Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Rewriting

Εδώ και λίγες ώρες, ακούμε από το ραδιόφωνο την είδηση:

«Αγνοούνται στα ανοιχτά της Βενεζουέλας εννέα ναυτικοί, όταν στο πλοίο τους “Aegean Wind” εξερράγη πυρκαγιά. Τρεις από τους ναυτικούς είναι Έλληνες».

Θλιβερή είδηση Χριστουγεννιάτικα, που μας θυμίζει Καββαδία. Αλλά άψογα διατυπωμένη, λιτά ακριβής, χωρίς μελοδραματικές φιοριτούρες, αυτό που λέμε «καθαρή»είδηση. Κι όμως, κάτι δεν μας πάει καλά, κάτι χτυπάει άσχημα στ’ αυτιά μας και κάνει το μαντάτο μια ιδέα πιο μαύρο. Για να το συνειδητοποιήσουμε, για να το νιώσουμε βαθύτερα, ξαναγράφουμε την είδηση:

Αγνοούνται στα ανοιχτά της Βενεζουέλας εννέα ανθρώπινες ψυχές, όταν στο πλοίο τους «Aegean Wind» εξερράγη πυρκαγιά. Τρεις από τις ανθρώπινες ψυχές είναι Ελληνικές.


Η εικόνα, από το noveto.org.

7 σχόλια:

cynical είπε...

Είπαμε ότι η είδηση ήταν λιτή. Αν οι υπόλοιποι 6 ήταν ο καθένας κι απο διαφορετικη χωρα, τοτε θα μάκραινε πολύ... Είναι κυρίως θεμα οικονομίας...

LeftG700 είπε...

Αχ βρε Cynical. Ax...


Τα λέμε.

Greek Rider είπε...

LeftG700 φαντάζομαι ότι δεν τους αρέσει να στεναχωρούν τον κόσμο τα Χριστούγεννα. Τις καθημερινές πουλάει το δράμα και τις γιορτές η χαρά. Είναι και αυτά καθορισμένα από πριν.

Όπως και οι ζωές ορισμένων ανθρώπων είναι καθορισμένες πολύ πριν γεννηθούν..

LeftG700 είπε...

Φίλε Greek Rider,


Μα και στο θάνατο (το πιθανότερο...) διαχωρισμοί;

Ή τρεις Έλληνες, δύο Αιγύπτιοι, τρεις Φιλιπινέζοι και ένας Πολωνός, ή εννέα ναυτικοί σκέτο! Λες και η μόνη εθνικότητα είναι η δική μας. (Οι άλλοι προφανώς θα είναι εξωγήινοι!).

Τι να πεις ρε γμτ!...


Τα λέμε.

orpheas είπε...

Παιδιά καλημέρα και χρόνια πολλά.
Αν γινόταν να μαθαίνατε πόσες ψυχές χάνονται, ανά λεπτό, απανταχού της Γης, ανεξάρτητα εθνικότητος θα αυτοκτονούσατε από απελπισία.
Ο ρομαντισμός της νιότης και η ελπίδα γιά το αύριο !
Όμως.....
C' est la vie !
Να κοιτάτε πάντα μπροστά και αισιόδοξα. Κάποια πράγματα δεν μπορούν ν' αλλάξουν. Μόνο οι άνθρωποι και η οπτική τους γωνία θεάσεως.

LeftG700 είπε...

Φίλε ORPHEAS,


Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.

Κάποιος μεγάλος "δικός μας" είχε μιλήσει για την "αισιοδοξία της βούλησης κόντρα στην απαισιοδοξία της γνώσης". Κάπου εκεί είμαστε και το παλεύουμε.


Τα λέμε.

orpheas είπε...

Παιδιά καλησπέρα,
μου ανοίξατε την όρεξη γιά μιά μικρή (και πικρή συνάμα) παράφραση.
" Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ ΤΗΣ ΝΙΌΤΗΣ ΚΌΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΟΣΙΟΔΟΞΊΑ ΤΗΣ ΩΡΙΜΌΤΗΤΟΣ "
Θαρρώ πως μου ακούγεται καλύτερα !

Τα ξαναλέμε.