Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Αριστερός ριζοσπαστισμός. Με τρία (3) ρο και κανένα (0) κάπα;




Σε σημερινό του άρθρο στην Αυγή, ο Νικόλας Σεβαστάκης, επισημαίνοντας τη δύσκολη αποστολή της Αριστεράς, εστιάζει στην αδήριτη ανάγκη να ξεφύγει από τη Σκύλλα (την ανάληψη του ρόλου τού «παραδοσιακού πολιτικού παράγοντα»), χωρίς όμως και να πέσει στα νύχια τής Χάρυβδης (με κίνητρο τη διεύρυνση της επιρροής της, να συμβιβαστεί με «σωβινισμούς και δημεγερτικούς αντικοινοβουλευτισμούς»). Σε κάποιο σημείο γράφει:

Υπάρχουν εξάλλου πολλές στιγμές στην Ιστορία όπου η εξασθένηση των αστικών φιλελεύθερων καθεστώτων από τα αλλεπάλληλα κρούσματα πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς οδήγησε σε μείζονες ιδεολογικοπολιτικές οπισθοδρομήσεις. Και τότε υπήρξαν κάποιοι στην Αριστερά, ένας Ζαν Ζωρές για παράδειγμα, που έσωσαν την τιμή του αριστερού ριζοσπαστισμού. Τι κατάλαβε ο Ζωρές ήδη πολύ πριν από την εμβληματική υπόθεση Ντρέυφους; Ο Ζωρές κατανόησε ότι η Αριστερά δεν έχει νόημα παρά ως δημιουργικό μέρος μιας κριτικής διαφωτιστικής κληρονομιάς. Οι αντίπαλοί της δεν είναι μόνο οι ταξικές ανισότητες, αλλά και όλες εκείνες οι δημαγωγίες που εμφανίζονται συχνά ως ‘‘αντι-σύστημα’’. Δυο δεκαετίες μετά τη δολοφονία του Ζωρές, ο μεσοπολεμικός φασισμός επιβεβαίωσε τη θαρραλέα του επιλογή υπέρ του Εβραίου αστού αξιωματικού Ντρέυφους, επιλογή η οποία είχε διχάσει στις αρχές του αιώνα τον κόσμο του σοσιαλισμού.

Δολοφονημένος από Γάλλο εθνικιστή και υποστηρικτή τού πολέμου που θα θέριζε την ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) νεολαία στα σφαγεία τού Α´ ΠΠ, ο Ζαν Ζωρές, ο ιδρυτής τού Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ‘‘αισχρή’’ μειοψηφία ανάμεσα στους σοσιαλσωβινιστές και φιλοπόλεμους συντρόφους του, σίγουρα έχει κερδίσει με το ίδιο του το αίμα λαμπρή θέση στο Πάνθεον της Παγκόσμιας Αριστεράς. Αναρωτιόμαστε όμως για ποιο λόγο δεν άξιζαν μία αναφορά οι ηγέτες τής αριστερής πτέρυγας της ενιαίας τότε ακόμα Σοσιαλδημοκρατίας. Έστω και οι πιο γνωστοί που δεν ξεπερνούν τα εφτά-οχτώ ονόματα. Έστω και οι πιο γνωστοί από τους πιο γνωστούς, όπως ο Λένιν και η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ.

Αυτοί δεν έσωσαν την τιμή τού αριστερού ριζοσπαστισμού; Αυτοί δεν κατανοούσαν την Αριστερά ως μέρος μιας κριτικής διαφωτιστικής κληρονομιάς; Αυτοί δεν αντιτάχτηκαν στον απάνθρωπο πόλεμο, και μάλιστα οι δύο τελευταίοι πληρώνοντας κι εκείνοι το τίμημα με το ίδιο τους το αίμα, λίγα χρόνια αργότερα από τον Ζωρές;

Να φταίει που ο Νικόλας Σεβαστάκης δεν μπορεί να διαβάσει τον όρο αριστερός ριζοσπαστισμός ανάμεσα στα γράμματά του και να διακρίνει αυτό που διακρίνουμε εμείς, ένα μεγάλο, καθαρό και καλογραμμένο κάπα; Ή, αντίθετα, να φταίμε εμείς, και αυτό το κάπα που βλέπουμε καθαρά, ολοκάθαρα, και κόβουμε μάλιστα και το χέρι μας πως είναι εκεί, ανάμεσα στα άλλα γράμματα, να μην είναι τίποτε άλλο παρά ένα δημιούργημα του άρρωστου μυαλού μας;

Τι φταίει; Τι φταίει; Ποια στόματα, πιο δυνατά απ’ τα δικά μας, θα το πουν;


13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ να δεις τι μου ήρθε τώρα.

Σορυ για το άσχετο.

Αλλά θέλω να ξαναζεστάνουμε εκείνη τη συζήτηση για τον δημοκρατικό Συγεντρωτισμό... και τον Συγκετρωτικό (ψευτο)δημοκρατισμό

Τροφή για σκέψη...

http://enosy.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3.html

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε,


Από το σχόλιό σου φαίνεται να έχουμε ξανασυζητήσει. Εδώ ή αλλού; Είχες τότε κάποιο όνομα; (Να τι κάνουν οι ανωνυμίες!)

Το είδα το ποστ. Θέλεις λίγο να με βοηθήσεις τι εννοείς; (Δηλαδή από ποια γωνία ακριβώς να βάλω το πιρούνι για να τραφώ; :-) )


Τα λέμε


Ανώνυμος είπε...

Την άποψη σου επι του θέματος:«Προσυνεδριακή διαδικασία-διάλογος Συριζα» θα ήθελα.
Μπορώ να πέριμένω και ξεχωριστό ποστ εντός των επόμενων ημερών.

voiceless member

Ανώνυμος είπε...

Σσσύριζα -
Μετά τις εκλογές,
το καράβι πάει για Νέα ΣοσιαλΔημοκρατία
"χωρίς επιστροφή".
Υπάρχει χώρος;
Και βέβαια υπάρχει.

Αρκεί να αγωνιστούν οικομμουνιστές.
Ποτέ "ριζοσπαστικός" μεταρρυθμισμός δεν έγινε χωρίς αγώνα αληθινό, αληθινών αγωνιστών
- για να δρέψουν βέβαια τελικά τους καρπούς οι εκάστοτε "ριζοσπάστες" σοσιαλδημοκράτες.
Α, και να βοηθήσουν οπωσδήποτε και αρκετοί ριζοσπάστες των "κινημάτων"..
Πικάπα

LeftG700 είπε...

Φίλε χωρίς φωνή (ελπίζω να μην εννοείς χωρίς φωνή εδώ),


Πολύ πιθανόν να την πάιξουμε την παραγγελιά σου! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Πικάπα,


Όλα παίζονται. Για να τα λέμε όλα όμως, μέχρι στιγμής, έχουμε τρελαθεί να μένουμε ταπί και να χρεωνόμαστε καινούργιες κάβες... ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

ο Μπαλάφας στην ΝΕΤ μόλις είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει κυβέρνηση με την υποθετική ένωση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ (σε ... αντιμνημονιακή βάση ) , και διαφώνησε με τον πασόκο που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση μαζί τους .

την ίδια ώρα που ο Τσίπρας εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αριστερά γιατί είναι ... ευρωσκεπτικιστική και αδερφοποιείται με τα ΠΑΣΟΚ της Ιβηρικής ...

δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση , κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήνει να τελειώσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες χωρίς καταγγελίες ονομαστικές για όλα αυτά .

πετάχτε τους έξω από τα γραφεία και τις οργανώσεις ( με πολιτικά μέσα πάντα !!! )

" κάποιος σύντροφος " ( κ. σ. )

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Θα 'χει γούστο να νομίζεις ότι είμαι και στην Κεντρική Επιτροπή και ανεβοκατεβάζω τις ηγετικές ομάδες τη μία μετά την άλλη! ;-) :-)

Κατά τα άλλα, μη γκρινιάζεις! Τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν σε άλλα, εξ ίσου κρίσιμα ζητήματα για το εργατικό κίνημα!

Για τον Μπαλάφα, κάτι πήρε το μισό αυτί μου (έγραφα).

Συνεχίζουμε αύριο την κουβέντα.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

δεν θεωρώ το να είσαι μέλος της ΚΕ ότι είσαι και τίποτα τρομερά σπουδαίο ( δεν το λέω εναντίον όσων είναι μέλη στην ΚΕ , ούτε εναντίον σου ) οπότε δεν αποκλείω τίποτα .

δεν είναι το θέμα μου να τους πετάξουν έξω στελέχη της ΚΕ , αν θέλουν , μέσα ψήνομαι .

κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της δουλειάς , που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ , νσ τους πετάξει έξω στην βάση ότι είναι αντικομματικοί και έχουν την σφραγίδα πραξικοπηματικά .

να το καλύψει πολιτικά η αριστερή πλατφόρμα .

μιλάω για ζόρικα πράγματα , και για πάρτι των μνημονιακών ΜΜΕ , αλλά δεν γίνεται αλλιώς .

πετάχτε τους έξω !!!

αν χρεώνεις τον Μπαλάφα στο r/ n θες πολύ φροντιστήριο στην ιστορία του συν

να απάνταγες και κάποτε σε ότι σου λένε θα δικαιώναμε την έννοια " επικοινωνία "

" κάποιος σύντροφος " ( κ. σ. )

LeftG700 είπε...

Όχι, ρε φίλε! Ποιος σου είπε ότι χρεώνω τον Μπαλάφα στο Red Notebook;;; Εντάξει, τα βασικά τα ξέρω!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

επειδή με παρεπεμψες εκεί , σχολιάζοντας την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , το ότι θέλουν κυβέρνηση με αστικές δυνάμεις ( που έχεις συμφωνήσει κατ εξακολούθηση οπότε έχεις και λόγο να αρνήσαι την κουβέντα , δεν έχεις σχολιάσει τον Μπαλάφα ακόμα ) και ότι έκανε η εποχή και το r / n το έγκλημα να βάλει ένα μικρό αρθράκι για την καύση των νεκρών .

αν νομίζεις ότι στέκει ο συμψηφισμός ( που προτείνεις χωρίς να τον διατυπώνεις ) εγώ διαφωνώ .

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Συντροφικά μιλώντας θέλω να σου πω το εξής:

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεις ότι η καχυποψία (καχυποψία που εσύ ο ίδιος παραδέχτηκες για τον εαυτό σου σε παλαιότερο σχόλιο εδώ) έχει, όπως όλα τα πράγματα, κι ένα σημείο θραύσεως. Όταν το υπερβεί, δεν είναι πια καχυποψία. Έχει μετατραπεί σε κακοπιστία.

Δεν θα σου εξηγήσω πού στο τελευταίο σχόλιό σου (και όχι μόνο σ' αυτό) κολλάνε τα παραπάνω. Αν θέλεις, κάτσε να σκεφτείς. Αν το κάνεις χωρίς καχυποψία (ή κακοπιστία), θα τη βρεις την άκρη...


Τα λέμε



Ανώνυμος είπε...

θα το εκτιμούσα να το εντοπίσεις ...

άσε το " αδικημένο " ύφος , μεγάλα παιδιά είμαστε , απέδειξε την κακοπιστία μου , δεν τα λέμε οι 2 μας , πείσε όσους μπορεί να παρακολουθούν ...

" κάποιος σύντροφος "