Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λέει, επί τέλους, τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη στη Βουλή!




Αντιγράφω με το χέρι από τα Νέα (το άρθρο, παραδόξως,[1] είναι ακόμα ‘‘κλειδωμένο’’ κι έτσι αναγκάστηκα να χαραμίσω 1.30 ευρώ). Και αντιγράφω με μεγάλη χαρά, καθώς φαίνεται ότι ο πρώτος τη τάξει ‘‘μενσεβίκος’’ τού ΣΥΡΙΖΑ είπε στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής τα πράγματα με το όνομά τους (και σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις τού Ιδρυτικού Συνεδρίου, για να μην ξεχνιόμαστε!) σχετικά με τη θέση τού ΣΥΡΙΖΑ για το νομισματικό ζήτημα. Να διαβάζει άραγε ο Λαφαζάνης τι γράφουμε εδώ και να πήρε μπρος; Από δικαιολογημένο, νομίζω, ναρκισσισμό, πολύ θα ήθελα να πιστέψω κάτι τέτοιο. Αλλά κι έτσι να μην είναι, δεν πειράζει. Το ουσιώδες είναι πως πήρε μπρος!

≈≈≈≈≈


[1] Μάλλον πρόκειται  για παράλειψη. Τα Νέα δεν χάνουν συνήθως τέτοιες ‘‘ευκαιρίες’’ να ‘‘κοπανήσουν’’ τον ΣΥΡΙΖΑ…


ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


‘‘Ακροβατισμοί’’ Λαφαζάνη μεταξύ ευρώ και δραχμής

Για μία ακόμα φορά, η πολυφωνία και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ευρώ και την δραχμή έδωσαν τον τόνο στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Παν. Λαφαζάνη περί θυσιών εντός του ευρώ αλλά έως του σημείου να μην γίνουμε είλωτες, προκάλεσαν έντονη συζήτηση. Προκληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλη ο οποίος τον ρώτησε: «τι θα κάνετε, λοιπόν, που όλα αυτά τα οποία καταγγέλλετε —και σωστά τα καταγγέλλετε— είναι η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ή αυτά ή δεν έχει, σήκω και φύγε; Εσείς τι λέτε; Πάση θυσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, θα υποχρεωθείτε και θα εφαρμόσετε και αυτά», ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Δεν είπαμε πάση θυσία, είπαμε θα δούμε τι θα μας πει…».

«Το θα δούμε το λέτε προεκλογικά στα μπαλκόνια και στο Τέξας στο Αμερικάνικο Επιμελητήριο. Και όταν πάτε στο ΣΕΒ, τα λέτε διαφορετικά!», σχολίασε ο κ. Παφίλης, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τού ΣΥΡΙΖΑ: «Ας αναφερθούμε, όμως, σ’ αυτό για το οποίο είπατε: θα δούμε. Τι ειπώθηκε; Αναφέρθηκε το θέμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι;. Είπατε ένα θα δούμε. Για τη δεδομένη περίοδο και για το ορατό μέλλον σε σχέση με την Ευρώπη, υπάρχουν πράγματι δύο δρόμοι, δηλαδή ένας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας εκτός. Μιλάμε για το σήμερα και για το ορατό μέλλον. Το θα δούμε τι σημαίνει;».

Και πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου: «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι τα ποσοστά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να εκφράζετε και τις δύο απόψεις, πότε τη μία —ανάλογα με το τι συζητάτε— και πότε την άλλη. Όμως, αυτό δεν είναι ούτε καθαρή άποψη ούτε πρόταση για το αύριο. Η δολιχοδρόμηση της παράταξής σας, του κόμματός σας, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, είναι πλέον εμφανής». Ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Είμαι από αυτούς που απήντησαν στον κ. Παφίλη, όταν μου απευθύνθηκε για το πάση θυσία στο ευρώ, λέγοντάς του ότι η θυσία μας είναι έως του σημείου να μην εισέλθει όλη η Ελλάδα σε γενικευμένη υποδούλωση. Άρα, με μισθούς του διακοσάρικου, με συντάξεις του διακοσάρικου, με γενικευμένη εξαθλίωση, οι προβληματισμοί θα είναι έντονοι».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι και εσείς είστε ευαίσθητοι. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφθούμε πατριωτικά. Όλοι λέμε ότι εκεί θα δώσουμε τη μάχη. Όλοι λέμε ότι μας κατέστρεψε το μνημόνιο. Όλοι λέμε ότι οι σχεδιαστές του μνημονίου είχαν σχέδιο να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Είχαν σχέδιο να προσφέρουν μήνα με το μήνα οι συνταξιούχοι μας με τη σύνταξή τους για να αποπληρώσουν το χρέος. Αυτός, όμως, ο περήφανος λαός με πατριωτικές, δημοκρατικές, συλλογικές, βαθιά συλλογικές διαδικασίες θα το σκεφθεί». Ενώ σημείωσε ακόμα: 

«Άρα, τώρα θα δώσουμε τη μάχη. Σκεφτόμαστε να δώσουμε έμμεσα τη μάχη. Σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τους μετακυλήσουμε την ευθύνη που μας κατέστρεψαν. Είναι ένας πρόσθετος λόγος ότι μέσα από εκεί θα τους πούμε: Μας καταστρέψατε με την αρχιτεκτονική του νομίσματος, με τη λειτουργία του νομίσματος, με το μνημόνιό σας και θα μας αποζημιώσετε. Και τότε, αφού μας αποζημιώσουν, αφού δώσουμε τη μάχη, τότε ο κυρίαρχος λαός μπορεί να σκεφθεί κι άλλα πράγματα».

Βεβαίως ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε: «Αυτό δεν σημαίνει αλληθωρίζω με τη δραχμή. Αυτό σημαίνει ότι εντός, εκεί που καταστραφήκαμε, θα πρέπει να απαιτήσουμε τη διάσωσή μας. Και οι λαοί έχουν τις διεξόδους τους. Οι λαοί έχουν τους δρόμους τους και τους τρόπους τους κυρίαρχα, αυτοδύναμα να πάνε μπροστά. Και δεν θα το λέμε συνέχεια αυτό για να χωριζόμαστε οι Έλληνες. Θα πάμε ενωμένοι. Διότι κάποιοι έβαλαν σχέδιο να καταστρέψουν αυτόν τον περήφανο, ιστορικό λαό».

***


ΥΓ Ναι, σιγά μην τα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης! Κάντε όρεξη! Ο Αλέξης Μητρόπουλος τα είπε, ο κατά τα φαινόμενα επί κεφαλής τής Σοσιαλιστικής τάσης τών Πασοκογενών τού ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαβάζει για 137η φορά το «Τι να κάνουμε;», προσπαθώντας να αντλήσει ιδέες. Στα διαλείμματα της ανάγνωσης κάνει ασκήσεις θάρρους:




8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαινω Λεφτ οτι η παρεμβαση Μητροπουλου στη βουλη σε ικανοποιει ως ενα βαθμο σε αντιδιαστολη με δηλωσεις πρωτοκλασσατων στελεχων που φαινεται να εγκαταλειπουν τη γραμμη του συνεδριου σχετικα με το ευρω.
Εμενα παλι καθολου ως απαντηση στον Παφιλη.
Βεβαια εδω που τα λεμε τι απαντηση μπορουσε να δωσει.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Εδώ μιλάμε για κατάντια! Στελέχη που έχουν φάει κάτι αιώνες στην Αριστερά, αποδεικνύονται ελάχιστα σε σύγκριση με στελέχη που έχουν ζυμωθεί με την Πασοκική "ιδεολογία" τής κοροϊδίας εις βάρος τού ελληνικού λαού. Κι όμως, ο Μητρόπουλος, παρά το παρελθόν του και την πορεία του, στη συγκεκριμένη περίπτωση μας υποχρεώνει να του βγάλουμε το καπέλο και, αντίθετα, να καγχάζουμε με την ακατανόητη ανικανότητα των "μενσεβίκων" να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρο!

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η απάντηση του Μητρόπουλου προς τον Παφίλη δεν ήταν ικανοποιητική. Φοβάμαι όμως ότι αυτό θα συμβεί για διαφορετικούς λόγους απ' ότι εσύ. Ξέρεις τι μου έλειψε εμένα από την απάντησή του; Μου έλειψε η εξής φράση:

«Ενδιαφέρεστε, κύριε Παφίλη, για το τι θα γίνει αν οι Βρυξέλες μάς πουν όχι; Λαμπρά! Ελάτε να το συζητήσουμε, να το συμφωνήσουμε, να το σχεδιάσουμε και, αν χρειαστεί, να το υλοποιήσουμε μαζί!».

Γιατί δεν το είπε; Είναι απλό! Γιατί ο Μητρόπουλος δεν είναι λενινιστής!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Τωρα να πω οτι ο κατα τ αλλα συμπαθης κος Μητροπουλος εαν ηταν λενινιστης θα ηταν στο ΚΚΕ..καλυτερα να πω κατι αλλο ή μαλλον να ρωτησω:

Δηλαδη;
Mετα το (κατα πασα βεβαιοτητα) οχι τι;


Гриша

LeftG700 είπε...

Μα, φίλε Гриша, εσύ κι εγώ θα βγάλουμε πόρισμα και θα συνάψουμε συμφωνία; Αφού ξέρεις ότι το ΚΚΕ αρνείται ακόμα και να λέει καλημέρα στους εκτός Κόμματος!

Καταλαβαίνω για ποιους λόγους αδυνατείς να πιστέψεις ότι είναι δυνατόν να υπάρχει λενινιστής εκτός ΚΚΕ (για τους ίδιους λόγους που δεν μπορεί να υπάρχει κομμουνιστής εκτός Κόμματος). Όμως δίνω μια διαφορετική έννοια στον χαρακτηρισμό λενινιστής (και, επίτρεψέ μου, πιο ...λενινιστική). Για παράδειγμα:

Θεωρώ τον Κέινς έναν καθαρό, καθαρότατο λενινιστή. Απλώς εφάρμοσε τον λενινισμό προς όφελος της τάξης στην οποία ανήκε και υπηρετούσε. Τηρουμένων τών (αντίστροφων) αναλογιών, τι άλλο είναι η κεϊνσιανή οικονομική προσέγγιση από μία ΝΕΠ; ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Λεφτ....
Και μετα συζηταμε για το νομισμα...
Τελικα ειναι ευκολοτερο να βγαλουμε τον Κεινς Λενινιστη απ το να απαντησουμε μετα το οχι τι;

ΣΥΜΦΩΝΑΜΕ
Που λεει κι ο συντροφος Κουτσου.


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Συζητάμε κάμποσο καιρό μαζί και πρέπει να καταλαβαινόμαστε. Έτσι, πρέπει να καταλαβαίνεις και τι εννοώ όταν κάνω λόγο για λενινιστή Κέινς.

Το άλλο: Μα τώρα, στα σοβαρά θέλεις να ανοίξουμε κουβέντα για το μετά; Αφού ξέρεις ότι για να προκύψει πόρισμα πρέπει και οι δύο πλευρές να οπισθοχωρήσουν από ορισμένες θέσεις τους. Ως οπαδός τού ΚΚΕ, τέτοιος όπως τα γραφτά σου δείχνουν (το ξέρω ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός όπως τον καταλαβαίνετε δεν σου επιτρέπει να μιλάς ανοιχτά, αλλά δεν φταίω εγώ κι έτσι κρίνω από αυτά που βλέπω), το κόβω ότι δεν είσαι διατεθειμένος να οπισθοχωρήσεις ούτε μία ίντσα. Οπότε;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Τι να οπισθοχωρησω.Τα πραγματα ειναι συγκεκριμενα και τα κουκια μετρημενα.Εσυ προκρινεις το "καμια θυσια για το ευρω". Απ οτι εχω καταλαβει οχι γιατι ειναι σωστο αντικειμενικα αλλα γιατι βασει...του εκλογικου αποτελεσματος ειναι ικανο να συσπειρωσει μια κρισιμη μαζα στη καλπη.
Ε τωρα αυτο δε το λες και καργα λενινιστικο αλλα τελος παντων.Θα μας δωθει η ευκαιρια στο μελλον,μη σε σκοτιζω αλλο επειδη εγω εχω χρονο τωρα.


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεν με ζαλίζεις, μην τρελαθούμε τώρα. Απλώς προσπαθώ να βάλω σε κάποια τάξη μια απάντηση στον man στο προηγούμενο ποστ. (Για να τα λέμε όλα, θέλω να δω και τον Μπάοκ! :-) )

Προφανώς και θα τα συζητάμε στην πορεία. Και νομίζω ότι είναι καλύτερα έτσι. Καλύτερα να προκύπτουν από τα πράγματα αυτές οι συζητήσεις παρά να γίνονται βάσει "ατζέντας".


Τα λέμε