Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς κι οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους!




Σύμφωνα με όλες τις (αποχρώσες) ενδείξεις, η Δημαροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικυρωθεί και σε συμβολικό επίπεδο με τη συμμετοχή στελεχών τής ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός τής από το 2013 και μετά σταδιακής μετατόπισής του σε πιο ‘‘υπεύθυνες’’ θέσεις. Δείχνει όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις αντίστασης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ —εντός και εκτός τής Αριστερής Πλατφόρμας, να σημειωθεί αυτό—, που δεν είναι διατεθειμένες να ανεχθούν άλλο πια τη διαρκή κλίση επί τα κεντροαριστερά, όπως καλούσαν τα παραγγέλματα κάποιων εκ των υπασπιστών τού Προέδρου (ίσως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας). Το πόσο ισχυρές είναι αυτές οι δυνάμεις, αλλά και πόσο ικανές να παίξουν τα χαρτιά τους σωστά στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον (μέχρι χθες δεν τα είχαν καταφέρει και πολύ καλά...), it remains to be seen…

Σε εκείνους που, καλοπροαίρετα ή εκ του πονηρού, υποτιμούν/υποβαθμίζουν το συμβολικό στοιχείο στην πολιτική, ας θυμίσουμε την αποστροφή τού Φρανσουά Μιτεράν «πολιτική είναι η διαχείριση συμβόλων» καθώς και ότι, σύμφωνα με τον Ζακ Λακάν, το Συμβολικό είναι μία από τις τρεις διαστάσεις, πάνω στις οποίες και με τις οποίες δομείται το ανθρώπινο υποκείμενο.

Και σε εκείνους πάλι τούς φίλους και οπαδούς τού ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αμφιβολίες για το αν θα ωφεληθεί το κόμμα τους από το κόψιμο των γεφυρών με τα απολειφάδια τής Αριστεράς, συστήνουμε να διαβάσουν παρακάτω το σημερινό σημείωμα του ΔΟΛιου καθημερινού οργάνου τού συστήματος. Αρκεί και με το παραπάνω για να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα:


Στην πολιτική, κάθε βήμα δεν πρέπει να εμποδίζει το επόμενο —αλλιώς, κόμματα και αρχηγοί κινδυνεύουν να βάλουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους. Το έπαθε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, όταν το πρώτο, κρίσιμο τρίμηνο της διακυβέρνησής του παγιδεύτηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες του. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεχή διαπραγμάτευση στην οποία υποχρεώνεται προεκλογικά η ηγεσία του με την εσωκομματική αντιπολίτευση: το θέμα της διεύρυνσης των συνεργασιών τού κόμματος είναι μείζον για ένα κόμμα που ανεβαίνει τα σκαλιά της εξουσίας —και έχει να κάνει με την πολιτική που θα ασκήσει εφόσον νικήσει στις εκλογές. Δεν γίνεται να ψηφίσουν Τσίπρα οι ψηφοφόροι και να έχουν πρωθυπουργό τον Λαφαζάνη!

***

Καλή Χρονιά σε όλους και όλες!

2 σχόλια:

κάποιος σύντροφος είπε...

Όντως έχει σημασία, βασικά είναι η πρώτη καλή είδηση από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 2,5 χρόνια. Αν γίνει που έτσι μοιάζει.

Μπορεί βέβαια να είναι ελιγμός, μια αριστερή εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας για να έχουν μετά τα χέρια λυμένα, πάντως είναι μια καλή εξέλιξη.

Αν επιβεβαιωθεί και με τους διάφορους πασόκους που πρέπει εξίσου να φάνε πόρτα ή να πάρουν πόδι, αν κλείσουν και τα μετεκλογικά σενάρια για οποιοδήποτε κόμμα της Βουλής πλην ΚΚΕ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τηρήσει σε όλη την προεκλογική περίοδο 5 πράγματα (για την κυβέρνηση της αριστεράς, το χρέος, και το καμία θυσία για το ευρώ).

Βασικά πρέπει η αριστερή πλατφόρμα (και όχι μόνο όπως σωστά λες) να ενεργοποιηθεί, να κατοχυρώσει γρήγορα αυτή την ακόμα όχι στέρεη θετική εξέλιξη, να πάρει πρωτοβουλίες. Η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη πιθανός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις θέσεις του είναι το ΚΚΕ, πρέπει να υπάρξει απεύθυνση, να μπουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι άξονες με τους οποίους ζητάει έστω ανοχή από το ΚΚΕ, και προφανώς να είναι πέραν του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση του ΚΚΕ είναι άλλο θέμα, μια τέτοια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτελέσματα έτσι κι αλλιώς, και όχι με την ανέφικτη αποδοχή της.

Με την ελπίδα η νέα χρονιά να φέρει μπροστά τον λαό και την αριστερά, απέναντι σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιά, δανειστές, ευρώ, ΕΕ, ατλαντισμό.

Καλή χρονιά σε όλες και όλους.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΕΙΣ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

@κάποιος λέμε τώρα

στο χωριό μου λένε:

"Πονηρός ο βλάχος"

Λοιπόν.
Δεν θα είναι καθόλου καλή η χρονιά για μερικούς...

Αλλά στα παπάρια τους κιόλας, είχαν ποτέ τσίπα για να ενοχληθούν;
Φρεσκα κουλούρια θα πουν και θα συνεχίσουν ακάθεκτοι το "παπα"...