Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

«Πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών!»; Μέσα! Με τι; (Πετώντας τα απόνερα του προηγούμενου post, αλλά ξεχωρίζοντας από αυτά το μωρό…)


1. Τα απόνερα
Στην προηγούμενη ανάρτηση βγάλαμε έναν καημό: τον καημό για τον εμφύλιο σπαραγμό τής Αριστεράς, που αναζωπυρώθηκε αυτή τη φορά εξ αιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των χαλυβουργών (78 μέρες και σήμερα!). Εκεί, αναφερόμενοι σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» τής προηγούμενης Κυριακής, τραβήξαμε μια υποσημείωση όπου γράφαμε (η έμφαση στο κείμενο εκ των υστέρων):
Καθόλου παραδόξως, το άρθρο παραναγνώστηκε σε μεγάλο βαθμό αφού περίπου το πρώτο μισό του αφορούσε σε κριτική προς τον …ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, κατακεραυνώθηκε για τους …λάθος λόγους. Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος κρεμάστηκε στο τσιγκέλι επειδή υποστήριξε ότι «συνδικαλισμός χωρίς ευελιξία και τακτικές υποχωρήσεις δεν υπάρχει» (αυτό το ξέρουμε μέχρι κι εμείς!) και δεν άκουσε ούτε μια Χριστοπαναγία για το αντισυντροφικό φάουλ να θυμίσει τις απολύσεις στον 902  και την αθλιότητα να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ «χρησιμοποιεί τους δυστυχείς προλετάριους της χαλυβουργίας ως πειραματόζωα»!!!
Αυτή η παράγραφος αφήνει όλα τα περιθώρια να βγει ένα καθ’ όλα νόμιμο συμπέρασμα: πως είμαστε της άποψης ότι η απεργία πρέπει να τελειώνει ή —ακόμα χειρότερα για μας!— ότι συμμεριζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο ο αρθρογράφος Δημήτρης Χρήστου (δεν μας λέει κάτι ιδιαίτερο αυτό το όνομα, ελπίζουμε να μας συγχωρήσει…) προσεγγίζει το ‘‘ελληνικό πρόβλημα’’ στην παρούσα φάση του. Νόμιμο συμπέρασμα, πλην όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να εξηγηθούμε (=να δώσουμε λόγο, αιτία, εξήγηση) για την παρεξηγήσιμη υποσημείωση (εκτός από την επισήμανση ότι, καλώς ή κακώς, το focus τής ανάρτησης ήταν αλλού, όπως προαναφέραμε και όπως είναι αυτονόητο για όποιους αναγνώστες διάβασαν ακόμα και με την ελάχιστη προσοχή το προηγούμενο σημείωμά μας).
Τι είχαμε στο μυαλό μας όταν γράφαμε αυτά που τονίζουμε με bold γράμματα; Είχαμε τα εξής αλληλοσυμπληρούμενα:
α) Ότι δεν αναδείχθηκαν οι λόγοι για τους οποίους αυτή η γενική και σωστή αρχή κάθε συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης έχει παύσει να ισχύει εδώ και καιρό. Και δεν εννοούμε μόνο την «Ελληνική Χαλυβουργία».
β) Ότι δεν αναδείχθηκαν οι λόγοι για τους οποίους και μόνο η χρήση τού όρου ‘συνδικαλισμός’ υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει πως αυτός που τον χρησιμοποιεί δεν αντιλαμβάνεται (ή δεν θέλει να αντιληφθεί) την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθωτοί εργαζόμενοι (με όποια μορφή κι αν παίρνει αυτός ο μισθός) και το σύνολο των υποτελών τάξεων. Για μας ο όρος ‘συνδικαλισμός’ έρχεται από ένα πρόσφατο παρελθόν στο οποίο ο καπιταλισμός είχε όλα τα περιθώρια (ή λιγότερα, κατά περίπτωση) να αναδιανέμει ένα μέρος από τον παραγόμενο πλούτο σε επί μέρους μερίδες τής εργατικής τάξης. Είναι μια λέξη που ανήκει στην εποχή τής (όποιας) ‘‘κανονικοποιημένης’’ ταξικής πάλης τού τύπου «σου δίνω αυτό, τι μου δίνεις για αντάλλαγμα;» και όπου όντως υπήρχε κάποιο αντάλλαγμα. Αλλά τώρα δεν έχουμε πια ταξική πάλη. Και τι έχουμε; Αυτό που λένε κάπως χαριτωμένα και παιγνιωδώς  οι αναρχίζοντες: «έχουμε πόλεμο μωρό μου!»! Κι αν είναι έτσι, τότε «à la guerre comme à la guerre» (στον πόλεμο όπως στον πόλεμο), όπως λένε κι οι Γάλλοι. Για ποιον «συνδικαλισμό as usual» να μιλάμε τέτοιες ώρες;
Τελειώσαμε με τα απόνερα.

2. Το μωρό
Ποιο είναι το μωρό; Είναι το εξής ερώτημα που κατά την άποψή μας πρέπει να μας προβληματίσει και να μη το πετάξουμε κι αυτό αβασάνιστα, βάσει κάποιου ιδεολογικού ‘‘τυφλοσούρτη’’.
Αν έχουμε περιέλθει σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» κι αν όντως «έχουμε πόλεμο μωρό μου!» είναι σίγουρο ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί (για να κερδίσουμε δεν πάμε στον πόλεμο, έτσι δεν είναι;) μόνο επί του κοινωνικοοικονομικού πεδίου τής μάχης; Διότι βεβαίως και «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά», αλλά ποιος βαστάει τα κλειδιά; Και ποιος έχει τη δυνατότητα να λέει «άμα θέλετε, αλλιώς την κλείνω», όπως είπε η Μάνια Τεγοπούλου για την «Ελευθεροτυπία»; Και ποιος έχει την άνεση να ‘‘κοινωνικοποιεί’’ από μόνος του την επιχείρησή του και να λέει «σας τη δίνω με ένα ευρώ», όπως είπε ο Γιαννίκος στους εργαζόμενους του «Επενδυτή»; Βεβαίως «να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία». Χίλιες φορές! Αλλά πώς θα γίνει μια Χαλυβουργία όταν απουσιάζει το πολιτικό σχέδιο τής Αριστεράς, το οποίο και θα πολιτικοποιήσει μαζικά τους κοινωνικούς αγώνες και θα κάνει όλους τους εργαζόμενους ατσάλινους σαν τους χαλυβουργούς, έτσι ώστε να ανέβουν τη μεγάλη ανηφόρα, που έτσι κι αλλιώς έχουμε μπροστά μας; Και πώς θα προκύψει το πολιτικό σχέδιο όταν επικρατεί το «κάθε αριστερός κι ένα σχέδιο, κάθε αριστερή και μια μοναδική αλήθεια», με πρώτους και καλύτερους τους φίλους μας του ΚΚΕ;

Επίλογος
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέμε αυτά. Τα έχουμε ξαναπεί με διάφορες αφορμές. Και, μοιραία, κάπου γινόμαστε κουραστικοί. Κάποτε και ‘‘κακοί’’, όπως, λόγου χάρη, όταν ‘‘απαντούσαμε’’ στη γραμμή-σύνθημα τού περασμένου Φεβρουαρίου «πάμε Σύνταγμα, μένουμε Σύνταγμα» με ανάρτηση που είχε ως τίτλο «Να κι αν μείνετε, να κι αν δεν μείνετε!»!...
Είμαστε στο και πέντε! Αν νομίζουν οι ηγεσίες τής Αριστεράς ότι, προκειμένου να αποφεύγουν τις δικές τους ευθύνες, μπορούν να εξακολουθήσουν εις το διηνεκές να πετάνε το μπαλάκι στο λαό, είτε[1]  στο ‘‘κινηματικό’’ κομμάτι του, που πιστεύει ότι «στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο», είτε[1]  στο «ατσάλινο», που δίνει τον αγώνα εκεί όπου δένεται το ατσάλι, με γεια τους και χαρά τους!
Εμείς δεν θα σταματήσουμε να τους βγάζουμε τη γλώσσα και να τους ‘‘δίνουμε’’ στο λαό!...


[1] Αυτό το είτε-είτε ίσως και να μην είναι τόσο διαζευκτικό όσο φαίνεται. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι την παραμονή τής Πρωτοχρονιάς, στην πύλη του εργοστασίου τής Ελληνικής Χαλυβουργίας, χόρευαν μαζί τσάμικα Παμίτες, Συριζαίοι και αναρχοαυτονομία…


Η εικόνα, από το troll.me


64 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Υπομονή και ψυχραιμία σε όλους τους συντρόφους.

Όλα καλά:-)

LeftG700 είπε...

Ok! :-)

Μάρκομ Ξ είπε...

Βρε λεφτόπουλα, μην ανησυχείτε. 12άρια πιάνουν οι δυο "μεγάλοι" της αριστεράς. Λίγο ακόμα προσευχή και δεν μπορεί. Θα γίνει και αυτή η καταραμένη έφοδος... Μόνο να μας το πουν να χουμε ανοιχτή την τηλεόραση.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

"...Βρε λεφτόπουλα, μην ανησυχείτε. 12άρια πιάνουν οι δυο "μεγάλοι" της αριστεράς...κλπ κλπ"

Κάνε όρεξη μάρκομ ξου.
Όχι 12 εμείς και 12 εσείς, αλλά
12 εμείς, 12 εσείς.
Μια βδομάδα τώρα "μαλώνω" με κάτι συντρόφους στον celin.
Κάτι επίμονοι άνθρωποι ρε γμτ!
Λένε μόνο εμείς κι όσο νάναι...

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker:
Αν δεν θέλει να εξαπατά τον εαυτό του [το Κομμουνιστικό Κόμμα] πρέπει να δράσει στο επίπεδο της ταξικής πάλης ως αυτόνομη δύναμη, που σύντομα θα γίνει καθοριστική, και όχι στο επίπεδο της ταξικής συνεργασίας, για να μην κάνει τίποτα καλύτερο απ' το να αλλάξει τη μάσκα της ιταλικής μπουρζουαζίας.
Antonio Gramsci,

Αντωνης είπε...

..."Ούτε φασισμός, ούτε φιλελευθερισμός: Σοβιετισμός!
L’Unità, 7 Οκτώβρη 1924

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη

Απ το στόμα σου και στου αναρχορεβιζιονσεχταριστή τ αυτί.
Όμως, πόσο κοντά προσδιορίζεις αυτό το σύντομα της αυτόνομης δύναμης;
Οι άλλοι, δεν το βλέπουν και πολύ σύντομα προφανώς κι ίσως γι αυτό μας πάνε φακώντας!

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker:

Δεν είμαι μέντιουμ, κι ο Γκράμσι δεν είδε ποτέ το όνειρό του να υλοποιείται. Αντίθετα, σάπισε στη φυλακή. Δεν δίνουμε συνταγές για τον παράδεισο.

Προσπάθησα απλώς να σού θυμήσω πως η πολιτική που βλέπεις ως κάποιου είδους ιδιορρυθμία του ΚΚΕ είναι στην πραγματικότητα εντελώς στα πλαίσια αντίληψης κάποιου στου οποίου το όνομα (αλλά μόνο το όνομα) πίνει νερό σύμπασα η ελληνική αριστερά.

Και προς Θεού, δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι. Να μην παρεξηγηθώ. Το μόνο που λέω είναι μην παραμορφώνουμε βασικά και στοιχειώδη πράγματα επειδή έτσι θέλουμε εμείς.

LeftG700 είπε...

"Καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης"[***] δεν μου επιτρέπουν να συνεισφέρω έστω και στο ελάχιστο σε ό,τι θίγεται σ' αυτό και σε άλλα ποστ. Ελπίζω πιο αργά το βράδυ να μπορέσω. Αυτά προς το παρόν (και ζητάω την κατανόηση του Ιβάν για τις απαντήσεις που του καθυστερώ, αν και τις χρωστάω).


Τα λέμε (αργότερα)


[***] ;-)

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη

Για να μην παρεξηγείς κι εσύ σαν κάποιους άλλους κάπου αλλού.
Σ ό,τι λες, συμφωνώ.
Τα ίδια πιστεύουμε.
Μάλλον, για να το πω καλύτερα, τα ίδια έλεγα κι εγώ ως πρόπερσι.
Άλλαξε η κατάσταση εις βάρος όχι πια απλά δικό μας, άλλαξε συνολικά σε βαθμό χώρας.
Δεν έχει πια να κάνει με εργαζόμενο και εργοδότη, γιατί δεν το καταλαβαίνει κανείς πια;
Η Κανέλη το είπε πολύ καθαρά. Μετατρεπόμαστε από χώρα, σε χώρο.
Προτεκτοράτο γερμανικής κύρίως επικυριαρχίας.
Σε λίγο δεν θάχει σημασία κι αν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν θάχει καμμιά αρμοδιότητα, φερέφωνο κι εκτελεστής, άλλων θα είναι.
Τι θα μπορούμε να κάνουμε τότε;
Που θα παίξει το ΠΑΜΕ (ας πούμε), στις ειδικές οικονομικές ζώνες;
Πως θα καταφέρεις εσύ ας πούμε τον τελειως τελειωμένο έλληνα που θα πασχίζει για 200 ευρώ κι αν, να τον κάνεις ν αγωνιστεί και ν απεργήσει και να διεκδικήσει;
Όταν επιπροσθέτως θάχει μπεί στο μυαλό του και το σκουλήκι της αμφιβολίας για τα "προδοτικά κομμουνιστικά κόμματα", που για ακόμα μια φορά τον πούλησαν στις κρισιμότερες στιγμές;
Τι στο διάολο, πως είστε τόσο σίγουροι για την ορθότητα των επιλογών σας;
Βρέστε μια κοινή παραδοχή γιατί μας τέλειωσε ο χρόνος.
Πολυτέλειες άλλων εποχών δεν μας παίρνει να τις συνεχίζουμε.
Γιατί ακόμα κι η τεχνολογία θα είναι εναντίον μας.
Φαντάσου κάρτες πολίτη, παντού ελεγχόμενος, να σε δώ ν αντιστέκεσαι.
Για να μην πω για την νομοθεσία που θα προσαρμοστεί έτσι που δεν θα μας αφήνει κανένα περιθώριο.
Και τότε;
Νάχουμε να λέμε, πάλι την κάναμε την μαλακία; Αδιόρθωτοι, να χάσουμε ακόμα και το τελευταίο πιστεύω σε αριστερά κόμματα, που όταν ήταν να δώσουν τη λύση, πάλι κρύφτηκαν;
Κανονικά, έπρεπε ήδη νάχαμε ένα τέτοιο συνασπισμό δυνάμεων, που να περιλαμβάνει ακόμα και αναρχικούς που ακούν ΚΚΕ και βγάζουν σπυριά.
Μια συστράτευση, έστω και κοινοβουλευτικής υφής, έστω και σε εκλογικό παιχνίδι, να τους πετάξουμε έξω για μια φορά.
Κι αυτό επανάσταση είναι.
Ξεκινά κάποιος την επανάσταση από τον εαυτό του.
Αλλάζοντας ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται.
Ακόμα και σε εκλογές, ένα παλαϊκό μέτωπο για να τους στείλει στο διάολο, επανάσταση είναι.
Αλλοιώς η επερχόμενη πραγματικότητα, θα είναι η ταινά "Μπραζίλ" που θά πάρει σάρκα και οστά.

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker:
"τα ίδια έλεγα κι εγώ ως πρόπερσι."

Δηλαδή ήσουν υπέρ του ταξικού κινήματος μέχρι που άρχισε η κρίση. Παράξενο δεν το βρίσκεις; Την στιγμή που άρχισε να ραγίζει το κοινωνικό κονσένσους που απέκλειε τον ταξικό αγώνα, εσύ αποφάσισες να εγκαταλείψεις την ταξική οπτική;

"Δεν έχει πια να κάνει με εργαζόμενο και εργοδότη, γιατί δεν το καταλαβαίνει κανείς πια;"

Εσύ που το καταλαβαίνεις, πού ακριβώς το βασίζεις;

"Η Κανέλη το είπε πολύ καθαρά. Μετατρεπόμαστε από χώρα, σε χώρο."

Δεν ξέρω τι θα πει αυτό. Και δεν δίνω καμία ιδιαίτερη σημασία στο τι λέει η Κανέλη.

"Όταν επιπροσθέτως θάχει μπεί στο μυαλό του και το σκουλήκι της αμφιβολίας για τα "προδοτικά κομμουνιστικά κόμματα", που για ακόμα μια φορά τον πούλησαν στις κρισιμότερες στιγμές;"

Αν είναι φασίστας ή κουτοπόνηρος ο πολίτης σου και επικαλείται και προδοσία των κομμουνιστικών κομμάτων αντί να κοιτά το χάλι του, δικό του πρόβλημα.

"Τι στο διάολο, πως είστε τόσο σίγουροι για την ορθότητα των επιλογών σας;"

Εσύ, πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι το ζητούμενο είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την τάξη;

"Βρέστε μια κοινή παραδοχή γιατί μας τέλειωσε ο χρόνος."

Γιατί δεν προτείνεις εσύ μια "κοινή παραδοχή" μεταξύ κομμουνιστών και σοσιαλφιλελευθέρων να τελειώνουμε; Εγώ το ψαξα, αλλά δε βρήκα καμία.

"Πολυτέλειες άλλων εποχών δεν μας παίρνει να τις συνεχίζουμε."

Ποιές είναι οι πολυτέλειες άλλων εποχών; Το να ψηφίζει το 80% ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και να ασχολείται με την Τζένη Μπαλατσινού; Ναι, αυτό τέλειωσε, αλλά αυτό δεν αφορούσε ποτέ τους κομμουνιστές. Άλλοι το χαν ρίξει στην τρελή και ψηφίζανε Μααστριχτ ή χαζοχαιρόντουσαν με Ολυμπιακούς.

"Αδιόρθωτοι, να χάσουμε ακόμα και το τελευταίο πιστεύω σε αριστερά κόμματα, που όταν ήταν να δώσουν τη λύση, πάλι κρύφτηκαν; "

Δεν ξέρω ποια είναι τα "αριστερά κόμματα". Είπαμε, η λέξη "αριστερά" είναι ένα ωραίο πάπλωμα, αλλά δεν χρησιμεύει σε τίποτα για την κατανόηση θέσεων. Θες να πεις συγκεκριμένα ποιά κόμματα κρύβονται και πώς;

"Μια συστράτευση, έστω και κοινοβουλευτικής υφής, έστω και σε εκλογικό παιχνίδι, να τους πετάξουμε έξω για μια φορά.
Κι αυτό επανάσταση είναι."

Ναι, βέβαια. Αυτό ακριβώς που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 81 είναι η "επανάσταση". Και ιδού πού μας οδήγησε η "επανάσταση." Σόρι, δεν θα πάρω ριπίτ αυτού που ήδη χρεοκόπησε τελεσίδικα, πάρε εσύ.

"Κανονικά, έπρεπε ήδη νάχαμε ένα τέτοιο συνασπισμό δυνάμεων, που να περιλαμβάνει ακόμα και αναρχικούς που ακούν ΚΚΕ και βγάζουν σπυριά."

Θα χρειαστεί πυρίμαχους ΚΚΕδες αυτός ο υπέροχος συνασπισμός, να μην καίγονται με την πρώτη μολότωφ που τρώνε στα μούτρα.

"ένα παλαϊκό μέτωπο για να τους στείλει στο διάολο"

Έχεις όχι ένα αλλά ΤΡΙΑ "παλλαϊκά μέτωπα" να διαλέξεις: ΕΛ. ΛΑ.ΔΑ, Μ.Α.Α, ΕΠΑΜ. Γιατί δεν απευθύνεσαι στους ειδικούς των "παλλαϊκών μετώπων" (όλοι μαζί, δεξιοί, αριστεροί, για την Ελλάδα ρε γαμώτο); Εμείς δεν θέλουμε να "σώσουμε την Ελλάδα". Θέλουμε την εργατική εξουσία. Οπότε, σε λάθος άτομα απευθύνεσαι.

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Κι αυτή (η έφοδος, ντε!) χωριστά θα γίνει! Οι μεν θα εφορμήσουν από την Ομόνοια, οι δε από το Μουσείο! Γάμα τα με μεγάλα γράμματα!


Τα λέμε (αλλά πώς να τα λέμε που ‘‘χάνεσαι’’, μας λες; ;-) )

nikos__alfa είπε...

Αντώνη να με συγχωρείς ,σε συμπαθώ και σε σέβομαι αλλά είσαι εκτός τόπου και χρόνου περιμένοντας την επαναστατική δευτέρα παρουσία!

Και μια απορία ,αν μου επιτρέπεις,αυτοί οι πυρίμαχοι ΚΚέδες που λες, σύμφωνα με την λογική σου αν κατάλαβα καλά, έχουν καμιά δουλειά να παρίστανται στη βουλή σήμερα και να "νομιμοποιούν" την κατάσταση;
(για μένα σε συνθήκες πολέμου όπως οι σημερινές η αριστερά σήμερα έπρεπε να συνεδριάζει κάθε μέρα σε δημόσιο χώρο, παραιτούμενη από κάθε καρέκλα, μαζί με τον λαό και όχι να φαντάζει πως σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην καταστροφή διεκπεραιώνοντας σαν να μη συμβαίνει τίποτε τις συνήθεις πεπατημένες ευκολίες της)
Πως τους το συγχωρείς αυτό ,την δράση με όρους συστημικούς δλδ αλλά αξιώνεις από τους υπόλοιπους να συμπεριφέρονται μόνο με όρους ταξικού κινήματος;
Μα είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε πως στον αγώνα για αλλαγή πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα και εργαλεία είτε εκλογές είναι αυτές είτε δράση στο μαζικό κίνημα και στους χώρους δουλειάς;
Αν νομίζεις πως θα ωριμάσουν ποτέ οι συνθήκες χωρίς να κατακτούμε βήμα-βήμα καλύτερες θέσεις και χαρακώματα με όλους τους τρόπους νομίζω πως ελπίζεις ότι θα πλακώσεις κάποιον στο ξύλο αφού τον αφήνεις να σε ξετινάξει στην νηστεία ενώ αυτός καλοθρεμμένος από το φαγητό που σου κλέβει όλο και περισσότερο έχει γίνει πυγμάχος βαρέων βαρών που προπονείται άνετα στο εξαντλημένο σαρκίο σου.
Φιλικά πάντα.

Αντωνης είπε...

Νίκος Άλφα:

Γιατί διαστρεβλώνετε την βασική πραγματικότητα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βασική και στοιχειώδης προσπάθεια να οργανωθεί και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το εργατικό κίνημα, αυτό που οι ξερόλες των πλατειών ανακήρυξαν νεκρό και ξεπερασμένο.

Να επιστρέψει στην πολιτική η εργατική τάξη, που η υψηλή θεωρία έχει κηρύξει ανύπαρκτη και εξαφανισμένη.

Και ξαφνικά, όλο τρώγονται με τα ρούχα τους, όλοι ζητούν τον λογαριασμό για την "αριστερή ενότητα", και εφευρίσκουν επαναστατικές γυμναστικές ως κατηγορητήρια. Αλλά κατά τα άλλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο "σοσιαλισμός" (ναι, ως ωραία λέξη).

Σας στενοχωρεί το γεγονός ότι σ' αυτό που επιδιώκει ένα κομμουνιστικό κόμμα δεν πρωταγωνιστούν (και δεν θα πρωταγωνιστήσουν) οι ανανήψαντες μικροαστοί με τις φαεινές τους ιδέες περί επανακάλυψης της αθηναϊκής δημοκρατίας;

Περιμένετε να καλοκαιριάσει, να φτιάξει ο καιρός, και την ξαναβρίσκετε.

nikos__alfa είπε...

Καλά Αντώνη,
θ ακολουθήσω τη συμβουλή σου.
Μείνε ήσυχος!

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη

ό,τι θέλεις καταλαβαίνεις απ όσα είπα.
Ή μάλλον, ό,τι σε συμφέρει.
Πουθενά δεν μίλησα για την ελλάδα ρε γαμώτο κι αν οι ΚΚεδες (κι όλοι οι άλλοι εξυπακούεται, άσχετα αν η μύγα μυγιάζει περιέργως μόνο τους πρώτους) δεν αντιλάμβάνονται πως το πράγμα προχώρησε περισσότερο από μια "απλή" ταξική πάλη, δεν φταίω εγώ, μα τα σεμινάρια που δεν τα εκσυχρονίσατε.
Απομονώνεις φράσεις μου και κνίτικα διαστρεβλώνεις το νόημα όλου του περισπούδαστου πονήματός μου (για να το διασκεδάσουμε και λίγο, εκ΄τος κι αν με τα πασχάλια, έχετε χάσει και το χιούμορ).
Το αντιπαρέρχομαι σαν μεγαλόψυχος που είμαι.
Για την ταμπακέρα όμως, κουβέβτα.
Τι θα κάνετε ρε μεγάλοι επαναστάτες (τύφλα νάχει ο Τσέ) σε λίγο καιρό που θα παίζει ψηφιακά από ταυτότητα μέχρι καταθέσεις και ελεγχόμενα ρουφιανοδιόδια ίσως και μέσα στις πόλεις;
Τι θα κάνετε όταν με το καλό περάσουν λογοκρισία στο διαδίκτυο και πάπαλα η πληροφόρηση;
Τι θα κάνετε όταν οι πληθυσμός θάναι τελειωμένος, εξαθλιωμένος, μαραζωμένος κι όλα τα εις -μένος και δεν θα πιστεύει κανέναν τελείως απογοητευμένος;
Την επανάσταση;
Νάρθω τότε να σας κουβαλάω τα φυσεκλίκια.
Σε καιρούς σαν τους σημερινούς και σαν αυτούς που έρχονται, η μόνη άνοδος που μπορείτε να περιμένετε θάναι της χρυσής αυγής.
Ιστορικά καρατσεκαρισμένο κι άσε τι λέει η αλέκα.
Κι εγώ μια χαρά θα τάλεγα λέγοντας αοριστίες του τύπου ο λαός πρέπει να αντισταθεί.
Πως μωρέ; Κάνοντας τίιιι;
Ο καθένας, θέλουμε δεν θέλουμε, σε κάποια κωλοπαράταξη είναι ενταγμένος, ή ακολουθεί απλά.
Από πότε αρχίσαμε το σνομπάρισμα όσων δεν είναι εμείς;
Ασέ που δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη σε μεγαλοστομίες και ονειρώξεις επαναστατών σήμερα.
Όσο εμπιστεύομαι την πλέμπα λαό που ακολουθεί όποιον του κουνήσει κανένα δεκάευρο, τόσο εμπιστεύομαι και τους άλλους, που μιλούν για ταξική πάλη, αλλά που αδυνατούν να επαναστατήσουν ακόμα και στις εμμονές τους.
Και δεν αφορά απαραίτητα εσάς, μην τσιμπάς άδικα.
Και για να κλείσω, το ΕΑΜ (το τότε) για να διώξει τον γερμανό πρώτα πολέμησε.
Και όταν θα ελευθέρωνε τη χώρα, θάχε και τα όπλα και την πείρα και τα δοκιμασμένα στελέχη και κυρίως πείσει τον λαό, πως πράγματι αυτό που ενδιαφέρει είναι η λαϊκή εξουσία. Γιατί τότες, ήταν κομμουνιστές. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!
Δυστυχώς σήμερα ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ αλεύρι, εύκολα αυτοπροσδιοριζόμαστε κομμουνιστές κι επαναστάτες.
Νάχαμε και την πραγματική ιδεολογία όμως κι όχι να παπαγαλίζουμε τσιτάτα χωρίς κατά βάθος να τα πιστεύουμε...

mbiker

LeftG700 είπε...

Ένα σχόλιο αναφορικά με τη συζήτηση μεταξύ Αντώνη και mbiker —μέχρι και το σχόλιο 18 Ιανουαρίου 2012 11:10 π.μ. (Να διαβαστεί ως τροφή για σκέψη —έστω κι αν είναι κατώτερης ποιότητας τροφή. Όχι όμως ως ντιρεκτίβα.)


Ο φίλος Αντώνης μάς υπενθυμίζει κάποια λόγια τού μεγάλου Antonio. Ποιος θα μπορούσε να υπεραμυνθεί μιας ταξικής συνεργασίας σήμερα; Και ποιος θα μπορούσε να υπεραμυνθεί μιας συνεργασίας με τους κάθε λογής ‘‘φιλελεύθερους’’; Ουδείς. Τουλάχιστον, χωρίς να γίνει καταγέλαστος. Γιατί, αν οι ‘‘φιλελεύθεροι’’ της Ιταλίας τού μεσοπολέμου έβαλαν πλάτη για να καθιερωθεί ο Μπενίτο ως Dictator, οι τωρινοί δικοί μας βάζουν πλάτη για να τη βγάλει καθαρή ο εγχώριος καπιταλισμός, χωρίς ούτε μια γρατζουνιά. Όσο για τον Σοβιετισμό… Χμ… Μα όλη η Αριστερά σοβιετίζει! —τι Συμβούλια, τι Επιτροπές. Αλλά (διότι ο ιστορικός χρόνος προσθέτει διάφορα αλλά): υπάρχουν προσεγγίσεις και προσεγγίσεις. Ποιες παίζουν; Και ποιες όχι; Και ποιος θα πει ποιες παίζουν και ποιες όχι; Και, σε τελική ανάλυση: είναι τώρα ο καιρός για να περάσουμε από ψιλό κόσκινο τις διάφορες αντιλήψεις (τη δική μας, του Αντώνη, του mbiker, του TRASH, του Χ, Ψ, ή Ω; Πού μπαίνει η διαχωριστική γραμμή; Εδώ δεν υπάρχει ομοφωνία. Κι όταν δεν υπάρχει ομοφωνία, πρέπει να υπάρχει διάλογος. Υπάρχει; Κολοκύθια μετά ριγάνεως. Υπάρχουν μόνο κραυγές. Ορισμένες εκ των οποίων είναι και άναρθρες.

Ένα δεύτερο πιάτο τροφής για σκέψη:

Θυμάμαι, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι πού το έχω δει (σε βιβλίο; στο νετ; σε άρθρο εφημερίδας;) το εξής γεγονός στο οποίο δεν εμπλέκεται μόνο ο μεγάλος Antonio, αλλά και ο μεγάλος Владимир. Στο τρίτο συνέδριο της Κομιντέρν, ο Γκράμσι που αντιμετωπίζει πίεση από την αντιπολίτευση στο κόμμα, πιάνει από κοντά τον Λένιν για να τον συμβουλευτεί.

Αντόνιο: Σύντροφε, μας έχουν κάνει τη ζωή πατίνι! Δεν πάει άλλο! Τι να κάνουμε; (Σ.σ.: τι να κάνουμε ως πλειοψηφία)

Владимир: Να διασπαστείτε! Και μετά να συνεργαστείτε!!!


Τα λέμε


ΥΓ Τα ανωτέρω, δεν είναι τα μόνα στα οποία θα θέλαμε να σταθούμε. Αλλά δεν επεκτεινόμαστε για να μη διαταράξουμε το διάλογο που στήθηκε χωρίς εμάς. Νομίζουμε όμως ότι είναι υπεραρκετά, γιατί μας πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο ‘‘ζουμί’’. Κι έπειτα, όλα μπορούν να συζητηθούν στις ημέρες που έχουμε μπροστά μας. Οι ευκαιρίες δεν θα λείψουν.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα...
ειρωνεύεσαι φίλε Αντώνη το παρακάτω

"Μια συστράτευση, έστω και κοινοβουλευτικής υφής, έστω και σε εκλογικό παιχνίδι, να τους πετάξουμε έξω για μια φορά.
Κι αυτό επανάσταση είναι."


Τότε, τι σκατά θέλει στη βουλή το ΚΚΕ τόσα χρόνια;
Αν δηλαδή δοθεί η ευκαιρία (και για νάμαι συγκεκριμένος γιατί εύκολα παρερμηνεύομαι ως φαίνεται...),κατόπιν εκλογών ΚΚΕ, συριζαίοι, ΑΝΤΑΡΣΥΟΙ, ακόμα και οικολόγοι πιστοί σε μια συμφωνία άρνησης χρέους, διώξεων και τιμωρίας ενόχων, καρατικοποιήσεις τραπεζών και μέσων παραγωγής, έστω και μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση (μην χαλάσουμε και τη μαγιά του συνασπισμού), αλλά μετο μεγάλο κέρδος πως παίρνουμε επιτέλους την εξουσία, σε χαλάει;
Αν ναι, τότε κάποιο λάκο έχει η φάβα...

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker:

Δεν απομόνωσα φράσεις παρά τοποθετήθηκα σχεδόν στο σύνολο των όσων έγραψες παραθέτοντάς το ώστε να μπορώ να τοποθετηθώ αναλυτικά.

Δεν απάντησες σε καμία απ' τις ερωτήσεις μου για τη βάση της κριτικής σου στο ΚΚΕ, αν και ήσουν λαλίστατος σε ό,τι αφορά την κριτική την ίδια.

Καλή συνέχεια.

Αντωνης είπε...

Τότε, τι σκατά θέλει στη βουλή το ΚΚΕ τόσα χρόνια;

Καταλαβαίνω ότι θέλεις, και εσύ και πολλοί άλλοι, απ' τον Μητσοτάκη ως τον τελευταίο "υπεραριστερό", το ΚΚΕ εκτός Βουλής.

Μην κάνεις έτσι. Ήρεμα. Όπου να ναι, θα το κηρύξουν παράνομο.

Αντωνης είπε...

-"Γιατί δεν είναι το ΚΚΕ στην πλατεία"; (Ιούνης)
-"Γιατί είναι το ΚΚΕ στην πλατεία;" (Οκτώβρης)
-"Γιατί είναι το ΚΚΕ στη Βουλή;" (Γενάρης)
- "Ενότητα θέλουμε!" (γενικώς)

Ενη είπε...

Αγαπητέ mbiker

Να την πάρουν ,γιατί να μη την πάρουν την εξουσία ολοι αυτοί που περιγράφεις και μάλιστα

"πιστοί σε μια συμφωνία άρνησης χρέους, διώξεων και τιμωρίας ενόχων, καρατικοποιήσεις τραπεζών και μέσων παραγωγής, έστω και μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση "

δηλαδή με την, ως ανω περιγραφόμενη χονδρικά προγραμματική συμφωνία, ομως

το πρόβλημα ειναι τι θα την κάνει αυτή την εξουσία μετά τις εκλογές (που θα εχει κερδίσει);

Εκει νομίζω "σκοντάφτουν" και τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς.

Τι κάνουμε απο κει και πέρα; υλοποιουμε τις προγραμματικες μας δεσμευσεις; εντος της ΕΕ; ειναι κάτι τέτοιο εφικτό; και αν δεν ειναι "τι κάνουμε" μεσα στο ευρωπαικο και διεθνές περιβάλλον;
απομονωνόμαστε απο αλους; που προσβλέπουμε για συμμαχίες; και αλλα

ων ουκ εστιν αριθμός ερωτήματα επείγοντα, αν μιλάμε για την πραγματική πραγματικότητα.

Δεν ξέρω , αλλά νομίζω οτι οι σημερινές πολιτικές αριστερές κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, ισως ταλανίζονται με παρόμοια ερωτήματα και μάλλον δεν εχουν αδικο.

Ας συγχωρεθεί η απαισιοδοξία μου αλλά ,με οση καλή θέληση και να το δεις το θέμα, κάπου "σκοντάφτει" νομίζω.

Οχι βέβαια αν με ενα αλλο αποτέλεσμα π.χ. κυβέρνηση Σαμαρά θα ηταν καλύτερα τα πράγματα η ο,τι αλλο ,τεχνοκράτες κλπ.

LeftG700 είπε...

Παιδιά, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Κρατήστε τις διαφωνίες σας, αλλά μην καταστρέφετε τις γέφυρες!

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Διαπιστώνουμε ότι ο μεγάλος Αντόνιο και η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια της οικογενειακής βιβλιοθήκης αρχίζουν και επενεργούν! Όνειρο ζούμε μη μας ξυπνάτε![***] ;-)


Τα λέμε


[***] Δάνειο από τη γνωστή διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας που παίζεται αυτές τις μέρες κατά κόρον στην τηλεόραση

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη λες

Τότε, τι σκατά θέλει στη βουλή το ΚΚΕ τόσα χρόνια;

Καταλαβαίνω ότι θέλεις, και εσύ και πολλοί άλλοι, απ' τον Μητσοτάκη ως τον τελευταίο "υπεραριστερό", το ΚΚΕ εκτός Βουλής.

Μην κάνεις έτσι. Ήρεμα. Όπου να ναι, θα το κηρύξουν παράνομο.


Αυτό κατάλαβες πως θέλω εγώ;
Μια για πάντα δεν ξέρω τι ξέρει και τι εύχεται ο καθένας, εγώ ξέρω πως είτε επαναστατικά, είτε "επαναστατικά", είτε κοινοβουλευτικά που πιστεύω πως είναι και το πιο εφικτό, πρέπει κάπου να τα βρούν στο ελάχιστο δυνατό, γιατί η ευκαιρία έρχεται μια φορά όπως λένε.
Μετά, τα κεφάλια μέσα.
Εύχομαι από καρδιάς, νάχεις δίκηο.
Γιατί αν δεν έχεις, εσύ θα πονέσεις περισσότερο απ αυτή τη σχέση. :)))

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker:

http://redflyplanet.blogspot.com/2012/01/blog-post_6334.html#comment-form:

"ΜιχάληςJan 13, 2012 09:36 AM
όταν λειτουργείς μέσα στο σύστημα,συζητάς μαζί του,συνυπάρχεις στη βουλή του και χρηματοδοτείσαι από αυτό, τότε όλα όσα λες για λαΐκή εξουσία και ανατροπή του καπιταλισμού είναι απλά "λόγια του αέρα"."

"paidia na sas po kati kaloproaireta..Poia bouli? tin bouli tis troikas? ton dosilogon? TIN BOULI POU I LAIKI KOIRIARXIA KAI OI DIMOSKOPISEIS DEN DEXONTAI? h anti-syntagmatiki bouli? SE MIA TETOIA...~XOUNTIKI ANTISINTAGMATIKI ANTI ELLINIKI KAI ANTI ERGATIKI BOULI..PX TI KANEI TO KKE?"

"ΜιχάληςJan 13, 2012 11:45 PM
Άν καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία το παίζουμε ξερόλες, είναι εύκολο να απαξιώνουμε και να μηδενίζουμε μια εμπειρική άποψη,δεν με νοιάζει ούτε και με αφορά η συγκεκριμένη τακτική του γκαιμπελισμού,αφεντικά ανώνυμε έχουνε οι σκύλοι κι όχι οι άνθρωποι,γι'αυτό λοιπόν όσο και να γαυγίζεις εμένα δεν με πείθεις, παρά μόνο τα αφεντικά σου...Όσο για το αν αποδέχομαι την εκλογική διαδικασία σαφώς και την αποδέχομαι,όταν μιλάω για μια ενωμένη αριστερά σε τούτη τη χρονική συγκυρία,που θα αποτελέσει τη δυνατή φωνή του λαΐκού κινήματος αλλά και μια αριστερά που με την αποχώρηση της αυτή τη στιγμή από τη βουλή,θα την απονομιμοποιούσε και θα την οδηγούσε άμεσα σε εκλογές"

Και λοιπά...και λοιπά...και λοιπά.

Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε. Θα πρέπει να δοκιμάσεις με κάποιον άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Πω πω έχει συνέχεια
Αντώνη
Τι θέλει το ΚΚΕ στ βουλή είπα εννοώντας πως αυτό και μόνο, ακυρώνει την άρνησή σου για κοινοβουλευτική αλλάγή.
Και το κατάλαβες πολύ καλά.
Κρίμα, με απογοητεύεις γιατί συνειδητά με διαστρεβλώνεις.
Εν κατακλείδι ρε αδελφέ.
Τι είναι αυτό το τόσο τρομερό πια κι έχει γίνει αυτοσκοπός να αποτρέπουμε κάθε σκέψη εύρεσης μιας μίνιμουμ προσέγγισης;

Εύη

Όταν νίκησαν τα σοβιέτ τι φαντάζεσαι πως αντιμετώπισαν;
Τον υπόλοιπο κόσμο δύση και ανατολή να τους περιμένουν με μια μεγάλη αγκαλιά;
Εκτός απ τον εσωτερικό εχθρό (μενσεβίκοι), πέσαν όλοι να τους φάνε.
Τώρα, αν είναι φρονιμότερο το να αφήσουμε το σύστημα να κάνει παιχνίδι γιατί δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την εξουσία και τι να κάνουμε μετά, ακόμα κι αν μας την δώσουνε και να βγάλουμε τα μάτια μας, δεν ξέρω τι να πω.

mbiker

Ενη είπε...

Συμπλήρωση στο σχόλιο μου προς mbiker.

.........και το σημαντικότερο, αγαπητέ, πως ολες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις συνεννοουνται πλέον μεταξύ τους, οντας

εξουσία ,δηλαδή ειναι πλεον κυβέρνηση σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Εδω ....τα δύσκολα. (-;


Αριστερα Φιλαράκια,
Μπα, τίποτα απο τα δυο, απλά "εξιστορώντας" την πραγματικότητα του σήμερα. (-;

nikos__alfa είπε...

"Καταλαβαίνω ότι θέλεις, και εσύ και πολλοί άλλοι, απ' τον Μητσοτάκη ως τον τελευταίο "υπεραριστερό", το ΚΚΕ εκτός Βουλής.
Μην κάνεις έτσι. Ήρεμα. Όπου να ναι, θα το κηρύξουν παράνομο."

Δεν σε ξέρω ,δεν με ξέρεις αλλά
μετά από ΑΥΤΟ και τη ..συνέχεια που έδωσες αγαπητέ mbiker, τον τίτλο του δαμασίθυμου που φύλαγα για τον εαυτό μου ,στον παραχωρώ ανεπιφύλακτα!
Τέσπα ,καλή δύναμη σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη

Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε. Θα πρέπει να δοκιμάσεις με κάποιον άλλο
??????????

Υποννοείς πως εγώ είμαι αυτός που είτε σαν μιχάλης μιλαει, είτε σαν ανωνυμος μάλιστα και σε γκρίκλισ;
Όποτε συμμετείχα σε κουβέντες στα διάφορα μπλόγκς και στο ρεντφλάι πλάνετ, πάντα υπέγραφα και πάντα με το παρόν νίκνέημ. (mbiker)

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker: Όχι, λέω πολύ απλά πως η γραμμή Γενάρη ("μα, και γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή;), που αντικατέστησε την προηγούμενη ("μα, είναι εντελώς παθητικό το ΚΚΕ") λόγω κινητοποίησης του ΠΑΜΕ είναι ήδη γνωστή και δεν χρήζει επαναλήψεως.

Τώρα, ο οικοδεσπότης είναι υπέρ "μετώπου", εγώ δεν είμαι καθόλου υπέρ του ίδιου πράγματος, η πλειοψηφία υπερθεματίζει την πρώτη άποψη, κι εγώ δεν έχω σκοπό να γίνομαι δυσάρεστος χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος (μιας και δεν πιστεύω στην "πειθώ").

Χαιρετώ, και τις απολογίες μου προς όλους για την όποια αγένεια.

Ανώνυμος είπε...

nikos__alfa

Δεν ξέρω τι να πω.
Υποψιάζομαι πως ορισμένοι (και ο Αντώνης) λειτουργούν σαν έχοντας χάσει κυριολεκτικά την μπάλα.
Ενδόμυχα αντιλαμβάνονται πως κάποιοι από τους "αφελείς" μη επαναστάτες μη διαβασμένους και μη μορφωμένους με ιστορικές λεπτομέρειες και που δονκιχωτικά ελπίζουν σε μια ύστατη ενωτική και με εκατέρωθεν παραχωρήσεις προσπάθεια ενδέχεται και νάχουν δίκηο.
Απ την άλλη, υποψιάζομαι πως μεταφέροντας τέτοιους προβληματισμούς πέφτει άγριο κράξιμο από τους ινστρούχτορες (τέτοιος ήταν κι ο Ανδρουλάκης, να μην ξεχνιόμαστε, ε;), που απλά πέφτει Χ σ αποιαδήποτε απορία.
Οφείλω να ομολογήσω πάντως, πως τα μαθήματα μανίας καταδίωξης, είναι αρκούντως αποτελεσματικά.
Λές μια φράση (ας είναι και λάθος βρε αδελφέ) κι αμέσως χωρίς καν να σκεφτούν αποφαίνονται πως το λιγότερο που θέλεις, είναι το να εξαφανιστεί το ΚΚΕ από προσώπου γής.
Ολοένα κι απογοητεύομαι για το τι μέλει γεννέσθαι...

Η ανάρτηση πάντως, πάει για σουξέ :)

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη λες

"Τώρα, ο οικοδεσπότης είναι υπέρ "μετώπου", εγώ δεν είμαι καθόλου υπέρ του ίδιου πράγματος, η πλειοψηφία υπερθεματίζει την πρώτη άποψη, κι εγώ δεν έχω σκοπό να γίνομαι δυσάρεστος χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος (μιας και δεν πιστεύω στην "πειθώ")."
Το διάβασα τώρα
Ήδη είχα γράψει αυτό
"Οφείλω να ομολογήσω πάντως, πως τα μαθήματα μανίας καταδίωξης, είναι αρκούντως αποτελεσματικά"

Τι σ έπιασε και θέλεις να με δικαιώσεις;
Και ποιός σε διαβεβαιώνει πως δεν είμαστε στην ίδια πλευρά;
Γιατι ντε και καλά πρέπει να βλέπεις παντού εχθρούς, ακόμα και αν είναι τελείως σύμφωνοι με σένα;
Εγώ τώρα πιστεύω στην ενότητα όχι για τίποτε άλλο, μα γιατί λόγω της εποχής άλλαξαν πολλά (αυτό εννοούσα στο αρχικό μου σχόλιο, γράφοντας τα ίδια με σένα έλεγα κι ως πρόπερσι κι ας το διαστρέβλωσες κι αυτό), εσύ συνεχίζεις ακάθεκτος στην ίδια γραμμή.
Αν για σένα αυτό μας κάνει εχθρούς κι επί πλέον εγώ θέλω το κακό του κόμματος, τότε λυπάμαι πολύ.
Όχι για τίποτε άλλο, μα γιατί όπως πάμε χάνουμε την ελπίδα.
Καλού κακού όμως για ψάξε για εχθρού εκεί που δεν φαίνονται...

mbiker

Αντωνης είπε...

@mbiker: Σε διαβεβαιώ ότι δεν σε θεωρώ εχθρό, ούτε προσωπικό, ούτε πολιτικό.

Απλά μίλησα ανοιχτά και πιθανόν δυσάρεστα για το γεγονός ότι η ενότητα που επικαλείσαι δεν έχει καμία υλική βάση. Σε ένα πρότερο ιστορικό σημείο, το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ έφερε σε πέρας έναν ιστορικό συμβιβασμό που έχει εμπράκτως εκπνεύσει και δεν έχει κανένα νόημα η τεχνητή επιστροφή του στη ζωή.

Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί στο πολιτικό επίπεδο κάποια εκδοχή της πολυπόθητης "ενότητας" χωρίς το ΚΚΕ, και αν γίνουν εκλογές, να κατακτήσει και την πολιτική εξουσία.

Πολιτικά και οικονομικά, αυτό είναι εντελώς αδιάφορο και δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα.

Για όσους έχουν κοντή μνήμη, στις δημοτικές πολλοί και διάφοροι κραύγαζαν για παραμερισμό ενδοαριστερών διαφορών για να εκλεγεί ο Καμίνης. Ε, εξελέγη ο Καμίνης. Τώρα, ένας-ένας αποστασιοποιούνται με ελαφρά ή μεταλύτερα πηδηματάκια.

Θα ήθελα να προσπαθήσεις να καταλάβεις ότι δεν είναι ζήτημα ξεροκεφαλιάς αλλά βασικής πολιτικής εκτίμησης του αδιέξοδου μιας (μικρο)αστικά ηγεμονευόμενης διαδοχής της αστικά ηγεμονευόμενης τάξης πραγμάτων.

Η μικροαστική τάξη μπορεί είτε να ηγεμονευτεί από την αστική είτε να ηγεμονευτεί από την εργατική. Μόνη της είναι ανίκανη να ηγεμονεύσει διότι δεν έχει καν αυτόνομη ιδεολογική και πολιτική αντίληψη, παρά στοιχεία από τις δύο άλλες τάξεις σε μια ασταθή και συγκεχυμένη κατάσταση.

Αυτό είναι όλο.

nikos__alfa είπε...

Xo xo mpiker επιμένω πάντως για τον ..τίτλο!
Ίσως οι πληγές που κουβαλάμε όλοι μας έχουν κακοφορμίσει και μας επηρεάζουν άσχημα,κάποιους περισσότερο αλλά όχι δεν θα απογοητευθούμε ! Το χρωστάμε στα παιδιά μας και αυτό είναι πίστεψε με το μεγαλύτερο στήριγμα σε τούτες τις ώρες!

Ο δρόμος είναι δύσκολος
με ιδρώτα και αγώνα
μα θέλω νίκη πια, εμπρός
πριν να χωθώ στο χώμα

Καλή δύναμη και πάλι!

nikos__alfa είπε...

E Αντώνη
δέξου επιτέλους ότι έστω και ηγεμονευόμενη η μικροαστική τάξη είναι απαραίτητη,(τo σκέφτηκες καμιά φορά έτσι;) να πάμε κάνα βήμα παρακάτω και σταμάτα τις εύκολες κατηγορίες, ρε φίλε!

Αντωνης είπε...

@nik_alfa: Εάν αυτό που πρότεινες εσύ και ο mbiker είναι η θέληση της μικροαστικής τάξης να ηγεμονευτεί από το εργατικό κίνημα, τότε πρέπει πραγματικά να πάσχω στην ανάγνωση και απολογούμαι πάραυτα. Διότι με τόσες αναφορές στον σοσιαλισμό εντός ΕΕ, στο κακό ΚΚΕ, κλπ, μάλλον την αίσθηση ότι μιλάτε για ηγεμόνευση της αριστεράς απ' την μικροαστική τάξη (α λα πλατείες, όπου οι συμμετέχοντες απ' τα αριστερά κόμματα έκαναν την ουρά του "αυθόρμητου" in civilian disguise) αποκόμισα.

Όμως υπάρχει εύκολος τρόπος να λυθεί η όποια παρεξήγηση, και αυτός είναι να συμπορευθείτε με την ιδέα του εργατικού κινήματος ως καθοριστικού μπροστάρη της ενότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η παναττική απεργία κάπου σκάλωσε σε ό,τι αφορά μαζική συμμετοχή, σωστά;

nikos__alfa είπε...

Εγώ Αντώνη μιλάω από Θεσσαλονίκη και δεν γνώριζα καν πως πήγε η παναττική απεργία,αν πήγε άσχημα βέβαια δεν είναι και τόσο παράξενο κάτω από αυτές τις συνθήκες ,κατακερματισμού δυνάμεων, έλλειψης στρατηγικής και συγκεκριμένου τακτικού στόχου που θα ήταν το κίνητρο για τον από χίλιες πλευρές συμπιεζόμενο κοσμάκη να συμμετάσχει σε μια διαδικασία που ο αντίπαλος έχει το πεπόνι και το μαχαίρι ολοδικά του!Μακάρι να πήγαινε καλύτερα, αλλά ήρωες δεν υπάρχουν φίλε μου ,πρέπει να το βλέπουμε αυτό καθαρά και συνεχώς!
Δεν μπορείς να νικήσεις σε ένα αγώνα που όλα τα βαριά όπλα τα έχει ο ταξικός εχθρός αγαπητέ μου και θα ήθελα να μου φέρεις ένα παράδειγμα που έγινε το αντίθετο.
Γι αυτό μίλησα και προηγουμένως πως χρειαζόμαστε όλα τα μέσα όλα τα εργαλεία και αυτά που είναι μέρος του κοινοβουλευτικού συστήματος και αυτά που αφορούν το μαζικό εργατικό κίνημα!
Αλλά το κυριότερο που χρειαζόμαστε είναι η κρίσιμη συγκέντρωση δυνάμεων συμπαθούντων,απελπισμένων,αγανακτισμένων,ριζοσπαστών και συνειδητοποιημένων αγωνιστών για να κερδίσουμε μια νέα προοπτική! Αυτά που μας λείπουν είναι πολλά και ίσως αργότερα στο μέλλον, αν εμείς διαμορφώνουμε τις συνθήκες να ξαναδιαφωνήσουμε και να χωρίσουν οι δρόμοι μας αλλά σήμερα στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης μας ενώνει ενάντια στον κάθε νταβαντζή μας ή αφεντικό .
Νομίζω απλά είναι τα πράγματα, μέσα στην δυσκολία τους!

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη και Νίκος_άλφα

Δεν ξέρω ποιός πρέπει ή ποιός θέλει να ηγεμονεύσει ποιόν κι ούτε και χαλάω τη ζαχαρένια μου.
Δεν ανήκω σε κανέναν, δεν περιμένω πόστα, δεν τα κατέβασα ποτέ ως τώρα και ευελπιστώ να μην τα καταβάσω ούτε και στη λαΊκή εξουσία. Δεν ξέρω αν ταυτίζομαι με τον Νίκος_άλφα, μα εγω το στίγμα μου τόδωσα έστω και αργά (σφάλμα μου διότι έπρεπε να περιμένω τις διαστρεβλώσεις- τρίπλες του Αντώνη - όλοι μου οι φίλοι μέλη του ΚΚΕ είναι κανά δυό μάλιστα κάτι παραπάνω από απλοί, οπότε ξέρω πως αντιμετωπίζουν τα δύσκολα).
Να το επαναλάβω.
"Αν δηλαδή δοθεί η ευκαιρία (και για νάμαι συγκεκριμένος γιατί εύκολα παρερμηνεύομαι ως φαίνεται...),κατόπιν εκλογών ΚΚΕ, συριζαίοι, ΑΝΤΑΡΣΥΟΙ, ακόμα και οικολόγοι πιστοί σε μια συμφωνία άρνησης χρέους, διώξεων και τιμωρίας ενόχων, καρατικοποιήσεις τραπεζών και μέσων παραγωγής, έστω και μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση (μην χαλάσουμε και τη μαγιά του συνασπισμού), αλλά μετο μεγάλο κέρδος πως παίρνουμε επιτέλους την εξουσία, σε χαλάει;"
Μπορεί να κάνω λάθος.
Ε, και;
Και πριν 25 χρόνια όταν τσακωνόμουν με πασόκους κι είχα τον παπάρα αυτόν τον ανδρουλάκη για σημαία (είδες πως τα είπε ο ανδρουλάκης στη βουλή; και τα λοιπά), είχα δίκηο;
Θέλω να πω πως είναι πολύ ρευστά πια τα πράγματα, ίσως δεν είναι εποχές για να τα στηλώνουμε, γιατί ίσως το σκυλομετανοιώσουμε.
Και επαναλαμβάνω.
Δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ.
Πρωτίστως θέλω παραχωρήσεις απ αυτούς τους ανερμάτιστους τους συριζαίους.
Μα, κάτι μου λέει πως κι όλα να τα δώσουν, το ΚΚΕ θα βρεί κάπου, θα σκάψει, θα ψάξει, θα λυσάξει, δεν ξέρω, μα θα βρεί κάπου να διαφωνήσει και να μην προσχωρήσει.
(απλή υποψία και δεν επιμένω σ αυτό, έτσι; μην αρχίσουμε τις παπαριές πάλι)

mbiker

nikos__alfa είπε...

"ρ" ,ριζοσπαστών βέβαια!
Α και ηγεμονευόμενος οικειοθελώς λίγο δύσκολο μου φαίνεται να υπάρχει έστω και μικροαστός.Πεπεισμένος όμως, ναι μπορεί! ;)

Αντωνης είπε...

@nik_alfa: "χρειαζόμαστε όλα τα μέσα όλα τα εργαλεία και αυτά που είναι μέρος του κοινοβουλευτικού συστήματος και αυτά που αφορούν το μαζικό εργατικό κίνημα!"

Προφανώς και συμφωνούμε ως εδώ. Καμία διαφωνία.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε, όσο και να θέλουμε, να αλλάξουμε την ιδεολογική σύσταση της κοινωνίας από την μία μέρα στην επόμενη.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση Αλαφούζου, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται με 13%, περισσότερο από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα ποσοστά, αλλά αν σκεφτείς ότι το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ είναι κάποιες εξαιρετικές ατάκες περί "ανάπτυξης", "ευθύνης", και "δημιουργικότητας", είναι αρκετό για να καταλάβεις ότι η επικέντρωση στα εκλογικά ωφέλη, αν αφεθεί στα λογικά της συμπεράσματα, προτάσσει ως λύση για την κρίση το να αρχίσουμε κι μείς να μιλάμε για κάτι ανώδυνο και εύηχο, πχ "δικαιοσύνη, ανάπτυξη, πρόοδο."

Δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε υπό τις περιστάσεις με κάτι άλλο από μαύρο χιούμορ.

Συνεπώς, η ενότητα ή αφορά πραγματικούς συσχετισμούς στο επίπεδο βάσης ή απλές δημαγωγίες και συνθήματα.

Αν αφορά το πρώτο, πρέπει να αφορά συγκεκριμένες στάσεις και δράσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει στα σπάργανα ένα εργατικό κίνημα.

Ας στηριχτεί έμπρακτα αντί να μαχαιρώνεται και βλέπουμε.

Αντωνης είπε...

@mbiker: Αν έχεις την καλοσύνη, εξήγησε λίγο πώς ακριβώς επιτυγχάνεται η "κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής" μέσα στην ΕΕ.

Θυμίζω ότι όντας μέσα στην ΕΕ, δεν είχαμε καν την δυνατότητα ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Μας την επέβαλλαν. Λίγη επίγνωση της πραγματικότητας, για όνομα!

Ανώνυμος είπε...

Και γω εκ Θεσσαλλλονίκης ορμώμενος
Και πήγα και στον επιτάφιο χτες το απόγευμα (κι ας λέω πως αυτή τη φορά είναι η τελευταία). Επιτάφιος γμτ...

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη
Δεν μας επέβαλαν κυβερνηση.
Την αποδέχτηκαν αυτοί πούναι πάνω, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Αφού δημιούργησαν ήδη τις απαραίτητες προυποθέσεις.
Κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλει κάτι αν δεν το θέλεις, εκτός ίσως κι αν μας κηρύξουν τον πόλεμο. Και χάσουμε.
Ρωτήθηκε ο λαός και αποδέχτηκε; Τον δουλέψανε. Αν διαρρέεις τελειωμένους σαν τον πετσάλνικο ή αδίστακτους σαν την παπαδημητρίου για πρωθυπουργούς, ο αφελής θα δεχτεί λύση τεχνοκράτη. Πως επεβλήθη; λες και δεν τον θέλανε τα σχετικά κόμματα;
Είπε κανείς πως δεν θάχει συνέπειες; Τις ίδιες και το ξέρετε.
Τουλάχιστον θάχουμε απαλλαγεί από κάτι.
Η απορία σου είναι για το πως θα επιτευχθεί η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής, εν μέδω ΕΕ και όχι το πως θα περάσουμε άρνηση του χρέους;
Δηλαδή, αυτό το τελευταίο θα το δεχτούν αδιαμαρτύρητα και θα το κάνουν γαργάρα, επειδή θάμαστε έξω απ την ΕΕ;
Μπα; Και εγώ σου λέω πως θ αρχίσουν να ζητάνε επιστροφές πακέτων στήριξης, ή τι άλλα σκατά μας έδωσαν για να τα κάνουμε όλα πουτάνα απ το Μάαστριχτ και μετά.

mbiker

nikos__alfa είπε...

Επιτάφιο,τι ..επιτάφιο ορέ καρντάση;

Αντώνη
δεν μας την επέβαλλαν αγαπητέ μου ,σ αυτούς που μας κυβερνούν την επέβαλλαν.ΑΥΤΗ είναι η διαφορά που δεν απαντιέται μόνο με το ταξικό κίνημα παρά μόνο αν αγκαλιάσει την τεράστια πλειοψηφία του λαού και αυτό όσο μπροστά και να προσπαθώ να δω σήμερα δεν το βλέπω.
Για τα υπόλοιπα περί περιεχομένου και πολιτικών στο κομμάτι που αναφέρεις δεν βλέπω φως ,αλλά για αυτό είναι απαραίτητος ο διάλογος, Προτείνεις ,αποδέχεσαι,αρνείσαι,αποκαλύπτεις,χρεώνεις ,συμφωνείς και προχωράς ! ;)

Ανώνυμος είπε...

Επιτάφιος = Η πορεία εκείνη που η ένταση, ο παλμός, η δυναμική της θυμίζει την περιφορά του επιταφίου.
Συναντάται εκτός απροόπτου στις πορείες του ΠΑΜΕ. :)

mbiker

nikos__alfa είπε...

Ωχ ,τι ήθελα και ρώτησα! :)
Καλό βράδυ για την ώρα!

Αντωνης είπε...

ΟΚ, παιδιά. Δεν μας επιβλήθηκε. Παρασύρθηκα απ' την ΚΚΕδικη μπροσούρα "New York Times":

"But for the inhabitants of Italy and Greece, who have _just watched democratically elected governments toppled by pressure from financiers, European Union bureaucrats and foreign heads of state_, it evokes the cold reality of 21st-century politics. ...There were few tears in Italy and Greece for Silvio Berlusconi and George Papandreou, the prime ministers — respectively corrupt and hapless — _whose downfalls were engineered by the Brussels-Berlin-Paris axis._But their _forced departures_, however welcome, open a troubling window on what a true European state would look like."

http://www.nytimes.com/2011/11/20/opinion/sunday/douthat-conspiracies-coups-and-currencies.html?_r=1

mbiker, ναι αυτή είναι η ερώτησή μου, τι ακριβώς περιμένεις σε ό,τι αφορά την "κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής" μέσα σε ένα μόρφωμα που σύμφωνα με τους μαρξιστικούς NY Times "ανατρέπει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις μέσω πίεσης από επενδυτές, γραφειοκράτες της ΕΕ και ξένους αρχηγούς κρατών."

Θα μού απαντήσεις;

Για τον επιτάφιο, κατανοώ ότι προτιμάς τα πάρτι, και ελπίζω να έχουμε σύντομα κι από αυτά, αλλά να μην τελειώνουν με το ΠΑΜΕ σε ρόλο κεριού...

LeftG700 είπε...

Η κουβέντα στράβωσε, μετά ξαναΐσιωσε και τώρα πάει να ξαναστραβώσει μού φαίνεται...

Θα μας πεθάνετε!


ΥΓ :-)

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη
Λίγο χιούμορ μωρέεεε

mbiker

Αντωνης είπε...

Δεν σου άρεσε το ΠΑΜΕ σε ρόλο κεριού στην τούρτα του πάρτι των απελευθερωμένων από ιδεολογικές αγκυλώσεις;

Εντάξει, λίγο γκραν γκινιόλ, δε λέω, αλλά αφού το αρχίσαμε με επιταφίους...;-)

nikos__alfa είπε...

Σιγά ορέ Λέφτηδες που ξαναστράβωσε!

Παρασύρατε και τον mbiker .

Καρντάση, νομίζω πως η τελευταία παράγραφος (του Αντώνη) ,χιούμορ ήτανε! :)

Καληνύχτα λοιπόν και καλή ξεκούραση!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα
Αντώνη
Εξακολουθώ να πιστεύω πως το ζόρι θα τόχουμε στην άρνηση του χρέους και μην το προσπερνάς επειδή είναι σύνθημα του ΚΚΕ(και πολύ σωστά).
Αν περάσουμε αυτό, δεν νομίζω πως θ ασχοληθούν με το αν το χαλυβουργείο θ ανήκει στον βιομήχανο ή στους χαλυβουργούς.
Απ την στιγμή που έχουν φάει οι ίδιοι παπάρες σε δικές τους εισπράξεις, τον κάθε έλληνα βιομήχανο θα σκεφτούν;
Και μην μου ισχυριστείς πως είναι ντερεκτίβες της ΕΕ, γιατί δόξα τω βλαδίμηρο,έχουμε καταστρατηγήσει ήδη εντος τηε ΕΕ τόσες οδηγίες και τόσες μαλακίες έχουν κάνει που μάλλον θάναι παιχνίδι.
Εν πάσει περιπτώσει, μπορώ να λέω το μακρύ μου και το κοντό μου.
Πιθανόν νάναι ανεφάρμοστα όσα ισχυρίζομαι.
Αν είχα τη λύση, θάμουν πρωθυπουργός που λένε στα καφενεία.

mbiker

Ενη είπε...

Αυτός ο "μακρύς" διάλογος των αριστερών συντρόφων πολύ ενδιαφέρων μόνο που

δείχνει να ειναι "μακραν" απο τα κομματικά επιτελεία. Θα μου πεις τι το δημιουργικότερο για την
ανταλλαγή ιδεων. Πράγματι και δεν το υποτιμώ καθόλου το γεγονός.

Τώρα ομως να μου επιτρε΄ψετε να πω δυο λόγια για αυτά τα πρόσφτα δημοσκοπικά ποσοστά και ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ που εκτοξεύτηκαν.

Η ερώτηση ειναι απο που προερχονται;
Η απάντηση θα μπορουσε να ειναι απο τους δυσαρεστημένους ή θυμωμένους του ΠΑΣΟΚ.

Εν τάξει και ποιοι ειναι αυτοί;
Κατά πάσα πιθανότητα ειναι κάποιοι (που με την κρίση) εχασαν κάτι παραπάνω απ΄οτι εχασε ολος ο υπόλοιπος κόσμος.
Και γιατί συνέβη αυτό;
Ισως επειδή ειχαν κάποια επιπλέον προνόμια (συντεχνιακά, πελατειακά κ.α.).
Γιατί αν ηταν ιδεολογικοι (σοσιαλιστικοι) λόγοι, τότε μάλλον προς ΚΚΕ θα εκλιναν που ειναι και, ας πουμε, περισσότερο το κομμα του λαου. Αντίθετα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΚΕ δεν εχουν την εντυπωσιακη ανοδο που εχουν η ΔΗΜΑΡ η ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. (3% ΕΩς 5% βρέθηκαν στα 12% και βάλε).

Τότε, τί συμπέρασμα βγαινει;
Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, απ΄οτι συνέβη στο παρελθόν που κάποια στιγμή ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ βρεθηκε στο 18% και στη βουλή, ο υπουργός εσωτερικών της ΝΔ τους αποκαλουσε "αξιωματική αντιπολίτευση" κλπ. κλπ.

Ηταν τότε που ο Αλαβάνος με κάποιες μεγαλειώδεια ατάκες του στη βουλή ειχε "συγκλονίσει τα πλήθη".

Και τι εγινε μετά;
Ε, μετά στις εκλογές ολα ηρθαν σε πιο συνήθη αποτελέσμτα.

Με αλλα λόγια αλλη η "αντίδραση" των "δυσαρεστημένων πασοκων" (για διάφορους λόγους) και αλλο

τι σκέπτονται και τι ψηφίζουν, τελικά, οι ψηφοφόροι του πασοκ, που θεωρουν οτι με την οικονομική κρίση, εχουν χάσει κι αυτοί ο,τι και οι υπόλοιποι....μη προνομιουχοι.

Μπορεί να κάνω και λάθος. Θα δείξει. (-;

υγ. Εχω ομως την εντύπωση οτι τα εμπειρα αριστερά κόμματα αυτές τις εκδοχές ισως και να τις υπολογίζουν, δηλαδή την "προσωρινότητα" των οποιων αποτελεσμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εγώ πιστεύω πως τα εν λόγω ποσοστά απέχουν πολύ απ την πραγματικότητα;
Πρέπει κάπως να στρέψεις τις δυσαρεςστημένες ψήφους προς τα κεί που θέλεις εσύ κι όχι να στραφούν ελεύθερα κατά ΚΚΕ μεριά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και σύριζα.
Ο κόσμος, ψηφίζει όχι κατ ανάγκη αυτό που θέλει, μα αυτό που τον κάνουν να νομίζει πως θέλει.
Επί πλέον, είναι μαθημένος εδώ και αρκετές δεκαετίες να συμπορεύεται με τον νικητή.
Δώστου στο πιάτο κάποιον που τάχα μου τάχα μου θα βγεί μπροστά και θα δεις να έχει ρεύμα τύφλα νάχει η ΔΕΗ.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

βρε ηλίθιε left g700 ξεκόλα δεν υπάρχει αριστερος εμφύλιος, τι σχεση μπορεί να έχει το κκε με τους ξεφτυλισμένους ΣΥΝυπεύθυνους, τι δεν καταλαβαίνεις

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια,

Μια μικρη συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου, για τις εισροές απο ΠΑΣΟΚ στα αλλα κόμματα.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=664053

Ειναι, (λέει ο συντάκτης του κειμένου Γ.Γεωργάτος) τα καθυστερημένα, αναχρονιστικά, λαικίστικα τμήματα των ψηφοφόρων του πασοκ που ψηφίζουν (το θεωρεί δεδομένο), ΣΥΡΙΖΑ, ενώ

οι αλλοι οι "νοικοκυραιοι" (εκσυγχρονιστές), σκεπτόμενοι πολίτες, ψηφίζουν (το θεωρει δεδομένο), ΔΗΜΑΡ.
Και "αποφαίνεται" οτι για τη ΔΗΜΑΡ δεν ειναι "εντός των προτεραιοτήτων της να ανταγωνισθεί το ΣΥΡΙΖΑ", για να

μοιραστουν, ενδεχομένως, αυτούς τους "σοσιαλ-λαικιστές" του ΠΑΣΟΚ.
Τους χαρίζει με "γαλαντομία" στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα.

υγ. Σημειωτέον το κείμενο αναφέρεται σε αλλο δημοσίευμα, πάλι στην ΑΥΓΗ (15/1/12), οπου ο συγγραφεύς (Κώστας Παυλάκης) επιδίδεται και σε αριθμητικους υπολογισμους:

Απο ΠΑΣΟΚ 8% προς ΔΗΜΑΡ
" " 6% " ΣΥΡΙΖΑ
" " 5% " ΚΚΕ
Σύνολο 21%

Ε, αφήνει και κάτι για το ΠΑΣΟΚ. Καλωσύνη του. Χα.....

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (19 Ιανουαρίου 2012 8:30 μ.μ.),


Ας δεχθούμε, για διευκόλυνση της συζήτησης την παραμορφωτικά απλοποιημένη εικόνα τής κατάστασης που περιγράφεις. Λοιπόν:

Ο καλύτερος τρόπος να αποδείξει κανείς ότι δεν έχει σχέση με ξεφτιλισμένους είναι να ‘‘δεχτεί’’ πως αυτά που λένε τα πιστεύουν κιόλας. Η εξέλιξη και πορεία τών πραγμάτων θα τους ξεμπροστιάσει, θέλουν δεν θέλουν.

Αυτό όμως φίλε μας, λέγεται «κάνω πολιτική».

Σε πλήρη αντίθεση με το «βγάζω καταγγελτικές κραυγές» και χαρακτηρίζω «ηλίθιους» τους συνομιλητές μου.

Αν νομίζεις ότι με τέτοια καμώματα βοηθάς στο κτίσιμο της ηγεμονίας τού ΚΚΕ ανάμεσα στον κόσμο, αυτό που φαίνεται να θέλεις δηλαδή, τι να σου πούμε, συνέχισε έτσι. Να είσαι σίγουρος όμως ότι, αν σε ήξερε η Παπαρήγα, θα σου τράβαγε ένα ξεχέσιμο που θα ήταν όλο δικό σου!


Τα λέμε (αλλά χωρίς κραυγές, δεν βοηθάνε)

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Για τη ΔΗΜΑΡ και τα ποσοστά της, σε προσεχές ποστ. Ένα μόνο:

Τα ποσοστά που αθροίζει ο Πουλάκης είναι ποσοστά εκ τού ΠΑΣΟΚ.

Για κάτσε και λογάριασε. Πόσο δείχνει στις δημοσκοπήσεις να έχει μειωθεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ; Το -21%είναι και λίγο!


Τα λέμε

Ενη είπε...

Ε , βέβαια επρεπε να πω οτι εν τέλει δεν μένει τίποτα για ΠΑΣΟΚ, μάλλον στο πλην βρίσκεται...... Χα.
Κατα τους υπολογισμους των ανωτέρω δημοσιευμάτων στην ΑΥΓΗ. Χο.

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Ώρες-ώρες είσαι περίεργη! Ο Πουλάκης αναλύει δημοσκοπήσεις. Και η βάση του είναι η πιο έγκυρη δημοσκόπηση, αυτή των βουλευτικών εκλογών του 2009. Σ' αυτές λοιπόν το ΠΑΣΟΚ πήρε 43,92%. Για μείωσε αυτό το ποσοστό κατά 21%. Τι μένει; Ξέρεις τι μένει;

34,7%!!!

Λοιπόν; Θα έβαζες έστω και πέντε ευρώ στοίχημα ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσεγγίσει αυτό το ποσοστό;;;

Πες μας το κι αυτό και να δεις πόσα "χα" και "χο" θα γράψουμε εμείς!


Τα λέμε (αλλά να τα λέμε όπως είναι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα)

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια,

Συγγνώμη, αλλα διάβασα μόνο το σύνδεσμο απο την ΑΥΓΗ, (που εδωσα στο σχόλιο μου), και απο κει πήρα και τις πληροφορίες για το αλλο δημοσίευμα, οπου αναγράφεται ενα απόσπασμα του, δηλ. αυτου της (15/1/12).

Συνεπώς δεν ημουν υποχρεωμένη να ξέρω απο που ξεκινά, δηλαδή απο τα αποτελέσματα των εκλογων 2009, αλλά

λαμβάμοντας υποψη ολες τις προσφατες δημοσκοπίσεις που εχουν δημοσιευθει στα ΜΜΕ, στις οποίες

για το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ενα ποσοστό γύρω στα 14%, οι αριθμοι
(οχι οι ψηφοι (που αντιστοιχουν σε ψηφοφόρους) δείχνουν 21+14= 35.

Συνεπώς υπάρχει μια "εξαέρωση" ψήφων που δεν ξέρουμε που πήγαν. Χο. (αν λάβουμε ως αφετηρία το 43%).

υγ. Αντε και αρκετά ειπαμε για δημοσκοπίσεις στις οποίες κιόλας δεν πολυ-υπολογίζουμε πολλοι....

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη, πάλι κάνεις κάποιο λάθος. Το 14% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι το ποσοστό αυτών οι οποίοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Με τις αναγωγές όμως είναι παραπάνω. Π.χ., σε μια δημοσκόπηση της VPRC τον Νοέμβριο για τα "Επίκαιρα", στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (πρόσεξε: εκτίμηση) το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε (σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εταιρία πάντα) 18,5%.

Αυτά, απλώς ενημερωτικά.


Τα λέμε