Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

…γιὰ ἕνα πουκάμισο γεμάτο γιὰ μίαν Ἑλένη.
Πώς το ’χε πει ο Ξέρξης; Ο μν νδρες γεγόνασιν μν γυνακες, α δ γυνακες νδρες. Το είχαμε γράψει πέρυσι περίπου τέτοια εποχή με αφορμή την Ελένη Πορτάλιου. Το ξαναγράφουμε τώρα, πάλι για την ίδια. Στη μεγάλη απογοήτευση να βλέπεις πολλά από τα προβεβλημένα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και ανθρώπους τής βάσης) να κρατάνε κλειστά τα στόματά τους για τα μεγάλα ή μικρά παρατράγουδα της αριστερής κατά κυριότατο λόγο κυβέρνησης, μεγάλη παρηγοριά η συντρόφισσα. Δεν είναι μόνη, ευτυχώς. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι. Λίγοι πάντως. Σ’ αυτούς τους λίγους μπαίνει κι εκείνη. Με το σπαθί της και με καμία ποσόστωση...

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖΤο δημόσιο χρέος που προέκυψε λόγω της ανάληψης από τα κράτη των χρεών των τραπεζών είναι η βασιλική οδός υφαρπαγής της περιουσίας του δημοσίου και εξαθλίωσης της εργασίας. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία της στρατηγικής του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βρεθεί ανέτοιμος στην αναμενόμενη σύγκρουση με την ΕΕ , την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σπαταλώντας το λαϊκό κεφάλαιο του 27% σε πολιτικούς τακτικισμούς, που οδήγησαν μεν στην κυβέρνηση χωρίς όμως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της χώρας σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης από τους λεγόμενους θεσμούς.

Τούτων δεδομένων, η περιουσία του δημοσίου είναι το μεγάλο θύμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η εκποίηση της αποδίδεται με τον ουδέτερο όρο των μεταρρυθμίσεων και αφορά σε γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς καν το όφελος του πενιχρού τιμήματος που πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, το οποίο απομειώνεται ελάχιστα.

Η περιουσία του δημοσίου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση , μοχλός για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στις καλένδες μαζί με τη φορολογία του πλούτου (Εκκλησία, μεγάλη ιδιοκτησία, τραπεζίτες, βιομήχανοι , εφοπλιστές κλπ. ) , που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σχετικά άμεσα την χρηματοπιστωτική ασφυξία.

Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ —στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων, καθώς  και η περιουσία του ΕΟΤ— απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ. Στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα του δημοσίου ανήκουν και τμήματα της δημόσιας κτήσης (ακτές, δάση, λιμάνια, σπήλαια κ.α.) που είναι βάσει του Συντάγματος αναπαλλοτρίωτα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους.

Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών με την οποία εξειδικεύεται η συμφωνία που έγινε στo Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου 2015.

Κάτω από τον τίτλο « Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης, Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιας περιουσίας» αναφέρονται τα εξής :

Για προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς κλειδιά και για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, οι ελληνικές αρχές 

Θα δεσμευθούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Θα διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις /τομείς, με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

Θα επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί , αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός , να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης .

Θα υιοθετήσουν μία προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.

Θα ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας της μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας .

  Η επιστολή αυτή εξωραΐζει την αμείλικτη δέσμευση αποπληρωμής του χρέους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, εμφανίζοντάς την ως ευέλικτη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την οποία μάλιστα μπορεί να προκύψουν και έσοδα για το κράτος .

Πρέπει να τονιστεί ότι με το άρθρο 24 παρ. 2 η κυβέρνηση εντάσσει στις μνημονιακές ρυθμίσεις όχι μόνο όσα ακίνητα είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα «έναν έντιμο συμβιβασμό» στον οποίο κατά δήλωση της αποσκοπεί η κυβέρνηση ούτε μόνο για πλήρη αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Πρόκειται για απαξίωση των σημαντικών αγώνων που τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου.7 σχόλια:

κάποιος σύντροφος είπε...

Μπράβο της.

Τα αναπαραγωγικά κινήματα (κατοίκων, νεολαίας, πολιτισμού, δημοκρατίας κ.α) μπορούν να είναι κατ εξοχήν στο επίκεντρο μιας λαικής αντεπίθεσης, ειδικά σε συγκυρίες που η αποσυγκρότηση της εργασίας, το τσάκισμα του εισοδήματος, η ανεργία, η μετανάστευση από Ελλάδα κλπ, φέρνουν το εργατικό κίνημα σε συνθήκη βαθιάς ήττας. Μαζί βέβαια και με το κλασικό εργατικό, με ένα κύμα συσπειρώσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που πρέπει να πάρουν τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες, να οργανώσουν τον κόσμο να διεκδικήσει βασικούς όρους δημοκρατίας και ζωής.

Ειδικά όμως πεδία (όπως δημόσια περιουσία) που η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μορφή τσουνάμι, πρέπει να μπουν ψηλά στην ιεράρχηση. Αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν το αντίστοιχο του να συνεχίσει να αποδομεί το εργατικό δίκαιο, είναι πολύ ακραία.

Μια μεγάλη ενοποιητική πρωτοβουλία θέλουμε. Να ενώνει την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, με την διεκδίκηση κατακτήσεων σε μέτωπα που η κυβέρνηση δεν έχει τόσο κακή (ούτε καλή) στάση (εργασία εκπαίδευση) με την μήτρα των υποχωρήσεων, που σημειώνει και η Πορτάλιου. Χρέος, και αντιπαράθεση με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Γιατί ο κόσμος "δεν ψήφισε παραμονή στο ευρώ" όπως είπε σε ένα απίθανο ντελίριο (όχι αναπάντεχο) υποστήριξης των υποχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο ... Κουτσούμπας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, αν και βασικά η ίδια, και σωστά ξεκινάει από εκεί η Πορτάλιου.

"κάποιος σύντροφος"

κάποιος σύντροφος είπε...

ορθή επανάληψη : ο κόσμος δεν "ψήφισε παραμονή στο ευρώ"

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Πού και πότε το είπε αυτό που γράφεις ο Κουτσούμπας; Με ενδιαφέρει. Αν είναι εύκολο, δώσε κάνα λινκ.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

http://www.pandiera.gr/kke-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%88%CE%B7%CF%86/

δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος σταθμός ανεβάζει τα ηχητικά.

"κάποιος σύντροφος"

kolokotronis είπε...

@ κ.σ.

Ώστε το ΚΚΕ υποστηρίζει τις υποχωρήσεις του Συριζα (και αυτό δεν είναι καν αναπάντεχο) !!!
Πάτε καλά εκεί στο ΝΑΡ, άνθρωπέ μου;

Άκου, λοιπόν, τι παθαίνεις, όταν δεν έχεις τη στοιχειώδη ψυχραιμία:

-σου ζητάει ο Left ένα link για τη συνέντευξη Κουτσούμπα

-και εσύ δίνεις ένα link με τις απόψεις του Μαυροειδή για τη συνέντευξη Κουτσούμπα!
(απόψεις, παρεμπιπτόντως, που θέτουν σε δοκιμασία την ίδια τη λογική).

Δεν θα ήταν κακό, με την προϋπόθεση ότι ο Μαυροειδής θα είχε αφήσει στην άκρη την κοπτορραπτική, πχ: γιατί σταματάει εκεί το απόσπασμα και δεν προσθέτει και τη συνέχεια;
"... Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, ο νυν πρωθυπουργός, σε όλους τους τόνους, σε όλες τις ομιλίες του και τις δημόσιες εμφανίσεις του έλεγε χαρακτηριστικά -επειδή η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούσαν ότι θα βγούμε από το ευρώ- ότι πάση θυσία θα μείνουμε στο ευρώ, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Άρα και ο λαός, ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ήξερε ότι σε αυτή τη γραμμή πάει..."

Εν τοιαύτη περιπτώσει, και επειδή και η ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ έχει όρια ("δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος σταθμός ανεβάζει τα ηχητικά"), ορίστε η συνέντευξη, ΚΑΙ ηχητικά ΚΑΙ αποδελτιωμένη.(ηχητικά στο 22.40)

Σου ήταν τόσο δύσκολο, να μπείς στον 902 και να γράψεις στην αναζήτηση: "κουτσούμπας συνέντευξη" για να σχηματίσεις δική σου άποψη και αρκέστηκες σε μισό απόσπασμα του Μαυροειδή;


http://www.902.gr/eidisi/politiki/62708/synenteyxi-toy-d-koytsoympa-sto-radiostathmo-parapolitika-audio


κάποιος σύντροφος είπε...

επίσης ο Μαυροειδής μπορούσε να βάλει όλη την συνέντευξη του Κουτσούμπα. Βέβαια μάλλον αποδεικνύεται ότι η τιμιότητα (παράθεση αποσπάσματος μέσα σε εισαγωγικά) δεν λαμβάνει αναγνώριση, από τον kolokotroni έστω, αλλά νομίζω είναι νοοτροπία, λες και τα λεγόμενα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι κάτι που θέλει μεγαλύτερο σεβασμό, από τον μέσο όρο τεκμηρίωσης στον πολιτικό διάλογο. Οπότε μπορούσε να μπει στο σχόλιο με την μια, χωρίς "τεκμηρίωση", και είναι πολιτικό θέμα σε τελευταία ανάλυση, αν έχεις εμπιστοσύνη σε ένα στέλεχος. Άρθρο γνώμης είναι, δεν είναι ρεπορτάζ. Να μην πιάσουμε τώρα το πόσο, πως, αν το ΚΚΕ τεκμηριώνει την πολιτική του κριτική στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον α/α χώρο. Απλά έχετε το θέμα ότι "εμείς είμαστε άλλο". Σεβαστό, αλλά δεν συμφωνώ.

η συνέχεια του αποσπάσματος που λες ότι έπρεπε να την βάλει για λόγους εντιμότητας, χειροτερεύει την θέση του ΚΚΕ. Αφενός μεν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα αλλάξουμε πολιτική ΓΙΑ να μείνουμε στην ευρωζώνη. Το οποίο είναι μια ευρωπαίστικη μπαρούφα, αλλά κάτι αρκετά διαφορετικό από το ψεματάκι του Κουτσούμπα. Σήμερα που αποδείχτηκε η μπαρούφα, θέση του ΚΚΕ είναι η συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής. Είχες εσύ ακούσει ότι "θα κάνουμε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από την ΝΔ για να μείνουμε στο ευρώ ?" Πέρα από αυτό, άντε και δεν λέει ψεματάκι ο Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέπεια στην αντιλαϊκή πολιτική ?

μια και τα λέμε όμως, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κίνημα κατοίκων για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας ? Θα βγει το ΚΚΕ μπροστά ? Ή να τα πουλήσει η κυβέρνηση, αφού έταξε ευρώ ? Αυτό είναι το πολιτικό θέμα.

"κάποιος σύντροφος"

kolokotronis είπε...

Μάλλον -δυστυχώς- χρειάζεται να το επαναλάβω:

...(απόψεις, παρεμπιπτόντως, που θέτουν σε δοκιμασία την ίδια τη λογική)...