Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αριστεροί μόνοι ψάχνουν τι θα ψηφίσουν στο β´ γύρο, όταν δεν βρίσκουν δικό τους υποψήφιο αλλά τών ‘‘άλλων’’



Για το δεύτερο γύρο τών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών έχουν προκριθεί 30 συνδυασμοί τής Αριστεράς· τέσσερις αφορούν στις Περιφέρειες και 26 στις δημοτικές. Εξ αυτών, 26 είναι συνδυασμοί υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ —οι τέσσερις για τις Περιφέρειες— και τέσσερις από το ΚΚΕ (ο αναλυτικός κατάλογος εδώ). Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν προκύπτει ενδοαριστερή ‘‘μονομαχία’’.  

Την Κυριακή που μας έρχεται, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι τών δύο μεγαλύτερων κομμάτων τής Αριστεράς θα βρεθούν πίσω από το παραβάν και μπροστά στο δίλημμα τι να ψηφίσουν για το δήμο ή την περιφέρεια, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια, εκ των οποίων όμως κανένα δεν θα είναι ‘‘δικό τους’’.

Τα κόμματα που υποστηρίζουν τους συμβουλεύουν διαφορετικά. Το μεν ΚΚΕ, ακολουθώντας την πάγια τακτική του κατά την τελευταία δεκαετία  περίπου (οι παλιοί αριστεροί μάς έχουν διηγηθεί και διαφορετικές εμπειρίες), έχει προαναγγείλει από καιρό άμεσα ή έμμεσα και επικύρωσε αυτή τη βδομάδα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δια στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα τη γραμμή: λευκό ή άκυρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, με άρθρα στελεχών του, δηλώσεις, συμφραζόμενα, υπαινιγμούς και τις προάλλες με το λόγο τού Τσίπρα στην Πάτρα, όπου κάλεσε ευθέως τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους τού κόμματός του να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και στέλεχος του ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να μην έχει καλέσει προς υπερψήφιση των υποψηφίων τής Λαϊκής Συσπείρωσης με έναν πιο ‘‘επίσημο’’ τρόπο —σε ένα μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής, λόγου χάρη—, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θέση του βρίσκεται στους αντίποδες εκείνης τού ΚΚΕ.

Μεθαύριο, πίσω από το παραβάν, οι ψηφοφόροι τών δύο κομμάτων θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω. Κανένας Κουτσούμπας και κανένας Τσίπρας δεν θα βλέπει πάνω από τον ώμο τους την ώρα που θα διαλέγουν ψηφοδέλτιο. Αυτοί κι ο εαυτός τους. Θα αποφασίσουν όπως αποφασίσουν. Ωστόσο, ας ακούσουν και ας συνυπολογίσουν και το δικό μας λόγο. Καμιά φορά (όχι πάντα όπως το θέλει η παροιμία) από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια... Λοιπόν:

Καλούμε τους ψηφοφόρους τού ΚΚΕ να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους «τη γραμμή» και να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το κάνουν, δεν θα τους δώσουν την κεντρική πολιτική εξουσία και, συνεπώς, δεν θα προδώσουν «το Κόμμα». Θα τους δώσουν μία περιορισμένη τοπική ή περιφερειακή μικροεξουσία, η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει τη ζωή «τών φτωχών στρωμάτων και της λαϊκής οικογένειας», λίγο πιο υποφερτή. Και με τη δική τους συμβολή, πράγμα που θα τους δίνει και μεγαλύτερο δικαίωμα αυστηρότερου κριτικού ελέγχου ή πειστικότερης αντιπολίτευσης. Το μικρότερο κακό; Ναι, το μικρότερο κακό! Ο επαναστάτης που αδιαφορεί για το μικρότερο κακό είναι κρέας για τις κρεατομηχανές τους. Από την άλλη, για να τα πούμε όλα: Μήπως το «μικρότερο κακό» είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο, αφού, όπως λέει κι ένας σχολιαστής εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοσιαλφασιστικό κόμμα; Κάτι τέτοιες πολιτικές ανοησίες περί «σοσιαλφασισμού» υποστήριζε για κάμποσο καιρό και η Γ´ Διεθνής στα χρόνια τής διακυβέρνησης  Στάλιν, στο μεσοπόλεμο. Για να τις πάρει πίσω με τα αντιφασιστικά Λαϊκά Μέτωπα. Ας σκεφτούν λίγο πιο ‘‘σταλινικά’’ οι φίλοι τού ΚΚΕ (μπορούμε να τους δείξουμε εδώ και τώρα τουλάχιστον έναν που το κατάφερε). Στην περίπτωση αυτή, επιβάλλεται!

Και καλούμε τους φίλους τού ΣΥΡΙΖΑ να σκοτώσουν τον ...Εβραίο μέσα τους! Και να ξεχάσουν το Μωσαϊκό Νόμο τού «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» που τους τραβάει από το μανίκι να αγνοήσουν τη γραμμή τού δικού τους κόμματος και να αρνηθούν την ψήφο τους σε συνδυασμούς τού ΚΚΕ. Είναι αλήθεια ότι συχνά από τη μεριά τού ΚΚΕ —όχι τόσο από το επίσημο κόμμα: κυρίως από  ανεγκέφαλα μέλη και οπαδούς— ακούγεται ένας λόγος  απύθμενου μίσους, που θα τον χαρακτήριζες ίσως ακραίο και οπωσδήποτε αντιπαραγωγικό ακόμα κι αν απευθυνόταν σε βαμμένους μαύρους αντικομμουνιστές. Είναι αλήθεια ότι η διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας  πάει κι έρχεται. Είναι αλήθεια ότι οι έξαλλες φωνές τύπου Λιάνας Κανέλλη τρυπάνε τα αυτιά τους. Από την άλλη όμως (πάντα υπάρχει αυτή «η άλλη»): Ας σκεφτούν πόσες φορές οι φωνές ενότητας που εκπορεύονται από το δικό τους κόμμα είναι ολοφάνερα προσχηματικές ή εκφωνούνται απλώς στα πλαίσια του πολιτικού savoir vivre. Κι ας σκεφτούν πόσες φορές έχουν ακούσει συντρόφους και ομοϊδεάτες τους να αξιολογούν τους Κουκουέδες περίπου όπως τους φασίστες...

Για τα παιδιά τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε. Όχι επειδή είναι η μικρότερη δύναμη συγκριτικά με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κάθε άλλο. Αλλά επειδή ξέρουμε —εκτός άλλων, τυχαίνει να ξέρουμε και από την πραγματική ζωή— ότι έχουν κατανοήσει πολύ καλύτερα από πολλούς οπαδούς τού ΚΚΕ το έτερον (= τις πολιτικές διαφωνίες τους) από το εκάτερον (= οι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από καταστάσεις που απέχουν από τις επιθυμίες τους και διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή τους μεν, αλλά πέρα από τη θέλησή τους – Καρλ Μαρξ). Κι ακόμα, επειδή έτυχε να διαβάσουμε αυτό και δεν τους ‘‘πολυφοβόμαστε’’. Το ίδιο πιστεύουμε, αν και δεν το έχουμε τεκμηριωμένο, και για όσους και όσες περιστρέφονται γύρω από άλλες οργανώσεις και μικροοργανώσεις ή ομίλους τής Αριστεράς. Για σούμα, μία αποστροφή:

Σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν χρειάζεται εσείς οι Κουκουέδες να γίνετε «οπορτουνιστές», οι Αντάρσυοι να γίνετε «ρεφορμιστές» και οι Συριζαίοι «σταλίνες».

Μια ψήφος χρειάζεται! Μία γαμημένη ψήφος!






Στην εικόνα: «Ο Σκεπτόμενος», το διάσημο γλυπτό τού François-Auguste-René Rodin. Από τη wikipedia.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτη τη γαμημενη ψηφο μην τη χαραμισεις σε "αριστερους" που σπερνουν τη μοιρολατρια τονιζοντας "απο τα βαθη της ψυχης τους" μαλιστα οτι η θεση της πατριδας στο
ΝΑΤΟ -ασε την ΕΕ- ειναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ
Νισαφι πια...
ΥΓ
Για την Ικαρια φιλε λεφτη τιποτα;
Γιατι αραγε...

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε (πάρε ένα ψευδώνυμο, πλίιζ!),


Η ανάρτηση μιλάει αποκλειστικά για το δεύτερο γύρο τών αυτοδιοικητικών εκλογών και για τις περιπτώσεις που ο συθνδυασμός τού άλφα ή βήτα αριστερού κόμματος έχει αποκλειστεί από αυτό. Δεν μπαίνει, συνεπώς, θέμα χαραμισμένης ψήφου.

Τι να πω για την Ικαρία; Τα έχουμε πει. Και ο σκοπός δεν είναι να τα χώσω στους Συριζαίους ή στους Κουκουέδες. Ο σκοπός είναι να συμβάλω στο να μαζευτούν κάποια ψηφαλάκια παράπάνω για τη Λαϊκή Συσπείρωση και για τους Συριζαίικους συνδυασμούς. Άρα, κάποια λόγια υποχρεωτικά τα κρύβω. Διότι άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Έλεος πια με την Ικαρία!!!Ε-ΛΕ-ΟΣ!!!

LeftG700 είπε...

Βλέπω τώρα στο MEGA (my ass!) τη συγκέντρωση της ΝΔ. Σαφώς μικρότερη από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ και, πιθανόν, και τού ΣΥΡΙΖΑ.

Για να δούμε τι θα δούμε...

Ελληνοφρενικος είπε...

Mακαρι ρε left να ηταν τοσο απλο και ειληκρινα μακαρι να θεωρουσα τον συριζα αριστερη δυναμη.Στην λαρισα στο β γυρο στον δημο εχουμε αντιπαλους την καραλαριωτη(ανεξαρτητη δεξια που μαλλον θα επανεκλεγει λογο πολυ μεγαλων ποσοστων των αλλων δεξιων υποψηφιων που δεν περασαν)και του καλογιαννη(συριζα με επισημη υποστηριξη δημαρ και το μισο ψηφοδελτιο δηλωμενοι πασοκτζηδες ακομα και τον σαπκα!)Αυτον τον συνδυασμο τον συγκαταλεγεις σε αυτους που θελεις να στηριξουμε;Τα ιδια χαλια και σε πολλους αλλους δημους ανα την ελλαδα.Πως να τους ψηφισουμε ρε left;Το αντιθετο οι συνδυασμοι της λαικης συσπειρωσεις ειναι ευκολο να ψηφιστουν σαν μια δευτερη επιλογη στο β γυρο καποιου (που αισθανεται αριστερος)που διαφωνει με το ΚΚΕ και ειναι φιλος του συριζα(δεν μιλαω για οπαδο γιατι πιστευω πως δεν ψηφιζει ΚΚΕ ουτε με σφαιρες)Το ελεος για την ικαρια φιλε μου να το πεις στους ικαριωτες γιατι αυτο που εγινε εκει στις προηγουμενες εκλογες ξεπερναει καθε οριο....

Ανώνυμος είπε...

Οι εκλογες αυτες εχουν καποιο νοημα αν ειναι να δοθει ενα αποφασιστικο χτυπημα στην αυταρεσκεια της σαμαρομνημονιακης κυβερνησης και να οδηγηθουμε σε εθνικες εκλογες με αριστερη αισιοδοξια. Το διακυβευμα (οπως το βλεπω εγω) δεν ειναι να ενισχυθει ο α' ή ο β' μηχανισμος (αριστερος ή οχι, μηχανισμος σιγουρα ειναι). Το διακυβευμα ειναι να πιστεψει ο λαος οτι μπορει να ριξει την κυβερνηση, να οδηγηθει η ελληνικη κοινωνια σε μια νεα πορεια προς το μελλον για τα λαικα συμφεροντα, για την σωτηρια των πιο αδυναμων, για την αληλλεγγυη. Αυτα βεβαια ειναι στο δικο μου το μυαλο. Η πραγματικοτητα δειχνει οτι η κοινωνια ειναι αρκετα πιο συντηρητικη. Εκει που εγω βλεπω ευκαιρια οι αλλοι βλεπουν "περιπετεια" εκτος της Ευρ.Ενωσης. (αθροιστε τους ψηφους προς νδ,ελια,ποταμι,δημαρ)
Η αληθεια ειναι οτι οι αριστεροι (παρολη την κριση του συστηματος ειναι ειδος προς εξαφανιση) εμαθαν πολλα απο τις αντιφατικες και νεφελωδεις δηλωσεις περι οικονομιας των υψηλοβαθμων στελεχων του συριζα (αυτων δηλαδη που προτιμα το μεγα τσανελ-φτου)και το γυρισαν συντηρητικα και ψηφισαν κκε στον πρωτο γυρο. Ψηφιζοντας συντηρητικα αν και αριστεροι εξασφαλιζουν δυο πραγματα α)να δωσουν ενα γερο μαθημα στο συριζα για την ατολμια του, β) να μην κινδυνευσει η κυβερνηση με ατακτη πτωση. ;-)

orgoyel

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμη τις εκλογες και την πολιτικη αντιπαραθεση ανοιξα κουβεντες με συριζαιους που ουτε που θελω να αποκαλω φιλους μου.
Ενα τον ρωτισα ποια ειναι η διαφορα αριστερας δεξιας και δεν μου απαντησε.Ενας αλλος κικροεπιχειρηματιας μου ειπε οτι ετσι οπως ειναι τα πραγματα ειναι εναντιον του κομμουνισμου.Ενας αλλος φαντασιονεται αναπτυξη με χρηματοδοτηση επιχειρηματιων απο τα πρωτογενη πλεονασματα...αυτα δηλαδη που προκυπτουν οταν δεν εχουν πληρωθει τα χρεολυσια του χρεους που ειναι κατα 95% νομιμο κατα σταθακη,που στο κατω κατω της γραφης ειναι καπου 2 δις αν μιλαμε για πρωτογενες πλεονασμα και αμα μιλαμε για παυση εξυπηρετισης του χρεους για καμια 12αρα.Αληθεια φτανουν 12 δις για να πεσει η ανεργια και ποσο και με τι εργασιακους ορους?Πανω στο στιμογμα που του εκανα μου ειπε το κοριφαιο νεοδημοκρατικο επιχειρημα:"Και το συστημα που επικαλειται το ΚΚΕ που υπαρχει στον κοσμο?"

Αγαπητε λεφτ! Εδω δεν μιλαμε για απλο εκφιλισμο αλλα για πληρη ενσωματωση στην αστικη ιδεολογια και σε συμβολικο επιπεδο δηλαδη του τυποποιημενου κυριαρχου λογου.Και δεν μιλαμε για στελεχη αλλα για απλα μελη και οπαδους.

Σε ενα κοσμο που εχει μεσα παραγωγης και εργατικο δυναμικο ειδικευμενο καθως και σε μια χωρα με απιστευτες πλουτοπαραγωγικες πηγες η ενσωματωση στο συστημα του καπιταλισμου θα ηθελε ακομα να παρουσιασει ολους αυτους τους πορους περιορισμενους στα μετρα της παραγωγης με κερδος.Να φτιαξει μια εικονικη πραγματικοτητα της ελλειψης πορων και αρα του μονοδρομου της φτωχειας της ανεργιας και της ακριβιας.
Τα φαντασματα που μας διδασκανε οι καθηγητες στα οικονομικα πανεπιστημια πριν απο 10 χρονια εχουν παψει να υπαρχουν.Εγω δεν θα πω οτι οι συριζαιοι ειναι ακομα σοσιαλφασιστες αλλα εχουν πολυ καλες προοπτικες να γινουν.Οταν προσαρμοζεσαι στην αγορα η φρικη της ιδεας του φασισμου το μετρο της πραγματοποιησης του ειναι η απαιτηση η αποδοτικοτητα του κεφαλαιου το μετρο του πολαπλασιασμου του να ειναι υψηλο σε συνθηκες οπου η παραγωγη συρικνονεται συμφωνα με την ιδια αρχη.Οριακα η εκμεταλευση φτανει και στο στρατοπεδο συγκεντροσης οταν ο σκοπος ειναι να ανακαμψει η κερδοφορια.

Για το ΚΚΕ οπως και για οποιονδιποτε λογικα σκεπτομενο ανθρωπο η διεξοδος ειναι πολυ απλη.Εν αρχη ειναι η παραγωγη.Κοινωνικοποιηση των μονοπολιων.Κρατικη κεντρικη ταπεζα.Κεντρικος σχεδιασμος.
Φιλε ελα εδω να εργαστεις.Παριγαγες 10 παρε τοσα οστε να μπορουν να αντικατασταθουν τα μεσα εργαιας που καταναλοθικαν και ετσι οστε να υπαρχει και ενα αποθεμα ασφαλειας αγαθων για την κοινωνια.Ουτε κερδος ουτε τιποτα αλλο.Το χρημα ειναι προιον πριν γινει χρημα.
Αμα αντιθετα δεχθουμε τον καπιταλιστικο δρομο αναπτυξης οπως κανει ο Συριζα τοτε καπου πρεπει να βρεθουν τα λεφτα και αντιθετα με οτι θα ηθελε να πει ανοιχτα για μερικους ψηφους αυτα δεν υπαρχουν.

Τελιωνοντας-Η μονη φιλοσοφια,για την οποια,μπροστα στην απογνωση,μπορει ακομη να αναλυφθει η ευθυνη,θα ηταν η αποπειρα να θεωρει κανεις τα πραγματα ετσι,οπως θα παρουσιαζονταν απο τη σκοπια της ΛΥΤΡΩΣΗΣ.Η γνωση δεν εχει αλλο φως,παρα μονο εκεινο που πεφτει στον κοσμο απο τη λυτρωση:ολα τα αλλα εξαντλουνται στην ανακατασκευη κατ απομιμηση του(του πραγματικου καπιταλιστικου κοσμου θα ελεγα εγω)και παραμενουν απλη τεχνικη.Θα επρεπε να χαραχθουν προοπτικες,στις οποιες ο κοσμος θα αποκαλυπτεται σαν αποξενομενος απο τον εαυτο του ,δειχνοντας τις ρογμες και τις σχισμες του,οπως ακριβως θα φανει καποτε,ενδεης και παραμορφωμενος κατω απο το μεσσιανικο φως...η απαντιση στο ερωτημα για την πραγματικοτητα ή μη-πραγματικοτητα της λυτρωσης ειναι εντελως αδιαφορο.Theodor Adorno.

https://www.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I

G.




Ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε G.η καπιταλιστικη ΕΕ-ΝΑΤΟ αριστερα(Δηλ.μη αριστερα)στην περιοδο της καπιταλιστικης κρισης λειτουργει ως πλυντηριο για το συστημα.Αλλοιωνει συνειδησεις(οπως οι περιπτωσεις που περιγραφεις)και δυσκολευει ανθρωπους εντιμους που αισθανοντε αριστεροι να καταλαβουν την ουσια της κρισης(οτι ειναι καραμπινατη κριση του ιδιου του καπιταλισμου και που οφειλεται σε υπερσυσωρευση κεφαλαιου σε ολο και πιο λιγα χερια)Παρα πολυ καλη δουλεια στο να κατανοηθει η φυση της κρισης εκανε ο μπογιοπουλος στο βιβλιο του ειναι ο καπιταλισμος ηλιθιε.(Μην αρχισει καποιος την μπογιοπουλιαδα γιατι εχει απαντησει ο ιδιος παρα πολυ καλα οτι παρολη την κριτικη του στηριζει το ΚΚΕ παραμενει μελος του και δεν θελει ουτε να ακουει για σοσιαλοδημοκρατες)Εχει μαλιασει η γλωσσα μου να λεω(τον τελευταιο καιρο σε πιο ανοιχτα αυτια λογω της φανερης πια πασοκοποιησης της ευρωαριστερας)οτι αν και ο συριζα σε αυτη την περιοδο της κρισης ελεγε τις πρωτες κρισιμες στιγμες της εκδηλωσης της,την αληθεια στο λαο για το τι πραγματικα παιζετε στην οικονομια,για τον πραγματικο ρολο και λογο υπαρξης της ΕΕ θα κερδιζε η αριστερα παρα πολλες συνειδησεις στο λαο με μεγαλο κερδος για το κινημα με μεγαλες προοπτικες για σοσιαλιστικες αλλαγες.Αντιθετα η τακτικη του μπορει να του εδωσε πολλες ψηφους αλλα αλλοιωσε και αλλοιωνει συνειδησεις προς φιλοκαπιταλιστικη κατευθυνση(λυσεις τυπου ομπαμα-ανηκουμε αναμφισβητητα στο ΝΑΤΟ κλπ κλπ)Η μονη επαφη του συριζα πια με αριστερα ιδεωδη ειναι τα αντιρατσιστικα του αντανακλαστικα που δεν ειναι αρκετα ουτε αναλυουν σωστα την πραγματικη φυση του φασισμου ως το μακρυ χερι του κεφαλαιου εναντια σε οργανωμενα τμηματα της εργατικης ταξης.

LeftG700 είπε...

Φίλε G,


Ξεκινάς με μία ατομική περιπτωσιολογία (του Συριζαίου γνωστού σου), συνεχίζεις μέσω περιπτωσιολογίας ενός στελέχους (Σταθάκης) για να καταλήξεις, πάλι μέσω τού γνωστού σου Συριζαίου σε γενικά συμπεράσματα. Δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος δρόμος.

Είναι πολλοί αυτοί που δεν ξέρουν να σου πουν ποια είναι η βασική και θεμελιώδης διάκριση μεταξύ Δεξιάς/Αριστεράς (και μην είσαι σίγουρος ότι όλοι οι οπαδοί τού ΚΚΕ την έχουν κατανοήσει σε βάθος). Από την άλλη, το ξέρεις πολύ καλά: Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανοιχτή και μόλις υποκρυπτόμενη διαμάχη, δεν είναι μόνο ο Σταθάκης.

Σε βλέπω πολύ αισιόδοξο με την καπιταλιστική αγορά. Δεν θα έπρεπε γιατί δεν ξεμπλέκεις τόσο εύκολα μαζί της. Κι ο Λένιν ήταν και αναγκάστηκε να κάνει δύο βήματα πίσω (ΝΕΠ). Και οι αδελφοί Κάστρο ήταν μέχρι να κάνουν κι αυτοί τα σχετικά βήματα, προσκαλώντας ξένο κεφάλαιο και λέγοντας στους Κουβανούς «δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος». Στο δρόμο προς το σοσιαλφασισμό βάδισαν κι αυτοί;

Φίλε μου, ασφαλώς και η Ελλάδα δεν είναι «Ψωροκώσταινα». Δεν κρατάει όμως κι όλο τον κόσμο απ’ τ’ @@@@@@@! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, ακόμα και σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα όπως την εννοεί το ΚΚΕ, και πάλι, όταν θα κοιτάμε προς τα έξω, τα παπούτσια του καπιταλισμού θα φοράμε. Την κατάργηση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να την επιβάλει ένα ή λίγα ή περισσότερα κράτη. Όσο θα υπάρχει καπιταλισμός σε κάποια υπολογίσιμη έκταση, ως ένα βαθμό, καπιταλιστικά θα είσαι υποχρεωμένος να λειτουργήσεις.

Η λύτρωση; Χμ... Δύο ενστάσεις:

1) Πρέπει να την ξαναδούμε αυτή τη λύτρωση. Γιατί σε ορισμένες ‘‘λεπτομέρειες’’ δεν τα πήγε και πολύ καλά...

2) Και πρέπει να επανεξετάσουμε, συζητώντας όλοι μαζί, τη μετάβαση προς αυτή τη βελτιωμένη νέα λύτρωση. Μην ξεχνάς: Δεν έχουμε Μάιο του ’17. Του 2012 έχουμε!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ελληνοφρενικέ,


Ειλικρινά, δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερη δυσκολία, εκτός από την υπέρβαση των αισθημάτων αλληλοεξόντωσης (εγχείρημα που αποκλείεται να πετύχει: δεν υπάρχει θεωρία/ιδεολογία/κοσμοαντίληψη χωρίς την «ορθοδοξία» της και τις «αιρέσεις» της). Μιλάμε για μία ψήφο τοπικής εμβέλειας.

Σχετικά με αυτά που γράφεις για τη Λάρισα: Κοίτα, εγώ μιλάω γενικά, προσπαθώ να δώσω μία συνολική οπτική γωνία μέσα από την οποία πρέπει να προσεγγιστεί το συγκεκριμένο δίλημμα. Δεν αποκλείω να υπάρχουν περιπτώσεις πέραν κάποιων λογικών ορίων. Ε, εκεί, ας πέσει μαύρο, ουδεμία αντίρρηση. Φτάνει να μη μπαίνουν κριτήρια τόσο στενά που στην πράξη να σημαίνουν ότι ο αληθινός λόγος σε τελική ανάλυση για να μην ψηφίσει κανείς κάποιον από τους ‘‘άλλους’’ εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι ...μέλος τού δικού μας κόμματος.


Τα λέμε