Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η δική μας απάντηση στο προχθεσινό κουίζ: Μαρίν Λεπέν!




Ναι! Η Μαρίν Λεπέν, η κληρονομική ηγέτις τού Εθνικού Μετώπου τής Γαλλίας, αυτοπροσώπως. Αυτήν επιλέγουμε εμείς ανάμεσα από τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον, Μαρίν Λεπέν, Νάιτζελ Φάρατζ, Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Γκι Φερχόφστατ, Σκα Κέλερ, Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα ως το πολιτικό πρόσωπο το οποίο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθεί, δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για μία πορεία τών ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τα αριστερά, δηλαδή το σοσιαλισμό, σε κάποιο βάθος χρόνου. Όσοι έχουν φρικάρει με την «ανίερη ιδέα» ένα αριστερό ιστολόγιο να επενδύει ελπίδες σε ένα εθνικιστικό κόμμα και ετοιμάζονται ήδη να «την κάνουν» ας καταπιούν την οργή τους για δυο τρία λεπτά —όσο χρειάζεται για να διαβάσουν το σκεπτικό μας. Μετά, είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να ζουν στον ‘‘όμορφο’’, ‘‘ηθικό’’ κι ‘‘αγγελικά’’ πλασμένο κόσμο τους...   

Προκείμενες και αφετηριακές θέσεις

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι βέβαια «η Ευρώπη», πορεύεται αργά αλλά σταθερά προς την ενοποίηση με όρους όλο και πιο αντιδραστικούς, φυσικό επακόλουθο της καταθλιπτικής κυριαρχίας τού μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το εξυπηρετούν. Η ανάγκη να ανακοπεί αυτή η πορεία είναι πιο άμεση παρά ποτέ. Κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να ανοίξουν και πάλι οι προοπτικές για σοσιαλισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

2. Κατά μεγάλη πλειοψηφία, οι αριστερές ηγεσίες τών ευρωπαϊκών χωρών (σε όσες χώρες υπάρχει Αριστερά, έστω και ως ένα κόκκινο πουκάμισο αδειανό), για πολλούς και διαφόρους λόγους που δεν μπορούμε να αναλύσουμε εδώ, είναι επί τής ουσίας και στην πράξη, ανεξάρτητα αν δεν το ομολογούν, απολύτως παραδομένες στην ιδέα τής διαρκούς περαιτέρω ενοποίησης ακόμα και υπό τους χειρότερους όρους —με την ελπίδα, πραγματική ή προσχηματική, να τροποποιήσουν τους συσχετισμούς ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα αργότερα και σταδιακά από τα μέσα. Αυτό, βέβαια, φέρνει στο μυαλό την αποστροφή τού Κέινς «μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί». Στις ελάχιστες χώρες που, είτε στο πρόσφατο παρελθόν, είτε ιστορικά, είχαν καταγραφεί ισχυρές δυνάμεις τής Αριστεράς με ευρωσκεπτικιστικές διαθέσεις ή και καθαρά αντιΕΕ στρατηγικούς προσανατολισμούς, αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, παρατηρείται μείωση της επιρροής αυτών τών δυνάμεων μετά την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Τα παραδείγματα του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ολλανδίας και του ΚΚΕ αντιστοίχως είναι χαρακτηριστικά. Φυσικά, οι λόγοι αυτής τής υποχώρησης είναι πολλαπλοί και σύνθετοι και δεν ανάγονται στη μεταστροφή των πολιτών που μέχρι πρότινος υποστήριζαν αυτά τα κόμματα προς φιλοΕΕ θέσεις.

3. Η παραίτηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς από τη ριζική αμφισβήτηση της υπαρκτής ΕΕ στην κατεύθυνση «ή άμεση επανίδρυση, ή άμεση διάλυση» την απέκοψε από το τεράστιο και διαρκώς ογκούμενο ρεύμα ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι τείνουν να υιοθετούν αυτήν ακριβώς τη ριζοσπαστική στάση που, είτε από δειλία και ανεπάρκεια, είτε επειδή έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, αρνούνται να ακολουθήσουν οι αριστερές ηγεσίες.

4. Το κενόν πληρούται: οι δυσαρεστημένες μάζες τις οποίες αρνείται να ακούσει και με τις οποίες απαξιοί να συνομιλήσει η Αριστερά εστράφησαν προς τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα που είχαν την ευφυΐα να τις υποδεχθούν μετά βαΐων και κλάδων. Έτσι, καβάλα στο κύμα βρέθηκε η Δεξιά και η Αριστερά έμεινε να παίζει με τα κουβαδάκια της και τους πύργους της στην άμμο...

5. Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά είναι διατεθειμένοι οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές να χτυπήσουν το χέρι τους στο τραπέζι (αυτό μένει να αποδειχθεί), για εμάς είναι σαφές και καθαρό ότι η ανακοπή τής πορείας προς την αντιδραστική ενοποίηση μπορεί να προέλθει μόνο από τον δεξιό ευρωσκεπτικισμό. So be it! Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια!

6. Για να πιάνει ποντίκια η γάτα, δεν αρκεί να έχει τη διάθεση να τα βάλει μαζί τους. Πρέπει να έχει και την αναγκαία δύναμη. Και όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει, τόσο και περισσότερες πιθανότητες έχει να είναι αποτελεσματική. Άρα, το μέγεθος, η ισχύς και το ‘‘ειδικό βάρος’’ της χώρας που θα επιχειρούσε να βάλει ένα φρένο στην ενοποιητική πορεία τής ευρωπαϊκής ηπείρου, «μετράνε».

7. Δεν πρέπει να λησμονηθεί σε καμία περίπτωση ότι η γάτα, ακόμα κι αν πιάσει ποντίκια, θα είναι υπό τις παρούσες συνθήκες ...μαύρη! Πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να μην είναι ανεξέλεγκτη και να μην έχει προοπτικές να καταστεί τέτοια.

Δια ταύτα

Όπως ήδη προείπαμε, το δικό μας «δια ταύτα» καταλήγει στην Μαρίν Λεπέν. Οι λόγοι:

α) Δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να σπρώξει το μαχαίρι ως το κόκκαλο. Φυσικά, όπως επίσης προείπαμε, περιμένουμε να τη δούμε αν και όταν θα βρεθεί με το μαχαίρι στο χέρι. Το ίδιο αποφασισμένος δείχνει και ο βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ (για τον Ντέιβιντ Κάμερον δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι εννοεί όσα λέει και δεν συζητάμε βέβαια για πολιτικούς τύπου Μπερλουσκόνι ή Μπέπε Γκρίλο). Όμως, η Βρετανία είναι ήδη εκτός ευρωζώνης και παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστική. Μία ενδεχόμενη αποχώρησή της από την ΕΕ (καλοδεχούμενη κι αυτή) είναι μία ιδέα με την οποία είναι εξοικειωμένες οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ τής ηπειρωτικής Ευρώπης και, όσο κι αν κλονίσει, δεν θα γκρεμίσει την Ένωση.

β) Προέρχεται από μία χώρα που αν βήξει θα ταρακουνηθεί όλη η ΕΕ. Η Γαλλία είναι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού ΟΗΕ και παραμένει, έστω και εξασθενημένη, το έτερο ήμισυ του «γαλλογερμανικού άξονα» που οδηγούσε την ευρωπαϊκή κούρσα επί σειρά ετών. Δεν νοείται Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αυτήν.

γ) Η Μαρίν Λεπέν, ανεξάρτητα από την ιδεολογία την οποία πρεσβεύει ή επιλέγει να προβάλει ως ιδεολογία της, απέδειξε ότι είναι επιδέξια και πραγματίστρια πολιτικός. Αυτή η αρετή τής έδωσε τη δυνατότητα να βγάλει το Εθνικό Μέτωπο από το στενό ακροδεξιό κουστούμι που του είχε φορέσει ο πατέρας της και να το εφοδιάσει με ευρύχωρα και πιο ανάλαφρα ρούχα, αρεστά σε πανεθνικό και διαταξικό επίπεδο. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως είναι η προσωποποίηση της πιο αντιδραστικής ακροδεξιάς ιδεολογίας, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι είναι μια γάτα πιο μαύρη κι απ’ την κόλαση, τουλάχιστον είναι μια έξυπνη γάτα. Έτσι, το γεγονός ότι ξέρει πως δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει την απαιτούμενη δύναμη για να τρίξει τα δόντια στη γερμανική Ευρώπη χωρίς να εγκαταλείψει κάθε στοιχείο ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι ένα πολύ καλό αντίβαρο ασφαλείας. Τέλος,

δ) Ακόμα και οι πιο πραγματιστές και ευφυείς πολιτικοί μπορεί να χάσουν κάποια στιγμή να χάσουν το μέτρο ή και το μυαλό τους και αξιοποιώντας εξαιρετικές και ευνοϊκές περιστάσεις να χρησιμοποιήσουν τις δημαγωγικές τους ικανότητες για να παρασύρουν το λαό σε ανοιχτά αντιδραστικές κατευθύνσεις. Το ίδιο ενδεχόμενο ισχύει και στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν. Όμως: Μπορεί ο γαλλικός λαός να χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη προσκόλληση και ευαισθησία απέναντι στην εθνική του ταυτότητα, αλλά, από την άλλη, η Γαλλία είναι μία χώρα με ισχυρές δημοκρατικές, προοδευτικές ή και ριζοσπαστικά επαναστατικές παραδόσεις. Οι Γάλλοι ποτέ δεν θα επέτρεπαν σε οποιαδήποτε Μαρίν Λεπέν να σύρει τη χώρα τους σε σκοτεινά μονοπάτια. Η απόσταση ανάμεσα στην «Ευρώπη τών εθνών», όπως την οραματιζόταν ο Ντε Γκολ, και στην «Ευρώπη τού περιούσιου λαού» είναι πολύ μεγάλη και δεν πρόκειται να τη διαβούν.




34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι λίγο προβλέψιμος για τους λίγο παλιούς.

Δεν νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα όλο αυτό που πας να διατυπώσεις. Η Γαλλία έχει παράδοση δεξιάς, και μάλιστα πολύ ισχυρή. Αν ήταν να εκφράσει κάποιος κάτι τέτοιο σαν αστικοδημοκρατική, απόλυτα συστημική αντίδραση στην ΕΕ που όμως να βάζει κάποια ερωτήματα, να οξύνει αντιθέσεις κλπ, θα ήταν η κανονική γκωλική δεξιά.

και όταν λέμε για ερωτήματα, η αστικοδημοκρατική ηγεμονία σε αυτά, δεν σημαίνει ότι αυτά είναι απαλλαγμένα απο την κοινωνική ατζέντα, δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία χωρίς λαϊκή δημοκρατική συμμετοχή και αντιπροσώπευση σε μια πορεία προς την εθνική ανεξαρτησία.

η ακροδεξιά είναι άλλο πράγμα,(προφανώς το ξέρεις και το λες και συ) δεν παίρνει την θέση της δεξιάς, είναι άλλος ο ρόλος της στο κυρίαρχο κοινωνικό μπλοκ, και το να έρθει η ακροδεξιά στα πράγματα σε μια ιμπεριαλιστική χώρα είναι πρόβλημα, μονοσήμαντα. Δεν θα πιάσει ποντίκια, όχι τα ποντίκια που θέλουμε εμείς, εμείς είμαστε τα ποντίκια.

η απάντηση είναι κανείς, γιατί δεν έχει υπάρξει ρεύμα για επιστροφή στην εθνοκρατική συγκρότηση, με βασικούς όρους κοινωνικής προστασίας και δημοκρατίας πουθενά, και δεν υπάρχει και στην Γαλλία. Έχει περάσει στην φρασεολογία μας ότι η ακροδεξιά "καλύπτει κενό που αφήνει η αριστερά" Δεν είναι αλήθεια, φροντίζει ότι δεν θα το καλύψει ποτέ κανείς, παριστάνοντας ότι το καλύπτει.

και αν ο ριζοσπαστισμός του "trois enfants de la patrie" δεν θα αφήσει την Λεπέν να γίνει μεγάλος κίνδυνος σαν ακροδεξιά, δεν θα την αφήσει να κάνει το οτιδήποτε άλλο.

δεν έχει νόημα. Κάποτε είχε φανεί πως ίσως θα είχαν έναν ρόλο τα πιο φωτισμένα μυαλά της ευρωπαϊκής αριστεράς, σε κάτι τέτοιο που περιγράφεις. Μελανσόν, Λαφοντέν, Αλαβάνος. Η κρίση, η αποικιοποίηση της περιφέρειας, η στρεβλή στροφή αριστερά στην Ελλάδα, η αδυναμία του Μελανσόν να αλλάξει την αριστερά απογαλακτίζοντας την από τους σοσιαλιστές και τον ευρωπαϊσμό, του Λαφοντέν να βγάλει την γερμανική αριστερά απέναντι στο συναίνεση του "ευρώ για τις εξαγωγές μας", το έχουν κάψει το θέμα.

ποια αριστερά θα έρθει και αν να καλύψει το κενό της ήττας που έρχεται (όπως πάμε, δεν έχει κανένα νόημα να μην το λέει κανείς), εκεί θα ξανανοίξει η κουβέντα...

"κάποιος σύντροφος"

ΕΟΣ είπε...

Αυτή είναι η κατάληξη μιας μερίδας της “πατριωτικής αριστεράς”:

σοσιαλισμός = εθνικοσοσιαλισμός!

Βέβαια η “χρυσή αυγή” είναι ένα βήμα πιο μπροστά: Ποιά Ευρώπη και κουραφέξαλα! Ρωσία και ξερό ψωμί. Αύριο ίσως αναρτήσει και στα γραφεία της το πορτρέτο του Στάλιν...

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Δεν κατάλαβα και πολλά και ορισμένα από τα λίγα που κατάλαβα είναι εκτός φόκους τής ανάρτησης. Εν πάση περιπτώσει:

1. Σόρυ κιόλας, αλλά χέστηκα αν θα είναι η γκωλική ή η λεπενική δεξιά που θα βάλει φρένο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

2. Μου λες ότι για να μπορέσει να κάνει κάτι η Λεπέν πρέπει να καίει ζωντανούς τους μετανάστες από τη Μαγκρέμπ. Δεν συμφωνώ.

3. Η Αριστερά που (ενδεχομένως) μπορεί, δεν θέλει (εξαιρώ Μελανσόν, Λαφοντέν και όσους συντάσσονται με αυτούς), και η Αριστερά που θέλει (συμπεριλαμβάνεται εδώ το αγαπημένο σου ΝΑΡ), δεν μπορεί —η πλειοψηφία τών στελεχών τής δεύτερης στην Ελλάδα αποτελείται από στόκους περιωπής.

4. Ουδεμία αντίρρηση να σπάσουμε το κεφάλι μας για την Αριστερά που θα διαχειριστεί την ήττα. Αλλά στο μεταξύ και επειδή ο χρόνος πιέζει, δεν με χαλάει καθόλου να βγάλει το φίδι από την τρύπα μια χώρα που έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από την Ελλάδα.

Τέλος: Δεν κατάλαβα καθόλου μα καθόλου την παρατήρησή σου ότι είμαι «λίγο προβλέψιμος για τους λίγο παλιούς». Ο σκοπός αυτού τού μπλογκ δεν είναι να εκπλήττει. Ο σκοπός του είναι να μιλάει με ειλικρίνεια και να καταθέτει χρήσιμες σκέψεις, στο μέτρο τών δυνατοτήτων του, για την Αριστερά.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


Πιθανόν μόνο εσείς θα μπορούσατε να ποστάρετε ένα τέτοιο σχόλιο. Καθίστε να σκεφτείτε αν αυτό που λέω είναι καλό ή κακό για σας. Μάλλον δεν θα καταφέρετε να βγάλετε τα σωστά συμπεράσματα, αλλά, τουλάχιστον, κάντε μια προσπάθεια.

Όσο για το παιχνίδι «ποιος θα μείνει με το μουτζούρη τού συνοδοιπόρου τού φασισμού», μη λογαριάζετε σ’ εμάς. Να πάτε να το παίξετε με το leninreloaded.blogspot.gr και το Red Notebook που τους αρέσει (άσχετα αν είναι ατάλαντοι βλάκες).


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

είσαι προβλέψιμος γιατί θες να προκαλέσεις για να γίνουν τσακωμοί.

όταν κάνεις αναρτήσεις που δεν βγάζουν κανένα πολιτικό νόημα, τι να καταλάβεις δηλ άλλο ? να βγουν διάφοροι να σε βρίσουν ήθελες, και το πέτυχες.

η ακροδεξιά δεν έχει ποτέ καμία δυνατότητα να παίξει σε μια διαδικασία εθνικής ανεξαρτησίας, πόσο μάλλον ... σοσιαλιστικής Ευρώπης.

η ανάρτηση απορρίπτεται ως ασόβαρη. Προσπάθησε περισσότερο.

ΕΟΣ κακώς τσιμπάς.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Τώρα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά που γράφεις; Έφαγα τη μισή Κυριακή μου γιατί θέλω να προκαλέσω τσακωμούς με αυτούς που θα έρθουν εδώ να με βρίσουν;;; Το οποίο, μάλιστα, το πέτυχα;;; Από πού κι ως πού το πέτυχα, αν αυτό ήθελα; Με είδες να τσακώνομαι με τους ΕΟΣτζήδες (που δεν μ’ έβρισαν κιόλας, τέτοιες μεγάλες παπαριές μοιάζουν με «το άλλο με τον Τοτό»); Δεν διάβασες τι τους απαντάω; Αν ήθελα να τσακωθώ δεν θα έπιανα το σκοινί που αφήνουν για να το τραβήξω; Όχι, φίλε μου. Δεν ήθελα κανέναν τσακωμό ούτε και χρειάζεται. Τέτοια σχόλια προσφέρουν άλλες υπηρεσίες. Δείχνουν ανάγλυφα, σε όποιους έχουν την ικανότητα να βλέπουν τρισδιάστατα, το μηχανιστικό και στερεοτυπικό τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να σκέφτονται πολλοί αριστεροί, που ζουν στα ιδεοληπτικά τους σύννεφα και δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και τις εμμονές τους. Το ότι θεωρώ χρήσιμο να αναδεικνύεται αυτή η ‘‘αρρώστια’’ τών αριστερών και υπολόγιζα ότι η ανάρτηση πιθανόν να πρόσφερε μια τέτοια ευκαιρία δεν σημαίνει ότι επιδίωκα τσακωμούς και καβγάδες. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Φυσικά, όποιος θέλει να τα κάνει ένα (ή τα βλέπει όντως ως ένα επειδή τόσο τού κόβει, δίκες προθέσεων δεν κάνω) από μένα ελεύθερα. Εκτός από τη Λαοκρατία, «και εις την Δημοκρατίαν πιστεύομεν»! :-)

Δεν βγάζει κανένα πολιτικό νόημα η ανάρτηση; Περίεργο να το λέει αυτό κάποιος που κανονικά πρέπει να συμφωνεί με πολλές από τις θέσεις που εκτίθενται. Εκτός αν κι αυτός είδε τη Λεπέν μπροστά του και του γύρισαν τα μάτια ανάποδα εξ αιτίας υστερικής αντιφασιστικής κρίσης όπως έγινε με τους ΕΟΣτζήδες...

Το οποίο είναι και πολύ πιθανό. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά πώς γράφει αυτός ο κάποιος ότι «η ακροδεξιά δεν έχει ποτέ καμία δυνατότητα να παίξει σε μια διαδικασία εθνικής ανεξαρτησίας, πόσο μάλλον ... σοσιαλιστικής Ευρώπης.» Διότι, εξ αυτού συνάγονται δύο κύρια συμπεράσματα:

1. Η ακροδεξιά τής Γαλλίας, στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα το 2005, ψήφισε ...«Ναι»! (Και, συνεπαγωγικά, το ίδιο θα ψηφίσει και η ακροδεξιά τής Κύπρου στο δημοψήφισμα για το νέο σχέδιο Ανάν, λόγου χάρη!)

2. Αυτός ο ίδιος κάποιος θεωρεί πως η ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας (την οποία και ο ίδιος επιδιώκει, αφού θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από ευρωζώνη και ΕΕ για να την οδηγήσει προς τα αριστερά) τού είναι απολύτως άχρηστη, αν προέλθει από πολιτικές πρωτοβουλίες τής ακροδεξιάς, μια και η Αριστερά βρίσκει πιο ενδιαφέρον να χτενίζει το αιδοίο της. Διότι... «έχει αρχές αυτός»! «Είναι κομμουνιστής μ’ αρχίδια, όχι αρχίδια κομμουνιστής»! Θεωρεί πάλη «χωρίς αρχές» να του φέρει στα πόδια του τα ποντίκια μια μαύρη γάτα... Κάτι τέτοιο το δέχεται μόνο αν του τα φέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ τής Γαλλίας. Ακόμα κι αν, έτσι όπως την πάνε τη δουλειά, θα το καταφέρουν στην ...άλλη ζωή![***] —εκτός από «αρχές», έχει και υπομονή...

«Γάτα» αυτός ο κάποιος, ό,τι και να πει κανείς! Άμα τον είχαμε στον εμφύλιο, θα κερδάγαμε!


Τα λέμε (μη χάσεις την επόμενη ανάρτηση· έχει γούστο...)


[***] Μάλλον στην παράλλη. Την άλλη την έχει καπαρώσει το ΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

η ανάρτηση έχει νόημα σε μια και μόνη περίπτωση.

αν συμβουλεύεις Γάλλο γνωστό σου (δεν ξέρω αν έχεις, θα μπορούσες) να ψηφίσει Εθνικό Μέτωπο.

αν όχι, είναι προφανές ότι έχω δίκιο και η ανάρτηση δεν στέκει πολιτικά. Αν ναι κακώς μιλάμε, εγώ θα του έλεγα να ψηφίσει Μέτωπο η NPA. Εσύ ? Κατάλαβες έστω τώρα πόσο χοντρό είναι αυτό που λες ?

ναι οι φασίστες μου γυρίζουν τα μάτια . Και οι maistream ακροδεξιοί. Ευτυχώς.

δεν υπάρχει ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΝΑΡ Γαλλίας, αν εννοείς το NPA δεν νομίζω να θέλει να βγει από οπουδήποτε, δεν είναι θέση ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΝΑΡ Ελλάδας η εθνική ανεξαρτησία.

δεν υπάρχει σχέση ακροδεξιάς - εθνικής ανεξαρτησίας, ούτε καραμπόλες στην ιστορία, να ανοίξει δρόμο η ακροδεξιά, και να μπει το εργατικό κίνημα και η αριστερά σαν λαθρεπιβάτης, να πάρει το τιμόνι και να το πάει αλλού.

λες ότι δεν με αφορά κάτι που είναι παντελώς αδύνατο. Προφανώς δεν με αφορά. Ή μάλλον με αφορά απέναντι του. Αυτό που λέει η ακροδεξιά εθνική ανεξαρτησία είναι το αντίθετο από αυτό που λέει η αριστερά, είναι πατριδοκαπηλία, καταστολή του εργατικού κινήματος, ξενοφοβικά και ρατσιστικά πογκρόμ, πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλπ.

αν είναι πολιτική της προκοπής και όχι "αρχίδια" όπως λες να πούμε " έλα μωρέ, μας βολεύει, μην τα ψάχνεις πολύ" δεν μπορώ να συμφωνήσω, και δεν έχω και λόγο εδώ.

αυτό όμως θα το αποφασίσεις εσύ. Ψηφίζεις (συμβουλεύοντας ενδεχόμενο γνωστό σου) Εθνικό Μέτωπο ? Αν όχι δεν είναι ελπίδα για τον σοσιαλισμό και έχω δίκιο ότι έγραψες μια "προβοκατόρικη" για κουβέντα τσακωμό και ένταση ανάρτηση.

αν ναι, λάθος που μιλάμε, ανθρώπινα τα λάθη. Αν και το αποκλείω να απαντήσεις ότι ψηφίζεις Εθνικό Μέτωπο, γιατί έχω δίκιο, και η ανάρτηση δεν έχει πολιτικό νόημα.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Ξεκίνησα να διαβάζω το σχόλιό σου. Από την αρχή, εννοείται. Και σταμάτησα στις πρώτες δύο προτάσεις σου:

η ανάρτηση έχει νόημα σε μια και μόνη περίπτωση.

αν συμβουλεύεις Γάλλο γνωστό σου (δεν ξέρω αν έχεις, θα μπορούσες) να ψηφίσει Εθνικό Μέτωπο.


Πριν συνεχίσω, πες μου κάτι, σε παρακαλώ:

Πες μου ότι κάνεις πλάκα. Πες μου ότι δεν είσαι τόοοσο πολιτικός βλαξ!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

ε, τι να πω ρε άνθρωπε με αυτά που λες ?

έχεις πια ένα δείγμα του πόσο παράλογα είναι αυτά που λες, όταν τα διαβάσεις.

γιατί αν είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για τον σοσιαλισμό, πρέπει να το ψηφίσουμε.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Εκτός από πολιτικός βλαξ, είσαι και αδιάβαστος. Και μάλιστα στην αφαβήτα! Καθόλου δεν είναι υποχρεωτικό να την ψηφίσουμε. Άλλο είναι το υποχρεωτικό:

«Να μαθαίνουμε από τους εχθρούς μας!»


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

άλλο να μαθαίνουμε άλλο ελπίδα για τον σοσιαλισμό.

ξεφτιλιστηκες

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Ξεφτιλίστηκα; Σε ποιους; Σε πολιτικά ηλίθιους σαν και σένα;

Μόνο το Βραβείο Λένιν είναι μεγαλύτερο παράσημο!


Τα λέμε (και κοίτα να ανοίξεις και κανένα βιβλίο —τής προσχολικής εκπαίδευσης, εννοείται...)

Ανώνυμος είπε...

σε όποιον τυχόν κοιτάει αυτά που γράφεις, και βλέπει ότι έχεις τόσο πια εγωισμό ούτως ώστε να μπορέσεις να πεις "σχήμα λόγου ρε παιδί μου"

και μόλις αυτό που λες γίνεται σμπαράλια αρχίζεις το βρισίδι. Σε λίγο τις απειλές, μπορεί και τις "ποινές".

τι να σου πω, είσαι μεγάλη προσωπικότητα. θα χρησιμοποιήσεις την ακροδεξιά για τον σοσιαλισμό.

να μας πουν οι συνομιλητές (αν έχε μείνει κανείς, γιατί δεν αξίζεις)

μπορεί η ακροδεξιά να χρησιμοποιηθεί για τον σοσιαλισμό?

ποιος είναι πολιτικά ηλίθιος ? Όποιος λέει όχι , ή όποιος λέει ναι ?

εκτώς και αν έχω δίκιο από την αρχή έκανες ένα ατυχές σχήμα λόγου για να δώσεις έμφαση

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

@κ.σ.,:

Γράφεις:

[...] αρχίζεις το βρισίδι. Σε λίγο τις απειλές, [...]

Σε έχω απειλήσει ποτέ; Και πώς;

Ανακάλεσε αμέσως ή μην ξαναπατήσεις ποτέ το πόδι σου εδώ.

Ανώνυμος είπε...

αυτό που μόλις έκανες.

λίγες φορές μου έχεις πει " θα σε κόψω" ? (απειλές)

λίγες φορές με έχεις "κόψει" ? (νομίζεις βασικά πάντα το επιδίωκα)(ποινές)

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

@κ.σ.:


Άκου να δεις, μάγκα! Δεν ξέρεις με τι παιδάκι έχεις μπλέξει και μην έχεις την εντύπωση ότι θα μείνει η λασπίτσα σου έτσι!

Ώστε με τη λέξη «απειλές» εννοούσες τις προειδοποιήσεις να συμμορφωθείς με ορισμένους κανόνες διαφορετικά δεν θα σου επιτρεπόταν να μιλάς εδώ; Δεκτόν.

Πιάσε και γράψε διευκρινιστικό σχόλιο, στο οποίο να διευκρινίζεις ακριβώς αυτό, αναφέροντας και ποιο ακριβώς σχόλιό σου διευκρνινίζεις.

Τώρα!

Ανώνυμος είπε...

κοίταξε να δεις, δεν μαζεύεται τώρα με τεχνητούς τσακωμούς.

προσπάθησε να ξαναγήσεις πως η ακροδεξιά μπορεί να βοηθήσει τον σοσιαλισμό.

το καλύτερο είναι να κατεβασεις τις 2 αναρτήσεις.

δεν θα το πω πουθενά, αλήθεια.

άκου εκεί "Τώρα" !!!

λίγο αίσθηση του γελοίου, του μέτρου και της αυτογελοιοποίησης ρε άνθρωπε !!!

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

@κ.σ.:


ΟΚ. Κοίτα να δεις πώς τελειώνουν και οι τεχνητοί και οι φυσικοί και τα πάντα όλα τσακωμοί:

Μάζευτα και ξεκουμπίσου από εδώ!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

@Κωστή Παπαϊωάννου:


Μη χάνεις τις ελπίδες σου. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι η θεραπεία για το πολιτικό Αλτσχάιμερ είναι ζήτημα λίγων μηνών...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

@Κωστή Παπαϊωάννου:


Σταμάτα να αφοδεύεις εδώ. Να πας στην τρύπα σου να τα κάνεις! Άισιχτίρ πια, τρελόγερε!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

φίλε λεφτ, για σοσιαλισμό δεν θα το έλεγα αλλά εδώ που τα λέμε ποιος σοσιαλισμός; δεν είναι ορατός ούτε με κιάλια!

Πάντως είναι η μόνη που μπορεί να κάνει την εε άνω-κάτω και αυτό θα είναι κέρδος για όλους όσους ζουν στην ευρώπη.

dimitris t

LeftG700 είπε...

Φίλε dimitris t,


Για να μην παρεξηγηθώ και θεωρηθεί ότι περπατάω στα σύννεφα προσπάθησα να κάνω σαφές ότι εννοώ πορεία προς το σοσιαλισμό. Δεν τα κατάφερα;

A, κι εσύ εκτιμάς ότι είναι η Λεπέν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει άνω-κάτω τη Νέα Ιερά Συμμαχία;

Σε καλωσορίζω στο κλαμπ τών ...σοσιαλφασιστών! ;-) :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Αν ελπίδα για την δική σου αριστερά ευκαιρία είναι η ηθική και οικονομική εξαθλίωση προκειμένου να το εκμεταλλευτεί για να... χτίσει (λέμε καμιά μακακία να περνάει η ώρα)τον ποθούμενο σοσιαλισμό, τότε Ντροπή. Πρόκειται για καθαρή ταύτιση με τον φασισμό.

Παντελής

LeftG700 είπε...

Φίλε Παντελή,


Ποιος μίλησε για «ηθική και οικονομική εξαθλίωση προκειμένου να...»; Ουδείς. Μόνο εσύ. Εμείς μιλάμε για το μπλοκάρισμα της ενοποίησης. Προφανώς θεωρείς ότι δεν υπάρχει ζωή μετά την ΕΕ. Εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο...

Πρόκειται για καθαρή ταύτιση με τον φασισμό; Έλα, ρε θηρίο! Το κατάλαβες; Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! Αλλά, μη σε παίρνει από κάτω με την πάρτη μας. Ο Στάλιν έκανε χειρότερα. Πήγε κι έκανε σύμφωνο μη επίθεσης με τους ναζί! ;-) :-)

Άσε, ρε Παντελή Παντελάκη μου. Μπαμ κάνει τι πολιτικό καπνό φουμάρεις. Άσε μας εμάς στην ‘‘κατρακύλα’’ μας και συνέχισε να σπας το κεφάλι σου αν θα ψηφίσεις Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Οικολόγους Πράσινους σκέτους, Οικολόγους + Πειρατές, Γέφυρες + Δημιουργία Ξανά + Δράση, ή αν πρέπει να το ρίξεις στη ΝΔ για να στηρίξεις τη σταθερότητα της χώρας...


Τα λέμε

Ανελεητό καπιταλόμουτρο είπε...

Μερικές σκέψεις από ένα ανελέητο καπιταλόμουτρο:

Η Μαρίν:

1. Έχει ως αντιπάλους μια αριστεροδεξιά που θέλει πάση θυσία το ευρώ όταν η Γαλλία για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα που έχασε από αυτό, θα χρειαστεί να μεταπηδήσει από τον εργασιακό της παράδεισο σε μια κόλαση ημερήσιων ατομικών συμβάσεων με μηδεν συνδικάτα και μείωση μισθών τουλάχιστον 40% όταν για τον μέσο Γάλλο το εργασιακό είναι αιτία πολέμου.

2. Όμως το ευρώ δεν εχει απλά διαλύσει την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας. Το 90% του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας οφείλεται σε έκτακτες φοροαπαλλαγές (περίπου 80δις) που δίνει η πολιτεία σε εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να αντισταθμίσουν την υψηλή αξία του ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, η Γαλλία δεν έχει δημοσιονομικό έλλειμμα.

3. Η Μαρίν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχει καλές σχέσεις με τους επιχειρηματίες της χώρας στους οποίους θα προσφέρει μια βολική νομισματική ισοτιμία, προστατευτισμό από τον διεθνή ανταγωνισμό και ίσως χαμηλότερους φόρους με αντάλλαγμα να διατηρήσουν τον εργασιακό παράδεισο της Γαλλίας και την καταναλωτική κοινωνία της. Η αύξηση της παραγωγικότητας του κρατικού τομέα που υπόσχεται ενδέχεται να μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση των επιχειρηματικών φόρων και άρα να μην γίνουν μειώσεις κρατικών δαπανών.

4. Η ανεργία της Γαλλίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αποτελείται από ένα όχι μικρό αλλά ούτε μεγάλο τμήμα ανεργίας τριβής αλλά χαμηλή διαρθρωτική ανεργία. Αυτό δείχνει την ικανότητα του συστήματος να προμοτάρει τις κατάλληλες σχολές για τα επαγγέλματα της χώρας που έχουν ζήτηση σε αυτή (δλδ οι εργαζόμενοι κάνουν καλό match με τις θέσεις εργασίας).

5. Άρα, βασική αιτία της Γαλλικής ανεργίας είναι ότι περισσεύει εργατικό δυναμικό. Ήτοι, οι απελάσεις που θέλει η Λεπεν και τις προωθεί ως λύση στην ανεργία, όντως θα μειώσουν εντυπωσιακά την ανεργία, δλδ θα επιτύχουν τον σκοπό τους σε περίπτωση που εφαρμοστούν. Ακόμη, όπως έχει δηλώσει στέλεχος του κόμματος της Λεπεν, οι μετανάστες ωφελούνται του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους της Γαλλίας χωρίς να έχουν προσφέρει αναλόγως στη δημιουργία των αποθεματικών τους, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ταμείων μακροπρόθεσμα - κι αυτός είναι ο λόγος που η κεντροδεξιά δεν πολυασχολείται, αφού θέλει να καταρρεύσει το κοινωνικό Γαλλικό κράτος.

6. Η Γαλλία έχει όλα τα μέσα (κεφαλιουχικό εξοπλισμό, κεφάλαια, τεχνογνωσία) να κάνει ένα δυναμικό backshoring το οποίο θα διαφοροποίησει την οικονομία της και άρα θα την θωρακίσει από κλαδικές κρίσεις που σε φιλελευθερές (εξειδικευμένες) οικονομίες μπορούν να αποβούν καταστροφικές.

7. Ο Γάλλος εργαζόμενος είναι από τους πιο παραγωγικούς στην Ευρώπη (περισσότερο από τον Γερμανό), κάτι που ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο το (6).

8. Όλα δείχνουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να αυξάνεται σε αξία στο διηνεκές, κάτι το οποίο θα απαιτεί συνεχείς μειώσεις μισθών και φόρων, οι οποίες όμως σε μεγέθος δεν θα επαρκούν για να αντισταθμίσουν την ζημιά στην αξία των προϊόντων - ας μην ξεχνάμε ότι καμια χώρα της Ευρώπης δεν έχει παραγωγή εντάσεως εργασίας άρα θα επικεντρωθούν σύντομα και στους φόρους που θα αναγκάσει τα κράτη που δεν θα μπορούν να έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα ή έσοδα από άλλες πηγές πλην φορολογίας (δλδ ολα τα κράτη της Ευρωζώνης), να μειώνουν σταδιακά τις δαπάνες τους και τις συντάξεις. Είναι προφανές ότι η πορεία εντός του ευρώ είναι μακροπρόθεσμα καταστροφική ακόμη και για τη Γερμανία.

Όσο για τη Γερμανία, αυτή στηρίζεται στο ευρώ μεσοπρόθεσμα γιατί με αυτό εισάγει φθηνά τα ημικατεργασμένα προϊόντα της, τα οποία έχουν υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης αλλά χαμηλή αξία ολοκλήρωσης. Δηλαδή, εισάγει από την Κίνα ένα σχεδόν έτοιμο αυτοκίνητο αλλά η δουλειά που θα γίνει στη Γερμανία για να βγει στο τέλος ένα αυτοκίνητο έχει πολύ περισσότερη αξία από το εισαγόμενο τμήμα. Μετά, η πώληση των προϊοντων στην Ευρωζώνη γίνεται χωρίς τον φόβο των ισοτιμιών και όσο οι κύριοι αγοραστές εκτός Ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνουν εισοδήματα, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

LeftG700 είπε...

Φίλε ανελέητε καπιτάλα,


Δεν ξέρω αν αυτοπροσδιορίζεσαι ως καπιταλόμουτρο ειρωνικά ή κυριολεκτείς, πάντως σε βλέπω αρκετά διαβασμένο. Δύο παρατηρήσεις/αστερίσκους/ενστάσεις:

Η πρώτη: Δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση σε χώρα με ανεπτυγμένο καπιταλισμό, ιδίως σε μία χώρα με το οικονομικό μέγεθος και την ισχύ τής Γαλλίας, όπου δεν καταγράφονται ισχυρές μερίδες εξωστρεφούς κεφαλαίου, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις τού διεθνούς ανταγωνισμού και με καλές επιδόσεις. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός τής διασύνδεσης των κεφαλαίων (υπερεθνικές επιχειρήσεις), το οποίο και καθιστά την αποχώρηση από μία νομισματική ένωση ένα παιχνίδι όχι μόνο με οφέλη, αλλά και με ένα κάποιο κόστος.

Η δεύτερη: Μήπως υποτιμάς το πολιτικό σκέλος τής εξίσωσης «πολιτική οικονομία»; Κάτι τέτοιο υποπτεύομαι, όταν σε βλέπω να θεωρείς περίπου βέβαιο ότι η τάση ανατίμησης του ευρώ (ακόμα κι αν συνεχιστεί επ’ άπειρον, όπως λες, πράγμα για το οποίο δεν είμαι και πολύ σίγουρος) δεν θα ανακοπεί με ‘‘τεχνητές’’ (πολιτικές) παρεμβάσεις. Εσύ ο ίδιος αναγνωρίζεις ότι μακροπρόθεσμα το ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία, επειδή θα την υποχρεώσει και αυτήν να παίρνει συνεχή αντικοινωνικά μέτρα (συμφωνώ). Πώς μπορείς όμως να παραγνωρίζεις ότι τα καπιταλόμουτρα ήταν πάντα πολύ ρεαλιστές (σε αντίθεση με τους αριστερούς ιδεοληπτκούς στόκους) και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πριονίσουν το κλαδί που κάθονται, σπάζοντας λίγο τα μούτρα τους, αλλά διατηρώντας το δέντρο τους;


Τα λέμε


ΥΓ Όπως είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις, πρέπει να μας ξεκαθαρίσεις αν είσαι όντως καπιταλόμουτρο ή, απλώς, αριστερός-‘‘μούτρο’’. Διαφορετικά, η όποια συζήτηση είναι λίγο στον αέρα.

LeftG700 είπε...

@ανελέητο καπιταλόμουτρο:


Αν και είναι περίπου αυτονόητο, ας το διευκρινίσω, καλού-κακού:

Όταν κάνω λόγο για αριστερό-"μούτρο", αστειεύομαι βεβαίως βεβαίως.