Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Κι εσείς «εθνικολαϊκιστής», κύριε Σαμίρ;




Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Δρόμος τής Αριστεράς, ο γνωστός διάσημος οικονομολόγος και πολιτικός στοχαστής Σαμίρ Αμίν, που παρά τα 84 χρόνια του εξακολουθεί και έχει σταθερή παρεμβατική παρουσία στη διεθνή διαπάλη ιδεών, από την πρώτη-πρώτη φορά που παίρνει το λόγο, πιάνει τον απαγωγέα τής Ευρώπης ταύρο-Δία από τα κέρατα μέσα σε λίγες λέξεις. Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Ερρίκος Φινάλης, μέλος τής Κεντρικής Επιτροπής τού ΣΥΡΙΖΑ, του λέει:

Όλο και περισσότεροι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες μιλούν πλέον για μια γερμανική Ευρώπη που στραγγαλίζει το Νότο...

Και ο γηραιός Σαμίρ Αμίν (τέτοιους ‘‘γέρους’’ να είχαμε στην ηγεσία τής ελληνικής Αριστεράς και θα κάναμε πάρτι!) αποκρίνεται ως εξής:

Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, ώστε να μπορούμε να εξηγήσουμε και το σήμερα: Ποτέ δεν πίστεψα ότι το σχέδιο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ήδη από το 1957, ήταν κάτι άλλο από ένα σχέδιο υπεραντιδραστικό. Αυτός ο υπεραντιδραστικός χαρακτήρας κρυβόταν όλο και πιο δύσκολα όσο περνούσε ο καιρός. Το σχέδιο αυτό συνελήφθη με τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά ακύρωνε εξαρχής κάθε αριστερή ή έστω αυθεντικά σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Πρόκειται για ένα σχέδιο καταδικασμένο από την Ιστορία, το οποίο, εκτός από αντιδραστικό, είναι και παράλογο —και έφτασε στο απόγειο του παραλογισμού με τη θέσπιση του ευρώ. Διότι, μη γελιόμαστε: δεν μπορούμε να έχουμε ενιαίο νόμισμα χωρίς ενιαίο κράτος, όσο κι αν βαυκαλίζονται οι νεοφιλελεύθεροι με θεωρίες για ένα νόμισμα που τάχα ρυθμίζεται από τις αγορές.

Διαβάζουν κάτι τέτοια οι ντόπιοι (ή προερχόμενοι από άλλους ευρωπαϊκούς «κοινωνικούς σχηματισμούς») «αριστεροί ευρωπαϊστές», οι οποίοι έχουν μάλιστα και την εντύπωση ότι είναι από τους αριστερούς που «πιο αριστερά τους είναι μόνο ο τοίχος», και σκύβουν στα τεφτέρια τους συνοφρυωμένοι και περιφρόντιδες: «Γαμώτο! Δεν πάει καλά το μαγαζί... Κάτι πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε αριστερόστροφη ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση!». (Οι καημένοι... Κόβουν φλέβες και πίνουν νερό στο όνομα του Άγγελου Ελεφάντη, αλλά δεν έχουν καταλάβει Χριστό από αυτά τα οποία εκείνος είχε καταλήξει να πιστεύει σχετικά με το «Ευρωπαϊκό Ζήτημα»...)

Τα ακούμε αυτά τα λόγια τής απόγνωσής τους και σκάμε στα γέλια (ανάμικτα με δάκρυα).

Τα ακούει και η ξανθιά (αλλά καθόλου ‘‘ξαθνιά’’), εκεί στο ωραίο Παρισάκι, κι ανοίγει σαμπάνιες...



9 σχόλια:

ελληνοφρενικος είπε...

Οταν σου ελεγα προεκλογικα οτι εντος ΕΕ δεν μπορεις να εφαρμοσεις αριστερη πολιτικη ουτε στο ελαχιστο και οποιος το υπερασπιζεται ειναι η ηλιθιος η απατεωνας.....Εσυ τα δικα σου οτι θα κρινεις την κυβερνηση αφου δεις την πορεια της και τις σχεσεις παραγωγης κλπ κλπ......Απλα ειναι τα πραγματα και απλα ηταν και πριν επρεπε να στα πει ο Σαμιν;Βεβαια αυτες οι αποψεις δεν μπορουν να πεισουν το λαο για αυτο πρεπει να το παμε λαου λαου.Παιδια μην φοβαστε να φυγουμε μονο λιγο απο το ευρω(οσο παταει η γατα)Δεν θα πειραξουμε τα αφεντικα.Δεν θα φυγουμε απο την ΕΕ αλλα θα φερουμε φιλολαικα μετρα........Οχι φιλε απατεωνες δεν γινομαστε.Μεσα στην ΕΕ δεν υπαρχει χαιρι αυτο δεν λεγεται με αλλο τροπο η το λες η δεν το λες.Αυτοι που το λεγανε(μαζι και εσυ το 2012)εχουνε ευθηνες στην αλλοιωση αριστερων συνειδησεων.Σε προλαβαινω δεν μιλαω για πρακτοριλικια κλπ αλλα για σημαντικες ευθηνες.Ποτε δεν ειναι αργα φιλε πεστο μες την ΕΕ δεν υπαρχει χαιρι και οποιος το ισχυριζεται πια τι αλλο ειναι απο αφελης η απατεωνας;;;;;

ΕΟΣ είπε...


ΟΝΕ: Οι “Ηνωμένες πολιτείες της Γερμανίας”

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
LeftG700 είπε...

Μπορεί να διέγραψα το σχόλιο του ανώνυμου/ης παραπάνω επειδή, μη ξέροντας ίσως ανάγνωση σε επαρκές επίπεδο, δεν κατανόησε τους όρους και τις προϋποθέσεις σχολιασμού πάνω από το πλαίσιο των σχολίων, αλλά δεν αντέχω να αντισταθώ στον πειρασμό να αναπαράγω το σχόλιό του. Είναι ένα ακόμα προϊόν πολιτικής ηλιθιότητας (στην προκείμενη περίπτωση καταφανώς προερχόμενο από οπαδό τού ΚΚΕ). Έγραψε, λοιπόν, το ‘‘εξυπνοπούλι’’, που κοιμάται όρθιος/α και πληρώνει ξενοδοχείο τζάμπα και βερεσέ, απευθυνόμενος/η προφανώς στον ελληνοφρενικό, επίσης οπαδό τού ΚΚΕ:

μπα...είναι αρκετά πονηρός για να είναι απλά αφελής...

Ποιος είπε ότι η βλακεία είναι ανίκητη; Να μη το ξαναπεί! Μερικοί Κουκουέδες είναι τόσο βλάκες που μπορεί να τους νικήσει με δεμένο το ένα χέρι ακόμα κι ένα παιδάκι τού Δημοτικού!

Τον/την αποχαιρετώ με μία προτροπή (για να τα λέμε όλα, δεν είναι και τόσο ευγενική, αλλά έχασα ένα στοίχημα στο 5Χ5 κι έχω λίγο τα νεύρα μου...)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαρακια

Οτι θα εβλεπα τοσο κολακευτικά σχολια για τον Σαμιρ Αμιν απο την Αριστερά, ουτε που το φανταζομουνα ποτέ.

Ο Σαμιρ Αμιν, αριστερός διανοητής με μεγαλο συγγραφικο εργο (εχω διαβασει τα βιβλια του), αλλα και με μια σημαντικη παρεμβαση στα πολιτικα πραγματα τωρα και δεκαετίες ηταν

απο τους στενοτερους συνομιλητές του Ανδρεα Παπανδρεου και μαλιστα σε ενα συνεδριο εδω στην Αθηνα "Για τη μεταβαση στο σοσιαλισμο"(που ειχε διοργανωσει το ΠΑΣΟΚ ΤΟ '80) ηταν απο τους σημαντικοτερους ομιλητές και οι παρεμβασεις του ειχαν συνεπαρει το ακροατηριο.

Σε ο,τι αφορά τις συγκεκριμενες σκεψεις του Σ.Α., που προβαλετε στο ποστ, ο Συριζα που υποστηριζε οτι θα "μεταλλαξει" αυτή τη δομη της ευρωπαικης ενω
σης με την συνεργασία του Νοτου κλπ. κλπ. ειδε στην πραξη οτι τα πραγματα ειναι εντελως διαφορετικά και πολύ δυσκολα

οταν πηρε την εξουσία.

Οι φαντασιώσεις λοιπόν πηραν τελος.






LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Γιατί δεν περίμενες ποτέ κολακευτικά λόγια για τον Αμίν από τη (σημερινή) Αριστερά; Δηλαδή, οι αριστεροί τής εποχής στην οποία αναφέρεσαι τον ...έβριζαν; Εντάξει, οι κουφιοκεφαλάκηδες ποτέ δεν έλειπαν από την Αριστερά, αλλά μού φαίνεται πολύ χοντρό να είχαν στήσει τον Αμίν στα έξι μέτρα απλώς και μόνο επειδή ήταν σύμβουλος του Αντρέα.

Όμως, μισό λεπτό. Φαίνεται στο σχόλιό σου σαν να αποκηρύσσεις και το παλιό, αντρεϊκό ΠΑΣΟΚ, αφού και τα δικά του σχέδια για σοσιαλισμό πήγαν περίπατο. Το γύρισες σε κάνα Ποτάμι; :-) (Για ιστορικούς λόγους δεν σε έχω να πήρες το δρόμο που οδηγεί στη ΝουΔού...)

Για πες.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε ελληνοφρενικέ,


Όπως λες κι εσύ ο ίδιος, η θέση τού μπλογκ εδώ και πολύ καιρό είναι αντι-ευρώ και γενικότερα κατά τής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έτερον εκάτερον: το ζήτημα του πώς θα περάσει αυτό στον κόσμο, όταν τα παιδιά από Α´ Λυκείου και κάτω δεν έχουν αγοράσει ποτέ ούτε τσίχλα με δραχμές, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Και παραμένει ζητούμενο.


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαράκια

Ναι εχουν εκφρασθει πολλα απαξιωτικά σχολια, κατα καιρους, απο την Αριστερά για τον Σαμιρ Αμιν, ο οποιος εχει αναλυσει διεξοδικα΄το θεμα του περιφερειακου καπιταλισμου, στο οποιο και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρεα Παπανδρεου ειχε ενταξει στο ιδεολογικο του οπλοστασιο, για τη μεταβαση στο σοσιαλισμο.

Σε ο,τι αφορά το καρφι σας για το σοσιαλισμο, τουλαχιστον το ΠΑΣΟΚ δεν εχει αποποιηθει τον ορο ακομα και στον τιτλο του.
Αντιθετα οπου βρειτε τη λεξη σοσιαλισμο στο σημερινο κυβερνητικο Συριζα, πεστε μου να το δω κι΄εγω.

Για την πολιτικη "ενταξη" νομιζα οτι θα ειχατε διαβλεψει, απο τη γενικη μου σταση, οτι ακολουθω το δικο σας δρομο "ανενταχτη".

Οχι ομως και "απολιτικη".

υγ.
Για το ΠΟΤΑΜΙ αυτό που θα μπορουσε να πει κανεις, ειναι οτι θα ηταν απειρως καλυτερα να ηταν ο εταιρος του Συριζα και οχι οι ακρΟδεξιοι ΑΝΕΛ.
Τους οποιους ομως ακομα και ο Παπαδημουλης τους υπερασπιστηκε, αρα ......τα βρισκουν.
Επειτα γιατί να μη "χαιρεται η Ξανθιά" και να συγχαιρει το Συριζα;;;