Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

(ΕΥΚΟΛΟ) ΚΟΥΙΖ:«Αριστερός ευρωπαϊσμός»/«δεξιός ευρωπαϊσμός». Με προσοχή, για να μη σας βγει κάνα μάτι, βρείτε τις διαφορές και κερδίστε!


Σας παρουσιάζουμε δύο αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γραφτεί για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το ένα εκφράζει τον «αριστερό ευρωπαϊσμό», το άλλο τον αντίθετό του. Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές τους, με βάση τουλάχιστον την πολιτική θεωρία, είναι διαμετρικά αντίθετες (Δεξιά/Αριστερά), αυτές παρέμεναν μέχρι τώρα αόρατες, αν και οι συγκεκριμένοι όροι κυκλοφορούν στην πιάτσα εδώ και κάτι χρονάκια. Φαίνεται όμως ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποκαλυφθούν μέσα από τις αράδες (και τα μεταξύ τους διαστήματα) που παραθέτουμε. Είναι λυπηρό βέβαια το γεγονός ότι η ευκαιρία αυτή προκύπτει ύστερα από μία ακόμα κυπριακή τραγωδία. Όμως, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι: Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Λοιπόν:

Κατ’ αρχήν, καλείστε να ταυτοποιήσετε ποιο κείμενο είναι ποιού ρεύματος. Κατόπιν, θα πρέπει να μας αναφέρετε τις διαφορές που εντοπίζετε. Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα κλέψει (γκουγκλίσει) κανείς και καμιά. Άλλωστε, για να τα λέμε όλα, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως περιττό. Το σημερινό μας κουίζ είναι παιχνιδάκι! ;-)


Α
Οι εξελίξεις στην Κύπρο επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων  μέτρων όπως η  καθιέρωση ενιαίων κανόνων διαφανούς και εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη και η σταδιακή φορολογική εναρμόνιση. Το ζητούμενο σήμερα είναι η ισχυροποίηση των παρεμβάσεων και η σύνδεση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών  με την αναπτυξιακή διαδικασία, μέσα από μια πανευρωπαική οικονομική πολιτική που θα την ενισχύει.

Β
Από την αρχή της κρίσης επιμέναμε στην ευρωπαϊκή διάστασή της, δηλαδή ότι έχουμε να κάνουμε με ένα υπερεθνικό πρόβλημα χρέους, το οποίο χρήζει υπερεθνικής αντιμετώπισης.

Με τις εξελίξεις στη Κύπρο βλέπουμε για ακόμη μια φορά το αδιέξοδο μιας πολιτικής που δεν είναι συνολική για όλη την ευρωζώνη, αλλά συνίσταται σε αποσπασματικές ενέργειες για κάθε χώρα ξεχωριστά. Η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, ακόμα και αυτών που είναι κάτω  από 100 χιλ. €, έρχεται και σε αντίθεση με τις αποφάσεις να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και να καθιερωθεί μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.
6 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Τι έγινε, ρε παιδιά; Τόσες διαφορές που κάνουν μπαμ, και δεν βρήκατε ούτε μία;

Ανώνυμος είπε...

ούτε ένας βουλευτής δεν το ψήφισε , και η αριστερά του 35% στην Ελλάδα δεν έχει τις βάσεις μέσα στον κόσμο , να φέρουν τα πάνω κάτω , ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα πήγαν να διαλύσουν την Κύπρο , η Βουλή τους είπε όχι , και οι βουλευτές της ΝΔ πηγαίνουν στα κανάλια , κανονικά , περιγράφουν την καταψήφιση σαν κάτι ... θετικό !!!

στον alpha ο πολύ στενός συνεργάτης του Τσίπρα Παππάς , πανηγυρίζει ότι καταψήφιση του μνημονίου και ευρώ , είναι λέει συμβατά !!!

απόδειξη λέει είναι το ότι ... θα ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση και βγήκε ένας της ΕΚΤ και είπε ότι δεν κόβεται η ροή στις τράπεζες .

και γω που νόμιζα ότι μια χώρα του ευρώ θα κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες , θα επιβάλλει έλεγχο στα κεφάλαια , θα βάλει μεγάλο κομμάτι της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο , θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις , θα διαγράψει το χρέος υπέρ των εργαζόμενων ( ανάλογα αν το έχουν δημόσιο ή ιδιωτικό η κάθε χώρα ) και η ΕΚΤ θα αρχίσει ξαφνικά να τα χρηματοδοτεί αυτά και σε αυτή την χώρα , και σε άλλες που , αν είναι τζάμπα και βρέχει αντικαπιταλιστικά ευρώ , θα ακολουθήσουν και αυτές !!! Με αυτό το σατανικό σχέδιο , το πιο αντεργατικό και αντιδημοκρατικό πρόγραμμα στον αναπτυγμένο κόσμο από την εποχή του ναζισμού ( η ευρωζώνη και η ΕΕ ) θα μας πάνε στον προχωρημένο σοσιαλισμό στην Ευρώπη ( ίσως και πιο πέρα , δεν ξέρω μήπως Ευρώπη είναι κάπως ... στενό και επαρχιώτικο ! )

ξενερωμα ρε γαμώτο , αυτό εννοούσαν οι αριστεροί ευρωπαϊστές όχι στο μνημόνιο , ναι στο ευρώ ? Να διαπραγματευτεί η δεξιά , καλύτερο μνημόνιο ?

κ. σ.

Μάρκομ Ξ είπε...

Εγώ πάλι δεν διακρίνω κάποια ιδιαίτερη αριστερή ή δεξιά απόχρωση στα δυο κείμενα. Κάλλιστα θα μπορούσαν να ανήκουν σε τοποθετήσεις είτε δεξιού είτε αριστερού 'ευρωπαϊστή'. Πρόκειται για αποσπάσματα και όχι συνολικές τοποθετήσεις, έτσι δεν είναι;

LeftG700 είπε...

Εγώ πάλι δεν διακρίνω κάποια ιδιαίτερη αριστερή ή δεξιά απόχρωση στα δυο κείμενα.


Φίλε Μάρκομ Ξ,


Είσαι εντελώς τελείως αδικαιολόγητος! :-) Εσύ ό ίδιος, σε κάποια ένστασή σου προ ημερών, δεν έγραψες Από πότε η ειρωνεία, ειδικά σε αυτό το blog, είναι ένδειξη μη σύνεσης; ;-)

Φυσικά και δεν διακρίνεις κάποια ιδιαίτερη αριστερή ή δεξιά απόχρωση στα δύο κείμενα! Εκτός από τον ευρωπαϊσμό τους δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να δεις! ;-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Την ψυλλιάστηκα την ειρωνεία, γι' αυτό είπα να απαντήσω σοβαρά!

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ενη είπε...

Αριστερα Φιλαρακια

Δεν εχει σημασία πως διατυπωνεται ενα "ιδιο "κειμενο

αυτό που εχει σημασία ειναι το "ακροατήριο"

στο οποιο απευθύνεται.

Το ιδιο "ακροατήριο" παρουσιάζει ενίοτε "μπερδεμένες" διαφορές .
(-;

και εκει μετραται και η επιτυχία του (του κειμένου).