Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Sun Tzu για τον Δεκέμβρη τού ’44



ΜΙΛΑΕΙ ο Grand Maître τής πολεμικής στρατηγικής, ο αρχαίος Κινέζος πολέμαρχος Sun Tzu στο The Art of War (μέσα από τη μετάφραση του Thomas Cleary) και λέει:

Therefore, when the laws of war indicate certain victory it is surely appropriate to do battle, even if the government says there is to be no battle. If the laws of war do not indicate victory, it is appropriate not to do battle, even if the government orders war. Thus one advances without seeking glory, retreats without avoiding blame, only protecting people, to the benefit of the government as well, thus rendering valuable service to the nation.

(Επομένως, όταν οι νόμοι τού πολέμου δείχνουν βέβαιη νίκη είναι ασφαλώς σωστό να δώσεις μάχη, ακόμα κι αν η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρέπει να γίνει μάχη. Αν οι νόμοι τού πολέμου δεν υποδηλώνουν νίκη, είναι σωστό να μη δώσεις μάχη, ακόμα κι αν η κυβέρνηση δίνει εντολή για πόλεμο. Έτσι κάποιος προωθείται χωρίς να επιζητά τη δόξα, υποχωρεί χωρίς να αποφεύγει το φταίξιμο, παρά μόνο προστατεύει το λαό, επ’ ωφελεία και της κυβέρνησης επίσης, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος.)


ΠΟΙΟΣ μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτά τα λόγια ή να πει ότι δεν ίσχυαν τις παραμονές τής ένοπλης σύγκρουσης στην Αθήνα τού ’44; Ατυχώς όμως, διατυπώνουν μία γενική θεωρητική αρχή. Η σωστή εφαρμογή της στην πράξη θα προϋπέθετε τη σωστή ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Αλλά κι αυτή η προϋπόθεση είναι μία γενική θεωρητική αρχή.

Να γιατί ακόμα και η καλύτερη γνώση τής θεωρίας δεν σου εξασφαλίζει ποτέ τη νίκη και δεν σε εξασφαλίζει πάντα από την ήττα. Κατά συνέπεια, μικρό το κακό που ο Σιάντος δεν είχε διαβάσει Σουν Τζου. Η ατυχία είναι που ο Γενικός Γραμματέας τού ΚΚΕ δεν ήταν ο ίδιος ο Σουν Τζου!

Μικρή ατυχία: κι αυτός ακόμα θα έπρεπε να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία του, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα έλυνε τον κόμπο...


Η εικόνα, από το seanlinnane.blogspot.com

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα σχεδόν πάντα αυτό δεν είναι το πρόβλημα; να αποτιμάς σωστά την κατάσταση;

Για αυτό και στην αριστερά έχουμε μιλιούνια θεωρητικών μα λίγους πολιτικούς!

dimitris t

LeftG700 είπε...

Έτσι είναι όπως τα λες, φίλε Δημήτρη Τ. Η πουτάνα η πολιτική είναι και τέχνη, κυρίως τέχνη (εννοείται ότι μιλάμε για την πολιτική στην αγνή και ανιδιοτελή άσκησή της). Η θεωρητική γνώση τη βελτιώνει βέβαια. Αλλά δεν την υποκαθιστά ποτέ!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Εγω πιστευω οτι θα αρκουσε να ηταν γγ του ΚΚΕ το '44 ο Τσιπρας

kagemusha

LeftG700 είπε...

Φίλε kagemusha,


Τι να σου πω... Ίσως. Δυστυχώς για σένα, αυτό δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευστεί από την Ιστορία...


Τα λέμε

demetrat είπε...

λέφτηδες σας έχω στείλει γράμμα , αλλά απάντηση δεν έχω .Γιά ρίξτε μιά ματιά στο ταχυδρομείο σας .
φιλιά.

Uturunco είπε...

βέβαια καλό είναι γενικά να μην δίνονται μάχες εκ των προτέρων χαμένες καμιά φορά όμως οι πόλεμοι κερδίζονται με τέτοιες. η θεωρία παραμένει γκρί

LeftG700 είπε...

Μονομάχισσα, έχεις γράμμα και γραφή! :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Κι ομως θα επιβεβαιωθει απο την συγχρονη Ιστορια

kagemusha