Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Για τη μάνα μας Βενεζουέλα: At the end of the day, the one and only question that asks for an answer is «which side are you on?»




Στη Βενεζουέλα, εδώ και χρόνια, η ανάρρηση του Τσάβες και των Τσαβίστας του στην κυβερνητική εξουσία έχει αποκαλύψει σε όλη της τη συνθετότητα τη μεγάλη διχοτομία μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς (ακούει κανείς από Περισσό μεριά; —οι σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας ακούνε πάντως, και μάλιστα πολύ-πολύ καθαρά![1]). Όπου στο στρατόπεδο της πρώτης θα βρεις πολλούς ορκισμένους δημοκράτες και μάλιστα «προοδευτικούς δημοκράτες», από αυτούς που στις δημοσκοπήσεις στην ερώτηση «πού αυτοτοποθετείστε στην κλίμακα Δεξιά — Αριστερά;» απαντούν μετά από ελάχιστη σκέψη «μάλλον προς την Αριστερά, θα έλεγα· ναι, ναι προς την Αριστερά, σίγουρα!», σε αρκετούς από τους οποίους «έρχεται να τραβήξουν πιστόλι» αν τους πεις «δεξιούς», και στην παράταξη της Αριστεράς θα βρεις πολλούς «ρεφορμιστές» ή και «οπορτουνιστές».

Δεν θα ασχοληθούμε με τις συγκρούσεις που διεξάγονται εδώ και πάνω από μία βδομάδα τώρα στους δρόμους και τις πλατείες τού Καράκας και άλλων πόλεων, υποκινημένες από τη Δεξιά, αλλά θεμελιωμένες σε υπαρκτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Μια καλή ενημέρωση θα βρείτε στις σελίδες τού Ριζοσπάστη (Συριζαίοι, μη στραβομουτσουνιάζετε!): εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Και μια καλή γεύση για το  σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει η αντιαριστερή προπαγάνδα μπορείτε να πάρετε αν κλικάρετε στο Κόκκινο 105,5 (Κουκουέδες, πείτε τά ‘‘γαλλικά’’ από μέσα σας!). Ούτε και χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία αναφορά en passant στις λυσσώδεις προσπάθειες του αμερικανικού (κυρίως αλλά όχι μόνο) ιμπεριαλισμού να ανατρέψει ακόμα και με πραξικοπήματα τον Τσάβες όσο ζούσε (ένα τουλάχιστον είναι βεβαιωμένο αφού συντελέστηκε) και γενικά να αποσταθεροποιήσει και να υπονομεύσει παντοιοτρόπως την κυβερνώσα Αριστερά στη Βενεζουέλα. (Προσπάθειες που θα είχαν επιτύχει αναμφίβολα, αν οι Τσαβίστας δεν είχαν ερείσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Βενεζουελάνικο λαό στο πλευρό τους. Κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε με bold και υπογραμμισμένα…)

Εκείνο που θα κάνουμε, και αυτό είναι το θέμα τού σημερινού σημειώματος, είναι να σας καλέσουμε να παρατηρήσουμε μαζί τις αντιστροφές ρόλων, στάσεων και αντιλήψεων που η εναλλαγή στην κυβερνητική και κρατική εξουσία επέφερε. Αντιστροφές απολύτως αναμενόμενες και φυσιολογικές, για τις οποίες δεν θα έπρεπε να απορεί κανένας από μας και, πολύ περισσότερο, να τείνει ευήκοο ους στους κάθε είδους εχθρούς (ή δήθεν φίλους) που τις επισημαίνουν, φροντίζοντας βέβαια να δείχνουν μόνο τη μία όψη τού νομίσματος…

Τι βλέπουμε σε αυτές τις αντιστροφές; Βλέπουμε τους Ηρακλείς τού «Νόμου και της Τάξεως», αυτούς που όταν ακούνε το σύνθημα «νόμος είναι τα δίκιο τού εργάτη» σταυροκοπιούνται έντρομοι ή το λοιδορούν, όλη αυτή τη στρατιά τών «μεσαίων τάξεων» την επανδρωμένη από μικροαστούς (μικροαστούς από «έννομο» υλικό συμφέρον ή από υπερβολικές δόσεις τής μικροαστικής ιδεολογίας) να έχουν βγει στα κάγκελα των δρόμων και των πλατειών. Σαν να τρελάθηκε η φύση και άρχισε ο ήλιος να βγαίνει από τη δύση, έτσι βγήκαν και οι νοικοκυραίοι τραγουδώντας «στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο»! Πάνε οι νόμοι, πάει η τάξη, πάει και όλη η ιδεολογία τής «δημοκρατικής συναίνεσης» και της «συνθετικής επίλυσης των διαφορών»! Ποια συναίνεση και ποια σύνθεση; Μόνο τα όπλα που δεν έχουν πάρει —κι αυτό παίζεται, αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν…

Από την άλλη, βλέπουμε την κυβερνώσα Αριστερά, αυτήν που πριν καταλάβει την κυβερνητική και κρατική εξουσία καλούσε το λαό στους δρόμους, αυτή που στις συγκρούσεις με την αστυνομία φώναζε «μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι», να καλεί τους ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους να γυρίσουν στα σπίτια τους και να ασκεί αυτή πια την κρατική καταστολή, χωρίς βέβαια να μπορεί να εξασφαλίσει ότι σε κάθε περίπτωση αυτή δεν θα προχωρήσει πέρα από τη λελογισμένη (αναγκαία) άσκηση βίας. Τι γίνεται εδώ; Οι διάβολοι έγιναν άγγελοι και οι άγιοι αμαρτωλοί; Ο Αουγούστο Πινοσέτ έγινε ο καλοκάγαθος παππούς που παλεύει για να έχουν τα εγγονάκια του γάλα και η Παρθένα άρχισε να βγάζει μουστακάκι σαν τού Χίτλερ;

Τίποτε από όλα αυτά! Αυτό που γίνεται λεγόταν και λέγεται πάλη τών τάξεων. Και στην πάλη τών τάξεων οι ‘‘καλοί’’ εναλλάσσονται με τους ‘‘κακούς’’ με αστραπιαία ταχύτητα, αν την υπολογίσουμε παίρνοντας υπ’ όψη μας το ατελεύτητο του χρόνου. Δεν θα βγάλουμε άκρη λοιπόν προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε τους μεν από τους δε ή να μετρήσουμε ποια πλευρά έχει τους πιο πολλούς ‘‘κακούς’’ και ‘‘καλούς’’. Εκείνο που έχει σημασία, το μόνο που έχει σημασία, είναι με ποια πλευρά συντασσόμαστε. Με αυτή τών συντριπτικά πολλών οι οποίοι υφίστανται την οικονομική και κοινωνική σκλαβιά που σκιάζει όλον τον πλανήτη ή με την πλευρά τής τάξης των πλουσίων που μέχρι στιγμής κερδίζει, όπως είπε ο Γουόρεν Μπάφετ;

Αυτό θα σας ρωτήσει σε λίγα δευτερόλεπτα κι ο Pete Seeger που μας αποχαιρέτησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα για άγνωστους κόσμους. Πολλοί από τους νοικοκυραίους (πολλοί, αλλά όχι όλοι) στη Βενεζουέλα και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη απαντήσει επιλέγοντας τους εχθρούς μας και περιμένουν σαν τους γύπες, μόλις κρύβοντας τη χαρά τους, την αντιδραστική παλινόρθωση στη χώρα τού Μπολιβάρ μετά από την με κάθε μέσο πτώση τής κυβέρνησης Μαδούρο (όπως έγραψε στο blog του ένας τέτοιος νοικοκυραίος τού «ακραίου κέντρου»: «Δεν τον βλέπω να πολυκαιρίζει…»).

Δεν απομένει παρά να επιλέξουμε κι εμείς. There are no neutrals out there!



≈≈≈≈≈


[1] Διότι συμμετέχουν στο υπάρχον και το στηρίζουν και το περιφρουρούν με νύχια και με δόντια, αλλά ταυτόχρονα κάνουν ό,τι μπορούν (και όσο τους επιτρέπουν οι συνθήκες) να ωθήσουν το υπαρκτό προς την περιοχή τού μη εισέτι είναι!


Στη φωτογραφία εργαζόμενοι στην πετρελαιοβιομηχανία σε συγκέντρωση υποστήριξης της κυβέρνησης Μαδούρο. Από το rizospastis.gr.



11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινα δεν μπορεις να καταλαβεις την τεραστια διαφορα που υπαρχει στην περιπτωση της Βενεζουελας με μια χωρα μελος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;;;;;Εκει μπορει να υπαρξει υποστηριξη του ΚΚΒενεζουελας γιατι μπορουν να εφαρμοστουν και καποιες αλλαγες στην οικονομια(που φοβαμαι οτι δεν ειναι αρκετες)Στην Ελλαδα τι αλλαγες στην οικονομια μπορει να φερει ο ΣΥΡΙΖΑ αφου η ΕΕ (απαγορευετε ρητα στον ΣΥΡΙΖΑ εστω και η ιδεα της αποδεσμευσης)και το ξερει πολυ καλα ο καθε καλοπιστος αριστερος απαγορευει σε μια χωρα μελος να ορισει ανεξαρτητη πολιτικη σε οποιονδηποτε τομεα;;;;Μηπως θα μας αφησει να παραγουμε τα προιοντα που θελουμε;;;;;;Πως τοτε θα αναπτυξουμε μετα την βιομηχανια μας;;;;;Με την υγιη επιχειρηματικοτητα;;;;;Ειλικρινα αυτη η ανοησια με την ενοτητα της αριστερας στην Ελλαδα με εχει κουρασει αφανταστα.Οι θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομια ειναι πολυ πιο κοντα με την ΝΔ παρα με το ΚΚΕ και δεν αποκλειω και πιθανη συνεργασια στο μελλον για το καλο της χωρας(βιομηχανων εφοπληστων τραπεζιτων κλπ)Ο ιδιος αντικαπιταληστης αριστερος που εγραψα για τον κλασιδιαρη χθες.Λεγε με ελληνοφρενικο μιας και τα τελευταια χρονια με εκφραζουν πολυ ο θυμιος με τον αποστολη

LeftG700 είπε...

Φίλε ελληνοφρενικέ, (έτσι θα σε λέω αφού αυτό δηλώνεις, αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να υπογράφεις με αυτό το όνομα, αλλιώς πώς να το ξέρω;)


Μια χαρά καταλαβαίνω τις διαφορές που λες. Αλλά καταλαβαίνω και κάτι άλλο που δεν έχεις συνειδητοποιήσει εσύ κι ας το λέει ο «σοφός λαός», ακόμα και το αγράμματο κομμάτι του:

Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη! Ή αλλιώς: ο δρόμος φτιάχνεται περπατώντας. Τι εννοώ; Ακολουθώντας τις διαπιστώσεις τού ΚΚΕ σχετικά με το «ευρωπαϊκό ζήτημα» εννοώ τα εξής απλά:

1. Από τη στιγμή που και το ίδιο το ΚΚΕ παραδέχεται ότι το επίπεδο της πολιτικής συνειδητοποίησης του λαού απέχει πολύ από το ύψος που επιβάλλουν και ζητούν οι ανάγκες, υπάρχουν δύο επιλογές:

Η πρώτη, να πεις: «δουλεύω για να ανεβάσω το επίπεδό του έτσι ώστε να φτάσει στο απαιτούμενο ύψος».

Και η δεύτερη να αναρωτηθείς: «τι μπορώ να κάνω με όσες δυνατότητες μου δίνει η παρούσα κατάσταση;».

2. Ισχυρίζομαι ότι εδώ και λίγα χρόνια, από την έναρξη της κρίσης και ιδίως από την εποχή τής υπογραφής τού πρώτου μνημόνιου, η πρώτη επιλογή έχει εξαερωθεί. Δεν είναι απλώς πολυτέλεια, αυτό που λέμε «τέτοιες ώρες τέτοια λόγια». Δεν υπάρχει! Και δεν υπάρχει γιατί ο κόσμος είναι με το μαχαίρι στο λαιμό και όλη η κοινωνία σε απόγνωση. Κι όποιος είναι με το μαχαίρι στο λαιμό το πρώτο που κοιτάει είναι να δει πώς θα επιβιώσει εδώ και τώρα, αφού την επόμενη στιγμή θα είναι μακαρίτης.

3. Έρχεται το ΚΚΕ και λέει στον κόσμο: «Δεν έχει σωτηρία για σένα, δεν έχει οδό άλλη από την έξοδο από την ΕΕ και τη σοσιαλιστική επαναστατική αλλαγή».

4. Ο κόσμος όμως δεν καταλαβαίνει Χριστό! (Δεν υπάρχει κάτι το αφύσικο σε αυτό, διαφορετικά θα είχαμε τρεις-τέσσερις σοσιαλιστικές επαναστατικές αλλαγές κάθε δεκαετία!) Εξακολουθεί και πιστεύει ότι θα βρει την άκρη με ευρώ και ΕΕ. Σαν τον πνιγμένο που πιστεύει ότι αν πιαστεί από τα μαλλιά του θα σωθεί.

5. Ε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πείσεις έναν πνιγμένο ότι δεν πρόκειται να σωθεί πιάνοντας τα μαλλιά του, από την ίδια την εμπειρία του! Όπου δηλαδή θα πιαστεί και θα τα τραβάει για να διαπιστώσει ότι όσο και να τα τραβάει εξακολουθεί και καταπίνει νερό με τις χούφτες!

6. Τι σημαίνει αυτό προσαρμοσμένο στην πολιτική κατάσταση; Σημαίνει ότι αφήνεις προσωρινά στην πάντα το ζήτημα του νομίσματος και της ευρωζώνης και της ΕΕ και επικεντρώνεσαι σε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα και στόχους και το προτείνεις στο λαό και του λες «γουστάρεις;». Ο λαός φυσικά γουστάρει. Και μετά του λες: «Ωραία, πάμε μαζί να το διεκδικήσουμε, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, είτε με το νόμισμα των Ελοχίμ!».

7. Αποκτάς την κυβερνητική εξουσία κοινοβουλευτικά (αυτό είναι υποχρεωτική προϋπόθεση, μια και δεν μπορείς να την αποκτήσεις επαναστατικά). Και ξεκινάς ως λαϊκή κυβέρνηση (= με την υποστήριξη του λαού) να υλοποιείς το πρόγραμμά σου. Και έρχεται μια στιγμή που η ΕΕ σου λέει «στοπ, μέχρι εδώ!».

8. Ε, λοιπόν, αυτή θα είναι η στιγμή τής αλήθειας στην οποία ο πνιγμένος ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει (και με τη δική σου βοήθεια βέβαια, αλλά πρώτα και κύρια από την ίδια του την εμπειρία!) ότι το να πιαστεί από τα μαλλιά του δεν τον σώζει από τον πνιγμό κι ότι αν θέλει να τη σκαπουλάρει πρέπει να κουνήσει τα χέρια του!


Τα λέμε

Ελληνοφρενικος είπε...

Το θεμα ειναι Left700 πως η ΕΕ το στοπ θα στο πει οχι απλα αμεσως αλλα πρεπει να της το εχεις δηλωσει και προεκλογικα οτι δεν θα το τραβηξεις το σκοινι,για αυτο πανε συννεφο οι κωλοτουμπες στην κουμουνδουρου.Το αντιμνημονιακο προσωπειο θα εξαφανιστει στο φτερο οπως το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ του ΠΑΣΟΚ το 81.Τοτε στην μεγαλη μαζα η εννοια της αριστερας θα ξεφτιλιστει εντελως.Για αυτο θελω οσο πιο δυνατο ΚΚΕ γινεται γιατι αυτο θα ειναι η γραμμη αμυνας μας στην αρχη.Δεν μπορεις να περπατησεις αλυσοδεμενος θα φας τα μουτρα σου και θα φανεις ανικανος.Το υποτιθεμενο αντιμνημονιο μιας αριστερας (δεν μιλαω για ΑΝΕΛκαι αλλες μπουρδες)δεν ξυπναει τον αγωγιατη αλλα τον κοιμιζει πολυ χειροτερα.Αλλιως θα αφυπνιζοταν ο λαος αν ακουγε τις αληθειες του ΚΚΕ και απο το ΣΥΡΙΖΑ.Θα υπηρχαν πολυ πιο στερεες βασεις για πραγματικη αντισταση και διαφορετικη προοπτικη για συνεργασια με στοχο την πραγματικη αλλαγη εξουσιας.Τωρα απλα βλεπουμε την ραγδαια πασοκοποιηση του μην εχοντας σαν λαος να ελπιζουμε τιποτα.Η συμμετοχη του ΚΚΕ σε ολο αυτο το εγχειρημα θα ηταν η οριστικη ταφοπλακα του κομμουνιστικου κινηματος στην Ελλαδα,οπως εγινε με τα κομμουνιστικα κομματα στην Ιταλια την Γαλλια κλπ που συνεργαστηκαν με την σοσιαλοδημοκρατια στην λογικη του μικροτερου κακου και ειδαμε την καταντια τους.Το ΚΚΕ παρολα τα λαθη και τα κοληματα του πρεπει να στηριχθει απο τον συνειδητοποιημενο αριστερο κοσμο σαν το αποκουμπι μας.Αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει τιποτα αλλο υπαρκτο,μακαρι να δημιουργηθουν και αλλες και καλυτερες αντιΕΕ αντικαπιταλιστικες δυναμεις.Ετσι θα μπορουσε να γινει και ενα πιο ευρυ μετωπο.Εν κατακλειδι ξεγελωντας και κοιμηζοντας τον αγωγιατη δεν του προσφερεις τιποτα παρα θα τον απογοητευσεις πολυ χειροτερα και θα τον συντηρηκοποιησεις ακομα πιο πολυ,και το ονειρο της αλλαγης περιπατο ξανα και ξανα.

Ανώνυμος είπε...

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καταγγέλλει ότι στην Ουκρανία κλιμακώνεται μια ανοιχτή επιχείρηση κατάλυσης ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ από δυνάμεις της φασιστικής ακροδεξιάς, επιγόνους και νοσταλγούς των Ουκρανικών Waffen SS που εξοπλίζουν, ενισχύουν και χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρώτη την Γερμανία.

http://epam-patras.net/2014/02/21/%cf%84%ce%bf-%ce%b5-%cf%80%ce%b1-%ce%bc-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1/

διαβαστε σε αντιπαραβολη με

Ο λαός όμως της Ουκρανίας, όπως κι όλοι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης λυκοσυμμαχίας,

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/2/2014&id=15012&pageNo=11&direction=1

και

Οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τους εργαζόμενους του κλάδου, γενικότερα για την εργατική τάξη και την αμυντική ικανότητα της χώρας.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7632208

και
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7214600&publDate=22/12/2012

τροσκιστικη στροφη ή στροφη προς τη θεωρια των δυο υπερδυναμεων?

οργ.

Ανώνυμος είπε...

οργ. η ασχετοσύνη σου οργιάζει. Τί από αυτά που λέει ο Ριζοσπάστης δεν είναι αυτονόητο;

LeftG700 είπε...

Φίλε μου Ελληνοφρενικέ,


Όπως εξηγούμε στην επόμενη ανάρτηση όπου ‘‘στριμώχνουμε’’ τους Συριζαίους δείχνοντάς τους ανάγλυφα τις ‘‘δημοκρατικές’’ ομορφιές κεντρικών στελεχών όπως ο Σταθάκης, στα ‘‘χαρτιά’’ τού ΣΥΡΙΖΑ (διακηρυγμένο πρόγραμμα + χαραγμένη στρατηγική) υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το πώς θα πάνε τα πράγματα αν βρεθεί στην κυβέρνηση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο μπορώ εγώ (ή ο Κουβελάκης, ας πούμε) να θέλω μια κυβερνητική αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ (δεν υπάρχει άλλη αριστερή δύναμη που να μπορεί ή και να θέλει). Από εκεί και πέρα στη διαπάλη που θα ανοίξει μεταξύ Σταθάκηδων και Κουβελάκηδων (μιλάω συμβολικά βέβαια) θα δούμε τι θα γίνει.

Έρχεσαι εσύ και λες: Τίποτε δεν θα γίνει! Θα σας ‘‘γαμήσουν’’! Να με συγχωρείς, αλλά αυτό είναι μεταφυσική! Ή, εν πάση περιπτώσει, αν είναι πολιτική δεν είναι αριστερή πολιτική. Γιατί παραγνωρίζεις τη δυναμική μιας αντιπαράθεσης μέσα στους κόλπους τού ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει.

Αλλά, ας πούμε ότι θα βγει το κακό σενάριο, πράγμα κα;θόλου απίθανο. Νομίζεις ότι αυτό θα ωφελήσει το ΚΚΕ; Από πού κι ως πού; Εσείς δεν λέτε ειρωνικά «Μα έγιναν ξαφνικά αριστεροί όλοι αυτοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ; Θα τρελαθούμε τελείως;». Φυσικά και δεν έγιναν! Ε, αφού δεν έγιναν ούτε καν «οπορτουνιστές αριστεροί» όπως αποκαλείτε συλλήβδην το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν ξαφνικά οπαδοί τού ΚΚ που καλεί σε σοσιαλιστική επαναστατική αλλαγή;;; Στην καλύτερη περίπτωση να μαζέψετε πίσω τους οπαδούς που σας εγκατέλειψαν στις εκλογές τού Ιουνίου! Ε, και; Τι έγινε; Χέστηκε η φοράδα στο Γενή τζαμί!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

http://rt.com/news/war-monument-toppled-ukraine-351/

εκτος απο τη βενεζουελα υπαρχει η ουκρανια και ειναι πιο κοντα

Ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε Left 700 εγω σου λεω απλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πληρη πασοκοποιηση του που ειναι βεβαιη εντος των τοιχων της ΕΕ δεν εχει να προσφερει τιποτα στην υποθεση της αριστερας. Δεν σου λεω οτι το ΚΚΕ εχει να κερδισει τιποτα απο αυτο,λεω πως μετα απο αυτο χρειαζεται δυνατο ΚΚΕ γιατι θα ειναι η μονη αριστερη δυναμη.Αν σου ειναι αδιαφορη η ενδυναμωση του ΚΚΕ στην περιπτωση της πληρης πασοκοποιησης του ΣΥΡΙΖΑ εσυ ποια πιστευεις πως μπορει να ειναι η ελπιδα στον αριστερο χωρο;Τι μπορει να προσφερει η σοσιαλοδημοκρατικοποιηση του ΚΚΕ;Απλα τον αφανισμο του οπως τοσα αλλα ΚΚ της Ευρωπης.Εσυ νομιζεις στα αληθεια πως οταν η ΕΕ πει στον ΣΥΡΙΖΑ οτι εντος της δεν μπορουν να γινουν προοδευτικες αλλαγες οι αγωγιατες θα ριζοσπαστικοποιηθουν;Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικα επερνε αντι ΕΕ αντικαπιταλιστικη θεση δεν θα ριζοσπαστικοποιουσε παρα πολλες συνειδησεις;Μπορει να μην επερνε 27%αλλα θα προσφερε στην ενοτητα της αριστερας με σπουδαια προοπτικη για πραγματικες αλλαγες και οχι για αστικη διαχειρηση της κρισης.Ειλικρινεστατα δεν μπορω να καταλαβω την φαντασια που εχετε ανθρωποι πραγματικα αριστεροι οπως εσυ και ελπιζετε οτι μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αφυπνισει θετικα το λαο προς προοδευτικες αλλαγες.Μεταφυσικη ειναι να βλεπεις ολοκαθαρα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει καν σκοπο να εφαρμοσει αριστερη πολιτικη;Τι εξελιξεις μπορει να πυροδοτηθουν απο τις αντιπαραθεσεις στους κολπους του ΣΥΡΙΖΑ δηλ;Τα εντελως κεντρωα κομματια του στην καλη περιπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι νεο ΠΑΣΟΚ που λεω εγω θα την κοπανησουν με ελαφρα και μια τρυπα στο νερο....Με ψεματα φιλε οτι μπορεις να κανεις αριστερη κυβερνηση μεσα στην ΕΕ δεν ξυπναει ο αγωγιατης απλα το αγωι στραβα αρμενιζει γιατι το ψεμα εχει κοντα ποδαρια....Μακαρι να ενωνοταν η αριστερα φιλε μου αλλα πρωτα πρεπει να προσδιορισουμε τι ειναι αριστερα.Ο ΣΥΡΙΖΑ οχι απλα δεν προσφερει προς αυτο το δρομο αλλα εμποδιζει αγανακτισμενα λαικα στρωματα να αποκτησουν αριστερη αντικαπιταλιστικη λογικη για αρχη εστω και συνειδηση στη συνεχεια.Κριμα παντως για τους πραγματικους αριστερους που εγκλωβιζονται σε τετοιες λογικες,και φυσικα μεγαλες οι ευθηνες του ΚΚΕ που αφηνει να συμβαινει αυτο,και δεν μπορει να πεισει γιατι πραγματικα απο αποψη πολιτικης αναλυσης εχει δικιο.Ισως καποτε οι αληθειες του αναγνωριστουν αλλα πρεπει να βρει τον τροπο να τις μεταδωσει.Θα δειξει....

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 2.42

η υποθεση στη ουκρανια ειναι πολυ απλη ερμηνευσημη αρκει να ξερεις να εφαρμοζεις τη μ-λ θεωρια (απαντα σταλιν) σωστα.

προκειται για ιμπεριαλιστικη συγκρουση ηπα-εε-ρωσιας (οι δυο υπερδυναμεις του εκκε εγιναν επιτελους 3)

επισις η δικτατορια του 1967 ητανε συγκρουση ιμπεριαλιστικη ηπα-ρωσιας-εοκ.

ειδες τι απλα πουναι τα πραγματα αμα εισαι διαλεκτικος και οχι ασχετος

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

και η ιταλικη εισβολη του 1940 ητανε συγκρουση ιταλικου-αγγλικου-αμερικανικου ιμπεριαλισμου.

να συνεχισω?

οργ.

υ.γ.καληνυκτα.

Ανώνυμος είπε...

«which side are you on?»

δίλημμα για το δίλημμα.

Δεν υπάρχει δίλημμα, και ναι είναι ταξικός ο πόλεμος, μόνο που ούτε οι τσαβικοί/μαδουρικοί αντιπροσωπεύουν την εργατική τάξη.

Έχεις πληροφορηθεί για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας; Ξέρεις ότι ο πληθωρισμός μετράται με τον μήνα κι όχι με το χρόνο; δηλαδή τον ένα μήνα 5,5% τον άλλον 3,6% κ.ο.κ.
Ξέρεις για το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Γνωρίζεις το ποσοστό φτώχειας εκεί; Το επίπεδο της διαφθοράς; Με τόσα χρόνια Τσάβες και τώρα Μαδούρο τι κατάλαβες; Σου αρέσουν οι δημόσιες ομιλίες τους (τις ακούω συστηματικά τα τελευταία 5 χρόνια)-σου μοιάζουν για γνήσιοι "λαϊκοί" εκφραστές ή για αυριανιστές, εγώ λέω το δεύτερο, εσύ το πρώτο. Γνωρίζεις ποια βασικά αγαθά στερείται η πλειοψηφία του κόσμου; ενώ ταυτόχρονα παράγεται ένας σκασμός πετρέλαιο στον κόλπο του Καράκας.

Αλήθεια «which side are you on?»
Προσωπικά με τον φτωχό κοσμάκη της Βενεζουέλας που ελάχιστες φορές στην ιστορία της χώρας τον έχουν αληθινά υπερασπιστεί ηγέτες του, κι όχι με τον γραφικά επικίνδυνο Μαδούρο.

Τα γραφούμενά σου ταβάριtch είναι για να χορταίνουν αυτούς που θέλουν να ακούν αυτά με τα οποία συμφωνούν.

Ένας αφελείς...
Ο Πανίκος