Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Θάνος Μικρούτσικος: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας τού τελεσίδικα εκφυλισμένου πια τμήματος της ελληνικής Αριστεράς



Στο δεύτερο μέρος μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης που έδωσε στο διαδικτυακό τόπο Το Περιοδικό, ο Θάνος Μικρούτσικος, παλιός αριστερός, ούτε χειρότερος ούτε καλύτερος από χιλιάδες και χιλιάδες παλιούς αριστερούς, ταξιδεύει στο παρελθόν για να δώσει συνοπτικά τη δική του εξήγηση για την ελληνική τραγωδία, τον επίλογο της οποίας έμελλε να γράψει ένα κόμμα που, θεωρητικά –δηλαδή στα χαρτιά–, ανήκε στην Αριστερά.
  
[Θ]α μου επιτρέψεις να πω τη γνώμη μου ολοκληρωμένα, επιτέλους. Κάνω ένα ταξίδι μακρινό, 47 χρόνια πίσω. Το 1968 έγινε η διάσπαση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και φτιάχτηκε το περίφημο ΚΚΕ Εσωτερικού, ως χώρος ο οποίος θα ακολουθούσε το μοτίβο του Ευρωκομμουνισμού –Ιταλία, Ισπανία, Καρίγιο, Μπερλίνγκουερ. Αυτό το πράγμα, μέχρι το 2008, τι ήτανε; Ένα κόμμα του 3%, άρα ένα κόμμα χωρίς ιδιαίτερη ταξική αναφορά, αριστερο-δεξιό, και τις περισσότερες φορές δεξιο-αριστερό. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχαν σοσιαλιστικά-ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά σε ορισμένους τομείς, (π.χ. η μεγάλη αναδιανομή του ’82 – ’84, η μεγαλύτερη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους υπέρ των φτωχών, ή η εξωτερική πολιτική), έβλεπες τότε το ΚΚΕ Εσωτερικού να αντιπολιτεύεται.

Και όταν το ΠΑΣΟΚ αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται νεοφιλελεύθερο – δεν το άλλαξε ο Σημίτης, ο Σημίτης ήταν ο κατάλληλος αρχηγός γι’ αυτό που είχε ήδη αλλάξει – τότε το μισό ΚΚΕ Εσωτερικού πήγε στον Σημίτη. Άρα, το ΚΚΕ Εσωτερικού γυρίζει την πλάτη στο ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ του ’70 – ’85 και πάει στον Σημίτη όταν εκεί έχουμε όχι απλώς μια παραλλαγή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κάτι δεξιότερο της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα αυτό ήταν λοιπόν αριστερο-δεξιό. Τι είχε στις τάξεις του; Κάποιους παλιούς ΕΑΜικούς –όχι πολλούς. Πολλούς διανοούμενους, από τους οποίους οι περισσότεροι –κατά Γκράμσι– ήταν οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος. Και είχε και νέους ανθρώπους με ριζοσπαστική διάθεση που γουστάρανε το πιο ελεύθερο σε σχέση με το άλλο κομμάτι του κομμουνιστικού κινήματος που ήταν πιο πειθαρχημένο, αλλά χάσανε αυτή τη ριζοσπαστικότητα κυρίως μετά το ’78, όταν διεγράφη όλη η Β’ Πανελλαδική. Άρα, έχουμε ένα κόμμα χωρίς ταξική αναφορά, που είναι 35 χρόνια αριστερο-δεξιά.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί όταν δημιουργείται ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Εκεί θα το αδικήσεις αν το πεις αριστερο-δεξιό – εκεί περισσότερο συγκλίνει με την αριστερά. Υπάρχει κι ένα δεξιό κομμάτι αρκετά μεγάλο, με τον Κουβέλη, που αργότερα φεύγει και κάνει τη ΔΗΜΑΡ. Η καταγωγή, λοιπόν, αυτών που μας κυβερνάνε είναι αυτή που σου είπα και δεν μπορεί να περνιέται στο ντούκου. Του λαχαίνει αυτού του κομματιού, με την κατάρρευση του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, να είναι ο χώρος ο οποίος υποδέχεται κόσμο και κοσμάκη. Και δεν αναφέρομαι απλώς σε στελέχη.

Εγώ ο ίδιος είπα στον Τσίπρα: «Αντικειμενικά δεν μπορείτε. 8 Μαρξ, 16 Λένιν και 32 Ένγκελς να έχετε, πώς θα αφομοιώσετε σ’ έναν χρόνο 40% της ελληνικής κοινωνίας που είναι αναρχικοί, κομμουνιστές, μαρξιστές, μαρξίζοντες, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, δεξιοί, κατακερματισμένοι μεσαίοι λόγω του Μνημονίου; Ούτε καν ένα μέτρο που να καλύπτει όλους δεν μπορείτε να έχετε. Άρα λοιπόν αντικειμενικά δεν μπορείτε». Αυτή είναι η συζήτησή μου το 2012. «Πού μπορείτε; Σε ένα πράγμα που η Αριστερά μεγαλούργησε –μία φορά, αλλά μεγαλούργησε: στο ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Σταματήστε τις ιδεοληψίες και μην χαρίζετε τέτοια πράγματα στη δεξιά και την ακροδεξιά. Το ΕΑΜ ήταν η κορωνίδα της αριστεράς σε όλον τον 20 αιώνα. Αυτή τη στιγμή είμαστε αποικία χρέους και επομένως εκεί στοιχηθείτε».

Και κάνω ένα άλμα για να σου ότι η συμμετοχή μου στο δημοψήφισμα δεν είχε να κάνει με το Μνημόνιο, είχε να κάνει ακριβώς με το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Ούτε καν μίλησα για μνημόνια, ήξερα ότι θα υπογραφούν 52.000 μνημόνια και δεν έπεσα διόλου από τα σύννεφα.

Έρχομαι τώρα σ’ αυτό που καίει και βλέπω δυστυχώς να μην γίνεται επιστημονική συζήτηση επ’ αυτού. Ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – όχι η τωρινή, αλλά αυτή που ήταν το 2010, το 2011, το 2012, το 2013 – έλεγαν το εξής: α) κατάργηση του Μνημονίου μ’ έναν νόμο και β) όχι πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Το 2013 αν ανατρέξεις σε πάνω από 40 συνεντεύξεις του Τσίπρα και άλλων θα δεις αυτό. Τι έγινε τώρα το 2014; Δεν επανέρχεται καθόλου αυτό. Τι επανέρχεται; Σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν θέλω να συζητήσω αν σωστά φύγανε από την κατάργηση του Μνημονίου και πήγαν στη σκληρή διαπραγμάτευση. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: ότι φύγανε σωστά.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πας για σκληρή διαπραγμάτευση με τις νεοφιλελεύθερες βάρβαρες ελίτ –με τι φόντα ρε πιτσιρίκο; Πού πάει ο Αχαρναϊκός να παίξει με τη Μπαρτσελόνα; Αν δεν βάλεις στο γήπεδο 60 παίκτες και στήσεις και δύο φορτηγά μπροστά στο τέρμα, πώς πας για την ισοπαλία; Πρώτον, αυτοί ως νεοφιλελεύθεροι δεν τους συμφέρει ιδεολογικά να ακολουθήσουν την νεοφιλελεύθερη γραμμή «ρίχνουμε στον κόσμο το βάρος της κρίσης να φύγει από μας»; Δεύτερον, αυτοί δεν θέλουν να αρπάξουν τον εθνικό σου πλούτο εφόσον είμαστε αποικία χρέους; Και τρίτον και κυριότερο: θα σ’ αφήσουν αυτοί να νικήσεις και να αποτελέσει αυτό πρόκριμα σε Ισπανία και αλλού, πολιτικά;

Άρα, αφού είπες ότι θα κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση, πού είναι το Plan B και το Plan C; Και μην μου πει κανένας τι είναι το Plan B και το Plan C –στο φινάλε δεν είμαι εγώ ούτε πρωθυπουργός, ούτε πολιτικός. Αλλά θα μπορούσα κι αυτό να το πω, αν και δεν ξέρω αν έχει πια νόημα πλέον να το πω. Plan B θα πει μένω στην Ευρώπη και στο Ευρώ αφού αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά παίρνω τις εξής πρωτοβουλίες τον Φλεβάρη και τον Μάρτη για να τους φέρω σε δύσκολη θέση και κάπου να τα βρούμε στη μέση. Καταρχήν, κάνω εγώ capital control τον Μάρτη, για να μην μου φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες. Δεύτερον, δεν πληρώνω τοκοχρεολύσια και βάζω ρήτρα ανάπτυξης, και κερδίζω 7,5 δισεκατομμύρια που μου δίνουν αναπνοή για όλο το 2015. Και τους φέρνω σε δύσκολη θέση –καθότι δεν μπορούν να με βγάλουν από το νόμισμα– και οι αγορές χτυπάνε την Ιταλία.

Και το Plan C είναι: εφόσον δεν υποχώρησαν, οργανωμένα και μέσα σε ένα χρόνο φεύγω από το νόμισμα. Αυτό σημαίνει σκληρή διαπραγμάτευση. Κι αυτό κριτικάρω: όχι ότι πήγαμε από την κατάργηση του Μνημονίου στη σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά ότι πήγαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση χωρίς Plan B και χωρίς Plan C, που ήταν εφικτά και το ένα και το άλλο.
 
 

29 σχόλια:

Φιλίστωρ είπε...

Μία και μοναδική παρατήρηση στα όσα -κατά βάση σωστά- λέει ο Μικρούτσικος: "Σκληρή διαπραγμάτευση" δε γίνεται, ούτε μπορεί να γίνει, ενόσω πληρώνεις κανονικά τις δόσεις. Το πρώτο και αναγκαίο βήμα για την όποια διαπραγμάτευση, που δε θα καταλήξει νομοτελειακά σε άνευ όρων συνθηκολόγηση, θα έπρεπε να είναι η μονομερής στάση πληρωμών (sovereign default).
Aυτή η απλή αλήθεια δε γινόταν αποδεκτή ούτε από τους "ρεαλιστές", ούτε από τους "μαξιμαλιστές". Οι μεν έτρεμαν και μόνο στην ιδέα της στάσης πληρωμών, οι δε υποτιμούσαν τη σημασία της και μιλούσαν για "διαγραφή του χρέους", "έξοδο από το ευρώ", "έξοδο από την Ε.Ε." -και, γενικά, άλλα αντί άλλων.

Θα μου πεις:
-Μα καλά! Δεν είναι σημαντική η διαγραφή του χρέους;
Θα απαντήσω:
-Σημαντική είναι, αλλά η διαγραφή του χρέους (μερική ή καθολική) θέλει δύο. Απαιτεί δηλαδή και τη συμφωνία των δανειστών. Σε αντίθεση μ' αυτό, η παύση εξυπηρέτησης του χρέους είναι μονομερής ενέργεια και δεν έχει να κάνει καθόλου με το αν αναγνωρίζεις το χρέος ή όχι.

Θα μου πεις επίσης:
-Ούτε η έξοδος από το ευρώ είναι σημαντική;
Και πάλι θ' απαντήσω:
-Προχώρα εσύ στη στάση πληρωμών κι άσε αυτούς να σε βγάλουν απ' το ευρώ. Δεν έχεις λόγο να το χρεωθείς εσύ. Άσε την ΕΚΤ να διακόψει τη ρευστότητα -όπως και το 'κανε παραμονές δημοψηφίσματος- κι έλα τότε εσύ να κόψεις εθνικό νόμισμα, ώστε να ξαναδώσεις ρευστότητα στην οικονομία της χώρας σου. Αντί να γίνεις εσύ ο κακός, που κλείνει τις τράπεζες, θα γίνεις ο καλός, που τις ξανανοίγει. Με άλλο νόμισμα; Ναι! Αλλά τις ξανανοίγει.

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Μα, νομίζω ότι το λέει αυτό περί μονομερούς παύσης πκηρωμών ο Μικρούτσικος. Αντιγράφω:

Καταρχήν, κάνω εγώ capital control τον Μάρτη, για να μην μου φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες. Δεύτερον, δεν πληρώνω τοκοχρεολύσια και βάζω ρήτρα ανάπτυξης, και κερδίζω 7,5 δισεκατομμύρια που μου δίνουν αναπνοή για όλο το 2015.

Εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο που δεν έπιασα, ο Μικρούτσικος είναι στην ίδια βάρκα με σένα (και όλους μας), δεν συμφωνείς;


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Μα επειδή συμφωνώ έγραψα ότι "έχω μια παρατήρηση" κι όχι "έχω μια αντίρρηση". Με την παρατήρησή μου θέλησα να κάνω πιο σαφές το πού ακριβώς πέφτει το βάρος. Και το βάρος πέφτει στη στάση πληρωμών, η οποία θα έπρεπε να είναι η πρώτη ενέργεια του Τσίπρα, με το που πάτησε το πόδι του στο Μαξίμου. Τα υπόλοιπα έπονται και, εδώ που τα λέμε, εξαρτώνται κι από το πώς θα απαντήσουν οι ευρωτέτοιοι. Τα capital controls, φερ' ειπείν, έχουν πεδίο εφαρμογής μόνο στην περίπτωση που οι ευρωτέτοιοι δε σου διακόπτουν την παροχή ρευστότητας, αμέσως μόλις κηρύξεις στάση πληρωμών. Γιατί, αν το κάνουν, τα capital controls επιβάλλονται από μόνα τους -και μάλιστα με ευθύνη της ΕΚΤ, που δεν εκκαθαρίζει τις πράξεις στο εν Ελλάδι τραπεζικό σύστημα.

ВОКОИТЕР είπε...

Ο Δραγασάκης από το 2012 δεν αμφισβητούσε το μνημόνιο. Και έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο Τσίπρας δεν το ξαναλέω ΔΕΝ είχε σκοπό ούτε καν να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. Να καβαλήσει την εξουσία ήθελε και γι' αυτό κυβερνούσε και κυβερνάει με την ομάδα Μαξίμου και όχι με το κόμμα (το όποιο κόμμα, είτε με αυτό πριν το δημοψήφισμα, είτε με ότι έμεινε στην συνέχεια). Τα υπόλοιπα είναι νάχαμε να λέγαμε. Δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη με ηγέτες και αρχηγούς. Οργάνωση από τα κάτω αρχικά σε επίπεδο γειτονιάς και πάντα από δω και στο εξής συλλογικές αποφάσεις.

o Oργουελ είπε...

Εθνικό νόμισμα είναι χαρα και ευτυχία μονο για οσους εχουν λεφτα στο εξωτερικο. Θα αγορασουν οσο οσο ότι υπαρχει στο Ελλαδισταν (οικόπεδα, σπιτια μαγαζια). Και οι ελληνες επιχειρηματιες θα πληρωνουν μισθους σε δραχμή ενώ θα ανταγωνίζονται προιοντα που θα εισάγονται από χωρες με εργατικα πληρωμένα σε σκληρο νομισμα και φορολογουμενα στο τελωνειο. Το οφελος για αυτους θα είναι ΑΜΕΣΟ ενώ το πιθανο οφελος για τους μισθωτους θα είναι εμμεσο και φιλτραρισμενο από τις ορεξες αυτων που κυβερνάνε.

Το άλλο σιγουρακι είναι ότι οι μισθωτοι και οι φτωχοι αγροτες θα αγοραζουν το Ωτομπιανκι τους με μαλακη δραχμή για σαραντα μηνιατικα μονον (όπως το 1980)-και γενικα κάθε τι εισαγομενο εκτος από τα κινεζικα, θα κοστιζει τρεις φορες πανω. (θα βρει και το κρατος άλλη μια ευκολη πηγη απομύζησης. Φορο στα εισαγομενα!!! Γενικα υπαρχουν χιλιοι δυο λογοι που οι τιμες των εισαγομενων θα εκτοξευθουν (και τι δεν εισάγουμε).

ΔΕΝ θα φτασει όμως μονο αυτό!!!

Και οι εξαγωγες 'μας' παλι θα πατωνουνε λογω 'διαρθρωτικών προβληματων' όπως θα εξηγουν οι σοφοι (όπως και θα θυμαστε εσεις οι παλιοι στα 80's). Και παλι θα χρειαζονται κρατικες ενισχυσεις -πληρωμένες από τους φορους στο λαικο εισοδημα- και ενεσεις στην 'πιχειρηματικοτητα' οι οποιες όμως θα καταληγουνε σε τσεπες.




Οι μονοι που θα ζημιωθούνε θα είναι παλι οι μισθοσυντήρητοι.


Και ενα ζητημα μεθοδολογιας. Πρωτα πρεπει να πεισεις ότι μπορεις να κανεις σχεδιο παραγωγικης ανασυγκρότησης, και υστερα βαζεις θεμα εθνικου νομισματος το οποιο θα είναι συνεπεια του σχεδιου. Αν δεν μπορεις να πεισεις για το σχεδιο, η προβολη του θεματος νομισμα χρησιμοποιείται για να συσκοτιστεί το πρόβλημα (ότι δηλαδή δεν εχεις σχεδιο).

Υπαρχει βεβαια και η παλια θεωρια ότι το σχεδιο είναι ετσι για να το λεμε και να ζυμωμουμε. Αυτό αν το σκευτεται κανενας, σημανει ότι δεν σκοπευει να κυβερνησει (παλια αρρωστια της πολιτικης αυτο). Είναι όμως προφανες ότι αυτές οι μερες της αφελους αντιπολίτευσης περασαν. Οι ανάγκες των καιρων είναι σιγκεκριμενες.

Φιλίστωρ είπε...

Όργουελ, δεν καταλαβαίνω σε ποιον απαντάς. Όπως και να 'χει, οι απαντήσεις σου είναι λάθος, μία προς μία.

Γράφεις: "Εθνικό νόμισμα είναι χαρα και ευτυχία μονο για οσους εχουν λεφτα στο εξωτερικο. Θα αγορασουν οσο οσο ότι υπαρχει στο Ελλαδισταν (οικόπεδα, σπιτια μαγαζια)".

Αμ δεν πάει έτσι, αγαπητέ! Πρώτα απ' όλα, ξεχνάς ότι αυτή τη στιγμή (ή μάλλον εδώ και κάμποσα χρόνια) κανένας δεν αγοράζει τίποτα, μολονότι οι τιμές των ακινήτων πέφτουν διαρκώς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα επειδή όσοι έχουν λεφτά, περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Έστω λοιπόν ότι αύριο βγαίνουμε από το ευρώ, ότι το εθνικό νόμισμα υποτιμάται π.χ. κατά 50% και ότι ακριβώς αυτό είναι το σήμα που περιμένουν, όσοι έχουν λεφτά, για να αγοράσουν. Δεν καταλαβαίνεις ότι με το που θα υπάρξει ζήτηση για ακίνητα (που σήμερα είναι μηδέν), οι τιμές των ακινήτων θα ανέβουν; Αν έχω σήμερα ένα ακίνητο, που το αποτιμώ στις 100 χιλιάδες ευρώ, δε θα τρέξω να το πουλήσω στις 100 χιλιάδες δραχμές, ώστε να χάσω 50%. Θα περιμένω λιγάκι να δω πού σταθεροποιούνται οι τιμές. [Παρεμπιπτόντως, με το που κάποιος θα φέρει ευρώ, για ν' αγοράσει ακίνητα, εκτός από την άνοδο στην τιμή των ακινήτων, θα προκαλέσει και άνοδο στην ισοτιμία της δραχμής.]

Γράφεις επίσης για το Ωτομπιάνκι του φτωχού. Έχεις δει πολλούς φτωχούς τα τελευταία χρόνια να αγοράζουν έστω και Ωτομπιάνκι; Εγώ πάντως δεν ξέρω κανέναν. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούνε πλέον στην Ελλάδα, είναι δεκαετίας και βάλε. [Το δικό μου ένα από αυτά.] Αυτοί που αγοράζουν σήμερα αυτοκίνητα, βρίσκονται σε σχέση ταυτοπροσωπίας με αυτούς που έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Βέβαια, μπορεί το ζόρι το δικό σου να είναι το καινούργιο iPad. Εκεί πάω πάσο. Όντως θα το πληρώνεις ακριβότερα.

Από κει και πέρα, το μόνο που θα συμφωνήσω μαζί σου είναι ότι η έξοδος από το ευρώ δε σου λύνει αυτομάτως τα προβλήματα. Και βεβαίως είναι κομβικής σημασίας το ποιος θα την κάνει και τίνος τα ταξικά συμφέροντα θα εξυπηρετήσει.

Τέλος, αυτό που λες για την παραγωγική ανασυγκρότηση μου ακούγεται αντιφατικό. Αν μπορείς να κάνεις παραγωγική ανασυγκρότηση εντός ευρωζώνης, ποιος ο λόγος να φύγεις από την ευρωζώνη; Βέβαια, μπορεί να μην το κατάλαβα καλά και να εννοείς ότι, μαζί με το σχέδιο για έξοδο από την ευρωζώνη, πρέπει να έχεις και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε αυτό δε θα διαφωνήσω, απλώς μας ξαναγυρνάει σε ό,τι είπαμε και πιο πάνω. Παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος τίνος;

dimK. είπε...

δεν θελω να μπω σε αυτη την κουβεντα(τωρα) αλλα μια παρατηρηση:
Οποιος ειναι πανω απο τα πρωτα -αντα θυμαται εποχες που το δολαριο ειχε ακομα και 300+ δραχμες
Οχι οπως τωρα που υπαρχει μια πτωση τιμων γυρω στο 30%.
(εδω για τους μικροτερους:http://www.aformi.gr/2011/10/to-γράφημα-δραχμής-δολάριου-δείχνει-το-π/)
το μαρκο αντιστοιχα στις 163 δρχ (εδω:http://images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.tovima.gr%2Ffiles%2F1%2FmigratedData%2FD1998%2FD0315%2F1and21a.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.tovima.gr%2Ffinance%2Farticle%2F%3Faid%3D97232&h=266&w=243&tbnid=iHMiohHWU23paM%3A&docid=JmPK4moEXqnZLM&itg=1&ei=DURnVsiEFcibPtDGi_AF&tbm=isch&client=opera&iact=rc&uact=3&dur=343&page=1&start=0&ndsp=15&ved=0ahUKEwiIv5Kxk83JAhXIjQ8KHVDjAl4QrQMIMDAF)

παρολο που νομισματικα ημασταν το 1/300 κανεις αμερικανος δεν ηρθε να αγορασει την ελλαδα
ουτε και κανας γερμανος με το 163φορες ισχυροτερο νομισμα του
(καλα ηρθαν καποιοι και επαιρναν σπιτι στην Μανη)

Το νομισμα λοιπον ειναι εργαλειο
Απο μονο του ΔΕΝ λεει σχεδον τιποτα. Αν θες να κανεις κοινωνικη πολιτικη ή οχι δεν ειναι θεμα νομισματος.
Αν θες να ξεπουλησεις την χωρα,το κανεις και με ισχυρο ευρω!

ο Οργουελ είπε...

Φιλιστορα, εβαλες θεμα στασης πληρωμων, δηλαδή αυτό που εκανε η Αργεντινη με τους λαικιστες -νεοπερονιστες. Αυτό οδηγησε την Αργεντινη σε πολεμο με τους αμερικανους πιστωτες οι οποιοι για μικροποσα, κανουνε οικονομικο πολεμο σε μια χωρα που παραγει πετρελαιο εδώ και 100 χρονια, που εχει γιγαντιαια πρωτογενη παραγωγη που εχει ανεξαρτητη γεωπολιτικη στρατηγηκη (δεν ειναι στο Νατο, εχει ηγεμονικο ρολο στη γειτονια της κτλ.


Φιλιστορα, ο Μικρούτσικος ασχοληθηκε στη βαση του τι επρεπε να γινει. Εγω αυτό το ξεπερασα και πηγα απ'ευθειας στο τι δεον να γινει τωρα. (νομιζω φαινεται αυτό, όταν γραφω
'Εθνικό νόμισμα είναι χαρα και ευτυχία μονο για οσους εχουν λεφτα στο εξωτερικο. Θα αγορασουν οσο οσο ότι υπαρχει στο Ελλαδισταν (οικόπεδα, σπιτια μαγαζια). Και οι ελληνες επιχειρηματιες θα πληρωνουν μισθους σε δραχμή'
...Πρωτα πρεπει να πεισεις ότι μπορεις να κανεις σχεδιο παραγωγικης ανασυγκρότησης, και υστερα βαζεις θεμα εθνικου νομισματος το οποιο θα είναι συνεπεια του σχεδιου.


Νομιζω φαινεται αμεσως, ο συλλογισμος μου, αλλα μαλλον δεν είναι όλα προφανη, οποτε ιδου:

Ο θανος θελει να βγαλει ότι υπαρχει καλη και κακη αριστερα, αριστερα των μνημονιων και του φιλελευθερισμου και αριστερα της Εθνικης ανεξαρτησιας (lol). ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΕ ΜΙΑ βουτια στο 1999 να ταυτισει Σιμητη και συριζα. Αυτό δεν γινεται διοτι το μονο κοινο τους είναι ότι εχουν την Κυβερνηση και εχουν ευθυνη απεναντι στο λαο και στην εργατικη ταξη. (θα μπορουσα κι εγω να φερω από την μια τα σκανδαλα του Ανδρεα και του Ακη -επι Σιμητη και να τα σιγκρινω, και από την άλλη να βαλω την σημερινη κυβερνηση που είναι καθαρη σα κρυσταλλο. Αυτο σημαινει ότι ταυτιζεται ο προστατευτισμος του Ανδρεα με τον φιλελευθερισμο του Σιμητη? Όχι.

Ομοιως δεν ταυτιζεται η διαπραγματευση του Συριζα με την εκχωρηση εθνικων δικαιωμάτων (και το νοιμισμα είναι μονο ένα από αυτά) επι Σιμητη, λογω ευρ, ενοποιησης.

Δεν αρκει να κλινεις σε ολες τις πτωσεις το Εαμ για να σε κανει αυτό πατριωτη.
Απαραιτητη προυποθεση είναι να εχεις οικονομικο-γεωπολιτικο σχεδιο ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
(αυτό είναι δουλεια οικονομολογων δεν μπορω να το τονισω πιο εμφατικα. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ πως να το κανουμε, οι οικονομολογοι να κανουνε τους πολιτικους και τους αρθρογράφους.

Προφανως επιλογή του ΛΑΕ, δικια σου και του κου. Λεφτ είναι η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ as usual.
Μονομερη διαγραφη του χρεους σαν κυρια γραμμη δεν υπηρχε ποτε στο Συριζα, αλλα -προσοχη- ουτε και στην Αριστερη πλατφορμα. Αν συμφωνεις με το Θανο, πλησιαζεις περισσοτερο στο ΕΠΑΜ και στον Αλαβανο. Στο θεμα μονομερη διαγραφη χρεους είναι πολύ κοντα Συριζα και ΛΑΕ, ενώ από την άλλη εχουμε ΕΠΑΜ, Αλαβανο και ΚΚΕ.

Τωρα το πρόβλημα σας είναι να κανετε αντιπολιτευση με καθε τροπο. Για αυτό επιστρεφετε στο 2012. Οι θεσεις σας όμως είναι πιο κοντα στο Συριζα παρα στο επαμ και στο κκε. Και με το Θανο ειστε μακρυα.

ΘΑ συνεχισω

Φιλίστωρ είπε...

Όργουελ, επιμένεις να μην απαντάς σ' αυτά που σου λέω και συνεχίζεις να λες τα δικά σου. (Το ότι σου κατέρριψα το επιχείρημα ότι "θα μας αγοράσουν μπιρ παρά", φερ' ειπείν, δε φαίνεται να σε απασχολεί και το επαναλαμβάνεις, χωρίς ν' αντικρούεις την κατάρριψή μου.)

Από τα υπόλοιπα που λες, θα σταθώ και θ' απαντήσω μόνο σε ένα: Το ερώτημα, αγαπητέ, δεν είναι "Θέλετε να κυβερνήσετε, ή θέλετε μια ζωή να είστε αντιπολίτευση;". Το ερώτημα είναι: "Υπάρχει περιθώριο για σύγκρουση με τις πολιτικές της λιτότητας;". Αν η απάντηση είναι θετική, εγώ υποστηρίζω ότι το πρώτο βήμα μιας τέτοιας σύγκρουσης θα είναι η στάση πληρωμών. Αν η απάντηση είναι αρνητική και δεχόμαστε ότι περιθώριο σύγκρουσης με τις πολιτικές της λιτότητας δεν υπάρχει, τότε το καλύτερο και το εντιμότερο θα είναι να βγάλουμε ομαδικώς το σκασμό.

ο Οργουελ είπε...

Φιλιστορα. Αρχικα σε ευχαριστω για την απαντηση. Λαθη κανω και προσπαθω να διορθώνομαι.

Παρουσιάζεις τη σταση πληρωμων σαν μαγικο ραβδι- προφανως ο λαγος από το καπέλο θα ακουει στο ονομα 'εθνικο νομισμα', κανω λαθος?

Λες να συγκρουστούμε με την λιτοτητα. Δεν νομιζω να αποτελει αυτό επιχειρημα. Αυτό είναι υπεκφυγή.
ΔΕΣ λιγο με ορους αν θελεις μαρξισμου την εννοια της λιτοτητας. Υπαρχουν δυο δρομοι η με την κυβερνηση εναντιον στους πιστωτες ή με το ΚΚΕ για άλλο δρομο και άλλες σχεσεις παραγωγης. Υπαρχει επισις η τακτικη ΛΑΕ που ότι λεει, το λεει μονο για ζυμωση. Προφανως κανεις δεν είναι ιδεολογικα και από θεση αρχης υπερ της λιτοτητας. Το θεμα είναι ότι η ΛΑΕ, επειδή είναι μακρυα από την εξουσια, θεωρει ότι δεν υποχρεουται να καταθεσει καποιο σχεδιο εναντια στη λιτοτητα. Ενταξει θα μου πεις αυτοι είναι οι κανονες της πολιτικης, δεν αντιλεγω, απλα πιστευω ότι αυτή τη τακτικη προκαλει ζημια στην ΛΑΕ, και το λεω γιατι πιστευω ότι (προσπαθει να )είναι η αριστερα του σημερα που εχει ξεπερασει το μαρξισμο του 1936 και φιλοδοξει να αποτελει ρεαλιστικη προταση και να κραταει προοπτικη εξουσιας όταν η λαικη αντισταση στην λιτοτητα καταστησει αδυνατη την συνεχιση των μνημονιων..

Και αυτό πρεπει να κανει η ΛΑΕ. Να οργανωσει την αντισταση αλλα στη βαση υπαρκτου σχεδιου για διαγραφη του χρεους και παραγωγικη ανασυγκροτηση. Όχι πια με στειρα αντιπολιτευση, διοτι ο συν-ελληνας τοχει ξεπερασει αυτό το σταδιο και θα κοστισει στη ΛΑΕ αν συνεχιζει ετσι... Και θα πηγαίνετε παλι κουβα...

Δεν εχω Φιλιστορα πολιτικο εγωισμο, και γι αυτό δεν πανηγύρισα που δικαιώθηκα στις προβλεψεις μου, απλα αισθάνθηκα καλα που επιασα το κριτιριο και την λογικη των συν-ελληνων και αισθάνθηκα οσο ναναι σιγουρια που δεν ζω στον κοσμο μου ως προς αυτό.. Αλλοι περιμενανε να ξαναδούνε νδ και ΠΑΣΟΚ- δημαρο-ποταμια στα πραγματα.

Υπαρχουν δυο τροποι για να αντιμετωπιστεί η λιτοτητα.
Η να αυξησεις την πίττα, η να μειωσεις τα κερδη. Μαγικος τροπος με εθνικο νομισμα δεν υπαρχει.

συνεχιζω

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Καλά τα λέει ο Θάνος, τη μουσική του οποίου αγαπώ ιδιαίτερα (μένουμε και στην ίδια γειτονιά!).

Όμως θα ήταν πληρέστερη η περιγραφή του αν συνοδευόταν και από μια ορισμένη αυτοκριτική για την υπουργοποίησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, την υποστήριξη που παρείχε στον ΓΑΠ και εν μέρει και στον Τσίπρα.

o Oργουελ είπε...

Λοιπον για τη σταση πληρωμων: δεν είναι ικανη συνθηκη για μια επιτυχή διαπραγματευση- δεν ειναι η ουσια της διαπραγματευσης. Για την διαπραγματευση χρειαζονται ΠΟΛΛΑ χαρτια και πολλοι ασσοι!! Εχουμε? Από την άλλη δημιουργει περισσοτερα προβλήματα από αυτά που λυνει. Π.χ. με λιγνιτη που παραγουμε, δεν κινουνται τα ιχ, (και το δικο σου). Χρειαζεται συναλλαγμα για να εισαγης πετρελαιο (ασε που και τα λιγνιτωρυχεία θελουν τα εργαλειομηχανηματα να ανανεώνονται τακτικα και τα ανταλλακτικα τους καθημερινα και όλα αυτά θελουν συναλλαγμα). Αλλα και το σταρι μεχρι να αγοράσουμε λιπασμα και μηχανες για να το παραγουμε και να το επεξεργαζόμαστε μονοι μας, θελει συναλλαγμα για να αγοραστει. Και για να παραγουμε το λιπασμα μονοι πρεπει να εχουμε συναλλαγμα για να φτιαξουμε εργοστσια λιπασματων. Εκτος αν ανταλλασεις πατατες με αργο με το Ιραν, αλλα πρεπει να βρεις καπετανιους και πληρωματα ικανα και ατρομητα. Πρεπει να κρατικοποιησεις αλλοιως θα πληρωνεις τιμες κατοχης για ότι εισαγομενο ερχεται, αν εχεις να αντιμετωπίσεις οικονομικο πολεμο από τις χωρες πιστωτες που είναι και συμμαχοι μας.
Θα το αναλυσω.

Υ.Γ. Και αλλοι τροποι υπαρχουν για να καταπολεμηθεί η λιτοτητα, όπως να εχεις ελλείμματα και να δανειζεσαι, ή να κοβεις νομισμα...n να πουμε και για αυτο;

LeftG700 είπε...

Μερικά σχόλια, μισά αστεία, μισά σοβαρά (βρείτε ποια είναι ποια :-):


1. Υπάρχουν τροτσκιστές Τιτίκες (= γιαλαντζί, ξεθυμασμένη πορτοκαλάδα με ανθρακικό, μπύρα χωρίς αλκοόλ κ.λπ.) σαν τον Νταβανέλο και τροτσκιστές ντούροι και βαρβάτοι σαν τον Όργουελ!

2. Το να περιμένεις αυτοκριτική από σύγχρονο αριστερό και δη από καποιον που έχει κάμποσα χιλιόμετρα στο κοντέρ του ισοδυναμεί με την προσδοκία να βρεις πάγους στη Σαχάρα!

3. Κάποτε η Αριστερά έλεγε: "σοσιαλισμός πάση θυσία". Μετά είπε: "σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία". Τώρα λέει: σοσιαλισμός με προστασία τών δεικτών τού χρηματιστηρίου"!

ο Οργουελ είπε...

Φιλίστορα, ουτε και εσύ βλέπω να μου απαντάς. Ξαναλέω, όταν δεν έχεις σχέδιο και πας στα τυφλα, ότι λες για λιτοτητα και για διαπραγμάτευση αυτοαναιρούνται. Πόσο μάλλον όταν υπόσχεσαι και διαπραγμάτευση, χωρίς να απολογηθείς ουτε στιγμη για την αποτυχία αυτής του Γιανι, τον οποίον στήριξατε αλλα απέτυχε. Και όταν δεν εχεις να παρουσιασεις ομαδα διαπραγματευσης. Και όταν αφηνεις τα σχεδια για μετα, ειδαμε πως οδηγείσαι σε πανωλεθρια.

o Oργουελ είπε...

Αφου το γραφειο τυπου των αριστερων που κρατανε ολες τις κοκκινες παντιερες, εδεησε να ασχοληθεί μαζι μου, κατι καλο εχω κανει. Φιλε λεφτ, δεν είναι μονο η Λαε αριστερα, και εσυ να μην σχολιαζεις μονο όταν σου θιγω το κομμα σου (λαε ;) ).

Υ.Γ. εγω τροτσκα ? από ποτε ματια μου? εγω δεν είμαι καν ζωντανος απ τον ταφο ομιλω (τουλάχιστον το ξερω).

υ.γ. 2 Πες τιπτ για την αντι-λιτοτητα. Είναι μαρξιστικος ορος; Υπεραξια; Και το άλλο οι προλετάριοι δεν εχουν πατριδα τοπε ο Τροτσκι;

Φιλίστωρ είπε...

Κοίτα να δεις, Όργουελ. Όταν συζητάς με κάποιον, του καταλογίζεις αυτά που λέει. Όχι αυτά που νομίζεις (ή που θα ήθελες) να υποστηρίζει. Μου καταλογίζεις λοιπόν στήριξη στον Βαρουφάκη, ενώ δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ούτε ίχνος στήριξης δικιάς μου στο Βαρουφάκη. Και στο κάτω-κάτω, έκανε καμιά στάση πληρωμών ο Βαρουφάκης και δεν το πήραμε χαμπάρι; (Αν την έκανε, τότε θα τον στήριζα. Εγώ όμως είμαι του δόγματος ότι με τα "γουάου" δε γίνεται διαπραγμάτευση, όπως επίσης και ότι με πορδές δε βάφονται αβγά.)

Από κει και πέρα, το δικό σου το σκεπτικό είναι ότι, για όλους τους λόγους που αναφέρεις, στην πραγματικότητα δε μπορούμε να κάνουμε καμία διαπραγμάτευση, ότι δεν έχουμε κανένα διαπραγματευτικό χαρτί κλπ. Εγώ λοιπόν να δεχτώ, για χάρη της συζήτησης ότι έχεις δίκιο. Αν όμως έχεις δίκιο, επαναλαμβάνω ότι το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να βγάλουμε το σκασμό. Διαφωνείς;

πικάπα είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω το είδος της διαφωνίας.

1ον) Υπάρχει καμία αντίρηση ότι η στάση πληρωμών είναι ένα το κρατούμενο; Νομίζω δεν υπάρχει περίπτωση φιλολαϊκής δια-κυβέρνησης, χωρίς στάση πληρωμών. Χωρίς στάση πληρωμών δεν θα υπάρχει ούτε η έννοια "φιλολαϊκή", ούτε η έννοια (τοπική) "διακυβέρνηση"
2ον) Υπάρχει καμιά αντίρηση ότι μείωση της λιτότητας σημαίνει είτε αύξηση της πίτας, είτε μείωση των κερδών; Νομίζω ούτε αύξηση της πίτας (ανασυγκρότηση), ούτε μείωση των κερδών μπορεί να γίνει εντός των τειχών.

Αν τα 2 παραπάνω είναοι έτσι - και πέστε μου ευθέως αν δεν είναι έτσι- τότε και τα 2 σημεία σε βγάζουν εκτός των τειχών και με τους αλλους να σε πολεμάνε, οπότε κ8ι εσύ (θα) πρέπει να "πολεμήσεις", "με κάθε διαθέσιμο όπλο".

Αν λοιπόν αντί να αναπτύσονται εκθέσεις διαφωνιών, βρεθούν 2 κοινά σημεία, τότε νομίζω πως αυτά μπορούν να χαράξουν μια ευθεία.
Είναι απλουστευτικό, γιατί βέβαια μεσολαβεί η τακτική (τεθλασμένες και καμπύλες).
Ωστόσο, χωρίς να έχει χαραχτεί μια ευθεία με διακεκομένες, είναι Μάταιη η συζήτηση διαφορετικών κατευθύνσεων. Και ακόμη πιο μάταιη η εξειδίκευση.
Αν (δεν) γίνομαι κατανοητός, παρακαλώ ενημερώστε με.

Φιλίστωρ είπε...

Κατανοητός γίνεσαι, φίλε πικάπα. Τα ίδια λέω κι εγώ. Λέω δηλαδή ότι, αν κάποιος πιστεύει (δικαιολογημένα ή όχι) στη μη-δυνατότητα παύσης πληρωμών, τότε έχει προσχωρήσει στην ΤΙΝΑ και, συνεπώς κάθε συζήτηση περιττεύει.

ο Οργουελ είπε...



Την διαπραγματευση την εκαψε ο Γιανις κατα την γνωμη μου. Τα διαδοχικα τελεσιγραφα των διεθνιστων Σουμλε Νταισλμπλουμ, εδειξαν οτι η διαχειρηση του συριζα δεν μπορουσε να σηκωσει μια εξοδο, για πολλους λογους που καλυτερα να μην αναλυσουμε. ενω φανηκε οτι δεν υπηρχε και σχεδιο εξοδου απο μεριας μας,ενω οι αλλοι ειχαν. Το ανεβασμα συνεχως του πονταρισματος ωφελει την 'μανα'. Αν πας πασο χανεις οτι εβαλες. Εμεις μεταξυ αλλων χασαμε και την εκτιμηση των αντιπαλων. Ο Σωημπλε ζητησε να δει τα χαρτια μας. Ο Γιανις πηγε πασο. Αυτα ουτε ο Μαρξ τα λεει ουτε ομως απ'οτι φαινεται και η περιφημη 'θεωρια παιγνιων (αν και οσοι παιζουν ποκα πρεπει να τα ξερουν). Ο Γιανις λοιπον καλεσε την Τινα και τωρα που ειναι στο σαλονι και πινει τα ποτα μας αντε να τη διωξεις.

Παρολα αυτα υπαρχει η δυνατοτητα να ξεφυγουμε απο την παγιδα που εχουμε πεσει. Αλλα για να γινει αυτο πρεπει να πομε την αληθεια μεταξυ μας και στον κοσμο. Μια αλλη προυποθεση ειναι να φτιαξουμε χτες ενα σχεδιο εκτακτου αναγκης, και ενα σχεδιο αυτονομης αναπτυξης. Υπαρχει κατι τετοιo; οχι. εχει ξεκινησει η δημιουργια του; oxi

Η σταση πληρωμων, δεν κανει τιποτε αλλο παρα να κηρυττει τον πολεμο. Ειναι το διαγγελμα της ανακηρυξη. Δεν ειναι οπλο, γιατι θα επιτρεψει στον αντιπαλο να επικαλεστει το δικαιο και να ζητησει το συνολο του δανειου, ενω ως προς αυτο δεν διαφερει απο την μονομερη διαγραφη ολου του χρεους. Η σταση πληρωμων λοιπον σε φερνει σε δυσκολη θεση, ενω δεν λυνει και το θεμα μακροπροθεσμα γιατι ακριβως ειναι μονομερης. Δεν παιρνεις δηλαδη κατι για παντα, θα πρεπει συνεχως να το υπερασπιζεσαι με δικαστικες και αλλες διαμαχες. Ολα αυτα τα δεδομενα, δεν ειναι συνηγορια υπερ της Τινας με τ'ονομα. Αντιθετα, τα βαζω για να εξαχθουν οι προυποθεσεις της στρατηγικης. Νομιζω οτι τα βηματα πρεπει να εχουν της εξης διαδοχη: Πρωτα αυτονομη οικονομια, υποκατασταση εισαγωγων, διεθνεις συμμαχιες με χωρες εκτος Ε.Ε, λαο ικανο και με ββουληση να εφαρμοσει το συνταγμα, απεναντι σε καθε αντιπαλο, και οταν εχεις αυτα, η σταση πληρωμων ειναι ενα φυσικο επακολουθο. Προς το παρον δεν βλεπω καμμια προετοιμασια προς αυτη την κατευθυνση, το μονο που βλεπω ειναι ενας στρουθοκαμηλισμος οτι αφου εφυγε ο Γιανις και ερχεται ο Λαπα, κατι καναμε. Ο θεος της εργατικης ταξης να μας φυλαει απο τετοιους Λενιν

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Άσε τον Λένιν στην ησυχία του, εσύ είσαι με τον Λέοντα (που, για να τα λέμε όλα, έβαλε κι αυτός το χεράκι του για να πρηχτεί το συκώτι τού Βλαδίμηρου και να τον στείλει μια ώρα αρχύτερα στα θυμαράκια!)

Να προηγηθεί η αυτονόμηση της οικονομίας; Ας αφήσω απ' έξω ότι φλερτάρεις επικίνδυνα με τον Ιωσήφ (σοσιαλισμός σε μία χώρα). Δεν μου λες: Απαντάς χωρίς να βλέπεις τι σου έχουν πει οι συνομιλητές σου; Σαν μία ατέρμονη κασέτα που αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια; Για δες τι σου γράφει ο πικάπα παραπάνω:

2ον) Υπάρχει καμιά αντίρηση ότι μείωση της λιτότητας σημαίνει είτε αύξηση της πίτας, είτε μείωση των κερδών; Νομίζω ούτε αύξηση της πίτας (ανασυγκρότηση), ούτε μείωση των κερδών μπορεί να γίνει εντός των τειχών.

Για βγες από τον αυτόματο πιλότο τής σκέψης και απάντησε σε ό,τι ρωτήθηκες: έχεις καμία αντίρρηση σ' αυτό;


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαρακια,

Εξαιρετικός διαλογος, πολιτισμενος ακομα και οι "αιχμες" εχουν ενα αδιορατο χιουμορ,ομως

διαφαινεται ενα χασμα. Ο μεν ενας σχολιαστης, κατοπιν επιχειρηματων,προτεινει μια "αναμονη" χρονικη προς το παρον. (να βγαλουμε το σκασμο ολοι),

ο δε ετερος σχολιαστης, αντιθετως δινει λυσεις και η σημαντικοτερη δειχνει να ειναι η εξης

"Νομιζω οτι τα βηματα πρεπει να εχουν της εξης διαδοχη: Πρωτα αυτονομη οικονομια, υποκατασταση εισαγωγων," και αλλες ενεργειες συμμαχιες κλπ.

Ναι, αλλά αυτή η λυση με ορους οικονομίας σημαινει οτι χρειαζεται ενα μεγαλο περιθωριο χρονου, δηλαδή η αυτονομη οικονομία δεν ειναι "αποφαση" ειναι διαδικασία που σημαινει αλλαγες σε ολη την δομη μιας εθνικης οικονομίας, για να φτασει μετα κανεις να κανει και υποκατασταση εισαγωγων.

Το ερωτημα ειναι ποια κοινωνία θα ανεχθει μια λυση που θα την φερει σε χειροτερη θεση απο τη σημερινη;; με στοχο να ευημερησει στο μακρυνο μελλον;;











LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Η τελευταία τελευταία πρότασή σου εμπεριέχει μία μεγάλη αλήθεια που ο λαός δεν θέλει να αντικρίσει και η Αριστερά (πλην εξαιρέσεων) δεν έχει το σθένος να τον βοηθήσει να την αντικρίσει:

Δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία πάλη για ριζική κοινωνική αλλαγή που στην εξέλιξή της δεν είχε ως πρόσκαιρο αποτέλεσμα, και συχνά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, την επιδείνωση της κατάστασης που επιδιώχθηκε να ανατραπεί.

Αλλά τι να σου κάνουμε εμείς; Τη βρήκαμε την Αριστερά, δεν την ιδρύσαμε! :-)


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαρακια,

Δειτε τι λεει ο Μικλρουτσικος

" Εκεί που το ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχαν σοσιαλιστικά-ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά σε ορισμένους τομείς, (π.χ. η μεγάλη αναδιανομή του ’82 – ’84, η μεγαλύτερη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους υπέρ των φτωχών, ή η εξωτερική πολιτική)"

Γιατι πρεπει να επιδεινωθει η κατασταση για μια κοινωνικη αλλαγη;;



LeftG700 είπε...

Μα, φίλη Ένη, από την εποχή για την οποία μιλάει ο Μικρούτσικος και την υπενθυμίζεις κι εσύ έχουν έρθει τα πάνω κάτω! Τι σχέση έχει η εποχή που εσείς ήσασταν G700 με τη δική μας;;;

Ρωτάς γιατί πρέπει να επιδεινωθεί η κατάσταση λες και είμαι κανένας σαδομαζοχιστής. Δεν πρέπει, ούτε το θέλω. Αλλά, γίνεται αλλιώς; Ανέκαθεν η ομελέτα δεν προϋπέθετε ότι θα σπάσουν κάποια αυγά;


Τα λέμε

dimK. είπε...

καπου διαβασα οτι ο Γιανης φταιει για το τι τραβαμε σημερα.
Προφανως και φταιει αυτος που ο Συριζα πηρε τα λεφτα των ταμειων να πληρωσει την δοση,που ο Συριζα πηρε το ΟΧΙ και το εκανε ΝΑΙ,που εφερε ενα τριτο Μνημονιο με πλειστηριασμους,τους οποιους ομως τα στελεχη του μας καλουν στους δρομους να ακυρωσουμε.
Δεν ειμαι υποστηρικτης του Γιανη,εξαλλου μια χαρα απογειωσε την καριερα του,στις πλατες της ελληνικη εοικονομιας.
Ξερεις ομως τι μου θυμιζει αυτο?
Οταν μιλας με κανα ντουρο κνιτη(οκ,και με λιγοτερο ντουρο) και του λες τι εφταιξε για την πτωση της ΕΣΣΔ σου αραδιαζει 4-5 ονοματα και τελος.
Οι γνωστοι-αγνωστοι,Τροτσκυ Χρουτσωφ Μπρεζνιεφ Γκορματσωφ αντε και στο τσακιρ κεφι κανας Μπουχαριν ή Πιατακοφ Τουχασεφσκι για τους πιο "διαβασμενους".
Μια ολοκληρη αυτοκρατορια που απελευθερωσε τον ανθρωπο απο τα δεσμα της αλλοτριωμενης εργασιας και τον εκανε επικεντρο της πολιτικης,μια επανασταση που ξεκινησε να γραψει Ιστορια,επεσε επειδη ο Τροτσκι οργανωνε δολιοφθορες και ο Χρουτσωφ εκανε αποσταλινοποιηση.
Και ο λαος,δασκαλε?
Που ηταν..τι εκανε..τι θεση πηρε..με ποιους συνταχτηκε..ποιους βγηκε στον δρομο να υποστηριξει και ποιους να λιντσαρει??
Το κομμα..τα σοβιετ..οι οργανωσεις??
Σιγη
Θεωρω λοιπον ανεπιτρεπτο,αριστεροι να κρινουμε την Ιστορια σαν αποτελεσμα καλων ή κακων χειρισμων.
Οι Ιακωβινοι μας τελειωσαν ή μαλλον τους υιοθετησε η Δεξια,που εχει και το know how πλεον!
Μην εγκωλβιζεται τον κοσμο σε διλληματα "καλος Τσιπρας-κακος Γιανης","καλος διαπραγματευτης-λανθασμενοι χειρισμοι"
Οχι τιποτα αλλο,αλλα ο Γιανης ειχε και εναν αερα κοσμοπολιτη βρε αδερφε..
Ο Δραγασακης ειναι σαν μπακαλης μετα απο λακερδα και 3 καραφακια κακο τσιπουρο.

(επηρεασμενος απο αλλη κουβεντα,ελπιζω οχι τελειως εκτος θεματος)

πικάπα είπε...

Αδυνατώ να καταλάβω την απορία “γιατί πρέπει ντε και καλά να επιδεινωθεί η κατάσταση;”. Νομίζω πως έτσι κι αλλιώς η κατάσταση επιδεινώνεται χειρότερα από ότι θα επιδεινώνονταν αν εμείς την επιδεινώναμε. Δεν ξέρω όμως αν το λέω σωστά. Αυτός λοιπόν ο διανοούμενος, θα προτιμούσε λέει ένα πόλεμο, αντί για αυτό που συμβαίνει σήμερα.
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/st-rozanis-o-kalpazon-ekfasismos-mellon-tis-eyropis

Δεν τον ξέρω, αλλά δε μου φαίνεται καθόλου αιμοβόρος! Και το λέει απλά: Αυτό που συμβαίνει δεν έχει πάτο. Αντίθετα, ένα πολεμικό συμβάν, δημιουργεί έστω έναν πάτο. Έτσι το κατάλαβα.
Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, τα νούμερα από το 2008 ως σήμερα συνιστούν “αντικειμενικά” καταστροφή πολεμικών διαστάσεων, χωρίς όμως να φαίνεται πάτος, αλλά μαύρη τρύπα. Επιπλέον, ολοένα αυξανόμενο μέρος “αόρατων” συνανθρώπων μας (..) ζουν με στερήσεις και διλήμματα σαν να ήταν πόλεμος - μένουν αποκλεισμένοι, ή φεύγουν διωγμένοι. Επιπλέον, άλλοι ξεβρασμένοι από 40 κύματα γίνονται “εγκλωβισμένοι” συνάνθρωποί μας (..) και τα κύματα μυρίζουν πόλεμο. Αόρατοι και εγκλωβισμένοι, ζουν ανάμεσά μας. Κι αν δεν είναι οι περισσότεροι, γίνονται μέρα τη μέρα.

Μη λέμε βέβαια αηδίες. Δεν με φαντάζομαι με όπλο στο χέρι και να τρέχω πάλι στα σύνορα για επιστρατεύσεις. Και προπαντός τα παιδιά. Απλώς ξέρω ότι ωράριο, ασφάλιση, νοσοκομεία, σχολεία, σχετική ελευθερία κλπ κλπ, τα κέρδισαν κάποιες γενιές γενεών με απίστευτο ιδρώτα αλλά και αίμα, και τα γευτήκαμε και κάποια εγγόνια. Δεν ήταν λοιπόν η εξέλιξη του πολιτισμού, η γνώση και η μόρφωση που εξημέρωσε τα ήθη. Αλλά αλίμονο, ήταν ο ιδρώτας, τα δάκρυα και το αίμα - αμάν ρε παιδιά, τρομάζω. Όχι τίποτε ηρωικά πράματα, Ιακωβίνων, ή ένδοξων καπεταναίων, αλλά απλών, αθώων και συνήθως ανυποψίαστων ανθρώπων. Πολλών, πολλών ανθρώπων. Ιδρώτας, Δάκρυα και Αίμα που βέβαια ποτέ δε σταμάτησε να πέφτει γενικώς, και για το τζάμπα που λένε. Μα οι δικές μας οι δυτικές γενιές γιατί να αξίζουν αυτά που κέρδισαν οι παλιότεροι, όταν φοβούνται λέει μην πεινάσουμε αν τυχόν βγούμε από το ευρώ;. Ρε παιδιά, δεν είπαμε να πάμε να κάνουμε το καμπόσο στα θηρία ξυπόλητοι με τα ακόντια, είπαμε να τρώμε περισσότερο ψωμί κι ελιά και λιγότερα κινητά. Και να μη σκοτωνόμαστε large με τα αμάξια σε αριθμό πολεμικών διαστάσεων και γενικώς να πάψουμε να σκοτωνόμαστε για αηδίες.

Αλλά πάλι, “γιατί πρέπει ντε και καλά να επιδεινωθούν τα πράγματα;”
Χα, χα, πείνα μεγάλη μας αξίζει αν είναι έτσι. Πείνα και των γονέων, αλλά με ευρώ και κομισιόν τερατόϊκες - και χρυσά ρολόγια για κάποιους λίγους. Πείνα, αλλά με ISO και HACCP.
Δεν ξέρω για αυτό που λέει ο διανοούμενος. Δεν θέλω τον πόλεμο ποτέ ξανά ούτε ζωγραφιστό. Αλλά είναι αυτός που έρχεται και με βρίσκει στον ύπνο.. και μυρίζω τον αέρα του (*). Και αρχίζω πια να νομίζω πως μόνο όποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει, μπορεί τελικά να αποφύγει τον πόλεμο. Να είναι έτοιμος για πόλεμο, αν θέλει την ειρήνη. Εκτός ίσως αν το αντέχει, μαζί με τα φρούτα και τα χρυσάφια, να στέλνει και αγόρια και κορίτσια στο Μινώταυρο.

(*)Μπορεί βέβαια αυτό το καιρό απλώς να μη μυρίζω καλά- ή να μην κοιμάμαι σωστά.

ο Οργουελ είπε...

Λεφτ, αντιπαρερχομαι τα διαφορα περιττα, αν θες αλλη φορα μπορουμε να κανουμε και ιστορικη συζητηση (αν και το πραμα μιλαει μονο του, Τροτσκι και Λενιν ητανε διδυμο δυνατο, υπευθυνοι για την εδραιωση της σοβ.εξουσιας στο γεωγρ.χωρο της τεως τσαρικης ρωσιας), συνεπως πρεπει να κοπιασεις πολυ για να μου αποδειξεις οτι η θεωρια του σοσιαλισμου σε μια χωρα ταιριαζει στην σοβιεττικη ρωσια, σιγα να μην κανουμε και θεωρια με τα σταλινικα ορνιθοσκαλισματα που περνανε για φιλοσοφικο μαρξισμο. Το ανατολικο μπλοκ, δηλαδη και οι κομεκον ητανε σοσιαλισμος σε μια χωρα? Με οτι τους ελαχε δουλεψανε, και τουλαχιστον οι Λενιν-Τροτσκι δεν επιχειρησανε ποτε να θεωρητικολογησουνε στη βαση συγκυριακων επιλογων οπως το σταλινικο συστημα μετα, για λογους επικυρωσης αποφασεων που δεν νομιμοποιουνται αλλοιως.)οχι να γινει αυτο θεωρια και να βαφτιζουμε το κρεας ψαρι.

Για το θεμα ενα μονο σημειο, λογω ωρας (με αναγκαζεις να χαλαω και τα ωραρια)
Περιμενω να μου υποδειξεις που θα βρω το Λαφαζανη να λεει πως πρεπει να πληρωσει η πλουτοκρατια με μειωση των κερδων της, για να ξεπεραστει η κριση και οι συνεπειες της στο λαο. Δεν μπορεις γιατι κατι τετοιο δεν υπαρχει.

(εξαλλου και στο εαμ συμμετειχανε οι αστοι σε βαση εθελοντικη)

Οποτε εδω μαλλον εχει δικιο το κκε που λεει οτι ειστε αναχωμα στο (αναμενομενο σφοδρα) λαικο ξεσηκωμο ο οποιος ειναι αναποφευκτος , οπως ο βρασμος του υδατος σε θερμοκρασια 100 β. C και πιεση 1 atm (Φρ. Εγκελς).
Ταχουμε πει, Λεφτ ,το μνημονιο δεν ειναι ρεαλιστικο ως προς την αναπτυξη που λεει οτι μεσω του εξορθολογισμου των οικονομικων στοχευει να φερει. Πετυχαινει μονο να κερδιζει χρονο για το συστημα και ταυτοχρονα να μετακυλαει τα βαρη στους πιο αδυναμους ενδο-κρατικα αλλα και μεταξυ των διαφορων χωρων. Η εκρηξη ειναι δεδομενη (αν δεν εχουμε αλλες εξελιξεις πιο δυναμικες σε αλλα μετωπα (μεντιουμ δεν ειμαι αλλα..)

Ενη είπε...


Αριστερά Φιλαρακια

Δεν ξερω ποσος κοσμος ξερει η θυμαται οτι στην Ελλαδα τις δεκαετιες ΄50 - ΄70 υπηρχε τετοια φτωχεια και ιδιαιτερα στις βορειες περιοχες και στα νησιά, με αποτελεσμα να υπαρξει ενα μεγαλο μεταναστευτικο κυμα ελληνικου εργατικου δυναμικου προς τις ευρωπαικες δυτικες χωρες. Στη Γερμανία τοτε ενα ανεργο και φτωχό εργατικό δυναμικό απο τη δυτικη Μακεδονια τη Θρακη και τα νησιά ηταν οι φτωχοι εργατες της χωρας.

Ειχε αποτυπωθει ο καημος τους ακομα και στις τοτε μουσικες συνθεσεις. Η Μοσχολιου τραγουδουσε "θυμαμαι τα παιδια μου και ιδρωνω" ...... (οι γονεις μεταναστες και τα παιδια πισω στην πατριδα με τους παππουδες)

Αυτος ειναι και ο λογος που αναφερθηκα στην παραγραφο του Μικρουτσικου. Φυσικα δεν συνετελεσθη τοτε κανενας σοσιαλισμος, ομως η κατασταση για τους φτωχους δεν χειροτερευσε το αντιθετο μισθοι και συνταξεις πεινας παρουσιασαν μια εντυπωσιακη βελτιωση.

Γιατί νομιζετε οτι τοτε το εκλογικο σωμα επελεξε την Αλλαγή; επειδή ειχαν φτασει σε ενα σημειο απογνωσης τα φτωχα κοινωνικά στρωματα. Τοτε ακριβως τη δεκαετια του ΄60 σημειωθηκε και μια μεγαλη εσωτερικη μεταναστευση στα αστικα κεντρα απο την επαρχια.

Ανεργο εργατικο δυναμικό αναζητουσε δουλεια για να γλυτωσει απο τη φτωχεια.Τοτε δημιουργηθηκαν και οι παραγκουπολεις της δυτικης Αθηνας, μεσα σε μια νυχτα "χτιζονταν" ενα σπιτι απο τους ιδιους για να στεγασουν την οικογενεια τους.

Ακριβως δε την ιδια χρονικη περιοδο ειχαν ενισχυθει και οι κοινωνικοι αγωνες οπως το κινημα των νεων με το συνθημα 114 αλλά και το Κυπριακο, με εντυπωσιακες διαδηλωσεις στην Αθηνα και αλλου.
















































Αυτός ειναι και ο λογος που αναφερθηκα στην παραγραφο του Μικρουτσικου.

Ενη είπε...

Συνεχεια

Σημερα στην επαρχια υπαρχουν τοσa gayenne (porshe), που δεν ξερω αν αντιστοιχουν και στις αλλες ευρωπαικες χωρες των μνημονιων.
Στις μαρινες στην Αθηνα, σε ολη την παραλιακη γραμμη του Σαρωνικου τα ιστια των σκαφων μοιαζουν σαν χωραφια γεματα "σταχυα".
Μα ποιοι ειναι οι ιδιοκτητες ολων αυτων των......."αγαθων";;
Αυτοι που επι δεκαετιες φοροδιαφευγουν.
Η παραοικονομία αποτελει ενα μεγαλο ποσοστό της οικονομίας.
Δεν ειναι τα κερδη των επιχειρησεων, ειναι η τεραστια φοροδιαφυγή απο τα εσοδα του κρατους.

Που ειναι ο αποτελεσματικος φοροεισπρακτικος μηχανισμός του Συριζα, και του πρωην και του τωρα;;