Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΡ: Η ευτυχία τού να είσαι «καθαρός» και η δυστυχία τού να είσαι αριστερός (Α´ μέρος)


Ε ι σ α γ ω γ ι κ ά

Όπως ήταν αναμενόμενο[1], η υπόθεση της Νομικής και των 300 μεταναστών απεργών πείνας σήκωσε κάποια κύματα στη λιμνούλα της Αριστεράς. Στις συζητήσεις, πολύ συχνά, το επίδικο κατέληγε να είναι το εξής απλό: Αν συμφωνείς με την «επιχείρηση Νομική», πέρνα αριστερά. Εκπληρώνεις το διεθνιστικό σου καθήκον με συνέπεια και μπορείς να εισέλθεις στον Παράδεισο. Αν πάλι διαφωνείς, να μας συμπαθάς φίλε, αλλά πηγαίνεις γραμμή δεξιά (μήπως και «έξω δεξιά»;), στην Κόλαση δηλαδή ·διότι τι σόι αριστερός είσαι, αν δεν συντάσσεσαι με τον αδικημένο και περιφρονημένο εργάτη; Δεν το ’χει πει κι ο Μαρξ —οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα; Έτσι, με αυτή την ταχυδακτυλουργία, η διεθνιστική προσέγγιση ταυτίζεται από τους «συνεπείς αριστερούς» με μια συγκεκριμένη ενέργεια, σε τυλίγουν σε μια κόλα χαρτί, σου φορτώνουν τα μισά αδικήματα του Αριστερού Ποινικού Κώδικα, κι άντε να καθαρίσεις!

Στο λιμανάκι του ΝΑΡ, τους αποχωρήσαντες δηλαδή από το ΚΚΕ το 1989 εξ αιτίας τής ριζικής διαφωνίας τους με τη συγκυβέρνηση Αριστεράς-ΝΔ («το μαύρο ’89», σύμφωνα με την Πασοκική προπαγάνδα, που παρέλειψε όμως να συμπεριλάβει και το δικό της κόμμα, όταν, ελάχιστους μήνες αργότερα, συγκυβέρνησε κι αυτό με την επάρατη Δεξιά, στην Οικουμενική!…), στο ΝΑΡ λοιπόν, τα κύματα ήταν κάπως πιο ψηλά. Με τελικό αποτέλεσμα την αποχώρηση 6 μελών του (ή οπαδών του, δεν είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον απ’ όσο διαβάσαμε), την οποία αιτιολόγησαν με μια ανακοίνωση, όπου καταγγέλλουν την «αθλιότητα της Αριστεράς» και δηλώνουν ότι, «αποχωρούν από αυτήν την Αριστερά, για να συναντηθούν στους δρόμους με τα πραγματικά υποκείμενα του ανυποχώρητου και αδιαμεσολάβητου αγώνα και να αναπνεύσουν μαζί τους στον καθαρό αέρα της εξέγερσης, της πραγματικής σύγκρουσης και της επαναστατικής αλλαγής». (Το πλήρες κείμενο εδώ).

Παρόμοια κύματα, πολύ μικρότερης έντασης φυσικά, σηκώθηκαν και το μικρό μας το τσαρδί, στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης, στην οποία αναδημοσιεύσαμε ένα άρθρο του Ρούντι Ρινάλντι, από τον «Δρόμο» του προηγούμενου Σαββάτου. Είπαμε λοιπόν, να κάνουμε σούμα την επιχειρηματολογία των 6 από το ΝΑΡ, τις ενστάσεις/διαφωνίες που κατετέθησαν από σχολιαστές εδώ και την κλωτσοπατινάδα που παρατηρήθηκε σε αριστερά ΜΜΕ και blogs, και να δευτερολογήσουμε επί του θέματος.

Δεν μπορούμε φυσικά να καλύψουμε το ζήτημα πλήρως. Οι πλευρές είναι πολλές και ζόρικες κι εμείς ασθενικοί. Θα εστιάσουμε στα παρακάτω ζητήματα που θα αποτελέσουν και τα υποκεφάλαια αυτού του post:

1) Είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα; 2) Πολιτικό κόμμα ή κοινωνικό κίνημα; 3) Ποιο είναι το ελάχιστο όριο «καθαρότητας» για να χαρακτηριστεί μια αριστερή πολιτική σωστή; Τέλος: 4) Μπορείς να χτίσεις έναν άλλο κόσμο και να είναι τα χέρια σου καθαρά, όταν θα κόβεις την κορδέλα των εγκαινίων;

Προσδεθείτε και (μπορείτε να) καπνίζετε! Φύγαμε!

Ι. Είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα;

Αν σας φαίνεται περίεργη η ερώτηση ή άσχετη, κάνετε λάθος. Γιατί ένα μεγάλο μέρος της διχογνωμίας που ταλαιπωρεί την Αριστερά πηγάζει, άσχετα αν αυτό δεν είναι πάντα ορατό, από την πεποίθηση ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο του καιρού μας, δηλαδή η μαζική, αναγκαστική και απότομη μετανάστευση, «προϊόν» εν πολλοίς της «αγαθοεργού» και «εκσυγχρονιστικής» δράσης του ιμπεριαλισμού, δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα per se, ή, εν πάση περιπτώσει, αν αποτελεί, τούτο οφείλεται μόνο στις αντιδράσεις των ακροδεξιών ή ξεκάθαρα ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων και των οπαδών τους.

Κατά την άποψή μας, αυτό είναι μια εκθαμβωτικώς απαστράπτουσα, στρογγυλή ανοησία. Όπως, περίπου, μια σαπουνόφουσκα! Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να χαλαλίσουμε κάμποσα bytes με δαύτην, παρά το ότι πρόσφατα ανεβάσαμε δυο σχετικές με το θέμα αναρτήσεις (εδώ κι εδώ). Σήμερα θα «πατήσουμε» επάνω σε ένα συγκεκριμένο και αποκαλυπτικό κείμενο.

Ο Αντώνης, στο Radical Desire, μ’ εκείνη την ειλικρίνεια που τον διακρίνει να εκφράζει με σαφήνεια τις απόψεις του, μας εξηγεί γιατί το μεταναστευτικό ως τέτοιο δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα και γιατί, ακόμα και η ίδια η λέξη πρέπει να μπαίνει εντός εισαγωγικών («μεταναστευτικό», «μετανάστης», κ.λπ.). Τα επιχειρήματα που στηρίζουν αυτή του την άποψη —επιχειρήματα που συνειδητοποιούν ή απλώς «συναισθάνονται» πολλοί μέσα στην Αριστερά— είναι τα εξής (σε παρένθεση τα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν):

α) Δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, επειδή αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την κατάσταση που προκύπτει εξ αιτίας της άρνησης του κεφαλαίου να δώσει δουλειά σε όλους. (Δηλαδή, σε μια σοσιαλιστική ή και κομμουνιστική Ελλάδα, η κοινωνία-ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής θα μπορούσε να δώσει δουλειά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, κ.λπ., κ.λπ., σε όλη τη λιμοκτονούσα υποσαχάρια Αφρική, για να μη μιλήσουμε για Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ και άλλα τέτοια παρόμοια; Αλλιώς και πιο απλοποιημένα: Πόσοι ελέφαντες χωρούν σε ένα Honda;).

β) Δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, επειδή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα είδος ρατσισμού, παραπλήσιο με τον ρατσισμό κατά των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’50. (Δηλαδή, όλες οι μερίδες της Αριστεράς, που δέχονται ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο, ακριβώς επειδή είναι ένα προβληματικό ζήτημα, χρειάζεται να χαραχθεί μια ελληνική μεταναστευτική πολιτική, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα είδος ρατσιστών; Και οι άνθρωποι που ρωτούν πόσοι ελέφαντες χωρούν σε ένα Honda, τι είναι; Κυνηγοί ελεφάντων;).

γ) Δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, δεν υπάρχει καν ανθρωπιστικό πρόβλημα, επειδή το πρόβλημα είναι πολιτικό υπό την έννοια ότι η προστασία από τους ψευδο-ανταγωνιστές στη διεκδίκηση εργασίας, τους μετανάστες δηλαδή, προσφέρεται ως αντάλλαγμα στους γηγενείς για να στηρίξουν μια οικονομική πολιτική που κατασπαράσσει και τους ίδιους. (Δηλαδή, οι καπιταλιστές είναι τόσο μαλάκες για να προσφέρουν κάτι ως αντάλλαγμα, το οποίο δεν έχει κανένα υπόβαθρο ωφέλειας για τους γηγενείς; Και οι γηγενείς είναι επίσης τόσο μαλάκες ώστε να «τσιμπάνε» σε ανταλλάγματα που δεν εμπεριέχουν καμία ωφέλεια γι’ αυτούς; Και όλη η Αριστερά της Ευρώπης ήταν τόσο μαλακισμένη —και αντιπροσώπευε ένα είδος ρατσισμού!— ώστε να εναντιωθεί στην οδηγία Μπολκενστάιν, που διευκόλυνε την εργασία αλλοδαπών; Και ποιος ήταν εκείνος ο μαλάκας[2] —και ένα κάποιο είδος ρατσιστή[2]!— που είχε γράψει «Εδώ και λίγο καιρό, οι ραφτεργάτες του Λονδίνου ίδρυσαν μια γενική ομοσπονδία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους εναντίον των εργοδοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοκαπιταλιστές. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ν' ανέβουν οι μισθοί στα επίπεδα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των μέσων επιβίωσης αλλά και να μπει ένα τέλος στην υπερβολικά σκληρή μεταχείριση των εργατών σ' αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας. Οι εργοδότες κοίταξαν πώς θα ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας εργάτες απ' το Βέλγιο, τη Γαλλία ή την Ελβετία.»; Και, τέλος, αν κάτι δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα επειδή αποκοιμίζει και διασπά το εργατικό κίνημα, δεν είναι κι αυτό πρόβλημα; Ο βάκιλος του Κωχ δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή το πρόβλημα είναι οι αιμοπτύσεις που προκαλεί;).

δ) Δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, επειδή, αν θεωρήσουμε πως υπάρχει, τότε θα αρχίσουμε να το συζητάμε, κι αν αρχίσουμε να το συζητάμε, τότε υποβοηθούμε την αποτελεσματικότητα της «κυρίαρχης πολιτικής θέλησης να αποσοβηθεί η εργατική ενότητα και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα αίτια της κρίσης και την αναγκαιότητα υπέρβασης του θνήσκοντος καπιταλιστικού συστήματος εν συνόλω». (Δηλαδή, όπως είπαμε και παραπάνω, αν κάτι αποτελεί το έδαφος επάνω στο οποίο «πατάει» η κυρίαρχη πολιτική θέληση για να αποσοβήσει την εργατική ενότητα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αυτό το ‘κάτι’ δεν είναι πρόβλημα; Και πάλι: Η τερηδόνα δεν είναι πρόβλημα; Πρόβλημα είναι μόνο ο πόνος που προκαλεί;).

ε) Δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα επειδή δεν υπάρχουν καν μετανάστες. Υπάρχουν «μόνο εργάτες από άλλες χώρες» , μέλη κι αυτοί της εργατικής τάξης, απλώς «με άλλο δέρμα, άλλες συνήθειες και άλλη γλώσσα». (Δηλαδή, όλες αυτές οι στρατιές των φιλοσόφων και των ψυχαναλυτών που έχουν γράψει εκατομμύρια λέξεων για τον άλλο και τον Άλλο, έγραφαν στον αέρα; Έγραφαν για κάτι ανύπαρκτο; Ο άλλος δεν υπάρχει; Αν ο Αντώνης κατεβάσει ένα δίλιτρο μπουκάλι ουίσκι Black & White, θα μεθύσουμε κι εμείς;).

στ´) Δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, επειδή, αφού οι μετανάστες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέλη της εργατικής τάξης, κάθε ξενοφοβική ρητορική, σε τελική ανάλυση, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εργατοφοβική ρητορική των αστών. (Να μην επαναλαμβανόμαστε κι εμείς όπως ο Αντώνης: βλέπε το προηγούμενο σημείο).


ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΟΛΟΣ αυτός ο αυτοκτονικός για την Αριστερά στρουθοκαμηλισμός; Είναι πούρος ιδεαλισμός, ή ιδεοληψία; Είναι συνήθης δογματισμός, ή ολοκληρωτική τυφλότης; Είναι απογείωση στη στρατόσφαιρα της μεταφυσικής, ή κατάδυση στα σκοτεινά βάθη ενός υπόγειου λαβύρινθου από τον οποίο βγαίνει κανείς ή τρελός, ή νεκρός —δηλαδή, οπωσδήποτε όχι νικητής; Είναι αριστερισμός ή παραλογισμός; Δεν μπορούμε να πούμε. Εκείνο όμως για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε είναι το υπολανθάνον αίσθημα που βρίσκεται πίσω από τέτοιες αντιλήψεις. Για τον Αντώνη, θα μιλήσουμε μετά βεβαιότητας, αφού έχουμε υπερεπαρκείς αποδείξεις. Για όσους συμφωνούν με τις απόψεις του, για τους πολυπληθείς σχολιαστές που επαίνεσαν ενθουσιαστικά το κείμενο της συγκεκριμένης ανάρτησης, δεν μπορούμε να πούμε κάτι ανάλογο. Εκτιμούμε όμως ότι και σε πολλούς από αυτούς, αν «ξύσεις» λίγο την επιφάνεια, θα ανακαλύψεις παρόμοια αισθήματα.

Έγραφε λοιπόν ο Αντώνης σε ένα post που ανέβασε στις 8 του περασμένου Νοεμβρίου με θέμα την εκλογική «επιτυχία» της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Όταν αποτυγχάνεις να σταματήσεις έναν καπιταλισμό που έχει ήδη εγκαταλείψει το ευκαιριακό ούτως ή άλλως προσωπείο της δημοκρατίας, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον φασισμό. Αλλιώς: ο αντιφασιστικός αγώνας διαδέχεται τον αντικαπιταλιστικό γιατί στον αντικαπιταλιστικό αποτύχαμε παταγωδώς, ντροπιαστικά, αξιοθρήνητα». (link)

Δυσκολεύεται κανείς να διακρίνει το αίσθημα της ήττας εδώ; Χρειάζεται η καταφυγή σε κάποιου είδους «ψυχολογίζουσα» ανάλυση; Δεν είναι ξεκάθαρο; Και δεν φωτίζεται λίγο περισσότερο το «κινούν αίτιο» που συχνά τροφοδοτεί τον αριστερισμό —αν δεχθούμε ότι οι παραπάνω απόψεις που εξετάσαμε αναλυτικά αντιπροσωπεύουν ένα δείγμα του;


ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ στο επόμενο post με τα υπόλοιπα ζητήματα.



[1] Αναμενόμενο για πολλούς λόγους: επειδή το ζήτημα ακουμπάει στην μηδέποτε τερματισθείσα συζήτηση για τη σχέση τάξης-έθνους, επειδή εντάσσεται στην πάντα διαπραγματεύσιμη αναλογία στρατηγικής-τακτικής, επειδή το μεταναστευτικό λειτουργεί και ως δικαιολόγηση των αριστερών διαχωριστικών γραμμών, ή, ακόμα, κι επειδή «άδουλος δουλειά δεν έχει τα βρακιά του λυ και δένει»…

[2] Καρλ Μαρξ, για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών, Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866.


Η εικόνα, του (δεκαεξάχρονου!) David Walker —από το flickr.com

125 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Έλαβα ειδοποίηση για το ποστ, ευχαριστώ. Θα σου απαντήσω, όχι για το ποστ αλλά για την πολιτική σου θέση ευρύτερα στο τέταρτο μέρος του "Ενότητα στη φαυλότητα", όπου θα ασχοληθώ, μεταξύ άλλων με το ζήτημα που συχνά θέτεις για την αντίστιξη της πολιτικής αρχών με την πρακτική πολιτική.

Προς το παρόν, θα πρέπει να αρκεστείς με το δεύτερο μέρος που ασχολείται με την εκπληκτική και οπωσδήποτε ενθαρρυντική σύνθεση συντηρητικών ΣΥΝ και ΚΚΕ με ολίγη από ΔΗΜΑΡΙ (για αυτό στο τρίτο μέρος, με μπόνους Ρούντι).

zalion είπε...

Οσο κι αν σας φαινεται περιεργο θα συμφωνησω μεχρι τελειας με το κειμενο του Αντωνη στο μπλογκ του. Η υπεραπλουστευτικη σας λογικη κανει αλματα που ουτε ο Μπημον κατορθωσε στην πολυετη του καριερα. Κι οσο δεν αφουγραζοσαστε την γεννεση κινηματων που θα συγκρουονται με την αρχουσα ταξη τοσο θα κινηστε στο σκοταδι της αριστερης παραφιλολογιας. Και με τσιτατα του Καρολου δεν σωζετε το παιχνιδι.
Παραδειγμα αλματος εις τριπλουν ειναι το πρωτο σημειο σας. Δηλαδη απο το τι γινεται τωρα με τους μεταναστες-εργαζομενους πηδατε σε μια σοσιαλιστικη κοινωνια και στο τι θα γινεται τοτε. Αχαχουχααα!
Η υποτιθεμενη αποδομηση που επιχειρητε στο κειμενο του Αντωνη βριθει απο τετοιες αλματωδεις αναλυσεις. Προσπαθω να αποφυγω την φραση "χαραχθεί μια ελληνική μεταναστευτική πολιτική" αλλα δε μπορω. Ξεφυγετε λιγο ρε παιδια απο την εθνικη αντιληψη ελεος.
Και κλεινοντας μια λαθροχειρια που κανετε "Και όλη η Αριστερά της Ευρώπης ήταν τόσο μαλακισμένη —και αντιπροσώπευε ένα είδος ρατσισμού!— ώστε να εναντιωθεί στην οδηγία Μπολκενστάιν, που διευκόλυνε την εργασία αλλοδαπών;"
Η αριστερα εναντιωθηκε στο εργασιακο νταμπινγκ. Στο οτι οι εργαζομενοι θα δουλευαν σε μια χωρα και θα ειχαν τα δικαιωματα και αμοιβες της χωρας προελευσης τους που εντελως τυχαια ηταν χειροτερα απο την χωρα που δουλευαν τωρα. Διαβαστε λιγο παραπανω πριν γραψετε κουταμαρες.
Σορυ για το μπινελικωμα αλλα δε μπορω αλλο υστερικους αναθεματισμους. Σας αγαπω το ξερετε :)

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Δεν μπορώ να εκφέρω συνολική άποψη για το κείμενο αφού σύμφωνα με το συγγραφέα του αποτελεί "εισαγωγή" κάποιου (υποθέτω) μεγαλύτερου κειμένου.

Μόνο μία παρατήρηση προς το παρόν:

Είναι σωστή η παρατήρηση του κειμένου ότι δυστυχώς για μερικούς συντρόφους "το μεταναστευτικό δεν είναι προβλημα". Ακόμα χειρότερα, μερικοί σύντροφοι θεωρούν τη μετανάστευση θετική "διαδικασία" επηρεασμένοι από τις θεωρίες των Χαρντ-Νέγκρι περί πλήθους και νέων υποκειμένων όπως εκφράζονται στο έργο τους "Η Αυτοκρατορία". Κι έτσι τελείωνουν και με την "εργατική τάξη" χωρίς να το έχουν καταλάβει (και παρά ενδεχομένως τους αριστερούς, ενίοτε και αριστερίστικους, βερμπαλισμούς)

Ανώνυμος είπε...

μένω στους συγκεκριμενους 237. εργάτες,που δεν συγκεντρώνουν τα τόσα ένσημα για να μπορούν να έχουν άδεια παραμονής. έτσι από μισονομιμοι για να βγαζουν τη λάντζα, μετατρέπονται σε παράνομους.
για τους 18 στα Χανιά που μετα από απεργια πεινας τους δοθηκε άδεια παραμονής,και αφαιρεθηκε προχτες απ'τον Ραγκούση -για να δείτε μλκς τι θα πάθετε.
δηλαδή τι θέλουμε, κατάμαυρη εργασία, ανθρώπων που κοιμούνται σε χωραφια και σταύλους και όταν ερθει η ωρα της πληρωμης, ερχεται η αστυνομία;
ναι, οι σε εισαγωγικά μετανάστες. εργάζονται και δικαιούνται αυτό που δικαιούνται οι ντοπιοι:μισθό και ασφάλιση .
κλείνω με τηνκαταπληκτική (εκ της καταπληξίας) απόφανση της υφυπουργού μεταναστευσης "δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί από μας"
λ.κ
δεν ξερω τα του ναρ,αναρωτιέμαι όμως αν σηκώθηκε κανενα κυμα και στο ΚΚΕ -αν και αυτό είπαμε: fluctuat nec mergitur.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο καθαρά τα έβλεπαν αυτοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!
Γράφει λοιπόν ο Αριστοτέλης :“εἰ γὰρ ἠδύνατο ἕκαστον τῶν ὀργάνων κελευσθὲν ἢ προαισθανόμενον ἀποτελεῖν [35] τὸ αὑτοῦ ἔργον…., οὐδὲν ἂν ἔδει οὔτε τοῖς ἀρχιτέκτοσιν ὑπηρετῶν οὔτε τοῖς δεσπόταις δούλων.”
(Πολιτικά 1253b)
ήτοι
"γιατί αν ήταν δυνατόν κάθε εργαλείο με μια εντολή ή αντιλαμβανόμενο να επιτελεί την εργασίατου..., δεν θα υπήρχε καμμία ανάγκη στους αρχιτέκτονες (διάβαζε αναδόχους έργων, βιομηχάνων κλπ.) για υπηρέτες (διάβαζε εργάτες/προλεταρίους) ή των αφεντάδων (διάβαζε κεφαλαιοκρατών) για δούλους (διάβαζε μετανάστες)."

Ο σταγειρίτης φιλόσοφος ήδη από τον 4οπ.Χ. αιώνα έχει ξεκαθαρίσει το πρόβλημα: υπηρέτες και δούλοι εν και το αυτό, και εργαλεία στα χέρια των κεφαλαιοκρατών για δημιουργία υπεραξίας.

Κι ακόμα, προφητικά θίγει το θέμα απομάκρυνσή τους από την παραγωγή, όταν θα υπάρξει μηχανή που θα τους αντικαταστήσει.

Εκείνο που δεν μπορούσε να φανταστεί ο σπουδαίος αυτός φιλόσοφος ήταν η αδυναμία να αξιοποιηθεί εργατική δύναμη που προσφέρεται, η αδυναμία του τόπου αυτού να δημιουργήσει πλούτο και η εξώθηση των εργατών/εργαζόμενων στην διαγραφή από προσώπου γης και στην ανυπαρξία.

Το μεταναστευτικό, υφίσταται από τη στιγμή που καλείται πληθυσμός από μια χώρα της γης να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία άλλης. Έτσι συνέβη στο Νέο Κόσμο, στη Γερμανία, το Βέλγιο -για να μην πάμε μακρυά. Το πρόβλημα ανακύπτει από τη στιγμή που με όποιο τρόπο κι αν ο πληθυσμός αυτός εντάχθηκε στην παραγωγική διαδικασία, καλείται να διαγραφεί από τα κιτάπια των εργαζομένων. Τότε είτε τους πούμε "ανέργους εργάτες" είτε "παράνομους μετανάστες" είναι εν και το αυτό.
Καλή σας μέρα
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

ΤΕΛΙΚΑ, ΚΑΝΕΙΣ(*) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ Π Α Ρ Α Μ Ι Κ Ρ Η Γ Α Μ Η Μ Ε Ν Η Ι Δ Ε Α ΠΟΣΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ HONDA;
(*) Πλήν ανανεωτικού κομμουνιστή και Παρατηρητή


ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ θα μας τρελάνετε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά Αντώνη, zalion και λ.κ.;

Πήρατε το λόγο —και καλά κάνατε, γι’ αυτό ακριβώς το ’χουμε αυτό το ρημάδι για να παίρνει κάθε ένας και μια το λόγο και να λέει ό,τι επιθυμεί. Αλλά, πήρατε ρε παιδιά το λόγο, για να μας πείτε τι; Α υ τ ά που μας λέτε;

Έρχεσαι εδώ φίλε Αντώνη Αντώνη για να μας πεις ότι «θα μας απαντήσεις όχι για το ποστ»; Και μας λες ακόμα ότι θα μας απαντήσεις μέσα από ένα σίκουελ όπου θα ασχοληθείς με αυτό που συχνά θέτουμε «την αντίστιξη των πολιτικών αρχών με την πολιτική πρακτική»; Και στο τέλος μας λες ότι θα πρέπει να αρκεστούμε στο ποστ (που δεν το έχουμε ακόμα διαβάσει) στο οποίο εξετάζεις τη συντηρητική σύγκληση ΚΚΕ και ΣΥΝ;

Γι’ αυτά γράψαμε εμείς Αντώνη στο παρόν πρώτο μέρος του άρθρου; Τι δουλειά έχουν αυτά; Σύμφωνοι, η αντίστιξη θεωρίας πράξης (εμείς προτιμούμε αυτή τη διατύπωση) είναι το ευρύτερο θεωρητικό υπόβαθρο των όσων εξετάζουμε. Αλλά, στον όποιο Θεό πιστεύεις, σε αυτό το δικό μας ποστ αναλύουμε και καταθέτουμε δ ι κ ό σ ο υ ποστ, το οποίο μίλαγε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και στα οποία, αντιστικτικά αν θέλεις, αντιλέξαμε; Δεν έχεις τίποτε να αντιλέξεις στο δικό μας αντίλογο; Παρά μας λες, εκτός των άλλων, για τη συντηρητική σύγκληση ΚΚΕ και ΣΥΝ; Ασχοληθήκαμε εμείς με το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή της Παναγιάς τα μάτια; Εμείς ασχοληθήκαμε με απόψεις. Δ ι κ έ ς σου απόψεις βρε Αντώνη! Πού κολλάνε αυτά που μας έγραψες; Αντώνη, να διαφωνούμε μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα. Ακόμα και να «πλακωνόμαστε». Όχι όμως να κοροϊδευόμαστε! ;-)


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ σένα Χρήστο. Εσύ κάτι μας λες επί του θέματος. Για να δούμε όμως τι μας λες.

Έχουμε υπεραπλουστευτική λογική είπες Χρήστο; Πού την είδες την υπεραπλουστευτική λ ο γ ι κ ή; Απλά λόγια, ναι. Απλά παραδείγματα, ναι. Απλά τσιτάτα, ναι. Αλλά λ ο γ ι κ ή γιατί; Υπάρχει κάποι δύσκολη λέξη στη φράση «ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίζει, αλλά δεν είναι ελεύθερος να επιλέξει μεταξύ π ο ί ω ν εναλλακτικών θα αποφασίσει»; Όχι. Υπάρχει κάποια μη απλή λέξη στη φράση «ελευθερία είναι η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας»; Και πάλι όχι. Για πες μας τώρα, αυτές οι παραπάνω φράσεις έχουν κι αυτές «υπεραπλουστευτική λογική;

Μας γράφεις:

«Παραδειγμα αλματος εις τριπλουν ειναι το πρωτο σημειο σας. Δηλαδη απο το τι γινεται τωρα με τους μεταναστες-εργαζομενους πηδατε σε μια σοσιαλιστικη κοινωνια και στο τι θα γινεται τοτε. Αχαχουχααα!».

Βρε Χρήστο, κι εσύ στον όποιον Θεό πιστεύεις: Όταν έρχεται ο Αντώνης και υποστηρίζει (στα σοβαρά) ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα, μόνο και μόνο επειδή το κεφάλαιο δεν έχει δουλειά για όλους τους μετανάστες (λες και είχε ποτέ!) και δεν τους χρειάζεται πια (ξεχνάει όμως να πει ότι εξ αιτίας της παγκόσμιας δράσης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους!), γιατί είναι άλμα εις τριπλούν να ρωτάει κανείς «δηλαδή επί σοσιαλισμού θα μπορεί η Ελλάδα να δώσει δουλειά σε όλη την Αφρική»; Ο σοσιαλισμός δεν είναι για τους αριστερούς το διάδοχο σύστημα; Πού θέλεις να αναφερθούμε;

Να σου πούμε εμείς γιατί το λες ‘άλμα εις τριπλούν’; Γιατί δεν μπορείς να το απαντήσεις. Και δεν μπορείς να το απαντήσεις γιατί η απάντηση είναι αρνητική: «Όχι, ούτε με την πιο αγνή μορφή σοσιαλισμού δεν μπορεί η Ελλάδα να δώσει δουλειά σε όλη την Αφρική!».

Και γιατί λέμε κουταμάρες περί Μπολκενστάιν; Αυτό ακριβώς το κοινωνικό ντάμπινγκ που προβλέπει, αυτό είναι που «διευκολύνει» την εργασία αλλοδαπών! Όταν ο Αντώνης μιλάει για ‘ψευδο-ανταγωνισμό’, εμείς φέραμε ένα παράδειγμα αληθινότατου ανταγωνισμού! Που είναι επίσης ένα παράδειγμα «εθνικισμού» και «εγωισμού» από τη μεριά αυτών που την αρνήθηκαν, τη δική μας δηλαδή. Γιατί η οδηγία Μπολκενστάιν, ό ν τ ω ς διευκολύνει την απασχόληση, και μάλιστα τη νόμιμη, των μεταναστών. Φυσικά με τους «συμφέροντες όρους» για το κεφάλαιο, τι περίμενες; Δεν βλέπεις τις αναλογίες; Βγάζουν μάτι βρε Χρήστο, γιατί δεν προσέχεις την υγεία σου; ;-)

Και είναι σωστό να μας κάνεις παρατήρηση για «τσιτατολογία», όταν ανάθεμα κι αν έχουμε παραθέσει πάνω από πέντε τσιτάτα σε 170 αναρτήσεις;;; Αλλά κι εδώ: σου ’κατσαν στο λαιμό τα λόγια του παππού Κάρολου! ;-)

Εσύ είπες αχαχούχααα. Ωραία. Εμείς τώρα τι να πούμε; ;-)


ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ καλή μας φίλη λ.κ. Η οποία μας λέει ότι 237 «ελέφαντες» χωράνε σε ένα Honda. Κι αφού χωράνε 237, χωράνε βέβαια και 18. Όμως το ερώτημα ήταν «Πόσοι ελέφαντες χωράνε σε ένα Honda;». Δηλαδή, ποιο είναι το μάξιμουμ; Σ’ αυτό δεν μας δίνει απάντηση! Προφανώς γιατί, αντίθετα με το μεταναστευτικό που «δεν είναι πρόβλημα», α υ τ ό ε ί ν α ι πρόβλημα! Οk, κατανοητό. Δυστυχώς για μας όμως, είναι κατανοητό κι από τον Καρατζαφέρη… ;-)


ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, να μας συμπαθάτε, αλλά τα λόγια που μας είπατε ήταν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Και, κανένα πρόβλημα, κι εμείς αυτό θέλουμε, ν’ αγαπιόμαστε! Αλλά κάποτε πρέπει και να συνεννοηθούμε. Και δεν γίνεται να συνεννοηθούμε αν δεν μάθουμε να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη!

Γκέγκε; ;-)

zalion είπε...

Λεφτηδες κατι δε παει καλα. Δεν απαντησατε πουθενα σε οτι σας εγραψα.
Α) Αυτα περι ελευσης σοσιαλισμου εινα η μπαλα στην κερκιδα. Ειναι ΑΛΜΑ στη λογικη. Εγω λεω εχουμε ενα ζητημα με ανθρωπους που ειναι αφανεις για την ελληνικη κοινωνια και πολιτεια. Και σεις μου λετε, ναι αλλα αμα ειχαμε και σοσιαλισμο παλι δε θα μπορουσαμε να τους δωσουμε δουλεια. Καλα τωρα αυτο το θεωρειται επιχειρημα?
Εχετε κατι να προτεινετε εκτος της δευτερας σοσιαλιστικης παρουσιας? ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ.
Για το Μπολκενσταιν συνεχιζτε την ιδια κουταμαρα λογω αγνοιας και αρνειστε να το παραδεχτειτε. Ειναι διευκολθνση των Πολωνων εργαζομενων να ζουν στην Γαλλια με μισθους Πολωνιας? Πατε καλα? Η αριστερα εναντιωθηκε στο εργασιακο, και οχι κοινωνικο, νταμπινγκ για να σταματησει η στυγνη εκμεταλευση. Δεν εναντιωθηκε στο να δουλευουν αλλοδαποι εργαζομενοι σε μια χωρα. Γκεγκε?
Παιδια το λεω για τελευταια φορα ως συμβουλη. Αφηστε το εθνικο εξω απο την κουβεντα οσον αφορα το κοσμο της εργασιας. Οι μεταναστες ειναι εργατες και δεν εχουν συνορα.
Τα τσιτατα του Καρολου δεν μου καθονται στο λαιμο. Η βιβλοποιηση των τσιτατων μου καθεται.

Αντωνης είπε...

Ήρεμαααα...


Η θέση σου, η ουσία των επιχειρημάτων σου, είναι πρώτα από όλα γνωστή εδώ και αρκετό καιρό και όχι από αυτό το ποστ. Στα πλαίσιά της άλλωστε εντασσόταν το περίφημο "με τους μετανάστες αλλά ενάντια στην μετανάστευση". Η θέση αυτή είναι στην ουσία πλειοψηφική και αποτελεί την ηγεμονική "κοινή λογική" στην αριστερά. Συνεπώς, και εφόσον είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτή τη λογική, δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθώ προσωπικά μαζί σου. Τα ίδια λέει το ΚΚΕ, ο Ρούντι, ο herrK. Όσα θα πω στο τέταρτο μέρος θα απαντούν στην ουσία του τι λες και αν έχεις περαιτέρω ερωτήσεις για το πού στέκομαι και το πού στέκεσαι (και στεκόμαστε εκ διαμέτρου αντίθετα), μου το λες.

Σημείωση για Μαρξ: τα μέτρα που πήρε το κεφάλαιο για να αδυνατίσει ή να σπάσει τις εργατικές αντιστάσεις είναι πολλά. Ένα από αυτά ήταν η εισαγωγή εργατών με φτηνότερες αμοιβές. Ένα άλλο ήταν η διάδωση του εθνικισμού στους ντόπιους εργάτες. Λοιπόν; Αυτό τι ακριβώς σημαίνει, ω αριστεροί πατριώτες; Ότι είναι μαρξιστικά έκνομη η πολιτική στήριξη στον αγώνα των μεταναστών για αξιοπρέπεια και ίση μεταχείριση; Γιατί; Επειδή η αριστερά της "συμπαράστασης στο Κάιρο και της πάπιας στην Αθήνα" αποφάσισε να κάνει την επανάσταση έχοντας χάσει σε κάθε ένα θέμα από την αρχή της κρίσης με τα χέρια κάτω, και έτσι δεν θέλει να αποπροσανατολιστεί από τα καθήκοντά της;

Αντωνης είπε...

Η στοιχειώδης αναγνωνιστική λογική δείχνει ότι κυρίαρχο μέλημα του Μαρξ είναι να μη διασπάται η ενότητα της εργατικής τάξης. Για αυτή την ενότητα μάχονται όλοι όσοι μιλούν για κοινά συμφέροντα ξένων και ελλήνων εργατών, προσπαθώντας να χτίσουν γέφυρες ανάμεσά τους. Ενάντια της μάχονται όσοι προσπαθούν να χωρίσουν τους δύο και να τους παρουσιάσουν ως εγγενείς ανταγωνιστές, στρέφοντας τους μεν εναντίον των δε.

Which side are you on?

Β.Δ.Καργούδης είπε...

Δεν θα έμπαινα καθόλου στη συζήτηση, αφού εξ ορισμού (της)
δείχνει να αφορά ελάχιστους μόνο από τους συμπολίτες μας, που
-είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι μερικοί, και μπορούν να το εντάξουν στην ψευδο-συνείδηση πρβλ ιδεολογία τους-
ταλανίζονται ο καθένας με τον τρόπο και κατά το έθος του από το πρόβλημα της
"Μαζικής φυγής από χώρες της αναπτυσσόμενης περιφέρειας και της προσπάθειας για βίαια ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο του ευρωπαίου πολίτη", έτσι για να το πούμε "πραγματολογικά".
Όμως, εκείνο το
"fluctual nec mergitur",
με κάνει να παρατηρήσω
"αυτά κύριοι εις Παρισίους,
όπου και η συγκεκριμένη ρήση "κλυδωνίζεται αλλά δε βυθίζεται" με προφανή αναφορά στην Αλήθεια, στεφανώνει το έμβλημα της πόλης.
Όσο για, εκείνο το
"...αστειεύεσαι που αποτελεί διευκόλυνση για τους Πολωνούς το σχήμα Πολωνός εργάτης στο Παρίσι αλλά με μισθούς Πολωνίας;",
θα σύστηνα στον ερωτώντα, αν πραγματικά το εννοεί, να καταφύγει για να πάρει απάντηση σε κανέναν πραγματικό Πολωνό εργάτη στο Παρίσι.
Τον συμβουλεύω μάλιστα, αν το κάνει να το κάνει, πως να πω, κομμάτι με τρόπο.
Γιατί δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει κάποιος που ενώ έχει δει το Χριστό φαντάρο για να πετύχει κάτι, εσύ πας του καλού καιρού να τον ρωτήσεις αν αστειεύεται που μπήκε σε τόσο κόπο για να κερδίσει, -κατα τη γνώμη σου-, ένα τίποτα...
Αυτά μόνο, μαζί με το ότι δεν νοιώθω καθόλου άσχημα που πήρα το ρίσκο διαβλέποντας όσα (θετικά) διέβλεψα στο σάϊτ σας...

zalion είπε...

Κυριε Καργουδη μηπως μπορειτε να κανετε ταληρακια το συλλογισμο σας? Γιατι δεν καταλαβα τιποτα. Μπορει και ναμαι αργοστροφος δε ξερω.

zalion είπε...

Με μια τριτη αναγνωση νιωθω οτι αυτο με τους Πολωνους αναφερεται σε δικο μου γραπτο.
Δραττομαι λοιπον της ευκαιριας. Εσεις κυριε Καργουδη προφανως θα δουλευατε και τζαμπα μιας και θα σας αφηναν να ζειτε στον Παραδεισο του Παρισιου. Δε θα την πω την κουβεντα γιατι αφορα το ζωικο βασιλειο αλλα θα σας πω πως η Πασοκιαση σε συνδυασμο με τον Σημιτικο εκσυχρονισμο ειναι βαρεια περιπτωση. Περαστικα!

Β.Δ.Καργούδης είπε...

@zalion:
Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα επιφύλασσα σε ένα απλό μου σχόλιο την αποκάλυψη "κόσμων μαγικών" δια των "διαδοχικών πολλαπλών αναγνώσεων"
Ευχαριστώ σας, αλλά μήπως υπερβάλλετε;
Όπως και νάχει πάντως, έχετε το περιθώριο και άλλων, -πέραν της 3ης-
αναγνώσεων.
Κι άμα ανακαλύψετε και κάτι άλλο, πέραν, λόγου χάρη, τού τί, πέραν της δωρεάν εργασίας, θα ήταν διατεθειμένος να κάνει
(για να μένει στο Παρίσι)
κάποιος, προσβεβλημένος από "...πασοκίαση σε συνδυασμό με τον Σημιτικό εκσυγχρονισμό..",
με ενημερώνετε, αν θέλετε, κι εμένα...

zalion είπε...

Η δια των εξυπνακισμων απαντηση με κουραζει αφορητα. Δεν μπορω να σας παρακολουθησω. Περαστε απο Μαξιμου που σας περιμενουν.

Ανώνυμος είπε...

για το πόσοι ελέφαντες χωράνε στο χόντα, δείτε το Δουβλίνο ΙΙ, που έχουν υπογραψει και οι εδώ.
Υπάρχει βεβαια και η λύση Ντόρας που -νομιζω άπαξ- φορτωσε τους Πακιστανους στο αεροπλάνο και τους έστειλε πίσω στο Καράτσι.
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

Καλοί συζητητές,
Για το αίνιγμα των LEFT θα μπορούσε κανείς επιπόλαια να απαντήσει ότι σε ένα ΗONDA κάθονται τόσοι ελέφαντες όσες και οι ζώνες ασφαλείας, άντε κι ένας μπρελόκ.

Όμως πρέπει να διευκρινιστεί αν πρόκειται για "λευκούς ελέφαντες" που, σύμφωνα με τις ασιατικές παραδόσεις (εξου και το κουρσάκι είναι HONDA κι όχι WV) χαρίζει σε όποιον τους έχει τύχη όσο είναι μια χαρά, κακοτυχία όμως αν πάθουν κάτι κακό. Ναι, ναι, λοιπόν, πρόκειται για "λευκούς ελέφαντες" γι' αυτό και χέστηκαν οι πάντες μπας και πάθουν κάτι.

Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλε ανανεωτικέ,


Φαίνεται ότι είμαστε από την ίδια πλευρά της βάρκας. Οπότε that makes six of us!

Όμως, θα διαφωνήσουμε σε κάτι. Έχεις όλα όσα χρειάζονται για να εκφέρεις συνολική άποψη για τις (αντιθετικές) απόψεις του Αντώνη και τις δικές μας. Καμία «εισαγωγή» δεν ήταν το συγκεκριμένο ποστ που κριτικάρουμε. Και πουθενά δεν ισχυρίστηκε ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας του κάτι τέτοιο. Ήταν απολύτως αυτόνομο και με καραμπινάτα ολοκληρωμένο τίτλο: «Θέσεις για το μεταναστευτικό».

Να αποδώσουμε τη «διπλωματία» σου σε ευγένεια; Δεν μπορούμε παρά να διαφωνήσουμε με μια τέτοια ευγένεια. Έχουμε (ως Αριστερά) πιάσει σχεδόν πάτο, αν επιχειρήσουμε να αξιολογήσουμε το περφόρμανς της Αριστεράς στις νέες συνθήκες της εποχής του Μνημονίου και της ραγδαίας προέλασης της ΕΕ προς τον 19ο αιώνα!...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Για να τα λέμε όλα, μας μπέρδεψες λίγο! ;-)

Κάνοντας μια απόπειρα να ξεμπερδευτούμε, να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν ότι το μεταναστευτικό αρχίζει να υφίσταται από τη στιγμή που η ληστρική διεθνής «δράση» του κεφαλαίου και των στρατιών του καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπων σε αναγκαστικό εκπατρισμό;

Αν συμφωνήσουμε σ’ αυτό, όλα τ’ άλλα θα τα βρούμε! ;-)

Καλό απόγευμα/βράδυ.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Μόνο που δεν είναι ‘κάτι’, αλλά κάποια· κι αυτά δεν αφορούν καθόλου σ’ εμάς…

Λες ότι δεν σου απαντήσαμε πουθενά. Μα σου απαντήσαμε σε όλα, εκτός από την παραίνεσή σου να βγούμε από το εθνικό πλαίσιο. Το οποίο ήταν κάτι γενικό, δεν βοηθούσε και, επιπλέον, ήμασταν σίγουροι ότι θα το ξανακούσουμε σύντομα από σένα (όπερ και εγένετο).

1) «Αυτα περι ελευσης σοσιαλισμου εινα η μπαλα στην κερκιδα».

Σου απαντήσαμε. Δεν θ έ λ ε ι ς να καταλάβεις. Θα κάνουμε μια ακόμα, τελευταία απόπειρα.

Πες ότι γίνονται εκλογές το Μάρτη. Και πας περιοδεία. Και πας την Κυριακή στο καφενείο ενός χωριού που έχει πολλούς μετανάστες για τον πληθυσμό του και λες ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα, γιατί το γαμημένο το κεφάλαιο δεν τους δίνει δουλειές και γι’ αυτό τριγυρνάνε ρέμπελοι στο χωριό σας και κλέβουν ντομάτες απ’ τα μποστάνια σας για να ζήσουν. Και καταλήγεις: Φταίει το κεφάλαιο, φίλοι μου Κάτω το κεφάλαιο και οι λακέδες του! (Αυτά είπε ο Αντώνης στην ανάρτησή του —ορισμένα αυτολεξεί).

Αν λοιπόν εκεί που τα έχεις πει τόσο ωραία και τόσο καλά κι έχεις καθίσει στην καρέκλα σου για να απολαύσεις το τσίπουρο που σε κεράσανε, αν σ’ εκείνη την ωραία στιγμή που είσαι ευχαριστημένος γιατί διέδωσες τον ορθό περί μετανάστευσης λόγο, σηκωθεί κάποιος αγρότης της γενιάς των εφτακοσίων (και βγάλε) ευρώ και σου πει «δε μου λες ρε μάστορα, αν κάνουμε σοσιαλισμό που λέτε κι εσείς οι κουμμουνισταί, όλοι αυτοί, που τώρα κλέβουν ντομάτες απ’ τα μποστάνια μας για να ζήσουν, θα έχουν δουλειές και θα μας αφήσουν στη ησυχία μας;», αν σε ρωτήσει αυτό το συγκεκριμένο που ρωτήσαμε κι εμείς τον Αντώνη και απάντηση (εννοείται) δεν πήραμε, θα του πεις κι αυτουνού «πετάς τη μπάλα στην κερκίδα»; Γιατί αν του πεις αυτό, θα σου πετάξει κάνα ποτήρι στο κεφάλι, απ’ αυτά τα χοντρά που έχουν στα χωριά, και θα δεις το Χριστό φαντάρο. Το χειρότερο: Ο ΣΥΝ θα μείνει έξω από τη βουλή, θα μπει η ΔΗΜΑΡ, και μετά θα παρακαλάτε τον Κουβέλη να τα ξαναβρείτε! ;-)


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


2) Μπολκενστάιν. Ούτε εδώ θέλεις να καταλάβεις. Αν και κάτι μας λέει ότι πιθανόν και να μη μπόρεσες. Κι εδώ θα κάνουμε μια τελευταία απόπειρα.

Πες ότι εμείς οι πέντε, αυτή η πεντάδα της συμφοράς, δεν είμαστε αυτοί που είμαστε. Δεν έχουμε δηλαδή μπλογκ. Έχουμε όμως μια βιοτεχνία κάπου στο Αιγάλεω που φτιάχνει κόκκινες σημαίες να τις πουλάει στους αριστερούς. Κάτι όμως η κρίση, κάτι που η Αριστερά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι δουλειές πάνε κι αυτές κατά διαόλου. Αποφασίζουμε λοιπόν να ρίξουμε το εργατικό κόστος (αυτό θα ρίξουμε βέβαια, όχι τα λεφτά που τραβάμε για να παίζουμε πόκα, μαλάκες είμαστε;) και αποφασίζουμε να απολύσουμε όλο το προσωπικό και να πάρουμε μαύρους που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αλλά πρέπει να τους απασχολήσουμε με μαύρη εργασία. (Λίγοι που έχουν χαρτιά ζητάνε το κατώτατο. Αλλά δεν μας κάνουν γιατί έχουμε αποφασίσει να ρίξουμε το εργατικό κόστος). Φοβόμαστε όμως, γιατί έχουμε πηδήξει και οι πέντε την κόρη του Διευθυντή ΙΚΑ Αιγάλεω. Αδιέξοδο.

Και τότε, συμβαίνει το θαύμα που έλεγε κι ο Ιωάννου. Ψηφίζεται η Οδηγία Μπολκενστάιν στην «αγνή» της μορφή, όχι σ’ αυτήν που ψηφίστηκε.

Στέλνουμε λοιπόν το έναν από μας στη Σλοβενία φτιάχνουμε μια άλλη εταιρία, «θυγατρική» ας πούμε, λουκετάρουμε τούτη που έχουμε εδώ, πουλάμε τα μηχανήματα στη θυγατρική και σε δυο μηνάκια, πρώτες μούρες στο Αιγάλεω με μαύρους που δουλεύουν σαν λευκοί, αλλά με 250 ευρά το μήνα!

Κατάλαβες τώρα πώς η Οδηγία Μπολκενστάιν διευκολύνει τη νόμιμη εργασία και ένταξη των μεταναστών; Κατάλαβα (ελπίζουμε) να λες.

Τώρα, για το ‘εθνικό’, μια και επανέρχεσαι.

Να το αφήσουμε απ’ έξω. Άντε να το αφήσουμε απ’ έξω. Ωστόσο, αν το αφήσουμε απ’ έξω πώς θα φανούμε συνεπείς στη Μαρξική προτροπή («η εργατική τάξη κάθε χώρας οφείλει να αναδειχθεί σε ηγετική τάξη στη χώρα της»);

Α, ξεχάσαμε, σόρυ. Όχι τσιτάτα. Ok. Δεν θα ξανασυμβεί!


Τα λέμε ;-)


ΥΓ Επειδή είμαστε μικρότεροι, εμείς δεν θα σου δώσουμε συμβουλή. Ωστόσο, μια προτροπή θα την αποτολμήσουμε:

Δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα να λες συνέχεια στον Καργούδη «ούου, πή-γές-με τον Σημίιι-τη, πή-γές-με-τον-Σημίιι-τη». Αυτό δεν είναι επιχείρημα με το οποίο θα μπορούσες να πείσεις όποιους «ουδέτερους» παρακολουθούν τη συζήτηση. Τώρα, αν θέλεις να «εκτονώνεσαι», αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα… Πάντως, επαναλαμβάνουμε, όχι πολιτικό…

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Ok, δεν θα το κρύψουμε ότι η απογοήτευση να μη μας πεις τίποτε επί της ουσίας, μάς τη βίδωσε λίγο. Ωστόσο, δεν νομίζουμε ότι περάσαμε τη «λεπτή κόκκινη γραμμή». Τι διάολο, πιάστηκε το μάτι μας να σας το κλείνουμε! ;-)

Συνοψίζουμε (και απολύτως ήρεμα τώρα πια). Βεβαίως περιμένουμε να ολοκληρώσεις τις σχετικές αναρτήσεις σου. Όμως δυο κουβέντες για όσα λέμε, που, επαναλαμβάνουμε είναι σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν ε ς κριτικές παρατηρήσεις πάνω σε σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν ε ς θέσεις που ανέπτυξες, θα μπορούσες να μας πεις. Εμείς αυτό το θεωρούμε καραμπινάτη υπεκφυγή. :-)

Γιατί, επιπλέον, γι’ αυτές τις δυο κουβέντες δεν ήταν κανένα εμπόδιο το γεγονός ότι οι θέσεις μας είναι γνωστές[1]. Ούτε το γνωστό σύνθημα («ναι στους μετανάστες, όχι στη μετανάστευση»). Και, φυσικά δεν σχολιάζουμε καθόλου αυτό το «Συνεπώς, και εφόσον είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτή τη λογική, δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθώ προσωπικά μαζί σου.»…

Τα όσα αναφέρεις στη σημείωση περί Μαρξ και στο μικρό, συμπληρωματικό σχόλιο, δεν τα σχολιάζουμε. Εμείς μπάλα παίζουμε. Δεν είμαστε ball boys να πάμε να φέρουμε τη μπάλα από εκεί που την έστειλες! Πολύ περισσότερο, επειδή φοβόμαστε του διαόλου τη μάνα! ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Δηλαδή Αντώνη, δεν ξέρεις which side we are on; Επειδή παίζουμε σε άλλη θέση σημαίνει πως είμαστε και σε άλλη ομάδα; Δεν πρέπει να ξεκόψουμε, εμείς οι νεότεροι, από παλιές αμαρτίες που έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε;


[1] Δεν θα το λέγαμε, από τη στιγμή που μάς κατατάσσεις στην ‘πατριωτική αριστερά’ ενώ σού έχουμε πει ότι ο όρος και μόνο, για μας, είναι καραμπινάτη αντίφαση. Θα βοηθήσει να πούμε ότι είναι καραμπινάτη μλκ; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Τι το θέλεις εκείνο που λες ότι, ερχόμενος εδώ, «παίρνεις ρίσκο»; Θέλεις να το δει ο товариш Яков και μετά να λέει ότι λιντσάρουμε κι εσένα όταν έρχεσαι εδώ; ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Τώρα μάλιστα! Κάτι (σχετικό) μας λες. Με το οποίο έρχεσαι στα λόγια μας. Και, για να τα λέμε όλα! ;-) , απομακρύνεσαι από τα λόγια του Αντώνη και του zalion. Για τον Αντώνη (και ο zalion δεν διαφώνησε), και μόνο η ερώτηση «πόσοι ελέφαντες χωράνε σε ένα Honda» είναι ύποπτη, γιατί αναπαράγει την κυρίαρχη προσέγγιση του ζητήματος. Επιπλέον, η μόνη απάντηση που δέχεται ως ορθή στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι «κάτω το κεφάλαιο και οι λακέδες του!»! Συνεπώς…


Τα λέμε


ΥΓ Να περιμένουμε εντός του αιώνα, να «σηκώσετε» το ζήτημα του Δουβλίνου ΙΙ και να κάνετε και καμιά εκδηλωσούλα και καμιά μελετούλα γι’ αυτό; Εντάξει, για διαδήλωση δεν έχουμε απαίτηση. Καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλετε να θυμώσετε τον Παπαδημούλη! ;-)

Αντωνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αντωνης είπε...

Αν αυτό που σου λείπει είναι ενημέρωση επί της ουσίας (δεν νομίζω, αλλά αν) και αν για κάποιο λόγο όταν τσιρίζω για αριστερό Βατερλώ και προειδοποιώ ότι θα το πληρώσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι έβγαλαν την ουρά τους απ΄έξω δεν μετράει, άσε τις φαντασιακές ντομάτες και τους φαντασιακούς αγρότες και διάβασε αυτήν, που τα λέει πιο ήρεμα για το σε τι έχετε συναινέσει στο όνομα της "υψηλής επαναστατικής στρατηγικής" (των εκλογών του αστικού κοινοβουλίου και της εξασφάλισης ησυχίας απ' τα ΜΜΕ!!!!)
http://radicaldesire.blogspot.com/2011/02/blog-post_2424.html

Ανώνυμος είπε...

ποίος δεν θέλει να στενοχωρήσει τον Παπαδημούλη :-))
τώρα θα με εγκαλείς γιατί απομακρύνομαι από τα λόγια του Αντώνη και του ζαλιον; γιατί; πυρήνα έχουμε;
α,πα πα!
λ.κ

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Τ ο κείμενο που μας παρέπεμψες, δεν βοηθάει και πολύ. Εστιάζεται στο ζήτημα της Νομικής και όχι στο ευρύτερο πλαίσιο του δικού σου κειμένου με το οποίο ασχοληθήκαμε. Επιπλέον, μπαντάρει αρκετά προς τη νομικίστικη αντιμετώπιση. Το θέμα όμως είναι πολιτικό. Ή αν θέλεις πολιτικο-φιλοσοφικό. Εκεί δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Το άσυλο είναι άσυλο κ α ι για τους μετανάστες. Πώς αλλιώς; Άλλο όμως αυτό κι άλλο το πώς και γιατί το χρησιμοποιώ. Και γενικότερα: το ότι συμμετέχει κανείς στην πάλη των τάξεων υπέρ των πολλών και υφιστάμενων την εκμετάλλευση δεν σημαίνει ότι παραιτείται από την υ π ο χ ρ έ ω σ η να μετράει τις κινήσεις του εκ των προτέρων ακριβώς όπως κάνουν και οι σκακιστές ή να επιλέγει το πεδίο της μάχης που βολεύει αυτόν και όχι τον αντίπαλο.

Όμως γιατί λες «δείτε σε τι συναινέσατε»; Σε τι συναινέσαμε; Στη θρηνολογία των ΜΜΕ; Στην κυβερνητική απειλή «θα μπούμε μέσα»; Ή στην πρόταση για την κατάργηση του ασύλου;

Τέλος δυο παρατηρήσεις για το κείμενο. Έχουν τη σημασία τους:

1) Δεν μας διέφυγε ότι η συγγραφέας βγάζει την ουρά του ΣΥΝ απ’ έξω. Ελπίζουμε να μη σου διέφυγε και σένα!... ;-)

2) Επίσης δεν μας διέφυγε ότι επιχειρεί να βγάλει και την ουρά της «Ευρώπης» (ντρέπεται να πει ΕΕ;). Της «Ευρώπης» που μας κουνάει το δάχτυλο, ενώ κατά τα άλλα μάς χρησιμοποιεί για αποθήκη δυστυχίας… Αλλά και το Τάγμα των Ιησουιτών, ευρωπαϊκής καταγωγής δεν ήταν;… ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Καθόλου δεν σε εγκαλούμε για απομάκρυνση από την αντίληψη του Αντώνη στο συγκεκριμένο ζήτημα! Ίσα-ίσα! Το ακριβώς αντίθετο! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Διακρίνω διάθεση ομαδοποιήσεων.Κάτι τέτοιο δε βοηθάει το διάλογο. Για να σοβαρευτούμε και να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό ζητούμενο -όχι, όχι δεν εννοώ πόσοι ελέφαντες, μαύροι ή άσπροι...· εννοώ το πρόβλημα όλων εκείνων -όπως κι αν τους ονομάσουμε- που προσφέρουν την εργασία τους για την υπεραξία που καρπώνεται το κεφάλαιο.... ("Κάρολε, Κάρολε, έλα!" για να παραλλάξω ένα παλιό τραγουδάκι που ως νέοι, μάλλον δεν το προλάβατε). Αυτή τη στιγμή ό,τι κι αν λέμε, όσες πάντες κι αν προσεγγίζουμε, δεν μπορεί παρά να νιώσουμε το χνώτο του "ταξικού εχθρού, όπου κι αν είμαστε. Αν με το κεφάλαιο την απειλή από το μετανάστη, τον πληγωμένο μισθοσυντήρητο ιθαγενή που καλείται να υπογράψει την "επιχειρησιακή σύμβαση" με μείωση του μισθού του, του ελεύθερου χρόνου του, τς επαγγελματικής του υπόληψης, τον εξαθλιωμένο συνταξιούχο. Κι από την άλλη οι τελευταίοι, την απειλή ανατροπής των εργασιακών δεδομένων, την ανατροπή του συστήματος "αξιολόγησής" τους: το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, ξεχαλίνωτο, στην ουσία αδιαφορεί αν έχει να κάνει με εργαζόμενους "σύννομους" ή μη. Ενδιαφέρεται να περικόψει κάθε τι που αναγνωρίζει προσωπικότητα, προσωπική συμβολή και πείρα, κάθε τι στο οποίο μπορεί να διακριθεί υπεροχή έναντι του γραφειοκρατικού σχεδιασμού και των τεχνοκρατικών υπολογισμών. Έμπειρος ή άπειρος εργάτης θα αμείβονται εξίσου και το καρότο θα είναι αμοιβή ad hoc επί τη παροχή έργου συγκεκριμένου και παραγγελμένου. Η πλήρης αποξένωση του εργαζόμενου από το προϊον, του πολίτη από την Πολιτεία, είναι ζητούμενο. Γι' αυτό σήμερα καλούνται εργαζόμενοι να υπογράψουν μείωση μισθού εξισώνοντας παλαιούς και νέους, έμπειρους και άπειρους, περιορισμό χρόνου εγασίας και επομένως και ενσήμων.

Προσπαθώντας να τα κωδικοποιήσω :
1. Επιχειρείται η επιβολή της λογικής των “δυναμικών και άβουλων στελεχών”: η προσφορά μετριέται στιγμιαία. Η εμπειρία δεν προσμετράται ενώ η αξιολόγηση υπόκειται σε απόλυτα τεχνοκρατική αντίληψη.
2. Η επαγγελματική εξέλιξη αποδεσμεύεται από το χρόνο εμπλοκής του εργαζομένου στο έργο.
3. Η όποια «μοριοδότηση» επιχειρείται να είναι συνάρτηση της προσφοράς ad hoc χωρίς μέλλον ή παρελθόν. Η μέχρι τώρα «επένδυση» στην εργατική δύναμη μέσω των επιδομάτων –συνάρτηση της προσφοράς σε βάθος χρόνου- αντικαθίσταται με την επιβράβευση για συγκεκριμένο έργο, σε καθορισμένη στιγμή και σε σύγκριση με την προσφορά των υπόλοιπων εργαζόμενων που εμπλέκονται στο έργο (bonus).
4. Η δια βίου μάθηση ισοδυναμεί με τη δια βίου προσαρμογή σε νέες συνθήκες εργασιακές.
5. Πλήρης αποξένωση των εργαζομένων από το παραγώμενο έργο.

Τέρμα λοιπόν η πολυτέλεια των φιλοσοφικών και θεωρητικών προσεγγίσεων. Ο αγώνας δεν είναι πώς θα αποδείξω την ορθότητα της προσέγγισης της θεωρίας· ο αγώνας αποκτά ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά και οι όχθες του ποτεμού είναι πάντα δύο και μόνο δύο!

Παρατηρητής

Υ.Γ.Ο λευκός ελέφας πάντα είναι απειλή σ' όποιον τον έχει.

Ανώνυμος είπε...

μπραβο, βρε παρατηρητή!
δεν έχει like εδώ να σου βάλω!
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

ουουουπς!
μερσί λ.κ.

Παρατηρητής

Αντωνης είπε...

"Φίλε Αντώνη,


Τ ο κείμενο που μας παρέπεμψες, δεν βοηθάει και πολύ. Εστιάζεται στο ζήτημα της Νομικής και όχι στο ευρύτερο πλαίσιο του δικού σου κειμένου με το οποίο ασχοληθήκαμε."

Όχι, φίλε μου. Το κείμενο που σε παρέπεμψα εστιάζεται στο ζήτημα του ΔΙΚΑΙΟΥ και όχι "της νομικής." Η "νομική" εκφράστηκε από την εισαγγελική κλήση. Το δίκαιο, από την άλλη, είναι αυτό το οποίο θάβεις και εσύ, κάτω από επικλήσεις "στρατηγικής." Στρατηγικής αποκομμένης από το δίκαιο; Με στόχο τι; Τι είδους αριστερά είναι πάλι τούτη; Ξέρεις τι θα πει στρατηγική χωρίς δίκαιο; Θα πει management. Αν το ζητούμενο είναι στρατηγική αποκομμένη από κάθε αντίληψη του δικαίου, δεν χρειάζομαι ούτε το LeftG700, ούτε τον Ρούντι. Είναι πολύ καλύτεροι και πολύ αποτελεσματικότεροι οι business managers σε αυτού του είδους τα πράγματα.

Μέχρι το τέταρτο μέρος, όπου θα έχει την τιμητική του και ο Ρινάλντι, σου αφιερώνω την στοιχειοθέτηση, δια στόματος Αριστερής Στρουθοκαμήλου, της σύμπνοιας ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ, για να χαρείς, εφόσον το ζητούμενο είναι η "ενότητα της αριστεράς." Φελέκι-Ροίδης-Αντίφωνο-Παπαρήγα-ΚΝΕ-Κουβέλης-Θεοδωράκης (Στ.)-Αρ. Στρουθοκάμηλος-Ρινάλντι-...LeftG700;

Τι άλλο θα δουν αυτά τα γέρικα ματάκια;

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή, καλημερίζουμε.


Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται περί ομαδοποιήσεων. Εν πρώτοις πρόκειται περί χιούμορ (το ’χεις κι εσύ αυτό). Κατά δεύτερον, είναι τόσο σύνθετα τα πράγματα και τόσο μπερδεμένη κι η Αριστερά που, ενώ στο α´ ή το β´ ζήτημα μπορεί να συμφωνούμε με τον ανανεωτικό και σένα π.χ. και να διαφωνούμε με τον Αντώνη και τον zalion, στο γ´ και στο δ´ μπορεί να συμφωνήσεις εσύ με τον Αντώνη, εμείς με τη λ.κ. κι ο zalion με όλους! Οπότε, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Άλλος κίνδυνος υπάρχει. (Θα γίνουμε σαφέστεροι στο σχόλιο προς τον Αντώνη).

Για την ουσία του σχολίου σου τώρα. Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε αντίρρηση; Θα έπρεπε να ήμασταν «Ανδριανοπουλάκια» ή «Μανδραβελάκια»! ;-) Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά…):

Κωδικοποιώντας κι εμείς, λέμε ότι αυτή τη δεδομένη χρονική περίοδο, που θεσμοθετούνται όλα τα ζοφερά που περιγράφεις παραπάνω, επείγει η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος, μιας «κρίσιμης μάζας» που θα μπορέσει να ανακόψει κατ’ αρχήν και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές σε δεύτερο χρόνο. Με το 85% του ελληνικού λαού να επικροτεί την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, πιστεύεις στα σοβαρά ότι το μεταναστευτικό, είναι δεν είναι πρόβλημα, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή για την ανάπτυξη αυτού του μαζικού κινήματος;

Φίλε Παρατηρητή, ένα από τα πρώτα διατάγματα των μπολσεβίκων ήταν το δικαίωμα στην ψήφο των γυναικών και η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Δεν ήταν όμως αυτά τα αιτήματα με τα οποία απέκτησαν την «κρίσιμη μάζα» που στήριξε την επανάσταση. Ήταν τα εξής δύο: ‘Ψωμί’ και ‘Ειρήνη’.

Οι εποχές βέβαια είναι άλλες και οι περιστάσεις τελείως διαφορετικές. Όμως η υποχρέωση αυτών που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο παραμένει πάντα η ίδια: Να χαράζουν κάθε φορά τις κινήσεις τους πάνω στον κοινωνικό «χάρτη» με γνώμονα τα αιτήματα και τους πόθους που εκφράζουν τις μεγάλες πλειοψηφίες.

Ο Αντώνης αυτό το λέει ‘management’. Εμείς το λέμε ‘πολιτική’.

Φυσικά, λέμε το ίδιο πράγμα. Δυστυχώς, δεν έχουμε ξεπεράσει ως Αριστερά να διαφωνούμε με τα σύμβολα, ενώ συμφωνούμε σε αυτό που συμβολίζουν…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Ορέ φιλενάδα! Καλλιστεία το κάναμε εδώ ή Big Brother; Θα μας κρεμάσουνε κουδούνια, ορέ! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Το σχόλιο παραπάνω προς τον Παρατηρητή, ισχύει, εν μέρει, και ως σχόλιο προς εσένα. Συμπληρωματικά:

Ώστε η στρατηγική που λέει «παιδιά να δούμε πώς το μερικό δεν θα μάς ρίξει πίσω στο γενικό» στερείται δικαίου; Και η (ποιητική) στρατηγική που λέει «πάντα είναι καιρός» ξεχειλίζει δικαιοσύνη; Για να το δούμε.

Νωρίτερα, ένα επίτιμο μέλος της Υ.ΤΣΕ.Κ.Α. μάς πληροφόρησε ότι, σύμφωνα με κάποιον από τους αντιδημάρχους του Δήμου Αθηναίων, οι άστεγοι του κέντρου των Αθηνών υπολογίζονται σε 20.000! Θα συμφωνήσουμε, φανταζόμαστε, ότι το να είσαι άστεγος μέσα στο καταχείμωνο είναι πολύ χειρότερο από το να μη σε νομιμοποιούν σε μια ξένη χώρα και να δουλεύεις για ένα κομμάτι ψωμί, έρμαιο στις διαθέσεις του αφεντικού. Άρα, (και πάλι φανταζόμαστε ότι θα συμφωνήσουμε), υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη σε μια απεργία πείνας μέσα στη Νομική με αίτημα την περίθαλψη των αστέγων. Και επομένως, (πάλι θα συμφωνήσουμε φανταζόμαστε), συνυπολογιζομένων των προκείμενων, η δικαιοσύνη που εμπεριέχεται στην απεργία πείνας των 300 είναι λιγότερη ξέχειλη από τη δικαιοσύνη του αιτήματος «στέγη στους αστέγους[1]».

Μήπως ξεθώριασε λίγο η δικαιοσύνη σου τώρα φίλε[2] Αντώνη; Μήπως δεν είναι όπως ακριβώς τη φαντάστηκες; Μήπως αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι το γεγονός πώς η Αριστερά αντιμάχεται τον σχετικισμό, δεν σημαίνει ότι ισχυρίζεται πως η σχετικότητα έχει εξαφανιστεί από τα ανθρώπινα πράγματα;

Γράψαμε ‘ταυτίζεται’. Και θυμηθήκαμε τον αδιέξοδο δρόμο των ταυτίσεων που παίρνεις. Δρόμο που εσύ ειδικά έχεις όλα τα πνευματικά εφόδια να μη τον πάρεις. Δεν είσαι ένας καπνεργάτης της Καβάλας του ’34. Δεν είσαι ένας τριατατικός του γυμνασίου όπως ο Φλωράκης. Δεν είσαι ένας Κούτβης παπαγάλος. Αντιπροσωπεύεις τον σύγχρονο διανοούμενο της Αριστεράς. Και, αν μη τι άλλο, τις ‘έννοιες γένους’ και τις ‘έννοιες είδους’ τις παίζεις στα δάχτυλα. Επιτρέπεται να βάζεις σε ένα τσουβάλι όλες αυτές τις αντιλήψεις που αναφέρεις; Δεν ξέρεις ότι το βαρέλι αυτό δεν έχει πάτο; Έτσι θα πάμε μπροστά μωρέ Αντώνη;

Φίλε Αντώνη. Η Αριστερά χρειάζεται να κτίσει κίνημα. Μ α ζ ι κ ό κίνημα. Και μαζικό κίνημα (σήμερα, που δεν είναι 1830 ή 1848) με σέχτες δεν κτίζεται. Οι σέχτες δεν μας έβγαλαν πουθενά, κι εξ άλλου έχουμε ήδη κάμποσες. Είμαστε λίγοι και, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάμεσά μας κανένας Χριστός (ή δεν έχει φανερωθεί ακόμα) για να μας πολλαπλασιάσει σαν τα ψάρια. Συνεπώς, σήκωσε τα μανίκια και πιάσε τον γκασμά[3]. Θα «λερώσεις» λίγο τα χέρια σου, αυτό είναι βέβαιο. Θα τα λερώσεις κ α ι θα τα πληγώσεις. Δεν γίνεται όμως αλλιώς…


Τα λέμε


[1] Αστέγους. Σκέτο. Ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος.

[2] Απογειωμένε, «αθώε», «καθαρέ»,
«δίκαιε» φίλε!

[3] Και τις δικαιολογίες ότι είσαι γέρος, να τις αφήσεις. Οι Λέφτηδες δεν τα χάβουν αυτά! ;-)

Αντωνης είπε...

Με αφήνουν λία ασυγκίνητο τα κατ' επίφαση θετικά και κατ' ουσίαν αρνητικά περί αθωότητας, καθαρότητας και δικαίου. Αφού έγινε της μόδας ο Μπαντιού, να ξέρεις ότι είναι ΚΑΙ σε σένα αφιερωμένο το παρακάτω απ' την ομιλία της Αθήνας. Κατά τα άλλα, και αφού περί ορέξεως (για δήθεν "επαναστατικούς ρεαλισμούς") κολοκυθόπιτα, καλή χώνεψη :

"Θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση: για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα των ξένων σε όλα τα κράτη της Δύσης σήμερα (και αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα); Το ζήτημα της τύχης που επιφυλάσσεται στους μετανάστες είναι πολύ σημαντικό. Γιατί; Για έναν πολύ σημαντικό λόγο, που είναι ότι οι ξένοι, αυτοί που αποκαλούνται μετανάστες, είναι η παρουσία μέσα στη Δύση του μη δυτικού. Είναι μια εκ των έσω αμφισβήτηση της ίδιας της Δύσης. Γνωρίζουμε ότι η Δύση, που σήμερα βρίσκεται σε κρίση, θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Δηλώνει ότι δεν αντέχει να εισέλθει στο εσωτερικό της το εξωτερικό. Και μας εξηγεί ότι αν το εξωτερικό έλθει στο εσωτερικό, η κρίση στη Δύση θα επιδεινωθεί. Και εδώ βρίσκεται για τον καθένα μια κρίσιμη επιλογή: είμαστε στρατιώτες της Δύσης; Αν είμαστε στρατιώτες της Δύσης, τότε όποιος βρίσκεται απ’ έξω είναι εχθρός, πράγματι. Αλλά αν αντίθετα, η ελπίδα μας είναι η έξοδος από τη Δύση, τότε το εξωτερικό δεν είναι ο εχθρός μας. Άρα υπάρχει μια νομιμότητα στο να παλέψουμε για όσους βρίσκονται εδώ. Αυτό είναι μέρος κάθε πολιτικής της χειραφέτησης που δεν είναι “δυτική.”


"Στρατιώτες της δύσης" (ελεύθερη αγορά+κοινοβουλευτισμός) λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

Επιμένω! το 80-82% είναι αδιάφορο. Το κράτος προνοίας και δικαίου καταλύεται, κι εκεί που διατυπώθηκαν αιτήματα συγκεκριμένα ("δώστε μας άδεια να υπάρχουμε", είναι το αίτημα) πολύ ορθά η νεολαία προχώρησε στην στήριξη του αιτήματος. Ήταν μια στοχευμένη κίνηση με χαρακτηριστικά αγωνιστικά-ταξικά. Κι αν τον Δεκέμβρη 2008 ξεπήδησε ένα κίνημα χωρίς στόχο, αυτό είχε: να αναδείξει το πρόβλημα των εργαζομένων που περνάνε στην ανυπαρξία όταν χάσουν τη δουλειά τους.

Μόνο που τότε -το Δεκέμβρη- το σύστημα επεδίωξε το μπάχαλο για να αιτιολογήσει επίθεση, ποινικοποίηση, περιθωριοποίηση δυνάμεων που δυνάμει μπορούν να ενισχύσουν κινήματα, πρόκληση φοβικών συνδρόμων στην κοινωνία και εν τέλει συντηρητικοποίηση. Σήμερα όμως αιτήματα υπήρχαν, μπάχαλο δεν επρόκειτο να γίνει, η νεολαία, παρά τις "συνετές" φωνές της κομματικής συντήρησης, πέτυχε στόχο: να ανδειχθεί το πρόβλημα εντός κι εκτός συνόρων. Και γι' αυτό το σύστημα ταράχτηκε, μαζεύτηκε και στάθηκε σούζα.

Και ρωτώ: όλοι αυτοί οι "νουνεχείς" της αριστεράς και του κινήματος,που κάθε ένας κατέχει και τη δική του αλήθεια, τι έχουν κάνει στο χώρο δουλειάς τους; πέτυχαν μια ανάλογη προβολή του αντισυνταγματικού κοψίματος των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων; κατόρθωσαν να αναδείξουν με ανάλογη ένταση τη χιονοστιβάδα των επιχειρησιακών συμβάσεων (διάβαζε εκβιασμών);

Η νεολαία μας ορθά έπραξε! Και ο χώρος της αριστεράς που κατασυκοφαντείται όρθα το χειρίστηκε -με πρόσωπα αναγνωρίσιμα και μη- για να αποφευχθεί μάταια και άκαιρη σύγκρουση.

(Ν' αφήσουμε νέα λουλούδια ν' αναθίσουν με τις δικές τους επιλογές, ώ εμείς οι σοφοί στον απόηχο των ατελέσφορων επαναστάσεών μας).

Αρχίζω και ξεφεύγω γι' αυτό και σταματώ,
Παρατηρητής

Ανώνυμος είπε...

Καημένη Αριστερά κοιμήσου εν ειρήνη...και δες αυτό!

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/02/blog-post_8490.html

Βασίλης

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται:

Ανεβάζουμε το ποστ. Κι έρχεσαι και μας λες: «Μάγκες, ουδέν σχόλιο γι όσα είπατε για όσα είπα. Θα σας εξηγήσω αργότερα».

Τσινάμε. Επιμένεις να μην απαντάς επί της ουσίας. (Δηλαδή να μην υπερασπίζεσαι τις απόψεις σου, τις οποίες αντικρούσαμε). Μας λες λίγα λόγια για το μέλημα του Μαρξ περί μη διάσπασης της εργατικής τάξης. (Λες κι εμείς δεν το έχουμε ως μέλημα όταν λέμε ότι το μεταναστευτικό διχάζει την ελληνική εργατική τάξη και να το προσέξουμε!). Εν συνεχεία μεταθέτεις και «επισήμως» το ζήτημα μακριά από το δικό σου ποστ το οποίο μάς απασχόλησε και μας παραπέμπεις στο κείμενο της Μπαρά. Ξεκινάει από εκεί μια συζήτηση περί δικαιοσύνης κ.λπ. Απαντάμε επί του νέου θέματος στο οποίο ε σ ύ μετέφερες την κουβέντα. Σού απομυθοποιούμε λίγο (αρκετά) την ιδέα ότι η «έχεις τη δικαιοσύνη στο πλευρό σου και γι’ αυτό δεν φοβάσαι ούτε Θεό ούτε Διάβολο». Και τώρα, πάλι χωρίς καμία απάντηση επί της ουσίας των όσων ε σ ύ, επαναλαμβάνουμε, αποφάσισες να ρίξεις στο τραπέζι, έρχεσαι με Μπαντιού. Όπου, αν καταλάβαμε καλά, φεύγουμε πάλι από το πεδίο της φιλοσοφίας της δικαιοσύνης και ξαναγυρνάμε στην πολιτική. Εμείς χαιρόμαστε γι’ αυτή την «επιστροφή». Αλλά, πριν πάμε στο καινούργιο ζήτημα, πρέπει να σου εξηγήσουμε αυτό το «κοίτα να δεις τι γίνεται» που γράψαμε στην αρχή.

Οk. Ξεικινάμε να παίζουμε πόκα, δεν σου βγαίνει το χαρτί, μας παρατάς σύξυλους και το γυρνάς στο ποδόσφαιρο. Ξεκινάμε να παίζουμε ποδόσφαιρο, τρως ένα-δυο γκολ, παίρνεις τη μπάλα και μας λες «άμα γουστάρετε, να παίξουμε πόλο». Εντάξει Αντώνη. Θα παίξουμε πόλο. Όπως θέλεις. Αλλά για τελευταία φορά. Άλλη φορά δεν αλλάζουμε παιχνίδι. Θα μείνεις εδώ, στο πόλο, και ή θα μας φουσκώσεις στα γκολ, ή θα σε φουσκώσουμε εμείς. ;-) Καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται για τέταρτη φορά ν’ αλλάξεις παιχνίδι. Θα σε (άρα, μάς) κράξουνε απ’ τη θύρα των οργανωμένων! ;-)

Πάμε στον Μπαντιού λοιπόν και στις απόψεις που εκφράζει στο συγκεκριμένο απόσπασμα (είναι πασίγνωστες αυτές του οι θέσεις). Το ξέρουμε ότι είσαι θερμός «πιστός» του (καμία ειρωνεία εδώ), το ξέρουμε ότι θα σε στενοχωρήσουμε, να μας συμπαθάς, αλλά δεν γίνεται να μην τον «τσαλακώσουμε» λίγο γι’ αυτές του τις απόψεις.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Εν πρώτοις, αυτές οι πολιτικές απόψεις βάζουν στη μπάντα όλα τα περί δικαιοσύνης που μας έλεγες νωρίτερα. Για να τα λέμε όλα, αυτό μας ανακουφίζει. Όχι φυσικά επειδή περιφρονούμε τη δικαιοσύνη (αν την περιφρονούσαμε δεν θα σπεύδαμε να σου υποδείξουμε ένα ακόμα πιο δίκαιο αίτημα από αυτό της νομιμοποίησης των μεταναστών). Αλλά γιατί καμιά φορά η ιδέα της δικαιοσύνης λειτουργεί ως πέπλο που σκεπάζει τα πράγματα, έστω κι αν τα κάνει να δείχνουν ωραιότερα.

Τι μας λέει ο Μπαντιού με δυο λόγια; (Περιοριζόμαστε στο απολύτως σχετικό ζήτημα, γιατί υπάρχουν κι άλλα να του «σούρουμε»). Όσα μας έλεγε ο Μαρκούζε καμιά πενηνταριά χρόνια πριν! Απλώς λίγο επικαιροποιημένα. Δεν είναι πλέον οι περιθωριακοί, δεν είναι οι μπήτνικς, δεν είναι οι αποσυρμένοι από την κοινωνία, δεν είναι όλοι αυτοί οι «καταραμένοι», είναι οι μετανάστες. Αυτό είναι το νέο επαναστατικό υποκείμενο. Μάλιστα.

Μάλιστα και δυο αυγά Τουρκίας! Γιατί είδαμε πολύ καλά πόσο οι «απόκληροι της κοινωνίας», τα «χαμένα κορμιά» του Μαρκούζε έκαναν τον κόσμο άνω-κάτω στο Παρίσι του ’68! Οι «απόκληροι της κοινωνίας», τα «χαμένα κορμιά»! Οι γόνοι δηλαδή μεγαλοαστών και μικροαστών! Ας καγχάσουμε!

Αλλά ο Μπαντιού, πιθανόν να μας πεις, είναι άλλο πράγμα. Κολοκύθια μετά ριγάνεως! Απλώς, ενώ ο Μαρκούζε πίστευε ότι το ιππικό (το νέο επαναστατικό υποκείμενο) που θα σώσει τον κόσμο ήταν το εγχώριο (εθνικό) περιθώριο, ο Μπαντιού προτείνει το ιππικό …εισαγωγής!

Είδαμε πολύ καλά τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτού του εισαγόμενου ιππικού στα μπανλιέ του Παρισιού το 2005. Ακόμα και τώρα ο Σαρκοζί δεν παραλείπει να ευχαριστεί στην πρωινή του προσευχή τον Θεό για το ουρανοκατέβατο δώρο!

Καταλήγοντας:

Αυτές οι απόψεις Αντώνη δεν είναι τίποτε άλλο από τις σπασμωδικές κινήσεις της Αριστεράς που είναι πιασμένη στο δόκανο και δεν μπορεί να κάνει τίποτε (τις έχει περιγράψει πολύ καλά αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις ο Ζίζεκ).

Δεν έχει πλοίο για μας δεν έχει οδό. Εδώ, σ’ αυτή την κοινωνία που έτυχε να γεννηθούμε και της οποίας είμαστε μέρος, εδώ πρέπει να πείσουμε, έστω και ρημάζοντας τη ζωή μας. Αυτή την κοινωνία πρέπει να πείσουμε. Αλλά αυτή η κοινωνία, όπως και κάθε κοινωνία, έχει έναν τόπο. Συγκεκριμένο και πεπερασμένο τόπο. Κι ο τόπος έχει και κάποιους εν-τόπιους. Και οι εν-τόπιοι έχουν και μια γλώσσα. Και έχουν και μια ιστορία —με άσπρες και μαύρες σελίδες, φυσικά. Και, ξέρεις (λέμε ξέρεις, γιατί δείχνεις να το ξεχνάς) κάτι; Οι εν-τόπιοι που ονομάζονται Έλληνες δεν έχουν καμία διαφορά από τους εν-τόπιους που ονομάζονται Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, ή Ελλοχίμ! Όλοι έχουν έναν τόπο, μια γλώσσα και μια ιστορία με άσπρες και μαύρες και σελίδες. Κι όλα αυτά είναι υλικά, υλικότατα, σχεδόν χειροπιαστά! Νομίζεις ότι δεν υπάρχουν επειδή κρύβεις το κεφάλι σου στην άμμο;

Η θέα δεν είναι όμορφη, συμφωνούμε. Αν θέλεις, είναι και φρικιαστική, καμία αντίρρηση. Αλλά μ’ α υ τ ή ν πρέπει ν’ αναμετρηθούμε. Όλα τα άλλα είναι ονειροφαντασίες και βόλτες (δραπετεύσεις) στη στρατόσφαιρα.

Ο παράδεισος κι η κόλαση (του Πραγματικού) όμως, είναι εδώ, στη γη.


Τα λέμε

ΥΓ Μπες εδώ. Θα δεις το κείμενο μιας (μάλλον) μετανάστριας. Κοίτα πώς τελειώνει:

«Ή θα τους επιτρέψουμε να έχουν μια καλύτερη ζωή στις χώρες τους, με κίνδυνο να μην μπορεί η Δύση να τους εκμεταλλεύεται στο έπακρο, ή δεν θα παραπονιόμαστε για τα κύματα των αλλοδαπών που έρχονται στην Ευρώπη. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει (τα κρεματόρια δεν είναι ακόμα αποδεκτά)».

Είδες ρεύμα ο αριστεροπατριωτισμός, έ; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Βασίλη,


Το είδαμε και σ' ευχαριστούμε. Χρειάζεται όμως να μας πεις κάτι παραπάνω γι' αυτό. Εννοούμε τη δική σου ερμηνεία, συμπεράσματα περί του πρακτέου και, φυσικά, πώς ακριβώς το συσχετίζεις με όσα συζητούμε εδώ.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


«Η νεολαία μας ορθά έπραξε! Και ο χώρος της αριστεράς που κατασυκοφαντείται ορθά το χειρίστηκε -με πρόσωπα αναγνωρίσιμα και μη- για να αποφευχθεί μάταια και άκαιρη σύγκρουση».

Μήπως μας μπέρδεψες, επειδή έχεις μπερδευτεί εσύ λίγο; Κ α ι με το αστυφύλαξ, κ α ι με τον χωροφύλαξ φίλε Παρατηρητή;

Ζοριζόμαστε! ;-)


Τα λέμε

Αντωνης είπε...

Αααααχ...

Δεν νοείται "χειραφετητική πολιτική" (που λέει κι ο Αλαίν στο εν λόγω απόσπασμα) χωρίς υπνοούμενη έννοια του δικαίου. Ταξικά καθορισμένη έννοια του δικαίου, βεβαίως βεβαίως, και ουχί αστική. Ούτε Λένιν εννοείται χωρίς αυτό. Ούτε τίποτα. Αν το αφήσεις αυτό να φύγει τότε καλύτερα να κάτσεις στα αυγά σου και να μην ενοχλείς και τον κόσμο τζάμπα με RD, LG700 και άλλα τινά.

Οπότε φυσικά εμπλέκεται ο επανακαθορισμός του δικαίου στο επίδικο "είμαστε στρατιώτες της Δύσης;" (που είναι και δυνατότερη και μας είχε και στα ώπα-ώπα τόσα χρόνια;)

Βέβαια, εφόσον έχεις επί μακρόν ειλημμένη θέση, δεν είναι ζήτημα το να σε πείσω. Ούτε εσύ εμένα, μια και εγώ έχω επίσης επί μακρόν ειλημμένη θέση. Όπως έγραψα πριν καιρό, αυτά περί πειθούς είναι ιστορίες για αρκούδες. Όλοι είναι ήδη πεισμένοι για αυτό ή για εκείνο, αν με την "πειθώ" εννοούμε "έλλογο επιχείρημα" που "υπερνικά" άλλο επιχείρημα.

Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι που προχωράει η πολιτική. Και δεν την προωθείς έτσι ούτε εσύ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Σαν να το ξέραμε! Πάει και το πόλο! Ξαναγυρνάς στο ποδόσφαιρο (δικαιοσύνη, κ.λπ.)! Κάναμε πάνω-κάτω την πισίνα καμιά δεκαριά φορές (911 λέξεις δεν είναι χάπα χούπες!) και ξαναπαίρνεις τη μπάλα για να ξαναπας στο 5Χ5! Φεύγοντας, μας πετάς και μια μπηχτή, η αποκωδικοποίηση της οποίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εμείς, αν έχουμε κάποια σχέση με την έννοια του δικαίου, έχουμε μόνο με του αστικού! Κι ας σου δώσαμε να φας πριν από λίγο την "ταξική δικαιοσύνη" σου, αντικαθιστώντας την με μια άλλη "ταξικότερη". Στο τέλος, μας προτρέπεις να κάτσουμε και στ' αυγά μας.

Εντάξει μωρέ Αντώνη, εντάξει. Ο λόγος σου μας χόρτασε και το ψωμί σου φάτο...


Μόνο, να ξέρεις. Μπορεί να μη διαβάζουν αυτό το μπλογκ όσοι διαβάζουν το δικό σας, αλλά κάποιοι όμως το διαβάζουν.
Και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Όχι μόνο από την επιχειρηματολογία τής κάθε πλευράς, αλλά και από τη μεθοδολογία που κάθε πλευρά υιοθετεί.

Ε λοιπόν, ξέρεις κάτι; Πάμε στοίχημα ότι όλοι θα θέλανε εσένα για δικηγόρο τους.

Κανείς όμως δεν θα σε ήθελε για δικαστή του...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Σπάμαρα λέφτηδες,αλλά δεν το έκανα επίτηδες!

Πώς σχετίζεται άραγε το πόστ αυτό με τούτη εδώ την ανάρτηση?

Μα φυσικά με την ιδεολογική διαπάλη των μελών και μη της Αριστεράς,η οποία αγνοεί κεντρικά ζητήματα της ταξικής πάλης,όπως η οχύρωση της απέναντι στα ναζιστικά φίδια!

Θεωρώ ότι τα ΠΓ των κομμάτων,σνομπάρουν πολύ την επικινδυνότητα του θέματος και αυτό ίσως αποδειχτεί ολέθριο!

Δεν ήθελα να κουράσω κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία των σχολίων μου.

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Δεν αναφέρθηκα ούτε σε αστυφύλαξ ούτε σε χωροφύλαξ! η αντιεξουσιαστική πάλη είναι αλλού, όχι μέσα στην αριστερά, δεν τό ᾽χουμε καταλάβει κι αυτό είναι το δράμα μας!

Καλό σαββατόβραδο,
Παρατηρητής

Αντωνης είπε...

"Μόνο, να ξέρεις. Μπορεί να μη διαβάζουν αυτό το μπλογκ όσοι διαβάζουν το δικό σας, αλλά κάποιοι όμως το διαβάζουν.
Και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Όχι μόνο από την επιχειρηματολογία τής κάθε πλευράς, αλλά και από τη μεθοδολογία που κάθε πλευρά υιοθετεί."

Αναμφίβολα. Και όπως είπα εξ αρχής, έχω πλήρη συναίσθηση ότι στο θέμα αυτό, εκπροσωπείς ήδη την πλειοψηφία. Κανονικά, θα έπρεπε να είσαι πολύ ικανοποιημένος για αυτό.

Αντωνης είπε...

Πληροφοριακά, οι του ΣΥΡΙΖΑ το τσίμπησαν το αποσπασματάκι που σου έβαλα πάντως: http://enosy.blogspot.com/2011/02/blog-post_03.html

Λες να μην μείνω για πάντα μειοψηφία;

LeftG700 είπε...

Φίλε Βασίλη,


Ε, όχι και σπάμαρες! Επειδή έβαλες ένα λινκ; Για όνομα! Δεν έχουμε τέτοια εδώ. Απλώς μας έλειψαν δυο λόγια δικά σου για το τι ακριβώς θέλεις να πεις.

Η είδηση είναι αποκαλυπτική, κυρίως για την παράταξη Καμίνη. Όμως, από τη στιγμή που μπήκαν στο συμβούλιο, αργά ή γρήγορα, με αυτή ή την άλλη αφορμή, εξ αιτίας εκείνων ή των άλλων, θα τρύπωναν και σε κάποια επιτροπή. Το βασικό ζήτημα επομένως είναι γιατί μπήκαν. Εδώ υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Εμείς όμως θα σταθούμε στις ευθύνες της Αριστεράς.

Έχουμε τη βεβαιότητα φίλε Βασίλη ότι μια κάποια ποσότητα από το γάλα που τρέφει τα ναζιστικά φίδια τους τη βάζουμε στην κούπα εμείς! Και ο διάλογος που έγινε εδώ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Όταν ρητά ή υπόρρητα ένα ευδιάκριτο τμήμα της Αριστεράς αρνείται να αποδεχθεί πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, από ένα σημείο και μετά, είναι πηγή δεινών (κ α ι για τους μετανάστες κ α ι για τους γηγενείς), όταν θεωρεί πως στους φόβους των ανθρώπων που μένουν στα γκέτο η σωστή απάντηση είναι «κάτω το κεφάλαιο και οι λακέδες του», ε, τότε, να μας συμπαθάς, αλλά κάπου κι εμείς βγάζουμε τα ματάκια μας με τα χεράκια μας!

Ξέρεις πόσες νέες αιτήσεις εγγραφής μελών στη Χρυσή Αυγή προώθησε ο Γιαννόπουλος αυτοπροσώπως[1], όταν ούρλιαζε από την τηλεόραση «μη μου μιλάτε για πατρίδες, δεν υπάρχουν πατρίδες»;

Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Και να τα σκεφτούμε σοβαρά. Γιατί ενώ μερικοί νομίζουν ότι οι φωτιές που ανάβουν καίνε τα φίδια, στην πραγματικότητα τα ζεσταίνει και τα διευκολύνει να γεννάνε…


Τα λέμε


[1] Με την ευγενική «χορηγία» του «ΣΥΡΙΖΑ»(*) —έτσι προσδιόριζε από κάτω ο υπότιτλος την ιδιότητα υπό την οποία μίλαγε.
(*) επί της ουσίας, δεν υπάρχει πια ΣΥΡΙΖΑ· γι’ αυτό και τα εισαγωγικά.

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Για μας, το αντίδοτο σε μια Αριστερά που βολεύεται με το ρόλο της «πεφωτισμένης αντιπολίτευσης» στον αστισμό, δεν είναι ενέσεις αντιεξουσίας. Το ακριβώς «αντίθετο»!

Είναι ενέσεις εξουσίας. Εξουσίας για πάρτη μας!

Καλή Κυριακή.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Δεν θα λέγαμε και ακριβώς ότι είμαστε …μπολσεβίκοι (πλειοψηφικοί).

Πόσο «πλειοψηφία» ήμασταν πέρυσι όταν κριτικάραμε τον πανικό της Αριστεράς για το δημοψήφισμα του Καρατζαφέρη (πανικό που την οδηγούσε σε γελοία επιχειρηματολογία η οποία ακύρωνε και το δικό της, κατά καιρούς και περιστάσεις, αίτημα για δημοψηφίσματα;) Και πόσο «πλειοψηφία» ήμασταν, όταν, κόντρα σε κάθε αίσθημα πανικού, γράφαμε «έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό»; Και πόσο «πλειοψηφία» ήμασταν όταν λέγαμε ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ήταν και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεδιπλώσει η Αριστερά το λόγο της; (χωρίς να εννοούμε βέβαια ότι αυτός ο λόγος έπρεπε να είναι «κάτω το κεφάλαιο και οι λακέδες του»).

Να ανταποδώσουμε την πληροφόρηση;

Επί της ουσίας, δεν υπάρχει πια ΣΥΡΙΖΑ. Μας …τελείωσε!

Άιντε, καλή Κυριακή.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Αγαπητοί «σύντροφοι»,


Σας ευχαριστούμε θερμά που εξακολουθείτε να γράφετε στ’ αρχίδια σας τα όσα λένε
οι κάτοικοι του 6ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και παραμένετε συνεπείς υποστηρικτές της άποψης ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα κι ότι η μόνη ορθή απάντηση της παράταξής σας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο πρέπει να είναι «κάτω το κεφάλαιο και οι λακέδες του».

«Φιλικά», η Διοικούσα επιτροπή της Χρυσής Αυγής του 6ου διαμερίσματος Αθηνών.

Βασίλης είπε...

Αγαπητοί λέφτηδες,

μια η πατριωτική αριστερά (πιάσ' τ' αυγό),και από την άλλη η αριστερά της αποχής και του τσιτάτου! "Εγώ ειμί το φώς" και γι'αυτό μη μου μιλάτε για Ναζί αυτούς τους κατάπιε και άλλα τέτοια ωραία! Βαρέθηκα να συναντώ και να γνωρίζω αριστερούς,που τέτοιες εποχές με ένα πληγωμένο "ιδεολογικά" καπιταλισμό,αυτοί να διαγωνίζονται για το ποιός είναι πιο κομμουνιστής από τον άλλον!

ΥΓ: Η ταμπέλα σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν ξεκάθαρη...

"Arbeit Macht Frei"

ΥΓ1: Σε μια ανακοίνωση προ 2 μηνών το ΛΑΟΣ δήλωνε: "Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται από εμάς υπομονή και πολλή δουλειά"

LeftG700 είπε...

Φίλε Βασίλη,


Κατ' αρχήν, σόρυ για την αυθαίρετη χρονική μετάθεση του σχολίου σου. Ο λόγος ήταν ότι θέλαμε να διορθώσουμε το λινκ του προηγούμενου σχολίου χωρίς όμως να αλλάξουμε τη σειρά των σχολίων.

Τώρα, επί της ουσίας, πώς το βλέπουμε εμείς:

Είμαστε υποχρεωμένοι (ως Αριστερά εννοούμε) να συνεχίζουμε τον διάλογο κ α ι με την "πατριωτική αριστερά" (τι όρος!) κ α ι με τους αναχωρητές της "καθαρότητας". Κατά βάση, οι πρώτοι είναι δικοί μας. Οι δεύτεροι είναι δικοί μας όχι μόνο κατά βάση, αλλά και κατά κορυφή! Μόνο που πρέπει να τους "κατεβάσουμε" λίγο απ' "τα ψηλά" που έχουν αράξει...

Όπως λέμε και στην πόκα: υπομονή και κάβες! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

"Κατά βάση, οι πρώτοι είναι δικοί μας. Οι δεύτεροι είναι δικοί μας όχι μόνο κατά βάση, αλλά και κατά κορυφή! Μόνο που πρέπει να τους "κατεβάσουμε" λίγο απ' "τα ψηλά" που έχουν αράξει...
"

Συμφωνώ και επ'αυξάνω ειδικά για το δεύτερο σκέλος!

Οψόμεθα φίλοι του λέφτηδες!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Καλημέρα!

Βασίλης

zalion είπε...

Φιλοι λεφτηδες, αρτι αφιχθεις απο Βουλγαρια οπου οργανωσα την επανασταση, διαβασα σημερα τα σχολια. Συνεχιζω να συμφωνω μεχρι τελειας σε οσα γραφει ο Αντωνης. Και θα το πω για τελευταια φορα. Εισαστε βαθεια νυχτωμενοι περι μεταναστων. Φυσικα δεν απαντησατε για τη λαθροχειρια του Μπολκεσταιν και συνεχιζετε με ενα εκλογικιστικο τροπο να απαντατε στο κινημα των μεταναστων. Σορυ αν θα φοβηθουν οι νοικοκυραιοι αλλα εγω θα λεω οτι τους υποκινω και ζητω την πληρη νομιμοποιηση τους. Και το λεω και δημοσια ως μελος του ΣΥΝ. Κι ας μου λενε πολλοι οτι δε θα μπουμε στη βουλη με κατι τετοια.ΧΕΣΤΗΚΑ αμα ειναι να μπουμε στη βουλη αρνουμενοι ανθρωπινα δικαιωματα.
Προς Αντωνη, η enosyblogspot,δεν εκπροσωπει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι μονοπροσωπη Αλαβανικη ΕΠΕ.
Προς λεφτηδες, ο ΣΥΡΙΖΑ υπαρχει αλλα αυτο ειναι μια αλλη μεγαλη κουβεντα.
Προς υπολοιπους-ες αναγνωστες-ριες, αγωνας, αλληλεγγυη, υποστηριξη στους μεταναστες.

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Ε, όχι και δεν σου απαντήσαμε περί Μπολκενστάιν! Νιανιά στο κάναμε! Αλλο αν εσύ αδυνατείς! ;-)

Από το (διπλό) σχόλιό μας της Παρασκευής, 4 Φεβρουαρίου 7.15 μμ:

***

2) Μπολκενστάιν. Ούτε εδώ θέλεις να καταλάβεις. Αν και κάτι μας λέει ότι πιθανόν και να μη μπόρεσες. Κι εδώ θα κάνουμε μια τελευταία απόπειρα.

Πες ότι εμείς οι πέντε, αυτή η πεντάδα της συμφοράς, δεν είμαστε αυτοί που είμαστε. Δεν έχουμε δηλαδή μπλογκ. Έχουμε όμως μια βιοτεχνία κάπου στο Αιγάλεω που φτιάχνει κόκκινες σημαίες να τις πουλάει στους αριστερούς. Κάτι όμως η κρίση, κάτι που η Αριστερά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι δουλειές πάνε κι αυτές κατά διαόλου. Αποφασίζουμε λοιπόν να ρίξουμε το εργατικό κόστος (αυτό θα ρίξουμε βέβαια, όχι τα λεφτά που τραβάμε για να παίζουμε πόκα, μαλάκες είμαστε;) και αποφασίζουμε να απολύσουμε όλο το προσωπικό και να πάρουμε μαύρους που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αλλά πρέπει να τους απασχολήσουμε με μαύρη εργασία. (Λίγοι που έχουν χαρτιά ζητάνε το κατώτατο. Αλλά δεν μας κάνουν γιατί έχουμε αποφασίσει να ρίξουμε το εργατικό κόστος). Φοβόμαστε όμως, γιατί έχουμε πηδήξει και οι πέντε την κόρη του Διευθυντή ΙΚΑ Αιγάλεω. Αδιέξοδο.

Και τότε, συμβαίνει το θαύμα που έλεγε κι ο Ιωάννου. Ψηφίζεται η Οδηγία Μπολκενστάιν στην «αγνή» της μορφή, όχι σ’ αυτήν που ψηφίστηκε.

Στέλνουμε λοιπόν το έναν από μας στη Σλοβενία φτιάχνουμε μια άλλη εταιρία, «θυγατρική» ας πούμε, λουκετάρουμε τούτη που έχουμε εδώ, πουλάμε τα μηχανήματα στη θυγατρική και σε δυο μηνάκια, πρώτες μούρες στο Αιγάλεω με μαύρους που δουλεύουν σαν λευκοί, αλλά με 250 ευρά το μήνα!

Κατάλαβες τώρα πώς η Οδηγία Μπολκενστάιν διευκολύνει τη νόμιμη εργασία και ένταξη των μεταναστών; Κατάλαβα (ελπίζουμε) να λες.

***

Φίλε zalion, στο τελευταίο στάδιο του σεχταρισμού ο "ασθενής" χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και νομίζει ότι βρίσκεται στον Παράδεισο με ένα φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι του! ;-)


Τα λέμε

kapetanios είπε...

Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτηση για το Honda και την χωρητικότητα του ;)
Το πρόβλημα με την μετανάστευση δεν αφορά μόνο στην απασχόληση τους αλά και στην απορρόφηση τους. Στην δεύτερη περίπτωση και με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα μας χωρά όσους θέλεις (και πάντως δεν αποτελεί πρόβλημα στην παρούσα φάση) .
Στην πρώτη περίπτωση η απάντηση έπεται μιας συγκεκριμένης περιγραφής της οικονομικής μας κατάστασης σε ένα βάθος χρόνου. Εάν μπείτε στον κόπο να κάνετε μια προβολή της σημερινής κατάστασης σε ένα μεσομακροπρόθεσμο μέλλον τότε η απάντηση θα είναι υποθέτω εύκολη. Πάντως «σήμερα»( όχι στην συγκυρία αλλά με γνώμονα την εικόνα μέχρι το 2008) δεν είναι ο αριθμός των μεταναστών που δυσχεραίνει, σε ένα μετρήσιμο βαθμό τουλάχιστον , την οικονομία μας. Οπότε θα μπορούσα να ισχυριστώ βάσιμα ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Honda χωρά πολλούς ακόμη(και πάντως δεν αποτελεί πρόβλημα στην «παρούσα» φάση)
Βεβαίως η πολιτική θέση πχ στο μεταναστευτικό δεν προϋποθέτει την ύπαρξη προβλήματος
υγ
για του_ παραπάνω_ λόγου μου το αληθές δίνω(επιτρέψτε μου το λινκ ,δεν βρίσκω άλλον τρόπο) την μελέτη του Γιώργου Κρητικίδη για την μετανάστευση στην χώρα μας σύμφωνα πάντα με την τελευταία απογραφή

Καλησπέρα παίδες

zalion είπε...

Φιλοι λεφτηδες δε ξερω αν το κανετε επιτηδες ή αν οντως δεν καταλαβαινετε. Εγω μιλαω για ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ απο μερους σας εσεις μου γραφετε κατι ανεκδοτα με Σλοβενους εργατες. Αν δε μπορειτε να κατανοησετε ρωτηστε με.
Απο την αρχη λοιπον μηπως και το παρετε χαμπαρι.
Λετε, "Και όλη η Αριστερά της Ευρώπης ήταν τόσο μαλακισμένη —και αντιπροσώπευε ένα είδος ρατσισμού!— ώστε να εναντιωθεί στην οδηγία Μπολκενστάιν, που διευκόλυνε την εργασία αλλοδαπών;" Και γω σας λεω πως η αριστερα εναντιωθηκε στο εργασιακο νταμπινγκ της οδηγιας Μπολκενσταιν. Το αλλο που λετε περι διευκολυνσης ειναι βγαλμενο απο το μυαλο σας και απο την ασχετοσυνη περι του λεει η οδηγια. Παρακαλω μελετηστε την και μετα μελετηστε τις αντιδρασεις της αριστερας. Και φυσικα μη μου γραψετε καμια εξυπναδα παλι με Σλοβενους.
Κλεινοντας να πω οτι δε θελω να σας πεισω για κατι, δε μ' ενδιαφερει κιολας για το συγκεκριμενο ζητημα, απλα σε πραγματα που ειναι εξω απο καθε λογικη θα κανω κριτικη. Μαλιστα αυτα που εχουν και αναφορες σε τσιτατα με εξιταρουν περισσοτερο και θα κανω περισσοτερη κριτικη.
Υ.Γ. Αληθεια στη ερωτηση για συνεκμεταλευση του Αιγαιου απο Τουρκια και Ελλαδα τι απαντατε. Ασχετο αλλα μου ηρθε και ειπα να μη το κρατησω μεσα μου.

Αντωνης είπε...

Ελπίζω το μπιλιετάκι από Χ.Α, το οποίο κατά λάθος παραδόθηκε στην οικεία σου αντίσ τη δικιά μου (αν και ούτως ή άλλως το δικό μου ιστολόγιο έχει μόνιμη θέση σε φόρουμ της Χ.Α), να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι πρακτικές συνέπειες έχει η άτακτη αριστερή υποχώρηση στο μεταναστευτικό και ποιες είναι οι συνθήκες για τις οποίες κάποιοι από μας κρούσαμε και κρούουμε καμπαναριό ολόκληρο στους εκλογικά ποσοστά υπολογίζοντες μικρούς (αλλά πολύ μικρούς όμως) Λένηδες του Συντάγματος.

@Ζάλιον: OK, θενκς για τη διευκρίνιση. Αθάνατη η ατάκα Αλαβάνου ότι θα στήριζε ενέργεια μεταναστών αν πηγαίναν σε κτίριο της Ε.Ε. Θα μείνει στην ιστορία ως λόγος μεγάλου ηγέτη αυτό.

LeftG700 είπε...

Φίλε Κάπταιν, καλησπέρα κι από μας!


Και μόνο το σχόλιό σου (εκτός από το λινκ) δείχνει ότι συγκαταλέγεσαι σε εκείνους τους «ασυνεπείς» που δέχονται να συζητήσουν περί μεταναστευτικής πολιτικής. Το ίδιο φαίνεται να δέχεται και ο εκπονητής της συγκεκριμένης μελέτης στην οποία μας παραπέμπεις (όχι μόνο δεν σου επιτρέπουμε να βάζεις λινκ, αλλά, επιπλέον, σε ευχαριστούμε κιόλας! ;-) ). Διότι λέει ο άνθρωπος στα συμπεράσματα:

1) Δεν είναι δυνατή ούτε επιθυμητή η “μηδενική μετανάστευση”,
3) Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτικής εργατικού δυναμικού, να έχει επομένως στόχους που να συμβαδίζουν με τις άλλες κρατικές πολιτικές σε αυτούς τους τομείς.

We rest[1] our case. Τα υπόλοιπα στην παρούσα φάση (δηλαδή για όσα θέλουμε να πούμε με το συγκεκριμένο ποστ) είναι λεπτομέρειες προς συζήτηση.

Σχετικά με την πολιτική μας θέση τώρα για τη μετανάστευση, να επαναλάβουμε προσυπογράφοντας το δεύτερο μισό του πρώτου συμπεράσματος του Κρητικίδη:

Δ ε ν είναι επιθυμητή η ‘‘μηδενική μετανάστευση’’.


Τα λέμε


[1] Με τη σημείωση (αστερίσκο στην Ανδρεοπαπαντρεοπασοκική ιδιόλεκτο!) ότι τα στοιχεία είναι του 2001, εκ των πραγμάτων δ ε ν μπορεί να αποτυπώνουν την ακριβή ποσοτική πραγματικότητα, και, επιπλέον, σήμερα έχουμε 2011, δηλαδή μετά 11η Σεπτεμβρίου 2001, μετά Αφγανιστάν, μετά Ιράκ και της Παναγιάς τα μάτια!

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Περί Μπολκενστάιν: Άστο, δεν το ‘χεις! ;-)

Περί κριτικής: Σου παραπονεθήκαμε ποτέ για την κριτική σου; Σου παραπονεθήκαμε ακόμα και για το «μπινελίκωμα»[1]; Παραπονεθήκαμε ποτέ για κριτική; Μπορείς να κάνεις όση κριτική θέλεις! Η δήλωσή σου παραβιάζει ανύπαρκτες θύρες! (Τι νομίζεις; Ότι είμαστε σαν το μπλογκ του Κοκκινοπράσινου; ;-) ).

Περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου: Ένα-δυο-τρία, να-σπά-σου-με-τα-σύ-νορα, να-μπού-με-στην-Τουρκία! ;-)


Τα λέμε


[1] Δική σου έκφραση, εμείς δεν το εισπράξαμε έτσι.

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Βρε Αντώνη! Για όνομα! Το μπιλιετάκι της Χ.Α. ήταν δική μας φάρσα! Βρε Αντώνη, οk, μην υιοθετήσεις καμία άποψή μας σχετικά με το ζήτημα. Θα σε χάλαγε όμως να αντιμετωπίζεις που και που τα πολύ σοβαρά πράγματα με λίγο χιούμορ, όταν αυτό δεν βλάπτει; :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κακόγουστη η φάρσα, αν μου επιτρέπεις, μιας και όντως το ιστολόγιό μου είναι στοχευμένο σε ιστότοπο τη Χ.Α ενώ η κοπέλα μου, όπως σου έχω προειπεί, έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής από την εδώ αντίστοιχη οργάνωση.

Aντώνης

LeftG700 είπε...

Αντώνη, η φάρσα δεν ήταν ξεκάρφωτη, δεν ήταν για να "κάνουμε την πλάκα μας". Ήταν "στοχευμένη" to make one of our points clear, μη το παραβλέπεις αυτό. Καταλαβαίνουμε την ευαισθησία σου και δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που μας έχεις πει. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Εντάξει, μπορεί να μη σου είναι καθαρό which side we are on, αλλά μέχρι αυτού του σημείου; Μη μας στενοχωρείς βραδιάτικα κι ενώ ξημερώνει και η γμνη η Δευτέρα... :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

όχι ότι θα ενθουσιαστείτε, αλλά επειδή ρωτήσατε:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=21977
καλημερούδια,
λ.κ

zalion είπε...

Λεφτηδες οκ κατανοητο! Το αφηνω σε σας που το εχετε. Εμπρος της γης οι πατριωτες! Εμπρος! Εμπρος!*

*Λαικο ασμα.

kapetanios είπε...

(εγω θα κάνω ακόμη μια προσπάθεια να μεταφέρω την συζήτηση σε ένα άλλο πλαίσιο- εννοώ πέραν της προσωπικής διαφωνίας έτσι όπως περιγράφεται στο ποστ ;) )

xmmm ναι, αλλά αυτό το "της παναγιάς τα μάτια"(ως αποτέλεσμα μιας παράλληλης ποσοτικής ανάλυσης που θα αναδείκνυε τη σχετική βαρύτητα των ρητορικών στρατηγικών)πολύ γενικόλογο μου ακούγεται ώστε να αποτελέσει στοιχείο πάνω στο οποίο θα γίνει μια κουβέντα πόσο μάλλον να χαραχθεί μεταναστευτική πολιτική.
Θέλω να πω ότι, πόσο αυτό αντικατοπτρίζει την αλήθεια και πόσο απ αυτό είναι αποτέλεσμα μιας προπαγάνδας στην ενημέρωση και μιας ξενοφοβίας ? [1]
Πχ, εντάξει σύμφωνα με την απογραφή οι μετανάστες είναι περίπου στις 800 χιλ καταγεγραμμένους στους οποίους εάν υπολογίσουμε και έναν αριθμόν 150-200χιλ μη καταγεγραμμένων φτάνουμε το 1 εκ, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη πόσοι είναι, 3-5-10εκατομμύρια?(το τελευταίο μην το γελάς όλοι μετανάστες είμαστε- ή θα γίνουμε ;)))
Και εν πάση περιπτώσει οι κραυγές αγωνίας κρατούν από τα τότε-τυχαίο, δεν νομίζω
[1] Δίνω και αυτόν τον σύνδεσμο(οι παραπομπές του άρθρου είναι κατατοπιστικότατες –πχ ανοίξτε τον σύνδεσμο του «ξένιου δία» , είναι μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορεί να χαραχθεί αυτή η μεταναστευτική πολιτική)

καλημέρα παίδες και καλή βδομάδα

kapetanios είπε...

(..ως αποτέλεσμα **απουσίας** μιας παράλληλης ποσοτικής ανάλυσης που θα αναδείκνυε τη σχετική βαρύτητα των ρητορικών στρατηγικών..)

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι "αριστεροί" θα απαλλαγούν από το ναρκισσιστικά σύνδρομα, τότε θα τα βρούμε καλύτερα. Έτσι οι αλαβοανοκουβέληδες, έτσι κι η ελέγχουσα κρίσιμη μάζα του ΚΚΕ. Έτσι οι διασπάσεις, οι Δαμανοκοανδρουλάκηδες, και τόσοι άλλοι. Αυτό, δηλαδή, το "εξουσία για την πάρτη μας", αν και φαντάζομαι ότι διαφορετικά το εννοείς, μου φέρνει μια αναγούλα...
Η ένταξη σε "σχήμα" είναι απαραίτητη για όποια διεκδίκηση εξουσίας. Το να λέμε τη δική μας αλήθεια, λίγη σημασία έει. Το θέμα είναι να πούμε μιαν "αλήθεια" που θα την καταλάβει κι ο άλλος. Άλλως "τσομπανάκος ήμουνα..."
καλην εσπέρα!
Παρατηρητής

Β.Δ. Καργούδης είπε...

Ρε σεις καλοί μου
@Λέφτηδες,
ενώ εδώ καί κάποια σχόλια και κάποιες μέρες πίσω,
ασχολείστε,
-φιλότιμα πρέπει να πω-
(αντάμα ή και κόντρα σε διάφορους φιλόδοξους -μπορεί και όχι!- "ακαδημαικο-τσαντοκουβαλητές" - "Αριστερούς"
-χαϊρι & προκοπή, ως γνωστόν, ούτε με σφαίρες εκτός Αριστεράς, στο έκπαλαι κραταιό & γεραρό Αθήνησι Καποδιστριακό, αλλά και άλλα υποκαταστήματα. Κι η Μυλωνού ΤΟΥΣ άντρες της, με τους ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ, δηλαδή, για να το πούμε σε κομμάτι νέα έκδοση)
με έργα διάφορα & και πάντως μεγάλα
(όπως πχ, να καλυκώνετε τον ΟΝΤΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΖΙΤΖΙΚΑ, η να ετοιμάζετε έρευνα περί του "ΑΛΗΘΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ" φύλου των αγγέςλω)
ξαφνικά, κάτι σας πιάνει και τι να δω αίφνη; ο κατάπληκτος φουκαράς;
Σε άλλο κονάκι, οικείο & φιλικό
(θα εξηγήσω αλλού γιατί διαλέγω ΕΔΩ να σας τα σούρω -πάντα φιλικά & αγαπητικά-)
μου "αρπάζεστε μούρη με μούρη" με την ευγενέστατη και υψηλότατου έθους κυρία Ένη, κάνοντας, τί, στο Θεό σας;
Διεκδικώντας -έμαθα- πατρότητες & αποκλειστικότητες στον
(αφήστε κάτι και σε μας τους ταπεινούς)
Γκράμσι!
(Αυτό ΔΕΝ είναι πολυ-πραγμοσύνη, αλλά πολυ-πολιτισμικός άθλος, να καταφέρετε δηλαδή να ανταμώσουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ!)
Ενώ ακόμα δεν έχετε αποσώσει, εσείς και τα "εν διανοία και αναζητήσεσιν" φιλαράκια σας, με το γυάλισμα
(Βrass-άρισμα, εκ του παλαιαού γυαλιστικού BRASSO)
των εικόνων των διάφορων ροκ-σταρ νεο-ΕΙΔΩΛΩΝ της συμφοράς
(και του -υποτίθεται- Αριστερού Λόγου- αλίμονο!)!
Των κκ
Αλαίν Μπαντιού & Σλαβόι Ζίζεκ, βεβαίως βεβαίως.
Όμως,
Ή παπάδες-παπάδες φίλοι μου @Λέφτηδες,
- και άρα μαζί με τους σύγχρονους παπατζήδες της Αριστεράς σαν και του λόγου τους-,
Ή με τον Γκράμσι και την εν τόπω & εν χρόνω ηγεμονία, που πάει να πει
"εν κοινωνία"!
Δηλαδή
-με την "πλέμπα"
-με τον κοσμάκη
-με τους πολλούς και τα δίκια τους.
Και για αυτών τα δίκια, και σε αυτών το όνομα, το ψάξιμο και το χτίσιμο των προοπτικών, για να
ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ και να ΑΣΚΗΘΕΙ η εξουσία.

Με πολλή & αληθινή συμ-πάθεια

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Οk, ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Δεν το ξέραμε.

Όμως, γιατί λες πως δεν θα μας αρέσει; Επειδή δεν το κρίνουμε, ενδεχομένως, αρκετό; Ναι, δεν το κρίνουμε αρκετό. Αλλά ξέρεις κάτι φίλη λ.κ.; Εμείς δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που θέλουν όλο τον κόσμο και τον θέλουν τώρα! ;-) Μπορεί να μην είναι αρκετό, αλλά είναι κάτι. Κι αν συνοδευτεί από το «σήκωμα του θέματος» έτσι ώστε να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα και να μη λέει ο κόσμος ότι η Αριστερά αδιαφορεί για τη μεταναστευτική πίεση που δεχόμαστε για λογαριασμό ολόκληρης σχεδόν της Ευρώπης, θα είναι κάτι παραπάνω από κάτι. Έτσι πάνε αυτά τα πράγματα και ευχόμαστε να γίνει κατανοητό από αυτούς που είναι στα κουμάντα.

Τώρα, αν το λες επειδή έχεις βγάλει το συμπέρασμα ότι θέλουμε το κακό του ΣΥΝ, οπότε θα στενοχωρηθούμε από τη σωστή αυτή κίνηση, σου λέμε ότι το συμπέρασμα δεν είναι ορθό. Άλλο το ότι δεν θέλουμε έ τ σ ι τον ΣΥΝ (ή το ΚΚΕ, ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ), κι άλλο ότι δεν θέλουμε να υπάρχει (υπάρχουν).

Αφού το ξέρεις! Δεν είμαστε της αναρχοαυτονομίας εδώ! ;-) Εσείς έχετε μπερδέψει λίγο τους μηρούς σας! ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Βρε Χρήστο, βρε Χρήστο… Τώρα είναι αυτό επίπεδο διαλόγου και διαφωνίας; Να προσπαθείς να μας «βγάλεις απ’ τη μέση» με συνοπτικές διαδικασίες και πολιτικούς χαρακτηρισμούς που όχι μόνο δεν δεχόμαστε, αφού δεν έχουμε υποστηρίξει ποτέ τέτοιες θέσεις, αλλά και που δεν στέκουν με βάση την τυπική (στοιχειώδη) λογική.

Βρε Χρήστο, κ α ι τα μήλα Βόλου, κ α ι ο βακαλάος Ισλανδίας, δημιουργήματα της φύσης είναι. Αλλά δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι! Μόνο στην ίδια σακούλα του σούπερ μάρκετ!

Θέλεις να σε λέει ο κόσμος …μπακάλη; ;-)


Τα λέμε (όχι «μπακάλικα» όμως, ε; ;-) )

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Για όνομα, να μην έχουμε παρεξηγήσεις μεταξύ μας! Θα πάρεις μια καλύτερη γεύση για το πώς βλέπουμε την εξουσία και τι εννοούσαμε με τη φράση που σου έκατσε στο στομάχι, αν κάνεις τον κόπο να μπεις εδώ π.χ., ή να ξαναδιαβάσεις τι γράφουμε στο κείμενο της ταυτότητάς μας.


Τα λέμε :-)

LeftG700 είπε...

Χαίρε Κάπταιν!


Με τον ήλιο τα βάζεις εσύ τα σχόλια, με το φεγγάρι εμείς! Όπως καταλαβαίνεις, αν κανονίσεις καμιά επανάσταση μη στηριχτείς πάνω μας, γιατί την έβαψες! Θα σε στήσουμε καμιά δωδεκαριά (και βάλε!) ώρες! ;-)

Έχουμε μια ένσταση, την οποία, για να τα λέμε όλα, έχουμε βαρεθεί να την κάνουμε και σε άλλους φίλους. Δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων που, μοιραία, τις εκφέρουν κάποια πρόσωπα. Δεν γίνεται να μιλάνε μόνα τους τα κομπιούτερ! ;-)

Είπαμε ‘κομπιούτερ’ και θυμηθήκαμε τη Ρόζα και το τραγούδι του Μητρό που λέει «συχώρα με που δεν καταλαβαίνω, τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί» και θυμηθήκαμε και τους αριθμούς.

Φίλε Κάπταιν, δεν θέλαμε να ασχοληθούμε με τους αριθμούς. Δεν τους περιφρονούμε, κάθε άλλο. Απλώς εμείς μιλήσαμε πολιτικά. Και διαφωνήσαμε, πολιτικά πάντα, με κάποιους δικούς μας που λένε «δεν μας νοιάζουν οι αριθμοί, μη μας μιλάτε για αριθμούς».

Αυτό που θέλαμε να πούμε με την έκφραση που σε απασχόλησε («της Παναγιάς τα μάτια») ήταν οι διεθνείς εξελίξεις που διόγκωσαν τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη (via Greece). Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι μετανάστες που δεν καταγράφτηκαν στην απογραφή του 2001. Μπορεί να είναι 10.000, μπορεί να είναι 20.000, μπορεί να είναι Χ, ή Χ+1, ή Χ+ν. Ας τα βρουν οι τεχνοκράτες αυτά, ας μας τα πουν, και τότε θα τα τσεκάρουμε πολιτικά (η τεχνοκρατία στην υπηρεσία της πολιτικής, όχι το αντίστροφο! ;-) ).

Ένα είναι βέβαιο: Η δυνατότητα του Honda να χωρέσει κάποιους ελέφαντες, με τη στοιχειώδη «άνεση», αν μας εννοείς, δεν είναι άπειρη.

Ξενοφοβία; Ναι υπάρχει ξενοφοβία. Αλλά καμιά φοβία δεν γεννιέται από το πουθενά, ούτε μόνο από τη ρατσιστική ή ακροδεξιά προπαγάνδα.

Δηλαδή, για να ’χουμε το καλό ρώτημα: πόσες πιθανότητες δίνεις να πείσει τον κόσμο ο Καρατζαφέρης, ακόμα και με τη βοήθεια του πνεύματος του Γκαίμπελς, ότι πρέπει να φοβάται τα δελφίνια, επειδή κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Το νέο λινκ, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω δει ακόμα. Κι αύριο μέρα είναι! ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Για να τα λέμε όλα, το σχόλιό σου μας στενοχώρησε κάμποσο. Και ό χ ι σε ό,τι μας αφορά (αυτά θα τα βρούμε, είμαστε σίγουροι).

Εντάξει φίλε Καργούδη, είσαι «χώστης» («τα χώνεις»). Αυτό είναι γνωστό. Και είπαμε: εμείς δεν θέλουμε να έρχονται εδώ οι σχολιαστές «ευνουχισμένοι». Ο καθένας να έρχεται ελεύθερος να παίρνει τον λόγο και να λέει κι αυτός τα δικά του, ακριβώς όπως κι εμείς. Χωρίς ούτε μικρογραμμάριο λιγότερα δικαιώματα.

Όμως φίλε Καργούδη, γιατί τέτοια ad hominem, έστω και ανωνύμως, απαξίωση; Μη νομίζεις ότι παραπονιόμαστε επειδή η απαξίωση έχει ως στόχο δικούς μας. Τα ίδια παράπονα θα σου κάναμε και για έναν πολιτικό αντίπαλό μας, σε διαβεβαιώνουμε γι’ αυτό, αν και νομίζουμε ότι το ξέρεις. Αν πιστεύεις ότι οι πολιτικές σου απόψεις είναι οι ορθές, τότε δες το κι αλλιώς: ποιο το όφελος από τέτοιες πρακτικές διαλόγου; Θέλουμε να πούμε, πώς θα πείσεις; Όχι τους μετέχοντες στον διάλογο. Αυτούς που παρακολουθούν σιωπηλοί.

Τα ’παμε, τα βγάλαμε, πάνε αυτά. Πάμε τώρα στα άλλα.

Για τη φίλη μας την Ένη: καμία πρόθεση δεν είχαμε να έρθουμε μούρη με μούρη μαζί της. Ένα πείραγμα κάναμε. Ένα πείραγμα που όμως είχε πολιτικό περιεχόμενο και υπόβαθρο. Το οποίο δεν είχε να κάνει σε τίποτε με ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Είχε όμως να κάνει με τη διάλυση αυταπατών. Και συγκεκριμένα την 9ενδεχόμενη) αυταπάτη της Ένης ότι το κόμμα που στηρίζει είναι αριστερό, επειδή ο αρχηγός του μιλάει για κοινωνία των πολιτών όπως και ο Γκράμσι. Περί αυτού πρόκειται φίλε Καργούδη και ουδενός άλλου. (Σημειωτέον, δεν έχω μπει για να δω αν θύμωσε μαζί μας. Θα μπω μόλις τελειώσω αυτό το σχόλιο).

Για τον Μπαντιού και τον Ζίζεκ βέβαια, μην περιμένεις να συμφωνήσουμε σε όσα λες. Και μακάρι να μη τους διαβάζει κανένας από τη νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ! Θα μειωθούν οι δυνατότητές τους να στήσουν σύγχρονες ιδεολογικές απάτες για τους καλόπιστους πλην αφελείς οπαδούς τους! ;-)

Τέλος: Νομίζουμε πως ξέρεις πολύ καλά ότι εμείς, και μιλάμε για τις αφεντομουτσουνάρες μας τώρα, θ έ λ ο υ μ ε να είμαστε με τον κοσμάκη. Γιατί, όπως λέει κι ο Μπρεχτ:


Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα
κι ανάγκη σου πρώτη το ψωμί
από τα λόγια τα παχιά
μην περιμένεις τροφή
Γι αυτό εμπρός μαρς αριστερά
είν’ η θέση σου εκεί
στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς
γιατί εργάτης(*) είσαι κι εσύ
Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα
σαν σκουλήκι δεν θες να σε πατούν
δεν θέλεις δούλους να 'χεις εσύ
μα ούτε κι αφεντικά
Αφού είσαι εργάτης, εργάτη
το δίκιο σου δεν θα βρεις πουθενά
μονάχη της η εργατιά
κερδίζει την ελευθεριά


(*) Κάνε τη σχετική αντικατάσταση… ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Λέω:
Πως όταν στην "έγκριτη" Καθημερινή δημοσιεύεται άρθρο σαν κι εκείνο του Παπαχαλά, ( «Γεωπολιτικοί ελιγμοί», 6/2/11) όπου η αγοραία οικονομίστικη και τυχοδιωκτική αντίληψη περί των τεκτενομένων προβάλλεται στα μυαλά των «ευπατρίδων» δεξιών-αριστερών για να δημιουργήσει ερείσματα και κυρίως αντιστάσεις απέναντι σε κάθε άλλη πρόταση, πολιτική στάση ( βλ. από το ίδιο φύλλο το κύριο άρθρο «Οι δύο δρόμοι»), κοινωνική αντίληψη. Ο παπαχαλάς, ή καλύτερα παπαγαλάς, καλλιεργεί τη φασιστίζουσα αντίληψη, «να καούν για να σωθούμε». Κι εμείς ασχολούμαστε με τη Νομική, τους τακτικισμούς της «μιας ή της άλλης αριστεράς». Το κτήριο της Νομικής είναι κι αυτό «μια ελληνική γωνιά»· δε διαφέρει από το αν ήταν στη Τοσίτσα, Πλατεία Κολωνακίου, ή όπου αλλού. Το δίλημμα είναι με τους εργαζόμενους ή ενάντιά τους. Κι όταν μια κοινωνική ομάδα διεκδικεί -δίκαια κατά την αντίληψη μας όπως πιστεύω- η αριστερά οφείλει να βοηθήσει στην ανάδειξη αυτού του αιτήματος. Κι μας σύρουν σε συζητήσεις αν το έτσι ή το αλλιώς διασπούν συνοχή, μας στρέφουν εναντίον «ηγεσιών» ακυρώνοντας σιγά-σιγά την διεισδυτικότητα στον κόσμο, κλείνοντας και μέτωπα και επομένως προοπτική για την από την από εδώ όχθη.
Να γιατί...
Παρατηρητής
Υ.Γ. κι όχι δεν υπάρχει παρεξήγηση· γιατί άλλωστε;

Ανώνυμος είπε...

Λέφτηδες

Παρακολουθώ τώρα μέρες τη συζήτηση και δεν παρεμβαίνω.
Καλύπτομαι από τις εύστοχες επισημάνσεις του Παρατηρητή που εκφράζουν μια σοφία ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτή τη περίοδο. Σοφία που απουσιάζει δυστυχώς από τους φορείς της ευρύτερης αριστεράς.

Να παρατηρήσω τέλος , μετά την τελευταία κωλοτούμπα του αγαπητού μου Βαγγέλη , ότι αντιλαμβάνομαι τη πρεμούρα των υποστηρικτών του γιωργάπη να εναγκαλιστούν το Γκράμσι ως εικόνα , πετώντας στα αζήτητα τις ιδέες του , αγνοώντας τη προσωπική του στάση ζωής.
Από αλά κάρτ τέτοιες συμπτώσεις και εγκολπώσεις γνωρίζουμε καλά εμείς οι νυν και πρώην αριστεροί ...

Γιάκοβ

zalion είπε...

Παληκαρια για να τελειωνουμε. Η διαστροφη των λεγομενων δεν ειναι το σπορ μου. Εσεις βεβαια φαινεται οτι αρεσκεστε σε τετοια. Μου λετε για το Μπολκενσταιν, "Περί Μπολκενστάιν: Άστο, δεν το ‘χεις! ;-)".
Το δικο μου επιπεδο διαλογου ακολουθησε το δικο σας.
Και δε φτανει που δεν απαντατε κανετε και χιουμορ. Κακοχωνεμενο κατα την αποψη μου.
Για τις ανοησιες του Καργουδη και για οσα προσβλητικα εγραψε δε προκειται να πω κατι. Προφανως βρισκει περιβαλλον και τα λεει. Σιγα μην ασχοληθω με τα ξαδερφια των Κουναλακηδων.
Υ.Γ. Αληθεια τωρα που οι γιατροι "ταλαιπωρουν" τοσα εκατομυρια ασφαλισμενους, συμφωνα με την προπαγανδα, μηπως η αριστερα κανει λαθος που τους υποστηριζει? Γιατι μπορει να ξυπνανε συντηρητικα συνδρομα με αυτην τη στηριξη. Πεντε εκατομυρια ασφαλισμενοι,ψηφοφοροι, θα μας ριξουν και κατω απο το 1%. Λαθος στρατηγικη παλι ρε γμτ. Τι να λεει ο επαναστατης Ρουντι γι'αυτο?

Β.Δ.Καργούδης είπε...

Αγαπητοί (έως -τότατοι) @Λέφτηδες.
Καμιά φορά, απ το να εξαπατούμε ο ένας τον άλλο με ψεύτικες συγκλίσεις, καλό είναι κάπου-κάπου να ψιλο-αλληλο-"στριμοχνώμαστε".
Και το "χώστης" που λέτε, πιστέψτε με, δεν είναι τίποτα άλλο από την με οδύνη αμηχανία που θα ένοιωθε ο κάθε κανονικός άνθρωπος με τη δική μου ηλικία, φυσική & πολιτική, μπροστά σ' αυτό το φαινόμενο που εντοπίζω.
(Χώνοντάς του τα, λέτε εσείς, ας είναι!)
Και που θα ήταν απλά ένα σπαρταριστό ιντερμέδιο, αντάξιο της κληρονμιάς των επιθεωρησιακών "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ" , αν προηγουμένως δεν φρόντιζε να μας δείχνει όλο το απεχθές τραγικό του πρόσωπο:
Το ότι δηλαδή έχει πλέον γεμίσει ο τόπος από κάποια όντα, "αλλούτερα", πολιτικά υβριδικά, που κάμποσες φορές τη μέρα, αγωνιούν να αλλάξουν τσάκα-πίκο τα ρούχα του (αμοιβόμενου) καριερίστα "Αριστερού" "διανοούμενου", με την τραγιάσκα & τα ντρίλινα του καθοδηγητή, σε κόμμα όμως που απαντάται μόνο στους ταραγμένους λαβύρινθους του φαντασιακού τους.
Όσο καλοί μου φίλοι το αγωνιστικό ήθος στον πολιτισμό της σημερινής Αριστεράς
(όση και όποια έχει η δόλια απομείνει)
θα υποκαθίσταται απ την αγωνία να συγκροτήσει ο καθένας κατ ιδίαν
(ή με την ΙΧ γκρούπα του)
τη δική του (τους) ιδεολογικο-πολιτική κουρελού, και στη συνέχεια να πολεμάμε όλοι μαζί να συγκολήσουμε τις κουρελούδες του ο καθένας, σε ένα "τρελό" πανυγυριώτικο πάτσγουερκ από τα πιο ετερόκλητα
(και εν πολλοίς πολιτικά ευτελή) υλικά.
Και που το τελικό "προϊόν",
(όσα χρώματα τόσα αρώματα & στο βάθος κήπος)
θα παριστάνει το προγραμματικό πλαίσιο θέσεων
(προς χρήση τίνος άραγε;),
ΜΗΝ περιμένετε να δει πρόσωπο οτιδήποτε ισχυρίζεται σήμερα για τον ευτό του ότι
"είναι κόμμα της ελληνικής Αριστεράς"
Κι όσο επίσης ο Γκράμσι δεν μπορεί από κει που βρίσκεται ο δόλιος να "ξεχέσει"
*ούτε αυτούς που υποτίθεται προσεγγίζουν τη δουλειά του "αναλυτικά", κακοποιώντας την στην πραγματικότητα στον πάγκο του "χασάπικου" κατατεμαχισμού του κατά το δοκούν,
*ούτε κι εκείνους που
(σαν το πολύ-πολύ καλό φίλο μου και φίλο σας Γιάκοβο, που τη δική του αδυναμία στις κωλοτούμπες, την εκλαμβάνει σαν γενικότερη τάση)
δεν εννοούν να καταλάβουν,
(και να βγάλουν τα αντίστοιχα για το εδώ & για το τώρα συμπεράσματα) πως το compromesso storicco του Ερρίκου, υπήρξε το μεγαλειωδέστερο ever εγχείρημα να υλοποιηθεί η πολιτική της "ευρείας ηγεμονίας" από το (κραταιό τότε) Ιταλικό Κόμμα, και γι αυτό άλλωστε, για να αντιμετωπιστεί ΑΥΤΟ το ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ, το τρομοκρατημένο ΝΑΤΟ, κινητοποίησε από την GLADIO
(την καθ ημάς "Κόκκινη Προβιά", θα θυμούνται οι μεγαλύτεροι)
μέχρι τους "χρήσιμους ηλίθιους"-υποπροϊόντα της "σκέψης" του άλλου φίλου σας
(υποθέτω, αν και ελπίζω να ΜΗΝ είναι)
του Τού Νέγκρι.
Νάστε πάντα καλά...

Ανώνυμος είπε...

http://www.rednotebook.gr/details.php?id=1644
αυτές οι θεσούλες έχουν βγει από τον Φεβρουαριο του '09.
δεν θα τις αναρτούσα αν δεν είχες αναρωτηθεί μάλλον ειρωνικά περί του αν ασχολείται ο συν με το ζήτημα.
όσο για το αν είναι αρκετό, πιστεύω ότι, όχι, τίποτα δεν είναι αρκετό.
λ.κ
υγ. ούτε αυτό να το θεωρήσετε σπαμ :-)

Ανώνυμος είπε...

λέφτηδες

θα μου επιτρέψετε ελπίζω μια απάντηση στο πολύ καλό μου φίλο Βαγγέλη

Βάγγο

Από την εποχή της ημιπαρανομίας που πήρα τη "τραγιάσκα" μου ξέρεις από πού , παραμένω μόνιμα και πεισματικά εκτός. Γι αυτό και προσυπογράφω με χέρια και πόδια το ανωτέρω σου σχόλιο. Δυστυχώς Βάγγο μου δε μπόρεσα να αρθώ στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσω τη γενική τάση από την εποχή της Τώνιας και μετά , έτσι δεν διδάχθηκα και τη τέχνη της σοσιαλδημοκρατικής κωλοτούμπας. Έμεινα αμόρφωτος , δύσκαμπτος , ενστικτώδης και δύσπιστος , κολλημένος στις εμμονές μου. Τέτοιος σκατάς είμαι...

Γιάκοβ

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Ο μεν Παπαχελάς είναι γνωστός ατλαντιστής, δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει. Το δε κύριο άρθρο αφορά σε ένα ζήτημα που, όπως ξέρεις, έχει διχάσει την ελληνική αριστερά εδώ και κοντά ένα χρόνο.

Σοβαρά, σοβαρότατα κ α ι τα γεωστρατηγικά κ α ι το τι κάνουμε για την εξαθλίωση που έρχεται. Όμως, κ α ι το ζήτημα με το οποίο καταπιαστήκαμε δεν είναι αμελητέο. Που, βέβαια, δεν είναι η Νομική. Είναι με αφορμή τη Νομική. Δεν βλέπεις τον διχασμό; Ο οποίος είναι παλιός βέβαια (θυμήσου: Λένιν vs Λούξεμπουργκ, για να μείνουμε στα «χοντρά»). Εμείς έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι το μεταναστευτικό είναι το «νέο εθνικό ζήτημα» (όχι μόνο για την Ελλάδα), ένα ζήτημα δηλαδή μηδέποτε λυθέν.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται φίλε Παρατηρητή. Και, δυστυχώς, δ ε ν επαληθεύεται ο Μαρξ: δ ε ν είναι φάρσα! Είναι απολύτως σοβαρό και δεν θέλουμε, στο μέτρο των ελαχιστότατων δυνάμεών μας, να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξελιχθεί σε τραγωδία.

Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα δίλημμα για κανέναν αριστερό: με τους εργαζόμενους, άρα και με τους μετανάστες.

Για άλλη μια φορά, δεν μας διχάζει το τι. Μας διχάζει το π ώ ς.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Για να τα λέμε όλα, περιμέναμε να δείξεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την επόμενη φορά να μας φέρεις σημείωμα από τον Στρατάρχη σου, που να αποδεικνύει ότι τον ενημέρωσες για τη μικρή συμμετοχή σου! ;-)


Увидимся

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович Павлов,


Ουπς! Άκυρο το σημείωμα! Μας διέφυγε η συμμετοχή σου στο κεφάλαιο Γκράμσι!

"Από αλά κάρτ τέτοιες συμπτώσεις και εγκολπώσεις γνωρίζουμε καλά εμείς οι νυν και πρώην αριστεροί ...".

Γνωρίζουμε, γνωρίζουμε!

Το θυμόμαστε όμως; ;-)


Увидимся

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Να μας συμπαθάς, αλλά αυτά που γράφεις είναι λίγο (αρκετά) συνδικαλιστική τερτίπια. Πού σε διαστρεβλώσαμε φίλε Χρήστο; Όταν λέμε «άστο δεν το ’χεις» εννοούμε ότι δεν το πιάνεις, ηθελημένα ή αθέλητα (δεν μπορούμε να ξέρουμε τι από τα δυο ισχύει και δίκες προθέσεων δεν κάνουμε). Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Και την κάναμε αφού δεν κατάλαβες το τι θέλαμε να πούμε ούτε όταν σκαρώσαμε για χάρη σου ολόκληρο μονόπρακτο! Κι αν είναι λάθος, οπωσδήποτε δεν οφείλεται σε διαστρέβλωση.

Δηλαδή το χιούμορ, έστω και το κακοχωνεμένο, φίλε Χρήστο είναι ένδειξη κακής πρόθεσης ή πίστης; Από πότε; Εμείς νομίζουμε, αντίθετα, ότι βοηθάει να «χαλαρώνουμε» στις περιπτώσεις διαφωνίας. Λάθος το νομίζουμε;

Και τι κακοπιστία είναι αυτή βρε Χρήστο απέναντί μας όταν γράφεις για τον Καργούδη «βρίσκει περιβάλλον και τα λέει»; Τι υπονοείς; Ότι έχουμε προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ ή ότι ενθαρρύνουμε τις ad hominem επιθέσεις; Έχεις κάποιο στοιχείο να καταθέσεις είτε για το ένα, είτε για το άλλο; Ή θεωρείς ότι πρέπει να του απαγορεύσουμε τον λόγο εδώ επειδή είναι «χώστης»; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό για κανέναν. Αλλά, όπως είδες, του είπαμε την άποψή μας —όπως την είχαμε πει και σε σένα σε ανάλογες περιπτώεις. Αν θέλει ας την καταλάβει. Όμως δεν μπορούμε να υψώσουμε την κίτρινη σημαία της καραντίνας… Στο κάτω-κάτω, ισχύει πάντα ότι ο καθένας φέρει το βάρος και την ευθύνη των λόγων του και του ύφους του.

Το ΥΓ που έχεις βάλει Χρήστο δεν έχει νόημα για μας. Άλλο η απεργία των εν-τόπιων γιατρών, κι άλλο η μετωπική σύγκρουση (με το έτσι θέλω του Δικτύου και της νεολαίας του ΣΥΝ και του Κοκκινοπράσινου) για το μεταναστευτικό. Ούτε αυτό το καταλαβαίνεις βέβαια, από τη στιγμή που το μεταναστευτικό είναι για σένα «μεταναστευτικό».

Όμως, με την ευκαιρία, να σε ρωτήσουμε κάτι; Αφού είσαι σύμφωνος με τη συγκεκριμένη ενέργεια κι αφού πιστεύεις ότι οι διαφωνούντες παραβιάζουν βασικές αριστερές αξίες, τι δουλειά έχεις ακόμα στον ΣΥΝ; Η κωλοτούμπα του ήταν καραμπινάτη! Γιατί δεν ακολουθείς το παράδειγμα των 6 του ΝΑΡ;

Θα μπορούσαμε κι εμείς, αν θέλαμε να μιμηθούμε τον τρόπο σκέψης σου, να σε κατηγορήσουμε για υποκρισία και διπλοπροσωπία. Αλλά δεν θα το κάνουμε φίλε Χρήστο. Γιατί εμείς τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις δεν τις μετατρέπουμε σε «προδοσίες αρχών», όπως κάνεις εσύ, ούτε αυτούς που τις κάνουν τους βαφτίζουμε «εχθρούς της Επανάστασης». Τις δεχόμαστε ως λάθος πολιτικές εκτιμήσεις. Κάτι που δεν υφίσταται για σένα, ούτε ως ενδεχόμενο. Για σένα δεν υπάρχει ‘λάθος’. Υπάρχει μόνο ‘προδοσία’. Ακριβώς όπως δεν υπήρχε 'λάθος' παρά μόνο 'προδοσία' και για κάποιους άλλους, παλιά. Το εξηγεί πολύ καλά ο Ζίζεκ στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που μας έδωσε. Ξαναδιάβασε και —κυρίως— κατανόησε!...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Β.Δ.Καργούδη,


Εμείς ό,τι είπαμε για «χωσίματα» και τα σχετικά, τα είπαμε καλοπροαίρετα και καλόπιστα. Πιστεύουμε ότι δεν βοηθιέται ο διάλογος από συμπεριφορές «ταύρου εν υαλοπωλείω». Και στον διάλογο συμπεριλαμβάνουμε τη σφοδρή αντίθεση, δεν είμαστε του πολίτικαλ κορέκτ. ;-) Ούτε των ψεύτικων συγκλίσεων και υποκριτικών ευγενειών.

Τώρα, για τα υπόλοιπα περί Γκράμσι. Επειδή εμείς ξέρουμε τη διαδρομή σου και δεν στεκόμαστε στο 2002, κι επειδή, παρά τις πολιτικές σου αποφάσεις, σε ξεχωρίζουμε, θα σου πούμε ένα πράγμα: μη συνεργείς στον ευνουχισμό του Γκράμσι και στη μετατροπή του σε ένα σκυλάκι του καναπέ για πολιτισμένους πολίτες της κοινωνίας των πολιτών, νοούμενης ως ανταλλαγή απόψεων pour passer le temps!

Κατά τα άλλα, σε ό,τι μας αφορά και όπως έλεγε ο Αλαβάνος, σου έχουμε πάντα φυλαγμένη μια άδεια καρέκλα… :-) Αλλά και μια προτροπή, αν μας επιτρέπεις: τη μάνα σου μη την πετροβολάς…

Και όχι, δεν είμαστε «χαρντικοί» (κάποιοι πολιτικοί σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ όμως, ναι!). Από την άλλη, η σκέψη του περιέχει και κάποιες ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και, κυρίως, είναι μια καλή αφορμή για προβληματισμούς. Και δεν μας περισσεύουν οι προβληματισμοί στην Αριστερά· έλλειψη έχουμε, όχι περίσσευμα…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Οι θέσεις σε ένα πρόγραμμα, αν δεν τις αξιοποιείς, παραμένουν νεκρό γράμμα. Και το πρόβλημα είναι ότι για το συντριπτικό μέρος του «κοσμάκη» που λέει κι ο Καργούδης, ο ΣΥΝ δεν δίνει δεκάρα για τα όποια προβλήματά του ή και τους φόβους του, αδικαιολόγητους ή δικαιολογημένους, που δημιουργούνται από τη μαζική εισροή μεταναστών. Και για να τα λέμε όλα:

Ο Αντώνης είχε το θάρρος να πει «δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα». Άλλοι στην Αριστερά, ανάμεσά τους κι εμείς, έχουμε το θάρρος να λέμε «όχι, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δούμε». Αυτό το έρημο το κόμμα σου, που από το πολύ που πατάει σε δυο βάρκες κοντεύει να πάθει ολική παραμόρφωση, θα βρει το θάρρος να διαλέξει βάρκα και να παραμείνει σ’ αυτήν; ;-)

Όχι, ούτε το δικό σου λινκ θεωρούμε σπαμ. Καμιά φορά, απορούμε κι εμείς οι ίδιοι: πού τη βρίσκουμε τόση ανεκτικότητα; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Δεν είναι αρκετό να λες «τίποτε δεν είναι αρκετό». Πρέπει να βγάζεις και τα ανάλογα συμπεράσματα… ;-)

ΥΓ2 2,9% χθες. Έχει και παρακάτω! Κάντε τα κουμάντα σας!

Ανώνυμος είπε...

LEFT, "Mε τον αστυφύλαξ ή με τον χωροφύλαξ" κι εδώ.
Από τη στιγμή που δεχόμαστε το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών που έχουν δικαιώματα, τα κόμματα, πλην του εν λόγω εκείνο της λ.κ., κάνανε τούμπεκι.
Προσέξτε: αν κι ο Τσίπρας επεδίωξε επαφές και συζητήσεις για εξεύρεση λύσης, ο ΓΑΠ συναντήθηκε με την Αλέκα, που δεν ενοχλεί και που μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν θα ταραχτούν τα ήρεμα νερά της και δεν θα βρέξει τα ποδαράκια της, σφύριζε αδιάφορα και έριχνε τ' ανάθεμα στο ΣΥΝ. Τώρα όμως την παίξανε όλα τα κανάλια και παρουσιάστηκε ως η αριστερά που "ξέρει, νιάζεται κλπ. κλπ."
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Καλή μέρα

Υ.Γ.Η επανάσταση δεν γίνεται με ποσοστά. Είναι μεγαλύτερη η παρέμβαση του 8-9% στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής; Η παρέμβαση στα κόμματα και τα σχήματα αλλαγής κρίνονται και στο δρόμο. Κι εκεί το 2.9% τολμά κι όχι χωρίς αποτέλεσμα κι από πίσω τρέχει το 8% (βλ. διόδια: όλοι αντάμα κι η Αλέκα χώρια).
Υ.Γ.2 Νερά και κηροζίνη στην Ηπείρου· μην το ξεχνάμε με κουβέντες καλές και ατελέσφορες.
Υ.Γ.3 Όλοι στη συναυλία σήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από συμπαράσταση.

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή, καλημερίζουμε.


Πριν οτιδήποτε άλλο, ξαναποστάρουμε τέσσερα από τα ερωτήματά μας:

3) Μια από τις «επιμολύνσεις» τις οποίες εννοεί η Καστελίνα είναι ασφαλώς και η ανάγκη να αναπτύξουν τα κινήματα μια σκέψη που θα λαμβάνει περισσότερο υπ’ όψη της το γενικό, δηλαδή τη γενική πολιτική κατάσταση και συγκυρία, εξετάζοντας[7] όλες τις παραμέτρους, τις συνέπειες και τις αλληλεπιδράσεις που θα έχει μια συγκεκριμένη δράση. Έγινε αυτό;

[7] Είναι αυτονόητο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η υποχρέωση αυτή βάραινε τους ώμους του ελληνικού φιλομεταναστευτικού κινήματος.

4) Αν έγινε, πώς αγνοήθηκε το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος πάλης που επιλέχθηκε στην εξέλιξή της θα μετατρεπόταν σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο, μετά από μια ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας, θα κατέληγε, πάλι ενδεχομένως, αλλά λιγότερο αυτή τη φορά, σε μπαχαλοποίηση του κινήματος;

5) Με ποιο σκεπτικό και με ποια εξουσιοδότηση αποφασίστηκε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα έπρεπε να ανέβει στην κορυφή της ατζέντας;

6) Με ποιο σκεπτικό κρίθηκε ότι αυτό το ζήτημα μπορούσε να συσπειρώσει ευρέα τμήματα της κοινωνίας (κι ένα παιδί του δημοτικού ξέρει ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να τοποθετηθεί ένα ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας);

Δεν ξέρουμε αν σε απασχόλησαν. Κι αν δεν σε απασχόλησαν, μικρό το κακό, γιατί σε ατομικό επίπεδο δεν επηρεάζει το πώς προσεγγίζουμε το ζήτημα εμείς , εσύ, ή κάποιος άλλος αναγνώστης.

Όμως τα πολιτικά αριστερά κόμματα ήταν υποχρεωμένα να ασχοληθούν. Γι’ αυτό τα ’χουμε. Για να συντονίζουν συλλογικά τους αγώνες, να κάνουν εκτιμήσεις της συγκυρίας, να επιλέγουν τα «πεδία της μάχης», τις μεθόδους πάλης, κ.λπ., κ.λπ. Για όλα αυτά τα έχουμε, δεν τα έχουμε για να βγάζουν κουπόνια και να εισπράττουν συνδρομές και να κάνουν συνέδρια, αν κ α ι αυτά χρειάζονται.

Και οι άνθρωποι που συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν στην οργάνωση όλης αυτής της κίνησης έπρεπε να απασχοληθούν με αυτά. Και να τα συζητήσουν με τα κόμματα. Το έκαναν; Δεν το έκαναν. Γιατί; Γιατί είπαν «εμείς κρίνουμε κι εμείς αποφασίζουμε ότι τις προσεχείς ημέρες η ελληνική κοινωνία πρέπει να απασχοληθεί με τους 300· κάθε άλλη γνώμη περιττεύει». Μάλιστα.

Ξέρεις τι σημαίνει αυτό φίλε Παρατηρητή; Σημαίνει ότι κι αυτοί «έκαναν τουμπεκί» (χρησιμοποιούμε τη διατύπωσή σου για να γίνουμε κατανοητοί στη διαφωνία μας, δεν την υιοθετούμε) για ένα σωρό άλλα ζητήματα που διαλύουν την κοινωνία. Και πάμε σε ένα πρόχειρο, που το αναφέραμε συζητώντας με τον Αντώνη: «έκαναν τουμπεκί» για τους 20.000 άστεγους (σύμφωνα με υπολογισμούς του Δήμου Αθηναίων) —θα συμφωνείς φανταζόμαστε ότι το να κοιμάσαι σε χαρτόκουτα, σε παγκάκια, ή σε υπόγειες διαβάσεις αγκαλιά με τους αρουραίους είναι πιο επείγον πρόβλημα από το να μη μπορείς να αποδείξεις ότι εργάστηκες και δικαιούσαι νομιμοποίησης.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Λοιπόν; Τι κάνουμε εδώ; Για ένα ένα συγκεκριμένο κίνημα, και επομένως μονοθεματικό κίνημα, τα ζόρια είναι πιο λίγα. Διότι σου λένε: «Ακούστε κύριοι. Εμείς κάνουμε focus στο μεταναστευτικό (ή το πρόβλημα των αστέγων, ή τη βία κατά των γυναικών, ή τα αδέσποτα, ή το οικολογικό, διάλεξε και πάρε), δεν μπορούμε να ασχοληθούμε».

Για ένα κόμμα όμως δεν είναι έτσι. Ένα κόμμα πρέπει να πάρει χαρτί και μολύβι και, ανάλογα με την εποχή, να πει ποιο πρέπει να είναι πρώτο , ποιο δεύτερο και ποιο τρίτο, ποιες δυνάμεις θα αφιερώσει εκεί και ποιες αλλού. Κι επειδή τα προβλήματα είναι πολλά, καταλαβαίνεις ότι κάποια θα πάνε παραπίσω και λίγα θα μπουν από πάνω.

Θες άλλο παράδειγμα που ένα κόμμα «έκανε τουμπεκί»; Θυμάσαι πριν δυο-τρία χρόνια που ο Τσίπρας πήγε στη δεξίωση του Προέδρου της δημοκρατίας με μια μαυρούκα; Ισχυρός συμβολισμός που συζητήθηκε. Καμία αντίρρηση. Αλλά από τη στιγμή φίλε Παρατηρητή που πήγε με τη μαυρούκα κι όχι με μια κοπελίτσα της οποίας ο πατέρας εξαερώθηκε δουλεύοντας στη ναυπηγοεπισκευαστική, μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τη δική σου λογική πάντα, πως «έκανε τουμπεκί» για τα θύματα ειρήνης της εργατικής τάξης. Εμείς δεν θα το πούμε γιατί δεν υιοθετούμε τη διατύπωσή σου. Εσύ όμως, αν θέλεις να είσαι συνεπής, να βγεις να το πεις! Διαφορετικά μπορείς να χαρακτηριστείς ως όχι και πολύ παρατηρητικός παρατηρητής…

Δεν υπάρχει αριστερός άνθρωπος φίλε Παρατηρητή, που δεν είναι αλληλέγγυος με αυτούς τους ανθρώπους. Όπως δεν υπάρχει αριστερός που δεν είναι αλληλέγγυος με τον άστεγο, τον άνεργο, ή το γέροντα συνταξιούχο που πίνει νερωμένο γάλα και κλαίει γιατί δεν έχει να δώσει στο εγγόνι του ούτε μια σοκολάτα. Δεν υπάρχει. Αλλά κάποια έρχονται πρώτα και κάποια δεύτερα. Πολιτική και ιεράρχηση προβλημάτων και ευκαιριών πάνε μαζί. Όσοι δεν το δέχονται είναι πολιτικά μύωπες. Ή λάτρεις του «αντιιεραρχικού» και του «αυτόνομου». Χύμα στο κύμα δηλαδή. Εμείς προσπαθούμε να μην είμαστε το πρώτο και σίγουρα δεν είμαστε το δεύτερο.

Μας λες για το ΚΚΕ. Μα το ΚΚΕ, το ξέρουν κι οι πέτρες, δεν πάει πουθενά, αν δεν το ελέγχει αυτό, εκτός κι αν δεν το ελέγχει και κανένας άλλος. Είναι γνωστή η «αρρώστια» του, που την πληρώνει όλο το εργατικό και πολιτικό αριστερό κίνημα. Όσο για τον ΣΥΝ, τον είδαμε. Ακόμα γελάει ο κόσμος με την κωλοτούμπα του. Γιατί; Γιατί δεν μέτρησαν τα πράγματα σε ένα ζήτημα πολύ ζόρικο και με πολλές «προεκτάσεις». Και τώρα πάει να τη «βγάλει καθαρή» κουβαλώντας κουβέρτες και μπουκάλια με νερό… Αλλά ο κόσμος δεν είναι χαζός.

Τα πράγματα ζόρισαν και θα ζορίσουν ακόμα πιο πολύ φίλε Παρατηρητή. Κι όταν τα πράγματα ζορίζουν έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Και οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, γιατί κάτι πρέπει να προωθήσεις και κάτι πρέπει να αφήσεις. Αν ο πολιτικός αγώνας της Αριστεράς δεν είναι εύκολος, δεν είναι εύκολος κ α ι γι’ αυτό.

Δεν μιλάμε για επανάσταση φίλε Παρατηρητή. Για επανάσταση μπορεί και να φτάνει το 2,9. Μιλάμε για ένα μαζικό κίνημα με κόσμο, πολύ κόσμο (κι όχι πάλι μόνο για 9%, το οποίο μάλιστα έχει και αγοραφοβία!). Μιλάμε για εκατομμύρια. Έτσι θα τα μαζέψουμε;

Νερά στην Ηπείρου; Ναι! Στη συναυλία; Ναι! Όχι όμως με αυταπάτες ότι χτίζουμε μαζικό κίνημα. Κάνουμε το ατομικό μας πολιτικό χρέος. Αλλά το ύψιστο χρέος της Αριστεράς είναι μια άλλη κοινωνία. Και η άλλη κοινωνία «θέλει μ υ ρ ι ά δ ε ς να ’ναι στους τροχούς»…


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

"ΥΓ2 2,9% χθες. Έχει και παρακάτω! Κάντε τα κουμάντα σας!"

απάντηση δανεική από ζάλιον:
[.....Κι ας μου λενε πολλοι οτι δε θα μπουμε στη βουλη με κατι τετοια.ΧΕΣΤΗΚΑ αμα ειναι να μπουμε στη βουλη αρνουμενοι ανθρωπινα δικαιωματα.]
δεν νομίζω οτι μπορώ να σας παρακολουθήσω εύκολα, το πρόβλημά σας είναι ο συν (ή σύριζα, δεν ξέρω) του 2,9%;

λ.κ

zalion είπε...

Το προβλημα τους ειναι οτι τα ξερουν ολα.
Και επισης γνωριζουν τα παντα που συμβαινουν στην αριστερα χωρις να συμμετεχουν πουθενα.
Μια φραση τους ειναι χαρακτηριστικη, "Γιατί είπαν «εμείς κρίνουμε κι εμείς αποφασίζουμε ότι τις προσεχείς ημέρες η ελληνική κοινωνία πρέπει να απασχοληθεί με τους 300· κάθε άλλη γνώμη περιττεύει»."
Αν αυτο δεν ειναι η πληρης διαστροφη των γεγονοτων και των σκεψεων εντος του ΣΥΡΙΖΑ, τουλαχιστον, τοτε εγω ειμαι καρδιοχειρουργος. Παληκαρια δυστυχως τα διαβασματα σας δεν σας βοηθησαν ντιπ. Συνεχιστε να τα βλεπετε σαν ευαγγελια. Κι εμεις θα συνεχισουμε να κανουμε λαθη. Παντα θα υπαρχουν οι ειδημονες για να μας κρινουν δεν ανησυχω.
Καλα αυτα περι προδοσιων που λετε ειναι γιατι δεν διαστρεφετε τα λεγομενα μου. Ευτυχως σας μιλαω συνδικαλιστικα και με πιασατε μπαγασηδες.
"Άλλο η απεργία των εν-τόπιων γιατρών, κι άλλο η μετωπική σύγκρουση (με το έτσι θέλω του Δικτύου και της νεολαίας του ΣΥΝ και του Κοκκινοπράσινου) για το μεταναστευτικό. Ούτε αυτό το καταλαβαίνεις βέβαια, από τη στιγμή που το μεταναστευτικό είναι για σένα «μεταναστευτικό»."
Το ξερω οτι εχετε ενα προβλημα με το ΚΠΔ αλλα δε μπορω να σας βοηθησω.
Τα κειμενα τα εβαλα εξυπνοπουλια μου γιατι οσο κι αν θελετε να μειωσετε την απηχηση των απεργων η πραγματικοτητα ειναι αλλη. Δικηγορικος συλογος Θεσ/νικης, τα ΔΣ των σχολων Νομική,Ναυπηγοί,Ηλεκτρολόγοι,Αρχιτέκτονες,Μαθηματικό,Ιατρική,Πληροφορική, Ευρωπαικο Αριστερο Κομμα, Ευρωβουλευτες Πρασινων, Ηθοποιοι,Συνθετες, Συγγραφεις και θα μπορουσα να γραφω μεχρι αυριο.
Αλλα ξερω ειναι μικρο το κινημα. Περιμενω την φωτεινοτητα σας που θα αναδειξει το μεγιστο κινημα.
Μεχρι τοτε καληνυχτα και καλη τυχη

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Απορούμε που δεν καταλαβαίνεις πού είναι το πρόβλημά μας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Είναι πρόβλημα όλης της Αριστεράς. Κι αφού είσαι κομμάτι της θα έπρεπε να το καταλαβαίνεις κι εσύ, μια και είναι κ α ι δικό σου πρόβλημα. Εξηγούμαστε, αν και δεν θα έπρεπε να χρειάζεται.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πάνω του και το άστρο του Τσίπρα έλαμπε και ο Αλαβάνος δεν είχε χάσει το κύρος του, είχε πει ο αρχηγός σας (νομίζουμε σε μια συνέντευξή του), περιγράφοντας ένα από τα κομβικά προβλήματα της Αριστεράς (απόδοση από μνήμης):

«Τα ’βλεπα όλα αυτά [σ.σ.: τα κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, φτώχια, κ.λπ.] κι έλεγα στον εαυτό μου: ‘‘Κοίτα να δεις φίλε μου! Εδώ έχει γίνει η θάλασσα γιαούρτι και η Αριστερά, εκεί, κολλημένη, δεν λέει να πάρει τα πάνω της’’». Το θυμάσαι;

Ε, λοιπόν η θάλασσα, δεν είναι πια γιαούρτι! Η θάλασσα έχει γίνει βούτυρο γάλακτος! Και πού είναι η Αριστερά; Ποια είναι η επιρροή της; Και ποιο κομμάτι της Αριστεράς περφορμάρει χειρότερα από όλα τα άλλα; Δεν σε απασχολεί; Δηλαδή αφιερώνεις το χρόνο σου και τις δυνάμεις σου απλώς για να γεμίζεις τον ελεύθερο χρόνο σου; Δεν σε νοιάζει να αυξήσεις την επιρροή του δικού σου κόμματος (άρα και όλης της Αριστεράς) στην κοινωνία;

Αυτό εννοούσαμε φίλη λ.κ. Αυτό. Η κοινοβουλευτική παρουσία ή μη, έπεται. Δεν εστιάσαμε εκεί. Τώρα, αν θέλεις να μας βγάλεις και «κοινοβουλευτικούς» be our guest! ;-)

Το δάνειο από τον zalion είναι τοξικό και κακώς το πήρες! Δεν μας λες φίλη λ.κ., τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο η νομιμοποίηση των μεταναστών που τη δικαιούνται;

Το δικαίωμα να μην είσαι άστεγος δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Το δικαίωμα περίθαλψης δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Το δικαίωμα να έχεις αξιοπρεπή γερατειά δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Δηλαδή, όσοι εκτιμάτε ότι αυτή τη στιγμή οι μετανάστες είναι «όλα τα λεφτά» είστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όσοι λέμε «για να το δούμε, σ’ αυτό θα πρέπει να τα δώσουμε όλα;»[1] είμαστε κατά;

Είσαι σοβαρή; ;-)


Τα λέμε


[1] Μεταξύ των οποίων κ α ι το κόμμα σου εδώ και μέρες. Ακόμα να το συνειδητοποιήσεις; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε zalion,


Βρε Χρήστο, ποια απήχηση των μεταναστών θέλουμε να μειώσουμε; Τι είναι αυτά που λες; Αυτό έχεις καταλάβει;

Εμείς λέμε, και το είπαμε άπειρες φορές, ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα σε αυτή τη φάση. Γιατί αυτό που επείγει, και επείγει μήνες τώρα και δεν γίνεται τίποτε, είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος κατά των επιλογών και των «μεταρρυθμίσεων» του Μνημονίου! Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις; Σώνει και ντε να μας βγάλεις υπονομευτές της απεργίας πείνας ή της συμπαράστασης σε αυτούς; Τι πρακτικές είναι αυτές; Είναι αυτό που λέμε εμείς (και άλλοι) «σταλινικός αντισταλινισμός»;

Και γιατί επαναλαμβάνεις μονότονα «δεν συμμετέχουν πουθενά, δεν συμμετέχουν πουθενά»; Απασχόλησε τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός; Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ; Λειτουργεί η Γραμματεία; Ή αποφάσισες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΝ η ΑΚΟΑ και η ΡΟΖΑ;

Και, επαναλαμβάνουμε: αυτά που μας λες εμάς εδώ γιατί δεν κατεβαίνεις στην Κουμουνδούρου να τα πεις και να τους κάνεις τα γραφεία θερινά; Αφού όλα ήταν καλά και άγια, γιατί την κάνατε την κωλοτούμπα;

Τελικά, κι εσείς ρούντηδες διαβάζετε; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Δεν καταλάβαμε καθόλου τι τα ήθελες αυτά που λες ότι τα ξέρουμε όλα και γιατί μας κολλάς ειρωνικά την ιδιότητα της φωτεινότητας. Όπως όλοι, λέμε κι εμείς την άποψή μας. Έτσι δεν γίνεται σε κάθε διάλογο; Και σε κάθε διάλογο ο καθένας δεν μπορεί να αποκαλέσει εκείνον που επιμένει στην άποψή του «ξερόλα»; Ασφαλώς ναι. Τι νόημα έχει όμως να μπαίνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία, αντί να συνεχίζουμε τον διάλογο χωρίς τέτοιους χαρακτηρισμούς;

zalion είπε...

Θα συνεχιζω να κανω χαρακτηρισμους οσο μου βαζετε λογια στο στομα. Κι οσο δεν απαντατε σε αυτα που σας λεω.
Λετε,"Εμείς λέμε, και το είπαμε άπειρες φορές, ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα σε αυτή τη φάση"
Μιλησε κανενας για κεντρικο ζητημα? Οχι! Δικη σας λαθεμενη εκτιμηση ειναι. Ενα κινημα μεταναστων πολυπληθεστατο,παρα τα παραμυθια σας, επιλεγει μια ακραια μορφη αντιδρασης. Εγω λεω πως αν η αριστερα θελει να ειναι αριστερη πρεπει να το στηριξει ολοπλευρα. Χωρις να προσπαθει να το καπελωσει χωρις να επιδιωκει πολιτικα οφελη. Τα αλλα ειναι για σας και τους Αλαβανικους. Κι αυτο ειναι χαρακτηρισμος.
Το "δε συμμετεχουν πουθενα" εχει να κανει με το οτι δε γνωριζετε τι γινεται μεσα στους κομματικους χωρους και παρολα αυτα μιλατε σα να εισασταν εκει.
Οποτε αφηστε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ακρη. Δε σας πεφτει λογος να μιλατε για πραματα που δεν ξερετε.
Επισης το τι κανω εγω στον κομματικο μου χωρο ειναι κατι που δεν σας αφορα τη στιγμη που δεν γνωριζετε τη διαδρομη μου σε αυτον.
Και μια απαντηση για την ανοησια που γραψατε στην λ.κ., "Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πάνω του και το άστρο του Τσίπρα έλαμπε και ο Αλαβάνος δεν είχε χάσει το κύρος του, είχε πει ο αρχηγός σας (νομίζουμε σε μια συνέντευξή του), περιγράφοντας ένα από τα κομβικά προβλήματα της Αριστεράς"
Σε αυτην την αριστερα δεν υπαρχουν αρχηγοι βαλτε καλα στο μυαλο σας, ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν δημοσκοπικα απανω και καμια σχεση δεν ειχε με την κοινωνικη του επιροη και αγκυρωση αυτο το επανω.
Αναπαραγετε το γνωστο λογυδριο των ανανεωτικων.
Υ.Γ. Οσο κουβεντα θα κυμαινεται σε επιπεδο καφενειου θα σας απαντω αυστηρα και με χαρακτηρισμους. Οταν σοβαρευτειτε και ξεκολησετε απο τις εμμονες σας θα μιλησω και γω ευγενικα.

Ανώνυμος είπε...

ξέρετε κάτι;
εδώ και καιρό μιλάτε για το κόμμα του ενός ή του άλλου εδώ μέσα και καλά κάνετε, αφού δεν το κρύψαμε άλλωστε...
εσείς όμως στην κυριολεξία είστε με τα πάντα αρκεί να είναι εναντίον του συν.με το ΚΚΕ,- ε, ναι καλύτερη η Αλέκα από τον Τσίπρα,- θυμίζω τον κλαυθμό και οδυρμό για τις εκλογές βου γύρο στην Ικαρία , τον Ρούντι, μερικές ομοβροντίες κάθε τόσο για την ενότητα της αριστεράς και το "όλοι σύντροφοι είμαστε" και όλοι στην από δω μεριά, κλπ
τέλος πάντων, όλα όσα ρωτ'ησατε πιο πάνω,αν είναι ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατάλαβα προς τι η ερώτηση -ρητορική ίσως-αλλά η εκτίμηση πως εκτιμάμε ότι οι μεταναστες είναι "όλα τα λεφτά", φίλοι λεφτ,εδώ τα κάνατε ολίγον ρόιδο.
καλό βράδυ,
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

Για να μαζευτούμε λίγο Left, γιατί πολύ στα δεξιά λοξοδρομείτε!
Βρε πού ο διεθνισμός σας, πού η πολιτική σας ανάλυση; Πώς είστε τόσο κολημένοι ώστε να αναπαράγετε επιχειρήματα του γυαλιού; Κι οι κάθε λογής πριτέντερ τώρα σκέφτηκαν τους φτωχούς πατριώτες μας για να πουν σε ελεύθερη απόδοση στην αριστερά: δεν θά ‘ταν καλύτερα να παίζετε με δαύτους, που τουλάχιστον είναι και λευκοί; Τι ασχολείστε με τους μετανάστες. Ας λυθούν όλα τα άλλα προβλήματα κι ύστερα βλέπουμε. Ή Δεν τούφταναν οι Δκεέβρηδες του ΣΥΝ ήθελε και Φλεβάρηδες. Μόνο που αν και ο Φλεβάρης δούλεψε όπως και ο Δεκέμβρης, ερήμην ΣΥΝ, ΚΚΕ, Παρατηρητές, right kai left, χάρη στην στρατηγική κάποιων δεν οδήγησε σε μπάχαλο και δεν προσέφερε άλλο ένα κερασάκι στη σπέκουλα Διαμαντοπούλου, ΠΡΟΠΟ και μέσων.
Όταν μια κοινωνική ομάδα που δεν είναι αριθμητικά αμελητέα, με 300 που ρίχνει σε μάχη σκληρή, αποφασίζει να διεκδικήσει αιτήματα, το κάνει χωρίς να ρωτήσει left, right ή παρατηρητήρια! Και αγωνίζεται να ανεβάσει το αίτημά της στην κορυφή της ατζέντας. Και οι σύμμαχες πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν το αίτημα σεβόμενη τις αποφάσεις και κυρίως χωρίς να τις αντιπαραθέσει προς άλλες κοινωνικές ομάδες.
Τώρα αν ο ΣΥΝ και οι άλλες δυνάμεις τις αριστεράς δεν έχουν δυνάμεις να αναβάσουν συγχρόνως το αίτημα όλων των ομάδων –που δεν είναι άλλο παρά λειτουργίας του κράτους δικαίου· η στοιχειώδης εξασφάλιση σε κάθε ενεργό πολίτη με ή χωρίς υπηκοότητα αυτού του τόπου να γνωρίζει τι θα του ξημερώσει αύριο, ε, τότε ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι...
Με παρασύρατε σε κουβέντες καφενείου, κάτι που ως παρατηρητής δεν το συνηθίζω!
Γι’ αυτό σταματώ και χαιρετώ,
Πάντα ευδιάθετος,
(και υποπτευόμενος την ομοφωνία σε πολλά και σίγουρα πλήν ενός που είναι το ΣΥΝ στην υπόθεσή μας)
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλη λ.κ.,


Ο κομματικός πατριωτισμός σε παρασύρει σε απόψεις ολοφάνερα λαθεμένες που δεν επιβεβαιώνονται από τα πράγματα.

Τι θα πει για το κόμμα «του ενός ή του άλλου»; Πολιτικό μπλογκ έχουμε, πώς θα αποφύγουμε να μιλάμε για κόμματα, από τη στιγμή που δεν ανήκουμε στο «προοδευτικό» αντικομματικό ρεύμα του «όλοι ίδιοι είναι, τι δεξιοί, τι αριστεροί»;

Τι θα πει «η Αλέκα καλύτερη από τον Τσίπρα»; Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής κριτικής που κάνουμε εδώ πέρα; Σε παρακαλούμε!

Ώστε κάνουμε πλάτες στο ΚΚΕ; Πόσες φορές έχουμε αναφέρει π.χ. ότι οι κύριες ευθύνες για τη διάσπαση του κινήματος ακόμα και στα στοιχειώδη, τού ανήκουν; Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο επικρίνεται κ α ι από το δικό σου κόμμα; Και δεν μας λες, για να ’χουμε το καλό ρώτημα: επειδή κάνουμε πλάτες στο ΚΚΕ, γι' αυτό έχουμε χεστεί στα σχόλια οπαδών του ΚΚΕ και δεν προλαβαίνουμε να τα απαντάμε; Τι είναι αυτά που λες;

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εσύ έκανε λόγο, έστω και δάνειο. Και σού θυμίσαμε και μερικά ακόμα. Προς τι η δυσανασχέτηση; Επειδή μια π ο λ ι τ ι κ ή επιλογή δική σας για έ ν α συγκεκριμένο ανθρώπινο δικαίωμα (γιατί πολιτική ε π ι λ ο γ ή είναι το σήκωμα του μεταναστευτικού και τα διεθνιστικά να τα αφήσετε, δεν είναι η νεολαία του ΣΥΝ εδώ) δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο τής (και εκτός ΚΚΕ) Αριστεράς και φάγατε κράξιμο και το ρίξατε στις κωλοτούμπες; Ας προσέχατε!

Τέλος: η φράση «όλα τα λεφτά» έχει, εκτός των άλλων, και την έννοια ‘top priority’. Δεν το ξέρεις; Δεν έχεις ακούσει τη φράση «ο χ έπαιξε όλα του τα λεφτά στο ψ ζήτημα»; Δεν είναι αυτονόητο ότι αυτό εννοούμε; Όλα πρέπει να τα κάνουμε νιανιά; Και δεν μας λες βρε φίλη λ.κ.: Τι αντίληψη είναι αυτή; Έχεις αντικαταστήσει το «Ου λήψει το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω» με το «Ου λήψει το όνομα Μετανάστη τού Θεού σου επί ματαίω»; Βγάζεις τον Θεό από την πόρτα και τον βάζεις από το παράθυρο με άλλο όνομα και μορφή;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Αυτά τα «δεξιά» κι «αριστερά» καλό είναι να τ’ αφήσουμε έξω από την κουβέντα. Για πολλούς λόγους. Ένας εκ των οποίων είναι και το γεγονός πως, αν κάποιος ξεκινήσει από τα αριστερά ενός γεωγραφικού σημείου μια συνεχή πορεία προς τα αριστερά, στο τέλος θα καταλήξει στα …δεξιά αυτού του γεωγραφικού σημείου.

Επίσης καλό είναι να αφήσουμε τα περί «διεθνισμού» απ’ έξω. Διότι εκεί στον ΣΥΝ[1] έχετε μια κάποια περίεργη αντίληψη του διεθνισμού. Η οποία συγγενεύει (σε αντίστροφη μορφή) με τον διεθνισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνοι έλεγαν: «διεθνισμός είναι να με υποστηρίζετε άνευ όρων». Εσείς, σε πολλά, λέτε: «διεθνισμός είναι να υποστηρίζουμε άνευ όρων». Όλα καλά και άγια, αλλά υπάρχει κι αυτό το ‘δια’ στη λέξη που φαίνεται ότι το ξεχνάτε! Γιατί αυτό το ‘δια’ έρχεται σε ευθεία αντίθεση (μούρη με μούρη που λένε) με το ‘άνευ όρων’!

Έτσι, καταλήγεις να γράφεις για τη συγκεκριμένη περίπτωση:

«Όταν μια κοινωνική ομάδα που δεν είναι αριθμητικά αμελητέα, με 300 που ρίχνει σε μάχη σκληρή, αποφασίζει να διεκδικήσει αιτήματα, το κάνει χωρίς να ρωτήσει left, right ή παρατηρητήρια! Και αγωνίζεται να ανεβάσει το αίτημά της στην κορυφή της ατζέντας. Και οι σύμμαχες πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν το αίτημα σεβόμενη τις αποφάσεις και κυρίως χωρίς να τις αντιπαραθέσει προς άλλες κοινωνικές ομάδες».

Αυτό είναι μια άποψη με την οποία δεν συμφωνούμε[2]. Και σου θυμίζουμε και τη σημείωση στο ποστ που έλεγε ότι την υποχρέωση για τον συνυπολογισμό της συγκυρίας την είχε κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, η ελληνική πλευρά των υποστηρικτών αυτής της ενέργειας.

Τέλος, διαβλέπουμε μια έντονη προσπάθεια να βαφτίσεις το κοτόπουλο (κωλοτούμπα) ψάρι (ευφυή ελιγμό). Δικαίωμά σου. Θα μας επιτρέψεις να μην πάρουμε όμως, ε; ;-)


Τα λέμε


[1] Σε αυτόν δηλώνεις υποστήριξη, γι’ αυτό και τον αναφέρουμε.

[2] Εκτός από το «χωρίς να τις αντιπαραθέσει με άλλες κοινωνικές ομάδες». Με τη μόνη «μικρή» διαφορά φίλε Παρατηρητή ότι η επιλογή της Νομικής διευκόλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ευθεία αντιπαράθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες και άλειβε βούτυρο στο ψωμί των Καρατζαφεροψωμιάδηδων !

Αντωνης είπε...

Μια κουβέντα μόνο θα πω.

Μου φαίνεται πάρα πολύ παράξενη η διατύπωση "πολιτική ε π ι λ ο γ ή είναι το σήκωμα του μεταναστευτικού και τα διεθνιστικά να τα αφήσετε, δεν είναι η νεολαία του ΣΥΝ εδώ".

Μου φαίνεται παράξενη, γιατί όπως θα θυμάστε, είχαμε ήδη συζητήσει το θέμα τον Γενάρη του 2010, όταν το LeftG700 εξέφρασε την συμφωνία του με την διενέργεια δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό, πρόταση που είχε υιοθετηθεί και προαχθεί από την ακροδεξιά: http://leftg700.blogspot.com/2010/01/blog-post_15.html

Είχα απαντήσει τότε εδώ υπενθυμίζοντας το μάλλον ιστορικά έωλο της σχέσης δημοψηφισμάτων με την δημοκρατία στην ελληνική περίπτωση: http://radicaldesire.blogspot.com/2010/01/blog-post_16.html

Επίσης, έχοντας ζήσει στη Ελλάδα ολόκληρο το 1990 και 1991, μου κάνει τεράστια εντύπωση η λήθη του κυρίου Ρινάλντι και υμών για το ποιος και πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα συζήτηση για το "μεταναστευτικό" ως μείζον θέμα. Καθ όλη την δεκαετία του 90 ήταν μόνιμα προνομιακό ζήτημα στην αντζέντα της άκρας δεξιάς καθώς και των διαφόρων αποχρώσεων του "πατριωτικού" μετώπου.

Είναι λοιπόν με τεράστια έκπληξη που διαπιστώνω ότι ούτε λίγο-ούτε πολύ τόσο ο κος Ρινάλντι όσο και το LeftG700 κατηγορούν τον ΣΥΝ ότι ξέθαψε ένα θέμα το οποίο είναι στην μόνιμη αντζέντα της δεξιάς εδώ και 20 βάλε χρόνια και για το οποίο το LeftG700 πρότεινε, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, εθνικό δημοψήφισμα.


Ευχαριστώ

Αντωνης είπε...

"Αυτά τα «δεξιά» κι «αριστερά» καλό είναι να τ’ αφήσουμε έξω από την κουβέντα."

"Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε βέβαια με το πνεύμα του κειμένου" (Κουβέλη) http://mobbingbomb.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

Ποιος ήρθε λέει;

zalion είπε...

Τι εγινε ρε λεφτηδες? Νευρακια νευρακια?
"(γιατί πολιτική ε π ι λ ο γ ή είναι το σήκωμα του μεταναστευτικού και τα διεθνιστικά να τα αφήσετε, δεν είναι η νεολαία του ΣΥΝ εδώ" Αρχισαμε απειλες και μαγκιες? Μεχρι εδω ηταν η δημοκρατια σας? Σας θιξανε την εθνικαρα σας?
"Επίσης καλό είναι να αφήσουμε τα περί «διεθνισμού» απ’ έξω. Διότι εκεί στον ΣΥΝ[1] έχετε μια κάποια περίεργη αντίληψη του διεθνισμού. "
Κι αυτο απαγορευεται? Και ο ΣΥΝ περιεργη αντιληψη? Ρε καλως τους καρδιναλιους της αυθεντικης αριστερας.
Ακουστε μαγκες το ξερω οτι το καλαμι ειναι αγαπητικη κατασταση αλλα κατεβειτε γιατι σε λιγο θα πιστεψετε οτι εισαστε και οργανικοι διανοουμενοι της Αριστερας.
Τελικα πολυ καφενειο ρε παληκαρια πολυ καφενειο.

Ανώνυμος είπε...

Καλοί μας LEFT «εκεί στοΣΥΝ» παραστράτημα εκ νέου: εδώ στο LeftG700 μιλάμε. Κι αν η απόψεις με φέρνουν κοντά στο ΣΥΝ δεν απολογούμαι για αυτόν. Απλά τον θεωρώ πολιτική δύναμη που δε διστάζει να εμπλακεί κι αν ακόμα ρισκάρει, κι ακόμα αντέχει να πορεύεται με απόψεις στις γραμμές του σαν τις δικές σας σαν τις δικές μου και να μην τρομάζει στη διαφωνία. Με την έννοια αυτή το GLeft700, είναι ένα γνήσια συνσπισμένο forum ;-).
«εμεις λέμε διεθνισμός είναι να υποστηρίζουμε άνευ όρων»: η όποια προσπάθεια αντίκρουσης επί του συγκεκριμένου, θα ακουστεί σαν εμμονικός λόγος ισχυρογνώμονα. Αντ’ αυτού προσφέρω χείρα βοηθείας στο να ξεκαθαριστεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό αλλά πρόβλημα εργαζομένων στον τόπο αυτό.
Όσο για ψάρια, κοτόπουλα και ιχθυάλευρα: ομολογώ δεν καταβάλλω καμία προσπάθεια· μερικές φορές το ψάρι αβίαστα και χωρίς να το περιμένεις παρουσιάζεται σαν ψάρι και το δεξιό σαν αριστερό, φτάνει να κάνεις μια στροφή γύρω από τον εαυτό σου 180ο (γιατί όσο κι αν κάνεις το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, φτάνοντας στο σημείο εκκίνησης, το δεξί και το αριστερό παραμένει πάντα στην ίδια πλευρά. Γι’ αυτό μην κάνετε τον κόπο ;-))
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Αντώνη,


Εμείς θα πρέπει να πούμε περισσότερες κουβέντες. Δεν θα σου αρέσουν, το προεξοφλούμε, αλλά δεν θα στις πούμε για να μη σου αρέσουν. Θα στις πούμε, γιατί, απλά, αυτή είναι η γνώμη μας. Κι όπως ξέρεις, συνηθίζουμε να τα λέμε όλα.

Κατ’ αρχήν χαιρόμαστε, που βάζεις συγκεκριμένα ζητήματα. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα μείνεις κιόλας σε αυτά, και δεν θα μας τρέχεις μια στο ποδόσφαιρο και μια στο πόλο, όπως τις προάλλες.

Αν καταλάβαμε καλά, η απορία σου —η πρώτη, γιατί έχεις κι άλλες— είναι:

«Για σιγά ρε παιδιά! Πώς από τη μια κατηγορείτε τον ΣΥΝ ότι ‘‘σήκωσε’’ το θέμα των 300, κι από την άλλη πριν από ένα χρόνο είπατε ‘‘ναι στο δημοψήφισμα’’ που πρότεινε ο Καρατζαφέρης και το οποίο θα υποχρέωνε την ελληνική κοινωνία να ασχολείται με το μεταναστευτικό;». Αυτό δεν είναι; Αυτό. Ωραία. Άκου λοιπόν Αντώνη:

Εμείς τότε, διαπιστώσαμε έναν πανικό της Αριστεράς (όλης της Αριστεράς, όχι μόνο του ΣΥΝ) μπροστά στην πρόταση του Καρατζαφέρη για δημοψήφισμα σχετικά με τον νόμο ιθαγένειας, που πλανάριζε τότε το ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, μια επιχειρηματολογία της συμφοράς, που ακύρωνε την επιχειρηματολογία της ίδιας της Αριστεράς, όταν ζητούσε εκείνη δημοψήφισμα για το α ή το β ζήτημα. Και βγήκαμε με το «διάσημο» πια ποστ και διερωτηθήκαμε («πατώντας» μάλιστα πάνω σε ένα ποστ της cynical):

«Γιατί όχι δημοψήφισμα για του μετανάστες;» —αυτός ήταν ο τίτλος, κι όποιος αναγνώστης θέλει να διαβάσει το ποστ ας μπει εδώ.

Εκεί εκφράσαμε τη διαφωνία μας με τον πανικό και την αυτοακυρωτική (όπως εξηγήσαμε πριν) αριστερή επιχειρηματολογία και τη σκέψη ότι σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα η Αριστερά θα είχε όλη την ευκαιρία να αρθρώσει την επιχειρηματολογία της και να αποδείξει το αυτονόητο γεγονός (για την Αριστερά αλλά και για κάθε νου που σκέπτεται με τη στοιχειώδη λογική) ότι οι μετανάστες, έτσι κι αλλιώς, είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας επομένως είναι κ α ι ηθικό κ α ι ωφελιμιστικό να το αναγνωρίσουμε επίσημα και με το νόμο. Εκφράζαμε δε την π ί σ τ η ότι ο ελληνικός λαός δεν διακατέχεται μαζικά από ρατσιστικά αισθήματα, ότι θα πειστεί, κι ότι το δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε, οπότε θα έμπαινε το νερό στο αυλάκι για ένα ακανθώδες ζήτημα. Αυτό ήταν το σκεπτικό μας.

Αφού σημειώσουμε ότι αυτό το σκεπτικό δεν μπαίνεις στον κόπο να το αναφέρεις, ούτε να το υπαινιχθείς καν, (θα επανέλθουμε βέβαια σ’ αυτό το σημείο…), πάμε τώρα να δούμε την υπόθεση της Νομικής.

Η οποία τι ήταν; Ήταν μια δράση, ας ακολουθήσουμε κι εμείς την κλισέ διατύπωση, που οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε μια major σύγκρουση με τους κυβερνητικούς, ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του συστήματος. Σύγκρουση που, αν έφτανε στα άκρα (εισβολή ματατζήδων και τα σχετικά), θα κατέληγε στη γνωστή μπαχαλοποίηση του κέντρου της Αθήνας. Κι αν, ό μη γένοιτο, είχαμε και κανέναν νεκρό μετανάστη, θα άνοιγε κι άλλα ζητήματα… Κι όλα αυτά θα ήταν βούτυρο στο ψωμί των απέναντι και αφορμή να τα πάρει ο διάολος όλα: και τους μετανάστες, και το άσυλο, και την Αριστερά. Να τα πάρει ο διάολος όλα, εκτός από τις δυνάμεις του «Νόμου και της Τάξης, κρατικές και παρακρατικές.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Και ερωτούμε: Τι σχέση έχει το opportunity (γιατί εμείς έτσι το είδαμε, ως opportunity) για να κλείσουμε την ιστορία της ιθαγένειας μια και καλή και να το βουλώσουν επιτέλους οι «καθαροί της φυλής», με την ιστορία της Νομικής, όπως την εξηγήσαμε παραπάνω; Πού βλέπεις την αντίφαση να μη τα κάνουμε επάνω μας για το δημοψήφισμα του Καρατζαφέρη, αλλά και να μη δεχόμαστε μια major σύγκρουση για ένα ζήτημα που δ ε ν θα συσπείρωνε την κοινωνία γύρω μας ή γύρω από τους μετανάστες, αλλά θα την έδιωχνε μακριά;

Η δεύτερη απορία σου είναι ότι δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί ο Ρινάλντι (δεν είναι μόνο ο Ρινάλντι βέβαια, είναι κι ο Αλαβάνος, είναι κι ο Παπακωνσταντίνου, είναι κι ο Γλέζος, είναι και πολλοί άλλοι, όμως, εντάξει, το κατανοούμε, προσπαθείς…) κι εμείς ξεχνάμε ποιος σήκωσε το μεταναστευτικό ζήτημα. Όπου και πάλι ταυτίζεις την ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ρητορεία με τη διαφωνία του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της Αριστεράς όσο αφορά στην «επιχείρηση Νομική», δηλαδή τη διαφωνία με την άποψη που λέει: «σύντροφοι, το πεδίο της σύγκρουσης θα είναι το μεταναστευτικό». Τι να πούμε εδώ; Να υποκλιθούμε στην αναλυτική πολιτική σου ικανότητα…

Αυτές νομίζουμε ήταν οι απορίες σου και σου απαντήσαμε. Άλλα δεν έχουμε να πούμε επί του παρόντος.

Να έρθουμε όμως τώρα στις δικές μας απορίες. Γιατί έχουμε κι εμείς. Και είναι πιο ζόρικες από τις δικές σου που είναι αφελείς και προϊόν πρωτόγονης πολιτικής σκέψης.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, όπως προείπαμε, γιατί αναφέρεις το ποστ μας για το δημοψήφισμα για τους μετανάστες, όχι όμως και το σκεπτικό του. Σου χαλάει τη «σκηνογραφία»;

Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί χρησιμοποιείς, πάλι για το ίδιο θέμα, λέξεις όπως ‘εκφράσαμε τη συμφωνία μας’ με την πρόταση Καρατζαφέρη και ακροδεξιάς για το δημοψήφισμα. Κι ακόμα πιο περισσότερο κι απ’ το πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί χρησιμοποιείς για μας τη λέξη ‘προτείναμε’. Κατέχεις αρκετά καλά την ελληνική, ώστε να μη δημιουργεί απορίες, πώς και δεν χρησιμοποίησες την ορθή λέξη που είναι ‘αποδεχθήκαμε’. Ή, πιο λαϊκά, αν θες, ‘σηκώσαμε το Καρατζαφέρειο γάντι’.

Φυσικά, κάνουμε πλάκα. Τα καταλάβαμε όλα αυτά και τα παρακαταλάβαμε. Προσπαθείς τεχνηέντως (αλλά «φτηνά») να μας βγάλεις κι εσύ απ’ τη μέση, με τη ρετσινιά των συνοδοιπόρων του Καρατζαφέρη και των ακροδεξιών. Δεν σου αρκεί το καθ’ όλα «νόμιμο» και ηθικό στις πολιτικές διαφωνίες «παιδιά, κάνετε λάθος». Όχι, δεν σου αρκεί. Εκείνο που επιθυμεί η ψ υ χ ή σου είναι να μας βρωμίσεις και να μας λασπώσεις.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Σ’ αυτή τη φάση περιοριζόμαστε να σου θυμίσουμε τι μας είχε πει ο Ζίζεκ στη συνέντευξή του τον Δεκέμβρη για τέτοιου τύπου καταστάσεις, παραθέτοντας ένα απόσπασμα:


*****


LG700: Μιλώντας για Θεούς: Να πάμε σε έναν άλλο γκρεμισμένο Θεό, τον Στάλιν; Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε το ζήτημα ξεχωριστά από τον Λένιν —την «αδυναμία» σας— και από τη φιλολογία του «Κόκκινου Τρόμου» που, κατά τη διαχρονική αντικομμουνιστική προπαγάνδα, δεν ήταν σε τελική ανάλυση τίποτε διαφορετικό από τον Τρόμου του Ναζισμού.

[…]

Slavoj Žižek: […] Το έβαλες πολύ καλά. Αυτά τα ζητήματα συνδέονται ευθέως. Λοιπόν.

Να αρχίσω με κάτι «βέβηλο»: ποιο είναι το κοινό στοιχείο μεταξύ του Λένιν και του Στάλιν; Γιατί φυσικά υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο σχετικό με τα ζητήματα που συζητάμε. Είναι το στοιχείο της «αντικειμενικής ερμηνείας» μιας δεδομένης κατάστασης, η οποία «αντικειμενική ερμηνεία» καθορίζει και τα «αντικειμενικά» επαναστατικά καθήκοντα. Έτσι λοιπόν, ενώ ένας κοινός, συνηθισμένος άνθρωπος είναι ανίκανος να ερμηνεύσει τα ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν σε μια δεδομένη ιστορική περίοδο και ξεπερνιέται από αυτά με αποτέλεσμα να διαμορφώνει μια «ψευδή» συνείδηση της πραγματικότητας, ο επαναστάτης, έχει πρόσβαση στο αληθινό («αντικειμενικό») νόημα των γεγονότων. Κατ' αυτή την αντίληψη, ο δεύτερος και μόνο ο δεύτερος αποκτά συνείδηση της ιστορικής Αναγκαιότητας που επιβάλλουν οι «αντικειμενικές» συνθήκες. Χάρη σ’ αυτή την «ιδιότητα» μπορεί να απευθύνει τη συνήθη κριτική σε όσους δεν συμμερίζονται το «αντικειμενικό» νόημα των πραγμάτων: «οι προθέσεις σας μπορεί να είναι καλές και η επιθυμία σας να βοηθήσετε αγνή και ειλικρινής, αλλά, παρ’ όλα αυτά, αντικειμενικά, οι απόψεις σας, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή του αγώνα μας, είναι χέρι βοηθείας προς τον εχθρό». Φυσικά, εδώ υπάρχει ένα προβληματάκι. Η «αντικειμενική» ερμηνεία από τον φωτισμένο επαναστάτη είναι μια ερμηνεία διαμεσολαβημένη από ένα υποκείμενο: τον ίδιο! Μ’ άλλα λόγια, το «αντικειμενικό» συλλαμβάνεται πάντα από ένα ανθρώπινο υποκείμενο, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για την «αντικειμενική» ερμηνεία που εκείνο το υποκείμενο δίνει στα πράγματα. Μετά από αυτή την «υποσημείωση» ας έρθουμε σε δυο καίριες και κρίσιμες τομές που διαχωρίζουν σαφώς τον Λένιν από τον Στάλιν.

Η πρώτη είναι ότι, ενώ ο Λένιν παρέμεινε σε αυτό που ανέλυσα παραπάνω, με όσα καλά και κακά αυτό έχει, ο Στάλιν προχώρησε ένα, μοιραίο, βήμα πιο πέρα: σύμφωνα με τη σταλινική αντίληψη δεν αναγνωρίζεται η περίπτωση λάθους, στο οποίο μπορεί να υπέπεσαν οι διαφωνούντες, παρά μόνο υποκρισία και απόπειρα απάτης. Οπότε η κριτική που ανέφερα παραπάνω διαφοροποιείται λεπτά αλλά ριζικά: «το ‘‘αντικειμενικό νόημα’’ των απόψεών σας και των πράξεών σας είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούσατε, και οι καλές σας προθέσεις είναι απλά μια μάσκα συγκάλυψης των εχθρικών σας διαθέσεων απέναντι στην Επανάσταση».


*****


Μπορείς να σκεφτείς λίγο τον κατήφορο που παίρνεις; Εμείς πιστεύουμε ότι μπορείς. Εκείνο που δεν ξέρουμε και μακάρι όταν το μάθουμε να χαρούμε είναι αν έχεις και την απαιτούμενη ευψυχία…


Τα λέμε


ΥΓ Για το σχόλιό μας στον Σπίθα αύριο. Μέχρι εδώ ήταν οι μπαταρίες μου.

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Αντώνη,


Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο χθεσινό σχόλιό σου (9 Φεβρουαρίου 2011 11:18 μ.μ.). Όταν θα τελειώσουμε τον σχολιασμό του, στους ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει τα σχόλια εδώ, θα σχηματιστούν δυο εντυπώσεις. Εναλλακτικά ή ταυτόχρονα κ α ι οι δυο: η πρώτη θα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση επέδειξες επιπολαιότητα ασυγχώρητη ακόμα και σε παιδιά του γυμνασίου, πόσω μάλλον για την ηλικία σου και τη μόρφωσή σου. Η δεύτερη ότι, πιθανόν, να είσαι μετεμψύχωση του Γενικού Εισαγγελέα των δικών της Μόσχας κατά την περίοδο των εκκαθαρίσεων του ’30, Βισίνσκι.

Έρχεσαι εδώ λοιπόν χθες και ποστάρεις το σχόλιο που αφήσαμε στον Σπίθα, γνωστό στο διαδίκτυο για την υποστήριξή του στη ΔΗΜΑΡ. Και το συνδέεις με αυτό που είπαμε στον Παρατηρητή («Αυτά τα ‘‘δεξιά’’ κι ‘‘αριστερά’’ καλό είναι να τ’ αφήσουμε έξω από την κουβέντα.»). Και με τη βεβαιότητα δέκα Καρτέσιων αποφαίνεσαι υπαινικτικά, ότι ο λόγος που είπαμε στον Παρατηρητή ν’ αφήσει τα «δεξιά» και τα «αριστερά» είναι για να …κρύψουμε την υποστήριξή μας στη …ΔΗΜΑΡ! Όπερ έδει δείξαι και τι χρείαν άλλην μαρτύρων έχομεν! Λαμπρά. Έδεσε το «γλυκό»!

Μόνο που το γλυκό είναι ένα γλυκό με κύρια και αποκλειστικά συστατικά του την παραπλάνηση και τη λάσπη!

Γιατί το σχόλιο που στείλαμε στον Σπίθα ήταν για ένα ποστ στο οποίο παρέθετε ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη όπου, με τίτλο «Έλληνες: Καταγωγή αίματος ή συνείδηση κοινωνίας;», ο Κουβέλης επέκρινε την πρόσφατη απόφαση του Δ´ Τμήματος του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία ήταν αντισυνταγματική η συμμετοχή αλλοδαπών στις πρόσφατες εκλογές επειδή δεν ήταν Έλληνες εξ αίματος!!! Ήταν δηλαδή ένα σχόλιο που απεδείκνυε περίτρανα το πόσο ηλίθια και λασπώδη είναι τα υπονοούμενα που αφήνεις φέρνοντάς μας κοντά με την ακροδεξιά εξ αιτίας της περσινής ανάρτησής μας για το δημοψήφισμα σχετικά με το μεταναστευτικό και την απόδοση ιθαγένειας!!!

Με την αποσιώπηση λοιπόν του ποιο ήταν το θέμα και το περιεχόμενο τού ποστ κάτω από το οποίο στείλαμε το σχόλιο που παραθέτεις, επιχειρείς 1ον, να αφαιρέσεις το αποδεικτικό στοιχείο που δείχνει ξεκάθαρα πόσο «κοντά» είμαστε στην ακροδεξιά και, 2ον, να μας κολλήσεις κι άλλη κατηγορία: αυτήν της υποστήριξής μας προς τη ΔΗΜΑΡ.

Τι να πούμε ρε Αντώνη εδώ;;; Τι να αισθανθούμε;;; Πώς μπορούμε με λόγια να σου εκφράσουμε το πόσο ντροπιαστικές είναι αυτές οι πρακτικές για αριστερό (κομμουνιστή λες εσύ) άνθρωπο που, βέβαια, ντροπιάζουν και όλη την Αριστερά;;; Μπορείς να καταλάβεις πόσες χιλιάδες λέξεις από αυτές που έχεις γράψει στο μπλογκ σου στέλνεις, εσύ ο ίδιος, με τα ίδια σου τα χέρια, στον κάλαθο των αχρήστων;;;

Δυο λόγια περί ΔΗΜΑΡ και της κατηγορίας σου για «δεξιά απόκλιση» και των ερωτημάτων που προσπαθείς να διασπείρεις σχετικά με το «τι είναι και τι πιστεύει το Left G700». Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν το θεωρούμε αριστερό κόμμα. Και ξέρεις πολύ καλά τι θεωρούμε αριστερό κόμμα. Το έχουμε γράψει άπειρες φορές και, επιπλέον, βγαίνει πανεύκολα από τα συμφραζόμενα του κειμένου με το οποίο καταθέτουμε την ταυτότητά μας και το οποίο υπάρχει μόνιμα στη δεξιά στήλη του μπλογκ μας. Αλλά, ας πούμε ότι αυτά είναι «λεπτά ζητήματα» και δεν μπόρεσες να τα ερμηνεύσεις σωστά, εξ αιτίας και του «διαρκώς αντιστεκόμενου και διαφεύγοντος νοήματος των κειμένων».


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Πόσο δυσερμήνευτο είναι όμως το γεγονός ότι έχουμε χαρακτηρίσει (πολιτικά) τον Κουβέλη ‘πολιτικό πτώμα’[1]; (ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ. ΕΓΓΡΑΦΗ #14 (ΣΑΒΒΑΤΟ, 22.V.2010). Τι ήμασταν τότε; «Δεξιοί» ή «αριστεροί»;

Κι ακόμα, πόσο δυσερμήνευτο είναι το παρακάτω σχόλιο που στείλαμε δυο μέρες αργότερα στον leo, επίσης γνωστό, αλλά, σε αντίθεση με τον φίλο μας τον Σπίθα, και «μουτζαχεντίν» της ΔΗΜΑΡ; Το παραθέτουμε προς διευκόλυνσή σου (λυπούμαστε αν σε εκθέτει άλλη μια φορά):

«Φίλε leo,
Τρίβετε τα χέρια σας και γελάνε και τα μουστάκια σας, ε; Για να τα λέμε όλα, κι εμείς στη θέση σας το ίδιο θα κάναμε! Ιδίως από τη στιγμή που στη δημοσκόπηση του MEGA ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 2,9 κι εσείς στο 2,4. Καλομελέτα κι έρχεται!
Αχ μωρέ leo, το γεγονός πως εκείνοι είναι μλκς δεν σημαίνει πως εσείς είσαστε οι σωστοί! ;-)
Τα λέμε
8 Φεβρουαρίου 2011 5:23 μ.μ.».

Λοιπόν, τι συμπέρασμα βγάζεις από αυτό; Τι είμαστε, «δεξιοί» ή «αριστεροί»;

Και για να σε μπερδέψουμε λίγο:

Όταν χαρακτηρίζαμε τον Κουβέλη ‘πολιτικό πτώμα’ και, ταυτόχρονα, στο ίδιο κείμενο, μιλάγαμε για στιγματισμό της Αριστερής Ανασύνθεσης του ΣΥΝ, η οποία είχε μεθοδεύσει τον αποκλεισμό του από το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΝ, τι ήμασταν, «δεξιοί» ή «αριστεροί»;

Όταν ζητούσαμε από τον zalion να αποσύρει υβριστικό προς τον Δήμο σχόλιο, τι ήμασταν; «Δεξιοί» ‘η «αριστεροί»;

Όταν ζητούσαμε από τον Δήμο να αποσύρει υβριστικό προς τον Καργούδη σχόλιο, τι ήμασταν; «Δεξιοί ή «αριστεροί»;

Κι όταν επικρίναμε τον Καργούδη για ad hominem επιθέσεις (επιθέσεις που φωτογράφιζαν κ α ι εσένα!), τι ήμασταν; «Δεξιοί» ή «αριστεροί»;

Μπερδεύτηκες, ε; Δεν σου προκύπτει κάτι «καθαρό», ε; Ενώ εσύ είσαι υπέρ της «άσπιλης καθαρότητας», ε; Και μάλιστα, τόσο φανατικά υπέρ αυτής της τελευταίας ώστε, για να την επιτύχεις, να μη διστάζεις να αμολάς λάσπη επάνω σε συντρόφους σου που απλώς έχουν άλλη γνώμη από τη δική σου για το α ή το β ζήτημα, ε;

Για να σε βοηθήσουμε να ξεμπερδευτείς θα σου πούμε τι μας είχε πει μια προγιαγιά:

«Αχ παιδιά μου… Κι ο δεξιός καθίκης, καθίκης είναι, κι ο αριστερός καθίκης, πάλι καθίκης είναι…».

Σ’ αυτά τα λόγια λοιπόν κρύβεται η «μεγάλη αλήθεια» για το τι είμαστε:

Αριστεροί, που θεωρούν ότι αναπόσπαστη ιδιότητα κάθε αριστερού είναι το να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μ η ν είναι καθίκι!


Τα λέμε


[1] Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι θα αρνούμεθα να τον πιστώνουμε για όσα, από αυτά που λέει, κρίνουμε θετικά και μας βρίσκουν σύμφωνους. Ούτε μικρόψυχοι είμαστε, ούτε Βισίνσκιδες!

LeftG700 είπε...

@zalion:


Πού τις είδες τις απειλές μωρέ Χρήστο, (αλλά, ακόμα και τις μαγκιές); Και πού την είδες την παραβίαση της δημοκρατίας; Και πού τους καρδινάλιους; Και ποιο είναι το καλάμι; Η αντίθετη άποψη (η δική μας και όοολης σχεδόν της Αριστεράς[1]) για την πατάτα της Νομικής; Τι είναι αυτά που λες; Θα στο πούμε για άλλη μια φορά:

Μας βλέπουν! Κι ο «ουδέτερος» κόσμος, που δεν μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες, ένα θα πει:

Αν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά (πόσω μάλλον εξουσία…).


[1] Συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΝ μετά την κωλοτούμπα.

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Δεν είμαστε βέβαια εμείς αυτοί, που θα σου υποδείξουμε ποιο κόμμα της Αριστεράς να προτιμάς. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου και λόγος δεν μας πέφτει. Ούτε σου ζήτησε κανείς να απολογηθείς. Εμείς κάνουμε κριτική σε θέσεις ή στάσεις των κομμάτων της Αριστεράς, όχι προσωπική σε όσους ακολουθούν αυτό ή εκείνο το κόμμα. Αναφερθήκαμε στον ΣΥΝ σε σύνδεση με εσένα μια και ε σ ύ τοποθετήθηκες φιλικά απέναντί του. Εμείς δεν ζητάμε (ούτε καταθέτουμε) κομματικές ταυτότητες.

Επί της ουσίας: Για μας είναι μεταφυσική, ιδεαλιστική και δογματικά αριστερή η αντίληψη που στον μετανάστη εργαζόμενο βλέπει μόνο τον εργαζόμενο. Όπως ακριβώς, αλλά ανάποδα, είναι μεταφυσική, ιδεαλιστική και δογματικά εθνοκεντρική η αντίληψη που στον μετανάστη εργαζόμενο βλέπει μόνο τον ξένο.

Για ψάρια, κοτόπουλα, κ.λπ.: Επαναλαμβάνουμε: περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! ;-)

Περί «αριστεράς», «δεξιάς» και τα συναφή: Συ είπας! ;-)


Τα λέμε

zalion είπε...

"Πού τις είδες τις απειλές μωρέ Χρήστο, (αλλά, ακόμα και τις μαγκιές);"
Τις ειδα εδω,"(γιατί πολιτική ε π ι λ ο γ ή είναι το σήκωμα του μεταναστευτικού και τα διεθνιστικά να τα αφήσετε, δεν είναι η νεολαία του ΣΥΝ εδώ)" και δω, "Επίσης καλό είναι να αφήσουμε τα περί «διεθνισμού» απ’ έξω. Διότι εκεί στον ΣΥΝ[1] έχετε μια κάποια περίεργη αντίληψη του διεθνισμού."
Οποτε μην κανετε τους ανηξερους και τις οσιες Μαριες. ΕΛΕΟΣ
Τους καρδιναλιους τους βλεπω καιρο τωρα αλλα κανω οτι δε βλεπω. Ενα παραδειγμα,"Εσείς, σε πολλά, λέτε: «διεθνισμός είναι να υποστηρίζουμε άνευ όρων»" Τι λετε ρε παντογνωστες? σοβαρα?
Το καλαμι ειναι εδω,"Η αντίθετη άποψη (η δική μας και όοολης σχεδόν της Αριστεράς[1]) για την πατάτα της Νομικής;" Εκφραζετε οοοολη την αριστερα βρε αστερια? Μπραβο!.
Σιγα μη σας μισησω ρε παληκαρια και μας δει κι ο κοσμος.
Σε ολα σας τα σχολια υπαρχει ενας δογματισμος ο οποιος εχει να κανει με την "πατριωτικη" σας αντιληψη. Ζειστε μ'αυτο να ζησω και γω με τις κωλοτουμπες μου.
Υ.Γ. Τελικα ο Παλαβανος εκανε σχολη.

zalion είπε...

Πότε θα γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν αγώνες που εκθέτουν, αλλά αγώνες που δεν δίνονται;
Της Μαρίας Μπαλάφα

http://rnbnet.gr/details.php?id=1747
Αντε μπας και ξεστραβωθειτε.

LeftG700 είπε...

@zalion:


Χρήστο, οι μακρότατοι διάλογο που είχαμε σε αυτό το συγκεκριμένο και στο αμέσως προηγούμενο ποστ μάς έδειξαν πανηγυρικά ότι, όσο αφορά στην κατανόηση του τι θέλουμε να πούμε, τόσο στις σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν ε ς αναρτήσεις όσο και στους σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν ο υ ς διαλόγους, παρουσιάζεις σαφή συμπτώματα καραμπινάτης νοητικής υστέρησης. Σόρυ, αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο. Σε επόμενες αναρτήσεις, αν τα συμπτώματα επιμείνουν, πιθανόν να σου φανούμε πιο χρήσιμοι, αφού, καλού-κακού, θα φροντίσουμε να προετοιμαστούμε, μελετώντας τη βασική βιβλιογραφία περί του προβλήματός σου...

zalion είπε...

Αντε ντε αργησατε. Αντε πεστε τα μπινελικια σας. Γιατι οπου το μυαλο σας δε σας φτανει ριχνετε ενα βρισιμο και τελειωσατε. Το τι παρουσιαζει ο καθενας μπορει να βγει απο τους διαλογους. Το οτι ο Καραμπελιας ειναι πρωτος σας ξαδερφος και η Σπιθα ο πολιτικος σας χωρος δε χρειαζεται και πολυ ψαξιμο. Αντε λοιπον με την "ευγενεια" σας και την "αριστερη" ιδεολογια σας να γεμισετε τα δωματια των εθνοαριστερων.
Υ.Γ. Ναστε καλα ρε παληκαρια κι ευτυχως δεν εχετε μισος για οσους διαφωνουν μαζι σας. Φαντασου να μισουσατε κιολας. Μπερε τον ελεγαν Μπερια τον ελεγαν πως τον ελεγαν αραγε?

Ανώνυμος είπε...

Ανακυκλώνεται το ίδιο τροπάρι, σε ατελέσφορη και άχαρη τροχιά.
Καλό σας απόγευμα!
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή, καλό απόγευμα και σε σένα!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ε, δεν τα λέμε, ακριβώς!
Τα λέτε μόνοι σας για να καταλαβένεστε μόνοι σας!

Πάντως,
καλό απόγευμα.
Παρατηρητής

LeftG700 είπε...

Φίλε Παρατηρητή,


Για να τα λέμε όλα, δεν το καταλάβαμε αυτό. Εδώ έχουμε Λαϊκή Δημοκρατία. Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες είναι ελεύθερες. Όπως εμείς δεν σε υποχρεώνουμε να συμφωνήσεις μαζί μας και δεν παραπονιόμαστε που δεν συμφωνείς, έτσι κι εσύ· το ίδιο ισχύει κ α ι για σένα! Δηλαδή εσύ γεννήθηκες πατρίκιος κι εμείς πληβείοι; Τι το κάναμε εδώ; Ο πρώτος που προλαβαίνει να πει «τα λέτε μόνοι σας» (δηλαδή μ’ άλλα λόγια, ‘‘δεν συμφωνείτε μαζί μου’’!) βγαίνει δικαιωμένος;

Σε παρακαλούμε! Δεν μας είχες συνηθίσει σε τέτοιες λογικές!


Τα λέμε (αν θέλεις βέβαια· υποχρεωτικό δεν είναι τίποτε εδώ!)

OMADEON είπε...

Που τις είδε τις "απειλές" ο Zalion? Μα... φυσικά ΠΟΥΘΕΝΑ! Απλά... ΕΝΙΩΣΕ "απειλημένος" (επειδή του έθιξες την κομματική του κοσμάρα). Κατά τα άλλα, ΔΕΝ σκαμπάζει από ΣΟΒΑΡΕΣ απειλές, ο Zalion. Τσινάει ΜΟΝΟ για τις ασόβαρες, εντελώς, και ΜΟΝΟ όταν θίγουν... τον ίδιο. Τουμπεκί, ή ελέφας, δικέ μου, για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ που αναλύεται και καταδικάζεται εδώ..

Θάπρεπε λοιπόν να ρωτάς... "πόσοι Zalion χωράνε σε μία Honda"! Και η απάντηση, είναι "κανείς", διότι στα επόμενα χρόνια η Honda δεν θάχει βενζίνη (λόγω peak oil) και δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά, οι Χόντες, έτσι κι αλλιώς! :-)

____ πάμε παρακάτω... __

Ειλικρινής συνομιλητής σου εδώ, ήταν -τελικά- ο Αντώνης. Δεν νομίζω όμως ότι καταλαβαινόσασταν 100%. Ορισμένα καυτά ζητήματα που του έθεσες ΔΕΝ απαντήθηκαν, ενώ από εκείνον τέθηκαν άααλλα ζητήματα, _αρχών_ (με τα οποία συμφωνώ κιόλας, αλλά... έτερον εκάτερον - και το ένα θέμα δεν αποκλείει το άλλο)!

OMADEON είπε...

Υ.Γ. Κάθησα μέχρι αργά και -σόρυ- νομίζω ότι υπερβάλλεις σημαντικά και αποδίδεις στον Αντώνη κάποια πράματα που ΔΕΝ είπε, ΔΕΝ υπονόησε αυτά που νομιζεις. Ο Αντώνης στάθηκε σε ορισμένες αρχές, που κατανοεί πολύ καλά, εξηγώντας ότι όποιος τις παραβιάζει ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ συμπίπτει με κάποιες... άλλες θέσεις.

Πότε σε είπε "πατριωτική αριστερά" ΔΕΝ το είδα. Συνοδοιπόρο της ακροδεξιάς ΔΕΝ σε είπε. Εννοούσε ότι ακολουθείς μια ΛΟΓΙΚΗ που συμπίπτει με τη ΛΟΓΙΚΗ της ακροδεξιάς (κάτι για το οποίο όμως... δεν είμαι καθόλου σίγουρος). Αμα βρω την ΠΛΗΡΗ απάντηση σε ορισμένα ερωτήματα θα στην πω άλλη μέρα.

LeftG700 είπε...

Φίλε OMADEON,


Ρωτάς «πού τις είδε τις απειλές ο zalion». Απαντάμε: Άμα θ έ λ ε ι ο άνθρωπος, όλα τα μπορεί! ;-) Είναι ζήτημα κομματικού πατριωτισμού (που κατά ορισμένους τον επιδεικνύουν μόνο οι φίλοι του ΚΚΕ —κούνια που τους κούναγε!...).

Για το τι εννοούσε ή δεν εννοούσε ο Αντώνης, σού έχουμε απαντήσει ε δ ώ και δεν χρειάζεται να επαναληφθούμε.

Ωστόσο, μια και μιλάς για συμπτώσεις λογικής, ορίστε και μια άλλη σύμπτωση:

Χ

Όπως βλέπεις, σε κάποιο σημείο οι δύο γραμμές σ υ μ π ί π τ ο υ ν. Ας μη το κάνουμε θέμα που η μία γραμμή ξεκινάει από το Βορρά για να πάει στο Νότο, και ή άλλη από την Ανατολή για να καταλήξει στη Δύση!... Αστεία πράγματα φίλε OMADEON, αστεία πράγματα μέχρι γελοιότητας…


Τα λέμε