Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Βγάλτε μια κόλλα χαρτί! Έκθεση!




ΘΕΜΑ: Ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος τής Πολιτικής Γραμματείας τού ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτικό Γραφείο, με ‘‘παλαιοκομμουνιστικούς’’ όρους) έδωσε μία συνέντευξη στη χθεσινή Ελευθεροτυπία. Μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Κάραλης, ο δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη, τον ρώτησε:

Να θέσω πρακτικά μια ερώτηση: Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο θέμα των κατασχέσεων και σας τηλεφωνήσει κάποιος που περιμένει από στιγμή σε στιγμή τους δικαστικούς κλητήρες και σας ζητήσει βοήθεια, τι θα κάνετε;

Ο Τάσος Κορωνάκης απάντησε ως εξής:

Η απάντηση που θα περιμένατε ίσως είναι ότι θα ειδοποιούσα τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια κεντρικά στελέχη να παρέμβουν για να τον σταματήσουν. Το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Στόχος μας είναι να οργανωθεί η ίδια η γειτονιά. Να υπάρχει μια λαϊκή συνέλευση ή μια κίνηση αλληλεγγύης που θα ξεσήκωνε όλη την περιοχή και κανένας δικαστικός κλητήρας δεν θα τολμούσε να εμφανιστεί απέναντι στο δάσκαλο ή τον καθηγητή της γειτονιάς, απέναντι στο γιατρό του ΙΚΑ ή του νοσοκομείου που έκλεισε, απέναντι στο μαγαζάτορα που έβαλε λουκέτο, απέναντι σε ολόκληρη τη γειτονιά που βιώνει αντίστοιχα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε Ζορό ούτε Ρομπέν των Δασών. Δεν έρχεται ως σωτήρας, αλλά πιστεύει βαθιά πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το χάος είναι η κοινωνία να σταθεί με αλληλεγγύη, να σπάσει το φόβο και να οργανώσει τη νίκη της.

Προσκαλείστε να εκθέσετε τις σκέψεις που σας δημιουργούν οι παραπάνω απόψεις του ως άνω ανώτερου στελέχους τού ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η αποστροφή του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε Ζορό ούτε Ρομπέν των Δασών» ενέπνευσε τον υλατζή τής Ελευθεροτυπίας να την επιλέξει για τίτλο τού σχετικού δημοσιεύματος (κατά το ήμισυ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»).

INFO: Ολόκληρη η συνέντευξη: εδώ. Διαθέσιμος χρόνος: μέχρι την επόμενη ανάρτηση. Χρήση βιβλίων: επιτρέπεται επιβάλλεται.

IMPORTANT NOTE: Η κατά την κρίση μας καλύτερη έκθεση θα βραβευτεί, αν και δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση ότι αυτό θα είναι για καλό τού συγγραφέα της...


Η photo, από το communpedia.wikia.com.



18 σχόλια:

Μάρκομ Ξ είπε...

Μάλλον τηλεγράφημα θα γράψω παρά έκθεση. Η απάντηση του Κορωνάκη (σε συνδυασμό με την δήλωση του Τσίπρα "δεν θα γίνει ούτε μια κατάσχεση πρώτης κατοικίας, όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ"), είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικά, οργανωμένα και συστηματικά δεν μπορεί να κάνει ούτε το ένα (παρουσία στελεχών του), ούτε το άλλο (οργάνωση αντίστασης στις γειτονιές). Τα μεγαλοστελέχη δεν έχουν καμιά όρεξη να γυρνάνε στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, ούτε να οργανώσουν την αντίσταση του λαού. Μόνο αποσπασματικά, περιστασιακά και ανάλογα την ηλικιακή και ταξική σύνθεση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ανά περιοχή γίνεται τέτοιου είδους δουλειά.

Όχι, ότι το κάνει καμιά άλλη δύναμη της αριστεράς αυτό... για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Πιστεύω ότι δεν λείπουν τα μεγαλοστελέχη που πρόθυμα θα προσπαθούσαν να συμβάλουν στη ματαίωση πλειστηριασμών. Το ίδιο νομίζω ότι ισχύει και για χαμηλόβαθμα στελέχη ή απλά μέλη. Ανεξάρτητα από τι θα μπορέσουν να κάνουν αν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, εμένα μου έκαναν αρνητική εντύπωση τα λόγια τού Κορωνάκη (,χωρίς να με εκπλήξουν) για ένα γενικότερο και πιο δομικό λόγο. Θα το εξηγήσω στην επόμενη ανάρτηση.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

«Όχι, ότι το κάνει καμιά άλλη δύναμη της αριστεράς αυτό... για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις...»

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7466082

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7469115


http://www.youtube.com/watch?v=HfeRt7npFxI

http://www.902.gr/eidisi/koinonia/8783/syneheis-oi-paremvaseis-ton-laikon-epitropon

http://maxitisthrakis.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8788.html

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7577122

Μάρκομ Ξ είπε...

Πόσταρε και καμιά είδηση από τον "Ριζοσπάστη"...

Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ ασχολείται περισσότερο με το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί μάταια να το ποδηγετήσει... Με άλλα λόγια, ο ένας στα λόγια ζητάει πρωτοβουλιά, αλλά επιδιώκει την ανάθεση και το άλλο τόσο στα λόγια, όσο και στα έργα επιδιώκει την ανάθεση. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ (προσωρινά), αλλά σε κάθε περίπτωση χειρότερα για τον λαό (μέσο - μακροπρόθεσμα).

Αλλά πάλι, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω; Κανάς Γόντικας ή κανάς Βούτσης;

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

«Με άλλα λόγια, ο ένας στα λόγια ζητάει πρωτοβουλιά, αλλά επιδιώκει την ανάθεση...»

μμμ... πολύ τεκμηριωμένο αυτό και χωρίς ίχνος προκατάληψης...

Είναι κατανοητό ότι,ότι και να λέει το ΚΚΕ έχει ήδη καταδικαστεί σε μία τίμια και ουδέτερη δίκη προθέσεων...

LeftG700 είπε...

Παίδες, γιατί με σκάτε, ρε γμτ;;; Παίρνετε ένα ψευδώνυμο, πόσες φορές πρέπει να παρακαλέσω;;;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αν θέλει κανείς μπορεί να ξεφύγει και από τις μικρές συνεντευξούλες, και από τις δίκες προθέσεων και από το ποιος το είπε πρώτος και τι εννοεί.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με την πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το θέμα των Λαϊκών Επιτροπών, [όπως τις είπε πρώτο το ΚΚΕ - (που τις είπε, αλλά αδυνατεί και αυτό να τις κάνει και να προσελκύσει έστω και ελάχιστους που δεν είναι του κόμματος - ίσως και να μη θέλει;;;)]
Αλλά είπαμε όχι δίκες προθέσεων, ούτε εξυπνάδες για το ποιος το είπε πρώτος και ποιος το εννοεί και τι θέλει να πει και αν μπορεί ή δεν μπορεί και τα λοιπά.

ΛΑΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πως θα είναι; Θα μπορούν να είναι δίπλα δίπλα μέλη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ή θα απαγορεύεται; Θα μπορούν να έχουν πρωτοβουλία και στοιχειώδη συλλογικότητα άρα και απόφαση και δυνατότητα να χτίσουν τον κεντρικό συντονισμό τους ή θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τη γραμμή και να παίρνουν πάντα την άδεια της ΚΕ ή των ΚΕ;
Να ένα καλό θέμα για έκθεση.
Αντιμιλώντας (φιλικά) στον οικοδεσπότη,
αλλάζω το θέμα.
Τι λέτε;
Πικάπα.

Ανώνυμος είπε...

Σταχυολογώντας 2-3 σημεία απο:
http://www.komep.gr/2012-teyxos-2/h-doyleia-ton-kommoyniston-stis-la%CF%8Akes-epitropes

...Εχει εντοπιστεί ότι συχνά απολυτοποιείται η μία ή η άλλη πλευρά: Αλλες φορές οι Λαϊκές Επιτροπές παίρνουν τη μορφή συσπείρωσης που περιορίζεται μόνο σε ένα οξυμένο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να στενεύει η δράση τους, παρά τη μαζικότητά τους. Αλλες περιορίζονται σε έναν κόσμο που κινείται στις παρυφές του Κόμματος.
...Οι Λαϊκές Επιτροπές δεν πρέπει να μετατρέπονται σε ένα άλλο κομματικό όργανο με μαζική ταμπέλα, ούτε σε μια ενιαία τοπική οργάνωση.
...Κριτήριο βελτίωσης της δράσης και της αποτελεσματικότητας των Λαϊκών Επιτροπών είναι η μαζικοποίηση, η συμμετοχή στις αποφάσεις και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων ευρύτερων εργατικών λαϊκών μαζών και όχι να βγαίνει όλη η δουλειά από τα ίδια, λίγα, κομματικά χέρια.


Гриша

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες γενικότητες, με μηδαμινή πρακτική χρησιμότητα. Υπάρχει ένα ρητό που λέει: Αν δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή.. Η απώλεια μνήμης της βιωματικής εμπειρίας της ταξικής θέσης λόγω της χρονιότητας της θέσης του «στελέχους», (κοινώς η αποχή από την κυριολεκτική εργασία), φαίνεται πως έχει επηρεάσει όχι μόνο την (μη) αποτελεσματικότητα και την (μη) έμπνευση, αλλά ακόμη και την ορολογία και το λεξιλόγιο των «γραφείων» και των συντακτών..
…Εν προκειμένω, πως θα βοηθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν λαϊκές επιτροπές; Μήπως τυχόν θα στείλει τα μέλη του να πάνε στις λαϊκές επιτροπές του ΚΚΕ; Και πως θα γίνει να τους βάλουν μέσα οι «σύντροφοι»; Θα τους ζητήσουν πιστοποιητικά αντι-ΕΕ δήλωσης και πίστη στον κομμουνισμό όπως όμως τον εννοούν αυτοί, ή κάτι παρόμοιο; Θα τους παρακολουθούν τι κάνουν για να μην το γυρίσουν και το «χαλάσουν» το πράγμα; Θα τους διώξουν γιατί δεν είναι προς συνεννόηση;
…Ή μήπως θα έχουμε στην γειτονιά λαϊκή επιτροπή «καθαρών» κομμουνιστών και «συμφωνούντων» και άλλη λαϊκή επιτροπή αριστερών και «παραστρατημένων» ή «τέως» ή «αιρετικών» κομμουνιστών; (όταν ο τόπος και οι άνθρωποι θα έχουν καταμαυρίσει και κατακαεί, κανείς δεν θα έχει όρεξη για χιούμορ με τέτοιου είδους τραγέλαφους…)
…Θα έχουν οι επιτροπές «μέλη»; Ποιος θα ξέρει ποιοί είναι «μέλη»; Ή μήπως θα είναι πιο χαλαρά τα πράματα; Και τότε ποιος θα συντονίζει και θα κινητοποιεί και πως δεν θα είναι μπάχαλο; Πως θα ταυτοποιούνται και πως θα αναγνωρίζονται οι επιτροπές, ότι είναι αυτές και δεν είναι οι άλλες; Θα έχουν πρόεδρο ή μήπως θα έχουν επιτροπή μέσα στην την επιτροπή; (επιτροπή της επιτροπής…κάτι θυμίζει αυτό το τραγελαφικό από τις…οδηγίες της ΕΕ...).Θα έχουν εκπροσώπους και πως; Θα γίνονται «εκλογές»; θα κάνουν «συνελεύσεις»; θα παίρνουν αποφάσεις οι συνελεύσεις; - και πολλά πολλά άλλα
Δεν μιλάμε για τα παραμεθαύριο «σύντροφοι» «κομμουνιστές», και αυτά που λέτε στα κείμενα για το όταν θα έχετε ξεκινήσει την σοσιαλιστική επανάσταση, μιλάμε για το σήμερα, για το τι κάνουμε αύριο το πρωί με αυτό που λέγεται λαϊκές επιτροπές. Αλλά ίσως αυτά αφορούν μόνον αυτούς που πραγματικά κινούνται στο πεδίο βιώνοντας καθημερινά τις συνέπειες (και τις ασυνέχειες) της ταξικής τους θέσης. Και ίσως αυτά δεν αφορούν τους χρονίζοντες συντάκτες των «αριστερών» και των «κομμουνιστικών» σχεδίων…

Λυπάμαι. Πικάπα.

Μάρκομ Ξ είπε...

Οι λαϊκές επιτροπές, συνενώνουν ανθρώπους στη βάση των κοινών συμφερόντων στα πλαίσια της γειτονιάς τους. Η ταξική σύνθεσή τους δεν μπορεί παρά να είναι ανομοιογενής. Επίσης, ακριβώς λόγω των παραπάνω, δεν έχει νόημα να ακολουθούν μια αυστηρή οργανωτική δομή, με συγκεκριμένα καθήκοντα, απολογισμούς κλπ. Είναι έωλο, σφάλμα, καταστροφικό να επιδιώξει κανείς οι λαϊκές επιτροπές να υποκαταστήσουν το κόμμα ή το συνδικάτο. Είναι χρήσιμες, αλλά όχι αρκετές.

Εφ' όσον συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον πρωτοποριακό ρόλο που δύναται να παίξει η εργ. τάξη, η μόνη πραγματικά ριζοσπαστική και ελπιδοφόρα τακτική είναι αυτή που ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στην οργάνωση του συνδικαλιστικού, εργατικού κινήματος. Του μόνου κινήματος που μπορεί να περάσει από το μερικό στο γενικό, υπό τις κατάλληλες βέβαια προϋποθέσεις.

Ξαναρωτάω λοιπόν -και ας κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι σπεύσουν να απαντήσουν ελαφρά τη καρδία- ποια από τις δυνάμεις της αριστεράς ασχολείται σοβαρά με την ενότητα και την οργάνωση της εργ. τάξης, χωρίς να επιδιώκει πρώτιστα την αγελοποίηση κάτω από μια κομματική σημαία των εργαζομένων;

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Ο παραπάνω ανώνυμος σχολιαστής υπονόησε ότι δεν τεκμηριώνω, καθώς ο ίδιος θεωρεί ως τεκμηρίωση δημοσιεύματα του κομματικού οργάνου που ελέγχεται πλήρω από τον κομματικό φορέα στον οποίο ασκώ κριτική. Προφανώς, σε ένα σημείωμα τριών γραμμών δεν γίνεται να τεκμηριώσω μια άποψη. Ας κάνει τον κόπο να ανατρέξει σε άλλες αναρτήσεις όπου τεκμηριώνων την άποψή μου αυτή. Άλλωστε, καλύτερος κριτής από την πραγματικότητα που λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εκτός συνδικαλισμού δεν νομίζω ότι υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μάρκομ, δεν θα μπορέσω να ασχοληθώ με την (σύγχρονη) ταξική ανάλυση και να περάσω στα δια ταύτα με τα δεδομένα του σήμερα, (όπως θα ήθελε κάποτε να κάνουμε και το αερικό).
Δεν νομίζω όμως ότι η λύση είναι να λέει κανείς λίγο πολύ, {όχι λαϊκές επιτροπές, ναι εργατική τάξη και συνδικαλισμός}. Μην ξεχνάς ότι δεν δίνει την πλήρη εικόνα αυτό που είπες ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εκτός συνδικαλισμού. Σωστότερο είναι ότι ενδεικτικά το 1/3 της «εργατικής τάξης» βρίσκεται ήδη εκτός εργασίας και με χαρακτηριστικά χρονιότητας. Ενώ άλλο σχεδόν 1/3 βρίσκεται στην «αόρατη» κατάσταση εργασιακής ασυνέχειας, ημιαπασχόλησης, περιαστασιακής απασχόλησης, φεουδαλικής ομηρίας κ.ο.κ.
Επομένως, με το να λέμε για συνδικαλισμό και εργατική τάξη, αυτό δεν σημαίνει και ότι έχουμε περάσει από τα ευχολόγια, και χτίζουμε πάνω στις πραγματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, πολλοί θα πουν ότι τη στιγμή που δεν μπορείς να βρεις την μισή και παραπάνω εργατική τάξη να εργάζεται σε χώρους δουλειάς, είναι αναγκαστικό να την ξαναβρείς στους χώρους της γειτονιάς με κύτταρα αλληλεγγύης κλπ.
Χωρά πολλή συζήτηση και δεν είναι εύκολη η εμπλοκή σε μακρόσυρτες αναλύσεις. Απλώς, είτε το λες έτσι είτε αλλιώς, είτε πας από κει είτε και αποδώ, ορισμένα «οργανωτικά» και εντελώς πρακτικά και «ανθρώπινα» ερωτήματα -όπως αυτά που έθεσα- παραμένουν στην ουσία τα ίδια. Βέβαια, το ότι δεν μπορούν να απαντηθούν ευθέως και πρακτικώς, ίσως υποκρύπτει και θεωρητικό έλλειμμα, ή μάλλον σύγχυση.
Πικάπα

Ανώνυμος είπε...

Εγω λυπαμαι φιλε μου.Που η συγκεκριμενη αναρτηση θα μπορουσε να γινει αφορμη για μια ουσιαστικη και γονιμη συζητηση και αντι αυτου πρεπει να απαντησω στα ερωτηματα του τυπου ''Θα τους ζητήσουν πιστοποιητικά αντι-ΕΕ δήλωσης και πίστη στον κομμουνισμό... Θα τους παρακολουθούν;''κλπ,ή να κατσω να σου αποδειξω αυτονοητα πραγματα οτι δηλαδη ακριβως για τα ιδιαιτερα οξυμενα προβληματα του σημερα γινονται οι λαικες επιτροπες και οχι για τη σοσιαλιστικη επανασταση.Για τα υπολοιπα που ρωτας για το πως λαμβανονται οι αποφασεις,αν γινονται συνελευσεις οτι και να σου πω εγω ή ο οποιοσδηποτε απο δω μεσα δεν εχει αξια.Ασφαλεστερος τροπος να το μαθεις ειναι να πας μια φορα να δεις επι τοπου πως λειτουργει.
Και παλι η ορολογια,το ιδιολεκτο,η ξυλινη γλωσσα του ΚΚΕ.''Αμαν πια με τα μονοπωλια'' οπως μου λεγε ενας φιλος και η πλακα ειναι οτι ηταν αποφοιτος οικ.σχολης και τον ορο μονοπωλια τον ηξερε και τον παραηξερε.
Θα μου επιτρεψεις και κατι τελευταιο.Δε πιστευω οτι διαβαζοντας τις επεξεργασιες και τις θεσεις του ΚΚΕ σου δινεται η εντυπωση οτι γραφονται απο ανθρωπους που ζουν στη γυαλα.

Гриша



Ανώνυμος είπε...

Ωραία, λυπόμαστε και οι δυο. Και χαίρονται για αυτό κάποιοι άλλοι.. Ίσως να είναι έστω αυτή η βάση του νήματος που μας ενώνει. Για να δούμε λοιπόν.
Θα ήθελα να σκεφτείς λίγο περισσότερο ότι δεν είναι πειστικό να λες στην ουσία
Εγώ κάνω λαϊκές επιτροπές και έλα κι εσύ να δεις ότι το κάνουμε σωστά και δεν είμαστε ελέφαντες. Σου ζητάω να το σκεφτείς γιατί δεν είσαι ο μόνος (είστε οι μόνοι) που έχουν εμπειρία από συμμετοχή σε κινήσεις, κινήματα, οργανώσεις κλπ. Πολύς κόσμος που δεν είναι ευχαριστημένος με το παρόν του ΚΚΕ, έχει μεγάλη εμπειρία από όλα αυτά και επίσης έχει συνεχή παρουσία. Όμως, αυτός ο τρόπος σου (σας) προσέγγισης και «πρόσκλησης» μπορεί να απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές, αλλά δεν πιάνει σε ανθρώπους με αρκετή πείρα ζωής (και αγώνων). Αλλά εδώ που τα λέμε, δεν πιάνει ούτε στους φοιτητές.
Συμφωνώ λοιπόν ότι χρειάζεται μια αρχή συζήτησης, αλλά και συνεργασίας, και ακόμη παραπέρα. Και σου ζητών να καταλάβεις ότι αυτό δεν γίνεται με την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο. ΔΕν γίνεται και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος και ο νοών νοήτω..
Θα πάρεις και θα δώσεις.
Είσαι διατεθειμένος;
Πικάπα

Μάρκομ Ξ είπε...

Δεν είπα "όχι λαϊκές επιτροπές, ναι εργατική τάξη και συνδικαλισμός". Είπα ότι οι επιτροπές δεν είναι αρκετές.

Ποιος είπε ότι οι άνεργοι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες που οργανώνουν τα σωματεία; Γιατί μας πιάνει πρεμούρα με την οργάνωση των ανέργων που στο κάτω κάτω και θεωρητικά είναι ευάλωτο στην εξαγορά κοινωνικό τμήμα και αγνοούμε επιδεικτικά τους εργαζόμενους; Επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο από το να πηγαίνουμε ένα απόγευμα σε ένα γενικά πρόσφορο περιβάλλον, χωρίς κίνδυνο για τη δουλειά μας; Επειδή είναι απείρως πιο δύσκολο από το να μαζεύουμε τις κομματικές μας δυνάμεις και να αποκλείουμε διά της βίας εργασιακούς χώρους με τους οποίους δεν έχουμε καμιά σχέση, απλά για να πούμε ότι 'περιφρουρήσαμε την απεργία' (λες και μας ζήτησε κανείς περιφρούρηση!!!); Ή επειδή οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί στα σωματεία και άρα είναι 'πολύ δύσκολο να αλλάξουν';

Χτίσε το κυρίως κτίριο και μετά ξεκινάς τις επεκτάσεις. Αλλιώς που θα βασιστείς όταν σε καταστείλουν, σε απολύσουν, σε κοροϊδέψουν; Στις λαϊκές επιτροπές που θα είναι από τον οικοδόμο, μέχρι το μικρολαμόγιο ελ.επ. που έγινε ξαφνικά μεροκαματιάρης, αλλά κρυφο-ελπίζει ακόμα ότι σύντομα θα ναι ξανά καβάλα στο μερτσεντικό του;

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοεις με το ''πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο'';
Μηπως επανερχεσαι στα περι πιστοποιητικων;Δηλαδη τι μου λες;Oτι απειλειται η ιδεολογικη σου αυτονομια,οτι ντε και καλα πρεπει να συμφωνεις με τη Λαικη Συμμαχια ή μηπως ακομα χειροτερα καταπνιγεται η διαθεση σου για αναληψη πρωτοβουλιων αν συμμετεχεις σε μια λαικη επιτροπη στη γειτονια που οργανωσαν καποια μελη του ΠΑΜΕ ή του ΚΚΕ;
Συγγνωμη κιολας για την προτροπη που σου φανηκε ψηστηρι σε πρωτοετη φοιτητη αλλα εσυ στο παραπανω ποσταρισμα σου μας εθεσες εκτος κοινωνικου πεδιου και τοποθετησες την ταξικη θεση των στελεχων του ΚΚΕ καπου προς Εκαλη μερια.

Και συ ρε Μαρκομ δε μας τα λες καλα.Οργανωση και ενοτητα της εργατικης ταξης χωρις τη παρουσια συγκροτημενης κομματικης ηγεσιας;Χωρις ΚΚ;Θα πεσει ο Βλαδιμηρος απο τη φωτο της αναρτησης και θα μας πλακωσει.


Гриша

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που λυπόμουν, άρχισα λίγο να χαίρομαι γιατί σκαλώσαμε μια συζήτηση χωρίς περιττή φόρτιση.

Α) Για το πώς και κατά πόσο αλλοιώνεται ή μάλλον στρεβλώνεται η ταξική συνείδηση των χρονιζόντων στελεχών έχουν γράψει και τεκμηριώσει άλλοι και πολλοί. Πρόκειται για αντικειμενική επίπτωση, με ισχυρές αντικειμενικές αιτίες και δεν είναι θέμα υποκειμενικής ικανότητας, τιμιότητας κλπ. Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες ή παροδικές εξαιρέσεις, ωστόσο το φαινόμενο είναι γενικό και αναπόφευκτο. (Νομίζω πως καλά είναι να εντοπίζονται πάντα κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά αίτια και να μην στηρίζεται κανείς σε μεταφυσικές πίστης, ιδέας κλπ.). Το φαινόμενο αυτό, μετά από ιστορική αποτίμηση, χρειάζεται να προλαμβάνεται με συγκεκριμένη θεωρητική δουλειά αλλά και με πρακτικά οργανωτικά μέτρα. Όσο αυτά απουσιάζουν, να είσαι σίγουρος για την (αντικειμενική) στρέβλωση της ταξικής συνείδησης των χρονιζόντων πρωτοπόρων και κυρίως για την υποβάθμιση της ικανότητάς τους (ακόμη σημαντικότερο).

Β) Όσον αφορά τις επίσημες περιγραφές του ΚΚΕ, ναι πράγματι, δεν είπα για γυάλα, αλλά βλέπω πλέον στα κείμενα του Προ-συνεδρίου (μέχρι εκεί παρακολούθησα) υπερβολικές περιγραφές για το πώς θα πάμε στο σοσιαλισμό, και πολύ λίγα που να αφορούν την συγκυρία, που να πατούν πραγματικά και να απαντούν πρακτικά στη σημερινή κατάσταση. Επίσης βλέπω πλέον ότι πολλές περιγραφές σχετικά με τον ιμπεριαλισμό, τη θέση της χώρας κλπ, διολισθαίνουν σε παλιές και χρεοκοπημένες αντιλήψεις (κάποιοι τα είπαν μάλιστα και αρχειομαρξιστικά ή τροσκιστικά,), πάντως σίγουρα περιθωριοποιούν περαιτέρω το κόμμα και του δένουν τα χέρια στη συγκυρία.

Γ) Επιπλέον, και ως παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν με τα πρόσφατα ντοκουμέντα σας να θεωρείται ότι οι χειρότεροι που δεν θα τους δεχθούμε στη λαϊκή συμμαχία είναι αυτοί που μας φύγανε, δηλαδή σας τους θρησκόληπτους για τους οποίους οι χειρότεροι άπιστοι είναι οι αιρετικοί της ίδια θρησκείας. Φίλε μου, μην παρεξηγείσαι, έτσι το βλέπει πολύς κόσμος – και άκου και πως το βλέπουν και οι άλλοι – κάτι θα μάθεις.
Και φυσικά φίλε greg, για να πάει κανείς να ενταχθεί στη λαϊκή επιτροπή που κάνατε και να καταθέσει εαυτό, θα πρέπει να δεχθεί αυτή τη λαϊκή συμμαχία που λέτε – αλλιώς δεν γίνεται, γιατί δεν το βλέπεις;

Δ) Νομίζω πως είναι φανερό τι εννοώ με την πίτα και με το σκύλο. Αλλά θέλει πολλά λόγια αν θες να το περιγράψω από την αρχή χωρίς συντομογραφίες. Για να συντομεύουμε κάπως, φίλε greg, δεν θεωρώ ότι οι αναλύσεις του ΚΚΕ υπερέχουν θεωρητικά από άλλους χώρους, και κυρίως από την θεωρητική συγκρότηση τη δική μου, και παρα πολλών γνωστών και φίλων μου. Επίσης δεν θεωρώ ότι το παρόν ΚΚΕ υπερέχει έναντι άλλων στους ταξικούς αγώνες. Επιλέον, δεν θεωρώ ότι οι κομμουνιστές βρίσκονται μόνο μέσα στο ΚΚΕ, επειδή έτυχε να έχει τα τρία γράμματα. Ούτε και η ιστορία των ταξικών αγώνων αλλά και των αγώνων των κομουνιστών ανήκει στο παρόν ΚΚΕ.

Μην το πάρεις στραβά και ανταγωνιστικά. Έτσι το βλέπουν πάρα μα πάρα πολλοί, και μάλιστα περισσότεροι από αυτούς που είναι μέσα στο παρόν ΚΚΕ, και ίσως και αρκετοί από αυτούς που είναι μέσα. Δεν γίνεται πια να απευθύνεστε θεωρητικά ή πρακτικά στον κόσμο σαν αποκάτω να είναι όλοι μάζα χαμηλότερης συνείδησης και πράξης προς μορφοποίηση από εσάς. Και δεν μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να εντάξετε νέες σοβαρές δυνάμεις, Και για τον λόγο αυτό δεν μπορείτε.
Υπάρχουν άλλοι που αισθάνονται στο δικό σας ηθικό, αγωνιστικό και θεωρητικό ύψος, και ακόμη ψηλότερα από εσάς.
Αυτό εννοώ θα πάρεις και θα δώσεις και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Το ξαναλέω είσαι διατεθειμένος;

Πικάπα
Υ.Γ. Συγνώμη Μάρκομ, αλλά είναι σημαντικότερο αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με αυτούς τους «συντρόφους»

Ανώνυμος είπε...

Πικαπα,

Για τα Γ και Δ .
ΟΚ...Κι εγω θεωρω οτι η σεληνη δεν ειναι δορυφορος τη γης.
Το προβλημα ειναι οτι δε μπορω να το αποδειξω.Δηλαδη κι εσυ καλα κανεις και θεωρεις οτι το ΚΚΕ δεν υπερτερει θεωρητικα ή ακομα και στους ταξικους αγωνες εναντι αλλων ....αλλα γιατι δε μας λες και ποιοι ειναι αυτοι οι αλλοι;Με αφορισμους δε γινεται δουλεια.
Τωρα τα περι ηθικης ανωτεροτητας ειναι σχετικα.Για παραδειγμα καποιοι λακισαν στα δυσκολα και εγγραφως και επωνυμως κατηγορουσαν το ΚΚΕ για εμποριο οπλων και τσουβαλια με ρουβλια που εσερνε ο Χαριλαος στο Περισσο.Ε να μας συγχωρας αλλα απο αυτους στεκομαστε καπως ψηλοτερα και φυσικα δε θελουμε καμια σχεση μαζι τους. Οχι ομως και με το κοσμο που τους ψηφιζει και τον περιγυρο τους.Το αντιθετο
Μετα λες η ιστορια των ταξικων αγωνων και το..... παρον ΚΚΕ Τι κανεις τωρα;Τιμας τους νεκρους για να θαψεις τους ζωντανους;

Αν και καπως γενικολογα εθεσες καποια σοβαρα ζητηματα οπως για τη θεση της Ελλαδας στην ιμπεριαλιστικη πυραμιδα κλπ. και δεν εχω το χρονο να απαντησω σε ολα.Ελπιζω να μας δωθει η ευκαιρια στο μελλον να τα συζητησουμε ειδικοτερα για θεματα που εθιξες και αφορουν το προγραμμα και τις θεσεις του ΚΚΕ.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να προχωρήσει η "αλληλοκατανόηση" και μετουσιωθεί έγκαιρα σε συνέργεια, πριν μαυρίσουν όλα.
Πικάπα

ΥΓ
Γιατί χρειάζεται να αποδείξω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος οτισδήποτε, και δεν χρειάζεται να αποδείξει το ΚΚΕ τη χρησιμότητά του;. Δεν υπάρχει επετηρίδα στο κίνημα και ο καθένας πρέπει να αποδεικνύει εαυτόν, αν το πας έτσι. Και κριτής είαι ο ...Ποιός είναι ο κριτής;
Τέλος πάντων, αν νομίζεις ότι δεν βλέπεις άλλους καλύτερους από εσένα, το ίδιο νομίζουν και οι άλλοι, Αυτό είναι νόμος στη ζωή.
Καλό όμως που δεν μαλώσαμε και αφήσαμε μια αρκετά καλή ουρά.