Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Διχασμένα κορμιά

Χθες, αργά το βράδυ, διχαστήκαμε. Ο LeftG700 της βάρδιας μάς ειδοποίησε:

-Ρε μαλάκες! Ένας από τους αναγνώστες μας έχει εγγραφεί επίσημα ως «αναγνώστης». Κανείς δεν το πήρε είδηση;

-Ε και; Δεν έχουμε αποφασίσει να μην εμφανίζουμε λίστα ιστολογίων που παρακολουθούμε; Ανάλογη περίπτωση δεν είναι κι αυτή;

-Μισό. Δεν είναι το ίδιο. Δεν εμφανίζουμε λίστα ιστολογίων για να αποφύγουμε τη δημιουργία της εντύπωσης ότι συμφωνούμε σε όλα όσα γράφει ένας άλλος blogger. Εδώ όμως έρχεται ένας άνθρωπος που με δική του απόφαση αδιαφορεί γι’ αυτό το πρόβλημα και μας λέει στα ίσα: Εγώ γουστάρω, όχι μόνο να είμαι αναγνώστης σας, αλλά και να το δηλώνω επισήμως. Γιατί δεν με εμφανίζετε; Με ποιο δικαίωμα με εξαφανίζετε από το blog σας, ενώ υπάρχει η τεχνική δυνατότητα; Θα αποφασίσετε εσείς για μένα; Ποιοι είσαστε ρε;

Έπεσε μούγγα. Καταλήξαμε -άλλο που δεν θέλαμε- για ένα «ποτάκι», εκεί που μαζευόμαστε για να βλέπουμε ματς. Όχι εν ολομελεία (έχουμε και τους «έρωτες»!), αλλά πάντως εν απαρτία.

Εδώ μια παρένθεση. Ο αναγνώστης ο οποίος έγινε αφορμή για την κουβέντα είναι ο Νικόλας Δευτεράς από τη Λεμεσό της Κύπρου, «σειρά» μας -αλλά παλιότερος κάμποσους μήνες από μάς στο blogging (defteras.blogspot.com).

Η συζήτηση τράβηξε ως αργά. Κουβέντα στην κουβέντα τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς (ναι ή όχι στη λίστα αναγνωστών) αποκρυσταλλώθηκαν ως εξής:

Ναι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μην εμφανίσουμε όσους θέλουν να παρουσιάζονται ως αναγνώστες μας. Είναι δική τους απόφαση, προφανώς εν γνώσει των συνεπειών της, και είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβαστούμε.

Όχι. Οι άνθρωποι είναι αναγνώστες μας. Δεν είναι «τρόπαια» να τα επιδεικνύουμε. Και δεν μπλογκάρουμε για να αποκτήσουμε «αναγνώστες». Μπλογκάρουμε για να συνομιλήσουμε με περισσότερους από το στενό κύκλο μας ανθρώπους.

Άκρη δεν βγάλαμε κι απόφαση δεν πήραμε εννοείται. Θα επαναλάβουμε τη συζήτηση σε κάποια προσεχή ολομέλεια. Η μόνη απόφαση που πήραμε ήταν να ευχαριστήσουμε θερμά από αυτό το βήμα τον Νικόλα και να κάνουμε post το συγκεκριμένο case. Έτσι ώστε, αν τύχει και κατατεθούν και γνώμες αναγνωστών, να γίνει …case study! Τόσο το καλύτερο!


ΥΓ: Με την ευκαιρία, επειδή σχετίζεται κάπως με το παραπάνω ζήτημα, να ευχαριστήσουμε και δημοσία -κατ’ ιδίαν το έχουμε κάνει ήδη φυσικά- τόσο τη Cynical (e-cynical.blogspot.com) όσο και τον Νοσφεράτο (nosferatos.blogspot.com) για την προσθήκη του blog μας στα ιστολόγια που παρακολουθούν. Με την ελπίδα ότι κατανοούν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να ανταποδώσουμε, αν και τα ιστολόγιά τους έχουν όλες τις «προδιαγραφές».



Στη φωτογραφία, το εξώφυλλο βιβλίου του Dan Barker. Από το www.skeptic.com.

6 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Οι προσωπικές αναφορές να λείπουν. Δεν θα το κάνουμε εδώ "Espresso"!

Ανώνυμος είπε...

εμένα μ'αρέσει έτσι σκέτο αυτό το βλογ χωρίς φανερούς αναγνώστες και παρακολουθητέα ιστολόγια -αν μου επιτρέπετε-.
λ.κ.

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Βρε, βρε, βρε! Πού χάθηκες εσύ; Μίλα μας και μη μας αγαπάς! :-)

Αν σου επιτρέπουμε; Τι πράγματα είναι αυτά; Δεν λέμε πάνω από τα σχόλια "έχετε το λόγο"; Τι νομίζεις, το βάλαμε για διακόσμηση; Ή πάλι, ότι ισχύει "υπό προϋποθέσεις";

Τα λέμε (αλλά πιό συχνά, έ;). ;-)

Αντωνης είπε...

Μου κάνατε μεγάλη ζημιά. Δεν μπορώ να κοιτάξω πλέον τα εικονίδια google followers χωρίς να αντικρύσω την εικόνα συλλογής κεφαλών διαδικτυακού κανίβαλου:-)

Πάντως σε εντελώς τετριμμένο επίπεδο, η ιδέα είναι αυτοί που είναι εγγεγραμένοι στην λίστα να ξέρουν πότε γίνεται νέα ανάρτηση. Αυτό τουλάχιστον έχω δει για τα blog όπου είμαι εγώ γραμμένος.

Χαίρομαι που ο φίλος Νικόλας διαβάζει LeftG700 και μου θυμίσατε να βάλω και γω λινκ στο σάιτ που έχει λινκς (για το άλλο σας ακολούθησα).

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Το φοβόμαστε ότι θα συνέβαινε αυτό! Δηλαδή να αντιστρέψει κάποιος αναγνώστης τη λογική που -μέχρι στιγμής- ακολουθούμε εμείς και να θεωρήσει ότι εμμέσως επικρίνουμε όσους ακολουθούν το "ναι στη λίστα αναγνωστών".

Όσο κι αν πολλά μπλογς θα "άξιζαν" μια τέτοια κριτική, κανένα αξιόλογο δεν μπορεί να επικριθεί για κάτι ανάλογο από κανέναν. Και να αναφέρουμε ρητά ότι καμία τέτοια πρόθεση δεν υποκρύπτεται στο ποστ.

Φυσικά, στα πρώτα αξιόλογα, θέλεις δεν θέλεις, φιγουράρει το δικό σου, στη δική μας (αθέατη) λίστα τουλάχιστον...

Τις ευχαριστίες μας για το λινκ θα τις καταθέσουμε στην έδρα σου. Τις ευχαριστίες μας για τα καλά σου λόγια τις στέλνουμε από εδώ...


Τα λέμε. :-)

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ, σας γνώρισα από το κοκκινοπράσινο δίκτυο το καλοκαίρι-αρχές νομίζω-και σας παρακολουθώ έκτοτε (με την καλή έννοια).
είναι νηφάλια εδώ η κατάσταση και με ενδιαφέρει.
χαιρετώ, λ.κ.