυμος, δεν θα το είχε σε τίποτε να του πετάξει κανέναν τόμο του «Κεφαλαίου» κατακέφαλα…

Эпилог. [Επίλογος]

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε άλλο. Θα είμαστε επιγραμματικοί.

Είναι φανερό πως θεωρούμε όλη αυτή την κριτική για τις απολύσεις στην «Τυποεκδοτική», φιλολογία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Όχι γιατί αδιαφορούμε για όσους έχασαν τη δουλειά τους φυσικά. Το έγγραφο της απόλυσης έχει ένα χρώμα, ακόμα κι όταν έχει κόκκινη σφραγίδα: κατάμαυρο! Αλλά γιατί, όταν ζεις στην κόλαση, θα περπατήσεις σ’ αυτήν σε κάθε περίπτωση. Συμπεριλαμβανομένης και αυτής, που έχεις χαράξει πορεία προς τον παράδεισο!

Συνεπώς, δεν είναι αυτό το πρόβλημα με το ΚΚΕ (και κάθε αριστερό κόμμα που ακολουθεί και τέτοιες τακτικές αυτοχρηματοδότησης
). Ούτε οι επιχειρήσεις του, ούτε οι περικοπές μισθών, ούτε οι απολύσεις. Άλλο είναι το πρόβλημα[2].

Είναι το πρόβλημα του υπέρβαρου συγκεντρωτισμού και της ισχνότατης δημοκρατίας, που αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολλών και, ουσιαστικά, απαγορεύει τον εργατικό έλεγχο. Κι όταν έτσι λειτουργεί το κόμμα, πώς αλλιώς θα λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις του; (Και βέβαια, είναι και το πρόβλημα της σταθερής άρνησής του να συνυπάρξει, πόσω μάλλον να συνεργαστεί, με όσους δεν του προσφέρουν «γην και ύδωρ». Ακόμα κι αν αυτοί είναι οι απολυμένοι εργαζόμενοι των «Ελληνικών Γραμμάτων»…).

Όμως το άρθρο που αναπαράχθηκε στο διαδίκτυο δεν είχε αυτά ως τίτλο. Ο τίτλος που είχε ήταν «Τσέπωσαν κρατικό χρήμα και απολύουν εργαζόμενους: Οι στυγνοί καπιταλιστές της Περισσός ΑΕ».

Καπιταλιστές δεν είναι! Ούτε στυγνοί, ούτε «πεφωτισμένοι»!

Αόμματοι, που επιμένουν σε μια αδιέξοδη, ανόητη και —αντικειμενικά, για να ξαναθυμηθούμε και την αναφορά του Αντώνη— καταστροφική για το αριστερό πολιτικό κίνημα γραμμή και πρακτική, ναι!





ΥΓ: Μην ψάξετε να δείτε τι περίεργο κρύβεται πίσω από την εκτεταμένη χρήση της ρωσικής γλώσσας. Δεν θέλαμε να υπονοήσουμε κάτι «φοβερό και τρομερό». Η απάντηση, αν υποθέσουμε ότι θα διερωτηθούν κάποιοι αναγνώστες, είναι πολύ απλή, αν και «πολλαπλή». Εν μέρει, η πρόσκαιρη ρωσομανία μας οφείλεται σε επικοινωνιακή τεχνική. Εν μέρει, σε μια καλοπροαίρετη διάθεση να «πειράξουμε»[3] όσους από τους φίλους του ΚΚΕ είναι «κολλημένοι» με τον «σοσιαλισμό που γνωρίσαμε», αλλά και όσους, ασκώντας κριτική σ’ αυτό το «κόλλημα», πετούν το μωρό μαζί με τα βρωμόνερα. Και εν μέρει, στην τακτική συνομιλία που έχουμε με τον Товариш Яков Федотович Павлов στο καινούργιο του σπίτι.


[1] Όσοι και όσες θέλουν να πάρουν μια καλύτερη γεύση για τα παράλογα της ζωής, ας ρίξουν μια ματιά εδώ κι εδώ.

[2] Φαίνεται ότι οι λίγοι σχολιαστές που πήραν τον λόγο σ’ εμάς και στο Radical Desire το υποψιάζονται αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό από τους επικριτές αρθρογράφους.

[3] Αυτή η συχνή «πειρακτική» μας διάθεση έχει συμβάλει να χαρακτηριζόμαστε κάποτε ως «ελαφριοί». Πιστεύουμε ότι πρόκειται για παρανόηση.


Η εικόνα, από το davno.ru. Έχουμε βάλει όμως κι εμείς το χεράκι μας…

59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Τυποεκδοτική είναι μια νεοφιλελευθερη καπιταλιστική επιχείρηση.Με βαθμό αναλγησίας που έχει εκτιναχθεί στον ουρανό. Μιας και το μοναδικό "επιτρεπτό¨σωματείο είναι αυτο που ελέγχεται από το κόμμα.
-Απαγορεύεται η απεργία. Τις ίδια μέρα που μέλη του ΠΑΜΕ "αγωνίζονται" για το δικαίωμα σε άλλες επιχειρήσεις. Καλά κάνουν βέβαια αλλά στην Τυποεκδοτική την ίδια μέρα δουλεύουν υποχρεωτικά.
-Υπάρχουν εργαζόμενοι που για 10 χρόνια ΔΕΝ γνωρίζουν τι βάρδια θα κάνουν την άλλη μέρα.Αν θα πάνε το πρωϊ ,το μεσημέρι ή το βράδυ. Το μαθαίνουν μετά τις 9 το βράδυ κάθε μέρα.ΔΕΝ μπορούν να προγραμματίσουν την καθημερινότητα τους την άλλη μέρα.
Τι είδους αναλγησία πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που διοικούν μια τέτοια επιχείρηση,πόσο δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους ,που δεν κάθονται να φτιάξουν ένα πρόγραμμα εργασίας της βδομάδας?
-ΟΤΑΝ υπάρχει κρίση πρώτα εξασφαλίζεις το μεροκάμματο του εργαζόμενου και μετά τα κέρδη του κομματικού μηχανισμού σου. Αν ο σοσιαλισμός και οι άνθρωποι εξακολουθούν να σημαίνουν κάτι για σένα.

Αυτά τα λίγα.

Δήμητρα Φωτίδου

-

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

το γράψατε και παραπάνω : ιτσ ολλ αμπάουτ δε μανυ" , τα λεφτά ορέ Λέφτηδες. Όταν το κατάστημα βλέπει το τζίρο να πέφτει.....

Η πολιτική του ΚΚΕ είναι καταστροφική για την αριστερά , ως γενική νεφελώδη έννοια , αλλά πολύ επωφελής για το κατάστημα . Τα όνειρα ορισμένων για ενότητες , κοινές πορείες κτλ με το ΚΚΕ θα παραμείνουν όνειρα. Γιατί ο σεκταρισμός δεν είναι η εμμονή ( και άρα η αιτία ) , αλλά το εργαλείο με το οποίο τρέφωνται μόνιμα κάποιοι στο πρυτανείο του περισσού . Αν ακόμα ελπίζετε και αναλύσεστε σε φιλοσοφικές συζητήσεις και δικαιολογήσεις είναι λογαριασμός σας.
Να είστε καλά

Яков Федотович Павлов

ΕΟΣ είπε...

Τελικά θα μας τρελάνετε με τα επιχειρήματα που γράφετε. Επειδή λοιπόν έχουν προβλήματα οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ και δεν πάνε καλά, θα πρέπει λοιπόν να κάνει απολύσεις; Μονόδρομος λοιπόν οι απολύσεις στην “τυποεκδοτική”, που θα πρέπει να τον αποδεχτούν οι εργαζόμενοι! Και για το δικό τους, το ταξικό συμφέρον.

Κάτι τέτοια έλεγε και ο Σημίτης: Κάντε υπομονή και όταν θα γίνουμε Ευρωπαίοι θα τρώτε με χρυσά κουτάλια. Το ίδιο λέει και το ΚΚΕ: “Θα σας απολύσω τώρα, αλλά όταν θα πάρω την εξουσία...”.

Ο κουκουέδικος τρόπος σκέψης με τον οποίο προσεγγίζετε αυτό το ζήτημα σας οδηγεί να χρησιμοποιείτε ανάλογα επιχειρήματα με αυτά που επικαλείται η Κυβέρνηση για να επιβάλει τις επιλογές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Πάρτε το χαμπάρι, το ΚΚΕ είναι μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, που έχει καταφέρει να έχει και ένα δικό της πολιτικό κόμμα. Ο κρατικός καπιταλισμός που επιδιώκει να επιβάλει είναι ένα ολοκληρωτικό και ανελεύθερο πολιτικό σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αν το όραμα σας είναι αυτή η Αριστερά, σας την χαρίζουμε! Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση μαζί της. Βρισκόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Μερικές εύστοχες – και πιο ψύχραιμες - απαντήσεις σε μερικά από τα ερωτήματά σας, μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Antonio Negri, “Goodbye Mr Sosialism”, που έχει εκδοθεί στα ελληνικά από την “Ελευθεριακή Κουλτούρα”.

zalion είπε...

Οπως ηδη διαφαινεται απο τις πρωτες απαντησεις η κριτικη που θα επακολουθησει θαναι σκληρη για το σεντονι που γραψατε.
Η αναλυση σας ειναι μονοσημαντη και προσπαθει να δικαιολογησει τ'αδικαιολογητα.
Στην αριστερα υπαρχει μια λεξη, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Οσοι βαδιζουν με αυτη τη λεξη ως προμετωπιδα αυτοματως θετουν τη πρακτικη του ΚΚΕ στη πλευρα του κεφαλαιου.
Θα σας προτεινα να διαβασετε τις δηλωσεις Παπαρηγα στο debate προ των εθνικων εκλογων. Αλλα ελεγε τοτε για τη τυποεκδοτικη.
Επισης θα σας προτεινα να μελετησετε το νομο για τις χρηματοδοτησεις εταιριων για αναπτυξιακους λογους. Και τα κριτηρια που χρειαζονται για να παρουν τα χρηματα.
Για καποιους δικους σας λογους θεωρειτε το ΚΚΕ αριστερο κομμα. Εγω απο τη πλευρα μου το θεωρω ενα εθνικιστικο, βαθεια συντηρητικο και σταλινικο κομμα.
Περα απο κομμα ομως ειναι και μια μεγαλη επιχειρηση που για πολλα χρονια πριν αλλα ακομα και τωρα διαχειριζεται εναν πακτωλο χρηματων. Γι' αυτο και η κομματικη νομενκλατουρα αντιδρα σκληρα σε οποιαδηποτε ταση αμφισβητησης της. Εχουν πολλα να χασουν αν χασουν τη κομματικη εξουσια.
Τελος και για να μη μεινουμε μονο στις απολυσεις αλλα και στο πως λειτουργει συνολικα η τυποεκδοτικη διαβαστε προσεκτικα το πρωτο σχολιο, λεει πολλα αν και ειναι μικρο σχολιο.
Υ.Γ. Θα προτεινα επισης να διαβασετε τα δελτια τυπου των συνδικαλιστικων οργανωσεων που εργαζονται στο χωρο των εκδοσεων, και ελεγχει το ΚΚΕ, για τις απολυσεις στο ΔΟΛ.
Εκει ειναι το σκληρο κεφαλαιο που ξεζουμιζει τους εργαζομενους και τους πετα στο δρομο. Στη τυποεκδοτικη ειναι η καπιταλιστικη επιχειρηση των κομμουνιστων που δεχεται επιθεση απο τους ταξικους εχθρους και δε μπορει να κανει αλλιως. Το θεμα ειναι μεγαλο αν χρειαστει θα επανερθω.

LeftG700 είπε...

Φίλη Δήμητρα,


Κατ’ αρχήν σε καλωσορίζουμε εδώ! Ελπίζουμε να σε βλέπουμε τακτικά. :-)

Κατά δεύτερον: Από αυτά που γράφεις βγάζουμε το συμπέρασμα ότι συμφωνούμε σε κάτι βασικό που θέλαμε να πούμε με το ποστ: Δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό στο να έχει ένα κομμουνιστικό (ή αριστερό) κόμμα μιας καπιταλιστικής χώρας επιχειρήσεις για να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του. Πρέπει όμως να μας είναι ξεκάθαρο το εξής: Κάθε επιχείρηση σε μια καπιταλιστική χώρα, ακόμα κι αν έχει Πρόεδρο του ΔΣ τον Μαρξ και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Λένιν, υποχρεωτικά θα λειτουργήσει με τους κανόνες που ισχύουν στον καπιταλισμό. Πράγμα που σημαίνει πως όταν πέσει ο τζίρος και μειωθούν τα έσοδα θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αντιστοίχησής τους με τις αμοιβές του προσωπικού. Δεν είναι κράτος, δεν είναι εξουσία, ώστε να κάνει μετατάξεις π.χ., ή να ιδρύσει άλλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το τίμημα για τα έσοδα που μπορεί να έχει μέσα από μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι εδώ, δεν έχει «κολπάκια». Εδώ ισχύει το ‘take it or leave it’!

Πώς μειώνεται το κόστος; Δυο τρόποι: ή μειώνεις προσωπικό, ή μειώνεις τις αμοιβές. Αν ξέρει κανείς άλλον τρόπο, να μας τον πει. Όπως λέμε και στο ποστ, αυτό δεν θα άλλαζε ακόμα κι αν μιλούσαμε όχι για την «Τυποεκδοτική», αλλά για την πιο υποδειγματική κομμούνα.

Από εκεί και πέρα όμως, επειδή αυτή η επιχείρηση δεν είναι καπιταλιστική στην ουσιαστική της λειτουργία αλλά επιχείρηση αριστερού πολιτικού φορέα, μπαίνουν άλλα ζητήματα.

Πώς λειτουργεί αυτή η επιχείρηση; Κοντολογίς, υπάρχει εργατικός έλεγχος; Υπάρχει -στο συγκεκριμένο ζήτημα της ανάγκης μείωσης των εξόδων- καθοριστική συμμετοχή των εργαζομένων στο πώς θα λυθεί το πρόβλημα;

Κ α ι σ’ αυτό είμαστε σαφείς στο ποστ: Η «Τυποεκδοτική» λειτουργεί όπως λειτουργεί και το ΚΚΕ. Δηλαδή με υπέρβαρο συγκεντρωτισμό και ισχνή δημοκρατία.

Τώρα για τα συγκεκριμένα που αναφέρεις:

Αν τα πράγματα ήσαν όπως έπρεπε δεν θα υπήρχε ανάγκη για άλλο σωματείο. Εσύ ρίχνεις το βάρος στο ότι δεν επιτρέπεται άλλο σωματείο. Εμείς στο ότι δεν υπάρχει εργατική δημοκρατία. Διαφορά στρατηγικής. Ποιος έχει δίκιο; Αυτό θα το πει η Ιστορία.

Φυσικά και συμφωνούμε στο ότι είναι απάνθρωπο να μαθαίνεις κάθε μέρα στις 9 το βράδυ σε ποια βάρδια δουλεύεις αύριο. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Θα το ψάξουμε λίγο.

«-ΟΤΑΝ υπάρχει κρίση πρώτα εξασφαλίζεις το μεροκάμματο του εργαζόμενου και μετά τα κέρδη του κομματικού μηχανισμού σου». Μα τα μεροκάματα βγαίνουν από τα έσοδα (τα οποία φυσικά βγαίνουν από τα μεροκάματα). Όταν περάσεις την κόκκινη γραμμή, τι κάνεις; Τι θα έκανε μια κομμούνα;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Все меняется! (Things change!)

Πίστευες ποτέ ότι θα βγεις ζωντανός από το σπίτι σου τέτοιες μέρες, το ’42;


Увидимся


ΥΓ Ευχαριστούμε πολύ που μας έκανες το χατίρι και υπογράφεις με το κανονικό σου όνομα. Βέβαια, μας το έκανες μισό. Αλλά εμείς σου λέμε ολόκληρο το ‘ευχαριστώ’, γιατί είμαστε παιδιά με καλή καρδιά! ;-)

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλοι της ΕΟΣ,


Όπως παραδέχεστε κι εσείς δεν σχολιάσατε και πολύ ψύχραιμα. Προφανώς, δεν διαβάσατε και πολύ ψύχραιμα.

Δεν λέμε πουθενά ότι οι απολύσεις ήταν μονόδρομος. Δεν ξέρουμε τα οικονομικά της «Τυποεκδοτικής» —και σ’ αυτή τη φάση δεν μας ενδιαφέρουν κιόλας. Εκείνο που είναι μονόδρομος είναι η αντιστοίχηση των εσόδων με τα έξοδα. Και η αναντιστοιχία, όταν συμβαίνει, είναι πρόβλημα ακόμα και σε μια κομμούνα, όπως γράφουμε και στο ποστ και όπως λέμε και στη Δήμητρα πιο πάνω. (Βοηθάει να διαβάσετε αυτά που λέμε σ’ εκείνην).

Αν με τον ‘κουκουέδικο τρόπο σκέψης’ που μας χρεώνετε εννοείτε τον μηχανιστικό, δογματικό και κομματικοπατριωτικό τρόπο, σας λέμε απλά ότι κάνετε λάθος. Αυτό, και να μην το καταλάβετε δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν χάθηκε ο κόσμος, δεν είμαστε εμείς η Αριστερά. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσετε όμως το γρηγορότερο είναι ότι αυτός ο τρόπος, όπως τον περιγράψαμε παραπάνω, ζει και βασιλεύει σε όλα τα αριστερά «σπίτια».

Το “Goodbye Mr Sosialism” υπάρχει στη (δανειστική) βιβλιοθήκη μας και το έχουμε διαβάσει κάποιοι. Όμως, υπάρχουν μέσα εκεί μερικά πράγματα που δεν έχουν κατανοηθεί είτε από εμάς, είτε από εσάς. Θα προσπαθήσουμε να το ξεδιαλύνουμε σύντομα. Ίσως και στο επόμενο ποστ.

Ακόμα κι αν το όραμά μας ήταν ο κρατικός καπιταλισμός, δεν θα έπρεπε να μας αφορίσετε. Αυτά τα έκαναν οι καλόγεροι του Μεσαίωνα. Δεν μας φαίνεται και τόσο σόι να τα κάνουν οι αριστεροί του 2010. Τουλάχιστον, όχι εκείνοι που δεν σκέπτονται με τον «κουκουέδικο τρόπο σκέψης»…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Ούτε εσύ νομίζουμε διάβασες ψύχραιμα. Αυτό σε παρασύρει σε ανακρίβειες ή άστοχα σχόλια.

1) «Η αναλυση σας ειναι μονοσημαντη και προσπαθει να δικαιολογησει τ'αδικαιολογητα».

Πόσο μονοσήμαντη είναι μια ανάλυση που καταλήγει έτσι;

«Είναι το πρόβλημα του υπέρβαρου συγκεντρωτισμού και της ισχνότατης δημοκρατίας, που αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολλών και, ουσιαστικά, απαγορεύει τον εργατικό έλεγχο. Κι όταν έτσι λειτουργεί το κόμμα, πώς αλλιώς θα λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις του; (Και βέβαια, είναι και το πρόβλημα της σταθερής άρνησής του να συνυπάρξει, πόσω μάλλον να συνεργαστεί, με όσους δεν του προσφέρουν «γην και ύδωρ». Ακόμα κι αν αυτοί είναι οι απολυμένοι εργαζόμενοι των «Ελληνικών Γραμμάτων»…).»

2) «Θα σας προτεινα να διαβασετε τις δηλωσεις Παπαρηγα στο debate προ των εθνικων εκλογων».

Το θέμα αυτό το καλύπτει με επάρκεια το άρθρο 45 του καταστατικού του ΚΚΕ, ζήτημα το οποίο και εμείς καλύπτουμε. Αν η Παπαρήγα δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει σωστά και λέει μαλακίες, δεν θα το λουστούμε εμείς!

3) «Επισης θα σας προτεινα να μελετησετε το νομο για τις χρηματοδοτησεις εταιριων για αναπτυξιακους λογους. Και τα κριτηρια που χρειαζονται για να παρουν τα χρηματα».

Τι να μελετήσουμε φίλε zalion; Το αν πήραν τις επιδοτήσεις νόμιμα; Άντε και τις πήραν παράνομα! Αυτό τους κάνει καπιταλιστές; Τι να πούμε για τους άντρες του Ζαπάτα που λήστευαν τράπεζες; Μα τι μιζέρια είναι αυτή τέλος πάντων;

4) «Για να μη μείνουμε μόνο στις απολύσεις […]»

Έλα όμως που οι απολύσεις ήταν το φυτίλι για όλη αυτή την κριτική! Ευτυχώς που δεν υπάρχει πια PCI και PCF για να απολογηθούν για τις απολύσεις σε «Ουνιτά» και «Ουμανιτέ»! Αλλά εκείνοι δεν έπαψαν τότε να είναι «φωτισμένοι ευρωκομμουνιστές», έτσι;

Διαβάσαμε προσεκτικά το σχόλιο της Δήμητρας. Να μας το ανταποδώσεις διαβάζοντας κι εσύ προσεκτικά την απάντηση που της δίνουμε! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

είδα στην Εποχή όπως και παλιότερα στην Αυγή μια συνεντευξη του Χρ. Βερναρδάκη όπου λέει ότι αν το ΚΚΕ είχε τη λογική του μετώπου -έστω της "συμπαράταξης" - όπως στις δημοτικές του '86, η Αριστερά θα κέρδιζε 150 δήμους και 3 περιφέρειες με την Αττική. Στην Αυγή είχε υπολογίζει γύρω στο 30% αν θυμάμαι καλά.
ε, αυτό μπορείς να μην το χρεώσεις στο ΚΚΕ;
πάει μαζί με την αναλγησία απέναντι στους εργαζόμενους, ακόμα και στα στοιχειώδη όπως είπε η Δ.Φ παραπάνω.πάει μαζί με τα ρόπαλα που μας κλείνουν το δρόμο κάθε φορά που πορευόμαστε, τα αυτιά των κουκουλοφόρων κοκ.
Είχε γράψει κάποιος: αυτή η μετάλλαξη δεν έχει καμμία σχέση με το ΚΚΕ κόμμα αγώνων και θυσιών. Ίσως όταν το χωνέψουμε αυτό (το κόμμα στυγνό εργοδότη)τα πράγματα γίνουν πιο εύκολα και κατανοητά.
λ.κ προφανώς εκτός θέματος

υγ: θα ήθελα επίσης να μάθω πότε προστέθηκε αυτό το άρθρο 45 στο καταστατικό.

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Δεν το συζητάμε ότι το ΚΚΕ είναι ο Μεγάλος Ένοχος για την ανυπαρξία διαλόγου και κοινής δράσης. Είναι όμως και ο Μεγάλος Στόχος. Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται. Ούτε αυτό βοηθάει. Οι καλοπροαίρετοι νομίζουμε πως το αναγνωρίζουν αυτό.

«Το κόμμα-στυγνό εργοδότη»; Χμ… Το κόμμα που απασχολεί ανασφάλιστους πώς χαρακτηρίζεται;… Φίλη λ.κ., ας κρύβουμε λόγια…

Το άρθρο 45 (όχι υποχρεωτικά με αυτή την αρίθμηση) είναι παμπάλαιο[1]. Και η τακτική προσπαθώ να βγάλω φράγκα για τις ανάγκες του κόμματος μέσω επιχειρήσεων ήταν κοινή πρακτική, τουλάχιστον ως πρόθεση. Και πολύ καλώς.


Τα λέμε


[1] Γράφουμε σχετικά στο ποστ. Τώρα σε τσακώσαμε εμείς! Πήδηξες παραγράφους και σειρές! :-)

LeftG700 είπε...

ΥΓ: Εντάξει με το "Αριστερό Βήμα";

zalion είπε...

Παιδια παιξτε τιμια! Κανω μια παρατηρηση κι εσεις βγαζετε μια συνεχεια ασχετη.
2) Ειπα διαβαστε τις δηλωσεις Παπαρηγα δεν σας ειπα να λουστειτε εσεις τις δηλαωσεις της.
3) Δεν ειπα αν πηραν νομιμα ή παρανομα τις επιδοτησεις αλλα αν τηρησαν τα κριτηρια για νεες θεσεις εργασιας. Καλα το αλλο περι ζαπατιστας δε το σχολιαζω.
Η συμπεριφορα τους δε τους κανει απλα καπιταλιστες αλλα εκφραστες του πιο στυγνου καπιταλισμου.
4) Σας εχω δηλωσει δικηγορος των Ιταλων κομμουνιστων? Γιατι απευθυνετε σε μενα τετοια ερωτηματα? Και τι σχεση εχει η ιδεα του ευρωκομμουνισμου με τις συμπεριφορες των ιταλων κομμουνιστων. Λιγο φαουλ σας βρισκω.
Και τελος για το σχολιο της λ.κ., ποιο κομμα απασχολει ανασφαλιστους? Τι σημαινει "ας κρυβουμε λογια"? Να τα πειτε ολα.
Υ.Γ. Το διαβασα πολυ προσεκτικα το ποστ. Μη προσπαθειτε να απαξιωσετε τις απαντησεις με επικριτικα σχολια για τις ικανοτητες των αναγνωστων.

Ανώνυμος είπε...

όταν έγραψα για " στυγνό εργοδότη" μου πέρασε :-) ότι κάτι θα πεις, κι εγώ έχω ακούσει, όπως και για δυσκολίες πληρωμών κάθε τόσο,αλλά όχι συγκρίσεις του σούπερ μάρκετ με τον περιπτερά (από οικονομική άποψη γιατί από την άλλη...άσε)
αυτό λοιπόν το κόμμα-Μίχαλος δεν έχει διστάσει να απολύσει οικογένειες που δούλευαν εκεί σε καιρούς ανθηρούς επειδή παρέμειναν στον ΣΥΝ από όπου πραξικοπηματικά το ΚΚΕ αποχώρησε.
και λέω τώρα ότι η αποχώρηση τότε είχε σχέση με τα επιχειρηματικά και όχι τα ιδεολογικά. θα θυμάστε την δήλωση του τότε γραμματέα Φαράκου ότι δεν είχε καν πρόσβαση στα οικονομικά.

δεν πήδηξα παραγράφους, αλλά δεν έχει σημασία αν το 45 μπήκε πριν ή μετά τη χούντα; αυτό εννοούσα.

και τέλος πάντων ψευτοκομμουνιστές ή μη έχουν την ευθύνη αποκλειστικά.
παλιά ο Αλαβάνος τους είχε φυλαγμένη την καρέκλα, ο Τσίπρας ομοίως έστω για κοινή εκδήλωση την Πρωτομαγιά.

Δεν παραβλέπω καθόλου τίς απολύσεις που "δικαιολογούνται" όπως σε κάθε επιχείρηση πια,
(μιλάμε για κομμουνιστικό κόμμα-επιχείρηση και θελετε να είμαστε και ψύχραιμοι γιατί έτσι έκανε και το PCI;;;) και μόνο όμως για τη στάση του στο θέμα "ενότητα της Αριστεράς" σε καιρό μνημονίων και λοιπών δεινών,το ΚΚΕ είναι ήδη στην κόλαση.
λ.κ
υγ :οκ και το αριστερό βήμα-θα πάω την Παρασκευή.
κι αυτοί πόρτα φάγανε,έ;

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

Τα πράγματα αλλάζουν , τα μυαλά όμως ;;

Яков Федотович Павлов

dimitris t είπε...

Νομίζω ότι στη περίπτωση του ΚΚΕ ισχύει το παλιό γνωστό ρητό «όποιος ανακατεύετε με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες».

Το ΚΚΕ δεν χρειαζόταν επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί, ο κόσμος του το ενίσχυε αφειδώς και δούλευε για αυτό αφιλοκερδώς και με την καρδιά του. Δεν χρειαζόταν την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, η οποία κατηγορείτε από τους μικρούς του χώρου ότι τους παίρνει τις δουλειές με αθέμιτους τρόπους. Αν θέλει επιχειρήσεις θα κριθεί ως επιχειρηματίας ή μάλλον πιο σκληρά από τον μέσο επιχειρηματία.

Το ΚΚΕ έχει κάνει τραγικά και αχρείαστα λάθη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, άσχετα με την στενή έννοια της πολιτικής αλλά με πολιτική προέκταση και δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτά!

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Μα γιατί δεν παίζουμε τίμια; Αυτό μας αδικεί κατάφωρα. Και νομίζουμε ότι είναι μια κουβέντα της στιγμής. Ούτε εσύ την πιστεύεις. Εν πάση περιπτώσει, είναι μια άδικη κρίση, τίποτε περισσότερο. Δεν στεκόμαστε εδώ και την ξεχάσαμε ήδη.

Σου απαντήσαμε με αριθμημένα σημεία εκεί όπου κρίναμε ότι υπάρχουν κάποια κομβικά ζητήματα. Αν κρίνουμε ότι κι εσύ με αυτά ως βάση απαντάς, μάλλον σωστή ήταν η εκτίμησή μας. Αν πιστεύεις ότι υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις από τη μεριά μας, εδώ είμαστε. Αλλά πρέπει να μας πεις ποια είναι αυτά. Λοιπόν:

1) Δεν γράφεις τίποτε γι’ αυτό. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε γιατί.


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


2) Οι δηλώσεις της Παπαρήγα στις εκλογές του 2009 για τον χαρακτήρα της «Τυποεκδοτικής» αναφέρονται και στο κείμενο της «Κόντρα». Είναι ατυχείς, επιεικώς. (Ως κακά παιδιά είπαμε ήδη ότι είναι μαλακίες). Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η «Τυποεκδοτική» πάει για έσοδα υπέρ του κόμματος. Δηλαδή για κέρδη. Αυτό καλύπτεται από το περίφημο άρθρο 45. Φυσικά, η εφαρμογή του άρθρου 45 έχει και το τίμημά της. Ότι το κόμμα τρέχει μια επιχείρηση σε συνθήκες καπιταλισμού. Θα μπορούσε η Παπαρήγα να πει ακριβώς αυτό και να το αναλύσει, έστω συνοπτικά. Προτίμησε να πει μαλακίες. Δεν είχε το απαιτούμενο επίπεδο να το εξηγήσει σωστά; Ούτε κατά διάνοια. Κατά την άποψή μας οφείλεται στην υποτίμηση της ικανότητας του κόσμου να καταλάβει μια αντίφαση. Η αντίληψη αυτή καταλήγει στο εξής γελοίο φαινόμενο: να σου δίνει ο ταξικός αντίπαλος την ευκαιρία να εξηγήσεις τη στρατηγική σου, κι εσύ να λες άλα λακούλαλα! Αυτά εννοούσαμε και πιστεύαμε ότι θα γινόμασταν κατανοητοί. Προφανώς δεν γίναμε.


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


3) Αυτό εννοούσαμε κι εμείς. Όπως γράφαμε και στο ποστ, υπάρχει κάποια νόρμα που ορίζει πόσες θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργούνται κάθε ένα δεδομένο επενδυόμενο ποσό; Η «Κόντρα» δεν μας λέει κάτι σχετικά. Κάνει απλώς μια εκτίμηση. Με εκτιμήσεις όμως δε βγαίνει άκρη!...

Μας παραπέμπεις στον νόμο. Δεν θα πάμε στο νόμο. Θα πάμε στον …Μαρξ!

«Στο σύνολό του όμως το Κεφάλαιο δεν κρέμεται από την κ α λ ή ή κ α κ ή θέληση του καθενός κεφαλαιούχου χωριστά. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός κάνει τους έμφυτους νόμους της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής να ορθώνονται απέναντι στον καθένα ατομικό (Σημ. δική μας: ή συλλογικό εν προκειμένω) ως εξωτερικοί α ν α γ κ α σ τ ι κ ο ί νόμοι» («Κεφάλαιο», 1ος τόμος).


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


Υπάρχουν περιθώρια για μια επιχείρηση αριστερού κόμματος να ξεφύγει ως ένα βαθμό από τους αναγκαστικούς νόμους; Για μας, υπάρχουν. Αλλά ως ένα βαθμό. Τον φτάνει αυτό τον βαθμό το ΚΚΕ; Ούτε κατά προσέγγιση! Το γράφουμε και στο ποστ: Όπως λειτουργούν το κόμμα τους, λειτουργούν και τις επιχειρήσεις τους! Αυτό τους κάνει καπιταλιστές, και μάλιστα στυγνούς; Φυσικά και όχι! (Σύμφωνα με το πνεύμα των μαρξικών κειμένων, από μια άποψη, δ ε ν υ π ά ρ χ ο υ ν κακοί καπιταλιστές). Τους κάνει όμως κακούς κομμουνιστές (κακούς, με την έννοια του πολιτικού λάθους). As simple as that, σύμφωνα με το δικό μας φτωχό μυαλό. Εσύ θέλεις να βγάζεις τα συκώτια σου για να πείσεις ότι είναι στυγνοί καπιταλιστές. Εμείς προτιμάμε να τα βγάζουμε για να πείσουμε (και τους ίδιους) ότι είναι κακοί κομμουνιστές κι ότι πρέπει ν’ αλλάξουν μυαλά. Όπως είπαμε και στη Δήμητρα, διαφέρουν οι στρατηγικές μας. Το μέλλον θα δείξει ποια από τις δυο ήταν η ενδεδειγμένη…


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


4) Όχι. Αλλά έχεις δηλώσει απολογητής του σύγχρονου ευρωκομμουνισμού, δηλαδή του ακατανόητου για μας ‘αριστερού ευρωπαϊσμού’. Και οι πρωτεργάτες του ευρωκομμουνισμού ήταν το PCI. Οι οποίοι, κι αυτοί, απέλυαν κόσμο, αν και απέφευγαν να ομιλούν τη ρωσική, όπως εμείς. Αν δεν βλέπεις καμία εμπλοκή σου σε όλα αυτά, τι να πούμε; Στο κάτω-κάτω, υπήρξαν και χειρότερα. Εδώ οι καλόγεροι βάφτιζαν το κοτόπουλο, ψάρι, για να μην έχουν καμία σχέση με το αμάρτημα της παραβίασης της νηστείας!

Τέλος, για το σχόλιο της λ.κ., να γκουγκλιάσεις το εξής: ‘ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στον Κόκκινο 105,5’. Βοηθάμε:

http://mme-gia-somateio.blogspot.com/2008/06/blog-post_12.html

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1163237

Διάβασε προσεκτικά (και τα σχόλια).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Με όσα γράφεις περί περιπτέρου, μάς θύμισες το γνωστό ανέκδοτο, όπου συζητάνε δυο φίλες:

-Θα πηδιόσουνα με κάποιον που δε γουστάρεις για 50.000 ευρώ;
-Μπα, δε νομίζω…
-Για 100.000;
-Μάλλον όχι.
-Για 1.000.000;
-Ε, τώρα να μη λέμε και ψέματα… Θα έκανα και την ερωτευμένη!
-Για 50;
-Σε παρακαλώ! Για πουτάνα με πέρασες;!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των περί το ΚΚΕ, αλλά και της ίδιας της Παπαρήγα, είναι προπολεμικό. Θα μας έκανε τεράστια εντύπωση να μην είναι έτσι. (Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει σαφές πως δεν βλέπουμε καμία προδοσία σε αυτό).

Εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι γιατί δεν θεωρούμε το ΚΚΕ κόμμα-επιχείρηση (με την οικονομική έννοια). Κι ακόμα, γιατί θεωρούμε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς «μαγαζιά» (με την πολιτική έννοια). Και συνεχίζουμε να ελπίζουμε, αφού, ούτε το να πάμε για ψάρεμα μας ενθουσιάζει, ούτε η …αυτοκτονία!

Φυσικά και το «Αριστερό Βήμα» έφαγε πόρτα. Και με τον τρόπο που πολλοί αριστεροί ασκούν κριτική προς το ΚΚΕ, είναι σαν να το προτρέπουν να βάλει και κλειδαριές ασφαλείας!...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Και τα μυαλά αλλάζουν товариш, και τα μυαλά.

Με όλη την αγάπη που σου έχουμε, δεν είναι λίγο αλαζονικό να πιστεύεις ότι μόνο εσύ έχεις αυτή την ικανότητα;

Увидимся


ΥΓ Ξέρουμε ότι δεν δίνεις email. Δεν ζητάμε να το παραβιάσεις αυτό, αλλά επειδή θέλουμε να σου πούμε κάτι προσωπικά —μη πάει το μυαλό σου σε καμιά συνωμοσία— , αν θέλεις, φτιάξε ένα «μαϊμού» και στείλτο μας. Θα κάνουμε χρήση του για πρώτη και τελευταία φορά.

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Θίγεις το κεντρικό ζήτημα: Είναι επιτρεπτό σε ένα ΚΚ ή αριστερό να ιδρύει επιχειρήσεις σε καπιταλιστικό περιβάλλον για να ενισχύσει τον αγώνα του;

Η δική μας άποψη είναι καταφατική. Από την άλλη δεν μπορεί να μην εξαντλεί όλα τα περιθώρια, που πάντα υπάρχουν, ώστε να διαφοροποιείται η λειτουργία τους, ο «εσωτερικός κανονισμός» τους αν θέλεις, από μια αμιγώς καπιταλιστική επιχείρηση.
Αυτό είναι το κουμπί που προφανώς παραβλέπει το ΚΚΕ. Όχι επειδή έκανε απολύσεις. Αλλά επειδή δεν ισχύει στις επιχειρήσεις του ο εργατικός έλεγχος και η λογοδοσία των στελεχών αυτών των επιχειρήσεων στην εργατική βάση. (Θα βοηθήσει να καταλάβεις την άποψή μας τα σχόλια που έχουμε γράψει στον zalion παραπάνω).


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


Τέλος, δεν προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε κανένα ΚΚΕ και καμία απόλυση. Αν έβγαλες αυτό ως συμπέρασμα, ο κόπος μας πήγε χαμένος γιατί κάναμε μια τρύπα στο νερό. Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε μια αντιφατική και διλημματική πραγματικότητα της ζωής, που εμφανίζεται, εν προκειμένω, στο πεδίο της πολιτικής.

Όπως είπε κι ο παππούς-Κάρολος: Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίζει, αλλά μεταξύ καταστάσεων τις οποίες, άσχετα αν έχει επηρεάσει, δεν ελέγχει, σε τελική ανάλυση!

Αυτό είναι το ζουμί. Διαφωνούμε συχνά οι αριστεροί μεταξύ μας για τέτοια δύσκολα ζητήματα. Να διαφωνούμε. Αλλά να είμαστε περισσότερο τσιγκούνηδες σε χαρακτηρισμούς τύπου «στυγνοί καπιταλιστές», «προδότες», νεροκουβαλητές του συστήματος και άλλα τέτοια αμέτρητα, που δεν έβγαλαν ούτε τους παλιότερους πουθενά και που ούτε εμάς θα βγάλουν…


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

για τα μυαλά ( που δεν αλλάζουν ) βάλτε και εμένα μέσα .
Για το 'αλαζονικός" μου χρωστάτε μια συγγνώμη , αν και δεν θα το πάρω κατάκαρδα ;)

Αν θέλετε να μου πείτε κάτι προσωπικά στείλτετο σα σχόλιο στο μπλογκ μου . Δεν θα δημοσιευτεί.
Αν μετά κρίνω ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί θα σας στείλω εγώ μαίλ

( θα μας φάει η συνωμοτικότητα ορέ )

Γιακοβ κτλ....

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Τότε, αφού δηλαδή δεν αυτοεξαιρέθηκες από την αδυναμία αλλαγής, αλλάζει και το πράγμα! Οπότε, η συγνώμη μας κατατίθεται επισήμως και δημοσία!

Βρήκες την απλούστερη λύση για το προσωπικό μήνυμα που θέλουμε να σου στείλουμε. Είναι αυτό που λέμε εμείς "η αλεπού 100 και τ' αλεπόπουλα 105;". (Φανταζόμαστε, θα έχετε κάτι παρόμοιο στα μέρη σας...).


Увидимся

Ανώνυμος είπε...

χαιρετώ και μπαίνω ψύχραιμα στην κουβέντα.

Το "ασυμβίμβίβαστο" ισχύει σε πολλά· κι όταν ένας πολιτικός οργανισμός με ιδολογική πλατφόρμα εμπλέκεται με οικονομικά συμφέροντα, γίνεται δέσμιός τους και υποχρεώνεται από τα πράγματα να καθορίσει τη στάση του κατά τρόπο που δεν θίγονται τα οικονομικά του συμφέροντα και κινδυνεύει να προδώσει το δεολογικό του προφίλ. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν το ΚΚΕ δεν έχει την οικονομική του ευρωστία: πώς θα συντηρήσει τα μέγαρά του, πώς θα συντηρήσει το πλήθος των γραφείων του και των επαγγελματικών του στελεχών. Ειδικά τα τελευταία τρέμουν μπας και χάσουν το μισθό τους· προτιμητέα λοιπόν η απόλυση εργαζομένων, παρά η παύση των κομματικών μισθών τους. Δρόμος χωρίς γυρισμό. Και ναι, συμφωνώ, η διάσπαση δεν είχε αιτία ιδεολογικά ελατήρια αλλά ιδιότυπα και ιδιοτελή οικονομικά σσυμφέροντα. Δρόμος χωρίς γυρισμό το ΚΚΕ, καπηλεύεται και εμπορεύεται μια ιδεολογία με στόχο το κέρδος της νομενκλατούρας τους.

όσο για το κόκκινο, οι συντελεστές του συμμετέχοντας το στηρίζουν και οικειοθελώς υφίστανται και τις οικονομικές δυχέρειες γιατί κανείς δεν καρπώνεται από τα κέρδη του, αφού άλλωστε δεν υπάρχουν.

Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

ΥΓ: 'συγγνώμη', 'συγνώμη'; Πάντα μπερδευόμασταν σ' αυτό. Ας το γράψουμε στη γλώσσα σου να ξεμπερδέψουμε: извините

Ανώνυμος είπε...

θαυμάζω τη ρωσομάθειά σας-αλήθεια!
θα μπορείτε να βλέπετε τις αγαπημένες μου ταινίες σοσιαλιστικού ρεαλισμού και πατριωτικού πολέμου χωρίς υπότιτλους.
(επίσης σοβαρολογώντας)
λ.κ
υγ: ότι φταίμε εμείς που τρώμε πόρτα με κλειδαριές ασφαλείας...δεν είναι πολύ σοβαρό.
τώρα είχε συνέντευξη Παπαρήγα στον 902, όπου αφού έλουσε το εκτός ΚΚΕ σύμπαν είπε ότι "αυτά που λέει ο Τσίπρας είναι του κώλου ε,ε,του κόλπου":-))

καλό βράδυ,
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

не снимите партию

LeftG700 είπε...

Аноним другу,


Μας άρεσε το ρωσόγλωσσο σχόλιο. Δείχνει άνθρωπο που καταλαβαίνει από "παιχνίδι" και του αρέσει να "παίζει". Όμως, ο μεταφραστής μάς δίνει κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Μόνο να υποπτευθούμε. Αλλά με υποψίες δουλειά (συζήτηση) δε γίνεται...

Από την ...εμπειρία μας στα ...ρώσικα προτείνουμε τα εξής: "Δούλεψε" λίγο τη φράση που του δίνεις για μετάφραση. Εν ανάγκη, διατύπωσέ την στα αγγλικά, ή σε κάποια άλλη κύρια γλώσσα.

Αν βαριέσαι να τα κάνεις όλα αυτά, δεν μένει άλλη λύση από το να μας εξηγήσεις στα ελληνικά τι θέλεις να πεις.


Увидимся

Ανώνυμος είπε...

Χοπ! Χοπ!Για αλλού το πήγαινα μα βγήκε κάτι σαν
"μη σταματάτε το πανηγύρι".
Ο αποτυχημένος ρωσσομαθής Παρατηρητής

καλή σας ημέρα!

zalion είπε...

Νομιζω πως η κατα καιρους διαμαχη σας με διαφορους αναγνωστες του μπλογκ οφειλεται στη ευκολια των συμπερασματων που βγαζετε.
Απολογητης του ευρωκομμουνισμου και του αριστερου ευρωπαϊσμου????????
Ποτε το δηλωσα αυτο??
Αυτο εννοουσα πριν παιξτε τιμια και δεν ηταν της στιγμης.
Και για να ξεδιαλυνουμε καποια πραγματα. Η ιδελογικες μου αφετηριες ξεκινουν απο το ρευμα του ευρωκομμουνισμου αλλα δε προκειται να απολογηθω κιολας γι'αυτο. Το τι εκανε το PCI στην Ιταλια πολυ λιγη σχεση εχει με αυτες τις αφετηριες. Οποτε γιατι μπλεκετε τα πραματα?
Οσο για το ανεκδοτο του αριστερου ευρωπαϊσμου παρακαλω να μου δειξετε μια φραση που το αναφερω αλλιως να παραδεχτειτε οτι βιαστηκατε να με καταταξετε στο συνοθυλευμα που ονομαζεται ΔΗΑΡΙ.
Οσο για τις απολυσεις θα περιμενα κατι πιο αξιοπιστο απο το Indymedia κι ενα μπλογκ που το ακουω πρωτη φορα. Εχετε καποια αλλη πηγη. Ενδεικτικα να σας πω για το Indymedia οτι ανεφερε πως ενας υποψηφιος βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ της πολης μου πρωην αστυνομικος ηταν βασανιστης στην Αλεξανδρας. Αυτα για την αξιοπιστια καποιων γραπτων εκει.
Υ.Γ. Δεν εχω διαθεση να σκοτωθω για το ΚΚΕ. Ετσι κι αλλιως ειμαι ετη φωτος μακρυα απο τις παλαιολιθικες αποψεις τους. Και οι αναφορες μου για τις απαντησεις σας αφορουν το συγκεκριμενο ποστ και οχι γενικα τη σταση σας.

not_me είπε...

καλημερα,
να κανω μια ερωτηση που εχω ?
δηλαδη το ΚΚ τοσο καιρο ειχε καταφερει να εχει εσοδα και εξοδα ισοσκελισμενα?
΄Η για να το πω αλλιως:τωρα με τις απολυσεις θα ειναι στο 0 ? θα ειναι στο + ?
Και το ρωταω αυτο γιατι εκει ειναι η ουσια τελικα και αυτη υποθετω με το φτωχο μου το μυαλο που λεει και μια ψυχη θα επρεπε να ειναι η διαφορα μια επιχειρισης του ΚΚ και μιας επιχειρισης του...Βγενοπουλου!

χαιρετω

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
Η Τυποεκδοτική είναι ένα σύγχρονο Νταχάου για τους εργαζόμενους εκεί.Ειναι παράξενο που κανείς δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα για τις συνθήκες εργασίας εκεί πολλά χρόνια τώρα.Μήπως γιατί θα χαρακτηριστούν αντικομμουνιστές?Μα υπάρχει κόμμα που είναι πιό αντικομμουνιστικό από το ΚΚΕ?Οι μόνοι που ασχολήθηκαν και αντιπαρατέθηκαν με την Τυποεκδοτική είναι μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται γιατι τους πήρε τις δουλειές.Οχι για τις συνθήκες εργασίας εκεί.Στην Τυποεκδοτική ο κομματικός έλεγχος είναι το α και το ω.
Λίγα ακόμη για τις συνθήκες εκεί και πρίν από τις απολύσεις.
-Ειναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τον Ριζοσπάστη. Οσοι δεν το κάνουν πέφτουν σε δυσμένεια και αυτό έχει επίπτωση στη δουλειά τους.ΤΙ κάνουν λοιπόν. Αγοράζουν τον Ριζοσπάστη και μόλις κατέβουν στην Ομόνοια τον πετούν στους κάδους σκουπιδιών. Για κάντε καμιά βόλτα να δείτε μόλις κατέβει το λεωφορείο της Τυποεκδοτικής.
Δήμητρα Φωτίδου

Ανώνυμος είπε...

συνεχίζω
-Η επιθεώρηση εργασίας ποτέ δεν έχει πλησιάσει την Τυποεκδοτική.
Ρωτώ. Υπάρχουν εργατικά ατυχήματα εκεί και οι εργαζόμενοι έχουν "παροτρυνθεί" να μην τα δηλώσουν σαν τέτοια? Μπορεί κάποιος να γυρίσει στη δουλειά σε τρείς μέρες και να πρέπει να δουλέψει με τσακισμένο δάχτυλο?Ειναι ΑΒΑΤΟ ο χώρος της Τυποεκδοτικής?
-Χρησιμοποιούν όπως όλες οι νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις την αντίθεση πάνω στη δουλειά ανάμεσα στους οικονομικούς μετανάστες και τους ντόπιους εργαζόμενους για να σπάνε την όποια ενότητα για τις συνθήκες εργασίας δημιουργείται?
ΤΩΡΑ για το θέμα του εργατικού ελέγχου και τα σωματεία.
Στην Τυποεκδοτική η κατάσταση είναι πίσω από τις λάσπες.Για ποιόν εργατικό έλεγχο μιλάτε.Να περάσουμε πρώτα απο το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό και μετά βλέπουμε.
ΚΑΙ τέλος δεν ξέρω αν τα κόμματα χρειάζονται ή όχι τις κομματικές επιχειρήσεις. Αυτό που ξέρω είναι πως αν το κάνουν, οφείλουν να είναι πρώτα υποδειγμα για τις συνθήκες εργασίας,το ύψος του μεροκάμματου,και την ελευθερία στο συνδικαλισμό.ΑΛΛΙΩΣ να μην έχουν επιχειρήσεις.
Δήμητρα Φωτίδου.
συνεχίζω με τον 105,5 στο κόκκινο

Ανώνυμος είπε...

συνεχίζω.
Είναι ταμπού να ασχολούμαστε με τις επιχειρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς μας? Και να ζητάμε το αυτονόητο,ασφάλιση,κανονική αμοιβή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας?
Τι γίνεται στο κόκκινο στον 105,5?
Ειναι ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι?Οτι δεν ήταν για κανα δύό χρόνια ασφαλισμένοι οι περισσότεροι το ξέρουμε.
Στο κόκκινο δεν θα έπρεπε να διοικεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων? Υπάρχει αλήθεια Γενική Συνέλευση?
Ως πότε τα κόμματα της Αριστεράς μας θα νομίζουν ότι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι τσιφλίκι τους και πως για όλα είναι στο απυρόβλητο?
Πως να τους εμπιστειτεί ο λαός πως "κάποτε" θα φτιάξουν κάτι διαφορετικό άν σήμερα λειτουργούν πιό πίσω και απο την τελευταία καπιταλιστική επιχείρηση?
Δήμητρα Φωτίδου

dimitris t είπε...

Φίλτατοι left,

Ούτε χαρακτηρισμούς για το ΚΚΕ χρησιμοποίησα, ούτε σας εγκαλώ ότι το δικαιολογείτε, απλά πιστεύω ότι κομμουνιστικό, εργατικό κλπ κόμμα και business δεν πάνε μαζί!

Οι business φτιάχνουν κουλτούρα, σε διαπαιδαγωγούν ακόμα και αν είσαι ώριμος και συνειδητός αριστερός, ακόμα και αν έχει αγωνιστική ιστορία. Θες δε θες θα ακολουθήσεις τους περίφημους νόμους της αγοράς και αργά ή γρήγορα θα απολύσεις, θα περικόψεις μισθούς, θα απειλήσεις υπαλλήλους και όλα αυτά τα ωραία που δεν έχει αποφύγει καμιά επιχείρηση σ’ αυτό τον κόσμο. Το ΚΚΕ τα ήξερε αυτά, εκτός και αν έχει τα βιβλία των Μαρξ-Ένγκελς για ντεκόρ στα γραφεία του Περισσού, πράγμα που δε θα μου έκανε εντύπωση…

Εργατικός έλεγχος στο «Ριζοσπάστη» ή τον «902» μπορεί να γίνει (λέμε τώρα), αλλά στη ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ που τη θέλει για να μαζεύει χρήμα τι εργατικό έλεγχο να επιτρέψει;

Και για να κλείσω, το περιστατικό της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ μου δημιούργησε μια απέχθεια για το ΚΚΕ που ποτέ δεν είχα, παρά τις διαφωνίες μου μαζί του. Σκέψου λοιπόν το αντίκτυπο στα νέα παιδιά που προσεγγίζουν τώρα την Αριστερά!

dimitris t είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την Δήμητρα Φωτίδου!

LeftG700 είπε...

Καλώς τον ψύχραιμο (όντως) Παρατηρητή!

Κάποιες επισημάνσεις στο σχόλιό σου που, μοιραία, παίρνουν τον χαρακτήρα ενστάσεων. Λοιπόν:

1) Δεν θα λέγαμε ασυμβίβαστο. Αν είναι ασυμβίβαστο, τι θα κάνουμε σε συνθήκες εργατικής εξουσίας; Έτσι όπως το λες, βγαίνει το συμπέρασμα πως οι αριστεροί εργαζόμενοι θα καταντήσουν νομοτελειακά μανδαρίνοι και χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων. Θα το λέγαμε όμως αντιφατικό. Υποτίθεται ότι ως αριστεροί πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

2) Επαγγελματικά στελέχη έχουν ακόμα και μικρές οργανώσεις. Δεν μπορεί να σταθεί κόμμα με στρατηγική ανατροπής κοινωνικοοικονομικού συστήματος χωρίς επαγγελματικά στελέχη. Το ζήτημα είναι ο έλεγχός τους και η υποχρέωση λογοδοσίας τους. Το ΚΚΕ έχει τα περισσότερα ως μεγαλύτερο κόμμα. Έχει όμως και τα περισσότερα αναλογικά; Δεν το ξέρουμε. Από την άλλη, νομίζουμε ότι είναι κοινό μυστικό πως οι αμοιβές των επαγγελματικών στελεχών του είναι, ίσως και υπέρ το δέον, τσιγγούνικες.

3) Για τον «Κόκκινο 105,5». Νομίζουμε ότι το πας λίγο «τα δικά μου δικά μου και του ΚΚΕ …μισά-μισά»! Τι θα πει «οικειοθελώς»; Οικειοθελώς χωρίς ασφάλιση; Μόνο αν το πάρεις κατά γράμμα: Ο εργάτης είναι ε λ ε ύ θ ε ρ ο ς να αποφασίσει αν θα δουλέψει χωρίς ασφάλιση ή με μεροκάματο 15 ευρώ. Ελεύθερος είναι, δεν του βάζει κανείς πιστόλι στον κρόταφο! Αλλά… (Τα ξέρεις αυτά, τι να σου πούμε εμείς;).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΥΓ: Χαιρόμαστε που πέσαμε μέσα στην εκτίμησή μας, πως αυτός που έστειλε το «ρώσικο» σχόλιο ήταν «παιχνιδιάρης». (Σε έχουμε τσεκάρει ως τέτοιον από καιρό!). Όχι τίποτε άλλο, αλλά με αυτή τη σωστή μαντεψιά μας θα σκάσει ο zalion που λέει ότι βγάζουμε λάθος συμπεράσματα για αναγνώστες!... ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Ποια ρωσομάθεια; Είσαι με τα καλά σου; Θέλεις να πλακώσει εδώ τώρα ο товариш Яков και να γίνει του …Στάλινγκραντ;

Βρε παιδί μου δεν είπαμε ότι φταίνε για τον απομονωτισμό του ΚΚΕ όσοι του τα χώνουν χοντρά (κάποτε και υπερβολικά η άδικα). Λέμε απλώς ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθάει και κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ε, τι θα έλεγε για τον Τσίπρα; Εδώ δεν δεχθήκανε τους απολυμένους των «Ελληνικών Γραμμάτων»…

Είπαμε: Υπομονή, κάβες και Ψυχή Βαθιά…


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

"Ο εργάτης είναι ε λ ε ύ θ ε ρ ο ς να αποφασίσει αν θα δουλέψει χωρίς ασφάλιση ή με μεροκάματο 15 ευρώ. Ελεύθερος είναι, δεν του βάζει κανείς πιστόλι στον κρόταφο!"

Ορέ Λέφτηδες , αν το παραπάνω σας απόφθεγμα δεν είναι ( αποτυχημένη ) πλάκα , σας περιμένω στη γωνία με το PPsH :)

Яков Федотович Павлов

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Κατ’ αρχήν θα μας επιτρέψεις να δώσουμε μια ακριβέστερη εικόνα για τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει εδώ σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν αφορούσαν σε αναγνώστες απλώς. Όπως έχουμε εξηγήσει (http://leftg700.blogspot.com/2010/05/blog-post_22.html) θεωρούμε κάθε μπλογκ μια μικροεξουσία σε σχέση με τους απλούς αναγνώστες και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντί τους, αφού είναι σε πιο αδύναμη θέση από εμάς. Οι διαμάχες αφορούσαν σε αναγνώστες-μπλόγκερς που είναι ισοδύναμοι, ως διαχειριστές κι εκείνοι μιας αντίστοιχης δικής τους μικροεξουσίας, και είχαν αφορμή δημοσιεύσεις τους. Αυτά για την (μικρο)ϊστορία.

Με την έννοια της πολιτικής καταγωγής γράψαμε κι εμείς αυτό που σε ενόχλησε περί ευρωκομμουνισμού. Κι αυτά που γράψαμε για το PCI ή το PCF (το οποίο βέβαια υπάρχει ακόμα, άσχετα αν είναι πια περιθωριακό…) δεν γράφτηκαν για να τα κατηγορήσουν. Γράφτηκαν για να υπενθυμίσουμε ότι τέτοιες αντιφάσεις (αλλά και άλλες) όπως αυτές των απολύσεων εργαζομένων από κομματικές επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν όλα τα ΚΚ της Δύσης κι όχι μόνο το ΚΚΕ.

Για τον αριστερό ευρωπαϊσμό όμως θα μας επιτρέψεις να επιμείνουμε. Και δεν βασίζεται αυτή η επιμονή σε λανθασμένες εντυπώσεις, αλλά σε πολιτική εκτίμηση. Φυσικά, κι αυτή μπορεί να είναι λάθος. Όμως δεν έχει να κάνει με «εύκολα συμπεράσματα» όπως λες.


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


Κατά την εκτίμησή μας λοιπόν, σχετικά με τα θέματα της Ευρώπης, μόνο κάτι «ψιλά» σάς χωρίζουν (ως Κοκκινοπράσινο και ως τωρινή πλειοψηφία στον ΣΥΝ) από τη ΔΗΜΑΡ. Και αν ήταν μόνο αυτό το ζήτημα, δεν θα έφευγαν από τον ΔΥΝ. Κι εσείς όπως κι αυτοί θεωρείτε πως δεν υπάρχει ζωή μετά ευρώ και μετά ΕΕ.

Το γεγονός πως εσύ προσωπικά δεν χρησιμοποιείς τον όρο ‘αριστερός ευρωπαϊσμός’ δεν αλλάζει την ουσία. Φυσικά, ποτέ δεν σε κατατάξαμε στη ΔΗΜΑΡ ούτε είχαμε πρόθεση να δημιουργήσουμε τέτοιες εντυπώσεις. Εξ άλλου, το έχουμε αναφέρει στο παρελθόν σε συζητήσεις εδώ ότι υποστηρίζεις τις απόψεις του κοκκινοπράσινου.

Ούτε εμείς θεωρούμε το Ίντυ την Αλήθεια σε διαδικτυακή μορφή. Όμως αυτά τα πράγματα έχουν ακουστεί από χρόνια. Και η αξιοπιστία ενός μπλογκ δεν εξαρτάται από το αν είναι γνωστό σ’ εσένα ή σ’ εμάς, έτσι δεν είναι; (Διάβασε τι γράφει και η Δήμητρα παρακάτω…).

Και, επαναλαμβάνουμε, ο μόνος λόγος που το αναφέραμε ήταν για να υπενθυμίσουμε ότι από τις αντιφάσεις κανείς δεν ξεφεύγει. Εκτός αν πάρει τα …βουνά και ζήσει ως ερημίτης!

Ούτε εμείς σκοτωνόμαστε για το ΚΚΕ ή για κάποιο άλλο συγκεκριμένο κόμμα. Μιλάμε γενικά για προβλήματα που μας αφορούν όλους και μας επηρεάζουν όλους, ακόμα κι αν εμφανίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε george,


Από τα συμφραζόμενα της Παπαρήγα («[…] είμαστε στόχος μια επίθεσης που μας παρουσιάζει ως μία κερδοφόρα επίθεση».) βγαίνει ότι έχουν ζημιές. Όμως ούτε αυτό λέει κάτι. Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι χρόνια στο «κόκκινο». Νομίζουμε ότι οι απολύσεις έγιναν εν όψει μια κρίσης που θα πάει σε βάθος…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Δήμητρα,


Σε πολλά από αυτά που γράφεις συμφωνούμε και τα προσυπογράφουμε. (Συνθήκες εργασίας, αμοιβές, συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν, λογοδοσία των στελεχών της επιχείρησης στη βάση, κ.λπ., κ.λπ.).

Όμως, ή άποψή σου πως το ΚΚΕ είναι ένα επί της ουσίας αντικομμουνιστικό κόμμα σε παρασύρει σε πράγματα που τα βλέπεις όχι από τη σκοπιά που θα ’πρεπε —κατά την ταπεινή μας γνώμη. Π.χ.:

Οι εργαζόμενοι εκεί είναι «επιλεγμένοι», έτσι; (Άλλη αντίφαση που ούτε εσύ, ούτε κανείς από τους σχολιαστές επεσήμανε: Τι θα πει «επιλεγμένοι»; Πρέπει να έχουν δουλειά μόνο «οι κομμουνιστές και οι φίλοι τους»; Ασφαλώς και όχι. Πώς όμως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς σε συνθήκες καπιταλισμού;). Άρα, κανονικά, δεν θα έπρεπε να τους υποχρεώνει κανείς να αγοράζουν τον «Ριζοσπάστη». Θα έπρεπε να το κάνουν από μόνοι τους. Προφανώς, δεν το κάνουν. Τι κάνουμε τώρα;


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


Εδώ υπάρχουν δυο αντιλήψεις. Η μια, του ΚΚΕ, λέει: «σκάστε και αγοράστε»!

Η άλλη λέει: «Γιατί δεν αγοράζουν τον Ρίζο ούτε τα μέλη μας και οι οπαδοί μας; Να το ψάξουμε!».

Εδώ, εσύ έρχεσαι και λες: «Είναι φασίστες! Υποχρεώνουν τον κόσμο να τους διαβάζει με το ζόρι!».

Εμείς λέμε: Όχι δεν είναι φασίστες. Ο Ρίζος δεν είναι φασιστική εφημερίδα (άλλο αν δεν διαβάζεται με τίποτα έτσι βαρετός και ακαλαίσθητος που είναι!). Είναι κομμουνιστές με μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το ποιο είναι το πολιτικό τους καθήκον που το ταυτίζουν με την συγκεντρωτική επιβολή.

Ένα άλλο. Ρωτάς: «Υπάρχουν εργατικά ατυχήματα εκεί και οι εργαζόμενοι έχουν "παροτρυνθεί" να μην τα δηλώσουν σαν τέτοια?».

Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν; Όχι. Γιατί τα κρύβουν;

Μα φίλη Δήμητρα, αν αύριο μεθαύριο πιαστεί ένας από εμάς τους πέντε στα πράσα να χαϊδεύει κοριτσάκια ή αγοράκια σε παιδικές χαρές, έχεις την εντύπωση ότι θα το κάνουμε ποστ; Και, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μας κατηγορούσες ότι προάγουμε την παιδεραστία ή ότι αδιαφορούμε γι’ αυτήν;


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

LeftG700 είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)



Τέλος, γράφεις κάπου: «ΚΑΙ τέλος δεν ξέρω αν τα κόμματα χρειάζονται ή όχι τις κομματικές επιχειρήσεις. Αυτό που ξέρω είναι πως αν το κάνουν, οφείλουν να είναι πρώτα υποδειγμα για τις συνθήκες εργασίας,το ύψος του μεροκάμματου,και την ελευθερία στο συνδικαλισμό.ΑΛΛΙΩΣ να μην έχουν επιχειρήσεις».

Συμφωνούμε με την έμφαση που βάζεις το ζήτημα. Τραβάμε όμως έναν αστερίσκο:

Ότι και να κάνουν, κάποια στιγμή ο καπιταλισμός θα τους υποχρεώσει να παραβιάσουν αυτή την υποδειγματική πολιτική τους. Μπορείς να αντέξεις αυτή τη σκληρή πραγματικότητα και να συνεχίσεις; Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, χωρίς βέβαια να παύουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Συμβιβασμός; Συμβιβασμός!

Όμως, φίλη Δήμητρα, τα νεκροταφεία απραγματοποίητων ουτοπιών, είναι γεμάτα από ασυμβίβαστες στρατηγικές!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Για να μην επαναλαμβανόμαστε, αλλά και για οικονομία δυνάμεων, στα όσα επί της ουσίας αναφέρεις σε παραπέμπουμε στο σχόλιό μας προς τη Δήμητρα. Ελπίζουμε να μη το παρεξηγήσεις!... :-)

Δυο λόγια επιπλέον μόνο.

Δεν πιστέψαμε ότι μας εγκάλεσες για συνηγορία ή δικαιολόγηση του ΚΚΕ. Δεν έχουμε σχηματίσει τη γνώμη πως σκέπτεσαι έτσι και νομίζουμε ότι καλώς δεν την έχουμε σχηματίσει. Το γράψαμε για να μη βγει κάποιο τέτοιο συμπέρασμα λόγω επιπόλαιης ή βιαστικής ανάγνωσης. (Είδες, φανταζόμαστε, τι πάθαμε εμείς με την περίπτωση του buzz).

Γράφεις στο τέλος:

«Και για να κλείσω, το περιστατικό της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ μου δημιούργησε μια απέχθεια για το ΚΚΕ που ποτέ δεν είχα, παρά τις διαφωνίες μου μαζί του. Σκέψου λοιπόν το αντίκτυπο στα νέα παιδιά που προσεγγίζουν τώρα την Αριστερά!».

Αυτό ακριβώς σκεφτήκαμε φίλε dimitris t. Αυτό ακριβώς! Γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως όταν ο λαός (και οι χειραγωγοί του) μιλάει έτσι, εμείς, ως αριστεροί, πρέπει να μιλάμε κάπως αλλιώς!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Το γράψαμε έτσι για να τονίσουμε τη διάκριση μεταξύ της τ υ π ι κ ή ς ελευθερίας της αστικής δημοκρατίας (αυτής των Μανδραβέληδων και συντροφίας) και της ο υ σ ι α σ τ ι κ ή ς. Λες να μας παρεξήγησαν και να πιστέψει ο κόσμος που μας διαβάζει ότι το γυρίσαμε στο …τσάμικο; Μόνο αυτό μας έλειπε!...


Увидимся


ΥΓ Θα μας αφήσεις καμιά φορά να τελειώσουμε εκίνο το ρημάδι το μήνυμα που σου χρωστάμε; ;-)

zalion είπε...

1)"Κατά την εκτίμησή μας λοιπόν, σχετικά με τα θέματα της Ευρώπης, μόνο κάτι «ψιλά» σάς χωρίζουν (ως Κοκκινοπράσινο και ως τωρινή πλειοψηφία στον ΣΥΝ) από τη ΔΗΜΑΡ." Θα ηθελα καποια επιχειρηματα που να στοιχειοθετουν αυτη τη θεση. Μια απλη αναφορα δε φτανει.
Επισης θα ηθελα να σας θυμισω οτι ο ενας απο τους λογους αποχωρησης τη ανανεωτικης πτερυγας απο τον ΣΥΝ ηταν γιατι χασαμε τον αριστερο μας ευρωπαϊσμο. Οποτε μαλλον κατι δεν εχετε καταλαβει καλα.
2)Δεν υποστηριζω τις αποψεις του ΚΠΔ εδω. Υποστηριζω τις αποψεις μου που πολλες απο αυτες ειναι ταυτοσημες, λιγο ή πολυ, με του ΚΠΔ.Δεν ειμαι στρατολογος του ΚΠΔ.
3)"Με την έννοια της πολιτικής καταγωγής γράψαμε κι εμείς αυτό που σε ενόχλησε περί ευρωκομμουνισμού." Δε με ενοχλησε αυτο. Με ενοχλησε αυτο: "Αλλά έχεις δηλώσει απολογητής του σύγχρονου ευρωκομμουνισμού, δηλαδή του ακατανόητου για μας ‘αριστερού ευρωπαϊσμού’." Φιλοι και συντροφοι δεν απολογουμαι για τιποτα. Ουτε ειμαι φανατικος υποστηρικτης της μιας ή της αλλης σχολης.
Για το ΚΚΕ ομως και τη πολιτικη του θα με βρειτε παντα αντιθετο. Καμια τυχη δεν υπαρχει οσο η κομματικη νομενκλατουρα ζει στο κομματικο της βασιλειο χωρις τη παραμικρη αμφισβητηση απο τη βαση

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


1) Θεμιτό και σεβαστό το να ζητάς επιχειρηματολογία. Δεν είναι εύκολο -και ίσως είναι λίγο ανώφελο- να αποπειραθούμε κάτι τέτοιο σε σχόλιο. Είναι όμως ένα καλό θέμα για ποστ. Προσεχώς λοιπόν -και όχι του αγίου ... ;-)

2) Κατανοητό και αποδεκτό.

3) Παραδεχόμαστε ότι η φράση μας "Αλλά έχεις δηλώσει απολογητής του σύγχρονου ευρωκομμουνισμού, δηλαδή του ακατανόητου για μας ‘αριστερού ευρωπαϊσμού’." δεν σε περιγράφει με ακρίβεια. Γι' αυτό και την ανακαλούμε.

3α) Διαφωνούμε σχετικά με το "τι στο διάολο να κάνουμε μ' αυτό το ΚΚΕ".

3β) Κι εμείς στη βάση του ΚΚΕ προσπαθούμε να απευθυνθούμε, εκεί ελπίζουμε. Ας σκέφτεται η κάθε πλευρά από όσους ασκούν κριτική στο ΚΚΕ, ποια στάση βοηθάει αυτή τη βάση να εκφραστεί...


Τα λέμε

zalion είπε...

Μια μικρη απαντηση για τον αριστερο ευρωπαϊσμο. Απο ενα αρθρο του Χρηστου Λασκου που βρισκεται εδω http://kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/2009/06/13/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B7-13-6-2009/
"...Το δεύτερο που λέχθηκε είναι πως βασική αιτία της μεγάλης ήττας υπήρξε η εγκατάλειψη, κατά τον προεκλογικό αγώνα μας, του αριστερού ευρωπαϊσμού από το κέντρο του λόγου μας. Εκτός του ότι δεν κατανοώ τι σημαίνει αριστερός ευρωπαϊσμός, εκτός, επιπλέον, του ότι δεν στοιχειοθετείται κανένας αντιευρωπαϊσμός στη στάση μας, το επιχείρημα είναι τόσο παράλογο που μας αφήνει, αν λίγο το σκεφτούμε, πραγματικά άφωνους. Ακούστε ακριβώς το επιχείρημα: Σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου το μισό εκλογικό σώμα πήγε για μπάνιο, αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τη διάχυτη δυσαρέσκεια, που εκφράστηκε και έτσι, ήταν ο υποτονισμός στο λόγο μας του «αριστερού ευρωπαϊσμού»! Καταλάβατε τίποτε; Μπράβο!"

Ανώνυμος είπε...

Με τρομάζει ο τρόπος που σκέφτεστε και ο τρόπος που δικαιολογείτε το ΚΚΕ για τις συνθήκες εργασίας της Τυποεκδοτικής.
-Οι εργαζόμενοι στην Τυποεκδοτική δεν είναι όλοι επιλεγμένοι.Αλλά και να ήταν.δεν δικαιούται κάποιος που συμπαθούσε το ΚΚΕ και δουλεύει στην Τυποεκδοτική να αλλάξει το " φρόνημά" του? Και αν το αλλάξει θα πρέπει μήπως και να απολυθεί?
-Δεν σταθήκατε καθόλου σε ένα καίριο ζήτημα. Πως για μιά δεκαετία υπάρχουν εργαζόμενοι εκεί που δεν ξέρουν μέχρι αργά το βράδυ τι ώρα θα δουλέψουν την επόμενη μέρα.Πρωϊ, απόγευμα ,βράδυ ή ρεπώ? Οι εργαζόμενοι έχουν παιδιά,δεν ξέρουν για την επόμενη μέρα τι να κάνουν. Στερούνται κάθε κοινωνικότητας και είναι σε απόγνωση.Οι γείτονές τους το γνωρίζουν ,τους συμπονούν και έχουν σοκαριστεί με το τρόπο που το ΚΚΕ διαχειρίζεται τις εργασιακές σχέσεις.Υπήρξα γειτόνισσα εργαζόμενου στην Τυποεκδοτική. Στη συνέχεια γνώρισα και άλλους εργαζόμενους και ερτγαζόμενες. Η Τυποεκδοτική είναι ένα καζάνι που βράζει.Αλλά με την ανεργία που υπάρχει όχι μόνο δεν μιλούν αλλά και στο σωματείο είναι "γραμμένοι"(μέσω της μισθοδοσίας εξάλλου η κράτηση για το σωματείο) και τον Ριζοσπάστη αγοράζουν γιατί αλλιώς τους έφαγε το μαύρο(το εννοώ) φίδι της Τυποεκδοτικής.
Τώρα για αμοιβές. Τι να λέμε. 850 με 900 καθαρά με πάνω από 30 χρόνια δουλειάς. Μέσα και το επίδομα τέκνων, γάμου κλπ.Μέσα και βραδυνά και σαββατα.
Σας παροτρύνω να μπείτε στη θέση ενός εργαζόμενου εκεί.Να μην ξέρετε την άλλη μέρα τι ώρα θα δουλέψετε και άν.
Σκεφτείτε.Μην μου απαντάτε. Σκεφτείτε.
Αν δεν σπάσουμε αυτά τα αποστήματα της Αριστεράς μας, αν συνεχίσουν να είναι ταμπού , τίποτε το καινούργιο δεν πρόκειται να φτιάξουμε.

Ενα τρομακτικό παλιό με πλέρια αυθαιρεσία μας περιμένει.

Δήμητρα Φωτίδου

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


ΟΚ, ευχαριστούμε για την παραπομπή (πρέπει να το έχουμε διαβάσει, θυμόμαστε τη φρασεολογία).

Όπως σου είπαμε και πριν, θα τα δούμε σε ποστ.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Δήμητρα,


Μα για όνομα του Θεού και της Παναγίας και όλων των αριστερών αγίων! Πού είδες ότι δικαιολογούμε τις συνθήκες εργασίας; Στο βαθμό που είναι όπως τα λες, τα καταδικάζουμε και το γράψαμε! Διάβασες όσα έχουμε γράψει σ' εσένα, αλλά και στους άλλους σχολιαστές; Τι είναι αυτά τα πράγματα που υποστηρίζεις;

Εμείς στο ποστ καταπιαστήκαμε με το ζήτημα των απολύσεων που ήταν και το κύριο θέμα του άρθρου της "Κόντρα" και αυτό με το οποίο ξεσπάθωσαν οι διάφοροι "δημοκράτες". Γι' αυτές μιλήσαμε και προσπαθήσαμε να βάλουμε το ζήτημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Φίλη Δήμητρα, λιγότερος φανατισμός. Δεν έχεις καταλάβει πού έχει οδηγήσει την Αριστερά ένα τέτοιο μένος;

Και επαναλαμβάνουμε ένα ερώτημα που διατυπώσαμε στο πρώτο μας σχόλιο και δεν μας έχεις δώσει απάντηση (απλώς θα το κάνουμε λίγο πιο "θεατρικό"):

Πες ότι ανασταίνεται ο Μαρξ (ή ο Μπακούνιν) και μ' ένα μαγικό ραβδί μεταμορφώνει την "Τυποεκδοτική" σε κομμούνα.

Τι θα πρότεινες εσύ, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπως η τωρινή, στη Γενική της Συνέλευση να γίνει, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αυτή η κρίση δημιουργεί στα μέλη της κομμούνας;


Τα λέμε