Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ιδεολογικό κουίζ (μόνο για μέλη τής Εκκλησίας τής Αριστεράς): Ποια από αυτές τις δύο φωτογραφίες θα κάνατε εικόνισμα πάνω από τη λεζάντα «αντιρρησίες συνείδησης»;

Επεξηγήσεις: Στην πρώτη φωτογραφία, βλέπουμε μέλη τής Εθνοφρουράς τής Παρισινής Κομμούνας σε οδόφραγμα της οδού Βολταίρου, κάποια από τις ημέρες κατά τις οποίες εξελισσόταν η «πρώτη έφοδος στον ουρανό». Ένα από τα πρώτα μέτρα τής Κομμούνας –τέσσερις μόλις ημέρες μετά τις εκλογές που την ανέδειξαν και δύο μετά την επίσημη ανακήρυξή της, στις 30 Μαρτίου τού 1871– ήταν η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και του τακτικού στρατού και η ένταξη όλων των πολιτών που ήταν ικανοί να φέρουν όπλα στην Εθνοφρουρά, τη μοναδική ένοπλη δύναμη που η Παρισινή Κομμούνα αναγνώριζε ως νόμιμη. Στη δεύτερη φωτογραφία, βλέπουμε μέλη τού ελληνικού Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, που υπερασπίζονται ένα από τα «ανθρώπινα δικαιώματα», την αποφυγή δηλαδή τής στράτευσης λόγω φιλειρηνικών αισθημάτων και συνείδησης, και προβάλλουν ως βασικό αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, σε κάποια πρόσφατη κινητοποίησή τους στην πλατεία Συντάγματος.

Chers camarades, faites vos jeux!    
 


2 σχόλια:

ΑΕΚτζής είπε...

Δεν ξέρω αν το ερώτημα αφορά και τους οπαδούς του ΚΚΕ, σαν εμένα, από τη στιγμή που καλείται η "Εκκλησία της Αριστεράς" να ψηφίσει. Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν θεωρώ εαυτόν αριστερό, αφού άλλο πράγμα ο κομμουνισμός και άλλο πράγμα η αριστερά.

Μετά από την παραπάνω υπενθύμιση, δηλώνω ότι προτιμώ την πάνω εικόνα.

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Φυσικά και σε αφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάω να σε υποβαθμίσω. Για μας εδώ, Αριστερά είναι η φιλοσοφικο-ϊδεολογικο-πολιτική παράταξη, της οποίας το ορατό (μέχρι σήμερα) τέρμα τού δρόμου της είναι ο κομμουνισμός.

Κατά τα άλλα, όπως ήδη θα κατάλαβες από τη φόλοου απ ανάρτηση, συμπίπτουμε στην επιλογή τού εικονίσματος...


Τα λέμε