Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

5 Μαΐου 1818 – 5 Μαΐου 2016. 198 κεράκια για τον παππού Κάρολο.



Άντε να δούμε πόσα ακόμα χρόνια πρέπει να περάσουν και πόσα ακόμα κεράκια πρέπει να του ανάψουμε μέχρι να πάρουν χαμπάρι οι κάθε λογής ‘‘σοφοί’’ μαρξιστές μας στην Ελλάδα και διεθνώς (ιδίως αυτοί που φαντασιώνονται ότι «πιο αριστερά τους βρίσκεται μόνο ο τοίχος») ότι εκείνο που εννοούσε όταν έγραφε αυτά τα λόγια[*] ήταν ακριβώς το αντίθετο από ό,τι έχει καταλάβει το (παρα)μορφωμένο μυαλουδάκι τους:
Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα, γιατί τίποτε στον καπιταλισμό δεν είναι δικό τους εκτός από την εργασιακή τους δύναμη. Αν κάτι μπορεί να τους δώσει πατρίδα, για την ακρίβεια να τους δώσει πίσω την υπεξαιρεμένη από τους αστούς πατρίδα τους, αυτό είναι ο σοσιαλισμός! Τότε δηλαδή που θα μπορούμε στ’ αλήθεια και χωρίς κανένα ίχνος σαρκασμού να λέμε: 
Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα!

[*] Ακόμα κατηγορήθηκαν οι κομμουνιστές ότι θέλουν τάχα να καταργήσουν την πατρίδα, την εθνότητα.
Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα. Δεν μπορεί να τους πάρεις αυτό που δεν έχουν. Αφού, όμως, το προλεταριάτο πρέπει κατ' αρχήν να κατακτήσει την πολιτική εξουσία, να ανυψωθεί σε εθνική τάξη[3], να συγκροτηθεί το ίδιο σαν έθνος, είναι και το ίδιο ακόμα εθνικό, αν και σε καμιά περίπτωση με την έννοια που δίνει η αστική τάξη.
[3] Στην έκδοση του 1888 «να ανυψωθεί σε ηγέτιδα τάξη του έθνους» (σημ. γερμ. σύντ.)


13 σχόλια:

Smart Asss είπε...

ποιο το ποσοστό σήμερα των αληθινών προλεταρίων στο σύνολο του πληθυσμού;
και ποιο εξ αυτού του ποσοστού δεν έχει καμία περιουσία, ώστε να ενταχθούν με ασφάλεια στην πολυπόθητη κατηγορία "δεν έχουν τίποτα να χάσουν εκτός από τις αλυσίδες τους" κλπ., κλπ;;;

Bella Ciao

Eriugena είπε...

Συμπαρίσταμαι στο δράμα της "εθνομπολσεβικικης" τάσης της ΛΑΕ.
Αλλά ας πρόσεχε, όταν καλούσε ο πρόεδράς της όλο τον τροτσκιστικό οχετό, όταν έκανε διάλογο με το "Ζωή Μετά" (δεν έχει ζωή μετά για τις "θέσεις",...χαχαχα), και την ανταρCIA. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα του ψευτεπεναστατισμού τον τρώνε οι κότες του φιλελεδισμού. Το πρότζεκτ καλώ τους πάντες έχει νόημα μόνον αν είσαι Τζίφρας, σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σαν να καλείς τον Εφιάλτη μέσα στο σπίτι σου.

Σκεπτικιστης είπε...

Από την άλλη βεβαια, το συστημα εχει παραξει ένα τεραστιο αποθεμα οπλων, το οποιο αργει πολύ να καταναλωθεί. Μηπως να ανησυχω;

smartass, τα κεκτημένα χανονται και οι επομενες γενιες θα τα παλευουν από την αρχη.

Αγορι μου, οι ρεαλιστες όπως του λογου σου, είναι καλοι για τις ειρηνικες περιοδους. Ο Μαρξ είναι για τα αλυτα ζητήματα που προκυπτουν (πολεμοι, γενικες κρισεις, ελπιζω να μην τα ζησετε αυτά οι νεοι)

Smart Asss είπε...

Σκεπτικιστη,
ο Μέγας Μαρξ ό,τι είχε προβλέψει ίσχυε έως -άντε- το 1930...

***

Είσαι κατά του ρεαλισμού και υπέρ του "μη σταματάς να ονειρεύεσαι" -πολύ καλά κάνεις, εγώ αυτό το πιστεύω μόνο για την καλλιτεχνική δημιουργία, στα υπόλοιπα ο ρεαλισμός και ο ορθός λόγος είναι μια υπεύθυνη στάση που έχει στο νου τα εκατομμύρια του κόσμου, ο οποίος δεν φταίει σε τίποτα αν θες εσύ να... Ονειρεύεσαι.

LeftG700 είπε...

Φίλε Smart Asss,


Στερείσαι βασικών γνώσεων για θεμελιώδεις έννοιες. Τι θα πει «αληθινός προλετάριος»; Αυτός που δεν έχει περιουσία;

Ωραία. Εγώ έχω ένα τριάρι β’ ορόφου στο Νέο Κόσμο. Αλλά δεν βρίσκω κανέναν για να του πουλήσω έναντι μισθού την εργασιακή μου δύναμη και δεν έχω κομπόδεμα (κεφάλαιο) μπας και στήσω κάποια δική μου δουλίτσα. Δεν είμαι προλετάριος επειδή έχω το τριάρι στο Νέο Κόσμο; Θα κόβω φλούδες από τον τοίχο του για να τρώω;

Εντάξει, τζάμπα είναι τα σχόλια, αλλά δεν βλάπτει να σκέφτεσαι και λίγο πριν πιάσεις το ποντίκι...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Eriugena,


Η προσέγγιση με τους υπεραριστερούς (τόσο υπέρ που στο τέλος κουτουλάνε στον τοίχο από δεξιά!) δεν έγινε τώρα. Χρονολογείται από το τέλος τού 2012 και είχε σαν σκοπό την ενίσχυση της αριστερής αντιπολίτευσης στην πορεία που χάραζε η κλίκα τού Τσίπρα. Κατά τη γνώμη μου, η ενίσχυση ήταν μόνο ποσοτική (κι αυτή μικρή). Το Αριστερό Ρεύμα μάλλον έχασε από την κολεγιά. Γιατί, προκειμένου να συμπορευθεί με το Κόκκινο Δίκτυο και να διατηρήσει την ενότητα με αυτό, έκλεισε τα μάτια σε μαξιμαλισμούς και, το κυριότερο, παρασύρθηκε από το «Διαρκές πρόσταγμα» (κατά το «Διαρκής Επανάσταση» ;-) ) του αριστερισμού «Όλο αριστερά και μετά ακόμα πιο αριστερά!» και έχασε την ευκαιρία να στριμώξει εσωκομματικά τους προεδρικούς, ακολουθώντας μία λιγότερο φιλόδοξη αλλά 1000 φορές πιο αποτελεσματική τακτική και κερδίζοντας συμμάχους ακόμα και από κόσμο που δεν ήταν και πολύ φιλικός προς το Αριστερό Ρεύμα.

Άσχετο: Τι έχουν πάθει τα παιδιά εκεί στις Ταξικές Μηχανές; Τις έβαλαν μπροστά και κόβουν σχόλια, αδυνατώντας να τα ‘‘διαβάσουν’’ σωστά για να τα συζητήσουν.


Τα λέμε

Επωνυμος είπε...

Ασχετο , βλεπω μελετανε το Κρατος και Επανασταση, κομψευόμενα σταλινικα ρεταλια ελεος

Eriugena είπε...

Για τις "ταξικές μηχανές": Και συ ήσουν κάπως βίαιος με τον αρθρογράφο, αν και καταλαβαίνω το πρόβλημα: οι εκφράσεις και οι κατηγοριοποιήσεις από τους "υπερδιεθνιστές" υπερβαίνουν τα όρια της ανοχής: λίγο ως πολύ θέλουν να βαφτίσουν κάθε τι "μη υπερδιεθνιστικό" σχεδόν ή κανονικά φασιστικό. Δες και τι λένε, από μια άλλη σκοπιά, όμοια όμως οι θέσεις (έκανα μια βίαιη ανάρτηση). Πέρα από την ειρωνεία προς το κκε (χωρις να δεχτούνε ότι κάτι προέβλεψε και αυτός ο χώρος) ψάχνουν να βρούνε πάλι τον "εσωτερικό εχθρό" στον "αριστερό εθνικισμό". Παλαιότερα τα έλεγα αυτά και ο.....Τσακαλώτος. Λίγη ντροπή δε βλάπτει, λίγη τσιπα από τους Μηλιους. Μα τη παναγία και τον βούδα το κκε είναι καλύτερο από αυτά τα σούργελα. Οι μηχανές τωρα που είναι καλύτερα παιδιά, νομίζω έχουν πάρει τον δρόμο τους προς τα αριστερότερα της αριστεράς, αν είναι δυνατόν να διατρήσουν και τον τοίχο και να βγούν στην αυλή, αλλά είναι όπως είπα καλά παιδιά, τίμια εργατικά και κυρίως έξω από κάθε "κύκλωμα" μαγαζάκι κ.λπ
Βέβαια όπως και ο ευρύτερος χώρος έχουν ανακαλύψει τον μεγαλύτερο φραξιονιστικό εχθρό τους, πέρα από τον ταξικό εχθρό, στον "αριστερό εθνολαϊκισμό" συν στο κκε.
Το κακό είναι πως τελικά όλοι μας και τα παιδια (τι παιδιά, μεγαλώσανε) όλο και αποξενωνόμαστε ως αποτέλεσμα της όξυνσης της αγωνίας για την κατάσταση στο μέλλον.
Προβλέπω καταστροφή, όχι μόνο της "αριστεράς" αλλά και της κοινωνίας, του λαού, αν δεν συγκροτηθεί ένα εθνικό λαϊκό μέτωπο υπο την ηγεμονία της εργατικής τάξης, με σοβαρό γεωπολιτικό σχέδιο, και με σκοπό που δεν είναι "ουτοπία" την κοινωνικοποιηση των μέσων παραγωγής, μεγάλων και μεσαίων.

LeftG700 είπε...

Φίλε Επώνυμε,


Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο τούς λόγους για τους οποίους κατατάσσεις αυτό το ιστολόγιο στα «κομψευόμενα σταλινικα ρεταλια»; (Πρόσεξε λίγο τη σύνταξη, στίξη και ορθογραφία τής απάντησής σου, γιατί μπορεί να την ανεβάσω, με την άδεια σου, στην πρώτη σελίδα ως αυτοτελή ανάρτηση.)


Τα λέμε

Επωνυμος είπε...

Δεν θα μιλησω ο ιδιος, καθοτι Επωνυμος, καλυτερα να αφήσω καποιον πιο ειδικο.


''Η δημόσια εξουσία δυναμώνει στο μέτρο που οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις μέσα στο κράτος
(Ερωτηση Επωνυμου: ενδυναμωση της δημοσιας εξουσιας σε ένα σοσιαλιστικο καθεστως μπορει να σημαινει κατι άλλο από οξυνση των ταξικών αντιθέσεων)
....

''Ένγκελς, Αντι-Ντύρινγκ: Η ως τα τώρα κοινωνία, που κινείται μέσα σε ταξικές αντιθέσεις, είχε ανάγκη από το κράτος, δηλαδή από μια οργάνωση της κάθε φορά εκμεταλλεύτριας τάξης για να διατηρεί τους εξωτερικούς της όρους παραγωγής, δηλαδή κυρίως για να κρατάει με τη βία την εκμεταλλευόμενη τάξη κάτω από τους δοσμένους όρους καταπίεσης που καθορίζονται από τον υπάρχοντα τρόπο παραγωγής (δουλεία, δουλοπαροικία, μισθωτή εργασία).... Η πρώτη πράξη με την οποία το κράτος προβάλλει πραγματικά σαν εκπρόσωπος ολόκληρης της κοινωνίας - το πάρσιμο στην κατοχή του των μέσων παραγωγής εξ ονόματος της κοινωνίας - είναι ταυτόχρονα και η τελευταία αυτοτελής πράξη του σαν κράτος.

.....

''το προλεταριάτο, παίρνοντας την κρατική εξουσία, «καταργεί έτσι το κράτος σαν κράτος»... Το αστικό κράτος δεν «απονεκρώνεται», κατά τον Ένγκελς, μα «καταργείται» από το προλεταριάτο στην επανάσταση Ύστερα απ' αυτή την επανάσταση απονεκρώνεται το προλεταριακό κράτος ή μισοκράτος.
(Ερωτηση Επωνυμου: τελικα απονεκρώνεται ή ενδυναμώνεται το κρατος υστερα από την επανασταση;)
.....

''Ξεκινώντας απ' ό,τι έχει κιόλας δημιουργήσει ο καπιταλι­σμός, να οργανώσουμε τη μεγάλη παραγωγή μόνοι μας, εμείς οι εργάτες, στηριγμένοι στη δική μας εργατική πείρα, δημιουργώντας αυστηρότατη, σιδερένια πειθαρχία, που θα την υποστηρίζει η κρατική εξουσία των ένοπλων εργατών, να περιορίσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους στο ρόλο απλών εκτελεστών των εντολών μας, που θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, ανακλητοί, μέτρια πληρωνόμενοι «επιστάτες και λογιστές»...

.....

''Όλη η λαϊκή οικονομία, οργανωμένη όπως το ταχυδρομείο, έτσι που οι τεχνικοί, οι επιστάτες, οι λογιστές, καθώς και όλοι οι αξιωματούχοι να μην παίρνουν μισθό παραπάνω από το «μισθό εργάτη», κάτω από τον έλεγχο και την καθοδήγηση του ένοπλου προλεταριάτου - να ποιος είναι ο πιο άμεσος σκοπός μας

.....

''Οι οπορτουνιστές της σημερινής σοσιαλδημοκρατίας δέχτηκαν τις αστικές πολιτικές μορ­φές του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού κράτους σαν το όριο που δεν επιτρέπεται να ξεπεραστεί και σπάζανε το κούτελο τους, από τις μετάνοιες μπροστά σ' αυτό το «πρότυπο», χαρακτήριζαν αναρ­χισμό κάθε προσπάθεια να σπάσει κανείς αυτές τις μορφές.

(σημ.Επωνυμου: ποιοι είναι εδώ οι οπορτουνιστες; υπαρχουν στις μερες μας τέτοιοι οπορτουνιστες ;)

.....
''Η Κομμούνα είναι η «ανακαλυφθείσα επιτέλους» από την προλεταριακή επανάσταση μορφή, με την οποία μπορεί να συν­τελεστεί η οικονομική απελευθέρωση της εργασίας.''

(Σημ. Επωνυμου: άλλο η δικτατορια της εργατικης ταξης και άλλο η δικτατορια του κομματος.)

Eρωτηματα:

Aν η εργατικη ταξη διαφωνει με το κομμουνιστικο κομμα, ποιος δικαιούται να επιβαλλει (με την βια αν είναι απαραιτητο) την αποψη του στον αλλο;

Nα το σκισω το αντιτυπο του 'Κρατος και επανασταση' ΄η να παραμείνω κομμουνιστης;

Ελπιζω να μην κουρασα, ευχαριστω.

LeftG700 είπε...

Φίλε Επώνυμε,


Δεν μας κούρασες καθόλου. Δυστυχώς, όμως, μας μπέρδεψες μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

1) Σου ζήτησα να μας εξηγήσεις γιατί μάς θεωρείς «κομψευόμενα σταλινικα ρεταλια». Δεν βλέπω την παραμικρή εξήγηση. Εντάξει, γραφή ξέρεις. Ανάγνωση;

2) Για ποιο λόγο ποστάρισες όλα αυτά τα τσιτάτα τού Βλαδίμηρου; Τι θέλεις να πεις ως προς αυτό το ιστολόγιο;

3) Κανονικά δεν πρέπει να τρίψεις στη μούρη τού Βλαδίμηρου και του Λέοντα το «Κροστάνδειο Άγος» και να τους συμπεριλάβεις κι αυτούς στα «κομψευόμενα σταλινικα ρεταλια»;

4) Ρε συ, χωρίς παρεξήγηση: μπας και είσαι ο Γουσέτης ή ο Νίκος Δήμου;


Τα λέμε

Επωνυμος είπε...

''Ανώνυμος Ο/Η Επωνυμος είπε...
Ασχετο , βλεπω μελετανε το Κρατος και Επανασταση, κομψευόμενα σταλινικα ρεταλια ελεος

Σάββατο, Μαΐου 07, 2016 5:11:00 μ.μ.''
Δεν αναφερθηκα σε εσας, εγραψα 'μελετανε' , όχι 'μελετατε'.

'αυτό το ιστολογιο' λοιπον , δεν μπορει παρα να είναι των μηχανόβιων.
(Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο τούς λόγους για τους οποίους κατατάσσεις αυτό το ιστολόγιο στα «κομψευόμενα σταλινικα ρεταλια»; )
Υπαρχει καποιος λογος να καταταξω και εσας;


Επωνυμος είπε...

''αυτό που πραγματικά αγαπούν (oi κκεδες) στον Στάλιν είναι ο Λένιν, δηλαδή αυτό που ο Στάλιν έκανε το παν για να σβήσει απ' την ιστορία (σβήνοντας ό,τι και όποιον περιέβαλλε ιστορικά τον Λένιν, καθώς το να σβήσει τον ίδιο τον Λένιν ήταν ψιλοδύσκολο και πολιτικά ασύμφορο). ''


Ποιος 'τροτσκιστης' ειπε τα παραπανω, και μετα από αυτό, αν εγω Επωνυμος αλλα λιγοτερο μορφομενος δικαιολογούμαι (βεβαίως) το προι να είμαι Μαοικος το μεσημερι Σταλινικος και το βραδυ τροτσκιστης και Νικος Δημου;