Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Επίκαιρες ερωτήσεις: 1) Για την ειλικρίνεια(;) των ενωτικών διαθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ 2) Για το ακριβές ποσοστό τυφλότητας από την οποία υποφέρει η Διεύθυνση του Ριζοσπάστη



Ανασκόπηση των γεγονότων

Το βράδυ τής Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση των νεοναζιστικών επιθέσεων σε Τανζανούς μετανάστες τρεις-τέσσερις ημέρες πριν, ομάδα 50-60 περίπου αντιφασιστών τού αντιεξουσιαστικού χώρου ξεκίνησε πορεία με μοτοσυκλέτες από τα Εξάρχεια προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Κοντά στην πλατεία Αμερικής συνεπλάκησαν με ακροδεξιούς. Η αστυνομία έφτασε σχεδόν αμέσως για να συλλάβει περίπου 15 αντιεξουσιαστές. Όπως κατήγγειλαν οι δικηγόροι τους, η μεταχείρισή στη ΓΑΔΑ υπήρξε βάναυση. Αυτό είναι μία κάπως κομψή διατύπωση. Στην πραγματικότητα υποβλήθηκαν σε κανονικά (και με το νόμο!) βασανιστήρια, σωματικά και ψυχολογικά, για τα οποία πέντε βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Τσουκαλάς, Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασιλική Kατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή) υπέβαλαν ερώτηση στη Βουλή, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα είχε γίνει γνωστό και είχε καταγγελθεί δεόντως από τον αριστερό τύπο, το μέγεθος της κακοποίησης αποκαλύφθηκε σε όλη του τη φρίκη μόνο ύστερα από προχθεσινό ρεπορτάζ τού Guardian, το οποίο και αναπαράχθηκε σε πολλά έγκυρα διεθνή ΜΜΕ.

Στα χθεσινά (10/10) πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων, στα οποία έτσι κι αλλιώς κυριάρχησε η επίσκεψη Μέρκελ, δεν υπήρχε ούτε ίχνος από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τής αγγλικής εφημερίδας (αγνοούμε αν οι έντυπες εκδόσεις τους περιείχαν κάποια αναφορά στις εσωτερικές σελίδες —οι ηλεκτρονικές ορισμένων είχαν). Το ίδιο ίσχυσε και για τα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη και της Αυγής· δικαιολογημένα θα μπορούσε να πει κανείς, λόγω Μέρκελ. (Δεν πολυκαταλάβαμε πάντως γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει κάποια αναφορά στις μέσα σελίδες, έστω και με ‘‘ψιλά’’ γράμματα, αλλά ας το προσπεράσουμε).

Την ίδια όμως μαγική εικόνα παρουσιάζουν και τα σημερινά (11/10) πρωτοσέλιδα, αν και, στα δύο 24ωρα που έχουν μεσολαβήσει από το δημοσίευμα του Guardian, το θέμα έχει ‘‘σηκωθεί’’ ακόμα πιο ψηλά στα διεθνή media. Με την εξαίρεση της Αυγής, που είχε τα βασανιστήρια ως πρωτοσέλιδο θέμα, μάταια θα προσπαθήσει κάποιος να βρει κάτι σχετικό στην πρώτη σελίδα. Υποθέτουμε ότι στις μέσα σελίδες όλο και κάτι θα έγραψαν, δεν τις ξεφυλλίσαμε όμως, για να τα λέμε όλα. Με μία εξαίρεση: τον Ριζοσπάστη. Αυτόν το ξεφυλλίσαμε και μια και δυο και τρεις φορές. Τίποτε! Nothing! Niente! Nada!...

Ερώτηση #1:

Ερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ (και ειδικότερα, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και όλο το σώμα τών βουλευτών του): Με δεδομένη τη σταθερή και σε κάθε ευκαιρία διακηρυσσόμενη θέση σας για ενωτική σύμπραξη της Αριστεράς, ποιοι είναι οι λόγοι που σας εμπόδισαν ή σας απέτρεψαν να προτείνετε στο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα τής Αριστεράς, το ΚΚΕ, να υπογράψετε από κοινού με δικούς του βουλευτές την ερώτηση για τους βάρβαρους βασανισμούς στη ΓΑΔΑ εις βάρος αντιφασιστών αγωνιστών, ενισχύοντας έτσι τη βαρύτητά της. (Η ερώτηση αποκτά και δεύτερο ερωτηματικό, αν σκεφτεί κανείς τη σχετική με το ζήτημα ανακοίνωση του κόμματός σας, με την οποία καλείτε σε κινητοποίηση «από κοινού όλες τις δυνάμεις τής Αριστεράς, των συνδικάτων και των κινημάτων για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της κοινωνίας στη βαρβαρότητα...»).

Ερώτηση #2:

Ερωτάται η Διεύθυνση του Ριζοσπάστη: Με δεδομένη την ασυμφιλίωτη αντιπαλότητα του κόμματός σας με τον φασισμό και τον ναζισμό και την απόλυτη εναντίωσή του σε συμπτώματα αυταρχικοποίησης και εκβαρβαρισμού τών  κατασταλτικών μηχανισμών τού αστικού κράτους , ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν την παντελή αγνόηση των αποκαλύψεων του Guardian αντί τής αξιοποίησής τους, έτσι ώστε να επαναφερθεί στην επικαιρότητα το πρόβλημα του εκφασισμού τής ελληνικής Αστυνομίας και να τεθεί σε όλες του τις διαστάσεις ενώπιον τής ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό την περαιτέρω συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίησή της.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ‘‘Συνδικαλιστικές’’ απαντήσεις από ‘‘σκληροπυρηνικούς’’ ή ‘‘κολλημένους’’ φίλους και οπαδούς τών ανωτέρω κομμάτων, καθώς και ‘‘ντρίπλες’’, ‘‘πιρουέτες’’ ή ‘‘μασημένα’’ λόγια, προτιμότερο να μην κατατεθούν. Δεν το θέλουμε, αλλά δεν θέλουμε και πολύ για να γίνουμε ‘‘κακά’’ παιδιά… ;-)


Η εικόνα, από το memegenerator.net

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αι ψοφα ρε, αγωνιστες αυτοι που χτυπουσαν εργατες παρεα με φασιστες περυσι τον οκτωβριο κ ευθυνονται και για το θανατο ενος. παρ΄το χαμπαρι βρε ζωον ο συριζα ειναι το πασοκ της εποχης μας, σταματα να μας ζαλιζεις με περι ενοτητας μαλακιες

LeftG700 είπε...

Ρε συ! Έχεις πέσει στα σκληρά;

Μάρκομ Ξ είπε...

Φίλοι, σύντροφοι, συνοδοιπόροι

Προφανώς τα ερωτήματα είναι αφορμή για συζήτηση (εκτός αν κάποιος επίσημος εκπρόσωπος των δυο κομμάτων μπει στον κόπο να απαντήσει).

Συμφωνώ ότι το ζήτημα και των δυο ερωτημάτων θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και από τα δυο κόμματα (αν και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση έδειξε μια συνεπέστερη στάση).

Από τη μεριά μου, θέλω να βάλω δυο άλλα ζητήματα που αφορούν τα δυο κόμματα της αριστεράς.

Για το πρώτο ζήτημα, που αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πω τίποτα. Θα παραθέσω μόνο ένα άρθρο του 'Δρόμου':

http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9832:%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%82&Itemid=67

Το δεύτερο ζήτημα προέκυψε με αφορμή ένα μέιλ που πήρα πρόσφατα και καλούσε σε υπογραφή για τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίου και δανειακών συμβάσεων. Η πρόταση νόμου δεν έχει έρθει ακόμα στη βουλή για ψήφιση (η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει πολύ, αφού κατατέθηκε τον Ιούλιο). Αν μπει κανείς στον κόπο να τη διαβάσει, θα δει ότι πέρα από την κατάργηση νόμων και διατάξεων που απορρέουν από το μνημόνιο, έχει ένα σκεπτικό που μου φαίνεται λίγο αόριστο για πρόταση νόμου. Παρ' όλ' αυτά, έχει ενδιαφέρον για δυο λόγους.Πρώτον, τι θα πράξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει αυτή η πρόταση στη βουλή για ψήφιση. Δεύτερον, επειδή αυτή η πρόταση καταργεί τους απορρέοντες από το μνημόνιο νόμους και διατάξεις, ουσιαστικά επαναφέρει τα πράγματα όπως ήταν πριν το μνημόνιο (π.χ. κατώτατος μισθός 700+ ευρώ κλπ). Πως όμως αυτό είναι σε συνάφεια με την κατηγορία του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλά θέλει να επαναφέρει τα πράγματα όπως ήταν πριν το μνημόνιο και άρα δίνει ψίχουλα στο λαό;

Γνωρίζω ότι είμαι σχετικά εκτός θέματος. Θεώρησα απλά ότι μιας και μιλάμε για την αριστερά... ας θάψουμε πεντ'- έξι ;-)

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε (και όλα τα υπόλοιπα, προφανώς) Μάρκομ Ξ,


Οι ‘‘επίκαιρες ερωτήσεις’’ ήταν καθαρά ρητορικές. Σιγά μη περιμέναμε να έρθει κανείς εδώ για να μας τις δώσει! Εντάξει, είμαστε αφελείς, αλλά όχι και τόσο! ;-) Πάντως, μια και το ’φερε η κουβέντα να πω το εξής: Μπορεί για την αδιαφορία τής συνομιλίας με την κοινωνική βάση να έχει βγει το όνομα στο ΚΚΕ, αλλά τη ‘‘χάρη’’ την έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, δεν ‘‘πρωτοπορεί’’ σε αυτό, αλλά συνοδοιπορεί με το ΚΚΕ μια χαρά! (Πού είναι ο ΚΠ να μας πει: Δεν σας τα ’λεγα εγώ ρε μπουμπούνες; Λες και περιμέναμε τον ΚΠ για να μας επισημάνει την ‘‘αυτονόμηση’’ των κορυφών από τη βάση… ;-) )

Για το κείμενο από το site τού Δρόμου που λίνκαρες:

Πρόσεξα μία αντίφαση μαζί με μια κάποια σύγχυση (δεν τα χρεώνω αποκλειστικά στον αρθρογράφο: είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου που έχουμε μπροστά μας): Από τη μία επισημαίνει με σαφήνεια πως δει δη πολιτικής διεξόδου και άνευ τούτης ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων η ανάγκη πολιτικής διεξόδου κι από την άλλη καταφέρεται εναντίον όσων φρενάρουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, λες και η ελλείπουσα πολιτική διέξοδος είναι η ενθάρρυνση των απεργιών και μόνο! Κι αυτό όταν λίγες αράδες πριν αναγνωρίζεται ρητά ότι το κατέβασμα του κόσμου στο δρόμο συναρτάται στενά με την πολιτική διέξοδο!!!

Για την ανάγκη πολιτικής διεξόδου (= πολιτικό σχέδιο ευρείας αποδοχής) έχουμε βγει στα κεραμίδια ουκ ολίγες φορές. (Σε παραπέμπω σε ένα χαρακτηριστικό ποστ: –Κι αν μέναμε στο Σύνταγμα; –«Να κι αν μείνετε, να κι αν δεν μείνετε!», Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011).

Για την πρόταση νόμου τού ΚΚΕ περί κατάργησης μνημονίων και συμπαρομαρτούντων, θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή. Θα είναι, εκτός απροόπτου, η επόμενη ανάρτηση.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7064784

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε ή φίλη (όνομα, ένα όνομα, ρε γμτ!)


Ίσως να μη το πρόσεξες, αλλά το κείμενο που λινκάρεις το έχουμε λινκάρει στην ανάρτηση. Εδώ δεν γράφουμε μαϊμουδιές και δεν ρίχνουμε κανέναν!

Η κριτική στον Ρίζο δεν ήταν για το αν κάλυψε δημοσιογραφικά τα βασανιστήρια. Τα κάλυψε και τα παρακάλυψε, όπως σημειώνουμε ρητά στο ποστ. Η κριτική ήταν για το ότι δεν αξιποποίησε το άρθρο τού Guardian για να επαναφέρει το ζήτημα στην πρώτη γραμμή τής δημοσιότητας. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό.


Τα λέμε