Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Για τους μπαμπάδες μας και τους μπαρμπάδες μας και τις νονές μας, που κάποτε ήταν Κουκουέ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ είναι...




Να τα πούμε όλα; Όχι; Είσαστε μιας κάποιας ηλικίας και θα κουραστείτε; Καλά. Θα το ‘‘σφίξουμε’’ το πράγμα όσο δεν παίρνει άλλο. Θα περιοριστούμε στο απολύτως μίνιμουμ. Στο ένα. Ας πούμε ένα πράγμα, λοιπόν.

Θυμόσαστε κάποιες κουβέντες, εκεί στα τελευταία χρόνια τού Λυκείου και στα πρώτα τα πανεπιστημιακά μας, που μας λέγατε πώς την είχατε πατήσει όταν, φοιτητές κι εσείς τότε, στην πρώτη εποχή τής μεταπολίτευσης, πηγαίνατε εκδρομές με το πανεπιστήμιο (ή με «τη νεολαία» —μία είναι η νεολαία!) σε κάτι Μόσχες και κάτι Σόφιες και Πράγες, και βλέπατε πράγματα ‘‘περίεργα’’, πράγματα που δεν σας άρεσαν και έκαναν το στομάχι σας να κλωτσάει; Θυμόσαστε που μας λέγατε «τα βλέπαμε όλα αυτά και δεν τα παραδεχόμαστε ούτε στον εαυτό μας, πόσω μάλλον να τα πούμε στο διπλανό μας, τόσο μαλακισμένα ήμασταν!»; Και θυμόσαστε πώς γουρλώναμε τα μάτια μας από απορία, γιατί δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που θέλει να φτιάξει τον κόσμο να βλέπει κάτι στραβό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο αυτού τού νέου κόσμου και να καταπίνει τη γλώσσα του, και λέγαμε κι εμείς (γιατί η αλήθεια είναι ότι μας την είχατε δώσει αυτή την ελευθερία, να μη σας αδικήσω), «ε, ναι, μαλακισμένα ήσασταν!»;

Πώς; Θυμόσαστε; Παπάρια θυμόσαστε! (σόρυ κιόλας, αλλά η ελευθερία που λέγαμε...). Οι μόνοι που τα θυμόμαστε είμαστε εμείς —και κάτι μού λέει ότι εμείς είμαστε τα πραγματικά μαλακισμένα τής υπόθεσης! Άμα τα θυμόσαστε, πώς γίνετε και καταπίνετε τη γλωσσίτσα σας για όλα αυτά που βλέπετε να γίνονται στο καινούργιο κρεμαστάρι σας, τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά δεν κάνουν το στομάχι σας να κλωτσάει; Όχι; Μη μας λέτε μούφες! Ο φαρμακοποιός κοντεύει να σας στήσει άγαλμα για το τζίρο που του κάνετε αγοράζοντας τα Losec πέντε-πέντε!

Λοιπόν; Πώς την πάτε τη δουλειά, τώρα που, υποτίθεται, έχετε μάθει εδώ και χρόνια «οι Μόσχες τι σημαίνουν» και δεν υπάρχει στο κάτω-κάτω και κανένας Γόντικας να τον φοβάστε, επειδή «γαμούσε κι έδερνε στη νεολαία» (εσείς μάς το έχετε πει αυτό), ούτε και Φαράκος, που σας θύμιζε το Γυμνασιάρχη σας όταν σάς τράβαγε από το μαλλί —σήμα ότι πρέπει να κουρευτείτε;

Για πείτε! (Και να πείτε κι εσείς, κυρία Πορτάλιου! Και για σας τα λέμε, κι ας μην είσαστε η νονά μας. Μη πάτε να φύγετε, θεωρώντας ότι δεν σας αφορούν όλα αυτά, επειδή εσείς ήσαστε «του εσωτερικού»! —ξεχάσατε τις αγκαλιές με τον Τσαουσέσκου και τη Β´ Πανελλαδική; Ούτε να νομίζετε πως έχετε ‘‘καθαρίσει’’, επειδή βγήκατε στα κάγκελα για το Άγιο όρος! Υπάρχουν κι άλλα, πιο σοβαρά. Λόγου χάρη: Έχει περάσει πάνω από μια βδομάδα από τη μέρα που σύντροφός σας, όταν ο Οικονομέας τού MEGA τού θύμισε συνεδριακή απόφαση σχετική με το ζήτημα του χρέους, τη διέγραψε με μια μονοκοντυλιά —για την ακρίβεια με μια φράση: «τελειώσανε αυτά, τώρα πάτε πολύ πίσω»!!! Παρ’ όλα αυτά, δεν σας έχουμε ακούσει ούτε καν να ξεροβήχετε! Πράγμα ολωσδιόλου περίεργο, για να τα λέμε όλα, όταν έχουμε να κάνουμε με μία ανυποχώρητη υπερασπίστρια του σοσιαλισμού «με δημοκρατία και ελευθερία» όπως εσείς... Λοιπόν, μέσα κι εσείς, κυρία Πορτάλιου! Λογοδοτείστε!)



13 σχόλια:

ΑΕΚτζής είπε...

Η λύση λοιπόν βρέθηκε: "ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυταπάτες" (για να θυμηθούμε και το αλησμόνητο ΣΕΚίτικο "ψηφίζουμε Σημίτη χωρίς αυταπάτες"). Μήπως σάς αδικώ;

κάποιος σύντροφος είπε...

Είσαι σίγουρος οτι η Β Πανελλαδική είχε σχέση με τον Τσαουσέσκου ? Για το επίσημο εσ ξέρω εγώ. Ή η Πορτάλιου με την Β Πανελλαδική ?

Κατά τα λοιπά, βρήκες τώρα και συ την Πορτάλιου να προσωποποιήσεις την ευθύνη? Χωρίς πρόσβαση στην πλειοψηφία (γιατί κρατάει παραπάνω από κριτική στάση και δεν εντάσσεται ούτε στα αριστερά ας πούμε της πλειοψηφίας) και χωρίς μεγάλη πρόσβαση στην πλατφόρμα γιατί (κακώς) δεν ήταν και δεν είναι.

Ούτε γράφει πολλά άρθρα, αν γράψει λογικά κάτι θα πει, αλλά αναφέρθηκες σε πρόσωπο δυστυχώς υπό μερική αποστράτευση, τέλος πάντων, υπό μερική αποστασιοποίηση από τα κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η Πορτάλιου όμως το θέμα αλλά μια απλή ερώτηση που την κάνω και στον σ Αεκτζή. Η σοσιαλφιλελευθερη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτραπεί, ή να προχωρήσει ? Και αν αποτραπεί, με τι στην θέση του σαν κρατικό κυβερνητικό κέντρο, σαν κατεύθυνση του πολιτικού μηχανισμού κλπ ? Γιατί το "δεν ασχολούμαστε με το αστικό κράτος" είναι μια απάντηση που δεν είναι του κομμουνιστικού κινήματος, είναι διάφορων αριστερίστικων παρεκκλίσεων της ΚΔ τις δεκαετίες του 20 και 30, είναι ενδεχομένως του εργατισμού και της αυτονομίας, κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι.

Προφανώς, σε περίπτωση που διαβάσεις το σχόλιο μου, γιατί δεν είναι στο χέρι μου, και απαντήσεις ότι είμαι ΣΥΡΙΖΑ, (ή τον στηρίζω τελικά) δεν θα σου απαντήσω, γιατί αφενός μεν δεν παρεξηγούμαι με αυτό, αφετέρου δε αν μου λένε άσχετα πράγματα, τι να κάνω και γω ? Και δεν έχει ενδιαφέρον στην τελική αυτό το πράγμα παρά μόνο σαν την γνωστή παρέκκλιση του πολιτικισμού. Να προσπαθείς να πιάσεις μια κουβέντα για συγκυρία, αντιθέσεις, συμμαχίες, διακυβεύματα, τακτική, στρατηγική και να σου πετάνε μονολεκτικά κωδικοποιημένα μηνύματα. "Είσαι ΣΥΡΙΖΑ". Δεν είναι η πολιτική μια συνεχής προεκλογική εκστρατεία, δεν πρέπει να είναι.

Κατά τα λοιπά η μοναδική κίνηση που μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, και να βάλει και αναχώματα στον κατήφορο του είναι η απειλή διάσπασης του πριν τις εκλογές. Αν η ηγετική κλίκα διαλέξει την σημερινή λογική για αποδοχή του μνημονίου σχεδόν (ισοσκελισμένοι, καμία μονομερής ενέργεια, νομιμοφροσύνη στο μνημονιακό κράτος πχ μη αμφισβήτηση ΕΝΦΙΑ) και για συνεργασίες με ΔΗΜΑΡ, ΓΑΠ ή γαπίτες, ΑΝΕΛ και δεν ξέρω γω τι άλλο, ας το διαλέξει, και ας μην κερδίσει και τις εκλογές στην τελική.

Όπως έλεγε πρόσφατα και ο Λαφαζάνης, "μπορεί και να χάσεις, αλλά το θέμα είναι τουλάχιστον να μην χάσεις χτυπημένος πισώπλατα γιατί υποχωρείς με ταχύτητα".

Βρήκα βέβαια και γω τώρα παράδειγμα, να το πως ευγενικά, διστακτικότητας και "κομματικής" νομιμοφροσύνης (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί ο Λαφαζάνης πειθαρχεί σε πολιτικές κομματικά πραξικοπηματικές που αρθρώνονται σε κύκλους image makers κλπ)

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Φυσικά και μας αδικείς! Γιατί στις τελευταίες γενικές εκλογές, τις ευρωεκλογές, εμείς δεν ‘‘εισηγηθήκαμε’’ ψήφο σε κανένα κόμμα τής Αριστεράς. Γυρίσαμε δηλαδή στην εποχή πριν από τις εκλογές τού Ιουνίου 2012.

Πέρα όμως από αυτό, εσύ είσαι αυτός που δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μη ρίξεις τις ευθύνες σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ και σε κανένα ιστολόγιο. Δεν είμαι θετικιστής, ούτε παλιός ούτε νέος, αλλά υπάρχει ένας νόμος τής Φυσικής που πιστεύω ακράδαντα ότι ισχύει 100% και στην πολιτική. Το κενό πληρούται! (στο λέει κι ο κ.σ. από κάτω με τα δικά του λόγια).

Ο έχων ώτα ακουέτω. Κι αν δεν έχει η Κεντρική σας Επιτροπή, να της στείλεις γράμμα!


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Πάλι εδώ, ε; Υποθέτω μέχρι την επόμενη φορά που θα φτύσεις εκεί που θέλεις να παίρνεις το λόγο. Δεν πειράζει. Ας είναι. Το ξέρεις ότι εγώ δεν κρατάω κακία. Κι έχω και το παράδειγμα του Λένιν, που έκανε αναπληρωτή του τον μπουμπούνα τον Κάμενεφ, παρά τη μαλακία του με το γνωστό άρθρο τις παραμονές τής επανάστασης...

Οι αναφορές μου σε Τσαουσέσκου και Β´ Πανελλαδική θυμίζουν απλώς ότι κανένας παλιός αριστερός τού ΚΚΕ εσωτερικού δεν δικαιούται δια να μιλάει και πολύ. Δεν πηγαίνουν μόνο στην Πορτάλιου (που βέβαια δεν μπερδεύτηκε με τη Β´ Πανελλαδική -αν μου τα έχουν πει καλά).

Τώρα για την Πορτάλιου. Σαφώς και δεν είναι η χειρότερη περίπτωση. Και, παρά τα ‘‘αντισταλινικά’’ και τα φιλοΕΕ κολλήματά της, προσωπικά τη συμπαθώ. Δεν είναι χειροκροτητής και η άσχημη ιστορία που της έφτιαξαν με την υποψηφιότητα για τη δημαρχία τής Αθήνας με έκανε να τη συμπαθήσω ακόμα περισσότερο. Όμως, και ίσως ακριβώς επειδή περίμενα από αυτήν περισσότερα και όχι μόνο όταν θίγονται τα αριστεροπολιτισμικά της, ένα κάποιο άχτι την έχω. Είναι πάνω από δύο χρόνια τώρα που οι συλλογικές αποφάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ, θέσεις που και η ίδια υπερψήφισε, ξεσκίζονται απροκάλυπτα. Άκουσες τίποτε από τη μεριά της; (Και δεν υιοθετώ το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή έβαλε σιωπητήριο επειδή οι παραβιάσεις έγερναν προς τις δικές της φιλοευρωπαϊκές απόψεις. Σενάριο βάσιμο, που δεν θέλω όμως να το πιστέψω...)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


(Τώρα το είδα, μου είχε ‘‘φύγει’’.)

Παρερμηνεία έκανες. Δεν εννοώ ότι η Β´ Πανελλαδική είχε να κάνει με τον Τσουσέσκου. Είχε να κάνει με τον ‘‘αντισταλινικό’’ ‘‘σταλινισμό’’ τού Κύρκου, όμως. Γι’ αυτό την αναφέρω.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

στο φιλο ΕΕ την αδίκησες σίγουρα.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15868:portaliou-ee&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Γιατί δεν κάνει φασαρία που λες, δεν έχεις άδικο, αλλά και πως φτιάχνει ο καθένας ιεραρχήσεις, είναι υποκειμενικό, δεν έχω απάντηση, ούτε μια πολύ συγκεκριμένη ιεράρχηση χωρίς την οποία κρίνω τον ρόλο κάποιου ντε και καλά αρνητικό. Άλλωστε το λες και συ ότι είναι αξιόλογη.

Δεν είναι του χαζοκοσμοπολιτισμού, δεν νομίζω να ήταν καν η ΑΚΟΑ πάντα, πρόσφατες μετατοπίσεις είναι αυτές. Ούτε του μεταμοντέρνου είναι,(για τα αριστεροπολιτισμικά που λες) αλλά αυτό πρέπει να το ορίσουμε (το κάνει ο Μπελαντής στην πρόσφατη βιβλιάρα του που προτείνω στους πάντες, τέλεια).

Αυτά, μαζί με το πως την περιγράφουν μη συριζαίοι που την ξέρουν και από το ΕΜΠ, και μηχανικοί από το ΤΕΕ, με κάνουν να την έχω πολύ ψηλά.

κατά τα λοιπά, με ξέρεις, γενικώς με βγάζει ο δρόμος κατά δω .

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Μιλάμε τόσο καιρό, δεν πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοούμαστε με τα μάτια;

Όταν λέω φιλοΕΕ φυσικά και δεν εννοώ ότι υποστηρίζει τις ασκούμενες πολιτικές από την υπάρχουσα ΕΕ. Εννοώ το εξής πολύ απλό:

Αν της πεις ότι υπάρχει ένα κουμπί που άμα το πατήσει θα διαλυθεί η ΕΕ, θα φύγει δέκα χιλιόμετρα μακρια! Είναι κολλημένη με τη δογματική και κοντόθωρη ιδέα ότι οι Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες τής Ευρώπης περνάνε μέσα από την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

όχι, όχι, όχι.

Και να φύγει η Ελλάδα δεν αποκλείει, πόσο μάλλον την διάλυση, που είναι ήδη μια θέση φτιαγμένη για υπερδιεθνιστές.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Από το κείμενο που έδωσες, στα δικά μου μάτια, βγαίνει άμεσα μία απογοήτευση και έμμεσα ένας σκεπτικισμός. Όχι όμως αυτά που λες στο τελευταίο σχόλιό σου. Αν έχεις κάτι άλλο υπ' όψη σου που μιλάει πιο ανοιχτά, πάω πάσο. Πάντως, να παραδεχθώ ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δείχνει μία μετατόπιση από παλαιότερες θέσεις της κι ότι δεν θυμίζει τις ευρωλάγνες τοποθετήσεις άλλων τής δικής της τάσης. Και να σημειώσω ως θετικές τις αναφορές της στην εθνική κυριαρχία.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

Μα, απ'ότι θυμάμαι, δεν είσαι του "να βγούμε". Ε, ούτε η Πορτάλιου.

Όντως τέτοιο κείμενο της δεν έχω υπόψιν. Και γω στην εθνική κυριαρχία που λέει στέκομαι πάρα πολύ, στην ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας που σαφώς την λέει σε εθνική βάση (αφού λέει ότι η υπαρκτή ευρωπαϊκή βάση την αποσαθρώνει) και ότι σε όλο το κείμενο δεν μιλάει για πολιτικές αλλά για δομές, είναι σαφές αυτό.

Θέλω και λίγο να δω αυτά που θέλω να δω, ενδεχομένως, παίζει και αυτό, τι να πω ...

see you

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Δεν είμαι του "να βγούμε", ως πρόταγμα αυτή τη στιγμή και ως προαπαιτούμενο συμμαχιών. Είμαι όμως πεισμένος εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν υπάρχει ζωή εντός τής υπαρκτής ΕΕ. Άλλο όμως ότι θέλεις να απαλλαγείς, κι άλλο ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική για να το πετύχεις. Το πιο βολικό σενάριο; Να διαλυθεί το μπουρδέλο από μόνο του και συναινετικά. Γιατί έφαγα μέλι για την πρωτιά τής Λεπέν και του Φάραντζ; Για τα μαύρα τους τα μάτια;


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι είναι το "έφαγα μέλι" και είναι και απ αυτά τα θέματα που συνήθως δεν έχουμε την ωριμότητα να συζητήσουμε εγώ και συ, οπότε το αφήνω, λέγοντας απλά ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πολύ αρνητικά (δεν λέω ότι είπες ότι είναι θετικά) και αν το λέει μια κοσμοπολίτικη αριστερά, δεν είναι και λάθος σίγουρα.

Υπάρχουν διάφορες τάσεις στον μαρξισμό, χωρίς αποκλειστική σύμβαση με ορθές και λάθος θέσεις.Πρέπει ο καθένας να έχει μια άποψη για το ποιος έχει πιο πολλά δίκια και άδικα, αλλά όχι με αφορισμούς.

"πάτησα" το see you αλλά άνοιξες θέμα.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Άστο για άλλη φορά. Μπορεί και για μια ανάρτηση επί τούτου.


Τα λέμε