Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Στρουθοκαμηλισμός. Το κατώτατο στάδιο του αριστερού ευρωπαϊσμού. Ή μήπως όχι; (Α´ Μέρος)




Για μία ακόμα φορά η πλειοψηφία τού ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρύψει το κεφάλι της στην άμμο, αρνούμενη να υπερψηφίσει τροπολογία τής Αριστερής Πλατφόρμας με θέμα το ευρώ στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης του κόμματος εν όψει τών ευρωεκλογών. Τροπολογία με την οποία, ούτε λίγο ούτε πιο λίγο, δεν ζητείτο τίποτε περισσότερο από την πιο καθαρή διατύπωση των ήδη ψηφισμένων θέσεων σχετικά με το νομισματικό ζήτημα! Σύμφωνα με αυτές, η υπόθεση του νομίσματος τίθεται εντός παρενθέσεως και μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην επιβίωση και τις βασικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας τού ελληνικού λαού. Με τις λέξεις τής απόφασης του περσινού Ιδρυτικού Συνεδρίου:

13.2 Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.

Υπάρχει άνθρωπος με στοιχειώδη γνώση ελληνικών που δεν καταλαβαίνει ότι στις παραπάνω γραμμές (και ανάμεσά τους), οι οποίες μάλιστα, όπως διάβασα, θα συμπεριληφθούν αυτούσιες στην πολιτική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, υπάρχει άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μέσα σ’ όλες αυτές τις διατυπώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται και το διαζύγιο με την ευρωζώνη; Μπορεί το διαζευκτήριο να είναι μισοκρυμμένο μέσα σε διατυπώσεις τύπου «όλα τα δυνατά όπλα» ή «οποιαδήποτε εξέλιξη», αλλά μπορεί να βρεθεί σοβαρός άνθρωπος που να πει στα σοβαρά ότι είναι και ανύπαρκτο; Φαντάζομαι πως όχι. Εξ άλλου, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τι θα διαχώριζε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜΑΡ, για την οποία επίσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλα τα δυνατά όπλα», με την εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση όμως «να μην κινδυνεύσει η θέση τής χώρας εντός τής ευρωζώνης»; Το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν φοράει ποτέ γραβάτα, σε απόλυτη αντίθεση με τον Κουβέλη που νομίζεις ότι έχει γεννηθεί με αυτήν; Όχι ασφαλώς. Να λοιπόν ο πρώτος λόγος που εξηγεί γιατί η επιμονή τής πλειοψηφίας τού ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται την καθαρογραφή αυτής τής ήδη ειλημμένης απόφασης, απόφασης που κοντολογίς λέει ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι», αποτελεί την επιτομή τού πολιτικού στρουθοκαμηλισμού.

Διαστρεβλώνετε, διαστρεβλώνετε, όλο και κάτι θα μείνει στο τέλος!

Ο Διευθυντής τού Πολιτικού Γραφείου τού Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, σε μία υψηλή επίδειξη δικολαβισμού τής δεκάρας, επιχείρησε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή και σε σχόλιά του προς δημοσιογράφους να μετατοπίσει το τέρμα τής ομάδας του κατά μερικά μέτρα, έτσι ώστε το σουτ τής Αριστερής Πλατφόρμας να βγει άουτ. Μ’ άλλα και πιο συγκεκριμένα λόγια, ‘‘στραμπούλιξε’’ κομψά αλλά απολύτως ευδιάκριτα και το γράμμα και το πνεύμα τής τροπολογίας τών ‘‘μενσεβίκων’’ τού κόμματος, λέγοντας:

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι το δίλημμα που έθετε ο Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του μνημονίου. Να επιστρέψουμε εμείς σ’ αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει. Ας μην το κάνουμε. Η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πώς θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι μ’ αυτή την προοπτική.

Λαμπρά. Μόνο που η επίμαχη και απορριφθείσα τροπολογία δεν επανέφερε κανένα τέτοιο δίλημμα και ουδεμία πρόταση εξόδου εμπεριείχε! Δεν ζήτησε η Αριστερή Πλατφόρμα να γίνει καμία συζήτηση περί νομίσματος ή, πολύ περισσότερο, να ληφθεί απόφαση επ’ αυτού. Ειδικά το δεύτερο εξ άλλου, είναι απολύτως παράλογο. Διάολε! Δεν μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να  ανατρέψει την απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου, το οποίο, όπως εξηγήθηκε με ντοκουμέντα παραπάνω, κατέληξε πως το ζήτημα του νομίσματος συναρτάται με και εξαρτάται από τις ζωτικές ανάγκες και συμφέροντα του ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνουμε: Η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε αποσαφήνιση των αποφάσεων του Ιδρυτικού Συνεδρίου και επιβεβαίωση στην πράξη τής κάπως μεγαλόστομης διακήρυξης «είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη» που υπάρχει σ’ αυτές, με εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων «δια παν ενδεχόμενο». Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Περί ποίων «διλημμάτων» ομίλησε ο Νίκος Παππάς;

Όπου ο Γιώργος Σταθάκης και ο Χρήστος Λάσκος καταψηφίζουν την τροπολογία τής ΑΠ, αλλά την υπερψηφίζουν ο Xα Τζουν Τσανγκ και ο Λίο Πάνιτς!

Ας αφήσουμε τον ‘‘ακραίο’’ Παναγιώτη Λαφαζάνη να φυσάει και να ξεφυσάει (έτσι όπως τα ’κανε κι αυτός, δεν θα πλαντάξουμε στο κλάμα…), κι ας δούμε τι λένε επ’ αυτού τού ζητήματος, επί τής ουσίας δηλαδή τής τροπολογίας τής Αριστερής Πλατφόρμας, δύο «υπεράνω υποψίας» αλλοδαποί διανοούμενοι, καθόλου άγνωστοι στον ΣΥΡΙΖΑ και καθ’ όλα αποδεκτοί, αρεστοί και χαίροντες εκτίμησης από την κυρίαρχη ηγετική ομάδα τού κόμματος —ιδίως ο δεύτερος.

Ο ένας είναι ο γνωστός Κορεάτης οικονομολόγος  Xα Τζουν Τσανγκ, συγγραφέας του μεταφρασμένου και στη γλώσσα μας βιβλίου «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό» μεταξύ άλλων, υποστηρικτής τής φιλελεύθερης δημοκρατίας, του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», και, εννοείται, της ΟΝΕ και του ευρώ. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012 ήρθε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο του και να δώσει μία διάλεξη πάνω στο γνωστικό του αντικείμενο. Στο ενδιάμεσο, παραχώρησε και μία συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη της Αυγής. Στην τελευταία ερώτησή της, η Γιάμαλη του ζητάει να πει τι έχει να προτείνει για την κρίση στην ευρωζώνη και, φυσικά, το «ελληνικό ζήτημα». Κι εκείνος απαντά:

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία θα πρέπει να αντιληφθούν πως τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ελλάδας είναι και δικά τους... Η Γερμανία λειτουργεί έτσι στο εσωτερικό της, θα έπρεπε να το κάνει και για τους εταίρους της... Η ομοσπονδιοποίηση θα ήταν μια λύση, όπως στις ΗΠΑ. Επίσης, η αλλαγή στη λειτουργία της ΕΚΤ, να γίνει περισσότερο όπως η Fed... Η ΕΚΤ είναι part time κεντρική τράπεζα, βοηθά κατά το δοκούν. Επίσης, στην Ευρώπη υπάρχει και ζήτημα κινητικότητας, υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί, άλλη γλώσσα, άλλος πολιτισμός από χώρα σε χώρα... Το ευρώ ήρθε πρόωρα και βιαστικά και τώρα πληρώνεται το τίμημα... Οι Έλληνες πρέπει να είστε έτοιμοι να φύγετε, για να μπορέσετε να διαπραγματευτείτε την παραμονή σας στο ευρώ... Οι κυβερνώντες όμως είναι ικανοί να σκοτώσουν τον πληθυσμό για να παραμείνουν στο ευρώ, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη...

Αυτά ως προς τον κ. Xα Τζουν Τσανγκ, η φαινομενική παραδοξολογία τού οποίου ενέπνευσε και τον υλατζή τής Αυγής να βγάλει έναν «πιασάρικο» τίτλο: «Για να μείνετε στο ευρώ, πρέπει να είστε έτοιμοι να φύγετε!». Πάμε τώρα να δούμε τον δεύτερο από τους ‘‘μάρτυρες υπεράσπισης’’ της τροπολογίας τών ‘‘μενσεβίκων’’ τού ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο μπορούμε να πούμε με την ίδια ασφάλεια που θα το κάναμε για τον Νοτιοκορεάτη οικονομολόγο ότι, αν παρευρισκόταν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα την υπερψήφιζε ενθουσιωδώς.

Πρόκειται για τον εξαίρετο κύριο και σύντροφο Λίο Πάνιτς, τον γνωστό Καναδό καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και κάτοχο της έδρας Συγκριτικής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Γιόρκ τού Καναδά, αμετανόητο (αλλά όχι αμετακίνητο) μαρξιστή. Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον Xα Τζουν Τσανγκ, του οποίου η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον περιστασιακή, ο Λίο Πάνιτς έχει σχετικά μακροχρόνιους δεσμούς με αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον από το 2008 βρισκόταν σε στενή επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επιλέχθηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ως ο κύριος ομιλητής στη 2η Ετήσια Διάλεξη προς τιμήν τού Έλληνα πολιτικού στοχαστή. Δεν ξέρουμε αν αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Λίο Πάνιτς στην Ελλάδα, πάντως, δεν ήταν η τελευταία. Η τελευταία ήταν στα τέλη τού προηγούμενου μήνα, όταν πήρε μέρος στο τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το δίκτυο ευρωπαϊκών κυρίως ιδρυμάτων transform! Στην παρέμβασή του είπε διάφορα ενδιαφέροντα. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ τής Αυγής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός της σοσιαλιστικής Αριστεράς που έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται στο κατώφλι της κρατικής εξουσίας μέσα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Λ. Πάνιτς συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σταμάτημα της λιτότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει τον δρόμο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι δυνάμεις της διεθνούς Αριστεράς οφείλουν να στηρίξουν το εγχείρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτίμησε πως το εγχείρημα αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως, εφόσον το κόμμα βάζει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των τραπεζών, αυτό από μόνο του συνιστά τεράστιο βήμα για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς. Επιπλέον επεσήμανε πως, στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ο εκδημοκρατισμός του κράτους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμυντικό αίτημα. Περνώντας σε ευρύτερα ζητήματα, υπογράμμισε πως το ότι η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τον παράγοντα της λαϊκής πίεσης ως σημαντικό, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης, αποτελεί τολμηρό βήμα, ενώ συμπλήρωσε πως τόσο τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις αποθάρρυναν τη λαϊκή κινητοποίηση.

Θέτοντας ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Πάνιτς σημείωσε πως το κόμμα οφείλει να έχει προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. τον αναγκάσουν σε εγκατάλειψη της Ευρωζώνης. Επιπλέον τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταφέρει να συνδυάσει την κυβερνητική εξουσία με την ταυτόχρονη οικοδόμηση ενός κινήματος ανατροπής, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να κινείται και εντός και εκτός κράτους.

Μπόνους: Λίγος ακόμα Λίο Πάνιτς

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του με αφορμή το τριήμερο αυτό συνέδριο, ο Καναδός μαρξιστής είχε μία συζήτηση-συνέντευξη με τους Ερρίκο Φινάλη και Μάκη Μαντά (αποσπάσματά της δημοσιεύονται στον προχθεσινό Δρόμο της Αριστεράς, δεν μπορώ όμως να δώσω link γιατί το κείμενο δεν έχει ακόμα ‘‘απελευθερωθεί’’ στο site τής εφημερίδας). Εκεί, κάποια στιγμή, η κουβέντα ήρθε στα ερωτήματα — ερωτήματα συντρόφου προς συντρόφους, πέραν πάσης αμφιβολίας— που ο Πάνιτς θέτει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλα, διευκρίνισε και τα ερωτήματα που σχετίζονται με το ζήτημα της ευρωζώνης. Αντιγράφω με το χέρι:

Το ξέρουμε ότι δεν θέλετε να φύγετε, αλλά ποιος ξέρει πώς θα απαντήσει μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη; Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει σχέδιο και καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να το συζητήσετε δημόσια, γιατί τα ΜΜΕ παραμονεύουν να σας επιτεθούν. Ωστόσο, αν δεν το συζητήσετε με τη βάση σας, με τα δίκτυα αλληλεγγύης κ.λπ., πώς θα προετοιμάσετε τους ανθρώπους σας για τις επερχόμενες δυσκολίες;

Τί ἔτι χρείαν ἔχομεν μαρτύρων;

Με το χέρι στην καρδιά, καμία! Όχι τόσο επειδή ο Xα Τζουν Τσανγκ και ο Λίο Πάνιτς είναι τάχα δύο σύγχρονοι σοφοί που πρέπει να προστεθούν στους επτά τής αρχαιότητας και που αποκλείεται να κάνουν λάθος, αλλά γιατί, σε τελική ανάλυση και χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την αξία τους, είπαν πράγματα αυτονόητα που τα ξέρουν όλοι, μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, ας πούμε, και ο τελευταίος οδηγός που δεν ξεκινάει ταξίδι χωρίς ρεζέρβα…  

Άρα, λοιπόν, δεν θα φέρουμε κανέναν άλλον μάρτυρα. Ωστόσο μερικά λόγια ακόμα, που θα καταστήσουν ακόμα πιο πειστικό τον ισχυρισμό μας ότι αυτή η στάση τής πλειοψηφίας τού ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την επιτομή τού στρουθοκαμηλισμού και θα εξηγούν έστω και σε αδρές γραμμές γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά ή και καταστρεπτικά αποτελέσματα, πρέπει να ειπωθούν. Αυτό θα γίνει στην επόμενη ανάρτηση.   




Στη photo, ‘‘μπολσεβίκος’’ τού ΣΥΡΙΖΑ σε στιγμές περισυλλογής. Από το teleytaiothranio.blogspot.gr.



56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το να κραδαινεις το οπλο της εξοδου απ το ευρω δεν αρκει
πρεπει να πεισεις τον αντιπαλο οτι θα το χρησιμοποιησεις αν χρειαστει και οτι κανοντας το δεν θα φας τα μουτρα σου.
να λοιπον που το σχεδιο β χρειαζεται ακριβως για να ειναι αχρειαστο.

(ολοι οι καλοι χωρανε?)

αμφιβαλλω αν εχει πειστει εστω κι ενας δικος μας, ποσο μαλλον οι αντιπαλοι

σχολιο δεν περιμενω αφου ο μεν οπαδος του CHE δεν κατεχει (κι αν κατεχει τα κρυβει μεχρι να αποφανθει το κομμα επι του θεματος, οι αλλοι με καναν αποσυναγωγο προ πολλου.

χαζο-οργουελ

Ανώνυμος είπε...

2)
Kαναδος καθηγητης και μαλιστα συνεργαζομενος με το συριζα?
Δεν καταλαβαινεις οτι αυτα ειναι επιβαρυντικα στοιχεια?

δες αυτο (δεν υποννοω οτι το αγνοεις)http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14800:zafeiris-kouva-rosia-diagrafi-xreous&catid=73:dr-apergies&Itemid=280

Ανώνυμος είπε...

Δεν το συνηθίζω, αλλά αντί σχολίων παραθέτω:

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16034:sxedio-b-ap-synergasia-alavanos&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

και

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16026:delastik-ft&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν τα προτείνω, αλλά προτιμώ κάτι που να λέει περισσότερα από όσα ήδη έχουμε σχολιάσει και από το χιλιοπαιγμένο γαϊτανάκι των μειοψηφικών "τροπολογιών".


Κρατάω λοιπόν επαφή αλλά να δούμε κάποια στιγμή και τι μπορεί να κάνουμε - μεγάλα παιδιά είμαστε.
για 2η φορά, Συνταξιούχος

Ανώνυμος είπε...

δεν απαντω στο σ/φο συνταξιουχο διοτι δεν γνωριζω τι εχει παιχτει σε παλαιοτερα επεισοδια και δεν θελω να πω κατι που θα παρεξηγηθει (οπως εγινε στοπαρελθον).
Επιτρεψτε μου να θεσω το στοιχειο οτι ολοι οσοι υποστηριζουν οτι ειναι καλο για τους ελληνες να χρεωκοπησουν, κατα συμπτωση συνδεονται με το εγγλεζικο και το αμερικανικο κεφαλαιο (και οτι αυτο συνεπαγεται) ειτε αμεσα (π.χ. σορος ) ειτε εμμεσα-οργανικα (διαφοροι προφεσορες πχ βαρουφακης)Για τους ελληνες που υποστηριζουν την χρεοκοπια δεν εχω την ιδια αποψη (δεν εχω αμφιβολια οτι ξεκινουν απο διαφορετικη αφετηρια το σκεπτικο τους).

Το πιο σημαντικο ομως ειναι οτι
για την αναγκαιοτητα χρεωκοπιας θα πρεπει να πειστουν οχι τα στελεχη της πλοιοψηφιας (ας δεχθουμε οτι αυτο θα γινοταν) αλλα οι πασοκοι ψηφοφοροι που μπορει ναναι και λιγο περαστικοι απο το συριζα και πιθανον τεινουν τωρα ευηκοον ουν σε πιο ευκολες κουβεντες τυπου ποταμι (ζητω το νεο κατω το παλιο)

οργ.

Ανώνυμος είπε...

Και σε τελευταια αναλυση που ελεγε και ο αγγλος βιομηχανος με τις περιεργες παρεες,
οσο ο μεγαλος τρομοκρατει τον κοσμο με οπλα μαζικης καταστροφης ("κινδυνευουν οι καταθεσεις, δεν εχουμε να δωσουμε συνταξεις, δεν εχουμε συναλλαγμα για πετρελαιο και φαρμακα, αν η οικονομια καταστραφει θα ελθει η χρ.αυ." κτλ)-ας μην πουμε για την αμεριστη συμπαρασταση της αλεκας (εξοδος απ το ευρω χωρις λαικη εξουσια ειναι καταστροφη για το λαο)
συριζα δε βγαινει, ποσο μαλλον αριστερη πλατφορμα και σχεδιο β.

Μεχρι να πεισουν οι καθηγητες του συριζα (χωρις καμμια ειρωνια) τον μεσαιο χωρο, ολοι εμεις θα ειμαστε στρουθοκαμηλοι.
οργ.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι υπάρχει απόκλιση της πλειοψηφίας, από τις γνωστές ψηφισμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ,ειδικά στο ,,καμμία θυσία για το ευρώ,,
Αυτη η απόκλιση δείχνει καθαρά οτι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις-ιδίως αν κυβερνήσει ο Συριζα-.
Η πλειοψηφία δείχνει αποφασισμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη εκτιμόντας οτι θα έχει περιθώρια βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων και πιστεύοντας οτι η αντίσταση των άλλων λαών της Ευρώπης θα αυξηθεί.
Αυτή την στιγμή είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση και θα δούμε τι θα γίνει στην πράξη.
Η έξοδος στην απελπισία ,δραχμή, θα χρειαστεί μόνο όταν φτάσουμε σ΄αυτό το στάδιο -που μεταξύ μας- είναι μια μικροαστική αυταπάτη αν δεν συνοδεύεται μια Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας που είναι βέβαιο αν πετύχει, θα γίνουμε μια νέα Β. Κορέα.-αν αντέξουμε την διεθνή πίεση του κεφαλαίου-
Αλλά ούτε και το οπισθοδρομικό ΚΚΕ δεν την αποτολμάει αυτη την λύση τώρα με τους υφιστάμενους συσχετισμούς.
markos

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Αφήνοντας απ’ έξω τις μετωπικές με φίλους τού ΚΚΕ, δεν νομίζω ότι σε έχει κάνει κάποιος αποσυνάγωγο. Απλώς, με τα ασαφή, λίγο "χύμα" και συχνά αντιφατικά σχόλιά σου, αλλά και με τα ‘‘κολλήματά’’ σου (Στάλιν, Ζαχαριάδης κ.λπ.), δεν διευκολύνεται η κουβέντα μαζί σου. Για ‘‘ψάξου’’ λίγο…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Συνταξιούχε,


Προσωπικά, είμαι πεισμένος ότι η γραμμή που βάζει το νομισματικό ως προαπαιτούμενο μιας πορείας αντίστροφης από αυτή στην οποία μας υποχρεώνουν μια με το μαστίγιο και μια με το καρότο ισοδυναμεί με ποδηλασία στον αέρα. Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Και μέσα από την ίδια του την εμπειρία θα μπορέσει και ο αγωγιάτης ώριμα και συνειδητοποιημένα και ανάλογα με τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς στο διεθνές περιβάλλον να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το δέον γενέσθαι.

Από την άλλη, η γραμμή της μικρής και της μεγάλης ΔΗΜΑΡ (ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) «ευρώ πάση θυσία» είναι αυτοκτονική για την Αριστερά.

Τι μένει; Μα η ισχύουσα (στα χαρτιά μόνο δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στρατηγική τού ΣΥΡΙΖΑ: Καλύτερα με το ευρώ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μείνει η χώρα και οι κάτοικοί της εν ζωή. Ατυχώς, δεν βλέπω και πολλούς Συριζαίους να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό ώστε να το υπερασπιστούν. Τους έφαγαν τα κολλήματα που έχουν ο καθένας με την τάση του ή την παρέα του…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Όπως ήδη σου έχω πει, εκτιμώ απεριόριστα την ειλικρίνειά σου να παραδέχεσαι ότι όντως η πλειοψηφία έχει πάρει τις συνεδριακές αποφάσεις και τις γυρνάει κατά πώς τη βολεύει, όπως περίπου γινόταν με το κάρο τού Χόντζα.

Ως προς την ουσία τώρα, επαναλαμβάνω την άποψή μου στον συνταξιούχο παραπάνω με δυο λόγια. Νομίζω ότι την ξέρεις. Αν όχι, ή αν δεν σου ήταν μέχρι τώρα πολύ καθαρή, σε παραπέμπω εκεί.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υποχρεώνετε την ηγεσία, με το καλό ή με το άσχημο, να παραμείνει εντός αποφάσεων.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Αν στην αρχη οι κωλοτουμπες μπορει να προκαλουσαν καποιου ειδους εκπληξη, καμια εκπληξη δεν μπορει να αποτελει σημερα η εγκαταλειψη των προγραμματικων θεσεων του συριζα για "καμια θυσια για το ευρω".Το σιγουρο ειναι οτι ο συριζα τετοιες και ακομα πιο εντυπωσιακες κωλοτουμπες θα κανει κι αλλες.Αρκει να σκεφτει κανεις αυτα που ειπε ο δραγασακης προσφατα σε γερμανους βουλευτες,οτι η κριση ειναι δικη μας(!!!)και οτι εμεις επιδιωκουμε λυση ΕΝΤΟΣ της ευρωζωνης.Αλλωστε δεν ειναι τυχαιες και οι προσφατες δηλωσεις του αλ.τσιπρα στη διακαναλικη του συνεντευξη στην οποια ειπε οτι το μνημονιο αποτελειται απο περιπου 400 εφαρμοστικους νομους και οτι για να καταργηθουν θα μας παρει παρα πολυ καιρο...σε πληρη αντιθεση με αυτα που ελεγε οτι ο συριζα θα καταργησει το μνημονιο με ενα αρθρο.Αληθεια αυτος ο ρεαλισμος ποσο πραγματικα απεχει απο το ρεαλισμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Гриша

Ανώνυμος είπε...

φίλε left,
δες το παρακάτω λινκ -
περίμενε μετά από λίγες ώρες που θα εμφανιστεί (ελπίζω) και ένα δεύτερο σχόλιό μου - Συνταξιούχος

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16020:eyrw-ee-kouvelakis&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Ανώνυμος είπε...

φίλε οργ.
για ποιο λόγο λες ότι σε παρεξήγησα;
ούτε παρεξήγησα, ούτε διέγραψα..

δεν έχεις άδικο (όταν δεν το παρακάνεις) γενικά συμφωνώ με πολ΄από αυτά που που καταθέτεις (όταν δεν το παρακάνεις)
αλλά στο θέμα της ανοχής του στρουθοκαμλισμού και να κάνουμε την πάπια, λέω το εξής;

Δεν έχει νόημα να λέμε μπράβο ή γιούχα για αυτό που κάνει η ηγετική ομάδα του Σύριζα. Είναι σαφές, ότι κάνουν το γερμανό, κάνουν τον χαζό, και πουλάνε τρέλλα.
Κι εγώ λέω ας πούμε ότι καλά κάνουν. Έτσι κι αλλιώς οι άλλοι δεν παραδίδουν και αν υπάρχει μια πιθανότητα να παραλάβει μη δεξιά κυβέρνηση χωρίς να έχουν εξαφανιστεί όλα τα κεφάλαια πριν καν ορικιστεί, χρειάζεται κάποιοι να κάνουν το
...γερμανό... για να μην πω κάτι πιο βαρύ...

Λοιπόν αυτοί κάνουν μια δουλειά, που τους ταιριάζει εδώ που τα λέμε, που δυστυχώς από μόνη της και έτσι όπως το πάνε οδηγεί μόνο στο συμβιβασμό ή και στην ήττα - αυτό όμως μπορούν να κάνουν από μόνοι τους και πάλι καλά, αφού δεν μπορεί κανένας άλλος!.

Το θέμα είναι τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι.
Εγώ λέω ότι δεν κάνουν τίποτε, Τίποτε. Μόνο ζητούν επεξεργασίες (από ποιόν άραγε; και γιατί δεν τις έχουν κάνει;), αδυνατούν να χτίσουν ένα συνεκτικό μέτωπο (με δυνατότητα λαϊκής απήχησης και χωρίς ακατάλληπτους βερμπαλισμούς), μέτωπο λειτουργικό και όχι πανηγυρτζίδικο και "μετωπικό", που να μπορεί να λειτουργήσει όταν πέσουν οι αυταπάτες και έρθει η στιγμή.
Να μην πω για το ΚΚΕ, έχω γκαραντίνα για μερικά τέρμινα.

Αυτό πρέπει να σε απασχολεί φίλε οργ. και όχι αν πρέπει να κάνουμετην πάπια ή όχι.

Συνταξιούχος

LeftG700 είπε...

Φίλε συνταξιούχε,


Ναι, το έχω διαβάσει το εισηγητικό κείμενο του Κουβελάκη. Καλά τα λέει ο Κουβελάκης. Μόνο που, φοβάμαι, τέτοιες ξεκάθαρες δηλώσεις έρχονται αργά. Δεν ευθύνεται ο Κουβελάκης βέβαια. Είναι εκ μεταγραφής και δεν βαστάει τα κλειδία τής ΑΠ. Εκείνος ο λίγος για να μην πω ολίγιστος Λαφαζάνης φταίει και η μαλακισμένη αντίληψη κομματικότητας που κουβαλάει από τη θητεία του στο ΚΚΕ. Ένα μόνο σου λέω (σύντομα θα γίνει ανάρτηση):

Κάτω από τη μύτη τών "μενσεβίκων" αρχικά (αργότερα και με τη βοήθειά τους) κατάφερε η πλειοψηφία με σιγανά πλάγια πηδηματάκια να δημιουργήσει από το Συνέδριο και μετά την εντύπωση ότι η απόφαση του Συνέδριου είναι ταχαδήθεν «ευρώ και ξερό ψωμί»!!!

Στη θέση τών επί κεφαλής τής ΑΠ θα έδενα μια πέτρα στο λαιμό μου και θα φουντάριζα!!!


Τα λέμε


ΥΓ συνταξιουχος = Πικάπα; Αν ναι, θα σε παρακαλούσα να επιλέξεις ένα ψευδώνυμο και να μείνεις σε αυτό (δεν μου πέφτει και πολύς λόγος, αλλά προτιμώ το Πικάπα :-) )

Ανώνυμος είπε...

δες εκεί και το 2ο σχόλιό μου, πιστεύω να το δημοσιεύσουν

επίσης, νομίζω ότι πρέπει να σε (μας) απασχολούν αυτά που είπα στον οργ.
δεν γίνεται να τους βλέπουμε να (μην) κάνουν αυτά που (δεν) κάνουν και να μένουμε μόνο στους σχολιασμούς
κάτι πρέπει να κάνουμε
έχουμε ευθύνη
πικάπα

Ανώνυμος είπε...


φιλε συνταξιουχε
ειχα παρεξηγηθει με τον οικοδεσποτη διοτι συμμετειχα σε κοντρα του με ενα επισκεπτη αγνωστο (τοτε) σε μενα, γνωστο ομως και με μεγαλη προιστορια στο μπλογκ (και οχι μονο).Λαμβανοντας υποψη και την μικρη εμπειρια απο τις δικες σου παρεμβασεις (το μπλογκ το πρωτογνωρισα πριν 3 μηνες) προτιμησα να κανω πιο απροσωπα σχολια. (οποιος καει στο χυλο...).

Τωρα για το θεμα μας. Δεν πιστευω οτι φταιει η πολιτικη τακτικη του συριζα που δεν μπορει να παρει ουτε δημοσκοπικα αυτο που θελει για να κυβερνησει. Αν παει πιο ..δεξια (εκτος απο το οτι θα πεσει στο ποταμι, θα χρειαστει και νεο συνεδριο για να νομιμοποιηθει και αυτο φαινεται δεν το αντεχουν. Ετσι προσπαθησαν με επιλογες δεξιων προσωπων να δωσουν μυνηματα. (Γιατι δεν μιλαγαν απ ευθειας με Καμενο και Κουβελη το 2012?) Το παλιο συνθημα-κολπο που προσπαθησε να παιξει (" δεν θυσιαζουμε το λαο στο ευρω" το εγκατελειψαν τοσο γρηγορα αντι να προσπαθησου να το στηριξουν με (π.χ.) συνεδριο με συμμετοχη αριστερων οικονομολογων παγκοσμιου εμβελειας με στοχο ενα σχεδιο β (αχρειαστο ναναι) ρεαλιστικο. Ο λογος που το εγκατελειψαν ειναι α)σχετικη σταθεροποιηση της επιρροης της κυβερνησης λογω της "επιτυχιας" του μνημονιου β)αλλο λογο δεν βρισκω, ισως η μικρη επιρροη που ειχε στους ψηφοφορους του και γενικα στους ορφανους πασοκοειδεις.
Εν κατακλιδει η ιδια η κοινωνια μετατοπιζει το συριζα δεξια και περιθοριοποιει την Α.Π.
Αν ελεγα να ψηφησουμε ολοι συριζα (ή κκε τελοσπαντων?)
Iσως ακομα ανταρσια, κκε (τι ειπα τωρα) δημαρ ολοι τελος παντων οι αριστεροι να συμμετειχαν αυτοτελως στην αριστερη πλατφορμα, του συριζα εστω μεχρι τις εκλογες.
(ενταξει, το παρακανα, αλλα μην μας διαφευγει οτι η αριστερα δουλευει για τους προλεταριους, και οχι οι προλεταριοι για την αριστερα, κατα συνεπεια η αξια των μηχανισμων ειναι σχετικη)
Ευχαριστω για την υπομονη.
οργ.

Ανώνυμος είπε...

φίλε οργ
συνήθως ξεκινάς καλά, λες σωστά πράγματα για τα οποία βέβαια θα είχα να πω και ναι μεν αλλά,
αλλά συχνά κάπου σε χάνω, ή εσύ χάνεις την εστίαση που πρέπει να έχεις στο τέλος - και όταν λες αρκετά, εκεί το χάνεις αρκετά.

τέλος πάντων, κι εγώ λέω αρκετά όταν αρχίζω, και δεν είμαι και ο καλύτερος για να σε κρίνω
απλά νομίζω πως μπορείς και καλύτερα
Πικάπα

Ανώνυμος είπε...

στη βράση κολλάει το σίδερο

Αν μπορεί κανείς να πει κάτι στο συγκεκριμένο, ας καταπιαστεί να το πεί
(αλλιώς ας σωπάσει για πάντα... αυτό είναι από ταινία - χιούμορ!)
πικάπα

Να λοιπόν μια πρώτη(;) ανάλυση για το πως θα διαχειριστούμε τη ρήξη.
Μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις
πολλά εδώ παραμένουν ευχολόγια, χωρίς να δείχνουν τους αντίστοιχους όρους.
Και είναι για να πει κανείς, ότι έτσι πως τα λέει, είναι πιο εύκολο να γίνει επανάσταση, παρά αυτά!
Αλλά μην το φέρνουμε γύρω γύρω με κριτικές και τροπολογίες


διαβάστε εδώ
http://rproject.gr/article/aristera-kai-eyrozoni-pos-na-diaheiristoyme-tin-anapofeykti-rixi

Ανώνυμος είπε...

φίλε Πικάπα, ο ΠΚ λέει κάπως πολλά και κάπου με έχει κουράσει.

ειδικά με την υπαρξιακή ανάγκη (τροτσκιστική) να δέσει μια πορεία ρήξης, να την τετραγωνίσει όσον αφορά τις καταραμένες διαταξικές συμμαχίες.

ας αφήσει το θέμα της ευρωζώνης τότε. Όλο αυτό το πλέγμα ταξικών και εθνικών σχέσεων, με την μεταφορά ανταγωνιστικότητας και πλεονασμάτων /ελλειμμάτων δεν αντιμετωπίζεται αν δεν ακουμπήσεις σε κάποιον κευνσιανισμό, αν δεν αντιπαραβάλλεις την εξωτερική στην εσωτερική υποτίμηση. Και όχι δεν είναι σίγουρο ότι αυτό το πληρώνει η εργατική τάξη, η πολιτική ταξική πάλη μπορεί να δημιουργεί πλαίσια χειρισμού μιας αμιγώς καπιταλιστικής οικονομικής στρατηγικής, η οποία μας χρειάζεται, εκτώς και αν πρέπει να μιλάμε για επανάσταση και σοσιαλισμό αύριο, που πάλι ο Κοσμάς θα πει όχι.

παρόμοια είναι η αντίφαση του Κοσμά στην απόρριψη της "συμφωνημένης" εξόδου, όταν μιλάει για μήνες διαπραγματεύσεων. Μήνες ακόμα και πυκνού χρόνου είναι πολύς καιρός, για να μην βάλεις σαν κυβέρνηση που επιχειρεί κατά της λιτότητας το "ελάτε να δούμε πως μπορεί να μετριαστεί το άγνωστου μεγέθους δημοσιονομικό - τραπεζικό - εμπορικό ντόμινο που θα προξενήσει το grexit."

αρκεί να μιλάμε για grexit και έτσι φτάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς είναι το πρόβλημα και όχι ο Κοσμάς.

και δεν είναι θέμα απλά να υπάρχει ετοιμότητα για το " αν πουν όχι".

τι είναι αυτό τέλος πάντων που ετοιμάζεται να "ζητήσει" η ηγετική στελέχωση του ΣΥΡΙΖΑ για να του πουν όχι ?

ούτε μπορεί η έξοδος από την ευρωζώνη να είναι ατύχημα, ή συνέπεια του ότι θα μας εκβιάσουν.

είναι ανάγκη αυτοτελώς, για ένα παραγωγικό πρότυπο σε αυτόν τον τόπο, με τον κόσμο της εργασίας μπροστά, και την χώρα να διεκδικεί εντελώς άλλον ρόλο στον διεθνή καταμερισμό.

βέβαια καθόλου δεν πιστεύω στην ανάγκη ή την δυνατότητα η αριστερά να κερδίσει τις εκλογές με την έξοδο από το ευρώ. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με το θέμα (πολιτικά και οικονομικά) νομίζω ο σωστός τόνος είναι

"δεν είμαστε στο ευρώ μιας και δεν έχουμε το ίδιο νόμισμα(όσον αφορά το πόσο το πληρώνουν δημόσιο και επιχειρήσεις) με την Γερμανία ούτε θα το αποκτήσουμε, καμία θυσία για το ευρώ, έξοδος από την εσωτερική υποτίμηση"

το καίριο πάντως είναι να οργανωθεί η όντως αναπόφευκτη ρήξη, αλλά πιστεύοντας την λίγο περισσότερο απ' ότι κάνει ο Κοσμάς.

ο οποίος προφανώς και είναι πολυτέλεια να τα βάλω μαζί του, απλά και η από τα αριστερά κριτική αν είναι κάπως φλύαρη, κάπως αντιφατική και μπερδεμένη, κάπως διστακτική και αριστερίστικη, δεν μας πάει μακρυά

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

φίλε κάποιε σύντροφε

έτσι είναι, και με πολλά ελλείματα αυτή η ανάλυση, και με μεγάλη καθυστέρηση ψελίζει την αλαφαβήτα,
αλλά από την άλλη, έχουμε φαγωθεί με την κριτική, και όλο τη γυροφέρνουμε την ταμπακέρα (που λέγανε κάποτε στα αμφιθέατρα...).
Αυτή όμως είναι η ταμπακέρα και όχι τι κάνει η δεν κάνει ο Τσίπρας ή το ΚΚΕ. Καλά κάνουν από τη μεριά τους και αν μπορούσαν καλύτερα, θα το έκαναν.
Ούτε είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με μιζέριες και νάχουμε κι απο πάνω και απαιτήσεις, χωρίς να μπορούμε να δούμε κατάματα το πως θα ήταν "να κρεμάσεις την κουδούνα στου γάτου την ουρά" (για να θυμμηθούμε πάλι τις παλιές ορολογίες) - και από ποιόν άραγε περιμένουμε να πάει να την κρεμάσειγια χάρη μας....
Η συζήτηση πρέπει να εντοπιστεί εκεί, αλλιώς θα σέρνεται για πάντα...

Βέβαια, από την άλλη τα πράγματα δεν γίνονται ιδανικά, ούτε και οι αναλύσεις θα είναι ποτέ τέλειες, ούτε είναι ποτέ μα ποτέ δυνατόν να πιάσουν όλη την πραγματικότητα και τις εκδοχές. Ούτε θα δώσει κανείς χρόνο να κάτσουμε με την ησυχία μας να δουλέψουμε αυτά που είπα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς, για την επαναθεμελίωση του οράματος, την επαναχάραξη της στρτατηγικής, τα χαρακτηριστικά του υποκειμένου κλπ κλπ.
Πολυτέλειες στην τρικυμία.

Η θεωρία είναι απαραίτητη, να τη δουλεύει κανείς πάντα το βράδυ στο αμπάρι, αρκεί να ξέρει τα όριά της, είναι όμως απαραίτητη, μην το ξεχνάμε.

Τώρα, στην πράξη, και να το πάω χοντροκομένα, αν δεν γίνει βεβιασμένα και με την απαίτηση όλων των αριστερών που παραδέρνουν εδώ κι εκεί, μια με το ζόρι εκλογική σύμπραξη των λοιπών, πλην ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχωράει το πράγμα.
Με το ζόρι λέω, και με κράξιμο στις μικροηγεσίες των μικροαποκομμάτων, με το ζόρι και λευκός γάμος εν ανάγκη, να μπει μέσα στο καζάνι όλα αυτό το πολυδιασπασμένο χαρμάνι, και να αποδείξει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλιώς θα σέρνεται για πάντα...

Φίλε ΚΣ, καλά τα θεωρητικά, και τα πιστεύω, αλλά δουλειά γίνεται με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Και η πολιτική θέλει πολιτική και χοντρά κομμάτια. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, θα είναι πάντα χίλια κομμάτια. SOS

Πικάπα

Khlysty είπε...

Λέφτηδες, ειλικρινά δεν ξέρω αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑς έχει εγκαταλείψει την ουσία -οι διατυπώσεις μου είναι σε γενικές γραμμές αδιάφορες...- της προεκλογικής του θέσης περί παραμονής της χώρας στην Ε/Ζ υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει και κατοίκους ζωντανούς και όχι εξαθλιωμένους που θα χρησιμοποιούν το ευρώ.

Προσωπικά θεωρώ εντελώς παράλογο και αδιανόητο να μην υπάρχει ένα, δισκελές μάλιστα, σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ε/Ζ (συναινετικό διαζύγιο/τα σπάμε και την κάνουμε), όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑς αλλά σε οιοδήποτε κόμμα, δεδομένου ότι τα πράγματα εντός Ε/Ζ μόνο να χειροτερέψουν μπορούν όσο δεν αλλάζουν μυαλά/πολιτικές οι μεγάλοι της ζώνης.

Από κει και πέρα, πάντως, και αγνοώντας τις ανοησιούλες που λέει ο Παππάς (προφανώς για να καλύψει -αδέξια- τις ανοησιούλες του Λαφαζάνη και της ΑΠ με τον Λαπαβίτσα και τα τοιαύτα), δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η δημοσιοποίηση της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την Ε/Ζ θα ήταν η δέουσα κίνηση.

Για μένα, αρκεί η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑς να επαναλαμβάνουν τη δραγασάκειο ρήση: "καμία μονομερής ενέργεια, εκτός κι αν υποχρεωθούμε". Το κάνουν; Έχει καλώς. Δεν το κάνουν; Κακό του κεφαλιού τους.

Ανώνυμος είπε...

μια απάντηση στον Khlysty

ανοησία: να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο ένας άνθρωπος πανευρωπαικού κύρους, συνεργάτης του ΑΚΕΛ και του rosa luxemburg, ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας άνθρωπος με διασυνδέσεις με τους ριζοσπαστικούς οικονομικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο ένας άνθρωπος (το έχω δει πάρα πολλές φορές σε εκδηλώσεις, και live και μέσω youtube) όταν λέει στα 40 λεπτά τοποθέτησης " να τελειώνω σιγά σιγά" ο κόσμος λέει "πες κι άλλα" .

εξυπνάδα: να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Στερεά με το ΠΑΣΟΚ, να συνεργαστεί με ότι πιο πολιτικά σάπιο και πολιτικά ανέντιμο υπάρχει (Βουδούρη), να διαγράψει όσους εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ίλιον), να βάλει ΓΑΠοπασόκους στυλ Κρίτωνα Αρσένη στο ψηφοδέλτιο.

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

@ Гриша
αγαπητε Гриша
αν εχεις να προτεινεις κατι καλυτερο που ναχει πιθανοτητες να πραγματοποιηθει μετα τις εκλογες σε ακουω με προσοχη.
και αν με πεισεις εστω και λιγακι εχω να παρω πισω ολα τα αφελη και μονοπαντα που εκατσα κι εγραφα. Στο κατω κατω ποιοι ειμαστε εμεις για να κρινουμε προσωπα και πραγματα που δεν εχουμε βιωσει (ευτυχως θαλεγα εγω)
Εμπρος λοιπον.
Θελω ομως να λαβεις υποψη σου οτι αυτο για το οποιο κατηγορεις το συριζα (δηλαδη οτι μετατοπιζεται συνεχως) ειναι απλως η αντανακλαση της μετατοπισης του εκλογικου σωματος σε πιο συντηρητικες και λιγοτερο ριψοκινδυνες θεσεις. Στο κατω κατω ο καθε προλεταριος μετραει τι αλυσιδες εχει να χασει και ποσο θα ρισκαρει. Αρα αν καπου πρεπει να ριξεις το φταιξιμο ειναι στο ιδιο αυτο το προλεταριατο. Αυτο δεν λετε εξαλλου κι εσεις οταν μιλατε για υποκειμενικες συνθηκες?
Και επειδη καθε κομμα εχει και μια "κρυφη" (που δεν προβαλλεται εντονα και σε καθε ευκαιρια εννοω) πλατφορμα ελπιζω η ανζεντα του συριζα να μην ειναι πιο δεξια απο το προγραμμα του.
Τι λες?

οργουελ

Kh είπε...

Αγαπητέ Κ.Σ., δεν θεωρώ ανοησιούλα τον ίδιο τον Λαπαβίτσα, όσο τις θέσεις του για έξοδο της χώρας από το ευρώ, οι οποίες, χοντρικά συνοψίζονται στο "να φύγουμε και βλέπουμε". Σόρι κιόλα, αλλά μια τέτοια θέση εγώ ΔΕΝ τη θεωρώ σχέδιο. Ως εκ τούτου, δεν θεωρώ ως ενδιαφέροντα και χρήσιμο συμβολισμό την συμπερίληψη του Λαπαβίτσα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑς. θα μου πεις, κι αυτοί που μπήκαν, καλύτεροι είναι; Ορισμένοι -αρκετοί-, ναι είναι.

Khlysty είπε...

Το αποπάνω σχόλιο δεν το υπέγραψα κατά λάθος :-(

Ανώνυμος είπε...

σωστά, μπήκε ο Χρήστος Λάσκος από "οικονομολόγους", τι τον θες τον Λαπαβίτσα ?

ο Τόλιος γιατί μπήκε τότε ?

και ο Μηλιός που από μεγάλος μαρξιστής διαννοούμενος έγινε "ρεαλιστής" "οικονομολόγος".

και το πιθανότερο (για την ειλικρίνεια του Μηλιού είμαι σίγουρος" δεν το έχει καταλάβει καν.

σχέδιο με την έννοια που ζητάς είναι μόνο το μνημόνιο.

η αριστερά με αυτή την έννοια δεν πρέπει να έχει σχέδιο, έχει γραμμές συσπείρωσης κοινωνικών συμμαχιών, και εντοπισμό σε αδρές γραμμές των σημείων οχύρωσης του αντιπάλου. Των αδύνατων αλλά και των δυνατών και στρατηγικών.

με αυτή την έννοια το " μένουμε στο ευρώ ότι και αν γίνει και περιμένουμε κάποια ευρωπαϊκή χαλάρωση" δεν είναι πρόβλημα ότι δεν είναι σχέδιο τετραγωνισμένο, αλλά ότι δεν καλεί σε σύγκρουση.

γι αυτό έρχεται και κουμπώνει και η ντροπιαστική για την αριστερά αισθητική του "η υπομονή μας τελείωσε".

δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι τόσον καιρό πολιτικοποιούσε τον κόσμο στην "υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός ?"

και τώρα που τελείωσε να πάμε να ψηφίσουμε τον Τσίπρα πρόεδρο της τρόικας?

αν και δεν απαντάς ποτέ, σου επαναφέρω τρίτη φορά ένα απο τα ερωτήματα.

είναι σωστό που ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ στην Στερεά Ελλάδα? Να διαγραφούν όσοι το αποφάσισαν ?

αν τυχόν απαντήσεις ότι δεν ξέρεις τι έγινε Στερεά, ή ότι το ότι μπήκε αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ πασόκος, μνημονιακός, καλλικρατικός, και μεγαλοπαράγοντας της απερχόμενης πασοκικής περιφερειακής αρχής, δεν είναι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα σου απαντήσω γιατί θα είναι αυτό το κλασικό του Χαλβατζή.

" αφού ***** την συζήτηση, τι να σου πω ? "

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

μάλλον τον skipper ρώταγα άλλες φορές, άκυρη η κατηγορία ότι δεν μου απαντάς φίλε kjlysty.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Δεν θα σου κρύψω ότι ο Κοσμάς για μένα είναι κλασική περίπτωση αριστεριστή. Φυσικά, κι ένας αριστεριστής αριστερός είναι, άρα κατά βάση σωστά πράγματα λέει. Δεν αρκεί όμως να λες σωστά πράγματα για να κάνεις σωστή αριστερή πολιτική στην εκάστοτε συγκυρία.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Με το χέρι στην καρδιά σού λέω ότι ναι, ο ΣΥΡΙΖΑς (χρησιμοποιώ το όνομα του κόμματος ως συνώνυμο της ηγετικής του ομάδας στην παρούσα φάση) «έχει εγκαταλείψει την ουσία της προεκλογικής του θέσης περί παραμονής της χώρας στην Ε/Ζ υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει και κατοίκους ζωντανούς και όχι εξαθλιωμένους που θα χρησιμοποιούν το ευρώ». Δεν είναι υποχρεωτικό να με πιστέψεις. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρέπει να ασχοληθείς για να διαπιστώσεις την αλήθεια εσύ ο ίδιος. Πώς όμως θα τα καταφέρεις να βρεις την αλήθεια αν «οι διατυπώσεις σού είναι σε γενικές γραμμές αδιάφορες»; ;-) :-)

Τον Λαπαβίτσα νομίζω ότι τον αδικείς. Δεν είναι παρλαπίπας. Και πρέπει να συνυπολογίσεις ότι το γεγονός πως αποτελεί μειοψηφία απέναντι στους πολλούς οικονομολόγους που ομνύουν στο ευρώ και μόνο που δεν κλαίνε από συγκίνηση τον σπρώχνει εκ των πραγμάτων σε πιο απόλυτους ισχυρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τον χρειάζεται. Δεν λέω ότι πρέπει να υιοθετήσει σώνει και ντε τις απόψεις του (όπως έχω διευκρινίσει, ούτε εγώ βλέπω την έξοδο από το ευρώ ως προαπαιτούμενο, ούτε ζήτημα που σε αυτή τη φάση πρέπει να προτάσσεται ως πολιτικό σύνθημα), αλλά δεν το βλέπω λογικό (ούτε νομίζω ότι έχει την πολυτέλεια), να μη βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μαζί του.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Left, κρίμα. Δεν μου λες τίποτε περισσότερο από αυτό που έχω ήδη πει.
Το λυπηρότερο, δεν μου λες τίποτε για το καθαυτό θέμα που βάζω εδώ και μήνες - κάποιες φορές μόνο απαντάς με μισόλογα δηλαδή δεν απαντάς. Tο μιρμίρισμα που κάνεις, πολλές φορές είναι καλά τεκμηριωμένο, αλλά, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει, παρά να ανθέτει τις ελπίδες στην γκρίνια προς τον σύριζα και γενικά να τα αναθέτει στον σύριζα, τα καλά και τα στραβά, άλλος να φταίει, αρκεί εγώ να μην έχω τίποτε να κάνω.

Είναι φανερό ότι κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τον σύριζα, που παίζει κεντρικό ρόλο σε όποιες θετικές εξελίξεις μπορούν να γίνουν
Ακόμη φανερότερο είναι ότι ο αυτός (ο πραγματικός) Σϋριζα δεν μπορεί. Δεν ενδιαφέρει το τι θέλει και δεν θέλει, ούτε και θα μας στείλει στο ψυχίατρο με το ζόρι για να μάθουμε τι σκέφτεται ο Σύριζα τα βράδια. Αρκεί που είναι φανερό ότι δεν μπορεί από μόνος του, ούτε βελόνα να περάσει, (όχι κουδούνα να κρεμάσει!).

Επομένως, δεν προσφέρεις τίποτς το τλευταίο διάστημα με τα ίδια και τα ίδια.

Όσον αφορά τον Λαπαβίτσα, ο άνθρωπος τα λέει μια χαρά, και μακάρι να τάλεγαν κι άλλοι τόσο απλά και καθαρά.Παρακάτω:

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16054:lapavitsas-ekloges&catid=83:aristera&Itemid=200


ΥΓ. Ρε παιδιά, πιάστε κάποια στιγμή αυτή την ταμπακέρα!
Πικάπα

Ανώνυμος είπε...

Left g700 λες:
"Από την άλλη, η γραμμή της μικρής και της μεγάλης ΔΗΜΑΡ (ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) «ευρώ πάση θυσία» είναι αυτοκτονική για την Αριστερά."

Γιατί;

Παντελής

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Μα, προς Θεού! Όσα γράφω στις συνομιλίες εδώ είναι απλώς η άποψή μου. Τίποτε δεν αποκλείει (και αυτό είναι το πιθανότερο) να κομίζω γλαύκα στην Αθήνα. Συνεπώς, δεν είχα στο νου μου ότι θεωρείς τον Κοσμά την επιτομή τής σοφής στρατηγικής. Πάει αυτό, και ελπίζω να το πάρεις κατά γράμμα.

Κάνεις λάθος, όταν ισχυρίζεσαι πως απαντώ με μισόλογα στην άποψη-ερώτημα που βάζεις στο τραπέζι σταθερά «τι να κάνουμε;». Σου έχω γράψει ότι η Αριστερά πάσχει από υπερπληθώρα κομμάτων και κομματιδίων κι ότι δεν βλέπω τι θα προσέφερε ένα ακόμα νέο σχήμα. Από την άλλη, επίσης σού έχω εξηγήσει ότι, κατά την άποψή μου, αφού κατά τεκμήριο τα πιο συνειδητοποιημένα, δραστήρια και πρόθυμα να συνεισφέρουν άτομα έχουν ενταχθεί σε αυτό ή το άλλο κόμμα, είναι πολύ πιο υποσχόμενο να επιχειρηθεί το ξύπνημα αυτών παρά να μαζευτούν κάποιοι ξέμπαρκοι και ανένταχτοι και να συγκροτηθούν σε διακριτό πολιτικό σώμα, που, ας μη γελιόμαστε, οι πιο κουφιοκεφαλάκηδες των αριστερών κομμάτων θα το έβλεπαν ως ανταγωνιστή τής μοναδικής αλήθειας τού κόμματός τους; Λόγου χάρη: Τι θα προσφέραμε και πόσο θα στεκόντουσαν να ακούσουν καλόπιστα τι γράφουμε και συζητάμε εδώ οι ενταγμένοι σε κόμματα, αν σηκώναμε μια σημαία που θα έγραφε «Κίνηση για την ανασύνταξη της Αριστεράς»;

Καταλαβαίνω την αγωνία σου. Και δεν μου είναι άγνωστη η αίσθηση ότι ποδηλατούμε στον αέρα και μιλάμε σε κουφά αυτιά και δείχνουμε σε κλειστά μάτια. Αλλά, πάντα κατά το φτωχό μας το μυαλό, ή αυτό που κάνουμε μας μένει ή να το κλείσουμε το ρημάδι και να πάμε για ψάρεμα.

Μ’ όλα αυτά, δεν θέλω να σου πω «εντάξει, κατάλαβα τι θέλεις, δεν συμφωνώ, τέλος». Το αντίθετο. Απλώς σού ξεκαθαρίζω πώς τα βλέπουμε πάνω κάτω τα πράγματα. Και επειδή δέχομαι ότι το τσαρδί μού δίνει τη δυνατότητα να μιλάω πρωτοσέλιδα, ενώ εσύ είσαι υποχρεωμένος να βολευτείς στις ‘‘μέσα σελίδες’’ (σχόλια) για να αναπτύξεις τις απόψεις σου, είμαι πρόθυμος να μειώσω όσο μπορώ αυτή την ανισοτιμία. Έτσι, λοιπόν, σου προτείνω να ‘‘καθαρογράψεις’’ τις απόψεις σου επί τού πρακτέου, να μας τις στείλεις στο μέιλ μας και να τις ανεβάσω σε ανάρτηση.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παντελή,


Ένας μόνο λόγος είναι υπεραρκετός:

Πώς θα πας να κάνεις την καλή και δυνατή διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, θα ταρακουνήσεις Μέρκελ και συντροφία, αν έχεις ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το ισχυρότερό σου χαρτί; Θα σε φάνε για πρωινό.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι

επειδη η ανασταση αργει,
ευχομαι (εφοσον ο λαος δεν πιανει τα μυνηματα της αριστερας της συνεπους της γνησιας της πραγματικης αριστερας),
να πιασει η αριστερα (και το κκε) τα μυνηματα του λαου -απο την καλπη. Αν ο λαος ζητησει αλλαγη στο πηδαλιο, παρολο το κλιμα τρομοκρατιας, μπορει η αριστερα να αρνηθει?
Και με τι ανθρωπινο κοστος.

οργ.

Ανώνυμος είπε...

επίσης ένα θέμα πολιτικού πολιτισμού είναι ο αποκλεισμός (σχεδόν) της αριστερής πλατφόρμας από το ψηφοδέλτιο.(εκτεθειμένοι σαν αριστερή πλατφόρμα και όχι με διατασικό status όπως ο Χουντής είναι 4 στους 42 !!!!)Δεν λέω ότι οι υπόλοιπες είναι όλες χρεωμένες τασικά στον Τσίπρα, και υπάρχουν και πολύ αξιόλογοι, αλλά παίχτηκε παιχνίδι με τους συνεργαζόμενους, να μην είναι κανείς με την άποψη της πλατφόρμας. Και όταν μιλάμε για το 30% του κόμματος, και την απόλυτη πλειοψηφία στα ενεργά μέλη, υπάρχει θέμα. Και όταν βλέπεις στο ψηφοδέλτιο ανθρώπους σαν τον Αρσένη, είναι βαρύ, για όσους θα λιώσουν παπούτσια για τον ΣΥΡΙΖΑ, και να χώνεται ο κάθε τίποτας λαθρεπιβάτης, να συνεχίσει να κάνει lobbying για την καλή την κοινωνία (με περιβαλλοντικές ευαισθησίες όμως, ένα άτομο που δεν έχει υπάρξει υποψία μισής αντιμνημονιακής τοποθέτησης, όχι πράξης).

από αυτή την άποψη πιθανολογώ ότι η απάντηση για Λαπαβίτσα ήταν " ρε Παναγιώτη, εδώ δεν βάλαμε πλατφόρμα, θα βάλουμε Λαπαβίτσα ?"

στο σύμπαν του πολιτικού κρετινισμού της φράξιας Τσίπρα, είναι μια απάντηση που στέκει .

θέμα συσπείρωσης της άλλης αριστεράς Πικάπα δεν υπάρχει, και δεν υπήρξε και ποτέ (αυτό είναι προσωπική εκτίμηση μετά από χροοοονια στον χώρο). Αν αυτό είναι το θέμα το οποίο λες ότι επαναφέρεις.

καλή Ανάσταση !!!

"κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

φίλε κ.σ και φίλε λεφτ

Τα έχω γράψει με το παραπάνω, και τα περιέγραψα από όλες σχεδόν τις πλευρές και το πως και το γιατί - δεν μου χρειάζεται να έχω άρθρο δικό μου.
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον εδώ για αυτές τις απόψεις - δεν χρειάζεται άλλη επιμονή

Μόνο σκεφτείτε το αδιέξοδο όπου οδηγείστε όταν λέτε ότι όλοι οι πλην ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ είναι κουφιοκεφαλάκηδες και δεν έχουν χαίρι κλπ κλπ. Ήδη έχω πει πολλάκις πως δεν έχουν χαίρι όπως λειτουργούν. αλλά..

Αφού λοιπόν είναι έτσι, η μόνη λύση που απομένει είναι να διορθωθούν τα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ!.
Δείτε την σκέψη σας στον καθρέφτη και θα θυμηθείτε πως είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να διορθωθούν, όση κριτική και να τους απευθύνετε εσείς. Αντικειμενικά εσείς, κι εγώ μαζί σας, είμαστε ανίσχυροι και με πολύ λιγότερο χαίρι από αυτούς που λέτε κουφιοκεφαλάκηδες (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σχεδιο Β, ξεκίνημα κλπ και ουκ ολίγοι λοιποί, που τουλάχιστο έχουν μια στοιχειώδη οργάνωση, ή πολιτική αναγνωρισιμότητα, ή παρουσία στους μαζικούς χώρους και σωματεία, ή όλα μαζί)
Θυμηθείτε ακόμη ότι αυτοί οι κουφιοκεφαλάκηδες, μπορούν να κατεβάσουν στο δρόμο περισσότερο κόσμο από ότι ο Σύριζα και φυσικά, πολύ πιο αγωνιστικό και νεανικό κόσμο!

Φυσικά, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρόκειται να αναγκαστούν απο εμάς, αλλά ακόμη πιο απίθανο είναι να αναγκαστούν απο το εσωτερικό τους. Η πορεία εξέλιξης οδηγεί με ασφάλεια στις σχετικές προβλέψεις, και ενώ οι διαφορετικές φωνές συνεχώς περιθωριοποιούνται.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει κάποιος απο μηχανής αριστερός θεός να παρέμβει,
δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να ενοποιηθει λειτουργικά ο αριστερός χώρος και να σχηματιστεί το αριστερό τόξο, αν δεν δημιουργηθεί μια ακόμη ισχυρή δύναμη, ας πούμε ανάμεσα, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει την κατάλληλη πίεση.
Ε λοιπόν επιδή δεν υπάρχει παρθενογένεση, οι κουφιοκεφαλάκηδες, μαζί με όσες δυνάμεις προοδευτικά καρατομούνται και θα συνεχίσουν να καρατομούνται από τα 2 μεγάλα κόμματα, είναι η βασική πρώτη ύλη.
Μια τέτοια δύναμη αν αρχίσει να σχηματοποιείται, θα σφίξουν τα μυαλά στα 2 μεγάλα κόμματα και αργά η γρήγορα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να κατέβουν από το καλάμι που καβαλούν.

Αν μη τι άλλο προτείνω κάποια λογική λύση, που έχει βέβαια τις μεγάλες δυσκολίες της, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί - υπάρχει η υλική βάση.
Ενώ εσείς δεν προτείνετε ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ, παρά την ΑΝΑΜΟΝΗ και την ΑΝΑΘΕΣΗ.

Εξάλλου, δεν το αρνείστε, και μάλλον το ομολογείτε. Αλλά γούστα
είναι αυτά!
Πικάπα

Ανώνυμος είπε...

φίλε Πικάπα δεν νομίζω να είμαστε σε συναντίληψη με τον διαχειριστή, σίγουρα όχι στα της σημερινής κομματικής αριστεράς.

από κει και μετά συγχέεις πράγματα που δεν έχουν σχέση . Την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το Ξεκίνημα το οποίο για την κυρίαρχη γραμμή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι γραφικοί τροτσκοπασόκοι.

η συγκεκριμένη υπόθεση που στηρίζεις έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει και το 2012, και τώρα και ακυρώνεται τελευταία στιγμή πολύ απλά γιατί το ΝΑΡ είναι σε στρατηγική ταύτιση με το σχέδιο του ΚΚΕ (για την ακρίβεια το ΚΚΕ το υιοθέτησε αλλά είναι η πολιτική κλίμακα που κρίνει και τα πολιτικά πνευματικά δικαιώματα).

με ξεπερνάει από που είδες ότι προτείνω μια πορεία αυτοδιόρθωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απλά δεν διαπραγματεύομαι ότι είναι εξίσου δύσκολο να μετατοπίσεις την ηγετική στελέχωση του ΝΑΡ με το να μετατοπίσεις την ηγετική στελέχωση του ΚΚΕ.

κάτι σαν αντάρτικο κατά της φράξιας Τσίπρα από την αριστερή πλατφόρμα πιστεύω είναι η λύση, αλλά προφανώς δεν φαίνεται πουθενά.

δεν είναι δυνατόν για να μείνουμε στα εκλογικά να μην καλεί σε καταψήφιση του Βουδούρη και του Αρσένη.

η να μην λέει ότι όσα λένε για το ευρώ οι της φράξιας είναι προσωπικές απόψεις.

ή να μην οργανώνει κόσμο αυτοτελώς...

και μάλιστα στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά μιας και πατάνε σε αποφάσεις του.

μα θα μας σκίσουν τα ΜΜΕ , θα τους πουν.

καλά θα μας κάνουν έτσι που τα κάνατε είναι η απάντηση.

άσε που αν δεν μας σκίσουν τα ΜΜΕ σήμερα, θα μας σκίσει ο λαός (και τα ΜΜΕ, και τα εργοδοτικά λοκ άουτ και τα οικονομικά πραξικοπήματα) όταν θα ακουμπήσουμε λίγο το δαχτυλάκι στο κομμάτι του κράτους που λέγεται κυβέρνηση (που είναι και απο τα σχετικά δευτερεύοντα) πιστεύοντας πως πάμε στην disneyland.

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

φίλε κ.σ.
τα λες και μόνος σου, αλλά και πάλι δεν λες να ξεκολήσοεις από την αυταπάτη της αυτοδιόρθωσης

δεν θέλω να το τραβάω εις το διηνεκές, αλλά σου απαντώ αυτή τη φορά, ως ένδειξη εκτίμησης και γιατί όχι ευγένειας

Δεν ξέρω τι εμπειρίες έχεις στο θέμα της αυτοδιόρθωσης και μάλιστα μέσω αντάρτικου της Α.Π!
προσωπικά έχω την άμεση εμπειρία -από τα μέσα- και έχω κάνει την εκτίμησή μου και την απόφασή μου,
μετά από πολλή πορσπάθεια (και σκέψη)
Έχει σημασία να μιλάς έχοντας άμεση εμπειρία καιέχοντας καταβάλει συστηματική προσπάθεια, και όχι κοιτώντας απέξω ή αποδίπλα!

Η Α.Π. είναι και αυτή μέρος του γραφειοκρατικού προβλήματος του ΣΥΝ, έχει αποστεωθεί από νεανικό κόσμο, τα στελέχη της είναι πεπερασμένης δυναμικότητας και δυνατότητας.
Θα ήταν πολή σημαντικό, και διδακτικό, εάν μπορούσες να συγκρίνεις με αντίστοιχες καταστάσεις το πόσο αναντίστρεπτη είναι η λεγόμενη δεξιά στροφή, όταν έχει δρομολογηθεί, και το πόσο εύκολα περιθωριοποιούνται και μαζί χρησιμοποιούνται ως αριστερό άλλοθι οι αριστερές τάσεις, και το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να καβαλήσει το καλάμι όταν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ελπίδες ότι ενώνει την αριστερά και να το σπαταλήσει αυτό παίρνοντάς τους όλους προς τα δεξιά...
Συγκεκριμένα αν μπορούσες να αντρέξεις σε αντίστοιχες άμεσες εμπειρίες από το "ριζοσπαστικό" ΠΑΣΟΚ του 74-83.
(Είναι κι αυτό είνα από αυτά που λέει το ΚΚΕ ότι εμείς έχουμε εμπειρία, κλπ, κλπ, που βέβαια, είναι κι άλλοι που έχουν την ίδια και ίσως ακόμη καλύτερη εμπειρία!)

Για το ΝΑΡ μπορεί να έχεις δίκιο, και γενικά για όλους αυτούς μπορείς να πείς πολλά. Αλλά φυσικά, η μετακίνηση είναι πιο εφικτή και η άσκηση πίεσης είναι πιο αποδοτική όταν ασκείται σε μικρότερες μάζες, και μάζες που εκ των πραγμάτων πιέζονται άμεσα να αναδιαμορφωθούν, και όχι όταν ασκείται στους κατόχους της κιβωτού (ΚΚΕ) ή στους συνομιλητές του Σούλτσ και του ινστ. Λεβί.

Όμως, ότι νομίζει κανείς δεν μπορεί εύκολα να συζητηθε. Η συζήτηση δεν μπορεί να τελειώσει ποτέ, και τουλάχιστον ας κάνει κανείς ότι μπορεί.
Εννοώ να κάνει κατά δύναμη και με την ευθύνη που του αναλογεί, δημιουργική πολιτική δράση και όχι μόνο να αναθέτει, αντιπολιτευόμενος κρτικά, ή στηρίζοντας κριτικά.
Αυτα εύχομαι για όλους,
και καλή ανάσταση!

Πικάπα

skipper είπε...

"αν και δεν απαντάς ποτέ, σου επαναφέρω τρίτη φορά ένα απο τα ερωτήματα.

είναι σωστό που ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ στην Στερεά Ελλάδα? Να διαγραφούν όσοι το αποφάσισαν ?"

"Κάποιος Σύντροφος"

Αφενός δεν πήρα χαμπάρι την δεύτερη φορά , αφετέρου...την πρώτη φορά που ρώτησες ,απήντησα έστω και κατά το ήμισυ.
Αυτό που λείπει δηλαδή -απ' την απάντηση - είναι το ότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κανένα κάζο ...βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών -ευροεκλογών.

Να επαναλάβω λοιπόν ότι για μένα , δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις -της διαγραφής του Ιλίου με τις διαγραφές(που ίσως θα ήθελες ή που αυτόματα προκύπτει για σένα ,γιατί θεωρείς πιθανόν τις περιπτώσεις ίδιες ).

Και η υποψηφιότητα Βουδούρη και του Τιμπλαλέξη -αν και προσωπική επιλογή του Αποστόλου , έχοντας όμως το δικαίωμα επιλογής των συνεργατών του -"πέρασαν" και εγκρίθηκαν από το κόμμα.

Στο φινάλε ... συμφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με την ανάγκη οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν μέσο έκφρασης της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Μπορεί να μην μας αρέσει... γιατί ο ΝΕΟΣ πολιτικός οργανισμός που διατείνεται συχνά-πυκνά ο Αλέξης , δεν αφουγκράστηκε τις αποφάσεις των Τ.Ο. σε σχέση με τους υποψηφίους αλλά από την άλλη υπάρχει και η ...πολιτική σκοπιμότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.
Και το ζητούμενο στην παρούσα στιγμή , είναι ...η νίκη στις εκλογές .
Άλλωστε ακόμα κι ο "εξτρεμιστής" Λαφαζάνης δηλώνει απερίφραστα -ανεξάρτητα με τις επιμέρους διαφωνίες του - ότι ΠΡΕΠΕΙ να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις.

Παρεμπιπτόντως πάντως , ο Τιμπλαλέξης διαχώρισε την θέση του από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας μάλιστα: "ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να δοκιμάσει και μια αμιγώς αριστερή κυβερνητική πρόταση και αυτό θα επιτευχτεί αν οι πολίτες διαμορφώσουν ανάλογες συνθήκες ξεκινώντας από τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης."

Ανώνυμος είπε...

"Η κιβωτός του ΚΚΕ"...

Κρίμα που δεν θα γίνει το ΚΚΕ το μπουρδελο για αριστεριζουσες πορνες όπως οραματιζονται κάποιοι στη βάση μιας προσχηματικης ενότητας.
Κρίμα που αν δει κάποιος αντικειμενικα τη στάση του αυτή και τις επεξεργασίες του του για ΕΕ μααστριχτ,τις μονιμες προςπαθειες για μαζικό κίνημα κλπ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει μαζί του.Κριμα που οι open-mind αριστερουληδες τωρα που το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας για το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη λογική των "ιςων αποςταςεων"και του τςουβαλιαςματος.Κριμα γιατι το αντίθετο προϋποθέτει δυο δράμια λογικής και ανόθευτης σκέψης.

Άντε και καλά μυαλά ,αν και δε το βλέπω με τις παιδικές ασθένειες που σέρνονται...


Гриша

LeftG700 είπε...

Έχεις παραναγνώσει ένα κρίσιμο σημείο τού σχολίου μου. Εν μέρει και του κ.σ., αλλά ας μιλήσω για μένα.

Κατ’ αρχήν, πριν πάω στην παρανάγνωση, μία επισήμανση σχετικά με την πρόταση που σου έκανα να γράψεις ανάρτηση: Μην ταυτίζεις τις απόψεις τών αναγνωστών εδώ με τις απόψεις που διατυπώνω στο μπλογκ ή τις απόψεις τών λίγων σχολιαστών. Λάβε υπ’ όψη σου ότι στους 100 που διαβάζουν ένας-δύο σχολιάζουν και, φυσικά, ουδείς γνωρίζει τι πρεσβεύουν σε σχέση με το ζήτημα που βάζεις όλοι αυτοί οι σιωπηλοί αναγνώστες. Με αυτή την έννοια, πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι «δεν σου χρειάζεται να έχεις άρθρο δικό σου»; Ένα δεύτερο πάνω σ’ αυτό: Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι με τα μέχρι τώρα σχόλιά σου, που εκ των πραγμάτων έχουν λιγότερη φροντίδα ορθής και σαφούς διατύπωσης αλλά συχνά δεν διαβάζονται με την αναγκαία προσοχή, έχει γίνει απολύτως κατανοητή η σκέψη σου;

Πάει αυτό. Έρχομαι στην παρανάγνωση που με κάνει και στενοχωριέμαι γιατί φαίνεται με αξιολογείς πολύ χαμηλά ως προς την πολιτική ευφυία:

Για όνομα! Δεν ισχυρίστηκα ότι μόνο οι εκτός ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κουφιοκεφαλάκηδες! Όχι χωρίς βοήθεια από μεγαλύτερους και με πολύ περισσότερα χρόνια στο κουρμπέτι, όπως φαίνεται να είσαι κι εσύ, έχω εδώ και λίγα χρόνια συνειδητοποιήσει ότι ο κουφιοκεφαλισμός ζει και βασιλεύει σε όλες τις φυλές τής Αριστεράς. Μη με θεωρείς λοιπόν αφελή ή μη βγάζεις το συμπέρασμα από τις φραστικές κορόνες μου ότι, εκτός από ‘‘κοκοράκι’’, είμαι και κοκορόμυαλος. Εκείνο που είπα ήταν ότι κατά τεκμήριο οι οργανωμένοι σε αριστερά κόμματα (σε όλα τα αριστερά κόμματα) είναι οι πιο πρόθυμοι να συμμετέχουν έμπρακτα στο αριστερό κίνημα. Υπάρχουν τέτοιοι και εκτός κομμάτων, δεν το συζητώ. Δεν έχουν όμως την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να επηρεάσουν τα πράγματα ως αυτόνομο και ξεχωριστό σχήμα. Πάει κι αυτό. Δύο άλλα σημεία.

Εκτός τών προαναφερθέντων, δεν πρέπει να σου διαφεύγει ότι η συγκυρία που διαμορφώθηκε από τις δεύτερες εκλογές τού Ιουνίου 2012 (αριστερό κόμμα διεκδικεί κυβέρνηση) είναι μάλλον δυσμενής για εγχειρήματα πολιτικής συγκρότησης νέων αριστερών φορέων και σχημάτων.

Τέλος: Συμπάθα με και με όλο το θάρρος και την ειλικρίνεια που μπορώ να έχω, δεν νομίζω ότι βοηθά τη συζήτηση και τον προβληματισμό η επίκληση των εμπειριών σου. Αποκλείει και δεν περικλείει.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεν ήταν μόνο το ΚΚΕ που μίλαγε για το Μάαστριχτ. Και πολλοί αριστεροί δεν περίμεναν το ΚΚΕ για να έχουν τις επιφυλάξεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για να βλέπουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα μέσα εκεί. Αλλά και έτσι όπως το θέλεις να είναι κι εγώ να κάνω λάθος στα παραπάνω, πρέπει να καταλάβεις το εξής απλό: Μπορεί κάποιος να δικαιώνεται από τις εξελίξεις σε αυτό ή εκείνο το ζήτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο σε κάποιο άλλο ή παράλλο. Η λογική αυτή που ακολουθείτε δεν είναι λογική και δεν πείθει κανέναν. Στο έχω πει άπειρες φορές: Ο κόσμος δεν είναι πια αγράμματος και απληροφόρητος.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι,
εντελως αυθαιρετα, υποκειμενικα, εμπειρικα,χωρις θεωρητικα εργαλεια και καλυψη.
Για αλλη μια φορα:
Η αριστερα δεν εχει πισω της ουτε το μεγ.κεφαλαιο, ουτε καποια αλλη καθεστωτικη δυναμη. Συνεπως η ενοποιηση της (ποια ενοποιηση, εδω ουτε για κοινη εκλογικη συμπραξη δεν συζητανε) εναποκειται στις προσωπικες επιλογες των ηγετων της (αυτο αλλοιως λεγεται αστικη πολιτικη). Ο χωρος της αριστερας (η το ακροατηριο) μονο ιδεολογικα και ηθικα κινητρα εχει να πιεσει προς την ενοτητα. Πολλοι για πολλα χρονια προσπαθησαν και προσπαθουν να φερουν στη σωστη γραμμη τους μηχανισμους της αριστερας (κυριως διαφοροι τροτσκιστες αλλα και αλλοι πολλοι). Τα καταφερε μονον η ΣΑΚΕ που περασαν την γραμμη τους στο ΚΚΕ. (Και ο λογος γι αυτο ηταν η προσπαθεια του μηχανισμου που λεγεται κκε να μετριασει την αιμορραγια προς το συριζα.)
Κατα τα λοιπα νομιζω οτι ενω δεν βρισκο το λογο γιατι ολη η αριστερα να μην επιχειρησει την κοινη καθοδο (ειτε μεσα ειτε εξω απο το συριζα).
Με την σημειωση οτι αυτο που θα δωσει ωθηση ειναι μια ξεκαθαρη οικονομικη προταση που να δινει αερα μερικων ετων σε μια αριστερη κυβερνηση να σταθεροποιηθει. Η προταση αυτη αναγκαστικα θα πρεπει να συσπειρωνει τα πιο προοδευτικα κομματια του μεσαιου χωρου. Οταν η σταθεροποιηση επιτευχθει θα μπορουμε με ρεαλιστικους ορους να σκευτουμε για σοσιαλιστικο μετασχηματισμο. Σε αυτη την προσπαθεια δεν πρεπει να λειψει κανενας.

Ολα αυτα με βαση το καλο σεναριο, της τροικας.
Ομως αν η αποσαρθρωση της οικονομικης βασης συνεχιστει για πολυ ακομα βλεπω την αριστερα (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ) να ριζοσπαστικοποιουνται ΤΑΧΥΤΑΤΑ κατω απο την πιεση των γεγονοτων και της ιδιας της βασης τους. (Σε αυτο το σεναριο πρεπει να υπαρχει ΗΔΗ απο τωρα η προεργασια ωστε ο μεσαιος χωρος να στραφει αριστερα και οχι στο φασισμο.)
Και βεβαια να παρουσιαστουν ειναια και οχι σκορπια.
ΕΓΩ προσωπικα πονταρω στο πρωτο σεναριο.

Οργουελ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Καπιοι (πχ το κκε) πονταρει στο β σεναριο.
Θελουν να δουν το λαο να ματωνει, τα φροχωτερα στρωματα να πεθαινουν απο ελλειψη φαγητου, στεγης και θερμανσης, καταλληλης ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης. ΘΕΛΟΥΝ να δουν τη νεολαια, το μελλον της ελλαδας να συνωστιζονται στα κρεματορια της Γερμανιας σαν νεοι γκαστερμπαιντερ. Τοτε πιστευει το κκε θα βαλει μιαλο ο λαος. Εειναι προφανες οτι το κκε δεν απευθυνεται στον λαο αλλα σε ιδεολογικες ελιτ που κρινουν την αληθεια απο το ποσο συμφωνει με αναλυσεις του 1848, 1871 και του 1917. Αναλυσεις οι οποιες οσο σωστες ηταν τοτε (και αυτο φανηκε αναμφισβητητα απο την ιδια την πραγματικοτητα ΤΟΤΕ) τοσο λαθος ειναι να τις παρουσιαζεις σαν πανακεια σημερα.
ΑΥΤΟ μερικοι δεν θα το καταλαβουν ποτε. Τι να κανουμε, γιαυτο υπαρχουν οι ψυχιατροι..

ORGOYEL

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Απλα καλη ανασταση και ΟΧΙ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
(ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΕΥΝΟΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ)

ΟΡΓ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο (Παρασκευή, Απριλίου 18, 2014 5:06:00 μ.μ.):


Πρώτον, διάλεξε ένα ψευδώνυμο.

Δεύτερον, πες μας τι θέλεις να πεις με το ποίημα.


Τα λέμε (είπαμε, όμως)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο που ποστάρισε τον Τελευταίο Παλαιολόγο τού Βιζυηνού:


Σου ζήτησα δύο απλά και εύκολα πράγματα: Να υπογράψεις με ένα ψευδώνυμο και να μας εξηγήσεις τι ακριβώς θέλεις να πεις μέσω τού Βιζυηνού. Μ' έγραψες στ' αρχίδια σου.

Προφανώς, τα έχεις μεγάλα. Έλα όμως που εγώ, ως διαχειριστής, τα έχω εξ ορισμού μεγαλύτερα, όπως μπορείς να δεις (με την προϋπόθεση ότι θα κόψεις τη μαλακία γιατί μετά τα 30 όχι μόνο κουφαίνει, αλλά και τυφλώνει).

Ανώνυμος είπε...

φίλε leftG700

Η εκτίμηση και η ευγένεια
σίγουρα ταιριάζει να εσκφραστούν και σε εσένα, πρώτο και τελευταίο!

πρώτα για την μακροχρόνια προσπάεθειά σου - δεν είναι κι εύκολο!
και τελευταία που φιλοξένησες πολλά ανορθόγραφα σχόλιά μου.

Ωστόσο νομίζω ότι τα έχουμε πει αρκετές φορές και ξαναγυρνάμε στα ίδια.

Ίσως να έκανα αρκετά φάουλ στα τόσα πολλά σχόλιά μου. Άλλοι θα τα δουν και άλλοι θα τα σφυρίξουν, όχι εγώ.
Από τη μεριά μου νομίζω, σαν γνγήσιος αριστερός(;) ότι δεν έκανα...(!)

Πικάπα

Υ.Γ. (Υ.Γ.)
Για το τελευταίο φάουλ που σφύριξες, δώσε και τεχνική ποινή, αλλά είναι αδικία.
Δεν είπα εγώ για πουθενάδες και τέτοιες εξυπνάδες (αν αυτό ήταν φάουλ, εκεί έπρεπε να βγάλεις ντεσκαλιφιέ όλη την ομάδα!)

Το στοιχειώδες είπα: Όταν ακούω π.χ για "αντάρτικα" που περιμένουμε να τα κάνει κάποιος άλλος, π.χ. η ΑΠ για να στρώσει τον Σϋριζα, οφείλω νομίζω να πω: ΟΚ σύντροφε, αλλά γιατί δεν πας κι εσύ να το κάνεις;

Όπως και παλιότερα είχα διαβεβαιώσει το Φιλίστορα, ότι η εκτίμησή μου σχετικά με τον Σϋριζα δεν ήταν ούτε βεβιασμένη, ούτε θεωρητική.

Θεωρία και πράξη,
my friend leftG700!

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Πάλι είναι αναγκαία μια διευκρίνιση:

Όταν σού έγραψα περί επίκλησης εμπειριών από τους πιο παλιούς άρα και πιο έμπειρους, δεν υπονοούσα ότι μάς πέταξες στα μούτρα παράσημα και περγαμηνές. Μακριά από μένα! Εννοούσα απλώς πως όταν σε μια συζήτηση ο πιο παλιός φτάνει να μιλάει για εμπειρία, συχνά αυτό μπορεί να οδηγήσει στο τέλος τής συζήτησης από νεότερους. Διότι, μπορεί να σκεφτούν (δεν το λέω για εμένα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να μην κλείνω τις συζητήσεις): Τώρα τι να απαντήσω εδώ; Η εμεπειρία είναι εμπειρία κι εγώ έχω να αντιπαραθέσω μόνο ιδέες.

Αυτό εννοούσα όταν είπα περί εμπειριών και στον αποκλεισμό που μπορεί να οδηγήσει και τίποτε πέραν αυτού.

Αν κατάλαβα καλά, λες μερικά καλά λόγια για την αφεντομουτσουνάρα μου. Σε ευχαριστώ πολύ!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου είναι αρκετά σαφής ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε. Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα θα επαναδιαπραγματευθούμε τις δανειακές συμβάσεις με στόχο να ακυρώσουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα.

Αυτα τα λεει ο Δραγασακης.

Ελεγα να ψηφισω ΚΚΕ (ο Νταβανελος δεν κατεβαινει για πρθυπουργος αρα δεν εχω επιλογη να τον ψηφισω)

Υπαρχει περιπτωση να μην βγει το συριζα επειδη δεν το ψηφισα.

Κοψοχερης θα ειμαι ουτως η αλλως.

ΣΚΕΥΤΟΜΑΙ τωρα
τι θα ειναι προτιμοτερο
κοψοχερης με κυβερνηση συριζα
ή κοψοχερης με κυβερνηση νδ-πασοκο-ποταμο-ελια?

λαικιστης εκτος θεματος
ΟΡΓΟΥΕΛ

Ανώνυμος είπε...

έτσι Πικαπα μπορώ να σου πω και γω γιατί δεν πας να ενώσεις την υπόλοιπη αριστερά ? θα διαπιστώσεις τότε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της αυτοδιόρθωσης, και ότι έχω δίκιο, αν και προς το παρόν κάθομαι και γράφω σχόλια για την αδυναμία αυτοδιόρθωσης (του οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε συγκυρία), και καταλαβαίνεις ότι γράφω το αντίθετο.

Μάλιστα αν καταλάβαινες ότι δεν υποστηρίζω την δυνατότητα αυτοδιόρθωσης δεν θα μου έθετες και την ερώτηση, γιατί δεν πάω στην αριστερή πλατφόρμα να την ωθήσω από τα μέσα στο "αντάρτικο"

και επειδή κακοπροαίρετος δεν είσαι, μάλλον η κουβέντα δεν έχει κοινές λαβές, γιατί μάλλον είμαστε θραύματα ήττας, μιζέριας και ατομικού δρόμου, και καταθέτουμε απλά ατομικές διαψεύσεις.

καλή δύναμη.

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

παιδιά, πρέπει να τελειώσει,
αλλά ας μη τελειώσει με παρεξηγήσεις, ας τελειώσει καλά

Λεφτ, δεκτά ως σωστά απο εμένα, αυτά που λες. Κάπου φάνηκε όμως απαραιτητη μια τέτοια επίκληση, όταν οι πολλές λογικές συνεπαγωγές δείχνουν και φτάνουν τα όριά τους...
Το να μην κάνεις κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες είναι μάλλον αδύνατο. Το θέμα είναι να γράφεις θετικό το σύνολο. Αλλά κι αυτό δεν το μπορείς να το καταφέρνεις πάντα..

Πέρα από την συγκεκριμένη πρόταση για αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου των μικροκομμάτων (και των ατομικών διαψεύσεων), με τη συγκρότηση ενός σχήματος που θα είχε υπολογίσιμη ισχύ, και θα ωφελούσε όλη την αριστερά, (αφού κανείς από μόνος του δεν μπορεί ούτε βελόνα να περάσει), πέρα από αυτό,

το σημαντικότερο για μένα είναι να σταματήσει η σπατάλη στον αριστερό χώρο. Να διαλέξει ο καθένας ένα χώρο, οι αντίπαλοι είναι απέναντι, (και μην πυροβολείτε τον πιανίστα!)

φίλε κ.σ.
Μέσα σε όλα αυτά τα παραπάνω, είναι και η άρνησή μου να δεχτώ την έννοια ατομική διάψευση και μιζέρια μέσα στον αριστερό χωρο.
Αρνούμαι.
Είναι διαφορετικό πράγμα να είσαι σε μια μεταβατική κατάσταση (κάτι τελείωσε και είσαι στο μετέωρο βήμα για κατι άλλο που αρχίζει!)
Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι έχω σοβαρά προσωπικά ή οικογενειακά ή οικονομικα θέματα τώρα, καίγομαι και δεν με παίρνει για πολλά πολλά αυτό τον καιρό.
Είναι άλλο πράγμα να πεις, αισθάνομαι να θέλω να βγω λίγο από αυτά, λίγο να πάρω τον αέρα μου για λίγο.
Ακόμη και να πεις, μεγάλωσα πια, απλά θα κάνω τις βόλτες μου και θα λέω και καμιά κουβέντα!

Όλα αυτά, λογικά, κατανοητά, αποδεκτά.
Αλλά μιζέρια και ατομική διάψευση στα αριστερά! ΟΧΙ
Είμαι σίγουρος ότι και εσύ κ.σ. είσαι σε μια από τις παραπάνω καταστάσεις, και δεν είσαι σε μιζέρια και ατομική διάψευση.

Βέβαια δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς οργανωμένος για να είναι ενεργός πολιτικά. (Για τον εαυτό μου π.χ έχω να πω ότι μάλλον τη σημαντικότερη "προσφορά" μου στην κοινωνική, πολιτική και ταξική πάλη, την έκανα όταν δεν ήμουν οργανωμένος. Τυχαίο βέβαια, και όχι κανόνας!)

Μπροστά λοιπόν σύντροφοι!
(όπου και να είστε)

Πικάπα

Ανώνυμος είπε...

http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/04/blog-post_19.html

καλα οι οπορτουνες,
το κκε πως το περασε ντουκου?

LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο (Σάββατο, Απριλίου 19, 2014 6:54:00 μ.μ.):


Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Και οι μεν και οι δε το έχουν χτυπήσει και δεν το πέρασαν ντούκου.

Πάρε κι ένα ψευδώνυμο, ρε γμτ, αν ξαναπεράσεις από εδώ!


Τα λέμε