Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει!



ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ από το σχέδιο διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που δόθηκε στην ευρεία δημοσιότητα με ένθετο στη σημερινή Αυγή. Το απόσπασμα είναι από την 7η ενότητα («Οι προγραμματικοί μας στόχοι») και οι τονισμοί σημείων τού κειμένου δικοί μας.


ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και οι δυνάμεις που στρατεύονται μαζί του οφείλουμε:

1. Να υψώσουμε την ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Να μην υπάρχει πολίτης χωρίς το αναγκαίο για την επιβίωσή του ελάχιστο εισόδημα, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Να μην υπάρχει παιδί που πεινάει, να μην υπάρχει νοικοκυριό που χάνει το σπίτι του, να μην υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.

2. Να ακυρώσουμε τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους στη Βουλή όπου ψηφίστηκαν και να τα αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικά δίκαιης δημοσιονομικής εξισορρόπησης και πολιτιστικής αναγέννησης. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα επουλώνει τα τραύματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις.

3. Να καταγγείλουμε τις δανειακές συμβάσεις και να επαναδιαπραγματευθούμε το δημόσιο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα του χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα. Με πρόσθετο δεδομένο το ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ το να μετατραπεί η χώρα σε αποικία χρέους, στόχος τής επαναδιαπραγμάτευσης οφείλει να είναι η διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους του ενώ εκείνο που απομένει οφείλει  να αποπληρωθεί, μετά από μία περίοδο χάριτος με δικαιότερους όρους και μέσω μιας ρήτρας που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ενδέχεται να διατυπωθούν κατά τη διαπραγμάτευση απειλές, ίσως και εκβιασμοί, περί διακοπής τής χρηματοδότησης, περί εξόδου από το ευρώ, ίσως και άλλα. Αλλά, όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για μας είναι η αποτροπή τής ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υπαγωγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα. Κατά συνέπεια, δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τέτοιων απειλών ή εκβιασμών με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση. Είμαστε βέβαιοι ότι σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ανεπιφύλακτα.

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


ΛΟΓΙΑ; Χωρίς καμία απαισιόδοξη διάθεση, πλην όμως με απόλυτα ψυχρό σκεπτικισμό, απαντούμε: Μπορεί. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά!), είναι γραμμένα λόγια! Έτσι όπως είναι γραμμένα, και χωρίς να τα ψειρίζουμε αυτή τη στιγμή στις λεπτομέρειές τους, μάς ‘‘κάθονται’’ καλά. Γι’ αυτό και τα δένουμε κόμπο. Πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον εμείς (πιστεύουμε όμως ακράδαντα και πολλοί-πολλοί άλλοι) δεν πρόκειται να τα ξεγράψουμε.


Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ, δεν ξεγράφει! Μιλημένα, ξηγημένα!


Στη photo, μεσαιωνική σφραγίδα από βουλοκέρι. Τη ‘‘δανειστήκαμε’’ από το eisthnpolin.wordpress.com.

45 σχόλια:

Μάρκομ Ξ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι είναι καλή η διακήρυξη. Αν εξαιρέσει κανείς κάτι αοριστολογίες περί φεμινισμού και πολιτισμού και αν παραβλέψουμε το σε κάποια σημεία απολογητικό σε όσους τυχόν τον κατηγορήσουν για "καθοδήγηση" ύφος του, το κείμενο είναι συνεκτικό, στοχευμένο και αρκούντως αναλυτικό.

Μένει να δούμε τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα και τον κόσμο από τη μια, τον τρόπο υλοποίησης των εξαγγελιών και της δομής του νέου σχήματος από την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ατολμία ή αναχωρητισμό. Ιδού η Ρόδος και αυτός παίρνει φόρα. Το κενό ή η απέναντι πλευρά είναι υπόθεση όλων μας...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

το σημείο 3 είναι θετικό , αν και έπρεπε να περιέχει την μονομερή παύση πληρωμών , μιας και καταγγελία δανεικών συμβάσεων σημαίνει άρνηση δόσεων .

το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει την ρήξη , που δεν σημαίνει από μόνο του ότι θα προχωρήσει.Λείπουν οι προϋποθέσεις του μαζικά οργανωμένου λαού , του προγράμματος πως θέλουμε την κοινωνία μετά την ρήξη με το λόμπι του ευρώ , και του αριστερού μετώπου που θα τα εκφράσει όλα αυτά πολιτικά .

Μάρκομ Ξ είπε...

Σύντροφε, φίλε, συνοδοιπόρε Βαγγέλη ζ,

πολλά λείπουν γμτ μου, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει η ιστορία. Πριν να γίνουμε νοτιοαφρικανοί εργάτες που τους πυροβολούν στο ψαχνό και τους διώκουν και από πάνω για επίθεση κατά των αρχών...(!)

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

προσυπογράφω το να αρχίσει η ιστορία , αυτό είναι το επίδικο .

να βασανίσουμε λίγο το " από κάπου " και το " πως " όμως , αν τους ρίξουμε την Τετάρτη ( δεν κάνω προγνωστικά υπέρ, ούτε κατά ) με την πίεση που θα έχουμε ας το βρούμε και λίγο βιαστικά αλλά και πάλι όχι στο πόδι .

συντροφικά ...

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν υφίσταται λόγος σοβαρός για ανατροπή λέμε (λένε) με την αιτιολογία πως το σύστημα δεν παραδίδει τα όπλα και την εξουσία ούτε εύκολα, ούτε κι έχει και πρόθεση δηλαδή και μεις δεν είμαστε δήθεν έτοιμοι...κλπ κλπ και υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως θα πέσουν έτσι από παραπάτημα;
Εγώ δεν το πιστεύω.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για σχέδιο διακήρυξης, τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί.
Υπάρχουν τροπολογίες στο σχέδιο που έχουν ήδη κατατεθεί και δημοσιοποιηθεί από την γραμματεία αλλά σε διαφορετική χρονική φάση (1 ημέρα αργότερα. Τώρα, γιατί ούτε τα αριστερά μέσα ενημέρωσης δεν τις συμπεριλαμβάνουν, ίσως θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους (χα).
mad-np

Ανώνυμος είπε...

[ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ 3 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ :
Το χρέος ασφαλώς δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα ευρύτερο, που αφορά πρώτα απ’ όλα και κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοτελώς και σε συντονισμό με κινήματα, λαούς και κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Νότιας Ευρώπης, θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να προωθήσει μια μεγάλη αγωνιστική διεκδίκηση που θα αποβλέπει στη διαγραφή, χωρίς όρους, του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, πρώτα απ’ όλα όλων των δοκιμαζόμενων ευρωπαϊκών χωρών, με πλήρη επίγνωση ότι μια τέτοια διεκδίκηση θα πρέπει να συνοδευθεί με ριζικές αλλαγές στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη όλης της Ευρώπης και ειδικότερα με το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος υπό δημόσια ιδιοκτησία και διεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως της επιτυχίας αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και παράλληλα με αυτό, θα προωθήσει σε κάθε περίπτωση, από τις θέσεις μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του (χωρίς να θίξει κοινωνικά κεκτημένα και μικρομεσαία εισοδήματα) και πρώτα απ’ όλα του εξωτερικού χρέους.
Για το ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο χρέος δεν είναι χρέος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά ένα βαθύτατα ταξικό και άδικο χρέος που επισώρευσε ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, μακριά από τις αναπτυξιακές και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της χώρας.
Αυτό το χρέος, όμως, πέραν του ότι είναι άδικο και ταξικό και σε σημαντικό βαθμό επαχθές, πράγμα που επιβάλει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης, αξιόπιστης, διεθνούς Επιτροπής για τον έλεγχό του, έχει καταστεί και μη βιώσιμο αφού δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς την οικονομική εξουθένωση της χώρας και την κοινωνική «εξόντωση» του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του, αξιοποιώντας το όπλο της αθέτησης πληρωμή, αφού εξαντλήσει κάθε εύλογο περιθώριο διαπραγμάτευσης, χωρίς ταλαντεύσεις, παρά τις προφανείς δυσκολίες και συνέπειες, κόντρα σε εκβιασμούς και γνωστά διλήμματα, αφού η επιλογή αυτή είναι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική για να μπορέσει αυτή η χώρα να ανακτήσει στοιχειώδη αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική.
Πέραν αυτών, υπογραμμίζουμε ότι τόσο η ακύρωση σε κάθε περίπτωση των μνημονίων από πλευράς μιας κυβέρνησης της Αριστεράς όσο και η εφαρμογή ενός νέου αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος αλλά και η ανυποχώρητη προσπάθεια για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ενδεχομένως να επιφέρουν την αναστολή ή και διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης.
Σε μια τέτοια περίπτωση η συνέχιση της εφαρμογής του αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα συνεπιφέρει μοιραία τη σφοδρή άμεση σύγκρουση με τους ιδιώτες και τους θεσμικούς πιστωτές και τους μηχανισμούς της ευρωζώνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί αλλά ότι θα εφαρμόσει με συνέπεια το προοδευτικό πρόγραμμά του, υπογραμμίζοντας από σήμερα στον ελληνικό λαό ότι η αντιμνημονιακή και προοδευτική επιλογή του δεν υπόκειται σε εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα και δεν πρόκειται να ανακοπεί υπό την πίεση των γνωστών εκβιασμών σε σχέση με το ευρώ και το όριο της ευρωζώνης. Ότι όποιες δυσκολίες και αν επέλθουν σε ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό δρόμο από τις συνακόλουθες εξελίξεις σε σχέση με τους πιστωτές και τις δομές της ευρωζώνης, θα είναι προσωρινές και αντιμετωπίσιμες και σε κάθε περίπτωση προτιμότερες από το μαρτύριο της αδιέξοδης και χωρίς προοπτική μνημονιακής κηδεμονίας και συνεχούς εξαθλίωσης.]
*****

από mad-np

Ανώνυμος είπε...

και μιά προσθήκη
"Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς στηριγμένης σε μια πλατειά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα αποτελέσει τομή σε σχέση με την ελληνική ιστορία, τομή που θα δημιουργήσει νέες, άγνωστες σήμερα, δυνατότητες, τομή που θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την κοινωνία μας και θα δώσει σημαντική ώθηση σε μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορά μας¨."
mad-np

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να μην θεωρείτε ότι καταχρώμαι τον χώρο.

"Η υπόθεση της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΥΣΥΑ, δεν είναι μια υπόθεση απλών εκφωνήσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων αλλά κεντρικής πολιτικής από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η υπόθεση της δυνατότητας μιας αποτελεσματικής, αξιόπιστης και νικηφόρας προοδευτικής διεξόδου από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλογιζόμενος τη σημασία και κυρίως την επικαιρότητα και την κρισιμότητα της ανάγκης για ένα πλατύ, ριζοσπαστικό και συνεπές αριστερό προοδευτικό μέτωπο θα πρέπει να επεξεργαστεί και να αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα μια ισχυρή ενωτική πρωτοβουλία, που θα απευθύνεται στις δυνάμεις και τον κόσμο της Αριστεράς, στη βάση ενός ελάχιστου συνεκτικού και εναλλακτικού προγραμματικού πλαισίου που θα παίρνει υπόψη του τις θέσεις και ευαισθησίες όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μπορεί να γίνει ικανό για την προγραμματική συμπόρευσή τους με κοινές αμοιβαίες υποχωρήσεις.]"
mad-np

LeftG700 είπε...

Με κάλυψαν οι προλαλήσαντες. :-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Σύντροφε, φίλε, συνοδοιπόρε mad-np

Καλά κάνεις (κατά τη γνώμη μου) και παραθέτεις την τροποποιημένη εκδοχή του ΑΡ του ΣΥΝ. Χωρίς να μπαίνω σε λέξη επί λέξη ανάλυση (αν χρειαστεί όμως μπορώ να το κάνω), θεωρώ ότι επί της ουσίας δεν αλλάζουν και πολλά. Αυτό που επιδιώκεται από το ΑΡ με τις παραπάνω διατυπώσεις είναι να "αρέσει" το κείμενο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΑΑ και λοιπές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις (για το ΚΚΕ μάταιος κόπος βέβαια). Ε, λοιπόν, αν δεν είναι το δικό τους κείμενο δεν πρόκειται να τους αρέσει με τίποτα! Γι αυτό θεωρώ μάταια την απεγνωσμένη προσπάθεια του ΑΡ (ειδικά τους τελευταίους μήνες) να προσεγγίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ. Αν ήταν να γίνει η προσέγγιση θα είχε γίνει από το καλοκαίρι (κυρίως με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Θα μου πεις, βλάπτει να προσπαθείς; Όχι, αλλά νομίζω ότι οι καιροί ου μενετοί. Τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και το ΚΚΕ απέδειξαν ότι δεν είναι για τα δύσκολα και έτσι απέδειξαν ότι δεν είναι χρήσιμοι για το κίνημα. Όχι με τη μορφή που έχουν, όχι με τις πολιτικές που ακολουθούν μέχρι τώρα.

Αντί λοιπόν για όλα τα παραπάνω θα πρότεινα την εξής προσθήκη:

"Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι η μάχη ενάντια στις ενωμένες δυνάμεις του κεφαλαίου είναι καλύτερο να δοθεί με τον λαό ενωμένο απευθύνουμε κάλεσμα συμπαράταξης. Σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που εκφράζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους που επιζητούν μια άλλη κοινωνία, μια ανθρωπότητα απελευθερωμένη από τη μάστιγα του κέρδους, της διαφθοράς, της υπερεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της εξάντλησης μέχρι καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα προσκαλούμε τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, να αφουγκραστούν τον λαό, τα ίδια τα μέλη τους. Τις καλούμε να συμβάλλουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Χωρίς εκατέρωθεν αυταπάτες και απαραβίαστες γραμμές. Με μαχητικότητα, κριτικό πνεύμα, ιδιαίτερα ιδεολογικά προτάγματα. Αλλά πρωτίστως με στοχοπροσήλωση για τη νέα εποχή της χειραφέτησης των καταπιεζόμενων τάξεων, όποιος δρόμος και αν μεσολαβεί για τον καθένα για την επίτευξή της."

ή κάπως έτσι...

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλε mbiker,


Αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα που βάζεις το οποίο ισχύει στεθερά και πάγια. Το απόσπασμα και ειδικά τα σημεία που έρχουμε τονίσει, χωρίς να μπαίνουν σε τέτοια ζητήματα, ορίζουν σαφώς ότι στην επερχόμενη σύγκρουση η προτεραιότητα είναι τα λαϊκά συμφέροντα και επιπλέον ότι όλες οι εναλλακτικές είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτό όμως δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ήρεμου περιπάτου στον Εθνικό κήπο, Κυριακή πρωί. Τουλάχιστον έτσι όπως το κατάλαβα εγώ.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε (φίλη;) mad-np, καλώς ήρθες εδώ.


Όπως λέει κι ο Μάρκομ Ξ αμέσως από κάτω, οι τροποποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα ψειρίσματος που δεν αλλάζει κάτι δραστικά. Απλώς περιγράφει πιο δεσμευτικά ορισμένες κινήσεις. Εμείς σε αυτό το στάδιο μείναμε στα "χοντρά".

Φυσικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κατάχρησης χώρου. Είναι μια πληροφόρηση απόλυτα συμβατή με το ποστ. Κι έπειτα, ο χώρος έχει μεν "ιδιωτική" διαχείριση (πώς αλλιώς), αλλά είναι δημόσιο βήμα. Οπότε, δεν μπαίνει κανένα θέμα.

LeftG700 είπε...

Ουπς! Παράλειψη!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Ναι. Ακριβώς.
Συμφωνώ με το τέλος του ποστ όπου αναφέρεις:"Μπορεί. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά!), είναι γραμμένα λόγια!"

Μόνο που η ελληνική πραγματικότητα μου έχει δίδαξε την καχυποψία. Αυτή με υποχρεώνει να αναζητώ συγκεκριμένες λύσεις/προτάσεις σε όλα τα θέματα που περικλείουν μια κοινωνία, την τωρινή και τη μέλλουσα καθημερινότητα των κατοίκων αυτής.

Στη διακήρυξη απουσιάζει παντελώς στοιχείο του συγκεκριμένου.

Τυχαία; Δεν ξέρω κι ούτε με αφορά.

Θα με αφορά όταν επικρατήσει Το Συγκεκριμένο κι όχι Το Αόριστο.

προς το παρόν, στη προκήρυξη κυριαρχεί το δεύτερο.

Αναμένω.

Παντελής

Ανώνυμος είπε...

λίγη περισσότερη σεμνότητα δεν θα έβλαπτε.

η προσφορά του ΚΚΕ μια ολόκληρη περίοδο που μια ορισμένη αριστερά του συν ήταν πρώτη και καλύτερη στα κάθε λογής ΕΣΠΑ ΕΠΕΑΕΚ , ΚΠΣ κλπ είναι επιπέδου της προσφοράς του με το ΕΑΜ .

η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη είναι η μοναδική δύναμη της αριστεράς που αυτοτελώς και πλήρως είπε από το 2010 ότι πρέπει να σηκώνουμε το γάντι του χρέους και του ευρώ .

o ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στην αριστερά στα πλαίσια της πολιτικής του πρακτικής που είναι κατά πολύ δεξιότερη από την διακήρυξη . Και υπάρχει και δήθεν από τα αριστερά αιτιολόγηση αυτού του πράγματος , το " όχι στην κρατικοποίηση του κόμματος " που σημαίνει ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Δηλαδή και όταν γίνει κυβέρνηση άλλα θα κάνει ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης σαν υπουργοί και ο Τσίπρας και άλλα θα λένε τα χαρτιά ?

Ριζοσπαστική ενότητα της αριστεράς με την γραμμή Σταθάκη για το αριστερό μνημόνιο δεν θα υπάρξει , και αυτός είναι και ο λόγος που η ηγετική ομάδα δεν απευθύνεται στην αριστερά και το α. ρ το κάνει .

Αυτό εννοούσα πριν να ξεκινήσουμε , αλλά από κάπου συγκεκριμένα . Μια γραμμή σύγκρουσης με το λόμπι του ευρώ δηλαδή αστική τάξη και δανειστές . Μια πραγματικά αντί ΕΕ γραμμή , με ένα πλειοψηφικό λαικό μέτωπο να αντιλαμβάνεται μέσα στην πράξη του ότι μια πορεία έξω από το μνημόνιο , προς ένα άλλο μοντέλο παραγωγής κατανάλωσης και εξουσίας δεν είναι εφικτό στο ευρώ και την ΕΕ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Παντελή,


Οι διακηρύξεις τέτοιου τύπου (= στην πορεία για τη δημιουργία ενός νέου πολυτασικού αριστερού κομματος) δεν γίνεται παρά να έχουν μία τέτοια γενικότητα.

Κατά συνέπεια, όλοι αναμένουμε πώς θα διαμορφώνονται τα επόμενα βήματα σε συνάρτηση και σύνδεση με την πραγματικότητα.

Ειδικά όμως εμείς αναμένουμε κάποια απάντηση σε ένα σχόλιο από διακοπείσα με δική σου πρωτοβουλία συζήτηση.

Ξέρεις, δεν είναι ωραίο να κόβεις μια συζήτηση έτσι, χωρίς έναν κάποιο επίλογο (οποιοδήποτε επίλογο: από το δεν με πείθεις γι΄αυτόν και γι΄αυτόν το λόγο μέχρι το λες μαλακίες και δεν γουστάρω να χάνω την ώρα μου). Είπαμε: δημοκρατία έχουμε. Αλλά για να έχουμε δημοκρατία πρέπει και ν' ανοίγεις κάπως το στόμα σου, δεν είναι;

Σε κάθε περίπτωση, ανανεώνω το ερώτημα με το οποίο έκλεινα το προηγούμενο σχόλιό μου προς εσένα:

Από ποια συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική θέση μιλάς εσύ;


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

ως ξέμπαρκος πληγωμένος κι απογοητευμένος αριστερός.

Ανώνυμος είπε...

καλά το κατάλαβες, ο Παντελής είμαι

Ανώνυμος είπε...

στην αποστροφή του Μάρκομ Ξ αναφέρομαι περί " χρησιμότητας " για το κίνημα , που είναι ατάκα τινάγματος στον αέρα κάθε δυνατότητας σύγκλισης , σε μια πραγματική ,μαζική , ριζοσπαστική και αντί ΕΕ λογική .

Και είναι και μια κουβέντα που παραπέμπει στις πλέον σκληροπυρηνικές " κατασκευές " της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το θέμα της αριστεράς έχει τελειώσει , η αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ , που διεκδικεί από την αστική τάξη την " δημοκρατική παράταξη " , λες και δεν ήταν πάντα δική της για να εκφράσει το έθνος και όχι τους εργαζόμενους και την νεολαία σε μια λογική σταθεροποίησης της μνημονιακής καταιγίδας και όχι ανατροπής της .

Η άρνηση δηλαδή της προσέγγισης με την υπόλοιπη αριστερά έχει βαθύ ταξικό και στρατηγικό περιεχόμενο , και είναι στον αντίποδα ακριβώς από τις προτάσεις για αριστερή ριζοσπαστική συμπαράταξη σε αντί ΕΕ κατεύθυνση.

Αν δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση , αυτό τουλάχιστον φάνηκε , σε μένα έστω ...

LeftG700 είπε...

ξέμπαρκος πληγωμένος κι απογοητευμένος αριστερός

Μα τότε, φίλε Παντελή, δεν είσαι δικός μας. Είσαι καραδικός μας! Γιατί μάς κοπανάς έτσι; ;-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει σωστά, πάντως εγώ δεν λέω να μην προσεγγιστεί η εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστερά. Λέω η προσέγγιση να μην γίνεται με όρους παρακαλετού, μιας και -επιμένω σε αυτό- με τη ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ πολιτική και στάση τόσο του ΚΚΕ, όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κεντρικά, δεν μιλάω για μεμονωμένες περιπτώσεις, σωματεία, συλλογικότητες κλπ) έχουν αποδείξει ότι δεν είναι χρήσιμοι στο κίνημα. Να δεχτώ ότι ειδικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν λειτουργεί υπονομευτικά, έστω.

Το πρόβλημά μου δεν είναι ποιος θα ρίξει τα μούτρα του. Το πρόβλημά μου είναι ότι στην πραγματικότητα ο λαός δεν έχει και πολύ ανάγκη από τέτοιο ΚΚΕ και τέτοια ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα μου πεις, μόνο δηλ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και άγιος ο Θεός; Όχι, νομίζω ότι ούτε αυτό είναι αρκετό. Αλλά στο όνομα γενικά της ενότητας, γενικά της συμπαράταξης δεν μπορώ να δεχτώ λογικές που απομονώνουν ή υπονομεύουν την πρωτοπορία του κινήματος από τον λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέτρο που του αναλογεί σαν μια συμμαχία κομμάτων, οργανώσεων και ανθρώπων (που πάει για να, αλλά δεν έχει ακόμα γίνει κόμμα) που ξεκινούν από τους παλιούς μαοϊκούς και φτάνουν μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες (τους γνήσιους, όχι τους ντεμέκ) έχει πάρει τις πρωτοβουλίες του. Άλλαξε, ελίχθηκε, προσαρμόζεται. Ας κάνουν και οι άλλοι κάτι αντίστοιχο, αλλιώς ας κάτσουν σε μια γωνιά να διαμαρτύρονται γιατί δεν τους παίζει ο λαός.

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

LeftG700 είπε...

Φίλοι Μάρκομ Ξ και Βαγγέλη ζ,


Δεν θέλω να παρέμβω στη συζήτησή σας που την παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα κάνω όμως μία μικρή ζαβολιά.

Πριν απαντήσει ο Βαγγέλης, ας αναρωτηθεί αν ο Μηλιός, ο Παπαδημούλης, ο Λάσκος ή ο Σταθάκης είναι ευτυχείς με τα σημεία του αποσπάσματος από τη Διακήρυξη που τονίσαμε...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Το είπα φίλε left οτι το 6.3 είναι θετικο ...
Και ανεπαρκές

Το καμία θυσία, για να μην ειναι σκέτη ατάκα απαιτεί μονομερή παύση πληρωμών, εθνικοποίησεις και οχι δημόσιο έλέγχο σε τράπεζες και οικονομία, και οχι το αριστερό μνημονίο του 6.2.

Απο κει και μετα δεν συμφωνώ με το παραμύθι οτι η ομάδα Τσιπρα έχει κάποια ενωτική πρόταση σε κκε και ανταρσυα

Απλά ζητάει άνευ όρων προσχώρησή.Έχετε πχ καμία αμφιβολία πως όταν ο τσιπρας, δήθεν υπερασπίστηκε το προγραμμα του κκε, έκανε χοντροκομενη προβοκάτσια?

LeftG700 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
LeftG700 είπε...

Φίλε Βαγγέλη ζ,


Πάει και τελείωσε! Το μεγαλύτερο ελάττωμά σου είναι η ...βιασύνη! ;-) Ρε παιδί μου, γιατί σκας; Αφού οι εξελίξεις έτσι κι αλλιώς οδηγούν τα πράγματα σε σύγκρουση με την ΕΕ. Ένα βήμα κάθε φορά. Μη τα θέλεις όλα εδώ και τώρα! Είδαμε πού κατάντησαν και τα Γαλλάκια τού ΄68 που ήθελαν όλο τον κόσμο και τον ήθελαν αμέσως: στελέχη τών γκωλικών ή των πολυεθνικών. Άντε και των Πράσινων! ;-)

Ουδέποτε υποστηρίξαμε ότι όοολοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάνε περί ενότητας την εννοούν κιόλας. Δεν είμαστε τόσο αφελείς, ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας, κι ας μην έχουμε πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ μας. Το τι έχει μέσα στο μυαλό του ο Αλέξης δεν μπορούμε να το ξέρουμε βέβαια. Όμως, τον βλέπουμε να προσπαθεί να ισορροπεί τα πράγματα. Αυτό δεν είναι κακό. Με την προϋπόθεση να συλλάβει τη στιγμή όπου η εξισορρόπηση δεν προσφέρει τίποτε, αλλά μόνο οι σταράτες κουβέντες.

Αγνοώ σε τι αναφέρεσαι όταν λες ότι υποστήριξε το πρόγραμμα του ΚΚΕ.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που προσπαθεί ανεπιτυχώς να σας πει ο Βαγγέλης είναι ότι υπερψήφισε ο Σύριζας τη πρόταση νόμου του ΚΚΕ , αλλά προφανώς δεν αντιλαμβάνεται από ποιά μεριά είναι η χοντροκομμένη....

Για το ποστ δύο κουβέντες μόνο :

Όλα τα ( προγραμματικά ) λόγια ξεγράφουν γιατί αποτυπώνουν στιγμιαίες θεωρήσεις της ολοένα εξελισσόμενης πραγματικότητας . Με αυτό ως δεδομένο ας κρατάμε μικρό καλάθι και ας γεμίσουμε το σακκούλι μας με υπομονή , ανοχή και ρεαλισμό ενώ παράλληλα θα ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα . Το νερό θα το έχει η Ούλεν , οπότε πάρτε μαζί σας τσίπουρο και καπνό αγρινιώτικο να το στρίβετε με αποκόμματα του ριζοσπάστη και της αυγής

Γιάκοβ

ΥΓ χαιρετισμούς στο Ναρκόμ και το Γρηγόρη

LeftG700 είπε...

Товариш Яков Федотович,


Α, την πρόταση νόμου εννοούσε; Δεν το 'πιασα.

Συμφωνώ για το μικρό καλάθι. Εξ άλλου, όπως είδες, γιατί είσαι προσεκτικός αναγνώστης (συνήθως ;-) ), κι εμείς τέτοιο κρατάμε. Αλλά, ας κρατήσουμε και κάτι, ορέ товариш! Γιατί, ώρες-ώρες, έχω την εντύπωση ότι μας ωθείς στην αυτοκτονία! (Άντε, επειδή μάς έχεις μέσα στην καρδιά σου, στο ...ψάρεμα! ;-) )


Τα λέμε :-)

Ανώνυμος είπε...

την αναφορά του σε συνέντευξη τύπου εννοώ , ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ μιλάει για κυβέρνηση του ΑΑΔΜ , όταν είναι καθαρό ότι αυτό είναι εντελώς άλλο πράγμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ...

από κει και μετά , δεν ξέρω από που σου ήρθε από χτες τέτοια αισιοδοξία , είπαμε , καλούτσικη η διακήρυξη , δεν πετάει έξω μια αριστερή αντί ΕΕ λογική ρήξης, αλλά...

... μην το κάνουμε τώρα ότι τα πάντα έχουν δρομολογηθεί , και θα τα κάνει η ζωή για μας . Η σύγκρουση με την ΕΕ θέλει δουλειά , λαικό μπλοκ με τις δομές του , πρόγραμμα μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας , αριστερό μέτωπο έμπρακτα αντί ΕΕ και όχι για αποδεσμεύσεις κάποτε , άμεση σύγκρουση με υλικά αποτελέσματα τώρα. Ρήξη με τους δανειστές , άρα και με την ΕΕ τώρα , όχι την άλλη μέρα από τις εκλογές ντε και καλά , αλλά η επόμενη περίοδος είναι αυτή ακριβώς...

Έχει πλάκα ότι την βιασύνη ακριβώς μου προσάπτουν και οι σύντροφοι μου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ , που μου λένε να βάλουμε μπροστά την άμεση αποδέσμευση , αλλά να μην ... βιάζομαι ...

Είναι οι 2 όψεις μιας αριστεράς ζύμωσης και διαμαρτυρίας , θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι η αριστερά της ανατροπής είναι αλλού . Πάντως το " μην βιάζεσαι " από σκοπιά ΣΥΡΙΖΑ , όχι το δικό σου ντε και καλά , μπορεί να είναι και εντελώς άλλου τύπου , μιας και στο εσωτερικό του παίζεται και ανοιχτά συστημικό σχέδιο .

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το σ/ν , το είχα χαρακτηρίσει θετικό στην σχετική κουβέντα ...

LeftG700 είπε...

Φίλε Βαγγέλη ζ,


Θα τα πούμε αργότερα. Τώρα την κάνω για μπάλα. Όπως έχει πει (περίπου) κι ο Έκο, έτσι κι εγώ σού λέω:

Δεν ξέρω πότε θα γίνει η επανάσταση, αλλά σίγουρα δεν θα γίνει Κυριακή απόγευμα και τα βράδια που έχει Τσου Λου! ;-)


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μάς κοπανάς έτσι;

Γιατί, οι αριστεροί, δεν θα πρέπει να βγάζουν αόριστα θετικά συμπεράσματα σε αντίστοιχες "διακηρύξεις τέτοιου τύπου..." (εσύ τό'πες).

Οι σοβαροί περιμένουν συγκεκριμένες θέσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις πριν "μιλήσουν" εκτιμώντας τες.

Ανέβασε άλλο θέμα αν δεν θες να μείνει το μπλογκ σου χωρίς ποστ.

Ο κόσμος τράβηξε και τραβάει πολλά (αν και τα θέλει ο ποπός του), και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί. Τέλος με τους λαοπλάνους.

Παντελής

LeftG700 είπε...

Φίλε Βαγγέλη,


Θα διαφωνήσω έντονα για το ότι η αναφορά τού Τσίπρα στο ΑΑΔΜ ήταν προβοκατόρικη. Μπορεί να ήταν υποκριτική. Αν αυτό εννοείς με την πολυφορεμένη λέξη που χρησιμοποιείς (προβοκατόρικη), σύμφωνοι. Όπως σου είπα νωρίτερα κανείς μας δεν είναι στο μυαλό τού Τσίπρα και στα σώψυχά του —αλλά, για να τα λέμε όλα, ούτε κι εσύ. Όμως, η ιστορία τού ΑΑΔΜ είναι το έδαφος στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει όποιος θέλει να στριμώξει το ΚΚΕ για τον αναχωρητισμό του. Εξ άλλου, νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση τής εσωκομματικής αντιπολίτευσης (μη μου πεις ότι δεν υπάρχει!). Αυτή είναι και η βάση τής Νέας Σποράς.

Πέρα από αυτό. Μάλλον λάθος ερμηνεύεις τα λόγια μας. Δεν υπάρχει ενθουσιασμός. Κι αν υπάρχει (άντε να σου κάνω το χατίρι), αυτός οφείλεται μόνο και μόνο στο ότι, τουλάχιστον στα χαρτιά, δεν αποκλείεται η ρήξη. Είναι δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, ένας ενθουσιασμός που πηγάζει από απαισιοδοξία. Διότι, για να παραφράσω τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, «ήδη ξέρουμε οι Μηλιοσταθακοπαπαδημούληδες τι σημαίνουν»! ;-) Και γι’ αυτό ακριβώς τους φοβόμαστε. Εν προκειμένω (δηλαδή προς το παρόν), οι φόβοι μας διαψεύστηκαν. Δεν είναι πολύ. Αλλά είναι κάτι.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Παντελή,


Το συμπέρασμα περί κοπανήματος δεν το έβγαλα από αυτό το ποστ. Εδώ, μια χαρά ήσουν.

Γιατί, οι αριστεροί, δεν θα πρέπει να βγάζουν αόριστα θετικά συμπεράσματα σε αντίστοιχες "διακηρύξεις τέτοιου τύπου..." (εσύ τό'πες).

Σε παραπέμπω στο σχόλιό μου προς τον Βαγγέλη ζ, λίγο παραπάνω (Τετάρτη, Νοεμβρίου 07, 2012 12.32.00 π.μ.)

Ανέβασε άλλο θέμα αν δεν θες να μείνει το μπλογκ σου χωρίς ποστ.

Δεν κατάλαβα Χριστό!


Τα λέμε



Κάστορας είπε...

Άσε μας ρε Βαγγέλη ζ. που δεν έχει ο Τσίπρας ειλικρινή πρόθεση για μέτωπο με ΚΚΕ και Ανταρσύα. Με το συμπάθειο, αν αυτή τη στιγμή είχε θα ήτανε μαλάκας. Αφού τους έχει πάρει και τα σώβρακα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι λενινιστικές εμμονές του οποιουδήποτε, ούτε η επίκληση θρησκευτικών κειμένων, ούτε η δίκη προθέσεων. Έκανε ο Συριζας προεκλογικά πρόταση συνεργασίας; Έκανε. Όταν τα γκάλοπ έδειχναν συριζας 9% ΚΚΕ 12% Ανταρσύα 1,5% και μιλάμε για ούτε καν ένα χρόνο πριν.

Αν θες όμως μπορούμε να πάμε και σε δίκη προθέσεων: Η επίμονη επαναστατική επίκληση, το κάλεσμα για μια πολιτική εξόδου απ' το ευρώ που θα έχει συνέπεια να υποτιμηθεί το νόμισμα κατά 60%, ο αποκλεισμός της διαπραγμάτευσης από ανθρώπους που είναι χρόνια στην πολιτική όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υποκριτικός. Αποκλείεται να τα πιστεύουν αυτά, απλά καραδοκούν ελπίζοντας βλακωδώς να φάνε κόσμο από τον Συριζα μόλις πασοκοποιηθεί ή αποτύχει.

Α και μια ερώτηση, για τον Αλαβάνο. Ο Αλαβάνος μου ήταν -και εν μερει είναι ακόμα- ιδιαίτερα συμπαθής όταν ήταν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και λίγο μετά από τότε που έφυγε. Θυμάμαι την αντίδραση διαφόρων της Ανταρσύας τότε, έλα μωρέ με τον Ναπολέκο, λαμόγιο, παράγοντας, ρεφορμιστής, θέλει πασόκους. Τώρα που δεν έμεινε με άνθρωπο έγινε συμπαθής και θέλουν συνεργασία μαζί του. Γιατί; Γιατί τώρα είναι πιο εύκολο να ελεχθεί από τις μικροεξουσίες του "χώρου".

Μα αλήθεια, οι πολίτες σας εγκλιπαρούν: Μη συνεχίσετε να προσφέρετε τόσα πολλά στο λαό. Κάντε και λίγο κράτει.

Μάρκομ Ξ είπε...

"Τσίπουρο και καπνό αγρινιώτικο": δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος άλλος σχολιασμός...

Που τη θυμήθηκες την Ούλεν, όρε σύντροφε Γιάκοβ;

Κατά τα άλλα, βλέπε Κάστορα και αγνάντευε! (τι άλλο να πω και γω πια...)

συντροφικά,
Μάρκομ Ξ

Υ.Γ. Λέφτη, Ολυμπιακός ή απλά ποδοσφαιρόφιλος; Πρόσεξε τι θα απαντήσεις! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ο συριζα και 3 % όταν ήταν προσχωρηση στην γραμμή του ζήταγε.

Η απάντηση δηλ δεν ειναι οτι οι προτάσεις δεν ήταν ειλικρινείς ειναι οτι δεν έγιναν.

Για το ευρω δεν αξίζει να σου απαντήσω με την έννοιά οτι εντός αριστεράς η κουβέντα έχει κλείσει.

οι μόνες απαντήσεις της αριστεράς είναι διάλυσή και έξοδος ή σκέτη έξοδος που ειναι και πιο πραγματικό πάνω στις ανισοτιμες σχέσεις εντος ονε και εε.

Παραμονη σημαίνει συνέχισή της πολιτικής του σκληρού χρήματος δηλαδή χρηματοδότησή με ακριβό συνάλλαγμά για την ασιατικοποιηση της ζωής μας

Ανώνυμος είπε...

Οι 2 αυτές επιλογές (διάλυση /έξοδος) μαζί με την μονομερή ρήξη με τους δανειστές ορίζουν το πεδίο ενός ειλικρινούς καμία θυσία για το ευρω.

Οτιδήποτε άλλο ειναι σταθακης- δημαρ.

Ανώνυμος είπε...

Η διαστρέβλωσή θέσης άλλου κόμματος λέγεται προβοκάτσια.

Κάστορας είπε...

Μα προσχώρηση στη γραμμή του θα ζητάει ο Σύριζα. Έτσι πάει κάποιος στις διαπραγματεύσεις. Το ΚΚΕ ή η Ανταρσύα ζήταγαν προσχώρηση σε γραμμή άλλου; Απλά δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει μέτωπο με ένα αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα όπως ο Σύριζα γιατί διαφωνούν στρατηγικά. Μιλάμε για πολιτικούς νάνους.

Για το ευρώ μπορεί η συζήτηση να έχει κλείσει εντός της Αριστεράς (αμφιβάλλω) αλλά δεν έχει κλείσει στην κανονική ζωή μεταξύ όλων. Γιατί δεν έχει καθοριστεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και γιατί ποτέ δεν έχει εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση (ή εργατική εξουσία [boring]) η οποία να χειροτέρευσε άμεσα τις συνθήκες ζωής των πολιτών, όπως θα κάνει η υποτίμηση του 60%. Θα μπορέσει να σταθεί κυβέρνηση μετά απ' αυτό, περιμένοντας σε 5 χρόνια να βελτιωθεί η κατάσταση; Ακόμα κι η Παπαρήγα ήταν διστακτική.


Αγαπητέ μου (νομίζω ότι γνωριζόμαστε απ' τα ΕΑΑΚ) εγώ μπορεί να είμαι Σταθάκης-Δημάρ· σίγουρα δεν είμαι επαναστάτης κομμουνιστής. Για μια φορά στα τελευταία 40 χρονια αυτό δεν μετράει. Μετράει τί έχεις να πεις ως κριτική και ως πρόταση. Αυτό είναι που δίνει και μια τελευταία ευκαιρία στους επαναστάτες-κομμουνιστές, αλλά αρνούνται να την αξιοποίησουν

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω αν γνωριζόμαστε το Κάστορας δεν με βοηθάει.

κακώς κκε και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι με το αριστερό μέτωπο . Το κρατάμε σαν ένα το κρατούμενο ? Προφανώς ...

Υπάρχει το αριστερό μέτωπο , η γραμμή του και η φυσιογνωμία του στον ΣΥΡΙΖΑ ? Πάλι όχι . Δύο τα κρατούμενα ?

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά ανεπαρκής , ενσωματώσιμος αλλά όχι ενσωματωμένος, ούτε και ξεκάθαρα μη ενσωματωμένος , θα του κάνουμε κριτική ? Είναι η πλήρης μονομερής σύγκρουση με την ΟΝΕ - ΕΕ και τους δανειστές η λυδία λίθος ? Η προοπτική κλιμάκωσης της ταξικής πάλης , μέσα στην οποία οι μάζες θα πολιτικοποιηθούν από την πείρα τους , και όχι με τα από τα πάνω σεντόνια ? Τρία τα κρατούμενα ? Αν όντως είσαι με την σταθεροποίηση και μετά ανάπτυξη εντός ευρώ και χωρίς μονομερείς ενέργειες ,γραμμή Σταθάκη δηλαδή ,και δεν το λες από " αντίδραση " επειδή σε " πικάρισα " και σε αδίκησα , αυτό είναι μνημόνιο , λυπάμαι ...

δεν είπα ότι κκε και ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν πρόταση για την ριζοσπαστική ενότητα της αριστεράς , τουλάχιστον όμως δεν παρίσταναν πως είχαν ...

Ανώνυμος είπε...

όταν λέω ότι η συζήτηση για το ευρώ ( συγνώμη τώρα το είδα ) εντός της αριστεράς έχει κλείσει, εννοώ ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο πέρα από το οποίο η προσπάθεια ( θα στο πω με οικονομολόγους ) του Λαπαβίτσα να πείσει τον Μηλιό , και το ανάποδο , δεν έχει νόημα .

Επειδή όμως η πολιτική δεν γίνεται σε ένα πεδίο τεχνοκρατικής αντιπαράθεσης , η μονομερής ρήξη με τους δανειστές και το λόμπι του ευρώ από την οργανωμένη εργαζόμενη κοινωνία θα τα βάλει όλα στην πραγματική τους βάση .

Εννοώ δηλαδή ακριβώς να βγάλουμε την συζήτηση στην κοινωνία , για να ξεμπλοκάρει και εντός της αριστεράς .

LeftG700 είπε...

Φίλε Μάρκομ Ξ,


Δεν θα σου πω μούφες ότι είμαι ποδοσφαιρόφιλος χωρίς να ποστηρίζω ομάδα. Θα σου πω όμως ότι είναι προτιμότερο να αφήσουμε τις οπαδικές ποδοσφαιρικές ταυτότητες έξω από εδώ. Είναι πολύ ισχυρές. Θέλεις να έχουμε ...μπερδέματα; ;-)


Τα λέμε

Μάρκομ Ξ είπε...

Εντάξει, δεν προσπαθούσα να εκμαιεύσω προσωπικά δεδομένα... :-)

Έτσι και αλλιώς, έχω ξεπεράσει τις οπαδικές εμμονές καιρό τώρα... Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα τι σημαίνει ΠΑΕ και δη στην Ελλάδα.

ζήτω ο ερασιτεχνικός αθλητισμός,
Μάρκομ Ξ

Ανώνυμος είπε...

μπα; από πότε το αριστερό ρεύμα του συν χριστηκε συνιστώσα του σύριζα και καταθέτει τροπολογίες; ο Καλύβης στην επιτροπή δεν κάνει καλά τη δουλειά του;
μελος συλλόγου για διάδοση πολυνησιακών χορών

LeftG700 είπε...

Φίλε τών πολυνησιακών χωρών,


Εντάξει, ας μη το κάνουμε θέμα αυτό! ;-) Υπάρχουν και χειρότερα, δεν νομίζεις; ;-)


Τα λέμε