Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ρε σύντροφε Παναγιώτη, με όλο το θάρρος –και με το μπαρντόν, αν έτσι θέλεις: δεν είσαι λίγο μεγάλος πια για να προσβάλλεσαι από τη γνωστή παιδική αρρώστια;Από χθες, έχω αρχίσει να ανεβάζω πυρετό, να έχω ρίγη και να με κόβει κρύος ιδρώτας. Το χειρότερο: Δεν είναι από τον Η1Ν1!

Είναι από ένα άρθρο τού Ηλία Ιωακείμογλου που πρωτοδημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά πριν από τέσσερις ημέρες στο RProject, το επίσημο διαδικτυακό όργανο της «αριστερής πτέρυγας της ΛΑΕ» (© Αντώνης Νταβανέλος) και το είδα να αναδημοσιεύεται χθες από την Iskra, άνευ οιουδήποτε σχολίου. Στο άρθρο του, ο Ηλίας Ιωακείμογλου (άριστος μαρξιστής οικονομολόγος που όμως, σε μένα, έχει γίνει φανερό εδώ και πολύ καιρό ότι τα γράμματα της πολιτικής δεν τα παίρνει και φοβάμαι ότι είναι λίγο αργά πια γι’ αυτόν δεδομένης της ηλικίας του) ούτε λίγο ούτε πολύ σαλπίζει το άμεσο πέρασμα στο σοσιαλισμό και, προφανώς, εισηγείται την υιοθέτηση από τη ΛΑΕ μιας τέτοιας γραμμής. Επιπλέον δε, να τονίσω, ο Ιωακείμογλου, που, όπως έχουν καταλάβει όσοι παρακολουθούν την αρθρογραφία του, ανήκει στους αριστερούς τύπου «εμείς-εμείς-οι μόνοι συνεπείς», δεν έχει στο μυαλό του τον «κρατικιστικό σοσιαλισμό» τού Λένιν που «μας πήρε στο λαιμό του» (δεν τα λέει αυτά ακριβώς έτσι, πλην όμως τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται). Έχει στο μυαλό του τον «πραγματικό, αγνό σοσιαλισμό», ο οποίος προκύπτει όταν το βάρος μας δεν το ρίξουμε στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά στο (σοσιαλιστικό) μετασχηματισμό τών παραγωγικών σχέσεων. Ο οποίος μετασχηματισμός, όπως γνωρίζει ο Ιωακείμογλου και «τα άλλα παιδιά», εγκαθιδρύεται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Παλιά, το πάταγες και έβγαινε μια χοντρή. Τώρα, με την τεχνολογική επανάσταση, βγαίνει ο (σοσιαλιστικός) μετασχηματισμός!

Όχι, δεν αναδημοσιεύω. Δεν βάζω ούτε καν link! Ένα τέτοιο άρθρο, όπου αποκαλύπτεται τόσο φαντασμαγορικά ότι ο συγγραφέας του, ενώ έχει ήδη προσεληνωθεί με ασφάλεια, έχει τη βεβαιότητα ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γη, χρήζει ιδιαίτερης και πανηγυρικής παρουσίασης.

Υπόσχομαι να βάλω τα δυνατά μου.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ρίξω λίγο το επίπεδο.Η συμβια η Ζωή (όχι η κωσταντοπούλου)του Ιωακείμογλου είναι ακόμα η κυρία που εμφανίζεται κοντά στον τσίπρα ή όχι; Δεν είναι ρητορική ερώτηση απορία είναι..

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο θαλλάση,


Ομολογώ ότι έχω μεσάνυχτα. Αν οι πληροφορίες σου είναι 100% έγκυρες και καρατσεκαρισμένες (φαντάζομαι να καταλαβαίνεις γιατί το λέω αυτό και να μην παρεξηγηθείς), θα με ενδιέφερε να μάθω.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Να το δεχτώ, βρε παιδιά, ότι έχει προβλήματα το άρθρο του Ιωακείμογλου. Να το δεχτώ και να κάτσουμε να τα συζητήσουμε κιόλας. Να τα συζητήσουμε ένα προς ένα. (Εννοείται ότι, για να συζητήσουμε, οφείλετε να διατυπώσετε σαφώς τις ενστάσεις σας.)

Πείτε μου όμως, να σας χαίρεται η μανούλα σας: Απ' όλη τη σαβούρα που δημοσιεύει (και αναδημοσιεύει) η Iskra, του Ιωακείμογλου το άρθρο σας πείραξε; Το ότι η Iskra διαφήμιζε επί κάτι μήνες το βιβλίο "Η επανάσταση του Grexit" του Ιγγλέση, με πρόλογο Νεγρεπόντη-Δεληβάνη και επίλογο Γρίβα, το θεωρείτε ανάξιο σχολιασμού; Καθόλου σε σας πείραξε;

Δείτε όμως κι ένα πρόσφατο, σημερινό μάλιστα, και πείτε μου. Ιστοσελίδα που αναδημοσιεύει τέτοια (και μάλιστα από "το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής", κινδυνεύει να κακοχαρακτηριστεί από άρθρα του Ιωακείμογλου;

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23231%3Aleontaritis-dromos&catid=81%3Akivernisi&Itemid=198

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα (Καλη χρονιά!),


Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι ο "καβγάς" δεν είναι για την ποιότητα και το επίπεδο της Iskra. Έχω συνειδητοποιήσει από καιρό ότι είναι χαμηλό. Ο "καβγάς" είναι γιατί διαπιστώνω ότι η ηγετική ομάδα τού Αριστερού Ρεύματος (αυτό είναι η Iskra, το Αριστερό Ρεύμα), για δεύτερη φορά, χάριν, υποθέτω, της ενότητας δεν σηκώνει αναχώματα προς τον αριστερισμό, ο οποίος φαίνεται να παίρνει κεφάλι στο Κόκκινο Δίκτυο (RProject). Κι εγώ προσωπικά τον αριστερισμό τον τρέμω. Περισσότερο από τα "δεξιίστικα" των διάφορων Λεονταρίτηδων. Τους διάφορους Λεονταρίτηδες μπορούμε να τους κάνουμε πιο εύκολα ζάφτι σε σύγκριση με τους διάφορους Κοσμάδες. Επιπλέον: Ο "δεξιισμός" δεν διώχνει κόσμο. Ο αριστερισμός σε περιθωριοποεί. Ειδικά σε μία μικροαστικοποιημένη και μη ιδεολογικά αριστερή κοινωνία όπως η ελληνική.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Μια μικρή παρατήρηση επί της διαδικασίας: Η Iskra δεν είναι το Αριστερό Ρεύμα. Η Iskra είναι η ηγετική ομάδα (ή, καλύτερα: η γραφειοκρατία) του Αριστερού Ρεύματος. Έχει μια κάποια διαφορά, νομίζω, και μάλιστα όχι ασήμαντη. Αριστερό Ρεύμα είναι π.χ. και η Φλώρα η Νικολιδάκη, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δεις κείμενο δικό της στην Iskra. Αντιθέτως, τα κείμενα των σωματοφυλάκων της Δούρου μια χαρά αναρτώνται στην Iskra.

Από κει και πέρα, η φιλοξενία ενός άρθρου του Ιωακείμογλου δεν είναι "παραχώρηση προς τον αριστερισμό". Δημόσιες σχέσεις είναι. Και διαχείριση ισορροπιών. Ξέρει από κάτι τέτοια ο Λαφαζάνης. Μην τον περνάς για χαζό.

(Και Καλή Χρονιά!)

LeftG700 είπε...

Η Iskra δεν είναι το Αριστερό Ρεύμα. Η Iskra είναι η ηγετική ομάδα (ή, καλύτερα: η γραφειοκρατία) του Αριστερού Ρεύματος. Έχει μια κάποια διαφορά, νομίζω, και μάλιστα όχι ασήμαντη.


Τεράστια, θα έλεγα (= συμφωνώ και επαυξάνω).

Δέν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς όταν λες "μην περνάς για χαζό τον Λαφαζάνη". Ότι πηγαίνει πάσο για να τους τη φέρει; Αν είναι κάτι τέτοιο, εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αρκετά με τις διαδρομικές μηχανορραφίες! Καθαρή ιδεολογικοστρατηγική αντιπαράθεση. Δημόσια και κάτω από άπλετο φως.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση από μεριάς του Λαφαζάνη μην περιμένεις. Δεν πρόκειται να δεις. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο ανθρώπους όλους κι όλους ικανούς για τέτοια αντιπαράθεση έχει το Αριστερό Ρεύμα και δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια τόσα χρόνια να τους αξιοποιήσει. Με τι ομάδα να κάνει ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση ο Λαφαζάνης; Με Τόλιο, Στρατούλη, Καλύβη και Λεουτσάκο; Come on! Get real!

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Τα `κλεισα για σήμερα τα τετράδιά μου. :-) Ες αύριο.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Θα σε παρακαλούσα μάλιστα να μην απαντήσεις, προτού μπω κατά το βραδάκι με ησυχία να συμπληρώσω δυο-τρία πραματάκια, ώστε να τοποθετηθείς συνολικότερα επί του "διαδικαστικού".

gattopardorosso είπε...

"δύο ανθρώπους όλους κι όλους ικανούς για τέτοια αντιπαράθεση έχει το Αριστερό Ρεύμα"

Ποιους εννοείς; Ποιος ειναι ο δεύτερος;

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει μωρέ αρχίζω.Πριν κάποιον καιρό Η συμβία του Ιωακείμογλου ήταν η Ζωή Χαλιδιά που ακόμα είναι δεξί χέρι του Τσίπρα.
Πάντως κ οι δύο άνηκαν στην αριστερή πτέρυγα του χώρου που τότε ήταν υπό διαμόρφωση.Ο δέ Ιωακείμογλου κάποτε είχε κάνει κάποια φοβερά(χωρίς πλάκα) σεμινάρια για τον Μαρξισμό όχι σε κομμουνιστές αλλά στους μητροπολιτάνους(!) οι οποίοι by the way είναι κολλημένοι αλλά διαβασμένοι και σοβαροί.
Αυτά λοιπόν με τα κουτσομπολιά....

dimK. είπε...

Θαλαση,
ποιοι ειναι οι μητροπολιτανοι? (αν ρωταω κατι χαζο συγνωμη,αλλα δεν καταλαβα).
Εγω παντως τον καιρο που αρχιζε η κριση τις καλυτερες απαντησεις και εξηγησεις τις βρηκα στον Ιωακειμογλλου..Μαρξιστικες και επεξηγηματικες!!

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

Από πότε υπάρχει "οικογενειακή ευθύνη" κύριε Γιώργο Θαλάσση; Τι θέλετε δηλαδή; να βγει ο Ιωακείμογλου και να αποκηρύξει τα πολιτικά πεπραγμένα της συμβίας του; (αν υποθέσουμε ότι είναι συμβία του η κ. Χαλιδιά, πράγμα για το οποίο ούτε εσείς είστε σίγουρος). Τι διαφορά θα είχε κάτι τέτοιο με την αποκήρυξη του Μήτσου Παρτσαλίδη από τη σύζυγό του Αύρα μετά τη διάσπαση του 1968;

LeftG700 είπε...

Φίλε DimK.,


Ο Ιωακείμογλου είναι πολύ καλός γιά να αναλύει τι μας κάνανε. Και απολύτως επικίνδυνος για να συνθέσει το τι να κάνουμε. Άμα τον είχαμε στον εμφύλιο, δεν θα είχαμε βγάλει ούτε το `46! Trust me.


Τα λέμε

dimK. είπε...

λεφτ,
δεν εχω διαβασει γενικοτερες αναλυσεις του αν και ομολογω οτι δεν το εψαξα.
Εσυ μιλας για πολιτικο ή για οικονομικου επιπεδου αναλυση τι ΘΑ κανουμε στο μελλον?
Μου κανει λιγο περιεργο να ειναι καλος στο να διαβαζει μια κατασταση(μαρξιστικα) και να μην μπορει να κανει μια προβολη στο μελλον,αλλα οκ..γιατι οχι?
Δεχομαι την γνωμη σου.

LeftG700 είπε...

Φίλε DimK.,


Μιλάω για πολιτική στρατηγική. Δηλαδή για πολιτική. Να στον παραλληλίσω με κάποιον που επίσης εκτιμάς για τις αναλύσεις του, αλλά είναι ντενεκές ξεγάνωτος για να χαράξει πολιτικές στρατηγικές; Δεν το κάνω γιατί ο παραλληλισμός αδικεί κατάφορα τον Ιωακείμογλου (και γιατί δεν θέλω να σε στενοχωρήσω :-) )


Τα λέμε

dimK. είπε...

Αρα (λεω εγω) ισως να μην ειναι θεμα του Ιωακειμογλου να παραγει πολιτικη,με την ενοια της τακτικης και της στρατηγικης.
Η δουλεια του ειναι να αναλυει την κατασταση και να βρισκει την πρωταρχικη σχεση κρισης-μαρξισμου-λυσης και να την προτεινει οικονομικα τεκμηριωμενα.
Αν το κανει αυτο,τοτε εχει επιτελεσει το εργο του και με το παραπανω.
Μαλλον ειναι δουλεια αλλων, να παραγουν πανω σε αυτη την οικονομικη βαση,το πολιτικο(τακτικο και στρατηγικο)επικοδομημα.
Ποιος ειναι ο τενεκες?

LeftG700 είπε...

Ποιος είναι ο τενεκές; Θά σε "παιδέψω" λίγο: Τρία από τα τέσσερα γράμματα του διαδικτυακού μικρού ονόματός του εμπεριέχονται στη λέξη τενεκές.


Τα λέμε

dimK. είπε...

ασε, καταλαβα και δεν εχεις πολυ αδικο.. :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο θαλλάση,


Δεν την ήξερα την περίπτωσή της. Γκούγκλισα το ονομά της μαζί με του Τσίπρα και μου βγήκε πρώτο-πρώτο ένα ρεπορτάζ των Παραπολιτικών που, αν αληθεύει έστω και στο 50%, είναι προφανές ότι η κυρία είναι ένα ακόμα πολιτικό σκουπίδι (από τα πολλά που προέρχονται από την "άκρα αριστερά"). Όμως, σε σχέση με τον Ιωακείμογλου, θα συμφωνήσω με τον ανανεωτικό κομμουνιστή πιο πάνω. Τι μπορεί να κάνει κανείς σε μία τέτοια περίπτωση; Να χωρίσει;


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

@DimK.:

;-) :-)

Φιλίστωρ είπε...

Να πιάσουμε από την αρχή το "διαδικαστικό", στο οποίο αναφέρθηκα. Κατ' αρχάς, χαίρομαι για το ότι συμφωνούμε σε δύο πράγματα: (α) Ότι η Iskra είναι η ηγετική ομάδα (ή, καλύτερα: η γραφειοκρατία) του Αριστερού Ρεύματος, και (β) ότι το επίπεδο της Iskra είναι χαμηλό. Από το (α) και (β) συνάγεται αβίαστα ότι το επίπεδο της ηγετικής ομάδας του Α.Ρ. είναι χαμηλό -και μιλάμε βεβαίως για το πολιτικό/ιδεολογικό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τούτου λεχθέντος, αναρωτιέμαι τι σόι πολιτική/ιδεολογική αντιπαράθεση μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα σηκώσουν άνθρωποι με χαμηλό πολιτικό/ιδεολογικό επίπεδο. Δύο άνθρωποι όλοι κι όλοι πέρασαν από το Α.Ρ., που θα μπορούσαν να σηκώσουν τέτοια αντιπαράθεση (Κουβελάκης και Μπελαντής συγκεκριμένα), αλλά παρέμειναν πάντοτε ξένο σώμα στο Α.Ρ. και ουδέποτε εντάχτηκαν στην ηγετική ομάδα του.

Από κει και πέρα: Το πρόβλημα στη ΛΑΕ δεν είναι ο "αριστερισμός". Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Η δεξιά πολιτική ήταν (και είναι) το πρόβλημα, όσο κι αν καμιά φορά κρύβεται πίσω από "υπεραριστερή" φρασεολογία. Η διαφορά ανάμεσα στον παλιότερο ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή ΛΑΕ έγκειται απλώς στο ότι είναι διαφορετική η δεξιά πολιτική. Κεϋνσιανισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ονειρευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, κεϋνσιανισμό σε εθνικό επίπεδο ονειρεύεται η ΛΑΕ. Δεν είναι τυχαίο, νομίζω. Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του πάλαι ποτέ ΣΥΝ υπήρξε στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Α.Ρ. είναι η ΛΑΕ. Δε θα περίμενα κάτι διαφορετικό. Την πεπατημένη ακολουθούν τα παιδιά. Μόνο που, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν πρόκειται σήμερα να πείσει τον εαυτό του ότι "φτιάχνουμε κάτι νέο και ελπιδοφόρο"...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειπα οτι εχει καμμια ευθυνη ο Ιωακειμογλου.Χαλαρωστε .Τον θεωρω μαλιστα αξιοπρεπη αριστερο επιστημονα συμφωνει η διαφωνει μαζι του

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο θαλλάση,


ΟΚ. Να το κόψουμε ισοπαλία; Μισή ευθύνη δική μας (εμένα και του ανανεωτικού κομμουνιστή) μισή δική σου; :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Για όσα λες στην πρώτη παράγραφο του τελευταίου σχολίου σου, δεν έχω να προσθέσω κάτι, από τη στιγμή που έχει γίνει καθαρό ότι και οι δύο καθόμαστε στην ίδια πλευρά τής βάρκας.

Στα της δεύτερης παραγράφου σου, μία διευκρίνιση/συμπλήρωση και ένας αστερίσκος: Η διευκρίνιση: Όταν καλώ σε σοβαρή ιδεολογικοστρατηγική αντιπαράθεση με το εντός τής ΛΑΕ ρεύμα που το παίρνει αριστερά και τοζορίζει, έχω στο μυαλό μου την ανάδειξη ενός θεωρητικού επιτελείου πέρα απο την υπάρχουσα ηγετική ομάδα που θα αναλάβει αυτή τη δουλειά. Ο αστερίσκος: Θα πρόσθετα και τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου στα υπολογίσιμα μυαλά (και μπορεί να αδικώ και κάνα δυο-τρεις άλλους). Ο δε Μπελαντής, κι αυτός κατά τη γνώμη μου, μετά το στραπάτσο τού καλοκαιριού/φθινοπώρου, αρχίζει και χάνει την καθαρότητα σκέψης που τον διέκρινε και να παραδίδεται στην παρόρμηση (που την εχουμε όλοι οι αριστεροί) για φυγή προς τα ...αριστερά.

Τέλος, για όσα λες στην τρίτη παράγραφο του σχολίου σου, δεν θα πω τίποτε για την ώρα. Κράτησε την όρεξή σου για την ανάρτηση που θα αναλύσουμε τις αποψεις τού Ιωακείμογλου (που δεν είναι μόνο δικές του), όπως παρουσιάζονται στο περί ου ο λόγος άρθρο.


Τα λέμε


ΥΓ Αν δεν το ξέρεις, στο ΣΚΑΪ έχει τώρα Βαρούφ. Εγώ παίρνω μία μπυρούλα και μεταφέρομαι! :-)

Φιλίστωρ είπε...

Μα στην τρίτη παράγραφο είναι όλο το ζουμί, βρε Λέφτη μου! Αλλά δεν πειράζει. Έχω υπομονή. Άλλωστε, η σοβαρή κουβέντα δε γίνεται στο πόδι. Θα τα πούμε εκτενώς και επί του συγκεκριμένου, όποτε ανέβει η καινούργια ανάρτηση.

Κατά τα λοιπά, η ανάδειξη ενός θεωρητικού επιτελείου θα έπρεπε να είναι το πρώτο και κύριο μέλημα της ΛΑΕ. Όπως βλέπουμε όμως, μόνον ως τέτοιο δεν αντιμετωπίζεται -κι αυτό έχει να κάνει με την απολύτως δικαιολογημένη φοβία ότι θα φανούν οι κραυγαλέες ανεπάρκειες της γραφειοκρατίας της ΛΑΕ, κυρίως όμως της γραφειοκρατίας του Α.Ρ. (στην οποία έχουμε δώσει την κωδική ονομασία "Iskra"). Θα μου επιτρέψεις επίσης να παρατηρήσω ότι ένα θεωρητικό επιτελείο, σαν κι αυτό που περιγράφουμε, θα έδειχνε έλλειψη θεωρητικής και πολιτικής οξυδέρκειας, αν έβλεπε ως κύριο αντίπαλο την αριστερίστικη ιλαρά και όχι την πατριωτικο-αναπτυξιακή κεϋνσιανή πανούκλα.

* Τον Π. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, δεν τον έβαλα μαζί με Κουβελάκη και Μπελαντή, για τον απλούστατο λόγο ότι μέχρι προχτές ήταν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο άνθρωπος και, ως εκ τούτου, δεν ήταν (και δεν είναι) στο Α.Ρ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Ναι, εννοείται: στην τρίτη παράγραφο είναι όλο το ζουμί. Αλλά, όπως κι εσύ αναγνωρίζεις, ας μη το χύσουμε σε μία περιστασιακή κουβέντα.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

À propos (και επειδή δε μ' αρέσει να βλέπω ονόματα να περνούν μπροστά από τα μάτια μου και να τ' αφήνω ασχολίαστα) κάπου είδα ν' αναφέρεται ο Πάνος Κοσμάς. Έψαξα λοιπόν τα κιτάπια μου και βρήκα κάτι που 'χε γράψει ο Πάνος Κοσμάς το '12, κάνοντας πολεμική στους τότε "Λεονταρίτηδες". Επρόκειτο βεβαίως για ευρωπαϊστές "Λεονταρίτηδες" τότε. Όχι για εθνικο-αναπτυξιακούς. Κοίτα το λοιπόν εκείνο το άρθρο του Κοσμά και, με το χέρι στην καρδιά, πες μου ξανά ότι "τους Λεονταρίτηδες εύκολα τους κάνουμε ζάφτι"...

https://rproject.gr/article/i-episimi-emfanisi-mias-neas-grammis-tis-igesias-toy-syriza-se-kommatiki-diadikasia

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Νομίζω ότι με έχεις παρεξηγήσει. Η αναφορά μου σε "Κοσμάδες" δεν σημαίνει ότι διαφωνώ με όλα όσα λένε κατά καιρούς. Ιδιαίτερα όταν πολλά απο αυτά έχει μαλλιάσει το ποντίκι μου να τα υποστηρίζω από εδώ.

Ακόμα, δεν καταλαβαίνω πού κολλάει ο Λεονταρίτης στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το λάθος των απόψεων Λεονταρίτη στο άρθρο που υπέδειξες είναι ότι, όπως πολλοί παλιοί Εδαΐτες, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις τεράστιες διαφορές εκείνης τής περιόδου από τη σημερινή. Αν εξαιρέσουμε αυτή την "πανπατριωτική" ενότητα που προτείνει, τα άλλα πόιντς του άρθρου του, έχω την εντύπωση, ότι ο Κοσμάς θα τα προσυπέγραφε.


Τα λέμε