Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές: Υψηλά στοιχήματα – Χαμηλές προσδοκίες. Α, ναι! Και τα γένια τής Κοντσίτα!




Ας μη γελιόμαστε: όση σημασία κι αν έχουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η κατ’ εξοχήν πολιτική σύγκρουση θα δοθεί στο πεδίο τών ευρωεκλογών. Σ’ αυτό το ‘‘γήπεδο’’ και μόνο σ’ αυτό είναι που μπορεί να γίνει ‘‘παιχνίδι’’. Γιατί μόνο αυτό το ‘‘γήπεδο’’ μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων μέσω εξαναγκασμού τής κυβέρνησης σε γενικές βουλευτικές εκλογές. Ούτως εχόντων τών πραγμάτων, οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο και το τελευταίο που απασχολεί εμάς. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα κομματικά επιτελεία, άσχετα αν δεν ομολογείται.

Το πιο μεγάλο στοίχημα το έχει βάλει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ρίξει το σύνθημα-στόχο «στις 25 ψηφίζουμε – στις 26 φεύγουν». «Κοινοβουλευτισμός», όπως λένε οι αριστεροί ανταγωνιστές του; Ναι, καλά. Οι αριστερές αλεπούδες δεν εξαιρούνται από τον κανόνα που θέλει τις αλεπούδες να κάνουν κρεμαστάρια όσα δεν φτάνουν! Απλώς δυνατά χαρτιά που από τους αριστερούς παίκτες μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει και τα οποία τού επιτρέπουν να ανεβάσει το στοίχημα τόσο ψηλά. Του επιτρέπουν; Μάλλον τον υποχρεώνουν. Σκεφθείτε: να είσαι με τη βούλα αξιωματική αντιπολίτευση, να αποτελείς τη μοναδική πιθανότητα κυβερνητικής εναλλαγής σε μια χώρα που διαλύεται από τις πολιτικές τής υπάρχουσας κυβέρνησης, να φέρνεις το μεγαλύτερο σκορ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις (με όσα ερωτηματικά κι αν μπορεί να βάλει κανείς σ αυτές), και να μη θέσεις ως στόχο μία μεγάλη νίκη που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να σηκώσει το γάντι τών βουλευτικών εκλογών! Θα έπρεπε να σου απαγορευτεί δια βίου η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους τής πολιτικής!

Το ζήτημα είναι άλλο. Άντε και κερδίζεται το στοίχημα και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος και με διαφορά στις ευρωεκλογές. Άντε και η συγκυβέρνηση υποκύπτει και προκηρύσσει εθνικές. Άντε και τις κερδίζει κι αυτές πανηγυρικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τι γίνεται; Κι αν γίνει κάτι, πότε θα γίνει; Σ’ αυτή τη ζωή ή στη Δευτέρα Παρουσία; (Ναι! Έχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα Παρουσία του, δεν είναι μόνο το ΚΚΕ —τουλάχιστον για όσους βλέπουν και με τα δύο μάτια...)

Αυτά σκέφτεται ο άνεργος και φτωχοποιούμενος και γυρνάει «σκυφτός στα καφενεία, σους δρόμους σκεφτικός» (εξαιρούμε τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης· σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τού ΣΥΡΙΖΑ, αυτά θα τύχουν περίθαλψης —εκτός βέβαια από όσους έχουν ήδη αυτοκτονήσει...). Θα πάει να ψηφίσει, ναι. Αλλά θα πάει χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Και δεν τον παρηγορεί καθόλου που η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ πανηγυρίζει —υποθέτουμε μαζί με το Τμήμα Δικαιωμάτων τού ΣΥΡΙΖΑ—, τιτιβίζοντας όλο χαρά επειδή «Η εκκωφαντική νίκη της Κοντσίτα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα ελπίδας για την νίκη της δικής μας Ευρώπης».

Βλέπετε, δεν είναι μόνο η ελπίδα που δεν τρώγεται. Ατυχώς, δεν τρώγονται ούτε καν οι τρίχες. Κι ας φύονται «ελεύθερα»...




Η photo, από το athensmagazine.gr.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αριστερα","αριστερη κυβερνηση"καιστοιχηματα.Μαλιστα...
Μεταξυ μας δυσκολευομαι να δωσω ενα ορισμο στον ορο αριστερα αλλα μπορω να υποθεσω με μεγαλυτερη ασφαλεια τι δεν ειναι αριστερα.Μετα το ξανασκεφτομαι και γελαω γιατι συνειδητοποιω οτι η αριστερα μπορει να γινει τοσο λαστιχο οσο λαστιχο επιχειρησε να κανει ο Δουζινας τον "κομμουνισμο" σε μια παλιοτερη εκπομπη της σημερινης (ΞΕ)ΝΕΡΙΤ. Τον κομμουνισμο ειπε ο διανοητης πρεπει στις σημερινες συνθηκες να τον προσεγγισουμε στη πρωτολεια μορφη του,να τον προσεγγισουμε ετυμολογικα.Κομμουνισμος-common-κοινο...Να βρουμε τα κοινα μας θελω εναντια στις πρακτικες του φιλελευθεροποιημενου αποτυχημενου μοντελου...Συμπληρωνοντας για να μη παρεξηγηθει οτι μιλαει παντα σε φιλοσοφικο επιπεδο...Στα αληθεια δεν εχει φοβερη πλακα;
Η νεοαριστερα του συριζα δεν εχει διαθεση συγκρουσης με την ΕΕ και τα συμφεροντα που την εξυπηρετουν και τη στηριζουν. Περα απο τις κορωνες περι "νεοφιλελευθερισμου", "Γερμανικης κυριαρχιας"και "Μερκελικης Ευρωπης" που αφηνουν στο απυροβλητο την ιδια την πολιτικη της ΕΕ και τον καπιταλιστικο δρομο αναπτυξης που μας οδηγησαν ως εδω , δε χανει ευκαιρια να δινει διαπιστευτηρια οπου χρειαστει φοβουμενος ακομα μηπως ιδρωσει εστω και λιγο το αυτακι-λεμε τωρα-της γερμανικης αστικης ταξης και της φραου Ανγκελα.
Πως αλλιως μπορει να ερμηνευτει η ξεκαθαρη δηλωση-δεσμευση Δραγασακη σε Γερμανους βουλευτες για λυση εντος της Ευρωζωνης;
To συνθημα "στις 25 ψηφιζουμε στις 26 φευγουν" ειναι τοσο καλπικο οσο και το παλιο συνθημα του ΠΑΣΟΚ "στις 18 Σοσιαλισμος".
Η μηπως ακομα πιο καλπικο οταν βγαινει ο Μ.Γλεζος και δηλωνει οτι αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλαξουν πολιτικη(;;;)τοτε ο συριζα μπορει να συνεργαστει μαζι τους...Μπα ; Kι εγω που νομιζα οτι στις 26 φευγουν...
Eπαναφορα του κατωτατου μισθου στα 751 ευρω...Για φαντασου φιλε λεφτ! Μολις 51 ευρουλακια παραπανω απο το minus εφτακοσαρι που εγινε τιτλος του ιστολογιου σου(LEFTG700)! Που να φανταστεις κι εσυ οτι το γεγονος μιας γενιας καταδικασμενης να ζει με 700 ευρω που σε ενεπνευσε να βαφτισεις το blog, θα γινοταν ενα απο τα βασικοτερα προεκλογικα ατου της επιδοξης "αριστερης κυβερνησης"!!!
Εχει κι αλλο;Bεβαιως! Επαναφορα στα 751 λεει ο Σταθακης, αλλα μονο για οσους προσληφθηκαν τα 4 τελευταια χρονια...GAME OVER.Αυτο τωρα ειναι αριστερα ή εμποριο ελπιδας ;
Ας αφησουμε στην ακρη επι του παροντος την απαραδεκτη σταση του συριζα για τις εξελιξεις στην Ουκρανια και τις παλινωδιες του Βουτση για τους ναζι υποδικους.
Για το ΚΚΕ μονο αυτο:
Aς σκεφτει ενας κοσμος ενα ενισχυμενο απο την καλπη ΚΚΕ ποσο θα ανησυχησει τα διεθυθυντηρια των Βρυξελλων και ας ριξει κοκκινο.Ας πραξει οπως επραξε ενα μεγαλο κομματι της νεολαιας που ανεδειξε κοντρα στο ρευμα δευτερη δυναμη τη Πανσπουδαστικη.Γεγονος που φυσικα θαφτηκε απο τα ΜΜΕ ,ακριβως επειδη σε ενα βαθμο ανησυχησε και προβληματισε το αστικο πολιτικο συστημα.
Εδω ειναι ο καβγας εδω και το μεγαλο στοιχημα...της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

Καλώ τους αναγνώστες του μπλογκ να ψηφίσουν ΚΚΕ παντού.

ΑΕΚτζής

spiral architect είπε...

Τον κομμουνισμο ειπε ο διανοητης πρεπει στις σημερινες συνθηκες να τον προσεγγισουμε στη πρωτολεια μορφη του να τον προσεγγισουμε ετυμολογικα. Κομμουνισμος-common-κοινο.
Πες τα ρε Гриша, γιατί μέχρι και τα μουστάκια θα μας βάλουν να ξυρίσουμε!
(μιας και λέμε για τρίχες)

Ανώνυμος είπε...

@spiral,

Τον λιμπιζεσαι τον λιγουρευεσαι..
τον αραχνιασμενο ακαδημαισμο;

www.youtube.com/watch?v=Vio1iy_Bh-w

Στο 57.50 και γρηγορα...

Μονο 34 views???Αισχος!

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Ξέρεις πολύ καλά (έτσι ελπίζω τουλάχιστον) ότι το ‘‘μαγαζί’’ εδώ συμμερίζεται πολλά από τα όσα επικρίνεις (τα έχουμε επικρίνει κι εμείς). Επίσης, λογικά, πρέπει να έχεις διαπιστώσει ότι τις συμμερίζονται και ορισμένοι από τους κατά καιρούς σχολιαστές —για τους αναγνώστες βέβαια δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό είναι μια πολύ καλή αφετηρία για να συζητάμε κι άλλα ζητήματα. Την κρατάμε, λοιπόν, και προχωράμε.

Αλλά προχωράμε όχι για να περνάμε ο καιρός μας, έτσι δεν είναι; Αν μας σπρώχνει κάτι σ’ αυτήν την πορεία είναι για να συναντηθούμε σε κάποιο σημείο από το διάστημα που μας χωρίζει. Κι αυτό, φίλε Гриша δεν μπορεί να συμβεί αν η μία πλευρά παραμένει αμετακίνητη.

Όπως είπε ένας άλλος διανοητής, που ακόμα και στη ‘‘νέα’’ του φάση εξακολουθεί να τσιτάρει ο υπεράνω πάσης υποψίας για σας LR:

«[...] πρέπει σχεδόν να ξεκινήσουμε από την αρχή, όπως το έκαναν οι επαναστάτες τη δεκαετία του 1840: ιδεολογία, πολιτική κριτική, μορφές μαζικής δράσης, οργάνωση… Πρέπει να τα ξανασκεφτούμε όλα και να πειραματιστούμε.»


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Ό,τι θέλει ο λαός! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


‘‘Δουζινικός’’ δεν είμαι. Αλλά, που ακριβώς είναι το στραβό σε αυτό που παραθέτεις; Η διευκρίνιση που λέει ο Гриша ότι έκανε ο Δουζίνας («μιλάω σε φιλοσοφικό επίπεδο») σου διέφυγε ή δεν σημαίνει τίποτε για σένα;


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Λέφτη μου, το κακό με εσάς είναι ότι, έχετε ακόμα (όσο και αν τις καταργήσατε μέσω συνεδρίου) διακριτές συνιστώσες καθότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός σάς προκαλεί μια ανατριχίλα.
Πάντως ούτε εγώ είμαι Μπογιοπουλικός ή Κουτσουμπικός.
Ες μεθαύριον τα σπουδαία!

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Παρακάμπτω το δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο (δεν είναι κανείς ό,τι δηλώνει, αλλά και δεν είναι αυτό που θεωρεί κάποιος ότι αντιπροσωπεύει, οπότε πάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο) και λέω για πολλοστή φορά:

Αν το εσωκομματικό τοπίο τού ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει μπουρδέλο, του ΚΚΕ μυρίζει στρατώνα. Μπορούμε να βρούμε το δρόμο τής καμήλας; Ιδού η απορία.

Οι διαφοροποιήσεις τού Μπογιόπουλου (για τον Κουτσούμπα δεν το συζητάω) δεν είναι τέτοιες που να τον καθιστούν εκπρόσωπο ενός διακριτού ρεύματος πολιτικής σκέψης, όπως συμβαίνει με τον Δουζίνα. Με αυτό στο νου μου έκαν τη δήλωση πως δεν είμαι ‘‘Δουζινικός’’. Όχι με την έννοια τής προσωπικής συμπάθειας ή της προσωπολοατρείας.


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Ναι ρε, σιγά μην κάνει το ΚΚΕ και παιδομάζωμα! Τι; Στρατώνας; Της πόπης γίνεται! Αλλά στο τέλος περνάει μια άποψη. Άλλωστε απ' την εποχή του 15ου η θέση του κόμματος έχει "διαφοροποιηθεί", (τα εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ) αν και ποτέ δεν έπαιξε με τη θεωρία σταδίων γιατί ακόμα και το ΑΑΔΜ πατάει στην αντικειμενική πραγματικότητα. Ετσι λοιπόν η τελευταία -right now- μάς λέει ότι μέση οδός δεν υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Λεφτ,
Γνωριζω οτι πολλα απ αυτα που επισυναπτω για το συριζα κι εσυ και αλλοι τα αναγνωριζετε.Αλλωστε εξ αντικειμενου καποιος που θελει να αυτοπροσδιοριζεται ως αριστερος ή προοδευτικος χωρις να ξεφτυλιζει τελειως αυτες τις εννοιες ακομα και με τη πιο διασταλτικη τους ερμηνεια,ειναι πολυ δυσκολο να μη συμφωνησει με αυτονοητα πραγματα.Γιατι τι σημερον ημερα αυτα που λεει το ΚΚΕ αυτονοητα ειναι.Το προβλημα ειναι οταν αυτα καλεισθε να τα υιοθετησετε ως πολιτικη θεση και πρακτικη.Τοτε μας το γυριζετε στο καλαματιανο.Ναι μεν, αλλα....ο πολυς ο κοσμος δεν ειναι ακομα ετοιμος κλπ κλπ.Μα οταν εσεις οι οποιοι υποτιθεται ειστε συνειδητοποιημενοι σε ενα βαθμο δεν τολματε αυτα που οι ιδιοι αναγνωριζετε ως αντικειμενικα σωστα, να τα κανετε δικη σας υποθεση, τοτε πως περιμενετε απο τον πολυ το κοσμο;Γιατι βεβαιως στο κοσμο επικρατει η κυριαρχη αποψη,η αποψη της αστικης ταξης.Εσυ τι κανεις;Tι περιμενεις;To μονο που κανεις τελικα ειναι να πεφτεις μαζι με οσους σε ακολουθουν παλι στο γκρεμο της ιδιας αστικης κυριαρχης αποψης...απο νεοαριστερο παραδρομο ομως ..ολα κι ολα...Χιλιοπαιγμενο το εργακι ομως και κουρασε δε νομιζετε;Λιγο ακομα και κινδυνευετε να ταυτιστειτε με αυτους που αναγνωριζουν μεν τη συνεπεια του ΚΚΕ,διαφωνουν καθετα ομως δε.Μονο που αυτοι εχουν περασει απεναντι και εχουν αντικειμενικο συμφερον να ειναι εκει.
Гриша
ΥΓ.Καλες οι φιλοσοφικες συζητησεις,ενδιαφερουσες ολες οι αποψεις ομως ας θυμισει καποιος στο κυριο Δουζινα και στο καθε Δουζινα οτι ενας αλλος διανοητης ελεγε πως η φιλοσοφια δεν ειναι αναγκαια μονο για τη κατανοηση του κοσμου αλλα και για την επαναστατικη αλλαγη του.
ΥΓ.2 Τωρα που το θυμηθηκα.Καταγγελω τον ορο "ενοποιηση της ΕΕ" που χρησιμοποιησες σε προηγουμενη αναρτηση ως "ξυλινη γλωσσα" αφου η λεξη μπορει να παρερμηνευτει με ευκολια οπως χρησιμοποιεται κατα κορον απο κατι λοβερδοειδη βαζοντας μπροστα το πολιτικη...

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Εγώ κρατώ ότι δεν μπερδεύεις το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό με το στρατώνα, κάτι που πιστεύω κι εγώ. Έχω κάμποσα να σου πω για να σου δείξω ότι δεν είναι έτσι όπως νομίζεις, αλλά δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση, παραμονή εκλογών. Μένω στο θετικό και σου δίνω ραντεβού στον επόμενο γύρο (συζήτησης). :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεν ξέρω τι κάνουν όσοι προσχηματικά λένε «καλά τα λέει το ΚΚΕ». Εγώ μιλάω για τον εαυτό μου, για αρκετούς από τους σχολιαστές που εμφανίζονται εδώ και για πολλούς που βλέπω και συναντώ στη ζωή εκτός διαδικτύου. Όλοι αυτοί δεν κάνουν πολιτικαντισμό. Και είναι πολλοί.

Δεν το γυρνάνε σε κανέναν καλαματιανό. Εσείς δεν τους θέλετε, από τη στιγμή που δεν είναι χύμα στο κύμα και έχουν συγκροτημένη άποψη, το αποτέλεσμα της οποίας, καλώς ή κακώς, είναι ότι μέχρι ένα σημείο συμφωνούν μαζί σας, και από ένα σημείο και μετά βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Ξέρεις πολύ καλά ότι το ΚΚΕ έχει ξεκόψει τη συνεργασία με οποιοδήποτε πολιτικό σχήμα τής Αριστεράς υπαρκτό και αυριανό (μπορεί να υπάρξει μελλοντικό πολιτικό αριστερό σχήμα χωρίς κάποιοι από όσους το συγκροτήσουν να μην έχουν διαφωνήσει με το ΚΚΕ; μόνο τα αγέννητα μωρά).

Για το πρώτο ΥΓ, να πω ότι βεβαίως και έτσι είναι, η φιλοσοφία για έναν αριστερό (μαρξιστή) δεν μπορεί να είναι κάτι σαν τις εβδομαδιαίες παρτίδες μπριτζ σε λέσχες τής αγγλικής ανώτερης τάξης. Από την άλλη όμως κι ο Δουζίνας θα σου πει «ρε φίλε, φιλοσοφία τής πράξης κάνω και η μεταφορά της στο πεδίο τής πολιτικής, κατά τη γνώμη μου, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να αλλάξουμε την κοινωνία». Θέλω να πω, μη το ξεφτιλίζουμε τελείως. Ο Δουζίνας αιθεροβατεί σε μεγάλο ποσοστό, αλλά δεν είναι και η επιτομή τού αστού φιλοσόφου!

Για το δεύτερο ΥΓ, να πω ότι δεν το κατάλαβα. Όταν ξαναπεράσεις από εδώ, ρίξε καμιά διευκρίνιση.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Για το 2ο υγ. να εξηγησεις τι εννοεις με τον ορο ενοποιηση της ΕΕ.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Μα αυτό που λέει η λέξη εννοώ. Τι άλλο; Κάθε μέτρο, θεσμοποίηση και τροποποίηση των υφιστάμενων Συνθηκών, ανεξάρτητα αν εφαρμόζονται στο οικονομικό ή πολιτικό πεδίο, που, εκ των πραγμάτων, οδηγούν άμεσα ή έμμεσα σε παραπέρα αύξηση των εξουσιών τής ΕΕ σε βάρος τής εθνικολαϊκής κυριαρχίας.


Τα λέμε