Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αναγνωστικές έρευνες αποδεικνύουν: Ο Η1Ν1 προσβάλλει τον εγκέφαλο!

Ως καλοί αριστεροί ξεκινάμε την ανάγνωση των Κυριακάτικων εφημερίδων από τις «δικές μας», τις αριστερές. Διαβάζοντας τη χθεσινή «Αυγή» λοιπόν, περιήλθαμε σε σύγχυση, απόλυτη θα λέγαμε, αν δεν θέλαμε να αποφεύγουμε αυτή την έννοια όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Η σύγχυση για την οποία μιλάμε δεν αφορούσε στη στάση του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιος «καχύποπτος» θα μπορούσε να υποθέσει. Αφορούσε στην ενημέρωση σχετικά με τη νέα γρίπη που η «Αυγή» είχε ως «Θέμα», αφιερώνοντας τρεις από τις συνολικά 56 της στον ιό. Σ’ αυτές τις τρεις σελίδες λοιπόν βλέπουμε κατά σειρά τα εξής:

Ένα άρθρο του γιατρού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, ένα άρθρο της Διδάκτορος Ιατρικής Βάσως Λειβαδίτη, μια μίνι συνέντευξη του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Γιώργου Μπουλουμπασάκου, ένα άρθρο του δημοσιογράφου της «Αυγής» Βασίλη Βενιζέλου -στο οποίο περιλαμβάνονται και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΕΠΥ στις 14 Δεκεμβρίου, - και τέλος, μια επίσης μίνι συνέντευξη της Μένης Μαλλιώρη, επίκουρης καθηγήτριας Ψυχιατρικής και αντιπροέδρου του Ελληνικού ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και του Ευρωπαϊκού ECDC.

Οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στις πηγές και να σχηματίσουν ιδία άποψη. Οι εξ ίσου φιλομαθείς, αλλά λίγο …τεμπέληδες, ας διαβάσουν τα δικά μας συμπεράσματα. Θα είμαστε σύντομοι (αλλά τεκμηριωμένοι) και υποσχόμαστε να μη τους κουράσουμε.

Φαίνεται καθαρά, από το άρθρο του δημοσιογράφου της και μόνο, ότι η «Αυγή» κινείται στην κατεύθυνση «κάντε το εμβόλιο». Έτσι, από τα πέντε άρθρα, τα τέσσερα προωθούν την ιδέα του εμβολιασμού. Στο πέμπτο, στη συνέντευξη του πνευμονολόγου Μπουλουμπασάκου, ο εμβολιασμός δεν συζητείται. Εκεί όμως συμβαίνει ένα «περίεργο». Λέει ο γιατρός, απαντώντας στην ερώτηση «Η κλινική εμπειρία σάς δείχνει ότι ο ιός Η1Ν1 της γρίπης Α έχει γίνει πιο επιθετικός από την κοινή γρίπη, κυρίως σχετικά με τις πνευμονίες;»:

«Όχι, όχι. Οποιαδήποτε ίωση ή η κοινή γρίπη μπορούν να κάνουν ιογενή πνευμονία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Η1Ν1 αποκλειστικά κάνει πνευμονία. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, είναι πολλά τα περιστατικά και αυτή η επιπλοκή, την οποία επαναλαμβάνω κάνουν και οι ιώσεις και η εποχική γρίπη, απαντάται σε περισσότερους ασθενείς. Είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, δηλαδή. Ο Η1Ν1 δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση να κάνει πνευμονίες. Και, μάλιστα, μπορώ να πω ότι οι επιπλοκές του Η1Ν1 είναι ελαφρύτερες και από εκείνες της εποχικής γρίπης. Απλώς είναι μεγάλα τα απόλυτα νούμερα των περιστατικών. Είναι πανδημία».

Εμείς «υλατζήδες» (δημοσιογράφοι επιφορτισμένοι να τιτλοφορούν τα άρθρα) δεν είμαστε. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα δυσκολευόμασταν στη συγκεκριμένη περίπτωση να το «παίξουμε» τέτοιοι. Και να μάνι-μάνι ο τίτλος μας: «Ποσοτικό, όχι ποιοτικό το πρόβλημα». Έχει κανείς αντίρρηση ότι είναι ένας «έντιμος» τίτλος που συμπυκνώνει με ακρίβεια την άποψη του συγκεκριμένου ειδικού;

Ναι. Οι «υλατζήδες» της «Αυγής»! Που τιτλοφόρησαν τη συνέντευξη με την εξής φράση: «Γιώργος Μπουλουμπασάκος: Στην πανδημία είναι περισσότερες οι επιπλοκές». Η λαθροχειρία είναι τόσο προφανής που θα αδικούσαμε τους αναγνώστες μας αν την αναλύαμε.

Το ζήτημα που εγείρεται είναι τεράστιο. Και είναι τεράστιο, γιατί μιλάμε για μια εφημερίδα της Αριστεράς, που εκπροσωπεί μάλιστα και εκείνο το τμήμα της, το οποίο διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ουδεμία σχέση έχει με «τον σταλινισμό και τις παραφυάδες αυτού». Κι αν δεν κάνουμε λάθος, η διαστρέβλωση των γεγονότων, όταν δεν μας συμφέρουν, είναι ένα από τα αδιάψευστα συμπτώματα της ασθένειας του «σταλινισμού».

Δεν δικαιούται μια εφημερίδα της Αριστεράς να εκφέρει άποψη για ένα ζήτημα τόσο αμφιλεγόμενο όσο αυτό του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης; Δικαιούται; Υποχρεούται θα λέγαμε εμείς! Όχι όμως έτσι. Όχι κι έτσι!

Και βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Διερωτώμεθα: Θέλεις να αφιερώσεις το Κυριακάτικο «Θέμα» σου στη νέα γρίπη; Καλώς. Θέλεις μέσα από αυτό να εκφράσεις την άποψή σου; Άριστα. Πώς όμως -πέραν της προαναφερθείσας καραμπινάτης λαθροχειρίας- επιλέγεις να μη συμπεριλάβεις στο «Θέμα» σου την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις αρχές του μήνα, στην οποία, εμμέσως πλην σαφέστατα, ο WHO επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες του από τη διόγκωση του προβλήματος και από την εγγενή διαπλοκή του συμβουλευτικού του προσωπικού με τις φαρμακοβιομηχανίες; (Παρεμπιπτόντως: Η συγκεκριμένη ανακοίνωση «πνίγηκε» από τα κατεστημένα ΜΜΕ). Πώς επιλέγεις να μη συμπεριλάβεις επίσης την ανακοίνωση, πάλι του WHO, πριν από λίγες ημέρες που μιλούσε για αποδεδειγμένη υπερεκτίμηση των κινδύνων από την πανδημία; (Αυτή ψιλοακούστηκε). Δεν υποχρεούσαι -και αντίστοιχα δεν δικαιούνται οι αναγνώστες σου- να παραθέσεις τόσο σοβαρές πηγές -δίνοντας και τη δική σου ερμηνεία, καμία αντίρρηση;

Θα κλείσουμε με μια αναφορά στο άρθρο του Θανάση Λεβέντη που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευση για τον δικό μας «υλατζή».

Γράφει σε κάποιο σημείο θέλοντας να συγκρίνει τους κινδύνους από το εμβόλιο vs των κινδύνων από τον Η1Ν1:

«Στα πρώτα 60 εκατ. εμβολιασμών παγκοσμίως για τη νέα γρίπη η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανέφερε την καταγραφή 40 θανάτων, δηλαδή ένας θάνατος σε 1,5 εκ. εμβολιασμούς. Αντίστοιχα η νόσηση από τη νέα γρίπη οδηγεί περίπου ένας στους 100 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , από τους οποίους το ένα δέκατο περίπου κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Ήδη στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι, ενώ με εμβολιασμένο το 3% του πληθυσμού, δηλ. πλέον των 300.000 ατόμων, ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπλοκές, ούτε θάνατος».

Εδώ ο σύντροφος-γιατρός-βουλευτής γίνεται συγκεκριμένος. Μιλάει με αριθμούς και ποσοστά. Για να τα βάλουμε κάτω.

Παίρνοντας τα στοιχεία που παραθέτει, πάμε ανάποδα. Αν η νέα γρίπη «οδηγεί ένα στους 100 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ (η οποία, θυμίζουμε, συμπεριλαμβάνεται στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής») έχουν αρρωστήσει από τη νέα γρίπη μέχρι στιγμής 11.200 άνθρωποι. (Η ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ αναφέρει ότι 112 άτομα έχουν νοσηλευτεί συνολικά σε ΜΕΘ). Κι αν «το ένα δέκατο περίπου κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του», αυτό σημαίνει ότι έχουν κινδυνεύσει να χάσουν τη ζωή τους 11 άτομα, άρα, λογικά, έχουν πεθάνει λιγότεροι.

Έλα όμως που τα νούμερα δεν «βγαίνουν»! Γιατί η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας που παραθέτει η «Αυγή» αναφέρει -επίσης με νούμερα- ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου είχαν νοσήσει 1.342.000(!) άνθρωποι και είχαν πεθάνει 51 (έγιναν 53 μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο)!

Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά;

Ο μπαρουφολόγος της παρέας είπε: «Ρε μπας κι οι γονείς μας είχαν δίκιο, τότε που μας έλεγαν, όταν ήμαστε μικροί, να μη “πειράζουμε” το “πουλάκι” μας γιατί “αυτό” κάνει τους ανθρώπους χαζούς;».

Φυσικά, απορρίψαμε ακαριαία μια τέτοια εκδοχή. Και αποφασίσαμε να επιρρίψουμε όλες τις ευθύνες στον Η1Ν1…



Η εικόνα είναι από το www.brainsource.com.

5 σχόλια:

cynical είπε...

Αγαπητό @LeftG700,

εγω διαβάζω και εμπιστεύομαι μόνο εσάς! Η Αυγή το ξανάπαιξε το θέμα και παλιότερα, πάλι με αφιερώματα κλπ, αν θυμάμαι καλά.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν και με αλλο τροπο. Σημερα στο peak της γρίπης και λιγο μετα, έχει αρρωστησει το 12% του πληθυσμου. Σε κανονικες συνθηκες, κάθε χρόνο αρρωσταινει το 15%-25%. Σε περιπτωσεις πανδημιας αρρωσταινει το 50%.

Ειναι λοιπόν φανερό ότι δεν έχουμε πανδημια. ο.ε.δ. Οπως επίσης οτι οι ειδικοι να μάθουν να ξεχωριζουν τις δεκαδες, απο τις εκατονταδες, τις χιλιαδες κλπ. Ειναι μια πολυ διαδεδομενη συνηθεια, οπου δεν μπαινουν στον κοπο να κανουν ενα πολυ προχειρο υπολογισμο για να δουνε αν στεκει αυτο που ξεστομιζουν αφύλακτα.

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Κατ' αρχήν, μ' αυτή την εμπιστοσύνη που εκφράζεις και για την οποία σε ευχαριστούμε θερμά, θα κάνεις τα χέρια μας να τρέμουν πιό πολύ όταν πάνε να πιάσουν το πληκτρολόγιο. Δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε τέτοιο βάρος...

Τα νούμερα δεν βγαίνουν με χίλιους τρόπους. Αλλά εν πάση περιπτώσει, άμα είσαι σύντροφος-γιατρός-βουλευτής, ε, γμ το κέρατό μας, δεν μπορεί να λες παπαριές! Θα μας πάρουν με τις λεμονόκουπες και θα 'χουν δίκιο!

Θα μας πεις, ο καθένας με τον πόνο του. Ναι περί αυτού πρόκειται. Αλλά νομίζουμε ότι έχουν σημασία κάτι τέτοιες "λεπτομέρειες". Δηλαδή ο κόσμος από που θα ενημερωθεί; Απ' τον Μάκη ή την Όλγα;

Τέλος πάντων, τι σε ζαλίζουμε κι εσένα;...


Τα λέμε. :-)

ernesto είπε...

καλημερα

το οτι το ολο θεμα ειναι μια καλοστημενη μπιζνα κανει μπαμ απο εδω μεχρι το ...μεξικο!
το οτι καποιοι κανανε 60 εκατομμυρια κοσμο πειραματοζωα στο ονομα της κονομας ειναι αυταποδεικτο.
το οτι ειναι μια "φτιαχτη" εργαστηριακη αρρωστια ειναι θεωρια συνομοσιας που εχω εγω προσωπικα δεν περιμενω να το αποδεχτει κανεις αλλα για μενα αν δει καποιος the big picture,που λενε και στο χωριο μου, ειναι πολυ ευκολο να συμφωνησει καποιος μαζι μου.εξαλλου η "κριση" θεριζει...και καπως επρεπε να βγουν λεφτα.
αν ρωτησετε (οπως εχω κανει εγω φιλο μου) γιατρο σε καποιο νοσοκομειο θα σας πει τα εξης:
-πολυ περιεργη η ολη φαση.στην αρχη(λιγες μερες μετα το πρωτο κρουσμα στο μεξικο) μας προετοιμασαν για τα χειροτερα και μετα απο λιγο καιρο(την ωρα που φουντωνε υποτιθεται η "πανδημια") ολα τα μετρα ειχανε χαλαρωσει (με εντολη απο τους ανωτερους)
- δεν ειναι πιο επικινδυνη απο εποχιακη γριπη,ουτε καν πιο θανατηφορα
-το μονο περιεργο και αξιοπροσεχτο ειναι οτι χτυπαει αναλογικα περισσοτερο νεους ανθρωπους ,ηλικιες που αρχικα δεν περιμεναν να "υποφερουν" τοσο πολυ και εκει ειναι η μοναδικη διαφοροποιηση απο τις κοινες γριπες!!

και λεω εγω σαν επιλογο...ε τι να κανουμε...οταν παιζεις με τις αρρωστιες και με σκοπο να παρουσιασεις μια καλοστημενη παρασταση και φυσικα να βγαλεις χρημα...ε δεν γινεται να πανε και ολα τελεια!! φυση ειναι αυτη,ανθρωπινος οργανισμος ειναι αυτος....ειναι απροβλεπτα αυτα τα ατιμα τα "πραγματα"!!! αλλα που θα τους παει.τα μωρα απο τις γυαλες ειναι κοντα!! ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!!

χαιρετω!

p.s.
επιτελους....ενα γηινο θεμα ρε παιδια(πολυ καλο το ποστ!!)!αυτο καταφερα να το διαβασω ακομα και εγω χωρις το αριστερα-ελληνικα λεξικο μου :)

ernesto είπε...

p.s 2
συνωμοσία και οχι συνομοσια φυσικα!

αν υπαρχει κατι τιποτε αλλο που μου ξεφυγε...κλειστε τα ματια

ευχαριστω!!! :)

LeftG700 είπε...

Φίλε ernesto,


Εμ κοντεύεις να μείνεις από απουσίες, εμ μας τη λες κιόλας! :-)

Εκτός του ότι η κρίση θερίζει και πρέπει να βγούν λεφτά είναι και το άλλο: Η κρίση θερίζει και ίσως το ποδόσφαιρο και η θρησκεία δεν αρκεί για παρηγοριά. Ο φόβος του θανάτου όμως μπορεί να "σβήσει", έστω και προσωρινά, πολλά πράγματα...

Τις ευχές μας, όπως ίσως έχεις δει τις έχουμε ήδη στείλει!

Τις επαναλαμβάνουμε κι από δω.


Τα λέμε.


ΥΓ Το ps σου θα μας κάνει να περάσουμε τις Γιορτές με έναν ακόμα "πονοκέφαλο"...