Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Το Left.gr δημοσιεύει μόνο ό,τι συμφέρει το λαό!

Το ρεπορτάζ τής ηλεκτρονικής έκδοσης της αστικής εφημερίδας (πιο αστική, μετονομάζεσαι σε Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως) Τα Νέα  για τη χθεσινή ομιλία του Μανώλη Γλέζου στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα προχώρησε χθες βράδυ ο Μανώλης Γλέζος, αφού όχι μόνο απέρριψε την πρόταση του προέδρου για τις συνιστώσες και τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρότεινε τριμελή συλλογική ηγεσία με εναλλαγή!

Η τοποθέτηση Γλέζου τίναξε στον αέρα τον πανηγυρικό τόνο του Συνεδρίου και πέταξε το μπαλάκι στο «γήπεδο» της ηγεσίας. Η σκληρή τοποθέτηση Γλέζου, από την άλλη πλευρά, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη μειοψηφία η οποία έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικής διάλυσης των συνιστωσών.

Μετά την ομιλία του το θέμα των συνιστωσών αποκτά άλλη διάσταση, καθώς ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι «ένας ακόμη επικεφαλής μιας μικρής συνιστώσας», αλλά το πρόσωπο στο οποίο η ηγεσία είχε χτίσει μεγάλο κομμάτι της εικόνας του: δίπλα δίπλα με τον Αλέξη Τσίπρα στις κρίσιμες προεκλογικές ομιλίες, σύμβολο για την πρωτοβουλία των γερμανικών αποζημιώσεων και ηγέτης ειδικού βάρους στον χώρο της Αριστεράς.

«Τα άλογα αυτά έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εδώ, τώρα τα άλογα αυτά θέλουν να τα σκοτώσουν», είπε ο Μ. Γλέζος εμμένοντας στο σχήμα των συνιστωσών. Οι αναφορές ήταν εξίσου σκληρές για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

Δεν έλειψαν και τα «καρφιά» - πάντα προς την ηγετική ομάδα. «Εμείς ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε τονίζοντας δύο-τρεις φορές τη λέξη «εμείς». «Εμείς τον ιδρύσαμε και όχι κανένας άλλος». Επίσης, αναφερόμενος στον αγώνα που έκανε ο Συνασπισμός να μπει κάθε φορά στη Βουλή ανέφερε: «Για να πω και αυτό, κι εσείς τόσα χρόνια στον Συνασπισμό, ε, δεν τα καταφέρατε, τι να κάνουμε! Ηταν "πότε μπαίνει, πότε δεν μπαίνει"».

Ακόμη, άσκησε δριμύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο κάνει αντιπολίτευση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Την κυβέρνηση δεν τη ρίχνεις με "καληνύχτα σας" και "καλή τύχη"».

Αίσθηση προκάλεσαν και οι προτάσεις του για εναλλαγή στα  όργανα και «κανένα μονοπρόσωπο όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, πρότεινε να μην υπάρχει πρόεδρος αλλά τριμελής επιτροπή με αντιπρόεδρο και μέλος.

Το κλίμα ήταν βαρύ χθες στο Τάε Κβον Ντο από νωρίς χθες το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό ότι τελικά θα υπήρχε ομιλία του Μ. Γλέζου.

Ο ίδιος απουσίαζε την πρώτη ημέρα, κατά την έναρξη, ενώ, όπως έλεγαν στελέχη της μειοψηφίας, τον εξέπληξε το ότι ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στο τιμητικό προεδρείο χωρίς καν να τον ρωτήσουν. Εξάλλου, ορισμένες πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει ότι δεν παραβρέθηκε στην έναρξη λόγω προβλημάτων υγείας.

Άλλοι πάλι τόνιζαν ότι ο Μ. Γλέζος «ήταν συγκρατημένος σε σχέση με αυτά που σχεδίαζε να πει αρχικά» και «μετρίασε τους τόνους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ. Από την πλευρά της ηγεσίας υπήρξε σιγή ιχθύος - αν και, όπως έλεγαν συνεργάτες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Εμμέσως πλην σαφώς, απάντηση δόθηκε στην πλευρά Γλέζου - Θεωνά - Νταβανέλλου από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μιλώντας μετά τον Γιάννη Θεωνά (ΚΕΔΑ) είπε: «Σε εμάς έγκειται αν θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Κάποια που ακούστηκαν εδώ μας αδικούν και είναι μεμψίμοιρα. Κάποιοι είπαν ότι ο προσυνεδριακός χρόνος δεν ήταν αρκετός. Και όμως όλο το προηγούμενο διάστημα συζητούσαμε και για τις συμμαχίες και για την πρότασή μας για την έξοδο από την κρίση. Συζήτηση που έγινε σε εκατοντάδες οργανώσεις. Να κάνουμε όμως και την αυτοκριτική μας. Εχουμε (σ.σ.: στα κείμενα) πανσπερμία απόψεων 160 σελίδων, πράγμα που δείχνει την αδυναμία μας να συνθέτουμε. Και σε όσα άκουσα από τον σύντροφο Θεωνά, ποιος μίλησε εδώ για Κεντροαριστερά; Οσοι μιλούσαν για αυτήν μας αποχαιρέτησαν εδώ και καιρό. (...) Κάποιοι προτείνουν ιδέες χωρίς επαφή με την πραγματικότητα». Ο Π. Σκουρλέτης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Σήμερα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ μελών, με ταχύτητα για το ποιοτικό άλμα».

Δεν είμαστε χειροκροτητές
«Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις για εμάς;» τόνισε ο Μ. Γλέζος, ενώ είχε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα που παρακολουθούσε προβληματισμένος. «Δεν είναι δυνατόν να διακηρύττουμε στους πολίτες ότι εγγυόμαστε τη δημοκρατία στην κοινωνία και να την ακυρώνουμε στο κόμμα». Και αναφερόμενος στο «κόμμα των μελών» είπε με έμφαση: «Δεν είμαστε χειροκροτητές, είμαστε εγγυητές της ανατροπής».

Και το ρεπορτάζ τού Left.gr με αποσπάσματα ομιλιών διαφόρων συνέδρων με τα οποία, υποτίθεται, δίνεται το στίγμα και ο τόνος τής κάθε παρέμβασης:

Γλέζος Μανώλης  
Συριζίτες και Συριζίτισσες, σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες τα μάτια και των φίλων και των εχθρών είναι στραμμένα σήμερα στο συνέδριό μας. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην ιστορία να καταφέρουμε τουλάχιστον τη γέφυρα από τα κόμματα τα προσωποπαγή, από τα κόμματα της εξουσίας να τα μεταβιβάσουμε στην εξουσία του λαού. Περνάμε, όπως άκουσα να λέγεται, από το κόμμα των συνιστωσών στο κόμμα των μελών. Οι Ενεργοί Πολίτες λέμε πως οι σχέσεις κόμματος-λαού έχει αλλάξει σήμερα, σήμερα τα κόμματα υπηρετούν το λαό. Συνεπώς, αν μια φορά ακούγεται πως πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμείς το ζητάμε χίλιες φορές. Όλοι θέλουν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν στο κόμμα το μελών. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ’ το λαό και ανήκουν στο λαό, είπε ο φίλος μου ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά ακόμα, όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ’ το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό. Είμαστε εγγυητές μιας αλλαγής που θέλουμε να κάνουμε πράξη. Φτάσαμε από το 3% στο 27%, όλοι μαζί σαν ΣΥΡΙΖΑ το καταφέραμε. Ευελπιστώ πως σε καμιά απολύτως περίπτωση δε θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχει δημιουργηθεί στο λαό, με το αίσθημα της ευθύνης που έχουν όλοι εδώ μέσα. Μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό που ζητάει ο λαός από εμάς, την εμπιστοσύνη του για να τον φέρουμε στην εξουσία.

Αυτό να είναι ο «σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία»; Μπα… Όχι! Αφού τώρα έχουμε καπιταλισμό, δεν είναι; ;-)


(Στη photo, ένας από εμάς κατά το στάδιο της ψυχοθεραπείας του με την κλασική μέθοδο της ψυχρολουσίας… Από το xaxor.com)Δεν υπάρχουν σχόλια: