Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κουίζ: Ποιος/ποια από τους εικονιζόμενους πολιτικούς αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για μια σοσιαλιστική Ευρώπη;















Εν όψει ευρωεκλογών (15 και σήμερα!), είναι μάλλον επιβεβλημένο να αρχίσουμε να ξεσκουριάζουμε τη σκέψη μας (που συχνά την τρώνε τα μικρά ή και μίζερα θέματα της πολιτικής καθημερινότητας), απασχολώντας την με ευρύτερα και —γιατί όχι;— κάπως οραματικά ζητήματα. Το σημερινό κουίζ, νομίζω, είναι ό,τι πρέπει για αρχή. Λοιπόν:

Επιλέξτε ανάμεσα από τους εικονιζόμενους πολιτικούς (κατά σειρά παράθεσης: Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον, Μαρίν Λεπέν, επί κεφαλής τού Εθνικού Μετώπου τής Γαλλίας, Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης τού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γκι Φερχόφστατ, υποψήφιος των Φιλελεύθερων, Σκα Κέλερ, υποψήφια των Πράσινων —μαζί με τον Ζοζέ Μποβέ—, Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Δημήτρης Κουτσούμπας) αυτόν ή αυτήν που κατά την άποψή σας αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη ελπίδα για την πραγματοποίηση του σοσιαλιστικού οράματος στις χώρες τής Ευρώπης. Εννοείται ότι πρέπει να αποφασίσετε σκεπτόμενοι στρατηγικά και παίρνοντας υπ’ όψη σας όχι μόνο τις άμεσες ή μεσοπρόθεσμες προοπτικές αλλά και τις μακροπρόθεσμες. Μπορείτε να κάνετε μόνο μία επιλογή και, φυσικά, πρέπει να την υποβάλλετε αιτιολογημένη.
 



ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ











12 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ο δεύτερος γιατί είναι το αρχέτυπο του γκαβλιάρη.

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Απορία ψάλτου ...καλαμπούρι, βλέπω. ΟΚ. Μονάδα (1). Μόνο και μόνο επειδή δεν παρέδωσες λευκή κόλλα! :-)


Τα λέμε

Khlysty είπε...

Εξάρτάται τι εννοούμε όταν λέμε "σοσιαλιστική Ευρώπη". Τέλος πάντων, εγώ που είμαι "τζήμερος", λέω το Τσιπράκι και σε δεύτερη φάση η Κέλερ των Πρασίνων.

Περνάω, κύριε;... ;-Ρ

LeftG700 είπε...

«Τι εννοούμε σοσιαλιστική Ευρώπη;»


Φίλε Khlysty,


Εννοώ μία Ευρώπη όπου ένας κρίσιμος όγκος χωρών της θα έχει πάρει σαφή αριστερή κατεύθυνση, δίνοντας τον τόνο και ανοίγοντας δρόμου προς κοινωνίες εξισωτικές, με διαρκή εμβάθυνση της ισότητας και στερέωση της δημοκρατικής εξουσίας τών εργαζομένων. Το βάζω έτσι γενικά, γιατί, όπως ξέρεις, το ζήτημα του τι είναι μια σοσιαλιστική κοινωνία παραμένει ανοικτό και ζόρικο.

Μην παρασύρεσαι από σχόλιό μου στον Σπειροειδή αρχιτέκτονα. Εκείνος ‘‘βαθμολογήθηκε’’ γιατί αποδείχθηκε αδιάβαστος και πήγε να τη σκαπουλάρει με καλαμπουράκια! :-) Για όσους καταθέσουν μία άποψη δεν μπαίνει κανένα θέμα βαθμολόγησης, γιατί, βέβαια, εγώ δεν είμαι «κύριος». :-) Θα πει ο καθένας τα δικά του. Κι εγώ τα δικά μας στην επόμενη ανάρτηση. That’s all.


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Γιατί ρε Λέφτη; Τουλάχιστον κάνει το κέφι του, ρίχνοντας γραμμή στους μυρωδάτους αριστερούς της ηπείρου μας. Αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τις αφέντρες και συμπεριφέρεται ως ερωτιάρης βλαχοδήμαρχος των ταινιών του Κλοντ Σαμπρόλ
Το "σοσιαλιστική Ευρώπη" παρέα με τη φωτό του σ. Κουτσούμπα δεν ξέρω πώς συνδυάζεται, αλλά ας είναι ...

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ορίσεις τι εννοείς ,,Σοσιαλιστική,, Ευρώπη , δεν έχει νόημα το ερώτημα σου.
Ο ορισμός που έδωσες-μετά την ερώτηση του φιλου- φυσικά και αμφισβητείται.
Αν δεν διευκρινίσεις σε ποιόν θα ανήκουν τα μεσα παραγωγής δεν μπορείς να δώσεις ορισμό.
markos

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Α, συνεχίζεις το καλαμπούρι! Το πας φιρί-φιρί να κάνω τον άσσο μηδενικούρα, μου φαίνεται! :-)

Γιατί, ο «σ. Κουτσούμπας» δεν θέλει μια σοσιαλιστική Ευρώπη (όπως εννοεί εκείνος το σοσιαλισμό, εννοείται, δεν του το χαλάμε);;; Θα μας τρελάνεις;;; Και τι είναι αυτή η δυσφορία επειδή βάλαμε τον Κουτσούμπα μαζί με άλλους πολιτικούς;;; Ρε συ, είσαστε στα καλά σας;;; Έτσι όπως την πάτε τη δουλειά, θα τον βάλετε τον άνθρωπο να κατουράει καθιστός γιατί «οι οπορτουνιστές κατουράνε όρθιοι»!!! Ρε σεις, με το ζόρι τον κρατάμε τον Βλαδίμηρο να μη σηκωθεί και σας πάρει με τις πέτρες!!!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκο,


Ξέρεις, τυχαίνει να είμαστε αριστεροί. Οπότε, το σε ποιους πρέπει να ανήκουν τα μέσα παραγωγής είναι λιγάκι αυτονόητο. Να, όπως ήταν αυτονόητο και για τον Βλαδίμηρο, ας πούμε. Θυμόμαστε όμως τη ΝΕΠ και δεν ξεχνάμε ότι η πράξη δεν απαιτεί μόνο να κάνεις πάντα ένα βήμα μπροστά. Συχνά, συχνότατα, απαιτεί να κάνεις και δύο πίσω...

Να γιατί «κρύβουμε λόγια» και περιοριζόμαστε στη γενική κατεύθυνση...


Τα λέμε

Καντριανιώτης είπε...

Απλό είναι.
Αν ο Κουτσούμπας και το ΚΚΕ δέχεται πως η Ε.Ε δεν αλλάζει,και συνεπώς δεν θα γίνει ποτέ σοσιαλιστική,το ίδιο ισχύει και για την χώρα μας.Ποτέ των ποτών δεν πρόκειται να γίνει σοσιαλιστική!
Γιατί όπως στην Ευρώπη κυριαρχούν τα μονοπώλια,το ίδιο κυριαρχούν και στην χώρα μας!!.
Η προτροπή και η λογική Κουτσούμπα είναι,απλή.Μέχρι να γίνει όλος ο πλανήτης σοσιαλιστικός,μέχρι να εξαφανιστούν τα μονοπώλια,σκάσε και σκάβε.

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω να μην σπαω τα αρχιδια των παροντων.
Σοσιαλισμο αποκαλουμε το πραγματικο κινημα που ανατρεπει την υπαρχουσα κατασταση.
Αν εννοειτε κινημα το παμε τοτε...εχουμε τα κινηματα που μας ταιριαζουν.
Αν εννοειτε κινημα τους... αγανακτισμενους λεω οτι η αντεπανασταση (τζημεροι, επαμ κτλ) δεν εμπιπτει στην κατηγορια.
Αλλο κινημα δεν βλεπω (αδερφια της ανταρσιας συγνωμην).
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ μενουν οι εκλογες.
ΟΙ εκλογες εχουν σημασια γιατι αλλαζουν καταστασεις. Αλλοιως δεν θα συμμετειχε καν π.χ. το κκε.
Για αλλαγη κυβερνησης ψηφιζω συριζα (ειπαμε εμεις οι κομμουνιστες δεν ειμαστε αλανθαστοι, τοπε και ο γ.γ.)
Για κινημα ψηφιζω παμε. Για γ.γ. το ομορφο τον Νταβανελο.

οργουελ

Ανώνυμος είπε...

Οι εικονιζόμενοι εκπροσωπούν διάφορα κόμματα. Από όλα αυτά τα κόμματα, το μόνο που παλεύει για το σοσιαλισμό είναι το ΚΚΕ. Ολα τα υπόλοιπα, το καθένα με τον τρόπο του, είναι υπέρ του καπιταλιστικού δρόμου. Επομένως η απάντηση είναι: ο Δημήτρης Κουτσούμπας σαν εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

ΑΕΚτζής

Ανώνυμος είπε...

Το κκε δαπανησε αρκετο χρονο για να διορθωσει τα λαθη του παρελθοντος (θεωρητικα και πρακτικα). Το 15ο συνεδριο παρηγαγε το παμε (παιδι της αλεκας) σε μια προσπαθεια να κρατησει απασχολημενο τον κοσμο στην (μακρα) πορεια προς την ωριμανση των επαναστατικων συνθηκων. Μικρη η συμβολη στην ωριμανση αυτων των συνθηκων. Σταδιο στην πορεια αυτη η Αλεκα εμφανισε το Αντι-ιμπεριαλιστικο μετωπο (ΑΑΔΜ) το οποιο τωρα (19ο Συνεδριο) μας λεει η νεα ηγεσια οτι δεν θα συμμετασχει το κκε οταν αυτο υλοποιηθει. Δηλαδη το κκε προοριζει το παμε για μια κυβερνηση στην οποια δεν θα συμμετασχει. Αυτο ειναι εξειδικευση ή ανατροπη του ΑΑΔΜ δεν ξερω-ρωτηστε τον νεο γ.γ. (εγω τον λεω "Ζαγοραιο".

Παρατηρω ομως οτι, οταν πλησιαζουν (κατα μια αποψη) οι επαναστατικες συνθηκες αλλα επισις αρχιζει να υλοποιειται μια ρεφορμιστικη δυναμη χωρις αποκρυσταλλωμενη ιδεολογια (το νεο συριζα) τοτε το κκε απορριπτει το ΑΑΔΜ εξειδικευοντας το σε λαικη εξουσια και οικονομια . Τι αλλο σημαινει λαικη οικονομια απο κρατικο σοσιαλισμο (καποιοι θα ελεγαν κρατικο καπιταλισμο) σαν αμεσο στοχο και χωρις να λαμβανει υποψη το συσχετισμο δυναμεων. Ετσι μεταθετει και αυτη την λαικη οικονομια στην επομενη γενικευμενη κριση του καπιταλισμου (οταν και οποτε και αν αυτη γινει ετσι οπως την θελει το κκε).
Απ αυτη την αποψη ο γ.γ. πρεπει να μπει μια θεση πιο πανω στην καταταξη,

οργουελ