Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Entweder Plastiras oder Papagos




Διαβάζουμε στο Βήμα (και δεν μας σηκώνεται καθόλου η τρίχα κάγκελο):

Το 78% των ψηφοφόρων του SPD τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σε «μεγάλο» κυβερνητικό συνασπισμό υπό την 'Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει η «Welt am Sonntag».
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση την συνεργασία με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) δεν επιθυμεί μόλις το 19% εκείνων που ψήφισαν το SPD στις τελευταίες εκλογές. Αντίστοιχα, μεταξύ των ψηφοφόρων του CDU, το 79% επιθυμεί τον συνασπισμό, ενώ το 15% εκφράζεται αρνητικά. Στο σύνολο του πληθυσμού ωστόσο, το 26% διαφωνεί με την δημιουργία «μεγάλου» συνασπισμού και μόνο το 65% τον επιθυμεί.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η Γενική Γραμματέας Αντρέα Νάλες, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, υποστηρίζει ότι το SPD «έχει κάνει περισσότερα από ποτέ» και, αναφερόμενη στην επικείμενη ψηφοφορία των 475.000 μελών του SPD για την έγκριση της συμμετοχής στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνει ότι «η απόφαση της πλειοψηφίας θα είναι δεσμευτική», προειδοποιεί ωστόσο ότι «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και τι θα σήμαινε μια απορριπτική απόφαση».
Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει ατάραχος να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του —σαν σε αυτόματο πιλότο ένα πράγμα— για «μια αριστερή επανίδρυση της Ευρώπης» (αν και σε κάποια έκλαμψη παραδέχεται ότι υπάρχει ένα κάποιο ‘‘ζητηματάκι’’ για το ρεαλιστικόν τού εγχειρήματος…)  και ο Γιούργκεν Χάμπερμας —ο οποίος σύμφωνα με αδιασταύρωτες ακόμα πληροφορίες ήταν ένας εκ τών ψηφοφόρων τού SPD εκ τού δείγματος της δημοσκόπησης που απάντησαν «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό— εξακολουθεί να σπάει το κεφάλι του για το πώς «η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη [που] συνιστά μια πραγματολογική ευκαιρία για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και οι διαδικασίες της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης» θα αξιοποιηθεί μέσω τών εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες και αποτελούν μία  «μοναδική ιστορική δυνατότητα για να ανασυγκροτηθούν όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να τεθούν επί τάπητος τα μείζονα προβλήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Μπορεί να μην είμαστε δεκαεξάρηδες, αλλά τα Λύκεια αυτής τής ανεγκέφαλης ή/και υποκρίτριας Αριστεράς σάς τα γαμούμε πάντως!


Η photo είναι τού Terry Richardson για το περιοδικό «Vice». Από το highsnobiety.com.



8 σχόλια:

Ενη είπε...

Λέτε λοιπόν
Αριστερά Φιλαράκια

"Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει ατάραχος να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του —σαν σε αυτόματο πιλότο ένα πράγμα— για «μια αριστερή επανίδρυση της Ευρώπης» (αν και σε κάποια έκλαμψη παραδέχεται ότι υπάρχει ένα κάποιο ‘‘ζητηματάκι’’ για το ρεαλιστικόν τού εγχειρήματος…)"

Ναί και μπράβο του που το επισημαινει, ομως η ομιλία του στη βουλή, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον προυπολογισμό ,θα μπορουσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως την ουσιωδέστερη και αξιοπρεπέστερη αντικοινοβουλευτική τοποθέτηση που

ουτε μια συνηθως ανόητη οξυτητα θύμιζε αλλά ουτε και μια δηθεν μετριοπάθεια.

Πολλές σκέψεις του ηταν ενδιαφέρουσες και χρήζουν προσοχής πλην βεβαίως καποιων "προτάσεων" που ισως και ο ιδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει μια σταθερή αποψη, ως καπως δύσκολα τα πράγματα για υλοποίηση.

Η ομιλία του Ε.Τσ. στο left.gr

Ενη είπε...


Διόρθωση

"αντιπολιτευτικες" και οχι

"αντικοινοβοuλευτικές"

Ανώνυμος είπε...

Ειπα κι εγω...


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Το να μένει κανείς προσκολλημένος στις ιδέες του ανεξάρτητα του τι συμβαίνει γύρω του, δεν είναι πάντα καλό σημάδι, με την έννοια ότι δείχνει ‘‘χαρακτήρα’’ και μένει πιστός σ’ αυτές. Διότι, συχνά, αυτό που λέμε ιδέες, κάτι δηλαδή βαθύ και δομικό, δεν είναι παρά στρατηγικές και τακτικές, κάτι δηλαδή πιο ευλύγιστο και προσαρμόσιμο. Ένα παράδειγμα:

Όταν φοράς λευκά κοντομάνικα φορέματα το κατακαλόκαιρο, η υποκείμενη ιδέα είναι βέβαια να προφυλαχθείς από τις καιρικές συνθήκες. Αυτή την ίδια ιδέα, για να την υπηρετήσεις το χειμώνα, πρέπει να αλλάξεις τη στρατηγική σου, φορώντας παλτό με γούνινο γιακά. Αν παραμείνεις καθηλωμένη στην καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα σου, τότε θα πούμε και για σένα ότι «συνεχίζει ατάραχη να ξεδιπλώνει τα λευκά κοντομάνικα φορεματάκια της —σαν σε αυτόματο πιλότο ένα πράγμα»!!! ;-) :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Να μη λες! Ορίστε μας! ;-) :-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Aπελπιστική περίπτωση αυτός ο Χάμπερμας. Μ' αυτά που λέει, θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε την αλφαβήτα της πολιτικής θεωρίας, μου φαίνεται. Της αστικής πολιτικής θεωρίας εννοώ· μη φανταστείτε τίποτα προχωρημένο. Κοιτάχτε τι μας λέει ο φιλόσοφος:

"Η μακροπρόθεσμη προοπτική συνίσταται στη δημιουργία μιας υπερεθνικής δημόσιας πολιτικής σφαίρας, η οποία, ως πολιτική μορφή ζωής, λειτουργεί σε κοσμοπολιτικό επίπεδο, χωρίς να είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μια παγκόσμια κυβέρνηση."

Κι ερωτώ εγώ ο μη-φιλόσοφος: Αν δεν έχουμε εγκαταλείψει τη βασική πολιτειακή αρχή του (αστικού βεβαίως) Διαφωτισμού ότι κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, ποιος στην ευχή είναι ο Λαός αυτής της περίφημης "υπερεθνικής δημόσιας πολιτικής σφαίρας"; Δύο δρόμοι ανοίγονται εδώ: Είτε ο Λαός είναι η "παγκόσμια κοινωνία" (οπότε, παρά τις διαβεβαιώσεις του φιλοσόφου, είναι απολύτως αναγκαίο να σχηματιστεί μία παγκόσμια κυβέρνηση), είτε ο Λαός συνεχίζει να αναφέρεται στο εθνικό κράτος (οπότε τα περί "παγκόσμιας κοινωνίας" και "υπερεθνικής δημόσιας πολιτικής σφαίρας" είναι τρίχες κατσαρές). Tertium non datur -στο πολιτικό πρόγραμμα του Διαφωτισμού πάντοτε.

Tα σέβη μου
Φιλίστωρ

LeftG700 είπε...

Φίλε και φίλε τής Ιστορίας,


Ωραία τα λες και τα γράφεις! Γιατί δεν πιάνεις να γράψεις κάτι και να το ανεβάσουμε εδώ; Θέμα ελεύθερο και απόψεις αυτές που γουστάρεις κι αγαπάς εσύ, εννοείται. Τι λες;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Nα γράψω, βρε παιδιά! Θα πρέπει όμως να σας πω ότι, παρά τα φαινόμενα, το γράψιμο δε μου βγαίνει εύκολα. Όσο εύκολο μου είναι ν' αυτοσχεδιάζω σχολιάκια, τόσο δύσκολο μου είναι να γράψω κείμενο. Ευχαριστώ πάντως για την πρόσκληση και θα κοιτάξω να ανταποκριθώ κάποια στιγμή.

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ