Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Από ΝΔ-ΣΟΚ-ΜΑΡ σε ΣΥΡΙΖΑ-ΜΑΡ;




Όλα δείχνουν ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση θα φέρει (κοινή συναινέσει) την Αγίου Κωνσταντίνου πιο κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Πιθανή κατάληξη σε βάθος κάποιου χρόνου η σύμπλευση, που μπορεί να εξελιχθεί σε εκλογική συμπαράταξη και συμμετοχή τής ΔΗΜΑΡ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πείτε.


Ο ...κόμπος, από το eothinon2.blogspot.gr



32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εκλογική σύμπραξη πάντως, είναι απίθανη. Στόχος της ΔΗΜΑΡ θα είναι να απορροφήσει το υπαρκτό τμήμα της εκλογικής βάσης του υπό εξαφάνιση ΠΑΣΟΚ (μιλάμε για την δεξαμενή του 13 % του Ιουνίου) που δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Προυπόθεση για αυτό είναι να μείνει σταθερή στη γραμμή που φαίνεται να χαράζει και να ρίξει την κυβέρνηση (μαζί με Σκανδαλίδη , Κουτσούκο κ.λ.π.) μετά τις Γερμανικές εκλογές, ή πριν τα νέα μέτρα του Φθινόπωρου. Είναι αμφίβολο (αλλά όχι απίθανο) και συνεχώς θα παίζεται το αν θα συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο. Το αν θα αντέξει την επίθεση των ΜΜΕ είναι επίσης αμφίβολο, αλλά όχι απίθανο.
Το μετεκλογικό τοπίο είναι αδύνατο να προδιαγραφεί τώρα.
Περιμένω την εκδήλωση της ικανοποίησης αυτών που εξαπολύουν κατάρες σε κάθε υπόνοια ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιθανότητα κάποιου είδους μετεκλογικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ

Μιχάλης Καστρινάκης

Ανώνυμος είπε...

όλη η κουβέντα και το κουβάρι είναι υπαγορευμένο από τον εκλογικισμο και τον κυβερνητισμό , που δεν είναι το να θες να κυβερνήσει η αριστερά αλλά το να βλέπει την παρέμβαση της στον πολιτικό μηχανισμό , με τις νόρμες του κράτους . Απασχολεί όλον τον κόσμο πάντως , καλά κάνεις και το βάζεις , δεν σου την λέω ...

αυτό δημιουργεί το άγχος του 151 , και τον δεξιόστροφο αυτοκτονικό ιδεασμό για τον ΣΥΡΙΖΑ

από την άλλη βέβαια η στάση του ΚΚΕ δεν θα αλλάξει , μάλλον ούτε και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν μπαίνει βουλή , εκτός και αν γίνει και πάει καλά το ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Αλέκος , πιάσει δυναμική 3 % , οπότε βλέπουμε . Αμφίβολο πάντως είναι.

το βασικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρει την έννοια του λαϊκού μετώπου , στις σύγχρονες συνθήκες . Χωρίς αναζήτηση καλής ( δεν υπάρχει , ο νεοφιλελεύθερος εκφασισμός της χρεοκοπίας εντός ΟΝΕ - ΕΕ , είναι το μόνο αστικό σχέδιο )αστικής τάξης , αλλά να μην καλείς γενικά για τον σοσιαλισμό , και μόνο κόσμο πάνω σε εμπεδωμένες αριστερές αναγνωρίσεις .

ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιέσει τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς να πάρουν μαζί την πρωτοβουλία για ένα τέτοια λαϊκό μέτωπο απέναντι απέναντι στον νεοφιλελεύθερο ( χρέος , ΟΝΕ , ΕΕ , επενδύσεις ) εκφασισμό , τον εθνικισμό και την ξενοφοβία . Να το προχωρήσει σε κάθε περίπτωση μόνος του , και να μιλήσει για αυτοδύναμη κυβέρνηση του λαϊκού μετώπου . Να το φτιάξει σε κάθε χώρο εργασίας και γειτονιά σαν μια μεγάλη συμμαχία με τον έλεγχο της μισθωτής εργασίας .

Με ποιον κόσμο θα σου πει ο άλλος , άντε στα 40 χιλιάρικα το πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ . Μα δεν μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά για το λαϊκό μέτωπο της αριστεράς . Είχες συγκυρίες με εκατοντάδες χιλιάδες λαού στον δρόμο κάθε μέρα , το χειρίστηκες σαν αριστερά εκλογικίστικα και φοβικά . Πρέπει να τον ξαναβγάλεις τον κόσμο στον δρόμο , να τον κάνεις να πιστέψει πως τα πράγματα αλλάζουν .Αν χάνονται ευκαιρίες βέβαια όπως θα χαθεί η ΕΡΤ ( ήδη οι 2 βδομάδες δεν αποτύπωσαν κλιμάκωση του αγώνα , αλλά τεράστια αδιέξοδα για την κυβέρνηση με το κίνημα όμως στάσιμο - φαντάσου δηλαδή !!!) αν η αριστερά δεν καλέσει τον κόσμο για ανατροπή της κυβέρνησης , δεν θα κάνεις τίποτα .

Το ( ας πάει και το παλιάμπελο ) αριστερό 2 % της ΔΗΜΑΡ θα έρθει έτσι κι αλλιώς . Το άλλο 2 % δεν πρέπει να το θες . Κι αν θα έχει 4 % , αλλά και όσο να έχει το ίδιο είναι για μας ...

" κάποιος σύντροφος "

Μάρκομ Ξ είπε...

Συμφωνώ ότι θα είναι ηλίθιο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει εκλογικά με τη ΔΗΜΑΡ. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει, κανένα πολιτικό έρεισμα. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολη και τη μετεκλογική συνεργασία. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι στη ΔΗΜΑΡ είναι καιροσκόποι και αναξιόπιστοι. Αυτό που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας να πιέζει από τα αριστερά είναι να αποσπάσει από την εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ, ίσως και κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν εφ' όσον η ΔΗΜΑΡ παραμείνει ως έχει και δεν διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη με τα πρώτα δύσκολα (π.χ. νέα μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις νερών κλπ). Μην ξεχνάμε ότι κάτι Ψαριανοί και κάτι Οικονομάδες έχουν μάθει να περιμένουν στα καφενεία της βουλής, μήπως και χρειαστούν...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

not_me είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
not_me είπε...

Οι ΔΗΜΑΡIΤΕΣ ως πολιτικές πόρνες που είναι θα χρησιμοποιηθούν κανονικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κάθε ΣΥΡΙΖΑ και πολύ καλά θα κάνουν....

χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

ουσία μηδέν ..συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ. μέτωπο λαϊκό δεν πρόκειται να κάνετε ..γιατί πολύ απλά δεν θέλει η ηγεσία σας. τα μέτωπα γίνονται στην βάση των αγώνων και όχι των εκλογικών σχεδίων (με τα οποία έχετε καταμπερδευτεί τον τελευταίο καιρό), μέσα στον κόσμο του αγώνα και όχι στα γραφεία των κομμάτων. η ανατροπή για να γίνει χρειάζεται πολλές ΕΡΤ σε διαρκή κίνηση. εαν δεν αποφασίσετε να πορευτείτε αυτόν τον δρόμο το πολύ να αποτελέσετε παρένθεση και ταυτόχρονα ο νεκροθάφτης όλης της αριστεράς.

δημήτρης ανταρσυα λάρισας
* η στάση σας στην ΟΛΜΕ έδειξε το πρόβλημά σας.

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη και φίλε Μάρκομ Ξ,


Όπως είναι τώρα οι συσχετισμοί, η εκλογική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ είναι όχι μόνο απίθανη αλλά και αδύνατη. Δεν την έχει ανάγκη η ΔΗΜΑΡ. Για σκέψου όμως το ενδεχόμενο όταν έρθουν οι εκλογές η ΔΗΜΑΡ να σκοράρει από 1.9 ως 2.2%. Πόσο απίθανο είναι τότε να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, ας πούμε τύπου ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ; Όχι και τόσο; Ούτε είναι τόσο εύκολο να τους πείτε όχι, όταν ο Μητρόπουλος ήταν επικεφαλής στις νομαρχιακές το 2010 και στις τάξεις τού ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ φιγουράρουν ένα σωρό Πασοκογενείς. Τι θα πείτε στον Κουβέλη; Είσαι χειρότερη περίπτωση από τον Κοτσακά; Να γιατί βάλαμε στη φωτό τον κόμπο!

Βλέπω πολύ χλωμό το σενάριο να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ σε ανατροπή τής δικομματικής. Ένας από τους λόγους είναι ότι πιστεύω πως οι περισσότερες διαρροές που θα έχει θα προέρχονται από τη δεξιά της πτέρυγα και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους της. Συνεπώς, μία σύμπραξη σε ανατροπή τής δικομματικής θα είναι θάνατος...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε not_you,


Δεν είναι τόσο εύκολο να χρησιμοποιηθούν αβλαβώς. Ορισμένα Δημαρίτικα στελέχη είναι παλιές πολιτικές πόρνες. Και ξέρεις τι λένε για τις παλιές, έ; ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Δημήτρη,


Καλός είναι ο δρόμος, αλλά δεν περνάνε όλα από εκεί (εξ άλλου δεν κατεβαίνουν πια και τόσοι πολλοί σ’ αυτόν). Πρέπει να το καταλάβετε κάποια στιγμή αυτό. Και να καταλάβετε και το άλλο: η ΧΑ έπιασε το 7% μετά από δύο χρόνια που ο κόσμος κατέβηκε στο δρόμο ουκ ολίγες φορές. Βλέπεις, οι δρόμοι έχουν και σταυροδρόμια. Ξεκολλήστε λοιπόν από το παλιό τραγούδι «στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο». Εκτός από αυτό χρειάζεται και ένα σχέδιο που ο κόσμος θα το αγκαλιάσει. Και για να το αγκαλιάσει πρέπει το σχέδιο να έχει το όνειρο, αλλά να έχει και το λογισμό...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φίλε left g 700
το ότι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ φιγουράρουν ένα σωρό ΠΑΣΟΚογενείς είναι αστικός θρύλος. Μόνο στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει αξιόλογη αριθμητικά παρουσία τους (7 στους 71). Είναι χαρακτηριστικό πως στα 228 εκλεγμένα μέλη της ΚΕ ,από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχονται μόλις δύο. Στις οργανώσεις η συντριπτική πλειοψηφία των 20.000 νέων μελών είναι πρώην ανένταχτοι αριστεροί.
Άλλο πράγμα η συνεργασία με βουλευτές και παράγοντες που καταψήφισαν ή καταδίκασαν μαχητικά το πρώτο μνημόνιο (εντάξει με την εξαίρεση του Κουρουμπλή) και άλλο η εκλογική σύμπραξη με την ΔΗΜΑΡ που είχε πάντοτε επαμφοτερίζουσα στάση (καταψήφισαν ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε το Α Μνημόνιο , αλλά στις δημοτικές συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ κ.λ.π.).
Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις για την δυσκολία της ΔΗΜΑΡ να ρίξει τον Σαμαρά και τον Μπενίτο, όμως ο συνδυασμός των ακραίων μέτρων που θα πάρει η νέας κυβέρνηση ενότητας των ακροδεξιών όλων των τύπων (από Χρυσοχοίδη μέχρι Μητσοτάκη και Γεωργιάδη) με τις κοινωνικές αντιδράσεις και την άνοδο του κινήματος μπορεί να εξαναγκάσει τον Κουβέλη να ακούσει την αριστερή πτέρυγα των στελεχών του και όχι την μάζα των δεξιών πρώην ψηφοφόρων του.
Αν συμβεί αυτό και ο Κουβέλης μιλήσει για συνεργασία της Αριστεράς (!!!!) τότε πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον διλήμματος. Παρότι όλα αυτά τα αν κάνουν τη συζήτηση να μοιάζει με άσκηση επί χάρτου η δική σου γνώμη ποια είναι ?

Μ.Κ.

Υ.Γ. Το λαικό μέτωπο στο οποίο αναφέρεται ο κ.σ. το έφτιαξε εδώ και ένα χρόνο ο κόσμος, με την εισβολή του ΣΥΡΙΖΑ του λαού. Η εκλογική έκφραση αυτού του μετώπου είναι το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ (με όλες τις ενότητες και τις αντιθέσεις που διαπερνούν την διαλεκτική σχέση πραγματικού και τυπικού κόμματος). Την ηγεμονία και την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το μέτωπο θα την έχει για πολύ καιρό ακόμα αυτός που το δημιούργησε, ο λαός δηλαδή, και όχι το τυπικό κόμμα που θα εξακολουθεί για καιρό να βαρύνεται από αρχαικότητες και τελετουργίες που θα του στερούν τη δυνατότητα να είναι κάτι παραπάνω από συνεπής υποστηρικτής του πραγματικού κόμματος. Όποιοι πιστεύουν στη δυνατότητα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να υποβάλει κινητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ του λαού, όποιες πιστεύουν πως το πρόβλημα είναι τα συνθήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν λέει (αν και τα λέει, όπως το διαρκές κάλεσμα για ανατροπή της κυβέρνησης), όσοι νομίζουν πως η τάδε προσθήκη ή ανατροπή στην κεντρική γραμμή θα κινήσει την ιστορία, απλώς διαβάζουν λάθος την συγκυρία, την κίνηση του κόσμου και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα κόμμα.

LeftG700 είπε...

Φίλε Μιχάλη,


Για μία μεγάλη σειρά λόγων δεν θα ήθελα καμία συνεργασία. Αλλά, δεν ρυθμίζω εγώ τα πράγματα, ούτε όλοι από όσους ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα δικά μου μυαλά και απόψεις. Ειλικρινά, αυτή τη στιγμή δεν έχω απάντηση. Και μου φαίνεται πολύ ζόρικο δίλημμα.

Για τους Πασοκογενείς: Δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχουν τα κλειδιά. Ωστόσο η γενική αίσθηση και χωρίς λεπτομέρειες, δηλαδή οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κόσμος σχηματίζει πολλές από τι απόψεις του, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έκανε παιχνίδι" μαζί τους (ο δε Μητρόπουλος έχει ιδιαίτερο βάρος, δεν είναι απολώς ένας από τους 7 και τους 71). Όταν λοιπόν κάνεις παιχνίδι με πρώην Πασόκους, είναι πολύ ζόρικο να το αρνηθείς σε πρώην Συνασπιστές και (έστω και τυπικά) πρώην Συριζαίους, χωρίς να μη δημιουργηθούν, σε έκταση που δεν είμαι σε θέση να ξέρω βέβαια, αρνητικές εντυπώσεις...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

όχι και λαικό μέτωπο ο ΣΥΡΙΖΑ ρε Μιχάλη .

με την κλίμακα της αποστοίχισης μαζών από τα κόμματα του κράτους θα έπρεπε να έχει 200000 μέλη . Δες τον ρυθμό αύξησης μελών της ΕΔΑ την δεκαετία του 60 . Αυτό είχε χαρακτηριστικά λαικού μετώπου .

θα έπρεπε να έχει διαδικασίες βάσης κλπ . Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομείται με ορους open gov και επιβολής τετελεσμένων από τα ΜΜΕ και την ηγετική ομάδα .

θα έπρεπε να έχει οργανώσεις σε χώρους εργασίας και γειτονιές , ενώ είναι εκλογικός μηχανισμός .

Θα έπρεπε να στοχοποιεί τις βασικές αστικές επιλογές και όχι να ακολουθεί το δόγμα " θα τα συμβιβάσουμε τα πράγματα ρε παιδιά " .

" κάποιος σύντροφος "

Μάρκομ Ξ είπε...

Σύντροφε συμφωνώ στην κριτική σου. Μήπως όμως θα έπρεπε να την απευθύνεις και προς την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Δε ρίχνω τη μπάλα στην εξέδρα, απλά θεωρώ ότι όλες οι ηγεσίες της αριστεράς αυτή τη στιγμή είτε φοβούνται, είτε δεν θέλουν το λαϊκό μέτωπο.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή ακολουθεί μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική (=μεταρρυθμίσεις μέχρι να αλλάξουμε το σύστημα). Το θετικό είναι ότι σημαντικό τμήμα της βάσης του προέρχεται από τη ριζοσπαστική αριστερά και τη μαρξιστική διανόηση. Το αρνητικό είναι ότι δεν μπορεί να συγκροτήσει αυτή τη στιγμή λαϊκό μέτωπο, δεν μπορεί (θέλει;) να ανασυγκροτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί ο τρόπος κομματικής δουλειάς που εκπορεύεται από την ηγεσία είναι ο αστικός τρόπος δουλειάς. Σε αυτά τα πλαίσια, οι συνεργασίες με μεμονωμένα πρόσωπα που εκφράζουν αμιγώς τα συμφέροντα των μικρομεσαίων δεν βλέπω γιατί μπορεί να κάνουν κακό. Επισημαίνω όμως ότι το θέμα της ανάρτησης είναι η κεντρική πολιτική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Επομένως φίλοι λέφτηδες, δεν κολλάνε πουθενά τα σχόλιά σας. Άλλο η συνεργασία (και δη η εκλογική) με τη ΔΗΜΑΡ και άλλο να προσχωρήσει π.χ. ο Νεφελούδης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν κάποια "τζιμάνια" εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν να υπουργοποιήσουν μεθαύριο τον Ρουπακιώτη ή κάποιον παρόμοιο...ε, τότε ξαναγυρνάμε στην κουβέντα περί δομής των κομμάτων κλπ κλπ.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Μάρκομ Ξ είπε...

Συγχωρήστε την κατάχρηση του χώρου από μέρους μου. Η αστική τάξη στην Ελλάδα, κομπραδόρικη, αρπακολατζίδικη και απόλυτα εξαρτημένη από τις αστικές τάξεις κυρίως της Γερμανίας και των ΗΠΑ, στηρίζει σήμερα μια πολιτική που εξαντλεί τα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της αστικής νομιμότητας. Αυτό δεν είναι αστείο και επίσης δεν είναι κάτι συνηθισμένο (και εδώ το ΚΚΕ διαπράττει σοβαρότατο σφάλμα λέγοντας απλώς "είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε"). Η συντριπτική μερίδα του λαού (και αυτής ακόμα της εν δυνάμει επαναστατικής εργ. τάξης) πιστεύει ότι η καλύτερη δημοκρατία είναι αυτή η κοινοβουλευτική. Όταν αυτή η πίστη κλονίζεται και ταυτόχρονα κανένας κομματικός φορέας δεν μπορεί να πείσει ότι υπάρχει ανώτερη μορφή δημοκρατίας, τότε το λιγότερο που μπορεί να κάνει η αριστερά είναι να υπερασπιστεί αυτή τη λειψή δημοκρατία. Ακριβώς για να μην γίνει ελκυστική η απολυταρχία, ακριβώς γιατί η έννοια της δημοκρατίας (και όχι μόνο η σημερινή της μορφή) πλήττεται βάναυσα. Να το πω και σχηματικά: όταν μια "δημοκρατική" εφημερίδα όπως η Καθημερινή κάνει λόγο για τανκς, τότε ποιος έχει μείνει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία;

Επομένως, σωστά κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε δημοκρατική εγρήγορση. Και φυσικά όταν καλείς σε δημοκρατική εγρήγορση πρέπει να είσαι έτοιμος να συμμαχήσεις (στο ένα ή το άλλο επίπεδο, αυτό είναι προς συζήτηση) με ανθρώπους και τμήματα της κοινωνίας που ειλικρινά πιστεύουν στην αστική δημοκρατία, χωρίς να είναι αριστεροί. Τουλάχιστον, οφείλεις να μην τους έχεις απέναντί σου αυτούς. Ακριβώς όπως οφείλεις να μην έχεις απέναντί σου τον μικρό ή μεσαίο επιχειρηματία που είναι το κύτταρο του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά που ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα νίκης, εφ' όσον είναι τουλάχιστον ουδέτερος στην αποφασιστική μάχη.

συγγνώμη για την πολυλογία,
Μάρκομ Ξ

herrk είπε...

Ουτε η ΔΗΜΑΡ εχει πρόβλημα για συμπραξη ουτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρίνεις από την πολύ προσεκτική κριτική του Συριζα στην Δημαρ εδώ και καιρό, ο Σύριζα θεωρεί τη συνεργασία πολύ πιθανή.
Ουτε το να ρίξει η ΔΗΜΑΡ δεξιά κυβέρνηση είναι απίθανο. Ας θυμηθούμε πχ τη μεταπολίτευση στην Πολωνία γύρω στο 1990 οπου οι συνεργατες του καθεστώτος συνασπίστηκαν με την αντιπολίτευση.

Καλά μπάνια!

Ανώνυμος είπε...

προφανώς σε εκθέτει Μιχάλη ο πανηγυρικός τόνος ...

ούτε με το κέντρο , ούτε με την ακροδεξιά , εύκολο είναι το τρομερό δίλημμα που βάζεις .

http://www.efsyn.gr/?p=45920

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε Δημήτρη μην την ψάχνεις πολύ την δουλειά με αυτά που μπορεί να διαβάσεις εδώ μέσα κυρίως από τον διαχειριστή , μπορεί και άλλους αλλά αυτός ο μπαγάσας είναι απόλυτα χαρακτηριστικός και προκλητικός .

υπάρχει μια πολιτική κουλτούρα ζυμωμένη με τα κάθε είδους ΕΠΕΑΕΚ , ΕΣΠΑ , ΚΠΣ , την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες σε μεγάλα κομμάτια του κράτους .Ρίχνουμε τον κόσμο στον καναπέ και μετά λέμε ότι ο κόσμος δεν κινητοποιείται οπότε πάμε για να συνεργαστούμε με τους πάντες χωρίς καμία εξαίρεση , χωρίς ταξικές και προγραμματικές διαχωριστικές . Απλή διαχρονική συνασπισμενιά ! Της αριστεράς και της προόδου !

όχι ότι η γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βοηθάει βέβαια μιας και όλη την οριακή περίοδο Μάης 11 - Ιούνης 12 δεν κινήθηκε στην λογική ότι η αριστερά μπορεί να βάλει τον εαυτό της στο κέντρο αυτού που λέμε λαϊκό μέτωπο , να καλύψει το κενό της κρίσης εκπροσώπησης υπέρ του μπλοκ των από κάτω , να εμπλέξει τις μεγάλες μάζες στην κλίμακα του αναγκαίας ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τον αναγκαίο μετασχηματισμό .

Να κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δική της την υπόθεση της " συμπόρευσης " , να δει την υπέρβαση της από ένα αριστερό αντί ΕΕ μέτωπο , να πιέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο .
" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Το παραδειγμα της ΕΡΤ και οχι μονο(επιστρατευσεις,ματ στη χαλυβουργια,ναυτεργατες καταθεση τροπολογιας για τις ΠΝΠ κ.α.) δειχνει οτι το ΚΚΕ επιδιωκει τη συμμαχια σε κοινωνικο επιπεδο και για λογους δημοκρατικης εκτροπης και παραλληλα αναδεικνυει τις δυνατοτητες που μπορει να εχει ο αγωνας με ΤΑΞΙΚΑ χαρακτηριστικα.
Το εγκλημα θα ηταν να συμμαχουσε σε επιπεδο κορυφων με το Συριζα ενα κομμα που οπως σωστα ομολογεις ειναι σοσιαλδημοκρατικο και δεν μπορει (θελει;) να ανασυγκροτησει το συνδικαλιστικο κινημα κλπ.Ακριβως γιατι το ΚΚΕ επιδιωκει πρωτιστως την ανασυγκροτηση του λαικου κινηματος και χωρις ισχυρο λαικο κινημα ταξικα προσανατολισμενο δεν ερχονται αλλαγες σε επιπεδο συστηματος.


Гриша

Kαντριανιώτης είπε...

Το κίνημα δεν το ανασυγκροτείς φτιάχνοντας μέτωπα με τον εαυτό σου.
Δεν το ανασυγκροτείς με το να φυλακίζεις τους οπαδούς σου σε περίκλειστα τείχη με φόβο μην κολλήσουν ''οππορτουνισμό''και άλλες λοιμώδεις ασθένειες.
Δεν πηγαίνεις στο Σύνταγμα έχοντας την βουλή στα νώτα σου και το κίνημα που υποτίθεται πως θέλεις να ανασυγκροτήσεις απέναντί σου και εχθρικά προσκείμενος.
Με τις τακτικές αυτές το μόνο που καταφέρνεις είναι να σπέρνεις την σύγχυση,την απογοήτευση και την διάσπαση.
Εχει ενα δίκιο εδώ το κκε,με την εμπειρία του ενιαίου συνασπισμού,που οι οπαδοί του λόγω της συνύπαρξης και του συγχρωτισμού τους με άλλα ρεύματα και ανοιχτές σκέψεις,άρχισαν να σκέφτονται,να έχουν πρωτόγνωρες ανησυχίες και προβληματισμούς,να τους γεννούνται ερωτηματικά που μέχρι τότε έντεχνα τα έκρυβε η ηγεσία τους,με αποτέλεσμα τελικά να χάσει σχεδόν την μισή του δύναμη.
Σε αυτό βέβαια δεν έφταιγαν τα μέλη και οι οπαδοί του κκε,ούτε όσοι τους ''παρέσυραν''.
Εφταιγε η ανυπαρξία ιδεολογικοπολιτικού πλαισίου που πέρα απο τα τετριμένα παχιά λόγια και τσιτάτα δεν έδινε και δεν δίνει λύσεις και προοπτική στα σύγχρονα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού.
Αυτό το ''λάθος''το κκε λοιπόν δεν έχει σκοπό να το επαναλάβει.Και αν η παρουσία του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ,σήμανε για κάποιους ενα ελπιδοφόρο μήνυμα ενότητας ,δεν ήταν παρά ενα ιντερμέτζο που το κκε φρόντισε γρήγορα να το διορθώσει.
Απο το 74 τουλάχιστον το κκε είχε πολλές ευκαιρίες να ανασυγκροτήσει το κίνημα.
Τις κλώτσησε όλες.
Τώρα και να θέλει το κκε,δεν θέλει το κίνημα την ανασυγκροτήσή του απο το κκε.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος εισαι εσυ που μιλας εκ μερους του κινηματος και προδικαζεις κιολας οτι δε θελει την ανασυγκροτηση του απο το ΚΚΕ;
Ξερω, εισαι ο ιδιος που το χαρακτηριζει προδοτικο και στυλοβατη του καπιταλισμου και απ την αλλη περιμενεις τον Τσιπρα να προταξει τα στηθη του στην εισοδο του ραδιομεγαρου για να μην μπουν τα ματ.
Εισαι ο ιδιος που χαρακτηριζεις λιγο πολυ τα μελη και τους φιλους του αβουλα οντα που τα απομονωνει ο περισσος μην τυχον και δουν το φως το αληθινο στις γαματες σουπερ-ουαου ανενταχτες ακομματιστες αποψαρες που φτανουν μεχρι την αριστερα των κοινοβιων μαζικης παραγωγης χαιμαλιων.
Το ξερουμε λοιπον το ειδος σου μονο που τεινει να εκλειψει στη πραγματικη ζωη,στα εργοστασια ,στις λαικες γειτονιες ,στη Μανωλαδα ,στα λιμανια,στη κινητοποιηση για να μη κοπει το ρευμα απουσιαζει.Εκει παλευει το ΚΚΕ με ολες του τις δυναμεις να χτισει τη Λαικη Συμμαχια με πλατυ ανοιγμα στο λαο ανεξαρτητως κομματικης προελευσης .Εκει ειναι η δυναμη του κι οχι αποκλειστικα στα εκλογικα ποσοστα. Το ειδος σου επιβιωνει μονο στα πληκτρολογια της ανωνυμιας και του τρολαρισματος.
Μεχρι εκει καλα ειναι τα παραμυθια σου και μπορεις να τα πουλας με την ανεση σου.Γιατι δεν ερχεσαι και παραεξω ρε γαμωτο να μας βγαλεις τη τσιμπλα να ανοιξουν τα ματακια μας;
Μια φορα ρε .Προσωπο με προσωπο.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Μα κι εμείς για το ενδεχόμενο κεντρικής εκλογικής πολιτικής συνεργασίας βάλαμε το θέμα. Γιατί δεν βλέπεις συνάφεια με αυτό το ενδεχόμενο στα σχόλιά μου; Η συνεργασία προσώπων είναι άλλης τάξεως ζήτημα και όχι και τόσο ζόρικο. Όμως, όταν ακόμα και οι ατομικά φευγάτοι πασοκογενείς απαίτησαν διακριτό στίγμα (ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ), είναι ποτέ δυνατόν η ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί σε ατομικό επίπεδο; Μόνο αν βρεθεί στα πρόθυρα διάλυσης.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Herr K.,


Συμφωνούμε με τη διαπίστωση του "ντροπαλού" φλερτ και από τα δύο μέρη. Αλλά για τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ σε ανατροπή της δικομματικής, εξακολουθώ και δεν τη βλέπω. Για να είμαι πιο ακριβής: τη βλέπω μόνο σε περίπτωση που στις δημοσκοπήσεις θα σκοράρει περί το 15% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο 30+…


Τα λέμε


ΥΓ Την κάνεις για διακοπές, πουλάκι μου; Από τώρα (και επιστροφή τον Σεπτέμβρη); Τέτοια ακούει η Μέρκελ και λέει έχουν ψωμί ακόμα οι Έλληνες! Δαγκώστε τους κι άλλο! ;-)

LeftG700 είπε...


Φίλε Καντριανιώτη,


Όλοι έχουν να πουν για όλους. Βάλε λοιπόν λίγο το σπαθί στη θήκη. Ανεξάρτητα από πρόσωπα και πράγματα, στραβές γραμμές και αυτοαναφορικές στρατηγικές, δεν γίνεται να τα βγάλει πέρα η Αριστερά με το κομμουνιστικό κόμμα στη γωνία σαν να πρόκειται για λεπρούς!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Κι εσύ, φίλε Γρηγόρη, πρέπει να το καταλάβεις:


Καμία ομάδα φιλάθλων, ακόμα και η πιο μαχητική και ενθουσιώδης, δεν γύρισε ποτέ αγώνα. Μόνο οι παίκτες το κάνουν. Κι εσείς, δεν ‘‘παίζετε μπάλα’’. Περιορίζεστα να φωνάζετε απ’ την κερκίδα «εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς». Το φωνάζετε χρόνια και χρόνια και το παιχνίδι δεν γυρνάει (επιπλέον: η θύρα που είσαστε μαζεμένοι έχει μισοαδειάσει). Παίξτε μπάλα κι αφήστε τη ζωή να δείξει, όπως έλεγε κι ο Χαρίλαος!


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Τη συνάφεια δεν την είδα γιατί ανέφερες κάτι για Κότσακα και Μητρόπουλο. Κατά τα άλλα, παραπέμπω στις παραπάνω τοποθετήσεις μου.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Μα ο Κοτσακάς και ο Μητρόπουλος ήταν μεν πρόσωπα, αλλά ενταγμένα σε αυτό το ρεύμα που ονομάστηκε ΕΚΜ. Ίσως αυτό είναι η αιτία τού μπερδέματος (το οποίο δεν έχει και καμιά μεγάλη σημασία άλλωστε).


Τα λέμε

Kαντριανιώτης είπε...

Αγαπητέ λεφτ.
Δεν έχω σπαθιά και θηκάρια,άλλωστε ποτέ δεν είμουν καλός στην ξιφασκία.
Λέω την γνώμη μου και τίποτα παραπάνω.
Όμως πάει πολύ να βγαίνει το κόμμα του περισσού τιμητής των πάντων,και να μιλάει για ανασυγκροτήσεις και πράσινα άλογα.
Ποιοί,αυτοί που έδωσαν γη και ύδωρ στον παπατζή Ανδρέα,που τον άφησαν να αλωνίζει ανενόχλητος ελέω της μαμάς Σοβιετίας,και τελικά να ξεπατώσει το κίνημα.
Αυτοί που ΄δεχθηκαν τους μαχαιροβγάλτες ναζί στην πύλη της χαλυβουργίας σαν αλληλέγγυους,αυτοί που πρώτοι εφάρμοσαν όλους τους μνημονιακούς νόμους στις επιχειρήσεις τους,αυτοί που τις απολύσεις στον Ρ.τις έχουν ψωμοτύρι.
Αυτοί που μόλις προχθές στην απεργία της ΕΣΗΕΑ δεν δίστασαν να βγάλουν απεργοσπαστικό Ρ. για να μην χάσουν τις διαφημίσεις!!
Θα μπορούσα να γράφω μέχρι το πρωί τα ''κατορθωματά τους'',αλλά νομίζω τα γνωρίζεις καλύτερα απο τον καθένα μας.
Μου είπες κάποτε,πως κάνεις αγώνα για να πείσεις κάποιους απο τους οπαδούς του κκε για τα λάθη της ηγεσίας τους,και σου είπα χαρά στο κουράγιο σου.
Δεν το είπα τυχαία,ξέροντας οτι όσοι είχαν κοινή λογική,είχαν εγκαταλείψει αυτό το κόμμα απο καιρό και είχαν απομείνει μόνο φανατικοί οπαδοί όπως οι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.
Υ.Γ Κανείς δεν θέλησε να βάλει το κκε στη γωνία,μόνο του τοποθετήθηκε θεωρώντας όλους τους άλλους λεπρούς,αλλά νομίζω πως οι αυταπάτες κάποτε πρέπει να τελειώσουν.
Υ.Γ 1.Ο υπογράφων με Κυριλλική γραφή να είναι σίγουρος πως έχω αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο αρκετούς απο το συνάφι του με αποτελέσματα όχι και τόσο ικανοποιητικά για αυτούς.Σπανίζουν βέβαια γιατί δεν τους συναντάς πιά ούτε σε χώρους δουλειάς,ούτε στις γειτονιές,ούτε σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης ούτε στις μαζικές συγκεντρώσεις των λαικών κινημάτων.
Με εκτίμηση.

Kαντριανιώτης είπε...

Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο.
Ποσώς με ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας βάλει ή δεν βάλει τα στήθη του.
Μου αρκεί που υπάρχει ένας κόσμος κάθε μέρα στο ραδιομέγαρο που αν χρειαστεί θα το κάνει αυτός.

Μάρκομ Ξ είπε...

Μια επισήμανση: ένας κομματικός φορέας εκφράζει (υποτίθεται) τα συμφέροντα τμήματος ή του συνόλου μιας τάξης ή κοιν. στρωμάτων. Όταν λοιπόν ο φορέας αυτός καλεί στη συγκρότηση μετώπου κοινωνικών τάξεων ή στρωμάτων προς επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (αλλιώς δεν θα λεγόταν μέτωπο) είναι υποχρεωμένος να συμπράξει με τους αντίστοιχους φορείς (κόμματα, οργανώσεις) που εκφράζουν τα συμφέροντα των παραπάνω. Πως αλλιώς θα γίνει δηλαδή; Δεν θα διαλέξουμε εμείς οι πεφωτισμένοι ποιο κόμμα θα εκφράσει τους μικρομεσαίους π.χ. Αυτοί το διαλέγουν. Όταν λοιπόν εσύ, που είσαι λ.χ. το κόμμα που εκφράζει (ή προσπαθεί να εκφράσει) τα συμφέροντα της εργ. τάξης και κρίνεις ότι πρέπει να φτιάξεις μέτωπο με τους μικρομεσαίους, θα επιδιώξεις τη συνεννόηση με το αντίστοιχο κόμμα ή κόμματα που τους εκφράζουν. Απλή αλφαβήτα.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

Το ενωτικο καλεσμα:

KαντριανιώτηςΠαρασκευή, Ιουνίου 21, 2013 9:24:00 μ.μ.

<<...το λιγώτερο που θα έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλέσει όλο το λαό να υπερασπισθεί την ΕΡΤ και να βρίσκεται με όλους τους βουλευτές του και τον Τσιπρα επικεφαλή στην πόρτα του ραδιομεγάρου να αποτρέψει την κατάληψη απο τα ΜΑΤ και τους φασίστες.>>

Kαι η κλασσικη ala Syriza κωλοτουμπα:

KαντριανιώτηςΠέμπτη, Ιουνίου 27, 2013 8:38:00 π.μ.

<>


Гриша

Ανώνυμος είπε...

KαντριανιώτηςΠέμπτη, Ιουνίου 27, 2013 8:38:00 π.μ.

Ποσώς με ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας βάλει ή δεν βάλει τα στήθη του.
Μου αρκεί που υπάρχει ένας κόσμος κάθε μέρα στο ραδιομέγαρο που αν χρειαστεί θα το κάνει αυτός.

Гриша