Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρώτος λενινιστής Πρόεδρος του Eurogroup!




ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΗ μετάφραση διαφόρων αναφορών, δημοσιευμάτων, απόψεων, θέσεων, δηλώσεων και παραδηλώσεων σχετικά με το τι έγινε στην Κύπρο και ανίκανος ακόμα να τακτοποιήσω τη σκέψη μου για να εκφράσω τι συμπεράσματα έχουμε βγάλει εμείς, τα οποία, για να τα λέμε όλα, είναι λίγο (αρκετά) μπερδεμένα, δίνω άλλη μία αναβολή στο υπεσχημένο σχετικό post και στέκομαι σε κάτι που είχα δει από το απόγευμα στο επίσημο site τής υπερφιλελεύθερης παράταξης (ΣΚΑΪ) και έπαιξε πρωτοδεύτερη είδηση στο βραδινό δελτίο τού MEGA (τώρα ‘‘παίζει’’ παντού).

Σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters και στους Financial Times λοιπόν, ο πολύς Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο φρέσκος Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε καθαρά και ξάστερα:



ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ να σχολιάσει κανείς. Με πρώτο-πρώτο το σπρώξιμο καταθέσεων που γίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο από τις βαριά άρρωστες τράπεζες των νοτιοευρωπαίων στις λιγότερο ασθενείς τών βορείων (ή και σε άλλες, πιο μακριά, ακόμα και στου διαόλου τη μάνα!), και δεύτερο την ταφόπλακα που μπαίνει στην υποτιθέμενη διάσωση των τραπεζών μέσω τού ESM χωρίς επιβάρυνση των δημόσιων χρεών, κάτι το οποίο είχε αναγγελθεί εν χορδαίς και οργάνοις το περσινό καλοκαίρι (και είχε πανηγυριστεί δεόντως από ορισμένους ευτυχείς ηλιθίους «αριστεροευρωπαϊστές» —ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε...). Ακόμα, μπορεί να σχολιάσει κανείς, τη σιγουριά τής Νέας Ιεράς Συμμαχίας που εκφράζει μία τέτοια σκέψη για την αντοχή τού ευρώ και τη συνοχή τής ευρωζώνης, σιγουριά που είναι βέβαια η άλλη όψη της βεβαιότητας για την υποταγή τών ευρωπαϊκών λαών στη δεξιά ιδεολογική τρομοκρατία (δεν υπάρχει μετά ευρώ ζωή) και στην αριστερή ιδεοληψία ή υποκρισία και απάτη (όχι στο ευρώ σημαίνει ναι στον εθνικισμό). Όλα αυτά έχουν την αξία τους, αλλά εμείς θέλουμε να σταθούμε σε κάτι άλλο.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ η παραμικρή αμφιβολία ότι η ιδέα να πληρώσουν οι κάτοχοι μετοχών ή τραπεζικών ομολόγων ή και οι μεγαλοκαταθέτες είναι ένα μέτρο που κινείται προς τα αριστερά. Όπως βλέπετε, η διεθνής καθεστηκυία τάξη δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να κινηθεί προς τα αριστερά, προκειμένου να απομακρύνει, όσο μπορεί φυσικά, τον κίνδυνο κατάρρευσής της (κάτι που έχει κάνει σε άπειρες περιπτώσεις από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, διασώζοντας με κρατικές παρεμβάσεις τράπεζες και επιχειρήσεις). Παρ’ όλα αυτά, να είστε σίγουροι ότι από αύριο δεν πρόκειται να ακουστεί κιχ από τα καθεστωτικά παπαγαλάκια για «αριστερή παρέκκλιση», «ταξική προδοσία», ή, πολύ περισσότερο, για «διάβρωση εκ των έσω από πράκτορες του ταξικού εχθρού», όπως γίνεται πάντα στο δικό μας στρατόπεδο ακόμα και για τον πιο ανεπαίσθητο συμβιβαστικό ελιγμό προς τα δεξιά.


ΤΙ ΧΡΕΙΑ άλλων μαρτυριών έχουμε για το ότι οι εχθροί μας είναι πολύ καλύτεροι λενινιστές από εμάς, αφού φροντίζουν να μαθαίνουν από τους αντιπάλους τους, όπως σύστηνε ο Λένιν, ενώ εμείς προτιμάμε να αγνοούμε την προτροπή του και την ίδια ώρα να αναλωνόμαστε στο ποιος είναι ο πιο συνεπής (‘‘καθαρός’’) απόστολός του; Και τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να χωνέψουμε επί τέλους ότι, με τις κατάλληλες πρόνοιες, δεν πρέπει καθόλου να μας απασχολεί το χρώμα τής γάτας που θα πιάσει τα ποντίκια;


Α, ΝΑΙ! Ξεχάσαμε! Είναι και το ζήτημα της «πολιτικής αρχών». Διότι «η Αριστερά δεν επιτρέπεται να» κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Ωραία! Δώστε στα παιδιά σας να φάνε ‘‘πολιτική αρχών’’, να μεγαλώσουν, να γίνουν άντρες! Για να τα καμαρώσετε μια μέρα Χρυσαυγίτες!


27 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Ενημέρωση:


Η Ρένα Δούρου πριν από λίγο στον Πρετεντέρ (στο περίπου):

Παρά τη μη προετοιμασία τής Κύπρου, είδατε; Ήταν πρόθυμοι να ακούσουν εναλλακτικές προτάσεις από την κυπριακή αντιπροσωπεία !!!

Θυμίζει το αμίμητο που είπε ο Βεργόπουλος, όπως διαβάσαμε σε συνέντευξή του στην Εποχή (συνέντευξη που δόθηκε όταν πια ακόμα και τα ...έμβρυα είχαν πάρει πρέφα ότι η Κύπρος είχε πέσει στα γόνατα):

Η Κύπρος, κόμματα και λαός, έλαβαν τη σωστή θέση. Θα αναζητήσουμε όποια λύση θέλετε, αλλά αυτή που προτείνει το Γιούρογκρουπ δεν γίνεται αποδεκτή. Η Μέρκελ υποχώρησε. Είπε «ελάτε να συζητήσουμε, να τα βρούμε μαζί» Είναι νίκη τής Κύπρου. !!!!!

Και τα μυαλά στα κάγκελα!...

Ανώνυμος είπε...

Κάλμα ρε παιδιά… Ο «λενινισμός» του προέδρου του γιουρογκρούπ είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά. Να τραβήξω λίγο περισσότερο τα μαλλιά, κάνοντας χαβαλέ, όπως (μερικές φορές) κάνουν και οι συντάκτες – υπεύθυνοι του φιλόξενου αυτού μπλόγκ;

Έ λοιπόν ο κομισάριος σύντροφος Γερούν, έκανε το πρώτο βήμα στο ανώτατο σοβιέτ των ενωμένων πολιτειών της Ευρώπης…Προέρχεται από την «αριστερή» φράξια του κινήματος, με ηγέτες τους Συντρόφους Μέρκελ, Σόιμπλε κλπ. Η «αριστερή» φράξια επιμένει: Όταν μια τράπεζα έχει προβλήματα, ανακεφαλαιοποιείται, αλλιώς την πληρώνουν οι μέτοχοι, αλλιώς κλίνει. Όταν μια επιχείρηση έχει πρόβλημα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι μέτοχοι, αλλιώς κλίνει…. Όταν ένα καπιταλιστικό κράτος (συγνώμη, κοινωνικός σχηματισμός) καταρρέει, πρέπει να τσακιστεί, σύμφωνα με την πάγια θέση για το «τσάκισμα» του αστικού κράτους.

Υπάρχει βέβαια και η μετριοπαθής φράξια, των συντρόφων Ομπάμα, Ορλάν κλπ που εισηγείται μια διαφορετική τακτική: Όταν μια τράπεζα έχει πρόβλημα «κοινονικοποιείται» - «κρατικοποιείται», συνεπώς περνάει στον έλεγχο της κοινωνίας, δηλαδή του λαού…. Το ίδιο ισχύει και τις επιχειρήσεις με χρέη.

Η πα;ραπάνω διαπάλη τακτικής, οφείλεται σε στρατηγικές διαφορές. Οι σύντροφοι της Αριστεράς επιμένουν στην άμεση κατάρρευση του «σάπιου» καπιταλισμού. Από το χάος θα προέλθει η κόκκινη ελπίδα, υποστηρίζουν. Κάθε καπιταλιστική επιχείρηση που κλίνει είναι και ένα ξεδόντιασμα του καπιταλιστικού τέρατος. Κάθε άνεργος και ένας στρατιώτης της επανάστασης.

Από την άλλη μεριά οι σύντροφοι της «δεξιάς» προβάλουν το ειρηνικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα τους. Μέσα από «κοινωνικοποιήσεις» θα αλλάξει η ταξική φύση των επιχειρήσεων ισχυρίζονται. Η σταδιακή, μεταρρύθμιση της ιδιοκτησίας θα επιφέρει σταδιακά τον ειρηνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας….Δεν θέλουμε ανέργους, αλλά συνιδιοκτήτες, συμμετόχους. Η λαϊκή ιδιοκτησία, πρώτο στάδιο της λαϊκής εξουσίας.

Στο ελληνικό τμήμα της διεθνούς, μετά την «επέμβαση» της αντιπροσωπείας της εκτελεστικής επιτροπής (τρόικα, σύμφωνα με την κομματική αργκό) και την έκκληση για ενότητα, οι σύντροφοι Σαμαράς Βενιζέλος Κουβέλης παραμέρισαν τις διαφορές τους για το καλό του κινήματος. Στην Κύπρο υπάρχουν κάποιες δυσκολίες λόγω της παράδοσης λιγκβιταρισμού που διατρέχει το κίνημα….

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Σταύρος.

Μάρκομ Ξ είπε...

χα, χα, χα καλό Σταύρο... ειδικά το τελευταίο με τον λικβινταρισμό!

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Πολύ καλά τα λέτε.
Ο πανισχυρος χρηματοοικονομικός τομέας που προκαλεσε και την παγκοσμια οικονομικη κριση στο καπιταλιστικο σύστημα

θα βρει το δασκαλό του, οπως φαινεται απο το ιδιο το σύστημα

και αν αυτό, σιγουρα θα ειναι "αριστερη παρέκκλιση"
καθολου δεν εμποδίζει αυτους που χαρασσουν τη στρατηγικη του ιδιου του συστηματος να το υλοποιήσουν.

Σουρεαλιστικό η οχι, ετσι ειναι,

ο καπιταλισμός δεν αντεξε τη "στροφή" των ισχυρών του χρήματος μόνο προς το χρημα,

για να επιβιώσει, χρεάζεται να κινειται η πραγματικη οικονομία.

Και ισως εκει πάει το πραγμα, αν οι τραπεζες δεν αντεχουν, να πληρώνουν οι μέτοχοι, οι διοικουντες, οι μεγαλοκαταθέτες, και εν τέλει ολο το χρηματιστηριακο σύστημα.

Θα πει κανεις ετσι δημιουργειται και μια μορφή δικαιότερης κοινωνίας;
Ισως ναι, αν πλεον οι συσχετισμοι δύναμης θα εχουν ως βάση μια αναπτυξη της πραγματικης οικονομίας που (με αγωνες πλεον απο τους λαους )θα οδηγήσει και στη δικαιη αναδιανομή του παραγομενου πλουτου.

Απο το χρηματοοικονομικό τομέα τι δικαιη διανομη να περιμένει κανείς παρα μια "ανακατανομή" των κερδων των καζινο-οικονομιών.

υγ.
Τη Δουρου την ακουσατε μεχρι τέλους; εγω δεν την αντεξα, πηγα για υπνο.
Οσο για το Βεργοπουλο, δεν ξέρω αλλα το τελευταιο βιβλιο του που διαβασα ενω μεχρι ενος σημειου θα συμφωνουσε κανεις μαζίτου, οπου αντιμετωπιζει τα πραγματα με ρεαλισμό

στη συνέχεια (προς το τελος) διακατέχεται απο κάποιες ¨εμμονες" που δύσκολα κανεις τις συμμεριζεται. (-;









Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές οι αναλύσεις σας γιά τον Γερούν, αλλά εμένα
σαν αυτιστικός μου φαίνεται, ρε παιδιά. Μήπως να τον έβλεπε κανένας ψυχίατρος;

LeftG700 είπε...

Φίλε Σταύρο,


Εξαιρετικό αφήγημα! Ένα-δυο διευκρινίσεις:

Είναι αυτονόητο ότι δεν αναγορεύσαμε λενινιστή τον Ντάισελμπλουμ. Απλώς τον ντύσαμε, αν και οι απόκριες έχουν περάσει, για να δείξουμε πόσο λίγο λενινιστές είναι μερικοί από τους ‘‘αρχομανείς’’ (υπερασπιστές τάχα δήθεν τών αρχών) δικούς μας!

Με προβλημάτισε η αναφορά σου σε χαβαλέ. Προσπαθώ να μιλάω με χιούμορ όπου μπορώ, την ειρωνεία την έχω ψωμοτύρι, δεν λέω όχι ούτε σε μία καλή πλάκα (=φάρσα) αν νομίζω ότι εξυπηρετεί στην υπογράμμιση κάποιου πόιντ. Αλλά χαβαλέ; Ούτε να τον ακούω! Μου έκοψες τα πόδια! :-)

Αντιχαιρετώ επίσης συντροφικά!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Το έχασες εντελώς τελείως το νόημα του ποστ. Ντιπ καταντίπ! :-)

Εκείνο που θέλαμε να πούμε είναι ότι το σύστημα (ένα είναι το σύστημα: το καπιταλιστικό!) δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να παραβιάζει τις ‘‘αρχές’’ του, προκειμένου να διατηρεί την εξουσία του. Αυτό είναι καθαρό στην ανάρτηση. Αλλά, προφανώς, μόνο για όσους έχουν στόχο τα θεμέλια του καπιταλισμού κι όχι τις «ακραίες αδικίες του»!

Ένη, Ένη! Άσε τον Τόνι (Μπλαιρ) επί τέλους και ξεκίνα να διαβάζεις λίγο Αντόνιο (Γράμσι)! ;-)


Τα λέμε

Ενη είπε...

Γιατί εγω άλλα ειπα;;;;
Το συστημα.....διαζώζεται και επιβιώνει.

Αριστερά Φιλαράκια;;;;

Αρα κι΄εσεις ντιπ κατα ντιπ καταλάβατε τι εγραψα (-;

Για το αλλο που υπον
οουσατε, την Αριστερή αντιδραση.......δεν ασχοληθηκα

σας ειπα ηδη οτι πολυ καλά τα λέτε.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου ορέ Σταύρο

Λέφτηδες

είναι προφανές ότι όσοι / ες ονειρεύονται ότι το τρέχον καθεστώς στην Ευρώπη πρόκειται να "διαπραγματευτεί" καλόπιστα και δημιουργικά με γνώμονα το συμφέρον των λαών της Ευρώπης είναι σχεδόν το ίδιο αφελής όσο και εκείνοι / ες που θεωρούν το εγχείρημα ντάισεν Μπλουμ έκφραση "εκδίκησης" της πολιτικής έναντι των αγορών και του χρηματοπιστωτικού τέρατος...

Γιάκοβ

Ανώνυμος είπε...

Βρε Λεφτ πως θα πολεμησετε τον καπιταλισμο αφου δε γνωριζετε βασικες αρχες των θεςρητικων του;
Με την ατερμονη ενδοσκοπηση και τα ευαγγελια του μ/λενινισμου αγνοειτε οτι η νεα εωροπολιτικη
προσσεγγιση δεν ειναι παρα η πιο γνησια εκφραση
των πουρων νεοφιλελευθερων που στηριζεται στη θεωρια της δημιουργικης καταστροφης(Σουμπερτερ).

Η οποια θεωρια θελει τους νομους της αγορας να δρασουν ελεθευρα στην κριση χωρις καμια κρατικη παρεμβαση-βοηθεια για σωτηρια πειχειρησεων-τραπεζων. Πραγμα που σημαινει οι τραπεζες να χρεωκοπησεων και το βαρος να επωμιστουν μετοχοι, ομολογιουχοι αλλα και καταθετες.

Δεν θυμαστε που κατεκριναν την αμερικανικη ηγεσια αυτοι οι πουροι νεοφιλελε στη κριση 2008 για την κρατικη διασωση των τραπεζων; Για τον ιδιο λογο η αριστερα σαρκαζε την πολιτικη αυτη σαν σοσιαλισμο των πλουσιων.

Στην Ελλαδα ο Ανδριανοπουλος ηταν απ'αυτους που ασκουσαν αυτη τη κριτικη.

Αρα γιατι βραχυκυκλωσατε τοσο ευκολα με την ιδεολογικη φυσιγνωμια αυτης της τακτικης;

Πελεγκρινο

Ανώνυμος είπε...

"...πως θα πολεμησετε τον καπιταλισμο αφου δε γνωριζετε βασικες αρχες των θεςρητικων του;"

Δεν υπάρχουν βασικές αρχές. Ούτε καν αρχές.
Κάτι Σμίθ που υπήρξαν κάποτε, κάτι θεωρήματα και υποθέσεις, για λογιστικές εργασίες μου φαίνονται μάλλον, παρά γι αυτό που μας το πασάρουν.
Για πότε αναθεωρήθηκαν τα δήθεν ιερά και όσια του καπιταλισμού των ομολόγων και των καταθέσεων μόλις χάσανε λίγο το μέτρημα, είδαμε.
Δεν υπάρχουν αρχές είπα πριν.
Αναθεωρώ κάπως.
Είναι μία και γνωστή.
Πάρε τα λεφτά και τρέχα.

mbiker


LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Δεν ξέρω, τι να σου πω. Εγώ πάντως διαβάζω αυτά (και μπερδεύομαι):

Θα πει κανεις ετσι δημιουργειται και μια μορφή δικαιότερης κοινωνίας;
Ισως ναι, αν πλεον οι συσχετισμοι δύναμης θα εχουν ως βάση μια αναπτυξη της πραγματικης οικονομίας που (με αγωνες πλεον απο τους λαους )θα οδηγήσει και στη δικαιη αναδιανομή του παραγομενου πλουτου.



Μήπως διαβάζεις περισσότερο από όσο πρέπει σχολιαστή; ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Πελεγκρίνο,


Ο Ανδριανόπουλος (και οι όμοιοί του) είναι ο ‘‘καθαρός’’ τής Δεξιάς. Τον καπιταλισμό όμως διαχρονικά τον σώζουν οι ‘‘βρώμικοί’’ της (θυμήσου τον Κέινς). Αυτό είναι που θέλουμε να επισημάνουμε στους λογής λογής ‘‘καθαρούς’’ δικούς μας. Σου φαίνεται αυτό για βραχυκύκλωμα; ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Πες τα ρε μοτοσυκλετιστή! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Welcome to the …far leftists fraction! ;-) :-)


Увидимся

Ενη είπε...

Ε, τι να σας πω πλεον
Αριστερά Φιλαράκια

Αν τώρα με το θέμα Κύπρος, ολοι οι πουροι αριστεροι υποστηρίζουν οτι

επειδή η ΕΕ εδειξε αναλγησία στον τραπεζικο της τομέα (τον υπερδιογκωμένο αλλά και αμφιλεγόμενο ως προς τις μεθοδους του, να προσελκυει κεφαλαια καθαρά η βρωμικα)

που συμπαρασύρουν και τους μεγαλοκαταθέτες, αυτό
συνιστα ......"αριστερή ιδεολογικη καθαρότητα"




τοτε, γιατί να μην

δεχθει κανεις στον αντιποδα και την ειρωνεια σας περι"πρωτου λενινιστη προεδρου του Ευρωγκρουπ" ;;;;;

Τα αλλα τα ειπαμε, ο καπιταλισμος δεν εχει αρχές (βλ. Μπικερ)

κατα πως τουρχονται τα πράγματα μπορει και επιβιώνει, ομως

αυτό που δεν ειναι ακομα ουτε καθαρό ουτε φυσικά βέβαιο ειναι αν

σε παρομοιες καταστασεις που θα προκυπτουν στο μέλλον, εντος του συστήματος,

οι εξελιξεις μπορει να μην ειναι "αποτελειωτικές" γι΄αυτό, αλλά

σιγουρα, αν αλλαζουν οι συσχετισμοι δύναμης σε πλανητικη κλιμακα

αλλά και εντος της Μεκκας του καπιταλισμου

δεν θα διαφοροποιουνται οιπολιτικές

Με αλλα λογια μπορει να μη καταρρευσει ομως θα μετασχηματισθει,

και ο μετασχηματισμός δεν θα ειναι για ενα αγριοτερο σύστημα αλλα, θελουν δεν θελουν,

σε ενα δικαιότερο.

Αυτα λεει ο ρεαλισμος, ομως δεν αποκλειεται και το ονειρο, για οσους μεταθέτουν το προβλημα για τότε
που θα επικρατήσουν οι λαικες δυνάμεις με επανάσταση, τοτε στο μέλλον.......

υγ.
Δειτε και τη δικια μας αξιωματικη αντιπολίτευση, σε μικροκλιμακα, τι κανει;
επιλεγει την πραγματικότητα επειδή τη ζορίζουν τα ενδεχομενα ζόρια (μια διακυβερνηση)

ενω οσοι απλως "διαλογίζονται" (οπαδοι, ιδεολογοι κλπ.)

εχουν την πολυτελεια να απέχουν και να εκφραζουν ολη την απαισιοδοξία τους,η εκ του μακροθεν η να λένε οτι "ο.τι ισχυει τώρα ειτε ως ΕΕ ειτε ως πολιτική δεν αλλαζει και δεν θ΄αλλαξει στον αιωνα τον απαντα"

Βέβαια αυτα ειναι χαρακτηριστικά ανθρώπων κάποιας ηλικλίας (ευτυχώς), γιατί η νεολαια , οπως δειχνουν τα πραγματα, βρισκεται σε αλλη

αντιμετώπιση και της θεωρίας και της πραξης.













Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

Σοβαρά τώρα εσείς με .... καλωσορίζετε ;;;;

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Μη το παίρνεις προσωπικά, ρε γμτ! :-) Πολιτική είναι η ουσία τού σχολίου. Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να είμαστε τα παιδιά για τις φωτοτυπίες και τις εξωτερικές δουλειές σ’ αυτή τη φράξια! :-) Φτάνει ν’ αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ξυπνήσει μερικούς μερικούς στο μαγαζί (όσο βλέπω, ακούω ή διαβάζω, τόσο μου βγαίνουν τα ματάκια και μου κουφαίνονται τ’ αυτιά! :-) ;-) ).


Увидимся

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

θα περάσει καιρός μου φαίνεται μέχρι να καταλάβετε πότε σας κάνω πλάκα και πότε όχι .

Αν νομίζετε ότι με τα διάφορα που βλέπω κασι διαβάζω δεν μου βγαίνουν και μένα τα μάτια μακρυά νυχτωθήκατε ...

και τις φωτοτυπίες να τις αφήσετε για την Αννούλα ( αλήθεια που χάθηκε αυτό το κορίτσι )

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Ποια Αννούλα; Του χιονιά, η Διαμάντω; Θα σου έλεγα τώρα, αλλά, επειδή σέρνεται και το ΕΣΡ (για να μη σου πω και ...μηνύσεις! ;-) ), άστο καλύτερα!... :-)


Увидимся

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Πρέπει να κατανοήσεις μέχρι που πάμε μαζί κι από ποιο σημείο και πέρα χωριζόμαστε. Με δυο λόγια:

Προσβλέπεις σε έναν δημοκρατικό καπιταλισμό. Ουδεμία αντίρρηση ως προς το πρώτο σκέλος, το (αστικο)δημοκρατικό. Κανείς μας δεν είναι οπαδός τής θεωρίας όσο χειρότερα τόσο καλύτερα. Μέχρι εδώ πάμε μαζί.

Χωριζόμαστε (για την ακρίβεια διαχωρίζεις τη θέση σου) στο παρακάτω. Που για σένα δεν υπάρχει. Σου αρκεί μια δημοκρατικιά ΤΙΝΑ. Για μας υπάρχει. Όπως σου έχω ξαναπεί (ελπίζω αυτή τη φορά να μην παρεξηγηθείς): τυχαίνει να είμαστε αριστεροί, μαντάμ. :-)

Αυτή είναι η ουσία, φίλη Ένη. Δεν έχει νόημα να την κρύβεις πίσω από την αλλαγή συσχετισμών σε ...πλανητική κλίμακα. Έτσι όπως πας θα πετάξεις τη μπάλα στη ...σελήνη. Εκλογικεύεις την παραίτησή σου (όποιος δεν θέλει να ζυμώσει κ.λπ.) από αυτό που ήταν πάντα και θα είναι η Αριστερά: ριζική και εκ βάθρων αλλαγή τής καπιταλιστικής κοινωνίας.


Τα λέμε

Ενη είπε...

"Τυχαινει να ειμαστε αριστεροι, μανταμ"

Ακριβως γι΄αυτό σας αποκαλώ στα σχολια μου

Αριστερά Φιλαράκια, νεαροι μου (-;

Τώρα στα ιδεολογικά και στην πιστη οτι η Αριστερά επιδιώκει μια ριζικη και εκ βαθρων αλλαγή της καπιταλιστικης κοινωνίας

ουδεμία αντιρρηση. Ομως

αυτό που για μένα ειναι σημαντικό ειναι τι κάνουμε για να φτασουμε εκει. (το κάνουμε ειναι ρητορικό).

Δηλαδή ολο το καπιταλιστικό σύστημα ,το οποιο υπερισχύει σε ολους τους τομεις, και δή με την τελευταια οικονομικη κρίση εγινε κυρίαρχο στο χρηματοοικονομικό τομέα,

οταν βρισκεται σε κρίση, επίσης βρίσκει διεξόδους, χωρίς να διακινδυνευεται η κυριαρχία του,

δεν ταρακουνιέται, επειδή η αριστερά πιστευει στην καταρρευση του, αλλά ακριβως τότε

μπορει κάποιες προσπάθειες, σε διεθνες επιπεδο, να του δημιουργήσουν "ρήγματα", τα οποια θα τα αποδεχθει θέλοντα ςκαι μη.

Αυτό ειναι ενα βημα εμπρος, ουτε σημειωτόν ουτε ενα βημα πισω, ομως

οταν θα περιμενουμε (για την καταρρευση, που σημειωτεον δεν ειναι δυνατον να γίνει μονο π.χ. στην Ευ
ρώπη, η στη Λ.Α. η οπου αλλου μεμονωμένα, επειδη ετσι κι΄αλλιως ειναι παγκοσμιος)

οταν οι λαικες δυναμεις θα επικρατήσουν ,

σ΄αυτό το διάστημα θα εξελισσεται μια δυναμικη, που εχει σχεση με τους συσχετισμους των πολιτικων δυνάμεων που επικρατουν κάθε φορά

σε επι μέρους γεωγραφικές περιοχές του συστηματος.(Το μονο που δεν περιμένει κανεις ειναι να αρχίσουν απο την Ασία) (-;

Εκει εγκειται ο δικος μου "διαχωρισμός" απο εσας, οχι "αποχωρισμός". (-;

Δεν ειναι θέμα επιθετικου προσδιορισμου ειτε ως "αστικο-σοσιαλδημοκρατια" η σοσιαλδημοκρατια-οπορτουνιστικη", αλλά

στρατηγικη (αυτό που λενε συνολο σκοπων και στοχων),

για το τελικο αποτέλεσμα, που προς το παρόν δε διακρινεται

πλην και γίνει (που ειναι σχεδον ουτοπια) επανασταση σε παγκοσμια κλιμακα.

Για να τα λέμε ολα. (-;









LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Τα όσα λες σε κατατάσσουν άνετα στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τού ΣΥΡΙΖΑ. Να περιμένουμε ότι θα το ρίξεις εκεί το κουκί σου στις προσεχείς εκλογές; ;-)

Πιο σοβαρά τώρα:

Φίλη Ένη, οι κοινωνικές αλλαγές δεν εκδηλώνονται με παραγωγικές διαδικασίες (από το όλο στο μέρος). Παραδόξως, θα έλεγε κανείς, δεν εκδηλώνονται ούτε με επαγωγικές (από το μέρος στο όλο), αφού στην πραγματικότητα αυτά (μερικό/ολικό) διαπλέκονται. Όμως, παρ’ όλα αυτά, η Ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι η διαπλοκή τους μοιάζει με αυτή τού φυτιλιού σε σχέση με το μπαρούτι: Το φυτίλι λοιπόν που βάζει φωτιά στο μπαρούτι είναι πάντα τοπικό. Αρκούν δύο μόνο εμβληματικά παραδείγματα: Γαλλική και Οκτωβριανή επανάσταση.

Συνεπώς, για άλλη μία φορά: μην προσαρμόζεις την πραγματικότητα στις απόψεις σου. :-)


Τα λέμε

Ενη είπε...

Α, εισαστε πολύ επιμονοι και "αδιόρθωτοι"

Αριστερά Φιλαράκια

Μα, τι νομίζετε οτι η Ιστορία "αντιγραφεται";;;

Οταν ολες οι προυποθέσεις ειναι εντελως διαφορετικές.

Σήμερα ο καπιταλιστικος κόσμος ειναι παγκοσμιοποιημένος, η δυναμη του ειναι κυρίαρχη στον οικονομικο τομέα, οι κοινωνίες λιγο ως πολύ δε διαφέρουν,
δεν υπάρχουν ουτε κολληγοι ουτε εξαθλιωμένες αγροτικες μάζες

παρα μόνο ,( με την παρουσα κριση), μια χειροτερευση του βιωτικου επιπέδου της αστικης κοινωνίας,
η οποια σε ποια χώρα νομίζετε οτι θα ....ανάψει το φυτίλι;;;

μιας πραγματικης επανάστασης και ποιος ειναι βέβαιος οτι θα επακολουθήσει η παγκοσμια (επανάσταση), και οχι μια" υπαναχώρηση" του καπιταλισμου

αναγνωρίζοντας, σε ολους τους υπόλοιπους, κάποιας μορφης κοινωνικης δικαιοσύνης;;

για να σταματήσει η εξαπλωση της επαναστατικης ιδέας; γιατί για την "επαναστατικη πράξη" δε δειχνει να ειναι προθυμη η σημερινη κοινωνία, ως συνολο και οχι καποιες επαναστατικες μειοψηφίες που πάντα θα υπάρχουν.

υγ.
Σε ο,τι αφορα την ψήφο, πολύ λίγο με απασχολει αυτο το ζήτημα. Πάντως σίγουρα δεν προβλέπετε σωστα. (-;

Ενη είπε...

Συνέχεια

και το σημαντικότερο, να μην παραβλέπεται το γεγονος οτι στη Δυση ολες οι κοινωνίες διοικουνται απο αντιπροσωπευτικες κοινοβουλευτικες δημοκρατίες, οχι απο μοναρχιες και αυτοκρατορίες. (-;

εισατε και Λενινιστες (-;

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Κλείνω από τη μεριά μου αυτό το γύρο με τα εξής:

1) Ξέχασες ότι εμείς δεν είμαστε εμμονικοί με το πώς θα γίνει η αλλαγή (επανάσταση), αλλά, αντίθετα, είμαστε φανατικά υπέρ τού άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια;

2) Εντάξει, εντάξει. Η Γαλλική και η Οκτωβριανή επανάσταση είναι πράγματα παλιά και άλλων εποχών. Ωραία. Τι θα έλεγες να μιλήσουμε για Τσάβες;


Τα λέμε

Ενη είπε...

Εν ταξει, Αριστερά Φιλαράκια

εισαστε πραγματι Λενινιστες

και ας κλεισει αυτος ο γύρος.

Να μιλησουμε για Τσάβες, ναι (τα εχω πει απο το 2009 στον Sui και τα διαβάσατε)

Ας δουμε και ας παρακολουθουμε λοιπόν τι γίνεται εκει στη Λ.Α. γιατί οπως ξαναειπα δεν την βλέπω την ανατροπή απο την Ασια.
Για την Ευρώπη, δεν το συζητάμε ..... lol