Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Σπέσιαλ αφιερωμένο σε εκείνους τους φίλους τού ΚΚΕ που, ακόμα κι αν «αγαπάνε το κελί τους, τρώνε το φαί τους και διαβάζουν πολύ», δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα σώβρακα από τις γραβάτες!




Με αφορμή τη διαφαινόμενη εδώ και κάμποσες ημέρες και πλέον βέβαιη πρόθεση της κυβέρνησης να μη φέρει τη συμφωνία που προσυπόγραψε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή, κόσμος και κοσμάκης βγήκαν στα κάγκελα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλες φιλελεύθερες δυνάμεις, δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες, έχουν βαλθεί να στηθοχτυπιούνται και να τσιρίζουν (όψιμα) επειδή, λέει, τα δύο κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση ξέχασαν τις καταγγελίες τους για την παράκαμψη της Βουλής σε όλη την πενταετία 2010 – 2014 και την άσκηση της διακυβέρνησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και Προεδρικών Διαταγμάτων και επιδίδονται στο ίδιο ‘‘άθλημα’’. Τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους διότι, για σήμερα τουλάχιστον, δεν είναι όλα αυτά τα ρετάλια το θέμα μας. Το θέμα μας:

Εκτός από τους παραπάνω προαναφερθέντες, βγήκαν στα κάγκελα και μερικοί δικοί μας, δηλαδή τής Αριστεράς.[1] Συγκεκριμένα το ΚΚΕ. Το οποίο και απαιτεί να έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Ο σκοπός του, προφανής: να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ «στα Τρίκαλα στα δυό τρία στενά». Όπου το ένα στενό είναι οι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις βουλευτών τής αριστερής του πτέρυγας κατά την ψηφοφορία, το άλλο η υπερψήφιση της συμφωνίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, πράγμα που θα επιβεβαιώσει το γνωστό ρητό «επτά κόμματα – δύο πολιτικές» και το τρίτο η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, οπότε να αποκαλυφθούν οι αντιδημοκρατικές πρακτικές του και η ασυνέπειά του, χαρακτηριστικά ταυτόσημα με αυτά τών προηγούμενων κυβερνήσεων. Win-win-win situation![2]

Βλέποντας πως δεν τους βγαίνει η πασιέντζα οι φίλοι τού ΚΚΕ, φορτσάρισαν να τους βγει η τρίτη win situation: εκείνη τής αντιδημοκρατικότητας και της ασυνέπειας. Έτσι βγήκε και το Lenin Reloaded, όπως γράψαμε χθες, για να βγάλει στη σέντρα (με το μυαλό του!) τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κι έτσι βγήκαμε κι εμείς για να εξηγήσουμε στους κουφιοκεφαλάκηδες Κουκουέδες τύπου Lenin Reloaded και συντροφία τα αυτονόητα που εξηγήσαμε χθες. Δηλαδή, ποια; Ότι, ασχέτως αν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικάντηδες (που υπάρχουν!), οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην τραυματιστεί η (ήδη τραυματισμένη) εικόνα συνοχής τής κυβέρνησης, τα κίνητρα ειδικά τών ‘‘μενσεβίκων’’ τού ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν φρικάρει με τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης και κάνουν ό,τι μπορούν για να χαλάνε αυτήν ακριβώς την εικόνα συνοχής, δεν μπορούν παρά να είναι υπονομευτικά τής συμφωνίας. Και συμφωνία που δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, όπως και να το κάνουμε και να το κάνει και το ΚΚΕ, είναι πιο ‘‘κουτσή’’ από εκείνη που έχει την ευλογία τών «Πατέρων τού Έθνους»!

Εμφανίστηκαν εδώ διάφοροι οπαδοί και φίλοι τού ΚΚΕ, στην πλειοψηφία τους τής τάσης τών Ούγκα Μπούγκα (έχει και το ΚΚΕ τάσεις, τι νομίζατε;) που δεν εννοούν να καταλάβουν το προφανές, ακόμα κι αφού τους το εξηγήσαμε, και επιμένουν ότι ο μοναδικός λόγος που η αριστερή πτέρυγα τού ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει την ψήφιση στη Βουλή είναι η προστασία του κόμματός τους από ‘‘διαρροές’’ και η δική τους από διλήμματα. Ε, τώρα, θα τους το κάνουμε νιανιά! Γι’ αυτό, τούς επισυνάπτουμε ένα άρθρο τών Γιώργου Κασιμάτη και Γιώργου Κατρούγκαλου που δημοσιεύεται στο σημερινό Βήμα και εξηγεί πολύ καλά γιατί δεν μας συμφέρει («μας», δηλαδή όλους, δηλαδή και το ΚΚΕ) η εισαγωγή τής συμφωνίας προς ψήφιση στη Βουλή. Άρθρο που αποδεικνύει, να το πούμε κι αυτό, ότι δεν είναι μόνο οι ‘‘μενσεβίκοι’’ τού ΣΥΡΙΖΑ που προσεγγίζουν σωστά (και από αριστερά) το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αν ούτε αυτό τους αρκεί, ας μάθουν πως εκείνος που τσινάει με την παράκαμψη της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ο ...Παπαδημούλης! Ή, μια και ακόμα είναι ώρα για το τελευταίο καφεδάκι τής ημέρας, ας κάνουν μια βόλτα σε ένα δημοφιλές ιντερνετικό καφενείο τού ακραίου κέντρου, για να τον πιούν εκεί και να δουν τον ακροκεντρώο καφετζή του (που ψήφισε αυτή τη φορά ΣΥΡΙΖΑ και προπαγάνδισε υπέρ του) μαζί και κάποιους πελάτες του να χύνουν μαύρο δάκρυ για τον «αντιδημοκρατικό κατήφορο» της κυβέρνησης!

Γκέγκε; Ελπίζουμε πως ναι. Έτσι κι αλλιώς πάντως, πιο νιανιά δεν γίνεται να το κάνουμε!

≈≈≈≈≈


[1] Ναι! Even if they are bastards, they are our own bastards!

[2] Win-win-win situation; Κολοκύθια μετά ριγάνεως και φέτας Παρνασσού! Το σημαντικό ρεύμα εκείνων από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης έχει ήδη καταγραφεί και με το παραπάνω, οι έπαινοι από τα συστημικά κόμματα για τη στροφή τού ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό έχουν περισσέψει (μέχρι και ο ΣΕΒ τη χαιρέτησε, μαζί κι ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος!) και μια εκ μέρους τους υπερψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή δεν πρόκειται να κόψει την ήδη κομμένη μαγιονέζα. Όσο για την «ασυνέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ, το σκεπτικό που προβάλλεται, όπως θα δούμε παρακάτω, πείθει ακόμα και τα (μετριοπαθή) μέλη τής Κεντρικής Επιτροπής τού ΚΚΕ πως είναι μία «ασυνέπεια» επιβεβλημένη!

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ
των Γιώργου Κασιμάτη, Ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και 
Γιώργου Κατρούγκαλου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης


Όπως έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα και οι δύο (βλ. ήδη Γ. Κασιμάτη, Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας, Α. Λιβάνης, Αθήνα, 2015), οι Δανειακές Συμβάσεις και τα Μνημόνια παραβιάζουν με βασικούς τους όρους σε βάρος της χώρας μας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς και της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.

Ειδικότερα, οι Συμβάσεις Δανεισμού και τα μνημόνια πλήττουν την εθνική κυριαρχία, την ύπαρξη, δηλαδή, της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα αγαθά της πολιτισμικής της κληρονομιάς και της ιστορίας της, προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, κυρίως δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αναλογικότητας, παραβιάζουν όλες τις βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητας του ανθρώπου, επιπλέον δε παραβιάζουν, με την παράκαμψη της Βουλής των Ελλήνων, τη δημοκρατική και την αντιπροσωπευτική αρχή.

Συγκεκριμένα, είναι φανερό ότι με τους όρους που περιλαμβάνουν την παραίτηση από τις ενστάσεις προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και κάθε άλλου υπέρτερου αγαθού της χώρας, την καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας και της οικονομικής πολιτικής της, την εξευτελιστική υποχρέωση συνεχούς, σε κάθε στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων, υπογραφής γνωμοδότησης από απλούς νομικούς συμβούλους του κράτους που βεβαιώνει τη νομιμότητα των Συμφωνιών και την πολλαπλή παραβίαση της συμβατικής ισότητας σε βάρος της Ελλάδας, με όλα αυτά προσβάλλουν τα υπέρτερα αγαθά και της υπόστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της αξίας και αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Για τη σωστή κατανόηση των συζητήσεων που διεξάγει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές της, πρέπει να είναι σαφές ότι: πρώτον, οι εν λόγω συζητήσεις ανήκουν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων που δεν δεσμεύουν το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, αν υπάρξει, και δεύτερον, ότι κάθε συζήτηση και συμφωνία γίνεται στη βάση της συνταγματικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας. Καμιά συζήτηση και καμιά συμφωνία δεν μπορεί να γίνει, ούτε, και αν γίνει, μπορεί να έχει κύρος και να δεσμεύει, αν παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες έστω και ενός από τα τρία αυτά επίπεδα νομιμότητας. Και οι δύο αυτές αρχές έχουν παγκόσμια ισχύ, ισχύ διεθνούς δικαίου, και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ή να παραβιασθούν από κανένα μέρος των συζητήσεων.

Οι λογικές συνέπειες που προκύπτουν από τις δύο αυτές αρχές είναι οι ακόλουθες:

1) Οι συμφωνίες και η σύμβαση παράτασης της «δανειακής σύμβασης» και οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για συζήτηση από την κυβέρνηση ανήκουν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και δεν δεσμεύουν το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας που, ενδεχομένως, θα υπάρξει στο τέλος της τετράμηνης παράτασης. Η σύμβαση παράτασης δεν αναγνωρίζει ούτε το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης ως βάση της υπό διαπραγμάτευση επόμενης σύμβασης, ούτε, φυσικά, τη νομιμότητα της παρατεινόμενης δανειακής σύμβασης —ούτε, άλλωστε, θα μπορούσε να αναγνωρίσει, όπως είπαμε, παράνομους όρους και νομικές ακυρότητες. Οι ασάφειες που παρατηρούν επικριτικά πολλοί ανήκουν στο διαπραγματευτικό λόγο. Η συμφωνία παράτασης είναι συμφωνία χρόνου, τρόπου και διαδικασίας διαπραγμάτευσης και μόνο μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής και της διεθνούς νομιμότητας. Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

2) Άμεση συνέπεια της παραπάνω διευκρίνισης είναι ότι η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, ως διαπραγματευτική πράξη, δεν είναι ανάγκη, ούτε πρέπει πολιτικά και συνταγματικά να εγκριθεί από την Βουλή. Μόνο ενημέρωση του αντιπροσωπευτικού σώματος, στο μέτρο που επιτρέπει η φύση των διαπραγματεύσεων, και κοινοβουλευτική έγκριση της διαδικασίας επιβάλλονται από τη δημοκρατική και την κοινοβουλευτική αρχή. Διαφορετικά, εάν υποβληθεί για κύρωση, θα πρέπει η Βουλή να μπει τώρα, κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων για νέα νόμιμη συμφωνία, στη συζήτηση του ζητήματος και να αποφασίσει σχετικά για το κύρος των δανειακών συμφωνιών, που στην ουσία θα σημαίνει την πλήρη άρση της σημερινής βάσης των διαπραγματεύσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αν τεθεί αυτό το ζήτημα στη Βουλή, η κυβέρνηση, φυσικά, θα αρνηθεί το κύρος των δανειακών συμφωνιών.

3) Η κατά το τέλος των τετράμηνων διαπραγματεύσεων οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, με τις Συνθήκες της ΕΕ και με το διεθνές δίκαιο, που αποτελούν και εσωτερικό δίκαιο της Ελλάδας. Εάν παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες αυτούς νομιμότητας (την αρχή προστασία της εθνικής κυριαρχίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατικής νομιμότητας) —και αν ακόμη κυρωθεί από τη Βουλή— θα είναι άκυρη και δε θα δεσμεύει την Ελλάδα —ούτε τις επόμενες κυβερνήσεις. Η αρχή του διεθνούς δικαίου “pacta sund servanda” («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται») εννοεί τις κατά το διεθνές δίκαιο νόμιμες συμφωνίες.

4) Εάν κατά το τέλος του τετραμήνου οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε μια νόμιμη σύμβαση, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν απομένει πια παρά να τεθεί το ζήτημα κύρους των συμφωνιών και νομιμότητας του χρέους της Ελλάδας. (Η ακυρότητα των συμφωνιών και η ανάγκη ρύθμισης του χρέους στη βάση της συνταγματικής νομιμότητα και της νομιμότητας των συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου θα είναι καλύτερο να τεθούν τώρα και στη Βουλή και στους δανειστές).

5) Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η μη καταβολή της δανειακής δόσης προς την Ελλάδα στο τέλος του τετραμήνου για οποιοδήποτε λόγο διαπραγματευτικό και ιδίως για λόγους αμφισβήτησης του κύρους των συμφωνιών, δεν θα είναι νόμιμη, γιατί θα αποτελεί άσκηση οικονομικής βίας, εάν ληφθούν υπόψη οι άμεσες ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού και η αρχή της διεθνούς αλληλεγγύης και των Συνθηκών της ΕΕ.

6) Ας επιτραπεί στον πρώτο από εμάς, που δεν είναι μέλος της κυβέρνησης και δεν έχει τις εκείθεν απορρέουσες δεσμεύσεις, η διατύπωση των παρακάτω καταληκτικών σκέψεων: Παρατηρείται τελευταία μια πολύπλευρη κριτική των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, η οποία έχει σαφή τα στοιχεία της ενορχήστρωσης, άρα και της διεύθυνσης και κατεύθυνσης. Φαίνεται σαφώς να αποβλέπει στη διάσπαση της παλλαϊκής αντιμνημονιακής βάσης στις διαπραγματεύσεις. Η αντιπολίτευση αυτού του είδους που γίνεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της χώρας δεν είναι σύμφωνη με το πολιτικό ήθος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παρασυρθούν άδολοι πολίτες. Θα πρέπει να περιμένουν, όταν πραγματικά θα πρέπει να κριθεί η κυβέρνηση. Ο λαός θα έχει τον τελικό λόγο και την τελική κρίση.


19 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Το χαϊβάνι κι αν το κοπανάς, το χεράκι σου κουράζεις!


Επανέρχεται στο θέμα ο «παιδαγωγός» τού Lenin Reloaded και με νεότερη ανάρτηση μας απαντά (υπόρρητα, ‘‘διακριτικά’’) για το χθεσινό δικό μας ποστ. Ανέσυρε μια επερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τις αρχές Ιουνίου τού 2011, με την οποία ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή η πρώτη δανειακή σύμβαση των 80 δισ. τού Μαΐου 2010. Νομίζει ότι τσάκωσε στα πράσα τον Λαφαζάνη και μαζί κι εμάς (θα έλεγα τι τσάκωσε, αλλά είμαι στις καλές μου...).

Τι θέλει να πει ο ποιητής; —γιατί δεν μας λέει και καθαρά τι ακριβώς θέλει να πει.

Είτε πως ο Λαφαζάνης το καλοκαίρι του 2011 αδιαφόρησε για το ενδεχόμενο να ισχυροποιηθεί εκείνη η παλιά δανειακή σύμβαση μέσω τής υπερψήφισής της στη Βουλή χάριν τού μικροκομματικού συμφέροντος, είτε πως αποτελεί —προσωπικά πια και άμεσα όχι απλώς επειδή είναι ενταγμένος σε ένα ασυνεπές κόμμα— το άκρο άωτο της ασυνέπειας (είτε και τα δύο, προφανώς).

Για το πρώτο:

Του απαντάμε ό,τι απαντήσαμε και σε έναν ανώνυμο σχολιαστή τής χθεσινής ανάρτησης που χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα:

Τον Ιούνιο του 2011 η Νουδούλα το έπαιζε αντιμνημονιακιά και στο ΠΑΣΟΚ ακουγόντουσαν ήδη κάμποσες φωνές διαφωνούντων. Άρα, υπήρχαν κάποιες πιθανότητες, έστω και λίγες, να μην υπερψηφιζόταν η σύμβαση. Κάτι που είναι μαθηματικά βέβαιο πως αποκλείεται να συμβεί με την τωρινή σύνθεση και θέσεις των κομμάτων. Για κάθε έναν ‘‘μενσεβίκο’’ βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως θα καταψήφιζε ή θα απείχε υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές τής ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για να υπερψηφίσουν με χέρια και με πόδια!

Για το δεύτερο:

Τον παραπέμπουμε εκεί που παραπέμπουμε διάφορους φιλελέδες τύπου Λασκαράτου (δεν είναι ασφαλώς το ίδιο αλλά μπορεί να του ειπωθεί το ίδιο που λέμε και σ’ αυτούς), όταν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και σκούζουν σαν βιασμένες παρθένες επειδή, τάχα, καταπατάται η Ηθική. Στο σύντροφο Τενγκ Χσιάο Πινγκ και την άσπρη ή μαύρη γάτα του...

Гриша είπε...

Ρε που φτασαμε.Η συγκυβερνηση συριζα-ανελ γνωστη και ως κυβερνηση της "αριστερας" μετα απο "σκληρη" διαπραγματευση καταφερε να επεκτεινει για ενα 4μηνο τη συμφωνια-δανειακη συμβαση που κατειγγειλε ως αντιπολιτευση και τωρα αρνειται να τη φερει στη βουλη γιατι λεει θα τη ψηφισουν με χερια και ποδια μαζι με νδ-πασοκ-ποταμι και αυτο απαπα δε γινεται γιατι θα εκτεθει στο λαο που υποτιθεται οτι την στηριζει με τα μπουνια κατα 80 τοις 100...και δε θελει λεει να ισχυροποιηθει παραπανω η συμφωνια.Δεν εχει σημασια δηλαδη οτι μας περασαν τη θηλια στο λαιμο.Σημασια εχει να μην αναλαβουν την ευθυνη οι δημιοι.Και ειναι κριμα να εκτεθει και η κακομοιρα η ΑΠ που τωρα μια χαρα διαφωνει συμφωνοντας.Αλοιμονο παιδια μην εκτεθει το τσιρκο.Τα καλα και συμφεροντα...Και το ΚΚΕ λεει πρεπει να κατσει στ αυγα του και να μη μας τα ζαλιζει γιατι αμα χαλασει η δουλεια πως θα πληρωθουν οι μισθοι και που θα βρεθουν τα λεφτα.Αυτα που λεγε ο σαμαρας δηλαδη τα λενε τωρα κατι συριζομποηδες.Και τελοσπαντων κυριοι αμα το ΚΚΕ δε το βουλωσει και δε κατσει στη γωνια ,τι θα κανετε δηλαδη;

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Όλα όσα λες, καλά και άγια. Άποψή σου είναι και είναι σεβαστή. Εκείνη όμως την ερώτηση στο τέλος («Και τελοσπαντων κυριοι αμα το ΚΚΕ δε το βουλωσει και δε κατσει στη γωνια ,τι θα κανετε δηλαδη;») τι τη θέλεις; Θέλω να πω, σε ποιον την υποβάλεις; Σου έχει πει κανείς ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος εδώ είμαστε μέλη τού ...Κυβερνητικού Συμβουλίου;;;

Εντάξει. Απέναντι, απέναντι. Μη χάνεις όμως τη σοβαρότητά σου. Μαζί μ’ εσένα, χάνει σε σοβαρότητα και το κόμμα που υποστηρίζεις. Έτσι να το δεις.


Τα λέμε

Гриша είπε...

Δεν απευθυνοταν σε σενα λεφτ.Αφορα καποιους σχολιαστες.Ξερουν αυτοι.

v είπε...

Τι θα μπορουσε να κανει το συριζα στους ευρωπεους και δεν το εκανε προδινοντας ετσι τις ελπιδες του Λαου?

Απλα δειτε τι εκανε ο Δημαρχος καιασριανης

Εστειλε ενα γραμμα στο υπουργειο εσωτερικων με τα εξης αιτηματα

quote- Η έκτακτη επιχορήγηση 350.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις άμεσες υποχρεώσεις.

- Η έγκριση 85 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη. unquote

Aυτη ναι ειναι φιλολαικη πολιτικη. Και δεν προδιδει και τις προεκλογικες υποσχεσεις.

Κανεις δεν ισχυριζεται οτι πεταξε το μπαλλακι στο υπουργειο, απλα ακολουθησε τον μονο συνεπη δρομο, αγωνα και διεκδικηση, οχι διαπραγματευση. Το ποια πολιτικη ειναι σωστη θα δειξει.
Σημειωνω οτι δεν εχει καταργηθει το χρημα, και στις συναλλαγες με το δημο θα ισχυουν ως ειθισται οι συναλλαγες σε ευρα.-για πληρωμη δημοτικων φορων εννοειται.

LeftG700 είπε...

Φίλε ν (ή φίλη; —πήρες που πήρες ένα όνομα, γράμμα πες καλύτερα, χάθηκε ο κόσμος να βαφτιστείς έτσι που να ξέρουμε το φύλο σου; στοιχειώδη πράγματα ρε παιδιά...),


Κατ’ αρχήν: Αν έχεις την εντύπωση (επειδή κατά τα φαινόμενα ήρθες τώρα για πρώτη φορά εδώ, άντε δεύτερη), ότι το μαγαζί εδώ είναι απολογητής τού τι έκανε και τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επίτρεψέ μου να σου πω ότι κάνεις μέγα λάθος. Και μόνο οι τελευταίες αναρτήσεις το δείχνουν αυτό (που είναι βέβαια διαχρονικό χαρακτηριστικό· δεν είχαμε το λιβανιστήρι μέχρι τώρα και ξαφνικά το γυρίσαμε στην κριτική!). Κάνε έναν κόπο να τις ‘‘τρέξεις’’ για να γνωρίσεις λίγο το περιβάλλον...

Χωρίς να θέλω να μειώσω σε τίποτε την αξία και την αγωνιστική διάθεση του Πελετίδη, για τον οποίο μόνο καλά λόγια κυκλοφορούν, και όχι μόνο από Κουκουέδες, θέλω να σου πω ότι μπορεί η αναλογία με την περίπτωσή του να ισχύει σε έναν κάποιο βαθμό, αλλά, είναι τόσο διαφορετικά τα μεγέθη, τα διακυβεύματα και οι ενάντιες δυνάμεις, που δεν επιτρέπουν να βγουν συμπεράσματα από αυτό.

Όσο για το τι θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μωρέ πολλά θα μπορούσε να κάνει, αν όλα αυτά τα δυόμιση χρόνια από τον Ιούνιο του 2012 είχε δουλέψει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα πάνω στις αποφάσεις που ο ίδιος είχε πάρει. Αλλά, δυστυχώς, όπως τα λέγαμε κι εμείς από εδώ και άλλοι από αλλού, έπαιζε το πουλί του. Ωστόσο, έστω κι έτσι, κάπως περισσότερο θα μπορούσε να το παλέψει το πράγμα. Θα μπορούσε...

Ούτε μπόρεσε, ούτε ήθελε (μιλάω για την κυρίαρχη τάση του, αυτή που κουμαντάρει τα σκάφος, δεν είναι όλοι το ίδιο).


Τα λέμε

O V. είπε...

Δεν μπορεσε, δεν ηθελε, δεν προκανε θα δειξει.

Ευχαριστω, καλη συνεχεια.

LeftG700 είπε...

ΟΚ, ευχαριστώ φίλε V (sorry που σου άλλαξα το ψευδώνυμο). Καλή συνέχεια και σε σένα. Κι όποτε γυρνάς εδώ κοντά, πέρνα πάλι καμιά βόλτα.


Τα λέμε

Ενη είπε...


Αριστερά Φιλαράκια

Αυτό το κειμενο των κυριων καθηγητών , που αναρτησατε, εχει ημερομηνία;; Ειναι πριν η μετα την αποφαση για παραταση;;

Αναφερεται σε μια εξελιξη διαπραγματευσης, ομως

τα κοινοβουλια της ευρωζώνης υπογραφουν , ενα συγκεκριμενο κειμενο, που υποβληθηκε απο την ελληνικη κυβερνηση, η οποια δεσμευθηκε να τηρήσει καποιους ορους, εντος καποιου συγκεκριμενου χρονου.

Πως ειναι δυνατόν να θεωρειται οτι η συμφωνία παρατασης βρισκεται σε μια συνεχή "διαπραγματευση", οπως υποστηρίζουν οι εν λογω καθηγητές;;

Και συνεπως δεν χρειαζεται καμια κυρωση απο την ελληνικη βουλή.

Σε μια τετοια περιπτωση μπορουσαν και οι χωρες της ευρωζώνης να μην περάσουν την παραταση απο τα κοινοβουλια τους, εφοσον ολα ειναι υπο μια συνεχή διαπραγματευση.

Τώρα, πειτε μου, αλληλοκοροιδευομαστε

για εσωτερική καταναλωση;;;



kolokotronis είπε...

Τελικά, σα να έχει δίκιο η Ένη.
"αλληλοκοροϊδευόμαστε για εσωτερική κατανάλωση"

Γίνεται προσπάθεια, από πολλές πλευρές, με λογικές ακροβασίες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Η συμφωνία στο Eurogroup είτε καλώς υπογράφηκε είτε κακώς. Δεν μπορεί και τα δύο.
Δηλαδή, δεν γίνεται η κυβέρνηση του Συριζα να έχει δικαίωμα να υπογράφει και να εφαρμόζει αυτήν τη συμφωνία και η κοινοβουλευτική ομάδα του Συριζα να μην έχει δικαίωμα να την ψηφίσει ή να την καταψηφίσει στη βουλή!
Δεν γίνεται η κυβέρνηση να υπογράφει και να εφαρμόζει τη συμφωνία και ταυτόχρονα να διαρρέει (δια της αριστερής πλατφόρμας, του Κατρούγκαλου και του Left εδώ), πως δεν την ψηφίζει στη βουλή, ώστε να είναι πιό "κουτσή", λιγότερο ισχυρή νομικά, προκειμένου...
...προκειμένου να μπορεί πιό εύκολα να την ανατρέψει στο μέλλον (!)
και όλα αυτά να τα διαδίδουν δημόσια, μπροστά στους δανειστές τους, σα να παίζουν τράπουλα με ανοιχτά τα χαρτιά τους.

kolokotronis είπε...

Μακριά από μένα, η οποιαδήποτε αποδοχή της νομιμότητας, κυρίως γιατί η νομιμότητα δεν είναι μιά ουδέτερη έννοια, αλλά είναι καθαρά ταξική.
Ή, όπως μάθαμε τότε στην δικιά μας Νομική:

"τους νόμους τους φτιάχνουν αυτοί που αδικούν
για να μπορούν να αδικούν με το Νόμο!"

Όμως, τους τρεις στόχους, που λες ότι βάζει το ΚΚΕ με αυτήν του την κίνηση, τους βρίσκω απολύτως θεμιτούς και πολιτικά σωστούς:
-η αριστερή πλατφόρμα δεν μπορεί για πολύ καιρό ακόμα να πατάει σε δύο βάρκες και ουσιαστικά να κοροϊδεύει ένα αριστερό ακροατήριο. Μέσα στην Κ.Ε. καταψηφίζουμε και όταν βγαίνουμε έξω δηλώνουμε, πως ο Συριζα βγήκε πιο ενωμένος από πριν.
-ενδεχόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας του Eurogroup από ΝΔ, Πασοκ, Ποτάμι δημιουργεί τεράστιο θέμα από τα αριστερά για το Συριζα.
-μη ψήφιση της συμφωνίας από τη βουλή δημιουργεί επίσης μεγάλο πρόβλημα στο Συριζα, πρόβλημα αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητάς του και όχι πρόβλημα κοινοβουλευτικής νομιμότητας.

ΥΓ1. Δεν ξέρω τι προσωπικό έχεις με το LeninReloaded, ούτε και με ενδιαφέρει. Όμως την τέτοια επίθεσή σου στο ΚΚΕ, αυτήν τη στιγμή και μάλιστα με αχρείαστους χαρακτηρισμούς δεν την καταλαβαίνω.
ΥΓ2. Και μιας και μιλήσαμε για τράπουλα, νομίζω πως το πρόβλημά σου ξεκινά, από το ότι θέλεις να εφαρμόσεις τους κανόνες του πόκερ, έξω από το πράσινο τραπέζι. Μάλλον νομίζεις πως τα πάντα είναι "μπλόφα, τα ρέστα μου, τα βλέπω". Σε μερικές περιπτώσεις η τακτική του πόκερ είναι χρήσιμη, όμως πολλές φορές καταντάει γελοία:
Για να ευθυμήσουμε, σπέσιαλ αφιερωμένο:

http://youtu.be/Tp8WQA8KsO8

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Το κείμενο είναι μετά την απόφαση για παράταση. Και είναι δυνατόν να είναι σε διαπραγμάτευση. Τυπικά, βάσει τού προσύμφωνου της 20ής Φεβρουαρίου, έτσι είναι. Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση και ανοιχτά. Μόνο ένα γενικό πλαίσιο έχει συναποφασιστεί. Βέβαια, το γενικό πλαίσιο δείχνει προς τα πού θα εξελιχτούν τα πράγματα, αν δεν αλλάξει κάτι. Εδώ όμως είναι και το κουμπί.

Θα εξελιχτούν. Θα. Στο μέλλον. Αυτό το θα, όσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα (τόσο το λάδι, τόσο το ξύδι, κ.λπ.) θεμελιώνει τον ισχυρισμό τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης Άρα, όπερ έδει δείξαι.

Η ουσία βέβαια είναι ότι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη συμφωνία τού Eurogroup όσο πιο ‘‘ασθενή’’ γίνεται. Γιατί δεν λέγεται αυτό; Μα, γιατί, όπως ξέρεις, στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται! :-) ;-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Εσένα έχω να σου πω πολλά (με την καλή έννοια). Αλλά τώρα, με ξεσήκωσαν για καμιά μπύρα σε ένα σχετικά κοντινό μπαράκι. Ες αύριον, λοιπόν. Δεν πιστεύω να μου τραβήξεις καμιά διαγραφή; :-) ;-)


Τα λέμε

kolokotronis είπε...

"σε πιάνω την κουβέντα να ξεχάσεις το ντερλίκωμα, αλλά βλέπεις δεν ξεχνιέται το ντερλίκωμα"

http://youtu.be/I8gbp305kXg

Διαγραφή όχι ακόμα.
Θα αρκεστώ σε αυστηρή επίπληξη :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Επειδή έχεις δώσει εδώ δείγματα λογικής και ψύχραιμης σκέψης, επικαλούμαι αυτά τα στοιχεία και γι’ αυτή την κουβέντα, ελπίζοντας να τα δω και στην οθόνη μου όταν απαντήσεις. :-) Λοιπόν:

Μια και προσυπογράφεις το ρητορικό ερώτημα της Ένης («Τώρα, πείτε μου, αλληλοκοροϊδευόμαστε για εσωτερική κατανάλωση;;;»), σε παραπέμπω στην απάντηση που έχω δώσει σ’ εκείνην, παραπάνω. (Εσύ βέβαια το χρησιμοποιείς για να το γυρίσεις προς τα κεντρικά επίδικα της συγκυρίας —Eurogroup, μνημόνια κ.λπ. Θα πάμε κι εκεί, αλλά ας ξεμπερδέψουμε πρώτα με το θέμα τού ποστ.)

Πέρα όμως από αυτό:

Και μόνο με την προσυπογραφή σου αυτή, μου δίνεις κι εμένα το δικαίωμα να επαναλάβω το ίδιο ρητορικό ερώτημα απευθύνοντάς το προς εσένα, αυτή τη φορά. Διότι δεν νομίζω να μην ξέρεις πως το όποιο στοιχείο «αλληλοκοροϊδίας» υπεισέρχεται στην επιχειρηματολογία Κασιμάτη – Κατρούγκαλου είναι δομικό στοιχείο τού πολιτικού λόγου γενικά και στο μεγαλύτερό του ποσοστό οφείλεται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι πολύ συχνά δεν λέγονται όλα τα πράγματα με το όνομά τους, ούτε πάλι λέγονται όλα. Και δεν λέγονται όχι γιατί αυτός που μιλάει κάθε φορά είναι σώνει και ντε πολιτικός απατεώνας, αλλά γιατί ο συγκρουσιακός χαρακτήρας τής πολιτικής επιβάλλει να μη δείχνει κανείς όλα του τα χαρτιά (προθέσεις, στόχους, στρατηγική κ.λπ.). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι αντίπαλοι δεν μπορούν ποτέ να ξέρουν ποια είναι αυτά τα χαρτιά. Το αντίθετο: τις περισσότερες φορές τα ξέρουν. Όμως ποτέ δεν τους προσφέρονται στο πιάτο (και ποτέ βέβαια δεν τους παρέχεται η επιβεβαίωση όταν πάνε ‘‘ψαρεύοντας’’). Ε, αυτό, το ότι δηλαδή «τα ξέρουν» κι εσύ, ενώ ξέρεις ότι τα ξέρουν (όπως κι εκείνοι ξέρουν ότι ξέρεις πως τα ξέρουν), δεν τους το επιβεβαιώνεις μέσω τής ανοικτής παραδοχής (το ίδιο κάνουν κι εκείνοι), όλο αυτό δεν ενέχει ένα στοιχείο «αλληλοκοροϊδίας»; Και μήπως το ΚΚΕ είναι έξω από αυτό το παιχνίδι; Μην τρελαθούμε τώρα!

Για τη συμφωνία τού Eurogroup, τώρα.

Κατ’ αρχήν, να συμφωνήσουμε ένα πράγμα; Να συμφωνήσουμε ότι η συμφωνία είναι δύο πράγματα: α) μία συμφωνία για την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, και β) μία συμφωνία-πλαίσιο για την τελική συμφωνία, μία προκαταρκτική συμφωνία δηλαδή που ορίζει —με αρκετές αμφισημίες ανοιχτές σε ερμηνεία και αντικείμενο διαπάλης— το πνεύμα που θα διέπει την τελική συμφωνία και παράλληλα η σύναψη μιας ιδιότυπης εκεχειρίας;

Ακόμα κι αν συμφωνήσουμε, όμως, πρέπει να την αξιολογήσουμε. Είναι μία καλή συμφωνία-πλαίσιο ή μία κακή; Εγώ νομίζω το δεύτερο. Εδώ έρχεται το ερώτημά σου:

«Η συμφωνία στο Eurogroup είτε καλώς υπογράφηκε είτε κακώς. Δεν μπορεί και τα δύο.»

Απαντώ: εξαρτάται. Οπορτουνισμός; Καθόλου! Διότι:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Αν η συμφωνία (που υπογράφτηκε «με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο», αυτό είναι αντικειμενικό στοιχείο, μη το ξεχνάμε), υπογράφτηκε έχοντας στο μυαλό στο «δεύτερο ημίχρονο» (προετοιμασία για ρήξη γιατί στην παρούσα περίσταση μας έπιασαν με τις πιτζάμες), καλώς υπογράφτηκε. Δεν υπεκφεύγω: η ηγετική ομάδα τού ΣΥΡΙΖΑ διόλου δεν έχει στο μυαλό της αυτό το «δεύτερο ημίχρονο». Αλλά κι εσύ μην κλείνεις τα μάτια: υπάρχει μία ισχυρή μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ τής ρήξης. Γι’ αυτό και δεν θέλει να τη δυσκολέψει: η στοιχειώδης λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μία επικύρωση της συμφωνίας-παράτασης του προγράμματος διάσωσης, που είναι ταυτόχρονα και συμφωνία-πλαίσιο για την τελική συμφωνία από τη Βουλή την καθιστά πιο ισχυρή και νομικά και πολιτικά. Εκφράζεις την απορία πώς δείχνουν τα χαρτιά τους. Κακώς. Η αποκάλυψη των χαρτιών δεν γίνεται από άρθρα στον τύπο και στο διαδίκτυο. Γίνεται από επίσημες θέσεις τής κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε κι ούτε θα γίνει. Φυσικά, οι ευρωκράτες δεν πιπιλάνε το δάχτυλο. Ξέρουν τι παίζεται. (Εδώ σε παραπέμπω σε αυτά που έγραψα πιο πάνω για την αλληλοκοροϊδία. Ταιριάζουν φούστα-μπλούζα!)

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν εσύ, ο Κολοκοτρώνης ως πρόσωπο υπαρκτό και όχι ρομπότ, όπως λέει ο Blogger, κλείνεις τα μάτια στην πραγματικότητα της μειοψηφίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε αντίθετη τροχιά από την πλειοψηφία. Δεν ξέρω, μ’ άλλα λόγια αν όντως πιστεύεις την αφήγηση του κόμματος που ακολουθείς, σύμφωνα με την οποία «οι λαφαζάνηδες είναι δέκα φορές πιο απατεώνες από τους παπαδημούληδες» ή απλώς την υποστηρίζεις στα πλαίσια του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», όπως δείχνουν τα λόγια σου. Όπως και να ’ναι πάντως, είναι μία τακτική που δεν σας οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην απομόνωση και στην ανάπτυξη εχθρικών συναισθημάτων απέναντί σας από τις πλατιές μάζες εκείνων που αισθάνονται (με τις όποιες ανεπάρκειες, αυταπάτες και συγχύσεις) αριστεροί.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ)


Γράφεις πως είναι θεμιτοί οι σκοποί τού ΚΚΕ όπως τους περιγράφω στην ανάρτηση. Πριν σχολιάσω, να ξαναθυμηθούμε τι γράφεται στην ανάρτηση:

Ο σκοπός του [σ.σ.: του ΚΚΕ], προφανής: να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ «στα Τρίκαλα στα τρία στενά». Όπου το ένα στενό είναι οι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις βουλευτών τής αριστερής του πτέρυγας κατά την ψηφοφορία, το άλλο η υπερψήφιση της συμφωνίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, πράγμα που θα επιβεβαιώσει το γνωστό ρητό «επτά κόμματα – δύο πολιτικές» και το τρίτο η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, οπότε να αποκαλυφθούν οι αντιδημοκρατικές πρακτικές του και η ασυνέπειά του, χαρακτηριστικά ταυτόσημα με αυτά τών προηγούμενων κυβερνήσεων. Win-win-win situation!

Είχα όμως και μία σημείωση:

[2] Win-win-win situation; Κολοκύθια μετά ριγάνεως και φέτας Παρνασσού! Το σημαντικό ρεύμα εκείνων από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης έχει ήδη καταγραφεί και με το παραπάνω, οι έπαινοι από τα συστημικά κόμματα για τη στροφή τού ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό έχουν περισσέψει (μέχρι και ο ΣΕΒ τη χαιρέτησε, μαζί κι ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος!) και μια εκ μέρους τους υπερψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή δεν πρόκειται να κόψει την ήδη κομμένη μαγιονέζα. Όσο για την «ασυνέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ, το σκεπτικό που προβάλλεται, όπως θα δούμε παρακάτω, πείθει ακόμα και τα (μετριοπαθή) μέλη τής Κεντρικής Επιτροπής τού ΚΚΕ πως είναι μία «ασυνέπεια» επιβεβλημένη!

Σχόλιο:

Στα πλαίσια της αντιπαράθεσης των διαφόρων κομμάτων/ρευμάτων/ιδεολογικών προσεγγίσεων εντός τής Αριστεράς, ασφαλώς και είναι θεμιτό για το ΚΚΕ και για το κάθε κόμμα να επιχειρεί να στριμώξει τους ανταγωνιστές του. Άρα, επί τής αρχής, ουδεμία αντίρρηση. Όμως, αναρωτιέμαι, τι προσδοκίες τρέφει το κόμμα σου από το στρίμωγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ζήτημα της ψήφισης της συμφωνίας. Αυτά που γράφω στη σημείωση δεν σου αρκούν για να καταλάβεις πως δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να επιστρέψετε ως ηγετική αριστερή δύναμη; Επιπλέον: αλήθεια, αν ερχόταν στη Βουλή η συμφωνία και την καταψήφιζαν έστω και δια της αποχής καμιά εικοσαριά ‘‘μενσεβίκοι’’, τι θα κάνατε; Να σου πω; Θα βγαίνατε την άλλη μέρα να τους καταγγείλετε ότι είναι «στημένοι σε συνεργασία με την ηγεσία για να παραπλανήσουν το λαό ότι τάχα δεν είναι όλοι οπορτουνιστές και να εξακολουθήσει να ελπίζει»! Το αδιέξοδο είναι τόσο προφανές που βγάζει μάτι. Όχι win-win-win, αλλά lose-lose-lose situation! Απορώ που δεν το βλέπεις —αν και (μεταξύ μας, δεν θα το πω «στο Κόμμα»), δεν θα έβαζα ούτε πέντε ευρώ στοίχημα ότι όντως δεν το βλέπεις! ;-) :-)

Για το πρώτο σου υστερόγραφο, θα ποστάρω άλλη ώρα, εδώ, σε αυτή την ανάρτηση, ένα απαντητικό/εξηγητικό σχόλιο.

Για το δεύτερο: Υπερβάλλεις. Και μάλλον εσύ «την έχεις πατήσει», επειδή παίρνεις ίσως υπέρ το δέον τοις μετρητοίς τον παιγνιώδη τρόπο με τον οποίο πολλές φορές εκφράζομαι σε σύνδεση με το αγαπημένο μου χαρτοπαικτικό παιχνίδι... ;-) :-)


Τα λέμε

kolokotronis είπε...

Λοιπόν, κοίταξε.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την αριστερή πλατφόρμα του Συριζα.
-Εσύ έχεις την άποψη (και αυτό είναι εμφανές από πάνω μέχρι κάτω στις απαντήσεις σου), πως ό,τι δεν κατάφερε ο όλος Συριζα (τον οποίον είχες στηρίξει - ναι,ναι, ξέρω: μιά μόνο φορά στις εκλογές του ΄12, μπλα,μπλα, το έχουμε εμπεδώσει),μπορεί να το καταφέρει ο Λαφαζάνης, ο οποίος είναι το επόμενο άλογο, που ρίχνεις τα λεφτά σου.Ρήξη(;), κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας(;), σοσιαλιστικός μετασχηματισμός(;)
Κολοκύθια μετά ριγάνεως! (για να σε αντιγράψω)
-Εγώ, αντιθέτως, πιστεύω, πως σε καμμιά ρήξη δεν μπορεί ούτε θέλει να προχωρήσει η αριστερή πλατφόρμα, ως εκ της φύσης της (οππορτουνισμός ή αριστερή σοσιαλδημοκρατία).
Δεν μπορώ να σε πείσω, δεν μπορείς να με πείσεις.
ΟΚ, και πάλι θα τα λέμε (όσες φορές δεν μου προκύπτεις απροκάλυπτος αντι-κομμουνιστής, ναι, αντι-ΚΚΕ εννοώ, λες και εάν αφαιρέσουμε το ΚΚΕ από το κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας, θα μείνει και τίποτα, σύμφωνα με μία από τις διαδεδομένες ανοησίες των πλατειών).

kolokotronis είπε...

Και κάτι, ακόμα.
Κακό πράγμα η βουλησιαρχία [βολονταρισμός στα ελληνικά :-)] για έναν μαρξιστή, όμως μερικές φορές ούτε μπορώ ούτε θέλω να την αποφύγω (ουδείς άσφαλτος).
Μάθε, λοιπόν, ότι για όσους από εμάς ζήσαμε από τα μέσα τις διασπάσεις του '89-'91 στο ΚΚΕ, δεν ξέρω εάν ο Λαφαζάνης είναι δέκα φορές χειρότερος ή δέκα φορές καλύτερος από τον Παπαδημούλη, ξέρω όμως με σιγουριά, πως οι γέφυρες έχουν κοπεί οριστικά με όλους αυτούς. Όταν το Κόμμα σε εκλέγει στο Πολιτικό Γραφείο (Λαφαζάνης), δηλαδή στα δέκα ανώτατα στελέχη του, και εσύ τη στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων προσπαθείς να αλλάξεις τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, έχεις τελειώσει Ο-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ι-Κ-Α για όλους εμάς, που στο 13ο Συνέδριο, αποφασίσαμε (καλώς ή κακώς) το ΚΚΕ να είναι αυτό που είναι σήμερα.
Εσένα μπορεί να μην σου λένε τίποτα όλα αυτά, αλλά λένε σε μένα.
Για να το ελαφρύνουμε:
εάν εσύ πιάσεις την κοπέλα σου στο κρεβάτι με άλλον, και μετά από τις τετριμμένες δικαιολογίες ("όχι, μη, δεν είναι αυτό που νομίζεις, δεν θα το ξανακάνω, μόνο εσένα αγαπώ" και λοιπά προϊόντα) έχεις την διάθεση να την συγχωρήσεις και να συνεχίσεις τη σχέση σου μαζί της, ΟΚ, γούστο σου καπέλο σου, είσαι πολύ καλλιεργημένος και πολύ προχώ.
Κάποιοι δεν συγχωρούν ποτέ...

Παραγγελιά στο τζουκ-μποξ του καταστήματος, παρακαλώ.
Άκης Πάνου-Στράτος Διονυσίου.
"...είν' η απιστία της καρδιάς ληστεία..."

http://youtu.be/JbNoLPAeN38