Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Όταν αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις τού 19ου Συνεδρίου τού ΚΚΕ κινούνται σε τόσο ‘‘σωστή’’ κατεύθυνση, που αναγκάζεται να τις λογοκρίνει ακόμα και ο νέος ΓΓ της Κεντρικής του Επιτροπής!



ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου τού Real FM. Μετά τα πρώτα ‘‘προκαταρκτικά’’, ο Χατζηνικολάου πιάνει τον ταύρο απ’ τα κέρατα και τον ρωτάει:

«Πιστεύετε επομένως ότι πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα;».

Παραθέτουμε λέξη προς λέξη ολόκληρη την απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως την απομαγνητοφώνησε η Υ.ΤΣΕ.Κ.Α. μας (μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ —το περί ου ο λόγος απόσπασμα ακούγεται από το 3.50 ως το 5.47). Αναφέρεται σε πολλά επίμαχα και συζητούμενα από όλη την Αριστερά ζητήματα, όμως, το σημείο που θέλουμε να επισημάνουμε και να εισάγουμε ως θέμα τής ανάρτησης είναι αυτό που έχει τονιστεί με bold γράμματα (οι δυο-τρεις υπογραμμίσεις είναι εμφάσεις τού ίδιου τού Δημήτρη Κουτσούμπα). Συνεπώς, καλό θα ήταν να  μην αγνοηθεί. Όπως επίσης καλό θα ήταν να μην έρθει εδώ κανένας φίλος, οπαδός ή μέλος τού ΚΚΕ και πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα. Ακριβολογώντας περισσότερο: Επειδή εδώ ισχύει καθεστώς λαϊκοδημοκρατικό, μπορεί να πει ό,τι θέλει. Να μας πει όμως και για την ταμπακιέρα και να μην περιοριστεί, λόγου χαρη, στο «κι εσείς γιατί καταπιέζετε τους νέγρους;»! Σύμφωνοι; Ωραία! Και τώρα, ο λόγος στο σύντροφο Γενικό Γραμματέα:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Όχι, δεν πιστεύουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φυσικά με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση, μια εξουσία, η οποία να έχει και να πάρει στα χέρια της κάποια εργαλεία. Για παράδειγμα, άμα αφήσεις άθικτους τους μονοπωλιακούς ομίλους, αυτούς που έχουν τη μεγάλη κερδοφορία κι αυτούς που είναι κλάδοι κι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία τής χώρας, δεν θα ’χεις αυτό το απαραίτητο εργαλείο, ώστε να σχεδιάσεις την οικονομία σου, να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις εργατικό δυναμικό, να λύσεις προβλήματα δηλαδή ανάπτυξης, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Άρα, αυτά είναι δέσμη μέτρων, να το πω έτσι απλά, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να μπορέσεις να κάνεις αυτά. Αν φύγεις και πας σ’ ένα άλλο νόμισμα, δραχμή ή όπως ονομαστεί, δεν λύνεις το πρόβλημα αυτό. Η έξοδος απ’ την ευρωζώνη δεν σου λύνει, αντίθετα μπορεί να χειροτερέψει και θα χειροτερέψει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά πολύ και το βιοτικό επίπεδο του λαού και το πρόβλημα της ανεργίας και βεβαίως θα είναι σε ισχύ όλ’ αυτά τα μέτρα που υπάρχουν. Αλλά, άρα, άμα αυτό το δεις ξεκομμένο δεν λύνεις κανένα πρόβλημα. Για να μη σας πω τώρα, ξέρετε κι εσείς βεβαίως, ότι αυτά τη ζητήματα συζητιούνται όχι μόνο από υποτίθεται αριστερές ή προοδευτικές δυνάμεις ή δεν ξέρω που βλέπουν μια άλλη προοπτική και λοιπά, τα ζητήματα της εξόδου απ’ το ευρώ συζητιούνται ακόμα και σε κύκλους τής αστικής τάξης, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Είναι πιθανά σενάρια· και ανάλογα τις εξελίξεις καθόλου δεν αποκλείεται και να ωθήσουν την Ελλάδα άλλες χώρες σε έξοδο απ’ το ευρώ, απ’ την ευρωζώνη.


ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων» έκανε λόγο στο παράδειγμά του ο ΓΓ του ΚΚΕ, γι’ αυτούς με  «τη μεγάλη κερδοφορία» και γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται σε κλάδους  «στρατηγικής σημασίας για την οικονομία τής χώρας». Δηλαδή για …μονοπώλια! Εκεί σταμάτησε το παράδειγμά του. Πού σταμάτησε; Μα στο …1996 και στο …2000! Δηλαδή, στις αποφάσεις τού …15ου και του …16ου Συνεδρίου (όπου γινόταν λόγος για κοινωνικοποίηση μόνο των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής)!

Για παράδειγμα (να φέρουμε κι εμείς κάποια παραδείγματα, όχι μόνο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έτσι δεν είναι;): Γραφόταν φαρδιά-πλατιά (και σωστά!) στο Σχέδιο Προγράμματος της πολιτικής απόφασης του 15ου Συνεδρίου, στην ενότητα «Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού» και συγκεκριμένα στη θέση 38:

«Η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, που θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το διεθνές πλαίσιο, θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη λόγω των δυσκολιών που κληρονομεί στη νέα κοινωνία ο ελληνικός καπιταλισμός και η συμμετοχή του στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Και γραφόταν στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου ειδικά για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, στην 5η ενότητα («Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας − Ο λαός έχει συμφέρον να αγωνιστεί γι’ αυτήν»):

«Το ΚΚΕ δεν υποστηρίζει την πλήρη, καθολική σε πανεθνική κλίμακα κοινωνικοποίηση. Υποστηρίζει ότι, δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της λαϊκής οικονομίας, θα λειτουργεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι σε κλάδους μεταποίησης, όπου υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση».


ΕΚΕΙ ΕΜΕΙΝΕ ο νέος Γενικός Γραμματέας τού ΚΚΕ και γι’ αυτό δεν προχώρησε πάρα πέρα και δεν επικαιροποίησε αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις σύμφωνα με την ‘‘περιποίηση’’ (= διαγραφή) που τους επεφύλαξε το 19ο Συνέδριο. Διότι στην πολιτική απόφαση του τελευταίου και πολύ πρόσφατου Συνεδρίου για το νέο πρόγραμμα και στο υποκεφάλαιο «Ο σοσιαλισμός ως πρώτη, κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού» γράφεται επίσης φαρδιά-πλατιά:

«Η εργατική δύναμη παύει να είναι εμπόρευμα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ξένης εργασίας, δηλαδή η μίσθωση εργασίας από τους ακόμα κατέχοντες μεμονωμένα μέσα παραγωγής σε κλάδους που δεν υφίσταται υποχρεωτική κοινωνικοποίηση π.χ., στη βιοτεχνία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό - επισιτισμό, σε ορισμένες βοηθητικές υπηρεσίες».

Όπως γίνεται φανερό από το παραπάνω απόσπασμα, η …οπορτουνιστική και …μικροαστική αντίληψη που είχε παρεισφρήσει στις αποφάσεις τού 15ου Συνεδρίου, και είχε οδηγήσει το Κόμμα στην …κατρακύλα τής άκρως …αντιμαρξιστικής και …αντιλενινιστικής θέσης πως «η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα» για πολλούς και διαφόρους αντικειμενικούς τάχα λόγους, «θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη» επιτέλους ξεριζώθηκε ολοκληρωτικά. Ζήτω το Κόμμα! (Χειροκροτήματα, ζητωκραυγές, συνθήματα, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.)


ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας λογοκρίνει τις αποφάσεις τού 19ου Συνεδρίου μιλώντας μόνο για μονοπώλια, όπως άλλωστε έκανε πάντα και η Αλέκα Παπαρήγα; Ελάτε τώρα! Σε μια χώρα με τη μικρομεσαία καπιταλιστική ιδιοκτησία ποσοστιαία κυρίαρχη στην ιδιωτική οικονομία, έχει περιθώρια να μιλήσει σε ευρέα ακροατήρια για άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας; Όχι βέβαια!  Κάτι τέτοιες απογειωμένες και εξωπραγματικές θέσεις, θέσεις που ακόμα και οι πιο έξαλλοι τροτσκιστές ή αριστεριστές τύπου OΑΚΚΕ δυσκολεύονται να πουν φωναχτά και τις λένε μόνο από μέσα τους, είναι απλώς για να διατυπώνονται στα Συνέδρια και να καταγράφονται στα πρακτικά.


ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ στα Συνέδρια και να καταγράφονται στα πρακτικά, μόνο και μόνο για να τσιμεντάρεται η αυτοαπομόνωση του ΚΚΕ από κάθε άλλη αριστερή δύναμη, αν μας εννοείτε…



63 σχόλια:

Μάρκομ Ξ είπε...

Πιο εντυπωσιακό και από τα τρίποντα του Αντετοκούνμπο!

Μην περιμένετε απάντηση από ΚΚεδες απόψε. Θα περιμένουν τον αυριανό Ριζοσπάστη να διαβάσουν τη γραμμή και μετά θα την καταθέσουν εδώ.

Θα πρεπε να ζητάει πνευματικά δικαιώματα ο Ριζοσπάστης για τα μέλη του ΚΚΕ...

γελώντας με την ψυχή μου,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. και φυσικά θα ασχοληθούν δεόντως με τα δηκτικά μου σχόλια και όχι με την ταμπακιέρα

LeftG700 είπε...

Για να δούμε ναρόντνι κομισάρ, για να δούμε... Δεν λείπουν οι σκεπτόμενοι, όπως έδειξε και ο Προσυνεδριακός. Από την άλλη βέβαια, είναι και λίγο ζόρι να έρθουν εδώ και να εκδηλώσουν ανησυχίες, παρόμοιες με τις δικές σου και τις δικές μας. Είναι κι αυτός ο γμνος "δημοκρατικός" συγκεντρωτισμός...

Ίδωμεν...


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Μούγκα! Ή κατά το πολιτικώς ορθότερον: άκρα του τάφου σιωπή...

Ανώνυμος είπε...

Ευρωλιγουρακια θαυμαστες της <> των ΗΠΑ
τοσο πολυ τα εχετε χασει και καταφευγετε σε λεκτικους-και οχι μονο-ακροβατισμους...προσπαθωντας να διαστρεβλωσετε τις πεντακαθαρες θεσεις του ΚΚΕ... Ξυδι,...

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ, μήπως βιάστηκες λίγο; Ο πρώτος Ούγκα Μπούγκα πλάκωσε ήδη! :-) Να δούμε αν θα μας έρθει κανένας που να έχει την ικανότητα να συζητάει, έστω κι αν διαφωνεί…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Μάλιστα! Και τώρα μπορείς να μας πεις πού και πως διαστρεβλώσαμε τις «πεντακάθαρες θέσεις τού ΚΚΕ»;;;

Για να σε δω. Έχεις μάθει να μετράς μέχρι το 38; Έχεις προχωρήσει στην αλφαβήτα πέρα από το Κ (το Κ του Κόμματος, όχι το άλλο);

Ιδού η Ρόδος! Προετοιμάσου ψυχικά για τα γκολάκια που έχεις να φάς κι έλα! Σε περιμένουμε με ανοιχτά …ντοκουμέντα!


Τα λέμε (προϋπόθεση βέβαια να μην αποδειχθείς κουκουέδικη …κότα! —ιφ γιου νο γουατ α μι ;-) )

Kαντριανιώτης είπε...

Η γραμμή που έδωσε τελικά ο σημερινός Ριζοσπάστης,είναι κατώτερος της αναμενόμενης.
Τα συνήθη αναμασήματα περί ευρωλιγούρηδων,ακροβατών και ζογκλέρ.
Συνηθισμένα πράματα δηλαδή.
Και όπως συνήθως η μπάλλα όχι μόνο στις εξέδρες,αλλά και έξω απο το γήπεδο.
Με εκτίμηση.

spiral architect είπε...

Τους ΚΝίτες θα τους βρεις στην παραλία των Αγ. Αποστόλων έξω απ' τις Μουρνιές. Ο Ρ. κυκλοφορεί εκεί, αλλά δεν έχει wifi και στο μαθητοφοιτητικό καρτοκινητό τερμάτισε η κάρτα.

Η πλάκα είναι ότι χτενίζεις τα λεγόμενα και τα γραφόμενα του Κουτσούμπα και του κάθε Κουτσούμπα, λες και αυτά θα ακολουθηθούν κατά γράμμα όταν και αν γίνει η ανατροπή και η επανάσταση, ξεχνώντας ότι δεν μπορείς να ορίσεις άμεσα την ιστορική εξέλιξη. Κόμματα, παύσεις, άνω τελείες ένα φευγαλέο φουρκισμένο βλέμμα από κάποιο κατά βάση ψύχραιμο, νοούνται σαν αλλαγή γραμμής.
Την ΟΑΚΚΕ δεν την ξέρουν, οι εναπομείναντες πούροι (και πουρά πλέον) τροτσκιστές είναι συνιστώσα (Ξεκίνημα) και ο Ανταρσύα την παλεύει για να ακουστεί.
Το ΚΚΕ όμως;
Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη συκοφαντία της εφημερίδας «FINANCIAL TIMES» | 902.gr

Ε, μη μου πεις τώρα, έχει διαφορά!

Υ.Γ.: Πόσο θα'θελα να' μουν στην παραλία στις Μουρνιές και να μην γράφω στα ιντερνέτια, άλλα με πήραν τα χρόνια ... :-(

LeftG700 είπε...

Φίλε Καντριανιώτη,


Για άγνωστους λόγους, ο Blogger μουλάρωσε και δεν περνάει το σχόλιό σου. Το περνάω εγώ.


Τα λέμε

Καντριανιώτης είπε...

Η γραμμή που έδωσε τελικά ο σημερινός Ριζοσπάστης,είναι κατώτερος της αναμενόμενης.
Τα συνήθη αναμασήματα περί ευρωλιγούρηδων,ακροβατών και ζογκλέρ.
Συνηθισμένα πράματα δηλαδή.
Και όπως συνήθως η μπάλλα όχι μόνο στις εξέδρες,αλλά και έξω απο το γήπεδο.
Με εκτίμηση.


(Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2013 6:15:00)

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Για να τα λέμε όλα, το σχόλιό σου είναι απογοητευτικό. Ακόμα κι αν ήσουν Κνίτης…

«Χτενίζω τα λεγόμενα και τα γραφόμενα του Κουτσούμπα»;;; Χτενίζω;;; Μα αυτό που επισημαίνω είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας! Και τα λες εσύ αυτά; Που σουλατσάρεις, αν και όχι συχνά, για να τα λέμε πάλι όλα, σε Κουκουέδικα τσαρδιά που αναλύουν, ορισμένα και ‘‘λογοτεχνικά’’ ;-) , ακόμα και τα …σαρδάμ τού Τσίπρα;;; Είπαμε αλλά όχι κι έτσι!...

Κι έπειτα τι άλλο μου λες, αν καταλαβαίνω καλά; Μου λες: «Παίδες, όλα αυτά είναι μαλακίες! Η πραγματικότητα θα τα κάνει άνω κάτω!».

Από μια άποψη έτσι είναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αριστερή πολιτική δεν πρέπει να χαράζει στρατηγικές. Κι έτσι ξαναγυρνάμε στο θέμα μας:

Η συγκεκριμένη στρατηγική τού ΚΚΕ, όπως αποδεικνύει ο ίδιος ο τσιφ σας, είναι παπαριές καμαρωτές για νεοφώτιστους Κνίτες!

Για νεοφώτιστους Κνίτες όσο και βετεράνους!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ευρολιγουρακια το ξαναλεμε οι θεσεις του ΚΚΕ ειναι πεντακαθαρες
Αποδεσμευση απο την ΕΕ ...
Μπορειτε να μας πειτε και τη θεση του ΣΥΡΙΖΑ τωρα ετσι για να συγκρινουμε...
Τωρα με τον Λαφαζανη στη θεση του Παναγιωτακοπουλου μπορειτε
να αναφωνησετε ολοι μαζι
Το -νεο ροζ-ΠΑΣΟΚ ειναι εδω με τον Τσιπρα αρχηγο...
ΥΓ Οσο για τις κοτες και τα λοιπα πουλερικα ως γνωστο ο καθενας και το επιπεδο του...αλλωστε θαυμαστες της" ανοικτης κοινωνιας" των ΗΠΑ εισαστε οποτε τι να πουμε και μεις τα "σταλινικα κατακαθια"...

Μάρκομ Ξ είπε...

Έχουμε και λέμε:

1) χουλιγκάνος εξανέστη, καίτοι -όπως λέτε- ως ευ παρέστη

2) η μπαλιά είναι της εξέδρας, από μάγκα εντός έδρας, δυσνοήτως επιχαίρων και τυρβάζων περί εταίρων

Συμπέρασμα: ευτυχώς που τα αστικά, ντεμέκ εχθρικά προς το ΚΚΕ ΜΜΕ δεν ασχολούνται με τέτοια 'χτενίσματα', όπως δεν ασχολήθηκαν με τις προ- και μετά- συνεδριακές σφαγές, όπως δεν ασχολήθηκαν με τα αίσχη του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ. Ειδάλλως, ούτε ο θυρωρός του Περισσού δεν θα τους μίλαγε (της ηγεσίας εννοώ).

συντροφικά, εγχειρίδιον φέρων και ευθέως τούτον καρφώνων,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Για το περιστατικό με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ακόμα και εγώ, ο "εγκάθετος" δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έτσι έγινε, όπως οι FT το περιγράφουν. Μάλλον για μ..κία πρόκειται, η οποία βεβαίως ου μην επαναλαμβανόμενη συγχωρείται.

Μάρκομ Ξ είπε...

Το τρίτο σχόλιο που δεν πρόλαβα να σχολιάσω εντάσσεται στην περίπτωση νο1, ανιάτου σαχλαμάρας, της αειμνήστου ενθυμίζον -εκ παρηχήσεως και μόνον- της Καλλιόπης της Μπουρδάρας...

ο ευρΩλιγούρης της γειτονιάς σας,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το ποιος πετάει την μπάλα στην κερκίδα, λέφτη, άσε να το κρίνουν όσοι διαβάζουν τα γραφόμενα εδώ μέσα. Ο Γραμματέας απαντάει σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα που ενέχει και μια πολύ συγκεκριμένη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ. Και πολύ περιεκτικά λέει ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μετέωρο βήμα, βήμα που και η αστική τάξη μπορεί να υιοθετήσει σε κάποια συγκυρία, με ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα από τα σημερινά για τα λαϊκά στρώματα.

Για το ΚΚΕ χρειάζεται κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτοί είναι κυρίαρχοι σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (αντίθετα με τα τετριμμέα παραμύθια περί "ποσοστιαία κυρίαρχης" μικρομεσαίας ιδιοκτησίας), αυτοί έχουν "στρατηγική" σημασία για μια κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία.

Αλήθεια, γιατί στη συγκεκριμένη απάντηση έπρεπε να αναφερθεί στην κατάργηση της μισθωτής εργασίας στις επιχειρήσεις που δεν κοινωνικοποιούνται; Αφορούσε κατά οποιοδήποτε τρόπο το συγκεκριμένο ερώτημα;

Κατά τα άλλα, η προσπάθεια να έρθουν σε αντιπαράθεση το 15ο και το 19ο Συνέδριο στη βάση των όσων προτείνουν για τους μικρο-αγρότες, μικρο-βιοτέχνες, κτλ είναι τελείως αποτυχημένη. Και τα 2 Συνέδρια βάζουν το ζήτημα του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού - εδώ καμμία διαφορά. Ενώ το 15ο έθετε το θέμα του παραγωγικού συνεταιρισμού σε κλάδους της μεταποίησης με μικρή συγκέντρωση, το 19ο βλέπει τη δυνατότητα διατήρησης της αυτοαπασχόλησης (ΧΩΡΙΣ μισθωτή εργασία) σε βιοτεχνία, βοηθητικές υπηρεσίες, κτλ. Καθιστά, άραγε, αυτό το 19ο Συνέδριο πιο "δεξιό" από το 15ο;

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε στο 19ο ότι η κοινωνική συμμαχία που προτείνει αφορά την μεγάλη πλειοψηφία του λαού: εργατική τάξη και φτωχά λαϊκά στρώματα στην πόλη και στην ύπαιθρο. Τώρα αν εσείς οι "αριστεροί" συριζαίοι φαντασιώνεστε ότι υπάρχουν κάποια "ευρέα ακροατήρια" καπιταλιστών που πρέπει να τα τραβήξετε με την πολιτική σας πρόταση, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τέτοιες συμμαχίες, αλλά όταν αναφέρεστε στο ΚΚΕ μην κρίνετε εξ' ιδίων τα αλλότρια.

Πέτρος

LeftG700 είπε...

Βρε μπουμπουνοκέφαλε και κουφιοκεφαλάκη! Τι έρχεσαι εδώ και μας παίζεις την ίδια φθαρμένη κασέτα; Για την ταμπακιέρα τής ανάρτησης έχεις να πεις τίποτε; Τι νομίζεις ότι κάνεις έτσι; Ότι υπερασπίζεσαι το Κόμμα; Το δυσφημείς, ρε μουμπούνα! Για παράδειγμα:

Δες πιο κάτω τον Πέτρο. Τους ίδιους πολιτικούς προσανατολισμούς έχετε και το ίδιο κόμμα υπερασπίζεστε. Αλλά εκείνος τουλάχιστον μας λέει και δύο κουβέντες επί τής ουσίας, για να τις συζητήσουμε. Μ' εσένα τι να πούμε, καημένε; Ν' αρχίσουμε να βγάζουμε άναρθρες κραυγές όπως εσύ;

Δεν σφάξανε!


Τα λέμε (αν μιλήσεις σε κάποια άλλη γλώσσα, εκτός από αυτήν τών Ούγκα Μπούγκα...)

spiral architect είπε...

Μη λες τέτοια, μη λες τέτοια!
Ασε τους να κάνουν μια δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα τη βρούμε τη λυση.

Προσοχή όμως λέφτηδες, ψάνοντας για τα περίσια κόμματα και άνω τελείες στα κείμενα του ΚΚΕ, μην καταλήξετε σαν τους φίλους μας της ""ανανεωτικής"" (γαμάουα!) που τελευταία κατέβασαν μαύρες πλερέζες και ψάχνουν την ανανέωση στην αριστερά του Τζήμερου.
(μέχρι να' ρθει η κινητικότητα απ'τα μέρη τους και να ψάχνουν κι αυτοί να βρουν το κώλο τους)

LeftG700 είπε...

Φίλε Πέτρο, καλωσήρθες εδώ και ελπίζω, ειλικρινά, να μην εξαφανιστείς όταν εξαντληθεί το συγκεκριμένο θέμα και να μπορούμε να συζητάμε που και που.


Κατ’ αρχήν, ένα οφειλόμενο (δεν θέλω να κουβεντιάσουμε σαν κοκόρια που τσακώνονται, αλλά ορισμένα πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους, δηλαδή να ‘‘κουμπώνουν’’ με την πραγματικότητα). Λοιπόν:

Όπως μπορείς να δεις, είσαι ο τρίτος φίλος/υποστηρικτής τού ΚΚΕ. Τι έκαναν οι άλλοι δύο προηγούμενοι, παρά την προειδοποίηση, που ήταν και παράκληση μαζί, της ανάρτησης να πουν ό,τι θέλουν, αλλά να σχολιάσουν και το συγκεκριμένο ζήτημα που θίγουμε;

Ο μεν πρώτος ο Σπειροειδής Αρχιτέκτονας, μας είπε ότι όλα αυτά …δεν θα έχουν και πολύ μεγάλη σημασία(!!!) όταν ξεσπάσει η επανάσταση και πόσταρε εδώ μία μαλακία (ή ‘‘πουστιά’’) που έκαναν οι Financial Times σε βάρος τού ΚΚΕ, εντελώς τελείως άσχετη με το θέμα.

Ο δε δεύτερος, ο ανώνυμος, εντάξει, τι να λέμε τώρα, τα είδες τα χάλια του…

Πώς λοιπόν λες ότι γράφω ό,τι μου κατεβαίνει κι ότι δεν υπάρχουν φίλοι τού ΚΚΕ που καλλιεργούν το άθλημα «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»; Δεν είναι φανερό ότι δεν σε δικαιώνουν τα πράγματα; Δηλαδή, ρε Πέτρο, για να καταλάβω: Έτσι εσύ κατανοείς την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Κουκουέδων; Ακόμα κι αν κάποιος δικός σας πει τη μεγαλύτερη μαλακία, να σπεύδετε να τον αθωώνετε; Είναι έξω από τη ζωή να είναι κάποιος οπαδός τού ΚΚΕ (ή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Μ-Λ ΚΚΕ, κ.λπ.) και ταυτόχρονα να είναι και μπετόβλακας; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Κλείνοντας αυτό το θέμα για να προχωρήσω στο ουσιώδες, να πω και το άλλο: Φυσικά, δεν είστε οι μόνοι που πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα. Έτσι όπως έχουμε καταντήσει, τείνει να γίνει το αγαπημένο άθλημα όλων των αριστερών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης και πολιτικού προσανατολισμού. Σ’ αυτό το άθλημα όμως, δυστυχώς, ειδικά εσείς είσαστε σταθερά ανάμεσα σους ‘‘διακριθέντες’’…

Αφού τελειώσαμε με αυτό, που, όπως είπα, δεν είναι το κύριο, μπαίνω στο ‘‘ψητό’’.

Η απάντηση που δίνει ο Κουτσούμπας είναι μια χαρά απάντηση. Και είναι μια χαρά γιατί περιορίζεται στο κύριο: τα μονοπώλια. Δεν επεκτάθηκε στην άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας, όχι γιατί θα ήταν τάχα εκτός θέματος, ούτε επειδή τού διέφυγε. Ούτε βέβαια επειδή είναι άνευ σημασίας, το αντίθετο. Δεν επεκτάθηκε για τους ίδιους λόγους που έκανε το όμοιο η Αλέκα Παπαρήγα και τα στελέχη του ΚΚΕ. Κι αυτή κι αυτοί στα μονοπώλια εστίαζαν και εστιάζουν. Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Κουτσούμπας, δεν είναι ανόητος. Το μέγα ερώτημα είναι γιατί στο 19ο Συνέδριο αποφασίστηκε κάτι τέτοιο, το οποίο, όπως εξήγησα παραπάνω, «δεν είναι για να το λέμε στον κόσμο». Τι νόημα έχει να αποφασίζεις κάτι, το οποίο δεν το προβάλλεις, για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρεις κι εσύ ο ίδιος πως ‘‘δεν περνάει’’; Και το ξέρει πολύ καλά το ΚΚΕ αυτό, όπως ξέρει βέβαια και τους λόγους για τους οποίους δεν περνάει. Εσύ τους ξέρεις;


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Ξέρεις ότι αν τα κέρδη πηγαίνουν στα μονοπώλια η απασχόληση δεν βγαίνει καθόλου από αυτά; (ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις πόσες επιχειρήσεις απασχολούν από 0-9 άτομα προσωπικό, θα φρίξεις!). Ξέρεις ότι το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι συμβαίνει στις χώρες του ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού καπιταλισμού (για παράδειγμα: το 2005 ο ΜΟ της ΕΕ-15 ήταν 14,7% των απασχολούμενων και στην Ελλάδα… 40,8%); Ξέρεις ότι σημαντικό μέρος από τους αυτοαπασχολούμενους μισθώνουν εργασία τρίτων με τυπικές ή άτυπες μορφές απασχόλησης; Τι θα τους κάνεις όλους αυτούς που απασχολούνται σε αυτή τη θάλασσα των μικροεπιχειρήσεων; Θα τραβήξεις ένα διάταγμα «καταργείται από 1ης 1ου η μισθωτή εργασία» και θα τους κολεκτιβοποιήσεις σε μια νύχτα εμμέσως πλην σαφώς και βιαίως;;; Και πώς θα σταθείς μετά; Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί σου; Αυτοί που τους έκανες ‘‘κολχόζνικους’’ με το έτσι θέλω, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία κοινωνικοοικονομική διεργασία;

Να λοιπόν γιατί αυτή η μπούρδα που σας κατέβηκε να γράψετε φαρδιά-πλατιά και να την κάνετε στρατηγική κατεύθυνση του κόμματος θα μένει στο σκοτάδι των κομματικών ντοκουμέντων να την τρώνε οι αράχνες! Γιατί δεν πατάει σε καμία ελληνική πραγματικότητα. Το μόνο που κάνει; Το είπα και στην ανάρτηση και το επαναλαμβάνω:

Κλείνει μία ακόμα τρύπα από την οποία θα μπορούσε να περάσει η σκέψη για συμπόρευση με άλλες αριστερές δυνάμεις. Διότι άμα έχεις καταργήσει (με το νου σου!) τη μισθωτή εργασία εν μία νυκτί και όλους τους μικρομεσαίους και όλους αυτούς που απασχολούνται σε μικρομεσαίους, τι να την κάνεις τη συμπόρευση με αριστερά κόμματα που υποτίθεται εκπροσωπούν αυτά τα στρώματα και μόνο; Λησμονώντας εδώ βέβαια ότι και το ΚΚΕ δεν πάει καθόλου πίσω στην εκπροσώπηση τέτοιων στρωμάτων…

Φίλε Πέτρο, αφήστε τα διατάγματα. Είναι όπως το γράφατε στο 15ο Συνέδριο:

«Η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, που θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το διεθνές πλαίσιο, θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη λόγω των δυσκολιών που κληρονομεί στη νέα κοινωνία ο ελληνικός καπιταλισμός και η συμμετοχή του στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Έτσι ήταν, έτσι είναι, κι έτσι θα είναι. Κι άμα δεν πιστεύετε εμένα, πεταχτείτε μέχρι την Κόκκινη Πλατεία, σκύψτε στο αυτί τού Βλαδίμηρου, και ρωτήστε εκείνον. Τα ίδια θα σας πει. Και μετά θα σας πλακώσει και στα ‘‘ρώσικα’’ και θα σας κάνει καινούργιους, που έναν αιώνα σχεδόν μετά τη ΝΕΠ δεν έχετε μάθει ακόμα την αλφαβήτα και του κάνετε τέτοιες αφελείς ερωτήσεις… ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Αδιόρθωτος και ανεπίδεκτος μαθήσεως! Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνεις Χριστό. Είναι που δεν καταλαβαίνεις ούτε Λένιν!


Τα λέμε (παρ' όλα αυτά —ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε συνέρχονται οι άνθρωποι που έχουν πέσει σε πολιτικό λήθαργο... :-) )

Ανώνυμος είπε...

Στο είπα και πριν - τα ίδια τετριμμένα θα μου αραδιάσεις.

1. Ο απόλυτος αριθμός των μικροεπιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν μας δίνει καμμία εικόνα για τη ραγδαία πορεία συγκεντροποίησης της παραγωγής τα τελευταία 20 χρόνια. Τα μονοπώλια είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι σε όλους τους βασικούς κλάδους (από άποψη τζίρου, κερδών, κτλ).

2. Το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στο σύνολο ήταν το 2012 24,3% (περιλαμβάνει και αυτούς που μισθώνουν έναν μικρό αριθμό εργαζομένων).

3. Για τα φαιδρά περί κολλεκτιβοποίησης τους "μέσα σε μια νύχτα" σου είπα παραπάνω. Το ΚΚΕ μιλάει για την προώθηση (να η "κοινωνικο-οικονομική διεργασία" σου) του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού και ταυτόχρονα για τη διατήρηση για κάποιο χρονικό διάστημα και ατομικής δραστηριότητας (ΧΩΡΙΣ μισθωτή εργασία) σε ορισμένους κλάδους της βιοτεχνίας, ορισμένες υπηρεσίες, κτλ.

4. Δεν έχουμε καμμία πρεμούρα για συμπορεύση με "αριστερά" κόμματα. Κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά μικροαστικά στρώματα προβάλλουμε σαν αναγκαιότητα. Για το αν αυτή, από την μεριά των μικροαστών, θα εκφραστεί και με ξεχωριστές πολιτικές δυνάμεις, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Και, παρεπιμπτόντως, ακριβώς για το ζήτημα αυτό σκύψαμε στα χείλη του Βλαδίμηρου και πήραμε την έγκριση του.

5. Όσο για το αν είναι "μπούρδα" η άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας σε μια χώρα όπου το ποσοστό της είναι στο 63%, νομίζω ότι ταιριάζει γάντι το εξής από την τελευταία συνέντευξη του Γραμματέα:
"Μπορείς να είσαι αριστερός και να προσκυνάς την ΕΕ, να αποδέχεσαι τη συμμετοχή της χώρας σου στο ΝΑΤΟ, να μην παλεύεις για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο; Ή ακόμα και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, μπορείς να είσαι αριστερός και οι θέσεις σου οι προτάσεις σου να είναι μια παραλλαγή της αστικής- καπιταλιστικής διαχείρισης;"

Πέτρος

LeftG700 είπε...

Φίλε Πέτρο,


Θέλω να ανεβάσω μία ανάρτηση και μετά λέω να πάω για καμιά μπύρα. Θα σου απαντήσω αύριο. Εντάξει;


Τα λέμε

Άδηλος είπε...

Όπως είπες σε μια απάντηση σου (9.45μμ): "Είναι όπως το γράφατε στο 15ο Συνέδριο:
«Η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, που θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το διεθνές πλαίσιο, θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη λόγω των δυσκολιών που κληρονομεί στη νέα κοινωνία ο ελληνικός καπιταλισμός και η συμμετοχή του στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς»". Πράγματι αυτό ισχύει. Η διαφορά βρίσκεται ότι εσύ και εσείς "βλέπεται αυτή την περίοδο με το κεφάλαιο στην εξουσία και το κόμμα σας στο ρόλο της φιλιππινέζας "αριστερής" κυβέρνησης, ενώ εμείς με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης (Όπως συνέβη και στην ΝΕΠ).
Σας είναι δύσκολο να κατανοήσετε(;) ότι το 15ο και το 19ο Συνέδριο δεν συγκρούονται. Το δεύτερο είναι προέκταση του πρώτου. Όσο για το επισημασμένο κείμενο του Γ.Γ. ανακαλύψαται την Αμερική!!!. Μπορείς να δεις δεκάδες τέτοιες αναφορές στο Ριζοσπάστη. Έδωσε με ένα παράδειγμα την διαφορά να βγεις από την ΕΕ με το κεφάλαιο στην εξουσία ή με την εργατική τάξη σ' αυτήν. Τελικά το πρόβλημα σας μάλλον βρίσκετε στο "η εργατική τάξη στην εξουσία". Παθαίνεται κάτι σαν αλλεργία.

spiral architect είπε...

Είμαι, είμαι!
(παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν μαθαίνει)

LeftG700 είπε...

Φίλε Πέτρο,


Ο Blogger μού έκανε χθες μία ‘‘πουστιά’’ που την πήρα είδηση πριν λίγο. Πέρασε μόνο το δεύτερο μέρος τού σχολίου μου (εξ ου και το ξεκάρφωτο ΣΥΝΕΧΕΙΑ που διαβάζεις). Το περνάω τώρα, επαναλαμβάνοντας για να σε διευκολύνω και το τμήμα που ήδη έχει μπει, στα δύο επόμενα σχόλια. Πρόσθεσε ό,τι θέλεις ως απάντηση στο ολοκληρωμένο σχόλιό μου και τα λέμε μια και καλή το απόγευμα.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Πέτρο, καλωσήρθες εδώ και ελπίζω, ειλικρινά, να μην εξαφανιστείς όταν εξαντληθεί το συγκεκριμένο θέμα και να μπορούμε να συζητάμε που και που.


Κατ' αρχήν, ένα οφειλόμενο (δεν θέλω να κουβεντιάσουμε σαν κοκόρια που τσακώνονται, αλλά ορισμένα πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους, δηλαδή να ''κουμπώνουν'' με την πραγματικότητα). Λοιπόν:

Όπως μπορείς να δεις, είσαι ο τρίτος φίλος/υποστηρικτής τού ΚΚΕ. Τι έκαναν οι άλλοι δύο προηγούμενοι, παρά την προειδοποίηση, που ήταν και παράκληση μαζί, της ανάρτησης να πουν ό,τι θέλουν, αλλά να σχολιάσουν και το συγκεκριμένο ζήτημα που θίγουμε;

Ο μεν πρώτος ο Σπειροειδής Αρχιτέκτονας, μας είπε ότι όλα αυτά .δεν θα έχουν και πολύ μεγάλη σημασία(!!!) όταν ξεσπάσει η επανάσταση και πόσταρε εδώ μία μαλακία (ή ''πουστιά'') που έκαναν οι Financial Times σε βάρος τού ΚΚΕ, εντελώς τελείως άσχετη με το θέμα.

Ο δε δεύτερος, ο ανώνυμος, εντάξει, τι να λέμε τώρα, τα είδες τα χάλια του.

Πώς λοιπόν λες ότι γράφω ό,τι μου κατεβαίνει κι ότι δεν υπάρχουν φίλοι τού ΚΚΕ που καλλιεργούν το άθλημα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»; Δεν είναι φανερό ότι δεν σε δικαιώνουν τα πράγματα; Δηλαδή, ρε Πέτρο, για να καταλάβω: Έτσι εσύ κατανοείς την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Κουκουέδων; Ακόμα κι αν κάποιος δικός σας πει τη μεγαλύτερη μαλακία, να σπεύδετε να τον αθωώνετε; Είναι έξω από τη ζωή να είναι κάποιος οπαδός τού ΚΚΕ (ή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Μ-Λ ΚΚΕ, κ.λπ.) και ταυτόχρονα να είναι και μπετόβλακας; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Κλείνοντας αυτό το θέμα για να προχωρήσω στο ουσιώδες, να πω και το άλλο: Φυσικά, δεν είστε οι μόνοι που πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα. Έτσι όπως έχουμε καταντήσει, τείνει να γίνει το αγαπημένο άθλημα όλων των αριστερών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης και πολιτικού προσανατολισμού. Σ' αυτό το άθλημα όμως, δυστυχώς, ειδικά εσείς είσαστε σταθερά ανάμεσα σους ''διακριθέντες''.

Αφού τελειώσαμε με αυτό, που, όπως είπα, δεν είναι το κύριο, μπαίνω στο ''ψητό''.

Η απάντηση που δίνει ο Κουτσούμπας είναι μια χαρά απάντηση. Και είναι μια χαρά γιατί περιορίζεται στο κύριο: τα μονοπώλια. Δεν επεκτάθηκε στην άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας, όχι γιατί θα ήταν τάχα εκτός θέματος, ούτε επειδή τού διέφυγε. Ούτε βέβαια επειδή είναι άνευ σημασίας, το αντίθετο. Δεν επεκτάθηκε για τους ίδιους λόγους που έκανε το όμοιο η Αλέκα Παπαρήγα και τα στελέχη του ΚΚΕ. Κι αυτή κι αυτοί στα μονοπώλια εστίαζαν και εστιάζουν. Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Κουτσούμπας, δεν είναι ανόητος. Το μέγα ερώτημα είναι γιατί στο 19ο Συνέδριο αποφασίστηκε κάτι τέτοιο, το οποίο, όπως εξήγησα παραπάνω, «δεν είναι για να το λέμε στον κόσμο». Τι νόημα έχει να αποφασίζεις κάτι, το οποίο δεν το προβάλλεις, για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρεις κι εσύ ο ίδιος πως ''δεν περνάει''; Και το ξέρει πολύ καλά το ΚΚΕ αυτό, όπως ξέρει βέβαια και τους λόγους για τους οποίους δεν περνάει. Εσύ τους ξέρεις;


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Ξέρεις ότι αν τα κέρδη πηγαίνουν στα μονοπώλια η απασχόληση δεν βγαίνει καθόλου από αυτά; (ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις πόσες επιχειρήσεις απασχολούν από 0-9 άτομα προσωπικό, θα φρίξεις!). Ξέρεις ότι το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι συμβαίνει στις χώρες του ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού καπιταλισμού (για παράδειγμα: το 2005 ο ΜΟ της ΕΕ-15 ήταν 14,7% των απασχολούμενων και στην Ελλάδα… 40,8%); Ξέρεις ότι σημαντικό μέρος από τους αυτοαπασχολούμενους μισθώνουν εργασία τρίτων με τυπικές ή άτυπες μορφές απασχόλησης; Τι θα τους κάνεις όλους αυτούς που απασχολούνται σε αυτή τη θάλασσα των μικροεπιχειρήσεων; Θα τραβήξεις ένα διάταγμα «καταργείται από 1ης 1ου η μισθωτή εργασία» και θα τους κολεκτιβοποιήσεις σε μια νύχτα εμμέσως πλην σαφώς και βιαίως;;; Και πώς θα σταθείς μετά; Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί σου; Αυτοί που τους έκανες ‘‘κολχόζνικους’’ με το έτσι θέλω, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία κοινωνικοοικονομική διεργασία;

Να λοιπόν γιατί αυτή η μπούρδα που σας κατέβηκε να γράψετε φαρδιά-πλατιά και να την κάνετε στρατηγική κατεύθυνση του κόμματος θα μένει στο σκοτάδι των κομματικών ντοκουμέντων να την τρώνε οι αράχνες! Γιατί δεν πατάει σε καμία ελληνική πραγματικότητα. Το μόνο που κάνει; Το είπα και στην ανάρτηση και το επαναλαμβάνω:

Κλείνει μία ακόμα τρύπα από την οποία θα μπορούσε να περάσει η σκέψη για συμπόρευση με άλλες αριστερές δυνάμεις. Διότι άμα έχεις καταργήσει (με το νου σου!) τη μισθωτή εργασία εν μία νυκτί και όλους τους μικρομεσαίους και όλους αυτούς που απασχολούνται σε μικρομεσαίους, τι να την κάνεις τη συμπόρευση με αριστερά κόμματα που υποτίθεται εκπροσωπούν αυτά τα στρώματα και μόνο; Λησμονώντας εδώ βέβαια ότι και το ΚΚΕ δεν πάει καθόλου πίσω στην εκπροσώπηση τέτοιων στρωμάτων…

Φίλε Πέτρο, αφήστε τα διατάγματα. Είναι όπως το γράφατε στο 15ο Συνέδριο:

«Η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, που θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το διεθνές πλαίσιο, θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη λόγω των δυσκολιών που κληρονομεί στη νέα κοινωνία ο ελληνικός καπιταλισμός και η συμμετοχή του στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Έτσι ήταν, έτσι είναι, κι έτσι θα είναι. Κι άμα δεν πιστεύετε εμένα, πεταχτείτε μέχρι την Κόκκινη Πλατεία, σκύψτε στο αυτί τού Βλαδίμηρου, και ρωτήστε εκείνον. Τα ίδια θα σας πει. Και μετά θα σας πλακώσει και στα ‘‘ρώσικα’’ και θα σας κάνει καινούργιους, που έναν αιώνα σχεδόν μετά τη ΝΕΠ δεν έχετε μάθει ακόμα την αλφαβήτα και του κάνετε τέτοιες αφελείς ερωτήσεις… ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Ωραία! Άλλον τόσο βαθιά ...διαλεκτικό έχει το ΚΚΕ εκτός από σένα; :-)


Τα λέμε (αγάπα το σχολιαστή σου κι ας είναι ξεροκέφαλος! :-) )

LeftG700 είπε...

Ωραία! Άλλον τόσο βαθιά ...διαλεκτικό έχει το ΚΚΕ εκτός από σένα; :-)


Τα λέμε (αγάπα το σχολιαστή σου κι ας είναι ξεροκέφαλος! :-) )

Ανώνυμος είπε...

Άκου, επί της ουσίας του ζητήματος σου είπα τη γνώμη μου χθες. Το πρώτο μέρος της προηγούμενης απάντησης σου, που δεν είχε περιληφθεί, δεν προσθέτει τίποτα. Τα μονοπώλια ήταν και στο 15ο, είναι και στο 19ο κεντρικό ζήτημα στη στρατηγική του ΚΚΕ. Πρόκειται ακριβώς για την αντικειμενική πραγματικότητα που καθορίζει το σημείο συνάντησης των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας.

Για τα υπόλοιπα που λες, εδώ δεν είναι κομματική οργάνωση για να κάνουμε κριτική σε συντρόφους μας. Αν όμως αναρωτιέσαι, γιατί σου απαντάνε κάποιοι με τον τρόπο που σου απαντάνε, σκέψου και αυτά που γράφεις στο αρχικό post, όταν υποστηρίζεις ότι ο Γραμματέας "λογοκρίνει" τις αποφάσεις του Συνεδρίου που μόλις έγινε. Συγχώρα με, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια να πάρει κανείς τέτοια πράγματα στα σοβαρά. Δεν μας προσβάλλεις επειδή κάνεις κριτική (συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια), αλλά προσβάλλεις τη νοημοσύνη μας.

Πέτρος

LeftG700 είπε...

Φίλε Πέτρο,


Ακολουθώντας την αρίθμησή σου:

1. Επαναλαμβάνω ότι από πλευράς τζίρου, κερδών, κ.λπ. υπάρχει αυτή η συγκέντρωση. Στην απασχόληση όμως δεν υπάρχει. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων (προσωπικό από 0 ως 9 άτομα). Σου παρέθεσα και στοιχεία.

2. Η διαφορά αυτή οφείλεται προφανώς στο ότι το ΚΚΕ στις Θέσεις αναφέρεται σε αυτοαπασχολούμενους εκτός πρωτογενούς τομέα. Οι δικές μου πηγές είναι από μελέτη με στατιστικές eurostat
( http://www.ine.otoe.gr/Upl/pdf/Greece_IneOtoe.pdf )
και από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
( http://www.inegsee.gr/sitefiles/files/EKTHESH%2014.pdf )

3. Χωρίς μισθωτή εργασία, ο ομοϊδεάτης σου ο Σπειροειδής αρχιτέκτονας δεν μπορεί να απασχολεί ούτε σχεδιάστρια μερικής απασχόλησης. Τον κλείνεις εν μια νυκτί.

4. Μα τα φτωχά μικροαστικά στρώματα έχουν και κοινωνικοπολιτικές εκπροσωπήσεις. Πώς είναι δυνατόν να συμπορευτείς με κάποιους όταν δείχνεις πόρτα στις εκπροσωπήσεις τους; Και να θέλεις εσύ, και δεν αμφιβάλλω ότι θέλεις, δεν θέλουν αυτοί. Και τι θα πει δεν ξέρεις αν θα εκφραστούν πολιτικά οι μικροαστοί με ξεχωριστές πολιτικές δυνάμεις; Σύμφωνα με τις αναλύσεις σας, ήδη συμβαίνει αυτό (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ορφανά τού ΠΑΣΟΚ που εγκαταλείπουν το καράβι κ.λπ.). Κι έπειτα, δεν το ξεκόψατε στο 19ο; Ποτέ και με κανέναν. Θα βγουν καινούργιοι; Πώς, με παρθενογένεση; Ο Βλαδίμηρος θα συμφωνούσε;;; Μη λες τέτοια! Αυτός που σε μια νύκτα έκανε μικροϊδιοκτήτες τους αγρότες τής Ρωσίας (Ψωμί-Γη-Ειρήνη) και επέβαλε τη ΝΕΠ; Ίσα-ίσα που θα τα πληρώσετε εσείς για το πρήξιμο που υπέστη από την Εργατική Αντιπολίτευση! Ούτε για αστείο μην πάτε να τον ρωτήσετε!

5. Αν δεν είναι μπούρδα η άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας, τότε είναι μπούρδα αυτά που έλεγε η πολιτική απόφαση του 15ου. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται! Δεύτερον και σημαντικότερο: πού το βρήκατε γραμμένο ότι οι συνειδήσεις των ανθρώπων αλλάζουν με διατάγματα; Διάβασε λίγο τι έλεγε ο Βλαδίμηρος στις παραμονές τής ΝΕΠ όταν παραδεχόταν ότι βιάστηκαν κι ότι ο κομμουνισμός δεν μπορούσε να εγκαθιδρυθεί στο άψε σβήσε. Εσείς θα ανακαλύψετε τον τροχό;

Τέλος, να σχολιάσω τα λόγια τού Κουτσούμπα που παραθέτεις:

Ποιος τού είπε του Γενικού Γραμματέα σας ότι όλοι οι αριστεροί που δεν ακολουθούν το ΚΚΕ προσκυνάνε την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ ή δεν έχουν στόχο την κατάργηση της οικονομικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο;;; Να λέει αυτά τα παραμύθια ένα Κνιτάκι, το καταλαβαίνω. Αλλά κοτζαμάν Γενικός Γραμματέας κομμουνιστικού κόμματος; Δεν λέει, φίλε Πέτρο. Εκτός κι αν εννοεί ότι ο μοναδικός σωστός τρόπος να τα κάνει κανείς όλα αυτά είναι να ακολουθήσει τυφλά το ΚΚΕ, γιατί, τάχα, μόνο αυτό έχει τη σωστή στρατηγική. Από πού κι ως πού; Σας το έχει πει ο Βλαδίμηρος κι αυτό; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Τι γράφεις, μωρέ Πέτρο, στο τελευταίο σχόλιό σου, το συνειδητοποιείς;

Πρώτον:Ότι σε δημόσια συζήτηση, ακόμα μια μεταξύ ανωνύμων στο νετ δεν παίρνεις θέση ούτε για κάποιον αριστερό μπετόβλακα, επειδή δηλώνει ΚΚΕ;;; Ρε φίλε, αυτό είναι η χαρά τού κάθε προβοκάτορα! Να ξαμοληθεί, να δηλώνει Κουκουές και να λέει τη μία μαλακία μετά την άλλη! Πώς είναι δυνατόν να μην προστατεύει κάποιος το κόμμα του από τον κάθε ηλίθιο που το εκθέτει, ακόμα κι αν έχει καλές προθέσεις;;;

Και δεύτερον: Για πες μου πόσο IQ πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει τα περί λογοκρισίας στην κυριολεκτική τους έννοια; Μήπως ανάλογο με εκείνον που του δείχνουν το φεγγάρι κι αυτός κοιτάει το δάχτυλο; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Άδηλε, σε καλωσορίζω κι εσένα.


Σε καλωσορίζω, παρά το ότι δεν μας τα λες καθόλου καλά!

Ξέρεις γράμματα; Ξέρεις. Τότε τι στο διάολο μού γράφεις ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του 15ου και του 19ου στο σημείο που συζητάμε;;; Για σένα το νόημα του αποσπάσματος από το 15ο που έχουμε βάλει στο ποστ, και το επαναλαμβάνεις μάλιστα, είναι η …άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας;;; Θα μας τρελάνεις;;;

Από τα υπόλοιπα τώρα που γράφεις, τι να πω; Δεν βαρεθήκατε, μωρέ, την ίδια και την ίδια κασέτα;;; Παθαίνουμε, λέει, αλλεργία με την εξουσία τής εργατικής τάξης μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούμε σε όλα και ανεπιφύλακτα με το ΚΚΕ, με ένα δηλαδή αριστερό κόμμα;;;

Εντάξει, να μη σου χαλάσω την Κυριακή σου. Αν έτσι νομίζεις, έτσι θα είναι! :-)


Τα λέμε (αλλά λίγο πιο σοβαρά —για πολιτική συζητάμε, όχι για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό!)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.

Από ό,τι καταλαβαίνω, σ' αυτό το άρθρο λέτε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στα ντοκουμέντα, από τη μια, του 15ου και 16ου συνεδρίου, και από την άλλη, του 19ου σε ό,τι αφορά το θέμα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής. Προς τούτο παραθέτετε τρία αποσπάσματα.

Το δεύτερο πράγμα που λέτε είναι ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ "λογοκρίνει" τα πορίσματα του 19ου συνεδρίου, φοβούμενος μην αποξενώσει "ευρέα ακροατήρια" που παραμένουν προσανατολισμένα στην "μικρή καπιταλιστική ιδιοκτησία."

Ως προς το πρώτο σκέλος του επιχειρήματός σας, περί αντιφάσεων:

Από το 15ο συνέδριο παραθέτετε το κάτωθι:

"Η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, που θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το διεθνές πλαίσιο, θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη λόγω των δυσκολιών που κληρονομεί στη νέα κοινωνία ο ελληνικός καπιταλισμός και η συμμετοχή του στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

Το απόσπασμα που παραθέσατε μιλάει για τη δυσκολία που ενέχει η "διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο."

Για να αντιφάσκει σε κάτι με τούτη τη διατύπωση το 19ο συνέδριο, θα πρέπει να λέει κάπου ότι είναι εφικτή η άμεση ολοκληρωτική κατάργηση αυτής της εκμετάλλευσης. Λίγο πριν το παράθεμα που απομονώσατε όμως, και εισαγωγικά προς αυτό, το κείμενο γράφει:

"Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι μια ενιαία διαδικασία, η οποία ξεκινά με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Αρχικά διαμορφώνεται ο νέος τρόπος παραγωγής, ο οποίος επικρατεί βασικά με την ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων, της σχέσης κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας."

Στην ελληνική γλώσσα, "διαδικασία", μια λέξη που χρησιμοποιείται και στο 15ο συνέδριο, σημαίνει "κάτι που εξελίσσεται στο χρόνο". Δηλαδή κάτι που παίρνει χρόνο. Αυτή η διαδικασία, λέει το 19ο συνέδριο ξεκινά σε ένα σημείο. Με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Δηλαδή με επανάσταση. ΑΦΟΥ ξεκινήσει, η διαδικασία διαμορφώνει έναν νέο τρόπο παραγωγής. Και πάλι, όχι στιγμιαία. Αυτός ο τρόπος παραγωγής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ, γίνεται δηλαδή ο κυρίαρχος τρόπος παραγωγής, μόνο από ένα σημείο και μετά. Ποιο σημείο; Με την ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων, γράφει το απόσπασμα. Πόσο χρόνο παίρνει αυτό; Αυτό δεν διευκρινίζεται και δεν μπορεί να διευκρινιστεί.

Περαιτέρω, στο απόσπασμα που απομονώσατε αναφέρεται, ως ένα από τα χαρακτηριστικά της επικράτησης --τονίζω τον όρο-- των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής: "Η εργατική δύναμη παύει να είναι εμπόρευμα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ξένης εργασίας, δηλαδή η μίσθωση εργασίας από τους ακόμα κατέχοντες μεμονωμένα μέσα παραγωγής σε κλάδους που δεν υφίσταται υποχρεωτική κοινωνικοποίηση π.χ., στη βιοτεχνία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό - επισιτισμό, σε ορισμένες βοηθητικές υπηρεσίες."

Τι λέει το απόσπασμα που τσιτάρατε; Ότι με την επικράτηση της σοσιαλιστικής οικονομίας δεν θα επιτρέπεται η μίσθωση εργασίας τρίτων; Πού δεν θα επιτρέπεται; Σε κλάδους που ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ )" σε κλάδους που δεν υφίσταται υποχρεωτική κοινωνικοποίηση π.χ., στη βιοτεχνία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό - επισιτισμό, σε ορισμένες βοηθητικές υπηρεσίες.")

Ανώνυμος είπε...

Πού έγκειται η αντίφαση; Προφανώς, όχι με ένα απόσπασμα για τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Μήπως με το δεύτερο από τα τρία αποσπάσματα; Ας το θυμηθούμε λοιπόν:

"Το ΚΚΕ δεν υποστηρίζει την πλήρη, καθολική σε πανεθνική κλίμακα κοινωνικοποίηση. Υποστηρίζει ότι, δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της λαϊκής οικονομίας, θα λειτουργεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι σε κλάδους μεταποίησης, όπου υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση."

Και λέει κάτι διαφορετικό το 19ο συνέδριο στην αναφορά του σε κλάδους που δεν θα κοινωνικοποιηθούν; Όχι, δεν λέει τίποτε διαφορετικό. Λέει κάτι διαφορετικό στην αναφορά του σε απαγόρευση χρήσης μισθωτής εργασίας σε κλάδους που δεν θα κοινωνικοποιηθούν; Ναι, προσθέτει κάτι που δεν λέγεται στο 16ο συνέδριο. Αποτελεί "αντίφαση" αυτό; Όχι βέβαια, αποτελεί πρόσθεση μιας διάστασης που δεν υπήρχε στην αρχική αναφορά. Η διάσταση αυτή είναι σαφής. Με την ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, οι μη κοινωνικοποιημένοι κλάδοι θα απαγορεύεται να εκμεταλλεύονται εργασία τρίτων. Θα μπορεί να δουλεύει μια οικογένεια ένα πανδοχείο με οικογενειακή εργασία, χωρίς να μισθώνει τρίτους; Θα μπορεί, φυσικά. Είναι ασύμβατο με κάτι στην θεωρία του σοσιαλισμού τούτο; Επιβάλλει η θεωρία του σοσιαλισμού την συνέχιση της εκμετάλλευσης τρίτων μέσω μισθωτής σύμβασης; Φυσικά όχι. Ποιο τότε το πρόβλημα; Αυτό το γνωρίζετε εσείς και πιθανώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερο σκέλος επιχειρήματος, κι εδώ θα είμαι πολύ συντομότερος. Αποκρύπτει, λέτε, ο Κουτσούμπας τις αποφάσεις του 19ου συνεδρίου. Ιδιοφυές. Το ΚΚΕ δημοσιεύει τις αποφάσεις του έντυπα και ηλεκτρονικά, απαιτεί από όλα τα μέλη του και ζητά ακόμα και από τους φίλους και υποστηρικτές του να τις διαβάσουν προσεκτικότατα για να τις "αποκρύψει" σε ομιλίες. Και ποια η απόδειξη της "απόκρυψης"; Μα το ότι ο Κουτσούμπας μίλησε για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και δεν διάβασε το πλήρες κείμενο των θέσεων του κόμματος, όπως επιβάλλεται να κάνει κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του. Από την επόμενη φορά λοιπόν, θα οπλίζεται με μια κασσέτα, άντε mp3, και θα πατάει play στο μικρόφωνο για κανα δίωρο. Για να μην κατηγορηθεί ότι "λογοκρίνει", ντε!

Καληνύχτα σας,

Ούγκα Μπούγκα

LeftG700 είπε...

Φίλε, θα σου απαντήσω αύριο. Προς το παρόν, ένα μόνο:

Καλό είναι να αλλάξεις ψευδώνυμο. Ξέρεις πολύ καλά ότι το Ούγκα Μπούγκα δεν πηγαίνει σε σένα ούτε και σε κανέναν άλλον φίλο τού ΚΚΕ που εμφανίστηκε εδώ, παρά μόνο στον ανώνυμο. Και το πρόβλημα είναι ότι το ξέρουν όλοι αυτό από όσους παρακολουθούν το διάλογο. Συνεπώς δεν έχει νόημα αυτό το "παιχνίδι". Εκείνο που έχει νόημα είναι να συμμαζέψετε τους διαφόρους Ούγκα Μπούγκα σας (όλοι έχουν, αλλά εσείς έχετε μάλλον τους περισσότερους) για να μην εκθέτουν το ΚΚΕ στο διαδίκτυο.


Τα λέμε (και καλωσόρισες)

Ανώνυμος είπε...

re lg700! to 19o synedrio den leei oti 8a koinonikopoihsei ta periptera.leei oti 8a apagoreutai h mis8wth ergasia.allo to ena kai allo to allo.
g.

LeftG700 είπε...

Φίλε Πέτρο, (δυστυχώς και πάλι την πάτησα! —το σχόλιό σου ποσταρίστηκε χθες το βράδυ κατά τις δέκα παρά, αλλά ο Blogger δεν πειθάρχησε κι εγώ δεν τον τσεκάρισα…)


Ακολουθώντας την αρίθμησή σου:

1. Επαναλαμβάνω ότι από πλευράς τζίρου, κερδών, κ.λπ. υπάρχει αυτή η συγκέντρωση. Στην απασχόληση όμως δεν υπάρχει. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων (προσωπικό από 0 ως 9 άτομα). Σου παρέθεσα και στοιχεία.

2. Η διαφορά αυτή οφείλεται προφανώς στο ότι το ΚΚΕ στις Θέσεις αναφέρεται σε αυτοαπασχολούμενους εκτός πρωτογενούς τομέα. Οι δικές μου πηγές είναι από μελέτη με στατιστικές eurostat
( http://www.ine.otoe.gr/Upl/pdf/Greece_IneOtoe.pdf )
και από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
( http://www.inegsee.gr/sitefiles/files/EKTHESH%2014.pdf )

3. Χωρίς μισθωτή εργασία, ο ομοϊδεάτης σου ο Σπειροειδής αρχιτέκτονας δεν μπορεί να απασχολεί ούτε σχεδιάστρια μερικής απασχόλησης. Τον κλείνεις εν μια νυκτί.

4. Μα τα φτωχά μικροαστικά στρώματα έχουν και κοινωνικοπολιτικές εκπροσωπήσεις. Πώς είναι δυνατόν να συμπορευτείς με κάποιους όταν δείχνεις πόρτα στις εκπροσωπήσεις τους; Και να θέλεις εσύ, και δεν αμφιβάλλω ότι θέλεις, δεν θέλουν αυτοί. Και τι θα πει δεν ξέρεις αν θα εκφραστούν πολιτικά οι μικροαστοί με ξεχωριστές πολιτικές δυνάμεις; Σύμφωνα με τις αναλύσεις σας, ήδη συμβαίνει αυτό (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ορφανά τού ΠΑΣΟΚ που εγκαταλείπουν το καράβι κ.λπ.). Κι έπειτα, δεν το ξεκόψατε στο 19ο; Ποτέ και με κανέναν. Θα βγουν καινούργιοι; Πώς, με παρθενογένεση; Ο Βλαδίμηρος θα συμφωνούσε;;; Μη λες τέτοια! Αυτός που σε μια νύκτα έκανε μικροϊδιοκτήτες τους αγρότες τής Ρωσίας (Ψωμί-Γη-Ειρήνη) και επέβαλε τη ΝΕΠ; Ίσα-ίσα που θα τα πληρώσετε εσείς για το πρήξιμο που υπέστη από την Εργατική Αντιπολίτευση! Ούτε για αστείο μην πάτε να τον ρωτήσετε!

5. Αν δεν είναι μπούρδα η άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας, τότε είναι μπούρδα αυτά που έλεγε η πολιτική απόφαση του 15ου. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται! Δεύτερον και σημαντικότερο: πού το βρήκατε γραμμένο ότι οι συνειδήσεις των ανθρώπων αλλάζουν με διατάγματα; Διάβασε λίγο τι έλεγε ο Βλαδίμηρος στις παραμονές τής ΝΕΠ όταν παραδεχόταν ότι βιάστηκαν κι ότι ο κομμουνισμός δεν μπορούσε να εγκαθιδρυθεί στο άψε σβήσε. Εσείς θα ανακαλύψετε τον τροχό;

Τέλος, να σχολιάσω τα λόγια τού Κουτσούμπα που παραθέτεις:

Ποιος τού είπε του Γενικού Γραμματέα σας ότι όλοι οι αριστεροί που δεν ακολουθούν το ΚΚΕ προσκυνάνε την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ ή δεν έχουν στόχο την κατάργηση της οικονομικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο;;; Να λέει αυτά τα παραμύθια ένα νεοφώτιστο Κνιτάκι, το καταλαβαίνω. Αλλά κοτζαμάν Γενικός Γραμματέας κομμουνιστικού κόμματος; Δεν λέει, φίλε Πέτρο. Εκτός κι αν εννοεί ότι ο μοναδικός σωστός τρόπος να τα κάνει κανείς όλα αυτά είναι να ακολουθήσει τυφλά το ΚΚΕ, γιατί, τάχα, μόνο αυτό έχει τη σωστή στρατηγική. Από πού κι ως πού; Σας το έχει πει ο Βλαδίμηρος κι αυτό; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Τι γράφεις, φίλε μου, στο τελευταίο σχόλιό σου, το συνειδητοποιείς;

Πρώτον: Ότι σε δημόσια συζήτηση, ακόμα μια μεταξύ ανωνύμων στο νετ δεν παίρνεις θέση ούτε για κάποιον αριστερό μπετόβλακα, επειδή δηλώνει ΚΚΕ;;; Ρε φίλε, αυτό, εκτός άλλων, είναι και η χαρά τού κάθε προβοκάτορα! Να ξαμοληθεί, να δηλώνει Κουκουές και να λέει τη μία μαλακία μετά την άλλη! Πώς είναι δυνατόν να μην προστατεύει κάποιος το κόμμα του από τον κάθε ηλίθιο που το εκθέτει, ακόμα κι αν έχει καλές προθέσεις;;; Για να μην κάνει κριτική σε κάποιον ανώνυμο Κουκουέ;;; Έτσι την καταλαβαίνεις εσύ τη συντροφικότητα;;; Αν εγώ δηλώσω οπαδός τού ΚΚΕ θα με αφήσεις να λέω ό,τι μου κατεβαίνει, ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα με χαρακτηρίσεις προβοκάτορα ή πράκτορα;;; Ωραία λογική!

Και δεύτερον: Για πες μου πόσο IQ πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει τα περί λογοκρισίας που αναφέρουμε στην κυριολεκτική τους έννοια (ή να μη τα πάρει έτσι αλλά να νομίζει ότι μπορεί να πείσει τους τρίτους πως έτσι έχουν γραφτεί για να μας βγάλει οφσάιντ); Μήπως ανάλογο με εκείνον που του δείχνουν το φεγγάρι κι αυτός κοιτάει το δάχτυλο; ;-)

LeftG700 είπε...

Φίλε ‘‘Ούγκα Μπούγκα’’ (όπως είπαμε: καλύτερα να πάρεις άλλο ψευδώνυμο· you made your point, we made our own)


Εν πρώτοις δύο απαραίτητες διευκρινίσεις (η δεύτερη καθίσταται απαραίτητη, επειδή, δυστυχώς, παίζεις κι εσύ στο ταμπλό τής έκφρασης λογοκρισία που χρησιμοποίησα). Τα πρώτα πρώτα:

Για καμία αντίφαση δεν κάνω λόγο, ούτε καν υπαινικτικά. Διάολε! Σε μία απόσταση 17 χρόνων δεν δικαιούται ένα κόμμα να τροποποιεί τις αποφάσεις του και τις στρατηγικές του; Τι είναι το 15ο Συνέδριο; Οι 10 εντολές; Ας ξεχάσουμε συνεπώς αυτόν τον όρο.

Η δεύτερη διευκρίνιση: Είναι επιεικώς αφελές να υποκρίνεσαι (λέω να υποκρίνεσαι γιατί δεν μου έδωσες την εντύπωση του ανεπαρκούς αναγνώστη) ότι τα περί λογοκρισίας γράφτηκαν και συνεπώς πρέπει να εκληφθούν στην ονομαστική τους ‘‘τιμή’’, δηλαδή κυριολεκτικά. Ξέρεις πολύ καλά ότι χρησιμοποιήθηκε με τη διασταλτική της έννοια, πράγμα απολύτως θεμιτό και συχνό ως γλωσσική έκφραση σε τέτοιες περιπτώσεις. Ποιες περιπτώσεις; Της προβολής κάποιων σημείων ενός συγκεκριμένου ζητήματος και της παράλειψης κάποιων άλλων. Είτε έχουμε να κάνουμε με τον Κουτσούμπα, είτε με τον Τσίπρα ή τον Λαφαζάνη, είτε με τον ίδιο τον Λένιν! Επομένως, ας συζητήσουμε χωρίς τέτοιες ‘‘συνδικαλιές’’. Δεν πείθουν κανέναν, εκτός από Κουκουέδες (και όχι όλους). Αυτούς θέλεις να πείσεις; Αυτοί είναι ήδη πεισμένοι!

Επί τής ουσίας τών όσων υποστηρίζεις:

Ομολογώ ότι με μπέρδεψες λίγο όταν αναφερόμενος στην άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας έκανες λόγο για «διαδικασίες που εξελίσσονται στο χρόνο». Θα κάνεις μια προσπάθεια να με ξεμπερδέψεις; Δεν ξέρω, αλλά εγώ πάντως θα στο ζητήσω:

Ισχυρίζομαι ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις τού 19ου το ΚΚΕ λέει: Όταν εγκαθιδρυθεί η επαναστατική Λαϊκή Εξουσία θα κοινωνικοποιηθούν τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής καθώς και αυτά που έχουν στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία. Δίπλα σε αυτά θα υπάρχουν σε κάποιους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και μη κοινωνικοποιημένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι), χωρίς όμως δικαίωμα να απασχολούν εργαζόμενους με μισθό, ημερομίσθιο, κ.λπ. Ισχυρίζομαι επίσης ότι αυτό που κατάλαβα εγώ, το κατάλαβαν και όσα από τα μέλη και τους φίλους τού ΚΚΕ διάβασαν τις αποφάσεις (ακόμα και η μικρή συζήτηση εδώ το επιβεβαιώνει αυτό το δεύτερο). Κι ό,τι κατάλαβα και κατάλαβαν περιγράφεται τηλεγραφικά με τη φράση «άμεση κατάργηση μισθωτής εργασίας». Και η μισθωτή εργασία προς όφελος ατομικών (ιδιωτικών) συμφερόντων είναι ο θεμέλιος λίθος τής κατάργησης ανθρώπου από άνθρωπο. Πράγμα που σημαίνει ότι στο 19ο κάνατε σκόνη όλους τους κλασικούς και όλη την ιστορική εμπειρία. Μπορεί να έχετε άδικο, μπορεί να έχετε δίκιο, εμείς δεν είμαστε δογματικοί, όλα τα συζητάμε. Αλλά πριν συζητήσουμε αυτό, πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα στην ατζέντα. Κοντολογίς: με τα όσα έγραψες περί αργόσυρτης διαδικασίας μέσα στο χρόνο, ισχυρίζεσαι ότι λάθος έχουμε καταλάβει (Κουκουέδες και μη Κουκουέδες) τα περί άμεσης κατάργησης της μισθωτής εργασίας; Δεν θα είναι αυτό ένα από τα πρώτα μέτρα τής Λαϊκής Εξουσίας μετά τη νικηφόρα επανάσταση;


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Παραπέρα:

1) Είναι πολύ αφελής η άποψη που εκφράζεις εδώ ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε πλήρη κοινωνικοποίηση δεν υφίσταται κανένα θέμα κριτικής. Ναι, το 19ο δεν βγάζει κανένα διάταγμα πλήρους κοινωνικοποίησης. Επιβάλλει όμως την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση. Ένα μόνο παράδειγμα θα φέρω, αυτό που το έχουμε όλοι μπροστά μας και γι’ αυτό το χρησιμοποιώ για δεύτερη φορά: απαγορεύει στον δικό σας Spiral Architect, που έχει σχολιάσει λίγο παραπάνω, να απασχολεί έστω και μία σχεδιάστρια!

2) Ρωτάς και απαντάς: «Επιβάλλει η θεωρία του σοσιαλισμού την συνέχιση της εκμετάλλευσης τρίτων μέσω μισθωτής σύμβασης; Φυσικά όχι».

Η θεωρία δεν επιβάλλει τίποτε. Η θεωρία είναι θεωρία. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει! Εκείνο που επιβάλλει είναι η πραγματικότητα. Για ρώτα τον Λένιν επ’ αυτού. Έχει πολλά να σου πει (αλλά και κάμποσα να σου ‘‘ψάλει’’!)…

Τέλος: Αφού ξεκαθαρίσαμε τα περί λογοκρισίας τού Κουτσούμπα στην αρχή, δυο λόγια ακόμα για το αν πρέπει να έχει mp3 μαζί του ο εκάστοτε ΓΓ του ΚΚΕ.

Εν προκειμένω, κανένα mp3 δεν χρειαζόταν να έχει! mp3 για τέσσερις λεξούλες; (άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας). Έλα τώρα! Και πάλι:

Έλα τώρα! Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Με την εξαίρεση της Αλέκας που είχε πει στους βενζινοπώλες «στο σοσιαλισμό υπάλληλοι θα είστε, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό», ο λόγος τού ΚΚΕ σε ευρέα ακροατήρια επικεντρώνεται στα μονοπώλια και στην κοινωνικοποίησή τους. Τη μικροαστική καπιταλιστική ιδιοκτησία την αφήνει απ’ έξω (και πολύ καλά κάνει!). Το γράφουμε και στην ανάρτηση αυτό, φαρδιά-πλατιά. Κι έτσι, ξαναγυρνάμε στο κύριο ερώτημα:

Τι τη θέλατε την άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας (που όπως είπαμε οδηγεί στην αναγκαστική κολεκτιβοποίηση), αφού την κρατάτε μόνο για όταν είσαστε μεταξύ σας; Μόνο και μόνο για να βρείτε μία ακόμα διαφωνία επί ‘‘στρατηγικών ιδεολογικών ζητημάτων’’ με μένα, λόγου χάρη, που ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι μία μεγαλοπρεπής μπούρδα και μία ωραία καλοκαιρινή κολοκυθοσαλάτα μετά ριγάνεως και φέτας Παρνασσού; ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε g (πάλι γρίκλις; έλεγα ότι είχες ‘‘στρώσει’’! :-) )


Εξηγώ και παραπάνω σε άλλους σχολιαστές: η απαγόρευση της μισθωτής εργασίας ισοδυναμεί με αναγκαστική κολεκτιβοποίηση. Αν πιστεύεις ότι αυτό ‘‘περνάει’’ στη μικροαστική (και μικροαστικοποιημένη μέσω τής ιδεολογίας) Ελλάδα, με γεια σου με χαρά σου! Εμάς μάς φαίνεται μία συνταγή καταστροφής.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

Κοίτα να δεις. Δεν γίνεται να έρχεσαι εδώ ως ανώνυμος και να αμολάς μια παρόλα που δεν μας εξηγείς σε ποιον πηγαίνει. Να εξηγηθείς. Έτσι κάνει ο κόσμος. Διαφορετικά, ένα μόνο συμπέρασμα μπορεί να βγει:

Ο σκοπός σου δεν είναι άλλος από το να υπονομεύσεις τη συζήτηση.

Ε όχι! Κανόνισε να έχεις γίνει σαφής μέχρι τις 8 το βράδυ απόψε. Σε αντίθετη περίπτωση, το σχόλιό σου θα πάρει την άγουσα για τα "αποδυτήρια".

Στεγνά και "σταλινικότατα".

Άδηλος είπε...

1)Όταν διαβάζουμε ένα κείμενο, πρέπει να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο υπογράφων και όχι να ψάχνουμε να βρούμε τεκμηρίωση των δικών απόψεων. Αυτό σημαίνει "ξέρω γράμματα". Το ποιος ξέρει λοιπόν και ποιος όχι, ας το κρίνουν οι άλλοι.
2)Στο απόσπασμα λοιπόν που προαναφερόμαστε δηλώνεται με σαφήνεια ότι την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ της επανάστασης δεν θα υπάρχει σοσιαλισμός. Τα μονοπώλια κτλ θα εξακολουθούν να αντιστέκονται και χρειάζεται αγώνας μέχρι το σύνολο της κοινωνίας να γίνει σοσιαλιστική.
3) Η διαφορά μας λοιπόν, στο ξαναλέω, βρίσκεται στο γεγονός ότι εσύ πιστεύεις πως ο αγώνας αυτός (ενάντια στα μονοπώλια, για σοσιαλισμό κτλ) μπορεί να γίνει ΤΩΡΑ. Αρκεί να έχουνε την κυβέρνηση στα χέρια τους οι "αριστερές" δυνάμεις. Με τα μονοπώλια στην εξουσία. Αντίθετα όπως ξεκαθάρισε το 15ο Συνέδριο και επιβεβαίωσε το 19ο (γι αυτό και δεν αντικρούονται μεταξύ τους) Απαιτείται πριν απ' όλα το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης.
4) Αν η πολιτική σκέψη του χώρου που εκφράζει το ΚΚΕ αντιστοιχούσε σε ποδοσφαιρικές συλλογιστικές να είσαι σίγουρος ότι σήμερα δεν θα υπήρχε ΚΚΕ. Αντίθετα άλλοι είναι οι χώροι που έρχονται και παρέρχονται...

Ανώνυμος είπε...

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Σαφώς και υπαινίσσεστε αντίφαση. Γράφετε: "Εκεί σταμάτησε το παράδειγμά του [του ΓΓ]. Πού σταμάτησε; Μα στο …1996 και στο …2000! Δηλαδή, στις αποφάσεις τού …15ου και του …16ου Συνεδρίου (όπου γινόταν λόγος για κοινωνικοποίηση μόνο των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής)!" Σταμάτησε, η ιδέα είναι, πρώτον επειδή οι αποφάσεις του 19ου βρίσκονται σε αντίφαση με τις προηγούμενες και δεύτερον επειδή είναι οι προηγούμενες που εγκόλπωναν τα μικροαστικά συμφέροντα σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν έχει νόημα να παίζουμε με τις λέξεις, νομίζω. Το αυτό ισχύει και για τα περί "λογοκρισίας." Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η "αυτολογοκρισία" λέγεται κοινώς "γαργάρα" και αυτό ακριβώς καταλογίζετε στο ΓΓ και στο ΚΚΕ εν γένει. Νομίζω ότι οι αναγνώστες σας είναι σε θέση να κρίνουν αν είμαι ακριβής ή όχι.

Παρακάτω: γράφετε ότι μπερδευτήκατε απ' την αναφορά μου σε «διαδικασίες που εξελίσσονται στο χρόνο» και ζητάτε διευκρίνηση. Βεβαίως. Ξαναπιάνω λοιπόν το εισαγωγικό σε ό,τι τσιτάρατε απ' το 19ο απόσπασμα και βάζω σε κεφαλαία τις λέξεις-κλειδιά:

"Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι μια ενιαία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, η οποία ΞΕΚΙΝΑ με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. ΑΡΧΙΚΑ διαμορφώνεται ο νέος τρόπος παραγωγής, ο οποίος ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ βασικά με την ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων, της σχέσης κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας."

Όπως βλέπετε, οι λέξεις σε κεφαλαία δεν δηλώνουν κάτι άμεσο, κάτι που γίνεται "εν μία νυκτί." Δηλώνουν κάτι που παίρνει χρόνο. Αλλά για να μην μείνουμε εκεί και να μιλήσουμε πρακτικά: είναι η μικροαστική τάξη δεδηλωμένος σύμμαχος του ΚΚΕ βάσει αποφάσεων 19ου συνεδρίου;

Βεβαίως και είναι. Πολιτική απόφαση 19ου συνεδρίου:

"Στην πορεία της πολιτικής πάλης είναι ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν θέσεις μικροαστικών στρωμάτων, συμφωνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού αγώνα, στην αναγκαιότητα να κατευθύνεται αυτός προς την εργατική λαϊκή εξουσία - οικονομία.

Το ΚΚΕ, διατηρώντας την αυτοτέλειά του, θα επιδιώξει την κοινή δράση με αυτές τις δυνάμεις, στη στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας. Η συνεργασία εκφράζεται με τη συμπόρευση των μελών και οπαδών τους στις γραμμές των μαζικών οργανώσεων που συγκροτούν τη Συμμαχία ή στα όργανά της μέσω των εκλεγμένων μελών τους. Η συνεργασία αυτή δε διαμορφώνεται σε ενιαίο όργανο Συμμαχίας με κόμματα - συστατικά μέλη, με συγκροτημένη οργανωτική μορφή και δομές."

Παρακάτω:
"Να οικοδομείται η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μεσαία στρώματα που δεν έχουν απαλλαγεί από τη λογική της μικροϊδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, παρά την αντίθεσή τους στα μονοπώλια. Η εργατική τάξη ως ηγέτιδα δύναμη θα επιδιώκει να ριζοσπαστικοποιεί, να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή."

(http://www.902.gr/eidisi/19o-synedrio-kke/15040/politiki-apofasi-toy-19oy-synedrioy-toy-kke)

Εισήγηση της ΚΕ στο ίδιο συνέδριο:

"Στο βαθμό που με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης διαμορφώνονται και μικροαστικού χαρακτήρα πολιτικές δυνάμεις που υιοθετούν στο πρόγραμμά τους κατεύθυνση αγώνα με έκβαση τη λαϊκή εξουσία, τότε το ΚΚΕ θα έχει συνεργασία μαζί τους, ενώ από τα ίδια τα πράγματα θα γίνεται και διαπάλη με αυτές τις δυνάμεις για το χαρακτήρα και την προοπτική της Λαϊκής Συμμαχίας. Η κοινή δράση του ΚΚΕ με τέτοιες πολιτικές δυνάμεις θα εκφράζεται στις γραμμές και στα όργανα πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας που βάση της έχει τον τόπο δουλειάς και τη λαϊκή γειτονιά, με μορφές οργάνωσης το σωματείο, τη γενική συνέλευση, τις Επιτροπές Αγώνα."

(Συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

Η συμμαχία με τους μικροαστούς, τους μικροϊδιοκτήτες, τους μικροπαραγωγούς είναι λοιπόν επιθυμητή επειδή είναι απαραίτητη. Δεν γίνεται χωρίς αυτή. Δεν είναι όμως ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ. Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά; Σημαίνουν ότι για να υπηρετηθεί ο στρατηγικός στόχος του σοσιαλισμού χρειάζεται μια συμμαχία η οποία όμως πρέπει να έχει μετασχηματιστικό χαρακτήρα. Και για να μιλήσουμε απλά: "Κολλεκτιβοποίηση", όπως την λέτε εσείς και όχι το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να γίνει δια της βίας απέναντι στους μικροϊδιοκτήτες, γιατί πολύ απλά οι μικροϊδιοκτήτες είναι, όπως σωστά λέτε, πολλοί. Αυτό θα ήταν αυτοκτονία. Αλλά στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, τα πράγματα μετασχηματίζονται. Ωριμάζουν ζητήματα. Αλλάζουν στάσεις και απόψεις. Και είναι απόλυτα σωστό να τίθεται ως ορίζοντας μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κατάργηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας. Αυτό σημαίνει άλλωστε ο σοσιαλισμός, όχι τα πρασινοροζ σημαιάκια και τα "αντιμνημονιακά μέτωπα." Διαδικασία λοιπόν σημαίνει ότι στην βάση των μεταλασσόμενων συνθηκών που θα προκύψουν σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας, το κόμμα πρέπει να έχει ως στόχο το διαρκές "σπρώξιμο μπροστά" του ζητήματος της κατάργησης της μισθωτής εργασίας και της εκμετάλλευσης μέσω αυτής. Είναι γελοίο και αντιμαρξιστικό να υποτεθεί πως τούτο θα γίνει κατορθωτό "δια διαταγής" και το κόμμα δεν λέει τίποτε τέτοιο, ούτε το υπονοεί. Για να γίνει κατορθωτό χρειάζεται μετασχηματισμός συνειδήσεων σε μαζική κλίμακα. Αλλά μια κοινωνία που έχει φτάσει στη λαϊκή εξουσία, που έχει δηλαδή ήδη ανατρέψει την αστική τάξη, έχει δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξη πέρα από αυτό που αυτή τη στιγμή φαντάζει εύκολο ή εφικτό.

Τέλος, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ο μόνος που έχει κάνει λόγο για "άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας" είστε εσείς. Ένα απλό search στη σελίδα θα αποδείξει ότι η φράση επαναλαμβάνετε διαρκώς...από σας (ή παρατίθεται ως τέτοια από μένα). Πουθενά δεν λέει κάτι τέτοιο το ΚΚΕ. Το να φτιάχνετε strawmen για να μπορείτε να τους κατατροπώσετε (βλέπε και "Ούγκα Μπούγκα") μπορεί να σας δίνει μεγάλη ικανοποίηση αλλά δεν προσφέρει τίποτε στην συζήτηση των πραγματικών ζητημάτων.

Και τα πραγματικά ζητήματα, τα οποία αδικείτε βάζοντας λόγια στο στόμα του ΚΚΕ και εφευρίσκοντας ολόκληρη διαδικασία ... απόκρυψης εκ μέρους του αυτού που ΔΕΝ λέει, είναι σοβαρά. Και δεν επιλύονται βέβαια ούτε με προγράμματα ούτε με αποφάσεις συνεδρίων. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο η σημερινή μικροαστική τάξη είναι σε θέση για έστω στοιχειώδη συμπόρευση με το σοσιαλιστικό πρόταγμα. Το ελπίζουμε, παλεύουμε για αυτό στη βάση του αντιμονοπωλιακού αγώνα, αλλά δεν είναι ένα στοιχείο για το οποίο έχουμε έτοιμες απαντήσεις βάσει ιστορικής εμπειρίας. Η Ελλάδα του ΕΛΑΣ ήταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αγροτική κοινωνία από ό,τι η σημερινή. Οι εξαρτήσεις από το διεθνές κεφάλαιο των μικροαστών μικρότερες. Η παραγωγική αυτονομία απέναντι στις εισαγωγές μεγαλύτερη. Και οι αντοχές επίσης. Και δεν μας αρέσει που χάσαμε κόσμο που είχε συμπορευτεί με το κόμμα για χρόνια. Όχι γιατί χάσαμε ψήφους, αλλά γιατί έδειξε ότι στα δύσκολα μια μεγάλη μάζα της βάσης μας επέλεξε λύσεις αστικού τύπου. Αυτό δεν επιλύεται με το να αστικοποιηθούμε κι εμείς και να γίνουμε όλοι μια ωραία παρέα. Δείχνει ότι δεν κάναμε την μετασχηματιστική δουλειά που έπρεπε, δεν διεισδύσαμε αρκετά στον τρόπο σκέψης της βάσης μας, και γιατί όχι, αντλούσαμε στήριξη με τρόπο μηχανικό (λόγω "οικογενειακής παράδοσης" ή ως "κόμμα διαμαρτυρίας"). Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σ' αυτή τη φάση και όχι αυτά που φαντασιώνεστε ότι ανακαλύψατε.

Εφεξής,

Μπογκτάνοφ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ τελεσίγραφο δουλεύεις.Τώρα βλέπω την απάντησή σου,δεν είμαι όλη μέρα στο PC.

Λοιπόν εξηγούμαι.
Όταν λέω: Don't feed the troll, εννοώ εσένα.

Δεν έχουν κάποιο προνόμιο τα «άρθρα» σε σχέση με τα σχόλια,ώστε να εξαιρούνται τα πρώτα από την κατηγορία του τρολαρίσματος.

Αφού εξηγήθηκα και το εκπρόθεσμο της εξήγησης οφείλεται σε μη δική μου υπαιτιότητα περιμένω να επαναφέρεις το σχόλιο μου που κάνει κριτική(έστω και μονολεκτική)στο πόνημά σου.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απαντάει κάποιος με επιχειρήματα σε τρολάρισμα και αυτός που τρολάρει να μη χρειάζεται να τεκμηριώσει γιατί το πόστ του δεν είναι τρολάρισμα και να υπονοείται ότι είναι de facto,σοβαρό.

Τεκμηρίωσε λοιπόν ότι δεν τρολάρεις...

;)

LeftG700 είπε...

ΕΠΕΞΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ


Ο παραπάνω ανώνυμος (Δευτέρα, Ιουλίου 08, 2013 5:58:00 μ.μ.), του οποίου το σχόλιο διαγράφτηκε χθες, έστειλε σήμερα το μεσημέρι σχόλιο. Όπως συχνά κάνει ο Blogger τις τελευταίες ημέρες, δεν το εμφάνισε εδώ. Αποκαθιστώ λοιπόν τα πράγματα και το ποστάρω εγώ. Η απάντησή μου θα ακολουθήσει.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ τελεσίγραφο δουλεύεις.Τώρα βλέπω την απάντησή σου,δεν είμαι όλη μέρα στο PC.

Λοιπόν εξηγούμαι.
Όταν λέω: Don't feed the troll, εννοώ εσένα.

Δεν έχουν κάποιο προνόμιο τα «άρθρα» σε σχέση με τα σχόλια,ώστε να εξαιρούνται τα πρώτα από την κατηγορία του τρολαρίσματος.

Αφού εξηγήθηκα και το εκπρόθεσμο της εξήγησης οφείλεται σε μη δική μου υπαιτιότητα περιμένω να επαναφέρεις το σχόλιο μου που κάνει κριτική(έστω και μονολεκτική)στο πόνημά σου.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απαντάει κάποιος με επιχειρήματα σε τρολάρισμα και αυτός που τρολάρει να μη χρειάζεται να τεκμηριώσει γιατί το πόστ του δεν είναι τρολάρισμα και να υπονοείται ότι είναι de facto,σοβαρό.

Τεκμηρίωσε λοιπόν ότι δεν τρολάρεις...

;)

(Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013 1:42:00 μ.μ.)

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε που μας χαρακτήρισες troll και προέτρεψες τους φίλους του ΚΚΕ να μη μας feed,


Κοίταξε τώρα και προσπάθησε να καταλάβεις:

Ένα σχόλιο που απλώς λέει γενικά και αόριστα Don’t feed the troll, χωρίς να προσδιορίζει ποιον θεωρεί troll, όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε, αλλά, επιπλέον, ακριβώς επειδή troll μπορεί να είναι ο καθένας κι όχι μόνο εγώ, υπονομεύει την όποια συζήτηση με φίλους και οπαδούς τού ΚΚΕ γίνεται εδώ. Αυτό δεν το θέλουμε με καμία Παναγία. Έρχονται που έρχονται σπάνια Κουκουέδες εδώ, δεν γίνεται να αφήσουμε κάποιον ανώνυμο να τους προβοκάρει (κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είσαι Ταλιμπάν αντιΚΚΕ και ο χαρακτηρισμός troll πηγαίνει σε κάποιον από τους οπαδούς τού ΚΚΕ που πήραν το λόγο). Αυτή και μόνο αυτή ήταν η αιτία για την οποία το σχόλιό σου πήγε στα ‘‘θυμαράκια’’. Σιγά μη με ενοχλούσε το ενδεχόμενο να χαρακτηρίζεις troll εμένα. Έχω ακούσει κι έχω ακούσει! Μπροστά τους, αυτό είναι σχεδόν …κομπλιμέντο! (Να πω εδώ ότι δέχομαι ανεπιφύλακτα την αιτία που σε έκανε να μην εξηγηθείς αμέσως, αλλά κι εσύ πρέπει να δεχτείς ότι αυτό δεν μπορούσα να το ξέρω.)

Ένα δεύτερο: Ο Blogger δεν προβλέππει απλές διαδικασίες επαναφοράς σχολίων που δεν έχουν διαγραφτεί ολοκληρωτικά, όπως έγινε στην περίπτωσή σου. Επομένως, το σχόλιό σου δεν μπορεί να ανασυρθεί από εμάς, παρά μόνο αν καταφύγουμε σε εξειδικευμένους κομπιουτεράδες! Δεν φαντάζομαι να θέλεις να μας βάλεις να τρέχουμε για ένα σχόλιο που όλοι ξέρουν τι έλεγε! (από βιασύνη και μόνο εξ άλλου δεν ανέφερα την επίμαχη φράση σου στο προειδοποιητικό μου σχόλιο).

Επί τής ουσίας: Παρακάμπτω το γεγονός ότι, αφού με κατηγορείς για ελέφαντα, μου ζητάς μετά να αποδείξω ότι δεν είμαι, και σου απαντώ:

Η καλύτερη τεκμηρίωση του γεγονότος ότι το ποστ δεν ήταν τρολάρισμα είναι το ότι κάποιοι φίλοι τού ΚΚΕ συζήτησαν εδώ επί τής ουσίας, με πρώτον και καλύτερον τον πρώην ‘‘Ούγκα Μπούγκα’’ και νυν Μπογκτάνοφ. Μπορεί να μη δέχονται το βάσιμο των ισχυρισμών μας, μπορεί να διαφωνούν, μπορεί ακόμα και να πιστεύουν ότι διαστρεβλώσαμε τις τωρινές θέσεις τού ΚΚΕ, αλλά troll, όχι, δεν μας χαρακτήρισαν.

Φυσικά, δημοκρατία έχουμε (εδώ μάλιστα Λαϊκή) και ουδείς θα σου απαγορεύσει να ισχυρίζεσαι ότι τρολάρουμε. Όπως όμως καταλαβαίνεις, είναι η σειρά σου να το τεκμηριώσεις αυτό… Κάτι τέτοιο θα ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να ακούσουν την προτροπή σου οι όποιοι και όσοι φίλοι του ΚΚΕ και να μη παίρνουν το λόγο στο τσαρδί μας… ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΥΓ Όταν γράφω «[…] μπορεί ακόμα και να πιστεύουν ότι διαστρεβλώσαμε τις τωρινές θέσεις τού ΚΚΕ, […]», εννοώ να πιστεύουν ότι κάναμε κάτι τέτοιο συνειδητά και σκόπιμα.

LeftG700 είπε...

Φίλε Άδηλε,


Απαντώ με βάση τη δική σου αρίθμηση (διευκολύνει αυτό).

1 + 2. Φοβάμαι ότι τα έχεις μπερδέψει κάπου. Επαναλαμβάνω το απόσπασμα στο οποίο αναφέρεσαι:

«Η διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, που θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το διεθνές πλαίσιο, θα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη λόγω των δυσκολιών που κληρονομεί στη νέα κοινωνία ο ελληνικός καπιταλισμός και η συμμετοχή του στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Το σημείο που έχω τονίσει με bold γράμματα είναι αυτό που σου έχει διαφύγει. Νέα κοινωνία. Δηλαδή σοσιαλιστική (= με πορεία προς το σοσιαλισμό). Δηλαδή, μετά την επικράτηση της επανάστασης. Περί ποίων μονοπωλίων συνεπώς μιλάς που ‘‘θα αντιστέκονται’’; Εκείνο που θα αντιστέκεται θα είναι ο διεθνής καπιταλισμός, μέσω πιέσεων σε εθνικο-κρατικά ζητήματα, μέτρων οικονομικού αποκλεισμού, ‘‘νόμιμου’’ μποϊκοτάζ, κ.λπ. Τα μονοπώλια εδώ, μετά την επικράτηση της επανάστασης, …καπούτ! Σύμφωνα τουλάχιστον με τη γενική στρατηγική τού ΚΚΕ, με την οποία, επί τής αρχής, δεν έχουμε αντίρρηση. (Άλλο ζήτημα αν στη συζήτηση ‘‘κατ’ άρθρο’’ έχουμε κάμποσες ενστάσεις και διαφορές. Φυσικά, για εσάς, όποιος έχει αντίρρηση σε κάποια άρθρα αποδεικνύει ότι ‘‘αντικειμενικά’’ είναι τσιράκι τής αστικής τάξης…)

3. Δεν βλέπω γιατί μία αριστερή κυβέρνηση είναι σώνει και ντε εμπόδιο στην αντιμονοπωλική πάλη. Συμφωνώ βέβαια ότι δεν την εξασφαλίζει σώνει και ντε επίσης. Αλλά το γιατί πρέπει να αποκλείσω το ενδεχόμενο μία αριστερή κυβέρνηση να ακολουθήσει όντως αντιμονοπωλιακή πολιτική (ακόμα και μετά από τη λαϊκή πίεση, αν η ίδια κωλώσει), σόρυ, δεν μου ‘‘κουμπώνει’’ στο μυαλό. Ίσως γιατί δεν ‘‘κουμπώνει’’ με τη στοιχειώδη λογική.

4. Δεν παραλλήλισα, φίλε μου, το ΚΚΕ με Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό. Να καταλαβαινόμαστε. Παραλλήλισα την αντίληψη πολλών οπαδών αριστερών κομμάτων (και πάλι: δεν είστε οι μόνοι, αλλά είστε αυτοί που διακρίνονται κατά κανόνα) να μιλούν για τις διαφορές τους σαν να είναι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων. Κοντολογίς: ποδοσφαιροποίηση του πολιτικού διαλόγου.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μπογκτάνοφ,


Δεν νομίζω ότι θα καταφέρω να ολοκληρώσω την απάντησή μου απόψε. Εκτός τού ότι έγραψα ήδη πολλά σε κάποιον άλλο σχολιαστή σε άλλο ποστ και τα έχω φτύσει, θα πεταχτώ και λίγο ‘‘έξω’’ για καμια δροσερή μπύρα. Όμως δεν θέλω να φύγει η μέρα χωρίς να σου πω ένα-δυο πράγματα.

Πρώτον: Εκτιμώ ιδιαίτερα (και σ’ ευχαριστώ) που άλλαξες το ψευδώνυμό σου. Αυτό δείχνει, εκτός άλλων, και ύπαρξη συναισθηματικής νοημοσύνης, χαρακτηριστικό εν μεγάλη ανεπαρκεία στους αριστερούς (για την περίπτωση που δεν έχεις διαβάσει κάποιες ‘‘σοφίες’’ μας εδώ και, όπως είναι λογικό, δεν έχεις καταλάβει τι καπνό φουμάρουμε να διευκρινίσω πως αυτό δεν το λέω μόνο για τους οπαδούς τού ΚΚΕ).

Δεύτερον: Επίσης εκτιμώ ιδιαίτερα τον ειλικρινή σου λόγο, ιδίως σε αυτά τα δύο τελευταία σου σχόλια, με το καινούργιο όνομά σου. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά μιλώντας με αριστερούς.

Τρίτον (και πιο ασήμαντο): Έχει γούστο, αλλά η περσόνα που διάλεξες (Μπογκτάνοφ) έχει γίνει αφορμή, έστω και εν μέρει, για μία ανάρτηση που νομίζω έχει κάποιο ‘‘ψαχνό’’, έστω και λίγο. Όποτε δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, ρίξε λοιπόν μια ματιά εδώ.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μπογκτάνοφ,


Αφιέρωσες μεγάλο τμήμα των σχολίων σου στη φρασεολογία μου και με ανάγκασες και μένα να σε ακολουθήσω. Θα σε ακολουθήσω για μία ακόμα και τελευταία φορά, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω τι είχα στο μυαλό μου. Τελευταία γιατί το θεωρώ ήσσονος σημασίας ζήτημα, για να μη πω άνευ.

Στο δικό μου το μυαλό νομιμποιείται κάποιος να μιλήσει για αντίφαση μόνο όταν εντοπίζει αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις σε μία συγκεκριμένη ενότητα διατυπωμένων σκέψεων —ένα βιβλίο, μία (1) πολιτική απόφαση του Χ, Ψ, Ω Συνεδρίου, Κεντρικής Επιτροπής, κ.λπ., μία συγκεκριμένη πολιτική ανάλυση για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, και πάει λέγοντας—, ή όταν εξετάζει απόψεις και σκέψεις που διατυπώθηκαν σε κάποια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και η οποία οριοθετείται και κατηγοριοποιείται σαφώς μέσα στο συνεχές τού χρόνου (π.χ. μια επαναστατική κατάσταση, εμφύλιος ή δικτατορικό καθεστώς ύστερα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα). Ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο ισχύουν στην περίπτωση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου συγκριτικά με αυτές τού 19ου. Μιλάμε για μία διαφορά 17 ετών και για συνθήκες ριζικά διαφορετικές. Να λοιπόν γιατί δεν είχα στο μυαλό μου την έννοια της αντίφασης. Δεν έχουμε αντιφάσεις σε καμία περίπτωση. Έχουμε όμως διαφορές. Καθ’ όλα θεμιτή η ύπαρξη διαφορών (το υπαινίχθηκα σαφώς και στο προηγούμενο σχόλιό μου). Καθόλου δεδομένο από την άλλη ότι οι Χ, Ψ, Ω διαφορές είναι σώνει και ντε σωστές. Αυτό ισχύει γενικά: Για το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα των μπολσεβίκων επί Λένιν. Να σου δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα για να καταλάβεις πώς προσεγγίζω εγώ την έννοια της αντίφασης:

Ξέρεις βέβαια ότι έχουν γραφτεί ίσως και χιλιάδες βιβλία και έχουν γραφτεί σίγουρα χιλιάδες διπλωματικές εργασίες, διδακτορικά, κ.λπ., σχετικά με τις αντιφάσεις μεταξύ των νεανικών έργων τού ‘‘πρώιμου’’ Μαρξ σε σύγκριση με τον ‘‘ώριμο’’ της εποχής τού «Κεφαλαίου». Ε λοιπόν, θεωρώ άκρως προβληματικό, για να μη πω γελοίο, να μιλάμε για αντιφάσεις τού Μαρξ σε αυτή την περίπτωση. Λες κι ο Μαρξ ήταν κανένας προφήτης με θεϊκές (συνεπώς προαιώνιες, ανιστορικές και χωρίς καμία επίδραση από το κοινωνικό περιβάλλον) ιδιότητες και χαρίσματα!

Περνάω στο δεύτερο εκφραστικό ζήτημα. Στα περί λογοκρισίας. Έπιασες το νόημα. Ναι αυτό που λαϊκά λέμε «το έκανε γαργάρα» είναι. Όμως αυτό δεν το έγραψα για να ‘‘την πω’’ στο Γραμματέα σας, να εντοπίσω δηλαδή μια ασυνέπεια και να τον βγάλω οφσάιντ. Δεν παίζουμε έτσι εμείς, με φτηνά κολπάκια. Ίσα-ίσα που τον επαίνεσα γι’ αυτή τη ‘‘γαργάρα’’. Η έκφραση που χρησιμοποίησα ήταν για να αναδείξω το πόσο λάθος είναι μία τέτοια θέση (άμεση κατάργηση μισθωτής εργασίας), αφού ακόμα και ο chief τού ΚΚΕ αναγκάζεται να την καταχωνιάζει και να την αφήνει στο ‘‘ντουλάπι’’.

Και έρχομαι στην ουσία τού σχολίου σου και της συζήτησής μας. Θα είμαι σύντομος, διότι, νομίζω, το πράγμα ξεκαθάρισε.

Από όλα όσα έγραψες στο τελευταίο ‘‘μπογκτανοφικό’’ σχόλιό σου, εγώ τουλάχιστον ένα συμπέρασμα βγάζω. Ή μάλλον δύο. Τα εξής:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


1. Συμμερίζεσαι την άποψη ότι η άμεση κατάργηση της μισθωτής εξουσίας αμέσως μετά την επικράτηση της σοσιαλιστικής επαναστατικής αλλαγής είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, δεδομένων των ιδιομορφιών τής ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (εκτεταμένη καπιταλιστική μικροϊδιοκτησία και όλα όσα αυτή συνεπάγεται για τις αντιλήψεις πλατιών λαϊκών στρωμάτων).

2. Υποστηρίζεις ότι αυτό είναι ένα λάθος στο οποίο δεν έχει υποπέσει το ΚΚΕ. Μ’ άλλα λόγια, ότι, από τις πολιτικές αποφάσεις τού 19ου Συνεδρίου και ειδικότερα από το υπερψηφισμένο και επικαιροποιημένο πρόγραμμα, δεν προκύπτει πως η καθοδηγούμενη από το ΚΚΕ Λαϊκή Εξουσία θα καταργήσει δια διατάγματος (νόμου) τη δυνατότητα απασχόλησης μισθωτών (μισθωτών με την έννοια που έχει η λέξη στον ΚΤΠ).

Για το πρώτο να πω ότι χαίρομαι αφάνταστα. Για το δεύτερο θα υποστηρίξω τα εξής:

Είδα και ξαναείδα το πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 19ο, και μάλιστα στην έντυπή του μορφή. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι έχεις άδικο (λάθος). Και μόνο το γεγονός ότι το μέτρο τής απαγόρευσης μισθωτής εργασία αναφέρεται κολλητά (τέσσερις κουκίδες παρακάτω από το πρώτο-πρώτο μέτρο τής κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων) αρκεί. Όμως, δεν θέλω να καταλήξει αυτή η συζήτηση σε ‘‘σκυλοκαβγά’’ («είσαι λάθος!» − «εγώ είμαι λάθος; εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται!»). Προτείνω λοιπόν το εξής:

Βρες κάποιο τρόπο να φτάσει αυτή η διαφωνία μας ‘‘ψηλά’’ και να γραφτεί ένα διευκρινιστικό άρθρο επ’ αυτού στο Ρίζο, ή όπου αλλού από τα κομματικά ΜΜΕ. Τι πιο fair και έγκυρο από αυτό; Θα το κάναμε εμείς, αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας (στον επίλογό μου θα σου εκμυστηρευτώ και κάτι σχετικό). Έχεις δε και ένα σοβαρό επιπλέον λόγο να κάνεις κάτι τέτοιο. Παρά τα όσα λες, ισχυρίζομαι ότι αυτό που καταλάβαμε εμείς, αυτό το ίδιο έχει καταλάβει και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και οπαδών τού ΚΚΕ από όσους διάβασαν τα ντοκουμέντα. Και το ελάχιστο δείγμα των σχολίων εδώ από φίλους τους ΚΚΕ με επιβεβαιώνει: τα επί τής ουσίας και σοβαρά σχόλια ήταν μόνο τού Πέτρου και τα δικά σου (ο πρώτος ανώνυμος που μας αποκάλεσε ευρωλιγουράκια, χωρίς προφανώς να έχει διαβάσει τίποτε δικό μας εδώ, είναι εκτός συναγωνισμού, ο Spiral Architect πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα τού Μαρακανά και ο Άδηλος, απ’ ό,τι φάνηκε, και φάνηκε ολοκάθαρα, δεν έχει καταλάβει Χριστό από την ουσία τής συζήτησης, αλλά, μάλλον, και από τις αποφάσεις τού Συνεδρίου σας). Για ξαναδιάβασε προσεκτικά τα σχόλια του Πέτρου. Το έχει δεδομένο ότι η κατάργηση της μισθωτής εργασίας θα είναι από τα πρώτα μέτρα!

Τέλος, αφήνοντας κι αυτό το θέμα να πω κάποιες σκέψεις για τις δικές σου σκέψεις σχετικά με το ‘‘μικροαστικό ζήτημα’’.

Ορθά επισημαίνετε την ανάγκη συμμαχίας με μικροαστικά στρώματα. (Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι στοιχειώδες: ο αριστερός που υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται τέτοια αναγκαιότητα πρέπει να εγκλειστεί στο Δαφνί εδώ και τώρα!)

Όμως, επίτρεψέ μου: χτίζετε στην άμμο. Διότι τα μικροαστικά στρώματα, όπως όλα τα στρώματα εξ άλλου, δεν αποτελούνται μόνο από τη ‘‘χύμα’’ βάση τους. Έχουν και κάποιες κοινωνικοπολιτικές εκπροσωπήσεις. Τις οποίες τις αφήνετε απ’ έξω, τις αποκλείετε. Εν ονόματι κάποιων μελλοντικών. Και τι θα είναι αυτές οι μελλοντικές μικροαστικές εκπροσωπήσεις; Πεφωτισμένες; Υπάρχει μικροαστός, θα υπάρξει μικροαστός, που δεν θέλει να διατηρήσει τη μικροϊδιοκτησία του και υπάρχει ιδεολογικά μικροαστός που δεν ονειρεύεται τη δική του μικροϊδιοκτησία, τη δική του ‘‘δουλίτσα’’; Όχι. Θα υπάρξει στο μέλλον; Εντάξει, δεν θέλω να κάνω τον προφήτη, αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να προκύψει. Επομένως, το απόσπασμα που παραθέτεις περί μελλοντικών πολιτικών μικροαστικών εκφράσεων με τις οποίες θα μπορούσατε να συμπορευτείτε ως ένα σημείο, καθίσταται γράμμα κενό, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος. Και αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς κι ο περισσότερος κόσμος είναι ότι θα συνεχίσετε να πορεύεστε μόνοι στο ορατό μέλλον.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Και τι θα βγει από αυτό; Θα διατηρηθείτε κατά τα φαινόμενα ως κόμμα. Και λοιπόν; Και ο ΣΥΝ, που σήμερα μας αφήνει χρόνους επισήμως (ανεπίσημα όμως και μεταξύ μας, αργεί ακόμα να τινάξει τα πέταλα!), κουτσά-στραβά διατηρείτο ως κόμμα. Και λοιπόν; Τι σήμαινε αυτό για το αριστερό, εργατικό κίνημα; Τρίχες κατσαρές και δυο αυγά Τουρκίας!

Και ερωτώ: Αυτά είναι τα οράματα του ΚΚΕ; Παρόμοια με του ΣΥΝ; Η αυτοαναπαραγωγή του ως κόμμα κι ας πάει και το παλιάμπελο;

Αφήνω αυτά τα ερωτήματα να αιωρούνται, φίλε μου Μπογκτάνοφ, ερωτήματα που ουδείς άλλος από εσένα (κι εσάς) είναι αρμοδιότερος να απαντήσει και πάω στον επίλογό μου με την εκμυστήρευση που υποσχέθηκα νωρίτερα, από την οποία θα κατανοήσεις γιατί είπα ότι δεν έχει νόημα να ζητήσουμε εμείς διευκρινίσεις από το ΚΚΕ για το ζήτημα της κατάργησης της μισθωτής εργασίας.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν ακόμα το 902.gr ήταν σχετικά φρέσκο στη μπλογκόσφαιρα, πέσαμε πάνω σε ένα άρθρο του με θέμα κάποιες ρυθμίσεις στη βρετανική αγορά εργασίας που είχαν σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους μέσα από τις γνωστές συνταγές τού καιρού μας (τριαντάφυλλα για το κεφάλαιο − ξερό ψωμί για τους εργαζόμενους). Όλα ωραία και καλά. Αλλά είχε γίνει ένα λάθος. Ο συντάκτης τού άρθρου είχε μπερδέψει τις ωριαίες αμοιβές (θα το ξέρεις φαντάζομαι ότι στον αγγλοσαξονικό κόσμο η ωριαία κι όχι η μηνιαία αμοιβή είναι το στοιχείο αναφοράς) με τις μηνιαίες. Έτσι έβγαζε κάτι μηνιαίους μισθούς τελείως κουλούς. Συγκεκριμένα έγραφε ο συντάκτης: «Το κατώτατο ημερομίσθιο στη Μεγάλη Βρετανία διαμορφώνεται στα 4,42 € την ώρα (110,50 €/μήνα) για νέους 16-17 ετών, στα 5,98 € (149,50 €/μήνα) για τους νέους άνω των 18 και στα 7,43 € (185,75 €/μήνα) για νέους άνω των 21.»!!! (Αν μπεις εδώ, θα δεις μία από τις πολλές αναδημοσιεύσεις.)

Έπιασα λοιπόν και έστειλα ένα email όπου τους επισήμανα το πρόβλημα. Μετά από λίγο το άρθρο κατέβηκε. Ε, όσο σου ήρθε εσένα ευχετήριο τηλεγράφημα για το νέο έτος 2013 από τον …Λένιν, άλλο τόσο μας ήρθε κι εμάς έστω και ένα ξερό ευχαριστήριο email…

Είπαμε τότε να κάνουμε ένα ποστ για να δείξουμε πώς ‘‘υπονομεύουμε’’ το Κόμμα …προστατεύοντάς το! (δεν πήγαινε πολύς καιρός που κάτι δικά σας ‘‘καλόπαιδα’’ μας είχαν σούρει εδώ ένα σωρό χυδαιότητες). Μετά είπαμε «δε γαμιέται; ποιος ενδιαφέρεται για τέτοιες ‘‘λεπτομέρειες’’ και ποιος δίνει δεκάρα, εδώ είναι η πατρίδα των κάφρων»…

Αυτά τα ολίγα, φίλε Μπογκτάνοφ. Χάρηκα τη συζήτηση και ελπίζω να μας έρχεσαι που και που. Αυτό δεν σημαίνει ότι κόβω την κουβέντα. Όμως τα βασικά ζητήματα που μας απασχόλησαν τα ξεκαθάρισα νομίζω από τη μεριά μου. Ο τελευταίος λόγος σ’ εσένα, εκτός αν χρειαστεί να …τριτολογήσω για κάποια διευκρίνιση ή επεξήγηση.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Γράψατε:

"Για το δεύτερο θα υποστηρίξω τα εξής:

Είδα και ξαναείδα το πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 19ο, και μάλιστα στην έντυπή του μορφή. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι έχεις άδικο (λάθος). Και μόνο το γεγονός ότι το μέτρο τής απαγόρευσης μισθωτής εργασία αναφέρεται κολλητά (τέσσερις κουκίδες παρακάτω από το πρώτο-πρώτο μέτρο τής κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων) αρκεί."

"Βρες κάποιο τρόπο να φτάσει αυτή η διαφωνία μας ‘‘ψηλά’’ και να γραφτεί ένα διευκρινιστικό άρθρο επ’ αυτού στο Ρίζο, ή όπου αλλού από τα κομματικά ΜΜΕ."

Δηλώσεις Δημ. Κουτσούμπα, 14/4/2013 (κυρίως δεύτερη παράγραφος):

"Το Κόμμα μας δεν κρύβει ότι ο στρατηγικός του σκοπός είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης, η ανατροπή της αστικής εξουσίας. Με την πρότασή μας για τη Λαϊκή Συμμαχία, που κατευθύνεται στην πάλη για εργατική λαϊκή εξουσία, κάνει εκείνους τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αφού δεν είναι δυνατόν να απαιτήσουμε η συμμαχία να συμφωνήσει με το δικό μας Πρόγραμμα.

Δεν επιδιώκουμε, ακριβώς γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε πετάμε στα σύννεφα, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ να γίνει ατόφιο πρόγραμμα της συμμαχίας. Στην κατεύθυνση της πάλης θα συμφωνήσουν οι σύμμαχοι. Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα του εργάτη με τον αυτοαπασχολούμενο ή τον αγρότη. Οι μεν θέλουν να φτάσουν την πάλη μέχρι την κατάργηση κάθε είδους ατομικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, οι δε θέλουν να την φτάσουν - ή τουλάχιστον αυτό κατανοούν μέχρι μια πορεία - έως την κατάργηση, την κοινωνικοποίηση μόνο των μονοπωλίων, της μονοπωλιακής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας."
http://tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/το-κόμμα-έχει-τεράστια-πείρα-του-δημήτρη-κουτσούμπα

Ανώνυμος είπε...

8ο Συνέδριο ΚΝΕ, 2012:

"Είναι σωστό ότι η εργατική τάξη δεν έχει τα ίδια ακριβώς συμφέροντα με τα μικροαστικά στρώματα και αυτό καθορίζεται βασικά από το γεγονός ότι αυτά τα στρώματα έχουν ένα μικρό μέρος ατομικής ιδιοκτησίας σε μέσα παραγωγής. Αλλά είναι επίσης σωστό ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά δεν είναι εχθρικά, δεν είναι αντίθετα, όπως είναι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, μ' αυτά των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μεγάλο κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη, αλλά εκμεταλλεύεται πολύμορφα αν και όχι στον ίδιο βαθμό και τους ΕΒΕ και τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Πρώτα απ' όλα το μεγάλο κεφάλαιο, έχοντας την τάση και τη δυνατότητα να γίνεται μεγαλύτερο, εκτοπίζει τη μικρή ιδιοκτησία με πολλούς τρόπους. Η μικρή ιδιοκτησία δεν έχει τη δυνατότητα να ανταγωνίζεται τη μεγάλη ούτε στις τιμές των προϊόντων ούτε στις τιμές των πρώτων υλών ούτε στην ενέργεια κλπ. Για παράδειγμα η αγροτιά έχει υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα και πουλάει τα προϊόντα της σε τιμές χαμηλότερες ακόμη και από το κόστος, γιατί αυτό επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση. Βεβαίως οι μεγαλέμποροι που αγοράζουν τα προϊόντα τους τα πουλούν σε πολύ μεγαλύτερες τιμές.

Επίσης οι μικροϊδιοκτήτες, αγρότες ή ΕΒΕ, δεν έχουν τη δυνατότητα, αφού η ιδιοκτησία τους και το εισόδημά τους είναι μικρό, να πάρουν δάνεια από τις Τράπεζες προκειμένου να κινήσουν την επιχείρησή τους, σε αντίθεση με τα μονοπώλια. Αλλά και αν πάρουν αναγκάζονται συνεχώς να είναι χρεωμένοι σ' αυτές.

Αντικειμενικά λοιπόν έχουν εχθρικά συμφέροντα με τα μονοπώλια, την πολιτική και την εξουσία που τα υπηρετεί. Βεβαίως το γεγονός ότι είναι μικροϊδιοκτήτες και θέλουν να διατηρούν και να αυξάνουν την ιδιοκτησία τους, τους δημιουργεί και ανάλογη συνείδηση. Αυτό δυσκολεύει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της κοινής πάλης τους με την εργατική τάξη ενάντια στα μονοπώλια, αλλά και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να ικανοποιούνται τα συμφέροντά τους.

Υπάρχει λοιπόν ο κοινός εχθρός και το κοινό συμφέρον της αντιμετώπισής του, από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Αλλά, υπάρχουν επίσης μια σειρά άλλα προβλήματα όπως της ειρήνης, της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών, της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος κλπ., που συγκινούν και ενδιαφέρουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα πέρα από την εργατική τάξη.

Από την άλλη μεριά η εργατική τάξη δεν μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό της από την εκμετάλλευση, αν δεν απελευθερώσει απ' αυτήν όλα τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα. Και δεν μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικά ταξική πάλη μόνη της. Αλλωστε και η άρχουσα τάξη οικοδομεί συμμαχίες με τα μικροαστικά στρώματα, ενάντια στην εργατική τάξη. Επομένως πρέπει η εργατική τάξη και να κερδίσει αυτά τα στρώματα στην πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο για να τον ανατρέψουν. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ανάλογη πολιτική και δράση από το Κόμμα της εργατικής τάξης, αυτό υπηρετεί η πολιτική του ΑΑΔΜ. Και πέρα από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μικροαστικών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια, δρα στην κατεύθυνση της κοινής δράσης της εργατικής τάξης με αυτά τα στρώματα πάνω στα άμεσα προβλήματα και στη λύση τους, στην προοπτική που χαράζει το Μέτωπο, δηλαδή στη λαϊκή εξουσία. Και τι δίνει αυτή την προοπτική, αφού με την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα δεν κοινωνικοποιείται η ιδιοκτησία σε όλα τα μέσα παραγωγής, αλλά στα μεγάλα, τα βασικά μέσα παραγωγής. Οι μικροϊδιοκτήτες σύμμαχοι της εργατικής τάξης, ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ και συνενώνονται σε συνεταιρισμούς."
http://www.rizospastis.gr/static.do?page=/special/editions/special/synedria/8oKNE/8o_suvedrio_kne/question10112001.jsp&publDate=3/11/2012&id=14286

Ανώνυμος είπε...

Ο τελικός σκοπός μας είναι φυσικά η κατάργηση της μισθωτής εργασίας. Αυτός είναι ο κομμουνιστικός σκοπός. Δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, η καταπίεση της πλειοψηφίας του λαού στο όνομα αυτού του στόχου. Ο στόχος μας λοιπόν θα επιτευχθεί όταν ο λαός θα είναι έτοιμος να τον αποδεχθεί, και δεν θα είναι έτοιμος να τον αποδεχθεί πριν περάσει τις πολύπλοκες ζυμώσεις και διεργασίες που προϋποθέτει η λαϊκή εξουσία. Όπως λέει ο ΓΓ μας, δεν πετάμε στα σύννεφα.

Και για τον ίδιο λόγο, ξεχάστε κάθε συνεργασία με την ήδη απονομιμοποιημένη και χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε σε χρόνο ρεκόρ το τι ήταν και γιατί ήταν αναγκαίο να φυλαχτούμε, κι ας πληρώσαμε το κόστος που πληρώσαμε. Το άλλο κόστος θα ήταν μεγαλύτερο. Όχι για την επιβίωση του "μαγαζιού", όπως λένε οι Λαζόπουλοι, αλλά για το ηθικό και την πολιτική τόλμη του λαού.

Κοιτάμε μπροστά, όχι σε αναβιώσεις του ψευδεπίγραφου πειράματος του ΠΑΣΟΚ περί συμπόρευσης με τις "δημοκρατικές δυνάμεις".

Στο δρόμο και στον αγώνα, στις Λαϊκές Επιτροπές, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες μας, όποιος θέλει να συμπορευτεί μαζί μας στην πράξη, συμπορεύεται στην πράξη. Ούτε δαγκώνουμε, ούτε διώχνουμε κανέναν. Κι αν κάποιοι σύντροφοι εκδηλώνουν την οργή τους με όσα καταλογίζετε αδίκως στο κόμμα, τούτο δεν τους κάνει πιο "Ούγκα Μπούγκα" από μένα. Λιγότερο υπομονετικούς ίσως. Δεν είμαστε σπορά της τύχης άλλωστε, του λαού η ανάγκη μας γέννησε και μας κρατά ζωντανούς.

Χαιρετώ,

Μπογκντάνοφ

Ανώνυμος είπε...

Για να είμαστε αντικειμενικοί, πέρα από τα "κολλήματα" του ΚΚΕ, που δεν φαίνεται να απασχολούν κανέναν άλλον εκτός από τους ίδιους και όσους ενδιαφέρονται να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη (όρα εξωκοινοβουλευτική), ένα σημαντικό τμήμα του αποσπάσματος του Γ.Γ. που παρέθεσες αποτελεί η προσπάθειά του να χτυπήσει τις δραχμαυταπάτες. Και στην ουσία αυτών που λέει δεν έχει άδικο, αν το ψάξεις...

LeftG700 είπε...

Φίλε Μπογκτάνοφ,


Παραβιάζω αυτό που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου και παίρνω το λόγο, όχι για κάποια διευκρίνιση απλώς. Ούτε όμως για να έχω εγώ τον τελευταίο λόγο, σε διαβεβαιώνω. Είναι όμως απαραίτητο να πω δυο λόγια για τα αποσπάσματα που παραθέτεις.

Δύσκολα μπορεί να βρεθεί αριστερός άνθρωπος να διαφωνήσει με αυτά που λέει ο Κουτσούμπας στο TVXS. Φοβάμαι όμως ότι δεν βοηθούν και πολύ στο πρόβλημα που μας απασχόλησε εδώ (άμεση κατάργηση της μισθωτής εργασίας). Ο Κουτσούμπας αναφέρεται σε ένα γενικό περίγραμμα της συμπόρευσης με μικροαστικά στρώματα προς τη Λαϊκή Εξουσία. Το θέμα μας όμως είναι τα άμεσα μέτρα τής Λαϊκής Εξουσίας μετά την εγκαθίδρυσή της.

Όσο αφορά στα αποσπάσματα των νεολαίων, δύο παρατηρήσεις:

Η πρώτη: το συνέδριο της ΚΝΕ έχει γίνει όταν ακόμα έπαιζε, έστω και στα χαρτιά, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Το Αντιμονοπωλιακό μάς τελείωσε με το 19ο. Έγινε Αντικαπιταλιστικό.

Η δεύτερη: Τονίζεις το μικροϊδιοκτησιακό ζήτημα («Οι μικροϊδιοκτήτες σύμμαχοι της εργατικής τάξης, ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ και συνενώνονται σε συνεταιρισμούς.»). Κι αυτό δεν ακουμπάει στη διαφωνία μας. Αν εγώ είμαι μικροϊδιοκτήτης (έχω, λόγου χάρη, μια οικογενειακή ταβέρνα κατά το παράδειγμά σου) και μου απαγορεύσεις να απασχολώ επί μισθώ έστω και ένα γκαρσόνι με πηγαίνεις θέλω δεν θέλω στον συνεταιρισμό ή στο να κατεβάσω ρολά.

Κλείνοντας: Βλέπω ότι δεν σε έπεισα για την ανάγκη διευκρίνισης του επίμαχου ζητήματος από κάποια ‘‘επίσημη’’ πηγή. ΟΚ, δεν θα τα χαλάσουμε. Θα προσπαθήσουμε μήπως βρούμε εμείς κάποια ‘‘άκρη’’… ;-)

Αντιχαιρετώ.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε εξαποδώ,


Ο Κουτσούμπας, δηλαδή το ΚΚΕ, ισχυρίζεται κοντολογίς: «Μάγκες, το νόμισμα από μόνο του δεν λέει κάτι, αν το χειρίζονται οι αστοί». Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό επί τής αρχής. Κατ’ άρθρο όμως υπάρχει μία ένσταση. Και περιγράφεται γλαφυρότατα και παραστατικότατα με μία υπενθύμιση:

Όταν το ΚΚΕ διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για το Μάαστριχτ (και πολύ καλά έκανε!), σε περίπτωση μη αποδοχής του από την Ελλάδα, ποιος θα χειριζόταν το εθνικό νόμισμα την επόμενη της απόρριψης; Η ...εργατική τάξη;;; (Elementary, my dear devil. ;-) ) Άρα, ακόμα κι αν τα κλειδιά εξακολουθήσουν να τα κατέχουν ‘‘αυτοί’’, η απεμπλοκή σου από το σιδερένιο κουστούμι τής ευρωζώνης κάποιες χαραμάδες τις αφήνει…

Δεν έχουμε καμιά δυσκολία να προσυπογράψουμε και να υιοθετήσουμε τον όρο δραχμαυταπάτη. Όχι όμως απροϋπόθετα, φίλε διάβολε, αυτά πεθάνανε (last year). Τράβα κι εσύ μία τζίφρα κάτω από τον όρο ευραπάτη κι εδώ είμαστε κι εμείς! Αμ πώς; ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς εξαιτίας της ευραπάτης είμαστε εδώ που είμαστε (και όχι μόνο, βέβαια...). Απλά, το πρόβλημα είναι το πρόβλημα του εθισμένου: πολύ εύκολα, σαν οργανισμός, πέφτεις στη ντρόγκα αλλά πολύ πιο δύσκολα ξεφεύγεις απ' αυτήν...

LeftG700 είπε...

Φίλε εξαποδώ,


Συμφωνώ για τη δυσκολία που παρουσιάζει η απεξάρτηση. Δυστυχώς, έχουμε την εντύπωση ότι η Αριστερά που συμμερίζεται τον προβληματισμό πολλών για το "ευρωπαϊκό ζήτημα", μέχρι στιγμής, βάζει πολύ περισσότερο κόπο (ποδηλατώντας συχνά στον αέρα), παρά τρόπο (μυαλό). Ίδωμεν...


Τα λέμε