Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τίνος είναι, βρε Καρέλια, τα λεφτά;;;




Όπως έγινε γνωστό στο διαδίκτυο από χθες και ήδη κάνει το γύρο του, και όπως έμαθε και το τελευταίο χωριό τής Ελλάδας σήμερα, αφού η είδηση έπαιξε ‘‘θριαμβευτικά’’ σε όλα τα κανάλια, η Διοίκηση της καπνοβιομηχανίας Καρέλια διέθεσε με τη μορφή διαφόρων έξτρα παροχών 2.500.000 ευρώ στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Έμεινε το πανελλήνιο νοήμον κενό με ανοιχτό το στόμα: Αααα!!!

Εμείς όμως, επειδή είμαστε παιδάκια έξυπνα που μπορεί μεν να μην παίζουμε μπουζουκάκι, αλλά στην πόκα είμαστε αητοί, ρωτάμε:

Τίνος είναι, βρε Καρέλια, τα λεφτά που ‘‘μοίρασες’’;;; 

Για να δούμε πόσοι άλλοι θα το ρωτήσουν αυτό...




15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tων εργαζόμενων είναι αναμφισβήτητα κι αυτά και ίσως και άλλα.
Αυτός όμως έδωσε κάτι, τη στιγμή που οι υπόλοιποι αρπάζουν.
Πολύ καλά κάνετε πάντως και θέτετε το ερώτημα αυτό (ασφαλώς μπορούν να ειπωθούν και άλλα), γιατί μπαίνουν έτσι τα πράγματα στη θέση τους.
Περίμενα βέβαια από την επίσημη Αριστερά ένα καλό θεωρητικό κείμενο με σαφείς και καλόπιστα δημιουργικές τοποθετήσεις, πάνω σε αυτό.
Οι αφορισμοί, οι ύμνοι, οι κακίες και οι αποδοκιμασίες δεν αρκούν.
Λ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό πού εχει σημασία δέν είναι ποιανού είναι τά λεφτά , άλλά νά πληρωνονται καλά οί έργαζόμενοι.
Εγώ πρόσφατα ταξίδεψα μέ μιά πολυεθνική εταιρεία στή Ρώμη μέ 30 ευρώ! Από τήν στιγμή πού έμένα μού δίνεται ή δυνατότητα νά ταξιδεύω τόσο φθηνά δέν μ' ένδιαφέρει πόσα κερδίζει ή πολυεθνική . Τό ίδιο ίσχύει καί γιά τόν Καρέλια .

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος και ξανά αίσχος! Αίσχος, ντροπή και όνειδος! Ώστε λοιπόν ο Καρέλιας όχι μόνο δε θεωρεί δυσβάσταχτο και αποτρεπτικό το εργασιακό κόστος στην τελευταία σοβιετία της Ευρώπης, αλλά μοιράζει και μπόνους! Αίσχος και ξανά αίσχος! Αίσχος, ντροπή και όνειδος! (δις)

Καλό πάντως θα ήταν ν' αποχτούσαμε μια πληρέστερη εικόνα για τους μισθούς που δίνει ο Καρέλιας -πέραν των ετήσιων μπόνους-, γιατί κάτι μου λέει ότι μάλλον δεν είναι μισθοί πείνας και ότι δεν είναι βέβαια οι μισθοί πείνας αυτοί που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Τι δηλαδή; Δεν πρέπει να ξέρουμε αύριο, σαν κυβέρνηση της Αριστεράς -λέμε τώρα- τους μισθούς που θα νομοθετήσουμε ως υποχρεωτικούς σε όλον τον ιδιωτικό τομέα; Και όποιος τάχαμου "δε βγαίνει", ας το κλείσει το μαγαζί! Στο κάτω-κάτω, αν καλύπτει πραγματικές κοινωνικές ανάγκες ("πραγματικό κενό της αγοράς" το λένε στην τρέχουσα αργκό) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει κάποια επιθυμητά περιθώρια κέρδους, ας την πάρουν κατόπιν οι εργαζόμενοι κι ας τη δουλέψουν με όποια αμοιβή τους προκύπτει. Αν ούτε έτσι δε βγαίνει, πα να πει ότι δεν καλύπτει πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και καλά θα κάνει να μας αδειάζει τη γωνιά. Σε κανέναν δεν πρόκειται να λείψει, μη σας πιάνουν τα μελοδραματικά.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Υ.Γ.: Ναι, ναι! Το ξέρω ότι είμαι "ρεφορμιστής". Δε θέτω ως άμεσο στόχο την απαλλοτρίωση όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Νομίζω όμως ότι δεν είναι κακή ιδέα να επιταχύνουμε τη διαδικασία ευθανασίας των ασθενέστερων κλάδων του κεφαλαίου. Όποιος επιχειρηματίας δε μπορεί να επιβιώσει, παρά μόνο δίνοντας μισθούς πείνας, να οδηγείται σε εκκαθάριση και, από κει και πέρα, είτε εργατική διαχείριση, είτε οριστικό λουκέτο.

Ανώνυμος είπε...

Να τη πετιεται!
Να τη η "υγειης επιχειρηματικοτητα".
Να φανταστω οτι ειναι ρητορικο το ερωτημα αφου εχει απαντηθει προ πολλου οτι τα κερδη του κεφαλαιοκρατη προκυπτουν απο την αρπαγη της υπεραξιας του εργατη.
Προς Φιλιστωρ.
Ας προσπερασουμε το γεγονος οτι για τους μισθους πεινας θα πρεπει να συγκρουστειτε με τους μηχανισμους της ΕΕ αλλα οταν λετε εργατικη διαχειριση (αυτοδιαχειριση) μπορειτε να μας δωσετε και μερικα παραδειγματα;Eκτος και αν αστρο λαμπρο(ΒΙΟΜΕ)σας οδηγει.Οποτε πασο.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο ...«χουβαρντάς» Καρέλιας απέλυε εργαζόμενους, ή αλλιώς, η προσπάθεια αγιοποίησης ενός καπιταλιστή:

http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_3.html

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Гриша (Grisha),

Εν πρώτοις, προς τι ο πληθυντικός; Τι θα πει "όταν λέτε"; Στον ενικό σου μιλάω, στον ενικό θα ήθελα να μου μιλάς. Τι στο καλό; Τους πληθυντικούς ευγενείας θ' αρχίσουμε εδώ μέσα;

Κατά δεύτερον, θέλεις κάποιον ορισμό της εργατικής διαχείρισης; Ο Λένιν έχει αρκετούς, ελπίζω να σε καλύπτουν. Κανένας όμως δεν προβλέπει εργατική διαχείριση ενόσω υπάρχει μια εχθρική κυβέρνηση. Ούτε κι εγώ αναφέρομαι σε κάτι τέτοιο. Δεν είμαι τόσο αφελής, ώστε να γίνομαι τόσο εύκολος στόχος. Μη γίνεσαι λοιπόν ούτε κι εσύ τόσο αφελής, ώστε να πιστεύεις ότι με έπιασες στα πράσα τόσο εύκολα. Αν φιλοδοξείς κάτι τέτοιο, σε πληροφορώ ότι θα πρέπει να την ιδρώσεις τη φανέλα, άσε που δεν αποκλείεται να μην προφταίνεις να μαζεύεις τη μπάλα από τα δίχτυα.

Αναφέρεσαι στη ΒΙΟ.ΜΕ. Καμία αντίρρηση να την ανοίξουμε την κουβέντα. Ας ξεκινήσουμε: Εξειδικευμένα οικοδομικά υλικά δεν παρήγαγε η ΒΙΟ.ΜΕ., όσο την είχε ο Φιλίππου; Ωραία! Υπάρχει ζήτηση για αυτού του είδους τα προϊόντα σήμερα; Αυτό πρέπει να απαντήσουμε πρώτα.
Με βάση τα όσα έχω ήδη πει, αν η απάντηση είναι "Όχι", δεν τίθεται θέμα. Η επιχείρηση βάζει λουκέτο και ούτε εργατικός έλεγχος, ούτε τίποτα.
Αν όμως η απάντηση είναι "Ναι, αλλά αφήνει μηδενικό -ή ανάξιο λόγου- κέρδος στον επιχειρηματία", τότε εσύ (και όχι εσείς) τι πρόβλημα έχεις με τον εργατικό έλεγχο;

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Υ.Γ.: Για την πληρότητα της απάντησης, ας σημειώσω και μια τρίτη εκδοχή: "Ναι, υπάρχει ζήτηση για αυτά τα προϊόντα, αλλά η ζήτηση καλύπτεται πολύ καλύτερα από την παραγωγή άλλων εταιρειών."
Ε, αυτή την εκδοχή θα σε αφήσω να την απαντήσεις εσύ, φίλε Гриша. Κατά προτίμηση στο πνεύμα του κεντρικού σχεδιασμού και του πεντάχρονου πλάνου. Μη σου τα δίνω όλα στο πιάτο.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Φιλιστωρ,
Τι παει να πει εχθρικη κυβερνηση;
Kαι τελοσπαντων δε νομιζω να θες να πιστεψω οτι ο Λενιν ειχε στο μυαλο του μια κυβερνηση τυπου Συριζα ως το αναγκαιο εδαφος για την δυνατοτητα της εργατικης διαχειρισης.
Μα οποια εκδοχη και να παρουμε δε θα λειτουργουν οι νεοι συλλογικοι ιδιοκτητες με καπιταλιστικους ορους;Οκ δικαιωμα τους.Δικαιωμα και των κομμουνιστων ομως να στεκονται κριτικα απεναντι σε τετοια εγχειρηματα.
Εργατικος ελεχγος στον καπιταλισμο;Eνα σοσιαλιστικο εργοστασιο-νησιδα στον καπιταλισμο;
Δεν εχω φιλοδοξια να σε πιασω στα πρασα.Αλλα και συ μην εχεις την βεβαιοτητα οτι με πειθεις μ αυτα.

ΥΓ.Ο πλυθηντικος ειναι καταλοιπο αστικης ευγενειας.Συμβαινει και στις καλυτερες (εργατικες) οικογενειες.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Μην ψάχνεις μακριά, φίλε Гриша, για να βρεις τι σημαίνει "εχθρική κυβέρνηση". Δες τη σημερινή κυβέρνηση και θα καταλάβεις. Και αν με ρωτούσες τι θα μπορούσε να σημαίνει "φιλική κυβέρνηση" στο παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ., θα σου έλεγα πολύ απλά μια κυβέρνηση που (α) θα χορηγούσε με πίστωση το αρχικό κεφάλαιο κίνησης και (β) θα έδειχνε προτίμηση, σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο, για τα προϊόντα της συγκεκριμένης επιχείρησης σε ό,τι έχει να κάνει π.χ. με τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτηρίων και άλλες τέτοιες δημόσιες προμήθειες.

Μα δε θα λειτουργούν οι νέοι συλλογικοί ιδιοκτήτες με καπιταλιστικούς όρους; Ε, ξέρω κι εγώ; Τι να σου πω; Αν φτάσουν στο σημείο να αποσπούν υπεραξία (από τον εαυτό τους!) ας μου στείλουν email κι ας μου πουν πώς το κατόρθωσαν. Γιατί καπιταλιστική λειτουργία μια επιχείρησης χωρίς απόσπαση υπεραξίας δε νοείται.

Υποψιάζομαι όμως ότι άλλο θέλεις να πεις -και σ' αυτό το "άλλο" σου δίνω δίκιο. Πράγματι με όρους αγοράς θα λειτουργεί μια τέτοια επιχείρηση. Οπουδήποτε υπάρχει η θεμελιώδης διάκριση ανάμεσα στην ανταλλακτική αξία και στην αξία χρήσης, μιλάμε για οικονομίες της αγοράς. Δεν πετάω τη σκούφια μου από τη χαρά, δε νιώθω όμως ούτε να με καταλαμβάνει ιερή οργή για το γεγονός. Και, μεταξύ μας, ούτε εσένα θα έπρεπε να σε καταλαμβάνει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας κι ας μην κάνουμε πως ξεχνάμε τα γράμματα που ξέρουμε. Στο βαθμό που η θεμελιώδης αυτή διάκριση ανάμεσα στην ανταλλακτική αξία και στην αξία χρήσης κάθε άλλο παρά απουσίαζε στις λεγόμενες σοσιαλιστικές χώρες, κι εκεί για οικονομίες της αγοράς μιλάμε. Ίσως όχι stricto sensu καπιταλιστικές -αυτό όχι!- αλλά οικονομίες της αγοράς σίγουρα. Το "πέραν" της αγοράς λέγεται αταξική κοινωνία και κομμουνισμός. Και τέτοιο πράγμα δεν έβαλα στην ημερίσια διάταξη. Ούτε κι εσύ, νομίζω.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Υ.Γ.: Έχω πάντως την εξής απορία: Απέναντι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (όπου επιπλέον συμμετείχαν με όρους καταφανέστατης ανισοτιμίας ο μεγαλοαγρότης με τα 500 στρέμματα κι ο μικροπαραγωγός με τα 5 ή 10, ενώ υπήρχε σαφέστατα απόσπαση υπεραξίας) ήσουν το ίδιο αυστηρός στην κριτική σου; Ή μήπως εκεί ήσουν πιο χαλαρός, επειδή βασικό αντικείμενό τους δεν ήταν η οργάνωση της παραγωγής αλλά το ροκάνισμα κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων;

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά νάχουμε

Εν πρώτοις
Πήγα στο λινκ του φαντομά πάπια και διάβασα ένα σχόλιο για διαφήμιση μέσω αυτών των παροχών, μια και δεν επιτρέπονται πια οι διαφημίσεις τσιγάρων.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση τόκανε και πέρσυ και δεν ξέρω για πιο παλιά.
Το ερώτημα το δικό μου είναι.
Ρε μπας και σαν αριστεροκομμουνιστές ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο διατυμπανίζουμε πως είμαστε, ρε μπας κι έχουμε υιοθετήσει εκείνο το σύνθημα των μαοϊκών, εκείνο πούλεγε πως για νάρθει ο σοσιαλισμός πρέπει να φτάσει ο κόσμος στον πάτο;
Διότι εμένα κάτι τέτοιες υπόνοιες μου μπαίνουν στο μυαλό.
Αν είναι να έχουν σε κάποια επιχείρηση οι εργαζόμενοι (έστω και με την υποψία πως πρόκειται για διαφημιστικούς λόγους, ή για κάποια σοσιαλμανία του εργοδότη, ή γιατί δεν έχει όρεξη για περιπέτειες και απεργίες και μετανάστευση στη βουλγαρία) κάποιες παροχές, εμάς, σε τι μας χαλάει ακριβώς;
Αν κοπεί κι από κει, αν τους πάει όχι σε μπόνους, μα σε 500 ευρώπουλα και πιο κάτω, θα χαρούμε και αίφνης θα γίνουν οι εργάτες μέλη του ΚΚΕ, του σύριζα ή οποιουδήποτε άλλου;
Ειδικότερα για το αριστερόστροφο κίνημα, μας έχουν πηδήξει από παντού. τι υγεία, τι παιδεία, τι τόνα και τι τ άλλο και οι αντιδράσεις είναι, άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε.
Γίνεται μια παπαριά από ένα βιομήχανο και εκ του πονηρού αν θέτε, που ευνοεί κάποιους λίγους εργαζόμενους σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού και ξαφνικά σηκώσαμε επανάσταση;
Γιατί δεν την σηκώνουμε ρε παιδια όταν ένας ψυχάκιας (οι χαρακτηρισμοί όργανο του κεφαλαίου και πουλημένος κλπ είναι ασήμαντες ιδιότητες μπροστά στο πειραγμένο του μυαλό), καταστρέφει το σύστημα υγείας;
Πέθανε άνθρωπος καρκινοπαθής γιατί ήταν ανασφάλιστος και δεν τον δέχονταν κανένα νοσοκομείο, τ ακούτε ρεεε;
Πιάσαμε πάτο σ αναλγησία και γαϊδουριά και δεν χαλάει η σούπα κανενός ΠΑΜΕ να τα κάνει γυάλα και βρήκε όπως κι εσείς θέμα του καπιταλιστή που έδωσε κάποια ψίχουλα σαν μπόνους.
Ντάξ, είπαμε πως δικά τους λεφτά τους έδωσε, δεν τάβαλε κι απ την τσέπη του, μα ξεσκίστε πρώτα την μαύρη πανώλη που μας έκατσε στο σβέρκο και θάρθει κι η σειρά των άλλων.
Ερώτημα για όποιον θέλει να κάνει τον συνήγορο του φαντομά και της ανάρτησης του ΠΑΜΕ (του λίνκ).
Καταγγέλει απολύσεις μεν, μα δεν παραλείπει ν αναφέρει πως ή εταιρεία είχε κέρδη φέτος.
Δηλαδή αν δεν είχε κέρδη φέτος, θάταν δικαιολογημένες;
Δεν είχε κέρδη άλλες χρονιές;

mbiker




Ανώνυμος είπε...

mbiker
αυτο που λες στην αρχη υσχυει 100%
η στρατηγηκη τους ειναι να ξαναστησουνε τα σοβιετ με το συριζα σε ρολο κερενσκι
οι ανθρωποι ειναι τραγικοι
γι αυτους το ρολοι σταματησε η μερα που πεθανε ο σταλιν

ολοι ο ανθρωποι εχουν ενα δογμα στο μυαλο τους μια σταση ζωης και εξαρτημενα αντανακλαστικα
το δικο τους (lenin reloaded,fadom,modesto,naphta,evrjihyihi,zukov κλπ) προβλημα ειναι οτι α)θεωρουν τελευταια λεξη της κομματοσκυλιασης να μπαινουν σα μπαχαλακηδες σε αλλα σαιτ, ενω στα δικα τους μπλογ απλα λογοκρινουν τα παντα
επι της ουσιας λειτουργουν σαν δεσμοφυλακες ιδεων εμφανιζονται σαν φανατικα κομματοσκυλα της δεκαετιας '70 ενω ειναι απλως επαγγελματιες επαναστατες
οσοι μελετουν ιστορια ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΝΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

οργουελ

Μάλλον δεν μ έχεις καταλάβει.
Δεν κράζω τον κομμουνισμό στον οποίο πίστευα και πιστεύω ανελλιπώς.
Δεν κράζω ούτε καν τον συριζα.
Διαφωνώ ως έχω δικαίωμα στην ορθότητα επιλογών και τακτικών.
Δεν δέχομαι τη διαίρεση ενάντια σ ένα ομοούσιο και οργανωμένο σύστημα που παραμερίζει διαφορές και τα βρίσκει προκειμένου να μας πηδήξει πρώτα και μετά να βγάλει τα μάτια του αναμεταξύ του, ενώ εμείς κάνουμε το αντίθετο. Κι υποτίθεται πως όποιος επιβιώσει, θα τα βάλει με το σύστημα. Καλά κρασά.
Και κυρίως, δεν δέχομαι ασυζητιτί την σοφία των σοφών του περισσού.
Δεν μου γεμίζουν το μάτι βρε αδελφέ, πως να το πω;
Τώρα αν εσύ κατάλαβες καταγγελίες μου ενάντια στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, κάνεις λάθος.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Οσα γραφεις δεκτα.
δεν προκειται να αντιδικησω.
και δεν προκειται να ειρωνευτω οποιον μπηκε στο μπλογκ απο ενδιαφερον και οχι εκτελωντας διατεταγμενη υπηρεσια (ποιανου δεν ξερω τις διαταγες).
το θεμα ειναι ποιους εντασσεις μεσα στο συστημα και ποιους εξω -κι αυτο ειναι το βασικο θεμα.
αν περιμενεις να γινουν ξανα τα ιδια λαθη απο τους αλαθητους παπα-ρηγες για να τους απορριψεις, σκεψου μονο οτι δεν θα εχεις το χρονο να το κανεις τοτε. και θα σου αναφερω παλι τις δικες της Μοσχας. δεν εχει σημασια για τους κατεχοντες τις 10 εντολες αν εσυ αυτοχαρακτηριζεσαι κομμουνιστης οταν θα αναγκαστεις να "ομολογησεις" οτι εισαι εχθρος του λαου, πρακτωρ των ξενων δυναμεων οποιο και αν ειναι το παρελθον σου. αυτες οι μεθοδοι εχουν μεταλλαχθει, τελειοποιηθει αλλα η ουσια τους δεν αλλαξε.
τολμω να πω οτι το κομμα "μας" η "σου" το ΚΚΕ, με τις εμπειριες του '44 εχει τελειοποιηθει σε αυτο τον τομεα και τις εχει ενταξει στην θεωρια πλεον του Μ-Λ χωρου στον οποιο ανηκει πιστευω σημερα, επιτελους, αφου ξεπερασε το τραυμα της ιστορικης του ηττας κανοντας εντατικη ψυχαναλυση, αρμεγοντας τις θηλες του συστηματος ενω παραλληλα διαβαζε και τα απαντα του σταλιν.

οργουελ

Ανώνυμος είπε...


Ρε δε είναι ΚΚΕ ο άνθρωπος ... Πως θες να στο πει για να καταλάβεις;
Μην ανησυχείς δεν πέφτει θύμα ο mbiker των " αλαθητων παπά -ρηγων ".Δεν βλέπεις τι γράφει;Δεν του γεμίζουν το μάτι...
Αλλα εκτός απο το να του πεις τι να αποφύγει γιατι δε του λες κατα την άποψη σου που να στραφεί;
Το αντί- ΚΚΕ το πιάσαμε.Παρακατω;Τίποτα έτσι για τα προσχήματα;Μόνο αντι-ΚΚΕ;
Τι είπες; Διατεταγμένη υπηρεσία;


Гриша

Ανώνυμος είπε...

Гриша

Διατετεγμένη υπηρασία ε;
Από πότε η δυσπιστία στις επιλογές θεωρείται αντικομμουνισμός;
Από πότε το κόμμα είναι οι κάποιοι που πρόλαβαν κι έπιασαν πρώτο τραπέζι;
Από πότε εσύ είσαι σωστός κι εγώ λάθος;
Αν πολλά χρόνια πριν κάποιος ξεφώνιζε το ιδεολογικό καθοδηγητή του κόμματος μέγα μίμη, αν διατύπωνε κάποιες αμφιβολίες για το ποιόν του, τα ίδια θα έλεγες.
Ωσότου αποδεικνύετο φούσκας.
Από πότε μια ιδεολογία και ένα κόμμα που γεννήθηκαν απ την αμφισβήτηση, ρίχνουν την αμφισβήτηση στην πυρά;
Κομμουνιστής είμαι, όχι κουκουές.
Ποιοτικά, υπερέχω.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Mbiker δεν πήγαινε για σενα το διατεταγμένη υπηρεσία αλλα σ αυτόν που το διατύπωσε 3 σχόλια πιο πάνω.
Και αυτός δεν εκφράζει καμία αμφισβήτηση.


Гриша