Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Φρικώδης γελοιότητα, το ανώτατο στάδιο της ολοκληρωτιστικής σκέψης




(Εμβρόντητοι, αναδημοσιεύουμε από το leninreloaded.blogspot.gr)




Στην «Εργασιακή Χάρτα της φασιστικής Ιταλίας» του 1924, ο Μουσολίνι προτάσσει ως θεμέλιο του λεγόμενου «κορπορατιστικού» κράτους την αναγκαιότητα ‘‘συμφιλίωσης’’ ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία: «η αλληλεγγύη των διαφόρων παραγόντων της παραγωγής βρίσκει την απτή της έκφραση στην συμφιλίωση ανάμεσα στα αντίθετα συμφέροντα των εργοδοτών και των εργατών, και στην υποταγή τους στο ανώτερο συμφέρον της παραγωγής».  Προσθέτει πως οι όποιες ζημιές στην οικονομία εξαιτίας της κρίσης πρέπει να καλυφθούν ισομερώς και από τους δύο παράγοντες: «Οι οικονομικές απώλειες που οφείλονται στις κρίσεις και τις διακυμάνσεις στις τιμές συναλλάγματος πρέπει να μοιράζονται ίσα ανάμεσα στα δύο στοιχεία (το κεφάλαιο και την εργασία)».

Στο δικό του κείμενο, «Τι είναι σοσιαλισμός για τους εθνικιστές», ο Έλληνας φασίστας διανοούμενος Δημήτριος Βεζανής οριοθετεί τη διαφορά του εθνικοσοσιαλισμού που πρεσβεύει ο ίδιος από τον σοσιαλισμό που πρεσβεύει το ΚΚΕ ως διαφορά ανάμεσα σε μια στενά οικονομίστικη και μια ηθικά αναπτυγμένη αντίληψη της κοινωνικής δικαιοσύνης («Το ΚΚΕ λέγει ‘‘αρπάχτε και φάτε’’. Εμείς λέμε ‘‘δημιούργησε και ζήσε’’»), πριν καταλήξει στη διατύπωση της στρατηγικής διαφοράς ανάμεσα στον κομμουνισμό και τον φασισμό με όρους της διαφοράς ανάμεσα στην αφελή επαναστατική ανυπομονησία και την ώριμη μεταρρυθμιστική και ενωτική προοπτική του φασισμού: «Αφελές και παιδαριώδες είναι να νομίζουμε ότι η κοινωνική ευτυχία θα κατακτηθεί ως δια μαγείας με μιαν μονοκονδυλιά. Μόνο με συνεχείς αγώνες και με διαδοχικές προσεγγίσεις θα πλησιάσουμε την κοινωνική ευτυχία. Και λέγοντας αγώνες δεν μιλάμε για ταξικούς, αλλά για μια συνολική προσπάθεια λαού και της διοίκησης της πολιτείας να υπερνικά διαρκώς τις συνεχείς δυσκολίες και τα αφάνταστα εμπόδια που βάζει ο καπιταλισμός».

Για τον φασισμό, όπως αντανακλάται ως ιδεολογία σ' αυτά τα δύο εδάφια, ισχύει κατ' αρχάς ό,τι ακριβώς ισχύει και για τον ιμπεριαλισμό (που είναι, άλλωστε, ενεργός προϋπόθεση της ανάπτυξης του πρώτου): όπως στις μέρες μας κανείς εκτός από τους ‘‘οπισθοδρομικούς’’ κομμουνιστές δεν θέλει να θυμάται ότι ο ιμπεριαλισμός είναι κατά βάση ένα οικονομικό φαινόμενο, έτσι και κανείς εκτός από τους κομμουνιστές δεν θέλει να θυμάται ότι ο φασισμός ήταν, πολύ πριν τον πόλεμο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μια οικονομική ιδεολογία. Όπως για την σημερινή μη κομμουνιστική αριστερά «ιμπεριαλισμός» σημαίνει κατά βάση «στρατιωτική υπεροπλία των ξένων», έτσι, για την ίδια αυτή αριστερά, «φασισμός» σημαίνει «κουρεμένοι γουλί μαντράχαλοι που χτυπούν μετανάστες».

Αλλά αυτό σημαίνει πως η σημερινή μη κομμουνιστική αριστερά αποκρύπτει ακριβώς τις διαστάσεις αυτές των φαινομένων στις οποίες εμπλέκεται, σε ρόλο πρωταγωνιστικό, η ίδια: αποκρύπτει το γεγονός ότι «ιμπεριαλισμός» σημαίνει πρωτίστως «μονοπωλιακή διάσταση της οργάνωσης του κεφαλαίου εσωτερικά» διότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με το εγχώριο μονοπωλιακό κεφάλαιο, το οποίο, αντιθέτως, συνδράμει δια της απόκρυψης της ίδιας του της ύπαρξης· και αποκρύπτει ότι φασισμός σημαίνει πρωτίστως «ιδεολογία της ανάγκης συναίνεσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας και της παράκαμψης της αναγκαιότητας της ταξικής πάλης» γιατί αυτή ακριβώς είναι η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία της οποίας είναι φορέας.

Αυτός είναι ο πυρήνας της αλήθειας πίσω από το άβολο συναίσθημα που δημιουργεί η ανάγνωση σήμερα του Μουσολίνι και του Βεζανή. Ποιο είναι αυτό το άβολο συναίσθημα; Δεν ακούγονται και τόσο «φασίστες». Αντιθέτως, τα όσα λένε, ακούγονται σήμερα, από τη σκοπιά των πολιτικών συνεπειών της τωρινής κρίσης του καπιταλισμού, μάλλον ‘‘προοδευτικά’’. Αλλά ο λόγος για τον οποίο ακούγονται ‘‘προοδευτικά’’ —άβολα "προοδευτικά" εφόσον είναι ρητά και εγνωσμένα λόγια φασιστών— είναι ακριβώς ότι είναι οικεία, ως στοιχεία της ‘‘προοδευτικής’’ οικονομικής ρητορικής της μη κομμουνιστικής αριστεράς.

Πράγμα που μας φέρνει στο εξής πρόβλημα: Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σημερινοί φασίστες δεν κάνουν καθόλου λόγο για «συμφιλίωση κεφαλαίου – εργασίας» για το «εθνικό συμφέρον», ούτε για αντικατάσταση των «ταξικών αγώνων» από μια «συνολική προσπάθεια του λαού» για να υπερνικηθούν τα «αφάνταστα εμπόδια» που «βάζει ο καπιταλισμός». Γνωρίζουμε όλοι ότι ο σημερινός φασισμός δεν επιζητά καθόλου ούτε τη συμφιλίωση κεφαλαιοκρατών και εργατών (αλλά το τσαλαπάτημα των δεύτερων), ούτε την απόρριψη του καπιταλισμού (αλλά, στην καλύτερη, το «να πληρώσουν τα λαμόγια»). Κατά συνέπεια, ο σημερινός φασισμός ακούγεται πολύ ‘‘δεξιότερος’’ του κλασικού, και επιπλέον δεν δείχνει να έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για ‘‘διανόηση’’ και ‘‘διανοητική επεξεργασία’’ —σε αντίθεση με τον κλασικό, που σαγήνευσε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα και, ας μην κρυβόμαστε, μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της διανόησης της εποχής του.

Γιατί;

Κι αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μεμιάς πολύ απλή και πολύ τρομακτική; Κι αν η απάντηση είναι πως ο σημερινός φασισμός είναι εξ αρχής κατά πολύ δεξιότερος επειδή η οικονομική ιδεολογία του κλασικού φασισμού καλύπτεται ήδη πληρέστατα από την μη κομμουνιστική αριστερά —από ό,τι δηλαδή αντιλαμβάνεται ως ‘‘αριστερά’’ ο σημερινός πανεπιστημιακά μορφωμένος μικροαστός;

Κι αν ο λόγος που ο σημερινός φασισμός δεν έχει ανάγκη ούτε τους δικούς του Πάουντ, ούτε τους δικούς του Γουίντχαμ Λούις, ούτε τους δικούς του Γέιτς, ούτε τους δικούς του Χάιντεγκερ ή Μπλανσό για να συγκροτηθεί ιδεολογικά είναι επειδή η ‘‘διανοητική’’ του πτέρυγα, η ‘‘μαλακή’’ εκδοχή των σιδερένιων του γροθιών, επιτελείται ήδη ...από την μη κομμουνιστική αριστερά; Δηλαδή, από όλα τα ρεύματα του ‘‘σοσιαλισμού’’ που συνειδητά και συγκροτημένα προωθούν την ‘‘συμφιλίωση’’ κεφαλαίου και εργασίας και την αποφυγή της επαναστατικής σύγκρουσης στο όνομα μιας ‘‘ειρηνικής μετάβασης’’ σε μια θολά ‘‘δικαιότερη κοινωνία’’ —και μάλιστα, εδώ και δεκαετίες;


Η εικόνα, από το sophiethedog.com (το μήλο, δικό μας)

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τα πήρε ο κομψομόλος τα Χειμερινά Ανάκτορα ή ακόμα συνεδριάζει στο Σμόλνυ ;;;;


Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Πού το βρίσκεις το κέφι γι' αστεία, ήθελα να 'ξερα! Εδώ μας πήραν χαμπάρι και μας βγάλαν την προβιά τού αριστερού και φάνηκαν τα φασιστικά μούτρα μας! Δεν ετοιμάζεις καλού-κακού καμιά αλλαξιά εσώρουχα, κάνα πουλόβερ χοντρό, κάνα μπουκάλι κονιάκ πεντάστερο; Τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε τη βδομάδα, πριν μας έρθει το μπουγιουρντί για το Καϊμακτσαλάν! Ή μπας και νομίζεις ότι εσύ θα τη γλυτώσεις; Τη γλύτωσες μια φορά, ελέω Στάλιγκραντ. Άλλη δεν έχει!


Увидимся (εκτός κι αν εσένα σε στείλουν σε καμιά Πίνδο)

Μάρκομ Ξ είπε...

Αγαπητοί φίλοι λέφτηδες

Ελπίζω αυτή τη φορά να συνέλθετε και να πάψετε να θεωρείτε τον απερίγραπτο Μπέρια "δικό μας", να πάψετε να του δίνετε συχαρήκια και γενικά να σταματήσετε να του δίνετε τόση σημασία. Ο ολοκληρωτισμός στη σκέψη είναι μοιραίο να οδηγήσει στον ολοκληρωτισμό στην πράξη και τούμπαλιν (ανατροφοδοσία, ελληνιστί feedback). Ο αγαπητός σας άσπονδος "φίλος" δίνει εξετάσεις στα φαντάσματα της 3ης διεθνούς προσπαθώντας να θεωρητικοποιήσει (με αστεία, παιδαρειώδη επιχειρήματα του στυλ "για τη μη κομμουνιστική αριστερά "ιμπεριαλισμός" σημαίνει η στρατιωτική υπεροπλία των ξένων" ) τη θέση περί σοσιαλφασισμού. Θέση που όπως είναι γνωστό επέδρασε αποφασιστικά στην απομόνωση από τις μάζες αρκετών κομμουνιστικών κομμάτων (προεξάρχοντος αυτού της Γερμανίας) και κατ' επέκταση στην ανεμπόδιστη άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη.

Θα είμαι σκληρός, αλλά εφ' όσον συνεχίσετε και μετά από αυτό να τον διαβάζετε και να του δίνετε αξία, είστε άξιοι της μοίρας σας.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

Υ.Γ. Συντροφικούς χαιρετισμούς στον σ/φο Γιάκοβ

Βαρώνος ντε Σαρλύς είπε...

Πάντως είναι η λογική κατάληξη της θεωρητικής του μεταστροφής σε συνδυασμό με το διαδικτυακό του ήθος. Είναι εντυπωσιακή επίσης η αμετροέπειά και ο κυνισμός του. Ένας τέλειος ιεροεξεταστής.

Ανώνυμος είπε...

οι σ του ΚΚΕ να καταλάβουν ότι αυτή την γραμμή του " σοσιαλφασισμού " την εγκατέλειψαν κακήν κακώς οι ίδιοι , κανένας Τρότσκι " πράκτορας " , ούτε τίποτα αναθεωρητές , η κανονικότατη ΚΔ του Στάλιν .

βέβαια και τα λαϊκά μέτωπα που έβαλε στην θέση τους είχαν προβλήματα ( κυρίως όταν η βασική αντίθεση γίνεται και κυρίαρχη ) αλλά από το απόλυτο χάλι καλύτερα .

τον φασισμό θα τον τσακίσουμε αν ακυρώσουμε την συνθήκη ζωής που τον κάνει να ευδοκιμεί .

αν φτιάξουμε ενιαίο μέτωπο εργαζομένων - αριστεράς , πάνω στα ζωτικά προβλήματα , και για την βαθιά αναμόρφωση του ηθικού ιστού της κοινωνίας . Της δύναμης της συνήθειας σε παραγωγή , κατανάλωση και πολιτική διαδικασία .

με μεγάλες συγκρούσεις με το κεφάλαιο , που θέλουν βαθιά συμμετοχή στις δομές του κοινωνικού μετώπου και στο αριστερό κόμμα - μέτωπο , αυτό τέλος πάντων που πρέπει να κάνουμε και δεν μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ , μακάρι να μπορούσα , έξω από κάθε τριτοδιεθνιστικη και σοσιαλδημοκρατική ( που ο Πουλαντζάς τα ταύτιζε στην υποτίμηση των μαζών ) εκδοχή οργάνωσης .

Στο πνεύμα προηγούμενων αναρτήσεων , από την νεκρολογία της Ροσάνα Ροσάντα για τον ¨Αλντο Νατόλι :

" Ανήκαμε σε μια αριστερά που δεν είχε καμία σχέση με το σταλινισμό, ο οποίος, όπως είχαμε καταλάβει ευθύς εξ αρχής και χωρίς να χρειαστεί να μετανιώσουμε ποτέ, ήταν δεξιός. "

κ.σ ( πρώην αντί ΑΝΕΛ )

διανοούμενας ντε κωλ είπε...

Στα σωστά που γράφουν οι διάφοροι σύ ντροφοι πιό πάνω επιτρέψτε μου να προσθέσω τα εξής:

Το βασικό ζήτημα του εν λόγω κυρίου είναι η εγωπάθεια και ο ναρκισσισμός και δεθτερεθόντως ο σταλινισμός. Ζήτημα που είχαν αντιληφθεί ήδη όσοι έτυχε να κοιτάξουν το Radical Desire, όπως άλλωστε και εσείς. Εξ ου και το διαδικτυακό ήθος κλπ που διέπουν τις προσπάθειες του εν λόγω.

Η αλαζονεία, ο ξερολισμός και η αλητεία είναι απλά παράγωγα.

Ενώ είναι σωστό ότι πρέπει να αποφεύγονται ψυχολογικές εξηγήσεις γιά πολιτικά ζητήματα, είναι ωστόσο αδύνατον να εξηγηθούν αλλοιώς οι μεταπτώσεις, τα άλματα και το καταγγελτικό ύφος του πολιτικού λόγου από τον κύριο καθηγητή.
Χαρακτηριστικά, η επιλογή υπέρ του ΚΚΕ σχετίζεται περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, με μίσος προς το ΣΥΡΙΖΑ, αναρχικούς κλπ παρά με θετική αποτίμηση της πολιτικής του κώμματος.

Ως εκ τούτου είναι πράγματι λάθος να σχολείται κανείς με την ψυχασθένεια του εν λόγω και άλλων τεσσάρων-πέντε το πολύ εντελώς καμένων κρετίνων κνιτόβλακων που νομίζουν ότι επιτελούν επαναστατικο καθήκον γλείφοντας το μαλάκα και βριζοντας όλους τους άλλους.
(Χαρακτηριστική εδώ η περίπτωση του ψυχάκια waltende gewalt, ο οποίος είναι, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, αντικείμενο ειδικού).

Και μιά και επανήλθατε. Είναι επαναλαμβάνω λάθος η αποφυγή αναφοράς του ονόματος του εν λόγω κυρίου. Σε αυτό ακριβώς ποντάρει ασκώντας τρομοκρατία στη βάση όσων ο ίδιος πρώτος απ' όλους δεν τηρεί.
Διότι βέβαια γράφει την ονοματάρα του εκεί που θεωρεί ότι πρέπει να κάνει ρεκλάμα στην εαυτάρα του γιά πει αμέσως μετά ότι δεν είναι ηθικό να αναφέρεται το όνομά του.

διανοούμενας ντε κωλ είπε...

Το θέμα όμως δεν είναι στο όνομα αλλά στα σχετικά. Αυτά τα σχετικά είναι όμως η ουσία, στην οποία επιτέλους φτάνω.
Εξηγούμαι:

Είναι σαφής στους αναγνώστες του μπλογκ του η ιδιότητά του;
Είναι γνωστό πώς έφτασε εκεί; Εννοώ το υπερσυντηρητικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βέβαια.

Όλως τυχαίως η στροφή στο ΚΚΕ έγινε αφού έφτασε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, με τη μονιμότητα και τις απολαβές που αυτό συνεπάγεται. Πλέον είναι και πρόεδρος του τμήματος αγγλικής φιλολογίας.
ΟΚ, όλα καλά, αλλά πως συμβιβάζονται αυτά με την απαξία και τις ύβρεις κατά όλων των διανοουμένων που θεωρεί συμβιβασμένους;
Πολιτική στάση είναι η στάση στην πραγματικότητα και όχι οι ψυχοπαθολογικές αλητείες στα μπλογκ. Νομίζω;
Γνωρίζουν οι συνομιλητές του καμμένοι κνιτάμπουρες, τους μισθούς, τις απολαβές και κυρίως τη στάση και τις θέσεις στην πραγματική ζωή του κ. προέδρου του Τμήματος Αγγλκλής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Βρίσκεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τρομοκρατία γιά τη μη αναφορά του ονόματος, στην οποία εσείς κασλοπροαίρετα και σε μία ηθική βάση τσιμπάτε αποσκοπεί να αποσυνδέσει, όσο γίνεται, το διαδικτυακό "παιχνιδάκι" του κυρίου προέδρου αναπλ. καθηγητή από τις real time δραστηριότητές του.
Αυτές θέλει να τις ξεχνάει (αποκρύπτει διότι υπάρχει και το google και μπορεί καμιά φορ΄'α να μπλέξεις) και να χρησιμοποιεί μόνο την ταμπέλα του προφέσορα (τάχα μου κνιτοειδούς) ώστε να ψαρώνει την πενταμελή αυλή του.

Αυτά είναι η γνώμη μου, την οποία σας χρώσταγα από μία άλλη, παλιότερη, συζήτηση γιά το θέμα του κυρ Αντωνάκη.
Μη λησμονούμε πάντως ότι το όλο σχέδιο είναι μεταμοντέρνο, γιά την ακρίβεια η άλλη όψη του μεταμοντέρνου.
Διότι βεβαίως βεβαίως, το ΚΚΕ δεν είναι παρά άλλη μία επιλογή στη διάθεση του (μεταμοντέρνου) υποκειμένου, την οποία ο εν λόγω θεωρεί ότι τον έπαιρνε να κάνει σε μία δεδομένη συγκυρία. Ως γνωστόν οι μεταμοντέρνες επιλογές δεν χρειάζονται επιχειρηματολογία, αλλά κυριως πολύ υποκειμενισμό, "πάθος" και θράσος.
Και βεβαίως (θεωρούν ότι όλα) παίζονται στο επίπεδο του ντισκούρ, ως εκ τούτου και η μανιώδης επιμονή με κάθε μέσο να υβρίσει, συκοφαντήσει, διαστρέψει, μειώσει όποιους θεωρεί αντιπάλους.

Τι να λέμε μωρέ τώρα, ο μεταμοντέρνος αμερικανοσπουδασμένος αγγλοφιλόλογος που έγινε κουκουές και ασκεί κουkουεδισμό μέσω του google! Αυτό είναι πεντακάθαρα και φανερά και τίποτε άλλο. Αλλά γιά όνομα του Στάλιν μην κραχτεί το δικό του όνομα...

Ή μην ασχολείστες ή κράχτ τον όπως του πρέπει, απλά γιά να τα ξέρουν και οι κνίτουλες όλα αυτά. Όχι ότι θα τους μπουν ευρύτερες σκέψεις αλλά θα τα συγκρατήσουν γιά όταν έρθει η ώρα να τσακωθούν και με δαύτον. Και δεν θα αργήσει με τόσο ψυχοκατάσταση που διέπει το εν λόγω μπλογκ.
Αυτά σύντροφοι.

Μάρκομ Ξ είπε...

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω σχόλιό μου και όπως έχω ξαναπεί δεν έχω σε καμιά πολιτική εκτίμηση τον διαχειριστή του blog Lenin Reloaded. Επίσης, θεωρώντας ότι εννοεί αυτά που γράφει έτσι όπως τα γράφει, φρονώ ότι ούτε σαν άνθρωπος θα μου έλεγε πολλά.

Παρ' όλ' αυτά, θέλω να διαχωρίσω τη θέση μου από τον παραπάνω συνομιλητή (διανοούμενας ντε κωλ). Δεν μπορώ να διασταυρώσω και εν τέλει δεν με ενδιαφέρει, ποια επαγγελματική ιδιότητα έχει ο καθένας από εμάς που γράφουμε εδώ. Θεωρώ άστοχο επομένως να βγάζουμε συμπεράσματα με βάση τη δουλειά ή το εισόδημα του καθένα. Η ανισορροπία, η αμετροέπεια, η πολιτική βλακεία είναι εμφανείς και χωρίς να ξέρουμε πως βγάζει ο καθένας το ψωμί του.

Αυτά τα ολίγα

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

σε πονάει ο Λέτο είπε...

Αυτό μόνο τέλος.

διανοούμενας ντε κωλ είπε...

Κάνεις λάθος φίλε μου. Διότι όπως εξήγησα, τα συμπτώματα που περιγράφεις/περιγράφουμε σχετίζονται άμεσα και εξηγούνται από τα άλλα δεδομένα, αυτά της πραγματικής ζωής.
Τα οποία είναι ευκολότατο να διαπιστώσεις σε όλο το μεγαλείο τους αν βάλεις το όνομα του εν λόγω στο google που θα σε βγάλει με την πρώτη στην οικεία ιστοσελίδα (του) στο Πανεπ. Κύπρου, όπου εκτός των άλλων που αναφέρω μπορείς να απολαύσεις και σειρά κειμένων μεταμοντέρνας αμερικάνικης θεωρίας της λογοτεχνίας.
Τα οποία, χωρίς να είμαι και φοβερός γνώστης, χαλαρά φαίνονται μακράν καλύτερα από τις επιπέδου κνίτικου χαβαλέ σε εκδρομή μεθυσμένων αλητείες που πουλάει γιά βαθειά σκέψη στο μπλογκ του ο εν λόγω.

Επιπλέον ο εν λόγω χρησιμοποιεί τις επαγγελματικές του ιδιότητες, γιά την ακρίβεια την αύρα που προσδίδει ο τίτλος, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες (σου λέει κάτι αυτό;;;;;) γιά να καλλιεργλήσει το ίματζ κνιτογκουρού.
Αυτά περί του ψωμιού (παντεσπάνι).

LeftG700 είπε...

Παίδες, οι περιστασιακές υπογραφές, ανάλογα δηλαδή με την ανάρτηση ή το κύριο μήνυμα που θέλει να στείλει ο εκάστοτε σχολιογράφος, δεν βοηθούν καθόλου να κρατηθεί ένα μίνιμουμ επίπεδο σοβαρότητας στις όποιες συζητήσεις εδώ. Εντάξει, σε σημαντικό βαθμό ο ενδοαριστερός διάλογος έχει ποδοσφαιροποιηθεί. Είναι ανάγκη να τον "αναβαθμίσουμε" σε διάλογο τύπου μπουρδέλο;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι .. φασίστες Λέφτηδες τόχουμε αυτό το χούι ... αντί να προσπαθούμε να καταλάβουμε ( και να δεχθούμε ) τα "επιχειρήματα" των κομψομόλων το ρίχνουμε σε συζήτηση ποδοσφαιρικού επιπέδου ...
θα διαφωνήσω με τα "πραγματολογικά" για τον περί ού που συνεισφέρει εδώ ο ντε κώλ. δεν είναι εδώ ο τόπος για τέτοιες "σοβαρές" αποκαλύψεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος και σχετικός με τη μπλογκόσφαιρα μπορεί εύκολα και από μόνος του να ερευνήσει και να διαπιστώσει χωρίς να χρειάζεται να δημοσιεύσει ( όπως εδώ ο ντε κωλ ) τα όποια στοιχεία . Παρ όλα αυτά είναι γνωστό σε αρκετούς ότι εξ αρχής υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι δεν έχει σημασία μόνο τι λέει και τι γράφει κάποιος , αλλά και το ποιός είναι. Με αυτό ελπίζω να μη με πιάσει από τα μούτρα ο κος ντε κώλ , αντιλαμβανόμενος ότι διαφωνώ μόνο με τη δημοσίευση . Άλλωστε στην ηλικία μου δεν αντέχω τις συγκινήσεις

Ναρκόμ χαιρετισμούς θερμούς και ολόψυχους


Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Επωφελούμαι ενός ...πάσο για να σου πω: μήπως παρεξήγησες αυτό που έγεραψα το απόγευμα για τα περιστασιακά ονόματα και το γενικεύεις;


Увидимся

Ανώνυμος είπε...

όχι Λέφτηδες δεν παρεξήγησα ,αλλού στόχευα

Γιάκοβ

ΥΓ ντούκου

Ανώνυμος είπε...

αυτό με την blogoσυζήτηση και τις ίντριγκες δεν το κατάλαβα ποτέ .

το κείμενο που ανέβασε για τον φασισμό είναι για πέταμα , όπως και τα περισσότερα που έχω δει να ανεβάζει .

αυτά που λέει όταν είναι αντιπροσωπευτικά του ΚΚΕ σε σημαντικά θέματα , ίσως να είναι αφορμή για κουβέντα .

τα άλλα όλα , ποιος είναι , τι κάνει , σε ποιο πανεπιστήμιο , που , τι τα θέλετε κάποιοι ?

τα είπε και ο μάρκομ ξ πιο πάνω , μου φαίνεται τόσο προφανές .

το κείμενο είναι για πέταμα αλλά δυστυχώς δεν τα λέει μόνο αυτός , απλό νομίζω είναι ...
κ. σ .

διανοούμενας ντε κωλ λέμε είπε...

Ε λοιπόν δεν μου φαίνεται καθόλου μα καθόλου προφανές ότι αυτά δεν χρειάζονται.
Διότι το θέμα της συζήτησης εν προκειμένω (τονίζω το εν προκειμένω) ΔΕΝ είναι οι απόψεις του ΚΚΕ ή κάποιων κουκουέδων ή κουκουεδόφιλων περί του τάδε ή του δείνα θέματος αλλά ο τρόπος ενός πολύ συγκεκριμένου ιστολόγου, του leninreloaded, να διαστρέφει, συκοφαντεί και διαβάλλει κάποιες απόψεις.
Αυτό που θέτουν σε συζήτηση οι Left εδώ είναι ένα "ήθος" διαδικτυακής πρακτικής.

Ε το "ήθος" αυτό θεωρώ ότι γίνεται κατανοητό και μπαίνει στη σωστή του διάσταση αν πάρουμε υπόψη μας τα συμφραζόμενα του εκφέροντος ιστολόγου.
Το ύφος βαρύμαγκα μα μανδύα πολλών καρατίων μουλού σκέψης αποδεικνύεται απλός φερετζές κάποιου τύπου που ελάχιστη ως καμία σχέση δεν έχει ούτε με την παράδοση της αριστεράς και του κουκουέ αλλά παίζει ένα παιχνίδι εκ του ασφαλούς προσωπικής προβολής.

Τόσο απλό. Τι δεν καταλαβαίνετε;; Ε;
Επιπλέον φαίνεται η ηθικοπολιτική βάση κάποιου που συνεχώς καθυβρίζει τους πάντες σαν συμβιβασμένους και πουλημένους ενώ ο ίδιος κλπ κλπ
Τα είπαμε, τα ξέρουμε και έχει και ένα κάρο άλλα.

Αλλοιώς τι νόημα έχει η καταγγελία εκ μέρους των Left όλης αυτής της πρακτικής του εν λόγω ιστολόγου;
Διότι επαναλαμβάνω, ο τύπος "διαπαιδαγώγησης" που ασκεί όπως και ο χειρισμός των διαδικτυακών συζητήσεων εκ μέρους του γίνεται μμόνον τότε κατανοητός στο μέγεθος της υποκρισίας που τον διέπει αν συμπεριλάβουμε και όλα αυτά τα δημόσια γνωστά και προσβάσιμα στοιχεία.
Ε, αξιολογήστε τα. Αλλοιώς να πούμε γιά το ΚΚΕ και την πολιτική του και τα συναφή και να μπει απλά και επιτέλους πάνω από την περίπτωση του wannabe ινστρούχτορα Αντωνάκη η σφραγίδα case closede, όπως διαβάζω εδώ δίπλα γιά την περίπτωση Κ.Π.
Ορίστε.

o Gίδιος είμαι είπε...

Αφού τους πονάει ο Λέτο ρε μαν. Ο Λέτο έχει βάλει τόσα γκολάκια κι αυτοί με λένε γιατί έχει μακρύ μαλλί και φοράει κορδέλες. Γεννημένος το '86 θα σας πονάει για πολύ ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

μη μπαίνεις στο LR τότε , ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ..

κ. σ .

διανοούμενας ντε κωλ είπε...

Εννοείται και εξυπακούεται ότι προφανώς δεν μπαίνω. Εδώ διάβασα την ανάρτηση και τοποθετήθηκα. Κι αυτό ακόμα προκαλεί δυσκολίες κατανόησης; Μπααααα!

Πορδίνιο του Χικγινς είπε...

Είσαι κακός και απλά θέλεις να τον καταστρέψεις.
Κακά κακέ, κακέ κακά.
Μπορείς να πεις πως είναι ομάδα πίσω του και γράφει και σβήνει σχόλια, μπορείς να πεις πως αυτά που λέει τα έχει διαβάσει και δεν είναι δικά του, ...
Αλλά να μπλέκεις το μεροκάματο με την συνήθεια είναι άτιμο.
Α. γιατί έχει να κάνει με λεφτά
Β. γιατί θα θελες να έχεις την δουλειά του για τα λεφτά
Γ. έχεις έτοιμο το βιογραφικό; ώστε μόλις φύγει να πας

Λοιπόν να μπαίνεις στο LR να διαβάζεις να διαφωνείς και να παθιάζεσαι αλλά λίγα με την δουλίτσα του και το παντεσπάνι που τρώει.

γκέγκε, καθηγητάκο ντε κωλ;

LeftG700 είπε...

ΕΠΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ


Με την εξαίρεση τού ποδοσφαιρόφιλου σχολιαστή με τα πολλά ονόματα και fan τού Λέτο, η ετυμηγορία περί ολοκληρωτισμού που βγάλαμε για το κείμενο του Αντώνη, έγινε αποδεκτή από όλους χωρίς πολλά-πολλά και με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι, μοιραία, το βάρος τών σχολιασμών έπεσε στο πρόσωπο. Όσο κι αν έχει τη σημασία του ποιος λέει αυτό που λέει (κι ακόμα, θα προσθέταμε εμείς: πότε το λέει, από ποιο βήμα το λέει και σε ποιο ακροατήριο το λέει), νομίζω ότι η αρχική αναλυτική προσέγγιση δεν μπορεί να αγνοεί το περιεχόμενο του μηνύματος. Αντίθετα, πρέπει να ξεκινάει από αυτό. Ιδίως αν έχουμε να κάνουμε με εκδηλώσεις και όψεις τού ολοκληρωτισμού, κατηγορία που ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αποτέλεσε διαχρονικά μία πολύ ωραία κόλλα χαρτιού στην οποία τυλίχτηκαν γενεές και γενεές αριστερών.

Ωραία, λοιπόν. Η ανάλυση που αναδημοσιεύσαμε είναι ένα δείγμα ολοκληρωτικής σκέψης που φτάνει άνετα στα όρια της φρικώδους γελοιότητας, μια και ταυτίζει τους αριστερούς τής «μη κομμουνιστικής αριστεράς» οι οποίοι, κατ’ αυτόν, «συνειδητά και συγκροτημένα προωθούν την ‘‘συμφιλίωση’’ κεφαλαίου και εργασίας και την αποφυγή της επαναστατικής σύγκρουσης», με το φασισμό, αφού τους εμφανίζει να ασπάζονται την οικονομική ιδεολογία του και απλώς να διαφωνούν με τις μεθόδους καταστολής και εξόντωσης που εκείνος υιοθέτησε. Πώς όμως φτάνει σε αυτό το κωμικοτραγικό συμπέρασμα, μέσα από ποια λάθη, παραλείψεις, πραγματολογικές και διανοητικές διαστρεβλώσεις, άσχετα αν έχει επίγνωση τού παραλογισμού του ή όχι; Αναφέρθηκε εδώ, και είναι βέβαια σωστό, ότι αυτή η ανάλυση επαναφέρει τη χρεωκοπημένη γραμμή τού σοσιαλφασισμού. Δεν λέει και πολλά αυτή η αναγωγή όμως στις σημερινές συνθήκες. Έχει νόημα να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις διαδρομές τής σκέψης του (μαζί με τις τούμπες που τρώει κατά την πορεία), όχι τόσο για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός τής ολοκληρωτικής κλίσης της, όσο για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτού τού τύπου η σκέψη δεν είναι αποκλειστικό ‘‘προνόμιο’’ εκείνης ή της άλλης μερίδας τής Αριστεράς, εν προκειμένω του ΚΚΕ, ούτε βέβαια όλης τής Αριστεράς, όπως υποστηρίζουν οι εχθροί μας, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στις πιο υπεράνω υποψίας περιοχές τής φιλοσοφικοπολιτικής σκέψης. Αριθμούμε τα βασικότερα:

1. Αφόρητος οικονομισμός/αναγωγισμός. Έτσι, αφού «ο ιμπεριαλισμός είναι κατά βάση οικονομικό φαινόμενο», ο φασισμός «είναι [αντίστοιχα κατά βάση] μία οικονομική ιδεολογία». Αυτό, εκτός τού ότι εξαφανίζει ως δια μαγείας το πολιτικό εποικοδόμημα (το οποίο, το ξέρουμε πολύ καλά πια, δεν στηρίζεται μόνο στην οικονομική βάση του, αλλά και τη στηρίζει με τη σειρά του παντοιοτρόπως), άρα κηρύττει περίπου περιττό κάθε πολιτικό αγώνα επί του συγκεκριμένου πεδίου, τού εποικοδομήματος δηλαδή, είναι και μία αστεία κοινοτοπία/ταυτολογία για την Αριστερά που εξακολουθεί να παραμένει Αριστερά και δεν έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τον Μαρξ: όλα τα φαινόμενα κοινωνικής οργάνωσης είναι κατά βάση οικονομικά φαινόμενα και, κατ’ αυτή την έννοια, όλοι οι –ισμοί είναι κατά βάση οικονομικές ιδεολογίες! Μηδέ εξαιρουμένου και του σοσιαλισμού, βεβαίως βεβαίως. Με βάση αποκλειστικά αυτό το κριτήριο λοιπόν, δεν εξισώνεται μόνο ο αστισμός με το φασισμό, όπως ασφαλώς έχει ως στόχο ο Αντώνης. Εξισώνεται και ο σοσιαλισμός! (Ετερογονία τών σκοπών γαρ· ή, επί το λαϊκότερο: όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στ’ αλάτι!)


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


2. Πραγματολογικά τερατουργήματα. Δεν είναι η Αριστερά, σε οποιαδήποτε εκδοχή της, που συμφύρθηκε με τον φασισμό. Είναι ο φασισμός που οικειοποιήθηκε συνθήματα και επιλεκτικά υιοθέτησε σοσιαλιστικά αιτήματα, υποκριτικά βέβαια και διαστρεβλώνοντάς τα ταυτόχρονα. Με αυτή την έννοια, ανέκαθεν «δεν ακούγονταν και τόσο φασίστες»! Κι εδώ ο Αντώνης κατουράει στη θάλασσα, ή μάλλον, ακόμα χειρότερα, ρίχνει νερό στο μύλο τής αντίδρασης (την ίδια στιγμή που σε άλλα γραπτά του προσπαθεί να τον κατεδαφίσει): όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει, ανανεώνει εξ αριστερών τη θεωρία τών δύο άκρων, έχοντας την αφελή εντύπωση ότι η δική του Αριστερά, η μόνη Αριστερά κατά το μυαλό του, το ΚΚΕ, θα τη γλυτώσει! Επιπλέον: είναι μακριά νυχτωμένος όσο αφορά στις μεθόδους προσέγγισης του κόσμου που ακολουθεί ο ελληνικός νεοναζισμός. Γιατί, όπως του επισήμαναν και σχολιαστές στο τσαρδί του, διόλου δεν περιφρονεί την ‘‘ιδεολογική δουλειά’’ αφού δεν παραλείπει να διακηρύσσει και να προσπαθεί να θεμελιώσει την ‘‘αρμονική συμβίωση των τάξεων’’ ή την ανάγκη ενός ‘‘υγιούς και κοινωνικά υπεύθυνου καπιταλισμού’’, αρκούμενος τάχα, όπως εκείνος νομίζει, μόνο στα μαχαιρώματα και στους τραμπουκισμούς!


3. Μαζικές και γενικευμένες δίκες προθέσεων. Κατά τον Αντώνη, η μη κομμουνιστική Αριστερά αποκρύπτει εσκεμμένα την οικονομική βάση του ιμπεριαλισμού, επειδή δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί με τα μονοπώλια. Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν μπαίνει στον κόπο να καταθέσει. Πλην βέβαια του αυτονόητου και γι’ αυτό δυνάμενου να παραληφθεί: όποιος δεν συμμερίζεται το πολιτικό σχέδιο και την πολιτική φιλοσοφία τού ΚΚΕ είναι εξ ορισμού στυλοβάτης τού ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων. Αυτό βέβαια αφήνει στον αέρα τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη τού ΚΚΕ που στον προσυνεδριακό διάλογο εξέφρασαν και εκείνοι τις αμφιβολίες τους για την ορθότητα του σχεδίου. Δεν μας διευκρινίζει ο Αντώνης αν είναι κι αυτοί, όπως οι φασίστες, θιασώτες τής συμφιλίωσης των τάξεων. Εκτός κι αν θεωρήσουμε κι αυτή τη διευκρίνιση παραλειπόμενη ως ευκόλως εννοούμενη...

Εκτός από αυτούς όμως αφήνει στον αέρα και όλους εκείνους που κατά καιρούς διαφώνησαν στη χρονική στιγμή της αντικαπιταλιστικής εφόδου και πρότειναν τη μετάθεσή της για καταλληλότερη στιγμή. Όπως τον Μαρξ, ας πούμε, ο οποίος είχε εκφράσει τις διαφωνίες του για την εξέγερση που οδήγησε στην Κομμούνα τού Παρισιού. Ή την Ρόζα, λόγου χάρη, που επίσης διαφώνησε με την εξέγερση των Σπαρτακιστών, επειδή πίστευε ότι ήταν άκαιρη και χωρίς τις μίνιμουμ προϋποθέσεις επιτυχίας. Ούτε μας λέει τίποτε για τον ίδιο τον Βλαδίμηρο του «χθες ήταν νωρίς» (τι θα πει νωρίς; μόνο οι στυλοβάτες τού μονοπωλιακού κεφαλαίου ασχολούνται με τέτοιες χρονικές ‘‘λεπτομέρειες’’, επειδή «δεν θέλουν να συγκρουστούν μαζί του»...) ή τής συμφωνίας τού Μπρεστ Λιτόβσκ, όταν ‘‘πρόδωσε’’ την παγκόσμια επανάσταση, περιοριζόμενος στα (κουτσουρεμένα) ρωσικά σύνορα με μία φαντασμαγορική ‘‘εθνική αναδίπλωση’’ (όπως θα έλεγε ο Μηλιός και ο Λάσκος, σε στιγμές ειλικρίνειας κι αν ήταν σίγουροι πως δεν τους ακούει κανείς...).

Τέλος, δεν μας εξηγεί πώς και εξαίρεσε τον μακαρίτη Τσάβες, (τον άνθρωπο που, παντοδύναμος ων, ψήφισε Σύνταγμα με ρητή δέσμευση υπέρ τής ατομικής ιδιοκτησίας μέσων παραγωγής και στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει προδότες τούς κομμουνιστές τού ΚΚΒ!) και τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως τη μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων 20 χρόνων (χωρίς βέβαια να το εννοεί αυτό όπως εννοούσε ο Τσίπρας τα καλά λόγια που είπε πρόσφατα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή)!!!

Τι γίνεται με όλους αυτούς, αλήθεια; Αν δεν χωρούν στο τσουβάλι που έραψε ο Αντώνης για όλους μας πλην ‘‘Λακεδαιμονίων’’, γιατί δεν χωρούν, αφού πληρούν όλες τις ‘‘προϋποθέσεις’’, σύμφωνα με τις απόψεις του; Πώς και γιατί πέφτει στο θανάσιμο αμάρτημα για κάθε ‘‘συνεπή’’ και ‘‘καθαρό’’ και τους εξαιρεί από την καθολική (ολοκληρωτική) εφαρμογή τού σιδερένιου κανόνα του; Και, εν πάση περιπτώσει, σε ποιο τσουβάλι τους βάζει;


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΥΠΟΡΡΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ

Εκτός τών ανωτέρω εντοπισμένων χειροπιαστών τύπων ολοκληρωτικής συλλογιστικής, διάχυτα σε όλο το κείμενο είναι και τα συμπαρομαρτούντα. Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι τα αναφέρω όλα, επισημαίνω τα εξής: τη βεβαιότητα της κατάκτησης της μοναδικής αλήθειας, την εξαφάνιση των αποχρώσεων, την αγνόηση του επί μέρους προκειμένου να επιτευχθεί το καθολικό τής επιχειρούμενης ερμηνείας, τον εξοβελισμό τής ιδιομορφίας και βέβαια την εξαφάνιση από προσώπου τής ανθρώπινης κατάστασης ό,τι τη συνοδεύει σαν σκιά της: το συγγνωστό λάθος.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ;

Νομίζω ότι είναι μέγα λάθος και δώρο στους αντιπάλους μας να έχουμε την εντύπωση ότι τέτοιου τύπου σκέψη χαρακτηρίζει μόνο τον Αντώνη, ή μόνο το χώρο τού ΚΚΕ. Λίγο ή πολύ, η καμπάνα χτυπάει για όλους. Ο καθένας από εμάς μπορεί να ανακαλέσει στο μυαλό του συζητήσεις, κουβέντες και προσεγγίσεις από τις προσωπικές του εμπειρίες (και όχι υποχρεωτικά μόνο πολιτικές εμπειρίες, αν και αυτές μάς ενδιαφέρουν εδώ). Είμαι σίγουρος ότι θα βρει κάμποσες ομοιότητες με όσα προσπάθησα να σκιαγραφήσω παραπάνω.

Ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι να αποδεχόμαστε, έστω και ανομολόγητα, αυτό που προσπαθούν να μας περάσουν από το ...δημοτικό, δηλαδή ότι η ολοκληρωτική σκέψη είναι ίδιο της Αριστεράς. Είναι αριστεροί οι εραστές τής ΤΙΝΑ; Είναι αριστεροί αυτοί που θεωρούν περίπου μπολσεβίκο όποιον διαφωνεί με την πλήρη ιδιωτικοποίηση κάθε σφαίρας τής οικονομικής λειτουργίας; Είναι αριστεροί οι ευαγγελικοί ιεροκήρυκες στις ΗΠΑ που ρίχνουν τους μύδρους τους από τις τηλεοράσεις σε εθνικό δίκτυο; Είναι αριστεροί οι καθολικοί παπάδες που καταγγέλλουν τη χρήση προφυλακτικού, ενώ το AIDS θερίζει; Είναι αριστεροί οι μουλάδες; Είναι αριστεροί όλοι οι εμμονικοί κάθε είδους, αυτοί που επιδιώκουν τη ριζική και καθολική εξάλειψη τού εκάστοτε ‘‘Κακού’’, κατά τις αντιλήψεις τους; Τέλος, για να θυμηθούμε και δύο διαδικτυακούς φιλελεύθερους φίλους μας, ένα κουίζ:

Ποιος νομίζετε ότι κάθε τρεις και λίγο τσαμπουνάει το φρικτό (και καθόλου γελοίο) «η ανοχή είναι συνενοχή»; Ο Αντώνης; Σας γελάσανε! Οι ορκισμένοι ‘‘αντισταλινικοί’’ και (υποτίθεται) εχθροί κάθε είδους ολοκληρωτισμού Ροϊδολασκαράτοι είναι που το κάνουν, και μάλιστα φουσκώνοντας σαν διάνοι από υπερηφάνεια, όπως θα έκανε κάθε ολοκληρωτικά ‘‘συνεπής’’ (και ευτυχής ηλίθιος βέβαια...).

Αυτά προς το παρόν. Κάποια λίγα σχόλια για ορισμένα σημεία τών απόψεων που εκφράστηκαν, αργότερα.


Τα λέμε


ΥΓ Φίλε Αντί ΑΝΕΛ, το οφειλόμενο σχόλιο στην ανάρτηση για τη Λουτσιάνα εδώ.

ΥΓ2 Φίλε ντε κωλ, το σχόλιο που πόσταρα χθες ήταν κυρίως για σένα. Όπως διαπίστωσες, το ψευδώνυμό σου άνοιξε την όρεξη σε κάποιους διαφωνούντες. Δεν νομίζω ότι βοηθάνε όλα αυτά. Ένα δεύτερο:

Πρόσεξα μόλις σήμερα το απόγευμα ένα ʽʽγαλλικόʼʼ που σου έφυγε και μπήκε εδώ. Αν το είχα πάρει είδηση εγκαίρως, το σχόλιό σου θα είχε πάει για τον κάδο άκλαφτο και θα σου ζητούσα να το ξαναστείλεις χωρίς ʽʽξένεςʼʼ λέξεις. Τώρα είναι αργά. Σε κάθε περίπτωση θα σε παρακαλούσα να τα προσέχεις αυτά και να μην το επαναλάβεις. Δεν θέλω να κόβω σχόλια και σπανίως το έχω κάνει, αλλά, την επόμενη φορά, ακόμα κι αν γίνει άνω-κάτω η κουβέντα το σχόλιό σου θα οδηγηθεί στη γκιλοτίνα με συνοπτικές διαδικασίες... ;-)

Μάρκομ Ξ είπε...

Φίλοι, σύντροφοι, συνοδοιπόροι Λέφτηδες

Εγώ πάλι δεν κατάλαβα τελικά το νόημα της ανάρτησης (της δικής σας, όχι του LR). Ότι πρέπει να προσέχουμε μην οδηγούμαστε σε ολοκληρωτικές απόψεις; Ότι κατά καιρούς όλο το φάσμα των αριστερών πολιτικών μορφωμάτων έχει καταλήξει σε ολοκληρωτικές απόψεις; Αν είναι κάτι από αυτά, δε νομίζω ότι κανείς θα διαφωνήσει. Επιπλέον, η ανάλυσή σας βοηθάει ακόμα και κάποιον που δεν πάει το μυαλό του, να καταλάβει μερικά πράγματα για την παγίδα του ολοκληρωτισμού (παγίδα που πιάνει κυρίως στα λούμπεν και μικροαστικά στρώματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Αξίζει όμως να μνημονευθεί ιδιαίτερα η γραμμή του Κομμουνιστικού (υποτίθεται) Κόμματος Ελλάδας. Να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν θεωρώ ότι το κείμενο του εν λόγω εκφράζει τη γραμμή του ΚΚΕ, έτσι όπως την έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής. Το πρόβλημα είναι ότι η γραμμή του ΚΚΕ, έτσι όπως διατυπώνεται επισήμως, έτσι όπως περνάει ανεπισήμως και έτσι όπως υλοποιείται μοιραία οδηγεί αρκετούς, αν όχι πολλούς υποστηρικτές και μέλη του να καταλήγουν σε τέτοιες ανοησίες, όπως ο εν λόγω. Ακριβώς λοιπόν τη στιγμή που περισσότερο από ποτέ ο λαός χρειάζεται τη σοφία και την εμπειρία των κομμουνιστών, ακριβώς την περίοδο που οι Λάσκοι, οι Μηλιοί (κανένα προσωπικό μένος, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ιδεολογίας και τακτικής είναι), αλλά και οι Λαφαζάνηδες μονοπωλούν την εναλλακτική του λαού, ακριβώς την περίοδο που το ακροδεξιό κράτος, συνεπικουρούμενο από το φασιστικό παρακράτος λιανίζουν ιδεολογικά και κοινωνικά μια ολόκληρη γενιά, το ΚΚΕ (δηλ. οι πέντε του ΠΓ) επιλέγει να στραφεί εναντίον όλων πλην του εαυτού του. Ακόμα περισσότερο όχι μόνο βάλλει κατά του λαού ("να διορθώσει την ψήφο του"), όχι μόνο επιλέγει σαν ΤΑΞΙΚΟ(!!!) εχθρό τους αποδεδειγμένα κατά πλειοψηφία ανήκοντες στην εργατική τάξη ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην αστεία απόπειρα αυτοκριτικής, έριξε το φταίξιμο για μια ακόμα φορά, εκτός από τους κακούς καπιταλιστές και στα ίδια του τα μέλη.

Αυτά προς το παρόν.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

διανοούμενας ντε κωλ είπε...

Ναι εντάξει. Πολύ καλά είναι όλα αυτά. Και σωστά όσα λέτε.
Επαναλαμβάνω όμως γιά όσους (κάνουν ότι) δεν κατάλαβαν:

το βασικό πρόβλημα σήμερα (ίοως από πάντα; μάλλον όχι) είναι λιγότερο η άλφα ή βήτα άποψη αλλά η
ηθικοπολιτική βάση άρθρωσής της.
Αυτό ΔΕΝ έχει τόσο να κάνει με το ζήτημα του ποιός, πότε και πώς λέει τι αλλά με την αξιοπιστία που παρέχει η αγωνιστική συνέπεια. Το ξεκαθαρίζω γιά να μην καλύπτονται διάφοροι πίσω από το ντροπιάρικο στυλ, ότι συμφωνουν μεν με όσα λέω αλλά ας μην το βάζουμε σε αυτή τη βάση κλπ κλπ.

Ιδιαίτερα γιά την περίπτωση του εν λόγω κυριου, στην οποία εμφανίζεται ένας υπεραλαζονικός κήνσορας των πάντων, συριζαίων, αντάρσυων, αυτόνομων, αναρχικών κλπ από τη θέση του παντογνώστη και ηθικού παιδαγωγού που θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμά του να καθυβρίζει.

Δεν είναι ζήτημα αυτή η ηθικοπολιτική σαθρότητα; Ανέφερα δημόσια δεδομένα. και κάλεσα στη (συν)αξιολόγησή τους.
Και βεβαίως το νικ που υοθέτησα ανταποκρίνεται κατά τη βαθύτατη πεποίθησή μου στην υφή της υπό συζήτηση περίπτωσης.

Τα κάνω πάλι πενηνταράκια όλα αυτά γιατί φαίνεται να έχει πιά χαθεί κάθε μέτρο αξιολόγησης των λόγων στη γενικότερη συνάφειά τους. Τα γαλλικά είναι βέβαια ως εκ του περισσού. Ιδίως μάλιστα επειδή κατά κανόνα εκπορεύονται πράγματι εκ του Περισσού.

Γράφετε ότι θέλετε να σπάσετε την πολιτική φούσκα που τρομπάρει ο εν λόγω. Ε, μία βελόνα γιά αυτό είναι ακριβώς η ψευδεπίγραφη αύρα κύρους που αντλεί από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας. Εξήγησα γιατί είναι ψευδεπίγραφη.
Και επιπρόσθετα γιατί στηρίζεται σε έναν ιδιαίτερα πρόστυχο τρόπο κινητοποίησης ανακλαστικών τα οποία προκαλεί η δημιουργία εντυπώσεων. Και τρέχα γύρευε μετά να τις αποδομήσεις. Όπως ακριβώς κάνει και στο κείμενο που σχολιάζετε.

Επειδή λοιπόν, και σε αυτό έχουμε νομίζω συμφωνήσει, η αρλουμπολογία, η μεταμοντερνιά (βλ. Κοάν κλπ) και η χύδης επιθετικότητα δεν μπορούν να απαντηθούν με τους δικούς τους όρους γιατί τότε νομιμοποιούνται, χρειάζεται να απονομιμοποιηθεί η βάση εκφοράς τους.
Αυτή ήταν η λογική της παρέμβασής μου.

ΥΓ Ο δυστυχισμένος Πορδίνιο δεν χρειάζεται να ανησυχεί γιά το φίλο του, διότι:

1. δεν είμαι αγγλικού γιά να διεκδικώ τέτοια θέση
2. έλα που δεν το ξέρεις - το άτομο έχει δέσει τα κόζια του και "παίζει" εκ του ασφαλούς.
3. είναι σε άριστο δρόμο όπως δείχνει ο κομπλεξισμός του λόγου του, κατευθείαν ξεπατικωμένος από τα χούγια των μεταμοντερνέ διαδικτυακών αντιπαραθέσεων.

Απότις οποίες βέβαια παίρνει ντορό και ο προφέσορας. Γράφει και γκέγκε επιθετικά... α ρε δύστυχε! Πωω ρε, φόβος λέμε!

Μήπως να σχολιάσουμε έτσι στα γρήγορα τη φάση με το Ρούσση;;; Ε; Ήταν η τελευταία φορά που εποσκέφτηκα το εν λόγω αθλιολόγιο. Θέλει κανείς να σχολιάσουμε τη μπούφλα που έπεσε; Πολύ anticlimax γιά κάποιον που έταζε πεδίο δόξης λαμπρό!! Α ρε κατάντια...

διανοούμενας ντε κωλ είπε...

χύδην επιθεικότητα προφανώς και όχι χήδης, όπως παρέδραμα.
Το είδα εκ των υστέρων και συμφωνώ καθ όλα με το σχόλιο μόλις από πάνω του Μάρκομ.

Και στην ουσία, αναφορικά με τον εσφαλμένο χαρακτήρα της γραμμής του ΚΚΕ αλλά και στα επί μέρους σκέλη αναφορικά με την ευκολία παρερμηνείας, τις αιχμές κστά Μηλιού κλπ
και τέλος, βέβαια, σχετικά με το ότι η "άποψη" LR δεν είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Και πολυ το αργησες!
Με το LR θα ασχολουμαστε τωρα;Το ΚΚΕ ειναι το προβλημα σου.Τοσα χρονια εσυ και οι ομοιοι σου παλευετε να το διαλυσετε και δε μπορειτε.Συνεχισε ετσι.
Το ΚΚΕ λες εχει επιλεξει ως ταξικο εχθρο τους ψηφοφορους του Συριζα.Μπορεις να μου φερεις ενα παραδειγμα που να επιβεβαιωνει αυτο που λες;
Και η πλακα ειναι οτι γραφεις αυτη την αθλιοτητα στο ιδιο σχολιο που υποτιθεται στηλιτευεις την ολοκληρωτικη αποψη.
Και κατι ακομα.Στον προσυνεδριακο διαλογο κατατεθηκαν διαφορες αποψεις,ασκηθηκε εντονη κριτικη για πλευρες της τακτικης και στρατηγικης του ΚΚΕ.Πουθενα ομως δεν αμφισβητηθηκε η σωστη επιλογη του να μην συρθει σε συνεργασια με το Συριζα.Για αυτο εχεις να μας πεις τιποτα; Ή τα θαψε κι αυτα η παρεα των 5 του ΠΓ;Δωσε μας τα φωτα σου αφου για να τα λες αυτα ή εχεις προσβαση στα αδυτα του περισσου ή εσωτερικη ενημερωση.Οχι τιποτα αλλο, μηπως ξεστραβωθουμε κι εμεις τα προβατα υποστηρικτες του.

ΥΓ. Και με τον Ομπαμα!
Και με τον Τσαβες!
Και που'στε ακομα. Αυτοι θα σας βαλουν να κοψετε και το μουστακι.

ΥΓ.
Δε συνηθιζω τις προσωπικες αναφορες αλλα επειδη με εχεις χαρακτηριστει προκλητικο εγω θα λεγα μαλλον ανεπιθυμητο, να σε ενημερωσω οτι για οσο καιρο ο διαχειριστης του μπλογκ μου το επιτρεπει δε το κουναω ρουπι και η υπογραφη μου ειναι αυτη κι αμα σ αρεσει.Απλα ειναι το μικρο μου ονομα στα Ρωσικα .Τιποτα παραπανω.

Гриша

LeftG700 είπε...

« [...] να σε ενημερωσω οτι για οσο καιρο ο διαχειριστης του μπλογκ μου το επιτρεπει [...]»


Φίλε Гриша, τι κουβέντα είναι αυτή; Πρώτον, η παρουσία σου εδώ, όπως και όλων των φίλων που μπαίνουν στον κόπο να σχολιάσουν δεν οφείλεται σε καμία επιτρεπτικότητα ή καλή θέληση από τη μεριά μας. Έχετε άπαντες οι αναγνώστες/αναγνώστριες, άρα κι εσύ, πρόσκληση διαλόγου σταθερή και διαρκείας. Το δεύτερο:

Γιατί να σου πάρουμε πίσω την πρόσκληση; Για τις απόψεις σου ή την κομματική προτίμησή σου;;; Χίλιες φορές καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί και να πάμε για ψάρεμα ή να το ρίξουμε εντελώς τελείως στην πόκα! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, για όνομα!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Left δεν ισχυριζομαι το αντιθετο.Απλα οταν ο απο πανω στριμωχνεται πεταει τη μπαλα στο προσωπικο.Σαν να τα λεει σε μενα να τα ακουσει η πεθερα ενα πραμα με χαρακτηρισμους οτι ειμαι προκλητικος ,δεν του αρεσει το ψευδωνυμο μου και αλλα τετοια ωραια οταν τα σχολια μου εδω δε νομιζω ποτε να ξεφυγαν απο τα πλαισια του στοιχειωδους πολιτισμενου διαλογου.
Τελος παντων.
Για πες. ασανσερ;νεκροταφειο; πλειστηριασμο;τον διεθνη;Tι προτιμας;Ή απ ολα;

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша, δεν σχημάτισα την εντύπωση ότι ισχυρίστηκες κάτι τέτοιο. Απλώς, επειδή τα πράγματα στις συζητήσεις μεταξύ αριστερών είναι πολλές φορές άγρια, κι επειδή εδώ έχουν υπάρξει σχόλια από φίλους τού ΚΚΕ που διόλου δεν τιμούν ούτε το ίδιο ούτε την Αριστερά γενικά, δεν θέλω ούτε να σου περάσει από το μυαλό ότι σε βλέπουμε με μισό μάτι ή ότι μας διακατέχουν αντιλήψεις συλλογικής ευθύνης.

Για την πόκα: Το ασανσέρ ούτε να το βλέπω, δεν μου αρέσει καθόλου. Το νεκροταφείο το παίζουμε αρκετά κι έτσι δεν χρειάζεται να το κάνω κι εγώ. Πλειστηριασμό και διεθνή δεν τα ξέρω (πολύ πιθανό να τα παίζουμε με άλλο όνομα). Οι προσωπικές μου προτιμήσεις είναι κλασική αμερικάνικη πόκα (όχι πόκερ, αυτό με τα τέσσερα ανοιχτά και το τελευταίο κλειστό), μικρή γωνία με αλλαγή, μία παραλλαγή πάνω στο χαρακίρι και μιζέρια (κανονική και στριφογυριστή -στη στριφογυριστή αν ένας παίκτης πιάσει συνδυασμό δύο ζευγάρια και πάνω το παιχνίδι ξαναγυρίζει στο κανονικό και κερδίζει πάλι ο καλύτερος/δυνατότερος). Αυτά τα ολίγα. :-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι εγώ και οι όμοιοί μου από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας ξυπνάμε και κοιμόμαστε με το πως θα διαλύσουμε το ΚΚΕ.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα εναντίον της τακτικής του ΚΚΕ. Επιβεβαιώνεται άλλωστε καθημερινά, εδώ και χρόνια στο πεδίο δράσης του.

Με το χέρι στην καρδιά, παραδέχομαι ότι πιο δημοκρατική διαδικασία από τον προσυνεδριακό διάλογο δεν έχω ξαναδεί. Φαντάζομαι ότι όλη αυτή η κριτική από στελέχη όπως ο Σκυλλάκος ή ο Καλαματιανός θα ληφθεί υπόψη στις τελικές θέσεις του συνεδρίου και στον απολογισμό των απερχόμενων οργάνων.

Τέλος, προσωπικά εγώ, αλλά και οι όμοιοί μου, περιμένουμε πως και πως τη μέρα που ο μεγάλος αρχηγός σερ Άλεκ Τσίπρες θα χειροφιλήσει τους καπιταλιστές και επιτέλους θα δούμε και μεις οι βολεμένοι εργατοπατέρες μια άσπρη μέρα.

Βλέπεις... τόσα χρόνια, οι "συνεπείς ταξικές" δυνάμεις μας εμπόδιζαν να βάλουμε το χέρι στο μέλι.

Αλήθεια, τι λένε για όλα αυτά τα σωματεία εργαζομένων στο Ριζοσπάστη και στον 902;

σοβαρά προβληματισμένος για το αν με τόση συνεπή ταξική αντίσταση θα μπορέσω ποτέ να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη,

Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Συνεχίζω να πιστεύω ότι με μια υπογραφή στα ρώσικα δεν γίνεσαι επαναστάτης. Ίσως αν κάνεις και κανένα τατού με τον πατερούλη να βοηθούσε...

LeftG700 είπε...

Δεν ξέρω, αλλά έχω την εντύπωση ότι και μόνο η παρουσία τού Greg εδώ δείχνει, αν μη τι άλλο, μία κάποια "τόλμη". Μήπως θα έπρεπε να συναντηθεί με λίγη περισσότερη "σύνεση"; :-)

Ανώνυμος είπε...

Χωρις σειρα προτεραιοτητας:

1)Δε θεωρω τον εαυτο μου επαναστατη ουτε κομμουνιστη.Αντιθετα ειμαι της αποψης οτι τον τιτλο αυτο θες πολλα καρβελια για να τον αποκτησεις.Παρολαυτα επιμενεις στην υπογραφη μου ενω σου ειπα οτι ειναι απλα το μικρο μου ονομα στα ρωσικα και δεν υποδηλωνει τιποτα αλλλο.
2)Για καποιους απο τους απολυμενους του Ρ ντρεπομαι που εγω και πολλοι αλλοι εχουμε συνεισφερει απο το υστερημα μας για να πληρωνονται μια χαρα ολα αυτα τα χρονια και στη πρωτη στραβη φανηκε οτι δεν αξιζαν να ειναι εκει.Φανταζομαι τις ιδιες αποριες εχεις και για τους εργαζομενους στο κοκκινο και στην αυγη.
3)Δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν ενστασεις για την τακτικη του ΚΚΕ. Για τη πατατα που ειπες παραπανω αναφερθηκα οτι το ΚΚΕ βλεπει ως ταξικο εχθρο τους ψηφοφορους του συριζα,και παλι αποφευγεις να απαντησεις.Κουβεντα.Οπως και σε παλαιοτερο σχολιο μου εκανες γαργαρα ερωτηση μου για την αναντιστοιχια του εκλογικου ποσοστου του Συριζα με την ικανοτητα του να κινητοποιει τον κοσμο αυτο στη μαζικη δραση.Βεβαια μπορει να θεωρεις οτι απαντησες αφου κατα τα λεγομενα σου παντα ως προτεραιοτητα βαζεις την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ των δυναμεων της αριστερας.Οκευ Πασο.
4)Τα χειροφιληματα ο τσιπρας τα χει ξεκινησει ηδη πριν τις εκλογες με το Αγγελοπουλεικο και φυσικα υπηρξε και επεται συνεχεια.Δεν ξερω αν εισαι εσυ βολεμενος εργατοπατερας αλλα οτι τετοιοι πολλοι εχουν βρει στεγη στο Συριζα ειναι ψεμμα;
5)Οι θεσεις θα εγκριθουν η θα απορριφθουν απο την πλειοψηφια.Η μεχρι τωρα διαδικασια παντως ειναι ιδιαιτερα ελπιδοφορα αν κρινω και απο την πολυ καλη προσπαθεια που γινεται στη καλυτερευση της παρεμβασης του προπαγανδισης και εκλαικευσης των θεσεων του με τη δημιουργια του πορταλ και οχι μονο.Για τον απολογισμο απο τα απερχομενα οργανα θα τα πουμε στην ωρα τους.Μεχρι τοτε καλυτερα κρατα την ορεξη σου για το δικο σας συνεδριο.


Гриша

Μάρκομ Ξ είπε...

Προς Λέφτηδες:

Δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σας. Από πότε η ειρωνεία, ειδικά σε αυτό το blog, είναι ένδειξη μη σύνεσης;

Προς Greg:

Δεν θα απαντήσω σε τίποτα από όσα αναφέρεις, για τους εξής λόγους:

1ον, Δεν απάντησες εσύ σε όσα αναφέρω τόσο στο πρώτο σχόλιό μου για την τακτική του ΚΚΕ, όσο και στο δεύτερο για τα σωματεία του Ρ και του 902. Επιλεκτικές απαντήσεις σε επιλεκτικές (και διαστρεβλωμένες) ερωτήσεις δεν δίνω.

2ον, Έχεις παρεξηγήσει τη θέση μου. Εγώ δεν είμαι fan του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μέλος του (επομένως "δικό μας συνέδριο" δεν έχω). Τούτων δεδομένων, δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω 'ποιανού η ομάδα είναι καλύτερη'. Έκανα κάποια σχόλια για το ΚΚΕ συγκεκριμένα. Σε άλλο ποστ που η συζήτηση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε για τα στραβά του ΣΥΡΙΖΑ.

3ον, Δεν συνηθίζω να μιλάω με ανθρώπους που ανακρίνουν, αντί να συνομιλούν. Φράσεις του τύπου "αποφεύγεις να απαντήσεις", "κουβέντα", "γαργάρα" και ύφος ανακριτή, αλλού. Όχι σε μένα. Μπορεί να μην το κάνεις εσκεμμένα. Δεν με ενδιαφέρει. Το κάνεις όμως. Αυτός ο τακτικισμός του να πετάς τη μπάλα στην εξέδρα και να προσπαθείς να αποδείξεις ότι ο άλλος δεν απαντά, ενώ εσύ έχεις στρέψει τη συζήτηση αλλού δεν πιάνει. Και επειδή δεν με ενδιαφέρει καθόλου να κερδίσω τις εντυπώσεις από όσους τυχόντες μας παρακολουθούν δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια.

4ον, Αν σου πω ότι ο Ριζοσπάστης έχει γράψει ανακρίβειες επανειλλημένα, οι οποίες έχουν διαψευστεί με ντοκουμέντα θα το δεχτείς; (π.χ. εκείνος ο λίβελλος περί δήθεν συριζαίου συνδικαλιστή της ΔΕΗ που υπερψήφισε συλλογική σύμβαση με μειωμένες απολαβές και αποδείχτηκε ότι είχε διαγραφεί από την παράταξη ένα χρόνο πριν!) Δε νομίζω. Επομένως τι να συζητήσουμε; Πρέπει να καταλάβεις πρώτα ότι αυτός που δεν δέχεται καμιά κριτική για το κόμμα που υποστηρίζει (ειδικά για ένα κόμμα που απέτυχε παταγωδώς να συσπειρώσει ακόμα και τους ίδιους του τους ψηφοφόρους σε περίοδο βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού) δεν μπορεί να συζητήσει παρά μόνο με κάποιον που εκ των προτέρων συμφωνεί μαζί του.

ψυχή βαθιά και καλούς αγώνες,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Γιατί το γενικεύεις; Ξέχασες; Συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης δεν είπε ο μεγάλος; ;-)

Εγώ αυτό προσπαθησα να κάνω. Μπορεί να έκανα λάθος ανάλυση, σύμφωνοι. Το σκεπτικό μου όμως ήταν αυτό που ήταν πάντα: διευκόλυνση του διαλόγου με διαφωνούντες. Κι επειδή ο Greg είναι από τους ελάχιστους φίλους τού ΚΚΕ που μας επισκέπτεται... (τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνεις, είμαι σίγουρος).

Τέλος: Δεν ποστάρισα το σχόλιο ως διαχειριστής. Αν το πήρες έτσι έκανες λάθος. Θα ποστάριζα το ίδιο και ως σχολιαστής. Θα μου πεις: "μα είσαι διαχειριστής!". Ε, εδώ είναι ο λόγος μου κόντρα στην ταμπέλα! :-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Φίλοι, σύντροφοι, συνοδοιπόροι

Όταν κάποιος ξεκινάει την απεύθυνσή του προς εμένα με "και πολύ το άργησες", αναφέρεται σε μένα ως "ο από πάνω", η πρώτη του κατηγορία είναι ότι "θέλω να διαλύσω το ΚΚΕ" και εναλλάσσει το ύφος του μεταξύ του οπαδού που του θίξαμε την ομάδα και του ανακριτή, η ειρωνεία είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δε νομίζω ότι θα βγει και τίποτα από τέτοιου είδους διαλόγους. Κομματικό στέλεχος δεν είμαι, κοινό δεν ψάχνω να εντυπωσιάσω, οπότε τι νόημα έχει να προσπαθώ να πείσω τον γαύρο ότι ο Ολυμπιακός δεν παίζει μπάλα;

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Μίλησα για "σύνεση", όχι για "παραλογισμό". Ασφαλώς και δεν αντέδρασες αναίτια. Εκείνο όμως που προσπαθησα να σου πω ως μία ιδέα πιθανόν άξια να της δώσεις λίγα λεπτά σκέψης ήταν το εξής:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αφοπλίσει κάποιος έναν που κρατάει "μαχαίρι" κι έρχεται κατά πάνω του. Ένας από αυτούς είναι να μη τραβήξει από τη θήκη το δικό του.

Αυτά από έναν ενδιαφερόμενο. Ο αρμόδιος να αποφασίσει είσαι εσύ. :-)


Τα λέμε

Πορδίνιο του Χικγινς είπε...

Τι χύδην, τι φύρδην, τι μίγδην και τι να παρεδράμει τω όντι η ποτάνα όταν η ακαδημαηκόγλωσσα την προδίδει ποικιλοτρόπως και δεν την αφήνει να χαρεί.
Κωστάκη,
(γιατί αν σε έλεγα Μήτσο θα κολλούσα στο μητσοτάκη )
Λίγο αν ψάξεις την εμμονή του LR με την λέξη «φαλκίδευση», ας πούμε, θα καταλάβεις το κείμενό του πριν δεις την υπογραφή του.
Εσένα ποιες λέξεις σε χαρακτηρίζουν;
Σιγά να μην κάνω αυτό που βρίζω σε εσένα και σου μιλήσω για το επάγγελμά σου.
Χαλάρωσε.
Παράτα ήσυχο τον τρόπο που τα φέρνει βόλτα και ζει και εστίασε σε αυτά που λέει και γράφει.
Φαντάσου πως ο τύπος τα έβαλε με τον Κονδύλη επειδή ο Ρούσης δεν ήταν για τα δόντια του. Και εμείς θα ασχολούμαστε μαζί σου που χαφιέδικα και ρουφιανικά πας να μπλέξεις με την τσέπη του και το φαί του.
Όχι, τίποτα άλλο, αλλά με νόμισε εσύ, εκεί! Χαχαχαχαχα.
Λέφτη, έτσι για αλλαγή κράτα σταθερή την θέση σου στο θέμα. Αυτή που έχεις τώρα ξέρεις πως είναι η μόνη σωστή και αν θέλει ο ντε γκωλ να πάει στα ίσα να διεκδικήσει την θέση. (άκου έχει δέσει τα κόζια του …)

"Περιέγραψέ μου το. Έχω περιέργεια."

ΔΕΝ είμαι ο ίδιος μάτια μου!

LeftG700 είπε...

Λέφτη, έτσι για αλλαγή κράτα σταθερή την θέση σου στο θέμα.


Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς, αλλά μια και μου προτείνεις κάτι, να ζητήσω κι εγώ κάτι; Λοιπόν, το ζητώ:

Θα σε παρακαλούσα να μην επιλέγεις ψευδώνυμα που διακωμωδούν χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Το βήμα είναι ελεύθερο για να μιλήσεις όπως θέλεις, όσο "σκληρά" θέλεις και όση ώρα θέλεις. Άρα, προς τι η διακωμώδηση;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

ti simainei oloklirotismos?
apotelei ennoia?
px h amerikh einai oloklirotikh koinwnia?
h mipws oloklirotiko einai oti antiti8etai sth fileleu8erh astikh dhmokratia?

kata 2o:mono kai mono h anagnwrish merous tou xreous ws nomimou shmainei oti oi ergates prepei na plirosoun th krish opws legan oi fasistes.

g.

LeftG700 είπε...

Φίλε g, ως προς το τι σημαίνει όχι ολοκληρωτισμός αλλά ολοκληρωτική σκέψη, αυτό ήταν το θέμα μας, αντιγράφω από προηγούμενο σχόλιό μου (το μεγάλο):


Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι τα αναφέρω όλα, επισημαίνω τα εξής: τη βεβαιότητα της κατάκτησης της μοναδικής αλήθειας, την εξαφάνιση των αποχρώσεων, την αγνόηση του επί μέρους προκειμένου να επιτευχθεί το καθολικό τής επιχειρούμενης ερμηνείας, τον εξοβελισμό τής ιδιομορφίας και βέβαια την εξαφάνιση από προσώπου τής ανθρώπινης κατάστασης ό,τι τη συνοδεύει σαν σκιά της: το συγγνωστό λάθος.

Δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεις το ζήτημα του χρέους, συνδέοντάς το με το τι λένε οι φασίστες. Οι φασίστες, τουλάχιστον οι στοιχειωδώς μορφωμένοι, λένε επίσης ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει εμείς οι αριστεροί να γυρίσουμε στην προ Γαλιλαίου εποχή; Επίσης: Αν τυχαίνει εγώ να είμαι Παναθηναϊκός και να είναι Παναθηναϊκός κι ο Κασιδιάρης πρέπει να αλλάξω ομάδα;

Φίλε μου τέτοιου τύπου συσχετίσεις, σαν αυτή που έκανες παραπάνω, δεν είναι προϊόν ολοκληρωτικής σκέψης. Είναι, και να με συμπαθάς, προϊόν απλοϊκής.


Τα λέμε


ΥΓ Θα σε παρακαλούσα να εγκαταλείψεις τα γκρίκλις. Προκαταβολικά σού λέω ότι δεν πρόκειται να σου κόψω σχόλιο γι' αυτό το λόγο, όπως σε προειδοποίησαν τα παιδιά τού Γκράνμα. Βλέπεις, είμαι πιο φιλελεύθερος από αυτούς. ;-) Κάνε μου όμως κι εσύ το χατίρι και γράφε στα ελληνικά, αφού, όπως είδα εκεί, έχεις αυτή τη δυνατότητα.




OMADEON είπε...

Συγνώμη για το εντελώς... ξεκάρφωτο, καθυστερημένο αυτό σχόλιο, αλλά είναι επείγον για μένα να επικοινωνήσω ιδιωτικά (ιδίως) με τον σχολιαστή σας "διανοούμενας ντε κωλ", δευτερευόντως και με τον/την 'Πορδίνιο του Χικγινς'", αλλά και με τον "Μαρκομ Ξ"...

...εν όψει σοβαρών νομικών απειλών που εκτόξευσε πρόσφατα εναντίον μου ο εν λόγω... φιλόλογος Α.Μ. , μαζί με απίστευτα πρόστυχο διασυρμό ΚΑΙ με δημοσιοποίηση από τον ίδιο άκρως-προσωπικών στοιχείων μου, _παρά_ τη θεληση μου.

Ευχαριστώ θερμά,
omadeon[παπάκι]gmail.com

Ανώνυμος είπε...

http://leftg700.blogspot.com/2014/05/blog-post.html

περι αυτου μιλαγε ο Αντωνης ! και τον επιβεβαιωσες παραυτα ....

Πορδίνιο του Χικγινς είπε...

Μετά από ενάμιση χρόνο και ακόμα μου προκαλεί γέλια η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Δημήτρη να κρυφτεί πίσω από τον "διανοούμενας ντε κωλ".
Σπαραξικάρδιο και το κάλεσμα του Γιώργου: "επικοινωνήστε μαζί μου το έχω ανάγκη"

Επειδή έχω καιρό να σε διαβάσω λέφτη, κουβαλάς τις ίδιες ιδέες;

LeftG700 είπε...

@Ανώνυμο/Ανώνυμη (Σάββατο, Μαρτίου 07, 2015 9:58:00 μ.μ.),


Κανονικά πρέπει να σου διαγράψω το σχόλιο (βλέπε κείμενο με τους όρους σχολιασμού πάνω από το πλαίσιο των σχολίων που τους έγραψες στα παλιά σου τα παπούτσια). Δεν θα το κάνω. Αποτελεί ένα μνημείο ηλιθιότητας και μου χρειάζεται ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ένα μόνο σου λέω για την ώρα: Πολλοί ήρθαν εδώ σταλμένοι από το σχόλιο τού Αντώνη. Μόνο εσύ έγραψες τη μαλακία που έγραψες. Σύντροφε, τι τα θες τι τα γυρεύεις. Άλλο η ταξική πάλη κι άλλο η πάλη με το πουλί σου. Μη το ταλαιπωρείς άλλο...

LeftG700 είπε...

Φίλε Χικγινς (είδες; σε αναβαθμίζω! :-) ),


Για να τα λέμε όλα, δεν είμαι τόσο έξυπνος για να λύσω τους γρίφους σου. Για δώσε καμιά βοήθεια!


Τα λέμε