Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Athens Voice: «Αριστερό μπλογκ υπέρ της Λεπέν – Ο αντιευρωπαϊσμός ενώνει»




Γουάου! Μπήκαμε στην Athens Voice! Προς το παρόν μόνο στην ηλεκτρονική, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Το θέμα είναι ότι μπήκαμε και η αρχή έγινε. Ποιος ξέρει; Κάποια στιγμή στο μέλλον, αύριο, μεθαύριο, ή αργότερα (υπό κανονικές συνθήκες έχουμε χρόνια μπροστά μας και μπορούμε να περιμένουμε), ίσως να μας δείτε και στην έντυπη έκδοση.

Από το μεσημέρι τής Δευτέρας που πέρασε πριν λίγη ώρα, ελλείψει σαμπάνιας, «πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες»! Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι λίγο πράγμα αν γράφεις σε αριστερό μπλογκ να σου κάνει κριτική επί αλληθωρισμώ προς το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο ένα έντυπο όπως η Athens Voice. Μιλάμε για ένα από τα πολλά προπύργια του «καπιταλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», καθεστώς στο οποίο, φυσικά, δεν έχει θέση «ούτε ο μαύρος ούτε ο κόκκινος φασισμός» (εκτός βέβαια των περιπτώσεων στις οποίες οι κόκκινοι παίρνουν κεφάλι, οπότε «ρίχνουμε τα μούτρα μας και πολεμάμε στο ίδιο χαράκωμα, αγκαλιά και α λα μπρατσέτα με τους φασίστες»). Μιλάμε για το έντυπο στο οποίο μπορεί να συναντήσει κανείς ‘‘γίγαντες’’ τής πολιτικής δημοσιογραφίας και διαπρύσιους κήρυκες της κεντρώας (our ass!), δημοκρατικής και φιλελεύθερης συναίνεσης, όπως τον Φώτη Γεωργελέ, τη Σώτη Τριανταφύλλου, τον Δημήτρη Φύσσα, τον Ανδρέα Παππά, τον Νίκο Γεωργιάδη, σχετικά πρόσφατα τον Πέτρο Τατσόπουλο, πιο πρόσφατα τον Λεωνίδα Καστανά (του κάποτε Δημαρίτικου, μετά τών 58 και τελευταία τού Ποταμίσιου blog Μη Μαδάς τη Μαργαρίτα) και άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους ‘‘αστέρες’’, από τους οποίους και ζητώ την κατανόησή τους που δεν τους μνημονεύω ονομαστικά —είναι και πολλοί, ζωή να ’χουν, πού να τους μνημονεύσεις όλους! Άπαντες ορκισμένοι ‘‘αντισταλινικοί’’, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται στο New Speak τής εποχής τής ΤΙΝΑ οι πατενταρισμένοι αντικομμουνιστές —δυστυχώς, με την ανοχή μεγάλου τμήματος της «ωραίας κοιμωμένης», της Αριστεράς...

Το ...‘‘λαυράκι’’!

Εμείς ήμαστε το ‘‘λαυράκι’’. Έτσι τουλάχιστον θεώρησε ένα ‘‘ξεφτέρι’’ εκεί στην Athens Voice, που υπογράφει με τα αρχικά Μ.Φ. (στον κατάλογο τών συνεργατών μόνο ένα όνομα ταιριάζει με αυτά τα αρχικά: Μαρία Φλιπ). Έπιασε λοιπόν και έγραψε το εξής αρθράκι (σε πρώτη φάση· όπως θα εξηγηθεί παρακάτω υπήρξε και δεύτερη):

Συριζέικο μπλογκ υπέρ της Λεπέν
Ο αντιευρωπαϊσμός ενώνει

Υπέρ της κ. Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, ως του σημαντικότερου παράγοντα που μπορεί τελικά να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχτηκε χτες το γνωστό μπλογκ «Left 700», που συνήθως απηχεί πλευρές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λεπτομερέστερα, το μπλογκ επιλέγει την κ. Λεπέν «ως το πολιτικό πρόσωπο το οποίο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθεί, δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για μία πορεία τών ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τα αριστερά, δηλαδή το σοσιαλισμό, σε κάποιο βάθος χρόνου». Και συνεχίζει: «Όσοι έχουν φρικάρει με την ‘ανίερη ιδέα’ ένα αριστερό ιστολόγιο να επενδύει ελπίδες σε ένα εθνικιστικό κόμμα και ετοιμάζονται ήδη να ‘την κάνουν’ ας καταπιούν την οργή τους για δυο τρία λεπτά —όσο χρειάζεται για να διαβάσουν το σκεπτικό μας.». Το σκεπτικό αυτό βρίσκεται εδώ: http://leftg700.blogspot.gr/
Μ.Φ.

Λίγες ώρες αργότερα, επενέβη φαίνεται κάποιος Συριζοφύλακας και επέβαλε τη διόρθωση τού κειμένου δια της απαλοιφής κάθε αναφοράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ καλά έκανε. Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι το άρθρο σκόπευε βέβαια να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι εμάς. Ο δεύτερος λόγος είναι πραγματολογικός. Μπορεί να υποστηρίζουμε τη στρατηγική τού ΣΥΡΙΖΑ —μάλλον είμαστε από τους ελάχιστους που δεν την έχουν πετάξει στα αζήτητα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις—, μπορεί να ‘‘εισηγηθήκαμε’’ την υπερψήφισή του στις εκλογές τού Ιουνίου 2012, αλλά «Συριζέικο μπλογκ» δεν είμαστε επ’ ουδενί. Γιατί να φορτωθεί την κατηγορία τού υποτιθέμενου έρωτα με τη Μαρίν ο ΣΥΡΙΖΑ για χάρη μας; Εδώ αποκήρυξε δια χειλέων Πάνου Σκουρλέτη κοτζαμάν βουλευτή του προερχόμενο από τον αναρχικό χώρο, εμάς δεν θα αποκήρυσσε;;; Εν πάση περιπτώσει, στη νέα του μορφή, αυτή που θα δείτε αν κλικάρετε στον τίτλο, το άρθρο διαμορφώθηκε ως εξής:

Ο αντιευρωπαϊσμός ενώνει

Υπέρ της κ. Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, ως του σημαντικότερου παράγοντα που μπορεί τελικά να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχτηκε χτες το γνωστό αριστερό μπλογκ «Left G700».

Λεπτομερέστερα, το μπλογκ επιλέγει την κ. Λεπέν «ως το πολιτικό πρόσωπο το οποίο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθεί, δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για μία πορεία τών ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τα αριστερά, δηλαδή το σοσιαλισμό, σε κάποιο βάθος χρόνου». Και συνεχίζει: «Όσοι έχουν φρικάρει με την ‘ανίερη ιδέα’ ένα αριστερό ιστολόγιο να επενδύει ελπίδες σε ένα εθνικιστικό κόμμα και ετοιμάζονται ήδη να ‘την κάνουν’ ας καταπιούν την οργή τους για δυο τρία λεπτά —όσο χρειάζεται για να διαβάσουν το σκεπτικό μας.». Το σκεπτικό αυτό βρίσκεται εδώ: http://leftg700.blogspot.gr/
Μ.Φ.

Αυτά λοιπόν έγραψε το ‘‘ξεφτέρι’’ μας, η κυρία Μ.Φ. Και, υποθέτω, ίσως να ήταν περήφανη για την ‘‘ανακάλυψή’’ της. Μπορεί ακόμα να βρήκε και τον τρόπο να φτάσει η ‘‘επιτυχία’’ της στα αυτιά τού αφεντικού. Η καημενούλα... Νόμιζε ότι έπιασε λαυράκι... Ενώ έπιασε μία ξεχαρβαλωμένη και σάπια σαμπρέλα, που βρισκόταν στη θάλασσα από τη δεκαετία τού ...Ψυχρού Πολέμου!

The monstrous distorting mirror effect

Τι υποστηρίζαμε εμείς στην προηγούμενη ανάρτηση; Σουμάρουμε τις 1100 και βάλε λέξεις σε τρία σημεία και τα διατυπώνουμε τηλεγραφικά:

Πρώτο: Εκφράζαμε την άποψη ότι η ανακοπής τής ενοποίησης των χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου για τις επιδιώξεις τής Αριστεράς.

Δεύτερο: Καταθέταμε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά στη μεγάλη της πλειοψηφία προσβλέπει στην ενοποίηση και δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να τη θέσει σε κίνδυνο προκειμένου να ‘‘εκβιάσει’’ φιλολαϊκές λύσεις. Και συμπληρώναμε με τη διαπίστωση ότι το μειοψηφικό κομμάτι τής Αριστεράς που θα είχε τη διάθεση να συγκρουστεί με την υπαρκτή ΕΕ δεν έχει τη αναγκαία προς τούτο δύναμη. Τέλος,

Τρίτο: Καταλήγαμε στην άποψη ότι το μοναδικό πολιτικό ρεύμα που, ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, θα ταρακουνούσε την ΕΕ είναι ο ακροδεξιός/εθνικιστικός ευρωσκεπτικισμός, εκφράζαμε την εκτίμηση ότι η Μαρίν Λεπέν (συνυπολογίζοντας και τις δυνατότητες και ιδιομορφίες τής Γαλλίας) αποτελεί την καλύτερη (και πιο ασφαλή) περίπτωση ενός τέτοιου ηγέτη γιατί απέδειξε πως είχε την ευφυΐα να κατανοήσει ότι μόνο η στροφή της σε μετριοπαθέστερες θέσεις θα έβγαζε το Εθνικό Μέτωπο από το ακροδεξιό περιθώριο, και κλείναμε ‘‘καλωσορίζοντας’’ το χαλάζι μπρος στην αναβροχιά.

Τι κατάλαβε από όλα αυτά η κυρία Μ.Φ.; Αυτό που λέει στο τίτλο της. Ότι …υποστηρίζουμε τη Μαρίν Λεπέν!!! Κι ότι ...ενωνόμαστε μαζί της!!! Οι  παραδοσιακοί παραμορφωτικοί καθρέφτες που έχουν κάνει αγνώριστο τον τύπο τής φωτογραφίας δεν είναι τίποτε μπροστά στο τερατώδες και εξελιγμένο μοντέλο ενός τέτοιου καθρέφτη που έστησε μπροστά μας για να πάρει την εικόνα του και να την κάνει άρθρο.

Απ’ ό,τι είδα στο βιογραφικό της, είναι ακόμα φοιτητριούλα τής Φιλοσοφικής. Με τέτοια μυαλά, τη βλέπω να καταλήγει αιώνια φοιτήτρια.

Ή με δυο-τρία διδακτορικά!... ;-)




Η photo, από το poojycat.wordpress.com.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Άθενς Βόις λέει (το λες εσύ)

Λεπτομερέστερα, το μπλογκ επιλέγει την κ. Λεπέν «ως το πολιτικό πρόσωπο το οποίο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθεί, δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για μία πορεία τών ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τα αριστερά, δηλαδή το σοσιαλισμό, σε κάποιο βάθος χρόνου».

Αλήθεια δεν είναι, που βρίσκετε εσείς τη συκοφαντία;

Παντελής

LeftG700 είπε...

‘‘Ξεφτέρι’’ Παντελή,


Εγώ λέω κάτι άλλο, που το κάνεις γαργάρα (και νομίζεις ότι βρήκες παιδάκι να μη το πάρει πρέφα, μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι). Εγώ λέω τι γράφει ο τίτλος. Αυτό σού ‘‘διέφυγε’’. Λες και δεν ξέρεις ότι ο ρόλος τού τίτλου είναι να δημιουργήσει μία ορισμένη «γωνία ανάγνωσης», ένα εννοιολογικό πλαίσιο μέσα από το οποίο επιδιώκει να οδηγήσει το μυαλό τού αναγνώστη να προσλάβει το κείμενο που θα διαβάσει μετά με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Παίζει και να μη το ξέρεις, να μη σε αδικήσω. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς τυχαίνει να το ξέρουμε. Κατανοητόν;

Μπράβο! Είσαι δυναμίτης! ;-) :-)


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Α, όλα κι όλα:
Κάτω τα ξερά σου από τη "Μπαμπούσκα Καστανά", μη γίνουμε μπίλιες εδώ μέσα, τους πάρει το ποτάμι και τους φάνε οι κροκόδειλοι στις εκβολές!

spiral architect είπε...

47Απολαυστικό σχόλιο στο τελευταίο πόνημα του Καστανά στη Αθενς Βορθόις:


"Εγώ θα ψηφίσω κάποιους από τους παρακάτω που οι πολιτικές τους θέσεις φαίνεται να είναι στα ντουζένια τους:

- Δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στη Γαλλία, ειδικός στην περιβαλλοντική μετανάστευση
- Αγρότισσα με δράση ενάντια στον παιδικό αλκοολισμό
- Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικός Επιστήμονας, απόφοιτος Harvard
- Σύμβουλος επιχειρήσεων, επιχειρηματίας της ενέργειας και του αγροτοδιατροφικού τομέα
- Φοιτητής αρχιτεκτονικής, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ασθενών
- Θαλάσσια βιολόγος, ακτιβίστρια στη μάχη για την προστασία των ελληνικών θαλασσών
- Ηθοποιός, επιχειρηματίας, ακτιβίστρια για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

με πρώτη μου όμως επιλογή τον:

- Χημικό μηχανικό με ειδίκευση σε στρατηγικά παίγνια και στη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση!

Κάνας "πυρηνικός ξυλουργός, καινοτόμος επιχειρηματίας" μπας και σας βρίσκεται εύκαιρος;"

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Με το leo έχω άριστες προσωπικές σχέσεις. Το λέω σοβαρά. Ακόμα κι αν στο παρελθόν τα ψιλοτσουγκρίσαμε, ποτέ δεν τσακωθήκαμε. Κι έπειτα, είναι ειλικρινής. Μου έχει γράψει εδώ σε σχόλιο (στο περίπου), όταν είχα κάνει ένα ποστ για εκείνον, την εποχή που ήταν ακόμα Κεντρικοεπιτροπάριος στη ΔΗΜΑΡ: «Τι να κάνουμε, φίλε Λεφτ; Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος συντηρητικοποιείται. Κάποια μέρα θα το δεις και στον εαυτό σου.» Κι έχει βγάλει εδώ και κάμποσο καιρό απ’ το τσαρδί του εκείνο το μπανεράκι που έλεγε κάτι σαν «sempre con la sinistra», κάπως έτσι. Μη σε πιάσουν τα ‘‘σταλινικά’’ σου, αλλά από μια άποψη τον εκτιμώ· και μπορώ να συζητήσω μαζί του πολύ καλύτερα από όσο με μερικούς ‘‘τρελαμένους’’ αριστερούς παρά τις διαφωνίες μου με τον leo και τις συμφωνίες μου με τους δεύτερους.


Τα λέμε


ΥΓ Στον κατάλογο με τα «τρομερά παιδιά» τού φιλελέδικου κόσμου τής Athens Voice ξέχασα να βάλω τον Προκόπη Δούκα. Λες ο Βαλαβανίδης να με στείλει κι εμένα στην κόλαση; ;-) :-)

spiral architect είπε...

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος συντηρητικοποιείται; Α, ναι; Μπα, ποιο αξίωμα το λέει αυτό; Μήπως μια παλιά μπούρδα του Τσώρτσιλ για τους νέους;
Πάντως εγώ όσο μεγαλώνω ολοένα με πνίγει το δίκιο!

Scapi είπε...

Και οι ψηφόφοροι της ΧΑ, την ψηφίζουν για να ταρακουνήσουν το πολιτικό σύστημα.
Εύγε για το λογικόν της σκέψης σας.

LeftG700 είπε...

@ Scapi:


Όσοι ψηφίζουν τη ΧΑ για να ταρακουνήσουν το σύστημα είναι επιεικώς ηλίθιοι και οπωσδήποτε αδιάβαστοι: είναι δυνατόν να ταρακουνήσουν το αστικό σύστημα (αυτό είναι το σύστημα: αστικό!) οι φρουροί του έσχατης ανάγκης;

Μια όμως και έκανες τον κόπο να έρθεις ως εδώ, για πες μου και κάτι:

Μου έφτασε η πληροφορία ότι το πρωί τής 30ης Αυγούστου του ’49 έτρεχες γύρω γύρω από την πλατεία Ομονοίας με την Καθημερινή στα χέρια, φωνάζοντας «οι κατσαπλιάδες φάγανε χώμα, οι κατσαπλιάδες φάγανε χώμα». Αληθεύει ή είναι προπαγάνδα τών νεοκομμουνιστών;


Τα λέμε


ΥΓ Μήπως πρέπει να μιλάς πιο ευγενικά για τη ΧΑ; Αν τα βρείτε σκούρα, ποιος νομίζεις, βρε κουτό, ότι θα τρέξει να σώσει την αστική δημοκρατία σου, με την οποία είσαι αθεράπευτα ερωτευμένος; Εσύ βέβαια δεν θα είχες κανένα πρόβλημα να τη σώσουν αυτοί προς τους οποίους τώρα εμφανίζεσαι να βρίσκεσαι απέναντί τους (όπως δεν είχες και στη Γερμανία το ’33 ή στην Ισπανία το ’36). Μήπως όμως τσαντιστούν αυτοί και σε αφήσουν στα νύχια τού «ερυθρού φασισμού» (που, μεταξύ μας, τον θεωρείς χειρότερο από τον μαύρο κι ας μη το πολυφωνάζεις...);