Τρίτη 8 Απριλίου 2014

«Ας υποθέσουμε ότι γίνεται εμφύλιος μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Με ποια πλευρά θα συμπαραταχθείτε;»




Δεν θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε κάποια στιγμή αυτή την ερώτηση σε μία από τις πολλές δημοσκοπήσεις; Εγώ πεθαίνω για να τη δω. Φυσικά, θα μείνω με την όρεξη. Nevertheless: Ως άσκηση εργασίας σε μία υπόθεση εργασίας, σκεφτείτε και, αν μπορείτε, κάντε μερικές εκτιμήσεις για την απάντηση που θα έδιναν οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή την περίοδο δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ποτάμι, Ελιά, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους, Δράση, Δημιουργία Ξανά, καθώς και όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. 



49 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν η αριστερά είναι τυλιγμένη έως τα μπούνια στα εισαγωγικά και η δεξιά παραμένει δεξιά...

είναι υποχρεωτικό να διαλέξει κανείς;

Αγωνιστικά
Παντελής

Ανώνυμος είπε...

Για τους Συριζαίους δηλαδή είσαι τόσο σίγουρος και δεν μπήκε ο Συριζα στην λίστα με τα κόμματα των οποίων οι ψηφοφόροι αποτελούν υποκείμενα έρευνας;

Γιατί άλλα μας έχει δείξει η ιστορία για την θέση που παίρνει την κρίσιμη στιγμή η σοσιαλδημοκρατία και τα αντιδραστικά μικροαστικά στρώματα που την αποτελούν(κατά ένα μέρος της).

Λιμπκνεχτ

Ελληνοφρενικος είπε...

Αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή!
Νέα αποκαλυπτικά παραδείγματα από αρχαιρεσίες στη Δράμα και την Ελασσόνα
Χέρι - χέρι μεταξύ τους, αλλά και με τη Χρυσή Αυγή, πιάνονται οι δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ και να διατηρήσουν τους αρνητικούς για τους εργαζόμενους συσχετισμούς στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, που έγιναν την περασμένη Κυριακή, με τις παρατάξεις τουΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να «συστεγάζονται» στο ίδιο ψηφοδέλτιο.
Παρά την προσπάθειά τους, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κατάφεραν να καταγράψουν αύξηση. Συγκεκριμένα, η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» έλαβε ποσοστό 11% (από 6%) και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο (δεν είχε κανέναν). «Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για τις ταξικές δυνάμεις», σημειώνει η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα», προσθέτει όμως πως οι συσχετισμοί «παραμένουν αρνητικοί, αφού ο παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός -ενωμένοι μάλιστα σε κοινό ψηφοδέλτιο- στέκεται ακόμα εμπόδιο στη χειραφέτηση και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».
Ιδιαίτερα σχολιάζει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, «που μόλις λίγες μέρες πριν, οργάνωσαν σύσκεψη για τη δημιουργία συνδικαλιστικής παράταξης, με στόχο την "αναζωογόνηση" του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως έλεγαν», ενώ λίγες μέρες μετά, «έπεσαν οι μάσκες, τα βρήκαν με τους "μνημονιακούς", τις κυβερνητικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ».

Από κοντά με τους χρυσαυγίτες
Αντι-ΠΑΜΕ συμπόρευση, όμως, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, είχαμε και στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας, που έγιναν στις 4 και 5 Απρίλη. Στο «ενωτικό» -όπως παρουσιάστηκε- ψηφοδέλτιο συμμετείχαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που στάθηκε απέναντί τους, κατάφερε να ενισχυθεί, συγκεντρώνοντας 56 ψήφους (από 45) και αυξάνοντας σε 3 (από 2) τους αντιπροσώπους που εξέλεξε στο Εργατικό Κέντρο.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕκαταγγέλλει την απαράδεκτη στάση και τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του ΕΚ Ελασσόναςκαι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). «Τους ενόχλησε που η ΔΑΣ κατέβασε ψηφοδέλτιο, όπως και το ότι ήταν παρόντες στις διαδικασίες οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ των δευτεροβάθμιων οργάνων, γι' αυτό και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν με κάθε τρόπο. Στην προσπάθειά τους αυτή, επιστράτευσαν μέχρι και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, αλλά και την πρόεδρο της ΟΙΥΕ», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία.
Οπως εξηγεί, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου -εκλέγεται από το συγκεκριμένο σωματείο- επικαλέστηκε παρέμβαση των προέδρων της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, και της ΟΙΥΕ, Μ. Στεκουλέα, για να απομακρυνθούν η αντιπρόσωπος της ΔΑΣ από την ΟΙΥΕ, στη δύναμη της οποίας ανήκει το σωματείο και ο εκλεγμένος της ΔΑΣ στη διοίκηση του ΕΚ Ελασσόνας.
Γνωστοί στην περιοχή...
«Αυτές είναι οι "δημοκρατικές" διαδικασίες με τις οποίες πραγματοποιούν τις αρχαιρεσίες στα σωματεία που εκλέγονται οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές», σημειώνει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών. «Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτούς που κατεβαίνουν σε ένα ψηφοδέλτιο που μέχρι και η Χρυσή Αυγή συμμετέχει», αναφέρει.
Καταγγέλλει επίσης ότι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου «δημόσια δηλώνει ότι "η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα και πρέπει να εκπροσωπείται και στο Εργατικό Κέντρο"», ενώ ο γραμματέας του, Θωμάς Τσιαντές, συμμετείχε στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να λερώσει με την παρουσία της την περσινή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Aυτα και πολλα αλλα παραδειγματα δειχνουν τι πραγματικα θελουν αυτοι που υποτιθεται οτι αγωνιζοντε για την ενοτητα της αριστερας και στην περιπτωση εμφυλιου με ποιανου πλευρα θα πολεμουσαν οι σοσιαλοδημοκρατες....

LeftG700 είπε...

Φίλε Παντελή,


Κατ’ αρχήν, μην παραβλέπεις τον διερευνητικό χαρακτήρα τού ερωτήματος. Σε τέτοιου τύπου υποθέσεις ο σκοπός είναι να εξετάσεις τάσεις και προδιαθέσεις. Άρα δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίσεις την πραγματικότητα, αλλά να κινηθείς αφαιρετικά και με ιδεότυπους. Αλλά και πέρα από αυτό: μία Αριστερά που θα πολιτευόταν έτσι ώστε να υποχρεώσει την άρχουσα τάξη σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις δεν θα είχε κάμποσα από αυτά τα εισαγωγικά, έτσι δεν είναι;

Να γίνω όμως πιο παραγωγικός: ποια εισαγωγικά θα έβγαζες εσύ από την Αριστερά (εννοώ ποια στοιχεία θα αφαιρούσες, ώστε να μην είναι χωμένη στα εισαγωγικά μέχρι τα μπούνια);


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Λιμπκνεχτ,


Δεν συμπεριέλαβα τους Συριζαίους γιατί, μην ξεχνάς, μιλάω για μία ερώτηση δημοσκόπησης. Όχι για πραγματικές καταστάσεις. Άρα, θεωρώ δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι απαντήσεις θα έδειχναν προς την πλευρά τής Αριστεράς (αν πεις σε έναν Συριζαίο ότι δεν είναι αριστερός, θα σε γδάρει). Είναι άλλου παπά ευαγγέλιο τι θα συνέβαινε στην πραγματική ζωή.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ελληνοφρενικέ,


Εντάξει, και ο Λιμπκνεχτ αγνόησε το ερώτημα που έβαζε η ανάρτηση για να γίνει η σχετική συζήτηση και εστίασε στους Συριζαίους, αλλά εσύ τού έδωσες και κατάλαβε!

Δηλαδή, ακόμα κι αν βάλουμε το ερώτημα «θα περάσει απόψε η Μπαρτσελόνα;», εσύ θα το γυρίσεις στους «σοσιαλφασίστες τους Συριζαίους»; Ρε αδερφέ, δεν γίνεται έτσι δουλειά. Αυτό είναι η παιδική αντίληψη της πολιτικής.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Πριν από κάμποσο καιρό, για να μη χαλάσω το χατίρι της παρέας πιο πολύ, πήγα μια Κυριακή στο γήπεδο. Από τη στιγμή που μπήκαμε, μέχρι τη στιγμή που βγήκαμε, τα μοναδικά συνθήματα που ακούγαμε ήταν του στυλ: "Γαμιέται ο ΠΑΟ κι η Λεωφόρος!" [Παρεμπιπτόντως, σε κείνο το ματσάκι δεν παίζει καν ο Παναθηναϊκός.]
Τους οπαδούς που φωνάζουν το "Γαμιέται ο ΠΑΟ κι η Λεωφόρος!", πώς να τους ονομάσω; Ούτε κι εγώ δεν ξέρω. Αν φώναζαν "Θρύλε, Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου", θα μπορούσα τουλάχιστον να τους ονομάσω γαύρους. Τώρα πώς να τους ονομάσω; Και τι λογής κουβέντα να τους κάνω;
"Γαμιέται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς!" και τέρμα η κουβέντα. Άντε με τα κνιτο-μποτ.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

@4:49:00 μ.μ.

Γουσταύε(Νόσκε) εσύ;


Λιμπκνεχτ

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημά σου χρειάζεται απάντηση γιατί είναι καίριο.
Και γιατί μερικοί προσποιούνται οτι δεν το καταλαβαίνουν.
Η απάντηση είναι οτι ναι μεν δεν είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά είμαστε σε μια όξυνση της ταξικής πάλης και χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδο.
Στο συντηρητικό ηγείται η ΝΔ και στο προοδευτικό-αριστερό ο συριζα.
Ολοι παίρνουν η θα υποχρεωθούν να πάρουν μέρος.
markos

Ανώνυμος είπε...

@5:30:00 μ.μ

Ναι και εγώ με τον Συριζα θα πάρω μέρος για την "κοινωνική συνοχή",την "υγιή επιχειρηματικότητα" και την σοσιαλιστική ΕΕ...

Ας είμαστε σοβαροί.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα και αντιστοιχούσαν στους συσχετισμούς της ταξικής πάλης τα ποσοστά του Συριζα έναντι αυτών της ΝΔ-Πασοκ κτλπ, τότε τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά και θα είμαστε σε προεπαναστατική περίοδο. Θα είχαμε μεγάλες νίκες, οι εργάτες θα κάναν πάρτι στα εργοστάσια και θα είχαμε αδυναμία στο πέρασμα αντιλαϊκών μέτρων.

Δυστυχώς δεν χρειάζεται να εξηγήσω εγώ για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.
Ειδικότερα τα τελευταία 2 χρόνια,δηλαδή από την επόμενη μέρα των εκλογών του Συριζα του 27% με το ντου Σαμαρά στην Χαλυβουργία θεωρώντας οτι το ΚΚΕ είναι στο καναβάτσο και το Συριζα να λέει "δεν θα βγάλουμε τον κόσμο στους δρόμους".
Τόσο δυνατή είναι η πλευρά των εργαζομένων με τον Συριζα του 27%...

Είναι προφανές ότι ο συσχετισμός δυνάμεων της ταξικής πάλης αντικατοπτρίζεται από τον συσχετισμό ΚΚΕ έναντι των υπόλοιπων αστικών κομμάτων...
Και αν το ΚΚΕ δεν αντιστεκόταν σε πολλαπλάσιο βαθμό από την δύναμη που έχει,τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα...

Αυτή τη στιγμή κυρίαρχη ιδεολογία στο κίνημα είναι η μικρο-αστική που εκφράζεται από το Συριζα και εγκλωβίζει και εργατικά στρώματα και σε αυτό ακριβώς οφείλεται η προσωρινή ήττα...


Λιμπκνεχτ



Ανώνυμος είπε...

Για την τιμη των οπλων

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%93%CF%8C%CE%B4%CE%B1%CF%82

Γοδας

Ανώνυμος είπε...

η μεγάλη πλάκα με τα περί σοσιαλφασισμού είναι ότι τα αναίρεσε η Γ Διεθνής και αντιμετώπισε τον ναζισμό, τον φασισμό και τον Β ΠΠ με εντελώς άλλη στρατηγική.

αλλά ποιος χέστηκε θα μου πεις για ιστορία, θεωρία, κομμουνιστικό κίνημα, στρατηγική- τακτική κλπ

ας πούμε τι σημαίνει "μικροαστική ιδεολογία στο εργατικό κίνημα" σαν λόγος που, λόγω ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, δεν πάει καλά ? τίποτα απολύτως δεν σημαίνει συγκεκριμένα για την εποχή μας (όχι ότι δεν μπορεί να υπάρξει γενικά).

Οι άνεργοι για παράδειγμα δεν οργανώνονται γιατί θέλουν να γίνουν μικροιδιοκτήτες, ή στελέχη ή η τεράστια ζώνη της επισφάλειας ?

Ποιο είναι το μικροαστικό όνειρο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε σχέσεις εκπροσώπησης με την εργατική τάξη ? (το γεγονός ύπαρξης των σχέσεων αυτών δεν αναιρείται από το ότι είναι κυρίως εκλογικές). Ο κατώτερος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις ?

η αντιπαράθεση αμφιθεάτρου(και όχι γενικά το φοιτητικό κίνημα) έχει καταστρέψει γενιές αριστερών να μην ξέρουν τι λένε.

Μικροαστικό σου λέει ο άλλος, και μας τα έλεγε και η ΚΝΕ στο .... Πολυτεχνείο.

Εσύ από που είσαι εργάτης?, ρωτάγαμε.

Είμαι στην ΚΝΕ, απάνταγε.

Άρα το μικροαστικός δεν είναι κοινωνική κατηγορία, δεν είναι τίποτε συγκεκριμένο είναι ότι δεν είναι ΚΚΕ, και δεν είναι και ακριβώς αστικό.

πιο κάτω βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αστικό κόμμα. Άρα λέω εγώ γιατί να μην εγκλωβίζει τον κόσμο με την αστική ιδεολογία αλλά με την μικροαστική.

δεν βαριέσαι βάλε αστική ...

μήπως εξηγήσαμε, ή έχουμε και κάτι να πούμε στο τι είναι "μικροαστική ιδεολογία", για να δούμε αν κολλάει καλύτερα από το "αστική" ?

γιατί η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι μια αριστερά προς τα δεξιά που θέλουν να λένε οι σ του ΚΚΕ.

πλυντήριο για την πολιτική ουράς στην σοσιαλδημοκρατία μέχρι το 85 δεν θα βρείτε στους αριστερισμούς του 2014.

η τακτική "τα βαφτίζουμε όλα σοσιαλδημοκρατία για μην την ξαναπατήσουμε" είναι μια ορισμένη τακτική εντός αριστεράς, δεν είναι όμως πολιτική ανοιχτού πεδίου μέσα στην κοινωνία, σε χώρους εργασίας, σπουδών, γειτονιές...

" κάποιος σύντροφος "


Ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε λεφτ εγω δεν λεω οτι οι του συριζα ειναι σοσιαλοφασιστες απλα λεω οτι οι τακτικισμοι τους ειναι τετοιοι που δεν εχουν προβλημα να συνεργαζοντε ακομα και με φασιστες.Τα παραδειγματα ειναι παρα πολλα ανα την Ελλαδα(ειδικα οι εκλογικες συνεργασιες με πασοκους που ηταν πασοκοι ακομα και μετα μνημονιων ειναι απειρα)Αυτος λοιπον ο σοσιαλοδημοκρατικος σχηματισμος που λεγεται συριζα ΔΕΝ θα επαιρνε ποτε μερος σε εναν εμφυλιο με το μερος της αριστερας.Σιγουρα βεβαια μετα απο αυτο πολλοι εντιμοι ανθρωποι που τον ακολουθουν θα την εκαναν με ελαφρα πηδηματακια και καποιοι φυσικα θα συμμετηχαν και στον αγωνα απο τη σωστη οχθη.Τωρα αν το ερωτημα ειναι απλα για δημοσκοπηση σιγουρα η απαντηση θα ηταν( στην πλειοψηφια του 27%) οτι μακρια απο μας τετοια πραγματα και μια ουδετερη σταση.Αν ρωτουσαν τους παλιους ψηφοφορους του 5% στην πλειοψηφια θα απαντουσε θετικα την αριστερη μερια.Ποταμια γεφυρια ελιες και φετες θα απαντησουν οτι πια ειμαστε πολιτισμενοι και οτι αυτα τα πραγματα ειναι παροχημενα κλπ κλπ.Φιλε markos καμια οξυνση δεν εχουμε δυστηχως φιλε και τα δυο στρατοπεδα που περιγραφεις εχουν δυστηχως παλι τα ιδια αφεντικα.Γιατι οπως πολυ καλα πιστευω οτι ξερεις πραγματικο συστημα και πραγματικη εξουσια ειναι το κεφαλαιο και οι μηχανισμοι του ΕΕ ΝΑΤΟ στην περιπτωση της χωρας μας που δεν ειναι και ανεξαρτητη βρε αδερφε.Κουμαντο στην Ελλαδα δεν κανει ο Σαμαρας οπως δεν θα κανει και ο Τσιπρας,κανει και θα κανει ο Βαρδινογιαννης ο μαρινακης ο λατσης ο μπομπολας κλπ κλπ κλπ.Ρε παιδια η περιπτωση του αλεξη και του συριζα γενικα κανει μπαμ απο χιλιομετρα με αμετρητα στοιχεια και αποδειξεις πως μερικοι φαντασιωνεστε τετοια πραγματα περι συγκρουσης ταξικης;;;Υ.Γ.Η αστικη δικαιοσυνη τους,καταδικασε χθες τους ηρωικους χαλυβουργους τους ανθρωπους που οντως προσπαθησαν να οξυνουν την ταξικη παλη που δεν τα καταφεραν αλλα εδειξαν πως διεξαγετε η ταξικη παλη και εβαλαν ενα ληθαρακι για το μελον.(Μην ακουσω παπαρολογιες παλι περι χρυσαυγουλων που τα δεχτηκε ο σιφωνιος γιατι αυτα εχουν απαντηθει απο τους ιδιους τους απεργους και ηταν υπουλη προπαγανδα των ναζιστων που δυστηχως καποιοι που δεν το ψαξαν παραπερα την εχαψαν.)

Ανώνυμος είπε...

@ "κάποιος σύντροφός"...λέμε τώρα...


Αλήθεια ο άνεργος ή ο εργάτης που ψηφίζει ή και συμμετέχει στα τάγματα εφόδου της ΧΑ,τι συνείδηση και ιδεολογία έχει...εργατική;

Το Είναι διαμορφώνει την συνείδηση,αλλά αν αυτό ίσχυε αυτόματα όλοι οι εργάτες θα ήταν κομμουνιστές.Άρα εκτός της ταυτισμένης με το Είναι συνείδησης,υπάρχει και στρεβλή συνείδηση που ακολουθεί την ιδεολογία άλλης τάξης ή στρώματος.
Όπως είναι γνωστό η μόνη τάξη που έχει συνείδηση της τάξης της είναι η αστική,δευτερευόντως τα μικροαστικά στρώματα(άσχετα αν νομίζουν ότι ταυτίζονται με το "κοινό καλό",όταν πρόκειται να ξεπέσουν σκυλιάζουν) και έπεται πολύ πίσω η εργατική.

Η αστική ιδεολογία αν και στο συνολικό της πρόσημο εδώ και 100+ χρόνια είναι αντιδραστική,με γνώμονα την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων,παρόλαυτα μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες ανάπτυξης των Παραγωγικών Δυνάμεων μέχρι το όριο που της επιτρέπει να μην κινδυνεύει ως τάξη(χωρίς να μπορεί να το αποφύγει αυτό αφού οι παραγωγικές σχέσεις που την φέρνουν σε αυτή την θέση είναι ξεπερασμένες)
Σε αυτή τη διαδικασία σχετικής "εναρμόνισης" ,(όσο είναι δυνατό εντός καπιταλισμού) των Σχέσεων Παραγωγής με τις Δυνάμεις Παραγωγής,οι μικροαστοί είναι οι χαμένοι της υπόθεσης μετά τους μόνιμους χαμένους εργάτες.Η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση των μέσων παραγωγής τους εκτοπίζει από την ομάδα των κατόχων μέσων παραγωγής,τους προλεταριοποιεί.Αυτό σημαίνει διάρρηξη της συμμαχίας τους με τους αστούς και δημιουργεί όξυνση.
Το περιεχόμενο της μικροαστικής ιδεολογίας καθορίζεται από το Είναι των ξεπεσμένων μικροαστών.Έτσι την περίοδο της κρίσης κινητοποιούνται(έχοντας μάλιστα μεγαλύτερη ευκαίρια λόγω θέσης στην παραγωγή),με αιτήματα που αρνούνται την συγκέντρωση των Μέσων Παραγωγής δηλαδή υπέρ της στασιμότητας ή επιστροφής σε ένα προηγούμενο στάδιο του καπιταλισμού(πράγμα ανέφικτο) που παρουσιάζεται ως κάποιος άλλος "ανθρώπινος" καπιταλισμός.
Η εργατική τάξη που ένιωθε την εξαθλίωση σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού,βλέπει στα ξεπεσμένα μικροαστικά στρώματα ένα "σύμμαχο" που δείχνει να αντιστέκεται και να δημιουργεί ένα κίνημα(εκφράστηκε π.χ στους αγανακτισμένους φυσικά έχοντας κάθε λόγο αντιστεκόμενοι στον ξεπεσμό τους).
Η εργατική τάξη η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει στρεβλή συνείδηση του εαυτού της και έλλειψη ξεχωριστού στρατηγικού στόχου για το ξεπέρασμα των Σχέσεων Παραγωγής,ταυτίζεται με τα αιτήματα των μικροαστών για ένα προηγούμενο "ανθρώπινο καπιταλισμό" για κάποιο τέλος στην περαιτέρω εξαθλίωση της και έτσι μπαίνει κάτω από την ιδεολογική ηγεμονία των μικροαστικών στρωμάτων,παλεύοντας ουσιαστικά όχι απλά υπό ξένη σημαία συμφερόντων αλλά για μικροαστικές ανέφικτες ουτοπίες που θα καταστρέψουν και τους δύο(μικροαστούς και εργάτες).
Η μικροαστική ιδεολογία δεν τα βάζει με τον τρόπο παραγωγής(καπιταλισμό),αλλά με την ίδια την κίνηση του και από αυτή την σκοπιά είναι ίσως λίγο περισσότερο αντιδραστική από την ίδια την αστική τάξη.Δεν είναι τυχαίο οτι τα ίδια ιδεολογήματα περί ανθρώπινου καπιταλισμού και συνεργασίας των τάξεων τα βρίσκουμε και στα δύο μικροαστικής προέλευσης ιδεολογικά ρεύματα του φασισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.Οι μεν με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και συνεργασία των τάξεων κάτω από τον βούρδουλα του κράτους στο όνομα του έθνους.Και οι άλλοι με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής με συνεργασία των τάξεων λόγω οικειοθελούς συναίνεσης στο όνομα του "κοινού καλού".
Η μόνη προοδευτική τάξη λόγω της θέσης της στην παραγωγή και στην ταξική πυραμίδα είναι η εργατική,αρκεί να παλεύει κάτω από την δική της ταξική σημαία για την κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και έτσι για την κατάργηση των ταξικών διαιρέσεων.


υγ"...γενιές αριστερών να μην ξέρουν τι λένε."... δίδαξε μας δάσκαλε...ζωντανέ Λένιν του διαδικτύου και επίτιμε σχολιαστή σε κάθε αριστερίστικο μπλογκ.
Αλήθεια δάσκαλε...ανένταχτος λενινιστής και εσύ;"Αλλά ποιος χέστηκε θα μου πεις για ιστορία, θεωρία, κομμουνιστικό κίνημα, στρατηγική- τακτική κλπ"(να και κάτι που συμφωνούμε)

Λιμπκνεχτ

Ανώνυμος είπε...

Παντως οσον αφορα την Εργατικη Ταξη, βλεποντας το ευρωψηφοδελτιο του ΚΚΕ που παρουσιαστηκε σημερα,πρεπει να ειναι οτι πιο αντιπροσωπευτικο.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

μας λες ότι ο φασισμός, ο ναζισμός και τα τάγματα εφόδου είναι εργατικά ρεύματα ? γιατί έτσι ακριβώς ξεκινάς, απαντώντας μου στο " γιατί οι εργάτες ψηφίζουν συριζα ?" και μου λες " και ΧΑ ψηφίζουν, και συμμετέχουν και στα τάγματα εφόδου".

στην πραγματικότητα βέβαια η εργατική τάξη πάντα ήταν σε ποσοστά υποεκπροσώπησης στους φασιστικούς μηχανισμούς, και οι απόψεις περί " της κοινωνίας που θέλησε τον φασισμό και τον ναζισμό" ήταν πλυντήριο τους

πιο κάτω ξανακάνεις τον φασισμό μικροαστικό, ενώ πάγια θέση του ορθόδοξου κομμουνιστικού κινήματος είναι ότι είναι απλά αστικός και δεν συνιστά καμία αλλαγή .

αυτός είναι και ο λόγος της αποχής του ΚΚΕ από την αντιφασιστική πάλη, σήμερα, στο φόντο της γραμμής της ΚΔ εως το 35.

τώρα ότι εργατικό ρεύμα είναι αυτό που έχει σαν γραμμή την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής είναι μια άποψη για τα πανηγύρια, πολύ απλά γιατί η εργατική τάξη είναι του καπιταλισμού. Η αυθόρμητη άρνηση του είναι για την βελτίωση της θέσης της και η διπλή άρνηση της αυθόρμητης άρνησης του γενικεύει την αντίσταση σε πολιτική πάλη για την εξουσία και την εξειδικεύει σε πάλη για τις κομμουνιστικές σχέσεις.

η διπλή άρνηση της αυθόρμητης αντίστασης δεν σημαίνει παράκαμψη της, δεν σημαίνει καταγγελία της σαν μικροαστική, δεν σημαίνει μια φαντασιακή και παντελώς ανέφικτη αποκαπιταλιστικοποίηση της εργατικής τάξης.

λυπάμαι αλλά είσαι επικίνδυνος ...

επικίνδυνος γιατί λες ότι μικροαστική ιδεολογία είναι η βελτίωση της θέσης του εργάτη, ενώ μικροαστική ιδεολογία είναι ο διμέτωπος προς την εργατική τάξη και το κεφάλαιο (που με δεδομένες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας είναι μονομέτωπος κατά της εργατικής τάξης)

και επειδή σου είναι τόσο εύκολο να βαφτίσεις αστικό,μικροαστικό, εργατικό οτιδήποτε δεν ταιριάζει, ή ταιριάζει με κάποιον κομματικό υποκειμενισμό.

έτσι λες ότι "αν ειναι ο συριζα εργατικός, είναι και η ΧΑ".

δεν είσαι απλά επικίνδυνος είσαι διαβρωμένος ιδεολογικά και επιρρεπής στα προτσές του εκφασισμού .

πρόσεχε...

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

@κάποιος σύντροφος..λέμε τώρα.

Ούτε είπα ότι ο Συριζα είναι εργατικός(γελάμε) ούτε φυσικά και η Χ.Α(ξεκαρδιζόμαστε)

Ερμηνεύεις στρεβλά και μετά απαντάς στην ερμηνεία που έκανες...
Εξαιρετικό... δε λέω.Κουράζει και κάνει τον συνομιλητή να μη θέλει να απαντήσει σοβαρά αφού δεν ξέρει από που να αρχίσει βρισκόμενος αυτόματα σε θέση απολογούμενου και μετά από πολύ κόπο το περισσότερο που θα καταφέρει είναι να πει αυτά που είπε στο πρώτο σχόλιο αφού το αναλύσει λέξη προς λέξη.

Δεν έχω διάθεση να με "διορθώνω" κάθε φορά που θα διαστρεβλώνεις αυτό που λέω.Συγνώμη απλά βαριέμαι, είναι σαν να κυνηγάω την ουρά μου...

Και αυτή η συνεχής ροή αποσπασματικών προτάσεων,ατάκας και κατηγοριών ανευ επιχειρημάτων είναι κουραστική και δεν έχω διάθεση να αποδομώ την αυθεντία την οποία επικαλούνται,την προσωπική σου άποψη.

Για όποιον ενδιαφέρεται το προηγούμενο σχόλιο το θεωρώ αρκετά περιεκτικό όσων είχα να πω.

θα αρκεστώ να παραθέσω μόνο τα παρακάτω λόγια τα οποία δεν είναι δικά μου:
(...) Οι "οικονομιστές" νόμιζαν πως κάθε σύγκρουση ανάμεσα στις τάξεις είναι κιόλας πολιτική πάλη.Γι'αυτό οι"οικονομιστές" θεωρούσαν "ταξική πάλη" την πάλη για πενταροδεκάρες και δεν ήθελαν να δουν την ανώτερη την πιο ανεπτυγμένη,την πανεθνική ταξική πάλη σαν πολιτική(...)
Δεν αρκεί ότι η ταξική πάλη γίνεται πραγματική,συνεπής,ανεπτυγμένη,μόνο τότε,όταν αγκαλιάζει τον τομέα της πολιτικής .Και στην πολιτική μπορεί κανείς να περιοριστεί σε μικροπράγματα,μπορεί να προχωρήσει και βαθύτερα μέχρι το βασικό.Ο μαρξισμός αναγνωρίζει την ταξική πάλη ολοκληρωτικά ανεπτυγμένη "πανεθνική" μόνο τότε,όταν αυτή δεν αγκαλιάζει μόνο την πολιτική μα και από την πολιτική παίρνει το πιο βασικό:την οργάνωση της κρατικής εξουσίας»
Β.Ι.Λενιν

υ.γΤώρα που το θυμήθηκα.Ανένταχτος λενινιστής είπαμε;;Τι λέει η θεωρία για αυτό;


Λιμπκνεχτ

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς αυτό που λέει ο Λένιν στο απόσπασμα που παράθεσες, δεν έχω να προσθέσω κάτι.

και αν είμαι εγώ ανένταχτος ρε αδερφέ, 1. που το ξέρεις 2. τι πειράζει ?

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

Μιλαμε για την ελλαδα του σημερα ετσι?
Πραγματικες λυσεις σε πραγματικα προβληματα.
Αν γινοταν εμφυλιος σημερα θα αφορουσε κατι ή θα δινοταν αφορμη απο καποιο πραγματικο προβλημα για το οποιο δεν θα εμφανιζοταν καμμια αλλη λυση εκτος απο τον εμφυλιο.
Δυστυχως για την αριστερα, η 'αριστερα' του διαδικτυου βλεπει φαντασματα για να αποφυγει την πραγματικοτητα και καθε συζητηση για αυτη. Το "κ"κε χριζει μελετης σαν μερος της αστικης επιρροης μεσα στο εργατικο κινημα. Οι θεσεις του ειναι κατ επιφαση ανατρεπτικες. Το μονο που καταφερε σε 80 χρονια σταλινοποιησης ειναι να γινει ενα φαντασμα του κομμουνισμου (οχι με την εννοια του μανιφεστου αλλα οτι προκαλει τρομο μονο στους νευρωσικους της πολιτικης). Ξεπερασε μεν το τραυμα της ηττας του Δεκεμβρη, αλλα οχι και την επαναστατικη γυμναστικη. Η οποια ειναι το μονο τους οπλο στον πολιτικο στιβο του οποιου ψευδως επικαλειται την αποτελεσματικοτητα εναντια στην εκμεταλλευση των εργαζομενων απο τις αστικες δομες. Εχει λοιπον αυτοευνουχιστει περιμενοντας να αλλαξουν (ποτε? σε 10, 100, 1000 ή 10.000 χρονια) οι αντικειμενικες και υποκειμενικες συνθηκες. Δηλαδη, (και υποθετοντας οτι δεν υπαρχει καποια αλλου ειδους επιρροη) προσπαθωντας να αποφυγει το ρεφορμισμο, την πολιτικη συνεργασιων, γινεται το ιδιο ο ορισμος του ρεφορμισμου.

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

Αριστερά φιλαράκια (για να υιοθετήσω κι εγώ τη χαριτωμένη προσφώνηση της Ένης),

Με συγχωρείτε, αλλά πηγαίνετε γυρεύοντας. Πάτε και φτιάχνετε μια ανάρτηση, που παίρνει ένα ακραίο -υποθετικό, βεβαίως- σενάριο. Και τι θέλει να μας πει αυτό το υποθετικό σενάριο; Ότι, άμα φτάσει η ώρα της κρίσιμης πόλωσης και της μεγάλης μάχης, όλοι όσοι συχνάζουμε σε τούτο εδώ το τσαρδί, θα βρεθούμε -λέει- από την ίδια μεριά του οδοφράγματος.

Ε, αριστερά φιλαράκια! Περιμένατε ότι με τέτοιο θέμα ανάρτησης θα γινόταν εδώ μέσα κάτι άλλο από εμφύλιος; Τα θέλει κι εσάς ο κώλος σας δηλαδή.

Θέλετε αλήθεια να σας πω τι θα γίνει σε περίπτωση εμφυλίου, αριστερά φιλαράκια; Να σας πω εγώ λοιπόν! Θα τον χάσουμε. Με τα μυαλά, που κουβαλάμε, θα τον χάσουμε. Και τότε, αφού τον χάσουμε, θα βρεθούμε όοοολοι μαζί από την ίδια μεριά του συρματοπλέγματος. Αλλά και στο Μακρονήσι, που θα μας έχουν όοολους μαζί μαντρωμένους, θαρρείτε πως θα μονιάσουμε; Μην έχετε τέτοιες αυταπάτες. Κι εκεί ακόμα, ούτε καλημέρα δε θα λέμε ο ένας στον άλλον. Τα ζήσαμε, θα τα ξαναζήσουμε.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Ανώνυμος είπε...

Το παραπάνω χιουμοριστικό σχολιο ουτε καν ενδείξεις δεν εχει,αλλα δεν πειράζει, αλλοι εχουν πει ποιο πετυχημένα για τον Δεκέμβρη το πραξικόπημα του κκε και τον ρεφορμισμο του..Αυτοι που τοτε μοίραζαν ανακοινώσεις

Την λυση στα σημερινά προβλήματα ξέχασες να μας πεις ..Ειναι ενα θεμα που σου επιτρέπει να γινεις οσο συγκεκριμένος θέλεις

καουτσκι

Ανώνυμος είπε...

βαλτε κατω την πλατφορμα αιτηματων της απεργιας 9 απριλη (γσεε-αδεδυ) και καντε κυβερνηση πλειοψηφιας εκλογη υπουργων με δημοψηφησμα και αμεση δημοκρατια-αιρετοτητα ανακλητοτητα. μισθος υπουργων, γ.γ.κτλ κομμουνας

αllende

Ανώνυμος είπε...

Τα σέβη μου
στον Φιλίστωρ,

αλλά τα ζήσαμε και
ΔΕΝ θέλουμε να τα ξαναζήσουμε
κανείς δεν θέλει να τα ξαναζήσει

αγαπητέ οικοδεσπότη
δεν σε βλέπω να συνεισφέρεις και πολλά με τα θέματα τυρού και αχλαδιού και νάχαμε να λέγαμε

χρειάζονται συγκεκριμένα θέματα που να απαντούν σε συγκεκριμένες υπαρκές ανάγκες

για να πω και κάτι ακόμη πιο βαρύ

Λίγη επαφή με το λαϊκό αίσθημα χρειάζεται, να τόση λίγη, για να ξέρει κανείς καλά ότι σχεδόν κανείς (αν εξαιρέσεις τους πορωμένους δεξιούς-ακροδεξιούς) κανείς λοιπόν δεν θέλει να ξαναζήσει ούτε μια ευθεία σύγκρουση με τους δυτικούς,
ούτε εμφύλιους, ούτε πολέμους.
Σωστά το σκέφτεται ο κόσμος, ή λάθος αν νομίζετε, έτσι το σκέφτεται και έτσι είναι και αυτός κάτι ξέρει. Αν αλλάξει να το σκεφτεί αλλιώς, τότε σημαίνει πως θα έχουν περάσει πολλά πολλά χρόνια φτώχειας μιζέριας και απόγνωσης.
Αλλά τότε όμως δεν θα είναι για να το χαίρεται κανείς, ούτε θα ωριμάσουν έτσι οι συνθήκες.
Κατά τα άλλα, λόγια είναι, κι αέρας τα παίρνει.
Πικάπα

Ανώνυμος είπε...

θεατρο και καρναβαλι
βγκηκαν τα σκ..στον αφρο
εδω περασε ολοκληρος μπαλτακος με τα ορεα του και το 'κ"κε (ποιος αλλος) το περασε στο ντουκου. Διοτι
'χτυπαμε ενιαια" οπως μας εξηγησε ο σ/φος υπευθυνος ιδεολογικου κος Παπαδοπουλος νδ-πασοκ και συριζα
τι πλαστηρας τι παπαγος δηλαδη.
παντα ετσι τακτικιστικα αντιλαμβανονται την πολιτικη του εργατικου κομματος "νεου τυπου " αμα λαχει ναουμ.
ψηλαφουσανε τα ..ανοιγματα της χουντας για να ρθει η ηγεσια απο το "κοκκινο" θερμοκηπιο της μοσχας και να νομιμοποιηθει το κομμα. οσο για το πολυτεχνειο... τα ξερει και η κουτση μαρια (πανσπουδαστικη κτλ κτλ) και αμα τους πεις για τριτοπεριοδισμο και "σοσιαλφασισμο" σου λενε ... βασικα εδω δεν απαντουνε διοτι πρεπει πρωτα να ρωτησουνε στην κοβα ή κανα προφεσερ για τις αγνωστες λεξεις.
Τον τακτικισμο βεβαια τον μαθανε καλα απο τον ατσαλενιο "μεγαλορωσο εθνικιστη" κατα το Λενιν.
αφτα κι αλα πολα.
http://dialogoi.enet.gr/post/%CE%B7-%E2%80%98%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7%E2%80%99-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-2%CE%BF

στο επομενο επεισοδιο
τι γινεται οταν το κομμα του λαου ρεφορμιζει δεξια.

γιατι δεν σεβεται το χωρο ο μιτσελ.

μαντουμαν ζωνη ή διπλη ζωνη με τριγωνα?


οργουελ

Ανώνυμος είπε...

κριμα, για ολους οσοι αγωνιστηκαν και προδοθηκαν εκουσια ή ακουσια απο λαθος πολιτικη, που ομως παταει και ριζωνει σε ανθρωπινες αδυναμιες θελω να ελπιζω οχι αξεπεραστες

οργ.

Ανώνυμος είπε...

...4/12/65
"ΙV.Eιναι ηδη σε διαδικασια υλοποιησης,αλλα χωρις καμια ταξη και λειπουν θεμελιωδη εργα του Μαρξ.Εδω θα ηταν απαραιτητο να εκδοθουν τα απαντα των Μαρξ και Ενγκελς,Λενιν,Σταλιν και αλλων μεγαλων μαρξιστων."

*Αποσπασμα απο γραμμα του Τσε στον Αρμαντο Χαρτ(Υπουργο πολιτισμου Κουβας)σχετικα με τον εμπλουτισμο των εκδοσεων του κκ Κουβας.

("Ο Τσε απο τον Γκεβαρα",εκδοσεις ΤΟΠΟΣ,2008)
*Εκδοθηκε με τη συνεργασια του Κεντρου Μελετων Τσε Γκεβαρα της Αβανας.

...Συμφωνα με το παραπανω αποσπασμα ο επαναστατης κομμουνιστης Τσε το διαχρονικο συμβολο της παγκοσμιας αριστερας αλλα και κομματιου της αστικης ταξης που τον μετετρεψε για δικους της λογους σε αβλαβες "εικονισμα",θεωρουσε τον Σταλιν μεγαλο μαρξιστη...

Δε θα μπω σε λεπτομερειες για το αν και κατα ποσο ευσταθει αυτη η παραδοχη του Τσε-που κατα τη γνωμη μου τουλαχιστον στον οικονομικο τομεα εχει βαση-θα αρκεστω στη διαπιστωση οτι αποτελει γερο καρφι στο ματι...ορισμενων.

Гриша



Ανώνυμος είπε...

κατεβα τσε να δες το μαιλη

ορισμενως

Ανώνυμος είπε...

...δεν ειναι τιποτα θα ξεκινησεις με μια ελαφρα θεραπεια,ενα μισαδακι λεξοτανιλ πριν κοιμηθεις αρκει και θα το ξεπερασεις συντομα.Πιθανοτητα υποτροπης δεν αποκλειεται παρολαυτα για οσο καιρο σε παρακολουθω τη σχιζοειδη αντισταλινικη ψυχωση θα την αποφυγεις.Περαστικα...

Гриша

Ανώνυμος είπε...

το ότι ο Τσε πέθανε χιλιοπροδομένος και χαρακτηρισμένος από τα ΚΚ Κούβας και Βολιβίας σαν προβοκάτορας να το βάλουμε στην κουβέντα ?

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

οταν δεν εχεις τι να πεις
κατα παγια τακτικη εναντιον μου ΓΑΜΑΣ την συνεδριαση.
τα λεξοτανιλ τα εφηβραν σταλινικοι χημικοι για να μην τρεμουν τα χερια του μπερια οταν κραταγε το πιστολι και εκτελουσε τους ηρωες μπολσεβικους που πεσανε στα χερια του. Μπραβο σας που καταφερατε να εξολοθρευσατε ολο το μπολσεβικικο κινημα που αφησανε οι λευκοι.
ΑΛΛΟ δεν εχω να πω.

αυτος που ξερεις

Ανώνυμος είπε...

EΣΥ δεν ειπες απολυτως τιποτα στο αποσπασμα που παραθετω πιο πανω.

Take it easy my poor boy...there is more to come.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

κριμα, για ολους οσοι αγωνιστηκαν και προδοθηκαν εκουσια ή ακουσια απο λαθος πολιτικη, που ομως παταει και ριζωνει σε ανθρωπινες αδυναμιες θελω να ελπιζω οχι αξεπεραστες

οργ.

y.γ.ΚΡΙΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Επειδη ειχα την ατυχια να ανακαλυψω αφτο το λημερι και παρακολουθησα ακοντας τις βλακειες που επιμελως ποσταρεις δεν μπορω να αναγνωρισω καποιο ενδιαφερον για την τακτικη του λαικου κινηματος και το δια ταυτα. Τα ενδιαφεροντα σου και οι εξυπναδες που ανταλλασεις παιζουν να ειναι αποφοιτου σχολης δημοσιογραφιας που κανει πρακτικη για το βιογραφικο του στο βημα η την καθημερινη.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΥ ΧΩ γραψει
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη»

«Ο σύντροφος Ζαχαριάδης μας ανακοίνωσε ότι η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ, αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Βελουχιώτης και ύστερα από την συμφωνία της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του..

Η δράση αυτή , που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να κτυπά το ΚΚΕ, να παραβιάζει την συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματα της , δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη..
Όπως είναι γνωστό , ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του ΚΚΕ» (Ριζοσπάστης, 12 Ιουνίου 1945).

ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΟΡΓ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΥ ΧΩ ΓΡΑΨΕΙ
Μετά την αυτοκτονία του Νικόλαου Βαβούδη και τη σύλληψη των Μπελογιάννη-Πλουμπίδη, ο Νίκος Ζαχαριάδης δηλώνει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα»:

«…δεν σκοτώθηκε, αλλά φυγαδεύτηκε στην Αμερική και τρώει τα δολάρια της προδοσίας με γυναίκες»

ΟΡΓ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΥ ΧΩ ΓΡΑΨΕΙ

Ακόμα και όταν ο πόλεμος είχε πια αρχίσει, η νευρικότητα και η υστερία που έδειξε ο Στάλιν, που ανακατεύονταν στις πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσε σοβαρές απώλειες στον στρατό μας. Σε όλη τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, δεν επισκέφτηκε ποτε κανένα τμήμα του Μετώπου ούτε καμιά απελευθερωμένη πόλη εκτός από μια μικρή βόλτα στα υψώματα του Μοζάϊκ όταν η κατάσταση σταθεροποιήθηκε στο μέτωπο – πράγμα στο οποίο αφιερώθηκαν πολλά λογοτεχνικά έργα και ζωγραφικοί πίνακες. Ταυτόχρονα ο Στάλιν ανακατευόταν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και έδινε διαταγές που δεν έπαιρναν υπόψη την πραγματική κατάσταση στο Μέτωπο, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες

Δεν είναι ψέμα το ότι το 99% των παρόντων είχαν ακούσει και ήξεραν πολύ λίγα πράγματα για τον Στάλιν πριν το 1924, όταν ο Λένιν ήταν γνωστός σε όλους… Ελάχιστος ήταν ο ρόλος του στην Επανάσταση και τον εμφύλιο… Είχε ελάχιστη γνώση για την πραγματική κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στις επαρχίες. Δεν είχε ιδέα για τη δύσκολη κατάσταση στη γεωργία. Ποτέ δεν συνάντησε κανέναν εργάτη της πόλης και του κολχόζ. Αντίθετα με τον Λένιν που δεχόταν αντιπροσωπείες αγροτών και μιλούσε σε εργοστασιακές συγκεντρώσεις, επισκεπτόταν χωριά και μιλούσε σε εργοστασιακές συγκεντρώσεις, επισκεπτόταν χωριά και μιλούσε με τους χωρικούς, ο Στάλιν απομονώθηκε από τον λαό και δεν πήγε Ποτε πουθενά. Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε κάποιο χωριό ήταν τον Γενάρη του 1928 στην Σιβηρία.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΟΥΡΣΩΦ (συνεργατης συντροφος του ΤΣΕ)

ΟΡΓ.

Ανώνυμος είπε...

"...ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΟΥΡΣΩΦ (συνεργατης συντροφος του ΤΣΕ)"!!!

Ετσι εξηγουνται ολα...

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Πάντα φοβάμαι ότι οποιοδήποτε θέμα μπορεί να καταλήξει σε αριστερό εμφύλιο, πράγμα που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές. Άρα και σ’ αυτό. Είχα την ελπίδα όμως ότι πριν καταλήξει το πράγμα εκεί θα γινόταν μια κάποια κουβέντα γι’ αυτό που λέγεται κεντρώος χώρος, τη στάση του σε περιόδους όξυνσης και το πρόβλημα της προσέγγισής του από την Αριστερά. Γιατί όλα αυτά βέβαια ήταν τα υποκείμενα ζητήματα στο ερώτημα της ανάρτησης. (Ειρήσθω εν παρόδω: αυτό το ερώτημα κυκλοφορεί στην παρέα μου εν είδει κουτσομπολίστικου αστείου. Λέμε δηλαδή για κάποιον γνωστό, που το παίζει γενικά δημοκράτης πέρα από διαχωρισμούς Δεξιάς Αριστεράς, «αυτός, άμα γινόταν εμφύλιος, με ποιους θα πήγαινε;».)

Δεν είναι αβάσιμη η πρόβλεψή σου τι θα συνέβαινε σε ένα σενάριο νέου εμφυλίου. Να πω όμως ότι καμία πρόθεση δεν είχα να φέρω την κουβέντα σ’ αυτό το ζήτημα. Και η επιστημονική φαντασία έχει τα όριά της! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Εξηγώ κάπως την ανάρτηση και το στόχο της στο αμέσως προηγούμενo σχόλιό μου προς τον Φιλίστορα. Σε παραπέμπω εκεί. Εσύ θα κρίνεις αν όντως πρόκειται για θέμα «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» και «νάχαμε να λέγαμε».

Κατά τα άλλα, συμφωνώ. Δεν είμαι «εμφυλιολάγνος» (κανείς από την παρέα δεν είναι, όπως και κάθε στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος άλλωστε).


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε μου/φίλη μου (Παρασκευή, Απριλίου 11, 2014 7:12:00 μ.μ.),


ΟΚ. Άσε με εμένα να «ποσταρω επιμελως τις βλακειες μου» και πιάσε γράψε μας εσύ κάτι που να έχει «καποιο ενδιαφερον για την τακτικη του λαικου κινηματος και το δια ταυτα», στείλτο μου στο email μαζί με ένα ψευδώνυμο κι εγώ θα το ανεβάσω εδώ πρωτοσέλιδα με την ίδια και ακόμα επιμέλεια. Πώς το βλέπεις;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

oups, sorry my friend leftg700
δεν είχα δει το αντισχόλιό σου:

Σάββατο, Απριλίου 12, 2014 11:29:00 π.μ.

καλό να κάνεις κριτική, έτσι το ευχαριστιέσαι, αλλά καλό να λες και ένα sorry (για μένα το λέω - πικάπα)

LeftG700 είπε...

oups, sorry my friend leftg700
δεν είχα δει το αντισχόλιό σου:

Σάββατο, Απριλίου 12, 2014 11:29:00 π.μ.

καλό να κάνεις κριτική, έτσι το ευχαριστιέσαι, αλλά καλό να λες και ένα sorry (για μένα το λέω - πικάπα)



Φίλε Πικάπα, δεν κατάλαβα Χριστό. Τι εννοείς; Και πού εμπλέκεσαι εσύ στο διάλογο με τον ανώνυμο/η; Για πες.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Πικάπα,


Εξηγώ κάπως την ανάρτηση και το στόχο της στο αμέσως προηγούμενo σχόλιό μου προς τον Φιλίστορα. Σε παραπέμπω εκεί. Εσύ θα κρίνεις αν όντως πρόκειται για θέμα «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» και «νάχαμε να λέγαμε».

Κατά τα άλλα, συμφωνώ. Δεν είμαι «εμφυλιολάγνος» (κανείς από την παρέα δεν είναι, όπως και κάθε στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος άλλωστε

αυτό εννοώ
ΥΓ για να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ρομποτ έχει γίνει πολύ δύσκολο. έχεις αλλάξει διαβάθμιση;

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Α, τώρα συνειδητοποίησα πού την πάτησα. Στον ίδιο χρόνο που ποστάρισα το σχόλιό μου για σένα, ποστάρισα και το σχόλιο στον ανώνυμο. Έτσι, νόμισα πως αναφερόσουν στο δεύτερο σχόλιο. Γι' αυτό μπερδεύτηκα.

Όχι δεν έχω πειράξει κάτι στα διαδικαστικά (ούτε και νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό, ρυθμίζονται από τον Blogger). Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν βάλει αριθμούς. Τους έβγαλαν; Μήπως αν πατήσεις ανανέωση βγαίνουν αριθμοί; Για δοκίμασέ το. Θα πάω κι εγώ να δω τι συμβαίνει.


Τα λέμε

Ενη είπε...

" για την απάντηση που θα έδιναν οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή την περίοδο δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ποτάμι, Ελιά, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους, Δράση, Δημιουργία Ξανά,"

Αριστερά Φιλαράκια,

Χαιρομαι που στον καταλογο δεν εχετε συμπεριλαβει το ΠΑΣΟΚ.

Σημαινει οτι δεν αμφιβαλετε για τη..... συμπαραταξη. :-)

skipper είπε...

Λεφτ

Παρακολουθώντας το μπλογκ σου τακτικά...και διαβάζοντας και τα σχόλια που ακολουθούν κάθε ανάρτησή σου ,θα έλεγα , με γνώμονα του ποιος την έχει πιο μεγάλη...την αριστεροσύνη -απ΄αυτά που έχουν δει τα μάτια μου κατά καιρούς στα σχόλια - ότι το ερώτημά σου θέλει έναν επαναπροσδιορισμό.

Γεννιώνται δηλαδή κάποιες απορίες που δεν καλύπτονται από το κύριο ερώτημα.Θέλω να πω δηλαδή , θα την "παλέψουν" όλοι οι Αριστεροί μαζί , χωρίς παρατράγουδα ...για να αντιταχθούν στους Δεξιούς? :-)

Όσο αναφορά τους υπολοίπους (Ελιά ,Ποτάμι κλπ) είναι σίγουρο ότι θα πήγαιναν με την Δεξιά ...δεν θα χει μείνει και καμία Αριστερά.

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Μα πώς δεν έβαλα το ΠΑΣΟΚ;;; Συνιστώσα τής Ελιάς δεν είναι το ΠΑΣΟΚ;;; Το όλον δεν εμπεριέχει το μέρος;;; Elementary, my dear Eny!!! ;-) :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Skipper,


Α, όχι. Να λέπει το βύσσινο των επαναπροσδιορισμών με την έννοια που τους εννοείς. Αυτό το ενδοαριστερό ζήτημα το άφησα απ’ έξω. Σκέψου και να το έβαζα! Θα γινόταν θερινό το μαγαζί! ;-) :-)

Μη μου πεις ότι σε αυτούς που μετράνε την …αριστεροσύνη τους βάζεις και την αφεντομουτσουνάρα μου! Και αν ναι, μη μου πεις ότι με βρίσκεις …κοντό! :-)

Μια μικρή ένσταση: Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο ερώτημα, η απάντηση που θα χτύπαγε ποσοστά Β. Κορέας θα ήταν «Με κανέναν». Βέβαια, για τους περισσότερους, αυτό θα ήταν μία πιο ‘‘κομψή’’ διατύπωση της απάντησης που λες εσύ.


Τα λέμε

skipper είπε...

Όχι φίλε μου ...δεν σε κατατασσω σ΄αυτούς που κρατούν αγκαλιά το ...αριστερόμετρο.
Ίσα -ίσα , θα έλεγα ότι η κριτική προς όλη την Αριστερά είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει...κι αυτό το γουστάρω εφόσον -και δια της αυτοκριτικής βεβαίως -έχει ως σκοπό την ενότητα αυτής...αν και φαντάζει δύσκολο.

Πως αλλιώς άλλωστε θα σε ενέτασα στους "μετρονόμους" ,εφόσον από ότι έχει πάρει το μάτι μου κατά καιρούς... κι όχι μόνο στο δικό σου μπλογκ :-) , έχεις χαρακτηριστεί ρεφορμιστής , οπορτούνα , Σταλινικός ... :-)