Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Saturday night fever




Από το πρωί χθες ένιωθα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Από το μεσημέρι και μετά ένιωθα ότι με είχε πατήσει τρένο. Το βραδάκι που έβαλα θερμόμετρο, το τρένο απέκτησε και αριθμό: 38 και 0,1. Σήμερα την έβγαλα με κάτι δέκατα μέχρι να βραδιάσει. Τότε, με σχεδόν εγγλέζικη ακρίβεια ξαναφάνηκε το τρένο, αν και με ελαφρώς διαφορετικό αριθμό: 37 και 0,8. Το απέφυγα με μια επιδέξια κίνηση  πολεμικών τεχνών αυτοάμυνας (Pon Stan, πιο συγκεκριμένα). Τώρα κάθομαι στη στάση και περιμένω να ξεϊδρώσω.  Στο μεταξύ, διαβάζω κάτι για να περάσει η ώρα, όπως έκανα μικρός όταν πήγαινα στο κουρείο.

Διαβάζοντας, πέφτω πάνω στην κουβέντα δύο διαδικτυακών γνωστών μου. Έχουν την κουβέντα μου. Όχι, όχι, δεν με κουτσομπολεύουν. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κουτσομπολιό, αν εξακολουθούσαμε να τα λέμε. Δεν συμβαίνει πια. Τα λέγαμε κάποτε, για ένα φεγγάρι, αλλά τώρα έχουμε χωρίσει τα τσανάκια μας. Οπότε, δεν έχουν την παραμικρή δέσμευση να μη συζητούν εν τη απουσία μου θέματα που αφορούν σε μένα.

Ποια είναι η αφορμή τής κουβέντας; Η κυρία τής φωτογραφίας. Δηλαδή, πιο συγκεκριμένα και για να τα λέμε όλα, το μουστακάκι που της κολλήσαμε, πριν τρία χρονάκια (25 Οκτωβρίου 2010). Όπως και μερικοί άλλοι τότε, τής ιδίας κατηγορίας —χοντρικά: ηθικολόγοι και politically correct του ακραίου κέντρου—, το θεώρησαν μέγα σκάνδαλο. Λέει ό ένας (πιο κεντρώος γίνεσαι παγκόσμιος πρωταθλητής στη σκοποβολή και λίγο πιο αντικομμουνιστής κατατάσσεσαι στα Τάγματα Ασφαλείας): «Μουστάκι στην κ.Τ;! Καλύτερα που δεν το είδα…». Κι ο άλλος (πιο αντικομμουνιστής δεν υπάρχει): «Ώστε παίζουν και χιτλερικά μουστάκια; Είναι η πρώτη φάση, μετά τι ακολουθεί;».

Είναι αυταπόδεικτο ότι δεν έχουν δει τη φωτογραφία. Για να ικανοποιήσω την περιέργειά τους, την ξανανεβάζω. Και μαζί, επειδή δεν είναι  και πολύ τού διαβάσματος (μια μικρή εξαίρεση για τον πρώτο, τον κεντρώο, πρέπει να την κάνουμε: επειδή έχει μανία με τον ελληνικό εμφύλιο έχει αποστηθίσει τον Καλύβα, τον Μαραντζίδη και κάμποσους απολογητές τών ταγματασφαλιτών), ξαναποστάρω μόνο τα λίγα λόγια με τα οποία έκλεινε εκείνη η παλιά ανάρτηση. Όχι πως θα καταλάβουν κάτι. Αλλά, να: Όταν είναι κανείς κλεισμένος στο σπίτι Σάββατο βράδυ και με πυρετό, κάπως πρέπει να περάσει την ώρα του…






21 σχόλια:

spiral architect είπε...

"Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρων' οι κότες".
Γι' αυτό να φροντίζεις να διαβάζεις τα μαθήματά σου, γιατί όσοι είχαν περάσει από ΕΜΠ και ΑΠΘ ξέρουν καλά αλλά δεν το μολογούν ότι, τις σημειώσεις στα "καλά παιδιά" τις έδινε μόνο η ΔΑΣΠ, να ακολουθείς μεγάλους στοχαστές, να βγαίνεις στις εκπομπές πρώην ΚΝιτών στο Μέγκα, (τώρα που κάναμε την αρχή -έστω και από την είσοδο- ποιος μας πιάνει!)
να φροντίζεις και να ποτίζεις τα λουλούδια, να πιάνεις τους κατάλληλους κολλητούς, (ξέρεις εσύ!) και να παίρνεις εναλλάξ Πονστάν και Ντεπόν.

Παλιμπαιδισμοί πενηντάρηδων που μείναν στην απ' έξω. :-P

Υ.Γ.: Ξέρεις τι κάπτσα μου'βγαλε από κάτω; omerta!

spiral architect είπε...

Μια θειά που είχα (θεός σχωρέστην!) που πηγαινοερχόταν Ελλάδα-Αμέρικα όπως εμείς Κολιάτσου-Παγκράτι, είχε φέρει οικιακό εξοπλισμό τσιφ από Αμέρικα πιστεύοντας ότι, στην Ελλάδα το '70-80 δεν υπήρχαν ψυγεία-κουζίνες-πλυντήρια και στο Ψυχικό που είχε το σπίτι της, ζούσαν σε σπηλιές. Όταν ανακάλυψε ότι η Ελλάδα είχε 220V, αφού έκαψε ένα αμερικάνικο ψυγείο βάζοντας το στη πρίζα, έκανε μήνυση στη ΔΕΗ επειδή της έκαψε το ψυγείο. :-D

Τότε εγώ διάβαζα για να περάσω Πολυτεχνείο και δεν ήξερα τη Σώτη. Η τελευταία τις ίδιες μαλακίες με τη σχωρεμένη τη θειά μου λέει.

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


"Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρων' οι κότες".

Χμ…(1) Και τι κάνεις άμα τα πίτουρα κυριαρχούν στην κοινωνία; Μεταναστεύεις στη χώρα τών Νεφελίμ;

Χμ…(2) Τίποτε δεν είναι αμιγώς καθαρό. Και αντιστρόφως. Επομένως, ανάμεσα στα πίτουρα όλο και κάτι που αξίζει βρίσκει κανείς.

Χμ…(3) Εντάξει, μη το δραματοποιούμε. Ένας πυρετάκος είναι. Δεν μ’ έφαγε κανείς! :-)

Από τα υπόλοιπα του πρώτου σχολίου σου, τα περισσότερα δεν τα έπιασα. (Ο Πρετεντέρ είναι ο πρώην Κνίτης; Ομερτά μεταξύ ποιων;) Όσο για τους παλιμπαιδισμούς πενηντάρηδων, ξανά χμ… Για γκόμενες ή γρήγορα αυτοκίνητα τους καταλαβαίνω τους παλιμπαιδισμούς. Αλλά, π.χ., για τον Τσαούς Αντόν που δεν ήταν τελικά και τόσο κακός (κι αν ήταν, όχι περισσότερο από τους Ελασίτες); Εκεί μπερδεύομαι κάπως. Να φταίει άραγε που δεν έχω τις ‘‘σωστές’’ παρέες; ;-) :-)


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Οχι ο Πριτέντερ, αλλά ο Αναγνωστάκης! Βγήκε ο εκπαιδευτικός-μπλογκερ αυτός ντε της κίνησης της Σώτης και του Μουζέλη, στην εκπομπή του, οχι από το στουντιο, αλλά από την πόρτα του Μέγκα.

Τα περί διαβάσματος απευθύνονται στους αδιάβαστους ανθέλληνες όπως και τις σημειώσεις στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ τις έδινε η ΔΑΣΠ.

Οι πενηντάρηδες είναι όλοι τούτοι (όχι όλοι) της καλύβας κλπ αυθαιρέτων.

Δεν κάνεις σωστές παρέες όντως, καθότι ακόμα κι ένας ΚΝίτης (της γενιάς και της σειράς μου) μπορεί να πήρε μια γύρα το μπάφο, αλλά δεν γένει δε του γάμησε το κέρατο.

LeftG700 είπε...

Ορέ Σπειροειδή! Πολλά έχω ακούσει από κόσμο και κοσμάκη! ;-) :-) Αλλά ότι θα μου έλεγαν ότι του έχω γαμήσει το κέρατο (τού μπάφου) δεν το περίμενα! :-)

ΟΚ, θενξ για τις διευκρινίσεις.


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Τό'πα στου Παπούλη, το λέω και σε σας: η Σώτη μετατρέπεται σε υβρίδιο Ανν Κούλτερ-Μισέλ Μπάχμαν, χωρίς τον αγοραίο τσαμπουκά της πρώτης και τη διασκεδαστική παράνοια της δεύτερης. Κρίμα, γιατί κάποια -παλιά- βιβλιαράκια της με άρεζαν... :-(

LeftG700 είπε...

Φίλε Khlysty,


Τη δεύτερη κυρία από τις δύο που αναφέρεις την ήξερα. Την πρώτη όχι (γκούγκλισα όμως και κατατοπίστηκα).

Έχω μισοδιαβάσει (το παράτησα κάποια στιγμή γιατί με τράβηξαν άλλα διαβάσματα εκείνη την εποχή) το Εργοστάσιο μολυβιών και ολόκληρο το αυτοβιογραφικό της (Για την αγάπη της γεωμετρίας). Η εντύπωσή μου (δεν μπορώ να έχω άποψη με ενάμισο βιβλίο): ασφαλώς και ξέρει να γράφει, δεν νομίζω όμως ότι είναι και για Booker.

Την πολιτική σχολιογραφία της την ξέρω καλά. Την έχω παρακολουθήσει στα άρθρα της στην Athens Voice, από τα πρώτα χρόνια τής περασμένης δεκαετίας. Εδώ έχω άποψη:

Δεν μετατρέπεται. Έχει μετατραπεί προ πολλού. Χώρια που βλέπω με μεγάλο σκεπτικισμό την έννοια τής μετατροπής. Τι τη δικαιολογεί; Το ότι πέρασε για ένα φεγγάρι από την ΚΝΕ προ αμνημονεύτων ετών για να κάνει το χατίρι τού σταλινικού μπαμπά της (δικά της λόγια), και μετά, πάλι για ένα φεγγάρι, από κάτι αριστερίστικες γκρούπες; Δεν νομίζω.


Τα λέμε


ΥΓ Ακόμα δεν αξιώθηκα να σε επισκεφτώ στο τσαρδί σου. Θα το κάνω εντός τής ημέρας.

Khlysty είπε...

Λέφτη, χρησιμοποίησα τον όρο "μετατροπή" λόγω της λέξης "υβρίδιο": η περί ης ο λόγος ήταν εξαπανέκαθεν αντιδραστική, όπως, άλλωστε, μαρτυρά και η αρθρογραφία της. Απλώς, πλέον διαπιστώνω μια σχεδόν θρησκευτική εμμονή σε μια σειρά θεμάτων, η οποία μου δίνει την αίσθηση της μετάλλαξης της συγκεκριμένης "διανοούμενης" στο υβρίδιο που προανέφερα. Και, μάλιστα, επειδή θεωρείται και "διανοούμενη", της λείπει ο χαβαλές τον οποίο μπορείς -ναι, μπορείς!!!- να κάνεις με τις δύο αμερικανίδες. Αυτό, κατά τα λοιπά, αναφέρομαι κυρίως στις πρώτες λογοτεχνικές της απόπειρες, αρχές δεκαετίας '90.

LeftG700 είπε...

ΟΚ, φίλε Khlysty. Φοράμε ακριβώς τα ίδια γυαλιά (για μένα αυτό ισχύει όχι μόνο μεταφορικά: :-) ).


Τα λέμε

Ενη είπε...

Αριστερά Φιλαρακια,

Περαστικά, περασε ο πυρετός;
Ξερετε ο πυρετός ειναι ενδειξη οτι ο οργανισμός ειναι νέος και αντιδρα π.χ. τα μωρα κανουν πάντα πολυ ψηλό πυρετό χωρίς να ειναι πάντα και επικ ινδυνος Οι εμπειρες μαμαδες το ξερουν..
Κάποτε καποια ηλικιωμένη περηφανευονταν οτι σπανια κανει πυρετό, την αφηνε κανεις στην ψευδαισθηση της.......

Τώρα στο point τη Σωτη.

Δεν την ξερω ο απο τη σχολιογραφία (ελάχιστα) της, δεν διαβαζω Athens voice και δεν παρακολουθησα την εκπομπη του Πρετεντερη, ομως

εχω διαβασει καποια βιβλια της και εκτιμω το συγγραφικό της εργο.

Πάλι ομως,

εχω την εξης απορία, η Τριανταφυλλου ως διανοουμενη εχει και πολιτικες θεσεις, τις οποιες που θα μπορουσε κανεις να τις ενταξει;

Δειχνει εναν "αντικομμουνισμό" ομως ειναι επειδή οπως πολλοι αλλοι αριστεροι "καταδικαζουν" τον υπαρκτό οπως εφαρμοστηκε, η ακομα και απο την εμπειρία της στην τοτε ΚΝΕ, η ακομα και στην αντιθεση της προς τον αυταρχικό αριστερό πατερα της , η

θα μπορουσε κανεις να την ενταξει σε ολον αυτό τον Αριστερό κοσμο που στεκεται πολυ κριτικά οχι στη θεωρία αλλά στο οτι στην πραξη γεννιωνται "δυσμορφίες"; (τουλαχιστον μεχρι τώρα)

Βεβαια νομιζω οτι ο λογος της ειναι εξεπιτηδες πολυ κυνικός ,οταν μιλαει πολιτικά, σχεδόν προβοκατορικος για να δημιουργήσει αντιδρασεις,
και ετσι την στολιζουν πολλοι με διαφορα κοσμητικά ακομα και με "χιτλερικα μουστακια".

Δεν νομιζω οτι ειναι περισσοτερο αντιδραστικη απο πολλους που αυτοχαρακτηρίζονται φιλελευθεροι αλλα μια υποβοσκουσα "φασιζουσα "νοοτροπία δεν κρυβεται ευκολα.

Πάντως τα εχει καταφερει και εχει πολλους "εχθρους" αλλα και "φιλους"

υγ.
Στο βιβλιο της "το εργοστασιο των μολυβιων" εχει μια "παρουσία" της Ρ.Λ. σε μια φαση "προεκτασης" στο παρελθον.
Δεν το θυμαμαι και πολύ καλά ειναι αρκετα χρονια που το διαβασα.




LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Κάτι ψιλά δέκατα πρέπει να τα έχω. Αλλά δεν βάζω θερμόμετρο. Ετοιμάζομαι να πάω να δω λίγο ποδόσφαιρο και δεν θέλω να σπαστώ αν είναι πάνω από τριαντα εφτάμιση. Θα τα πούμε αργότερα.


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Είναι αλήθεια ότι από αυτό το βήμα έχω παρακινήσει να μην ασχολούμαστε με τέτοια 'φρούτα'. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι ο εμετός με οξυζεναρισμένα μαλλιά που φέρει μορφή ανθρώπου, έχει ξεπεράσει τον εαυτό της τελευταία. Φυσικά, σε μια αστική, αλλά με δημοκρατικά και "διαφωτιστικά" (εκ του διαφωτισμού) προσχήματα κοινωνία (όπως ήταν η δικιά μας πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια) η εν λόγω κυρία θα καθαρόγραφε τα βιβλία άλλων. Γι αυτό άλλωστε, ο μισανθρωπικός της λόγος δεν φανερώθηκε παρά τα τελευταία χρόνια. Λέω μισανθρωπικός, λέω εμετός συνειδητά. Για μένα όποιος μισεί τον λαό και τους ανθρώπους σαν είδος, δεν αξίζει καν σοβαρής αντιπαράθεσης. Είναι σαν να ξερνάει και εγώ να πρέπει να απαντήσω. Ε, λοιπόν όχι! Η μισάνθρωπος κα Σώτη και μαζί με αυτήν και άλλοι (π.χ. Μπέζος) πρέπει να περάσουν στη λήθη. Δεν έχει τίποτα το ανθρώπινο γένος να κερδίσει από αυτούς. Τίποτα απολύτως.

Γιάννης είπε...

Κι εγώ δεν έχω καταλάβει προς τι η ενασχόληση με την κυρία Σώτη, και υπάρχει μια ντουζίνα άλλες Σώτες και Σώτοι. Οι αλλοτινοί αριστεροί φίλοι της, την εποχή που η κυρία αυτή εκμηδένιζε το ένα μετά το άλλο τα εθνικά σύμβολα, νομίζω ότι έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από αυτήν (όχι ότι δεν έχει πλάκα να τους το λες έμμεσα ποια υποστήριζαν)

LeftG700 είπε...

ότι δεν έχει πλάκα να τους το λες έμμεσα ποια υποστήριζαν)
Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2013 1:05:00 μ.μ.


Φίλε Μάρκομ Ξ,


Είπες κάτι πολύ καίριο: μισανθρωπισμός. Ίσως, πάνω απ’ όλα, αυτό να χαρακτηρίζει τη Σώτη.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιάννη,


Η ανάρτηση ‘‘πατάει’’ πάνω στη Σώτη, αλλά δεν πηγαίνει στη Σώτη. Ίσως διάβασες διαγώνια και δεν το έπιασες. Αν θέλαμε να ασχοληθούμε με την αφεντιά της, θα το κάναμε με αφορμή την υπογραφή της στο κείμενο των κεντροαριστερών ή την πρόσφατη υστερική παρουσία της στον Πρετεντέρη.

Όσο έχουμε ασχοληθεί με δαύτη, το έχουμε κάνει κυρίως γι’ αυτό που επισημαίνεις κι εσύ: για να κάνουμε, εμμέσως πλην σαφώς, πιο φανερή τη μεγάλη μαλακία τής Αριστεράς τών (ατομικών δικαιωμάτων) και τού ‘‘αντιεθνικισμού’’ (= αριστερίστικου υπερδιεθνισμού) που κωλοτριβόταν μαζί της. Σκέψου μόνο ότι ο αριστερός πέραν πάσης αμφιβολίας Ιωακείμογλου, με πολλά ένσημα στην Αριστερά και σοβαρό επιστημονικό έργο πάνω σε οικονομικά ζητήματα και από τη σκοπιά τών συμφερόντων τών εργαζομένων, έβγαλε μαζί της βιβλίο («Για τη σημαία και το έθνος») πριν λίγα χρόνια κι αφού είχε γίνει ολοφάνερο που το πήγαινε μέσα από την αρθρογραφία της στη φυλλάδα τού Γεωργελέ. Αποτέλεσμα:

Ο Ιωακείμογλου, στο δικό του κείμενο, τα έβαζε με τις εθνικές σημαίες. Αλλά η Σώτη, πιο ‘‘ριζοσπάστρια’’, τα έβαλε με όλες τις σημαίες και πρώτη-πρώτη την …Κόκκινη! Ηθικό δίδαγμα; Βαριά καλογερική η πολιτική. Και τα διδακτορικά δεν σε εξασφαλίζουν εξ ορισμού από τις μαλακίες…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη, δεν σε ξέχασα. Θα επανέλθω.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Όχι, κάνεις λάθος. Η Τριανταφύλλου είναι ολοκλρωτικά αντικομμουνίστρια. Τι εννοώ όταν γράφω ολοκληρωτικά; Το γεγονός ότι η αντίθεσή της δεν περιορίζεται στον ιστορικό κομμουνισμό (= σε αυτό που υπήρξε στις συγκεκριμένες σοσιαλιστικές χώρες και στις συγκεκριμένες συνθήκες). Αφορά στην όλη φιλοσοφία και κοσμοθεώρηση του κομμουνιστικού ρεύματος.

Για τα συγγραφικά, τα έχουμε ξαναπεί. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Κι ο Έζρα Παόυν, που κατά κοινή ομολογία χαρακτηρίζεται μεγάλος ποιητής, υπήρξε ορκισμένος φασίστας!


Τα λέμε

Ενη είπε...


Αριστερά Φιλαράκια

Ερωτήσεις ισως ευλογες:

Η Αριστερα και ο Κομμουνισμός εχουν διακριτα "συνορα";;
(ισως ναι ετσι εξηγειται και η ατακα της Αλεκας που ειπε "εμεις δεν ειμαστε Αριστερά ειμαστε Κομμουνιστες)

Ολοιοι αριστεροι πολίτες στο διεθνες στερέωμα υποστηρίζουν τη βασικη θεωρία του κομμουνισμου, η υπάρχουν διαφοροποιήσεις;

(Ναι, π.χ. Αλτουσερ - Πουλαντζας και πλειστοι αλλοι πάλι διεθνως)

Οτι υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία αριστερων διανοητών επάνω στο ζητημα οπερ και οι διαφοροι "μαρξισμοι" τι σημαινει;

(σημαινει οτι η Αριστερα παγκοσμιως δεν εχει "οριοθετηθει" υπαρχουν τα κομμουνιστικα κομματα και τα αριστερά κομματα.

Αν λοιπόν

καποιος δεν ειναι κομμουνιστής δε "δικαιουται" να συμπεριλαμβανεται στην Αριστερά;

που και αυτή εχει μυριες οσες πλευρες

π.χ. διπλα μας, "οι μπολσεβικοι" και οι "μενσεβικοι" του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ διακινδυνευμενο να τοποθετει κανεις τις ιδεες σε "κλειστα κουτιά".

Το μονο που "ενωνει" ειναι η ιδεα της σοσιαλιστικης κοινωνίας αλλά με ποιο "δρομο" επιτυγχανεται.


LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Τα ερωτήματά σου είναι και πολλά και "ζόρικα". Πρέπει να μου δώσεις λίγο χρόνο. Εντάξει; :-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Λέφτηδες

Επιτρέψτε μου (μάλλον παραληρώ, δεν εξηγείται τόση λογοδιάρροια απόψε!) να εξηγήσω λίγο τι εννοώ. Ένας αστός ή άμεσος υπηρέτης των αστών είναι λογικό να κοιτάξει τα συμφέροντά του και να προσπαθεί γενικά να είναι ο λαός από κάτω κλπ κλπ. Ένας άνθρωπος όμως που θα μπορούσε κάλλιστα να γράφει τα βιβλιαράκια του και να κάθεται ήσυχος ήσυχος, σαν γνήσιος μικροαστός που λέει "μπόρα είναι θα περάσει" τι λόγο έχει να ηγείται των διανοούμενων που εργολαβικά υπονομεύουν τους λαϊκούς αγώνες και αβαντάρουν τους αστούς; Δεν βλέπω κάποιον άλλο προφανή λόγο, εκτός του ότι μισεί τον λαό.

αυτά και πολλά είπα
Μάρκομ Ξ

Ενη είπε...

Αριστερα Φιλαρακια,

Ασε, απαντησε (περιπου) ο Τσιπρας

http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_613.html#more